Carolina Gynning verkar immun mot kritiken gällande ”white savior complex”.

Jag tog upp problematiken kring Carolia Gynning och det som många refererar till som ”white savior complex” när hon poserar på en av sina bilder och klappar sig själv på axeln för sin välgörenhet i Ghana. 
Själv kände jag inte till just ”white savior complex” utan pratade mest om ifall det finns ”osjälviska goda gärningar” och resten, att det hade ett faktiskt namn var det ni som lärde mig.
Så det är inte alldeles självklart att man tänker så långt eller i dessa banor i sin vilja att hjälpa andra människor, men när man får reda på att Carolina diskuterat just det här ämnet med Lovette Jallow, som förklarat problematiken för henne så framstår det som extra ignorant att fortsätta mata på med sådana här bilder och bilder där hon är klädd som en kvinna under kolonialtiden.

Under den översta bilden här diskuteras ”White Savior Complex” för den som är intresserad av att veta mer.
Jag kände som sagt inte till termen eller den specifika problematiken när jag skrev mitt inlägg utan hade mer åsikter som goda gärningar som ska smetas ut över sociala medier för hyllningar och lovord.
Kände ni till det?

 

View this post on Instagram

Jag måste nästa nypa mig själv i armen för att påminna mig själv om vilken resa jag fått av universum.All den tacksamhet, all den kärlek 💕 den finns där överallt. Sedan jag landat hemma har jag träffat två från Ghana. jag vill göra mer här. Mycket mer💕 Bilden visar ett riktigt moment. Brunnen hade borrats och flickorna visste att NU från och med nu skulle de kunna dricka vattnet utan att få massa sjukdomar. Tvätta sig och använda för matlagning.vilken lycka 🦋 We all are so deeply interconnected; we have no option but to love all. Be kind and do good for any one and that will be reflected. The ripples of the kind heart are the highest blessings of the Universe. Godnatt mina älskade följare💕

A post shared by CAROLINA GYNNING (@carolinagynning) on

 

 

257 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  PewDiePie är i farten igen, den här gången ger har en shoutout till en hatisk, anti-semitisk Youtubekanal, https://www.theverge.com/2018/12/10/18134748/pewdiepie-er-pewnews-youtube-hateful-content-anti-semitic Han har också likat och/eller kommenterat deras video/videos. Efter hans shoutout har kanalen fått ca 15 000 nya följare. Alltså han måste vara en rasse på riktigt hur mycket han än försöker bortförklara dig. Ingen bara råkar göra sånt här gång på gång utan nån reflektion eller baktanke.

  Svara

   Haha snälla nån.

   Svara

    Snälla nån vadå?

    Svara

    Antisemitism har ökat i Sverige, så det är inte nån ”snälla nån” här utan ett riktigt problem.

    Svara

     Ja, men pewdiepie är inte anledningen till att det ökar. Fokusera på de riktiga orsakerna istället.

     Svara

   Nej rasist är han inte. Men han känner nog att han inte har lust att vara någon förebild för alla andra utan gör lite som han vill. Han tänker dock inte på att den spridningen han har så blir det ju automatiskt så att han blir en förbild eller att hand handlingar ger avtryck. Svårt delemma det där. Förmodligen har väl kanalen ifråga gjort nåt inlägg eller nåt han gillade det betyder inte betyda att han gillar allt de står för. Eller känner han dem.

   Svara

    ”Nej rasist är han inte.”

    BS.

    Svara

    Om han inte är rasist, varför beter han sig som en?

    Svara

    ”In one example — a video Kjellberg publicly liked, leaving a comment underneath — E;R uses aerial footage of the moment when a car drove through a crowd of people during the white supremacist-led “Unite the Right” rally in Charlottesville last year. The incident left multiple people injured and one protester, Heather Heyer, dead. E;R turns a scene from Netflix’s live-action Death Note movie, describing how a death is carried out when a name is written inside the titular notebook, into a joke about Heyer’s death using actual footage from Charlottesville.”

    Svara

   Oopsie poopsie news

   Svara

   Lol, säger inte att han inte är klumpig ibland i hur han uttrycker sig, men medierna har en skev rapportering av hnm. Samma dag som han samlar in 2 mkr till barnarbetes bekämpning i Indien skriver medierna om att han är rasist typ eller liknande. Tycker det talar ganska mycket för rapporteringen…

   Svara

    Word!

    Svara

    ”säger inte att han inte är klumpig ibland i hur han uttrycker sig”

    Är detta att vara ”klumpig ibland i hur man uttrycker sig” https://bloggbevakning.se/2017/02/14/disney-bryter-med-pewdiepie/ och https://bloggbevakning.se/2017/09/11/pewdiepie-uttrycker-sig-rasistiskt-en-gang-pa-youtube/ ?

    Svara

     Säger inte att han är perfekt, men medierna har en tendens att inte belysa de bra sakerna han gör och han de facto ber ursäkt utan att bortförklara sig hela tiden.

     Visserligen är det helt fel när han beställer skylten som var antisemitisk, men det medierna glömmer säga är att han gjorde det för att visa hur sjukt och fel internet kan vara…

     Svara

     Vilken idiot. Bryr mig inte vad gott han gör när han uttalar sig och göra såna saker. Fyfan. Att han själv har gud vet hur många miljoner på sitt konto och donerar en del till välgörenhet gör inte att han kommer undan. Alla borde donera till välgörenhet utefter sin ekonomiska förmåga och speciellt de som har enormt antal nollor på sina konton. Om jag donerar 5% av min lön i månaden som i pengar blir 650kr så blir jag ingen att se upp till. Men om min månatliga lön råkar vara 1 000 000 och 5% av min lön är 50 000 blir jag plötsligt en hjälte? Att man donera när man är rik är inget som gör personen till godheten själv, generös eller något beundransvärt. Det borde vara självklart att man donerar till välgörenhet.

     Svara

    Han donerar regelbundet miljoner och åter miljoner till välgörenhet, men det är det ingen som nämner…
    (förutom du nu då 😍)

    Svara

   Pewdiepie ❤️

   Svara

  Jag tycker det är bra att Carolina gör någon skillnad och någonting positivt. Mig spelar det ingen roll om hon ”skryter” om det på sociala medier sålänge brunnen borras och dom får färskt vatten.

  Svara

   Antar att du är vit och inte förstår problematiken?

   Svara

    Det finns ingen problematik.
    Det är återigen den hatiska pk-sfären som hittar på nya fraser och begrepp för att kunna skuldbelägga västerlänningar i allmänhet.

    Svara

     Det finns ingen problematik?

     Skönt för dig.

     Svara

      Skönt för mig?
      Bra replik… 🙄

      Svara

       Men jag förstår inte hur man tänker, så länge man gör någonting som för något gott med sig så förstår jag inte problemet. Visst, man kan kanske kritisera henne för hur hon lägger upp det, men samtidigt når hon ut till många människor som kanske blir motiverade att följa i hennes fotspår.

       Svara

        Du och många andra kanske kan försöka sätta er in i problematiken bättre innan ni uttalar er? Menar det verkligen på ett vänligt sätt. Tycker du till exempel att det finns något problematiskt med att människor från afrikanska länder ständigt beskrivs som fattiga, hjälpbehövande mm och att vita människor ofta utmålas som några slags räddare? Kan det få några negativa konsekvenser? Skulle det vara mer vettigt att som vit person tex försöka lyfta fram personer i de länder man besöker, som faktiskt lever där och arbetar för olika positiva förändringar i sina hemländer?

        Svara

         Sånt görs ju hela tiden, så ja, vad är problemet?
         Nu var inte Gynnings syfte att åka dit för att lyfta fram framgångsrika personer utan för att hjälpa till att fixa rent vatten.

         Svara

        Men är hon där för å gräva brunnar eller för att visa mode det är ju lite oklart i hennes upplägg

        Svara

      Jäkla skönt för folket som fått en brunn med friskt vatten???

