Gunilla Perssons dotter Erika skriver ett fantastiskt skolarbete om influencers

Tusen tack, Emilia för att du uppmärksammade mig på den här texten av Gunilla Perssons dotter Erika. 
Det verkar vara ett skolarbete där hon valt att skriva om influencers och jag tycker hon slår huvudet på spiken när det gäller det som är skevt i denna värld.

Så, så, så bra – och till er som vill skrika ”INTE ALLA INFLUENCERS” så kan jag säga som så.
Nej, inte ALLA influencers, så klart.  Men många. Och många av de allra största.

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag kommenterar sällan, men det här var riktigt bra. Go Erika!

  Svara

  Det är en pastisch på ”Canterbury Tales”, och hon verkar ha skrivit det på en litteraturkurs. Kul!

  Svara

   Ja, det stod i texten…

   Svara

  Väldigt bra må jag säga. Jävligt bra avslut med – BAM (BAM BAM)!! Saknar den tid när jag var yngre och tyckte om att skriva dikter på löpande band. Nu är man gammal och kan knappt ens knåda ihop en rapport till skolan.

  Svara

   Vänta, ”skolan”? Hur gammal är du nu då om du fortfarande går i skolan? 🤔

   Svara

    Hon/han kanske går gymnasiet eller högskolan?

    Svara

    Hen kanske jobbar i skolan…

    Svara

    Haha universitet. Började läsa lite senare än somliga men är väl inte ”gammal-gammal” direkt

    Svara

     Varför skulle du vara för gammal för att skriva dikter?🧐

     Svara

  Jag undrar vilken influencer du följer, och vad exakt inspireras du av?

  Jag hoppas influencer-yrket dör ut, får kalla kårar av att följa någon som exempelvis Angelika Blick or whoever, de ser alla likadana ut och postar prick samma inlägg, dag in och dag ut. Blir ni aldrig trötta på bikini-bilder, eller är det verkligen (fortfarande, 2019) inspirerande på något vis? Genuint nyfiken!

  Svara

   Kenza framförallt. Hennes styrka och genuina sätt att vara. Vi har liknande barndom och jag har alltid haft en vän i henne på något sätt.

   Svara

   Egoina är den enda stora jag följer. Inte direkt för inspiration, mer att jag tycker om henne och hennes blogg är mysig. Ja, så mycket man nu kan tycka om en främling förstås. Sedan följer jag massvis av småbloggar, där privatpersoner skriver om sina liv. Vet inte riktigt varför, vissa fastnar man bara för precis som man ibland fastnar IRL och blir vän med någon trots att man inte har allt gemensamt.

   Svara

    Haha ”stora”? Har 12k följare på instagram

    Svara

     Nu har hon ju inte köpt en drös följare och betalat för likes, men jo, nog är hon stor som influencer, inte störst, inte i närheten av att vara störst, men stor?
     Hon har valt att inte sätta sitt namn på massa skitprodukter och marknadsföra sig med halvnakna och hårt retuscherade bilder, vilket gör att den unga och statusfixerade publiken inte följer henne och förmodligen inte ens vet vem hon är.
     Med det i åtanke så är hon visst stor. Hon håller sig till det hon alltid gjort och många av hennes följare har nog hängt med väldigt länge, jag är en av dom.
     Hon känns äkta, som en bekant eller en vän man inte längre hinner träffa utan följer på håll.

     Svara

    Egoinas inlägg om glass är smygreklam !

    Svara

     Varför tror du det? Hon brukar ju skriva om glassnyheterna varje år samt hade hon inte valt glassar enbart från tex GB. Utan det var från olika glassmärken

     Svara

      Därför att företaget som arbetar med samarbeten åt bloggare har GB som samarbetspartner, de är ambassadör så att säga. Det är ofta smygreklam görs på bloggar när det handlar om matvaror, som glass, nutella osv även lego bl a.

      Svara

     Det är inte smygreklam att köpa hem olika glassar!

     Svara

   Av de stora följer jag egoina och Kenza i princip, sedan följer jag några mindre som Elin Kero, Andrea Hedenstedt tex. Aldrig följt de som bara lägger ut strandbilder och modebilder. Alla ser likadana ut och det är inget innehåll. Jag gillar att läsa om tankar och vardagen.

   Svara

    Älskar Elin Kero!

