Vad är en ”gold digger”?

Den enda användningen av ordet ”gold digger” som accepteras! ☝☝☝

Ja, asså det är så jag tänker. Jag menar att om jag tänker på ordet gold digger , då tänker jag på en tjej som ligger för att få pengar och då tänker jag typ först och främst på horor som går på gatan. Eller så tänker jag att det är en super ung tjej som gifter sig med en gammal gubbe och sen väntar tjejen på att gubben dör och så ärver hon pengarna. Eller den sista grejen som min mamma sa, att det är tjejer som går på fina klubbar och vill leta rika killar och dricka champagne med dom. När mamma sa det så tänkte jag på att det är det vi kallar sprit luder och det är då att man står vid dem som bordar och så hoppas man på att få komma och sitta ned vid bordet och dricka av det som finns där, typ så.

Hur tänker ni kring ordet gold digger? Skriv gärna en kommentar om vad ni tänker kring det ordet. Okej , varför håller jag på och analyserar det här nu? Jo för att jag och min mamma får en massa frågor till vår podd som handlar om hur jag känner över allt hat jag får och vad jag tycker om att bli kallad gold digger mest hela tiden. Det fick mig att börja fundera på ordet vad det betyder egentligen. //Nicci Hernestig

Hora.
Spritluder.
Gold digger.
Kärt barn har många namn.
Eller inte.

Nicci undrar över definitionen av ordet ”gold digger” och jag undrar mest var alla dessa nedsättande epitet på kvinnor kommer ifrån. Män va?
Eller från andra kvinnor?
Eller använder kvinnor mäns nedsättande ord på kvinnor när de vill kränka andra kvinnor?

Listan kan göras LÅNG med ord som jag hörde tjejer kallas för på gymnasiet:
Madrass
Hockey-hora
Spermahink
Vandringspris
Lättfotad

Varför kallas aldrig killar och män för slampa?
Varför är en kvinna en slampa och en kille en hingst om de båda ”råkar ligga med för många personer”?
Varför överhuvudtaget sätta ett namn på någonting ingen annan än de inblandade har med att göra? Och varför kallar vi TJERER varandra för detta? Snacka om att spela patriarkatet rakt i händerna!

Jag är inte ett dugg intresserad av att veta era definitioner av ordet ”gold digger” – jag vill istället höra era förslag på hur vi kan få bort den här skiten från folks vokabulär!

92 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kommer ihåg när vimmelmamman hade varit ute och festat, och la ut en bild på några unga tjejer med texten ”drinkluder”. Fattar som att hon inte hade en aning om vilka dessa tjejer var och när hon nyktrat till på morgonen så plockade hon ner den. Ja varför döma andra? Skit i vad andra gör och sköt dig själv.

  Svara

   Oj!

   Svara

   Svara

    Ja där nämnde han just att hon var en golddigger.. Ett sätt att förminska henne.

    Han har säkert delvis rätt i det han skriver och känner sig som jag förstått det utnyttjad, men han gör enbart bort sig själv genom att sjunka till den låga nivån.

    Dags för honom att släppa allt som har med Nicci att göra och gå vidare, istället för att vara bitter och generera hat mot henne.

    Svara

   Hela den kvällens inlägg var en bild av Vimmelmammans verkliga sätt att vara – kort på okända kvinnor där hon brer ut om hur patetiska de är, och avslutar med drinkluder, var bara kronan på verket.

   Svara

  Men är det verkligen så? Jag har aldrig hört en kille eller man kallas hingst eller kung pga många ligg. Däremot player, svin och att han utnyttjar tjejer.
  Men nä, ingen ska oförtjänt kallas något. Däremot tycker jag gott man kan säga att killen (eller tjejen) är ett svin om han/hon faktiskt är det.

  Svara

   Jo, av tjejer kallas killen ofta ett svin eller en player när han legat runt, men av andra killar blir han ofta prisad…

   Svara

    Fast talar killar verkligen om för sina polare att de har legat då? Kan hända att killen jag pratade med var ett undantag, men han sa att han och hans kompisar aldrig berättade att de fått ligga medan jag sa att jag och mina tjejkompisar berättar allt.

    Tror att tjejer är värre nämligen. Både på att döma andra och att prata om sina ligg.

