Malena Ernman bemöter påståenden om sin klimatstrejkande dotter Greta

Malena Ernmans dotter Greta Thunberg har varit i ropen ända sedan hon började strejka för klimatet i höstas.
Påståendena och ryktena som omgärdat henne har varit många och nu bemöter hennes mamma Malena Ernman några av dem på Facebook.

Greta har redan haft ett TEDx Talk där hon bemöter en del av allt som skrivits.
Det du!

182 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vilken tjej. Helt fantastisk💖

  Svara

  Så jäkla cool!!

  Svara

  Så jäkla bra människa, den där Greta! Önskar att fler unga (och äldre!) var lika engagerade som hon. Speciellt i jmf med vissa influencers som det skrivs om här som mest kränger grejer och visar upp sig på sociala medier, hade önskat att de kunde använda sitt inflytande till något vettigt. Jag tror inte heller att Malena E eller nån annan har pushat Greta att göra det här, vissa barn har redan från början en stark vilja som de omsätter i handling. Bra att Malena slutat flyga för klimatets skull.

  Svara

   Flyget utgör mellan 2 och 3 procent av människans klimatpåverkan. Detta är alltså globalt och inklusive fraktflyg. Varje svensk skulle kunna bosätta sig på flygplan 24/7/365 utan att det skulle vara mätbart. Malena godhetssignalerar utan att faktiskt åstadkomma någonting samt utnyttjar sin dotter i en cynisk PR-kampanj. Not impressed.

   Svara

    🤦‍♀️

    Svara

    1) Hon utnyttjar inte sin dotter. 2) Flyget påverkar visst – en flygresa för en person från Finland ner till Italien motsvarar totalt åtta års bilkörning i utsläpp för den personen. (Från en dokumentär om en familj i Finland som levde utan plast och oljeprodukter under ett år.) 3) Kom med förslag vad vi ska göra för att ändra våra vanor på riktigt samt hur vi ska påverka politiker här och i andra länder – att bara vara negativ är ju så konstruktivt! (not)

    Svara

     Har inte sagt att det inte påverkar. Dock är effekten så liten att den inte märks ens om alla svenskar slutade flyga. Så att slå sig för bröstet för det och skamma andra som Malena gör är bara töntigt.

     Svara

      Fast det är väl bättre att göra något än att göra inget?

      Svara

      Det är du som är töntig!

      Svara

      Självklart skulle det märkas om privatpersoner drog ner på flygande eller helt slutade flyga. Självklart bidrar industrier och företag med väldigt mycket utsläpp, men det kan ju inte jag, personligen, som privatperson ändra på lika lätt som jag kan sluta nöjesflyga, konsumera produkter, slänga mat och använda bensin/diesel. Eller hur?

      Svara

     Finns det några siffror på vad Gretas skolk lett till för åtgärder?

     Svara

      Det är svårt att mäta nyttan av opinionsbildning om det inte gäller lobbyverksamhet för en konkret åtgärd. Med uppmärksamheten greta fått har hon garanterat lyckats påverka.

      Svara

     Skaffa färre barn! Det enda som verkligen gör skillnad på riktigt snabbt för klimatet

     Svara

      Håller med. Jag känner stress i hela kroppen av dessa ”Familjen Annorlunda”-familjer som har som mål att skaffa elva barn bara för att. Visst, att skaffa barn är alltid av egoistiska anledningar, men elva stycken…

      Svara

      Ni som skriver så brukar gärna ha ett par stora hundar – läs gärna på vad de gör för klimatet…

      Svara

     Om folk tror att sluta flyga kommer att ändra allt kommer jorden att gå under. Det handlar om så mycket mer än bara det. Vårat hela levnadsmönster måste förändras. Sluta hellre renovera lägenheter i fint skick för att du vill ha ett grått kök istället för vitt ..

     Svara

      Bäst är ju om man gör allt man kan. Smått som stort.

      Svara

      MIn hyresvärd kör med detta. Kudos!

      Svara

     Vi i Sverige kan inte göra något för att förändra klimatet, det är sanningen. Sveriges utsläpp står för 0,02 % av hela världens utsläpp. Europa står för 8 % av världens utsläpp. Vad tror du att vår klimatvänlighet gör för nytta? Asien och USA står för 45 % av hela världens utsläpp. Var tror du det är viktigast att börja? Att svenskar slutar flyga medans Kina bygger 30 nya kolindustrier? Fortsätt ni leva i en dröm där svenskar gör så mycket skillnad haha.

     Svara

      Gammalt att Kina kör kolkraftverk, de skalar ner det nu eftersom de är lika intresserade av energieffektivitet som väst.

      Svara

       De gör både och.

       Svara

      Sverige och andra länder i väst kan vara förebilder. Visa att det är möjligt att energieffektivisera industri osv. Bi som kunder (både privatpersoner och företag) kan efterfråga gröna produkter från leverantörerna i de ”smutsiga” länderna. Om vi inte köper billigt för att vi värdesätter miljön. Kinesisk industri vill också vara konkurrenskraftig. Så länge vi kunder väljer att köpa deras produkter idag så har de ingen anledning att investera i energieffektiviseringar.

      Vi i Sverige kan faktiskt göra rätt så mycket. Men det är lätt att hävda motsatsen som en ursäkt för att slippa ändra sina vanor.