    Svara

   Nu: ingen. Innan följde jag Blondinbella, Kenza, Egoina, Petra, Katrin Zetterlund (fett ball brud!!) och ibland Kissie. Dessa började jag följa som ung precis när bloggandet var nytt och växte så det knakade i fogarna. Blondinbella var ju ändå rätt underhållande, och bäst var hon i mitt tycke när hon mognade och kunde visa sig utan smink och hela den där eran. En go-getter liksom som visade en riktig sida av livet med stökigt hem, barn som kladdar, trötthet, mjukisbrallor hemma, marabouchoklad osv. En skön balans där hon, tillfälligt, kändes jordnära. Det har ju som bekant totalvänt. T o t a l t. Tror bara det var ytterligare en av hennes alteregofaser typ haha. Who knows the real Bella?

   Just eftersom man följde dem som ung så blev det ju att man fick en viss ”kompiskänsla” med dem. Detta beror nog på att de var mer öppna, som att de skrev en dagbok, i början samtidigt som många av dem var snygga och agerade ”modeinfluencers” med OOTD med billiga H&M-kläder haha. Men de flesta, inklusive Kenza, har gått från personliga bloggar med högt och lågt, till att istället bli nån slags magasinblogg som befinner sig i en filterbubbla. Märkte att personerna ändrades och att jag påverkades negativt. Jag ville ju också vara snygg och ”leva lajf” som dem med träning, kläder, vänner, fika etc. Det blev ohållbart och jag mer eller mindre slutade följa alla. Även dem som inte alls förändrade sin karaktär som de största gjorde; Egoina och Katrin är ju fortfarande hur sköna tjejer som helst med fötterna på jorden. Kenza slutade typ helt vara personlig och la upp alldeles för många ”snygg”bilder på sig själv där hennes perfekta kropp skulle visas upp osv vilket jag inte pallade med. Petra likaså – total förändring. Tyvärr. Kissie har jag aldrig tyckt om egentligen.
   Följde även massa random konton på instagram förr – snygga, coola och nästan anorektiska tjejer. Handlade så jävla mycket skit online för att passa in i deras mall; kläder från USA osv. Inspiration till att hamna hos inkasso (okej inte riktigt så illa men ändå), förstöra planeten, svälta sig och känna sig otillräcklig var alltså vad hela sociala-medier och influencergrejen inspirerade till. Sen blev jag äldre och tröttnade – slutade följa de flesta, tog bort Instagram, Facebook osv. Nu har jag messenger och Snapchat kvar där jag bara snackar med mina vänner. Betydlig bättre =) Med andra ord: nej inspireras inte alls idag.

   Svara

    Flashback till blondinbellas glory days. ❤️ Den tiden var den bästa! Då kunde man ju till och med följa henne och ’gilla’ henne. Det skulle dock aldrig gå att komma tillbaka till det, förtroendet är brutet 😕

    Svara

     Tycker hennes blogg och insta är bland de allra mest intressanta och kul att följa faktiskt.

     Svara

      Vad kul att höra Simon.

      Svara

   Jag följer massa kreativa konton inom inredning, pyssel och skapande på olika sätt. Har aldrig sett ett sprättben i mitt flöde. Det är ju det som är så härligt med instagram tex, man bygger helt upp sitt eget flöde med saker man gillar och inspireras av!

   Svara

    Vilka kreativa konton följer du? Vill ha tips!!

    Svara

   Du måste bredda din definition av vad en Influenser är. Jag följer många, men igen av dem för vad du säger. Influenser är inte likvärdigt med folk som Angelica Blick och Blondinbella. Jag följer och influeras av folk i matvärlden och spelvärlden.

   Svara

   Förutom denna blogg
   Egoina (blogg)
   Therese Lindgren (youtube och instagram)
   Helen Torsgården (youtube och instagram)

   Finns några andra som jag följer lite sporadiskt så som Nevnarien/Elin Kero och Nathalie Starcevic.

   Svara

   Följer Kenza för att hon känns som en geunin fin person som också är rolig, sen följer jag Jonna Jinton och Sandra Beijer för dom har mysiga bloggar man blir glad av. Läser ju även bloggbevakning men det är mest ett guilty pleasure hehe.

   Svara

   Jag följer bara Foki för hon får mig att må bra. Hennes insta och blogg sprider lycka utan att få mig att känna att jag också vill ha vad hon har, alltså ingen onödig avundsjuka. Ibland går jag in på Kenza’s blogg men av nån anledning så får jag extrem utseende nojja av att se på henne haha, så mår inte bra av det och försöker låta bli. Följer ingen av de typiska instagram brudarna med mycket naket och väldigt mycket fokus på just utseende för jag vet hur dåligt det får mig att må. Måste jobba på det ändå, andra kvinnors utseende och kroppar har ingenting med mig att göra.
   Extra jobbigt när man är bi och vill följa snygga tjejer men så blir man vara avis haha….

