Kreativ bokföring av Monas Universum?

Lite senare var jag hos revisorn för att lämna massa papper. Vill inte ha någon vinst i bolaget så jag behövde komplettera med lite underlag. //Monas Universum

Hon kränger bajssprayer och ponchos för glatta livet men vill samtidigt inte att företaget ska gå med vinst?
Finns det någon ekonomiskt kunnig person som kan förklara detta för mig?
Varför vill man inte att ens företag ska gå med vinst? För att slippa betala….något?

Och vad är det för ”underlag” som ser till att detta inte händer?
Jag känner mig extra på hugget efter att ha läst en bok om Al Capone och hur han hamnade på Alcatraz för skattebrott – inte för maffiosoverksamhet.
Ekonomispröten är ute så att säga…
🙂

Enlighten me, please!

Tack för tips!

139 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon är lite lik Maggan på den bilden 😀

  Svara

   Tilläggas bör att jag inte följer Mona men har alltid bilden av att hon ser ut ungefär som Mona Sahlin.

   Svara

    Ser inga likheter med Mona Sahlin däremot lite likheter med Sofia Wistam tycker jag.
    Undrar varför man inte får svara moa lite längre ner…

    Svara

    Tycker hon är lite lik sofia wistam, ser inga likheter med mona sahlin.

    Svara

   Knappast 🙈

   Svara

   Jag trodde det var Maggan, följer inte Mona. 😄

   Svara

   Ja alla som överanvänder botox och fillers ser lite lika ut.

   Svara

   Tycker inte hon är lik Maggan och ser definitivt inga likheter med Mona Sahlin men däremot vissa likheter med Sofia Wistam tycker jag. Men undrar varför man inte får ge ett svar till Moas kommentar lite längre ner…

   Svara

  Du skattar på vinsten. Så för att slippa betala massor i skatt kan man skjuta på vinsten och placera den strategiskt ”spara för sämre tider”.

  Svara

   Lät dock inte som att det var det hon skulle göra, då behövs väl inga extra underlag? 😄

   Svara

    Jag skulle gissa att hon köper saker genom bolaget, som gör att hon inte gör någon vinst, och måste lämna in underlagen för det.

    Svara

     Ja det är klart, men nu lät det som att hon redan hade lämnat in underlagen, men att hon fick trolla fram några fler för o slippa gå med vinst. Men kan ju varit saker som ändå faktiskt skulle va på företaget o då är det ju inget konstigt 🙂

     Svara

   Fast man skattar bolagsskatt på alla intäkter, det är först när man faktiskt tar ut vinst i form av aktieutdelning till sig själv som det blir aktuellt med ytterligare beskattning.

   Svara

    Nej inte på intäkterna, på vinsten 🙂

    Svara

     Tror vi missförstår varandra.

     Svara

      Nja det vet jag inte. Du sa fel. Man skattar inte på intäkter 😊

      Svara

    Nä nu är du ute och cyklar 🙂 Man skattar på intäkter – kostnader = resultatet

    Svara

     Man skattar på resultatet före skatt +- skattemässiga justeringar= skattemässigt resultat.

     Svara

   Skjuta pa vinsten?? Hur da?

   Svara

    Du kan lägga undan en viss procent av vinsten i 5 år.

    Svara

    Man får sätta av i tex periodiseringsfonder i 5 år, femte året måste du återinföra den äldsta periodiseringen på resultatet.

    Svara

     Sjätte menade jag ju såklart

     Svara

      Sex år och man måste återföra senast det sjunde året 😀

      Svara

       Du ser jag har ju ingen koll ha ha

       Svara

        Kan inte alla som inte har koll låta bli att svara?

        Svara

         Jag hade koll. Jobbat med det i 7 år och då var det sjätte året. Så.. Inte konstigt att jag svarade

         Svara

   Låter som underlag för bokslutsdispositioner, såsom överavskrivningar och redan nämnda periodiseringsfonder. Fullt lagligt.

