Nicole Falciani släpper bok

Den här boken är någonting som jag länge har skrivit på, men jag hade på något sätt aldrig trott att den skulle få se dagsljuset. Men en dag i augusti vaknade jag upp och kände att det var dags att skicka in den till lite olika bokförlag. Jag var så himla nervös. Jag började tveka på mig själv och fick en massa negativa tankar ”tänk om den är kass, tänk om ingen ville ge ut den, tänk om det här är det sämsta de läst” osv.

I början fick jag en massa nej. Det gjorde mig väldigt ledsen och de negativa tankarna jag haft i början kom smygandes tillbaka. Men någonstans djupt inom mig, så visste jag att den här boken var bra nog för att kunna bli publicerad. Jag behövde bara hitta ett förlag som trodde på den lika mycket som jag gjorde.//Nicole Falciani

Nyförlovade Nicole Falciani ska släppa en bok som hon – dra på trissor – hade skrivit det mesta på, FÖRE hon fick en bokkontrakt. (Om du inte förstår vad jag syftar på, klick HÄR.)

Jag skulle gissa på att boken kommer handla om livet med barn-reumatism och allting som kommer med det – smärta, operationer, medicinering mm.
Minns ni när hon berättade om medicinen hon behövde och som kostade 1.4 miljoner per år och inte ingick i högkostnadsskyddet?

Jag är helt ärligt förvånad över att flera bokförlag ska ha tackat nej till hennes bokmanus.
Här har de en inspirerande ung, kvinnlig influencer med en historia OCH ett bokmanus vilket sannerligen verkar vara i ropet just nu och så tackar de nej?
Ibland förstår jag inte hur företagen fungerar faktiskt.
Lite samma känsla som när Calzedonia avbröt samarbetet med Nicole eftersom de tyckte att hon var för stor för att representera deras varumärke.
HELT galet!

Nickys bok går i tryck redan i februari och jag ser fram emot att läsa den. 
🙂

83 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det kommer typ vara dikter och sånt.. poesi ish..

  Svara

   Coolt!

   Svara

   Om hon lyckas få poesi utgivet 2019 så är hon ett geni utan dess like, för det är typ det mest omöjliga man kan ge sig på över huvud taget. Folk köper ju inte ens poesi i yppersta världsklass.

   Svara

    Samtidigt har vi jättestora ”poeter” som t.ex. Bridgett Devoue (bridgettdevoue på Insta) med 167k följare på Instagram och böcker i inte minst bokhandeln i USA – som skriver pinsamt dåliga små poem som gör att man vill gömma sig i skämskudden.

    Svara

     Haha my god. Det är ju bara massa klyschor som man hört förut?

     Svara

     Haha gud vad dåliga… de som uppskattar hennes poesi kan väl inte ha så mycket innanför pannebenet? Kan liksom inte bara tro att något sånär intelligenta personer kan uppskatta den där skiten.

     Svara

     Vad är grejen med att hennes namn (förnamn och efternamn) står efter varje dikt? Ser konstigt ut när hennes namn upprepas sida efter sida.

     Svara

     Brukar kalla detta ”poesi för folk som inte gillar eller förstår poesi”. Rupi Kaur är också i det facket.

     Svara

      Jaa, jag letade i minnet efter hennes namn så tack!

      Svara

     Var inne och läste nu. Är det där poesi?? Deep shit…not.

     Nej men ärligt hade förväntat mig lite mer. Fast det kanske är på den nivån folk vill ha det. Enkla, korta ordspråk

     Svara

     Som den där Milk & honey boken.. förfärlig

     Svara

    Kimi Räikkönens haikubok har ju varit jättepoppis, haha.

    ”Phones
    always on silent.
    I don’t like when it rings and
    people are calling”

    ”You always want
    to have a winning car,
    but there is no guarantee
    that it will be”

    Svara

    Vi har Edith Södergran, det räcker mer än väl.

    Svara

     Edith ❤️❤️❤️

     Svara

     Och Karin Boye.

     Svara

   I så fall har hon till 95 % blivit antagen på grund av att hon har ett stort följe i sociala medier. Förlåt, men ingen köper poesi. Många skriver den dock…

   Svara

    Biblioteken köper (en del). Jag lånade Magnus Carlbrings poesi på bibblan i Värnamo för länge sedan. Han var ett tag populär som bloggaren ”Yo Embryo”.