   Svara

   Sandra Beijer, Flora Wiström och Kenza är mina bloggfavoriter, jag tycker att alla tre känns som genuina och kloka tjejer (gillar också att de gör tänkvärda blogginlägg och samarbeten och att de inte ”hetsar” som andra influensers kan göra). Andra jag gillar är Therese Lindgren, Helen Torsgården, Margaux, Andrea Hedenstedt, Sabina Desiree, Sara Songbird och Clara Henry, tycker allihopa ger bra energi och visar upp annat än en perfekt yta.

   Svara

  Jag följer en youtuber som har fyllt läpparna(och blev tvungen att öppet bekräfta det eftersom det var rätt obvious) och även gjort en bröstoperation som hon håller hemlig, men det krävs liksom ingen expertis för att se det. Dagligen så kommenterar unga tjejer att denna influencers ser perfekt ut, med sina tatuerade ögonbryn, fyllda läppar, löshår och opererade bröst. De skriver också att de vill se ut som henne, hon som inte ens ser ut som sig själv. Eller inne på en blogg jag läser, där andra kvinnor desperat frågar bloggerskan hur hon gjorde för att ”få tillbaka” sin ”gamla” kropp, som den såg ut före hennes graviditeter. Beundrar henne när hon publicerar bilder på sig i bikini och säger att det ju inte alls syns att hon fött barn. Nej, det gör nog inte det efter en bukplastik och bröstoperation. Jag undrar vad man säger till sina barn när de växer upp och tvivlar på sig själv. Att de duger som de är?

  Svara

   Antagligen säger de ingenting. Vet flera kvinnor som gjort stora ingrepp
   utan att ens berätta det för sina barn.

   Sorgligt på något sätt.

   //Moa

   Svara

    Jag förstår verkligen problematiken med orealistiska skönhetsideal och kan bara föreställa mig pressen de (precis som vi andra) lever under. MEN de har ingen skyldighet att berätta ALLT för sina följare. Det är ju damned if you do and damned if you don’t.

    Svara

     Vilken press då. Dom skapar sin egen press och måste fylla läpparna för att hänga med i deras ytliga liv. Tycker inte för femöre synd om dom.

     Svara

     Såklart ingen har någon egentlig skyldighet att berätta något. Men det blir ju ett ännu större strukturellt problem om de som syns mest ser, enligt normer, ”perfekta” ut men inte är ärliga med att det är fejk.

     Jag tycker ändå någonstans att de har ett ansvar för vilken bild av sig själva som de visar upp. Att få massa kommenterar om sitt utseende och inte vara ärlig med hur det kommit sig är ju att vara en ännu större del av skeva skönhetsideal. Det pratas mycket om att influencer inte har skyldigheter, men de har åtminstone ett ansvar och det måste de faktiskt räkna med när de påbörjar vägen mot stora konton. Stora konton kommer inte från en dag till en annan mot deras egen vilja, de har själva startat det även om de från början kanske inte förstått vilket ansvar som medföljer. Många hävdar att de inte valt att vara förebilder och därför tycker sig kunna avsäga ansvar, vilket ju i sak är rätt men vad hade de förväntat sig iom att så många människor följer? De har gjort sitt liv till sin business och tyvärr medför då vissa förväntningar även på deras person.

     De är ju såklart lika mkt offer för normer som sina följare men jag tycker ändå de har ansvar för vad de leverar och ännu mer när deras utseende är deras varumärke.

     Svara

   Vill är de? Alltså influencers? 😊

   Svara

   Bianca?

   Svara

    Nä, Linn Ahlborg

    Svara

     Tror ingen av dem fött barn…. (vilket J. nämner med graviditeter)

     Svara

  FAN VAD grym hon är!

  Svara

  Djupt imponerad!

  Klarsynt, humoristisk och empatisk.

  Roligt att ”se” en egen sida av henne.

  💐

  //Moa

  Svara

  Verkligen bra, både rappt, lättläst och på rim ett litteratur arbete med mening.

  Svara

  Min engelskalärare på uni som vi läste litteratur med hade flugit av stolen. Sjukt bra dikt

  Svara

  Jo, snyggt jobbar, men är det bara jag som inte tycker att bloggen-water och filler-thinner inte rimmar nåt vidare? Eller ska det vara nästan-rim? Resten av texten är skriven så att raderna rimmar två och två.

  Svara

   BloggeR- water

   Svara

   Jag kan inget om dikter så vet inte hur det ”ska” vara men tänker att allt inte måste rimma i en dikt eftersom det trots allt är en dikt och inte ett rim?

