Andrea Norrman ”designar” mobilskal med Dennis Maglic (läs kopierar Ideal of Sweden)

Alltså waaaah! Det är helt GALET att jag idag kan dela med mig om att jag har designat två skal i samarbete med Dennis Maglic. Att lilla jag har designat dessa som börjar säljas 19.00 den 5 december! Två skal med MITT namn på som kommer att säljas. Det här med att designa någonting är någonting jag tänkt att jag velat göra de senaste 6 månaderna men tänkt att det är så långt ifrån. //Andrea Norrman

Andrea Norrman menar att hon designat mobilskal tillsammans med Dennis M men jag vet inte riktigt om jag håller med om att hon designat någonting. 
Jag har nämligen satt hennes skal bredvid ett skal från Ideal of Sweden och ringat in en par stycken saker som är identiska på dem bägge och om jag inte misstar mig så är det exakt samma bild på båda skalen, bara i lite olika skala, en annan färg plus lite guldstänk på.
Testa att göra den svartvita så får ni se… 🙂


Är det här att designa verkligen?
Nu är det ju Dennis Maglic vi pratar om så jag är väl egentligen inte förvånad, men ändå?

Tack för tips, Sara!

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Frågan är väl var Ideal of Sweden får sina designer ifrån? Hur unika är de? Tror knappast det har en person som sitter och gör den där designen heller… Snarare ett copy paste från någon stockphoto.

  Svara

   Nej, frågan är ju snarare hur tjejen kan påstå sig ha designat skalet när Ideal redan har ett sådant till försäljning. Sedan om Ideal använt något stock photo spelar väl ingen roll?

   Svara

    Det jag menar är att det är svårare för Ideal of Sweden att hävda intrång i deras copyright om de själva inte äger rättigheterna till bilden. Om det är en gratis stockphoto bild är det fritt fram för vem som helst att använda det i alla sammanhang och Ideal of Sweden kan inte göra något åt det. Om de däremot äger bildrättigheterna är det en annan sak. Min misstanken är dock att både Ideal of Sweden köper in billigt från Kina precis som Denis Maglic och då har företagen oftast ingen koll på var bilderna kommer ifrån.

    Svara

     Alltså tror inte att själva bildrättigheterna är där ”skon klämmer”. Det handlar ju om att de har, enligt egen utsago, DESIGNAT mobilskal när dessa skal redan finns att köpa från Ideal. Var Ideal köper in deras skal ifrån och var bilden kommer ifrån från början är liksom inte problemet.

     Svara

      Det är dock inte olagligt att kopiera någon annan som inte har bildrättighet, patent, upphovsrätt, etc till något visst. Precis som Anonym 9:07 och 10:55 säger så är det fritt fram för Andrea att ”designa” sina mobilskal så som hon har gjort, så länge inte Ideal of Sweden har någon slags bildrättighet till motiven på skalen. För att en viss design (mönster, funktion etc) ska vara skyddad enligt lag krävs det att den i någon mån är unik. Och som Anonym poängterar: Ideal of Sweden’s design är knappast unik. Skalen föreställer ju marmor och inte ett eget påhittat mönster. Det är därför inte särskilt troligt att Ideal of Sweden har någon laglig rätt motiven på skalen.

      Svara

       Asså hon har ju själv sagt att detta är bilder tagna från en bildbank. So far, so good. Bildbanker är fantastiska verktyg! Jag använder det oerhört mycket i mitt arbete. För den oinsatte fungerar det som så att en konstnär/fotograf/designer/annan kreativ person säljer rättigheterna till ett visst verk till en distributör som sedan får mer eller mindre fria händer att sälja vidare verken. I kontrakt stipuleras på vilket sätt distributören får sälja verken, hur de får modifieras av distributör och slutkund och hur skaparen kompenseras. Som konsument kan man sedan köpa rättigheterna till ett visst verk från distributören. Vill man ha exklusiva rättigheter (dvs distributören och skaparen får inte sälja verket till någon annan) så kostar det mer. Varken Ideal of Sweden eller Dennis Maglic verkar ha köpt exklusiva rättigheter och då är det helt i sin ordning att båda företagen kan köpa rättigheterna att använda samma verk.

       Problemet ligger alltså i att Andrea påstått sig DESIGNAT verket, när hon bara valt ut det ur en bildbank. No shame i att välja verk från bildbanker alltså, men det är inte riktigt detsamma som att skapa ett eget verk.

       Svara

        Men vad blir konsekvensen av det då? Att påstå att man designat ngt man alltså inte har alltså.

        Svara

  FÖRTAAAAAAAL!!! DENNIS ÄR EN FANTASTISK ENTRPERENÖÖÖÖR OCH DU E BA AVUNDSJUK!!!

  Svara

  Gud vad pinsamt 🙈 De kommer självklart att tjäna pengar på sina kopior. Tråkigt att man kan bli avstängd från universitetet om man kopierar ett par rader ur en text och lämnar in det (som de i princip har gjort). Säger ju en del om hur olika våra liv är

  Svara

   Universitetet är väl inte något dessa ”designers” kommer ha någon anknytning till – någonsin..

