Varför har så många mammor behovet av att läxa upp andra mammor? – Kenza och Dani

Vi pratar mycket om alla pekpinnar vi får hela tiden som gravida. Framförallt jag får dagligen flera kommentarer/meddelanden både här och på insta om att jag gör något fel som skadar min bebis, trots att jag har stenkoll på vad som är okej och inte okej och alltid letar fram fakta och/eller frågar min barnmorska om jag är osäker. Det finns så mycket gamla myter kring vad man får och inte får göra som gravid och det är synd att det finns så många som sprider så mycket okunskap! Istället för att bara ta reda på fakta. Lyssna på podden för att höra oss prata mer om det. Som vanligt hittar ni vår podd i apparna Podcaster, Spotify och Acast! <3

Avsnitt 4 – Alla dessa jävla pekpinnar
I fjärde avsnittet av När livet händer pratar vi om förlossning och våra förväntningar inför det nya livet. Är det bye bye till parrelationen? Kommer livet med bebis verkligen bli så jobbigt som alla säger? Och varför har så många mammor behovet av att läxa upp andra mammor? //Kenza

Jag tror det är för att ”mamma” rimmar på ”skamma”.
Det känns som det mest logiska.
Och ”logiska” rimmar ju på ”PEDAGOGISKA” och det är ju vad alla mammapoliser är!

Vad tror ni?
Och snälla – vad är det märkligaste ni sett en mammapolis skamma en annan mamma för?

210 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag fick höra att bebisen skulle bli döv om jag fortsatte dricka kolsyrat vatten. Ljudnivån av bubblorna är tydligen skadligt hög.

  Svara

   Skrattade högt åt detta!

   Svara

   😂😂😂

   Svara

   Hahahahaha 😂😂😂

   Svara

   Hahahaha

   Svara

   Herre min…! 😂

   Svara

   Hahaha tar fan priset på skumma saker gravida får höra 😀

   Svara

   Herregud!!!

   Svara

   Jag har fått höra många säga ”Du kan inte förutspå att barnet är friskt”
   ”nä men jag förutsätter att det är friskt, är barnet sjukt eller har något funktionshinder så tar jag det då”.

   Svara

  De ser ut som systrar. Jag scrollar alltid förbi mammapoliser, är så ointressant och märkligt så läser inte ens. Alla gör vad de känner är rätt för sina egna barn ändå.

  Svara

  Är det bara jag som tänkt på att varje gång Gabriella Joss gör blogginlägg där hon svarar på kommentarer så är det som att det är hon själv som skrivit frågorna också? Som att hon vill ”försvara” saker hon är rädd att folk har åsikter om, och få bekräftelse på att hon är bra i följande kommentarer….

  Svara

   Har jag inte tänkt på faktiskt. Är dock irriterad på att hon vägrar svara på om Fjodor har slutat plugga eller ej, min kommentar blir alltid raderad

   Svara

    Fast hon har svarat att han gör det. Var någon som frågade ”hur går pluggandet för Fjodor” och Gabriella svarade ”bra!”

    Svara

    Du kanske inte har med det att göra?

    Svara

    Då vill hon väl inte svara, bara att respektera.

    Svara

    Varför är du irriterad över det och varför är det viktigt för dig att veta om han pluggar? 😂 hade varit mer förståeligt om frågan handlade om henne, men att du kräver svar på frågor om hennes man är ju bara märkligt

    Svara

    Han kanske inte vill berätta om det? Varför bryr du dig så jävla mycket? Blir du lite lyckligare om det visar sig att han slutat…? Lite skadeglad kanske. Varför ska han bjuda dig på det? 🙊

    Svara

     Kanske för att det visar att hon inte klarar sig/orkar vara hemma ensam med barnen medan han pluggar så han fick sluta? (Inget fel med det dock, förstår till 100%, har själv bara ett barn och skulle vara helt dränerad om hen inte gick på föris. Men har accepterat att det är så jag är, behöver mycket egentid för att må bra.) Fattar bara inte hur hon tänkt att dom ska ha ett till barn så snabbt som möjligt? Hur ska dom orka då?

     Svara

      Spekulation.

      Svara

      Det är inte ju inte din huvudvärk! Alla barn är olika samt hon kanske har mer tålamod än du…!

      Svara

   Jag har inte tänkt på det själv förren du sa det, vet inte om det stämmer men ja det är väldigt lika sätt att skriva på 😂

   Svara

   Fast hon svarade nyligen på det.. det är sjukt många som frågar varje dag..
   Men iallafall kommentaren jag tänkte på frågade hur det gick för dem med jobb/studier och två barn typ. Och hon svarade något i stil med att dem gör sitt bästa och att hans studier är delvis destams eller nått tror jag.

   Och att hon skriver egna svar på tal tror jag men jag tror hon skriver dem från minnet, dvs hon svarar på dumma frågor ur minnet..

   Svara

  Exempelvis så är de formulerade på samma sätt som hon skriver. Och jag stör mig alltid på att hon skriver ”..” mycket, vilket även är skrivet i frågorna.

  Svara

  Jag vill bara ha ett barn och fått mycket skit för jag inte skaffade ett syskon. Men hon är idag 14 år och saknar inte syskon ett dugg. Men hemskt med alla mammor som dröste med att hon måste ju ha syskon. fyy..

  Svara

   Samma här! Vår dotter är 1,5 år och både jag och min man känner att vi bara vill ha henne! Att jag hatade att vara gravid och att föda barn är en stor anledning. Ändå tjatar folk på att hon MÅSTE ha ett syskon, hon kommer bli bortskämd annars och tänk på hur mycket roligt hon kommer ha med ett syskon.. så tröttsamt!

   Svara

    Kan trösta dig me att jag har ett syskon, en bror som är 1,5 år yngre än mig och vi har typ aldrig umgåtts/lekt. Vi är heeelt olika. Alla syskon har inte glädje av varandra :p

    Svara

     Jag har också två syskon som jag aldrig umgås med. Dom är iof 18-16 år äldre än mig men vi har aldrig haft någon nära relation och idag när vi bor i olika städer hörs vi aldrig av och ses bara när våra föräldrar bjuder in alla. Så nej, syskon är verkligen inget man behöver i livet. 😊

     Svara

     precis jag umgås inte heller med mina syskon..

     Svara

     Det är sant! Så jobbigt att behöva försvara sig hela tiden ungefär som att det är en skyldighet att skaffa fler än ett barn.

     Svara

      Jag har ett barn och kommer inte skaffa fler. Jag hatade att vara gravid (spydde till v25, fick havandeskapsförgiftning och foglossning) och jag hatade förlossning (slutade i akutsnitt, fick ej träffa bebis på några timmar, båda fick infektioner och vi låg kvar på sjukan över en vecka) men när folk frågar om de blir nått syskon (varför är de någon slags rättighet att fråga de??) så säger jag alltid rakt att de passar inte oss och mitt barn inte kommer lida av de. Varför ska vi försvara oss? Varför skaffar dom ”bara” två barn såfall. Man gör vad man mår bäst av förhoppningsvis!

      Svara

    stå på er!! ert liv ert beslut! 🙂

    Svara

    Och alla bara antar att det ska vara så enkelt också.. det kanske inte GÅR att få ett syskon?!

