En fantastisk dokumentär om sociala mediers fram och baksida

Igår kollade vi på ”The American Meme” på Netflix med bland annat Paris Hilton och DJ Khaled. Den tar upp hur Paris Hilton på egen hand la grunden för de influencers vi ser idag, men också hur det har påverkat henne. 
Hur hon kände sig våldtagen när den hemmagjorda porrfilmen släpptes och hur hon inte vågar lita på människor längre utan litar mest av allt på sina fans.
Hon berättar hur hon helst av allt skulle vilja ha kloner av sig själv att kunna skicka ut över världen (Move over Gabrielle Löwengrip) så att hon istället kan vara hemma, för den här värlen är inte på riktigt trots allt.

Men.. mest imponerad blev jag av att hon sålt enbart parfymer för hela 3 miljarder dollar ut över smink och andra skönhetsprodukter för hundratals miljoner dollar.  DÄR kan vi snacka imperium! Wow!

Dokumentären slutar med att Paris visar upp sin avatar och sitt virtual realityforum där fansen kan se henne DJa mm, trots att hon sitter i sitt vardagsrum med VR-glasögon och handkontroller. Coolt!

Jag skulle rekommendera alla att se den! 
Har ni inte Netflix så får ni väl skaffa det.
Eller kapa någons konto. 🙂

96 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hennes parfymer måste ju ha varit bland de första kändisparfymerna som kom?

  Svara

   Ja, det sägs att Paris Hilton har tjänat mer pengar på sina ”celebrity-branded perfumes” än Elizabeth Taylor under de 20 år som White Diamonds var storsäljare efter lanseringen 1991 och fram till hennes död 2011.

   Svara

   Jag älskade hennes parfymer, kan nog än idag gilla dom även fast de är lite väl söta. De var riktigt bra framtagna till skillnad från de som kommer nu från influencers

   Svara

    Skäms lite över att gilla Britney Spears parfym Fantasy..

    Svara

     Gör inte det! Har alltid tyckt att den parfymen luktar så himla gott. Tyvärr får jag utslag av den numer :/

     Svara

      Jag älskade den, på min kompis. Men när jag provade den luktade det spya 😞😂.. tyckte både jag och mina vänner den enda kvällen jag använt den.
      Lite roligt ändå hur olika parfymer funkar på olika människor

      Svara

     Oooh den var också bra!!

     Svara

     Jag älskar Britney’s musik, men avskyr hennes parfymer haha..

     Svara

  Ja dokumentärten jag en ångest.. Man funderar verkligen över hur mycket ”likes” betyder vilket är sjukt

  Svara

  Väldigt bra dokumentär!

  Svara

  Fram- och baksida*

  Svara

   * fram- och baksida.

   Svara

  Någon som vet ifall Paris Hilton någon gång t.ex. ställt upp för en insamlingskampanj för forskning mot bröstcancer eller liknande?

  Svara

   Snabb googling på Paris Hilton och charity Gav det här

   https://www.looktothestars.org/celebrity/paris-hilton

   Sen vet jag ju inte om allt stämmer, men verkar ju som om hon engagerar sig en del.:)

   Svara

    I vissa fall har hon fått betalt för att dyka upp på orhganisationers events och via sitt kändisskap rikta uppmärksamhet till organisationerna. Detta kritiserades hårt cirka tio år sedan när det visade sig handla om stora belopp.

    Svara

     Oj ja det känns ju inte så sympatiskt direkt…

     Svara

  Jag såg också den under julhelgen.
  Väldigt bra men jag blev så illa till mods.
  Efter det tog jag bort Facebook och instagram 😄👏🏻

  Svara

  ” kände sig våldtagen” är ett unket Flashback begrepp för en kvinna som blivit våldtagen men inte blir tagen på allvar.
  Att någon sprider något så intimt och privat måste vara bland det absolut största brotten och kränkningen man kan utsätta en annna människa för. Jag ser hellre att mitt hus med allt jag äger brinner ner än att behöva gå igenom vad hennes ex (!!) gjorde mot henne. Tycka vad man vill om Paris men Fyfan till att vara stark när man lyckas med det hon gjort efter det enorma brottet.