      Svara

      Vi i Sverige lever som att vi har resurser motsvarande 4 jordklot. Så att eh, jo vi svenskar måste också bidra till att minska utsläppen.

      Svara

      Fint men… Europa och västvärlden köper produkter som tex Kina och resten av Asien producerar. Om man tar det med i beräkningen, och räknar per capita (då det såklart bor fler människor i Asien), så är våra utsläpp EXTREMT mycket högre än resten av världen. Jag säger inte att alla ska sluta flyga osv, jag tycker industrin ska göras om, med hjälp av politik. Det är i min mening lönlöst att övertala alla att bli veganer, det skulle aldrig fungera och heller inte påverka så mycket trots allt.

      Det är dock viktigt att vara tydlig med fakta, hur vi mäter utsläpp osv. Det gäller båda sidor.

      Svara

       Exakt. Inte direkt rättvist att peka på Asien och slå oss själva på bröstet då de utsläppen där beror till stor del på överkonsumtionen i väst.

       Svara

       Kaya index används ofta för att räkna utsläpp. Finns en hel del problematik med att räkna utsläpp för ett specifikt land just eftersom produkterna inte alltid är efterfrågade i det landet och används heller inte därför. Därför är det svårt att tilldela ett land eller en region utsläpp eftersom de produkterna tillverkas där pga av att det är billig produktion men används av de ”rena” länderna.

       Svara

        (Används heller inte därför i det land där utsläppen sker skulle det stå)

        Svara

    Hej Gizmolina (06:14)

    Svara

    Det påverkar visst, när man stängde flygplatserna i NYC efter 9/11 attackerna, så kunde man se markant skillnad på hur tät luften var när flygplatsen var öppen kontra hur luften var när den var stängd.

    Svara

   Jovisst. Men iom att hon har diagnosen asperger är det ju inte direkt konstigt att hon engagerar sig så väldigt för just en sak.

   Svara

    Idag lärde jag mig att det inte är särskilt konstigt när folk engagerar sig i olika saker, de har ju bara asperger!

    Svara

     Jovisst man kan ju läsa kommentaren som fan läser bibeln. Specialintressen är vanligt bland människor som har asperger. Specialintressen ger en ett ökat fokus på eller engagemang för en viss sak, normalstörda uppnår sällan samma nivå så att säga.
     Att då säga ”jag önskar att fler var lika engagerade som Greta”, är just önsketänkande då de flesta inte har den förmågan pga sin normalstördhet.

     Svara

      Svårt att tro på den här teorin. Iom att inte alla idrottstyper, professorer och politiskt aktiva har asperger. Finns väl inte ens nån studie som indikerar att de skulle vara överrepresenterade.

      Svara

    Dagens märkligaste kommentar.

    Svara

     Haha faktiskt! (Eller så bara ett nytt bra sätt att kunna ursäkta sig själv för att man inte är mer engagerad ”jag ville egentligen engagera mig mer och göra bra saker men jag har ju tyvärr inte asperger serru…” Kan vara min nya standardfras.

     Svara

   Flyget står för mellan 3-5% utsläpp. Det är inte heller helt lätt att räkna ut just hur stor klimatpåverkan är pga vattenånga och cirrusmolnbildning som ytterligare förstärker växthusgasutsläppen (utsläppen är ”intensifierade” på höjd jämför med på land, även om utsläpp på land bidrar till annat negativt som marknära ozon etc). Dessutom fortsätter flygindustrin att växa lavinartat och med beräkningar på andra länders tillväxt etc så kan flygens utsläpp lätt öka 30-40% på 20-30 år. Du släpper ut lika mycket pä en flygresa som du gör om du kört bil till destinationen, ungefär. Men du flyger ju dit betydligt snabbare. Ta sedan i beaktning att den ”hållbara” mängden koldioxid per person är 2 ton. Till Thailand är ToR släpper du ut 5 eller 10 ton typ. Kommer inte ihåg. Men bara EN sån resa är alltså sjukt mycket mer än den hållbara mängden. Och då släpps det ju ut betydligt mer i ens liv under ett år; mat, el, transport, fler resor, konsumtion etc.
   Summan av kardemumman är att vi abso-fucking-lutely ska vara kritiska mot flygning. Inte minst, i mina ögon, belyser allt flygresande den oerhörda orättvisan som klimatfrågan bidrar till. Rika länder släpper ut så fruktansvärt mycket mer än resterande länder (eller så driver vi på utsläpp infattnings länder så vi kan fortsätta njuta av vårt billiga materiella överflöd). Rika människor reser med flyg tvärs och kors över världen och ser det som vår rättighet. Vad ser vi INTE som Vär rättighet? Ständiga bortförklaringar också med att det är politikernas och industriernas ansvar blablabla. Det spelar ingen roll när jorden sen går över en tröskel som sätter igång en enorm och snabb förändring i klimatet. Folk dör, massutrotningen på djuren går ännu snabbare och sen står vi är på vår förorenade jord och inget är som det brukade. Tragedi är vår oförmåga till förändring. Att sen västerlänningar glatt reser till Maldiverna, en ö som försvinner under havsnivåhöjningen, är ett skämt.

   Svara

    Ja det ärverkligen helt otroligt att det fortfarande är så många som stoppar huvudet i sanden.

