Forni ger sin syn på sitt flygande

Trots att det kanske inte är det svaret man hade önskat så är det ändå ett svar från Michaela Forni.
Hon väljer – till skillnad från många andra influencers – att svara på frågan utan att stoppa huvudet i sanden, och om något så tycker jag att man ska uppskatta hennes ärlighet.
Givetvis hade man önskat att hon känt att hon kanske ska minska ner på flygandet eller liknande, men nu gör hon inte det. Vem vet, det kanske kommer men hon svarar ändå ärligt på frågan.
Att svara på frågan borde kanske ses som självklart men det är långt från det i nuläget.

Michaela tog debatten rakt av och stack som sagt inte huvudet i sanden som väldigt många andra influencers gjort.
Vem tror ni i det långa loppet kommer vara mest benägen till förändring här?
Den som öppet svarar på frågan och tar debatten eller den som sticker huvudet i sanden och låtsas som att den inget hört?

Ps. Förlåt för antalet ”sticka huvudet i sanden” i det här inlägget. Jag behöver ett bra alternativt uttryck för det. Någon som har ett på lager?

 

161 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker du kan ta upp Angelica Blicks flygande med.
  Som hon inte svarar på. Siffrorna var sjuka!

  Svara

   Hon gör det bara för content och de äcklar mig något otrolig🤢

   Svara

    Eller hur.
    Och jag kan sätta pengar på att hon kommer kontra med ”Det är mitt jobb”, ”Jag äter så mycket vegetariskt” osv osv

    Svara

   skopljak med en influencer som finns på Instagram typ som Angelica Blick. Flyger i onödan bara för att ta några bilder.

   Svara

    Inte så som Angelica blick iallafall

    Svara

   tkr hejhejvardag skrev så bra och nyanserat om detta❤

   https://blogg.amelia.se/hejhejvardag/2019/01/22/hur-ska-man-fa-folk-att-forsta/

   Svara

    Vete tusan om det kändes så nyanserat? Jag gillar HHV mycket, men jag tycker nog hon var alldeles för slät här.

    Svara

   När/var/hur började denna diskussion ang influncers flygande?

   Menar folk på allvar att de blir upprörda över de influncers som flyger hela tiden? Varför?? Man bär många ggr kläder som är importerade / sydda i andra länder, alla äter inte heller endast ”svenskt kött”, men ska man bara för det tänka ”men tänk klimatsmart! Vi äter ju redan importerat kött, och bär importerade kläder!”

   Ja det skadar miljön att flyga, men är det inte bättre att alla ni som verkligen mår dåligt över det, går ihop och skriver till politikerna? Varför diskutera det här var och varannan dag?

   Svara

    Catrin, vad ska politikerna göra tänker du? Känns som om du är väldigt naiv och okunnig.

    För att folk ska börja ta in allvaret så måste frågan diskuteras om och om igen. Att Forni tycker att hon kan flyga för att hon ”annars går” är skrattretande. 1 flygresa för 1 person släpper ut lika mycket avgaser som om den människan skulle ta bilen samma sträcka. Det är helt sjuka siffror.
    Tycker inte alls om hennes svar, det visar att hon är totalt verklighetsfrånvänd.

    Det är VI som måste sluta flyga, inte politikerna. Politikerna kan inte göra ett skit åt våra personliga val. Vi har ett ansvar att
    ta reda på fakta om miljön. Främst för våra framtida generationer.

    Svara

     Självklart ska den frågan diskuteras, men här inne är var och varannat inlägg om ”klimatsmart”, börjar likna familjelivs kommentarsfält Här inne. Hur någon än vrider och vänder på allt så blir det ett påhopp, inte en normal diskussion.. hur blir det bättre för att man diskuterar här och inte MED influenserna?

     Svara

      Det är inte bara influencer som flyger, så vart det än kan diskuteras, så ska det diskuteras. Influencer är bara ”förebilder” men om vanliga människor börjar fatta, och sluta imponeras så kommer de tillslut också att fatta.
      De tjänar trots allt pengar på oss, och håller vi inte med så kommer de behöva ändra sig.

      Svara

       Enligt vem är influencers ”förebilder”?

       Svara

    Snillet spekulerar. Herregud

    Svara

   Sköt ditt eget liv

   Svara

  En av mina kollegor säger ”bedriva strutspolitik” vilket tydligen är ett myntat begrepp för att sticka huvudet under sanden. Sedan kör hon med: ”Ja hen verkar ju inte ha alla pommes frittesen på tallriken.” Älskar uttrycken, men ser ut som ett frågetecken sekunden innan jag förstår. Eller sekunden innan ”mina båda hjärnceller dansar tango” som hon skulle ha sagt… :/

  Svara

   Jag fyller på; strutsa eller ducka kanske 🤔

   Svara

  Har följt Forni i flera år och tycker hon i många fall verkar vettig. Däremot lyssnade jag på hennes och hamiltons podd idag där de pratar flygresor och kunde verkligen inte förstå deras resonemang. Å ena sidan uppmanar de andra att flyga mindre och tänka mer på miljön men de håller hela tiden något superkonstigt avstånd till deras eget flygande. Verkligen superkonstigt att lyssna på.

  Mest av allt reagerade jag dock på att de efter att ha fört detta lite halvmärkliga resonemang och uppmanar ANDRA att tänka mer på miljön så gör de reklam för WISH. Alltså en hemsida/app med extremt billigt tillverkade kopior som FLYGS över hela världen ENSKILT. Alltså kände för första gången verkligen avsmak. Så fruktansvärt ogenomtänkt.

  Svara

  ”Ducka frågan” & ”köra strutsen” 😂

  Svara

   ”Låtsas som det regnar”?

   Svara

  Cam! Vem är detta?? Luska snälla 😇https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/zLpE61/kand-bloggare-gripen–efter-knivbrak

  Svara

   Mina tankar riktas direkt till paret som nyligen anmälts för hämndporr…?

   Svara

    Nej inte enligt S själv. I pinkroom som är en tjejgrupp på Facebook var det några som diskutera detta och trodde det va S men då kommenterade S inlägget själv att det absolut inte var hon

    Svara

     Står D*ssie i nån diskussion…

     Svara

   S brukar inte vara känd för att tala sanning i alla lägen, så jag vet inte om jag vågar lita blint på vad hon skriver – å andra sidan är hon inte en stor och ”känd bloggerska”, så det vore märkligt om det skulle ha varit henne.

   Svara

  Om en influencer svarar ”jag bryr mig inte” och ger ett utlägg om det – är svaret godkänt? 🤔

  Svara

   Svaret hade inte varit godkänt, men det vore ärligt. Det här svaret är ju bara lögner och bortförklaringar. Skönt att ingen ser igenom det.

   Svara

    Hon ljuger inte. Du är bara inte nöjd med svaret.

