Nellie Berntsson till sjukhus efter skada

Nellie Berntsson startade dagen på gymmet och skulle sedan träna fem hästar, men någonstans på vägen hände någonting som fick henne och hennes mamma att istället posta bilder från ett sjukhus akutmottagning.
Mitellan på armen tyder på en arm eller axelskada men mer än så eller vad som orsakat skadar har hon inte berättat än.

Var med om en olycka igår på eftermiddagen , där av kommer jag att vara lite frånvarande här i några timmar idag.

Kommer berätta allt & hur statusen är lite senare idag . Behöver dock vila nu för jag har väldigt väldigt ont. Går på smärtstillande just nu & gjorde igår med men har stundvis väldigt ont trots det. //Nellie från sin blogg

Att hålla på med hästar är en TUFF sport, och den som säger någonting annat vet inte vad de pratar om. 
För ungefär ett år sedan satt jag och kollade på hästhoppning från Mechelen, Belgien, när den gamle räven Ludger Beerbaum ramlade av sin häst och skadade sig så illa i överarmen att det krävdes operation för att laga det. Det kan med andra ord hända den absolut bäste och jag önskar Nellie en ”speedy recovery” och att det inte är så illa som det ser ut på bilderna här ovan. Usch, stackars Nellie!


Tack för tips!

89 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon ser ut som benet är borta, tur att det bara var armen😛

  Svara

   Oj åh axeln som är så känslig. Vad jobbigt för henne. ❤

   Svara

  Ja, eller så avstår man från ridsport…. 😂

  Svara

   Eller så gör man inte det för att man älskar hästar och livsstilen 😉

   Svara

    Ja, eller så klagar man inte över sina skador sen 😂 och visar upp dem på insta….

    Svara

     Med din logik bör man inte heller åka bil, gå i trappor eller hacka grönsaker. Alternativt får ingen berätta att de skadat sig på ett eller annat sätt, för man kunde ju helt enkelt avstått det farliga man sysslade med vid skadetillfället och undvikit det helt… 🤦‍♀️

     Svara

      Haha… att laga mat och gå i trappor, är det samma sak som att galoppera på ett stort djur?!? Fine. Jag menar att om du gillar att rida på en häst, gnäll inte över skadorna…. du får ju göra vad du vill men….

      Svara

       Vem är du att säga vad andra människor ska göra? 😂

       Svara

       De flesta olycka och dödsfall sker i hemmet. Inte vid sportutövning.

       Svara

   Man kan ju syssla med mindre farlig och mer säker ridning också.
   Jag hade inte ramlat av på över 10 år trots att jag rider många hästar per dag i jobbet. Sen sprack sadelgjorden när min egen kuse skuttade till. Det får ju jag helt ta på mig som snålat och inte köpt ny gjord när den blev gammal i resåren.
   Nu är jag inne på 4:e året utan avramling. Men så hoppar jag inte. Och det valet har jag gjort pga skaderisken.

   Svara

    Jag blev avkastad av en normalt väldigt lugn och säker dressyrhäst vid uppsittning för att den fick sadeltvång, som den aldrig haft förr. Bröt bäckenet och kunde inte rida på 3 månader. Lite tamt att skylla på att msn ska hålla på med säker ridning när sånt kan hända vem som helst, när som helst. Du har haft tur helt enkelt!

    Svara

     Jag jobbar bla som problemlösare och med rehab och rider då både hästar med psykiskt som fysiskt bagage. Ofta såna som haft av folk på löpande band och där man inte vågar rida dem mer.
     Ofta såna som ägarna tycker att ”det kom från ingenstans”. Jag har 1 enda gång under väldigt många år varit med om att hästen inte visat något innan. Den hade svår smärta pga KS kom fram sen. Men av alla de här hästarna har de flesta människor inte kunnat se att hästen visar ngt.
     Mina egna tränare tex eller vissa andra duktiga tränare har sett, jag har sett. Men de flesta andra – inte.
     Det går också att lära in hjälper avsuttet som gör att du kan kontrollera formen, du kan bryta ev bockningar, stegringar, försök att sticka etc. Men det krävs annan ridning än de flesta rider med i Sverige.
     Och det finns gott om checklistor man kan göra avsuttet för att hitta ev triggers.
     Så nej, det handlar absolut inte om tur i mitt fall. Det handlar om att ha system över det vanliga för att skydda sig själv. Och förmåga att läsa av.
     De flesta åker av då de är naiva.
     Det gäller även mig. Alla gånger jag skadat mig är då jag frångått systemet av olika skäl, varit naiv/försumlig etc.
     Visst kan allt hända med djur. Men den stora merparten olyckor hade kunnat förebyggas.

