Deeeeeeen känslan…

Den känslan när man gjort någonting viktigt och känner att man hjälpt andra människor. Den är helt fantastisk.//Carolin Gynning

Frågan är väl som det fortfarande är lika viktigt och fantastiskt om man inte får lägga ut det på sociala medier till allmän beskådan för att sedan – förhoppningsvis – ta emot folkets jubel och beundran?
Hur många här inne tror att fler människor gör goda gärningar för att framstå som just goda och vänliga människor när de sedan postar om det på sociala medier?
Cynisk? Kanske… Eller bara realistisk?
🙂

White Savior Complex – något som Carolina Gynning till och med pratat om med Lovette Jallow (Black Vouge på Instagram). Hon tog tydligen till sig noll av det samtalet.

Jag säger som Joey Tribbiani i Vänner:
Finns det verkligen några osjälviska goda gärningar?

179 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är väl bra att hon gör det? Om det gör henne glad och ger henne bekräftelse varför inte. Dubbelt bra!

  Svara

   Läs på om White savior complex. Rekommenderar Lovette Jallows Insta @action4humanity_se (kika bland hennes höjdpunkter).

   Det finns inget positivt med Carolinas agerande, hon vet att det är fel men väljer att posta det ändå.

   Svara

    Skulle precis kommentera om White saviour complex, men såg att du hann före. Så bra och så viktigt att läsa på om det! Ger ett helt nytt perspektiv på goda gärningar som basuneras ut på sociala medier av såna som Gynning.

    Svara

     ”Om det fortfarande är lika fantastiskt och härligt om man inte får lägga ut det på instagram” ? Nej, det finns bra ex på personer, som Cissi W, som alltid måste visa upp sådana saker på instagram. Hon är också, likt Bella, en fena på att ljuga när det gynnar henne. Fattar inte att det ska vara så svårt att hålla sig till sanningen.

     Svara

    Jag förstår vad som menas och håller med om att det hela blir lite skenheligt.

    Men det är väl jättebra att de som behöver hjälp får det, oavsett vad agendan hos de som hjälper till är? Eller ska man strunta i att hjälpa människor i nöd överhuvudtaget, för att man kan stämplas som att ha detta komplex?

    Det här är rena funderingar från min sida, och vill inte bli påhoppad för dem. Men förklara gärna om jag tänker fel! ☺️ Såklart så behöver man absolut inte basunera ut det på sociala medier när man hjälper människor, för att själv få beröm. Men är det endast det som syftar på komplexet, eller? 🤔

    Svara

     White savior complex yttrar sig på många sätt men det mest aktuella i dagsläget är just Sociala Medier. Det handlar mindre om ”agenda” och mer om okunskap. Det är direkt fel och jag ryser verkligen när jag ser hur vita människor avbildas med svarta barn och publicerar det på sina sociala medier. Jag hade inte lyft ett ögonbryn för ett halvår sedan utan bara tyckt att det var fint av dem att bidra med pengar till projekt osv. Men det är svårt att sätta fingret på men ju mer jag lär mig om White saviourism av bland annat av Lovette Jallow så ser jag bara hur vansinnigt fel det är.

     Så du är inne på rätt spår, det är sättet aktionerna basuneras ut på sociala medier/nyheter/program som är fel. Det är inte fel att bidra.

     Svara

      chilla, jag är svart och kommer från slummen i Brasilien. Vi behöver all hjälp vi kan få. Sedan kan ni sitta och teorittisra men faktum är att det hjälper. Allt är inte svart eller vitt det finns gråzoner.

      Svara

       Men brasilien har ledare och rika människor som ska ta hand om sina medmänniskor.

       Svara

      Det här känns verkligen som ett i-landsproblem. Sätter vad som helst på att de fattiga i Ghana inte skulle bry sig om ’white savior complex” 😂 You go girl Carolina Gynning

      Svara

     Men fan att inte deras politiker och ledare kan hjälpa sitt eget folk. Där ligger felet.

     Svara

   Men håller med så mycket, bättre att göra något bra i vad som anses vara ”själviskt syfte” än att göra inget alls?! Gaaaah aldrig kan folk bara nöjda..

   Svara

   Hon konsumerar ju väldigt mycket. Och reser mycket med. Lever lyxliv.

   Svara

  Haha jag är så cynisk att alla människor att jag inte tror att många gör goda gärningar av osjälviska skäl. Men tänker att huvudsaken är att man gör de och det positiva med att folk delar det på sociala medier är att man dels sprider kunskap om situationen (oavsett ändamål), vilket kan göra att fler blir medvetna vill bidra eller får lite dåligt samvete över att de inte bidrar och gör det av den anledningen 🙂

  Svara

  Utan pengar (sponsorer), inget vatten, så kör hårt Carolina! Det gynnar både flickorna och Gynning så varför inte.
  Däremot är jag ytterst trött på uppdateringar som endast handlar om att slå sig för bröstet när det inte gynnar någon annan än en själv.

  Svara

  vad spelar det för roll om syftet är att få sympati och likes på en bil? Brunnen blir byggd i alla fall och det är 100% säkert att människorna på byn mår bättre av en brunn med rent vatten än utan, Gynnings likes eller icke-likes skiter de nog fullständigt i

  Svara

   Det GÅR att bygga brunn utan att fiska likes genom att låta sig avbildas med svarta barn.

   Läs på om white saviour complex!

   Svara

    Så här skrev Zara Larsson när hon blev informerad om att hon lagt upp white saviour complex-bilder:
    https://www.instagram.com/p/BpjY2yHgEm3/

    Svara

     Zara Larsson är en klok ung kvinna! ❤️

     Svara

    Ser ju inte ut som att hon tvingar dem att vara med direkt.

    Svara

     Barnen tycker säkert att det är jättespännande att få vara med på bild och ta kort. Och Carolina uppskattar garanterat minnet. Det som skaver är Carolinas behov av att visa upp bilderna för omvärlden.

     Svara

    Hela poängen med att lägga upp på sociala medier är ju att det hjälper till att sprids kunskap. Tycker du välgörenhetsorganisationer ska samla in pengar utan att göra reklam för sin verksamhet och väcka uppmärksamhet?

    Svara

     Men varför inte lägga upp en bild på bara dom glada barnen? varför inte på den nya brunnen, eller på carolina framför den?
     Varför måste hon lägga upp en bild där hon står i mitten som en white savior?

     Svara

    Men det är ju hela min poäng, varför skulle hon inte få lägga upp en bild på det? får hon inte lägga upp en bild på det kanske hon inte vill göra det? Jag tror inte direkt att invånarna i byn bryr sig särskiljt mycket om det läggs upp en bild eller inte så länge de får sin brun, utan att de enda som sitter och raljerar över hur illa white saviour complex är är vita sekundärkränkta svenskar med eget rinnande vatten i kranen.

    Svara

     det där lät hårdare än jag menade. formulerar om sista meningen: det är kättare att raljera över ordval när man själv har sitt på det torra. hur menar ni att white saviour complex är skadligt/farligt? Berätta gärna, är öppen för att lära mig!

     Svara

      Emma: Men varför ska vi lära dig och lägga vår tid på det när det redan finns ordentlig och genom arbetad information tillgänglig? Vi kan omöjligt sammanfatta det, och bör inte ens göra det i och med att vi är vita som från början vart lika outbildade som ex Carolina Gynning. Det bästa är att du läser dig in på det själv och bildar din egen uppfattning innan du förminskar white savior complex.