    Svara

     Samma erfarenhet här! Kanske är min kille oxå ett undantag men han är förvånad över (säger han iaf) hur mkt intima saker vi tjejer berättar för varandra.
     Sen ang ”gold digger” så är det väl inte ett begrepp som använd endast på tjejer? Hört många killar/män bli benämnda så. Det är väl bara ett uttryck för att visa att personen är ute efter att ”leva på” eller parasitera på någon som har mer pengar än en själv. Svenska motsvarigheten borde vara ”lycksökare” eller ”sol o vårare” vilket både män och kvinnor kan vara

     Svara

     Tror definitivt att tjejer är värre. Det är åtminstone vad jag personligen upplever.
     Killar kan definitivt vara likadana men där upplever jag att det oftast är yngre killar samt rötäggen på Flashback typ

     Svara

      Haha ja tyvärr har ju flashback kommit att bli lite bilden av att ”såhär är killar”. Men riktigt så är det ju inte egentligen. Samt yngre killar ja, men tonåringar då, och inte 20+. (Obs endast min erfarenhet, alla har olika)

      Svara

     Precis samma erfarenhet. På nätet må hända att killarna är värre, mer vulgära osv, men IRL säger i alla fall killar (som jag litar på) att de aldrig egentligen snackar om sånt. Inte på det sättet i alla fall.

     Plus, jag måste ju varit döv eller förskonad nå så extremt för hela min skolgång kan jag inte minnas uttryck som madrass och spermahink osv som folk pratar om. Hora har jag nog hört men främst mellan tjejer…. killarna körde mest ”jävla pluggis” eller ”haha flata” som värst. Och det var egentligen samma lilla klick som höll på så inte så att mitt tjejgäng nångång kände oss utsatta… OBS att med det menar jag inte att göra andra tjejers upplevelser mindre relevanta, förstår självklart att bara för att JAG inte varit med om det betyder det inte att det inte kan vara ett problem. Ville ändå bara påminna i debatten, att detta faktiskt inte är ett problem som finns öööööverallt heeela tiden även om det låter så ibland.

     Svara

   Fuckboy

   Svara

    Fuccboi om man ska vara helt korrekt 😉

    Svara

  Där man måste börja är med sig själv och de som står en nära, att inte acceptera såna ord från folk omkring en, våga vara obekväm och ifrågasätta den som uttrycker sig så, har man barn är det viktigt att prata med barnen om ok/icke ok språk.

  Jag har faktiskt aldrig varit med om att en kille som ligger med många kallas för hingst, snarare mer nedvärderande häradsbetäckare
  Men ingen ska snackas ner bara för att dom gillar sex och gillar sex med många olika personer

  Svara

  Alla borde lyssna på sommar med p3 när Katarina wennström pratar om detta. Väldigt aktuellt och intressant

  Svara

  PS hatar ordet ”hota”, det heter prostituerad

  Svara

   Eller ”kvinna i prostitution” är ännu bättre.

   Svara

    Sant 🙂

    Svara

    Eller torsk, varför ens sätta tjejen i fokus när det är mannen som borde stå där med skämmande. Ordet prostituerad borde inte användas då vi alltid borde prata om våldtäktsmannen.

    Svara

  Ben Mitkus fattar inte att han inte har rätt att berätta så här privata saker för att syna Nicci i hennes senaste inlägg om att Ben och Diana hänger ut henne och gör så Nicci får mer hat. Han liksom berättar superdetaljerat om deras förhållande hela tiden, saker som man hör har två sidor men där han presenterar sin sida som att det är fakta. Det är typ osmakligt hur mycket han sprider om henne. Och Nicci svarar på det och gör det därmed legitimt (inte nu men har gjort tidigare)…. Vill typ slita av mig håret! Så sjukt! Aaaaaah!

  Svara

   06:51 håller med. Vad gör ben mot sitt ex. Börjar tycka riktigt illa om honom.

   Svara

  Inser att jag är gammal, vilket jag är tacksam för. Har aldrig kallat en människa för något av det som finns i inlägget.

  Svara

   Har ingenting med ålder att göra. Dom orden har funnits hur länge som helst. Kanske har du bara haft tur att ej behövt exponeras för dom. Samt att du är empatisk nog att aldrig yttra sådana ord. Det handlar således mer om vad man är för människa.