    Svara

  Ska sluta kolla på stories från influencers när de är ute och reser

  Svara

   Blunda för verkligheten som förstör vår miljö?

   Svara

    Tänkte mer att om de inte får views lär de sluta resa pga dålig lönsamhet för företagen

    Svara

     Tänkte inte så långt 🙂
     Tror dock inte folk kommer sluta kolla…

     Svara

  Tycker det är anmärkningsvärt att visa upp sin okunskap och ignorans på det sättet som Forni gör här. Jag kan inte se det på något annat sätt än att det är rakt av korkat att inte kunna ta till sig fakta och siffror. Att hon är lite veg då och då och inte har bil hjälper inget mot hennes många resor. Här kan man läsa mer t ex https://www.lu.se/article/de-fyra-livsstilsvalen-som-ar-mest-effektiva-for-att-minska-din-klimatpaverkan

  Svara

   Visar bara hur självisk hon är. Det är hebbes mänskliga rättighet att få resa och se världen. Räcker inte heller med en resa per år eller så utan för henne är tre månaders flygfritt ett åstadkommande. Kommer aldrig mer läsa hennes blogg och stötta henne i det hon gör. Girig människa är vad hon är.

   Svara

  Bra svar!

  Svara

  Haha. Duktigt att äta vegetariskt mån-fre förutom när hon är på alla sina miljoner resor. Då är det INGEN FARA. Flyg på för fan! Ha inte dåligt samvete. Du GÅR ju överallt. Precis som Redgert!

  Svara

  Tyckte det sjukaste var att de i podden pratar om hur ANDRA (bortförklarar sitt eget flygande med ”det finns inget att försvara det är fel men jag tycker om det”) ska ta sitt ansvar för miljön – sen gör reklam för och uppmuntrar att handla på WISH!? Skrattretande

  Svara

  ”Blunda för verkligheten” ”Gömma sig från sanningen” är alternativa begrepp.
  http://www.caloveline.com

  Svara

  Jag tror att det är lite som att be om bli besviken om man tror att människor som finansierar sin egen konsumtionshets genom att influera andra till att konsumera ska göra kloka val för miljön.

  Svara

  Att dra kortet att hon äter ”mycket vegetariskt” för att försvara sina flygresor är bara löjligt. Det kompenserar ju inte den miljöpåverkan som hon gör genom sina flygresor. Jag har förståelse för att det ofta är hennes jobb att resa. Men influencers måste sluta dra vegetarian-kortet som försvar, särskilt när hon inte ens är vegetarian på heltid lol.

  Svara

   Har försökt kommentera det på hennes blogg flera ggr men de kommentarerna kommer aldrig med… att man kan äta typ 130 kg kött per år på samma utsläpp som en resa till Thailand. Och man kan köra 1500 mil i bil. Globalt står köttindustrin för mer än flygindustrin men för individen påverkar det mkt mer att sluta flyga.

   Svara

  Klimatfrågan kanske ska diskuteras i länder som Indien, Pakistan, hela Mellanöstern och Asien istället för mellanmjölk Sverige där knappt någon får äta en gurka längre om den inte har en ekologisk etikett, eller dricka en mjölk om den ingen har EKO loggan.

  Sverige är så jävla efterblivet, när ska folk fatta att det inte spelar ett skit in vad vi gör i Sverige för klimatet som helhet.

  Alla ska bara tycka såhär ”för det är vad man bör tycka” ryggdunka sig själva som när alla skulle lägga pengar i tiggarskålen utanför ICA. Det spelar ingen roll om du lägger 10 000:- eller ger dom en Ferrari. De sitter där imorgon iaf.

  Sverige och Svenskwr sluta tro vi har någon makt ute i världen angående klimatet.

  Greta – åk till Indien och predika istället. Det ser förjävligt ut där. Överallt.

  Svara

   Vi har stor påverkan. Folk lyssnar på oss. Människan lyssnar på oss. Politiker på höga hästar kanske blundar, men vi behöver inte dem för att förändra. Går fin fint att ge dem fingret. Ta och kika lite i rätt forum så får du se hur mycket makt vi svenskar har att ändra andras tänkande 🙂

   Svara

    Men jaaaaaaaa, sitt och tro att Sverige har någon makt i dessa frågor. Rör man sig utanför Norden går det knappt att hitta vegetarisk och vegansk mat på det sättet som vi har i Sverige. EKO produkter i den utsträckning vi nu har i Sverige existerar inte överhuvudtaget. Senast jag var i Wien fanns inte ett skit av detta, inte heller på Franska Rivieran – kanske hittade en EU märkt banan med lite tur.

    Sverige är helt hjärntvättade i alla frågor. Alla invandring till Sverige – och Sverige är Frontline i klimatmålen….. kom igen. När ska Svensken vakna?

    Folk skrattar åt oss.

    Svara

     Precis! Sverige lever i nån egen slags bubbla, inom många områden är det bättre men inom många så ör vi heeelt efter.

     Svara

     Men är du dum? Jag skriver Svenskar. Inte hela Sverige som land. Dagligen diskuterar jag i forum med personer över hela världen om vad man kan göra mer. Det blir ringar på vattnet. Något måste göras och det måste börjas någonstans och vi är många över hela världen som är insatta.

     Svara

      Anonym 22.17. Vad härligt att du sitter i ett forum (haha) och diskuterar hur ni ska rädda världen. Folk kommer nog verkligen komma ihåg hur ni räddade vår planet!! Med Sverige som första och bästa initiativtagare.

      Som en tidigare skrev, Sverige lever verkligen i en bubbla.

      Svara

       Du har förmodligen dessvärre rätt
       Vi kommer antagligen att komma ihåg hur du med flera reseivrare sabbade planeten medan ni skyllde på alla andra – läs fattiga länder – istället för att göra som Greta med flera, vad man kan för att dra sitt lilla strå till stacken. Det väljer jag att tro och lyssna på! Jag tycker att det låter som att du försöker projicera din klimatångest för att med gott samvete få förtsätta flyga 😁

       Svara

        Jajjajaja dra ditt strå till stacken du så bokar jag en resa nu. Jag har Ett liv (som alla andra) och jag ska köra det fullt ut med sjukt mycket sex, skit mycket resande, jättemycket alkohol och spendera så äckligt mycket pengar på onödiga saker J. (Man vill ju ändå bidra till välfärden, inte sant?) .. eller ska vi börja äta kottar snart också? Bo i skogen, göra brasa, leva som på medeltiden. Godnatt, ska jobba imorgon, och betala skatt – som bara går till skit. Livet.

        Svara

         Usch vilken attityd. Jag är 0 klimatkämpe, dock försöker jag äta mest vegetariskt (ej för miljön dock, utan djuren), och jag blir lite äcklad sv ditt sätt att skriva. Personen som skriver ”i forum” försöker göra något för att det ska bli bättre, det är så coolt. Det är inte svårt att se att världen faktiskt är efter, och att vi förstört den, så att folk som bryr sig tycker jag bara är positivt och inspirerande.