      Svara

     Buhuuuuu bidde du ledsen? Tönt! Vita människor alltså 🤮🤮🤮🤮🤮🤮

     Svara

      Rasist. 🤢

      Svara

       Man kan inte vara rasist mot vita. Omvänd rasism existerar inte.

       Svara

        Jo det gör det. Och det är ett ganska stort problem i många länder.

        Svara

         Det är INTE ett stort problem i många länder.
         Tips till den ignorante, läs lite av ex Hans Rosling.
         Fakta och statistik är allt du behöver.

         Svara

         Hans Rosling… 😂
         Fler relevanta litteraturtips när du är igång? Marx kanske? Macchiavelli?

         Svara

        Haha vitingar alltså!

        Svara

         Hade det varit ok om jag skrev ”haha svartingar alltså!” här under..? 🙄

         Svara

        Vad kallar du det som pågår i Sydafrika?

        Svara

         Tack, började tro att jag var ensam med att vara informerad om detta!
         Jag är förvånad över att detta inte har blivit nämnt innan, under diskussionen ”Gynning vs WSC”!

         Svara

        ”Omvänd” rasism… Ja, för begreppet rasism är låst vit –> svart? Eller hade det kunnat vara så att rasism betyder diskriminering mot någon p.g.a hudfärg/ursprung eller liknande? Hmm!

        Svara

      rasist

      Svara

     Problematiken är att hon lägger upp bilder som hyllar sig själv som räddaren. Det bästa vore om hon lagt upp bilder på brunnen och byborna bara. Inte sig själv i massa perfekta outfits eller sig själv omringad av massa barn som om att de tackar henne som att hon är gud själv.

     Svara

      Hur är det ett problem?

      Svara

       Du måste driva med oss, ingen kan vara så ignorant.

       Svara

        Nej. Jag förstår inte. Skulle dock inte klassa mig som någon ignorant person. Om någon förklarar så kan jag absolut ändra åsikt om det framkommer något som jag tidigare inte förstått. Som det är nu så förstår jag inte problemet över huvud taget.

        Att det är självupptaget och egocentriskt att fokusera på sig själv, absolut, men mer än så ser jag inte.

        Svara

         Gå in på Instagram och nowhitesaviors och läs inläggen. Läs dem igen och igen tills du fattar.

         Svara

         Valentina, lägg din tid på att hjälpa människor på samma sätt som t.ex. Gynning gör, i stället för att använda härskartekniker. Det här är på intet sätt en fråga om vad man ”fattar” och inte. Det kontot du hänvisar till har vissa åsikter, som du uppenbarligen sympatiserar med, men ägaren av det kontot ”fattar” inte mer än någon annan.

         P.S. Om alla som gnäller om white saviours i stället la tiden på att hjälpa fattiga människor i Afrika så hade den här världen varit en bra mycket bättre plats för många människor.

         Svara

      Exakt. Det är hon som är i centrum. Det är hon som fixat allting, hon har med sina bara händer grävt dom här brunnarna. Det är bara hon. Suck.

      Svara

       Vart skrev hon det?

       Svara

       Ta Cissi Wallin som exempel. Hon gör inget för andra utan att visa upp det på instagram. Hon gör det för uppmärksamhet och bekräftelse uppenbarligen. Då måste hon sluta med det enl detta tankesättet.

       Svara

        Alla som lägger upp något på sociala medier gör det för uppmärksamhet och bekräftelse. Det är liksom tanken med det hela…
        Obs jag försvarar härmed inte CW!

        Svara

         Då borde det cissi ofta gör vara precis lika illa? Aldrig sett henne få kritik?

         Svara

         Nej eftersom hon är helig i PK-sfären! 🙂

         Svara

       Så du menar att problemet är att hon är egocentrisk.. ?
       Finns nog värre problem. Tänk att det finns människor som orkar sitta och skriva lååånga texter om hur egocentrisk någon är.

       Vad gör du själv åt världens problem, om man får fråga, förutom att sitta och sucka åt människor på internet?

       Svara

      Hon skulle såklart gått runt i säckväv med ett snöre runt midjan!
      Hon skulle även sagt till barnen att ABSOLUT INTE SE GLADA OCH TACKSAMMA UT!!
      Nej, de ska ligga på marken och grina av nöd och plågor!
      Summa summarum; man får INTE lägga ut bilder man tycker om och är representativa för situationen.

      Svara

       Eller bara strunta i att lägga ut bilder? Eller det här med integritet för barn i sociala medier gäller kanske bara vita barn?

       Det finns INGEN anledning för Carolina att åka ner och bygga brunnar i Ghana, det finns nämligen fullt av kompetenta personer på plats som kan göra detta. Hade hon skickat motsvarande summa som det kostade med flyg, hotell, material osv. så hade de kunnat användas bättre än nu. Men då får hon inte synas och så får det visst inte gå till.

       Svara

        Exakt så Imra!

        Svara

        o än värre är alla vi som inte ha gjort något utav det. Eller har du skickat pengar till afrikanska brunngrävare?

        Svara

         Ja det har jag gjort.

         Svara

      Håller med. Hon älskar ju att visa upp sig i dyra kläder. Gör man det med hjärtat kan man nån gång strunta i sig själv och lägga allt fokus på dom man hjälper.

      Svara

      Håller med. Jag kommer liksom inte gå in i debatten att vita hjälper till i andra delar av världen. Ser inget fel med att människor hjälper andra människor, djur eller natur (om det kommer från ett genuint ställe). Men däremot kan jag reagera, som andra med kan, på hur man lägger upp det. Som du skriver; lägga upp bilder där man framstår som en gud omringad av glada barn som man välsignat med rent vatten. Av den enda anledningen att det känns som ett sätt att hellre framställa sig själv och sin goda gärning än att visa på den riktiga problematiken osv. Så Gynning tycker jag väl känns lite mjölkande, överdriven och ”fejk” i denna situation, även om hon säkert inte alls menar att framstå på det sättet. Man får ju hoppas att människorna som gör dessa slags resor också lever som de lär hemma 🙂 men visst hon gjorde reklam för snälla kläder, hur de nu ska vara.

      Svara

    Jag antar att problematiken är att andra rika svarta människor som inte gör ett skit för sitt eget folk blir kränkta av att se en vit hjälpa fattiga svarta till ett bättre liv? därav myntat ordet White saviour complex🤣

    Svara

     tack!

     Svara

     Vet inte om jag ska skratta eller gråta, att man kan vara så otroligt trångsynt.. tur att alla svenskar inte är så ignoranta som dig

     Svara

    Bättre att folk dör än att vit kvinna sponsrar en brunn🤣

    Svara

    Rasistiskt att kalla en person för VIT! Odemokratiskt.

    Svara

   Är helt enig med dig. Hon GÖR iaf något. Jävligt lätt att sitta bakom ett tangentbord och säga att man kunnat gjort det mkt snyggare eller att hon gör fel. Gudars skymning.

   Svara

  Jag förstår inte på vilket sätt detta skulle skada någon? Tvärtom. 🙂

  Svara

   Skulle du lägga upp bilder på nån annans barn utan att fråga föräldrarna? Utan att fråga barnen? Är det mer okej när det är fattiga barn i ett land långt borta?

   Är det en slump att Carolina klär sig som en kolinsatör på en resa i ett afrikanskt land, när hon aldrig(?) syns i cargobyxor och -skjorta annars?

   Är det en slump att hon åker på en sådan här resa till just Afrika och dokumenterar den så flitigt? Eller är det för att det är mer ”exotiskt” än en resa till t.ex. Albanien och hjälpa till?

   Ställ kritiska frågor!

   Svara

    Det är säkert ingen slump, men fortfarande – skadar det någon? Det finns mycket saker som folk gör utan att det är en slump.

    Angående att lägga ut bilder på andras barn så ja, jag tycker att det spelar roll om det är långt bort osv. om de är fattiga eller ej tycker jag däremot saknar betydelse. O vi har ju ingen aning om ifall hon har frågat barnens föräldrar eller ej även om vi säkert kan anta att hon inte har gjort det. ser återigen inte hur det skulle kunna skada varken barn eller föräldrar.