    Svara

    Men just tjafset om Maldiverna visar på komplexiteten i frågan. Maldiverna överlever inte uran turister. Så vad göra?

    Svara

     Resa med segelfartyg? (tar lång tid = extra lång semester 😉

     Svara

      Nja. Maldiverna lever på turism och måste av förklarliga skäl importera då man saknar industrier. Mao, släpp maldiverna, de måste ha rika turister och gnäll på människor som flyger till florida och EU osv. USA och större delen av Europa är inte (fullständigt…) beroende av turism. Men vg maldiverna : ni som har råd, flyg dit med gott samvete.

      Svara

  Hon har mer civilkurage och vett i skallen än hela EU-kommissionen tillsammans! En sak som är lite positiv i alla fall är att nu har 15 delstater i U.S.A. officiellt gått ut med att de tänker följa Paris-avtalet oavsett av vad Trump har bestämt. Kolla dokumentären ”From Paris to Pittsburgh” : https://www.paristopittsburgh.com

  Svara

   Parisavtalet är ju helt meningslöst, det säger till och med flera av dom som har jobbat fram det.

   Svara

  Heja Greta!!
  Så trött på att människor ska tro att det handlar om något annat än klimatet. Se sanningen för vad den är!

  Svara

  Bättre att egoistiska människor slytar att avla en jävla massa barn! En resa utomlands om året utomlands är en fis i världsrymen!!

  Svara

   Finns det verkligen folk som avstår från att skaffa barn pga miljön? Alltså folk som verkligen egentligen vill ha barn?

   Svara

    Jag menar inget illa med min kommentar utan undrar uppriktigt om någon gjort nått sånt eller känner något som gjort det

    Svara

     Det finns nog definitivt folk som bestämt sig pga miljöargumentet. Men jag tror inte de haft den starkaste av barnlängtan. Precis som jag inte tror att de i Flygfritt 2019 var de som reste mest och de som blivit veganer pga miljön var inte köttbönder. Men här finns en intervju med en kille som gjort många omställningar av miljöskäl och han pratar bland annat om sitt beslut att inte skaffa barn: http://barnfrihet.libsyn.com/gurgin-r-barnfri-av-miljskl

     Skulle jag någonsin få barnlängtan skulle jag sitta och stirra på denna hemsida tills jag kunde greppa att jag måste låta bli: http://www.worldometers.info/world-population/

     Det har inte ens gått två veckor av året och det är redan en befolkningsökning (ÖKNING!) på över 2 miljoner (ja jag fattar att det är en snittberäkning, men i alla fall, det är läskigt att se vilka antal vi är uppe i). Jag hoppas att även de med barnlängtan kan begränsa antalet barn.

     Svara

      Det har visat sig att den största (och bästa) anledningen till minskat barnafödande i världen är utbildning. När kvinnor får mer och högre utbildning så minskar också antalet barn som föds. Stöd utbildning av unga kvinnor i fattiga delar av världen och ni gör klimatet en jättetjänst!

      Svara

    Det finns nog en och annan i barnaskaffande ålder (25-35) just nu som inte skaffat barn än pga klimatångest. Personligen tror jag att vi inom några år kommer se länder införa striktare familjeplaneringslagar som reglerar barnafödandet. I vissa länder blir det kanske så extremt som Kinas ettbarnspolitik, i länder som i Sverige kanske det snarare blir så att du bara får barnbidrag, föräldraledighet, statligt subventionerad barnomsorg osv för ett barn.

    Svara

    Jag 🙋‍♀️ /27 år

    Svara

   Fast vem ska ta hand om dig när du blir gammal om det inte föds några barn? Visst, dör mänskligheten ut så räddas miljön men mänskligheten lär dö ut pga miljön och sen vinner miljön igen efter några tusentals år.

   Svara

    Arbetskraft har alltid gått att importera och exportera. Vi har ju fått börja med det igen inom äldrevården, inte för att vi saknar folk utan för att för få vill arbeta där. Finns tex ett projekt nu med syrror från filippinerna.

    Svara

  Vad menas egentligen med Ted falk? Har aldrig riktigt fattat. Vad står Ted för?

  Svara

   Vet inte heller vad tusan Ted talk är.. är det en tv show? So många memes ang det och jag har totalt missat det 😶😂

   Svara

   Technology, entertainment, design.
   Ted Talk är som ett föreläsningsforum världen över den människor som kan något berättar för andra hur det fungerar. Steve Jobs, Hans Rosling, Stephen Hawking mm. Mm.mm

   Svara

   Ted Talks är en serie med inflytelserika personer som gör tal på olika topics. Ofta så sker dessa på tal på universitet. T ex i ett ”avsnitt” jag såg var ett tal av en kvinna som handlade om power poses. Hon berättade om hur ens hållning påverkar självförtroendet. Man kan lära sig mycket genom Ted Talks!

   Svara

   Hur svårt är det att googla?

   Svara

    Om man inte vet vad googla är för något så kan man googla googla för att få reda på det 🙂

    Svara

     Bring back Alta Vista!!!!!!!!!

