Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…

606 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag har sån ångest, det brinner i hela kroppen. :'(

  Svara

   Fy❤️ Har tyvärr inga direkta tips men hoppas det snarast går över❤️

   Svara

   Vi finns här! Skriv om du behöver prata av dig. <3

   Svara

    Jag har varit deprimerad i över 20 år och mitt liv är ett jävla skämt, jag fyller ingen som helst funktion här i världen.

    Jag har ätit alla mediciner på marknaden, gått i terapi i flera år, varit sjukskriven osv osv. Det blir inte bättre.

    Jag ser verkligen ingen mening med livet.

    Svara

     Varför ska du fylla en funktion i världen? Du lever för din skull, så satsa på dig själv när du inte har orken att leva som andra.

     Svara

     :/ Låter ju hemskt, har du inte fått någon hjälp av psykiatrin?

     Svara

      Jag har fått all hjälp jag kan få men min depression är som herpes, det försvinner aldrig. Kan må bättre i korta perioder men för det mesta mår jag kasst.

      Idag är en sån värdelös dag och jag ifrågasätter verkligen min existens här i världen. Eller varför jag borde fortsätta existera.

      Tagit en Sobril men måste kära bil snart så jag kan inte ta mer. Urk.

      Svara

       Jag förstår verkligen dina tankar om hopplöshet, men du får inte glömma att det tar sådan jävla massor av tid att hitta sin plats, sina anledningar att fortsätta fast allt känns skit. Men de finns, och du är värdefull. Precis som du är, oavsett vad du tänker om dig själv. Oavsett hur pissigt det känns, hur hopplöst allt verkar. Det kan vända, det kan alltid bli bättre. Det kommer alltid komma bakslag, men du är en envis jävel och kommer resa dig gång på jävla gång. Du är så jävla stark att fortsätta när allt gör ont.

       Svara

       Personlig fråga kanske, men vad gör du om dagarna?
       Får en känsla att du kanske saknar att vara en del av ett sammanhang? Om du förstår vad jag menar.

       Svara

       Kanske dum kommentar men har du testat prozak? Fluoxetine kan det också kallas. Testade också olika mediciner som inte hjälpte, tills jag fick old school prozak utskrivet. Det fungerade nästan på en gång för mig, fast det är ju såklart individuellt. Kramar och hoppas du får må bättre snart

       Svara

   Ta en dusch, ju kallare desto bättre! Lovar att det funkar, då fokuserar kroppen mer på att hålla dig varm än att fly. <3

   Svara

    Åh det var ett bra tips. Det ska jag testa.

    Svara

     Yes! Så fort man känner att ångesten är på G så hopp in bara! <3

     Svara

    Det tipset ska jag komma ihåg! Tack!

    Svara

     Yes! Så fort man känner att ångesten är på G så hopp in bara! <3

     Svara

    Tack broke, men jag har atopiskt eksem så jag duschar så sällan som möjligt för annars kliar jag ihjäl mig och får ännu mer utslag.

    Borde gå ut i skogen och lägga mig i snön..
    Tror du det funkar? Haha.

    Svara

     Nee stackare. Men testa att gå ut för dörren iaf i så lite kläder som möjligt. Ta en liten sväng sen hem igen. Ångest är ju egentligen den fysiska kroppen som varnar för fara. Men om den börjar frysa helt enkelt så måste den foka på värme och glömmer bort faran. Därför det kan vara svårt att ”tänka sig bort ångesten”. För mig blev det då bara värre faktiskt. <3 känner med dig, kram!

     Svara

   Åh jag känner samma sak. Får svårt att andas. Vill hålla i huvudet & ligga ihopkrupen. Ville skriva här för att få hjälp

   Svara

    Åh, kära Cat.
    Vi fixar det här, okej? ❤⚘

    Svara

     Titta! Du tycker inte att du fyller någon funktion M, mitt i mörkret lyckas du ändå bry dig om någon annan som mår dåligt. Det är mer än vad många andra orkar eller ens bryr sig om att göra. Nog är du betydelsefull och fyller någon funktion <3

     Svara

     M
     Jag hoppas det. Ja det gör vi. Försöker andas i fyrkant & allt det där men det går knappt att få in luft. Mår du bättre? ❤️

     Svara

    Skrev samma till TS:
    Ta en dusch, ju kallare desto bättre! Lovar att det funkar, då fokuserar kroppen mer på att hålla dig varm än att fly. <3 Så fort du känner att det är på g så hoppa in i duschen!

    Svara

    Du kommer klara dig igenom det här, det här låter kanske förminskande av din situation men det är inte menat så. Men kom ihåg att ångest i sig inte är farligt, hur jävlig den än blir så kommer den gå över och du kommer må bättre.
    Men det gäller att hitta strategier om hur man ska klara sig igenom de perioder då det är som jävligast, duscha som några redan skrivit är bra!

    Svara

    Och glöm inte att ångest i sig inte är farligt! Vill inte förminska din situation eller hur jävligt det kan vara. Men det kan ibland vara en trygghet att påminna sig själv om att även om det kanske känns som man när som helst kommer dö, så är det faktiskt inte så.

    Svara

  Vilka är era mest provocerande/”oacceptabla” åsikter?

  Svara

   Att Zlatan är så jävla överskattad och att det är helt sjukt att man kan tjäna miljoner på att sparka på en boll. Den åsikten brukar mottas med glädje, inte minst av män… 🙂

   Svara

    Men håller med så sjukt mycket!!

    Svara

    Älskar att han tjänar så mycket pengar på något han är så jävla bra på. Älskar hela Zlatan iofs, den person han visar i media och på planen och allt han gör med bollen. Han är kung.

    Mvh Zlatans största fan

    Svara

     Samma här!

     Svara

     Förutom det älskar jag att var man än kommer i världen får man kontakt med folk när/om de hör att man är från Sverige. Zlatan blir det gemensamma samtalsämnet.

     Jag älskar också att han är man nog att leva med en 11 år äldre kvinna med egen framgångsrik karriär.

     Svara

    Jaaaaaaaaaaaaaa!!! För att inte tala om vilket svin han verkar vara!

    Svara

     Öh

     Svara

    Att jag tycker folk som tål ”skitstövlar” i både kvinnlig och manlig form har brist på självrespekt. Alltså jag förstår verkligen inte folk som tål att bli sketna på och sväljer det, inklusive min egen sambo från min sida. Självklart säger jag inte till vänner att jag på riktigt tycker de är dumma i huvudet när de spenderar tid med en snubbe som chattar med andra och tror att han ”förändrats”.

    En annan är (jag var världens största latmask förr men har efter att ha kämpat i flera år gått ner 20kg och lever nu nyttigt i flera år, men det tog tid och vilja) att jag tycker att folk som säger att de inte kan gå ner o vikt men käkar pasta o choklad varje dag är lata. Jag tror inte på ursäkter, då jag själv haft dem, jag vet att det enda som tog mig ut var att vara på det där gymmet varje dag och inte äta något skit alls.

    Sen har jag en riktigt vidrig och det är att jag tycker på riktigt inte att nån är ful, men jag har alltid känt när jag ser EN ENDA viss bloggerska att jag hade skjutit skallen av mig om jag såg ut så. Och den tanken äcklar mig så.
    Och sen måste jag tacka dig för denna tråd, det är så skönt att för en gångs skull inte behöva vara PK. Snälla döm mig inte.

    Svara

    Riktigt bra jobbat av en snorunge från Rosengård. Han är kung 👑

    Svara

   Att lyckliga människor är korkade. Endast dom som inte förstår hur vidrig världen är kan vara lyckliga.

   Ingen jag säger högt. Vanligtvis

   Svara

    Det var en tankeställare, men jag har en annan synvinkel, man behöver inte vars korkad utan kan också vara oempatisk/egoistisk. Man kan förstå hur vidrig världen är men inte bry sig om annat än sig själv och sin verklighet och därför vara lycklig

    Svara

    Inom psykologin finns begreppet ”rosa skimmer”. Alla välmående människor har det. Det är en optimism, en bild av att en själv är (relativt) ofelbar och kan hantera situationer bättre än andra. Lätt deprimerade människor har inte rosaskimret.

    Svara

    Vi borde bli vänner.

    Svara

    Haha 😂

    //lycklig, ev korkad, ev egoistiskt ovh osympatisk. Nöjd med det ändå, hellre att jag är glad än går runt och är olycklig över saker jag inte kan påverka.

    Svara

   När jag mår bra könner jag inför andra som är deprimerade att äh gå och ta en promenad och ät lite nyttigt så blir det bra. Tillhör dock att jag själv varit deprimerad och VET att det inte är så lätt att räcka upp sig

   Svara

    Nä det handlar ju om kemisk obalans inte brist på motion och grönsaker! 😂

    Svara

     Allt hänger ju också ihop. På ett eller annat sätt.

     Svara

      Fast nej är man riktigt deprimerad så hjälper det inte att promenera eller äta grönsaker!!! Man behöver medicin!! Sluta sprid nonsens!!!!!

      Svara

       Det finns faktiskt studier på depression och måttlig (promenader) & intensiv motion. Så Jo, det har bevisad effekt.

       Svara

        Fast dom studierna visar att vid LÄTT/MÅTTLIG depression så hjälper motion.
        Länka gärna till fler studier som visar att det har bra effekt vid SVÅR depression.

        Svara

       Jag sa att allt hänger ihop på ett eller annat sätt. Du får tolka det hur du vill.

       Sluta missbruka utropstecken.

       Svara

     Men motion utsöndrar glädjehormoner som de facto påverkar den kemiska obalansen, inte helt ta bort den så snabbt som att tillsätta på kemisk väg via anti-depp, men det är ändå samma grund. Det är väl att i en depression är det svårt att motivera sig och orka ta sig ut och motionera som är en del av problematiken.

     (Ja, jag har också lidit av såväl depression, ångest och panikångest, menar absolut inte att förminska överjävliga sjukdomar utan att det faktiskt är så. Tips att läsa boken Hjärnstark om man är intresserad av hur man själv kan påverka sin psykiska ohälsa. Jag är numera en sån jobbig jävel som efter 15 olika medier aldrig blev riktigt hjälpt och nu är frisk via yoga, meditation, skogspromenader, träning och kbt)

     Svara

     Min psykolog tycker det är viktigt att jag börjar äta frukost igen i dom perioderna när jag inte orkar, för att det ökar ångestnivån om man inte gör det😊

     Jag va motståndare förr, till mat och speciellt motion(promenader), som hjälpmedel för ångest. Blev fly förbannad om någon sa något om det. Av en ”slump” blev det så att långpromenader blev min vardag, 7 månader senare började jag springa, och OJ, vilka lyckokänslor jag fick, avslappning under tiden. Min kropp och min hjärna fick slappna av för första gången i mitt liv!!!

     Ät frukost, ditt psyke kommer tacka dig. Kan inte förstå att JAG säger så idag haha.

     Svara

      Är man djupt deprimerad så tar man sig inte ur sängen knappt orkar äta och duscha, jag vet jag pratar om.och det som hjälpte var medicin.

      Svara

       Du du du du du… finns det inga andra sätt än ditt?

       Svara

       Jag vet också vad jag pratar om och hjärnan producerar samma glädjehormoner vid motion som anti-depp. Problemet är såklart som du säger att ta sig ur sängen men efter ert tiotal olika mediciner som inte gjorde mig annat än likgiltig provade jag yoga. Idag är det yoga, meditation, promenader och träning som håller den kemiska obalansen i schack. Inga mediciner, månader av kbt och att våga tro på att den kemiska obalansen kan bli balanserad även utan mediciner. Förminskar absolut inte depression eller medicin, det funkade bara inte för mig, och jag var en av dem som kände mig kränkt av att höra stt jag skulle ut och gå. Tills jag förstod vilken faktisks skillnad det gör.

       Läs boken hjärnstark, de har bra källor och studier som bevisar kopplingen mellan psykisk ohälsa och motion/kost.

       Svara

        Tack! Du låter precis som mig, jag va den som skrev innan och efter haha.

        Så glad att höra någon annan med samma grej😍
        Min bror tjatar om boken hjärnstark sen efter jag började springa, men jag orkar inte läsa 🙄🤣 jag litar på min känsla idag och fortsätter med det som hjälper mig och känns bra❤️ För första gången😊

        Löpning är det bästa som hänt mig. Ångesten gjorde tyvärr att jag fick hålls mig till skogen där ingen kunde se mig, men sen nyår för min hund skull så har jag vågat mig ut i samhället!!!! Och woooow! Mitt största framsteg någonsin! Nu är till och med plågan borta om att om jag klarar etlitspåret så klarar jag vanliga gator!

        Jag får va en helt vanlig människa🙏 Och hormonerna under tiden och efteråt är helt fanatiska!

        Svara

       Det stämmer ofta, medicin kan hj

       Svara

        medicin kan hjälpa i ett första steg så att personen ifråga kommer upp ur sängen, ut på promenader, får i sig lite mat och orkar träffa människor igen. När jag hade det som jobbigast orkade jag inte med att träffa någon utan isolerade mig totalt, men det jag behövde var ju att få komma ut bland folk.

        Svara

       Jag har komplex ptsd och kronisk utmattningssyndrom. Jag vet vad depression är🙂 Har levt med det sen jag va ett litet ett barn, är 32 år idag. Borstade inte tänderna, gick förbi min kaffekopp på väg till köket tappade andan o h tänkte ”nej, jag orkar inte ta med den”. Tappade en strumpa på golvet, ”jag orkar inte, tar det sen”. Ringde någon, eller smsade ”jag orkar inte prata/läsa dvarar senare” helt plötsligt hade 6 månader gått.

       Har aldrig haft ett liv, inte haft nånting i någon kategori, förutom en liten vovve på 2 kg❤️

       Har aldrig sagt att det botar, men det är ett hjälpmedel. Jag är inte frisk, blev inte frisk och är långt där ifrån. Men det gav mig en liten annan livskvalité under mina bättre perioder. Och jag tänker aldrig bli arg eller säga emot människor som ger dom råden igen. Så långt har jag kommit, utan medicin och med en psykolog som är speciallist på långvariga och upprepade trauman, och faktiskt min egen personlighet(om man får skryta lite).

       #stolt#glömintefrukost#matärbramotångest

       Ledsen att du inte har funnit något litet hjälpmedel eller något förmildrande. Jag va som du förr. Och min mamma är bipolär, så det är inte bara min egna psykiska historia som jag vet om eller känner.

       Det va inte ett hugg mot dig eller andra som känner samma, precis så som jag kände det förr.

       Svara

        Ps. Dom psykiatrikerns jag träffat har sagt att jag inte hjälps av medicin(provade det som ung och det hjälpte inte), för att jag har inte problem med kemisk obslans. Min depression beror på något annat och idag när jag förstår och är ärlig. Så förstår jag också vad för något.

        Så jag vet också också att medicin inte alltid hjälper.
        Och är man utsatt för våld och van vid det, så relaterar man inte sina problem till det våldet.

        Svara

      Jag blir rädd när jag läser sånt som du beskriver… Inte för ATT du skriver det utan för att du o andra som kommit ur depression mm. har testat långvarig motion och att det har funkat!

      Har varit deprimerad med ångest i snart tio år, sen jag var fjorton, och jag har verkligen försökt.
      Timmar ute på promenader varje dag, träna flera gånger i veckan, stabil och nyttig kost… Kört med konstant och långvarig träning i nån form I månader och år (promenaderna bl.a).
      Har också läst Hjärnstark.