      Gå in på Lovette Jallows insta @action4humanity_se eller @nowhitesaviors de har många stories sparade som går igenom vad White Savior complex är för något, Volontourism osv.

      Svara

      Om du är öppen för att lära dig, kolla då in exempelvis lovettes Instagram som skrev det här från första början. Hon är inte vit och sekundärkränkt.

      Svara

  Människor är såklart olika, det finns dem som vigt sina liv åt att hjälpa andra, utan att få något tillbaka, långt innan sociala medier uppfunnits.

  Sedan finns det dem som, precis som du säger, gör det för att prisas och hyllas för sin ”godhet”. Och så finns det dem som visar upp sin godhet för att inspirera andra.

  Ett exempel. Jag själv anmälde mig för några år sedan till tobiasregistret, sedan delade jag en länk om detta på FB för att inspirera folk att även dem skriva upp sig, för ju fler som är med desto fler liv går att rädda. Och jag kände mig nästan skrytig som ba ”kolla vad duktig och god jag är minsann”, men så gav jag mig en mental käftsmäll och bad mig get over myself, det handlar om att rädda liv och om någon tycker att jag är en pompös skit så får de väl tycka det.

  Nu spårade jag ur här, min huvudsakliga poäng jag ville komma till var: Det kan ju egentligen aldrig vara något dåligt att inspirera till något bra. Utan att lägga mig i Carolinas anledning, så kvarstår ju ändå faktum att flickorna fått vatten till sin by oavsett vad Carolinas syfte med hjältedådet i första hand var. (Förenklat förklarat, har inte läst hennes inlägg, vet inte exakt vad detta handlar om.)

  Sedan kanske hon triggar både goda människor att hjälpa till, som ser nya möjligheter och vägar att hjälpa, men också själviska människor som känner ett behov av att vara med i Carolinas godhetstävling och som vill försöka bräcka hane i snällhet. Skitbra. Spela på det. Om det betyder att barnen får vatten och tak över huvudet så kan någon skitnödig liten människa gott få sitta och klappa sig på axeln och skryta lite på instagram och på sina hemmafester på södermalm om hur fantastisk hen är.

  Svara

   Läs om White savior complex

   Svara

    Berätta gärna om det!

    Svara

     Kopierar från annan kommentar:

     Om du har Instagram så är det här (hoppas jag) en direktlänk till en av hennes sparade stories ”Volontourism”
     https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3OTA0NDg2NDAzMTQ2Nzc0/

     Jag känner inte att jag kan sammanfatta det rättvist. White savior complex är ett utbrett fenomen och sker hela tiden på kostnad av svartas liv och deras historia. Jätteviktigt för oss att lära oss mer om det!

     Svara

      Men! Hur pausar jag så att jag hinner läsa hela texten i ”stories”? (på laptopen)

      Svara

      Alltså vafan. Står att studier visar att volontärarbete i många fall för mer negativa effekter med sig än positiva. Det är officiellt, vad man än gör för att hjälpa så är det fel på något sätt. Bättre att sitta på sin privilegrade röv och titta på medan folk svälter alltså, fast då är man en idiot pga det också. Fuck det går inte att vinna här.

      Svara

    Läste lite snabbt om det, alltså… Det var den vidrigaste formen av PK-het jag någonsin läst om.

    Vänligen rätta mig om jag missuppfattat något, men, det är ju allmänt känt att levnadsstandarden inte är likadan i hela världen. Det går inte att jämföra Sverige med t ex Afrika, och så kommer vi till problemet, afrikaner har av naturen mörkare hud än vi nordbor, får vi privilegierade vita människor inte hjälpa dem som har det svårt och mer än gärna tar emot vår hjälp, pga att de är svarta? Om de hade varit vita människor som levde i misär, hade vi får hjälpa dem då?

    Jag tror inte att den som svälter bryr sig om den blir matad av en svart eller vit hand. Fy farao.

    Argumentet att Afrika skulle behöva förlita sig på hjälp utifrån är ju också absurt, använd den extra hjälpen till att bygga upp samhällena inifrån. Och att man får bidrag betyder inte heller att man inte kan sätta in alla de åtgärder som man skulle behöva göra om man INTE fick bidrag.

    Svara

     Amen på den syster 🙌👏🙅‍♀️

     Svara

     Exempel: Tycker vi det är okej att dela bilder på svenska barn vi inte känner och inte har samtycke från föräldrarna? Nej, men när man är utomlands i välgörenhetssyfte blir barnen ett objekt för att visa sin godhet. ”Hej, kolla på mig! Jag tar bild med massa svarta barn utan att tänka på detas integritet för att visa hur duktig jag är”.

     Jag kan också tycka att om orsaken till att man gör välgörenhet är för att visa sig duktig i sak inte spelar någon roll, det skiter ju de utan rent vatten i bara de får rent vatten. Men att objektifierar den grupp människor som strukturellt förtrycka pga hudfärg för att visa hur bra man själv är, är ett sunkigt beteende. Fattar för övrigt inte varför PK är så jävla fel, det är ingen uppoffring att inte lägga upp en bild (på andras bekostnad och integritet) på sociala medier, varför kan man inte bara undvika att vara en del i förtryck där svarta barn objektifieras?

     Svara

      Just det. PK har blivit något slags skällsord, när man påtalar rasism eller sexism. Heja oss som har vett och förstånd nog att ifrågasätta förtryck (hur omedvetet det än är).

      Svara

       Jag tycker att vara PK är det finaste man kan vara 🙂 inkluderande och villig att ändra sitt gamla beteende. Fattar inte hur vissa kan använda det som skällsord.

       Svara

        Vi har väldigt olika definitioner av PK. Politisk korrekthet har för mig inget att göra med att påtala rasism och sexism. Det gör jag varje gång jag stöter på det.

        Svara

         Om det skulle vara sant skulle du aldrig hålla på som du gjort i dina föregående kommentarer. Det är så otroligt frustrerande med vita människor som tror de vet bättre. Många verkar helt jävla inkapabla till att tänka liiite utanför sina egna bubblor. Sen finns det ju konton som No white saviours eller Lovette som verkligen förklarar på ett bra och enkelt sätt – tillgängligt GRATIS. Vad är det med folk som bokstavligen vägrar att läsa på eller utbilda sig??

         Svara

         Svar till En annan P kl 18:50: Jag läste samtliga av Lovettes sparade storys samt annan information på internet.

         Svara

        Aa, bra. Eller vänta… om du har läst allt det där, hur kan du stå fast vid dina ignoranta uttalanden? På riktigt, hur funkar det för peeps som dig?

        Svara

     Du är uppenbarligen vit. Jag som svart blir lite äcklad av white saviour complex faktiskt.

     Svara

      Då har du större problem som utgår från att det finns en baktanke eller att man vill sko sig på andras olycka så fort man råkar vara vit och gör volontärarbete exempelvis.

      Svara

       Man kan faktiskt göra volontärarbete utan att lägga upp det på sociala medier. För övrigt så ter det sig ganska illa att som vit Europé, om man nu har kunskap om kolonialism, åka till ”Afrika” för att utföra volontärarbete som sedan ska redogöras via sociala medier. Det finns forskning som visar på att volontärarbete gör mer skada än nytta. Så läs gärna på om ”Volunteer tourism” innan du yttrar dig.