     Svara

      Och Hamster dance 😂

      Svara

     ”Google” som sök ligger alltid väldigt högt upp på listan över toppsökord som Google offentliggör varje år…

     Svara

   Fråga Blondinbella har för mig att det varit med på hennes whishlist. Tänk att Greta får göra det, kan bero på att hon har ett budskap, oavsett vad du tycker om det. Blondinbella har inget budskap mer än att själv bli rik och känd.

   Svara

    *wishlist.. om nu rätt ska vara rätt

    Svara

   Ha, jag har alltid trott att det är nån som heter Ted som har en talkshow….nu går jag drar nåt gammalt över mig.

   Svara

  Camilla, om man får önska så önskar jag en sammanfattning? Hatar verkligen videos i blogginlägg.

  Har Katrin Z flyttat till Thailand?

  Svara

   Nej hon har inte flyttat, skall vara där i 10 veckor. Enligt instagram.

   Svara

  Stäng ned de största miljöbovarna dvs Preem och SSAB så kan vi lugnt fortsätta att flyga och köra dieselbilar.
  Vi kan för säkerhets skull slakta alla kor i landet också.
  Drick vin istället för mjölk och ät groddar istället för biff 😀

  Svara

   Hur är preem och ssab miljöbovar? Uppriktig fråga.

   Svara

    Industriutsläppen utgör ungefär en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Stålverk, exvis SSAB, står själva för ungefär en tiondel. Oljeraffinering genererar också mycket utsläpp, plus att slutprodukten leder till ännu mer utsläpp. Så det är helt korrekt att kalla dem miljöbovar.

    Svara

  VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ DESSA PANTADE IDIOTER som kritiserar Greta? Som med sina år gjort mer för världen än många många vuxna? Kan det vara ren o skär avundsjuka? Oavsett, Skäms fan för alla er! Och nu tänker jag dra till med en klassiker, för det är så uppenbart i detta fall. Hade Greta hetat Erik hade hon endast fått stående ovationer.

  Önskar alla föräldrar inkl jag själv hade kunnat påverka mina barn så positivt som Gretas föräldrar har gjort. Dom ska vara mäkta stolta ❤️ Greta är den starkaste o bästa förebilden för många skolbarn just nu. Tillskillnad från dessa förfärliga o fruktansvärt fula (inuti) influensers, tex kissie….

  Svara

   Håller med på allt

   Svara

   Greta är 15 år ser betydligt yngre ut, jag som trodde att en 9-åring förändrat hela världen.

   Svara

  Läs Malena Ernmans bok (finns även som ljudbok) så blir det tydligt hur Greta kommit dit hon är och att Malena inte pressat, inte nån annan heller.

  Svara

  Min ”blogg-granne” har skrivit ett intressant inlägg och belyst intressanta aspekter kring Greta och hennes föräldrar..

  http://blogg.vk.se/asasuh/2019/01/10/klimataktivisten-greta/

  Svara

   Men det var ju just detta Malena uttalade sig om! Fattar inte hur folk blir helt blinda och tappar vett och läsförmåga🤯

   Svara

    Visst är det så. Att jämföra med Isabellas 4-åring som är vegetarian. En 4-åring blir inte vegetarian utan anledning.

    Svara

   Detta måste dessutom vara en återpublicering eller bara ett totalt plagiat av någon annan.

   Svara

   Vinsten från Ernmans bok om miljön och Gretas engagemang kommer att gå till olika organisationer som arbetar med klimat, miljö, djurrättsfrågor och barn med särskilda behov. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/RxMjyO/malena-ernmans-forsvar–efter-kritiken-mot-dottern

   Svara

    Detta stog även i Malena inlägg, för den som läste det…

    Svara

     *stod* (UÄÄÄÄÄÄÄH!)

     Svara

    Detta var verkligen intressant läsning, tack

    Svara

   Den där Åsa sundh verkar inte klok nånstans. typ i stil med Ann helena rudberg. Usch. Den sorts personer som enligt sig själva ”bara säger sanningen” om än det ena än det andra.

   Svara

  Kenzas podd är uppe på podcaster. Dock bara en trailer. Med Dani, skulle ju vara med Klara men antar att något hände, men kul ändå att hon verkar må bra och är tillbaka 🙂

  Svara

  Det som bekymrar mig mest nu med världen är att folk inte har något kritiskt tänkande. Och på allvar tror att t ex Greta gör skillnad. Hon får vara med på TEDtalk just för att hon är ”barn” (16 men ser yngre ut) och är PR för en fråga vi engagerar oss mest i nu. Tror ni hon gick till FN eller åkte elbil? ( med batteri som f ö är klimatpåverkande bara det) Tror ni inte världen som helhet jobbar hårt med klimatåtgärder – politiker, industrin, flyget etc etc? Varför tror ni Malala fick fredspriset? Tror ni Hans Rosling gjorde nytta eller skada? Är det bra att tokkonsumera? Byta mobil varje år? Köpa tre för två på HM, Lindex, KappAhl m fl? Åka till Ullared? Köpa mopedbilar till sina barn? Renovera hela tiden och sedan blogga om det? Köpa inredningskrafs? Det är några avde frågorna ni bör ställa er hela tiden. Inte bara galoppera med flocken och följa ”förebilder” som är här idag och glömda imorgon.

  Svara

   Du är en sån där plattjordare också va? 😀

   Svara

    En gång i tiden trodde de flesta att jorden var platt, men så kom Galilei och påstod att jorden var som ett klot och inte var universums medelpunkt. Han blev bannlyst och hånad.
    Han var i princip ensam om sina tankar, men han hade rätt.