   Svara

  För att slippa betala skatt skulle jag tro 💸

  Svara

  Det är ju viktigt att bifoga alla utgifter så att vinsten på papper blir så liten som möjligt. Så betalar man mindre skatt.

  Svara

  Har man gått med vinst så måste man betala skatt. Man vill helt enkelt att ens kvitton för inköp matchar men pengarna som rullat in från fakturor. Hon kanske grävt fram fler kvitton som visar fler utgifter.

  Svara

   Eller gör man som mitt ex, samlar in kvitton på allt möjlig (rimligt) kreti och pleti från vänner, familj och bekanta och slipper betala skatt. Lätt som en plätt och inget Skv kollade upp direkt. Så länge det är hyfsat rimligt brukar det funka, som han sa… Att han hade en soffa för tiotusentals kr eller en B&O värstingvariant till musikanläggning på firman (noooot, stod hemma) tyckte Skv var fullt rimligt.

   Svara

    Fast är det inte rätt enkelt att kolla upp vad det är for kort som dragits för att betala varorna? Är det någon annans bankkort så är det lite svårt att förklara att man själv köpt det på företaget. Så länge Skatteverket inte begär att få se ens kvitton så är det såklart mer eller mindre fritt fram att hitta på vilka siffror man vill, men man är rätt kört då om dom vill ta en titt på ens business. Och alla vet att skattebrott är typ det värsta brottet man kan begå i Sverige, enligt Sverige.

    Svara

    Nja funkar tills du blir granskad, för då får man visa kontoutdrag också haha. Så då faller det ju.

    Svara

     Ja bokförings- och skattebrott. Så omoraliskt beteende.

     Svara

     Fast man kan ha lånat kontanter av en vän. Garanterat är det ihopsamlade kvitton av kreti & pleti hon kompletterade med för att slippa skatt.

     Har hon tur får hon återbäring på skatten också! Gäller att vara om sig och kring sig som småföretagare. har ingen koll på henne men har hon enskild firma är det svinenkelt att nolltaxera för tid och evighet.

     Svara

  Jag får sån lust att rycka bort pärlorna på tröjan.

  Svara

   Hahaha, jag döööööööööör!

   Svara

   Jag också! 😂😂

   Svara

   Och kasta åt svinen 😉

   Svara

   HAHAHAAA +1!!!!!

   Svara

   Monas kläd och skosmak är bara så oerhört osmaklig.

   Svara

  ”Vill inte ha någon vinst i bolaget så jag behövde komplettera med lite underlag. ”
  Verkar ju som hon tömmer handväskan och skrivbordslådan på kvitton som kan klämmas in som kostnader i bolagets bokföring.
  Självklart är det en fördel om kostnader som egentligen ska betalas med beskattade pengar kan (med revisorns godkännande förstås) tas in som kostnader i bolagets bokföring. Jag tror inte att man ska uppfatta det som att det är rädslan för vinst i bolaget som driver utan snarare oviljan att betala onödigt mycket med egna skattade pengar.
  Många egna företagare vill snarare att deras bolag ska gå med vinst som beskattas med 22% för att bygga upp eget kapital som sedan kan delas ut till ägaren med endast 20% kapitalskatt. Fördelaktigt jämfört med att ta ut lön med arbetsgivaravgifter och hög inkomstskatt som löntagare.

  Svara

   ” Egna utlägg” brukar öka markant vid bokslut hos ”egna” företagare med sladdrig karaktär.

   Brukar sällan ha någon åsikt om saken men om någon kund för det på tal så säkerställer jag att de fattar vad det innebär i förlängningen.

   Mona med sin dubbelmoral är totalt skämmig som bloggar om det. Hur jävla många ggr har hon inte grinat om hur ” de svagaste i samhället” har det och hur lite samhället gör för dem?

