Alex Schulman om Greta Thunberg i gårdagens Expressen

Greta Thunberg – vår svenska miljökämpe – som just nu gör sig ett stort namn ute i världen är fokus för den krönika av Alex Schulman som Expressen publicerade igår.

Hennes klarsyn i denna värld av blinda är på ett sätt otroligt sorglig att ta del av. Den får en att skämmas. Jag följer henne noga, jag lyssnar på allt hon säger och jag tror henne. ”Jag är här för att säga att vårt hus brinner”, inledde hon ett annat tal i Davos.

Jag vet att hon har rätt. Om vi inte ändrar vårt beteende så kommer vi att förstöra klimatet för all framtid. Samtidigt tog jag flyget till Göteborg för att par veckor sedan, orkade inte riskera försenat tåg. Och på sportlovet funderar vi på att åka till Mallorca, hela familjen.

Hur kommer det sig egentligen? Vad är det jag inte förstår? 

För några veckor sedan startades ”Aningslösa Influencers”, det mest intressanta kontot på Instagram just nu. Så fort en känd person med många följare åker på flygsemester rapporterar kontot om utsläppen. Alexandra Pascalidou reste till Costa Rica och stod därmed för 3,7 ton koldioxidutsläpp. Annie Lööfs berömda Spaniensemester mitt under regeringsbildningskrisen brände 4,7 ton.

Det intressanta här är den obekymrade dubbelmoralen. En YouTube-stjärna sitter i business på ett flygplan och tar bild på sig själva när hon bär en t-shirt med texten: ”There is no planet b”. Isabella Löwengrip skryter om att hon nu ska börja ”månadspendla” till New York.

Kändisarna vill i regel inte reflektera. //Alex Schulman

Betyder det här att Alex Schulman börjat reflektera och att det är slut på familjens alla resor nu?
Alex har väl relativt nyligen varit på både Maldiverna och i New York?
Det är enkelt att säga att Greta har rätt och att vi måste göra någonting NU, men desto svårare att vara den som faktiskt GÖR något.

Tack för tips, Sofie!

151 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Greta är ett barn. Att hon får skolstrejka utan att vuxenvärlden reagerar är sjukt. Att vuxna exponerar henne så här är också sjukt.

  Hon är ett barn!!
  (Att hennes mammas nya bok släpptes samtidigt som hennes strejk kan man ju fundera över också)

  Svara

   Hon strejkar tydligen varje fredag.

   Svara

    Nu kanske, men tidigare har det varit varje dag och vuxna människor såsom Gudrun schulman har hyllat det. När ni var 16 år, hade ni samma åsikter som ni har idag? Hade ni velat att bli exponerad som hon blir nu? Barn ska skyddas och det som alla vuxna gör mot henne är hemskt! Låt henne få vara barn, gå i skolan och låt de vuxna ta ansvar! Det ska inte ligga på henne.

    Svara

     Fast nej. Hon är 16. Visst kan man diskutera för och nackdelar med mediaexponering men förutsatt att drivet kommer från barnet är det helt okej. Annars får du förbjuda idol, talang, barnens melodifestival, barn i melodifestivalen (osv osv osv) också. För att inte tala om idrottsstjärnor under 18.

     Svara

      Jag tycker inte att det är ok att exponera barn, oavsett talang eller liknande. Speciellt när det drabbar hennes utbildning (och då menar jag exempel hur hon fick skolstrejka med beröm innan valet varje dag). Vuxna människor (politiker till och med?) uppmanar henne till att fortsätta skolstrejka, fortätta missa viktig utbildning, tvingas växa upp snabbt. Jag hade ALDRIG tillåtet mitt barn ge upp sånt. Hon hade fått vänta tills hon är 18,dvs när hon inte längre var ett barn. Jag hade inte velat exponera mitt barn så mkt.

      Svara

       Hon lär sig nog betydligt mer på toppmöten i Davos , istället för att vara i skolan.

       Svara

       Det här verkar ju snarare vara räddningen för hennes skolgång. Det går bra för henne i skolan nu.

       Påminner om paragraf 12 i barnkonventionen.

       Svara

     ”Låt de vuxna ta ansvar”?!?! Har du sett någon vuxen kliva fram och ta ansvar på ett lika tydligt och modigt sätt som Greta. Hon är 16 och har redan åstadkommit mycket, kliv fram och ta ansvar själv istället för att försöka diskvalificera en intelligent, driven och påläst ung eldsjäl! Lägg energin på att vara en del av den förändring som krävs istället för att försöka lägga krokben för en som faktiskt driver förändringen framåt!

     Svara

      Läs länken nedan och fundera över vilka som ligger bakom allt.

      Svara

     Exponera? Hon är 16 år och skolstrejkade ju för att hon ville ha uppmärksamhet rörande klimatfrågan, det var inte en negativ bieffekt som en vuxen utsatte henne för utan hennes medgivande eller önskan. Har du hört vad hon själv berättat om sitt klimatengagemang (som hon haft sedan lågstadiet), och hur hon idag mår mycket bättre än på många år eftersom hon känner att hon gör något meningsfullt och viktigt (se ex intervjun i Skavlan)? Jag tycker att det är att förminska och omyndigförklara henne något oerhört, detta att ha åsikter om vad som är bäst för henne och att hon är ett exploaterat offer utan att ta hänsyn till vad hon själv säger, att ta henne på allvar.