         Svara

          Ja usch och fy……
          Inte klagat överhuvudtaget på vegetarisk mat, det är väl skitbra. Alla gör som de vill med den frågan.

          När det gäller klimatet tycker jag bara man kan koncentrera sig på betydligt viktigare länder där det på lång sikt skulle göra slillnad än lillefjutt Sverige.

          Svara

           Fattaru, orkade inte läsa allt du skrev men du måste ha i åtanke att Sverige är ett I-land och de länder du talade om är U-länder. Vi svenskar släpper ut mycket mer per person pga av vår rika livsstil där vi konsumerar i extrema mängder där mycket även är exporterat från andra delar av världen, det gör de inte i U-länder, samt vi reser extremt mycket och långt, det gör de inte i U-länder. Att dessa länder inte har kommit längre i frågor som rör miljön är för att de inte har haft råd eller möjlighet att göra det utan har behövt prioritera andra frågor för att bygga upp tex välfärden. Dessa fattiga länder har även fått dispans från FN gällande klimatfrågor då de anses ha ”rätt” att få göra den resa som vi rika länder redan har. Med andra ord har de fått rätt i att prioritera klimatfrågan för att få komma ifatt våra länder i andra frågor, tex gällande infrastruktur etc.

           Vi i Sverige kan göra mycket i fråga om att ändra vår livsstil och influencers kan göra ännu mer då de bygger upp en bild av hur ett liv borde se ut där konsumtion och flyg har en stor del vilket påverkar ungdomar att sträva efter samma livsstil – det blir en ond spiral.

           Fattaru, orkade inte läsa allt du skrev men du måste ha i åtanke att Sverige är ett I-land och de länder du talade om är U-länder. Vi svenskar släpper ut mycket mer per person pga vår rika livsstil där vi konsumerar i extrema mängder där mycket även är exporterat från andra delar av världen, det gör de inte i U-länder, samt vi reser extremt mycket och långt, det gör de inte i U-länder. Att dessa länder inte har kommit längre i frågor som rör miljön är för att de inte har haft råd eller möjlighet att göra det utan har behövt prioritera andra frågor för att bygga upp tex välfärden. Dessa fattiga länder har även fått dispans från FN gällande klimatfrågor då de anses ha ”rätt” att få göra den resa som vi rika länder redan har. Med andra ord har de fått rätt i att prioritera klimatfrågan för att få komma ifatt våra länder i andra frågor, tex gällande infrastruktur etc.

           Vi i Sverige kan göra mycket i fråga om att ändra vår livsstil och influencers kan göra ännu mer då de bygger upp en bild av hur ett liv borde se ut där konsumtion och flyg har en stor del vilket påverkar ungdomar att sträva efter samma livsstil – det blir en ond spiral.

           Mikaela, tror du på fullaste jävla allvar att vi i Sverige drygt 9 miljoner människor gör skillnad när det bor över 1.3 jävla miljarder människor i Indien…

           Bara Asien länderna är det över en halv miljard människor. Fatta att det inte spelar ett helvetes skit vad vi gör här. Och det kommer säkerligen in 3 dubbla flyg in på Bangkoks flygplats varje dag än te.x Arlanda.

           Vakna för helvete

     Kul att man kan roa någon!👍🏼

     Det är ingen konst att hitta vegansk/vegetarisk kost i mellan/Sydeuropa, inte i övriga världen heller. Vill nog påstå att det i stora delar av världen äts mer vegetariskt än animaliskt.

     Ju fattigare länder ju mer närproducerat och vegetariskt. Ligger i sakens natur.

     Vad invandringen eller tiggare har med saken att göra, vet nog bara du?

     //Moa

     Svara

      Ja, och hur skulle det gå om alla i världen levde som vi i västvärlden gör, med allt resande och all konsumtion av varor som reser jorden runt innan de når oss.

      Svara

     Jag bor i England och här finns det enormt utbud av vegetraiska och veganska alternativ – både i mataffärer och restauranger. Sen kan det vara värt att notera att stora delar av världen äter vegtariskt pga religion, kultur och det faktiska utbudet av råvaror man kan få tag på.

     Sen tycker jag att man också ska komma ihåg att länder tittar på Sverige och övriga norden om hur man kan hitta hållbara lösningar som tex pant på PET-flaskor: https://www.bbc.co.uk/newsround/46602505

     Svara

    Ge gärna exempel på var och hur.

    Svara

   Helt helt rätt!! Vi är seriöst en miljon stockholmare (där den största shamingen sker av dessa bloggare och flest miljöbovar bor) och en miljon människor är ingenting gentemot länder som Kina, Thailand för att inte tala om städer som Moskva eller Los Angeles. Vi gör redan så mycket och att häxjaga bloggare känns bara som ett rättfärdigande av att hacka på deras livsstil och missunna dem. Ja de lever väldigt priviligerat och ja dessa bloggare r inte ödmjuka, men deras livsstils är till för att provocera och skapa reaktioner – vill du göra nåt för miljö påverka EU stadgar och andra organ. Att tvinga michela att sluta flyga kommer inte rädda miljön.

   Svara

    Du har ju missat poängen helt. Tänk om dessa influencers tog ansvar och spred bra saker istället, så deras följare och fans matas med vad de ska göra och inte onödiga resor och shopping? De har makt att påverka och de väljer att göra det fel. Det är ju det som är problemet. Människor apar efter varandra. Kidsen vill göra som sina idoler, de har makten att vara förebilder.

    Svara

    Men kära nån vilket resonemang. Det går bara inte att bemöta. Tänk om alla i världen levde som oss i västvärlden.

    Svara

   Greta kan gärna åka jorden runt och vara vår miljöambassadör. Hon är jätteduktig!

   Från Sverige kan vi ändå påverka vad för skit vi köper från asiatiska länder.

   Alla billiga klädesplagg som färgas i fabriker som är fulla med gift som skördar liv i dessa länder och vi bara ” sliter och slänger”.

   Så visst kan vi miljöpåverka i andra världsdelar härifrån.

   Ändå är det en svår fråga, slutar vi köpa blir jobben färre för de fattiga i tillverkarländerna.

   //Moa

   Svara

   Kina, USA, Japan, Ryssland och Indien är de största miljöbovarna. Kan dessa länder skärpa sig hade det gjort enorm skillnad. Men det kanske är svårt när stora ledare och företagsledare i USA förnekar att det ens finns något som heter miljöpåverkan. Allt för att skydda sin kära olja som de tjänar så enorma pengar på… Oljan är viktigare än jordklotet 😥

   Svara

   Sverige har legat i framkant med miljöfrågor sedan miljöfrågor började existera som koncept. Det är faktiskt så att andra länder historiskt har sett till Sverige för en förebild på miljöfronten. Det är ett arv vi måste förvalta. Vi har så sjukt mycket mer socialt kapital än du tror.