       Svara

      Får man säga svart?

      Svara

     Det leder till en förenklad syn på människor och maktstrukturer, ”nu ska vi vita hjälpa de stackarna (och de ska vara tacksamma!)” Bara att nämna Afrika som du gör… Jag förstår att du inte menar illa men Afrika är en världsdel full av olika länder och språk. Vissa rika andra fattiga. Vissa i nöd andra inte. Det blir som sagt en förenklad syn att ”afrikaner är fattiga och primitiva, de behöver hjälp.”

     Svara

      Jag känner till att Afrika ser ut på olika sätt i olika delar, jag tänkte precisera och lägga in en förklaring att jag syftar till de utsatta områdena, men jag tänkte att det framgår, det var slarvigt av mig.

      PK är väl OK att vara så länge det inte skadar, men så ofta låter man PK gå före människan. Det är så viktigt att vara PK för vardandets skull att ignorerar alla som drabbas av att man blundar för människans verklighet.

      Med människan syftar jag på svarta, vita, kvinnor, män, politisk korrekthet förekommer i som bekant i flera sammanhang och jag tror det är farligt att blunda för verkligheten medan man gömmer sig bakom ett PK skynke och låtsas att allt är bra så länge man säger rätt saker.

      Svara

     NEJ du kan precis som du säger inte jämföra Sverige med Afrika eftersom att Sverige är ett land och Afrika en hel KONTINENT bestående av över 50 olika länder med helt olika kulturer, språk och förutsättningar! Fy fan vad provocerande det är när människor bara buntar ihop en hel jävla världsdel som de (uppenbarligen) inte vet ett skit om. NAMNGE LANDET för fan, Afrika är INTE ett land! //Vit tjej

     Svara

      Viktigt att du påpekar att du minsann är vit..? Säger ungefär ingenting om dig precis som att det inte säger någonting om att en människa råkar vara från kontinenten Afrika. Tydligen är det så att vi ska leva med att vilken ”sort” man tillhör ska spela roll, även fortsättningsvis

      Svara

     Men hur kan du läsa något lite snabbt och sedan uttala dig så illa som du gör? Det handlar inte om PK-het. Det handlar om människoliv, svartas historia och hur de förtrycks överallt. Lovette Jallow är svart. LYSSNA! Vem är du att sitta och skrika ”vidrig pk-het” när du uppenbarligen inte är tillräckligt insatt i white savior complex eller förtrycket mot svarta?? Herregud.

     SJÄLVKLART är välgörenhet tillåtet. Ännu en gång bevisar du att du inte ska uttala dig förrän du faktiskt är insatt i vad White saviorism är. Det handlar inte ett dugg om att välgörenhet från vita inte är tillåtet. Du har massvis med information att tillgå. Jag föreslår att du faktiskt lyssnar på vad svarta människor har att säga.

     Svara

      Ja Lovett är svart, en priviligerad svart som lever ett lika gott liv som du och jag. Ger det henne rätt att pga historisk kränkthet missunna ett barn som törstar att få en brunn med vatten bara för att den kommer från en vit?

      Ett rätt bra exempel på hur politisk korrekthet skadar den lilla människan. Lovett är svart men hon kan inte ensam föra alla svartas talan.

      Jag har respekt för svartas historia men vissa saker håller jag högre än att göra snygga politiska poänger, som liv och hälsa t ex. Ibland måste vi göras oss större och sluta stirra oss blinda på vilken hudfärg eller bakgrund vår medmänniska har.

      Svara

       Och ännu en gång visar du på att du varken kan läsa vad vi skriver eller förstå vad vi menar.
       Det handlar INTE, jag upprepar INTE om välgörenheten i sig. Skänk alla pengar du vill, donera dina organ. Vi sitter inte här och försöker uppmana folk till att sluta med välgörenhet. Så långt hoppas jag du är med nu.

       Det är sättet vita människor ALLTID ska visa upp sin välgörenhet med fokus på sig själv. Lägg ut en bild på bara barnen, eller på de lokalbor som jobbar med det dygnet runt, människorna som försöker få projekten att gå ihop. Fokus ska ligga på dem, och inte Carolina.

       Lovette har betydligt mer rätt att tala om för oss vad som är rätt och fel, eftersom att hon är utbildad inom ämnet. Vilket du inte är.

       Svara

      Blir så arg när många fattigpensionärer inte har råd med livet på ålderns höst. När ska politikerna vakna och börja ge mer till dom och se till att våra hemlösa får en lägenhet. Dom sviker sina egna medborgare. Det är ett hemskt svek.

      Svara

     Det är klart det inte går att jämföra Sverige och Afrika. Det ena är ett land, ett pyttelitet land. Det andra är en stor kontinent med många länder 😊 Tycker jag ofta hör att människor pratat om Afrika som det vore ett land?

     Svara

  White savourism i ett nötskal.

  Svara

  White savior complex. Jag kräks verkligen på dessa influencers som inte fattar någonting.
  Läs på! Utbilda er!
  Lovette Jallow (action4humanity_se) har grymt bra sparade höjdpunkter från story där hon utbildar i White savior.

  Hon har även konfronterat Carolina i stort och pm.
  Du kanske skulle uppdatera texten med information om vad White savior complex är Camilla?
  Det Carolina gör är fel, det är ingen åsikt vi ska diskutera för det är utanför våra rättigheter.

  Svara

   Kan inte du kortfattat beskriva det du pratar om? Hade uppskattats jättemycket. Intressant med andra infallsvinklar.

   Svara

    Om du har Instagram så är det här (hoppas jag) en direktlänk till en av hennes sparade stories ”Volontourism”
    https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3OTA0NDg2NDAzMTQ2Nzc0/

    Jag känner inte att jag kan sammanfatta det rättvist. White savior complex är ett utbrett fenomen och sker hela tiden på kostnad av svartas liv och deras historia. Jätteviktigt för oss att lära oss mer om det!

    Svara

     Man kan kolla utan att ha egen Instagram, bara gå in via webbläsare!

     (Och så svårt är det inte att skaffa kunskap på egen hand)

     Bra att du sprider, Frida!

     Svara

     Jag hann knappt läsa klart innan bilderna byttes. Vet ni om det går att pausa eller om det finns en sida som beskriver det här på ett pålitligt sätt för en som, tyvärr, inte tänkt på detta innan?
     Om jag googlar finns det ju en risk för att dåliga och felaktiga förklaringar ligger högst upp i sökresultaten tänker jag.

     Svara

      Håll fingret mot skärmen så pausas det! Om du är via telefonen.

      Svara

       Tack!

       Svara

      Då dator är det bara att klicka och hålla in musen så pausas bilderna. På telefon likadant, du håller bara på skärmen.

      En av artiklarna hon nämner är denna:
      https://www.huffingtonpost.com/pippa-biddle/little-white-girls-voluntourism_b_4834574.html?guccounter=1

      Svara

       Tack!

       Svara

      Vilket är varför man får en bättre uppfattning om ett ämne om man läser även på andra ställen, inte bara översta länken på Google.

      Svara

       Det är ju därför som jag frågar andra om råd och länkar?
       Jag vill börja någonstans som inte är översta länkarna på Google.