     Svara

    https://uvell.se/2018/12/11/pr-spinnet-bakom-greta-thunberg/

    Hittade denna som ni kan läsa också.

    Exponering av barn…

    Svara

     Wow.. fanns noll substans där

     Svara

     För det första: Om du orkade läsa allt det där, tycker jag att du ska orka dig igenom Malena Ernmans bok också för att få insikt i deras bakgrund till allt detta. Det ligger mycket ångest och personlig kris bakom Gretas och familjens engagemang. För det andra: vad sjutton spelar det egentligen för roll VAD som ligger bakom ett engagemang och ett presenterat budskap, när budskapet uppenbarligen är så starkt att man lyckats få hela världen att lyssna? Det är många som påverats, informerats och inspirerats. Och det tycker jag är det enda som betyder något.

     Svara

   Hon är väl gymnasieelev? Dvs har ej skolplikt.

   Svara

    Men otillåten frånvaro innebär väl reducerat studiebidrag.

    Svara

     Får man studiebidrag på gymnasiet numera?

     Svara

      Ja 1250kr

      Svara

      Har man inte alltid fått det?

      Svara

     Man får max ha 4 timmars frånvaro i månaden

     Svara

      Lärare redovisar varje dag frånvaro elektroniskt. När en elev kontinuerligt uteblir från undervisning har skolan i ett första led skyldighet att kalla vårdnadshavare till ett informationsmöte. Fortsätter eleven att utebli kommer sociala myndigheter att kopplas in. Detta sker vanligtvis när frånvaron uppkommer till 25%.

      Svara

     Ja men fortfarande inte otillåtet

     Svara

   Hon gör de skoluppgifter hon missar varje fredag, enligt överenskommelse med lärare.

   Svara

   Hon lär sig nog mer på detta än att vara i skolan. Du behöver nog inte vara orolig.

   Svara

    Ehm. Nä det tror jag knappast.

    Svara

     Har någon kontaktat Ny*heter2* och informerat om det b*ott som Cam*lla begick i föregående inlägg, där hon uppmanar till att begå br*tt !?

     Svara

      Nyheter 24, kontakta chefredaktören kanske, den ansvarige utgivaren.

      Svara

      Du kan inte vara seriös? Uppmanade till brott? Du menar texten hon tog bort? Du tycker inte det är allvarligare att Isabella lurar investerare och företag som köper reklam? Det är bedrägeri. Hon gör det om och om igen men det får man inte uppmärksam, då ska man ”söka vård” eller så är man avundsjuk.

      Seriöst, har du hört den där om att göra en höna av en fjäder?

      Svara

       Men ge dig C ! Du behöver inte kalla dig Sanna eller Lisa, de flesta av oss ser när det är du som skriver, syns på ditt maniska sätt att smutskasta IL och tjata om samma saker. Du skriver ju att man behöver äta Haldol och är inte frisk om man skriver sanningen och ifrågasätter dina vinklingar och texter.
       NEJ IL har nog inte lurat investerare och företag, vad vet du om det? Inget bedrägeri men det är ett brott att uppmana till att begå brott, det kan vara en anledning till att denna blogg stängs ner.

       Svara

        Men snälla du.
        Jag sitter och skriver och tidsinställer inlägg till i morgon och har ingen anledning att kommentera under andra namn än mitt eget.
        Du själv skulle kanske kunna identifiera dig själv med tanke på alla anklagelser du kommer med, eller föredrar du att anonymt sitta och gapa bakom din skärm?

        Svara

         Gapar du själv också? Bra försök….

         Svara

          Va?

          Svara

       Det här är sånt jävla typexempel på hur majoriteten blint försvarar och litar på Camilla här inne. Det var helt oacceptabelt skrivet och du försvarar det med att det är värre att Isabella ljuger och bedrar. Det ena rättfärdigar faktiskt inte det andra, så rikta kritik (saklig om ni vet vad det innebär) där kritik är påkallat. Bra beslut att ta bort det dock, men ännu bättre att tänka till innan nästa gång.

       Svara

       Och förresten gör ni ju inget annat här inne än att uppmärksamma allt det där. Det är väl snarare Isabellas icke-kritiker som möts av det där och ni andra som möta av applåder.

       Svara

       Jag har tidigare bett om bevis på att Bella uppgett falska siffror i avtal med företag, eftersom Camilla skrivit att Bella gjort det. Något bevis har dock aldrig visats upp, och finns förmodligen inte heller. Det är i så fall förtal av Camilla att påstå att Bella uppger falska uppgifter i kontrakt med företag.