  Svara

  Att frivilligt ställa upp på en sexfilm när du vet vad riskerna är (speciellt som kvinna) och sedan säga att man känner sig ”våldtagen” är så j-a vidrigt.
  Utnyttjad/sviken/bedragen m m, ja. Våldtagen, nej!

  Att killar/män sprider videos och bilder är inget nytt fenomen och fanns redan då denna videon gjordes. Självklart inte ett ok beteende men hon var, eller borde varit, medveten om att de kunde ske. Att då använda sig av en händelse (en brottslig sådan) som förstör offrens liv och t o m driver vissa av dem till självmord är så nonchalant och vidrigt så det finns inga ord.

  Svara

   Vidrigt att känna sig utsatt? Försök känna dig in i situationen istället.

   Svara

    Hon körde ju en Kardashian före Kardashian. Det var planerat.

    Svara

    Det var planerat. Hennes föräldrar sade även att det var bra att filmen släpptes då alla efter det visste vem deras dotter är.

    Svara

     Detta stämmer inte. Paris var 17 år gammal när den sexfilmen spelades in samt att hon vid upprepade gånger i sin egna tv-serie (syftar inte på The Simple Life) pratat om anmälan och striderna mot hennes ex och även porrsidan som slutligen köpte filmen om jag inte har helt fel.

     Svara

      Tomato tomato.

      Svara

       Jaha, du är på DET humöret..

       Svara

        Jag är på samma humör som jag alltid är. Det vill säga trevlig och vältalig till skillnad från dig som alltid är snarstucken och tyken.

        Jag lämnar vänligen diskussionen om Paris Hilton eftersom åsikterna går isär och jag har läst en del om hennes föräldrars tankar om filmen och jag har även sett filmen men åsikterna om henne och händelserna som ledde till att Rick Salomon släppte filmen när han var ihop med Shannen Doherty är delade i två läger och jag undanbeder mig en vild diskussion.

        Svara

         Är jag alltid snarstucken och tyken? Intressant.

         Men ja, vi gör nog bäst i att inte diskutera det här mer.

         Svara

       Hur är det tomato tomato? Det är ju totala motsatsen.

       Svara

      Hon var till och med 21 när videon släpptes.

      Svara

       Så 3 år innan dess – hon var 18.

       Svara

     Hennes föräldrar kan tycka att det var bra (fina föräldrar btw) men det ändrar ju inte vad hon själv tycker och känner kring det. Det är inte föräldrarna som är utsatta för övergreppet.

     Svara

    Du borde nog ta dig tid att läsa kommentaren igen. Eller du kanske missuppfattade vad jag skrev medvetet?

    Svara

   Klantigt uttryckt av henne eller inte, lägg skulden där den hör hemma.

   Svara

   Nice piece of victim blaming right there

   Svara

   Så om en kvinna har inspelat sex med sin partner (eller någon annan) i tron på att det stannar mellan dom två så får hon skylla sig om han läcker den till hela världen att ta del av? Med argumentationen att det hänt förr? Detta begränsar kvinnan till att inte kunna göra någonting med en annna man för att undvika att bli utsatt för diverse brott.
   Vi måste kunna skilja på Oskyldiga och kriminella.

   Värderar vi en kvinnas sexualitet så lågt att hon får skylla sig själv om hon inte förstår att ALLA män inkl hennes egen partner är en gärningsman och att det är hennes fel att hon inte är försiktig?
   Är (ska) vårat förtroende för mannen så låga?

   Svara

   Är du inte medveten om att kvinnor har tagit livet av sig pga hämdporr? Vem är du att säga vem som ska ha varit på sin vakt och misstrott sin pojkvän samt hur de ska känna efteråt?

   Svara

   Det här är samma typ av argument som syns hos män som gormar ”inte alla män” och sen säger att kvinnor får skylla sig själva för att de vet att det kan hända, vilket insinuerar att jo, alla män är visst potentiella förövare, men skulden är kvinnans.