    Svara

     ❤️

     Svara

   Så knäppt, som om det inte föräldrarnas beslut och endast deras beslut. En av mina vänner har beslutat at inte skaffa fler barn är det hon redan har. Hon tänker som så att hon klarar av ett barn bra och att hon vill kunna känna att hon gör ett bra jobb som mamma. Med ett barn till är hon rätt säker på att hon skulle stressa sönder sig vilket inte vore bra för något av barnen, eller parrelationen. Önskar fler kunde vara så mogna, verkligen tänka efter kring om förutsättningarna är de rätta innan man skaffar första barnet eller de som kommer efter.

   Svara

   Så många flerbarnsföräldrar som dock verkar tycka att man inte är förälder på riktigt pm man bara har ett barn. Får mig att känns mig mindre som förälder ibland, så trist.

   Svara

    Det är en jävla skillnad på att ha 1,2 och 4 barn kan jag säga. Men jag har aldrig varit så gnällig som med vara ett barn.
    Man har en tendens att vara utgå från sitt egna lilla barn också och inte inse hur EXTREMT olika barn är. Många enbarnsföräldrar har ju dock inte den ovanan, men en del. Jag var likadan…

    Svara

     Japp det var exakt detta jag menade med min kommentar, tack för att du gav ett så bra exempel 😉

     Svara

     Men herregud sluta generalisera på det sättet. Du har ju bara dig själv att utgå ifrån, eller hur? Hur det var för dig är INTE hur det är/var för mig eller någon annan. Jag är ensamstående med ett barn. I början var det jättejobbigt, men nu älskar jag det. Utifrån egoistisk synpunkt är det mysigt att ha min son för mig själv, haha. Det blev inte som ”idealet” men vafan vad gör det? Men att sitta och läxa upp andra på det där sättet med inställningen ”vänta du bara tills du får fler barn” eller att ”det är en jävla skillnad från ett barn till flera”. Nej, det är det inte för alla. En del funkar det jättebra för. En del är två och får stöttning i det. Personligen känner jag inte att det jobbiga är att rodda i allt själv, för det har jag valt genom att ha barn. Det jobbigaste har varit att inte kunna dela det, typ berätta för någon annan vad som hänt under dagen osv. Men alla känner olika och alla har olika barn dessutom. Dessutom är det inte bara att skaffa barn som sagt. Mig tog det flera år + utredning och medicin. Så sen när jag väl blev gravid (hade massor med missfall innan) så kunde jag inte göra abort. Det var ett kärleksbarn för mig, även fast jag och pappan hade gjort slut (vi sågs en gång under sommaren och då blev min son till). Båda var överens om att behålla, just med tanke på bakgrunden. Så döm inte. Ingen annan vet hur det är med andras barn, oavsett om man har 1 eller 11… Känner en som har 9 och har älskat det typ, en del gör ju det. Personlgen hade jag absolut inte pallat så många, det är helt enkelt inte jag. Max en till, om jag ens kan få det. Annars är jag jättenöjd med min son. Tur vi är olika.

     Svara

      Fast har man bara ett barn så har man ingen aning om hur det är att ha 3 eller 5 barn. Jag förstår verkligen inte med varför det är så svårt att vara ödmjuk och säga att man faktiskt inte har någon aning om hur det är att ha flera barn – just för att man inte har det.
      Klart man är förälder, men man ÄR de facto en förälder med mindre erfarenhet av att ha flera barn – just för att man inte har det. Jag förstår verkligen inte problemet.

      Svara

   Jag är ensambarn och ser inget fel med det. Jag tycker att uttrycket ”bara ett barn” borde sluta användas – för det är inte bara. Det är ett barn och varken bättre eller sämre än fler 🙂

   Svara

    Dessutom 100% fler än när det var noll – och samtidigt 100% rikare liv för oss föräldrar och det måste väl räcka?!

    Svara

     Eller så är det inte så att antalet barn bestämmer hur rikt liv man har oavsett om man har noll, ett eller flera.

     Svara

     Upplever man som förälder att icke-föräldrar går och trycker sin livsupplevelse i ansiktet på en hela tiden och deklarerar högljutt hur mycket bättre den är? Eller varför verkar så många föräldrar (mammor) känna sånt stort behov att hävda sig så mycket?

     Svara

    Ida – det är jag också. När jag var yngre tyckte flera kompisar ”synd” om mig för att jag inte hade några syskon, men jag älskade det. Kunde leka med andra när jag ville (bodde i ett barntätt område), men kunde också gå hem och leka själv när jag kände för det.

    Och att generalisera och säga att ALLA ensambarn är bortskämda tycker jag är så elakt. Jag kommer från en familj som haft det gott ställt, men har också fått lära mig värdet med pengar och ber aldrig mina föräldrar om något. Oförtjänt skit man får ta tycker jag…

    Svara

   Hanna: samma här! Fick höra att vi var själviska som bara skaffade ett barn. Och jag håller med flera andra här att bara för att man har syskon så betyder inte det att man är bästa vänner bara för att man är släkt. Har fyra syskon och vi ses också vara när våra föräldrar bjuder in, vilket är två gånger om året (jul och midsommar).

   Svara

   Jag glömmer aldrig när en bekant sa att det är viktigt att barnet får ett syskon för mamma och pappa har varandra och barnet har ingen eeeh va?

   Svara

   Jag har i flera år sagt att om jag försöker få barn så kommer det enbart bli ETT barn. Jag är tidigare utbränd och väldigt känslig för stress, ljud m.m. så för mig skulle det kännas helt perfekt. Och ja, jag känner igen vad du säger, folk blir helt hysteriska! ”Men ensambarn är sååå konstiga!” och ”Stackars barn kommer vara sååå ensam!”. Sånt skitsnack! Jag har ett syskon och vi har i princip aldrig haft särskilt mycket kontakt. Älskar varandra men aldrig lekt eller pratat särskilt mycket som barn och inte heller som vuxna. Så märkligt vad folk lägger sig i.

   Svara

  Jag anser att kenza hänger ut bebisen innan den ens kommit ut. Nej. Skämt åsido. Jag tror att folk känner sig otillräckliga i sin förträfflighet vill visa sig duktiga på andras bekostnad. Ush

  Svara

  mamma skamma offentlig amning. USCH för såna mammor.

  Svara

  Det ser konstigt ut när trosorna dras upp så mycket med sån mage. Varför inte använda mammatrosor? Är det inte tillräckligt sexigt kanske? Man kanske måste visa magen hela tiden? Vad vet jag?

  Svara

   Måste alla alltid vara halvnakna och sexiga?

   Svara

    Barn är släta, inte kvinnor.

    Svara

     ”Barn är släta, inte kvinnor” var svar till 18:26

     Svara

     Säg det till män som rakar av sig skägget också. ”Barn är släta, inte män!”

     Svara

      Handlade inte om att raka sig, chilla.

      Svara

       Oj, verkade jag upprörd och ilsk i min kommentar?

       Svara

       Vad handlade ”släta” om då?

       Svara

        Kenzas underliv. Läs längre ner.

        Svara

         Nej jag förstår inte. Vad exakt är det släta och konstiga med underlivet? 😆

         Svara

          Bärja läs L’s kommentar.