       Svara

   En fråga, och det är inte meningen att vara dryg. Men om Carolina varit mörkhyad så hade detta varit okej? Eller om barnen varit vita?
   Om jag som icke känd och icke rik men vit gör samma sak så är det också white saviour complex? Även om jag donerar pengar, blod eller mina organ när jag dör till någon med annan hudfärg?
   Det är inte meningen att förminska wsc, men jag är för outbildad i det och undrar vart gränsen går.

   Svara

    Föreslår även här att du kikar på Lovette Jallows ”Volontourism” story och även @nowhitesaviors på instagram de tar upp fenomenet på ett konkret och lättförståeligt sätt.

    Kortfattat. Det är okej för en svart person att göra det eftersom att svarta inte förtryckt svarta i århundraden. Oavsett din ekonomiska status så är det inte okej som vit att göra så som Carolina Gynning gör, Margauz Dietz gjorde, Zara Larsson (som backat och gett en gedigen och informativ ursäkt). Det handlar verkligen inte om välgörenheten i sig. Skänk vad du vill om det så är pengar eller organ.
    Det handlar om sättet du agerar kring din välgörenhet i exempelvis sociala medier.

    Gällande om barnen hade vart vita så är jag inte tillräckligt insatt för att svara på den frågan.

    Svara

     Svarta har visst förtryckt svarta. Finns inte människor från någon del av världen som inte förtryckt någon annan, det enda som skiljer är utbredningen.

     Svara

      ja det är klart det finns svarta individer som förtryckt, men svarta människor som grupp har strukturellt varit förtryckta av vita genom slaveri, rasism osv. hade du ingen historia i skolan?

      Svara

       Så nu ska vi grupper alla svarta till en grupp bara, en grupp från Afrika? Det passar när man ska tala om slaveri, men när man annars ska prata om afrikaner så får man alltså inte gruppera så? Hur ska folk ha det? Va lite konsekventa för fan.
       Svarta individer som förtryckt svarta? Haha! Hutus mördade 1 miljon tutsier. En grupp svarta i sitt eget land mördade 1 miljon andra svarta. Hutu power var det visst. Vi pratar om inte några individer här.
       Om vi nu ska prata om svarta som en grupp, på kontinenten Afrika, så har dom historiskt varit och fortfarande är, väldigt duktiga på att förtrycka och ta ihjäl varandra.
       Vi vita slutade med slaveri och har fått bära hundhuvud och be om ursäkt i evigheters evigheter, och än idag mördar afrikaner andra afrikaner med machetes typ.

       Svara

        Utan andra med mörk hudpigmentering så hade vita inte haft tillgång till slavar. De var en stor bidragande orsak till andra folkslag kunde säljas. De sålde sina rivaler och gick på regelrätt jakt o byarna efter människor att sälja till de vita fartygen.

        Svara

         Jep. Men det är inte så populärt att nämna den lilla detaljen i historien. Och hur mycket historia det än finns att ta till sig av så verkar svarta inte ha organiserat sig nämnvärt i Afrika än idag. Har man det fattigt så kan man alltid hugga av huvuden på grannar, och systematiskt våldta barn för att…ptja..det är väl kul..eller nåt.

         Svara

       Jo det har funnits dem med mycket mörk hudpigmentering som har förtyckt andra som också haft det. Som grupp. Som samhälle. Som nationaliteter.

       Svara

       Människor i hela världen har förtryckt varandra och sålt varandra som slavar. Exempelvis fångade invånare i Afrika in andra inhemska personer i Afrika där för att sälja vidare till ex muslimska länder för att länderna i Mellanöstern gjorde det olagligt att ha muslimska slavar. Sedan köpte även européer slavar och sålde, som hela världen mer eller mindre gjort. Genom historien har alla olika grupper utsatt varandra för slaveri, förtryck och rasism. Både gentemot sitt egna folk och gentemot andra utlänningar. Hade du ingen historia i skolan?

       Svara

       Givetvis har svarta människor strukturellt förtryckt andra (svarta), som t ex tillhört andra kulturer eller minioriteter.

       Däremot har vita människor inte förtrycks strukturellt för att vara just vita.

       Svara

        Nej, men nu pratar vi inte om att vita inte varit förtryckta, utan att svarta är det. Och då är det jättemärkligt att dom förtryckta på något sätt bryr sig om hudfärgen på förtryckaren. Hela världen har fastnat på den här vita vs. svarta hjulet. En svart person som lever i Sverige i välfärd har ofta inte mycket gemensamt med fattiga, svältande barn i Sudan. Ändå för dom gärna talan för alla dessa fattiga på en annan kontinent och berättar för oss vita vad som är vad, och vad som är okej i dessa länder. Finns det nån term för privilegierade svarta i väst som för fattiga afrikaners talan i finrummen? Har någon frågat vad dom egentligen tycker?

        Svara

      Det var svarta som sålde sina svarta slavar till de vita kolonialisterna. Men det är uppenbarligen väldigt viktiga att peka ut de vita, nya slavdrivarna som de onda, och framför allt peka på deras hudfärg.

      Det är tydligen inte lika hemskt när en svart har en svart slav, som när en vit har det.

      (ursäkta dubbel post, mitt förra hamnade på fel plats)

      Svara

     Tack för ett bra svar. Då förstår jag detta bättre och varför det är fel att publicera på sociala medier.

     Svara

     Det var svarta som sålde sina svarta slavar till de vita kolonialisterna. Men det är uppenbarligen väldigt viktiga att peka ut de vita, nya slavdrivarna som de onda, och framför allt peka på deras hudfärg.

     Det är tydligen inte lika hemskt när en svart har en svart slav, som när en vit har det.

     Svara

  Jag har bara en fråga i mitt huvud. HUR kan något bra, som i detta fallet att byn fick vatten vändas till något dåligt och att Gynning borde skämmas.

  Svara

   Ingen ska skämmas. Jag undrar bara stillsamt om goda gärningar käääääääänns lika bra om man inte får visa upp att man gjort dem?

   Svara

    Men det kvittar väll! Dom får sitt vatten resten är oviktig!!!

    Svara

     ALLTSÅ NEEEEEJ!!!! Det kvittar INTE OM MAN REPRODUCERAR BILDER OCH NARRATIV SOM HAR LETT TILL ATT POC FORTF ÄR FÖRTRYCKTA!!!!

     Svara

      Hur kommer Carolinas bild bidra till det fortsatta förtrycket av poc?

      Svara

       På riktigt, igen? Folk har ju länkat till minst två olika källor där det finns hur mycket info som helst. Enkelt förklarat. Du kommer hitta ett svar på exakt din fråga hos Lovette. Jag är inte din lärare. (Och det är inte poc heller, men men…)

       Svara

    Bitter tankegång. Dessutom dömmer man ju andra efter sig själv 🤷‍♀️

    Svara

    Camcam har du tänkt på stt hon kanske genom ”att visa upp det ” kanske kan inspirera andra till att görs goda gärningar? Heja Gynning!! Hellre det än massa materialisk ytlighet överallt

    Svara

     Precis min tanke. Genom att Carolina visar upp resultaten och det som organisationen faktiskt åstadkommit (istället för att bara säga vad pengarna ska gå till utan att visa resultat) så blidka fler taggade på att donera vs om alla bara säger ”donera, tack!” Och sen inte visar vad pengarna gick till. Carolina är känd, hon utnyttjar sin plattform för att nå ut med budskapet om vad denna organisation kan göra om den får stöd. Jag tror inte hon tänker ”wow. Nu har JAG räddat en by. Jag är Messiah.” Och ärligt talat, även om hon gör det så har hon fortfarande gjort något bra. Hennes handlande har lett till goda saker och gett folk vatten. Hon har inte gått och plundrat deras by. Låt henne. Fan.