   Svara

    Nej det är ju tydligt för nu springer småungar och gastar hora, precis som om det vore en hälsningsfras.

    Svara

  Vänta lite… har hon en pod ihop med sin mamma?

  Svara

  Usch, hon har mage att kalla de kvinnor som går på gatan för att prostituera sig, för det ordet? De som är allra mest utsatta för övergrepp, sexism och annan skit och som får sälja sig för några hundralappar? Många är dessutom offer för trafficking och lever som slavar.
  Sedan undrar jag på allvar hur mycket allmänbildning och kunskap de här influenserna saknar? Eller ville hon bara raljera över andra kvinnor när hon började ”fundera” på vad gold digger betyder?

  Svara

   Tänkte precis samma, helt sinnessjukt

   Svara

   Helt rätt!
   Jag ogillar det här med att kalla kvinnor som har sex för horor, gold diggers och allt vad det kan vara.
   Men de kvinnor som säljer sig själva (oavsett om de är offer för trafficking eller om de ”frivilligt” säljer sig (ni fattar vad jag menar med frivilligt) är så långtifrån något jävla gold digger man kan komma

   Svara

  Golddigger är i en klass för sig. Har inget med skäldorden CamCam tar upp. En golddigger letar upp sin man utefter dom ekonomiska förutsättningarna.

  Finns många många kända golddiggers som valt sina pojkvänner och män efter hur många hus, båtar och bilar där finns.

  BlondinBella är en golddigger!

  Svara

   Precis, finns även ord för en manlig motsvarighet till detta.
   Blondinbella är dock ingen gold digger, hon e ju redan rik.

   Svara

    Gigolo!
    Låter dock lite mera fancy än gold digger… 😁

    Svara

    Så rik är är hon inte. Jo hon är Gold Digger helt klart, hon skulle aldrig dejta en panna man.

    Svara

   Ja, alltså golddiger är väl inte ett skällsord alls. Vad ska man annars kalla en tjej, som den där unga blonda modellen som gifte sig med en rullstolsbunden gubbe på 90 år, som svansar endast efter rika snubbar?
   Kärlek till pengar kan väl iofs också kallas kärlek…

   Svara

    Rullstolsburen. (VET att man kan säga båda men rulatolsBUNDEN låter förjävligt).

    Svara

     Ok. Svårt det där. Många grupper och många termer att hålla reda på.

     Svara

      Hehe ja, man får visst inte säga dagisfröken eller indianer längre heller. Det var nytt för mig och då är jag inte ens över 30..^^

      Svara

    Varför måste man öht kalla henne något?
    Om dom nu trivdes med sin överenskommelse vad den än må vara så har ju ingen med det att göra.
    Han var väll inte dement så han visste säkert vilka val han gjorde och även hon var nog medveten om vad hon skulle kallas och hur hon skulle granskas när dom valde att gifta sig

    Svara

     Jag tycker att samhället kanske borde ha nånting att göra med att människor med uppenbart inte godhjärtade intentioner tar sig in gamla människors liv, där den gamla dessutom är rörelsehindrad och i beroendesituation. Gifter man sig så kommer man väldigt nära inpå den andras ekonomi och beslutsfattande rent juridiskt. Om det hade varit tvärtom, att en gammal tant i rullstol gift sig med en ung kille, så hade folk seriöst funderat på om tantens välmående kunde vara i fara.

     Svara

      Tror inte att han var beroende av henne, han hade ekonomin att anställa folk till allt.
      Bara för att han var gammal och rullstolsburen innebär det inte att han var utsatt.
      I det förhållandet kan jag tro hon var mer i beroendeställning än honom.
      Han valde själv hur han ville leva sitt sista år och han valde själv hur han ville försöka fördela sitt arv.
      Hur vet man att hon inte var godhjärtad? Hon ville kanske få stabilitet i sitt liv och fann det hos en gammal man?
      Han ville kanske gör ett stort ”dra åt fanders” till sina barn och testamentera bort sina pengar och ha roligt på vägen dit.
      Men allt som vi skriver om detta par är bara sånt man kan tro, för vi vet noll och inget om vad som gjorde att de ville ha varandra

      Svara

    Behöver man kalla någon för något öht?

    Räcker det inte med namn?

