Bakfull på socker?

Hölls festen i en gympasal? Luktade det en blandning av sill och tjockmatta?

Idag är jag bakfull. Men inte utav alkohol, utan för socker och för lite sömn. Igår var Loppis årliga julfest och det bjöds på en massa gott och kul. Jag gick loss på goda pepparkakor med goda ostar på. En i sällskapet sa ”Nej tack jag gillar inte ost”. Höll på att sätta i halsen, vem gillar inte ost liksom?

Jag blir påverkad av för lite sömn. Sedan jag i början av året verkligen började ta hand om mig själv, och inte bara i träning utan i ordentlig sömn och inget slarv med mat har jag blivit lättpåverkad. Det är gott med pepparkakor och godis, men jag väljer mina tillfällen. Det blir påtagligt i mitt mående när jag stoppar i mig socker och sover för lite dagen efter. Det får bli en tidigare kväll ikväll helt enkelt så känns det säkert bättre imorgon.

-Kan du också bli bakfull av annat än alkohol? Av vadå?//Paula

Visst måste man kunna bli det?
Säger inte experterna att socker är lika farligt som kokain och heroin?
Då borde man väl rimligtvis påverkas av en stor dos socker om man normalt håller nere sitt intag?

Själv tror jag mig ha drabbats av djungelvråls-abstinens efter att ha uteslutit det ur mitt liv sedan i fredags för att se om sockret kan påverka de förmodade atopiska eksem som drabbat ina ögon. 
Jag skakar, svettas, skriker och gnyr om vartannat i den fosterställning jag befunnit mig i sedan i lördags.
Ska det aldrig gå över?

Och borde inte bakfull heta ”back drunk” på engelska? 
Back track, back paddle, back seat, back drunk.
Hang over? Överhängd? Det finns noll logik i det.

102 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  När jag för några år sen fyllde 25, önskade jag mig ett besök där djungelvrålen tillverkas….inte kommit dit än 😭

  Svara

   There’s one for the bucket list!!! 😉

   Svara

   Bli vän med matgeek

   Svara

  På holländska heter det att man har ”een kater” = en hankatt! 😀

  Svara

   På tyska också! 😁

   Svara

    Fast _ein_ Kater dårå.

    Svara

   En vän (som är holländare) skickade och frågade mig ”Ben je een kater 😂?” efter en synnerligen blöt natt. min holländska är inge vidare (lär mig sakta men säkert) och med huvudet inlindat i bakfullans dimma blev jag väldigt fundersam över varför han undrar om jag är en katt 😂

   Svara

   På danska heter det tømmermænd = snickare 🙂 man mår som någon hamrar en i skallen, rimligt!

   Svara

    Guele de bois – träskalle, på franska.

    Svara

     Fast det blir väl egentligen träkäft på svenska?

     Svara

    Men det bästa är ”ondt i håret”.

    Svara

  Har också blivit ”bakfull” av socker 😅 Åt inte socker på över ett halvår. Trodde jag skulle spy dagen efter och låg sängliggande hela dagen 🙈

  Svara

   Ja ja. Tron flyttar berg.

   Svara

  backtrack*
  hangover*
  Och jajjemen, jag tillhör också dem som blir bakis av för mycket socker. Men även vitt bröd och chips. Blir mer bakis av sånt än av vin. Skumt.

  Svara

  Vin är fan nyttigare än socker, i normal mängd såklart.

  Svara

  Det kallas hangover för att det är någonting som hänger kvar/hänger över från gårdagen 🙂 Användes ursprungligen om sådant man varit tvungen att bordlägga vid ett möte. Varför det sen kom att beskriva bakfylla vet jag dock inte…

  Svara

   För att vissa hänger över toaletten när de är bakis? 😛

   Svara

  Det sägs väl att socker är lika beroendeframkallande som drogerna, inte att det är lika farligt?

  Svara

   Eller hur

   Svara

   Tänkte också det. Man kan ju äta 1 kg godis (jag hade iofs spytt efter typ 300 g max) men äter man 1 kg kokain lär man ju dö eller?

   Svara

    Nah, tror det är lugnt att käka ett kilo kokain faktiskt, är väl när det börjar närma sig tre det blir farligt??