     Svara

    Det tror jag. Själv har jag ett arbete där jag vet att jag (och mina kollegor) gör mycket bra för de vi träffar. Däremot har vi tystnadsplikt så det är omöjligt att berätta för någon (ens för varandra) vad som hänt. Känns gott ändå att veta att man gjort en skillnad i nåns liv, även om ingen annan vet 😊 Ja, om nu ett arbete räknas in i detta 🤔 Har dock gjort annat privat, ställt upp för andra t ex, som jag är riktigt stolt över utan att nämna för någon, tycker nästan det känns ännu bättre faktiskt. Känns som att det skulle förlora ”magin” om man gick runt och berättade om det.

    Svara

  Lovette vem hon nu än är ska bara knipa igen, faan var glad att någon ens bryr sig😂

  Svara

   Det här kan nog vara bland det mest ignoranta jag läst på den här bloggen. Hur svårt kan det va att som vit person att ta ett steg tillbaka och LYSSNA på vad poc har att säga för en gångs skull????

   Svara

    Och folk säger att förtryck inte existerar i Sverige. Så vi svarta ska alltså vara glada att någon bryr sig om oss, speciellt om vi är fattiga? Eff the hell off, ”Anonym”.

    Svara

     Det hela handlar väl om att vi som nordbor har det bättre ställt ekonomiskt än människorna från de fattiga delarna i Afrika.
     Att vi är ljusa i hyn här uppe och majoriteten av befolkningen i världsdelen Afrika är mörka, spelar absolut inte någon som helst roll.
     Faktum är att vi har mer pengar än vad de har, ergo vi bör hjälpa dem.

     Att de fick en brunn så att de nu har rent vatten, super!
     Jag gissar på att de är glada över att de slipper kräkas i dagar över dåligt vatten/uttorkning/you name it.
     Jag tvivlar nämligen på att de är superexalterade över att bara ha träffat en svensk kändis.

     Fråga.. Om till exempel Kodjo Akolor tar några av sina mille, åker ner, bygger en brunn och tar en bild, hur ses det på det?
     WSC, ja eller nej?

     Svara

      +111 🙏

      Svara

  Mja, men så gör ju du också ibland Camilla. Jag köper varje jul en klapp till em insamling för mindre bemedlade familjer i min kommun. Jag berättar ofta det på facebook och uppmanar andra att göra likadant.

  Svara

  Gynning har ju designat en vattenflaska i samband med detta projekt som man kan köpa dyrt. Går pengarna oavkortat till projektet så ok, annars inte.

  Svara

  Tänker du skriva någon om Nellie Berntssons körkort?

  Svara

   Då intressant det lät 😂

   Svara

   Oj vad jag sekundärskäms av hennes inlägg. Börjat ana att tjejen växer upp till en mini-Book dvs offerkoftan ska tas fram så fort hon inte får vad hon vill

   Svara

  OT.
  Är det vanligt att ens partners bästa vän säger/viskar ”jag älskar dig” vid ett flertal tillfällen när ni druckit alkohol tillsammans? Jag tycker alltid att vi haft väldigt bra kemi och att vi klickat väldigt bra men jag vet inte, känns väldigt stort att säga jag älskar dig? Så bra känner vi inte varandra. Han känns inte heller som typen som kastar runt med det till alla så jag vet inte hur jag ska tolka denna information? Eller överanalyserar jag det hela?

  Svara

   Varför inte bara fråga vad han menar?

   Svara

   Var inte rädd för att fråga om du känner dig osäker på vad det innebär. Jag tror dock du överanalyserar men det beror nog på vilken betydelse jag älskar dig har på dig. Jag kan säga jag älskar dig väldigt snabbt till mina vänner men jag håller hårt på det i en relation till exempel.

   Svara

   ”Viskar” är väl nyckelordet här

   Svara

  https://youtu.be/oJLqyuxm96k

  Sjukt rolig video som driver lite med white saviour complex. Därmed inte sagt att fattigdom inte existerar.

  Svara

  Oavsett vilket…jag blir iallafall glad av sådana här bilder i motsats till bilder på fula lyxprylar….

  Svara

  Frågan om altruism är väldigt intressant. Själv tycker jag att det är väldigt märkligt huruvida människor vet definitivt vad ordet ”egoism” står för men man vet inte vad motsatsordet är, just ”altruism”, att göra något för någon annan.
  Många menar att det inte finns sann altruism men i slutändan är inte det viktigaste att hjälpa någon?
  En intressant fråga där svaret är nog väldigt komplext.

  Svara

   Man kan ju tycka att det viktigaste är att hjälpa någon i nöd, men noup, jag kommer inte falla i white saviourism. Mörkhyade i västvärlden får tolkningsföreträde nu (oklart varför), och jag tolkar det som att mörkhyade i utvecklingsländer inte behöver vår hjälp, i alla fall inte om vi blir glada av att hjälpa. För då gör vi det av helt fel anledningar.

   Svara

  Heja Carolina hon gör något i alla fall, mer än de flesta.

  Svara

   Massa åker som volontärer till ex afrika. Dom gör mer änn att fixa en brunn. Nämligen ta hand om och stötta barns som mist deras föräldrar. Det är tungt men samtidigt så uppskattat.

   Svara

    Utan brunnar som ger tillgång till rent vatten finns det snart inga ledsna barn kvar att trösta. Så man behöver inte mäta olika gärningar mot varandra.

    Svara

  Det här är typ det äckligaste jag vet.

  Vita människor som profiterar på den misär som väst, dvs deras hemländer, skapat. I en kapitalistisk värld är det tillgång och efterfrågan som styr, och med en stor efterfrågan på ”svarta små barn att rädda” så skapas också en tillgång. Detta sker bl.a. genom att sätta barn på barnhem, trots att de har föräldrar som är kapabla att ta hand om dem, för att några blonda fjortisar ska kunna betala dyra pengar för volontärresor där de ”hjälper fattiga barn” och kan publicera samma generiska selfies med en mängd svarta barn som i en hord runt dem.

  Vill du på riktigt göra skillnad för fattiga barn runt om i världen? Spräng din regering, gå ut på gatorna och demonstrera mot G20-toppmötena, skapa tidernas mediedrev kring de företag som använder barnarbetare för att pressa butikspriserna. Förstå att ditt välstånd baseras på andra människors misär. Förstå att vi i väst har det bra eftersom vi effektivt under flera hundra år har snott resurser från andra delar av världen och urholkat dem på såväl materiella och monetära som sociala resurser.

  Nu är detta inte barn på ett barnhem, mig veterligen i alla fall, utan barn som fått tillgång till en brunn tack vare något företag. So far so good. Men det faktum att företaget och Gynning tycker att detta är ett bra sätt att berätta/marknadsföra (?) det hela på får mig att ana att de inte tar någon som helst ansvar för den historiska aspekt som lett oss till den här situationen, inte heller att de har en långsiktig plan för hur resurser ska återinföras till de länder vi snott av under så många år. Det är bara ytterligare ett företag som fattar att det finns pengar och tjäna på förfall.

  Sådan är kapitalismen. Jag kräks.