       Svara

      ”Uppmanar till att begå brott”

      För det första: börja käka din Haldol som du ska, du är i så stort behov av det! För det andra: ta reda på vad det betyder att nån uppmanar till att begå brott istället för att gapa om saker som inte har nåt med det att göra. Sen kan du återkomma med dina visdomspärlor.

      Svara

       Det är du Camilla som behöver käka din Haldol, du är i stort behov av det. Du tjatar ständigt om Haldol och gapar om det så fort du känner dig dum och ägd. Förstår att du är orolig nu och jag tror att du skäms.

       Svara

   Uppenbarligen är detta ett ämne hon brinner för och driver själv, hon påverkar dessutom många fler än vad många vuxna gör. Hon är dessutom 16 år, äldre än många influencers. Att kalla henne barn är en överdrift.

   Svara

    Hon är ju ett barn men ett lite äldre barn på väg att bli vuxen. Förstår inte vad det har för betydelse eller varför en del använder det för att förminska hennes insats dock.

    Svara

     Rent krasst är hon nog faktiskt tonåring.. men ja, du har helt rätt! Tycker inte det har någon större betydelse vad hennes ålder är. Själv hade jag ingen aning om vem hennes mamma är, och spontant blir jag väldigt lite påverkad av vem Gretas mamma är, och tycker debatten knappt har lyft det.

     Svara

      Barn är man upp till 18år enligt barnkonventionen.

      Svara

       Ja. Frågan är vad det har för betydelse i det här fallet. Ingen skulle jag säga.

       Svara

    Hon ser ut som en 8-åring i alla fall…

    Svara

     Hellre det än alla 10 åringar som ser ut som 17

     Svara

    ”Hon är dessutom 16 år, äldre än många influencers.”

    Vilka influencers syftar du på?

    Svara

     Kardashians bebisar. Såklart. Greta är ju myyyycket äldre.

     Svara

     Blev lite kort där, skulle vara äldre än många influencers var när de började, typ Dessie, Paow etc

     Svara

   Ett barn, som tar på sig så mycket. Jag kan inte bestämma mig om det är ok. Eller om hon bara ska fortsätta vara ett barn.

   Svara

   Jag som tyckte hon såg ut att vara minst 30 på det kortet… 😱😂

   Svara

    Menar du kvinnan med blå klänning? 😀 Det är inte Greta

    Svara

     Jaha okej, jag trodde att det var hon på bilden det diskuterades om! 😅 Tack för info!

     Svara

   Men lägg av. Hon är 16 år. Hon gör mer än vad en vuxen knegare gör för att förändra iaf. Gå tillbaks till din grotta.

   Svara

    Precis tonåren!!! Om 2 år vuxen! Skolka? Knappast!

    Svara

     Beror väl på om hon fått godkänd frånvaro eller inte. Har hon inte det så skolkar hon. Har hon fått det så kan man knappast kalla det strejk, då blir det ”Spenderar min lediga dag med det här”.
     Kan ju varit så att hon skolkat först och nu fått okej att göra ett projektarbete av det här, minns inte i vilket år man gör det.

     Svara

      Men vad i hvete har det med saken att göra?! Håll dig till saken!!

      Svara

       A och O om du vill förminska någon är att prata om precis allt utom sakfrågan.

       Svara

       Va? Det är väl ett rimlig svar på frågan om hon skolkar? 🤔 Sitter du på något vasst eller bara vaknat på fel sida?

       Svara

        Det är hennes sak!! Och nej hon skolkar inte!!

        Svara

      Greta har Aspbergers syndrom och har anpassad skolgång på en specialskola. Hon är mer intelligent än de flesta, att hon ägnar en dag i veckan åt sitt klimatarbete bedöms nog knappast som ogiltig frånvaro.

      Svara

   Barn men ändå mer iq än många vuxna!

   Svara

    Nej.

    Svara

   😂 du är patetisk.

   Svara

   Jag flyttade hemifrån ett halvår innan jag skulle fylla 16 & jag överlevde. Allt handlar om mognad.

   Svara

    Bella då! Flytta hemifrån när hon var 14…tror jag?! Nån som minns om hon nämnt det någon gång? 🤣

    Svara

    Klart du överlevde. Du hade överlevt om du var 12år också. Man självdör inte. Flyttade också när jag var 16, i efterhand kan jag önska att jag hade väntat ett tag och sluppit extra ansvar under gymnasiet
    . Man behöver inte växa upp för snabbt.

    Svara

   Hon är inte ett barn. Och det är det som är hela jävla grejen med den är PR-härvan. Hon framställs som ett barn. Klär sig i strumpbyxor och klänning som om hon ska på skoldisko i ettan…har flätor som barnen i bullerbyn på 50-talet…pratar med vän röst och framstår på alla sätt och vis som en tioåring. Men hon är 16. När jag var 16 hade jag flyttat hemifrån, söp och svor och knullade runt. Den typen av 16 åring som jag var hade inte sålt så bra – om man så säger. Men detta lilla lilla barn som alla tycker är så söt och framförallt så SMART FÖR SIN ÅLDER – hon säljer. Alla tycker hon är så söt och modig för hon är bara ett litet barn som står upp mot vuxenvärlden. Men nej. För hon är 16. Hon marknadsförs bara som en liten brådmogen Lotta på Bråkmakargatan-flicka. Jag beundrar det hon gör – till hundra procent. Men hela medieapparaten runt henne måste ju tagga ner. Hon är en tonåring. Hon är en fullt kapabel gymnasieelev som väljer att inte gå till plugget på fredagar. Inte en vän liten mytologisk flickfigur.