     Svara

      Jag förstår att du aldrig suttit på en klipsk och lite småslug ponny som utan förvarning slängt sig åt sidan för att en alla svarta brevlådor på rad råkade vara röd… Är man naiv om man drattar i backen då?

      Svara

       Skämtar du om du tror att jag aldrig jobbat med dylika hästar?
       Om det är ens levebröd och man är beroende av fungerande kropp för sin inkomst får man arbeta så att man minimerar riskerna att ramla av/skada sig. Det är ju inte direkt ett särskilt ovanligt eller ens svårt problem du nämner att hantera. De ”småsluga” eller dylikt kallade brukar vara rent dåligt utbildade och olydiga. Och det syns långt innan de slänger sig för en brevlåda tex.
       Det finns många väldigt mycket svårare fall som man också måste överleva och klara sig genom skadefritt.
       Det är det här som är problemet med folk som tror det är tur/otur etc. Man tror att det inte går att skydda sig och häst från skador. Det leder till att folk fortsätter utsätta sig själv och djuren för fara. För att man tror att ”de bara är så”. Det går att träna bort.
       Man kan inte spela lotto med sin hälsa och förmåga att arbeta som egenföretagare inom häst. Skadar man sig blir inkomstbortfallet för stort.
       Det är absolut inte bara jag som kan arbeta så och gör det. Men det är tyvärr inte en garanti bara för att man är utbildad tränare/svårklassryttare.

       Svara

        Förlåt men du resonerar så himla konstigt. Vadå dåligt utbildade och olydiga? Mina kusiner har en fantastiskt uppfostrad och väldigt utbildad tävlingshäst som de tävlar med på högsta nivå inom en viss gren (vill inte skriva namn med risk att outa henne). Även han kan försöka busa lite och hoppa åt sidan för brevlådor, snödrivor eller liknande. Han kan göra det helt utan förvarning, utan några tecken före. Det är ett djur för sjutton som tänker själv. Han gör allt min kusin ber om och är världens snällaste, men tycker om att busa ibland. De är djur, levande varelser. Inte maskiner. Du kan inte programmera dem att vara helt felfria under alla tillfällen.

        Svara

    Gammal hästtjej här. Det finns ju ett talessätt som säger att man inte är någon riktig ryttare förrän man har ramlat av 100 gånger. Upp igen och på det igen! Bjud på tårta sen.

    Svara

     Min brors svägerska föll av hästen för ett år sedan och avled.
     Och det var en ryttare som var väldigt van med flera egna hästar sedan ungdomen.
     Inte heller var det något särskilt farligt moment heller som hon höll på med utan en ridning på rutin.
     Man ska inte underskatta riskerna med ridsport.

     Svara

      Verkligen inte och den typiska olyckan är yngre tjej som rider på egen hand

      Svara

      Upp igen och bjud på tårta…
      Verkligen?!

      Svara

       Många ridskolor har som ”regel” att man bjuder på tårta när någon ramlat av

       Svara

        Hon berättade om en tjej som avled. Vem ska bjuda på tårta då?!

        Svara

         Men Ina – spelar du dum eller är du helt enkelt det? SJÄLVKLART så säger man inte att någon ska bjuda på tårta om någon avlidit eller skadat sig allvarligt? Det är ett skämt hästmänniskor som man säger när det lämpar sig! Precis som med alla andra skämt.

         Svara

       Yes! Välkänt talesätt och skämt bland hästmänniskor.

       Svara

      <3 <3 <3

      Svara

     Min moster ramlade av hästen förra hösten. Hon hade en väst som man ska ha, men slog i precis under västen på något sätt, och fick en spricka i ryggraden. Som tur var gick det bra. Och ja, hon rider igen.