      Jag upplever inte den eufori du och andra beskriver under och efter träning… Tvärtom får jag lättare ångestattacker.

      Det verkar va nåt allvarligt fel på mig som inte får samma bieffekt som ni alla andra får. Och det gör mig rädd..

      Svara

       ❤️

       Svara

   Att vi utvisar alla flyktingar som kommit senaste 5 åren. De kostnader de kostar går direkt till äldrevården samt gratis tandvård, sjukvård och mediciner till alla ålderspensionärer. Kommer även bli en del boenden lediga vilket gör det lättare för alla att få lägenheter och alla flyktingförläggningar görs om till utslussningsboenden för hemlösa. Och nej, jag bryr mig inte ett dugg om flyktingarna som skulle behöva lämna landet oavsett vad som väntar dom!

   Svara

    Oj, ja det var oacceptabelt 🙂 Får jag testa dig, här har vi femåriga ”Anna” som förlorat båda föräldrarna i syrien. Skulle du ha hjärta att skicka henne till ett krigsområde?

    Svara

     Personligen ja. Ser hellre att skatten går till svenskars väl.

     Svara

      Wow.

      Svara

      Backar detta, alla dar i veckan.

      Svara

       +1

       Svara

      Hur har du gjort dig förtjänad till detta?

      Svara

       Menar du mig? Vad vill du ha svar på?

       Svara

        Varför har du förtjänat ett tryggt liv och inte de människor du nämner?

        Svara

         För att man bor i ett fungerande samhälle som ens familj byggt upp och som man själv är en del av. Jag har rätt till mitt land, precis som andra har rätt till sina länder. Hjälpa andra? Absolut. På bekostnad av våra egna liv? Nej.

         Svara

          Känner exakt samma som du.

          Svara

          Men hur riskeras ditt liv av att vi tar emot en bråkdel av alla världens flyktingar? Dessutom, svenskar flyttar, och har alltid flyttar kors och tvärs i världen av olika anledningar. Varför ska inte andra får göra det? Dessutom, många länder som idag är i krig var fungerande länder tidigare men har drabbats av krig och kriser pga inblandning av supermakter, exempelvis Afghanistan, Syrien, Iran, Irak etc. De som flyr till oss har ingen skuld i att deras länder drabbats av krig.

          Svara

           Jo, att svenskar flyttar är runt i världen är ett välkänt fenomen. Men för saklighet i debatten kan vi inte jämföra svenskar på studielån i andra länder eller svenskar som t ex arbetar utomlands – dessa är ju utomlands av helt andra orsaker samt är självförsörjande (antingen via lån eller lön). Schysstare mot alla inblandade om vi faktiskt jämför situationer som har samma ingångspremiss.

          På bekostnad av våra liv? Utveckla gärna?

          Svara

           Sjukvård. Skola. Svårare att få boende. Samhällsfunktioner. Längre köer inom vården, socialen, tandläkaren osv. Mycket som påverkas.

           Anonym, jag ser gärna att du länkar till en trovärdig källa som bekräftar att invandring kostar mer än vad den genererar på sikt.

          Tacka din familj från mig. De gjorde ett riktigt jävla pangjobb med samhället Sverige. Vad gäller dig kunde de förmodligen ha gjort bättre ifrån sig. 🙂

          Svara

         Våra förfäder som har byggt upp Sverige gjorde det dels för sig själva men också för att kommande generationer svenskar skulle få det bra. Varför tycker du inte att andra vuxna människor ska bygga upp och kämpa för sina hemländer så att deras framtida generationer ska få det bra?

         Svara

     Jag skulle inte ha hjärta att skicka tillbaka henne om hon redan var här och hade påbörjat ett liv. Skulle dock klara av att inte släppa in henne i landet från början.

     Svara

     Fast nu vet du precis som jag, att det inte är en 5-årig flicka som kommer hit… 😁

     Svara

    Varför har du den åsikten? Och varför bryr du dig om vad som händer de flyktingar som tvingas lämna landet? Och vad anser du ska hända med alla som invandrat de senaste fem åren men som inte är flyktingar? Typ flyttat hit för att bli sambo med en svensk, jobba, plugga etc?

    Svara

     Invandrare till Sverige räknas ej då de har ordnad försörjning från början.
     Nä jag bryr mig inte ett dugg om vad som händer med dom.
     Varför jag inte vill att skatten går till flyktingar istället för till svenskar får du fundera på lite själv

     Svara

      Inser du att du är djupt rasistisk?

      Svara

       Hur är det rasistiskt?

       Svara

        ”nä, jag bryr mig inte ett dugg om vad som händer med dem”

        Hur kan det uttalandet inte vara rasistiskt? Hen pratar om MÄNNISKOR som om de vore småkryp.

        Svara

         Rasism: En världsbild eller ideologi som är uppbyggd kring diskriminering baserat på indelning av människor i olika raser eller efter etnisk tillhörighet

         Snälla förklara hur uttalandet att skattepengar i Sverige ska gå till svenskar istället för flyktingar är rasistiskt.

         Rasism är oerhört allvarligt, men dess betydelse urvattnas totalt av såna som ropar ”rasist!” eller ”rasism!” så fort något som detta yttras.

         Svara

       Kan alla sluta säga att det är rasism!?
       Trodde vi alla visste att människan är EN ras. det finns inga raser inom arten människor.

       Om du och din familj hade byggt upp en fin gård på landet där ni var självförsörjande ,skulle du vilja att den gården gick vidare till dina barn och barnbarn eller hade du velat låta 200 okända pers (säg ungefär 180 unga män och kanske 20 kvinnor och barn) komma och bo där och använda sig av allt ni byggt upp? Motivera gärna!

       Svara

        Jag förstår inte varför
        1. Man inte kan vara rasistisk trots att man har kännedom om är alla människor tillhör samma ras
        2. Vad ditt andra stycke har för relevans.

        Svara

    Dom drar ju sen in pengar och betalar skatt så…

    Svara

     Det kommer ju även flyktingarna att göra. Och en person som flyttar hit för att plugga eller bo med sin svenska partner har inga krav på sig att jobba och betala skatt. Deras sambo står för försörjningen och de får ta del av vår välfärd från dag ett utan motkrav.

     Svara

      Dessutom så svarade du bara på en av mina tre frågor. Vad är dina svara på de andra frågorna?

      Svara

       Har svarat dig på alla 3 men sitter i modd så den kommer nog fram snart

       Svara

      Välfärd ja men de får inte boende och bidrag

      Svara

     Ja kanske 20% drar in pengar efter typ 10 år. Resten är sjukskrivna pg av sitt trauma och är hemma och föder 15 kids.

     Svara

      Nonsens.

      Svara

       Nej, det är inte nonsens. Kolla Hagsätra, Tensta, Akalla osv… Deras barn födda här jobbar, men många som flytt hit har inget jobb. Har vänner vars föräldrar fortfarande inte lärt sig svenska sen 90talet! Det är inte deras fel, det är politikernas fel. Men fakta är fakta.

       Svara

        Nonsens.

        Svara

         Det är verkligheten. Skulle du kolla dem i ögonen och säga att deras liv är nonsens? Det handlar inte om vad man tycker, det handlar om vilka möjligheter våra pissiga regeringar gett dem. Därför ser det ut så.

         Svara

         Nonsens det är fan naivt att låta 20.000 pers till komma, när det vi redan sk hjälpt, sitter i en pissig husvagn.

         Svara

        Det är just det här som är ”Sverigevännernas” stora problem. Ni drar till med en siffra över någon random statistik som rör invandrare och i nästa andetag säger ni ”fakta är fakta”. VILKEN FAKTA? Fakta är inte påhittade siffror sprugna ur hat och fördomar.

        Svara

        Jag är uppväxt i Rinkeby, jag bodde där i 23 år och det där stämmer inte. På andra sidan Järva fältet ligger Tensta, ditt påstående stämmer inte där heller. Merparten invånare i såväl Rinkeby som Tensta sköter sig. Det är en liten grupp, vilket polisen själva sagt, som ställer till det. Jag har ett välbetalt jobb och betalar skatt – precis som mina två systrar. Precis som min bästa vän (också från Rinkeby ) som är jurist och jobbar för kronofogdemyndigheten och hennes syster som är domare. De flydde till Sverige från krig under nittiotalet. Vi fem har sammanlagt 0 barn och jag skulle kunna räkna upp så många fler exempel. Det är otroligt tröttsamt att gång efter gång höra skitsnack och generaliserande uttalande av typen ”se bara på Tensta/Rinkeby/rosengård” där platserna som omnämns är helt okända för den som uttalar sig.

        Svara

         Vem har skrivit att de inte sköter sig? Hetsa inte upp dig i onödan. Att vara arbetslös är inte samma sak som att inte sköta sig eller vara en dålig person. Ta en koll på statistiken i vårt närområde och lägg undan ditt ego så kan vi diskutera fakta sen.

         Svara

        Hur kan det vara politikernas fel?

        Svara

         Att de inte haft möjligt att komma in i samhället ordentligt är politikernas fel. Dålig invandringspolitik. Idag är det dåligt till och med, tänk dig 20-30år tillbaka hur det såg ut då.

         Svara

          Jag håller med fullt ut! Vi (dvs mina föräldrar och jag) kom hit på mitten av 80-talet, mina föräldrar gick SFI som då faktiskt var givande och båda fick (med grundläggande språkkunskap) jobb inom ett år, inga toppjobb men kunde försörja sig själva och har givetvis gjort så sen dess.
          Jag pratar svenska (tänker/räknar etc) bättre än mitt hemspråk, bryter på mitt hemspråk men på min svenska (skånska) tror ingen att jag inte är uppfödd på annat än päror och äggakaga, även om det var vårt hemspråk som talades hemma, vi firar jul med våra traditioner och Kalle Anka som ett ”måste”.
          Det fanns en annan möjlighet att integrerats då som inte finns idag, det fanns tid och utrymme och engagemang att få ta till sig dels språk, bruk och svenska normer/kultur (som man inte behöver anamma totalt men man ska då ha respekt för dem och känna till dem), detta finns inte idag, inte överlag eller i majoritet för de nyanlända. Och det är synd, för båda parter!
          Jag är j*vligt tacksam för att vi kom hit då, jag hade inte haft det livet jag har annars.

          Svara

       När såg du en somalisk kvinna jobba i Sverige?

       Svara

        Igår när jag träffade min högutbildade kompis som är somalier på lunch på hennes jobb. I förrgår med när en somalisk kvinna jag jobbar med ringde och berättade att hon fått jobb. Hon har varit i Sverige i precis två år.

        Svara

         Jag mötte Lassie.

         Svara

      Källaren, det där var en extrem generalisering som du vet inte stämmer.

      Svara

    År 2015 anställdes jag som handläggare på Migrationsverket. Vi var mitt i en flyktingkris och verket massanställde personal. Jag började min tjänst på ansökningsenheten -den enhet dit de asylsökande först kommer när de anländer till Sverige. Varje timme kom en full buss, ofta kom polisbilar med unga ensamkommande afghaner som polisen anträffat på Göteborgs centralstation. Mitt uppdrag var att ta emot deras asylansökan, skriva in uppgiven ålder i systemet och dakta dem, alltså ta deras foto och fingeravtryck. Deras ålder gick snabbt att knappa in. Alla var nämligen 16 år. Födda 1999. Datum visste de inte.

    Namnen var oftast Ali Reza, ibland frågade de om de fick välja ett svenskt namn istället, oftast kunde de inte stava till sitt namn. Vi fick i uppdrag att inte ifrågasätta deras ålder: det skulle man göra senare på asylprövningsenheten. Jag minns speciellt en gammal man, flintskallig och med grå strimmor i skägget, som hävdade att han var 16 år. Jag, som skulle fylla 26, frågade om han på allvar trodde att jag var tio år äldre. Jovisst, sa han. Och jag tvingades knappa in 1999 i systemet.

    Efter ett år på ansökningsenheten avancerade de flesta av oss (läs förflyttades) till asylprövningsenheterna. Nu skulle vi utreda de ensamkommandes ålder, identitet och asylskäl. Pressen från media, intressegrupper, aktivister och inte minst staten var stor! Snabbt skulle det gå! Vi jobbade dag som natt, många helger och eftermiddagar. Hörde på lögner och sanningar, en del skrattretande historier (som den afghanska äldre mannen som hävdade att han var 17 år och behövde asyl då en 13-årig afghanska våldtagit honom) och tårdrypande livsöden. Alla hade på något vis förlorat sina identitetskort, eller tazkira, i havet, och alla var givetvis fortfarande födda 1999.

    Som handläggare lydde jag under staten och fullföljde det uppdrag de gett mig: jag utredde, skrev upp åldern på de som inte gjorde sin ålder sannolik, och utvisade de som saknade asylskäl eller uppenbart ljög om sin historia.

    Jag ställdes inför många samvetskval. Som barnfamiljerna. Åh, alla barnfamiljer med minderåriga döttrar vars föräldrar precis passerat tonåren. De skulle utvisas. Fanns det en familjefar, även om han var bara 18 år, så fanns sällan asylskäl. Då var han ju vuxen och ansågs kunna skydda sin familj. Jag minns speciellt en familj där fadern var mycket sjuk i diabetes. Skulle han dö innan de hann utvisas så skulle resten av familjen få permanent uppehållstillstånd (en ensam ogift kvinna med barn klarar sig inte länge i Afghanistan). Men han dog inte. Inte i Sverige i alla fall. Barnfamiljer utvisas idag på löpande band. Ensamma män får stanna.

    Det jag vill komma till är att regeringens beslut att låta de vuxna ensamkommande afghanska männen som FÅTT UTVISNINGSBESLUT stanna är ett hån, inte bara mot mig som svensk, mot alla småflickor i barnfamiljer, mot alla unga afghanska föräldrar som sökte asyl samtidigt eller mot alla andra med asylskäl här i världen. Nej det är ett hån mot oss som jobbade som handläggare under flyktingkrisen! Vi som utredde, hörde deras lögner, skrev upp deras ålder och skrev utvisningsbeslutet. Vi som satt på Migrationsverket på helgerna och mottog hotmejl, vi som blev spottade på i utredningsrummen, vi som grät när barnfamiljer utvisades helt enligt lagen, men som skrev vartenda beslut ändå.

    Allt var ju i onödan, det var förgäves, jobbet ogjort om de nu ska få stanna ändå! Jag känner mig i det närmaste förödmjukad. Jag lider något oerhört med de barn jag utvisat. De barn som utvisades med sina föräldrar till Afghanistan. Vem kämpar för dem? Rösterna som hörs idag höjs för vuxna män. Barnfamiljerna har totalt glömts bort. Låt de vuxna ensamkommande männen åka hem och bygga upp sina hemländer. Och låt barnfamiljerna stanna!

    Svara

     Tacka Annie Lööf och alla som röstade på henne!

     Svara

      + de rödgröna.

      Svara

     Åh vilken viktig berättelse. Jag jobbar med många av dessa ensamkommande dagligen och mitt hjärta brister när de berättar om den situation de är i. Utan bostad, utan pengar, utan kontakt med familj eller ens vetskap om huruvida de lever eller ej … men om familjen lever har de ett krav på sig att se till så de får pengar samt möjliggöra för att de ska komma hit. Hur blev det så här jäkla illa att folk ställs mot varandra? Att man måste sätta sig och tänka ut vilka som är mer eller mindre värda resurser?
     När du berättar om barnfamiljerna blir jag också SÅ ledsen. Fy faan.
     Detta är vidrigt. Maktfullkomliga jävla idioter som inte ser att deras krig, konflikt, kamp är inget annat än en testosteronstinn idioti. Det är så jävla primitivt. Jag har noll förståelse för våld och förtryck. Noll.