          Svara

           Haha jo jag har läst men ser verkligen inte var denna hemorojd skulle sitta på bilden. Well well, jag får leva med det.

      När män rakar av skägget och rakar armhålorna och benen och vaxar bröstet och bikinilinjen så de kan gå runt i speedos varenda dag, så ska jag säga det.

      Svara

    Eller hur! Stör mig på detta enorma behovet de har av att klä av sig. Varför ska kvinnor konstant framställas som sexobjekt? De har en podd om vardagsliv, det finns absolut ingen logik i att den måste marknadsföras med massa sexiga Photoshopade bilder som ser ut som de kommer direkt från Victoria’s secret katalogen. Så tragisk att detta är vad de kommer förmedla till sina döttrar, kasta kläderna och använd din kropp och sexualitet så får du mer pengar och framgång. Att klä sig som en playmate är inte empowering eller feministiskt, tvärtemot, det är att spela patriarkatet rakt i händerna. 😞

    Svara

     Som sagt om att inte skamma gravida… Så att Kenza ser vacker ut på en bild i bara ben så förmedlar hon något negativt till sina döttrar? Tycker du att man måste ha på sig kläder inom en viss standard för att vara feminist och empowering? Skulle du reagera lika starkt om hon inte såg like vacker ut? så tröttsamt med den logiken.. Så det är feministiskt och empowering att klä sig som normen tycker är ”proper”?
     Skulle du tycka att det var mer ok att ha en sån bild om hon hade mer skavanker och bristningar? Hon kanske ser ut så där naturligt, vad vet du? och varför spelar det någon roll om hon är reducerad eller inte.

     Svara

   Sex säljer som alltid. De har ju retuscherat så det ser ut som Kenza har en hemorojd där fram.

   Svara

    Va? Tror du alla kvinnor är helt släta?

    Svara

    Hemorrojd? 👀 Var då tänkte du?

    Svara

     Jag undrar samma.

     Svara

    Ser lite märkligt ut… Vad är det?

    Svara

     Blygdläppar.

     Svara

      Knappast mitt fram på fiffin! 😂

      Svara

       Eh jo? Hört talas om klitoris? Klitoriskappa? Stora blygdläppar? Alla ser olika ut. Googla lite innan du uttalar dig.

       Svara

        Eller… Hår som tar plats.

        Svara

       Du har inte sett många ”fiffi” märker jag..

       Svara

     Det här är en så jävla hemsk kommentar.
     Jag har inre blygdläppar som hänger utanför dom yttre ca 1cm. Ibland är dom ljusrosa men oftast väldigt mörka. Nej det ser inte fint ut. Jag är definitivt inte slät för med trosor utan det ser säkert ut som att jag har en eller tio ”hemorrojder”.

     Fruktansvärt i sexlivet även om jag har en sambo som varit med mig i 10år.
     Vill operera mig men vågar fan inte.

     Jag är 36 år, smal och aldrig fött barn.
     Mvh Fladdermusen

     Svara

      Varför känner du så? 🙁 Jag har också blygdläppar, alla har det mer eller mindre. Ser väl kanske ut som Kenza med trosor. Jag har inte ens reflekterat över det. Kan garantera dig att ingen bryr sig, haft sex både med killar och tjejer och aldrig hört ett ljud. Kan också lova dig efter att ha legat med kvinnor att precis alla ser olika ut.

      Svara

       Alltså jag har tjejkompisar som skrattar rakt ut när vi börjat prata om längre blygdisar. Så kan man väl inte ha skrattade hon. Hade iiiingen alls förståelse för vad jag försökte förmedla hur det kan se ut och vara.

       Har en manlig kollega på jobbet som skrattade och sa nåt om att det bara är gamla tanter som har hängande blygdisar…och där satt jag och har alltid i hela livet haft långa.

       Det stör mig just pga att det syns på kläder/bikini att jag har en bulle/stor djävla ”hemorrojd” där mellan.

       Det stör mig för att när jag har sex och även oralsex så är det 2st långa mörkröda flärpar i vägen…

       Jag hade aldrig tänkt på det innan jag träffade min första kille som då var 20 år, jag 16, och han sa ”Du har väldigt långa blygdläppar” i negativ bemärkelse. Då var det kört. Tänkt på det dagligen sedan dess. En enda mening… 🙁

       Svara

      Jag tycker det är sjukt sexigt med blygläppar 😘 Själv har jag obefintliga inre blygisar och känner mig som ett barn när jag jämför med andra (ligger med tjejer och killar).

      Svara

       Jag också! Det är fint.

       Svara

        Min ena inre blygdläpp är större än den andra 😊

        Svara

         Min med. En hänger ut och den andra gömmer sig.

         Svara

      Förlåt men det låter inte konstigt i mina öron, snarare normalt. Såklart jobbigt om det är något som stör dig rent fysiskt dock. Men rent utseendemässigt tycker jag inte det är konstigt alls!

      Svara

      Har aldrig ens reflekterat över hur blygdläpparna på tjejerna jag har legat med har sett ut. Hoppas att du kan hitta någon acceptans över hur du ser ut. Finns konton på Instagram som målar av vanliga kvinnors underliv för att visa på hur olika vi ser ut. Kanske kan det vara något att följa? Jag hade komplex över mina assymetriska bröst och började följa konton som visade vanliga bröst på vanliga kvinnor. Hjälpte lite.

      Svara

       Tips på konton?

       Svara

        Drawnbyjovanna målar vanliga nakna kvinnor och bröst. Tror att hon pratat om att börja måla underliv också som ett projekt. Hennes konto har hjälpt mig mycket kring synen på mina bröst. Just kring underliv så kan du börja med att kolla the.vulva.gallery och vulvagarity. Därifrån kan du säkert hitta ännu fler liknande konton 😊😊

        Svara

         Finns även flera hashtags om man söker på vulva art exempelvis. Vulvagarity är mer skulpturer blandat med andra bilder men ett rätt bra konto.

         Svara

      85 % av kvinnor har inreblygdläppar som hänger utanför de yttre. Varför är det fruktansvärt för ditt sex liv att du ser ut som en majoritet av kvinnor?

      Svara

      Mina har börjat hänga utanför senaste två åren. Och de kryper längre och längre ner… 😟
      Tänker att det har med åldern att göra och således helt normalt. (Det ÄR ju helt normalt.) Men jag larvar mig över detta, känner mig gammal och tänker saker som att jag numera har ett ”tant”-underliv…
      Det värsta är att jag måste ”vika ihop” dem när jag ska ansa busken så jag inte råkar trassla in hyveln i dem… Jag vill operera dem, men det känns också fånigt…

      Svara

      Same here, men alla ser vi ut som vi ser ut. Bara mer härlig vävnad med en massa nervändar som kan skänka dig njutning! Så tråkigt att snippor inte får vara som de är (att det är så hysch-hysch) och att många därför får för sig att de är onormala eller inte fina när man matas med samhällets ideala Barbiesnippa.

      Svara

     Vad ser märkligt ut?? Jag fattar ingenting…

     Svara

      Nej någon får gärna förklara. Jag tittar och tittar men fattar inte heller.