    Svara

     Förra året åt min farbror 3,4 kg kokain, visst han mådde ju inte jättebra efteråt men han klarade det. Nu försöker hans fru få honom att hålla sig till mindre mängder, dels på grund av hälsoriskerna men också på grund av ekonomiska skäl.

     Svara

    Det här är en myt som kvällstidningarna spred för många, många år sedan, men som hänger kvar i folks medvetande. Det enda experimentet bevisade är att även råttor som mår dåligt tröstäter kolhydrater.

    Nyheten spreds för många år sedan efter ETT experiment (som blev hårt kritserat redan då) på ett universitet i USA där RÅTTOR (något experiment i fråga har aldrig skett på människor) i små, kala burar, helt utan inredning eller aktivitetsleksaker, fritt fick välja mellan vanligt vatten eller vatten tillsatt med sockerlösning. De valde vattnet med sockerlösning ooch började uppvisa tecken på maniskt beteende och beroende.

    1. Experimemtet var på råttor, inte människor.

    2. Råttorna bodde i labbmiöjö, i små trånga burar, utan inredning. Precis som instängda djur åå zoo så fick de inte utlopp för sitt naturliga beteende och precis som djur på zoo som bor i för små burar/inhängnader så som uppvisar tecken på apati/depression, ilska och självskadebeteende, så blev det här redan extremt dåligt upplagda experimentet ännu mer missvisande eftersom råttorna i studien levde i en helt steril miljö, som hade gjort vem som helst galen.

    3. Både människor och råttor behöver få i sig kolhydrater fär att överleva. Det är alltså inprintat i råttors hjärnor att socker är något bra (men inte i de mängderna såklart och andra kolhydratkällor hade varit betyligt nyttigare.

    4. Den enda slutsatsen man kan dra av experimentet är att både människor och djur börjar tröstäta när se mår dåligt.

    Ett vettigt inlägg av en psykolog/kostrådgivare om myten:

    http://behavioralscientist.org/no-sugar-isnt-new-heroin/

    Svara

     THIS!!! 🙌

     Svara

     Jag applåderar dig.

     Svara

     Jag har läst en annan studie där de gjorde råttorna beroende av socker, senare inget socker men kokain och när de blivit torsk på kola fick de tillgång till både socker och kokain vilket i 7 fall av 10 valdes socker. (Källa finns i boken sockerbomben 3.0)

     Men är hundra med på hur du menar, beroende är ju dessutom mer komplext än vad råttor helst väljer

     Svara

      Jag skulle också välja socker framför kokain…

      Svara

    Jag kan äta ett kg godis utan problem dagligen 🤣

    Svara

    Sova kan man göra när man dör ¯\_(ツ)_/¯

    Svara

     Ja fy fan vad jag skall sova då, har mycket att ta igen.

     Svara

   Inte ens det är korrekt. Det som är fakta är att socker påverkar belöningssystemet i hjärnan på liknande sätt som tex heroin. Men det gäller inte enbart socker, även ost har den effekten. Att socker är lika farligt/skadligt/beroendeframkallande är något lchf-sekten hittat på.

   Svara

   ”experter” = Katrin Z

   Svara

   Nej nej nej. Hjärnan kan skilja på socker och t ex kokain. Det är samma system men olika starka signaler.

   Svara

  Jag blir precis som bakfull av för lite sömn under flera nätter i rad. En natt går det ju bra, två är jobbigt men funkar men tre eller fler – sen är jag bara seg, noll aptit, konstig känsla i kroppen, kallsvettas, konstiga hjärtslag osv.

  Och med för lite sömn menar jag 2-4 h sömn per dygn. Normalt vaknar jag av mig själv efter 7,5 h. Weird.

  Svara

   Allt låter helt normalt tycker jag. Jag får samma reaktion och dessutom superdeppig.

   Svara

   Konstig känsla i kroppen och konstiga (obeftintliga??) hjärtslag: check!