     Svara

     Fördel då att fixa dem på en shettlandsponny innan 7 års ålder så det inte gör så ont och det är liten risk för allvarliga skador. Jobbigt om man börjar rida på storhäst vid 50+.

     Svara

    Tror faktiskt Nellie har koll på säkerheten. Så är olyckan framme och då finns inte mycket att göra. Kan hända den bäste som sagt

    Svara

     Tja, en väst ser man väl aldrig på henne?

     Svara

    Jag skulle dock vilja påstå att dressyrhästar i snitt är farligare än hopphästar pga blodslinjerna hur de är avlade och länge inte gick i ordentliga hagar eller vandes vid ljud och rörelse.

    Svara

    Vilken häst som helst kan ju gå omkull. Då åker man..

    Svara

  Fy hoppas det inte är något jätteallvarigt. Jag ramlade av rakt på axeln för 13år sen, hela axeln krossades typ. Glad idag att det inte blev värre för mig trotts att jag har bestående problem med axlarna idag.

  Svara

  Alla som hamnar på sjukan måste posta den obligatoriska infartsbilden! Gäller trots att alla får en!

  Svara

   Men det är ju grej. Med infartsbilden berättar man att man är på sjukan och inte på någon mesig vårdcentral. Man är skadad/sjuk på riktigt.

   Svara

    Jag vet inte vad som hänt den här människan men majoriteten av dem som sitter på akuten borde vara just på en vårdcentral.

    Svara

     Men det är precis det infarten berättar. Man var ingen drama Queen som tog upp onödigt syre på akuten utan man passerade nålsögat och fick infarten.

     Svara

      Lägger man ut bild på sig själv från sjukhus med infart etc och använder gråtande smileys samt skriver något kryptisk så folk ska tro att man svävar i livsfara så är man definitivt en drama queen! Är otroligt trött på det beteendet. Det är så klyschigt. Sen sitter de där och kollar på alla oroliga meddelande som kommer in från vänner och bekanta (som tror personen är döende) och suger åt sig all uppmärksamhet och sympati, att de brutit fingret eller fixat en tånagel låter de bli att informera om. Är man på riktigt allvarligt sjuk eller skadad så sitter man inte och fiskar efter uppmärksamhet på sociala medier, då har man annat att tänka på! Jag hade en CVK i ett halvår pga livshotande sjukdom, tänk vad många tyck synd om mig inlägg jag kunde fått ut av det! Men jag skrev inte ett enda inlägg på sociala medier. Inte ett ord om hur sjuk jag var, inga check-ins @Karolinska och absolut inga bilder på infarten rakt in till hjärtat.
      Nellie har väl ramlat av hästen, det händer alla ryttare och har inget med skicklighet att göra. Tvärtom, när duktiga ryttare går i backen så har de blivit kraftigt avslängda av en rodeohäst eller så har hästen har gått omkull, krävs väldigt mycket för att få en erfaren ryttare ur sadeln. En nybörjare glider av för minsta lilla och får inte alls lika dramatiska fall. Hon kan också ha blivit trampad, sparkad, biten etc. Hästar är farliga djur och ridning är en högrisksport med många allvarliga skador. Det vet alla som håller på med hästar. Hoppas det går bra med henne, och det tror jag säkert det gör med tanke på det jag skrev ovan. 😉

      Svara

  Krya på dig Nellie! ❤️
  http://Www.caloveline.com

  Svara

  Lätt att bryta något när man arbetar med hästar tyvärr. 🙁 Bröt själv nyckelbenet i samband med ett fall för några år sedan och jäklar, det var ordentligt smärtsamt! Glad det låg rätt och läkte av sig självt i alla fall… Hoppas hon mår bra snart!

  Svara

  Usch jag tycker verkligen hästsport är djurplågeri. Hur kan folk tycka det är ok att frakta runt hästar land o rike runt, tvinga dem göra en massa sjuka rörelser och hoppa över jättehöga hinder? Det är typ samma som cirkuselefanter i mina ögon. Sporrar och ridspön på det. Jobbade som hästskötare åt en tävlibgsryttare på elitnivå. Fy fan, hästarna fick inte ens gå i en hage för de var för dyra o de kunde inte riskera att de skulle skada sig. Alla hästar skulle badas o schamponera varje dag, vilket gjorde att de fick eksem o mugg. En tävlingshingst hade en hemsk hovskada och borde avlivas men de behöll honom i flera år för att kunna använda i avel. Han stod i sin box hela dagarna. Gråter när jag tänker på honom.