    Svara

    Hur vet du om hon inte har frågat barnen och föräldrarna? Kanske förklarat vad Instagram är till de som inte vet.
    Tänk lite kritiskt du med.

    Svara

     Hahah stor humor – ”förklara för de som inte vet” hahahaha

     Svara

     Omg den vita hjälten som kommer till Ghana med information om sociala medier <3

     Svara

      Japp. Alla i Afrika lever i lerhyddor och har aldrig sett en mobil och knappt en färgtv. 😅

      Det är många som skulle behöva ta det där flyget för att lära dig lite om sin omvärld. 😉

      Svara

    Fast åker en till Afrika klär en sig ju ungefär sådär?
    Hatt för att skydda mot solen, långbyxor och gärna långärmat även det för att skydda mot sol, ormbett, riva sig på vassa grenar osv. Då är cargobyxor skönare och luftigare än tex jeans. Vi vita tål ju inte lika mycket sol. Palla gnälla på hennes klädsel din tönt, skulle hon haft muskorta shorts och linne hade du klagat på det med.

    Svara

     Jag tror inte Carro är ute i terrängen och leker överlevare, men visst.

     Svara

     Men va? Min granne var verkligen inte klädd som en kolonialist när han var i Afrika? Orimligt att spela på såna historiska maktmarkörer.

     Svara

      Asså… 🤦‍♀️🤦‍♀️

      Svara

     Har du varit i något land i Afrika alls?

     Svara

     Gör man? Själv har jag bara sett munderingen på diverse kändisar som likt Carolina är väldigt medie-inriktade. Tänker osökt på en viss presidentfru också.. Dock ska tilläggas att jag har begränsad erfarenhet.

     Svara

    Men alltså, hur kan hennes klädsel till och med vara problematisk?? Man tar väl seden dit man kommer?
    Åker man till Sverige har man på sig vinterjacka, åker man till dubai täcker man axlar tex, åker man till Thailand brukar folk ha sarong på sig osv. Hon har klätt sig i passande kläder helt enkelt? Hur kan det vara något fel helt ärligt?😂

    Svara

    Alla var tillfrågade om bilderna.

    Svara

   Det är ju ett jävla mode reportage istället för något annat som skulle kunna vara bra! Kräks på dessa vita människor som egentligen bara är efter likes och älsk hit och älsk dit. Samma med Victoria Beckham som ”hjälpte” iklädd en vit genomskinlig tshirt och jeans som kostade mer än vad människorna i bilderna någonsin kunde drömma om!

   Svara

    Men deras kläder får hon ju inte ha. Hur påverkar kläderna hur hon hjälper?

    Svara

     Det visar ju vad som är syftet med dessa resor egentligen!

     Svara

      ja men det är ju lite som när Hugos företag skänkte pengar till välgörenhet om folk handlade. Självklart gör dem det av egoistiska skäl, men det drabbar ju fortfarande ingen.

      CG är ju inte sämre än någon som inte åker till afrika som volontär öht.

      Svara

       Och under senaste året har Hugo hjälpt mig ekonomiskt flera gånger utan att skryta om det på soc. med utan att jag frågat, trots att vi aldrig träffars eller ens känner varann. Helt plötsligt har han bara swishat med en förklaring/pepp som meddelande.

       Svara

        Vad fint av honom ❤️ När jag är rikare ska jag också hjälpa andra, mitt mål!

        Svara

      Blir brunnen bättre eller sämre av klädval? Blir hjälpen mindre av klädval?

      Svara

  Så trött på alla sekundärkränkta ”vita” människor. Jag tycker att bilderna där hon är själv är vackra och de med de afrikanska barnen är ju inte regisserade. Barn är barn som är nyfikna och glada när det händer något spännande oavsett vilken hudfärg de har. Hon har ju varit med och bidragit till något bra så varför ska hon inte få visa upp det om hon vill. Jag känner mig så mycket mer irriterad på avklädda bekräftelse bilder och konsumtionshets på socialamedier.

  Svara

   Inte regisserade vad du vet.

   Svara

   Ghananska barn menar du. Den typiska ignoransen kring Afrika i farten igen. Afrika har 55 länder. Skulle du prata om Svenska barn som Europeiska barn? Vad känns mest rimligt? Afrika är inte en enhet.

   Svara

    Utanför Europa skulle man säkerligen nämna svenska barn som europeiska barn.

    Svara

     Jag kan tänka mig att det finns ett samlingsnamn på de flesta afrikanska språk för människor med europeiskt utseende dvs vita….
     Nej jag köper inte pk sekundärkränkthet och jag är varken ignorant,rasist, kommunist,socialist,fascist el nazist.
     Däremot så är jag humanist.

     Svara

  Jag har läst om white saviour complex och försöker förstå och ta till mig, men blir ändå lätt förbryllad när tex Zara Larsson och nu Gynning får kritik. Är det inte bra att de som ändå har många följare lyfter gärningar man kan göra för att hjälpa och stödja de som inte har det lika bra som oss?
  Jag är fullt medveten om att personer boende i så kallade u-länder är minst lika kapabla som oss att skapa sig tillfredsställande liv, men det finns ju de som behöver hjälp? Ska man endast hjälpa i tysthet då, eller när är det okej (om någonsin?) att lyfta detta på sociala medier/i tidningar/på tv osv?
  Som sagt, vill förstå så undanbeder mig otrevligheter tack.

  Svara

   Lyft det hur mycket du vill på sociala medier. Men sätt inte dig själv i fokus I bilden som någon helig räddare i nöden som människorna sträcker ut sina händer till. Du är liksom inte det viktiga i händelserna, det är människorna som varje dag kämpar och sliter för välgörenhetens skull.
   Sverige som land och andra vita länder med kolonialhistoria är ju t.ex. en utav anledningarna till varför de behöver hjälp från första början. Hur äckligt är det inte då att vi först försätter dem i misär, sedan ska vi leka saviours. Det är människorna där som gör skillnaden dag och natt. Inte Carolina som är där i några dagar.

   Svara

    EXAKT!! Ni som inte fattar, läs Fridas kommentar flera gånger!

    Svara

    Tack Frida! Bra förklarat och to the point.

    Svara

    Män från Mellanöstern är överrepresenterade i svensk våldtäktsstatistik när det kommer till gruppvåldtäkter. Är alla män från Mellanöstern våldtäktsmän?

    Vita människor har i historien kolonialiserat många länder och därigenom försatt många människor i misär. Är alla vita människor som lever idag ansvariga för detta?

    Svaret är nej, för det vore helt orimligt att man ska behöva stå vid skampålen för vad någon annan gjort. Så till alla er vita människor som vill hjälpa fattiga människor, i Afrika eller var de än må finnas: KEEP UP THE GOOD WORK. <3

    Svara

    Jo Mici om du själv är svart får du lägga ut massa bilder men om du är vit får du inte.
    Och om du är vi så får du heller inte klä dig anpassat efter vart du är.
    Följer du detta utöver de Frida skriver kommer det gå jättebra =)

    Svara

   Hjälp på, absolut! Men hur vi tänker om regioner och människor påverkar hur vi behandlar dem. Europa och Västvärlden trivs i grunden med en bild av ett fattigt Afrika. För det första befäster det idén att kontinenten är ”fattig” av ”naturen” och inte pga kolonialismens exploatering. För det andra kan vita individer hoppa in med goda gärningar, fotas med tacksamma barn osv. Med många sådana bilder i media tror vi i väst att vi är snälla och välvilliga – det finns ju så många hjälpprogram! Dock beror fattigdom på klimat, ojämnt distribuerade resurser samt ofta krig. Detta löser vi inte med individer eller enstaka brunnar (även om brunnar i sig är bra). Det krävs strukturella lösningar. Dessa är svåra och kräver att Européer tänker igenom sin koloniala historia ordentligt. Därför ser vi istället en massa bilder på ”afrikanska barn” med vita vuxna. ”Barnen i Afrika” får representera en hel kontinent som samtidigt blir infantiliserad. Västvärlden är den vuxne – en paternalistisk gestalt. Mycket av 1800-talets rasism lekte med liknande bildspråk. Den vite mannen skulle vara mer utvecklad medan alla andra levde i en ständig, mental barndom. Detta användes i sin tur för att försvara allt från slaveri till begränsade rättigheter. Farliga idéer alltså. En bild på insta kan te sig trivial, men CG är en liten del av en större trend som fortsätter gamla orättvisor i ny, social media-skrud.