   Svara

    Jag kan sova 15 timmar i sträck utan problem

    Svara

  Camcam berätta mer om dina eksem! Jag lider också men har aldrig hört att socker skulle kunna vara boven i dramat 😱

  Svara

   Mitt hårbottenproblem (Typ som psoriasis) blir riktigt illa när jag inmundigar för mycket socker. Då menar jag typ 8 frukter, 200gram choklad och masda andra söta saker per dag.
   Och det blir bättre när jag håller en moderat nivå. Likaså min ledvärk och förkylningsblåsor.
   Tror det blir som en konstant ”inflamation” i kroppen när man överdoserar riktigt och länge. Men, men, bara som jag tror alltså.
   Kram kram

   Svara

    Väldigt intressant, tack för svar! Är det så att säga godis du undviker, eller även vitt bröd och socker i mat och dryck?

    Svara

     När jag åt som mest socker levde jag i princip på frukt- för det var ju nyttigt. Konstant hungrig var jag och ja, jag åt mycket vitt bröd och pasta. Och mycket choklad också. Det var alltså på ”tokingavis”. Till saken hör att jag var smal så alltså inte någon problem med vikten, men ständigt förkyld med blåsor i näsan samt ovan nämnda problem. Sen prövade jag att köra strikt LCHF ett tag och problemen jag beskrev försvann. Nu äter jag socker som en normal person, typ fre-sön. Men undviker frukt för där går jag helt bananas :-). Det är väl rätt beprövad grej bland till exempel reumatiker att köra lite perioder med minskat kolhydratsmängd för att få ner inflammationen de har i kroppen.

     Svara

    Jag har haft svår mensvärk sen jag var 11. Åt sockerfritt/glutenfritt och lågkolhydratkost i ett helt år när jag var 20 och hade inte mensvärk en enda gång. Sen började jag äta bröd och allmänt sånt igen och mensvärken kom tillbaka.

    Svara

     Samma för mig med mensvärk, mkt värre när jag är inte är noggrann med socker och fet mat

     Svara

    Precis samma här! Min hårbotten är kaos just nu efter att jag ätit pasta godis och lussekatter några dagar. Mina eksem i ansiktet är tillbaka och jag känner mig småförkyld hela tiden.
    Jag vet att alla besvär försvinner om jag återgår till min vanliga kosthållning.
    Och så säger en del fortfarande att socker inte alls är dåligt för kroppen 🤔😏

    Svara

     Dosen gör giftet.
     Socker per se är inte farligt.

     Och vi är alla olika känsliga. Till exempel kan jag nu äta viss mängd söta saker och försöker begränsa mig till helgen. Men vråläter jag sött får jag bakfylla. Samma med kaffe, det jag tål är nog en spottstyver av vad andra tål. Men när det kommer upp i en viss dos är det farligt för alla.
     Håll ut och försök sysselsätta dej så du tänker på ngt annat än kliet, vet hur det är när man börjat klia och det är sååå gött 🙂 (att klia alltså) men blir ju inte bra

     (Det enda livsmedel där man klart och tydligt kan koppla till övervikt t ex är sockersötade drycker. Men det är en annan historia)

     Svara

    En släkting har svår psoriasis och började redan i början av 80-talet utesluta allt socker och mjöl ur kosten samt att enbart använda tvättmedel, schampoo, duschcreme etc som klassas som allergifria.
    Då var det jättesvårt att hitta produkter och han fick handla det mesta genom bra hälsokostbutiker men idag nästan 40 år senare så är det lättare för nu finns alternativ överallt. Och kosten också välkända ”namn”; laktos- och glutenfritt.
    Han fuskar två dagar/år, julmat på själva julafton samt en dag under semestern då han äter ”riktig” pizza på pizzeria. Hans psoriasis blommar alltid upp efteråt men lugnar sig ganska snabbt igen.
    Hans kost har definitivt hjälpt honom.

    Svara

  Om dina ögon: jag får samma reaktion av olika grejer. Mest växter (hyacinter och snittblommor) och pälsdjur (alltså luftburen allergi). Men även vissa krämer. Det är asjobbigt, men du kommer komma på vad det är till slut.

  Svara

  Hahahaha nej experterna säger inte att socker är lika farligt som heroin och kokain. Oh the ignorance alltså.