  Svara

   Spräng din regering? Tycler du det är ett konstruktivt förslag?

   Svara

    ja asså i dagsläget har vi ju inte ens någon regering att spränga så jag vet inte riktigt om det skulle göra varken från eller till. det var för övrigt en parafrasering med glimten i ögat av ken rings gamla hit, men den kanske ni är för unga för hehe.

    Svara

   haha, vakna och kom in i matchen som kallas verkligheten karralin. 😂

   Svara

    jag lever i allra högsta grad i verkligheten. tyvärr ska sägas, eftersom att den är ganska pissig.

    Svara

   Håller med om mkt men många afrikanska stater är väldigt bra på att köra sig själva i skiten. Tribalism, korruption, kortsiktigt tänkande, klamra sig fast vid makten no matter what (bara räkna hur många afrikanska ledare som dött i tjänst pga hög ålder). Hade önskat att AU och SADC och EAC kunnat visa mer muskler.

   Att påstå ngt annat är också white savior-komplex som om de enbart är offer typ.

   Svara

    Näe, jag menar så klart inte att länder enkom är offer för omständigheterna – det har jag aldrig påstått! Men det är också ganska onyanserat att inte se korrelationen mellan resursutsugning och exempelvis korruption, politisk kortsiktighet och tribalism. Det ena föder det andra, växelvis. Likadant är det ju i Europa just nu: vi ser hur utförsäljningen av det allmänna leder till försämrad välfärd vilket i sin tur leder till ökade klassklyftor. Fascism gror i klassklyftorna, och fram kommer konservativa politiska förslag, ohälsosam protektionism, inskränkningar av sociala rättigheter och en liberalism på stereoider där jaget konstant går före laget. Detta är inget unikt för varken länder med en historia av utsugande eller för länder med en historia av att utsättas för utsugning. Båda två ger uttryck för hur det blir när en ägande klass i minoritet bestämmer över en arbetande klass i majoritet, men det visar två olika sidor av myntet. Problemet är helt enkelt överklassen, som alltid.

    Svara

     Tack för utveckling. Jag följer ditt resonemang till viss del, inte allt eller jag förstår inte precis hur du menar. Hade varit intressant att konversera vidare men nästan midnatt där jag bor kan ej tänka 🤪

     Svara

     Men KLASS glöms bort och allt allt handlar om ETNICITET. Det är problemet.

     Svara

   En av de bästa kommentarerna jag läst här. Bra skrivet Korralin, håller med om varje ord.

   Svara

  Barbie saviour eller vad kontot heter på instagram är bra o roligt.

  I korthet: att göra ngt ”bra” samtidigt som man reproducerar ett narrativ där svata aftikaner är fattiga och jättetacksamma för den vita masters hjälpande hand är inte enbart av godo. Om ni har upplevt en postkolonial attityd eller kultur förstår ni bättre hur det påverkas.

  Sen kan privvade afrikaner själva vara dumihuvet o inte förstå fattigdom. Minns en svart afrikansk kollega (vill ej peka ut en viss nation) som stolt berättade hur han och hans fru på jullovet hade åkt till ett ”orphanage and fed some orphans as good Christians”. Det hade känts bra tydligen. Och så black americans som kan noll om afrika men åker dit o ska hitta sina rötter ”what you have cell phones what slave trade only took place in certain parts of the continent??!!”

  Svara

  Så om jag ger blod och på Instagram visar upp det och uppmanar andra att göra det eftersom vi behöver mer blod, är det fel? Uppvisar jag ett ”healthy saviour complex” då på bekostnad av sjuka människor? Eller ger jag av min tid så att sjuka får hjälp och uppmärksammar andra på att blodgivare behövs?
  Jag tycker white saviour complex är ett tecken på att människor i rika länder har dålig koll på vad utsatts människor i fattiga länder tycker är viktigt…

  Svara

   Om du efter din blodgiva fotograferar dig med sjuka barn och laddar upp bilden på sociala medier utan deras föräldrars ok och sedan ställer sig själv i centrum – ja, då är det samma sak! Det går alldeles utmärkt att hjälpa och belysa välgörenhet utan att man själv måste stå i centrum. Jag tycker det är osmakligt hur CG presenterar det hela på Instagram – allt ifrån bilderna med barnen till alla dessa bilder med plutande läppar i nån ”safarioutfit”.

   Svara

   Tror du verkligen att du inspirerar sa manga att ge blod genom att lägga upp det pa instagram? Är det verkligen därför du lägger upp det? Dig deeper.

   Svara

   Nej, det är inte samma sak eftersom ”sjuka människor” inte varit förtryckta i århundraden och deras länder inte varit koloniserade.

   Svara

  Skönt att det finns svenska kändisar som väljer andra projekt än prinsessan Sofias PR-projekt Playground. Det är absolut inget fel med Playground, det är bara så humor att alla b-kändisar råkar tycka att just Playground är det ”bästa” av alla tusentals möjligheter som finns om man vill skänka tid och/eller pengar.

  Svara

  Moddelimodd

  Svara

  Tycker det är värre med Margås. Hennes bror går ju runt med svartmålat ansikte. Trots att de ofta varit i Sydafrika så hade man kunnat tro att de visste bättre… 🤦‍♀️

  Svara

  Vilken tur för alla okunniga för imorgon bitti kommer nästa avsnitt av podden postpatriarkatet 🤗 – där vi faktiskt pratar ganska ingående om just detta fenomen och varför det snarare kan skada än göra gott. LYSSNA GÄRNA! 👍🏼

  Vi tipsar även om Lovette https://instagram.com/action4humanity_se?utm_source=ig_profile_share&igshid=3c4ewea88n44

  Samt

  No white saviours https://instagram.com/nowhitesaviors?utm_source=ig_profile_share&igshid=1gyinfduttino

  Svara

   SMYGREKLAAAAAAAAAAAAAAAAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Svara

   Går det lite trögt med lyssnarna eller? haha. ska lyssna imorgon då!

   Svara

   Reder ni ut Halle Berrys etnicitet också så tunar jag in.

   Svara

    😂😘

    Svara

  Carolina skrev att tjejerna själva ville vara med på bild. Skulle hon ha förnekat dem det? Det _är_ ju en härlig bild – vem skulle inte vilja lägga upp den? De VAR glada och tacksamma. Folk som skränar om ”white saviorism” och skriver att vita människor inte ska tro att fattiga länder behöver deras hjälp: guess what? They do. Och vet ni vad detta shamande kommer att leda till? Att folk som har övervägt att åka och volontärarbeta i fattiga länder skiter i det i rädsla för att göra något fel. Grattis.

  Svara

   Det går jättebra att ta en bild utan att lägga upp den på sociala medier. Eller varför inte bara ta en bild på tjejerna, utan att sätta sig själv i centrum?

   Svara

   Bra att du tog upp volontärarbete, det är ju verkligen ett tvehuggat svärd. Det finns en del information om det om du bara söker. Outbildade, unga volontärer som tillåts arbeta med fattiga barn, många med trauman bakom sig – är det verkligen att hjälpa? Självklart är det annorlunda när en person med utbildning volontärarbetar, men att 18-åringar åker till afrikanska länder för att ”hjälpa” – om man verkligen hade velat hjälpa, hade man kunnat bidra med pengar för att fler personer ska utbildas och betalas på plats. Volontärarbete är aldrig en långfristig lösning.