   Svara

    Det här 🙌 Alla borde läsa Adas kommentar.

    Svara

    Tack Ada!

    Svara

  damned if you do, damned if you don’t.

  Svara

  Jag tycker hon gör ett bra jobb. Typiskt att folk sitter bakom sina skärmar och försöker leta fel. Carolina gör ju iaf något, till skillnad från de som sitter och skriver sura kommentarer… Hon hjälper på riktigt och gör skillnad för just dessa personer hon mött i Ghana. Hon hade kunnat skita i att hjälpa dem med en brunn m.m. men valde att hjälpa (medan Bella köper klockor och väskor till sig själv för 100 000 kr…). Fint att se. 🙂 Och kanske kan hon med sina bilder m.m. inspirera andra att göra någonting, som att skänka pengar till Musikhjälpen och liknande.

  (Ja jag vet vad white savior complex är men jag håller helt enkelt inte med. 🙂 )

  Svara

   Jag vet vad det är men håller inte med = så priviligerad att jag inte behöver bry mig

   Svara

    🤦‍♀️ x 100

    Svara

    Nope, jag är invandrare och dessutom lågavlönad så är inte sådär superpriviligerad och aldrig varit heller. (Vad ska du nu dra till med? Att jag är outbildad och att man behöver 200 högskolepoäng för att förstå white savior complex? Hmm.) Men man kan bilda egna åsikter och inte hålla med allting som är trendigt i dagens debatter.

    Svara

  Bilderna är fel. Det skulle ha varit bilder på brunnen och de som lever där. Inga bilder på CG.

  Svara

   +1

   Svara

   Fast vem bestämmer det? Det är lite tröttsamt idag att man tar för givet att den som känner sig kränkt äger diskussionen. Så kan det faktiskt inte alltid vara om man vill att samhället ska röra sig framåt.

   Svara

   Det hade varit mer äkta och osjälviskt ja. Men fel, nej.

   Känns väl fullt rimligt att CG lägger ut en bild på sig själv på sin egen instagram om hon nu vill det.

   Svara

   Bilderna är ju från Carolinas egen privata Instagram. Där är hon fri att lägga upp precis vilka bilder hon vill.

   Svara

   Men vänta lite nu – får hon inte lägga upp bilder på sig själv på SITT konto? Är inte det själva grejen – man följer någons konto för att man vill se denna någon? Jag fattar inte alls och tycker inte att det är ett problem.

   Svara

   Om hon inte hade lagt upp bilder på sig själv där så hade alla sagt ”Hon orkade bergis inte ens åka ner dit själv utan har bara fått foton skickade till sig”. Det går liksom inte att göra rätt nuförtiden.

   Svara

   Hur fan hon än hade gjort så letar folk fel. Bra Carolina de fick rent vatten.

   Svara

  Hur kan välgörenhet vara något negativt? Nej, bättre om alla sitter hemma och inte gör något alls istället? Vem hindrar Lovette eller någon annan för den delen att åka ner och göra detsamma?

  Svara

   Lovette har varit ner. Utan ett företag som betalade hotell, biljetter, vistelse, allt och utan lön. Med sina egna pengar och tid och engagemang så samlade hon in mat, kläder, grejer och hyrde containrar som hon sen skippade ner till libyen. Samt var själv på plats. Utan en massa objektifierande bilder där hon stod som en frälsare.

   Svara

    Men vad är det för skillnad om Carolina lägger upp sina bilder på instagram med arbetet som hon gör och på dina bilder? Båda två är väl lika uppmärksamhetstörstande och egoistiska om man nu ska se det så?

    Svara

     Mina bilder drabbar ingen annan. Ingen objektifieras eller avhumaniseras. Jag lägger upp bilder på mig, inte på andras barn med mig själv i centrum som hjälten. Inte heller lägger jag upp bilder där jag tar cred för arbetet som andra gör.

     Svara

      Ok då förstår jag hur du tänker, men håller inte med dig. Eftersom ländernas politiker själva inte gör något för att hjälpa sin egen befolkning så tycker jag inte man ska spotta på de organisationer och personer som vill.

      Svara

       Jag kritiserar inte hjälpen utan framställandet

       Svara

        Är framställandet inte väldigt likt det många gör på instagram? Cissi gör det ofta. Bla när hon tog kort på summan hon skänkte till en välgörenhetsorganisation och postade på ig, eller andra gånger då hon ofta berättat om något hon gjort för andra i kombination med bilder på sig själv.

        Svara

         Jo många gör så. Ofta utan att tänka. Just influencers och många av de som är offentliga är ju jävligt självupptagna. Man vill berätta sin story med sig själva i huvudrollen och ibland gör man det på ett sätt som faktiskt går ut över andra också på olika sätt eller reproducerar ett skadligt beteende eller föreställning. Inte för att man är ond utan för att man inte reflekterat över det eller för att man ibland är så driven av behov av cred eller av sin egen bekräftelse som hjälte.

         och är ens plattform (och inkomst) dessutom uppbyggd på content så tror jag det är ännu vanligare att man gör så här. Om man hela tiden ska skapa säljbart eller klickbart material.

         Svara

       Ingen spottar på de som hjälper!
       Det hela handlar om hur man framställer det. Något tex Zara Larsson förstod och tog ner bilderna där hon bär runt på svarta barn på ett sjukhus. Hon är en random vit person som besöker/stöttar en hjälporganisation där till absolut största delen svart, kompetent sjukvårdspersonal vårdar / hjälper barn. DETTA viktiga arbeta kan skildras, INTE hennes totalt tillfälliga närvaro och kramande av hjälpbehövande barn.

       Svara

        Fast kan hon inte skildra det som ett vanligt jäkla minne? Hon har väl aldrig påstått att hon har grävt brunnen själv

        Svara

       Är du väldigt insatt i Ghanas inrikespolitik?

       Svara

    Objektifierande bilder? Är det så provocerande att hon står sådär med benen lutad mot trädet? Var du TVUNGEN att slänga in något sånt också? Totalt irrelevant. Herregud.

    Svara

     hon objektifierar BARNEN och övriga svarta personer. Inte sig själv. Herrejösses.

     Svara

      Ok, då förstår jag dig. Ännu mer långsökt alltså. Hur i hela friden då? På vilket sätt är de objektifierade, avhumaniserade? De är fotograferade då de är högst insatta i projektet, det är väl helt naturligt att de är med. Det där är verkligen något som bara existerar i ditt huvud.

      Svara

       De får agera rekvisita/biroll i hennes contentbyggande med sig själv i centrum som hjälten. Det är både avhumaniserande och objektifierande.

       Svara

        Kan det inte vara nyfikna barn som är som barn ofta är, glada? Kanske inte träffar så många nya personer i sin by?

        Svara

         barnen är säkerligen nyfikna. Men det rättfärdigar fortfarande inte utnyttjandet av dem för att stärka sin egen position.

         Svara

         Utnyttjar man någon om den inte tar skada?

         Svara

        Fast det har väl mer att göra det med hur DU tolkar bilden? Att du automatiskt ser den vita som ”huvudroll” och de svarta som biroller. Jag såg först barnen på bilden, sedan Carolina. Barnen var huvudrollerna för mig i den bilden och därför var den väl inte så negativ i mina ögon heller.

        Svara

      ”Svarta personer” 🤦‍♀️

      Svara

  Man måste inte jämt hålla med lovette eller lyssna på allt hon säger att man inte får göra.

  Svara

   Vem har sagt att man måste det?