   Svara

  Hahaha, shit va pin!!

  Svara

  Hon har redan hunnit skriva ett försvarsinlägg🙄

  Svara

   Och enligt hennes inlägg så låter det sjukt häftigt att få designa mobilskal, bara välj dina favorit-motiv på en hemsida och taaaadaaaa!

   Svara

    fan patetiskt att det ska räknas som att designa något.

    Svara

  ”Jag fick ett antal olika mönster att välja emellan och det slutade med de två som jag valde.”

  från Andreas blogg. men är det att designa då verkligen? 🙈 hon säger att hon ”velat designa” i ett halvår men hon menar ju ”velat välja bland färdiga bilder” 😂

  Svara

   Hahaaa, att ens kalla det för att designa någonting är ju löjeväckande. Trist att det slutade med att välja mellan mönster när hon närt denna dröm sååååå länge 😂

   Svara

    Eller hur, vilket jäkla antiklimax

    Svara

  Hur kan man ens säga att man designat ett skal om man knte ens designat själv?!?! Hon är nog mer GALET stolt över hennes namn på skalet och inte skalet i sig. Sen hur man kan vara stolt över att bara peka på två färdiga skal som någon annan designat, förstår jag inte.

  Svara

  Stackars alla riktiga designers

  Svara

  Och Calle driver vidare med IB…

  Svara

   NU tyckte jag att det var roligt. Gillar ”VIP” på whiteboardtavlan, hahah!

   Svara

  Okej om det är så det gått till, men hur kan hon då sitta och skriva att hon desginat något? Hon har inte designat någonting. Hon har valt ut två bilder hon tycker är fina vilket vem som helst skulle kunna göra. Att designa något krävs lite mer än så vilket många ”influencers” verkar ha väldigt svårt att förstå…

  Svara

  Vem är hon?

  Svara

   PH-brud

   Svara

  ”Den här hemsidan som jag valde ifrån används av de flesta av de företag som säljer mobilskal och alla företag har köpt samma rättigheter till alla mönster. Så ingenting är “stulet”, inget “plagiat”. ”

  Stämmer det hon påstår?

  Svara

  OT: blev så himla glad när jag såg kategorin ”tech” på Fornis nya sida, och så handlar det senaste inlägget i den kategorin om olika juliga bakgrunder till sin mobil…. Ska bara tala för mig själv men tycker det är sååå synd arr alla dessa livsstilsplattformar bara handlar om tips på kläder, krämer, en intervju med någon kändis och snygga bakgrundsbilder. Noll intresse

  Svara

   Mer teknik och vetenskap åt tjejer!

   Svara

   Teknifik.se är en jättebra tech-blogg! 🙂 Fast du har säkert redan koll på henne

   Svara

    Ja! Älskar Elins blogg Teknifik.se, och missa heller inte podden Teknikens Under som hon också gör! 🙂

    Svara

  Båda är kopior. Exakt likadana skal säljs på Ebay, wish, alibaba etc för typ 20 kronor och de har funnits länge.

  Svara

   Det kan ju vara ett fotot företagen köper. Problemet i sig är väl orden ”designat skal”.

   Svara

  Det där måste ju åka dit som plagiat, eller? Pinsamt. Mycket pinsamt.

  Svara

  Oj oj, dessa ”designers”. Är inte allt som Dennis Maglic kränger, produkter som är inköpta från Ali?

  Svara

  Pascalidou varning.

  Svara

  Det finns inget tristare än en Copy cat, jo ett atomkrig då. 🤯😼

  Svara

  ”Jag har designat”…
  Okey. Jag köpte en klänning idag och nu ska jag berätta för alla att ”jag har sytt den själv” när de frågar. Det är väl inget fel att vara med på en sån här sak men nej hon har inte designat någonting. Och VEM vill kopplas ihop med Dennis M?

  Svara

  Från Calle…

  ”Den här personen (bild på en övre medelålders rödhårig kvinna) stod och väntade utanför min port. Befinner mig nu i mitt panic room utan mobil och dator. Livvakten är på väg. Han ska göra någon intervju på Mix Megapol först. Sen kommer han.”

  😂😂👌

  Svara

   Hoppsan. Blev under fel inlägg. 🤪

   Svara

   Svårt att Instagram utan mobil och dator?

   Svara

  Nja ingen har kopierat, både ideal och Dennis har köpt printet från shutterstock (där finns både printet i grönt och blått) och sedan satt på sina skal. Ingen har alltså mer eller mindre rätt till användningen av detta print 🙂

  Svara

   Nä det kanske inte är en kopia, men det är i alla fall ingen egen design heller

   Svara

   Tack, det var den informationen jag eftersökte i mitt inlägg högst upp. Precis som jag trodde äger ingen av dem rättigheterna till bilden (om det du säger stämmer) och det är alltså inte en fråga om att Andrea plagierat.
   Sen kan man ju starkt ifrågasätta hennes påstående att hon ”designat” skalen….