      Svara

    Har man inte det i röven? Fattar ingenting

    Svara

    Hemorrojd? Har du sett några hemorrojder? Det där ser ut som en kvinna med ett par trosor på 🤷‍♀️

    Svara

    Ser ut som att trosorna inte har bästa passformen i ljumskarna, jag tycket också att det ser roligt ut.
    Men hemorrojd har man i röven.

    Men allt svullnar när bebis trycker på, Maggan graaf tyckte exempelvis att hennes muff blev en babianröv sista två graviditeterna.
    Min första märkte jag ingen skillnad men min andra fick jag bullfit*a eftervecka 30.
    Gick tillbaka sen hehehe

    Svara

   För att mammatrosor är obekväma och sen helt oanvändbara. Har använt mina vanliga båda gångerna.

   Svara

   Hade vanliga trosor hela graviditeten. Avskydde mammatrosor.:)

   Svara

  Min styvmor som är läkare berättade för mig att min son inte alls är allergisk mot det sonens läkarna konstanterat att han är allergisk mot.. Jahapp tack dör den hobbydisgnosen!

  Svara

  Ibland känns graviditet i sociala medier som en ursäkt till att kunna vara halvnaken i tid och otid på bilder. Tjejernas trosor ser verkligen osköna ut på alla plan att ha på sig när magen blir större. Ett par goa mammatrosor tror ju jag mer på som sitter gött och sitter uppe.

  Svara

   På tal om att inte skamma mammor. 😕

   Svara

   Really?? Är det bara gravida som är nakna i tid och otid menar du?
   Nu gör du precis det du inte ska göra, dvs talar om för andra mammor hur de ska klä sig/bete sig.

   Svara

   Jag köpte inte ett enda mammaplagg, inte mammatrosor heller. Eller mamma-bh (dock någon amnings-bh senare). Allt jag hade på mig var bekvämt! Vanligtvis har jag XS, jag köpte bara två underdelar i S i stället och använde stretchiga material upptill. Ett barn är fött på sommaren och ett på senhöst/vinter, så jag har varit gravid under alla årstider och således haft alla sorters plagg.

   Skulle aldrig ha köpt mammatrosor bara för att. Tycker tjejerna ser superkomfortabla ut.

   Svara

    Duktig du var! Själv svällde jag upp gigantiskt redan i vecka 6 och köpte enorma gravidtrosor, gravidstrumpbyxor, nya behåar med större omkrets och till och med nya skor eftersom fötterna svullnade. Fick inte på mig ett enda vanligt plagg. Och mina gamla små stringtrosor och a-kupor får jag fortfarande inte på mig trots att barnet är ett år nu.

    Svara

     ”Duktig du var!”?? 🙄🙄

     Svara

     Duktig måhända eftersom jag avsiktligt lät bli att shoppa kläder (vilket jag lätt hade kunnat), men avsikten med mitt inlägg var att berätta att man inte behöver tycka att vanliga trosor (mm) ät obekväma, trots graviditet. Två raka trikåkjolar i S räckte. Hade jag dragit strl M, hade antagligen L räckt osv, och mina trosor i XS räckte hela vägen, faktiskt.

     Svara

   Du är fri att ha andra trosor som är mer bekväma på dig. Skönt va!?

   Svara

   Smaken är nog väldigt olika. Jag har alltid kört string, även när jag var gravid.

   Svara

   Tycker inte det är att ”skamma” men kan hålla med lite, förstår inte riktigt tanken med att tjejerna valde att ha trosor och en utzoomad helkroppsbild som just promotionbild för sin podcast… Podcasten handlar ju om dem själva, deras tankar, liv och bebisar så varför trosorna ska va med i bilden är rätt märkligt. Gör många män så? Undrar på riktigt.

   Tänker dock på detta ofta: i otroligt många kommersiella sammanhang är kvinnans nya ”uniform” nästan att ha trosor på sig. Kolla artister som Ariana Grande, Beyonce och Nicki Minaj – de uppträder ALLTID i enbart trosor med en topp och stövlar eller klickar. Detta gör helt enkelt inte män. Likadant med sånna här promotionbilder. Jag struntar i om Kenza och Dani är blivande mammor eller ej, men jag KAN inte förstå varför trosor är ett måste i sammanhanget. Jag tror absolut det är för att skapa uppmärksamhet och sälja, för det fungerar ju. Denna bild sprids nog (tyvärr) mer än om de stått där glada i varsina par byxor.

   Svara

    Fast magen blir ju mer påfallande utan något över och det KAN ju ha varit avsikten i en podd som till största delen handlar om… graviditet (just a thought)… 😁

    Svara

   Tycker lågskurna trosor, eller ja allt lågskuret, är ju skönast när man är gravid, kanske Kenza tycker likadant ?

   Svara

  Jag följer Sanctimommy på Facebook, hysteriskt roliga inlägg! Så jag kan verkligen tipsa om att följa den sidan om man gillar att läsa saker knäppa föräldrar skrivit.

  Svara

  Underbart att tom en tråd om mamma skamning innehåller mamma skamning.

  Min upplevelse är att mamma skammandet lägger sig när barnen passerat förskoleåldern.

  Svara

   Vem fan är Simon?! 😅

   Svara

   Förlåt! Min kommentar hamna på fel tråd 😂

   Svara

  Det pågår flirtning på Isabellas Instagram mellan henne och Simon. Han taggar Pingis och nämner Isabellas hår. Varpå isabellalowengrip ger honom ❤❤. Hans flickvän är mindre road av de hela och skriver att hon är arg på honom.

  Svara

   Han nämner ju att han sliter sig själv i håret om du tittar på honom i bakgrunden. Och hon verkar inte arg..

   Svara

   Fast hur kan du tolka det så?! 😂 mer troligt: Han har antagligen en ovana att dra i sitt hår vilket Pingis och flickvännen brukar kommentera/be honom sluta med och nu tycker alla det är roligt att det råkade fastna på bild.

   Svara

   Skojar du nu? Simon flirtar inte med Bella och hans flickvän är inte arg. Hon skämtar om att hon ska skälla på honom pga han sliter sig i håret 😂 hoppas verkligen du är oseriös. Förstår inte hur man ens kan tolka det så som du gjorde, alla fel

   Svara

   Vem fan är Simon?! 😅

   Svara

  Varför måste debatt avklädda på alla bilder?

  Svara

  Jag tänkte efter nu och kan faktiskt inte komma på ett enda tillfälle hittills då jag känt mig skammad, varken under graviditet eller bebistid. Det som hänt är väl att främst äldre släktingar sagt förvånat ”inte dricker du kaffe när du ammar?” när jag druckit kaffe. Men då har jag sagt ”jo det är ingen fara alls, jag följer livsmedelsverkets rekommendationer” och då har de svarat typ ”jahaja råden ändras väl med åren!”. Samma med hur bebisen ska sova, om jag fick äta sushi, om jag ”kan” amma offentligt eller inte osv. Men har aldrig upplevt det som skammande utan mer som… genuin förvåning typ? Men jag har kanske ovanligt trevliga närstående 🙂

  Svara

   Samma här, har aldrig fått konstiga kommentarer. Förmodligen för att jag gjorde allt rätt. 😉

   Svara

    Jag har också gjort alla rätt och har tre barn ✌🏼✌🏼✌🏼
    Aldrig känt mig skammad.
    (Anonym pga miljöbov 🦹🏼‍♂️)

    Svara

   Håller med! Har aldrig hänt mig såvitt jag kan komma ihåg, de allra flesta människor man möter är vänliga. Men hade jag varit influencer vore det nog annorlunda pga folk är helt loco på nätet.