   Har ” hon utan studieskulder” missat att ”vi är samhället”? Det är våra skatter som bidrar till skola, sjukvård, omsorg, osv, osv. Även till dem hon tycker synd om då och då, när det gynnar henne?

   Hon vill minsann varken betala skatter eller skulder. Det enda hon vill är att sko sig själv så hon kan köpa blingbling och 10 jackor av samma sort i olika färger.

   Rutten inställning till andra människor är allt hon bevisar.

   //Moa

   Svara

    Oj oj. Men Mona gör ju rätt för sig, det är inget fuffens varför skulle hon annars ha en revisor, eller skriva det i en blogg. Vad vet du Moa om hon inte vill betala skulder eller skatt, det gör hon säkert. Bara för att man kan undvika vinstskatt så betyder inte det att man inte vill att ens bolag går med vinst eller att man inte betalar skatt.

    Du visar en rutten inställning Moa.

    Svara

    modd

    Svara

    Varför får man inte svara på Moas spy-galla-kommentar. Skumt.

    Svara

    Men Mona gör ju inte fel då skulle hon ju inte blogga om det eller gå till revisor, det är ju helt rätt det hon gör. Vad vet du Moa om hon inte vill betala skatter eller skulder, det vill hon säkert och gör säkert. Bara för att ett bolag undviker vinstskatt så betyder ju inte det att de inte betalar skatt eller vill gå med vinst. Hon redovisade utgifter antar jag och en revisor ser till att allt blir rätt.

    Du bevisar en rutten inställning Moa.

    Svara

    Oj oj… Men Mona gör ju inte fel då skulle hon ju inte blogga om det eller gå till revisor, det är ju helt rätt det hon gör. Vad vet du om hon inte vill betala skatter eller skulder, det vill hon säkert och gör säkert. Bara för att ett bolag undviker vinstskatt så betyder ju inte det att de inte betalar skatt. Hon redovisade utgifter antar jag och det blir rätt genom revisor.

    Du M 13:19 bevisar en rutten inställning.

    Svara

     Det kanske inte är fel som i olagligt men kanske mer en tankefnurra när man anser sig värna om de svaga i samhället men samtidigt inte har lust att betala skatt för att bidra till välfärden.

     Svara

      Men snälla.. hon betalar ju skatt för det, och bidrar till välfärden likaväl som du och jag.

      Svara

  Hon vill väl undvika skatt.

  Svara

   Trodde Mona var av skaran som tycker det är ”häftigt” att betala skatt! 🤣

   Svara

    Men varför skulle hon inte betala skatt. Det gör hon säkert men att göra så som hon gör är inget fuffens för då skulle hon ju inte gå till en revisor och inte skriva det i en blogg. Det handlar ju om att lägga in/redovisa utgifterna också.

    Svara

  Monas uppfattning om ett stökigt (tonårs)rum: https://www.monasuniversum.se/2019/02/13/tonaringar-2/ Oj, såååå himla stökigt att det kräver ett eget inlägg!

  Svara

   Jag ser verkligen inget stök i den bilden. Skojar hon på något svårförståeligt sätt?

   Svara

   MU skäms minnsan inte för att ytterligare en gång hänga ut sin dotter.

   Är nog dags att sluta blogga .. när man har så dålig fantasi som MU verkar ha numera

   Svara

    Hon vill bara förstärka sin image av att vara pedant.

    Hennes hem är inte mer ordning på eller renare än någon annans hem.

    Varken innan flytt eller nu. Trams!

    //Moa

    Svara

     Moa igen 😂

     Svara

     Moa igen 😂 Har du varit där och kollat om där är rent, har hon påstått att hon har renare hem än andras? 😂

     Svara

      Påstår man att man är pedant så påstår man att man är något mer ordningsam/renlig än genomsnittet.