   Svara

    ”, men när man får reda på att Carolina diskuterat just det här ämnet med Lovette Jallow, som förklarat problematiken för henne så framstår det som extra ignorant att fortsätta…”

    Svara

   Precis, det går jättebra att bilda EGNA åsikter idag och inte bara hänga på allt en populär debattör skriver och säger.

   Svara

  Margaux har fått samma kritik, men förklarar bort den på samma sätt. Att blunda för problemet är inte att ta ansvar.

  Jag kände inte heller till fenomenet, men förstår och respekterar problematiken. Vi icke-svarta måste kunna svälja stoltheten ibland, för att reflektera och göra annorlunda i framtiden.

  Svara

   Yes!!! Varför är det så svårt???!

   Svara

  Vad säger man till svarta som har haft gammel gammel gammel gammel gammel far/mor-föräldrar som bodde i Afrika en gång i tiden och som blir defensiva när man har ett t.ex. afrikanskt tryck på kläderna (har sett kommentarer på Twitter), även om de inte ens är födda i ett Afrikanskt land eller har besökt ett land där. Eller de som reagerar på att vita klär sig i ”hip hop kläder” och får skit för att de använder svart kultur? Frågar för en vän…

  Svara

   Man säger ”up yours!”

   Svara

   Förstår om du får skit om du säger Afrika om allt

   Svara

   Och kan du länka till kommentarerna på Twitter? Det vore bra att veta exakt vad kritiken handlar om innan jag kan hjälpa dig med vad du ska säga till dessa svarta du pratar om/med

   Svara

   Du kan svara att alla människor kommer från Afrika från början so what’s the problem?

   Svara

   Det är nog inte kläderna de reagerar på utan din ignoranta attityd.

   Svara

   Tror som ovanstående att det nog ör mer din attityd folk reagerar på.
   Vadå ”svarta”?Säger man så? Genuin fråga alltså!

   Svara

  Att det grävs en brunn är väl viktigare än vad Carolina har på sig, vi människor har olika färg på kroppen men vi är bara människor ändå. Gör inte problemet större än vad det är.

  Vem bestämmer vad som är rätt?

  Svara

   Lovette Jallow tydligen.

   Svara

   Ska vi låtsas som att det inte spelar någon roll vilken hudfärg man lever i i den här världen? Hur förklarar du all ojämnlikhet i samhället? Råkar det bara slumpa sig så att bruna och svarta personer drar det kortaste strået i alla möjliga sammanhang?
   Förstår att det är bekvämt att hävda att man är färgblind, alla är människor bla bla bla. Då behöver man inte ta något ansvar.

   Svara

    Ja vi behöver inte blanda in hudfärgen, det är nog mer vart man är född som spelar roll. Det viktiga är att vi som kan ska hjälpa de som behöver, inte om vi är vita eller svarta.

    Om det är så viktigt att framstå rätt för att få hjälpa kommer snart ingen att våga göra det, blir det bättre då?

    Svara

    Ojämlikheten i samhället handlar inte om hudfärg. Driver du?
    Svarta är svarta eftersom de anpassats efter klimatet och solen där de bor. Medan vita har blivit vita pga klimatet och vart de bort.

    Skulle vita invandra till valfritt land i afrika och försöka komma in i ett normalt samhälle skulle det vara lika ojämlikt för dom där.
    Inget handlar om hudfärg, det handlar om pengar, resurser, politiken/krig i olika länder och utveckling.
    Det är såna som DU som får det att handla om hudfärg 🙂

    Svara

     Vem svarade du till?

     Svara

  Lowette alltså… pratar om vita som appropierar, samtidigt som hon själv klär sig i svensk folkdräkt.. Nej för det är ju inte alls samma sak. 😂 by the way, vem fan bryr sig. ”White saviour complex” alltså 😂.

  Svara

   Precis, det är verkligen inte alls samma sak.

   Svara

    Jo det är det?

    Svara

     Hur då?

     Svara

     Nej, det är det inte.
     Här kan du lära dig vad som ska till för att ’reverse racism’ ska existera:

     Svara

   Nej det är inte samma sak. Eller menar du att afrikaner i århundraden profiterat, exploaterat och stulit vår västerländska kultur och resurser? Menar du att hon bidrar till detta exploaterande genom att klä sig i folkdräkt, en dräkt som dessutom är svenska nationaldräkten dvs nåt som ALLA svenskar får bära oavsett hudfärg.

   Svara

    Tack för att du orkar, LD.

    Svara

    Varför ska hon bära det över huvud taget?

    Svara

     Det är väl ändå en svensk tradition att bära folkdräkt när man firar midsommar eller nationaldagen? Min svärmor bär folkdräkt. Aldrig har nån frågat varför hon bär den.

     Svara

     Varför bär någon svensk folkdräkt över huvud taget? Går du runt och frågar folk på midsommar varför de ska bära den också?

     Svara

   Hörru här får du en curve ball. Gissa vartifrån folkdräkten har Hererofolket i Namibia bär har sitt ursprung?

   Svara

    Ja, vilken kuggfråga!
    ”Vartifrån” finns inte, inget kan komma från en riktning.

    Svara

     Nähä, så man kan inte komma från t.ex. höger eller vänster?
     Fasen, man lär sig varje dag!

     Svara

      Kolonialismen, men de approprieraade den o gjorde till sin egen. Intressant historia https://g.co/kgs/fBKmfE

      Svara

  När någon åker till ett afrikanskt land för att göra en insats för behövande då ska det problematiseras. Gärna raljeras över hur världsfrånvänd man är som försöker agera hjälte. Men när flyktingar från afrikanska länder kommer till Europa då ska vi minsann hjälpa! Refugees welcome, vi ska rädda er! Varför är det ingen som pratar om white savior complex då? Och nej de flesta vet att hela Afrika är inte fattigt och behöver inte räddas av västvärlden, men att hjälpa behövande borde väl ändå alltid anses positivt? Är det fulare att hjälpa på plats? De allra svagaste har knappast chans att emigrera. Är det själva skrytfaktorn i sociala medier som är det stora problemet? Jag ser hellre att influencers influerar till välgörenhet än konsumtion och skönhetsideal åtminstone..

  Svara

   WORD! Din kommentar förtjänar så mycket mer uppmärksamhet! Den borde lyftas fram som en lärdom för alla. Men jag anar varför den aldrig skulle göra det, det är nog en sanning de knappast vill höra.

   ”It’s ok when we do it™” osv…

   Svara

  Vi klagar över att influencers aldrig gör något vettigt och belyser viktiga frågor, men när någon försöker göra något positivt så får man kritik. Inte lätt 😕

  Svara

   Men hon kunde åkt dit som en privat person. Varför ta med sin influenser titel överallt.

   Svara

    Det gör ju alla influencers. Cissi Wallin berättar alltid när hon gjort minsta lilla för någon annan/några andra på instagram tillsammans med foto på sig själv. Det kan inte vara okej alltså? Hon borde då inte skriva om det och inte ha bilder på sig själv i de inläggen?

    Svara

     Så vuxna influencers måste vara lika och visa upp sig. Nej det tycker jag inte. Dom älskar att se bilder på sig själv. Det har blivit det viktigaste tyvärr. Och det dom gör hamnar i skuggan. Omoget och egocentriskt.

     Svara

    För att det syns tusen gånger bättre då. Herregud.

    Svara

  Sju minuter in i klippet pratar de om nåt som heter ”communal narcissism”:

  Svara

  OT men Dashas försök till ”att göra en Margaux” eller helt enkelt ge sin influencerpersona en push med att exploatera sitt barn är något som verkligen skaver i mig.

  Ja, alla nyblivna mammor är kära i sina barn och vill att alla andra ska se underverket.

  Men alla har inte en hashtagg på varje bild med #atlashallström

  Jaja. Jag får väl sluta kolla hennes kanaler helt enkelt.

  Svara

  Så fruktansvärt trött på uppfostrande vänsterextremister att jag helt har slutat skänka till välgörenhet.

  Svara

   Vilken trist attityd du har.