    Svara

     Den bloggen minns jag. Gillade den.

     Svara

      (Menar ej påhopp på Forni som person utan hennes skrivande!!!)

      Värst måste väl ändå vara Fornis dikter? Förlåt. Men aldrig gillat sättet hon skriver på. Det blir så klyschigt? Som ”tager du denna man”-dyngan hon lagt upp på senaste insta-inlägg? Det känns så ihoptvingat bara. Gud.

      Svara

       Skitnödigt är ordet jag famlar efter.

       Svara

  Hur mycket tror ni namnet säljer på de här tjejerna? Tänker att hon säkert har en publik men att målgruppen ändå är rätt begränsad och att förlagen därför inte står på kö? Kan ha helt fel, vore kul höra från nån i förlagsbranschen hur man tänker.

  Svara

   Jag är visserligen inte i förlagsbranschen, men jag har fått en del insikt genom att prata med folk som dels blivit publicerade men även folk som jobbar inom förlagsbranschen. Det finns typ fem olika punkter som kan underlätta om man vill bli publicerad. Ju fler man kan pricka in desto bättre såklart.

   1. Vara ett känt namn.
   2. Ha skrivit något som verkligen är otroligt bra.
   3. Ha skrivit något som förlaget anser är viktig/tidsenligt rätt nog för att ges ut även om det inte nödvändigtvis uppfyller 1 eller 2.
   4. Ha kontakter inom branschen.
   5. Ren jävla flax.

   Sjukt nog tror jag att nummer två är ovanligast. Om Nicole faktiskt har skrivit om barn-reumatism borde åtminstone punkt 1 och 3 kunna uppfyllas så till den grad att något förlag vågar chansa, förutsatt att hon har tillräckligt av 5.

   Svara

   Men Nicole är inte ett känt namn om man frågar mig. Eric Saades flickvän känner jag henne som? Hade ingen aning om vem hon var innan de blev ihop.

   Svara

    Beror nog på ålder/intressen/vilka man följer på social media då. Nicole var ”stor” långt innan hon blev tillsammans med Eric Saade 🙂

    Svara

     Vad var hon känd för då? Ursäkta jag är 31 så har verkligen ingen aning.

     Svara

      Jag vet fortfarande inte vem hon är och jag är 26. Ser hennes namn här ibland men det är allt, inte tillräckligt intresserad av att forska i vem hon är heller.

      Svara

       Nicole är bara 21, hon var runt 15-16 tror jag när hon bloggade och blev ”känd” och då var ju du redan runt 20 så kanske inte låg i ditt intresse då att följa en tonåring 🤷🏼‍♀️ (Point being att det inte är så konstigt att man inte har koll på henne om man inte är i den specifika åldersgruppen)

       Svara

        Det är såklart sant. Är det konstigt att jag då följer både Linn Ahlborg och Amanda Strand som båda är 19?😂

        Svara

         Hahaha nej, you do you! 😂👏🏼 (Jag följer dom också)

         Svara

          Hahaha vilken tur😂 tycker Linn är så jäkla skön, fler borde vara som henne😊

          Svara

      Hon är barnskådis, bloggade och hade – i den tidens mått mätt, en stor blogg – samt frontade Calzedonia vilket var coolt back then, hängde mycket med Chloe Schuterman och dom hade en realityserie ihop för ett par år sen. Jag är ett par år yngre än dig så jag följde både henne och Chloe och deras ”crew”, kanske därför jag minns henne som känd långt innan Eric Saade 🙂

      Svara

       Visste inte att hon varit skådis. Vad var hon med i?

       Svara

       Var det inte hon som jobbade ihop med Dennis M tidigare?

       Svara

  Åh vad bra om det blir en bok om livet med barnreumatism. Jag var elva år när jag blev sjuk och jag önskar att folk då hade kunnat ha något att läsa för att förstå vad jag gick igenom.