   Och Sverige säljer massvis med miljöteknik till Indien. Men då måste vi utveckla den i Sverige först.

   Svara

    Ylva,

    … och du anser att Indien är på rätt spår gällande miljön….. eller? Haha

    Helt hjärntvättat folk här inne. Måste bara vara V och MP-sympatisörer

    Svara

     Fattaru > 1) inte någon speciell trevlig ton att kalla människor med en annan åsikt än din för ”hjärntvättade”. Det säger tyvärr mycket om vilken typ av person du är. 🙁

     2) Indien har flera hundratals miljoner med människor som är praktiserande hinduer. ”Enligt hinduismen är det inte lämpligt att äta kött. Religionen förkunnar icke-våld (ahimsa) och respekt för allt levande, vilket gör att många är vegetarianer.”

     3) Som någon skrev här ovanför – Sverige har ett stort socialt kapital. Jag minns hur mycket av den nödhjälp om förr skickades till t.ex. Etiopien hade den svenska flaggan på säckarna. Människorna trodde att Sverige var i storlek med USA… Underskatta inte hur mycket vi faktiskt kan påverka! När Margot Wallström för ett tag sedan skulle hålla ett tal i Kairo la Saudi Arabien in sitt veto – så så pass obekväma kände sig herrarna där att de inte kunde tillåta henne att hålla ett tal som bl.a. innehöll synpunker om vikten av utbildning för kvinnor. Talet finns att läsa på internet.
     Om Sverige – som du skriver – har mycket lite makt att påverka så hade de ju inte brytt sig om att stoppa henne, eller hur?

     Svara

      1. OK.

      2. Synd att de missade att lära ut i hinduismen hur man städar i ordning efter sig eller slänger skräpet i papperskorgen.
      Religionen förkunnar icke-våld? Indien ligger i top där det begås flest övergrepp mot kvinnor och barn. Har du missat detta?

      3. Men snälla Etiopien, kunde du hitta ett värre U-land eller? Håll dig på banan för fan. Ja, absolut har Sverige ett visst inflytande men när det gäller dessa jobbiga frågor och mer komplicerade frågor som skulle kräva så mycket jobb för länder som Kina, USA, Tyskland hela mellanöstern och Asien så vänder de dessvärre ryggen till. Det är sanningen.

      Svara

   Man kanske ska vara medveten om att det är i dessa länder/världsdelar som största delen av det vi konsumerar produceras vilket är en stor del av deras utsläpp. Att säga att fabriker i Kambodja ska tänka mer på miljön är totalt verklighetsfrånvänt eftersom de företag som anlitar den fabriken då bara helt enkelt kommer att byta fabrik till något billigare alternativ. Det man däremot kan göra är att sätta press på företagen på hemmaplan t.ex. genom att uppmana dom att hjälpa rusta upp fabrikerna i dessa områden för att vara mer miljövänliga samt öka ersättningen till dessa. På så sätt kan man minska utsläppen även i ekonomiskt utsatta regioner. Det bästa hade väl dock varit att försöka producera mer lokalt för att slippa frakt etc. men då hade samtliga behövt minska sina konsumtionsvanor markant och det verkar inte många vara beredda att göra (mig inkluderad).
   Totalt befängt, i min mening, att vi västerlänningar ska sitta och skamma fattiga länder samtidigt som vi utnyttjar de för billig arbetskraft.

   Svara

   Det beror ju delvis på att du ska kunna konsumera billiga varor. Och resa till billiga platser på din semester. Inte handlar genomsnittsindiern på nätet och fraktar hem varorna med flyg. De har inte stora villor som värms upp till en behaglig rumstemperatur, så att de slipper ha på sig varma kläder inomhus. De äter förmodligen närproducerad mat och reser knappast utomlands flera gånger per år.

   Svara

   Omg love u!

   Svara

   Det kanske blir lättare om du ser världen som en global plats istället för massa konstruerade länder. Att jorden har en enda befolkning. Rimligt är då att välja de lågt hängande frukterna och att de människor med störst klimatpåverkan får göra den största omställningen. Annars blir det ju ett typexempel på att sila mygg och svälja kameler. För varför ska den som spenderar som 0,5 jordklot minska sin påverkan om inte den med 4,2 eller 17,3 gör det?
   I min värld handlar det egentligen bara om enkel matematik och komplicerade politiska beslut.

   Svara

   Vår (svenskars) miljöpåverkan sker i dessa länder som producerar våra saker. Vi kan äta en miljon närproducerade grönsaker, men det kan aldrig kompensera för att vi har haft tio nya mobiler var. Läs på om olika invånares fotavtryck, svenskarna är definitivt i toppen pga vår livsstil. Det är vi som konsumerar, inte invånarna som producerar skiten åt oss.

   Svara

  Jag har svårt att se att Forni ”tagit någon debatt”.

  Hon ger en något blek förklaring, totalt intetsägande och icke ställningstagande.

  Hon försöker bara rädda sitt ohållbara leverne. Varken tar eget ansvar eller lovar någon förändring.

  Ett klassiskt babbelbabbelbabbelingentingsvar, varken mer eller mindre.

  //Moa

  Svara

   Alex Schulman skrev att han ska minska sitt flygande och att han hade ångest över sitt flygande nu. Det skrev Camilla om som att det var något negativt. Nu skriver Forni att hon inte ska flyga mindre, och det får Camilla till något positivt.

   Varför ens skriva om vad bloggarna skriver om när det inte spelar någon roll. Camilla har redan sin agenda klar; vissa personer skrivs det bara illa om oavsett vad de skriver eller gör. Det är ingen ”objektiv rapportering” som Camilla ofta påstår sig syssla med. Camilla har även skrivit missnöjda inlägg om hur andra medier inte skrivit om hennes ”avslöjanden”, men det är inte konstigt att få numera tar henne på allvar.

   Svara

    Ändå lite förvånande att hon skrev ett så positivt inlägg om Forni som det annars brukar hackas ganska rejält på.
    Men min teori är att hon inte riktigt vill ta i denna heta potatis, eftersom hon då riskerar att skriva något som indirekt kritiserar hennes absoluta älskling Sandra Beijer, som väl resonerar påt ungefär lika som Forni … 🙂

    Svara

  Forni och Hamilton pratar om klimatångest i deras senaste podd avsnitt… mjaaa, mkt Okunskap

  Svara

  Men va fan skämtar hon med sitt resonemang om att det många gånger känns som att de som klagar mest är de som har lättast att ”ge upp” sitt flygande? Detta gjorde mig förbannad! Är det hennes sk ”klassresa” som talar? ”Buhu, jag har så mycket pengar och möjligheter till spons att jag inte bara KAN ge upp mitt resande som ni vanlisar kan göra eftersom ni inte har råd”. Eller vad är det hon menar?