   Sätt dig i skamvrån och fundera över dina värderingar.

   Svara

   Michaela: Filmen släpptes 2003, den var då inspelad för tre år sedan vilket gör Paris 19 år gammal när den spelades in – med en pojkvän. Jag känner inte dig och vet inte hur gammal du är, men jag kan lätt säga att jag själv inte var den mest mogna och klartänkta vid ynka 19 års ålder! Even more so i ett förhållande där du tror att du kan lita på din pojkvän.

   Ja, det var kanske klantigt uttryckt att använda ordet våldtagen men samtidigt… HON kände sig kanske det? Vem är du att bestämma hennes känsla? Och även, uttrycket är inte det viktiga i det här sammanhanget, hans brott är det.

   Svara

   Jag går själv på kvällarna, även fast det finns en risk att en man överfaller mig och våldtar mig. Män har våldtagit i alla tider och jag vet att den risken finns. Det betyder däremot inte att jag ska sluta vara ute själv? Vad är det för logik du kommer med? Säg att killen är dum i huvudet som sprider skiten, istället för att säga att hon visste om riskerna. Sedan att sprida hämndporr kan även förstöra offrens liv. Det ena utesluter inte det andra.

   Svara

   Att någon utan lov sprider en sådan film ÄR ett övergrepp.

   Övrigt borde du skämmas. Det är aldrig offrets fel. Någonsin.

   Svara

   Michaela, om någon kommer och slår dig i skallen med en stekpanna, skyller du det på dig själv och ditt korkade uttalande då? Du borde ju förstå risken att du kan uppröra någon med din kommentar.

   Eller vänta nu…🤔

   Svara

   Din kommentar är nonchalant och vidrig. Hoppas att du varken har döttrar eller söner som du ska uppfostra.

   Svara

   Antar att du resonerar likadant om kvinnor i minikjolar?

   Svara

   För det första tycker jag inte att Paris uttrycker sig nonchalant och vidrigt. För det andra tycker jag det är fel att kategoriskt säga att ”våldtäkt förstör liv”. Jag blev själv våldtagen som femtonåring, är idag gift flerbarnsmamma. Inte är mitt liv förstört? Våldtäkten förändrade mitt liv och resten av mina tonår var fruktansvärda, men det går komma över. Jag är påverkad av det, men inte förstörd.

   Jag tycker det är farligt att prata om våldtäkt som något som förstör ens liv. Är det kört sedan? Kommer man aldrig må bra igen, bli lycklig igen, kunna få ett harmoniskt liv? Att prata så hindrar inga våldtäktsmän, men får våldtagna flickor och kvinnor att må ännu sämre.

   Svara

    Kul för dig. Jag blev våldtagen för 14 är sedan. Var instängd i 2 dagar och blev gravid efteråt. Har psykiska men av det än idag, även om jag har ett jobb, universitetsutbildning, make och barn. Ändå mår jag i vissa perioder skit. Har också svårt med intimitet och närhet. Är det fel att anse att en våldtäkt förstört ens liv? Varför ska vi våldtagna skämmas för att det kan bli jobbigt eller svårt efteråt? En våldtäkt blir ofta ett trauma resten av ens liv. Ett trauma förhindrar inte att man blir lycklig, men det är ett ärr som aldrig försvinner. Ett ärr som jag helst sluppit för det hade besparat mig år av lidande och drogmissbruk där jag riskerade mitt liv.

    Svara

     Hej, jag är en annan anonym än den som skrev ovan. Jag förstår att det kan vara känslosamt för dig att diskutera detta med tanke på vad du har gått igenom och hur du beskriver att det har påverkat dig. Jag vill länka till en text som du kan läsa som beskriver problematiken med att använda uttryck som att ”våldtäkt förstör livet”, speciellt då uttrycket används generellt trots att våldtäkter kan se så olika ut. Vill du inte läsa så gör det inte, men jag tror inte att anonym ovan menade att förminska någons trauma av en våldtäkt.

     https://www.svt.se/opinion/att-vara-valdtaktsoffer-ar-inte-en-livslang-identitet

     Svara

      Jag förstår hur 11:44 känner men håller mycket med om artikeln du länkar.