   Svara

   Volontourism är ett jävla skit så bra om det slutar.

   Svara

    För att?

    Svara

  Om man skryter offentligt om de saker man gör för att hjälpa människor, sa gör man nog dem för att fa en egokick. Alltsa är de egoistiska handlingar.

  Visst kan handlingen ända ha goda konsekvenser, men den gör dig inte till en bättre person. Snarare tvärt om.

  Om man hjälper en människa för att man blir lycklig av att se att hen ma bättre, men har inget behov av att skryta om det (för man inser att man gör det ur en priviligerad situation), ja da anser jag att det är en god handlig.

  Men osjälvisk är man ju inte i nagot av fallen, i det senare gör man ju det för att i slutändan mar man själv bättre av det.

  En människa helt utan empati hjälper ju inte andra (om hen inte far betalt för det).

  Alltsa kan ju inte en god handling vara osjälvisk.

  Svara

  Alltså när jag gör goda gärningar så är jag ju egoistisk på så vis att det ger mig en känsla som känns bra. Jag har ytterst få gånger delat det på sociala medier, vet att jag senast gjorde det när jag under en hotellfrukost på valdagen konfronterade nazister som satt öppet och kastade skit på både kvinnor, utländska personer och andra politiska partier. Varför delade jag det? För att jag upplever att civilkuragen är åt fanders i detta land och att vi behöver Våga ingripa i obehagliga eller rent utav brottsliga situationer.
  Alla som gapar White savior complex borde vara tysta. Det förutsätter att man ser ner på svarta eller faktiskt vara gör saker för att skryta med. Det är, enligt mig, väldigt orättvist att tillskriva ex Carolina Gynning det.
  Jag ville själv som ung åka till ett av de fattigare Afrikanska länderna och volontärarbeta, men jag hade inte råd tyvärr. Varför afrika? Varför inte stötta svenska hemlösa? För att jag cyniskt anser att människor i Sverige har fått fri skolgång, till och med betald skolgång, fri sjukvård och en rad olika bidrag och hjälpinstanser som gör att jag värderar svenska fattiga lite lägre än exempelvis krigsdrabbade i Yemen eller svältande barn i Kenya. Del två är att jag inte ville utsätta mig för uppenbar fara som att åka direkt till ett akut krigsdrabbat land, även om dessa såklart också behöver hjälp så ville jag inte löpa en större risk att dö på kuppen.
  För det tredje så har vi (under min uppväxt) matats med hur fattigt det är i många Afrikanska länder till skillnad från i somliga Asiatiska länder. Det blir således naturligt att åka dit man VET att hjälpen behövs. Därför tycker jag att det är BRA att det sprids i sociala medier. Vi har en chans att nå ut med var hjälp behövs som media inte går ut med, vilket annars är många människors främsta referenspunkt.
  Det känns ärligt talat förolämpande att man skulle klassas för White savior complex bara för att man råkar vara vit och råkar hjälpa människor med en annan hudfärg. Snacka om att demonisera alla vita. Många vill faktiskt uppriktigt hjälpa till.

  Svara

  Såhär hade Gymning kunnat göra: visa bild på de ghananer hon samarbetar med, visa bilder på brunnbygget och kompetenta ghananer som borrar och bygger, bilder på familjer där man ser klart och tydligt att dessa barn även har vuxna som tar hand om dom. Och inte fotoshoot på savannen eller uttryck om glädjen i ögonen blabla.

  Postkolinalism fördärvar så himla mkt. Detta bidrar.

  Svara

  Vidare, i princip alla hjälporganisationer, FN agencies, EU, osv har en större andel lokalt anställda i ett land de verkar i än international staff. Dvs kompetenta högutbildade locals som jobbar med utvecklingsarbete i sitt eget land. Men dessa ser man aldrig i sådana här sammanhang alltid ”hjälpoffren” sk beneficiaries och den goda kändisen.

  Svara

  Fråga; white savior, jag fattar begreppet…men,
  om man inte är ”vit” och gör en likadan handling, är det också ”fel”? Vad kallas det då?

  Svara

   Ignorant. Folk av alla hudfärger och ursprung kan vara dumma i huvet och inte förstå maktstrukturer o privilegier. 🙂

   Svara

  Varför skulle det vara fel att hjälpa andra människor som har det svårt? Ni kan kalla det vad ni vill men jag kallar det medmänsklighet, och en väldigt fin sak att göra. Nu är det bara att inse fakta: det finns familjer i Afrika och andra delar av världen som inte har tillgång till rent vatten, till tillräckligt med mat, som har barn som inte får gå i skolan på grund av att familjen saknar pengar. Sådana basala saker och något som jag som svensk tar för givet. Och istället för att kolla på när människorna där nere lider så hjälper Carolina till! Till exempel att de borrade en brunn åt folket var något väldigt, väldigt fint gjort av dem. Det syntes på bilden med flickorna att de var väldigt tacksamma och glada, för många av flickorna har deras liv underlättats enormt mycket! Carolina fick även en get av hövdingen i byn vilket tyder på tacksamhet. Människorna där nere är förmodligen så glada för att någon ser att de behöver hjälp och faktiskt gör det. För dem är hon deras HJÄLTE! Ser ni inte det fina i bilden med flickorna? Hur glada och tacksamma de är? Jag tycker att det är fint att Carolina lägger upp bilder på Instagram för genom de bilderna så bidrar hon till att fler kommer vela hjälpa till nere i Afrika, man får se hur glada och tacksamma familjerna blir. Och förmodligen har Carolina bett om tillåtelse till att ta bild med tjejerna, det syns ju att de vill vara med dessutom! Så låt henne göra en god gärning, visst det är klart det gör en egokick att få göra en så fin god gärning, för det värmer i ens hjärta att få hjälpa människor som har det svårt. Men den tacksamheten och lättnaden man får se i andra människor är så fin och det är ju därför hon gör detta! Glöm inte det! Blir helt jävla galen på er människor som ALLTID ska hitta fel i det andra gör. Hur gott man än försöker göra så är alltid något fel! Vi har det helt enkelt för bra i Sverige och därför ska människor alltid hitta orättvisor och fel i allt. Skärp er för helvete!!!! Man får inte ens andas så är man rasist, homofob eller något annat. Det är väl bara personen själv som känner om den är rasist eller homofob? Att människor sätter stämpel på andra gör mig fruktansvärt förbannad alltså.

  Svara

   SÅ HIMLA JOBBIGT MED GRÅZONER O NYANSER VARFÖR ÄR VÄRLDEN KOMPLEX VARFÖR ÅÅÅH.

   Svara

    😊👍👏

    Svara

  Det finns många sidor med välgörenhet, även en hel del baksidor och man ska vara noggrann hur man väljer att hjälpa och vem man stödjer. Och även detta med att man måste visa upp sina goda gärningar i sociala medier, samtidigt som faktiskt då kan inspirera andra till att också göra något viktigt.
  MEN har lite svårt att förstå det här med white savior, ska man alltså inte kunna hjälpa någon som råkar ha en annan hudfärg än sin egna?
  Ser man inte andra människor för något mer än deras hudfärg? Jag gör iaf.