    Vi har en klimatförändring på gång, men vad som orsakar det finns det idag finns det många som ifrågasätter om det är CO2 som gör det. Tänk om de har rätt.

    Jag anser att vi ska byta ut ordet klimatpåverkan och klimatsmart mot miljöpåverkan och miljösmart. Det finns så många ”kunniga” (bl.a. metreloger och forskare som får sin lön från div. miljögrupper) som inte kan skilja på klimat och väder. De vill skriva saker som gynnar deras lönecheckar.

    Vi bör alla vara källkritiska, ifrågasättande men även miljömedvetna. Dra ner på vår överkonsumtion av alla varor och tjänster.

    Frågor på det?

    Svara

     👏👏

     Svara

   Spela roll. Ingen påstår att Greta kommit på nån revolutionerande upptäckt som kommer att ge henne nobelpriset MEN en 16 årig tjej har lyckats dra massa uppmärksamhet till en viktig fråga samt mobilisera mer människor att engagera sig i miljöfrågor, både kända och okända. DET är värt en eloge. Hon är ju aktivist och såna behövs alltid. Heja Greta!

   Svara

   Oj trodde hon var mycket yngre än 16, max 13. Ändå bra jobbat av henne!
   PR eller ej, världen håller på att förstöras de är bra att barn talar ut så att de vuxna som förstört och förstör världen kan skämmas extra mycket

   Svara

    Jag blir lika förvånad varje gång! Tycker hon ser ut att vara typ 11-12.. Fattar inte att hon är 16 😮

    Svara

     Ni är miljöskadade för att tjejen inte är sminkad och bär gucciväska. Trot eller ej, många 16 åringar ser ut sådär.

     Svara

      Jaa!!!!

      Svara

      Gör dom? Det var någonting nytt.

      Svara

       Tror ni på riktigt att alla 16 åringar stajlas av idol juryn innan de går till skolan? Det gör de inte kan jag upplysa om isf.

       Svara

  Och, om jag får tillägga re Ernmans bok: varför inte lägga ut allt på internet inkl crowdfunda till miljöorg istället för bok? Klimatsmart! Men då blir det inga pengar, förstås. Vinsten går till organisationer, före eller efter bokslutsdispositioner?

  Svara

   So what? Uppriktigt alltså. Du kan ändå inte förneka tjejens insats.

   Svara

  Tyckte hon ser ut som 12 och undrade hur i hela fridens namn någon kan tycka att skolk (som inte räddar miljön) är bra för miljön. Men sen läste jag här att hon är 16 och undrar what the fuzz is about. Man behöver ju inte gå gymnasiet och vill hon vara föreläsare istället så är ju inte det något jättekontroversiellt.

  Svara

   Håller med. Det är ju ingen skolplikt på gymnasiet.

   Svara

   Hon har precis fyllt 16 och går i nian.

   Svara

  Alltså wow, bara wow! Vilken tjej som står ich pratar så bra och dessutom på engelska. Grymt jobbat av henne OCH hennes mamma som uppfostrat henne!!

  Svara

   Maniska båda två om du läst boken

   Svara

    Yes! Älskar maniska människor som lärt sig kanalisera rätt. De blir alltid bäst på vad de gör.

    Svara

  Det gick tyst förbi att Julia F (Friendforce) la upp flera bilder på Greta och kommenterade hennes utseende. Så sjukt lågt och hon borde skämmas som s***n!! Men vill väl impa på Alex, Sigge o co. Spyr!

  Svara

   Det är inte Alex och Sigges företag hon är anställd på. Om tillräckligt många frågade Hannah och Amanda om de kan stå för hennes beteenden kanske det hade gjort skillnad, men ingen verkar bry sig..

   Svara

    Nä, jag vet att hon är anställd på Perfect Day, men Alex har ju med henne titt som tätt på sin insta och säger att hon är Sveriges roligaste. Not so much…
    En får kanske dra ett mail t Hannah o Amanda och se om de har en kommentar gällande anställdas beteende gentemot barn!

    Svara

     Åh, jag vill jättegärna höra Julias recensioner av barnen Schulman och Eklunds utseenden!
     Det hade säkert varit superkul, om hon nu är Sveriges roligaste!

     Svara

     Så vi ska behandla Greta som ett barn när det kommer till dessa frågor men annars bemöta henne som en vuxen när hon framför sina åsikter kring klimatfrågan?

     Svara

      Behandlar du någon människa genom att kommentera deras utseende med ord som ‘så j@vla ful’ / ‘ser ju inte ut att må bra’ / ‘Sveriges äldsta tonåring’ / ‘hoppas min son aldrig blir som hen’ etc?
      Eller vad menar du med ‘behandla som ett barn i dessa frågor’?
      Tycker vi kan behandla Greta som en människa.

      Svara

       Självklart inte. Däremot lät det som att det var värre att förlöjliga henne just p.g.a. att hon är ett barn samtidigt som vi ska ta henne seriöst i allvarliga frågor.