     Svara

      Det är ju dock inte rimligt att svenska skattebetalare ska stå för notan för en massa män som skickats hit som ankar”barn” av sina familjer. Familjer som inte sällan lever i Iran och inte Afghanistan.
      Att familjerna nu väntar sig pengar och uppehälle i Sverige är inte heller vårat problem. Den/de som valde att skicka iväg en person hit tog en kalkylerad risk att det kanske inte skulle gå vägen.

      Självklart är det så att resurser ska prioriteras olika. De ensamkommande borde inte ens vara med på priolistan eftersom de inte ens borde vara här, utan i sina hemländer med sina familjer.
      Det finns riktiga flyktingar att lägga pengar på, för att inte tala om alla områden i vårt eget land som har en skriande resursbrist.

      Svara

     Amen för att någon vågar lyfta det här. Jag har arbetat med många afghanska ”pojkar”. När de väl hamnat på anstalt så säger de precis som det är, att de ljugit om sin ålder för att de visste att de då får stanna. De ljuger om hur de vill bli läkare, ingenjörer osv för att folk ska tro gott om dom men egentligen vill dom bli försörjda och få svenskt medborgarskap så de kan resa vidare.
     Ska jag misstro dom som berättar det här?
     I think not.
     Jag säger samma sak, varenda afghansk ”pojke” ska tillbaka till Afghanistan och jag flyger gladeligen hit en flicka för varje ”pojke” som återvänder. Det skulle minska våld, våldtäkter, rån, knarkhandel och skjutningar markant.

     Svara

     🙏
     Du ska va stolt över dig själv. Som gjorde ditt jobb, men som med hjärtat ville något annat, som va mer rättvist, och oklandevärt.
     Du kunde inte gjort något annat, eller känt något annat❤️

     Svara

     Tack för att du berättar Lovisa.

     Svara

     Lovisa, Tack för att du delade med dig. Du borde bli inbjuden av SVT Agenda och berätta hur verkligheten ser ut med handläggning av asylärende. Politikerna lever långt ifrån verkligheten och de vet inte hur handläggarnas vardag ser ut inom statliga myndigheter.

     Svara

    Ibland önskar jag att ”granen” (som skrev ovan) och andra likasinnade själva får uppleva krig så att de inser hur skeva tankar de har.

    Det kunde lika gärna varit vi som fötts in i krig eller levt i ett land som går från välmående till kaos. Det kunde varit vem som helst av oss. Och att vi hade turen att leva i ett fredligt land med goda möjligheter var bara tur och inget någon av oss egentligen gjort oss förtjänt av. Stänger du dörren åt andra så kan du aldrig räkna med att dörren öppnas för dig när du är i behov av stöd och skydd.

    Svara

     Är det bara jag som tänker på diskussionen om klassamhälle för några dagar sen?

     Svara

   Äldre som visst tycker man kan säga ordet n-boll år 2019..

   Svara

    Ja tänk vilken hård och farlig värld vi lever i;)

    Svara

   Att cultural appropriation-debatten har lett till mindre förståelse och mer segregering. Obs: jag är en intersektionell feminist och i dessa kretsar är min åsikt väldigt kontroversiell.

   Svara

    Jag håller med dig. Jag tycker även att de som tjafsar med varandra om CA på nätet spelar direkt i händerna på alt-right rörelsen och liknande. För medan de bråkar med varandra om vem som har ”rätt” till en viss sorts flätor så växer sig alt-right starkare. Istället för att unga tjejer bråkar med varandra om frisyrer och brun-utan-sol borde de samla sig och lägga all sin kraft på att kämpa mot alt-right och andra högerextrema grupper.

    Svara

    Det är väl ingen oacceptabel åsikt alls?

    Svara

     Det är en oacceptabel åsikt i många kretsar. Vissa blir aggressiva och skriker/skrikskriver att jag måste vara tyst och ”BACKA OCH LYSSNA!” trots att jag själv är POC. CA är ett intressant ämne men inget brott och alldeles för många i feministiska och antirasistiska kretsar lägger mer tid på detta än på att motverka altright-rörelsens frammarsch.

     Svara

      Jag är iaf helt enig med dig och vet fler som är det.

      Svara

    Du är mainstream! Tror många tänker exakt som du.

    Svara

     Mainstream, ja. Men inte inom de kretsar som styr feministiska/antirasistiska debatten.

     Svara

      Styrande har du väl kanske rätt i att vi inte är. Men nog finns vi. Vi borde kanske bli bättre på att argumentera och inte vara så fega.

      Svara

       Jag är inte feg utan tar debatten och det är kanske något de inte heller uppskattar pga konceptet med safe spaces. Tex hur en del av dem panikslaget upprepar ”TYST!” eller ”BACKA OCH LYSSNA!” så att det blir praktiskt sett svårt att fortsätta debattera med dem (dvs, går inte att få in ett ord trots att jag själv håller mig lugn).

       Svara

        Så sjukt tröttsamt. Står bakom dig i detta.

        Svara

         ❤❤❤

         Svara

      Byt kretsar och umgås med folk som är mer öppensinnade.

      Svara

       Det jag beskriver är delar av feministiska och antirasistiska kretsar jag träffar på i debattsammanhang men jag umgås inte med dem då de inte tillför något i mitt liv. Jag umgås med öppensinnade människor som tänker mer konstruktivt än att lägga all sin energi på att förbjuda vissa att ha dreadlocks eller bindis.

       Svara

   Skicka ut alla invandrare som begått brott de senaste tio åren, har de familj ska de också ut.
   Har de fått medborgarskap ska detta tas tillbaka.

   Jag vet att det är provocerande men det var mitt svar på Marias fråga. Jag tänker inte diskutera det.

   Svara

    Gud vad dumt. Varför ska folk kollektivstraffas för att en idiot har begått brott (förmodligen utan familjens vetskap). Detta leder endast till kaos.

    Svara

     För att det ska vara avskräckande då det ger stora konsekvenser för personens närstående såklart

     Svara

      Det här kommer ju såklart aldrig att hända. Dels för att det är djupt rättsvidrigt- men också för att – om man ska tillämpa det – måste sätta dig i fängelse i 10 år om din familjemedlem begår ett grovt våldsbrott. Det är alltså praktiskt omöjligt till slut. Men absolut, bra exempel på en oacceptabel åsikt 🙂

      Svara

       Det stod ingenstans att hela familjen skulle sättas i fängelse. Att utvisa hela familjen tror jag t ex att Danmark har diskuterat.

       Svara

        Jo men rättsväsendet måste ju vara konsekvent. Om vi ska ha kollektivbestraffning måste det ju gälla lika för alla och du har ju en poäng om att det är avskräckande. Och jag antar att det är just att avskräcka från grov brottslighet som ligger bakom den här familjebestraffningen?

        Svara

         Det var inte jag som postade kommentaren som du svarade på. Men jag gissar att den personen kanske resonerar som jag, att det är värre att komma som gäst till ett land för att sedan börja begå brott, än när en infödd gör det.

         Beroende på omständigheterna anser även jag att en hel familj ska kunna utvisas. Har de inte på något sätt integrerats och ursäktar, förnekar, eller försöker de mörka familjemedlemmens (eller medlemmarnas) brott så skjuts tillbaka hem allihop.

         Svara

      Med din avskräckstänk så kan vi väl köra samma på alla människor: om en person begår brott ska hela familjen dömas till fängelse. Så dumt att det är skrämmande.

      Svara

      Skulle det gälla etnisk svenskar också menar du?

      Svara

     För att väldigt många, med betoning på väldigt, familjer känner till brottsligheten, de möjliggör den och de ljuger sedan för att ge brottslingen alibi. Familj är viktigare än att följa lagar och regler hos många invandrare.

     Svara

      Hänvisa gärna till källa på ”många invandrare” hälsar en invandrare.

      Svara

   Att jag tycker surrogat är fel och att homosexuella män därför inte har rätten att skaffa barn genom det.

   Svara

    Hetero-par då?

    Svara

     Såklart är jag mot även heteros surrogat. Utnyttja en (ofta) fattig kvinnas kropp mot betalning, osv.
     Jag vet att jag “tänker fel“ då jag själv som kvinna är i svängen med att skaffa barn på egen hand via insemination i köpenhamn. Men tycker inte det är jämförbart med surrogatmödraskap.

     Svara

      Du tänker väl inte fel. Insemination är ju på inget vis jämförbart med surrogati.

      Svara

       Varför?

       Svara

        Vid insemination köper du inte en annan kvinnas kropp att bära ditt barn. Att komma i en burk och ge bort sin sperma är inte ens jämförbart med en graviditet när det kommer till risker. Vid insemination har du själv valt att utsätta dig själv för dessa risker, du ber inte någon annan göra det.

        Svara

    Jag håller med dig. Jag tycker både surrogatmödraskap och adoption är fel. Förstår att homosexuella män vill skaffa barn, men då kan man göra det som Gardell/Levengood, med ett lesbiskt par.

    Det är inte rätt att uttnyttja fattiga människor för sin egen barnlängtan.

    Svara

     När min syster adopterades av mina föräldrar var hon sex månader gammal. Hennes knän och armbågar var brutna, kroooen full av blåmärken och i huvudet fanns ett tio cm långt ärr. Mamman missbruksre och misshandlade uppenbarligen, av någon outgrundlig anledning fick de andra barnen stanna i familjen.

     Fortfarande fel med adoption?

     Svara

      Först och främst, ett fall är inte en struktur. Jag är inte emot inhemsk adoption, alltså att en svensk medborgare adopterar en svensk medborgare, eller en thailändsk medborgare en thailändsk medborgare, för övrigt.

      Men ändå. Ja. Hade det inte varit bättre om det fanns system så att din systers biologiska mamma fått hjälp med sitt drogmissbruk istället? Varför var alternativet att ta ett barn från ett land till ett annat (antar jag?). I Sverige har vi mycket få adoptioner just för att vi anser att det finns bättre alternativ, som fosterfamiljer. Varför ska inte fattiga människor ha rätt till det? Varför har rika, vita människor rätt till missbrukares barn i fattiga (och eller) bruna länder, men inte vita svenska missbrukares barn?

      Fosterfamiljer är så klart inte heller helt hundra, och i vissa fall är adoption säkert ett mycket bättre alternativ men det ses som så oerhört oproblematiskt i dagens samhälle.

      Svara

       Njaej. Anledningen till att vi har få inhemska adoptioner är inte att fosterfamiljer anses som ett bättre alternativ.

       Svara

   Jag önskar väldigt ofta att jag var blåst. Alltså sådär sjukt blåst som inte har en aning om nånting. De verkar så lyckligt ovetande, obrydda och mycket gladare. Haha, låter sjukt bittert men ja.

   Svara

   Att vi borde kasta ut/återbörda samtliga sk ensamkommande. Dvs alla hazarer plus resterande ålders- och identitetsfuskande män av varierande ursprung som alla som av ett mirakel alltid är 17 år.
   De har inga som helst skäl att befinna sig här annat än ekonomiska och jag är absolut noll intresserad av att arbeta och betala skatt för att bekosta deras uppehälle. Det retar mig enormt att jag indirekt sponsrar dem genom att gå till jobbet varje dag.

   Att många av dem inte ens utvisas efter grova brott är helt sinnessjukt och att det finns en massa galna tanter runt om i landet (för att inte tala om politikerna) som verkar tycka att just den folkgruppen är mest värd att beskydda av alla känns helt absurt.

   Svara

   Att Håkan Hellström är Sveriges mest överskattade artist. Seriöst, han kan inte sjunga och hans låttexter är platta. Sveriges mest överskattade grupp är Kent.

   Svara

    Utan dina andetag dock.. Wow. Nästan så jag känner att jag vill skrika kom igen nu Lena, vad skulle vi annars göra?

    Svara

    Håller med om Håkan men KENT?!?! :O känns typ… som ett personligt påhopp…

    Svara

    Håller med om Hellström, han plagierar dessutom väldigt mycket. Kent håller jag inte med om. Jocke Berg kan sjunga och han har skrivit många sånger som blivit mycket större än Kent. Man kanske inte gillar låtarnas sound men man kan inte förneka att både texter och melodier håller hög klass.

    Till viss del gäller det även för Hellströms texter, han fångar ibland Göteborgs mindre vackra sidor väldigt väl.

    Svara

     Håller med om allt, fast JBerg är inte så bra på att sjunga 🙂 Sveriges bästa textförfattare dock och grym på att bygga melodier som inte låter som något annat band.
     Håkan är inte så dålig på texter heller, de gånger han skriver dem själv alltså 😂

     Svara

    Åh vad jag håller med dig! Trodde jag var ensam om att varken digga Kent eller Hellström 😄

    Svara

   Folk verkar bli provocerade av att jag inte har dåliga erfarenheter av män. Så pass så jag nästan känt att det är ”fel” på mig för att jag inte blivit våldtagen eller illa behandlad av en man.

   Svara

    Samma här. Även av att jag föredrar män på alla sätt framför kvinnor. Det behövs män för att balansera upp en tillvaro anser jag. Jag funkar verkligen inte med bara tjejer.

    Svara

    En fråga bara. Så du har aldrig varit med om en olämplig kommentar? En slisk på krogen? Du har aldrig hört när du var liten att ”pojkar gör så för att dom gillar dig”. Eller mansplaining?
    Känns som att du kanske inte har lagt märke till det, men det låter ytterst osannolikt att du aldrig skulle ha haft en enda dålig erfarenhet av en man.

    Svara

   1. Hälften av alla utlänningar som är här borde skickas hem. De som är här borde anpassa sig och klä sig rätt och börja jobba istället för att gå runt i sina förbannade slöjor och burkor.

   2. Förbjud tiggeri och skicka iväg alla romer.

   3. Nej alla barn är INTE gulliga och något som alla vill ha.

   Svara

    Att jag tycker folk som skammar andra för de skaffar barn pga miljön inte kan vara friska. (Är frivilligt barnlös själv)

    Svara

     Sorry skulle vara en egen

     Svara

  Vad tycker ni om artikeln i Expressen underskriven av 87 influencers?

  Svara

   Vad är det för artikel?

   Svara

   Fattar inte varför Sandra Beijer skrev under. Hon flyger extremt mycket varje år, konsumerar extremt mycket och röker, samt äter mycket kött. Hon tycker att staten ska bestämma. Men varför inte föregå med gott exempel? Hycklare.

   Svara

    Alla hackar på Sandra men andra som skrivit under framstår också lite paradoxalt, tex Isabelle McAllister som flyttat till Bali, satt barnen i ’green school’ och pendlar till diverse jobb..

    Svara

     JO visst, det var väl fler på den listan än Sandra som var hycklare. Men hon är rätt folkkär och reser sjuuuuukt mycket utan att skämmas för det. För mig var hon rätt oväntad på den listan. Men gulligt att hon tycker att Staten ska förbjuda fattiga att resa. Rätt typiskt miljöpartister som själva jobbar inom media och bor mitt i Stockholm.

     Svara

    Haha ja Sandras underskrift och ”försvar” var knäppt. Hon borde kanske gilla typ Nordkorea. Det bästa är såklart om varje individ själv gör skillnad och bryr sig, Att hon behöver pappa staten för att vara medmänsklig säger en del om henne.

    Svara

    Vi människor är hycklare allihopa! Men lättare att peka finger åt andra.