   Svara

    Jag kan inte se någon ”PR-härva”, kan du förtydliga vad du menar med det?

    Du säger att du beundrar henne och det hon gör, men när du skriver låter det faktiskt… ja, helt tvärtom.

    Svara

     Jag har svårt för när saker mytologiseras och byggs till en ”bra story”. Media vill ha en lättsmält, nätt, välpaketerad story att skriva om och om igen tills den fastnar och ingen ifrågasätter. Så även om syftet är gott och jag beundrar det Greta gör och Greta som person – så kan jag samtidigt bli irriterad på media som framställer Greta som ett litet litet barn. Hon ser väldigt mycket yngre ut än hon är – och det kör media på rakt av och framställer henne som en liten skolflicka. Men hon är ju inte en brådmogen, klok-för-sin-ålder, tioåring skolflicka – utan en tonåring. Barn runt om i världen har börjat strejka efter att ha läst om henne i media – men förstår dessa barn att hon är 16 år och inte har skolplikt i Sverige? Att hon är nästan vuxen och klarar av att ta ansvar för sin utbildning och skolgång ändå? Jag tycker inte små barn ska skolstrejka. Gymnasieelever kan lägga upp sin tid och ta ansvar för den – men små barn kan inte det – kan inte se konsekvenser på samma sätt. Och är det NÅGONTING framtiden behöver så är det UTBILDADE barn och vuxna. Så att media framställer henne som skolstrejkande liten flicka och sedan glatt rapporterar om att strejken sprider sig bland andra barn världen över ser inte jag som positivt.

     Svara

      Jag trodde hon var typ 12

      Svara

      Helena: Du sätter fingret på det som jag ogillat med hela grejen.

      Media!

      De hittar sin lilla gullegris och alla springer med utan en tanke på vad det kommer göra med Greta tex den dagen då hon inte har något nytt aktuellt att komma med. Då hon står ensam i snålblåsten utan att tillhöra värmen som nyhetens behag.

      Jag tycker det är osmakligt hur media utnyttjar henne, för jag tror inte ett dugg på att det är för att det köper allt hon säger. Hon säljer ex helt enkelt. Deras nya click bait.

      (Sedan att påstå att Marlena inte har haft något med hennes driv att göra kan man ju bara inte ta på allvar. Har ni inte sett allt M publicerat och stått bakom på sina sociala media vare sig det varit förankrat i fakta eller ej enbart baserat på hennes övertygelse? )

      Svara

       Exakt!

       Är ju inte att man tycker illa om Greta – vem skulle kunna det? Men media vill ju bara sälja på henne – det handlar ju inte om miljön för dem. Det blir så tillgjort bara.

       Svara

        Läste ett inlägg som länkas längre ner och jag kopierad lite av det som en kommentar (väntar i modd just nu 😉 )

        Det verkar som att du har slagit huvudet på spiken och att orsaken är mer cynisk än både du och jag först trodde. 🙁

        Svara

     hamnade i modd tydligen…

     Svara

    Det låter som att du antar att hon är exakt som du var? Kan du inte respektera att hon har andra intressen än du och många andra hade? Hon är sin egen personlighet helt enkelt.

    Svara

     Absolut inte! Jag tror hon är precis sig själv och inte alls som jag. Men jag menar att media äter upp henne just för att hon framstår som yngre än hon är. En 16-åring säljer inte på samma sätt. Så det poängteras hela tiden att hon är ett barn, att hon är så ung, etc. När hon ju faktiskt inte är det.

     Svara

      Tror det beror helt på vilket perspektiv man har. För en 45 åring hade hon varit lika ung om hon var 19.

      Svara

      Och du räknas som barn fram tills du är 18 i Sverige? Föräldrarna är ju skyldiga att ta hand om henne. Förstår inte riktigt vad du hängt upp dig på här.

      Svara

       Man räknas väl som barn tills man är typ 12 sen blir man tonåring. Minderårig är man tills 18 årsdagen men går man i första på gymnasiet är man inte ett litet barn längre..

       Svara

        Nja, du räknas som barn tills du fyller 18 rent rättsligt. Men varför är det relevant?

        Svara

        Nej. Du räknas som barn tills du är 18år. Tonåring innebär bara att siffran på din ålder slutar på – ton. Och det ändrar ingenting i ditt liv, du är fortfarande ett barn.

        Svara

    Fast hört talas om att alla inte är likadana? Jag var som Greta när jag var 16. Töntig, hade aldrig kysst någon, brydde mig om feminism och djur, klädde mig som en nörd… Vad är problemet med det ens? Det är väl en bättre förebild för tonåringarna idag än Bianca som förstorar läpparna och kränger smink? Jag är glad att Greta vågar vara sig själv i en värld som bara vill ha Kardashians.