   Svara

    Tänkte bara att eftersom ALL övrig text rimmade på samma sätt så kändes det märkligt att de fyra översta raderna avvek. Ungefär som
    det var en gång
    en vacker sång
    musik så skön
    som himmelsk bön
    Dessa ljuva toner
    I ändlösa banor

    Alltså, toner-banor sticker ut.

    Svara

   Dom första raderna rimmar ju uppenbarligen inte…

   Svara

    gör bättre själva

    Svara

   Känner du dig bättre med dig själv efter att ifrågasatt verkshöjden på ett barns skolarbete?

   Svara

    Svara

     Hon fick henne när hon var 43 år enligt google-resultat, och nu är hon 60. Så bör vara 17.

     Svara

      16 tror jag hon är

      Svara

    Ja, nu älskar jag mig själv mer än någonsin 😁 Skämt åsido, kritiken jag fick på mina skolarbeten hjälpte mig bli den jag är idag. Och idag är jag mycket nöjd med mig själv, samt välkomnar kritik – den kan bara förbättra mig!

    Svara

  Ger mig hopp på något vis.❤

  Svara

  Vackert skrivet ändå 😊

  Svara

  Att inte Katrin Zytomierska granskas mer för omärkt reklam är en gåta, hon ligger i Blondinbellas liga men får vare sig uppmaningar, ifrågasättande eller anmälningar.

  Svara

   Jodå hon har fått mycket skit här men det finns andra. Egoina t ex har ett inlägg om glass som definitivt ser ut som ett samarbete men det är omärkt (och jag vet att glassbolaget har samarbete med förtag som delar ut samarbeten till bloggare vad det nu heter, så troligtvis smygreklam, och det vet jag att det brukar vara då det är samarbeten gällande matvaror/företag. Men man kan ju ser vilka företag de har samarbeten med, så mycket smygreklam som cc tydligen missar)

   Svara

    Anonym / 17:10

    Fast Katrin gör reklam för sitt företag med uppmaning att köpa med länkar dagligen a lá Bella.
    Jag kan inte se att hon fått mycket skit här, någon gång då och då, ytterst lite.

    Svara

   modd

   Svara

   Denna hemska Katrin! Tycker hon är helt keff och så sjukt osympatisk. Försyår inte varför hon och Bingo skiljde sig, i mina ögon en perfect match 🤩

   Svara

  Bra skrivet dock motsägelsefullt om man kollar på hennes instagrambilder.

  Svara

   Varför?

   Svara

   Klarar du inte av 2 tankar i hjärnan samtidigt? 😂

   Svara

   Inte alls, fullt normala bilder 😄

   Svara

   Det tycker jag inte. Erika, precis som många andra människor, är ett resultat av samhället de lever i.

   Svara

   Håller med! Nu försöker hon väl inte sälja saker på sin Instagram, men hon delar många poserade bikinibilder på sin egen perfekta kropp. Har tidigare reagerat på hennes till tider mycket utmanande och avklädda bilder, hon är/var ju så ung! Tycker det är sorgligt att det anses normalt (tom nödvändigt…) för en 15-16 år gammal tjej att dela bilder som kunde vara tagna ur Lolita. Fattar inte heller hur Gunilla som annars är så konservativ och proper tycker att det är okej. Det visar verkligen hur normaliserat det har blivit att vika ut sig på sociala medier. När jag var i den åldern (dvs 90-talet) var det skandal, katastrof och fruktansvärt jobbigt om någon spred lättklädda bilder på en. Nu verkar det vara något man måste göra för att vara cool och passa in. Tjejer så unga som 10-11 år skickar nakenbilder och bland killarna är det status att ha nakenbilder på många tjejer. Sjukt och väldigt sorgligt.

   Svara

  Jag läser nästan inte bloggar längre då allt känns som ett spel. De enda jag följer är Isabel Boltenstern, Jonna Jinton och Kenza. Föredrar vloggar egentligen, Therese Lindgren känns tamej tusan som en kompis. Och Isabel Boltenstern, båda verkar så jäkla awsome och genuina.

  Svara

  Följer mest My som guilty pleasure🙈🙈

  Svara

  Nått som verkligen är fruktansvärt är att Bianca ska ha Kimberly som praktikant…

  Svara

  Thumbs up till Erika….. riktigt bra. Finns inte en enda ”influencer” (gillar inte termen) som har inspirerat mig till att operera eller injicera. Tycker mer att dom är underhållande och cringe ofta och några få av dom har nått vettigt att säga och stå för. Läser bloggar och här för att fördriva tiden.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.