   Svara

   Betalar du skatt så går en del av den till välgörenhet som staten håller på med. Sverige ger varje år ca. 1% av sin BNI till bistånd utomlands, mer än något annat land.

   Svara

    Exakt! Jag ger inte en krona till välgörenhet! Betalar ca 12000 i skatt varje månad så det får räcka så tycker jag.

    Svara

   Jag är vänster och tycker att det görs för stor grej av detta, bara hjälp och bry dig inte om att det gnälls för att man har fel kläder eller frisyr för att få hjälpa. Det är inte vänster att läsa influensers, snarare höger att gnälla på allt.

   Svara

   Vilket märkligt resonemang. Som att vänstern står bakom välgörenhetorganisationer eller hur menar du? Och att du låter en grupp du ogillar ha sån makt över dig att du inte ids skänka lite pengar då och då (förutsatt att du har möjlighet, men jag utgår från det utifrån din formulering)?

   Svara

  Kolonialkläder?
  Om jag åkte till Ghana och visste att jag skulle vara ute mycket, vilket jag skulle då jag åker inte till Ghana utan att spendera as mycket tid i naturen, så skulle jag ta med mig hatt, shorts, luftiga långbyxor av tåligare material, skjortor och nånting att ha under, vandringsskor med skaft bl.a.
  Dom så kallade kolonialkläder var och är funktionskläder ju! Man skyddar sig från solen, insekter, ormar, vassa buskar osv.

  Svara

  Skockar också åt att hon klätt sig som en kolonisatör/indiana jones. Men skämt å sido, detta ämne är så jävla viktigt och jag önskar att den fördes mer på en strukturell nivå istället för att sikta in sig på individer. Carolina verkar ju skita totalt i vad hon reproducerar men jag hade hellre velat höra hur företaget som betalar henne för detta tänker och resonerar.

  Jag förstår även att man ställer sig i försvarsposition, känner man sig attackerad när man försöker göra nåt bra, så är man ju inte speciellt benägen att lyssna eller ta till sig. Det är ju dessutom en process som tar tid. Så slöseri med tid att hacka på henne eller andra influencers.

  Men jag blir också beklämd över oviljan att lyssna bland gemene man när ämnet tas upp. Synen på afrika och svarta är avhumaniserande, objektifierande och förminskande och bidrar till cementeringen av det förtryck vi utsätter dem för. Att de skulle vara inkapabla eller korkade. Den synen är rasistisk och reproducerar rasism.

  Svara

   Och att så många här tycker att de objektifierande och exotifierande bilderna på barnen inte spelar någon roll, för ’de fick ju en brunn!’.
   Som om man kunde köpa människors integritet.
   Tror inte samma personer skulle uttryck sig så om människorna på bilderna inte råkade vara 1) fattiga och 2) svarta.

   Svara

    Fast tycker ni samma sak om typ ”Sofias änglar”. Att de avhumaniserar och objektifierar de som är med i programmet o får hjälp? Varför skulle det vara avhumaniserande och objektifierande att hjälpa någon o visa upp det? De som deltar i programmet har ju såklart gett samtycke till att det visas, men det visar ju också att de som blir hjälpta inte behöver anse det som att de avhumaniseras, objektifieras eller ”får sin integritet köpt”. Hade de tyckt det så hade de väl inte givit sitt samtycke. Eller så tyckte de att det var värt att få sin integritet köpt. Du vet inte heller vad barnen på bilden tycker. Och du vet inte vad Carolina har frågat dem om lov o inte.

    Svara

     har ej sett. Ogillar generellt socialporr. Och tycker barn ska hållas utanför den typen av program. Men de vuxna är ju inte en förtryckt grupp i underläge.

     Svara

      Men på vilket sätt menar du att någon avhumaniseras och objektifieras av att denne får hjälp och det visas upp?

      Att Carolina ville dra nytta av detta, absolut det ville hon säkert. Men det utesluter ju inte att hennes främsta syfte ändå kan ha varit att hjälpa dem.

      Svara

       Absolut att hon har ett bra syfte. Bra att problematiken med hur folk representeras tas upp men battre gora det utan att kasta for mycket skit pa C.

       Svara

       Avhumanisering: allt du ser är tacksamma svarta och svarta barn. Det är inte realistiskt och dylika porträtt är stigmastiserande. Men som flera är inne på, carolina är ju inte ensam skapare av den här bilden men det är bra att den diskuteras.

       Svara

   Ingen avhumaniserar, förminskar, förtrycker och utnyttjar svarta i Afrika så mycket som andra svarta i Afrika.
   Men låt dom hålla på. Vilka är vi att säga till dom hur dom ska sköta sina länder och sin egen befolkning?

   Svara

    Ja mycket av förtrycket är internaliserat och sker på hemmaplan. Men det är ett resultat av vitas kolonialism. Vi åker dit, utarmar hela kontinenten, ritar upp gränser, skapar motsättningar och konflikt, uppmuntrar colorism och antiblackness, stjäl resurser, olja, mark, diamanter, vatten, kidnappar slavar … och så ba oj kolla vad de bråkar där nere oj hoppsan vilka barbarer!

    Svara

     Så ”barbari” och motsättningar mellan folk där har inte funnits innan kolonialismen? Du tror seriöst inte att deras seder att mörda vissa människor, som albinos för att försöka bota sjukdomar, inte funnits innan? Det var andra svarta som kidnappade svarta som dom sen sålde till slavbåtarna. Folk går fortfarande och hugger halsen av varandra med machetes. Går det att skylla på oss? Gick folkmordet i Rwanda att skylla på oss? Att när man är fattig och missnöjd så mördar man 1 miljon människor. Jag tror inte det. Jag köper det inte. Deras motsättningar folket emellan har alltid funnits, för att det tydligen är viktigare att bråka om religion och vilken klanledare som blir president, än att förena folket och börja skapa välfärd.

     Svara

      Ja folkmordet går att skylla på oss: https://sv.wikipedia.org/wiki/Folkmordet_i_Rwanda

      Och ja kolonialismen har viss skuld i att albinos idag mördas pga vidskeplighet.

      Men viss, såklart har konflikt funnits där innan men inte i denna skala och inte av samma anledningar. Afrika är en väldigt rik kontinent. Inte fattig. Det finns mer resurser där än nån annanstans. Den fattigdom och desperation som är grunden till dagens konflikter är ett direkt resultat av kolonialismen och den pågår än idag.

      Svara

       Vilken del av kolonialismen ledde till folkmordet, som skedde typ 30 år efter självständigheten? Det är helt befängt att säga att Belgien går att skylla på att hutus mördade tutsis. Huturegimens ledare har fått stå till svars efteråt, med all rätt. Om du mördar någon så är det du som tar ansvaret, såvida du inte är dum i huvudet och mentalt handikappad. Men vem visste att hutus var bara offer i det hela. Stackars dom. Jag antar att alla dom tänkte på Belgien och kolonialiseringen vid tidpunkten som dom höll på att såga huvuden av tutsibarn.
       Är vidskeplighet också vitas fel? Hur då?
       Ja, Afrika har sjukt mycket resurser, men vad hjälper det om dom inte själva börjar distribuera dessa resurser jämnt mellan sin befolkning? Dom kan inte äta olja, diamanter eller ädelmetaller, så antingen börjar den egna befolkningen konsumera dessa eller så säljs det utomlands så att länder kan få in pengar. Inte så att det verkar hjälpa ändå då dom rika vill inte dela med sig till dom fattiga i sina egna länder. Ska vi gå in styra upp det åt dom då, eller vad tycker du?

       Svara

        Ofta under koloniala styrelseformer ges en etnisk grupp fördelar andra etniska grupper ansåg orättvisa. Detta hände i Rwanda och ses om en anledning till folkmordet. Att resten av världen sket i det här andra förklaringsgrunder (jugoslavienkrigey tog uppmärksamhet osv).

        Afrika delades upp i konstgjorda stater utifrån som inte hade ngt att göra med hur etniska folkgrupper i Afrika organiserade sig. Därför har du i Zambia tex 72 olika språk och en flare up av tribalism (vilket i sin tur leder tillsvpgerpolitik motsättningar och annan skit).