   Svara

   Samma här! Aldrig hört något negativt.. är det en myt som sprids i stil med ”tjejer kan inte leka 3” eller att ”tjejer är så elaka mot varandra”?

   Svara

  Jag tror att mammor skammar andra mammor för att bevisa (för sig själv? För andra?) att de gör rätt väl. Jag tror att de är osäkra och nervösa och kör med det gamla knepet att rättfärdiga sina egna väl genom att peka på hur fel det är att ändra gjort annorlunda.

  Min fundering är väl snarare varför inte pappor skammar andra föräldrar. Jag har aldrig hört en pappa skamma en annan pappa varför barnet ammas/inte ammas, hur länge barnet har blöja eller om de samsover eller inte. Verkar vara ett mammafenomen.

  Svara

   Ändra = andra

   Svara

   Jag tänker att många som blir mamma går helt upp i mammarollen och tappar bort sig själv. Att vara mamma mamma mamma mamma och bara det kanske leder till att barn och barnrelaterat blir det enda man kan tänka på. Män är ju sällan lika engagerade i sina barn, åtminstone inte i sådant som hysteriska mammor diskuterar: vagnar, babynests, amning kontra ersättning, alkohol under amning osv osv osv.

   Svara

    Tillägg: att män oftare är oengagerade i sina barn kanske också ökar mängden sanctimummies…

    Svara

    Hysteriskt att diskutera vagnar, babynest, amning vs ersättning o alkohol under amning? Jag gissar att du varken själv har barn eller har andra väninnor med barn. Det är ingenting hysteriskt med det, bara fullkomligt normalt. Det är väl klart att man ofta diskuterar det mammor emellan, eftersom att en stor del av ens liv snurrar kring just de här grejerna när man är småbarnsförälder.

    Svara

     Luuuuuuugn. Vi diskuterade förekomsten av sanctimummies – dvs hysteriska mammor som beskrivs i inlägget samt min kommentar. Inte mammor som diskuterar vagnar.

     Svara

   Tror att mammor som skammar är rätt osköna personer, även i andra sammanhang.

   Svara

  Jag bodde i södra Europa när jag ammade mitt barn. Barnets pappas sydeuropeiska familj skammade mig för att jag valde bort vin medan jag ammade. Barnets faster tog gärna ett glas vin medan barnet hängde vid bröstet och jag fick höra att jag var överdrivet nervös och hönsig när jag inte ens tog ett glas.

  Svara

   Inga problem att avstå när en ammar men alkoholen förs inte över i bröstmjölken så en kan dricka alkohol om en vill 🙂 dock bör en ju undvika att bli för påverkad eftersom en har ansvar för sitt barn.

   Svara

    Nej jag vet och jag avstod inte endast på grund av amningen heller. Jag ville inte ha vin bara och som svensk är man van att kunna skylla på det ammande barnet för att folk ska sluta tjata 😆

    Svara

     Och jag vill tillägga att jag absolut inte tror att lite vin är skadligt för barnet när man ammar och jag skulle aldrig kommentera de som dricker när de ammar. Upp till var och en.

     Svara

    en…en…en…? Hör du inte hur fånigt det låter?

    Svara

    Fel, en liten mängd går visst över men det anses så liten att det ska vara obetydligt.

    Själv skulle jag aldrig dricka pga av att jag vet att rapporter ändras vart 15:e år typ.;)
    Och DET provocerar!

    ”Men det är faktiskt okej” och ”tror du att du är bättre för att du inte dricker när du ammar” ”ser du ner på de som dricker och ammar då?!” Osv osv är meningar jag fått höra.

    Jag skiter fullständigt i hur andra gör men OJ vad skit jag får för att jag går emot rekomendationerna och fattar ett eget beslut.

    Svara

   Blir nyfiken bara, varför valde du bort det?

   Svara

   Det är inte skadligt alls att ta ett glas vin när man ammar, det krävs jättemycket alkohol för att det ska bli ens en halv promille i bröstmjölken. 🙂
   Däremot är det ju faktiskt upp till var och en hur man vill göra! Jag hade nog inte velat dricka vin och amma ungen samtidigt då jag inte vill vara påverkad när mitt barn är nära!

   Svara

    Nej jag vet och jag menar inte med min kommentar att barnets faster gjorde fel som drack. Kanske var onödigt att ens ta med det i kommentaren men jag upplevde att det var mer normalt där än här att folk dricker när de ammar. Menade mest att lyfta fram synen på mig där när jag sa att jag inte drack när jag ammade (som jag av vana använde som ursäkt när jag inte ville ha för att slippa tjat)

    Svara

  Och precis som väntat kom ett inlägg från My om att hon fått en STORM av elaka kommentarer. Vad är elakt med att be någon att inte begå trafikbrott? Ifrågasätta hur hon tänker?Hon är ju livsfarlig för sjutton och borde rimligtvis vara tacksam över att folk påtalar faran om hon inte begriper det själv!

  Svara

   Hon är polisanmäld.

   Svara

    Är hon? Hur vet du det? Berätta mer, alla detaljer tack. Fasiken så bra om anmälan leder till att hon döms för trafikbrott. Hon verkar ju i te fatta hur farligt det är och om en dom kan få henne att fatta så är det ju toppen!

    Svara

  Ibland tycker jag faktiskt att det är rent folkvett att säga till. T.ex. när en gravid kvinna röker.
  Men att peta på småsaker förstår jag mig inte på. Folk är generellt för stygga mot varandra.

  Svara

   Fast det kan bli jäkligt fel. Folk kan se gravida ut. Finns massa som fått tillsägelser och så är de inte ens gravida/har fött redan. Dessutom har alla hört att man inte ska röka när man är gravid redan.

   Svara

   Förlåt men vad tänker du ska hända för att du säger till någon som är gravid och röker? Ingen vuxen människa går väl runt och tror att det är hälsosamt varesig för sig själv eller barnet att röka?

   Tror du att den gravida kvinnan kommer att tappa hakan och utbrista ”va??? Är det skadligt för mitt barn?? Varför har ingen sagt det förut?” när du skammar henne? Hon vet garanterat om det .

   Svara

   Nej det är det inte. Det är inte folkvett.

   Svara

   Hade en kompis som blev dumpad som gravid av sin man och blev djupt deprimerad av detta. Hon klarade inte av att sluta röka också. Hennes barnmorska sa ”rök du ett par cigg om du måste det”. Tänk om du kommit med dina förmaningar då? Just sayin. Man har inte hela bilden. Barnet mår f.ö prima.

   Svara

    Asså ciggen är ju lika skadliga även om man blivit dumpad/är deprimerad, konstigt råd av en BM som skall arbeta enligt evidens och beprövad vetenskap. Tycker ofta jag får höra om märkliga saker som BM säger, de verkar inte riktigt tycka att reglerna inom sjukvården gäller dem. Dock håller jag med om att man som främling ska ge fan i att berätta för folk på stan vad de ska och inte ska göra.