  Svara

   Skönt att höra att någon mer reagerade… Det finns så mycket ”sanningar” som sprids inom kost och hälsa. Det är ok att tro saker, men det skall inte förväxlas med vetenskap!

   Svara

   Tack snälla. Visar på en otrolig okunskap att jämföra socker med tex heroin. Folk som påstår såna här saker borde ju ta en snabb googling, läsa på om starkt beroendeframkallande drogen är och hur heroinberoende måste gå på substitutbehandling för att överhuvudtaget fungera, och SEN fundera på om det ens är jämförbart med socker.

   Svara

   Finns faktiskt en hel del forskning som visar att styrkan på beroendet är jämförbart. Däremot är socker inte lika farligt utifrån överdosrisk.

   Svara

    Fast nej

    Svara

     Fast jo. Har dock inte gjort någon metaanalys och ställt forskningen mot varandra. Men det har med belöningssystemet i hjärnan att göra.

     Svara

      Socker kickar igång belöningssystemet vilket öven kemiska substanser gör. Likaså koffein och nikotin. Människor med beroendesjukdom har ett belöningssystem som kräver större kickar för att få stimulans men det betyder inte att socker är jämförbart med droger, för en person som genetiskt ärvt anlag för beroende eller har haft ett kemiskt missbruk är socker farligare för att det kickar lite vilket kan ge upphov till sug efter mer och större kickar (aka droger).

      Men det är mycket som kickar igång belöningssystemet och är inte jämförbart med beroendesjukdomen för det. Beroende är en kognitiv funktionsnedsättning likt adhd, depression och utbrändhet vilket socker inte kan utlösa. Dock finns det studier som visar att barn som äter mkt socker kan utveckla en mindre känslighet i belöningssystemet som gör att de tenderar börja med rökning och alkohol tidigare samt i större utsträckning. Men för en vuxen människa finns ingen forskning som påvisar att beroendesjukdomen utvecklas av socker.

      Svara

      Allt som gör att det känns gött (sex, god mat och godis, träning) beror på hjärnans belöningssystem. Det behövs för att vi ska göra saker som är bra för oss och får oss att överleva. Hjärnan kan skilja på socker och t ex kokain. Det är INTE samma sak.

      Svara

    Absolut inte.

    Svara

   Experterna har fel fel fel, socker gör ingen nytta.

   Svara

  Ooooh kolla upp bältros kan drabba ögonen.

  Svara

   Jag har haft bältros i ögonen. Har ärrvävnad i ögat efter det. När jag var på vårdcentralen så kallades det in typ tio läkare för de hade inte sett något liknande förrut. Kändes ju sådär innan de berättade att det inte var farligt. Det kan vara, men var det inte för mig.

   Svara

  Hmm varför heter det ens bakfull? Är det för att man är bakom fyllan och har passerat den? Eller för att baken är full. Måste googla 😅

  Svara

  Självklart måste det heta back drunk på engelska! 😀 Håller med om att det är ologiskt! 😛

  /V

  http://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm

  Svara

  Att vissa ord är så olika när man översätter har väl med att göra att engelskan tillhör en undergrupp till västgermanska språk och svenskan en undergrupp till nordgermanska språk

  Svara

  För många cigg gör mig svinbakis. Ofta mer än alkoholen. Kroppen blir helt förgiftad ju…

  Svara

   Nähe? Är cigg gift för kroppen?

   Svara

  Inez, tax 7 måndader, bortsprungen på Östermlm/Gärdet! Se Missing Dog Stockholm!

  Svara

  OT: Andrea Norrman (ph-deltagare, 57k följare på insta) har ””””designat”””” mobilskal tillsammans med Dennis Maglic. Som vanligt när influencers designar något har givetvis inget designande ägt rum. Bilderna hon valt är EXAKT samma som ideal of swedens (även alla detaljer, alltså precis samma bild), fast blå istället för grönt. Noll originellt och noll känsla, men kommer givetvis sälja som smör till överpris för att det är en influensers namn på…

  https://andreanorrman.se/2018/12/02/andrea-norrman-x-dennis-maglic/
  https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=ideal+of+sweden+goldenjademarble&ie=UTF-8&oe=UTF-8

  Svara

  Snark

  Svara

  Expojkvännens advokat Johan Carlsson säger:

  – Jag har inte sett några belägg för att det skulle finnas någon hotbild eller att det skulle röra sig om människor med kriminell belastning. Om så vore fallet hade det blivit vederbörliga polisanmälningar.”