    Svara

     Tror det är därför hon blivit så populär också. Hon representerar många i den åldern som inte synts lika mycket.

     Svara

    Nu är ju inte alla som du. När jag var 16 år kysste jag någon för första gången och inte mer än så och jag umgicks med vänner ibland men annars min familj. Och vaddå framställs som ett barn? Hon klär ju sig så för att HON vill. Inte på grund av media.

    Svara

    Många missar att Greta har Aspergers syndrom, då är man ingen ”vanlig tonåring” kanske i den bemärkelsen. Ser hellre Greta i sociala medier än många ytliga influencers.

    Svara

    ”När jag var 16 hade jag flyttat hemifrån, söp och svor och knullade runt.”

    Så sorligt. Var var dina föräldrar med sitt föräldraansvar?

    Svara

     Haha, men lugn. Jag överdriver lite för att visa kontrasten. Fattar inte riktigt varför så många hakar upp sig på den meningen. Poängen är liksom inte hur jag var som 16-åring utan att ge perspektiv på hur Greta framställs i media och hur en 16-åring är väldigt långt ifrån den typ 10-åring Greta framställs som

     Svara

      Varför förutsätter du att alla 16-åringar i världen ska vara på samma sätt som du var? Också en flicka med Aspbergers?

      Svara

    Om du beundrar det hon gör kan du låta det stanna vid det, och inte kommentera hennes utseende, kläder, frisyr eller röst.

    Svara

   Pengarna för boken går till välgörenhet. Så försäljningen gynnar inte familjen. De har skrivit boken tillsammans

   Svara

   Rut. hon går på gymnaiset och GÖR VAD FAN HON VILL med sin tid. alla borde göra det hon gör, så lägg ner.

   Svara

    E 18:18 rut har precis som alla här rätt att ha sin åsikt. Du utrycker dej fult. Lägg ner skriver man inte. Här diskuterar vi. Det kan du väll?

    Svara

   Rut håller med.

   Svara

  Tänker att det ändå är ett framsteg att han ens skriver krönikan, om än långt ifrpn tillräckligt. Uppenbarligen sås (sätts?) ju frön av Aningslösa Influencers iom att det diskuteras överallt. Rom byggdes inte på en dag osv

  Svara

   Jo. På nåt sätt har ingen utom just greta klarat att prata om flyg offentligt eller i debattartiklar utan att hyckla under det senaste halvåret 🙂 så imponerad av den här flickan!

   Svara

   Schulman drivs enbart av att skriva krönikor som plockar upp ämnen som ligger i hetluften, tjäna pengar och nära sitt kändisskap. Ingenting annat. Vad han egentligen tycker om Greta, miljön och annat vet vi ingenting om. Det är bara PK-utspel och jag tvivlar starkt på att han skulle vara beredd att göra avkall på sin egen bekvämlighet och det hårt eftertraktade lyxliv han så länge strävat efter. Med regelbundna resor.

   Svara

    Fast de som läser det kanske ändå stannar upp och börjar fundera lite över sitt sätt leva?

    Svara

    Eller hur. Han om någon har ju skrytit om sina flygresor, om att flyga business, om att leva livet i värmen nånstans långt borta från Sverige. Tycker han borde skrivit om sig själv istället för att nämna Isabella Löwengrip faktiskt.

    Svara

     Han skrev ju om sig själv och sina flygresor i krönikan också

     Svara

    Han är Sveriges största hycklare och ängsligaste person

    Svara

     Tål inte bröderna Schulman. De gör i stort sett vad som helst för att synas och höras.

     Svara

  Åh, jag känner lite hopp. Att det blir slut på denna konsumtionshets. Slut på skrytresor. Att folk är mer tacksamma för det de har.

  Svara

  Inte alla tyvärr en del lever för att bara skryta.

  Svara

  Man kan ju alltid hoppas på att alltfler blir medvetna o inser att dessa upprepade flygresor måste upphöra eller åtminstone minskas ner på. Man behöver t ex inte flyga till Sydafrika för att fota bilder till kokboken man ska ge ut (kommer ej att köpa den).

  Svara

  Men läääääs orden i krönikan som du själv klistrat in. Han skriver ju själv om familjens utlandsresor och problematiserar sitt eget och andras dubbelmoral?

  Svara

   Exakt, så då undrar man ju om det betyder att han kommer sluta resa nu när han till och med lyft upp problematiken i en krönika. Det är väl en fullt relevant fråga, eller?

   Svara

   Det är ju skillnad på att problematisera/ reflektera och att faktiskt ändra beteenden

   Svara

    Insikt vs handling är det ju flera mil emellan.

    En heroinist vet att hen är heroinist och att hens liv är dåligt, hen är medveten om missbruk. Innebär inte per automatik att man slutar missbruka vid den insikten, särskilt inte i och med att hen inser sitt beroende och kaos mycket tidigt. De flesta blir aldrig rena. Men de vet.