      Vad är det du inte förstår med det? 🤔

      //Moa

      Svara

    Neeej hoppas inte hon slutar blogga! Du verkar ju läsa bloggen också så det vill väl inte du heller Greta G. Kul att få ta lite del av bloggares familjer också även om Monas inte visas så mycket, men sådana hemma- och vardagsinlägg är intressant och kul tycker jag. Vad vill du läsa om på bloggar? Vad ska de ha för fantasi, ska de hitta på finare liv och äventyr? En blogg ska väl spegla bloggarens liv och vardag tycker jag, ska inte vara påhitt och fantasi.

    Svara

     Anonym 16.33

     Annat än:
     Ellosreklam
     Svär över maken
     Bajsspraysreklam
     Svär över talibanens rum,kläder eller humör.
     Ponchoreklam
     Fika på .. va fan nu stället heter
     Nisse

     Repeat

     Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz……..

     Svara

   helknäppt att hon går och tittar in i hennes dotters byrålådor?!?! och fotar och lägger ut!

   Svara

    Varför är det helknäppt, det var ju en del av rummet och där visas ju en annan pedantare sida upp. Hon fick lov att fota och lägga ut står det i inlägget.

    Svara

   Det visar att Mona är pedant men visst lite stökigt var det ju, överkast på golvet, och kläder el väskor ser man ligger på golvet också annars fint rum tycker jag. Alla tycker olika om vad som är stökigt eller inte, folk är olika pedanta eller ej.

   Svara

   Min mamma var lika mkt städgistapo som Mona verkar va, låg aldrig en grej fel, aldrig överfull tvättkorg och tror inte jag någonsin såg dammtussar under min uppväxt (förutom mitt stökiga tonårsrum som hon dock ibland tvångsstädade).

   Det i sin tur har gett mig en konstig ångest att om det inte är perfekt städat här hemma nu duger det liksom inte, och då det sällan är perfekt städat ligger det där alltid och gnager. Vi har pratat mkt om det så här i vuxen ålder och jag vet nu varför det var så viktigt för henne då. Men shit vad det fuckat min syn på jag tror ett hem måste vara för att vara tillräckligt. Jag mår liksom dåligt så fort ett par tallrikar står på diskbänken och blir stressad av det ”stöket”.

   Så tror inte det är bra att allt ska va så jävla perfekt jämt, åtminstone blev det tvärt om för min del. Skapade prestationsångest istället, kan dock inte släppa in folk om det inte är ”perfekt”. Men försöker kbt:a bort det hehe

   Svara

    Kan inte annat än hålla med dig. Är uppvuxen med likadan mamma och nu i vuxen ålder känner jag stress hela tiden så fort jag har en sak eller två som inte ligger på rätt plats. Sjukt jobbigt att känna så, speciellt när man har småbarn 😩

    Svara

    och jag växte upp i ett superstökigt hem (i en rörig familj) och skämdes så inför mina kompisar. Såg att de reagerade när de kom hem till oss. Undvek att ta med nån dit om det gick. Mina föräldrar har det fortfarande stökigt och det är inte roligt. Det kan stå en dunk med motorolja på kökshyllan, bredvid trettioelva andra grejer som inte hör hemma där, det är saker överallt och inget passar ihop. Hos vännerna var det mysigt och hemtrevligt, jag ville inte gå hem.

    När jag eller mitt barn ska få besök går jag därför all in. Vill inte att folk ska tänka på hur hemskt det ser ut hos oss, hen ska inte behöva skämmas. Hade hellre haft en pedantisk mamma som visat vägen (fast det är ju lätt för mig att säga som inte haft det). Lustigt förresten att det alltid verkar vara kvinnan som är den som vill ha städat.

    Svara

     Jag fick en sån stresskänsla när jag läste din kommentar för att jag känner igen det där så väl. Hade det likadant när jag växte upp men fick inte ta hem vänner. Är så skönt nu när man är vuxen och kan ta egna beslut…

     Svara

      Det bästa som hänt mig var att få bli vuxen, brukar jag säga. Nu gör jag allt för att mitt barn ska få en annan slags barndom.