  Svara

   Nja, där har nog forni helt rätt i sin analys.

   Svara

  Hej där! Dålig ursäkt….
  Dålig ursäkt…. Bortförklaring… Dålig ursäkt…. Bortförklaring… Ursäkt….. Ursäkt…. Ursäkt….

  Så läser jag texten. Gör om och gör rätt Forni. Ditt flygande påverkar inte mindre för att du gör andra bra saker. När annars tänker man så? ”Visst… Jag stal en bil. Men jag har ju låtit bli alla andra dagar i mitt liv, så jag tänker att det ändå väger upp det.”

  Svara

   Fast pja. Man får ju också acceptera att hon svarat? Hon har inga planer på att sluta resa men försöker vara mer klimatsmart i övrigt. Its her choice.

   Svara

  Jag tror inte att någon av dom mest populära flunsarna kommer sluta upp med sina vanor oavsett vilka frågor de får.
  Cissi skrev iofs att hon avbokat resa osv, men hon är nog en av väldigt få.

  Jag känner att hela debatten, att just flunsorna ska ta ansvaret för sitt flygande, är så missriktad. Ska vi dra ner på flygandet så gäller det varenda kotte i världen. Att sveriges flunsor slutar flyga hjälper lite när man ser till resten av världens miljöbovar.
  Jag flyger inte mer för att flunsorna flyger, men så flyger jag redan mycket. Jag kör bil till jobbet för att jag inte litar på tågen eller orkar sitta bland en massa främlingar när jag är trött efter jobbet. Jag käkar vegetariskt då och då. Jag sopsorterar ibland. Men så stäm mig. Jag vill unna mig livets goda för det jag får över efter alla hutlösa skatter jag betalar.
  Så länge våra politiker inte lever miljövänligt in i minsta detalj trots att jag betalar deras lön, så tänker jag inte försämra min livskvalite ännu mer.
  Jag tycker inte ens att Sverige som land ska vara först i spetsen gällande miljön, jag kan rada upp minst tio andra länder som är rikare och som förstör vår jord så mycket mer.
  Rikta debatten dit istället.

  Svara

   Du glömde: #ego.

   Svara

    Varför? Varför ska jag inte få flyga när välrdens jet-setare fortsätter flyga? Varför får jag inte flyga när våra politker flygpendlar till jobbet istället för att flytta?
    Kalla du mig ego för att jag, som den lilla människan, inte vill dra ner på det lilla jävla lyxnöje jag har så låt gå för det.

    #tönt

    Svara

     För att det är dags att växa upp och glra rätt för sig. Gör du alltid som alla andra även när de gör fel? Är du den där personen som hoppar om någon säger hoppa från en bro?

     Svara

      Fast jag kokar när du skriver så. Vadå ”göra rätt för sig”? Jag gör rätt för mig varenda jävla dag. Jag följer alla lagar och regler. Jag betalar min skatt. Jag sköter mitt jobb. Jag bidrar till organisationer som hjälper djur och människor, jag volontärar, jag har civilkurage.
      På vilket sätt gör jag som alla andra även om de gör fel?

      Jag är vuxen. Jag gör rätt för mig. Lägg ner din mästrande pekpinne och väx upp själv.
      Du verkar ju inte analysera det jag skriver utan sliter upp moralpredikan direkt.

      Skärp dig.

      Svara

     För att den enda man kan styra över är sig själv, och det verkar som att du har insikt i flygets påverkan på klimatet. Därför. Var glad åt att du har insett det och lobba för att de som styr också ska komma dit.

     Svara

   Amen

   Svara

   Vilket makalöst resonemang.

   Om Kalle gör si tänker inte jag… osv, osv.

   Kanske vi alla borde fundera på vad ”just jag kan göra”? Inte kräva en massa av andra hela tiden.

   Kör din bil, flyg om det är viktigt för dig men sopsortera tex. Eller gör något valfritt som gör att du bidrar till en bättre miljö.

   Behövs inga hjältedåd hela tiden. Inga som trackar de som gör stordåd heller. Alla behövs i kampen för vår planet.

   //Moa

   Svara

   Tycker inte om när en del på oförskämt vis går in på en blogg och skäller ut bloggaren för att hen flyger ibland. Bråk som inte leder någonstans. Finns många internkrigare. Kriga istället för att ha respekt för andra och att vi hjälper varandra mer i vardagen.

   Svara

    Det är hela poängen med att tänka på klimatet, att hjälpa varandra. Vi får alla lida av konsekvenserna.

    Svara

     Jag lider däremot av avgaser och rök från äckliga cigaretter. Tror ni folk kommer sluta köra bil och röka. Drömma i silver och drömma i guld.

     Svara

      Skulle stå avgaser från bilar …..

      Svara

      Ja, rökning på allmänna platser har väl faktiskt minskat. Det är inte så länge sedan det var tillåtet att röka på exempelvis krogen. När förbudet infördes slutade det stora flertalet (finns säkert någon som fuskar). Men ja, det går faktiskt att påverka sånt här.

      Svara

   Äntligen någon som faktiskt är ärlig!!
   Tror såå många smyger med sanningen, förskönar allt. Även döljer sitt flygande!

   Svara

   Jag förstår inte vad Sveriges skatter har med det här att göra…

   Svara

  emeliewalles.se en blåst bimbo som skryter om sina flygresor.

  Svara

   emeliewalles.se kan utläsas på hennes instakonto. Blåst som bara den, fake allt på henne.
   @sofia_nordins Jag kompenserar för miljön på så många andra sätt! Äter tex vegetariskt sedan många år tillbaka 🌱 Jag tror på att alla får finna sitt sätt att klimatkompensera, det är svårt att leva perfekt i alla led för klimatet och hoppas du kan respektera att alla kan inte leva fullt ut i alla led som är bäst för klimatet ❤️

   Svara

    inte mycket hjärnceller här inte hos emeliewalles såklart. 😛 😀

    Svara

   Gu vad otrevligt det här kommentarsfältet blivit?

   Svara

    Håller med! Folk tar verkligen chansen att ösa ur sig allt de inte hade gjort på en främling på stan. Häftig, jävligt häftigt.

    Svara

   Blåst bimbo?
   Endast en blåst typ uttrycker sig så.
   Jag undrar om din familj och dina vänner hade varit stolta över dig om du satt och sa sådant här till främlingar du mötte på stan också.

   Svara

  Känns sjukt orealistiskt att människor helt ska lägga om sin livsstil och sluta flyga bara för att ett instagramkonto har blivit poppis och folk har börjat prata om detta de senaste veckorna. Att folk faktiskt kan bli besvikna att influencers inte helt ändrar riktning, avbokar sina resor och avslutar samarbeten på några dar är väldigt knepigt.