      Svara

    Jag håller helt med dig, en av mina största rädslor efter jag blivit våldtagen var ”är jag förstörd för livet nu?” Som du säger, jag ä påverkad och det får mig att må dåligt och jag har mått jättedåligt i perioder, men jag är fortfarande jag. Jag kanske har mer att hantera än andra men det är fortfarande i grund och botten jag. Förstörd blir ett sånt hårt ord. Sen förstår jag givetvis att alla hanterar detta olika

    Svara

    Jag blev våldtagen när jag var sex år och två gånger på två månaders tid när jag var precis fyllda 13 år.
    Idag är jag 19 år, har självskadeärr på alla delar av min kropp som jag nått utom ansiktet, jag har försökt ta livet av mig ett flertal gånger varav ena tog jag en tablettöverdos-svimmade-och vaknade kräkandes timmar senare. Jag gjorde slut med min partner (i efterhand insåg jag att han utfört övergrepp på mig många gånger då han tryckte in fingrar fast jag inte ville, avslutade sex fast jag sa att jag ville sluta osv), blev extremt introvert och slutade lita på alla, fick och får regelbundna panikattacker, har diverse psykiatriska diagnoser och äter medicin varje dag. Jag gav upp skolan, pallar inte jobba då jag inte orkar kliva ur sängen och känner inte igen mig själv.
    Jag började använde sex som ett självskadebeteende och tänkte börja sälja min kropp då jag ändå inte kände något när främmande män använde den, jag skickade bilder och lät män utnyttja mig över nätet från att jag var nybliven 13åring.
    Jag svalt min kropp, kräktes upp det lilla jag åt och fick en förstörd relation till min kropp och mat.
    Våldtäkterna förstörde mitt liv, helt klart. Jag är inte samma person och kommer aldrig bli det. Jag är en enorm börda för samhället och för mina närstående och gör inget bra av att vara kvar här. Min barndom togs ifrån mig av män som inte bad om medgivande och sen ignorerade mig när jag skrek och bad de att sluta, men det var säkert mitt fel.

    Svara

     Du gör bra av att vara kvar här alltid 💕

     Svara

     Det var inte ditt fel.

     Svara

     Du behövs på jorden, även om du tror att du är en börda för dina närstående. Jag kan sätta allt jag äger och har på att du inte är i närheten av den börda du tror att du är. 💕 De tycker garanterat att det är jobbigt att du mår dåligt, men det är inte att vara en börda.
     Att du tänker så på dem, att du skulle vara någon slags börda, och att de är kvar hos dig, det visar att det finns en kärlek och tillgivenhet i din närhet, även om det är så att ni inte vet hur ni ska handskas med den/vara öppna för den/ta emot den.
     Den finns där, den betyder något. DU betyder något.

     Svara

     Du är värdefull och du behövs. Du är inte en börda❤️

     Svara

     Det är män som gör sådant som är en börda för samhället. Inte du. Absolut inte du.

     Svara

   Lägg ner. Lägg skulden där den hör hemma. Våldtäkt sker på olika sätt och även om detta per se inte är våldtäkt så är det ändå ett övergrepp. Du verkar vara insatt men ändå är du så himla snabb på att peka finger på offret. Tänk om.

   Svara

   Det är ju alltid fräscht att skylla på offret. Med din logik så ska kvinnor (och män för den delen) bara hålla sig inlåsta hemma helt ensamma, för går du ut kan ju nånting hända. Du kan bli rånad på gatan, det har hänt förut så skyll dig själv om det händer. Du kan bli våldtagen om du går ut på fest, det har hänt förut. Du kan bli misshandlad om du skaffar en partner, det har hänt förut. Skyll dig själv, du borde vetat bättre…

   Svara

  Tyckte delen om Paris var intressant, men den där äckliga slutwhisper-snubben borde inte få denna uppmärksamhet, blä

  Svara

   Vi spolade förbi delarna med honom då jag vägrade se aset. Fyfan till svin.