    Svara

   Min mamma slutade röka med min storebror men 5 år senare när hon va gravid med mej så rökte hon hela graviditeten 🙂 I’m still alive!

   Svara

    Min mamma fick tre missfall innan mig och blev rekommenderad av barnmorskan att dra ner men inte sluta med ciggen när hon väntade mig. Jag är ganska kort men rätt nöjd överlag.

    Svara

  Är ju inte själv mamma så kan inte uttala mig, men uppenbarligen är det en grej. Tänker att det kanske är lite samma mentalitet man kan se kring människor i hundkretsar? Folk har väldigt mycket åsikter och alltid ”rätt”. Oavsett om det gäller rasval (blev du inte väldigt ifrågasatt pga amstaff?) /blandraser eller uppfostran.
  Vet inte vad det hela grundar sig i dock.

  Svara

  Finns ett nystartat instagramkonto som heter SkammaMamma, där kan man skicka in saker man fått höra av andra anonymt. In & följ 🙂

  Svara

   startade du det en kvart efter detta inlägget postades eller?..

   Svara

   Du som startat kontot antar jag? Tips, gör om bilderna till kvadrater så man ser hela texten när man kollar på din profil. Byt typsnitt och färger, tänk på att göra ett snyggt flöde. Varannan bild vit, varannan svart tex.

   Svara

  Mammor har ju en stark ångest över att ha gjort fel och vara ansvariga för nån hemsk skada – klart det blir känsligt då. Att vara och bli mamma är förknippat med många rädslor och skuldkänslor. Ibland räcker det ju med att berätta hur man själv gör för att nån annan ska känna sig anklagad och mindre bra. Tycker det är ett större problem än skammandet.

  Svara

  Jag tror att det är något som ”ligger i tiden”, det finns en massa poliser av olika slag.
  Du får inte äta si eller så, inte säga vissa ord, inte flyga, inte skämta, pekpinnarna är många och hatet står ofta inte i paritet till förseelsen. Jag trot att denna ”polisgenerationen” hade mått bra av lite ödmjukhet och att vara lite mer lyhörd. Allt är
  inte svart eller vitt.

  Svara

   Jag funderar ibland på vilka de är, som uppenbarligen har brister när det gäller både empati och intelligens, som konstant verkar sitta framför skärmen och tala om för andra hur de ska vara, tycka och känna. Börjar luta åt att det är en liten klick människor som är överallt och lägger all sin tid på detta. (Sjukskrivna, förtidspensionärer?) Man träffar ju aldrig på dem i verkliga livet… Eller är det de där som alltid sitter tysta som vågar visa sina rätta jag när de är anonyma…?

   Svara

  Ahh, denna ljuva tid som graviditeten var. Min första barnmorska var värst, helt rabiat.
  Jag fick inte dricka juice, motionera, dricka alkoholfri öl, äta någon form av godis eller bada bubbelpool. Jag vill understryka att både mina järn- och sockervärden var utmärkta och att jag inte har eller hade några sjukdomar. Hon skickade mig dessutom på missbrukssamtal (vilket hon inte berättade innan att det var) för att jag på mitt första möte berättade att jag hade haft en rätt hård festmånad och jag var orolig över om det kunde ha påverkat barnet (jag visste inte att jag var gravid när partydagarna var!).

  Jag bytte illa kvickt i vecka 10 eller så till en annan som hade fötterna på jorden. Hon tyckte att ”det är väl bra om du tar något järntillskott kanske för att inte riskera låga nivåer men heller inget måste, det ser bra ut ändå”. Hon var en fröjd att gå till!

  Svara

   Ja det finns en gammal härlig stam av barnmorskor som biter sig fast. Satan vad dom kan ställa till det för föräldrar, blivande och nyblivna. Det är hemskt när man tänker på det. Vilken maktposition de har. Har också varit utsatt för en.

   Svara

   En nära vän var smal när hon blev gravid, men började gå upp lite i vikt tidigare än vad som är vanligt. Hennes barnmorska blev riktigt arg och vid varje besök krävde hon att få se mat- och motionsdagbok, pratade bara om ”nyttig mat” m.m. Min vän vad sjukt stressad av detta, särskilt då hon aldrig bekymrat sig över sin vikt förut och kände sig vilse i vad som kunde orsaka viktuppgång… Suck. Tyckte så synd om henne. Allt fokus på vikt istället för glädjen att få sitt första barn.

   Svara

  En annan sak är att mammor alltid känner sig manade att berätta skräckhistorier från förlossningar…typ ”min grannes kusins grannes barn barn fastnade och dom fick klippa upp henne fleeeeera deciiiimeeeteer”….
  Så gör man ju inte med ngt annat?!
  Ingen säger ju typ ”min grannes kusin hade också cancer och han dog när de opererade honom” till ngn som ska opereras för cancer?!

  Svara

   Haha!! Nej inte ofta.

   Svara

   Jag hade en kollega som gick igenom hennes traumatiska kejsarsnitt i DETALJ vid lunchbordet. Varför? För att en annan kollega berättade att hon var gravid. Det räckte för att få 45 minuter förlossning i detalj. Det var den aptiten.

   Svara

   Upplevde det så här:
   FÖRE förlossningen skulle alla dra värsta skräckhistorierna för mig om hur hemskt och farligt det är. Att de höll på att dö, förblöda eller sprack mest av alla i Norra Europa.

   EFTER förlossningen var det andra tonarter. Då valde alla mammatävlarna minsann bort smärtlindring och ville föda naturligt och allt var så enkelt och mysigt och härligt och krystvärkarna kändes bara som en skön liten pirrig orgasm.

   Svara

  Jag fick höra att ”bebisen kan bli brännskadad om du står så nära micron” när jag var gravid och stod framför mikrovågsugnen på jobbet och väntade på att min matlåda skulle bli varm 🙄

  Svara

  Fick höra att jag kokar mitt barn levande om jag solar… 😂 hen hävdade att fostervattnet kan börja koka p.g.a. solen.

  Min fråga till personen: varför har vi inte dött av sönderkokta organ då vi består av så mycket vatten. Fick inget svar.

  Svara

   Haha personen glömde även att vatten kokar vid 100grader eller? 😂 Sure, i lava och väldigt hett vatten så kan du kokas. Men att sola är nog ingen fara 😂

   Svara

  Mamma berättade att när hon var gravid med mig så tvingade pappa henne att avliva hennes älskade katter, katter var tydligen livsfarligt för fostret.
  Sen lämnade han henne för en annan kvinna och när jag kom och han hade hand om mig så storrökte han med mig i knät och lät mig dricka rödvin ”för att det var kul”.

  Älskar dubbelmoralen när det kommer till barn och alla ”tips”.

  Svara

   Okej… din pappa var rätt sjuk va? Fyfan.

   Svara

   Vad då tvinga herregud hon hade väl en hjärna själv eller?! Vilka nötter!!!

   Svara

    Anonym, tycker du kan ta ett chillpill och sitta ner i fucking båten. Ja man kan bli tvingad till sånt, utan att vara EN JÄVLA NÖT!