  Svara

   Ett instagram konto? Större debatter, möten, konferenser och aktuell världspolitik är inte er grej eller?

   Svara

   Du kanske inte hänger med så mycket i nyhetsflödet utanför influencervärlden 🤔🙂 annars diskuteras klimatfrågan ganska mycket nu.

   Svara

    Jag hänger med rätt bra tack men du kan ju åtminstone erkänna att innan det här instagramkonton startades så skrevs det inte ett inlägg här, folk överöste inte influenser med kritik och förväntade sig att de skulle ställa in sina resor. Miljöfrågan må ha varit aktuell ett tag men Sveriges lilla bloggbubbla har inte brytt sig förrän detta konto skapades. Vilket är ok, bra att folk reagerar. Bara lite orealistiskt att alla ska förändra sina liv på en natt bara för att detta är ämnet som är trendigt att prata om denna månad. Och lite oäkta när ingen har skrivit eller klagat om detta innan och helt plötsligt är det allas favvoämne.

    Svara

     Det är väl jättebra om klimatfrågan blivit trendig! Jag har rest mycket i mitt liv och faktiskt inte reflekterat över klimatet speciellt mycket. Men jag har verkligen fått en tankeställare det senaste året.

     Fornis inlägg var bara pinsamt, som om det är varje människas rättighet att få förstöra jorden hur mycket man vill och försvara det med att hon i vardagen inte åker bil ( kanske inte så svårt att avstå om man bor och jobbar mitt i innerstan?) och att man ska ge upp det som är lättast för en. Då kommer vi inte långt om alla tänker så. Det är liksom inte livsnödvändigt för henne att flyga. Och det där man att alla som klagar ändå inte reser? Ta Malena Ernman tex, som väljer bort att flyga trots att hennes arbete annars gynnats av det. Tycker inte att Forni ska hyllas alls, hennes svar visade bara vilket ego hon har…

     Svara

  Dessutom väljer ju Forni som influencer aktivt att påverka oss andra att flyga – hennes sponsrade resande hit och dit är ju direkt/ indirekt reklam för just resande/ flygande. Så det räcker knappast att äta vegetariskt i veckorna ochatt åka taxi istället för att ha bil för att väga upp all den enorma negativa klimatpåverkan hon ’influerar’ till…
  Om hon vill fortsätta sitt extrema flygande så skulle det vara bättre att hon gjorde det i smyg, utan att lägga upp det på instagram, för då skulle hon i alla fall inte inspirera tusentals andra till att flyga. Men antar att hon vill fortsätta att få betalt för att åka på semester så det lär ju inte hända…

  Svara

  Fråga: sett att ett par andra influencers tagit upp detta tidigare, gällande att inte åka kollektivt och att det är ”bra för miljön”. Det är väl det absolut bästa alternativet om man behöver ta sig längre sträckor? En sak om man bor/jobbar/enbart rör sig på en mindre yta, men långt ifrån alla gör ju det (tänker på alltifrån människor som bor på landsbygden till storstockholm). Är det ett sätt att ”klimatkompensera” (vet att det inte går, men ni förstår)?

  mvh genuint nyfiken

  Svara

   Samhället måste gå runt och kan man bör man åka kollektivt. 20 personer på en buss = 20 bilar mindre.

   Svara

    Varför inte snöra på sig rullskridskorna och åka på det sättet.

    Svara

  Ibland undrar jag om Paula skriver vissa av Hugos blogginlägg. Som detta inlägg, varför är printen från hennes telefon?
  https://hugorosas.se/dom-vaxer-upp-sa-fort

  Svara

   Det kan vara så enkelt som att hon skickat en print till honom eller att han skrivit inlägg från hennes mobil?
   Varför skulle hon skriva hans inlägg???? För att han ska spara 10minuter i tid eller?

   Svara

  Löwengrips produkter finns inte kvar på Beauty Bay. Finns bara fyra produkter kvar, de rear ut allt. De kom precis in så det är väldigt märkligt.

  Svara

   På mitt apoteket idag såg jag att de tog bort alla hennes produkter från hyllan haha. Tänkte att de inte gått så bra här.

   Svara

   Det verkar vara rabatt på deras produkter hos de flesta återförsäljare?

   Svara

   de reas överallt

   Svara

    Därför lanserar man under året en billigare serie (likt den ursprungliga LCC) som redan är billigare.
    Helt klart har den nya dyra Löwengrip Beauty inte fungerat till de höga priset. Konsumenten betalar inte mer om man inte upplever att man får något mer och bättre. Sen spelar det ingen roll hur mycket Bella tjatar.

    Svara

   Tips: fråga henne!
   Ingen här vet svaret, det spekuleras bara. Ingen sanning med andra ord 🙏🏻

   Svara

  Hör inte till ämnet. Men Elin i ensam mamma söker, har hon varit med i något tv-program?

  Svara

   Tidigare*

   Svara

  ”Låtsas som att det regnar” kanske?

  Svara

  Det var blekt uttalat.

  Undrar också när influänsääärs ska stå för all jäkla onödig skitkonsumtion dom håller på med. Finns det ingen annan substans i deras ”jobb” än att kränga grejor?

  Svara

  Vill ha ett inlägg om att hycklaren Sandra B signat upp sig på ett upprop för miljön när hon flyger utomlands varannan månad

  Svara

   Och att hon dessutom har blockat Aningslösa influencers på Instagram när de ifrågasatte hennes Florida-resa.

   Svara

  Dagens influencers är den värsta influensan som hänt samhället

  Svara

  Som att miljön skulle bry sig. Ja men om du inte äter kött så går det väl bra om du flyger istället. DET FUNKAR INTE SÅ. Det går inte att kompensera sina utsläpp när det gäller miljön, det enda det hjälper är ditt dåliga samvete.

  Svara

  Låtsas som att det regnar?

  Svara

  Bookens live för en stund sedan!? Hon var antingen full, påtänd eller psykotisk.
  En tjej erbjuder snällt att A kan få numret till hennes psykolog, varpå Booken går helt banarnas. Blockfingret var säkert framme i högsta hugg som alltid. Hon svamlar på ”ortensvenska” blandat med engelska meningar, ivrigt påhejad av en dotter (gissar den äldre) i köket. Allt detta med en psyko-blick och en konstigt leende på läpparna som säger mig att hon är sjuk, mycket sjuk. Riktigt otäckt att se. Samtidigt blir jag intresserad eftersom jag själv läser till psykolog och vill forska på henne. Hon tror i sin världsfrånvända självkännedom att hon är frisk. Hjälp henne någon. Hur tolkade ni denna live?

  Svara

  finns det något som dämpar ditt spam istället?