  Svara

  Blir så arg på ert scammande! 😠 Vilket trist bittert liv ni måste ha.
  Allt är så vitt och svart hela tiden för er. Det finns alltid en elak baktanke med allt i era huvuden.
  Usch!
  Självklart får Carolina och jag lägga upp denna bild och skrika ut till hela världen -”TITTA SÅ JÄVLA BRA JAG ÄR! Titta så snäll och givmild jag är. JAG har åkt ner och hjälpt dessa människor till ett bättre liv. JAG!!!!! JAAAAAAG!!! Och jag tänker bannemig ta en selfie rakt upp och ner i detta fantastiska ögonblick så att alla på denna jord med Instagram kommer se att JAG gjort världen lite bättre just nu. Punkt! 👊

  Bra gjort Carolina! Kommer jag någonsin få tummen ur och vill oegoistiskt ta av mina pengar för att ge vita, svarta, bruna, röda, gula människor av MINA pengar…så kommer även jag ta en jäkla selfie på plats med förhoppningsvis dom färgade människorna med på bild. Dom som vill vara med på bild vill säga. 👊👊

  Svara

   Scammande? Alltså hahahah

   Svara

    Ja? Jävla lättkränkta människor i detta land som ska tycka och tänka om allt och alla så jävla mkt. Speciellt i detta land och något som kommit senaste åren bara.

    Vi ägnar så mkt tid åt att gnälla på mammor som inte vill amma eller föräldrar som inte vill klä sina pojkar i klänningar. Vi ägnar så mkt tid åt att skrika oss hesa på folk som säger indianer och extra mkt tid på att scamma ”fitnesstjejer” som lägger upp lättklädda bilder på Instagram för dom bidrar tydligen till självmord. Ämen kom igen.

    Det finns människor som svälter därutanför Sverige!!!! Som inte har rent vatten i kranen. Kvinnor som stenas till döds och homosexuella som blir dödade pga sin läggning. Carolina lägger ut en selfie med massa barn och det scammas…LÄGG BARA AV!!! 🙄

    Svara

   Alla får visa upp att de är snälla men de verkligt snälla har ingen annan agenda än att bara hjälpa och har därför inte behov att visa andra att de är snälla. Å snäll ska man vara hela december annars kommer inte tomten med fina klappar🙃

   Svara

    Men det där var verkligen riktig goja du säger!
    Baaaara dom VERKLIGT SNÄLLA har inget behov att visa andra att dom är snälla?!?!?! Men va? 😂😂 Det var en lustig bestämmelse. Vem har sagt det till dig?

    Så jag är bara lite sådär halvt snäll om jag vill ta en selfie när jag bygger en brunn i tex Nigeria? Eller en selfie när jag räddat 100 cirkuselefanter? Eller om jag tar en selfie när jag adopterat 20 föräldralösa undernärda misshandlade kinesiska flickebarn?

    SUCK….🤦‍♀️

    Svara

  Majoriteten av människor som hjälper till postar inte såhär. Att en person som jobbar som ”kändis”/influenser gör det är väl inte konstigt?

  Svara

   Fast jo, det gör de. Främst White people. Var ju inte för längesen en svensk, vit tjej i 20årsåldern åkte på volontärresa i ett afrikanskt land och när det var dags för hemgång, skrev hon under en bild på sin insta hur mycket barnen älskade henne och hennes vänner. Hon refererade bokstavligen sig själv till Gud.

   Svara

  Alla vill få uppskattning för det man gör, inte minst alla mediakåta ”influecers”.
  Magnus Uggla summerar det rätt bra med sin albumtitel ”Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt?”.

  Svara

  När vita människor ska tala om för mig som mörkhyad att jag är förtryckt… Så när blir vi jämlikar när jag antingen är förtryckt eller inte förstår mitt eget bästa om jag inte känner mig förtyckt, över en bild, text etc?

  När ni talar om att jag är förtryckt och använder ord som white savior complex fortsätter ni att förtrycka mig, för ni talar om att det är synd om mig som mörkhyad, att jag inte har samma privilegier som osv.

  Kan jag inte bara få vara människa, precis som ni? Det är ändå 2018, snart 2019 och vi borde ha kommit längre!

  Svara

   Sen när är Lovette Jallow vit?

   Svara

    En person kan inte föra allas talan.

    Svara

     Gå in i badrummet, fram till spegeln, och så säger du samma sak högt tre gånger. Väntar ivrigt på resultat.

     Svara

  Jag brukar skänka pe gar till olka välgörenhetsgrejer utan att nånsin tala om det för nån. Brukar smyga till sedlar till tiggarna också utan att berätta om det.
  Vet inte om jag mår så mycket bättre för det. Min förhoppning är att de känner sig lite mindre fattiga.

  Svara

  Minns någon här den där svenska tjejer som åkte på volontär och i princip hyllade sig själv och sina väninnor för deras arbete? Det var skrivet på engelska och fick mycket kritik, även från andra länder.

  Svara

   Jag minns, det blev ett jävla liv om det

   Svara

   Du menar projekt playground med Sofia och co?

   Svara

  jag h a t a r när kändisar åker runt o ska hjälpa…hjälp till men det är privat. Gynning är duktig på att måla o hålla sitt varumärke igång det RÄCKER. Gör gott! Men skryt inte.

  Svara

  Jag börjar tröttna rejält på dessa internetpersoner som bygger hela sina karriärer på att hitta småfel i semantik och handling hos andra människor. De kommer på nyord som de ska pådyvla alla andra människor att följa enligt deras ideologi och verklighetsuppfattning. Och ve den som inte böjer sig eller opponerar sig mot detta. De försöker aldrig föra konstruktiva, logiska eller intellektuella samtal och gör de det men motparten inte håller med dem så hänger de ut och startar drev. Sluta tysta andra genom drev.
  Upplysningstiden lärde oss i väst att det är INTE VEM som säger någonting som spelar någon roll UTAN VAD! Det ger ett samhälle och individ framgång i livet om det så är i vänskap, företagande eller samhällsbygge.

  Svara

   Exactamente!!

   Svara

  Må tillhöra en utrotningshotad art men jag har hjälpt andra på olika sätt utan att få något tillbaka och aldrig postat om det på någon sociala medier. Jag använder inte ens instagram eller facebook haha.
  De finns väl andra som gör desamma? Jag kan väl inte vara ensam?

  Svara

   Mej det är du inte. 😘

   Svara

  Nej. Det finns inga osjälviska ”goda gärningar”. I samma stund som man definierar det man gör som ”en god gärning” så lyser egot igenom. Men! är det en anledning att inte göra något? Jag tror att det trots allt tjänar ett syfte att fler visar vad de gör – kända som okända för att inspirera ännu fler till handling. Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon!

  Svara

  Det här känns väldigt ögonöppnande! Jag har alltid tyckt att bilderna när svenska kändisar åker ner till något afrikanskt land i samband med någon välgörenhetsgala har känts olustigt på något sätt. Nu vet jag vad det är som skaver med dessa bilder!

  Svara

  Angående Joey-citatet: Det finns kanske inte några osjälviska goda gärningar men tycker det har noll betydelse. Om det får dig att må bra av att hjälpa någon annan så säger det ju snarare något gott om dig än om du inte kände någonting inför att hjälpa andra. Bara för att en god gärning inte är osjälvisk så betyder det ju inte att den är självisk heller. Du hjälper någon annan och får själv en helper’s high på köpet, alltså win-win.

  Svara

  Nu har hon lagt ut en bild igen, trodde hon blev en aningens upplyst ;-/

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.