    Man vet att det är dåligt att äta kött, att flyga, att konsumera – allt är beroenden som eskalerat och pågått under så pass lång tid att det blivit en del av vår vardag. Lika mycket som du kan kräva av en missbrukare att bli ren vid sin insikt, kan du tvinga människor att ändra samtliga levnadsvanor vid insikt. Våra hjärnor fungerar helt enkelt inte så.

    Svara

  Den obekymrade dubbelmoralen? Som han själv då som skriver denna krönika samtidigt som han flög inrikesflyg för ett par veckor sedan.

  Svara

  Det ger mig så mycket hopp att så många unga engagerar sig, jag hoppas att den generationen ger oss en smäll i ändan och ser till att vi börjar se vad som händer runt oss och vad det betyder för kommande generationer. You go Greta!

  Svara

  Nej han kommer inte sluta resa. Amana är high maintenance. Hon kräver lyx , konsumtion och resor. Lyssna på hennes och syrrans podd.

  Svara

   Fast lyssnar du ens på podden? De är flygrädda också vilken kanske innebär att de skulle kunna föredra annan lyx.

   Svara

    Verkar inte så. Amanda och Alex flyger på resor flera gånger per år. Flygrädd, ja. Men det stoppar ingen.

    Svara

  Oj dög Expressen och Alex nu då.. kan det bero på att han skrev att – Isabella ”skryter” om… – märkligt det där med att allt anses vara ”skryt” som Isabella berättar om. Skröt hans bror om sin New York-resan nyss då, och ”skryter” Alex om sin bok och om sina boenden.. hmm… Verkar tyvärr som om Alex läser här och blir ”inspirerad” och ville samla pluspoäng 🙄🤔

  Svara

  Greta och hela miljöfrågan som äntligen fått mer uppmärksamhet har faktiskt fått mig att vilja sluta flyga helt. Kan bli så less på typ Sandra Beijer (som jag annars gillar) när hon skyller ifrån sitt flygande på att man inte kan lägga ansvaret på den enskilda individen. Förstår hur hon tänker men klart alla måste ta sitt ansvar samtidigt som stora makthavare behöver göra dom stora ändringarna. Men vafan, hon flyger liksom kors och tvärs hela tiden! Nöjesresor… Likaså Alex Schulman och diverse andra höginkomsttagare. Det är liksom deras rättighet att ba reeeeeesa jämt och seeeee världen. Samtidigt som om alla som just nu lever i fattighet skulle börja leva som dom (oss) skulle världen vara helt paj nu. Deras lyxresande är alltid på bekostnad av någon annan, på flera sätt.

  Stör mig också på folk som ba ”men jag sopsorterar och äter lite kött” men sen flyger flera gånger om året. Bra att man såklart gör något men använd inte det som en ursäkt för att flyga.

  Svara

   Kan ju bero på att Sandras tänkande fungerar som en 16-åring och Gretas tänkande fungerar som en vuxen kvinna.

   Svara

    Precis! Sandra Beijer beter sig och tänker som en tonåring

    Svara

  Sendi skopljak en influencer/bloggare från Malmö gör en hel del flyresor nästan varje vecka säkert som betalt samarbete utan samarbete märkning. Henne borde aningslösa influencers också kontakta och skriva om hennes ohållbara resande likaså även Emelie Walles en wannabe influencer från Malmö.

  Svara

   Hennes man Simon walles–> Emelie walles är samma som hon en kändis wannabe som exploaterar sin kvinna allt för kändisskap Gratis resor skryter om alla kommande länder de ska besöka lättklädda bilder på henne. Vissa är pinsamma 100 %. stackars deras barn kändiskåta föräldrar.

   Svara

    Emelie walles bolag konkade för att hon misskötte det 🙂

    Svara

  Oh. Han slänger en känga åt Isabella. Oväntat får jag säga.

  Svara

   Kanske därför som CC tar upp det.. Men skryt, är allt skryt som någon berättar om? Varför är det skryt? Märkligt. Skryter han själv då om sin bok, bostäder, resor?? hmm…

   Svara

   Han och Sigge brukar väl slänga en och annan känga åt det hållet i sin pOdd?

   Svara

   Inte så oväntat ändå. Familjen fick ju stoppa planerna på tv-show med henne och sättet hon meddelade det på var enligt utsago inte så snyggt heller.

   Svara

  brottet i föregående inlägg, om att uppmana till brott. vet dem?

  Svara

   Klart de gör. Jag har ständigt dialog med min chefredaktör.

   Svara

  Säkert en korkad fråga men vet att någon garanterat sitter inne på svaret här.
  Hur stor är utsläppsskillnaden mellan inrikes- och utrikesflyg? Förstår att det har att göra med vilket typ av flygplan och flygtid i luften. Men är nyfiken på vad ett flyg mellan typ Malmö-Kiruna släpper ut i jämförelse med typ Stockholm-Maldiverna.

  Svara

  Vad var det exakt som hände mellan Schulmans och Isabella? De verkar nästan hatiska på henne.