  Svara

  Tycker jag ser kött överallt i hennes blogg. Och hennes svar är nedlåtande mot de som inte får gratis flygresor överallt. Som att de inte har ett val att resa mer som hon har?!?! Ursäkta men vi skulle kunna resa varje månad pga stort arv men skulle aldrig någonsin göra det pga miljö. Reser en lång (tidsmässigt) resa varje år men får ångest av de med och funderar på att sluta

  Svara

   Eller hur! Vi tjänar bra, de flesta i min umgängeskrets tjänar bra och skulle lätt kunna åka utomlands 5-6 gånger per år om vi så velat. MEN VI VILL INTE pga miljön. Hela inlägget osar skryt, att hon tror att folk är avundsjuka för att hon har råd att resa, och gemene man inte skulle det, va? Kom ner på jorden. (Pun intended)

   Svara

  Men VARFÖR har den som reser mest av alla bloggare, och typ är den kändaste- KENZA, frikort? Så himla trött på att dessa mindre bloggare shameas men vart är aningslös influencers och Kenza? Hon är ju på semester varje månad. Hon sa att hon skulle HALVERA från 24 ggr per år till 12. Förstår ni ens det här? Och det är något bra? Alltså en gång i månaden utomlands? Och ingen säger ett skit för att Kenza har ett frikort i allt? Eller hon kanske mådde dåligt och var tvungen att resa. Alltså kräks. Jag är ingen klimatkämpe för fem öre men jag blir så irriterad på att typ privatpersoner och bloggare som reser 7-8 ggr per år skämmas, men Camillas stora kärlek Kenza hålls det käft om. Jag gillar inte blondinbella heller men hon får ju fan skit bara hon öppnar munnen, ofta med rätt, men Kenza skulle kunna Åka helikopter till jobbet men här skulle man ändå tycka det är viktigare att skriva om blondinbellas dragkedja på jeansen.

  Svara

   Dom som man gillar skriver man inte negativt om! Det märks så tydligt!
   Dom man ”hatar” förlöjligar man..
   oerhört tragiskt enligt mig iaf

   Svara

   Enligt Kenza har hon halverat det FRÅN 12, inte från 24. Verkar stämma, hon reser ju typ varannan månad. Hade inte så mycket att göra så räknade hennes resor förra året och fick det till 7. Fortfarande extremt mycket såklart men långt under BB och Angelica B

   Svara

   Exakt så! Du sa exakt det jag tänkt på! Så stört.

   Svara

  Älskar att hon jämför nöjesflyg med oss som pendlar med bil till jobbet. Vi har inget val än att ta bilen för att jobba på annan ort. Alla kan inte bo på gångavstånd till allt. Kanske ska strunta i att flytta ut på landet så jag inte kör så mycket bil…

  Svara

   Du kan dessutom köra en väldig massa bil innan du flyger. 1500 mil. 4 mil om dagen.

   Svara

    I vilken värld är 4 mil långt? Många som pendlar kör ju minst 4 mil enkel väg. Om dagen.

    Svara

   Är ju faktisk en miljöbov att bo på landet, speciellt då man bor på större kvadratmeter och i hus. Mest miljövänligt är att bo i en liten lägenhet i en större stad. Denna typ av levnadsval är den största miljöpåverkan vi vanliga människor kan göra. Men ingen pratar om det, ingen shamear folk som väljer att bo i stora hus på landet trots att de kan ha mycket större utsläpp än någon som flyger några gånger per år. Jag tycker Forni har en bra poäng i att man klagar på folk som gör det som man själv har lättast att ge upp. Denna diskussion är alldeles för svartvit.

   Svara

  Håller med många i att det känns ganska tunt i att vissa influensers flygande bevakas mer än andras. Men förutom att jag stör mig så oerhört på dessa influensers ignorans över eget ansvar så stör jag mig ännu mer på att deras inställning bara skriker ut att de av någon anledning på nåt sätt har lite mer ”rätt” att resa bara för att de KAN. Som om de är lite bättre än alla andra. Varför ska de och deras barn då uppleva världen, varmare väder och underbara stränder? Är så jävla trött på det. Jag kan också, hur mycket somhelst men jag väljer att ta mitt ansvar och jag struntat i om det inte leder nånstans för om världen går åt helvete kommer jag åtminstone känna att jag gjorde vad jag kunde! Det gäller inte bara flyget utan alla andra delar med fast jag tycker det är svårt!

  Svara

  Isabellalowengrip visar upp sig en balmain kläning vid en moodboard tävlar där hon och pingis åker flygplan till Usa, Australien, London och ett till land i Asien. Deras mål för det här året att nå 120 miljoner i omsättning syns också med för att provocera. Hur som helst jag fick vibbar av Patsy och Edina ur serien Helt hysteriskt de är slående lika båda två de i den serien. 😉😆😂😂😂😂😂😝

  Svara

   *tavla

   Svara

  Är det bara jag som reagerar på att inlägget är från slutet av 2017, dvs över ett år gammalt? Vore intressant att höra hur hon resonerar idag även om det ”bara” gått ett år – men just med tanke på att diskussionen känns så aktuell just nu.

  Svara

  Jag tycker det här en supersvår fråga. Ja jag har själv flugit alldeles för mycket det senaste året. Försöker åka tåg och andra färdmedel så mycket jag kan då jag verkligen hatar att flyga men om jag ska hälsa på min syster i Californien finns det tyvärr inga andra alternativ än flyg.

  Det jag tycker är mest problematiskt är alla influencers som lägger upp bilder, ”influerar” och inspirerar oss att vilja resa till olika platser. Influencers skapar ofta ett begär att vilja åka till t.ex. Dubai. Nej folk kommer inte sluta flyga bara för att influencers gör det men jag tycker de kan ta ansvar genom att inte lägga upp bilder från sina resmål. Det är i alla fall nånting.

  Svara

  Dolce_ivana instakontot har funnit ett sätt att tjäna pengar på oskattat genom att ta bilder på bebisar och ta betalt en hobbysyssla som hon kallar det. 😉

  Svara

  ”Unna mig animaliska produkter på helgen”

  Lol! Kunde lika gärna sagt att hon älskar att förstöra miljön på helgerna

  Svara

  Men hun stapper hodet i sanden for andre viktige spørsmål! Jeg kommenterte på hennes blogg og spurte om hennes vurderinger rundt et sponset opphold i Dubai. Men hun har ikke en gang godkjent min kommentar…

  Vet ikke om du har fått det med deg- men i Norge de seneste ukene har det vært en STOR debatt om bloggere som reiser til Dubai på et sponset opphold. Bare å google ”Dubai Gate Norge bloggere” eller not. Årsaken til denne debatten er selvsagt at Dubai bryter menneskerettigheter, men lokker influencers til landet for å reklamere for hvite strender, skyskrapere, shopping og luksus. Luksus som fremmedarbeidere, som er kidnappet og dør, har stått for. Til og med Amnesty gikk hardt ut mot bloggerne og ga dem kritikk. Det hele toppet seg da det viste seg å være Visit-Dubai som sto bak bloggernes sponsede opphold- da dette er en organisasjon som samarbeider med myndighetene i Dubai. Følgelig har det hele plutselig en politisk agenda. Stilte også dette spørsmålet til Lovisa Barkman, i og med at hun nylig var i Dubai i samarbeid med nettopp Visit- Dubai. Også hun har unnlatt å godkjenne kommentaren min.