  Svara

   Måste ändå säga att jag är imponerad över att du kunde jobba som hästskötare när du tycker att hästsport är djurplågeri. Men dina tankar om djurplågeri kanske kom efteråt? 🙂

   Svara

    Ja de kom efteråt. På om på. Minns en dressyrlektion, när nån frågade nånting om varför inte hästarna går på tygeln o gör skänkelvikningar osv i hagen om det nu är så bra för dem. Läraren sa nånting om att då har de ju ingen på ryggen, de behöver inte göra så. Kort därefter slutade jag rida.

    Svara

     Låter ju snarare som att du jobbade hos en hemsk människa. Ingen vettig person gör ju sånt där.

     Det där är inte representativt för hur de flesta behandlar sina hästar. Tror snarare man ska hata de som inte sköter sina djur än sporten i det stora hela.

     Kolla på dokumentären med Peder Fredricson och samspelet han har med All In t ex. Noll tvång, noll spö och de har en jättefin kontakt och arbetar tillsammans.

     Svara

   Du får skilja på hästfolk och hästfolk. Långt ifrån alla sköter sina hästar så, även fast de håller på med sporten på elitnivå.

   Svara

   Ja fy, mycket är skit, men mycket är också väldigt bra o många tar hand om sina hästar bättre än vad de tar hand om sig själva 😊

   Svara

   Du borde fundera lite på hur djuren du äter har det också.

   Svara

    Såklart tänker jag på det. Och jag äter INTE kött 🙂

    Svara

    Var skrev personen att hon äter kött? Alltså det börjar ju gå för långt när man inte kan skriva något utan att få höra något om djuren man äter, att man inte ens ska klaga då man äter kött och alla andra kommentarer folk får. Utan att man ens sagt att man äter kött. 🤦🏻‍♀️

    Svara

   Vi som sysslar med ridsport på fritiden forslar inte hästarna land och rike runt, och trycker in sporrar så långt det går, som du verkar tro. Hopphästar brukar för övrigt tycka att det är väldigt roligt att hoppa, det är svårt att stoppa dem.

   Svara

   Viss hästsport, främst på de högsta nivåerna (men inte alla innan nån påpekar det), kan vara hemsk med tanke på att häst inte får vara häst. Eller att ryttaren och hästens intresse går isär

   Svara

   Tack Karla, håller med dig. Djurplågeri är vad det är.

   Svara

   All hästsport är ju inte så. Rötägg finns i alla kategorier oavsett vad det är frågan om

   Svara

  Grejen är väl också att hur säker ridning/hästhantering man än tror man sysslar med kan oförutsägbara saker alltid hända. Det är levande djur vi pratar om. You never know. Jag tycker att jag tänker steget längre hela tiden när jag är med min häst, men lik förbaskat har jag åkt av flera gånger och blivit ordentligt knockad i ansiktet.

  Svara

  Om man är vegan, får man utöva ridsport då? Såg en diskussion om detta i en annan grupp där folk inte tyckte det var okej. Hade varit kul att höra andras åsikter😂

  Svara

   Intressant. Aldrig tänkt på. Hur ser veganer på husdjur?

   Svara

    Verkligen intressant! Om jag inte hade vart på jobbet hade jag gått och poppat popcorn i väntan på den veganska anstormningen! Får nöja mig med en kaffe och lite komjölk 🍿☕️🐮

    Svara

    Jag är vegan och anser att hästsport av alla dess slag är förkastligt. Detta är en mycket vanlig inställning.

    Svara

     Anser ni även att det är förkastligt att äga ett husdjur i form av en hund och delta i utställningar eller agility med den?

     Svara

     Jag tycker inte det och har personlig erfarenhet. Tror att hästarna som vilda skulle fara mer illa.