  Svara

  De flesta förlagen är livrädda för att över huvud taget gå utanför de allra säkraste korten vad gäller utgivning. Man kan visserligen tycka att en person som redan har en fanbase borde ha det lättare, men jag skulle inte bli förvånad om förlagen är extra försiktiga just nu även med sådant. Redan för flera år sedan pratades det mycket om att Amazon skulle komma till Sverige och förlagen fick panik över att Amazons Kindle skulle ta över marknaden och ingen skulle köpa en fysisk bok någonsin igen. Nu har väl vad jag vet Amazon faktiskt börjat etablera sig lite smått i Sverige, bland annat genom att köpa mark, men det är fortfarande oklart exakt vilka av sina oändligt många tjänster de kommer lansera här. Den osäkerheten gör förlagsbranschen skitnödig som aldrig förr…

  Sedan är ju konkurrensen mördande också. De någorlunda stora förlagen får in tusentals manus varje år av opublicerade författare och ger i snitt ut typ två av dessa. Jag tror 99,9% av alla som någonsin skickat in ett manus till ett förlag fått ta del av det klassiska standardsvaret: ”Vi antar ytterst få debutanter per år, och i år är den kvoten tyvärr redan fylld”. Det är på alla vis en hemsk process att försöka bli publicerad.

  Svara

   Finns ju alternativet egenutgivning för de som inte lyckas få nåt förlag att ge ut boken. Dyrt dock.

   Svara

    Absolut. Marknadsföringen är nog den svåraste biten att lösa då. Man kan också vänta på Amazon och ge ut sitt verk där. Det är inte alls dyrt som jag förstår det, men chansen att sticka ut blir ännu mindre.

    Fick för övrigt ta del av mindre rolig statistik när jag befann mig i författarkretsar:
    En debutant tjänar i snitt ungefär 80.000 kronor för sitt verk när det blivit publicerat. Med tanke på att de flesta kämpat i flera år med sitt manus ger det en timlön som är hopplöst låg. Och det får en ju att tänka till en gång extra innan man ger sig på dyr egenutgivning…

    Svara

     What? Herregud. Apropås tidigare inlägget, nu skulle jag verkligen vilja veta hur det såg ut för läckberg när hon började. Men får man betalt för såld bok eller bara sitt (usla) arvode som debutant?

     Svara

      Det är lite olika vad man förhandlar sig till. Man ska kunna skicka sina kontrakt till Författarförbundet innan man skriver på så de får kolla att allt ser normalt ut. Det vanligaste fällan, om jag minns rätt, är att man blir blåst på att återutgivning flera år i efterhand när man skrivit ytterligare verk och skapat sig ett namn inte ger någon utdelning alls till författaren utan förlaget tar allt.

      Vad gäller debutanter tror jag det vanligaste är att man får en viss procent av vinsten på varje bok som säljs. 1500 sålda ex ska vara väldigt bra för ens första bok, och det skulle i sådana fall innebära att man som författare tjänar lite mer än 50kr per exemplar för att få ihop 80.000.

      Svara

      Man får royalty. 15% t.ex. Hälften betalas ut vid manusets inlämnande, sk MG; minimigaranti. Resten får man när/om hela upplagan sålts ut. Vilket inte är så vanligt och OM den säljs slut tar det kanske ett par år och man får alltså vackert vänta. Arvodet är dessutom F-beskattat så författaren betslar egenavgifter ovanpå skatten.

      Svara

     80 000:-…….? Vad slags bok är det? Debutantböcker ges sällan ut i fler än 3000 ex. Arvodet är royalty på intäkterna. 50% betalas ut som MG (minimigaranti) när manuset lämnas in, resten när (om…) hela upplagan sålts slut. Det blir sällan några åttiotusen för en vanlig bok!

     Svara

    Lava förlag är i princip som egen utgivning. Du får bekosta allting själv.

    Svara

   Man kan också ge ut som E-bok – kanske mindre dyrt? Jag vet både amerikanska och afrikanska författare där jag alltså enbart kan få tag på boken i det formatet! (måste ta och ta mig och kragen och köpa en läsplatta…. hmm.)

   Svara

    Kindle är guld. Heja amazon ändå..

    Svara

  Den kanske helt enkelt inte var så bra skriven? Jag tror att de flesta influencers som givit ut en bok, inte skrivit den själva utan fått massor med hjälp av en spökskrivare, som mest lyssnat till deras stories. Dikter är en annan sak, men texter kan inte vem som helst skriva så det blir bra. Bokförlag är rätt petiga, tack och lov!!