    Svara

    Också så himla ironiskt att Sandra skriver under på att det ska bli orimligt dyrt med flygbiljetter – när hon och hennes familj är stenrika så det blir ändå inte problem för henne att betala och fortsätta flyga som hon vill. Däremot för alla ’Svenssons’ som skulle drabbas.

    Svara

   Riktigt pinsam. Men på nåt sätt lite skoj för att det var så pinsamt.

   Svara

   Tyckte den kändes väldigt naiv. Tycker att det är fint att det försöker men tror verkligen inte att det gör någon skillnad. Det framstår som att de valt ut en lista med sina närmaste bloggkompisar och tänkt att “we shall overcome”. Någon man kanske kom på att göra i 9an. Det är önsketänkande utan dess like. ”Svar på tal” inlägget på Emmas blogg kände jag också väldigt mycket ”cringe” över. Tyvärr.

   Men visst. Ska jag vara ärlig så vill jag också att någon politiker ska våga ta lite obekväma beslut. men att tro att den här regeringen skulle göra det är helt skrattretande. Det tog ju rekordlång tid bara att komma fram till hur regeringen skulle se ut. Tror inte vi kan förvänta oss stordåd av dem.

   Men vem vet. Jag kanske har fel. Jag kanske vaknar upp nästa vecka och så har Stefan Löven bestämt att höja skatten på flygbränsle från 0 till 25%, klubbar igenom en offensiv plan för solcellsutbyggnad, inför rimliga fiskekvoter, påbörjar omställningen för EUs kommande beslut om att förbjuda vissa plastprodukter, inför en speciell kött-skatt med mera med mera

   Svara

  När slänger ni trosor? 🙊 När de fått fläckar som inte gått bort i tvätten eller tänker ni att en liten fläck inte gör nåt?

  Svara

   Mina ”bleks” jämt i grenen hahah… slänger inte för det. Läste att det kan bero på flytningar. Brukar slänga när dom går sönder eller är otroligt missfärgade och typ grådassiga, värsta jag vet

   Svara

    Det händer alltid mig med. Inte tar det lång tid heller innan de bleks. Jag hade en pojkvän som tyckte det var otroligt äckligt för att de såg smutsiga ut enligt honom. Men jag kan ju inte gärna slänga trosorna efter typ en månad så vad ska man göra…
    //En annan Maria

    Svara

     Det är ju för att din f*tta har ett föredömligt pH-värde! Brag about it! (Och snubben har ju, som vanligt, inte fattat nåt.)

     Svara

      Hur då??? Mina nya trosor bleks efter 2 veckor, varför har det med pH att göra? Sjukt stolt jag blev nu efter en livstids självskam haha!

      Svara

       Du har ett bra pH värde för fittan, hon mår bra 🙂

       Svara

        Men varför? Need to knoooow😂 Varför bleks trosorna av bra pH?

        Jag borde förstått detta(men inte trott på det) då killen jag ligger med älskar att slicka mig, säger att det är den godaste han smakat och slickar av sina fingrar emellanåt och efteråt… om man får prata så😱😂 Förlåt!

        Svara

         Läste längre ner nu! Tack😊

         Svara

          Ps, tvättar mig bara med vatten och ibland raps/olivolja för den sköna känslan.

          Svara

     Hallååå kom tillbaka, jag måste sova snart😂

     Svara

    Har alltid undrat varför exakt alla mina svarta trosor bleks i grenen…flytningar? Urinläckage? Vad händer liksom?

    Svara

     En välmående fitta har ett lätt surt pHvärde som bleker tyget. Jämför typ om du skulle droppa citronsaft i trosorna, inga konstigheter alls att det bleks 🙂

     Svara

     Asså tack!! Jag har trott att det typ är en ingrodd bajsfläck i trosan (blekt på svart blir typ brun/orange)! Har alltid undrat när den ska försvinna.

     Svara

      Sååååå skönt att denna diskussion kom på tal för detta diskuterade jag innan idag med min mamma 😂 Vi blev inte klokare, förrän nu när jag läst detta och kan andas ut.

      Svara

       Jag läste om detta bara i förrgår. Annars har jag alltid undrat, och nu läser jag om det igen. Varför är det alltid så? Man går ett helt liv utan att höra om en företeelse men sen när man hör om den första gången blir det alltid fler gånger i tät följd.

       Svara

   Får inga fläckar, skulle det komma blod så sköljer jag bara dom iskallt vatten innan jag lägger dom i tvättkorgen. Köper nya då dom blivit urtvättade/sladdriga.

   Svara

   De hamnar längst ner i högen av ”reservtrosor”… Kan alltid vara bra att ha några slit och släng kris-trosor ifall tvättstugan skulle brinna ner.

   Svara

    Brinna ner 😄😄😄

    Svara

     Vissa bunkrar för kriser i samhället, jag är en tros-prepper av rang. Man vet aldrig när man kan behöva extra trosor. Har alltid ett par kris-trosor i handväskan också (då är det perfekt med ett gammalt par som man inte saknar i byrån). För Viveka kan vara en she-devil och ge en både den ena och andra överraskningen när man minst anar.

     Svara

   Hjälp! Kastar _aldrig_trosor… har en låda med ’bra-att-ha-trosor’: för små, obekväma, sladdriga, trasiga… do they spark joy? Nej!

   Svara

   Fläckar = hamnar i menshögen.
   Jag slänger mina när jag känner för det typ, tror inte jag har någon speciell anledning. Brukar slänga några när jag köper nya, någon gång om året eller varannat.

   Svara

    Det där har jag inte fattat än. Har inga speciella menstrosor, haha. Kör samma jämt oavsett vad som pågår där nere😊

    Svara

     Inte jag, pallar inte förstöra för många. Ibland tvättas de ju rena men de som inte bli rena sover jag i när jag har mens.

     Svara

   När de gått sönder för mycket för att laga(ja jag lagar mina underkläder. Även strumpor) och/eller resåren inte går att rädda. Men ytterst sällan. Har några par jag ägt i säkert snart åtta år som fortfarande används.

   Svara

  Hej hej

  Svara

  Har muntlig tenta på måndag. Livrädd att jag inte kan allt in i detalj och blir utfrågad på sånt jag inte lärt mig till 100%. Tips för att minska på stressen sista dagen nu och fokusera? Är totalt sönderstressad just nu…

  Svara

   Ääääsch man brukar inte behöva kunna allt i detalj. Du kommer klara det galant. Och går det inte galant går det alltid att göra om, inte hela världen. Lycka till från en som pluggat på högskola i 4år ❤️

   Svara

   Gör en tankekarta. Strukturera upp.

   Förhör dig, be någon förhöra dig.

   Måla med stora penslar! Läs sedan en extra gång.

   Utgå ifrån föreläsningar och presentationer.

   Svara

   Äääsch man brukar inte behöva kunna allt i detalj. Har du pluggat ordentligt så har du gjort det som går. Det kommer gå finfint! Och gör det inte de kan man alltid göra om, inte hela världen. Lycka till ❤️

   Svara

   Jag brukar ta en promenad och prata/fråga/svara på frågor högt för mig själv. Då får jag en chans att prata igenom det jag vill vara förberedd på 🙌🏻.

   Svara

   Prata om det du KAN, det mesta går att vinkla till det du behärskar bäst. Använd formuleringar från frågeställningen och spinn på det!

   Svara

   Jag vet inte om du hinner men läs in det viktigaste på mobilen, ta en promenad och lyssna på det. Lyssna på det igen när du går och lägger det. Lycka till 😀

   Svara

  Hej alla öppet spårare!! Jag köpte ett par svarta jeans för ett tag sedan och fick en fläck på benet. Började gnugga på fläcken o den gick bort men även lite färg gick bort där fläcken va, så nu är det istället en ljusare fläck i färgen liksom. Någon som har något tips hur man kan få fläcken mörkare? Tänker ju att fläcken liksom skulle fortsätta va ljusare om jag tvättar hela byxan med en färgbomb. Trevlig kväll! 🙂

  Svara

   Finns klädfärg att köpa på ex ÖoB. Använd fläkmedel hädanefter!

   Svara

    Finns på ica och coop också.

    Svara

  Någon som möjligen hyr ut rum/lägenhet i London? 😝

  /26-årig tjej som flyttar dit snart men vet inte vart man ska börja leta o känner inte till nåra områden i Ldn 🙃🙈

  Svara

   Hej! Jag bor faktiskt i London och lett någon som kan ta över mitt kontrakt. Ge mig din mail eller Facebook eller liknande så kan vi skriva där? 🙂

   Svara

   Kolla när du kommer hit. Det är så otroligt många som blir lurade på rum här. Ta in på ett hostel första tiden så lär du känna folk där, sen ett mer permanent ställe, och kolla alltid på rummet innan du betalar något alls! Londonsvenskar på Facebook har många tips, samt Londonsvenskar.com. Själv tycker jag om Norra London bäst (Camden, Highgate, Hampstead) men bor söder om hela stan i Surrey nu med mina djur. 🙂

   Svara

    Ja, det är ju en bra idé. Känns lite svårt att leta härifrån. Kanske kan bo på något Airbnb i början. Tack så jätte mycket för tipsen! 😊

    Svara

  Jag har träffat en 13 år äldre man, med 2 barn från tidigare äktenskap. Vi börjar bli kära i varandra. Jag är själv skilsmässobarn och vet hur det kan vara med skilda föräldrar och nya ”bonus”föräldrar. Jag har inga egna barn, men älskar barn tycker egentligen det är roligt att han redan har barn. Men nu när det börjar bli allvar mellan oss börjar jag tycka allt känns mer verkligt och läskigt. (Har inte träffat barnen, vi har bara dejtat i två månader). Är det någon här som varit i liknande situation, träffat en partner med barn sedan tidigare, och kan dela med sig om hur det var och om ni har några tips vad som kan vara bra att tänka på?

  Svara

   Bli inte svartsjuk på barnen.

   Svara

   Gå inte in och börja uppfostra barnen. Speciellt inte med inställningen att du ska fixa den brist på uppfostran som du tycker dig se med ett utifrån perspektiv. Satsa istället på att bygga en relation och låt de som redan har en trygg relation med barnen sköta uppfostran (gissningsvis föräldrarna).
   Därmed inte sagt att du ska låta någon, inklusive barnen gå över dina egna personliga gränser. De har du naturligtvis rätt att hålla på.

   Svara

   Försök inte för mycket, då känns det bara som att du försöker vara inställsam. Kom inte och styr och ställ för då blir det ”du är inte min mamma”.
   Jag tror nog du bara ska vara dig själv och försök lära känna dom som om det vore nya människor som potentiellt kan bli dina vänner. Visa att du är intresserad men om de är avvisande är det bara att ge dom space så kanske de mjuknar så småningom om de inser att du inte är ute efter att bli deras nya mamma eller så.
   Jag har varit barnet från ett annat förhållande då pappa träffade en ny. Jag gillade henne inte. Hon försökte för mycket. Sen fick de egna barn och då slutade hon försöka lika mycket. Efter det var jag nog bara skitungen som var ivägen, hennes liv hade nog varit bättre utan mig och tyvärr så tyckte jag inte om mina nya syskon heller för jag kände mig alltid utanför.. Har fått höra i efterhand att hon inte vågade lämna mina småsyskon ensam med mig eftersom jag var en sån arg unge..

   Svara

   Du kommer alltid hamna på andra plats, och som ovan skrev bli inte svartsjuk på barnen, och anamma inte rollen som ”mamma”, barnen har redan en(?). Bli en till vuxen förebild för barnen, förstå lyxen att både ha en mamma och pappa samt en till (två, kanske mamman träffar en ny) vuxen person som hållet en kär.

   Svara

   Vill han ha fler barn? Kan vara bra att veta ifall ni blir seriösa då du ev kommer vilja ha egna kids i framtiden

   Svara

   13 års åldersskillnad ✔️
   2 barn sedan tidigare ✔️
   Alles gut ✔️
   Hans barn har, i mitt fall, två fullgoda föräldrar så jag behöver inte vara ’extra-mamma’, bara en schysst, intresserad vuxen.
   När barnen var hos sin pappa (50/50) lämnade jag space och prioriterade ALLTID barnen – vi fick ju partid veckan efter.
   Har såååå mycket bra att säga om detta.
   Vi har nu egna barn också och är en stor happy stjärnfamilj – mina barn har fina, numera vuxna, syskon plus deras mamma som ’sina’ vuxna.
   Och alla fördelar med en man som varit ensamstående pappa – don’t get me started! Fixar kalas, namnar kläder, orgar maskeradkostym, vet klädstorlekar, går på föräldramöten, lappar långkallingar, sjunger godnattsånger – motsatsen till det du läser om på @mansbebisar…

   Svara

   Ställ in dig på att du alltid kommer hamna på andra plats men var glad över att han är en bra pappa som sätter barnen i främsta rummet (bra att komma ihåg de gånger man känner sig åsidosatt)
   Låt barnen komma till dig och visa att du finns där och är uppmärksam när de kommer.
   Ha en tydlig kommunikation med pojkvännen om hur han vill att det ska vara hemma.
   Håll dig på god fot med mamman till barnen 😉

   Svara

   Som en redan skrivit, bli inte svartsjuk på barnen. Försök inte bli ”deras mamma” eller köpa deras kärlek. Det är det som förstört min och mina systrars relation till vår pappa, för att hans fru är psykopat och svartsjuk på oss barn.

   Svara

  Jag undrar hur ni som är vänster/miljöpartist tänker angående rökning? Tobaksindustrin är ju inte jättefräsch. Eller sträcker sig ert engagemang endast inom Sveriges gränser? Genuint nyfiken på hur alla vänsterpartister som röker tänker… Är det mer ok att förtrycka fattiga i andra länder som man själv är fattig i Sverige?

  Svara

   Långsökt. Så kan man ju säga om allt oavsett Paris man röstar på. Omöjligt att vara alla tillags. Vad skulle dom.konna med annars man måste tänka flera Steg längre…!

   Svara

   Jag tycker att tobaksindustrin är skit.

   Svara

    Vänta bara när ”annat röka” blir lagligt. Vad ska vi då tycka och tänka?

    Svara

   Numera rökfri sen ett par veckor men nej, det kändes såklsrt inte bra. Vet inte vad mer jag ska säga för har ju vetat hur fel det är mot miljön, industrin och mig själv mfn beroendet var länge starkare. Vänster- och miljöpartister är ju också bara människor, inga perfekta robotar inom alla områden

   Svara

   Håller med, folk som röker är äckliga och stödjer folkmord och slaveri. fattar inte hur ”vänsterfolk” kan röka.

   Svara

    Men är man inte vänster är det okej att stödja folkmord och slaveri? 😂

    Svara

     Men eller hur, ska man hållas mot nån högre standard? Har man en annan politisk inriktning kan man svina på? Känns så ibland, även kraven på politikerna.

     Svara

     Folk som inte är vänster röker inte.

     Svara

     Mycket korkat ska man få höra! 😂

     Svara

    En del är äckliga utan att röka.

    Svara

   Varför är den här frågan ställd till vänster och miljöpartister..!??

   Svara

    Moderater och kristdemokrater röker inte.

    Svara

     Och så är de öppna med att de inte bryr sig om fattiga och förtryckta…

     Svara

     Hahaha, då lever vi definitivt inte i samma Sverige

     Svara

     Det är sant.