        Vi i Europa exporterade nationalstaten som styrelseskick.

        Men det är långt ifrån hela förklaringen till varför läget i vissa afrikanska stater ser ut som det gör. Tycker även det är intressant att ingen nämner Kina liksom herregud.

        Svara

     Slaveriet var utbrett i Afrika långt innan de vita kom dit. Läs vad Dick Harrison har skrivit i frågan.

     Svara

      Läste detta med Gunnars röst 😂❤

      Svara

     TACK att Du orkar Lady Dahmer. Tack att du lyckas uttrycka stora strukturella problem på ett sätt som alla borde förstå. Tack!

     Svara

      Nej tack till folk som ska bestämma vad vi andra ska tycka, det bidrar till att folk slutar att hjälpa.

      Svara

       Känner du dig bestämd över när människor inte håller med dig?

       Svara

       Ingen bestämmer vad någon ska tycka. Folk diskuterar. Kan du inte ta ett motargument utan att tycka att någon bestämmer över dina åsikter så bör du nog jobba med dig själv lite.

       Svara

     Att göra hela den afrikanska kontinentens problem till enbart en produkt av västvärldens agerande är verklighetsfrånvänt och förminskande.

     Det finns mycket kolonialismen och det efterföljande kalla kriget bidrog till vad gäller utvecklingen idag. Men det är en förenklad bild som inte hjälper någon.

     LD jag är ledsen men du kan inte maktpolitik och du har begränsad inblick i detta. Det är inte din roll att predika här.

     Svara

      Du själv har ju inte presenterat några prov på dina kunskaper kring ”maktpolitik” som i sin tur skulle kunna tala för varför LD har fel. Det finns teorier om makt som delvis bekräftar det LD säger. Bland annat Walter Korpis finala förklaringsmodell, som bygger på tidigare teorier om makt, och som menar att makt inte enbart är kopplat till handlande och beteende. Maktutövning kan förekomma även i strukturerna. De aktiverade maktresurser som en grupp, eller ”agent” som Korpi kallar det, besitter kan också ackumuleras över tid.

      Det här är ett typexempel på ackumulerade maktresurser. När maktutövandet ter sig så självklart att det inte ens uppfattas som ett utövande av makt.

      Svara

       +

       Svar i modd.

       Svara

      Jag har och skulle aldrig påstå stt alla problem i Afrika beror på kolonialismen

      Svara

       + jag försäkrar att jag både har teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet. Du kan rapa teorier, jag kan kontra med Wallerstein eller Tilly eller vem fan som helst om du känner för det. Teorier är bara analysverktyg till syvende och sist. Vad vill du komma med detta? Att det finns teorier som kan förklara politisk instabilitet på den afrikanska kontinenten?

       Jag är helt med på kolonialismens efterverkningar och cold wars betydelse men denna jävla bild som utmålas där väst ff är herren på täppan i hela världen och allena skyldig till fattiga länders utsugning. Sorry det är mer komplext än så.

       Min kritik är mot dem som använder afrikanska staters politiska och utvecklingsproblem för verka insatta och så himla goda människor som hatar den vite mannen men samtidigt reproducerar narrativet att väst är störst och mäktigast.

       Svara

         Jag svarade +.

         Svara

        Word!

        LD dags att hålla koll de ”anonyma” så hade du fattat vem Burgscki svarade. Hint. Det var inte till dig 😌

        Svara

         Vem är Burgscki?

         Svara

        Nä, undrade mest vad ”maktpolitik” var för något. Ville bara poängtera att ditt försök att förminska LD:s kunskaper misslyckades. Eftersom jag varken ifrågasatte eller bad om din åsikt och är måttligt intresserad av en redogörelse av dina kunskaper så tackar jag för mig här. Glöm inte plocka upp de där namnen du droppade och lämna tillbaka dem på wikipedia.

        Svara

         + Hahahahaaaa. Du vet inte vem du just pratade med. 😅

         Så ta du dina unkna härskarrepliker ang att googla kunskaper som om att man inte är instatt i ännet tillsammans med LD och dra ett täcke över er.

         Tips till dig. Maila LD och fråga. Hon kommer bekräfta för dig att Burgscki besitter all kunskap i frågan och lite till. Att hon faktiskt är en regelrätt expert i ämnet. 😊

         Svara

         Lägg ner +.

         Jag blir irriterad när folk ska briljera med Afrika för att verka politiskt insatta när de varken besökt ett land på kontinenten eller är insatta längre än självstudier hemma på kammaren. Jag betvivlar att du eller LD följer panafrikanska debatter, har inblick i afrikanska staters styrelseskick, historia eller koll på regionala organ som AU, COMESA eller SADC osv. Eller handelsavtal med EU och USA. För vi kan diskutera Agoa om du vill och huruvida det var fördelaktigt? Eller regional vs global supply chans och hur afrikanska stater han tal inte that? Eller hur majoriteten av afrikanska stater missade att diversifiera sin ekonomi under det decennium subsahara hade högre BNP tillväxt än Kina. Vill du diskutera transport corridors i SADC och fördelen med att använda Walvis Bay framför PE för att stimulera trade and investment? Ska vi prata om AfDB? Utfallet av ARM i Addis 2015 för jag var där. Bara säg till för jag tycker det är intressant BORTOM billiga poänger i ett kommentarsfält.

         Men ingen bryr sig ju om den afrikanska kontinenten på riktigt eller bryr sig om att sätta sig in djupare än dessa floskler som upprepas.

         Svara

         Tack Hmmm. Jag är ingen expert jag vet bara mer än de flesta härinne som yttrar sig om detta. ❤

         Svara

         Svar i modd.

         Svara

         Don’t sell yourself short. 😘Finns nog många som är villiga att kalla dig expert.

         Men det är ett stort område och svårt för en enskild person att vara insatt i hela kontitneten och alla aspekter runt den. Skulle gissa på att det är färre än 10 pers i hela världen som ens skulle komma i närheten av den nivån av insatthet.

         Men du har helt klart all nödvändig bakgrund för att inom loppet av någon månad kunna ha en hyffsat bra överblick om en fråga skulle behöva djupanalyseras. 😊

         Svara

         Hmm: jag skrev omet annorstädes 😘

         Svara

     Menar du alltså att det var fredligt i Afrika innan vita människor begav sig dit?

     Svara

   Fast det där är ju heller ingen sanning utan vad du tycker. Jag har INTE en syn på svarta att de skulle vara inkapabla eller korkade. Ser dem heller inte som objekt eller mindre värda människor.

   Hade däremot också kunnat tänka mig att åka dit som volontär och hjälpa till. Hjälpa folk kan man göra utan att tycka att den som behöver hjälp är korkad eller inkapabel,ö. Hade även kunnat tänka mig att publicera det på Facebook eller Instagram. Dels som ett minne till mig själv och dels för att visa andra hur det kan se ut och vad man kan göra.

   Svara

    nej det är inte vad jag tycker. förtryck är mätbart. Tror du att detta är nåt jag sitter och hittar på?

    Svara

     Att det finns förtryck vet jag absolut. Men att du tog upp det vid detta tillfället och antyder att vi som inte ser ”white savior complex” som problematiskt har den synen på Afrika som du beskriver ovan, det lär inte vara fakta.

     Svara

  Det är så sjukt ogenomtänkt av företag och organisationer att år efter år fortsätta sälja in bilden av vita kändisar som åker runt och räddar ”Afrika”…. Osmakligt!

  Svara

  Med andra ord är det bättre att vara en blondinbella och lägga pengarna man har på lyx och konsumtion än att lägga pengarna på att hjälpa andra. Skönt att veta att jag som aldrig skänkt ett enda öre till välgörenhet har gjort rätt hela livet.

  Svara

   Vill man tolka det så så visst….

   Svara

   Vilka märkliga alternativ! Tänker du inte att det kan göras på andra sätt än dessa två extrema?

   Svara

  HEJA CAROLINA!