  Svara

   Varför har han advokat

   Svara

    Och hur skall han betala för advokaten?

    Svara

   Löjligt

   Svara

  Jag mår dåligt av för mycket socker, mina vänner tror att jag inbillar mig men skönt att det finns fler haha! Jag mår illa, svettas, får huvudvärk och mår allmänt dåligt.

  Svara

   Du inbillar dig.

   Svara

  Jag upplever noll och ingen skillnad om jag ätit supernyttigt eller vräkt i mig socker. Absolut ingen skillnad. Jag kan i perioder vara nästintill sockerfri, men sedan komma in i en riktig sockerperiod utan att det påverkar mitt mående åt varken ena eller andra hållet. Dålig sömn däremot, ojoj. Går jag och lägger mig efter tre på natten tar det mig flera dagar att komma tillbaka till livet igen. Känns som jetlag och hur det blir i kombination med alkohol ska vi inte ens prata om. Så därför dricker jag i princip aldrig längre.

  Svara

  Jag mår skit efter för mkt socker. Halsbränna, hjärtklappning, torr mun, huvudvärk, diarré, trött och grinig… Fast en rejäl bakfylla av alkohol är lätt värre. 😛

  Svara

   Ja ja….

   Svara

    Men lägg av med din attityd Eva till alla som berättar om hur dåligt de mår av socker. Om du mår så bra av det så fine men trasha inte andras upplevelser!

    Svara

    Haha vad är det som provocerar dig så Eva? 😉 För mycket av det mesta gör väl att man mår kasst på något vis? Ville vara nyttig efter sommaren och började äta råkostsallad med vitkål och morot i stora lass – Jösses vad min mage totalt ballade ur! Vissa har känslig mage, då funkar varken 1 kg morötter eller 1 kg godis på en gång särskilt bra. 😉

    Svara

     Att ni är så Vetenskapsfrånvända och inte kan tolka forskning. Det provocerar mig som fan. Att folk sprider myter och skapar mer oro ang mat. Vi behöver inte mer pekpinnar gällande mat. Alla vet att varierad kost är det bästa.

     Svara

   Samma här, efter att jag började äta rent för ett par år sedan känner jag av det sååå sjukt varje gång jag äter för mycket socker, sist spydde jag för jag mådde så dåligt.

   Svara

    Jag har haft problem med hetsätning förr och då kunde jag vara supernära att kräkas dagen efter. Urk. Fast det var ju sjukliga mängder sötsaker jag åt då… Numera går min gräns vid typ 2-3 hg lösgodis kanske? Äter jag mer så är halsbrännan ett faktum! 🙁 Och då äter jag rätt ”normalt” till vardags, så inte särskilt clean eller så haha. Men tror det har att göra med en känslig mage.

    Svara

  Hej! Har du lyssnat på senaste Della Q där de pratar om dig?

  Svara

  Nej, experterna säger inte att socker är lika farligt som heroin eller kokain. En massa charlataner kanske säger det däremot.

  Svara

  Istället för bakfull funderade jag vid frukostbordet varför mackor heter smörgås? Ja men sätter smör på den men var kommer gås ifrån? 😂

  Svara

   ”Ordet smörgås är av omdiskuterat ursprung. Det kan spåras tillbaka till då man i stugorna kärnade sitt eget smör. Vid kärnandet steg små smörklumpar upp till mjölkytan och drev omkring likt gäss. En sådan smörklump passade utmärkt att lägga på en skiva bröd”

   Svara

  När min man kollade sin cancer. Skickade dom in sockerlösning i kroppen. Tror det var genom kontraktlösning. Cancern äter socker så den åker till cancern. Och då ser man cancern på röntgen. Urdålig förklaring. Men summan av kardemumman är att cancer äter socker.