     Svara

  Hej alla!
  Har en undran om hmm, alternativa stavningar.
  1. Urs, som någon skrev nyss. Säger ni då det så u,r,s eller uttalar det usch?
  2. Vassego. Är det ett ”gulligare” varsågod, alltså uttalar ni det även som ni stavar det eller har ni med sh-ljudet?
  3. Imon. Är det dialekt typ och ska uttalas så eller vad? Aldrig hört nån prata så, utan alltid med tydligt r, imorrn.
  Tack på förhand!

  Svara

   Spontant så låter alla tre lite som småländsk dialekt?

   Svara

    Nej, är småländsk. Det enda vi säger av dem är imon. Tror du att en smålänning skulle säga urs med R i? 😂 Vi tar bort R.. Det heter usch.

    Svara

     Men det stavas ju ändå imorrn (eller egentligen imorgon). Ni skriver väl inte alla ord som ni uttalar dem. Kommer inte på bra småländska exempel men en skåning skriver ju inte ”Skaune” utan ”Skåne” ändå? Vet att en del skriver allt på dialekt men när jag sett ”imon” så är de andra orden rättstavade liksom, med r mm. 🤔

     Svara

      Just imon är så inpräntat i text. Är nog olika beroende på vart man bor.

      Svara

       Tycker det låter som bebisspråk alla 3 och har svårt att uttala det normalt när jag läser haha .

       Svara

    Urs är väldigt norrländskt skulle jag säga. Mvh född i Småland, bott i Ångermanland.

    Svara

   Bara sjukt obildade använder sig av dessa ord, typ ung 3 barnsmamma på bidrag, ensamstående, rökare, tatueringar, har avlastning varannan helg för ungarna så mamman kan koppla av på närmsta pizzeria/Harrys under de helgerna och hitta någon ny spermadonator så bidragen fortsätter komma.

   Svara

    🙂 det var då satan hur mycket en dialekt säger om en människas liv 🙂

    Svara

    Hahaha, då får vi hoppas att de är härinne ikväll iallafall så de kan svara på frågan! 😄😉

    Svara

    Vad då inskränkt 😂 Syns om folk som dig.

    Svara

    Urs!

    Svara

    🤣✌
    Skrev vassego i ett inlägg nyss, kände mej nog lite spexig och fick feeling. Har två universitetsutbildningar (vilket iof absolut inte är något tecken på intelligens eller socialkompetens) jag röker inte (rök luktar bajs) och har inga barn. Men gillar pizza så kanske räknas….

    Svara

     Vart fick du det ifrån då? Alltså har du sett det eller hört nån säga så?

     Svara

     Tänker lite Albert & Herbert när jag hör/ser ’vassego’ – gillar det!

     Svara

    Fy fan dig tycker jag nästan synd om.

    Svara

   1 usch
   2 beror väl på dialekt, mer sydliga landskap kan säga vassego. Säger själv vashego
   3 Min skånska lärare säger så ibland när hon är stressad haha men det är nog enda gången jag hört det

   Svara

   Mitt ex skrev alla de tre grejerna och hon var ifrån norra sverige så jag trodde det var regionalt. Inte sett någon annan säga det förutom hon och hennes vänner, familj, bekanta osv. Tyckte det var urfånigt i början men nu när jag ser det tycker jag det mest är gulligt för det påminner mig om henne och hon var min första o stora kärlek i tonåren 🙂

   Svara

   1 ser konstig ut men har sett några få som skriver så. Jag har aldrig hört någon uttala det så dock.
   2. Så kan jag både skriva och uttala det för att låta lite lättsam.
   3. Känns ungefär lika konstigt och fel som när Catrin (Hedlund) skriver ”hnm” istället för att orka skriva ut hela odret ”honom”. Jag förstår det inte alls och det känns som en typisk grej som obildade skriver.

   Svara

   Jag säger allt detdär.. fö ja ä smålänning.

   Svara

    Var i Småland? Känner inte igen det alls, men Småland är ju stort.

    Svara

     Värnamo. Inte så mycket ”urs” dock utan isåfall uss eller yss. Eller usch!

     Svara

      Då säger du ju inte urs? 🤔 Aldrig varit med om en smålänning som lägger till R.

      Svara

       Nä jag skrev ju det, att jag inte säger urs utan isåfall uss. Så i min första kommentar borde det givetvis stå ”jag säger 2/3 av allt det där.” 🤔

       Svara

        Jag med. Vassego och imon… Jönköping 😉

        Svara

         Dock att tillägga, skulle aldrig skriva så. Förutom nu då, eeeh hejdå 😂

         Svara

         Jönköping här med men säger vassegod typ

         Svara

      Haha jag är också Värnamo-bo och tänkte direkt att orden lät som det pratas här.

      Svara

       Värnamo här med! Heja heja! 💪🏻✌🏻

       Svara

     småländsk böjning : sova, söv, sövit 😉 y blir ö ”körka” , i blir e ”feskeböxera” Småländska är kul. 🙂

     Svara

      Även västgötska. Förutom att y inte blir ö ytan ô.

      Svara

    Säger ok, men du stavar andra ord med r eller hur? Undrar varför bara vissa ord skrivs dialektalt i så fall..

    Svara

   Jag har något konstigt hat mot ”vassego”. Ryser i hela kroppen av obehag när någon säger så. Vet inte varför 😂

   Svara

  Mamma fyller 60 år och ska bjuda på en veckas resa i början av september.

  Bra budget, vill bo bra, inte alltför lång realtid.

  Har ni tips på vart?

  Svara

   Cannes eller Nice!

   Svara

    Bra förslag. Har varit där en del. Nice känns dock sådär med tanke på incidenterna där.

    Svara

     Mm sant.. Har promenerat på strandpromenaden där lastbilen körde ett år senare.
     Hemskt.

     Svara

   Samos (Grekland)

   Svara

   Amalfikusten!

   Svara

   Wien är alltid bra. Trevlig stad, många trevliga caféer och barer. Nära. Har varit där många gånger och vill alltid tillbaka.

   Svara

  Någon här som har erfarenhet av topimax/topiramax (medicin)? Berätta gärna.

  Svara

   Jag fick topimax mot depression. Funkade tyvärr inte särskilt bra på mig. Blev glömsk, började stamma, tappade bort orden hela tiden, kissade ner mig i sömnen osv.. Hoppas den funkar bättre för dig ifall det är en medicin du skall börja med! 😊

   Svara

    Tack för svar!
    Har ätit topimax i flera år nu. Den gör att jag tappar aptiten, så tänkte om fler kände igen sig. Hur många mg åt du?

    Svara

   Mot Epilpsi i combo med tre andra EP mediciner, biverkningen är kraftigt viknedgång man bara smälter bort vilket i mitt fall är toppen! Då alla de andra medicinerna jag proppats full av har haft motsatt effekt.

   Svara

    Precis. Den är suverän om man vill tappa (läs:rasa) i vikt. Tyvärr har jag äs så kämpar lite i uppförsbacke..

    Svara

     Oj då är det ju verkligen inte rätt medicin för dig, fast ibland har man ju inget annat val tyvärr om det fungerar bra mot besvären.
     Själv har jag haft den i ett halvår 200mg/dag men kommer höjas då vi ska försöka fasa ut en av mina andra EPmediciner under våren.

     Svara

  Är det ingen som tänkt tanken på att Michael Jackson inte är samma person som barn och vuxen? Jag menar han var svart och blev vit. Han borde ju ha svart dna eller vad man ska kalla det men får ändå barn som är vita och har ett icke afro-amerikanskt utseende. Har funderat på detta från och till. Genuint nyfiken på om det är samma person. Ingen annan som tänkt så?

  Svara

   Men kvinnan han fick barn med är ju vit så det är inte särskilt märkligt att barnen inte har hans afrikanska drag.

   Svara

   Spännande tanke, men vita gener kan väl ta över? Eller är svarta gener per automatik starkare? Tänker typ Elaines blonda, blåögda barn.

   Svara

    Nej nej, hudfärg ärvs inte så, du tänker nog på ögonfärg där brun är dominant.

    Hudfärg ärvs på ett helt annat sätt, har du en vit mamma och en svart pappa kan du bli vit, svart eller precis allt däremellan.

    Svara

     Är inte riktigt sant om ögonfärg heller utan en förenkling som en gång sades som sedan tog fart och blev till en ”sanning” även hos biologilärare tyvärr.

     Svara

    Men självklart är inte hans barn ”hans barn”. Då skulle de varit halvsvarta. Herregud. Visst i dagens samhälle kan man vara den man ”vill vara”, men tack och lov funkar inte naturen så.

    Svara

     Vad pratar du om? En svart persons barn med en vit person måste inte alls bli ”halvsvarta”. De kan bli det.

     Svara

     fast har du sett hans dotter, Paris Jackson? dom är ju sjukt lika på många sett!! likaså de andra två barnen

     Svara

      Det konstiga är att Paris är inte lik Michael som han såg ut naturligt, hon är lik honom efter operationerna. Samma med Prince haha.

      Svara

     Halvsvarta? Höger kroppshalvan svart, andra vit?

     Svara

   Nej? Hur menar du? Hans barn är ju mixade, inte ”vita” (oavsett hur vita de är i skinnet)

   Svara

   Ja det kan ju vara så. Mem det faktum att han blev helt vit? Inte en fläck nånstans av mörkare hy. Har träffat folk med viteligo men de är fläckvis vita. Visst kan vara olika för alla men ändå.

   Svara

    Hört talas om smink?

    Svara

    Givetvis så sminkade han över ”fläckarna”.

    Svara

    Smink och blekning av hyn.

    Svara

   Fast man ser ju förvandlingen över tid om man tittar på bilder från varje år!!

   Svara

   Varför skriver du din kommentar som om han var vid liv?

   Svara

   Men han hade ju vitiligo. En sjukdom där pigmenten i huden förstörs. Det är ju ingen nyhet? Sen att han började använda smink och grejer för att jämna ut det är ju inte heller någon nyhet.
   Och så har ju barnen en mamma också, som är vit. 😁
   Paris är ju jättelik Michael annars tycker jag, det är typ det enda jag kan tänka på när hennes bilder dyker upp i mitt IG-flöde haha.

   Svara

   Men snälla han är inte biologisk far till barnen utan hade en donator.

   Svara

    Men snälla skämtar du eller.

    Svara

     Det är väl välkänt vid det här laget?

     Svara

  Jag och min sambo har inte haft sex på mer än 7-8 månader. Vi är inte olyckliga tillsammans, tvärt om. Dagligen berättar vi för varann hur kära vi är, hur mycket vi älskar varandra osv. Kramas och pussas hela tiden. Skrattar 24/7. Har planer på hus och har precis köpt husdjur. Ändå har vi hamnat här och det är så svårt att bryta cirkeln. För trött, för mycket stress. Vad gör man? Någon som varit med om liknande?

  Svara

   Åk bort. Ta in på hotell.

   Köp nya underkläder och något kul. Tex glidmedel eller en sexleksak.

   Massera varandra, talk dirty, tänk utanför boxen.

   Svara

   Så har vi också haft det. Tror det gick 1,5 år till och med. Men vi typ bestämde att nu ska vi ha sex och efter vi gjort det några gånger och verkligen höll det ås har det flutit på mer.

   Svara

   Två ord; strap-on (eller är det kanske ett ord? Hmm) han kommer tycka det är sjukt mysko i början men sen så! Män har ju trots allt en G-punkt i rumpan för en anledning 😏

   Svara

    Men nej, usch. Däremot: bara gör det. Sex föder sex. Det är vetenskapligt bevisat. Ju mer sex ni har desto sugnare blir ni.

    Svara

     Varför är det usch?

     Svara

     Va? Varför är det usch för?

     Svara

      Det måste väl ändå vara ok att reagera med ett usch på uppmaningen att spänna på sig en strap-on att trycka in i rumpan på sin kille?
      Visst, det är 2019 men riktigt så wild & crazy är samhället ändå inte att detta anses fullt normalt.

      Inget jag skulle vilja göra heller, skulle kännas helt sjukt faktiskt.

      Svara

      Det kanske inte passar alla att leka med en dildo och en mans rövhål….

      Svara

       Men även om det inte passar alla behöver man inte skamma dom som gör det. Skärpning

       Svara

        Men när någon föreslår det så får man väl tycka att det är usch? Vi har alla olika preferenser, inte så att jag blir kränkt bara för att någon tycker det som jag gillar är nasty…skärpning själv och sluta vara så lättkränkt.

        Svara

         Tycker nog det är du som är lättkränkt som tycker usch bara för att dom inte gör något som passar din samhällsram, men oh well🤣

         Svara

          Men Jesus kristus får folk inte ens reagera utifrån vad de själva känner längre? Ge dig!

          Svara

        Man spammar inte för att man spontant tänker ”usch”🤦🏼‍♀️

        Svara

     Om du bara visste hur många män som gillar det 😉

     Svara

   Har det lite liknande, hade sex några gånger bara förra året, senaste gången i november tror jag. Vi har pratat om det men inte lyckats ändra på det. Kanske handlar om att verkligen bestämma sig och ta sig tid. Ville bara visa att ni inte är ensamma om det och bekräfta att det verkligen inte handlar om brist på kärlek. ❤️

   Svara

   Har ni svårt att prata sex? Ibland kan kommunikationen bli ett hinder. Om man är ”sugen”, men har problem att uttrycka hur mkt man längtar efter hans k*k i f****n el liknande så kan det spöka.
   Öppenhet kring just det är befriande och jag tycker att det ger en närhet.
   Vill till mitt försvar säga att jag förstår att det inte är en lösning på allas problem kring sex, bara en tanke.
   Lycka till!

   Svara

  Någon annan som ibland får så mycket flytningar så de könns som att man kissar ner sig vad tusan gör man?

  Svara

   Nej.

   Svara

    Ja men att svara nej va ju nödvändigt då du isåfall inte alls har en aning va jag pratar om 😂

    Svara

   Finns tabletter att få utskrivet av gyn mot rikliga flytningar.

   Svara

    Tack för svaret borde kanske gå till gyn 7 år sen sist.

    Svara

   låter som bakteriel vaginos. gå till en gynmottagning så får du medicin så blir fitty glad och lycklig igen!

   Svara

   Trosskydd?

   Svara

   När du har ägglossning så brukar man ha mer flytningar. Så länge de inte luktar illa är det full normalt. Hur mycket flytningar man har är väldigt individuellt.

   Svara

   Kolla in kontot vulverine på instagram, hon arbetar med fertilitetsförståelse och förklarar varför ens flytningar förändras under månaden. Mycket flytningar kan lika gärna betyda att du är dunderfertil!

   Svara

  Hej alla! Har en undran om alternativa stavningar jag sett på internet, bland annat härinne.
  1. Urs. Uttalar ni som skriver så det så också u.r.s. eller säger ni usch?
  2. Vassego. Använder ni det som en ”gulligare” variant av varsågod eller uttalar ni det med sch-ljudet?
  3. Imon. Säger ni så, utan r, är det dialekt? Stavas ju och låter ju annars ”imorrn”.

  Tackan för svar! (Och hoppas kommentaren går igenom denna gång…)

  Svara

   Finns väl ingen normalfuntad människa som skriver så

   Svara

   Du hade fått ett bra svar om vilka som skriver så, men det raderades. Hoppas du hann läsa för jag tänkte iaf ”japp just så”.

   Svara

    Du verkar vara en charmig person, Lovisa. Någon tanke på hur du själv påverkar klimatet här ikväll med tanke på tidigare inlägg idag?