  Svara

  Vad ledsamt att läsa kommentarerna. Jag förstår och är inläst på white savior complex, och tycker att man kan kritisera hur Gynning (i det här fallet) har framställt sig själv när hon interagerar med svarta. Men ärligt, huvudsaken är väl att det hela uppmärksammas och folk faktiskt blir införstådda i under hur dåliga förhållanden MÅNGA människor i Afrika faktiskt lever? Sedan att västerländska människor fortfarande ska beskyllas för kolonisationen och hur den bedrevs för över hundra år sedan blir väldigt krystat i sammanhanget. Beskylls tyskarna som folk fortfarande för folkmordet på judarna? Beskylls turkarna som folk fortfarande för Seyfo? Är kanske bara jag som tänker så, men jag hade själv inte argumenterat på det sättet om jag ville uppmärksamma någon om white saviour complex.

  Svara

   Well.. Jag är från Tyskland och så fort någon får veta det så ska de prata om förintelsen, vad jag tycker, ”hur kunde ni göra så?” osv. Jag har inget att försvara mig för, levde inte då. Jag brukar bara säga något kort och byta ämne. Förstår inte varför så många vill prata förintelse med mig när det finns så många andra ämnen att prata om

   Svara

    Men jösses. Trodde ärligt talat inte folk kunde vara så urbota korkade, tydligen kan de vara det ändå!

    Svara

    Det låter faktiskt helt galet och folk borde skärpa sig! Man kan inte stå till svars för vad som hände innan man ens var påtänkt. Det enda man kan göra är att IDAG skapa en bra situation. Vad jag förstått så är tyska skolor mycket duktiga på att sprida kunskap om förintelsen just så att det aldrig sker igen. Det låter som rätt väg tycker jag.
    M.v.h. polsk kvinna med släktingar som överlevde förintelsen.

    Svara

   Det handlar om postkolonialism, inte arvssynd.

   Svara

    … Men i vanlig ordning går vitas kränkta rättigheter före alla andras basic human rights.

    Svara

  Vilken ignorans…

  Svara

  Åk dit och fråga de som sitter där och sakta skrumpnar ihop av törst och torka (om de inte riskerar att dö av diarrésjukdomar, kolera eller annat innan torkan skördat deras liv) om de bryr sig om hudfärg eller någon sabla instagrambild på den som ser till att de får rent vatten.

  Man häpnar. En del slår verkligen rekord i dumhet.

  800 barn dör VARJE DAG på grund av bristen på rent vatten, medan ni tjafsar om löjligt trams.

  ATT NI INTE SKÄMS??

  Svara

   Vill återigen påminna om något som man kan glömma då och då: man kan hålla både två och flera tankar i huvudet samtidigt. Man kan tycka att det är skitbra att det byggs brunnar med rent dricksvatten (hallå är det NÅGON som inte håller med om att det är bra?) och samtidigt ifrågasätta hur detta saluförs och om personerna som frontar ett sådant projekt på sina sociala medier, gör det på ett lämpligt sätt.

   Svara

   Har man den minsta skam i kroppen så byteshandlar man inte livsnödvändigheter mot människors integritet. Rekord i dumhet att ge sig själv rätten att begå övergrepp i välgörenhetens namn.

   Svara

    Övergrepp? Du tycker inte själv att du vattnar ur begreppet?

    Svara

   Ingen säger nåt om att inte hjälpa, SJÄLVKLART gör man det man kan!! Men utnyttja inte människors situation till egen fördel. Gör inte egenreklam av det. Lägg inte upp ett foto av dig själv som den duktige frälsaren. Bistå och hjälp – men passa inte på att utnyttja situationen för egen vinning. Där, åter igen, den Vite Kvinnan (eller mannen) framstår som överlägsne, den som minsann kan ge av sitt överflöd men bara när det passar för egen vinning.

   Svara

  Att använda fattigdom för att promota sig själv…..alltså.

  Sen undrar jag vad framtidsplanen är gällande brunnen vem som kommer sköta underhåll osv?

  Svara

   Se Imra 13:13: ”Det finns INGEN anledning för Carolina att åka ner och bygga brunnar i Ghana, det finns nämligen fullt av kompetenta personer på plats som kan göra detta.”

   Det finns kompetenta personer på plats som säkerligen kan sköta underhållet också!

   Svara

  En fråga bara.. om en svart åker ner till Afrika och ”hjälper till” och tar en bild på sig själv tsm med barnen i sammanhanget, heter det då ”regular saviour complex” ? eller är det helt okej? jag menar vissa här resonerar ju att det är fel pga man objektfierar barnen osv och det gör man väl oavsett om man är vit eller svart?

  Svara

   Som vit priviligierad kan du aldrig jämföra dig själv med en färgad person. Ni lever inte i samma värld.

   Svara

   Det heter nog ingenting. White saviour complex bottnar väl i den historiska föreställningen om hur den vite mannen kommer och ”räddar” vildarna från dem själva. Att de pengar biljetter och boende kostade hade gjort bättre nytta på organisationens konto är inte intressant.

   Svara

  Jag kan se problematiken. Har väldigt svårt för den typ av bilder hon lägger upp på sig själv i samband med sin resa. Det blir osmakligt i sammanhanget när hon lägger fokuset mer på sig själv.

  Tänk om vi västerlänningar gjorde mer avkall på simpla ting i vår vardag vad detta skulle kunna underlätta andras liv.

  Svara

  Dessa bilder på färgade barn som klappar på vita människor som om de vore Gud själv🤦🏻‍♀️…..

  Svara

   Färgade, really!?

   Svara

  + jag försäkrar att jag både har teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet. Du kan rapa teorier, jag kan kontra med Wallerstein eller Tilly eller vem fan som helst om du känner för det. Teorier är bara analysverktyg till syvende och sist. Vad vill du komma med detta? Att det finns teorier som kan förklara politisk instabilitet på den afrikanska kontinenten?

  Jag är helt med på kolonialismens efterverkningar och cold wars betydelse men denna jävla bild som utmålas där väst ff är herren på täppan i hela världen och allena skyldig till fattiga länders utsugning. Sorry det är mer komplext än så.

  Min kritik är mot dem som använder afrikanska staters politiska och utvecklingsproblem för verka insatta och så himla goda människor som hatar den vite mannen men samtidigt reproducerar narrativet att väst är störst och mäktigast.

  Svara

  Har inte du Cam Cam samt alla andra sk influencers själva ”white saviour complex” när ni vill låta miljontals män från tredje världen bosätta sig i Europa för att det är så syynd om dem?

  Svara

   LOL XD

   Svara

  Är det ok som vit att åka till Afrika (vet att det finns 55 länder) och hjälpa till utan att lägga upp massa bilder?

  Svara

   Ja, självklart. Men välj områden där du kan göra nytta. Har du pengar att skänka, så skänk dem annars till lokala organisationer som hjälper till att bygga upp företag etc med lokalbefolkningen som ägare. Man måste göra sin läxa först och ta reda på var hjälpen behövs och vad man faktiskt kan bidra med.

   Svara

  Jag tyckte det var riktigt illa när hon klagade på hur tungt det var att bära vatten men skulle se det som ett träningspass. Kvinnorna som gör det VARJE dag för att överleva ser det knappast som ett fyspass….

  Svara

  Jag vill bara nämna denna story om Linton, en brittisk modell-skådespelare som var volontär i Zambia och sedan skrev en bok om det. Boken var full av lögner och white savior-komplex och folk i Zambia fick ju såklart nys på boken och slog tillbaka på sociala medier under hashtaggen #lintonlies att boken till slut fick dras tillbaka.

  Det är så himla roligt. Väldigt bra beskrivet här:
  https://www.bbc.com/news/blogs-trending-36716288

  Kanske Gynning skulle förstå lite bättre om hon läste denna.

  Svara

  Det finns något olustigt i att åka ner till hjälpområden och samtidigt posa en massa modebilder…

  Svara

  Jag följer brambleburyforge på instagram, all kärlek och engagemang man kan begära och väldigt lite white saviour complex.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.