       Svara

        Tycker du inte det är extra illa att mobba barn pga klädstil (som det för övrigt inte är nåt som helst fel på) även om det också är illa att mobba vuxna av samma anledning? Sen förstår jag inte vad du menar. Vad har nåt av det här med huruvida man ska ta hennes miljöengagemang på allvar att göra? Vad är länken?

        Svara

         Tycker att det är extra illa att ge sig på barn, ja. Men jag skulle inte heller hylla någonting ett barn säger på detta sätt som så många gör och lyfta fram denne som om det vore en forskare.

         Svara

          Men, har verkligen inte hört någon lyfta fram Greta som vore hon en forskare. Det är väl hennes engagemang och sätt att uttrycka det som fått uppmärksamhet?

          Svara

          Men hon är inte forskare så varför jämför du? Hon hyllas som opinionsbildare och aktivist. Med all rätt.

          Svara

           Tycker inte att barn ska vara aktivister. Anser du att barn ska få rösta också?

           Varför ska inte minderåriga kunna vara aktivister? Vad har politiskt engagemang med rösträtt att göra? Rösträtt i riksdagsvalet vid 18 är okej med mig (även om det finns forskarstöd för att den borde sänkas) men det hindrar uppenbarligen inte tidigare engagemang eller viss elevdemokrati osv.

        Är det inte värre att förlöjliga ett barn då?
        Förstår verkligen inte din retorik om någon slags konsekvens i att ‘ta på allvar’ vs ‘förlöjliga’?
        Men, för att vara övertydlig:
        1) Tycker inte man ska förlöjliga någon, eller kommentera utseende helt ovidkommande.
        2) Tycker absolut inte man ska förlöjliga barns utseende (eller eventuella diagnos), någonsin.
        3) Tycker man ska ta alla som engagerar sig i seriösa frågor på allvar.

        Menar du med ditt ‘behandla som en vuxen’ / ‘ta på allvar’ att du inte klarar att ta någon seriöst utan att samtidigt håna hens utseende? Är det ena en konsekvens av det andra? Måste du liksom ha tydliga instruktioner för att klara av att INTE kommentera någons utseende? En lista över när det är ok och inte?
        A) Kommentera ALDRIG barns utseende.
        B) Kommentera inte utseendet på en person som hamnat i ramljuset pga engagemang / kunskap / förmedling.
        C) Kommentera inte utseendet på någon annan heller.
        D) Svara eventuellt på direkt ställd fråga om utseende från närstående, à la: ‘tycker du jag ska klippa mig?’
        E) Kommentera aldrig någons utseende.

        Så, lite många punkter att memorera kanske, men jag tror på dig!

        Svara

         + 1000.

         Svara

      Hur menar du? ”dessa frågor” : hennes klädstil? Barn eller vuxen, det är inte okej försöka underminera nån genom att gå på person i stället för sak oavsett. Du får behandla henne som en vuxen i alla frågor om du vill men visst är det extra beklämmande man pratar om ett barn och försöker ta fokus från vad hon säger genom att jiddra om hennes kläder och frisyr.

      Svara

       Tycker snarare att det är beklämmande med vuxna som lyfter fram ett barn utan utbildning och hyllar denne helt okritiskt.
       Sen tycker jag att det är onödigt med kommentarer om människors utseenden samtidigt som det är en konsekvens man får ta om man väljer att vara en offentlig person.

       Svara

        Varför är det beklämmande att man lyfter en opinionsbildare som är underårig och utan utbildning? På vilket sätt förändrar det hennes opinionsbildning?

        Svara

         Eftersom att barn saknar erfarenhet och just utbildning. I klimatfrågan är just utbildning viktigt för att man verkligen ska veta vad man pratar om när man ges en så pass stor plattform.

         Svara

          Vad är det för trams. Hon är opinionsbildare med miljöengagemang, inte biologiprofessor som uttalar sig om biotoper. Skilj på innebörden.

          Svara

           Och när människor ifrågasätter henne blir folk upprörda eftersom att man ger sig på ett barn.

           Anonym / 12:25
           Den här tråden handlar om att en vuxen person med viss kredd och stor följarskara offentligt hånade Gretas utseende – var någonstans får du detta till att vara ett ifrågasättande av Gretas engagemang?
           Jag ser ingen här diskutera Julia Fs kompetens som hon då rimligtvis måste inneha för att hennes ‘kritik’ av Greta ska ha någon som helst relevans…

           Jag tror att du har fel? Anledningen till att du och jag diskuterar är inte att det gör mig upprörd att ”du ger dig på ett barn” utan för att jag vill understryka vikten av opinionsbildning i miljöfrågor. Greta är fantastisk i sin roll.

           Menade inte specifikt den här diskussionen utan generellt vid kritik av Greta.

           13:37, men det är där jag inte håller med dig? Har inte sett så mycket saklig kritik eller diskussion kring vad hon säger (hittills inte alls), däremot en del osakliga personangrepp (typ, ‘flätor’) som inte är relevanta.

          Anonym / 11:54
          Ska du ges plats att uttrycka dig i skrift här, på en såpass stor plattform, trots att du uppenbart saknar grundläggande kunskap om grammatik?

          Svara

        Konsekvens av att vara en offentlig person? Det stämmer förhoppningsvis inte. Jag har inte sett många kommentarer om ulf kristersson eller cissi wallins eller lillbabs (bless her soul) frisyrer.