    Svara

    Tror det står kvar ovanför, mitt första försök kom tydligen med ändå.. Undrar ju mer hur folk säger inte vilka de är…

    Svara

  En kompis från Taiwan kommer på besök till bla Sverige och ska spendera 24h i Sthlm. Vad får hon inte missa? Sevärdheter/mat/natur etc?

  Svara

   Vad är han/hon intresserad av?

   Svara

    Hon har inte några direkt utstickande intressen, men är en väldigt jordnära och lugn tjej! Hon gillar att resa, träffa nya människor, utforska nya kulturer etc. Hon är nyfiken och tycker det är roligt att testa nya och udda saker 🙂

    Svara

     Ni har bara en dag? Gör nån klassiker, skansen? Det är säkert udda och exotiskt för henne 🙂

     Svara

   Monteliusvägen och/eller Skinnarviksberget har fina utsikter över Stockholm! Annars är ju Gamla Stan alltid mysigt oavsett årstid.

   Svara

   Gama stan och Wasa-muséet även om det bara blir ett ”kort” besök på muséet.

   Svara

   Inser nu hur tråkigt stockholm är. Hoppas hon kommer på sommaren iaf, då är det åtminstone fint

   Svara

  Har pluggat klart sen flera år tillbaka och jobbar nu på ett bra och välbetalt jobb. MEN det är som att jag fortfarande är student i mina vanor – vill helst ha matlåda, storhandlar, handlar mest kläder på hm eller kedjorna. Har liksom inte ”lagt an” någon lyxigare vana fastän jag absolut kan. Jämför fortfarande priser på resor, mat etc och vill göra en bra deal. Liksom jag är inte snål men är bara dålig på att strunta i vad saker kostar, typ. Haha nån som är likadan??

  Svara

   Hur kan detta vara ett problem?

   Svara

    glömde den delen.. för att det såklart tar en massa tid jag egentligen inte har att fixa den där matlådan, jämföra priser, envisas med att göra saker själv istället för att ta in hjälp. Och att jag liksom vill unna mig saker men ändå inte kan med att göra det.

    Svara

     Eh, VDn på företaget jag jobabar på har alltid matlåda, så varför kan inte du? Hur är det ens ett problem?! 😂

     Svara

   Haha, jag handlar fortfarande inte dyrare kläder än H&M… 😄 Kanske för att jag har för stor storlek för riktigt fina märken men mest för att jag tycker det är jävligt onödigt att lägga 1000 spänn på en T-shirt typ. 😉
   Men bra att va sparar antar jag, om du är nöjd med det. Kanske kommer med tiden, att du vågar dig bort från det ( själv har jag lyckats med dyra res- och matvanor iaf…) 🤔

   Svara

   Tycker det låter sjukt sunt att inte konsumenthetsa ”bara för att du kan”. Och eftersom du fortfarande lever som student antar jag att du kan spara en drös pengar varje månad? Exakt vad är det som är dåligt med det?
   Be proud instead. Många som har svårt att tänka sunt och sparsamt.

   Svara

   Då tycker jag att du varje månad väljer något du tycker om och lägger de extra pengarna på det.

   Svara

   Tycker mer att det låter sunt. Men om du tycker matlåda är drygt börja käka lunch på nån närliggande restaurang. Jag är en riktig ”jämförare” när det gäller allt förutom mat. I mataffären kollar jag oftast inte priser men när det gäller smink, elektronik, heminredning och så vidare, herregud kan sitta och kolla online i 3h efter en jävla gardin. ^^ Hoppas det lättar lite grann när man får bättre betalt om typ 1,5 år =D Tänk- just do it 😉

   Svara

   Förutom det där med affärerna du handlar kläder i (onödigt att köpa kläder i plast som inte håller så länge) så låter allt som något vem som helst gör – även folk med pengar – om de är någorlunda ekonomiska.

   Svara

  Tips när man är olyckligt kär? Hjärtat gör så vidrigt ont idag.

  Svara

   Promenader med ljudbok är det som fick mig igenom de senaste månaderna…

   Svara

   För att komma över någon måste man komma under någon annan…eller hur man säger… är lite i samma situation och letar efter någon najs att komma under. Skitsvårt, jämför ju bara alla med han jag vill komma över🙃

   Svara

  Varför skulle hans barn inte vara hans barn? De är ju inte helt vita utan man ser att de har mixad bakgrund.

  Svara

  Hur många grader tvättar ni strumpor och underkläder? 40 eller 60? 🤔

  Svara

   60

   Svara

   60! Får panik över att tarmbakterier kanske är kvar vid 40 grader😂

   Tvättar allt separat:
   Underkläder/strumpor – 60 grader
   Handdukar – 60 grader
   Kläder – 40 grader
   Lakan – 90 grader (kvalsterallergiker)

   Svara

    Eh….kvalster lever inte i lakan. Det är för torrt. Så du kan nog lugnt tvätta dina lakan i 60 så slipper du en maskin. Däremot bör du tvätta kuddar och täcken i 90 samt lägga ut madrasser i kylan och se till att vädra ordentligt. Kvalster gillar varma och fuktiga miljöer.

    Svara

     Eh…. okej. Var det min läkare som sa det, får du ta det med honom.
     Och jag skulle aldrig tvätta lakan med handdukar, så jag tänker lungt tvätta vidare.

     Svara

      Varför skulle du inte det undrar jag? Är någon av dem äckligare än den andra? Och de ska ju ändå bli rena i maskinen?

      Svara

       Nej inte äckligare än de andra, det får inte plats ihop i maskinen helt enkelt så det är lättare att tvätta allt separat.

       Svara

        Men skriv det då…. Du fick det att låta som att du AAAAALDRIG skulle tvätta dem tillsammans pga av att handdukar är smutsigare än lakan.

        Svara

         Men jösses, måste jag göra en lång utläggning om allt jag kommenterar för att det ska passa dina behov?😂 Ta helg nu

         Svara

        Det är nyttigt för din tvättmaskin att med jämna mellanrum köras på 90*.

        /en som också tvättar lakan i 90* 😊

        Svara

        Aha. Inte jag som frågade som skrev ”men säg det då”. Det lät kanske lite så som hen säger men skulle inte gå på så hårt.

        Svara

      Din läkare är läkare, inte biolog. Kvalster behöver fuktiga miljöer för att leva. Dina lakan är för torra helt enkelt. För jag antar att du inte bäddar sängen på morgonen?

      Och varför inte tvätta lakan och handdukar tillsammans? Tanken är ju att tyger i tvättmaskinen blir rena… Och vad gör du med dina handdukar som gör att de blir smutsigare än din lakan?!

      Svara

       Hur vet du om jag bäddar sängen eller inte?😂

       För att det tar för mycket plats i tvättmaskinen varför blir ni så frustrerade över hur jag tvättar😂

       Svara

        Jag tror att det är för att dina lakan är fulla med skitfläckar från din killes något slappa ringmuskel.

        Svara

       Lyckliga du som inte svettas om natten så att dina lakan slipper att alltid vara lite fuktiga.

       Eller snarare, du är ett mirakel. 😊

       Svara

     Jodå, det gör dem!

     Svara

   Gud, 60 såklart. Har alltid fått veta att annars dör inte bakterierna?

   Svara

    Jag tvättar i 40. Jag tvättar för att ta bort fläckar. Varför tror du att dina underkläder är fulla av bakterier?

    Svara

     För att de täcker min stjärt hela dagen 😄 Ska jag sluta tvätta händerna efter toabesök också?

     Svara

      pro tip – allt är täckt med bakterier 🙂 du kommer aldrig undan såvida du inte bor i ett sterilt rum och aldrig går ut.

      Svara

       Jo men lite skillnad på vanliga bakterier och de som kommer ur rumpan rakt på trosorna? Detta ör ju inget jag kommit på utan rekommendationer överallt känns det som.

       Svara

        lite skit har ingen dött av vet du..

        Svara

      Jaha, ett tips är att du torkar rumpan efter att du gjort nr 2, så behöver du inte oroa dig lika mycket för att dina trosor ska bli indränkta med tarmbakterier… 😉

      Svara

       Men snälla.. Visste att den skulle komma. Klart man gör men man får ju inte bort alla bakterier för det. Plus att man fiser ju under dagen, luft med bajspartiklar (även om de inte är synliga) kommer ut.

       Svara

       Torkar?? Är det så äckliga vissa är, att de inte ens torkar? Jag tvättar fan min rumpa efter varje nr 2 besök. Älskar doften av palmolive där bak. Fyyy nu mår jag illa. Och anonym
       Klart du ska tvätta i 60!! Annars dör inte bakterierna och ja det är så äckligt!! Lyssna inte på dessa smutsfans.

       Svara

        Stolliiiis

        Svara

        låter som du behöver hjälp, men behöver inte vara kliniskt ren

        Svara

         Nej jagbehöver inte hjälp. Kan inte fatta att någon frågar en människa som uppenbart bryr sig om sin hygien om den torkar sig? Är det intr folkvett eller är folk så vidriga att de inte ens torkar sig? Och sen provar byxor på typ hm. Kräks!!!!!

         Svara

         Att behöva hjälp för att man äcklas av folk som inte torkar sig? Det är nog du som behöver hjälp. Smutsiga äckel.

         Svara

    Fick höra nyligen att det krävs 70 grader för att bakterier ska dö och stämmer det så går du ändå runt med dina stjärtbakterier hela dagarna 😁
    Tänk på det nästa gång du sätter på dig dina 60graders-tvättade bakteriefyllda trosor. Mmm…

    Svara

   Tvättar typ ingenting i 60, allt tvättas i 40, om det inte står 30 specifikt. Jag har aldrig dött eller blivit sjuk i alla fall. Pallar dessutom inte heller köra sex maskiner tvätt när tvättstugan ligger i andra husets källare.

   Svara

   Underkläder, strumpor, lakan, handdukar 60 grader, alla kläder 30 grader.. ibland 40.. sällan dock..

   Svara

   Lakan, handdukar, underkläder och barnens alla kläder (snart 1 och 5 år) tvättas i 60 grader.

   Mina och sambons ”vanliga” kläder tvättas i 40 grader. Ibland tvättar jag vanliga plagg även i 60 grader om det är så att jag kör en 60-maskin och ”desperat” behöver ett specifikt plagg. Kläderna har aldrig krympt eller skadats av tvätt i högre temp.

   Vissa finare plagg tvättar jag i ”fintvätt” i tvättpåse och 30 grader, men det är bara ett fåtal plagg. Försöker bara köpa kläder som tål vanlig tvätt.

   Vid sjukdomar såsom magsjuka tvättar jag kläder/sängkläder/mjukisdjur/snutte etc i minst 70 grader, ibland även 90 grader. Det brukar gå utmärkt.

   Svara

   Bra artikel om bakterier i kläder och tvättmaskiner. I korthet, håll maskinen ren och tvätta allt som går i minst 60 grader för att minimera risken för skadliga bakterier.

   https://www.hemhyra.se/nyheter/smittor-sprids-gemensamma-tvattstugor/

   Svara

  Förlåt för långt inlägg
  Jag och min pojkvän (vi är 17 år), har varit tillsammans i nästan 3 år. Problemet är att hans mamma inte gillar mig.
  Hennes problem med mig är att jag är blyg. Grejen är att jag inte är SÅ blyg. Jag hälsar alltid, jag är aldrig otrevlig, jag är alltid med, det är inte så att jag går iväg och gömmer mig. Jag svarar alltid på tilltal osv osv.
  Jag har haft mycket psykiska besvär och gått till en psykolog i flera år. Jag har varit deprimerad och lider fortfarande av svår ångest, social fobi och ocd. Därför är det svårt för mig att alltid vara utåtriktad och socialisera med allt och alla, men jag försöker verkligen ta initiativ.
  Jag är nästan aldrig välkommen, varken på middagar, högtider, födelsedagar eller verkligen små saker. Jag tycker verkligen det är jättejobbigt, eftersom det samma inte gäller för min pojkvän i min familj. Eftersom hon vet hur jag mår tycker jag att hon som vuxen borde ha mer förståelse.
  Jag och min pojkvän är uppfostrade väldigt olika, min pojkväns familj är väääääldigt sociala och högljudda och min familj är lite mer lågmäld och privat.
  På senaste tiden har jag blivit ännu mer obekväm, det var på nyårsafton som jag fick reda på vad hon tyckte (hon berättade varför jag inte var välkommen, trots att hon visste att jag skulle vara ensam utan planer), men jag hade känt på mig att hon inte gillade mig.
  Ville mest bara skriva av mig, någon som vet vad jag kan göra?

  Svara

   Tillägg, då jag och min pojkvän inte är myndiga förstår jag ju att hon bestämmer, såklart. Men det är verkligen bara hennes åsikt som räknas, det finns ingen möjlighet för diskussion.

   Svara

   Vad säger din pojkvän om allt?

   Svara

   Men kära värld, vilken vuxen människa beter sig så? Det är verkligen inte dig det är fel på överhuvudtaget. Så som du beskriver det har du inte gjort annat än att försöka vara trevlig och tillmötesgående. Du behöver inte ändra på dig själv. Var den du är. Som en vuxen individ bör hon kunna kapabel till att vara trevlig och välkomnande gentemot dig. Om hon inte kan göra det för att bara vara en medmänniska, så kan hon åtminstone göra det för hennes sons skull.

   Har du pratat med din pojkvän om det hela? Kanske kan han prata med henne.

   Svara

   Försök tänka att problemet ligger hos henne och inte hos dig, för det är ingen annan än hon som gör fel. Kanske känner hon en rivialitet för sin son, en ny kvinna är viktigast i hans liv och snart kan hon inte bestämma mer över honom.

   Men vad säger din pojkvän, kan han prata med henne? Kan ni umgås mest hos dig? Måste han vara med dem varje högtid? Du behöver inte vara en del av hans familj, även om det såklart är skittöntigt och tråkigt att hon beter sig som om hon vore hans lillasyster och får dig att känna så här.

   Återigen, det är inte dig det är del på. Tyvärr är inte vuxna vettiga bara pga att de är vuxna, lite oftare tvärtom och du verkar hundra gånger mognare än henne ❤️

   Svara

   Det låter ganska stört faktiskt. Ni är såpass unga, faktiskt barn enligt lagen och hon är vuxen. Du är hennes sons kärlek sen tre år och beter dig inte illa mot henne eller andra i familjen? Och hon tycker hon har rätt att säga detta till dig för att du inte har den personlighet hon önskar? För jävligt. Hon borde hålla der inom sig och bjuda till mer. Vet inte om du kan göra nåt hennes beteende men det är inget del på dig, försök skita i det!

   Svara

    Inget fel på dig ska det stå såklart, har för tjocka fingrar typ..
    Stay strong! 👊🏻❤️

    Svara

     Jag försöker strunta i det, det hade varit lättare om jag faktiskt varit välkommen. Nu går hennes åsikter ut över mig och gör att jag blir väldigt utanför.
     Och ja, enligt henne måste han vara med på ALLT. Traditioner är väldigt viktiga för henne och går tydligen inte att ändra på. Jag begär inte att vi ska få fira jul ihop, men vi får nästan inte göra någonting ihop.
     Tack ❤️

     Svara

      Låter som hon är svartsjuk på dig och att hon gör allt för att ni ska göra slut. Hon är rädd för att du skall ta över sonens liv och att han ska spendera mindre tid med henne. Sin pojkvän borde säga till henne på skarpen! ”Är inte min tjej välkommen så kommer inte jag heller!” eller vad man nu vill säga ❤️

      Svara

       Din pojkvän*

       Svara

   Vart är din pojkvän i det hela? Tar han ens ditt parti? Står han upp för dig? Varför sätter han inte ner foten och kräver att hon respekterar dig och behandlar dig bra?
   Låter som ett typiskt fall av ”min son är för bra för dig”-mamma. Jag tror att hon helt enkelt sätter sin son på en f*cking pedistal och inte ens kronprinsessan skulle duga åt honom.
   Det där med vuxna kvinnor som behandlar unga kvinnor som skit övergår mitt förstånd men tyvärr är de så satta i sina sätt att det finns inget en yngre kvinna någonsin kan säga för att få dom att förstå hur illa de beter sig.
   Jag har inget bra råd annat än att försöka undvika henne.. Det kan ju inte vara så kul att umgås i den familjen om du hela tiden känner att du är ovälkommen. Tur att ni snart är myndiga.