  Svara

  Tips: hannah å amanda grämer sig fortf över hur fula å felklädda de var på en jobbresa till ett fattigt land för flera år sen. Så illamående av attityden å prioriteringarna att jag stängde av dagens avsnitt av fredagspodden.

  Svara

   Fy fan.

   Svara

  Även om det är världens bästa influenser med världens bästa historia kan hen ju fortfarande skriva som en kratta?

  Svara

  Och är inte det där förlaget ett förlag som sysslar med egenutgivning?

  Svara

   Nej då behöver man inte skriva bokkontrakt.

   Svara

   Lava förlag, som jag antar att det är, sysslar med något mellanting. De kallar sig för hybridförlag och verkar allra främst rikta sig till folk som redan har kanaler att marknadsföra sig själva i, typ influensers. Heaton, Kissie och egentligen alla som är lite kända för något annat men som har en historia att berätta verkar till slut hamna hos Lava förlag.

   ”Hybridförlaget förenar de bästa av två världar där författaren har idén till historien och där förlaget guidar till bästa möjliga slutprodukt.”

   Gissningsvis har hon alltså kommit dit med en idé som hon fått hjälp att ro i hamn och där förhoppningen är att hennes kanaler och varumärke ska vara starka nog för att boken ska sälja.

   Svara

    Ja för Lava förlag gör inget åt dig utan du måste sälja boken själv och bekosta allting själv.

    Svara

  Svara

   Vad lite garderober hon hade. Har 6 st stoora (3 m höga, extrahögt i tak) själv och det är ändå proppfullt. Tänker mig att så mkt prylar och kläder hon säkert får gratis lär det inte få plats. Tycker lägenheten var jättefin annars, hade lätt kunnat bo där när jag var 20-isch. Om jag fick fler garderober.

   Svara

    Har hon någon garderob ens? För de som står i sovrummet har jag för mig skulle monteras i ett avsnitt av Wahlgrens Värld.

    Btw, någon som vet hur det gick med hennes soffa som hon hade måttbeställt? Har hon verkligen tagit bort ett element för att få plats med den eller hur ser det ut egentligen🤔

    Svara

   Älskar verkligen hennes lägenhet! Men kan förstå att det kan vara jobbigt att bo så om man är såpass offentlig som hon är. Det är mycket insyn men åh vilken dröm till lägenhet!

   Svara

   Hjälp, en avgift på nästan 4 000 kr per månad, det gör en påmind varför man absolut inte ska köpa nyproduktion!

   Svara

    Mhmm jämfört med stockholm kan du få lägre avgift ja. Men jämfört med andra städer är det inte så tokigt för den storleken.

    Svara

    I Stockholms innerstad så ligger avgiften på runt 500 – 2 500 kr per månad för en 2:a, på Östermalm hittar man föreningarna med allra bäst ekonomi, väldigt många är skuldfria och en avgift kan vara så låg som 1 kr per månad.

    Svara

     Ja, kommentaren antyder onekligen att någon bor i en Väldigt Gammal Förening i ett Väldigt Gammalt Sekelskifteshus i Stockholms Finare kvarter…

     Svara

    4000 kr i månaden är inte alls ovanligt här i Jönköping i alla fall. Oftast ligger det runt där! Jag har tur som har en hyra på endast 2000 kr 🙂

    Svara

   Vart ska hon flytta? Är det känt?

   Svara

    Hon ska flytta till Östermalm. Vet hon letat/letar lgh där, kanske har hon redan köpt, osäker.

    Svara

     Hon har sagt i sin podd att hon ska köpa en 3:a eller 4:a på Östermalm, sjukt imponerande att kunna göra det vid 25 års ålder då en 3:a eller 4:a på Östermalm ligger på runt 13-16 miljoner

     Svara

      Nu överdriver du. Både Norra Djurgårdsstaden, Roslagstull, Gärdet och Hjorthagen räknas som Östermalm. En 3a eller 4a i dessa områden kostar från ca 5.5 miljoner.