    Svara

    Aa: Är, han är rätt sjuk. En egoistisk idiot.

    Anonym 20:19: För en förstagångsmamma är det fan inte lätt att veta hur man ska leva, hon vart såklart rädd att barnet hon väntade skulle fara illa. En lögn kan bli en sanning om den upprepas tillräckligt många gånger av en psykopat.
    Att du ens kallar min mamma, som för övrigt är världens bästa mamma, för nöt gör dig inte till något annat än ett vidrigt rövhåll. Hoppas karma slårt dig jävligt hårt på din fula käft.

    Svara

     Riktigt jävla bra svar Sanna! Fet tumme upp för dig och en kram till din mamma❤️

     Svara

  OT/tips:
  Dasha förkunnar meningen med livet på sin blogg (att ha barn tydligen) och upprör sina barnlösa läsare.

  Svara

   vad upprörs folk inte av nuförtiden?

   Svara

   Bara tomma människor som tycker så.
   Heter förresten hennes barn ATLAS? Det hette min första häst…

   Svara

    Exakt! Tycker synd omfolk som lever såna meningslösa liv att det krävs ett barn för att få en mening. 🙄

    Svara

     vilken mening med livet är inte ”tomt”?

     Svara

     Du behöver inte tycka synd om mig! Jag hade ett väldigt meningsfullt liv innan jag fick barn. Familj, vovvar och vänner fyllde min vardag med kärlek och utöver det älskade jag även att bara vara med mig själv. Jag har alltid strävat efter harmoni och DET har varit min mening med livet. Men nu när jag fått min son går den kärleken inte att jämföra med det jag hade innan! Nu är han den som ger mig harmoni 🥰 om du hittar din harmoni i jobb, smink, sport, vänner etc så är jag glad för din skull. Men klanka inte ner på oss som ser våra barn som meningen med livet, precis som du vill att vi inte ska klanka ner på dig!

     Svara

   Hahaha oväntat

   Svara

   Men kan inte hon få tycka att det är meningen med livet? Jag tycker också det sen jag fick barn ☺️ Men jag respekterar mina vänner som valt att inte ha barn och ser en annan mening med livet… meningen med livet är väl olika för alla?

   Svara

  Det finns många idioter. MEN, man får faktiskt ingen kurs i vilka beteenden och föräldraskapsstilar man bör ha gentemot sina barn. Alla förväntas ”testa sig fram” när den psykologiska forskningen faktiskt är ovanligt överens om vad som faktiskt är bäst och vad som är rentav dåligt. Många föräldrar är oförmögna att ta till sig av sådant, en stor anledning till att många mår så dåligt. En dålig, men socialt accepterad föräldraskapsstil skapar riskfaktorer för ett barn för att senare i livet drabbas av psykisk ohälsa.
  Många föräldrar tummar också lite väl mycket på fysiska delar som direkt eller indirekt utsätter deras barn för fara. Allt från rökande och vindrickande gravida till mammor som tar tål i öronen på bebis för att denne ska vara fin, till att lösa varje konflikt med att barnet ska vara tyst och gå in på sitt rum tills denne är ”snäll” igen.
  Det finns skrämmande forskning på hur ett barns liv kan förkortas med 10 år av att ha en alkoholistförälder eller en förälder som själv är deprimerad och inte mäktar visa barnet att detta är älskat.
  Det finns som sagt idioter som kastar bajs för att någon ger sin 1-åring tårta med socker, eller att en ammande tar ETT glas vin en gång i månaden, eller att bebisen skulle dö i magen om mamman råkar äta vilsfångad fisk EN gång. Men det finns också områden där det behövs mer shaming, går att jämföra med om aningslösa influencers skulle bestå av en mammamaffia med psykologer och läkare…

  Svara

   Fast det går inte att göra rätt även när vi har informationen. Och det finns ju så otroligt många rekommendationer utan att en har börjat googla eländet ens. Min granne låter tvååringen titta på iPaden alldeles för länge, men han blir rasande om han inte får titta efter förskolan och hon måste amma varannan timme för hennes nyfödda har gått ner för mycket i vikt. Hon kan inte göra nåt annat just nu – hon är i survival mode. Och att bara försöka klara vardagen är vad många föräldrar sysslar med ganska länge. Det är skittufft på så många olika sätt och vis.

   Svara

    Nej, du har helt rätt. Jag har kunskapen och gör ändå på daglig basis fel. Varför? För vi är utmattade. Vi orkar som föräldrar inte ge 100% av oss själva hela tiden.
    Men jag menar mer att jag ser en skrämmande rädsla över att inte våga ”address the issue” över saker som faktiskt är potentiellt skadliga för att man är rädd för att få höra att man skammar. Exempel skulle kunna vara att ifrågasätta mammor och pappor som tar varsin flaska vin varje helg när barnen är hemma och menar att de har koll, kan ta taxi till sjukhuset om något skulle hända och att deras barn aldrig visat att de tycker att det är obehagligt och att alla minsann gör sina val som föräldrar. Det är högst problematiskt. Likaså när någon från 3mån systematiskt använder skrikmetoder a la Anna Wahlgren för att de vill att bebisen ska sova själv hela natten och det blir ett ramaskri om man försiktigt försöker ifrågasätta det och informera om möjliga konsekvenser, men föräldern minsann ”vet vad som är bäst för sitt barn”.
    Jag blir själv vansinnig på om någon ifrågasätter om någon kör amning eller flaska, beklagar sig över om någons barn har mössa eller inte (hänt mig själv flera gånger), får socker ibland eller inte, hur länge någon är föräldraledig, om någon råkar köpa könsstereotypa kläder och saker eller inte osv. Men vi måste våga informera om saker som man VET är skadliga, i synnerhet personer som faktiskt har en relation eller roll runt barnet, typ BVC och också kunna erbjuda stöttning.
    Är det något som behövs idag så är det mor/farföräldrar-shaming. Fler borde få höra ”varför är du inte mer med barnbarnen?” eller ”varför stöttar du inte dina barn mer nu som småbarnsföräldrar?”. För är det något som är problem hos dagens föräldrar så är det bristen på otroligt viktig avlastning…

    Svara

  Jag och sambon som väntar vårt första barn har helt plötsligt våra mammor som ska agera pekpinnar om allt. Åsikter och tips är välkommet om vi ber om det, men de lägger sig seriöst i allt nu utan att fråga. Hade bäddat spjälsängen och min mamma var där och ändrade såg jag senare efter hon åkt hem efter ett besök. Någon som har erfarenheter av mammor som gjort liknande? Det känns som att vi kommer att hamna i krig med både min mamma och svärmor snart..

  Svara

   Kan du inte tala om för din mamma att du är glad att hon hjälper och bryr sig men att ni vill fixa själva och att ni gärna ber om hennes hjälp när ni behöver den. Så kan han ta samma med sin mamma.