   Svara

    Han vet hur dåligt jag mår av allt detta, men har aldrig riktigt sagt ifrån. Några gånger har han ifrågasatt, varför jag inte får följa med på vissa saker, men när hon har bestämt sig går det inte att övertala henne. Jag tror dels inte han riktigt förstår verkligen hur jobbigt det är för mig och dels tror jag inte han vågar. :/

    Svara

     Men vad är det för partner du har? Han är minst lika stor del i problemet som sin mamma. Jag hade blivit galen om min partner inte stod upp för mig (oss, vår relation, kärlek etc).

     Min sambos föräldrar är väldigt kristna (pingstkyrkan). De är öppet homofobiska och de vill inte att man talar öppet om att deras son är gay osv. Jag följer ändå med på alla ”familjetraditioner” och min sambo visar öppet sin kärlek till mig när vi är i deras sällskap.

     Förstår inte hur din partner kan ursäkta hans mammas agerande. Spelar ingen roll om ni är 17 eller 77. Jag hade blivit mer sårad över hans agerade i situationen än mammans.

     Svara

   Fy fan vad elakt av henne. Hur kan man säga att någon inte är välkommen för att den är blyg men inte har gjort nåt fel??

   Svara

  Ett helt underbart blogginlägg om hyckleriet hos influenser.

  https://toklandet.wordpress.com/2019/01/26/de-hycklande-87-har-ar-nagra-av-dem/

  Svara

   Obs, det är inte min blogg.

   Svara

    Säkert.

    Svara

  Jag fick en befordran/blev internrekryterad för en månad sedan. Till en början hade jag inga problem att släppa jobbet när jag gick därifrån, jag hade upplärning så fick göra allt enkelt jobb. Nu har jag de två senaste veckorna lärt mig ännu mer för att kunna ha huvudansvar i två veckor, det är mitt jobb att se till att allting lämnar företaget som det ska. Igår hände en grej som inte var på grund av mig, men som jag ändå får stå till svars för. Hur släpper man egentligen sådant när man kommer hem? Jag lärde mig ju med mitt förra jobb att inte ta med det hem, och tillslut att inte bry mig mer än nödvändigt.

  Hur gör man egentligen? 😂

  Svara

   Vet inte vad du jobbar med men det är mänskligt att det blir fel någon gång. Så länge du inte är hjärnkirurg så vet du bara hur ni ska göra nästa gång för att det inte ska bli samma fel igen.

   Svara

    Jag är produktionsplanerare, och gör rätt 90% av tiden. Av de 10% som blir fel kan vi oftast rädda 7-8%. Resterande 2-3% får resultatet ”nu lutar jordaxeln fel, jorden har gått under, ni är vädelösa, Hitler var en bra människa i jämförelse”, alltså vill verkligen inte göra fel/missa saker. Alltså det är ju oundvikligt, men det känns oftast som om jag missat botemedlet till cancer.

    Svara

  Jag vill lära mig sjunga 😭
  Hur?! Vill verkligen kunna! Inte för att uppträda eller liknande jag vill bara kunna sjunga fint o starkt. Bara för min egen skull. Men hur tusan lär man sig det? Sjunger falskt som faeen har inte råd till nån sångpedagog osv

  Svara

   Samma här! Och fattar inte vad som menas när de säfer att man ska sjunga från magen, och att man vet när man gör det. Hur vet man? Hur känner man det?

   Svara

    magstöd – både när man spelar ett blåsinstrument (jag spelar tvärflöjt) och sjunger så ska du använda magmusklerna – d.v.s. inte spänna halsen eller sjunga bara sjunga från strupen – stämbanden, tvärtom – den biten av kroppen ska vara avslappnad och det är magmusklerna som ska jobba. Pröva att ta djupa andetag där du fyller lungorna ner till botten och blås sedan en ton så länge du kan i en flaska eller dito (ballong?) tills du inte har en gnutta luft kvar. Det är de musklerna du använder på slutet för att få ut den sista luften. Ett annat trick för att känna kontroll fick jag lära mig av en kyrkomusiker. Han sa ”föreställ dig att du sjunger genom ett sugrör” – att bara ha ett sugrörs storlek att blåsa luften genom betyder att man verkligen måste ha kontroll. Magen!

    Svara

   Sök på youtube efter sångpedagoger tex som visar sångteknik och övningar.

   Svara

   Ja, kolla på Youtube, eller kolla om det finns någon musikhögskola eller liknande i din stad, eleverna brukar ofta vilja ha sångelever och då är det superbilligt/gratis eftersom att de behöver det till sin utbildning. Har jag för mig 🙂

   Svara

  En av mina absolut bästa vänner ska ha baby shower då jag är bortrest. Det bestämde hennes familj och gamla klasskompisar idag. Känner mig så sårad och började gråta. Av alla som kommer närvara har jag känt henne längst och vi har haft ganska kontinuerlig kontakt och varit med om massor i över 10 år, trots att hon flyttade, pluggade och kom tillbaka. Anledningen är främst hennes familj (morsa) tyckte att just det datumet passade bättre, trots att de faktiskt kunde ett annat datum. Men då kunde inte en av hennes klassisar, och mamman värnar mycket om att just alla de ska vara med.

  Vet inte vad jag ska göra, ska jag säga det till min vän? Hon VET ju att det kommer en shower, bara inte när. Eller ska jag prata med hennes sambo? Eller göra något bara jag och hon – och i så fall vad? Kommer ändå missa shower då ju. Fyfan för dem. Förstört hela min dag för hon betyder så jäkla mycket för mig.

  Svara

   Har du frågat om dom kan byta datum o vad är deras argument för att inte byta? Är det andra som inte kan komma då?

   Svara

    Det började med att en klassis skrev i gruppen ”vi tänkte detta datum, hur ser det ut för er?”.
    Jag kunde inte så vi började diskutera andra alternativ. Morsan skrev från ingenstans ”Viktigast är att min dotter kan!!!”. Man ba NEHE, lite svårt med en shower utan den blivande morsan liksom.
    Vi diskuterade vidare, tom systern kunde det andra datumet.

    Så kom morsan idag o ba ”Det bestämda datumet passar oss bäst”, varpå syster skriver ”eftersom det ska vara hemma hos våra föräldrar och datumet passar familjen bäst, så hoppas jag ni kan ha förståelse”. Detta efter en lång diskussion om datum fram och tillbaka. Andra datumen jag kom med var det en tjej som inte kunde, från gamla klassen. Medan deras datum så är vi två ”gamla vänner” som inte kan.

    Svara

   Fast va? Klart du inte ska berätta för din vän att hon ska få en babyshower och nej, du ska inte lägga dig i. Du får be dem ge henne en present ifrån dig och så skriver du på kortet hur mycket du önskar att du kunnat vara där och hur mycket hon betyder för dig. Det är hennes dag, inte din dag.

   Svara

    Tack, låter klokt. Alltså det är vad som sårar mig, att mamman prioriterade de gamla klasskompisarna och inte vi gamla vännerna.

    Svara

     fast nej. enligt dig själv så har mamman prioriterat sin egen familj då det valda datumet passar dem bäst.

     Svara

      Hoppsan, svaret hamnade längst ner i tråden (:

      Svara

   Känner du inte att du kan berätta hur du känner för hennes mamma och föreslå fler datum? Jag tycker inte att du ska berätta för din vän om det är tänkt att vara en överraskning. Även om hon kanske vet vad som väntar så småningom, så blir ju överraskningen lite mindre kul om hon ska behöva engagera sig i sin egen överraskning och ta en argumentation med sin mamma.

   Svara

    Ja fast som jag skrev ovan, mamman skiter i mig och prioriterar henens gamla klasskompisar. Det viktigaste var att alla DE kunde komma. Mitt förslag skulle leda till att EN av de inte kunde. Hennes förslag leder till att jag och en annan vän inte kan närvara.

    Svara

     Då har du ju försökt så gott du kan för att kunna närvara. Din vän kommer att förstå om du förklarar i efterhand. Du och den andra vännen kan väl göra en plan tillsammans och ha en egen liten shower vid ett annat tillfälle? Det är ju världens lyx att bli uppvaktad flera gånger av människor i ens närhet, så din vän lär knappast bli annat än glad att du vill göra någonting för henne.

     Svara

   Ha en egen, bara hon och du? Kanske säg att den är planerad (inte när) men att du sen länge är uppbokad (utan att säga vad) och inte kan ändra, det här handlar ju inte om dina känslor egentligen även om jag stöttar hur du känner till hundra. Men typ föreslå att ni ska ha en egen som du styr upp?

   Svara

    Ja, får nog bli något sådant. Bara att jag säger att jag inte kan, men att jag gärna vill skämma bort henne ändå. För hon är en så fin och okomplicerad människa och förtjänar verkligen det!

    Svara

    Superbra ide, kör en själv med henne. Det blir både roligare och personligare.

    Svara

   Men fy. Förstår att det gör dig jätteledsen. Vet flera faktiskt som varit med om liknande eller av olika anledningar inte kunnat närvara, men då har de fixat något eget jättefint själva. Alltså bara två personer. Den berörda blivande mamman har alla gånger blivit obeskrivligt glad och lycklig och tyckt att det nästan varit mysigare att bara vara två 🙂

   Svara

    Men åh, TACK!! Jag vill ju egentligen vara skämma bort min vän. Finns ingen som varit där för mig så mycket som hon. och den enda vännen jag faktiskt älskar. Tack så mycket för stöttningen du fantastiska medmänniska <3

    Svara

     Gör ett fint paket och en enkel blombukett till din väns BS. Se till att det öppnas på showern.

     När hon öppnar det ligger det någon fin upplevelse där med dig.

     Spa, pedikyr/manikyr/ögonfransar, helt enkelt något som hon kan ha glädje av inför babyträsket. Ta med din vän på afternoon tea, tex. Något mer än bara lunch/middag ute.

     Istf barnkläder köp en fin inbunden bok om barns utveckling. Bästa ”vännen” i många år. En ”min första bok” till babyn.

     Fint av dig att engagera dig så.

     Lycka till!

     //Moa

     Svara

   Någon som har tips på vad man kan hitta på då? En vän och en blivande mammis? Hon har sett fram emot denna graviditet i flera år och efter ett missfall, kom denna blessing.
   Uppskattar era svar så mycket, är helt tårögd för känner lite hopp nu efter att ha varit så ledsen hela dagen <3
   You just gotta love this place alltså.

   Svara

    Fy fan vilken fin vän du är 💕 hade jag haft en sån vän så hade jag älskat att ha en heldag. Spa? Massage? En shoppingdag på stan? En hotellnatt med massa god mat och gottis? Beror ju på hur mycket pengar du vill lägga. Som gravid (är hon höggravid?) Så hade jag älskat att få gå på massage eller hänga på ett spa. Dröm!

    Hoppas ni får en fin dag hur som ❤️

    Svara

     Haha, hade inte uppdaterat men vi tänker samma M. 😊💕

     Tänk på att massage ibland inte funkar på en gravid.

     Och som sagt, ni kan också köra SPA hemma med ansiktsmask nagellack mm. 🌸

     Svara

     Åå, tack så mycket❤️ Tänker nog också på en hotellnatt med spa, middag och en härlig brunch dagen efter. Det får kosta, vill verkligen visa hur mycket hon betyder för mig. Tusen tack för svaret!❤️

     Svara

      Fotmassage! Helvete vad gravida kvinnor kan få ont i fötterna pga massa vatten som svält upp fötterna och anklarna.
      Också nåt roligt och skönt för ansiktet då graviditetshormoner kan göra mycket icke-kul.

      Du är en toppenvän! Lycka till!

      Svara

    Jag planerade för ett tag sedan en möhippa from hell där vissa bara ville göra vad som blev kul för dem. Sket i att kompromissa då en pga sjukdom inte kunde genomföra vad de ville göra etc etc.

    Blev bra ändå. Vi fick dela på oss. Dock hintade jag lite lätt vad som hänt då bruden mer eller mindre frågade rakt ut och inte förstod varför det blev två firanden och dessutom väldigt nära inpå vartannat. (Och Jag är glad över att inte behöva umgås med dessa sk vänner då de långt från mig. 😊)

    Men vad göra då. Finns flera ställen där ni kan hyra ett relaxrum och ha pedikyr tillsammans. Mumsa på frukt och bara va.

    Eller göra samma hemma hos dig.

    Vad tror du om det?

    Svara

     Ja det låter också bra, med pedi och god frukt, sen kanske en brunch? Hemma har jag två kattmonster som hon är allergisk för så dem ska hon få slippa 🙂

     Svara

    Något med fokus på henne med tanke på att hon snart har fullt upp med en bebis. Tex fotmassage, pedikyr/manikyr, chokladprovning? Eller om det finns något hon tycker om men kanske inte känner att hon har tid att göra själv (eller inte prioriterar). Passa på att skämma bort henne lite och gör något mysigt bara ni två. 🙂

    Svara

    Vad sägs om spa, brunch eller afternoon tea någonstans? Skulle jag uppskattat när jag var gravid 🙂

    Svara

     Ne jag har nog skrivit tokigt. Först var det en gammal klassis som sa ett datum. Jag o en annan sa att vi var bortresta då. Och att vi borde ta ett datum där förs kan helt enkelt. Alla höll med. Sedan diskuterades alternativ. Sedan kom mamman med ”viktigast är att min dotter kan, jag kan förmodligen inte månaden innan hon föder, så det får bli månaden innan”.

     Så vi diskuterade den månaden innan och vi kom fram till andra helgen. Några dagar senare skriver hon ”sista helgen blir nog bäst (alltså samma datum som presenterades först utav allt, av en klassis” varpå systern (som tidigare var med på andra helgen) svarar ”min familj kan bäst då så det får ni respektera”.

     Så att det passade familjen bäst är en lögn, för de kunde flera datum speciellt då systern är mest insatt och själv röstade på andra helgen. Utan de valde den helgen då alla hennes klassisar kunde.

     Svara

     Ja det låter toppen! Blir nog något sådant. Tack! ❤️

     Svara

  Detta med mens och pms.. mår så fruktansvärt dåligt av detta, börjar kring ägglossning och är lite till och från fram tills mensen kommet och då vill jag gräva ner mig några dagar och bara gråta.. eller dö.. magen bullar ur, jag mår illa och livet suger!!! vad ska jag göra? 😔 vitaminer? Sluta helt med godis? Påverkar det ens hormonerna??

  Svara

   Prata med gyn, men en låg dos antidepressiva kan hjälpa om de tas under pms. Har svårt att se att vitaminer skulle hjälpa.

   Svara

   Premalex är tyvärr det enda som verkligen hjälpt mig!