      Svara

       Har bott i Sthlm sen 2005 och inte uppfattat att de områden du nämnde räknas som Östermalm 😊

       Svara

        Fast jo…gärdet har väl räknats som Östermalm sen urminnes tider även om det inte är/var finaste delen. Norra Djurgården mig veterligt likaså. Roslagstull är väl precis på gränsen och jag antar att Hjorthagen hör till Östermalm också, vad skulle det annars vara, det är ju inte Lidingö.

        Svara

         Jag blev bara förvånad över att alla de andra delarna av stan räknas som Östermalm. Jag har uppfattat t.ex. Gärdet och Hjorthagen som egna stadsdelar 🙂

         Svara

       Ehhh. Norra Djurgårdsstaden, Roslagstull, Gärdet och Hjorthagen räknas INTE som Östermalm. Gränsen för vart Östermalm slutar är ovanför Valhallavägen, där börjar Gärdet som sedan leder till Norra Djurgårdsstaden samt Hjorthagen.

       Svara

   Vart ska hon ta vägen nu, då?

   Svara

   Hela den här tråden är OT om det nu bara var tips som fick stå kvar. Varför är detta inte raderat?

   Svara

    Vadå ska OT inlägg börja raderas nu? Vad har jag missat?

    Svara

    ”Tillägg: Det gäller alltså HELT irrelevanta kommentarer som inte har med sociala medier att göra.”

    Svara

  Och – man blir inte rik av att skriva böcker., Om man inte skriver astronomiskt bästsäljande böcker vill säga. Att skriva böcker, med tanke på den tid det tar, är oftast en förlustaffär jämfört med en normal inkomst under motsvarande tid. Tro mig, jag är i branchen själv…..

  Svara

  Jag är barn/ungdomsbibliotekarie och köper alltså in böcker av det här slaget (skrivna av influencers) och visst lånas de ut, men jag är inte säkert att de skulle köpas i den upplaga som gör att alla bokförlag vill trycka.

  På mitt bibliotek har vi många unga som lånar, men deras (eller snarare familjens) ekonomiska status möjliggör inte köp. Är nog många av ”våra” barn som knappt äger nån bok alls. Det är olika vilka profiler som är intressanta också, i det område jag jobbar lånas knappt Therese Lindgrens böcker ut alls medan Jocke Lundells ständigt är ute, likaså nya Samir & Viktor. Är inte övertygad om att Nicole har den dragningskraften heller. Även om jag som vuxen tycker det vore bra om de fick läsa om hur det är att ha en svår sjukdom tex.

  Jag tror inte heller många över 25/30 är intresserade av att köpa en bok av en ung tjej som de inte vet vem det är ,och de alltför unga har inte råd. Som bokförlag måste man tänka på hur lönsamt det är och vilken målgrupp som finns. Tycker att det är bra att inte vad skit som helst publiceras bara pga personen ät känd. Finns ofantligt med dålig litteratur. och då menar jag inte bara Läckberg utan också betydligt mer ”ansedda”.

  Svara

   Hej bibliotekarie.
   Jag läser mycket, i huvudsak litteratur om säkerligen anses som ”skräp” i finrummen, men förmodligen åt den finare sidan av skräp man kan komma.

   Så till frågan, när det gäller finkultur inom boksfären tycker jag att böcker som når ut till den breda massan borde vara den FINA, typ då Läckberg mfl. För det är ju fint att fler läser än att färre gör det. Och jag tycker att det garanterat är färre som läser vad som i nuläget kallas den”fina” litteraturen.

   Vad tycker du?
   Kram

   Svara

    Inte bibliotekarie och jag gillar Läckberg som person och gillar att folk gillar hennes böcker. Fattar ändå att de anses som ”skräplitteratur” men tycker inte att det är nåt som helst fel med det eller att gilla skräplitteratur. Jag som inte är litteraturvetare har ändå förståelse för att de hamnar i den kategorin. So what, liksom?

    Svara

  Jag tror på reumatism! Bra bra!

  Svara

  Hej Gött mos!
  När jag pluggade till bibliotekarie så pratade vi faktiskt om det där med litterära kanon, vad ”ska” folk läsa, och vad borde biblioteket tillhandahålla? Fast mer som en rest från gamla tider. Har förstått att det förr om åren fanns många i mitt yrke som ansåg att tex Kitty och Fem- gänget var direkt olämpligt att serva allmänheten med. Och jag tycker tvärtom, speciellt inom barn. Hellre att de läser än att de inte läser.