     Svara

      Jag tror medellivsåldern för en vildhäst är cirka 5 år. Och ingen vildhäst dör en trevlig död – de dör av benbrott som gör dem livsodugliga, dåliga tänder (de som lyckas bli gamla) så de inte kan äta ordentligt utan dör av svält, de rivs av rovdjur, de dör långsamma plågsamma dödar under torkperioder (i Australien just nu t.ex.) , de dör av kolik. You name it.

      Svara

   Jag tänker att allt beror på hur man gör det. Tycker inte att ridning eller hästhållning nödvändigtvis = djurplågeri eller tvång på något vis, även om det är det i en del fall 🙂

   Svara

    Att rida på djur är ok, men inte att äta honung?

    Svara

     inte vet jag, tror inte att det är skrivet i sten. för mig får de gärna käka honung också. får de klappa djur?

     Svara

      Får och får. Det är väl olika vad som känns moraliskt rätt.

      Svara

       precis, det var min tanke också 🙂

       Svara

       Får får får?

       Svara

        Får får lamm 😉

        Svara

         nej får får bäääbisar 😉

         Svara

    Det är klart att det är tvång. Hade hästen velat ha en människa på ryggen om de inte ridits in och tuktas i veckor och månader innan?

    Svara

     ”Tuktas” haha, vad tror du hästfolk är cowboys på 1800-talet? En häst som tuktas i inridningen blir vare sig en glad eller lättsåld häst.

     Svara

     Vi manipulerar nog hästarna och läser in mänskliga känslor ibland. Men red in en ponny som barn, och han såg närmast stolt ut när han hade ryttare på ryggen den första månaden. Typ ”kolla jag är också vuxen nu”.

     Svara

     allt handlar väl om hur de är hanterade och hur de är som individer. har några unghästar som är väldigt sociala, vill alltid vara där människor är, har aldrig gjort några protester eller liknande varken vid hantering eller inridning än så länge utan verkar verkligen tycka att det är roligt.

     sedan hade jag en annan som definitivt inte ville bli hanterad eller riden. den slapp.

     Svara

     Tuktad? Men som svar på din fråga så skulle väl en vild häst inte självmant välja att ha en människa på ryggen, gå på volt eller gått med på longering. Men hästar med relationer och tillit till människor utför de uppgifterna och för det mesta verkar de väldigt nöjda.

     Svara

     Dagens hästar behöver inte tuktas. Jag har ridit in och rider än min häst utan träns och hjälpmedel. Så det är ganska fritt fram för henne att slänga av mig när hon vill. Sen tror jag faktiskt att en häst i Sverige har det bättre i fångenskap, dock med möjlighet till så mycket utevistelse de vill och stora hagar. Vårat landskap är inte direkt skapat för vilda hästar, speciellt inte i norr. För lite öppna landskap, trafik, myrar. Svårt med att hitta mat på vintern osv.

     Svara

     Det viktigaste för mig just nu är bara att få ta del av mina hästar som individ och få vara nära och umgås med dem. Jag vill att hästarna ska vilja umgås med mig, att de gör det av fri vilja och inte för att jag tvingar dem till det. Jag har som mål (och dröm) att alla hästar som jag rider alltid ska ha öron spetsade framåt när vi dundrar fram i galopp, när vi myser runt över stock och sten i skogen- när vi umgås. Det är fantastiskt och den drömmen kan bara slå in om de verkligen vill vara med och om känslan är rätt. Varje pass är numera sån, öronen är spetsade framåt och den lyckan är obeskrivlig!
     Jag har häst av egoistiska skäl, jag håller dem instängda i hagar med ström i trådarna, jag leder dem till jag vill att de ska gå i grimma och grimskaft, jag tar mig friheten att bestämma över deras liv. Men det minsta jag kan göra för dem är att inte orsaka dem smärta och skador pga mina själviska handlingar. Jag har utvecklats så pass som person och kan idag inte känna glädje på andra individers bekostnad. Jag rider mina hästar enbart om de möter mig i hagen när jag kommer och själva stoppar ner huvudet i grimman, går de ifrån mig så släpper jag tanken och väljer att bara titta på dem och ev myser om de vill det. Kommer de fram när jag sitter och tittar på dem så låter jag dem vara, låter dem pilla i mitt hår. Intresset ligger inte i att rida på honom, intresset ligger i att han ska vilja bära mig.