   Svara

   Det var dock hemskt att se hur dåligt han mådde. Fick lite samma känsla när jag såg det som när jag tittade på avicii’s dokumentär. Hoppas att han inte går samma tragiska öde till möte.

   Svara

   Vill du förklara för en ovetandes? Vem har gjort vad? Han dj Khaled? Jag har ingen koll på vem han är.

   Svara

    Kika upp slutwhisperer på instagram, hans jobb/livsstil är att spruta champagne på tjejer samtidigt som han fotar dem! Sexistiska inlägg osv

    Svara

     Är det inte the fat jewish?

     Svara

     Men fy. Blir så jävla ledsen att misogyna as konstant tillåts sprida sitt kvinnohat utan minsta konsekvens.

     Svara

      Förlåt mig, men dessa kvinnor går ju med på att bli totalt förnedrade. De får skylla sig själva

      Svara

       Du och Michaela här ovanför skulle nog komma bra överens.

       Svara

        Men helt seriöst, har du sett dokumentären? Kvinnorna blir helt galna när de ser Kirill och särar på rövskinkorna inom en sekund för att han ska ge dem en champagnedusch… De borde se över vilka förebilder de har i livet och sluta behandla sina egna kroppar som totala sexobjekt. Många kvinnor förstår inte att de själva bidrar till att bibehålla patriarkatet trots att de själva även är offer

        Svara

      Förlåt mig, men dessa kvinnor går ju med på att bli totalt förnedrade. De får skylla sig själva..

      Svara

  Jag tyckte Netflix sög, har någon något annat förslag än Netflix så hit me! 😀

  Svara

   Beror på vad du är ute efter. Tycker att både Netflix och HBO är dåliga vad gäller filmer. Viaplay är bara skit. Du kan ju testa Plex, och då bygga din egen streamingtjänst. Personligen älskar jag HBO och Netflix, men jag är en seriemänniska.

   Svara

    Jag är ju mer för dokumentärer, komedi och skräck. Så t.ex Stefan & Krister med alla bravader på vallarna älskar jag, Jeff Dunham är en favorit. Allt från sådant till ren och skär sliskskräck om man ska kalla det så? 😂 Jag är verkligen ingen serietyp, den enda serien jag velat se (som jag aldrig funnit på Netflix) är The Walking Dead. Aldrig hittat den så finns den någonstans vore jag mer än tacksam. Annars är serier ingenting jag föredrar alls.
    Ok, tack så mycket för dina svar, får kolla upp det där Plex! ☺️

    Svara

     The Walking Dead finns på Hbo

     Svara

     HBO har walking dead 🙂 Netflix har många skräckisar. En del är bara skit men de har några bra.

     Svara

  Snälla kalla dem inte för influencers. Kalla dem för bloggare, youtubers eller whatever.

  Svara

   Varför?

   Svara

    Det är dags att ta ner dem på jorden. Ge dem inte mer makt genom att kalla dem för influencers. De har inte gjort något bra! De fifflar med pengar, är obildade osv. Unga personer behöver bättre ideal. Folk som gör något bra för mänskligheten! Oprah är faktiskt en. Sedan kan de gilla Paow, Kissie och alla andra bloggare.

    Svara

     Jag tror att ungdomar ser upp till influencers oavsett vad vi kallar dom. Det är inte som att 14åringar magiskt kommer att få Oprah som idol bara för att vi börjar kalla kissie för bloggare. Vi kallade influencers för bloggare, youtuber osv på exempelvis Paris hiltons tid och ungdomar såg upp till henne och köpte hennes saker ändå. Precis som en influencers med ett annat namn.

     Svara

     Vad baserar du allt det här på? Inte gjort något bra? Kommer med noll substans och bara dina egna åsikter

     Svara

     Influencers är ett samlingsord. Det blir väldigt jobbigt om man ska skriva Blabla som är bloggare, instagramare, youtubers, snapchattare, fotograf och författare. En person kan ha alla de titlarna då blir det väl enklare att bara säga influencer?