   Svara

  Okej hörni, hur visar man att man gillar någon?? Är 20 år fyllda och har aldrig haft ett förhållande, har faktiskt aldrig ens visat mitt intresse för någon jag fattat tycke för.. Nu har jag börjat falla för en snubbe. Såå, hur gör man? Är förövrigt ingen blyg person men när det kommer till kärlek är jag en riktig mes!

  Svara

   Du hämtar en stekpanna och slår han i huvudet och ropar ”YO, JAG GILLAR DIG!”. Enda rätta är att vara klar och tydlig, snubbar fattar inte annars och innan du vet ordet av så springer han och nuppar med någon annan eftersom han drog dit korven pekade istället för att känna efter med hjärtat och inte ballen.

   Svara

   Bjud ut han och visa vem du är. Faller han för dig så är det bara att köra. Annars ere hans förlust. Lycka till!

   Svara

  Det va tomt i kylen och va sugen hamburgare, är en person som gillar mycket ingredienser som kan leka med smaklökarna.

  Från botten och upp

  Rostat bröd
  Dressing
  Färsk gurka
  Inlagd rödkål från julen(I KNOW!)
  Hamburgare
  Ketchup
  Avokado(Who knew?)
  Lök
  Dressing
  Rostat bröd

  Godaste burgaren jag ätit på riktigt, och rödkålen va det som gjorde det! Avokadon kändes knappt, men jag va så iofs så sugen så jag slukade den hel utan att andas. Precis som en matglad och tjuvaktig hund🙄😍

  Svara

   Picklad rödlök, dressing med srirachasås, ost, sallad, saltgurka, hamburgare med bacon i och tryffelaioli on top BOOM, så gott!!

   Svara

   Avokado är det godaste som finns på hamburgare!! kör iprincip alltid högrevsfärs, MASSOR av avokado, sallad (alltid den på ”kruka”, vad nu den kallas? 😂) rödlök (vanlig eller pickad) Philadelphia och sircahamajo. 🙌🏼

   Svara

  Har någon här käkat på babas burgers? Vad tyckte ni?

  Svara

   GOTT!

   Svara

   Helt okej, absolut prisvärt, speciellt luncherbjudandet dom brukar ha. Men är du sugen på bra burgare så testa Bastard Burger eller Bun meat bun istället, betydligt bättre enligt mig! 😍🍔

   Svara

  Tvättar ni er varje gång ni bajsat? Vet att Mellanöstern och Afrika gör man det, men verkar inte vara en grej här i norra Europa.

  Svara

   Neej, vem har tid med det? På jobbet liksom och sen får man gå crab-style till duschen efter?

   Svara

    Tvätta med blött papper såklart!

    Svara

     huu vad vidrigt🤢

     Svara

   Ja, jag gör det, hela min familj gör det och vi är européer. Så underbart att alltid dofta så gott där nere och alltid vara sådär nytvättat fräsch. Tänker att typ om jag fick bajs på handen hade jag ju inte bara torkat bort det utan även tvättat med tvål..

   Svara

    Dock inte på jobbet pga obvious reasons…

    Svara

  Har ni någon gång gått ut på något ställe som influencers har hyllat, och blivit jättebesvikna?

  Jag har själv några erfarenheter, och tänker att det borde finnas fler ställen man borde undvika. Förstår dock att de hyllar ställen som vänner osv. äger eller om de får betalt för inläggen, men det blir så konstigt när man går till vissa av dessa ställen (typ ’Brödernas’ lovordad av familjen Rosas) så är det så olikt deras inlägg jämfört med när man är där..

  Svara

   Riche. Det mest överskattade någonsin. Maten var inte god, servicen var medioker och inredningen är inte fin eller mysig.

   Svara

    Jag säger detsamma! Inte speciellt god mat, men det värsta var att min väninna på besök från utlandet fick sitt huvud dunkat i tallriken av en berusad man som blivit ”utkastad” (han fick gå ut själv). När han passerade vårt bord tog han med kraft tag i hennes bakhuvud och dunkade hennes panna i hennes tallrik! Vi fick lite extra vin och skulle bjudas på efterrätt, men den betalade vi. Orkade inte tjafsa om det.

    Svara

     Låter helt sjukt!!

     Svara

    Ja Riche mat suger faktiskt, man spröjsar bara för att visa upp sig…

    Svara

   Pom och Flora… rätt trist meny, supertrångt och rejält overpriced

   Svara

    Håller inte med, menyn är ju nice och inte för dyr heller.

    Svara

   JA! Den där jävla Lidingö pizzan!!!! 450 gradi. Svindyr och fan värsta pizzan jag nånsin ätit.

   Svara

   Mr cake!!! Skräp. Köpte hem 6 desserter och 4 var vidriga. En var som smör med lite choklad i. Snacka om att ett namn kan sälja vilket skräp som helst.

   Svara

    Just det, gick också dit, spenderade galet mycket pengar på dessert och blev jättebesvikna! Tydligen ska maten vara god men det känner jag mig inte så sugen på att testa.

    Svara

  Är så jävla förbannad… min kille frös in….. pekas potatisgratäng.. och det gör man inte… gick förfan inte att äta bara.. Fan vad många punkter. 😭

  Svara

   Don’t mess with food! Damnit känner din besvikelse..

   Svara

    Tack! Har fortf inte smält det. Känner sån besvikelse över att han är min babys daddy. 😭 ska han uppfostra mitt barn? När han göra såna misstag? Nä. Blir att ansöka om ensam vårdnad och kontakt förbud på måndag ❤

    Svara

     Ensamvårdnad och kontaktförbud är helt rätt väg att gå. Fyfaan för människor som skändar mat på det viset😖

     Svara

      Ja! Blir väl att skriva hotlappar på det och lite snack om maskerade män. Då kommer jag bli tagen på allvar! ❤

      Svara

   He did not o.o
   Oförlåtligt! Nu måste han godgöra dig och visa respekt mot Pelas potatisgratäng!

   Svara

    JAG VET!!!! Känns som hela min värld raserats. Jag menar… Vem är SÅ dum? Och så sa han att det var mitt fel för jag inte hade stoppat honom… det kanske är mitt fel.. är det jag som är korkad att jag inte stoppa honom när han packade upp varorna medans jag tog hade om vårt barn i ett helt annat rum i lägenheten? Mitt fel att pekas blev äcklig och grynig? Mitt fel att jag inte påminde honon för 3dje gången att vi skulle äta den dagen efter och han inte behövde frysa in den? .. män..
    Borde skaffa tinder sen när jag blir singel på måndag och skriva i bion ” fryser du in pekas? Swajpa vänster.” ❤

    Svara

  Ni som har Calvin Klein-underkläder, tvättar ni dem på 60? Eller bara 40 max då rekommendationen ju är 30? Det blir ju inte rent då tänker jag? Men jag vågar inte förstöra dem heller.. sånt dilemma.

  Svara

   Har några par trosor och mjuka bh:ar/toppar, inköpta för ca 2-3 år sedan. Alltid tvättat i 60 grader, inga problem!

   Svara

    Nä jag gör det med alla mina andra par också men med ck vågar jag inte. Så rädd att de ska förstöras, så tänkte om nån testat med just dem.

    Svara

     Hen svarade ju på det ☝🏼

     Svara

      Ah såklart 😂 my bad!

      Svara

  Hallå! Är det någon här inne som jobbar som revisor? Gärna auktoriserad! Vad tycker ni om ert jobb och kan ni berätta lite mer om era arbetsuppgifter under hög/lågsäsong och kanske hur en vanlig dag ser ut? Jag funderar på att söka mig till någon av de större byråerna i Stockholm efter min examen men vill gärna höra från någon inom branschen 🙂

  Svara

   finns en jättelång tråd på flashback om detta, rekommenderar den.

   Svara

  Vad gör man med vänner som ifrågasätter allt man gör? Vad ska man säga? Börjar bli lite tröttsamt att behöva försvara sina egna val hela tiden :/

  Svara

   Man ifrågasätter vad dom håller på med. Säg ifrån. Du förtjänar säkerligen bättre.

   Svara

   Vad är det som ifrågasätts?
   Finns det grund för deras ifrågasättande pga oro de mer för dej?
   Oroar de sig i onödan för dej får du förklara bättre vad det nu månde vara. Hajar de inte får du vara tydlig som tusan.

   Svara

  Vad är er favoritfrukost? Tycker själv frukost är den värsta måltiden och behöver desperat inspiration 😅

  Svara

   Äggröra med bacon och en crossiant med nutella, juice och kaffe på de!

   Svara

    Lagar du detta varje morgon?! 😱 Det hade jag inte orkat! Jag kan dricka en liten kopp te men sedan tar det stopp! Har aldrig varit en frukostmänniska. Väntar hellre någon timme och äter något mer ”brunchigt”.

    Svara

     Noo, hell no detta gör jag knappt om jag är ledig på helgen. Men det är min favoritfrukost, dock får jag det inte allt för ofta. Standardfrullen är knäckemacka. Inte lika sexigt.

     Svara

   Rostad macka med avokado och aromat, yum!

   Svara

    Armoat är dåligt 😏

    Svara

   Chips 😁

   Svara

   Kaffe och havregrynsgröt med äppelmos 😀

   Svara

   Smoothie är väl rätt enkelt och lätt att få ner om man inte har någon vidare matlust 🙂

   Svara

    Smoothies funkar vissa morgnar, andra morgnar gör det bara mig så illamående tyvärr 😒

    Svara

   Kall pizza

   Enda gången jag äter frukost hemma, när det finns pizzarester från kvällen innan

   Svara

   Hotellfrukost hehe 😉
   Annars när jag är hemma varierar jag mellan havregrynsgröt med mosad banan och frön (de jag har hemma) eller fil med flingor och blåbär

   Svara

   Gör pannkakssmet/våffelsmet/amerikanska pannkakssmet kvällen innan, håller i kylskåpet i några dagar, och så steker jag det dagen därpå! Skit smart, tar typ 2 minuter i våffeljärnet, steka tar ju lite längre tid, men älskar de annars!

   Svara

   Keso med färsk ananas eller mango.
   Färskpressad iskall apelsinjuice. Ingefärashot.

   Svara

   Havregrynsgröt (med ägg i. Rör ner ett ägg på slutet. Blir mer mättande samt nyttigt.) Till gröten har jag solroskärnor, pumpafrön, valnötter, chiafrön, linfrön och granatäpplekärnor. Och kanel så klart. Sen mjölk och/eller havredryck.

   Svara

  Är det någon här som har erfarenhet av kbt kopplat till ätstörning? Efter att ha stått i kö har jag fått erbjudande att ”börja” med det. Ska på ett möte snart där jag får information om vad det innebär osv. Men skulle gärna läsa vad någon annan har för erfarenhet. (Jag är ganska ung)

  Svara

  Vad är det som ifrågasätts?
  Finns det grund för deras ifrågasättande pga oro de mer för dej?
  Oroar de sig i onödan för dej får du förklara bättre vad det nu månde vara. Hajar de inte får du vara tydlig som tusan.

  Svara

  har bokat in en tid för abort och funderar över huruvida jag ska berätta detta för den ”medskyldige” eller inte. Det är en kille som jag känt ett tag och nu är lite smått olyckligt kär i då han ser mig mest som ett ligg än något annat. Jag försöker distansera mig från honom och känner inte heller att han skulle kunna bidra på något sätt i det här, därför vill jag utelämna honom. Samtidigt så kan jag också tycka att han har rätt att veta. Men samtidigt, det man inte vet…

  Hur har/hade ni resonerat i detta läge?

  Svara

   Så svårt! Gör det som känns mest rätt för dig. I en sån situation tycker jag du har rätt vara super ego. Kram

   Svara

   Om du ändåska göra abort så behöver han inte veta.

   Svara

   Jag tycker du ska göra det, har själv varit med i samma sits. Men jag sa typ Såhär är det, gör vad du vill med det. Är han en go kille så kommer han stötta dig. Annars får du blockera honom från ditt hjärta omedelbums.

   Svara

   Jag skulle nog berättat. Men beslutet är ditt.

   Svara

  Har ni sett serien You på Netflix ? Vad tycker ni? Jag kollar just nu, väldigt sjuk serie men ändå spännande!? 😂

  Svara

   Grymt bra!:D

   Svara

   Jag tycker den är jättebra och det är så sjukt hur många, inkl jag själv, som liksom ”hejar” på honom. Han är ju riktigt sjuk men ändå kom jag på mig själv, särskilt när han var i Becks kompis hus och smög, med att tänka ”gå därifrån de kommer se dig!”

   Han, Penn Badgley, själv har väl sagt att han tog rollen för att han tyckte det var intressant att se hur länge man kunde hoppas på och känna för en vit man som är helt fucked up i skallen. Har för mig jag läste det någonstans och det verkar ju onekligen som att många aldrig slutar känna något.

   Svara

   SÅ bra. Längtar till S 2 nu 😒

   Svara

   Såg klart den på bara en kväll/halv natt. Älskar när man fastnar så i något att tanken på att göra nåt annat/gå och lägga sig försvinner helt. Den kanske inte var WOOOW men ändå jäkligt bra pga spänningen, ocj också många av de intellektuella referenserna såsom litteratur och poesi. Det höjde den mycket.

   Svara

    Håller även med föregående kommentarer om hur sjukt det är att de lyckas få en att ”heja” på honom och känna med honom många ggr när man samtidigt hyser så mycket äckel inför hans karaktär. Det är väl det klassiska att man ser barnet i honom eller något. Och hur fin han är mot grannpojken, metaforerna och allt annat som gör att man uppskattar honom i sitt ”vanliga” jag och vill att han ska förbli sådan in i det sista. Briljant att de lyckas med det, tycker jag.

    Svara

     Jag såg hans snälla och fina beteende/handlingar som ett tunt skal som snart skulle spricka och visa monstret där under, kunde verkligen inte hejja på honom överhuvudtaget… Tycker Penn Badgley spelade rollen fantastisk, han blev rent fysiskt motbjudande för mig haha!:) Längtar till säsong 2.

     Svara

   Tyckte den var bra! Men jag verkar vara den enda som absolut HATAR Joe… 😂

   Svara

    Här är en till!!:D Eller jag tycker att han hade den absolut bästa och mest intressanta rollen, men han var vidrig från början till slut!

    Svara

  En mens-fråga. Jag har alltid haft väldigt lite mens så när jag satte in kopparspiralen har mensen vart lite chockartad för mig. Men är det normalt att de blir som klumpar i blodet och de känns som man fan föder en liten liten mensbebis? Var bara med om de här efter jag fött barn och hade avslag men varje mens sen insättning så blir de så här första 2 dagarna. Och när jag tar ut tampongen blir de liksom en miniflod efter med då bland annat klumparna. Hahah förlåt om nån är känslig men måste fråga. 😆

  Svara

   Ja det är väl nån hinna som följer med ut? Minns inte vad den heter men googlade på det en gång. Har alltid haft så och aldrig ens funderat på om det är konstigt eller inte.

   Svara

   Jag har alltid stora klumpar som forsar ut under mensen tillsammans med det vanliga flödet. Enligt gyn var det helt normalt

   Svara

  Någon som äger en Stella Mccartney-väska? Känner ni er nöjda med kvaliteten?
  Är ”Falabella”-serien jag syftar på :).

  Svara

   Jag gör. 🙂 ÄLSKAR min. Supernöjd med kvalitén, kedjan har slitits liiiite bara… har haft den i fyra år.

   Svara

    Tusen tack :)!

    Svara

  Hur länge har du fastat som längst? Hur ofta? Periodisk fasta eller någon längre fasta någon gång per år?

  Svara