     Svara

   Har också funderat på detta, många husdjur är ju instängda i bur också. Jag har vänner som har två barn. Den ena älskar alla djur men äter kött, det andra barnet är inte intresserad av djur alls men är vegetarian. Intressant det där med djurägare kontra äta kött osv. Själv äter jag kött men har svårt att se djur inspärrade i djurparker, burar eller varför det är så accepterat att tukta hästar och transportera djur till delar av världen där de inte borde vistas.

   Svara

   Jag är inte vegan, men har börjat se på djurhållning och husdjur med andra ögon. För mig är det något som skaver.

   Svara

   Jag tycker att veganism är skitbra och är imponerad av alla som lever så och tror verkligen på att äta icke-animaliskt (säger jag samtidigt tryckte en kebab i förrgår…). Däremot skaver det enormt för mig gällande de veganer som också förespråkar och uppmanar andra att vara det samtidigt som man tex rider eller låser in katter. Ta Kat von D tex, supervegan men har två-tre katter som pga mutation inte kan leva som katter. Hur kan man stödja sådan avel och samtidigt av etiska skäl förespråka veganism? Fattar inte.

   Svara

   Det är upp till var och en hur ens moraliska kompass pekar. När jag växte upp var jag hästtjej och älskade att rida. Sedan har 20 år passerat och jag har ändrat syn på en hel del saker, bland annat djurhållning. I framtiden, när jag bor i hus på landet (och inte i lägenhet i stan) vill jag adoptera djur som blivit övergivna/uttjänta och som ingen vill ha. Jag skulle inte kunna tänka mig att rida en häst igen (och definitivt inte med sadel/träns!!), men däremot hade jag gärna umgåtts med en häst och klappat och myst med den om den hade velat. Eller en ko/gris/lemur/you name it.

   Svara

    Det är betydligt mer obekvämt för hästen utan sadel, vill du rida utan träns är det helt utan träns som gäller, alla bettlösa alternativ är lika skarpa eller skarpare än bett eftersom de fungerar genom tryck på mycket nervkänsliga områden. Det mildaste sättet att rida är med en väl inpassad sadel och en välbalanserad ryttare som inte drar i munnen/tyglarna.

    Svara

  Läste just om en svensk elitryttare som åkte av unghäst. Lite senare gjorde den ont. Bruten handled och gipsad arm. Iväg på hoppträning nästa dag. Vi hästmänniskor är tuffa

  Svara

   Eller dumma…

   Svara

    Vi är kanske ”dumma” på gott och ont? jag bröt armen i en olycka (inte pga hästen), problemet var att jag måste ta bil till jobbet, finns ingen kollektiv trafik, mina ick-häst-kompisar i samma läge sjukskriver sig då dem har ”svårt att ta sig till jobb”.
    Vi häst människor är tuffare, körde med 1 arm till jobbet och jobbade som vanligt. Inga problem.

    Svara

     Och hur trafiksäkert tyckte du att det var att köra med en arm? Tänk på alla andra i trafiken. Tänk om du måste panikbromsa eller paniksvänga pga nåt oväntat händer på vägen?

     Svara

  TIPS: Ifall någon har några slantar över och vill stötta forskningen kring Alkoholism: https://insamling.hjarnfonden.se/fundraisers/sanna-dahlstrom-x-alkoholmissbruk <3

  Svara

  Ser ut som nyckelbenet är av, en vanlig skada när man tar emot sig vid ett fall. Läker oftast snabbt men gör jäkligt ont. Stackars Nellie!!!

  Men hon är tillbaka. Tänk bara på Nick Skelton som bröt nacken (!) vid ett fall men kom tillbaka och blev Världsmästare.

  Håll ut, Nels, tiden går snabbare än man tror!

  Svara

  ”Hennes mamma postade bilder från akuten”
  Alltså bara det, mer skrämmande än skadan..

  Svara

   varför?

   Svara

    För att hela hästverksamheten bygger på dotterns inkomster via bloggen, typ? Views = pengar.

    Svara

  Är tydligen illa nog för att de skulle annonsera efter tillfälliga ryttare till hästarna. Men det är väl förmodligen ”bara” nyckelbenet som är av, tar några veckor innan det läker, men hästarna kan ju inte ställas av och vila för det.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.