        Svara

        Du menar som Malala?
        Ja, någon borde ju genast ta tag i att kommentera hennes utseende. Ser ju lite ‘speciell’ ut efter att ha blivit skjuten i huvudet. ‘HAHAHAHAHAHA! Så skojigt!’
        Eller?

        Svara

         Ja gud ja. Underårig är hon också. Tyst liksom. Hon är ju inte röstberättigad.

         Svara

          Ja, och kvinnor från länder där kvinnor inte får lov att utbilda sig eller rösta borde ju inte heller få uttala sig!

          Svara

           Generalfel. Minderåriga flickor. Fy.

      Ja, när det gäller hennes flätor kan vi väl behandla henne som ett barn. Eller som en person. Jag brukar inte skrika ‘FUL FRISYR!’ till någon.

      Svara

   Undrar också över detta. Hon la ut så j@vla mycket skit om ett barn, och hennes utseende. Det var verkligen bisarrt…

   Svara

    Ja. Så pinsamt gjort att ingen ville skriva om det är min gissning. Jag tyckte uppriktigt synd om JF, inte greta, när jag läste. Så sorgligt vi människor är såna småsinta djur ibland.

    Svara

     Det allra värsta låg ju i stories och går inte att hitta nu, men den här (‘snälla’ i sammanhanget) har hon kvar i flödet:
     https://www.hashimg.com/p/friendforce/1939528944684733776_405563072

     Den som sitter på screenshots borde skicka till CC, för det var helt galet.

     Svara

     Och alla Julias kompisar, mer eller mindre kända, som likear och ‘HAHAHAHA’ar hennes inlägg om Greta? Ann Söderlund liksom?

     Svara

      Hjälp, jag skäms :-/ för deras skull alltså!

      Svara

      Ja det är ju så hemskt när människor skämtar och folk skrattar åt det.

      Svara

   Seriöst, jag undrar vad det är för fel på Julia F? Gör allt i ett desperat försök att impa på Schulmans mobbarklan?

   Svara

    Ja, och tycker de verkligen sånt här är ‘härligt’ och ‘kul’?

    Svara

     Kan det vara nån sorts medelålders tanthumor vi inte förstår?

     Svara

      Det är det absolut, kallas ironi och var väldigt frekvent under tanternas (min) ungdom på 90-talet. Även vanligt förekommande i den Nordamerikanska populationen, en av de främsta kvinnlig företrädarna för genren är t ex Sarah Silverman. Våga prova! Det är härligt att slappna av lite ibland och inte alltid vara en företrädare för Hem och Skola #siwertöholm

      Svara

  Lösning: skaffa inte mer än ett barn. Folk som skaffar fler än två är inte kloka.

  Svara

   Jag har en NP-diagnos och vissa ”normala” saker förstår jag inte, så om det är ok får någon gärna förklara en grej. Varför vill man skaffa mer än ett barn? Är man rädd att det första ska dö så man står utan familj?
   Jag har en hund som är mitt allt, min bästa vän och ständig följeslagare, men hon räcker ju för mig. Jag älskar henne men vill inte skaffa 4 hundar till bara för det. Förlåt om det är ohövligt att jämföra med husdjur men det är min referenspunkt i detta fall då jag inte har egna barn och inte heller någon så kallad barnlängtan. Hade varit intressant att få samla in insikter i varför man vill ha flera barn och inte bara ett.

   Svara

    Är det inte bara ren och skär egoism att man vill ha fler barn? Iaf i västvärlden.

    Svara

    Jag ville ha två eller tre barn för att de skulle få växa upp med syskon och ha någon att dela sin historia med. Någon att förhoppningsvis ha nära relation med när vi föräldrar inte längre finns kvar. Jag är själv uppvuxen med två syskon och det gjorde mig lycklig och harmonisk, jag mådde bra av att få vara del av en större familj. Som vuxen med egen familj ger det också mycket, barnen har kusiner som de älskar att träffa och man är familj/släkt helt enkelt. När vår pappa gick bort efter en tids sjukdom och vi var i samma situation och kunde stötta varandra i sorgen.

    Mina syskon är än idag några av de allra viktigaste personerna i mitt liv. Dessutom gläds jag åt hur nära mina egna barn står varandra och hur mycket de utvecklas av att växa upp tillsammans.

    Vi har hund också 😀

    Svara

     Tack för ditt svar. 🙂 Okej så det kanske är mer för barnets skull än sin egen på sätt och vis? Förstår tanken. Jag har dock en bror jag inte är ett dugg nära. Älskar honom men vi umgås eller hörs aldrig förutom vid jul. Även min partner har syskon, tre stycken, som han inte har mycket kontakt med. Men förstår tanken, har sett många syskon som är väldigt nära varandra.

     Svara

  Det är problematiskt att Greta sitter i styrelsen för ett bolag som har en grundare vilken var den som först började sprida nyheten om hennes skolstrejk. Han, som dessutom är en PR-människa, råkade bara gå förbi och började sedan skriva om henne på Facebook. Det finns en strategi och agenda bland människor bakom Greta. Det är problematiskt att SVT påstår att hon pratade inför världens ledare när hon egentligen pratade inför en praktiskt taget tom sal.