    Niccis mamma/pappa är väl de som borde skämmas som inte redan klargjort för sitt barn hur man pratar om andra människor, definierar dem och respekterar dem oavsett.

    När man uttrycker sig respektlöst om andra människor så faller det tillbaka på en själv. Det säger ingenting om andra men allt om mig.

    //Moa

    Svara

   Jag känner två män som är gold diggers. De har valt flickvän ENBART pga pengarna och det vet de flesta om.

   Svara

    vet tjejerna det med? För annars hoppas jag nån upplyser dem….

    å andra sidan så sprids skitsnacket fort i vissa kretsar. Det är ju egentligen ingen som vet hur någon annan har det. Men många tror gärna att de minsann vet.

    Svara

    Jag träffar regelbundet personer (både män och kvinnor, men mestadels kvinnor) som tagit sig upp till en viss nivå. De är alltså inte födda in i gåsleverburken utan har liksom klättrat in på andra sätt. Och har man väl tagit sig in är man NOLL intresserad av att åka ut igen, så tar ett förhållande slut är man beredd att börja dejta eller bli tillsammans med någon annan. Någon som man faktiskt inte alls är kär i, men väljer att ”börja tycka om”.

    Det är ett spel som pågått i alla tider. Den som tror annat är bara naiv.

    Svara

  Vilka vidriga ord det finns om tjejer. Spermahink, fy fan, tänk er det bildligt, vilka jävla as till killar och tjejer som använder såna uttryck.

  Svara

   Eller hur. Förhoppningsvis använder alla killarna kondom liksom.

   Svara

    Hörde om ett gäng killar som delade en fleshlight. En av dom hade klamydia och smittade resten av gänget eller hur det var. Så. Jävla. Kul! Dumskallar!

    Svara

  Fast en golddigger behöver nödvändigtvis inte vara lösaktig. Hon letar kille efter hans ekonomiska situation, det betyder inte att hon är en ”madrass”. Så, inte samma sak.
  Hur man ska ändra på det, vet ej. Jag kallar mina lösaktiga killkompisar för slampor hela tiden.

  Svara

   Varför?! Har du så fattigt ordförråd?

   Svara

    De beter sig som slampor så då kallar jag de för det också. Precis som killar kallar tjejer för slampor. Varför skulle jag behandla mina killkompisar bättre för att de är män som knullar runt?

    Svara

  Kollade igår niccis insta. Ja det verkar vara mycket unga killar som skriver fula ord och har riktigt dålig kvinnosyn. Så jag anser mycket kommer hemifrån. När jag växte upp sa inte mina killkompisar sådana ord om tjejer. Dom killarna mår ju inte bra. Dom måste få någon förebild som pratar med dom att detta är inte ok. Sådant lyssnar ungdomar på. Någon dom ser upp till och som kan få dom på bättre tankar. Så kvinnor slipper bli kränkta av dem och dem själva får ett bättre liv.

  Svara

   Jag har själv en son och jag hoppas verkligen att han inte kommer att skriva sånt om några år (han är för liten för att ha telefon nu). Vi pratar ofta om hur man beter sig mot andra människor och om respekt. Och OM han skulle skriva nåt dumt så önskar jag att jag fick reda på det. Men antagligen skulle jag inte ha en aning

   Svara

   Varför det? Det är väl bara för de unga tjejerna att inte ta åt sig? Ungefär som att feminister säger åt män att inte ta åt sig av vad feminister säger om män.

   Svara

  Då tar vi det igen, det handlar om kvinnlig intrasexuell konkurrens och inte om ”patriarkatet”.

  ”Building on David Buss’s pioneering work, the Canadian researchers Maryanne Fisher and Anthony Cox discovered a few years ago two additional tactics commonly used in intra-sexual competition: mate manipulation and competitor manipulation.”

  ”According to Joyce Benenson, a researcher at Emmanuel College in Boston, competition among women has three unique characteristics: first, because they have to protect their bodies from physical harm (so as not to interfere with present or future pregnancy and childbirth), women rely on veiled aggression towards other women (behind verbal gymnastics or under cover of the group) rather than physical confrontation.

  Second, high status and very attractive women need less help and protection from other women and are less motivated to invest in other women (who represent potential competition). Thus, a woman who tries to distinguish or promote herself threatens other women and will encounter hostility. According to Benenson, a common way women deal with the threat represented by a remarkably powerful or beautiful woman is by insisting on standards of equality, uniformity, and sharing for all the women in the group and making these attributes the normative requirements of proper femininity.