  Svara

   Är inte deras grej att vara lite småelaka eller på gränsen mot de flesta? En del tycker sånt är humoristiskt.

   Svara

    Tror att det var du som fick henne att hoppa av det med tanke på vad du skrev här och hur du hånade det. ” Det skulle aldrig gå, ingen skulle titta på det, skulle bli fiasko, och det var alldeles för sent finns så många realitys redan…” Eh NEJ det fanns det ju inte, och du vet att det hade blivit tittarsuccé – du var väl rädd för det 😉 Du hade ju kollat varje avsnitt noga med förstoringsglas och suttit bänkad med popcorn 😀 Och tyvärr litade nog Isabella på det du skrev, väldigt synd. Men samtidigt kanske det var svårt att ha ett filmteam på kontoret och samtidigt kunna jobba och hinna med bolagen, vem vet. Men hoppas de tar upp idén igen och att den går att genomföra. Eller en serie med bröderna CS och AS med familjer, vore nåt.

    Svara

     WOW!
     Vilken komplimang! Du tror att jag och min blogg fick Isabella att hoppa av sin dokusåpa!!!

     Svara

      Ja men det var ingen komplimang. Men om du vill se det som en komplimang så… varsågod 🙄

      Svara

       Tack! 😊

       Svara

  Hoppas att Alex skriver en krönika om mobbarmentaliteten och kränkarmentaliteten och leta-fel-och vinkla-och förtala-mentaliteten som råder i dagens samhälle och inte minst på denna blogg. Hoppas att han skriver en krönika om hur Isabella Löwengrip behandlas här – hur hon kallas ISIS, Trump, mongo, psykopat, idiot med mera med mera.. och hur allt hon säger vinklas, vrids och hånas, att allt hon gör ska analyseras och häcklas… Nästan samma sak med hans borr Calle här tyvärr. Det är verkligen ett fenomen – galet och skrämmande. Hoppas också att Linnea Claesson även tar upp all hat som Isabella får, precis som med Bianca. Bianca är ändå ganska skonad här och det Isabella får ta emot är inte bara kritik det är rena förtal och kränkningar – hat. Det där med att tänka sig för… det försvann igen. Linnea vågar väl kanske inte gå emot denna blogg, hon brukar ju för övrigt hyllas här så att försvara Isabella är väl vanskligt för henne förstås. Men hoppas, hoppas hon har det modet.

  Svara

   Haha, vilket skämt! Alex och Calle som byggt hela sin karriär på stt vara mobbare! Små människor måste trycka ner andra för att växa själv. Tycker synd om och föraktar dem på samma gång.

   Svara

    Som Camcam då? Menar du att Camcam är en liten människa? Hoppas att Läckberg vågar säga ifrån, det skulle nog bita och vara snopet.

    Svara

  Det finns en agenda bakom allt i dagens samhälle.

  https://uvell.se/2018/12/11/pr-spinnet-bakom-greta-thunberg/

  Svara

   Otroligt tänkvärda tankar.

   Fler borde läsa och begrunda hennes ord om fenomenet Greta.

   ”Affärsidén för Wedonthavetime.org är som jag kan förstå det annonser.

   Att få 18 miljoner views på en film på FB som man hela tiden rullar annonser på är inte svårt eftersom filmer startar automatiskt och varje sådan automatstart räknas som en view. Med aggressiv annonsering kan du alltså i princip bara skörda views utan att någon egentligen sett hela filmen utan bara scrollar förbi. Återigen, det är engagemang som är valutan online. Inte unika besökare, antal följare eller views.

   Alla följare de fixar via aggressiv annonsering ska sedan generera annonsintäkter i förlängningen, är det tänkt. De har med denna lista som skäl varför de behövs. Så istället för att annonsera själva har Rentzhog tänkt att han, via sina hundratusentals följare, erbjuder företag som vill nå klimatengagerade personer ska annonsera via honom. Kanske genom att han skriver något eller delar något i sin grupp och antingen är detta själva tjänsten eller så köper han dessutom FB-annonser för just de inläggen.

   Klimatet i alla ära men Ingemar Rentzhog har tänkt att tjäna pengar. Tack vare Greta och PR-kampanjen så har han både lyckats bygga upp hennes varumärke och sitt bolags. Men bolagets följare består av ett stort antal via annonser köpta följare. Som inte engagerar.

   Jag vet inte hur han tänkt att affärsmodellen ska hålla för att få in 20 miljoner kronor när han inte kan uppvisa ett enda bevis på engagemang. Inte en enda person borde investera i hans bolag tycker jag.

   Tydligt är dock att bygga kampanj, det kan han.”

   Det är många många som snabbt hittar vägar att tjäna pengar på vad som är i ropet just nu och alla våra komplex och rädslor. 😡

   Svara

  Det är väl samma hyckleri som hos de 87 influencerna som skrev debatt artikel och kallar hela befolkningen för tonåringar utan konsekvenstänkande och att de måste styras av politiker för annars gör de bara fel mot klimatet…

  Svara

  Jag är lika gammal som Greta, och jag tycker det är så sjukt imponerande av henne att göra allt detta! Hon har så himla mycket bra och säga!