  Det är problematiskt att föra fram en ung människa som någon slags expert och sedan när vad hon säger ifrågasätts tar man det som att det är hon hon ifrågasätts. Dessutom lite Bush-retorik på det, är ni inte med mig så är ni emot mig, gör att det hela blir lite fanatiskt.

  Inget av detta handlar om Greta i sig som gör en bra sak. Det är hur det hanteras av media och andra människor som är problematiskt.

  Svara

   What? På vilket sätt är nåt av vad du beskriver problematiskt? Fattar inte din poäng?

   Svara

   Oj, du är skojig.
   Greta måste ju vara en av de MINST problematiska personerna på jorden.

   Svara

    Det var just det jag skrev, Greta är inte problematisk överhuvudtaget, utan de som vill tjäna pengar på henne osv.

    Svara

   På något sätt måste – bör ju budskapet spridas. Tycker du att hon ska använda flaskpost och duvor eller? Vad jag har förstått betalas hon i alla fall inte av någon politisk tankesmedja någonstans.

   Svara

    Kom ju i alla fall lägligt med att Malena Ernman släppte sin bok.

    Svara

     Men även om så vore? Det förandrar ju ingenting, eller hur?

     Svara

      Jo det förändrar saker för uppmärksamheten blir på det som händer runtomkring och inte den fråga som borde vara det man skulle kunna diskutera, klimatet. Klimatdiskussionen är för viktig för att svamlas bort på det här sättet.

      Svara

       Nu får du förtydliga. Om jag förstår den här tjejen rätt så är hennes stora budskap att klimatfrågan är viktig och ska ligga högst eller högt på den politiska dagordningen (typ).

       Hur är det här negativt och hur innebär det att klimatfrågan svamlas bort? Uppriktigt nyfiken på ditt svar. Som jag ser det skapar den här tjejen momentum för många andra men kan knappast lastas för huruvida det extra utrymmet utnyttjas eller ej?

       Svara

       Du menar att den största uppmärksamheten läggs på Greta som person och inte på klimatfrågan? Samt att nu dyker personer – företag upp som vill tjäna pengar på cirkusen?

       Svara

        Precis.

        Alla som insåg att miljö- och klimatfrågor är viktiga när Greta började strejka – var har ni varit de senaste 20 åren?!

        Någon ovan skrev att Greta gör mer än ”EU-kommissionen”…🤦🏼‍♀️Kolla upp hur många miljarder som lagts på exempelvis R&D de senaste åren. Men ett Tedtalk kanske ger mer effekt, vad vet jag. Vi kan utvärdera Gretaeffekten först om några år.

        Svara

         Sånt här kan ju alltid diskuteras men hur ”trist” det än är att good will ambassadörer som george clooney eller angelina jolie eller greta behövs så behövs de ju. Om det funkar så funkar det, inget att kritisera utan ta i sakfrågorna i stället och tacka de som ställer upp för en god sak.

         Svara

       Exakt så! klimatfrågan kommer i andra hand liksom.

       Svara

        Men inget hindrar er från att diskutera klimatfrågor. Gör det i stället för att kritisera nån som bidrar på det sätt hon kan bidra, dvs genom att skapa publicitet för frågan.

        Svara

    Nej, men bolaget som PR-människan ligger bakom har bl.a. gjort en nyemission och försökt få in en hel del kapital. Kapital som ska användas till att tjäna pengar bl.a. på vad Greta gör.

    Svara

   Tack för att du är vaken och ser!

   Svara

   Vuxna som utnyttjar barn för egna politiska syften. Usch och fy.

   Svara

  Greta är fantastisk, alltså wow!!
  Dock läser jag dessa kommentarer om ”västvärlden”, ”inte skaffa fler barn” osv. Jag vill tipsa er, och givetvis er andra, att läsa Hans Roslings bok ”Factfulness”. För då kanske ert sätt att tänka förändras – följ hans råd och försök att förstå världen.

  Svara

  Förlåt men är hon 15? Hon skulle kunna gå i klass 3 i grundskolan.

  Svara

   Åh, så du kommenterar hennes utseende?
   Spännande! Nyskapande!

   Svara

   Relevans?

   Svara

   Det ska böjas i tid? Hur kommer det sig att vi kvinnor (?) oreserverat kommenterar andra kvinnors utseende för att de inte uppfyller nån sorts fillers /botoxnorm? Det är sjukt och vi borde sluta upp med det. I det här fallet är tjejen 16 och aktivist, hon har aldrig anspelat på sitt utseende så det är extra störande.

   Svara

  Nej det är inget fel i att engagera sig för miljön men jag bara undrar vad där skolstrejken ska leda till rent praktiskt? Och gällande Parisavtalet så har ju det kritiserats, även om av dem som arbetat fram det?

  Svara

   Den ska inte leda till nånting rent praktiskt lika lite som angelina jolie ska fixa flyktingkrisen. Den hjälper till att skapa uppmärksamhet och debatt för en viktig fråga och där ligger dess stora värde.

   Svara

  Svara

   tyckte det var oerhört dumt.

   Svara

  Julia frändefors har gått på hårt mot Greta på sin insta… hon verkar ärligt talat helt sjuk i huvudet. Mobbar ett barn som gör mer för klimatet och världen än vad Julia någonsin kommer göra. Heja Greta säger jag!! Helt underbar, alla borde läsa Malena Ernmans bok❤️

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.