  Nuförtiden upplever jag att barnlitteratur går lite mer fri, vi köper ju som sagt in böcker som influencers skriver, lånar ut Pax och Amulett blandat med Angerborn, Kinney och Widmark. Kanske inte ”stor kultur” men sånt som barnen vill ha. Det finns för övrigt sjukt mycket bra böcker för unga idag, läste just ”Inuti huvudet ärjag kul” av Lisa Bjärbo för en grej jag ska göra på jobbet, och den är ju så fin, samma med Comedy Queen som jag läste tidigare i veckan. Mizeria som är ny stoppar jag i handen på tonåringarna som har invandrarbakgrund för igenkänning:)

  Man vet ju att det är så viktigt att föräldrar läser för sina små , det gynnar barnets språkutveckling enormt och barn som blir lästa för har en stor fördel i livet sen, men då gäller det att vi inte skrämt bort föräldrarna och fått dem att inte läsa alls. Idag är det galet få som läser för sina barn jämfört med för tex 10 -20 år sen. Och det märks i skolan att barn idag har allt svårare för sånt som man får lite gratis om ens föräldrar läser för en.

  Så det var kanske dumt att jag kallade Läckberg för skräp, det är bara min personliga smak då hennes böcker är gravt torftiga (kom igen, det är ju exakt samma handling i varenda bok med en ny och en gammal händelse som vävs ihop i slutet liksom! Och den där gräsliga huvudpersonen. Kom med nåt nytt grepp!) , själv läser jag också mycket deckare och ”topplisteböcker” som mer är trevlig lässtund snarare än en verklig upplevelse. Och det är väl lite det som är grejen , alla böcker måste inte vara ”finkultur” , det kan få vara ren läsglädje. Jag tror inte Läckberg bryr sig om att hon inte är ”finkultur” heller, hon skrattar nog hela vägen till banken. Nu blev detta lite babbligt, men som svar på din fråga: Nja, vill nog inte kalla läckberg och gänget för fin litteratur trots att de lånas, men det är som du säger fint att folk läser. Även om jag inte kan låta bli att önska att man som människa breddar sig lite, läser olika typer av litteratur och inte bara ”dussindeckare”. De finrummen du nämner är det nog för övrigt inte vi bibliotekarier som är med i, snarare typ Horace E. Och vad den pretentiösa tölpen tycker borde man ju bry sig nada om. /bibliotekarie

  Svara

   Instämmer till fullo i det du skriver när det gäller ”dussinböcker” som har samma kvalitet som tantsnuskböckerna på ica, där går min gräns när det gäller kvalitet.
   Men med det sagt så har jag trots allt alltid haft svårt för den s.k finkulturen, där det ibland är så fint så fint så knappt någon läser boken eller ser pjäsen eller vad det nu månde vara. Men det blir stående ovationer trots allt och stundom subventionerat av staten.

   Är uppvuxen i ett Kitty samt Disney sanerat hem pga bibliotekarieförälder så har alltid haft förtur på all ny litteratur och plöjde 300 sidor per dag som liten och är naturligtvis mycket tacksam över det idag.

   Nu babblar jag på utan poäng känner jag men är väll fortsatt hyffsat inom ämnet, tror jag …

   Tack för att du tog dej tid att svara, skönt att Kitty förbannelsen har släppt lite. Kram

   Svara

    Carl August Cederborg skrev historiska spänningsromaner som var mycket populär ”folk-litteratur” på sin tid, senare kom Sigge Stark. Båda fick många vuxna att läsa mycket, ingen av dem var välkommen i ”parnassen”. 🙂

    Svara

  Hm, men visst är Vulkanisterna AB paraply åt Vulkan och Lava förlag? Dvs hybridförlag som har en rad skumma ”erbjudanden” som i olika grad går ut på att den blivande författaren själv är med och bekostar boken och sedan delar eventuell vinst med förlaget. Gissar att hennes bok är illa skriven och att hon själv har fått gå in med pengar här.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.