   Svara

   Fick tvillingar för ca 1 år sen, svärmor var på besök nån dag efter vi kommit hem från bb. Kämpade som tusan med att dubbelamma dom, hade väl setat i kanske 2 timmar med en bebis på varsitt bröst, dom sög å sög tills det verkligen kändes hur tomma brösten va, och dom var ändå inte nöjda så bad min man fixa lite ersättning åt dom. Då säger min kära svärmor ”ska du inte testa pumpa ur överskottet av mjölken så dom inte behöver äta ersättning?” Då tappade jag det helt och frågade om inte hon kunde pumpa ur sitt jävla överskott istället eftersom vi antagligen hade lika mkt mjölk kvar 🤔😅 slutade försöka amma efter en månad för att det helt enkelt inte räckte till 2 bebisar och får fortfarande höra från henne att det hade ju varit bra om dom blivit ammade längre. Och varje gång jag lagar mat får jag höra att det är bättre med nått annat, äter vi pasta är ris bättre… älskar min svärmor men skulle gärna slippa alla kommentarer om hur hon gjorde och vad hon tycker är bättre. Har en 3åring också och han lever och mår väldigt bra så jag tror jag klarar av att ta hand om mina barn 😎
   Nuförtiden försöker jag att bara svara snällt och sen ändå göra på mitt sätt, när hon påpekar nått, men det är väldigt svårt ibland.

   Svara

  Ja och ännu värre blir detta vår lättkränkta generation! Det värsta jag vet är att höra alla skräckhistorier om hur hemskt det var att föda barn. Liksom varför ska det ältas om och om igen. Särskilt inför gravida. Kom igen och peppa folk istället. Förstår inte varför det skulle bara bättre att katastroftänka än att bara ta det som det kommer.

  Svara

  Tycker lågskurna trosor, eller ja allt lågskuret, är ju skönast när man är gravid, kanske Kenza tycker likadant ?

  Svara

  Tycker det är mest ovetandes som ska läxa upp en, t.ex då någon utan barn. Eller nån utan djur osv.
  http://Www.caloveline.com

  Svara

   Jasså? Jag tycker sällan att någon utan barn kommenterar. Alltid någon morsa som vet bättre.

   Svara

   Nonsens!

   Svara

  En märklig sak jag kände av mycket var; När jag hade ett barn så fick jag konstant höra ”är det inte dags för syskon??”. När jag hade två barn så var det tyst. Alla var nöjda haha. När jag sen fick mitt tredje barn så blev rekationen mer ”hur ska ni hinna med tre?”, ”räckte det inte med två?”, ”skaffar ni en till för att ni vill ha en pojke också..?”. Som att det var världens skummaste sak att skaffa tre. LAGOM ska det vara..! Två är lagom, inte mer, inte mindre!

  Svara

  Jag har IBS och på de värsta dagarna ser min mage ut som Kenzas mage utan att jag är gravid. Haha.

  Svara

   Jag med haha ser alltid ut så!

   Svara

  Jag hörde på p3 nån gravid programledare som satt och ondgjorde sig över alla gravida som låter bli att äta brieost. Såna mammor är ju oerhört hysteriska och löjliga enligt henne. Det var helt uppenbart bara ett sätt för henne att rättfärdiga att hon struntade i just det kostrådet.

  Svara

  Fick syrliga kommentarer från svärmor gällande mina barnvagnspromenader (råkade berätta för henne att jag gick ut cirka en timme om dagen med bebisen i vagnen); ”Hur kan du lägga så mycket tid på att gå ut- då har du ju ingen tid över till att laga riktig mat”. Riktig mat var i hennes värld lika med avancerade köttgrytor. Hon kom också med kommentarer om att vårt barn fått ett fult namn och att vi var korkade som köpte en ny barnvagn. Och spelade såklart totalt oförståendes när min man förklarade för henne att hon skulle sluta lägga sig i…

  Svara

  Jag kunde inte amma min dotter, och hade extrema skuld och skamkänslor äver detta. Det hjälpte inte heller att mammor då säger till mig ”oj, men hur gör du då med hennes immunförsvar?” Eller ”men då får hon ju ingen anknytning till dig”. Eller nu i december när hon fick RS-virus och var jättesjuk ”ja det KAN ju vara för att du inte ammat henne, men det vet ju inte jag”. Och nu senast när hon är 8 månader gammal och i en period när hon är väldigt mammig ”jaha, jag trodde inte flaskmatade barn blev mammiga”.

  Nu har jag fått hårdare hud, distans och är inte lika hormonstinn så nu kan jag skaka av mig det men SOM de där kommentarerna gjorde mig ledsen och osäker i min mammaroll där i början när allt jag ville var att göra det bästa för mitt barn.

  Svara

   Usch vad hemskt!! Googla Agnes Wold + amning så har du argument mot dessa idioter sedan. Kram!

   Svara

    Agnes ska man ta m en nypa salt

    Svara

     Hon har ju dock mer kött på benen än random skammande idioter man känner?

     Svara

  Ps;

  Blondinbellas husköp har reggats. 26,6M Sek.

  Svara

   26,5M Sek… Typo

   Svara

  Ja, som läkare blir jag helt galen på detta. Inte sällan medicinska felaktigheter heller.
  Brukar tänka: om man är trygg i sitt föräldraskap (och förresten såå säker på att man gör rätt) så brukar man inte ha behov av att mästra andra. Eller ens trumpeta ut hur fantastisk förälder man är själv. Hälsan tiger still!
  Och de mammor som provoceras av att andra mammor inte uppoffrar sig själva nog…är knappast helt nöjda med sin egen grad av självuppoffring. Omvänd psykologi och projektioner FTW!

  Svara

  Fick höra att jag kommer skada mitt barn i magen med att träna, gå promenader, cykla osv. Dessa personer menade att jag rakt av skulle ligga på soffan hela tiden och då säkrade jag barnens utveckling i magen. Var bara 23 år då, så jag blev jätteledsen och rädd av alla dessa kommentarer. Nu, 12 år senare så inser jag ju att det bara var bullshit, men oj vad jag hade behövt höra detta då när man var ung och osäker på allt. Man ville göra allt bra för en själv och kommande bebisen men hade dessa kvinnor efter en som kom med ilskna kommentarer och blickar.

  Svara

  Det sjukaste jag hört är att man inte ska ge barn oändligt mycket närhet, kärlek och uppmärksamhet. Och alla råd som på något sätt innebär att man kränker barn.

  Svara

  Jag fick barn för ett år sen och ska få barn igen nu i maj så det blir två väldigt täta graviditeter så jag får ofta höra, från andra mammor, hur stor jag är. Typ ”men guuuud ska du ha i maj du ser ju ut som du ska få när som helst! Jag va inte sådär stor när jag väntade andra barnet!” HEPP SÅ JÄVLA KUL FÖR DIG DÅ PETRA JAG VA INTE DIREKT SMAL INNAN JAG BLEV GRAVID IGEN HELLER sorry men fan vad arg jag blir. Morsor är seriöst en egen elak jävla art av människor usch

  Svara

  Är själv mamma och läste i en mammagrupp om vad folk har blivit soc-anmäld för och det var helt sjukt.
  En familj hade blivit anmälda pga deras 1åring var magsjuk och fick avslagen cola för att ens få i sig något. Coca cola var alltså anledningen till soc-anmälan. Oklart dock om anmälaren också var mamma bör tilläggas men ändå.

  Svara

  Jag tycker bara att det är lite intressant att två personer som ännu inte är mammor ska uttala sig om detta. Men självklart är det aldrig ok att trycka ner någon.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.