   Svara

    MEN det finns alltid två alternativ när det kommer till Shutterstock.
    1. Du betalar för ditt medlemsskap (eller för bilden) och använder bilder
    2. Laddar ner bilden gratis MEN anger namnet på den som har skapat bilden (då ska namnet visas överallt).

    Det är alltså olagligt att bara ladda ner och använda någons verk, speciellt när den nya lagen om royalties och källor träder i kraft nu till våren.
    Vet ju svälvklart inte hur de har gått tillväga

    Svara

  Den egentliga frågan här är väl vad man ska lägga in i begreppet ”att designa något”.
  Det används väldigt ofta och svepande av influencers oberoende av deras bidrag till själva formgivningen av produkten.
  Jag kollade vad Stiftelsen Svensk Industridesign skriver på sin hemsida:
  ”Definition av design
  Det finns många definitioner av design. Det här är vår definition:
  Design är en arbetsprocess för att utveckla lösningar på ett medvetet och innovativt sätt där både funktionella och estetiska krav ingår med utgångspunkt från brukarens behov. Design tillämpas för utveckling av varor, tjänster, processer, budskap och miljöer.”
  Det framgår att när det gäller dessa mobilskal så är det inte design i bemärkelsen medveten och innovativ formgivning.
  Snarare en form av endorsement dvs att någon sätter sitt namn på en produkt för att den ska sälja.
  Kanske det ska kallas ”att signa en produkt” snarare än ”att designa en produkt” när det gäller denna typ av kopior?

  Svara

  Inlägg nummer 1: ”Jag har designat dessa två skal. Tänk att lilla jag har designat dessa! Jag är så stolt över mig själv. Jag älskar det kreativa i mitt jobb!”

  Inlägg nummer 2: ”Jag fick välja ut två skal från färdiga mönster”

  HAHAHAHAH

  Svara

   Ja snacka om att höja sig själv, som om man gjort nått fantastiskt.. jösses!

   Svara

  Å vem köper? Tydligen finns det kunder som tycker att det är värt pengarna med kopimönster.

  Svara

  När influencers ”designar” nånting….

  Svara

  Båda är fula!

  Svara

  Det låter stort när katta skiter 🙂

  Svara

  Jag designar unika produkter nästan varje dag. Och det är banne mig inte att ”välja mellan två bilder” nä till det krävs det hjärtverksamhet. Ibland blir det bra, ibland mindre bra. Men är urless på ”influensers” som ”designar”

  Svara

   Hjärnverksamhet*
   (Iofs mkt hjärta också)

   Svara

  Jag fick välja mellan två färdiga rätter på lunchen, så egentligen kan jag säga att jag lagat maten själv.

  Svara

   hahahahhaha bästa

   Svara

   Man kanske skulle börja applicera hennes tankesätt mer i sin egen vardag. Det måste ju kännas som att man uträttat stordåd varje dag då 😂👌

   Svara

  Är inte det där Hannalicious väl genomarbetade design? Hon har säkert lagt ner veckor på att skapa den, måste kännas snopet 🙂

  Svara

  Även NB ”designade” ju solglasögon för en tid sedan…..

  Kanske läge för en liten förklaring i vad ordet ”designa” egentligen betyder.

  Mvh Valentina, som faktiskt DESIGNAR!

  Svara

  Tips! Trettonbarnsmamman Mirka gör samarbete med plastikkirurgi

  Svara

   Nu är det ju inte direkt så att hon fått tuttar och röv sponsrat utan det verkar ju vara en operation för att hon har besvär. Läste du vad hon skrev eller såg du bara längst ner på inlägget i samarbete med akademikliniken? Visst kan man fördöma spons av operationer, men som jag läste hos henne så hade hon inte tänkt göra denna op landstinget inte betalar, ifall någon då kommer och frågar om man vill bli besvärsfri, ja, då hade nog många tackat ja trots ”illa” att samarbeta med kliniker.

   Svara

  Då åker dom väl dit för plagiat? I USA hade dom blivit stämda för flera miljoner…

  Svara

  Inte ok enligt mig 🙁

  Svara

  Hennes namn är skrivet under märket på ungefär precis samma sätt som ideal gör på sina ”samarbetes-skal”.

  Svara

  Har han varit inne på aliexpress och härjarna igen?

  Svara

  Vem orkar ens bry sig om hon säger att hon ”designat” dom eller inte? Kan inte ni människor bara glädjas åt någon annans framgång? Hon verkar ju jätteglad över detta. Vi vet ju inte ens om hon hade valt ut designen innan den släpptes den Ideal känner jag. Jag känner mest GRATTIS Andrea och pinsamt för ideal att de inte mönsterskyddar sina skal trots att dom är så stora…

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.