  Men jag kan tycka att det inte är resorna vi ska minska ner på först (detta är bara mina egna personliga åsikter, så snälla hoppa inte på mig) en resa från stockholm till göteborg kan man ju skita i, och ta tåg istället. Men nu som Isabella som måste resa över Atlanten, då tycker JAG att de är bättre att ta flyg. För flyget stör inget annat än miljön, vilket är sjukt hemskt och fruktansvärt. Men om någon skulle tatt båt så bidrar det även till stressen av havsdjuren, vilket gör att de dör ut snabbare.

  Och sen tycker jag också att man kanske borde börja med dom små grejerna först, en resa är ju en resa för att uppleva något. Som Jacob Whiteside en gång sa ”what’s the point of living in a beautiful world, that you never see”, jag tycker att de är de små grejerna som ska göras först (förutom ONÖDIGA resor, som en göteborg-stockholm med flyg) som t.ex ansiktsrengöring med plastfibrer i, eller plastpåsarna man lägger paprikan i affären i, eller sopor som inte sorteras? Gamla bilar som sprutar ut oändligt massa avgaser, att man ska byta mobil vartannat år? Sånna små grejer man inte ser i vardagen.

  Men detta är bara mina egna åsikter, och Greta säger så sjukt mycket bra grejer, har inte läst denna artikeln med Alex så jag vet inte om han tog upp något annat, men vad jag tycker så tycker jag att man borde gå på de lilla först, och inte gå miste om en fantastisk resa till t.ex Island, Bali

  http://Www.caloveline.com

  Svara

   Tyvärr så räcker det inte att göra de små grejerna om vi ska klara tvågradersmålet. Vi måste avstå från Baliresor. All koldioxid som släpps ut tar oss närmre enorma effekter. Jag kan personligen inte se mina barn i ögonen och samtidigt boka en charter nånstans långt bort. Det går bara inte när man väl fått kunskap om läget. Vår familj stannar på marken och mina inrikes tjänsteresor gör jag numera med tåg. Har vår familj fått en fattigare tillvaro? Nej inte alls. Vägen till en klimatkatastrof går via människor som tror att vi kan fortsätta flyga till Bali om vi bara tar med tygpåse till mataffären oCH köpwr ekologiska bananer, typ. Skolan har uppenbarligen inte lyckats lära ut kunskap här tyvärr.

   Svara

  Tycker krönikan är bra. Han lyfter problemet. Att så många stoppar huvudet i sanden. Tror att det handlar om att rädsla och för att problemet är så stort.

  Tycker dock att det är intressant vilka kändisar han väljer att skriva ut namnet på. Två personer som han förmodligen tycker illa om och gärna vill sätta dit. J.A pga den där affären med JFs pojkvän och Bindan pratade Alex och Sigge om i förra podden om hur han behandlat Alex på ellegalan…
  Ingen slump att just dessa två omnämns…

  Svara

   Undrade faktiskt över varför Hannah inte syntes på något foto från Elle-galan. Hon blev tydligen tillsagd att hon inte alls skulle fotas och fick gå därifrån och anlända tillsammans med ”vanliga” människor. Enligt Alex. Är hon i onåd?

   Svara

  Alex Kjolman är ett stort skämt. Minns när han var ihop med Katrin Zy…polskt nånting och gjorde sig ett namn på att mobba och jävlas med folk. Tydligen kan man tjäna pengar på att jävlas för nu lever han på stor fot och väldigt många lyxiga flygresor.
  Men det där med miljön gäller kanske inte honom?

  Jag vet inte hur mycket Greta T. går i skolan nu, men tidigare i höstas satt hon hela dagarna i stan och ”strejkade för miljön”. Ogiltig frånvaro, inget snack om saken, även om hennes lärare tydligen sympatisatt med henne ett tag.
  Greta går i årskurs 9. Ska bli intressant att se hur skolan gör med en elev med så mycket ogiltig frånvaro och betyg. Eller man kanske redan har bestämt att Greta ska gå åk 9 nästa år och då göra det ordentligt.

  Svara

   Precis som Camilla/Camcam menar du? Hon gör sig ett namn, nåja, på att mobba och jävlas med folk, i synnerhet vissa utvalda. Hon tjänar stora pengar på det i alla fall, tydligen. Hon har berättat här att hon tjänar runt 150 tusen per månad.

   Svara

    Jag tar ut 29 500kr i lön efter skatt. 😊

    Svara

  Alex har rätt att uttala sig även om han åker till Maldiverna. Ingen av oss är fri från synd. Vi kan inte reservera rätten att uttrycka sig för den som lever ett fläckfritt liv.

  Svara

  I stället för Skolstrejk för klimatet, varför inte Semesterstrejk för klimatet? Det vill säga, tonåringar vägrar följa med föräldrarna på semesterresa om familjen åker i flygplan. Lovar att flygbolagsdirektörerna kommer darra.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.