  Third, in extreme cases women may guard against potential competitors by means of social exclusion. If a new attractive woman shows up in the neighborhood (or school, or club), all the women in attendance may turn their backs on her, compelling her to withdraw from the scene, thus increasing their own chances with the surrounding males.”

  Från https://www.psychologytoday.com/intl/blog/insight-therapy/201401/feminine-foes-new-science-explores-female-competition

  Den här är oxå kul https://www.nytimes.com/2013/11/19/science/a-cold-war-fought-by-women.html

  Svara

  Jag har hamnat i diskussioner om det här med att kvinnor blir slampor medan män blir hingstar, och har flera gånger fått höra argumentet att en nyckel som kan öppna alla lås är en riktigt bra nyckel, men ett lås som kan öppnas av alla nycklar är riktigt dåligt. Jag brukar lämna diskussionen där, för hela ”argumentet” är så urbota korkat att jag knappt vet vart jag ska ta vägen. Men någon gång skulle jag vilja ha ett riktigt bra svar att slänga tillbaka till personen – alltid en man för övrigt – då ”du är dum i huvudet” känns mindre konstruktivt och inte tyder på något annat än att man har slut på argument. Även om det är precis det jag vill säga…
  Någon som har några idéer?

  Svara

   Haha, vad säger att kvinnan är låset och mannen är nyckeln? Du kan ju även slänga in att om en nyckel kan öppna alla lås så är ju alla andra nycklar totalt överflödiga, då finns det jäkligt många nycklar i denna världen som bara ligger och skräpar.

   Svara

   Sannie vad är det för människor som pratar så. Skolan måste bli bättre på att lära ut jämställdhet och respekt för andra människor. I stället för att kunna typ rabbla gamla kungars namn . Vore jag minister skulle jag ordna ett nytt ämne på schemat. För det är så viktigt för alla att man har respekt för sina medmänniskor.

   Svara

    Eh, det gör man redan i skolan. Tyvärr är det många föräldrar som inte gör det!

    Svara

     Håller med, barnens förskola och skolor jobbar jättemkt med sånt här.
     Svårt när det sitter idioter till föräldrar med vidrig jargong hemma bara 😒

     Svara

   ”Jag gillar verkligen när killar har självinsikt! Det är inte varje dag man får höra en man jämföra sin kuk med en nyckel. Lika stor som en och ger ingen njutning alls! Världen behöver fler män som dig som inser sina brister”

   Svara

    ”Om du inte har något bättre för dig kan du komma hit och hjälpa mig att låsa upp min gamla dagbok, jag har tappat bort nyckeln till den (de är ju så himla små och lätta att tappa bort!) men jag tror att din penis är alldeles lagom stor för det.”

    Svara

   När jag hör folk säga så brukar jag kontra med att en livbåt som bara kan ta emot en enda passagerare är en jävligt dålig livbåt, men en livbåt som kan ta emot många passagerare är en bra livbåt. Båda jämförelserna är ju jävligt dumma, men ändå.

   Svara

  Det som jag känner är intressant i sammanhanget är varför män som är ihop med gold Diggers inte kallas för något särskilt? De är lika medvetena som kvinnorna.

  Svara

   Gigolo

   Svara

   Sugar daddys

   Svara

   Glucose Guardian

   Svara

   Det kanske är dags för Svenska Akademien att rensa upp i sin ordlista också när de ändå håller på med sin rensning…

   Golddigger: kvinna som vill leva i lyx och där­för intresserar sig för rika män

   Gigolo: man som mot betalning dansar med kvinnliga gäster på hotell, restaurang o.d. (Min anmärkning: gör kanske mer än dansar; notera att kvinnorna inte behöver vara rika)

   Sugar daddy finns över huvud taget inte med och lika bra det.

   Svara

  Tycker det är fullkomligt vidrigt hur ben eldar på allt detta hat mot Nicci.
  Så oerhört omogen och elak! Men så blir han ju mot alla sina ex.