  Svara

   Okej

   Svara

   Hmmm… När kär släkting blev sjuk i cancer sa läkaren, väldigt tydligt och klart att cancer åt aspartam och andra artificiella sötningsmedel.

   Eftersom mina föräldrar förbjöd mig/syskon att äta sötningsmedel när vi var små pga att ”senaste rönen” sa att det var cancerframkallande så frågade jag särskilt hur det förhöll sig i frågan.

   Inte cancerframkallande men matade cancerceller att växa fortare.

   Han sa ingenting om vanligt socker alls. Det här var två år sedan. Nya rön kanske kommit?

   //Moa

   Svara

   Hoppas din man blir frisk 💝

   Svara

   I så fall borde väl vården rekommendera no carb kost? T.ex. fruktos i ett äpple = socker.

   Svara

   ALLA celler ”äter” socker. ALLA. Men cancerceller kräver MER socker, eftersom de växer okontrollerat snabbt och därmed behöver mer energi (socker).

   Svara

  Kanske är karman över att trycka ner andra människor som visar sig?

  Svara

  Socker är det värsta vi kan äta. Inte konstigt att metabolt syndrom, diabetes typ 2, cancer och i princip alla andra livsstilsrelaterade sjukdomar är så vanliga. Educate yourselves!

  Jag har inte ätit socker på snart ett år nu och har gått ner 10 kg, kunnat sluta äta metmorfin (en medicin som ordineras vid metabolt syndrom/diabetes), blivit av med hjärndimma och fått massor av energi. Medan jag ännu åt socker tränade jag 5 dagar i veckan och fick absolut inga resultat. Nu tränar jag max 3 dagar i veckan och har gått ner i fettprocent och orkar mycket mer på gymmet.

  Svara

   Bra jobbat 💪🏻 Älskar att läsa sånt här

   Svara

   Jag önskar att jag kunde sluta. 🙁 Men satan vad gott socker är… Lussekatter, kanelbullar, Center, mjölkchoklad… 🙁

   Svara

  Ingen har någonsin sagt att socker och Heroin är lika farligt. Precis som många påpekar ovan. Finns ingenting i socker som är i närheten av att vara så giftigt som Heroin.

  Det man talat om är att socker är lika beroendeframkallande som tex Heroin. Inget annat.

  Det gäller att vara källkritisk och ifrågasättande ibland… 😊

  Jag menar, hur många har inte sett sina barn trycka i sig mängder med socker på kalas och liknande? Inte sjutton börjar de nodda, sluddra och har abstinens dagen efter? Eller överdoserar så de får återupplivas? Nej… Det händer inte så ofta. 😉

  //Moa

  Svara

   Det hoppas jag att nya rön framkommer, mitt äldsta barnbarn klarade leukemi tack vare en match från USA, önskar jag kunde tacka på något vis .

   Svara

   Precis, lär skiljas på beroende och farlighet. Är sockerberoende, men hade det varit lika farligt som vissa droger hade jag varit död för länge sen. Eftersom min konsumtion är hög så blir jag inte bakis. Humöret vid avsaknad av socker är jävligt. Mycket av den skit vi blir beroende av funkar ju likadant med belöningssystem, receptorer mm. Och många av oss lägger till något nytt efter att lyckats sluta med annat. Tänk bara på varför forna nikotinister ökar i vikt. Ja, så jag håller med dig Moa.

   Svara

   ///////Mooooa

   Svara

  Socker är skräp oavsett vad ni kommenterar.

  Svara

  Vid för lite sömn/konstiga rutiner med mat & sömn kan jag känna mig bakis!

  Svara

  Socker är ett gift. Det behöver du egentligen inte fråga om, det borde räcka att reflekterar över dina symptom, både eksemet och det du beskriver hur du upplever att vara utan Djungelvrål ett par dagar. Sen är alla olika känsliga för giftet, precis som med alkohol. Du har ju tidigare skrivit att du haft alkoholproblem och det är inte ovanligt att ersätta det med ett annat beroende(tex socker). Lyssna på podden Sockersystrar. Det är två tjejer med bla sockerberoende som har den. Läs också boken Sockerbomben 3.0.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.