  Jeg reagerer veldig på dette, for jeg mener at bloggere må stå til ansvar og kunne svare for seg når følgere stiller kritiske spørsmål og etikk og moral. Særlig fordi de opptrer som AS (AB??) i Sverige (bolag), og dermed må tåle kritikk uten å si at det er ”personangrep”.

  Svara

  Bloggaren Johanna Kajson (kompis med Bella, Lagergren-tvillingarna m fl) har en (iofs bra) miljöserie på bloggen. Hon skriver att hon eg inte har nåt miljöengagemang utan litar på att politikerna fixar det, typ, men att hon kan tänka sig att göra nåt litet för miljön ändå. Ang flyg skriver hon bl a att ”våra familjesemestrar är vår kompensation till familjetid när vi annars jobbar så mycket och det är då vi tankar på oss med vila, familjetid, Rickard har barntid (eftersom han inte är pappaledig) osv osv.”. Denna mening har GNAGT i mig sen dess. Jag håller med om att det är skönt att åka utomlands, men vad ÄR det för sjukt samhälle vi lever i där pappor anser att de måste åka på solsemester för att ha tid att umgås med sina barn??! Vad är det för resonemang?! ”Rickard har barntid” på solsemester pga hemma jobbar han för mycket. Ja… ridå.

  Svara

   Och de flyger liksom till Stockholm på jobb ett par gånger per månaden, men vill bo i hus i Skåne vid vattnet. Jag tycker det är så vidrigt. Och ett så tydligt tecken på att det är för billigt att flyga!

   Svara

  Så patetiskt att så fort man säger att man ska flyga någonstans ska man nuförtiden skammas och behöva förklara sig. Visst jag förstår om folk blir upprörda på de som flyger flera ggr/månad men vanliga Svenssons flyger kanske 1-2 ggr per år och det har inget som helst dåligt samvete över. Jag kör knappt bil, går mest eller tar tåg. Gäller med andra ord att se över helheten hur man lever.

  Svara

  Ren komik ju! 🙂 ”Det är lugnt, jag tar aldrig bussen” typ haha 🙂 Hon måste ju skoja med oss…

  Svara

  @CamCam
  Roligt att influencers nya #AntiSD / #Antirasist, nu har blivit #Antiflyg

  Tröttsamt med allt känslosvall och faktalösa diskussioner. Denna blogg, och många andra bygger opinion. Men vore det inte på sin plats med en tydlig redogörelse på bloggen varför och hur dåligt flyg är?

  Samt vad de positiva aspekterna med flyg är?

  Och kanske en bred skrift om vad som är de värsta orsakerna till miljöförstöring?

  1. Länder som släpper ut med CO2
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions
  Här har vi länder med högst utsläpp. Så låt oss börja med Kina, vad kan man göra för att påverka Kina att släppa ut mindre?
  Kanske börja forska inom förnyelsebar energi, Investera i ett bolag som satsar på förnyelsebart i Kina?

  2. Största utsläppssektorer (USA som referens, lär vara snarlikt i samtliga västeuropeiska länder)
  https://www.epa.gov/ghgemissions/sources-greenhouse-gas-emissions

  Transport 28% (all transport)
  Elektricitet 28% (här är Sverige sannolikt lägre i dagsläget, pga vattenkraften. men det kommer förändras 2020 när 2 Kärnkraft reaktorer stängs)
  Industri 22%
  Fastigheter 11%
  Jordbruk 9%

  Så låt oss se över detta.
  Finns det någon kommentator/CamCam som skriver långa inlägg om, ”har du grön-el abonnemang” Nopp
  Finns det någon kommentator/CamCam som skriver ”låt oss bevara kärnkraften för att ha CO2 fri el-försörjning” Nopp
  Finns det någon kommentator/CamCam som skriver ”låt oss Endast ha bostäder som är klimat neutrala”

  Min poäng är följande 2 saker. Som jag tycker det är rimligt att författaren besvarar
  1. Varför är Flyg och matvanor just saker som kritiseras? Finns det kopplingar till avundsjuka/Pracka på egna värderingar?
  (uppriktiga frågor, ingen sarkasm)
  2. Varför har det endast redovisas CO2 utsläpp från flyg på denna blogg (i forma v inlägg från dig Camilla) När den gissningsvis är sub 30% av utsläppen personen står för.

  Det luktar känsloladdat och icke fakta-baserat. Men jag kan uppriktigt ha fel. och blir gärna slagen på fingrarna.

  Svara

   Fast Wikipedia som källa? Kanske inte bästa källan om man vill bli tagen seriöst.

   Svara

  Det finns teknik som kan rädda oss och man skulle också kunna utveckla fler metoder. Men det kommer förmodligen aldrig att hända, människan tycks oförmögen att förstå vad som kommer att hända nu, när samhällen börjar falla sönder.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9m73l9/thunbergs-projekt-ar-domt-att-misslyckas

  Det är skrämmande läsning men ändå viktig. Hans budskap är ju att vi försöker avsluta den här världen på ett så värdigt sätt som möjligt. Och ja, jag tror att många som läser här kommer att skaka på huvudet och tänka att det här bara är en dystopi som aldrig kommer att bli verklighet. Men tyvärr är det inte så. Det är inte särskilt många år borta och frågan är om ens dagens barn får bli vuxna.

  Svara

   Är du samma person som tyckte att vi skulle glömma förintelsen?

   Svara

    Förlåt????????????????????????????

    Vet inte vad du talar om men något sådant skulle jag aldrig har skrivit, nej.

    Svara

     Då ber jag om ursäkt. Va nämligen en Carina som tyckte det under inlägget om Margaux. Återigen, förlåt.

     Svara

  Är så trött på denna flygskammen. Förra året reste jag 60+ flighter världen över. Nästan alla longhaul i business. Om jag har dåligt samvete för det? nej. Och ni som trädkramare som tänker sitta kvar hemma – ert val. Att flyga och se världen är mitt val och inget jag tänker dra ner på. Jag tänker även på miljön ur andra aspekter.

  Svara

   Klart du e trött på den om du inte bryr dig 😂

   Svara

  Ska vi snacka flygande kan vi väl snacka Jon & Janni…

  Svara

  Jag älskar också att resa, lägger inte mycket pengar på annat än att semestra utomlands. Oavsett denna hetsen kommer jag aldrig och ge upp möjligheten att utforska nya resmål. Denna hetsen kommer inte heller innebära att jag kommer att ge upp resandet, och jag tror att jag inte är ensam om det.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.