  Svara

  Jag tänker att man får börja med sig själv, att se till att man inte använder orden. Sen säga ifrån när andra män/kvinnor använder det. Om jag var nicci hade jag blockat alla som kommenterar på det viset, hon behöver inte ta det. Och uppfostra våra barn, nåde pojkar och flickor att man inte använder de orden. Jag har en tjejkompis som använder orden f*tta, h*ora, osv om andra kvinnor till och med om sin mamma när hon blir arg på henne. För min del är det så långt ifrån hur jag blev uppfostrad.

  Svara

  Enkelt. Vi ALLA slutar säga nedsättande saker om varann.
  Yngre och äldre. Kvinnor och män. Oavsett hudfärg eller sexualiet.
  Ingen av er har rätt att kränka andra men ALLA har gjort de.

  Sen har jag aldrig hört en kille kallas hingst eller dyl när han har många ligg. Känns som det är mer ett påstående för att matcha ens fördomar om ett viss typ av kön.

  Seriöst kolla på verkligheten istället och er själva. Ni är lika fula som de ni klagar på och tänk även på att det är lättare att ändra sig själv än andra.

  Svara

  Slampa! är ett annat ord. Som killar använder en hel del, kan jag berätta.

  ”Oskuld” är ett annat ord jag avskyr. Är en kvinna oskyldig fram tills hon har sex, varefter hon blir ”skyldig”???

  Ord kan göra SÅ mycket ont, så mycket skada.

  Svara

  Fast killar idag blir väl ofta kallade fuckboys” och det betyder väl att killen är bara bra nog att ligga med o inget annat? eller har jag fel?

  Svara

   Jag har förstått det som att en fuckboy är en kille som bara är ute efter sex och därför ska man som tjej inte förvänta sig mer av honom.

   Svara

    Fuckboy är inte skammande på så sätt som slampa är. Alla klassens tjejer vill ligga med playern till exempel

    Svara

  Jag antar att det bästa sättet att motverka är att alltid orka säga ”Vad menar du?”, ”Varför säger du så?” eller ”Hur kan du veta så mycket om deras förhållande?”. Att hålla på och definiera det är självklart dumt, som att det är så viktigt att få använda ett nedsättande epitet att man desperat vill identifiera tillfällen då det är korrekt att göra det.

  Svara

  Född sent åttiotal och ord som hockeyhora och drinkluder var vanligt förekommande när jag var ute på krogen.

  Svara

   Vad betyder ”hockeyhora”? Har aldrig hört talas om det.

   Svara

  Kvinnor använder dessa skällsord mot andra kvinnor för att visa män att de är inte ”som dem”. Alltså har vi internaliserat kvinnofientliga attityder för att själva komma bättre ur det

  Svara

  Män köper alltså närhet och sex för pengar, det är de som borde skammas och inte gold diggern

  Svara

  Plåtluder är ju en annan härlig tappning! Tjejer som bara hänger med killar för att de har bil 🤷🏻‍♀️

  Svara

  Drinkhora säger vi🙋🏼‍♀️ Inte samma sak som golddigger.

  Svara

  De som blir kallade vid dessa hemska ord, är lurade! De har inte fått veta att det blir en kosekvens av ett beteende.

  Svara

  Jo en som heter ( vill it ta upp namn så använder ett annat ) Oscar kallar mig för golddigger men ja e liksom 13 o e singel😂 o har alltid vart😂😂🥵

  Svara

  Hej, Jag är en kvinna som råkade ut för en golddigger under ett antal år. Skäms när jag tänker på det men så blev det. Vi träffades när han blev lämnad och ensam med 2 hästar på en gård. Så synd det var om honom. Ryggproblem, inga pengar. Jag hjälpte honom med mat även till hästarna. Sen blev det så att hans bil gick sönder…jag hjälpte honom så han fick en ny bil Så att han kunde ta sig till arbetet som försäkringskassan och kommunen hjälpte till med så att han fick en chans att arbetsträna. Han Utvecklade sig och fick en lön…och helt plötsligt blev jag obetydlig. Under alla dessa år fick jag aldrig träffa hans dotter Anna som jag betalat julklappar och födelsedagspresenter till.

  Svara

   Det är nog ingen som ser din text. Prova nästa Öppet Spår på fredag. Haha, det är efter midnatt, så Öppet Spår ikväll eller det på lördag.. Ställ då frågan om någon har råkat ut för gold digger/gigolo och berätta din egen historia igen.

   Svara

    Tack!

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.