     Svara

     Jag håller med om att de flesta ”influencers” sällan gjort eller gör något riktigt bra och vettigt. Så samlingsnamnet känns fel, men det behövs ett samlingsnamn så man slipper skriva ut allt så som ”Lägg ner” skriver.
     Kanske ett samlingsnamn som inte klingar fullt lika positivt.

     Svara

  Paris 😍 Älskade henne haha! Alla hennes roliga serier och den där extra roliga när hon skulle leta ny bästa vän 😆
  Köpte hennes första parfym också! Alla skulle ha den då… så jag kan förstå att hon sålde för den summan 🙂

  Svara

  Jag tyckte inte att dokumentären var så där jättebra faktiskt. Kan knappt ens minnas mer än den den slutwhisper, och han minns jag ju inte för att han var charmig direkt. Resten var ganska intetsägande tyckte jag.

  Svara

   Håller med, såg den under julen också, och tyckte inte den var någon höjdare. Orkade faktiskt inte se klart den.

   Svara

   Tyckte inte heller den var bra. Kändes meningslös.

   Svara

  Kan också rekommendera alla att se avsnittet ”Nosedive” säsong 3 av Black Mirror (Netflix)
  Såg det igår och det är tragiskt men sant om vart vi är påväg med sociala medier…

  Svara

   Används redan i Kina på ett ställe, obehagligt

   Svara

    Vad är det för något?

    Svara

     Ett typ av system för att rangordna medborgare.

     Svara

   Fy fan vad obehagligt avsnitt.
   Jag får lust att flytta ut på landet och stänga av internet.

   Svara

  Jag älskar Netflix även om det kanske ljuger om sin statistik
  https://www.expressen.se/noje/darfor-anklagas-netflix-for-att-ljuga-om-bird-box/

  Svara

  Hon säger hon har 50 miljoner följare på sociala medier, undrar hur hon räknar? 😁 På instagram har hon 10, och de som finns på instagram finns på alla andra ställen också, eller hur var det nu? Är resten på snapchat? Eller vad använder de som följer henne?
  Genuint nyfiken och intresserad …nån som kan berätta för mig?

  Svara

   Jag fattar äntligen vem IL inspirerats av. Men det låter bättre att säga Oprah än Paris Hilton och Netflix 🙂

   Svara

  Håller med Paris-fronten till 98 %. När hon, men tårar i ögonen, säger ”It feelt like i’ve been raped” fick jag ont i magen. Att jämföra en läckt hämdporrfilm vs att faktiskt bli våldtagen, något som MÅNGA kvinnor i underhållningsbranschen blivit, kändes bara så fel. Man tittade på hennes inslag med empati, tills just ”been raped” kom fram, då visade hon tillbaka att hon faktiskt är den hon alltid varit, en dum blondin. Det fanns så många andra uttryck som hon kunde ha valt, istället för just ”känslan av att bli våldtagen” tyvärr.

  Svara

   Fast nej, jag förstår vad hon menar. Att tusentals människor sitter och tittar på ens allra privataste stund och kroppsdelar mot ens vilja har faktiskt likhet med en våldtäkt, där någon tar sig friheten att föra in något i underlivet mot ens vilja. Det handlar om att någon gör mot en vad man absolut inte vill och det har med sex och intima kroppsdelar att göra. Och innan du gapar om att jag inte vet vad jag talar om så har jag faktiskt blivit våldtagen ja.

   Svara

    Jag förstår också vad hon menar. Men det är skillnad på att bli våldtagen i verkligheten vs på webben. Det hoppas jag att du håller med om

    Svara

  Helt okej dokumentär, värd att se iaf.

  Svara

  #intedinhora passar väl ändå inte in här? Det är väl en # som uppstod i samband ned meetoo som används av prostituerade som vittnar om olika lvergrepp de blir utsatta för!?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.