      Svara

    Jag känner också den där stressen att inget ska ligga fel. Men jag växte inte upp med en förälder som var pedant, utan totalt tvärtom. Min mamma är en ”hoarder” så tror det har fått mig att bli riktigt stressad över stök… Kan bli tokig på min man, men försöker komma ihåg att alla är olika. Önskar att jag kunde ta det lite lugnare med städandet dock.

    Svara

   Hon har ju problem på riktigt. Det inget stök alls där. Det finns saker som används därför att levande personer bor där. Stackars dotter om detta är grund för en tillsägelse (fast hon skriver förstås en händig efterhandskonstruktion om att hon ALDRIG säger till) eller missnöje från ömma moderns sida.

   Svara

  OT –

  Det luktar fisk hos Löwengrips instagram konto. Om man kollar på kommentarerna (super positiva) så är kontona relativt nystartade och verkar fejkade.

  https://www.instagram.com/smooth.and.hydrated/
  https://www.instagram.com/hltompersson/
  Det var några till men hittar de inte nu… upptäckte detta av en slump när jag klickade runt lite, av ren nyfikenhet.

  Sen kommenterar Löwengrips egna ’art director’ och ställer en fråga som en kund:

  juliafreiiman
  Is it true that the Wipped Cream from the glow range smells like bananas?

  Och svarar själv på samma fråga!

  Får man göra såhär liksom?

  Svara

   Haha fy fan vad pinsamt.

   Svara

   Det är nog vanligare än man tror att bloggare, kanske även företag, skriver frågor om produkterna för att ge sken av ett kundintresse.

   Svara

   Lite väl genomskinligt när en person som kommenterar pm vitamin C på lowengrip-kontot redan följs av Isabella, Rosanna, Julia, Sascha och Simon. Ingen vanlig konsument alltså utan någon som planterar en fråga 🙂
   Nej, det är värst vad Löwengrip-gänget håller uppe kommentarsfältet för att låtsas som konsumenterna är väldigt intresserade och aktiva. verkar som viss oro sprider sig inför Hermine Hold om inte annat.
   Och den där hltompersson skulle vara kul att träffa på IRL.
   Hur lyckas man få 67 följare om man åstadkommit 0 inlägg och helt tomt på stories? Vad är det för mening att följa ett sådant konto?

   Svara

   Får och får, finns väl inget som kan stoppa det men ska man fakea svars kommentarer bör man åtminstonde använda två olika konton iaf 😂

   Svara

   Och Bella själv har åkt till solen för att vila upp sig över helgen. Vart åker man i februari på en solweekend?

   Svara

    Det faktum att hon inte uppdaterar angående detta är sjukt planerat. Det ska spekuleras etc

    Svara

     Ja såklart det är!

     Svara

     Haha så nyfiken så du spricker… Eller så har hon inte kunnat i luften kanske eller av trötthet eller annat. Eller så vill hon inte reta upp och provocera eftersom många blir så provocerade och upprörda (avundsjuka en del också), hon kanske vill bespara andra lidande och hjärtinfarkter 😉 eller bara ha lite lugn och ro själv ett tag.

     Svara

      Och hade hon uppdaterat så hade folk hittat något provocerande i det också och tyckt att hon kunde låta bli att skriva om det🤷‍♀️

      Svara

    Quatar tror jag hon skrivit tidigare.

    Svara

  Känns ju onekligen som det något fiffligt med Monas ekonomi…

  Svara

   Varför känns det som det menar du? Tycker absolut inte det känns som det för då skulle hon nog inte skrivit något om det i bloggen, eftersom det finns folk som letar fel, vänder allt till fel och vill sätta dit. Så nej det tror inte jag.

   Svara

    Hon sålde sitt hus i Bromma som var så viktigt för henne. Nu hyr hon. Känns bara skumt tycker jag.

    Svara

     Sålde bil, sa upp lagerlokal …

     Svara

  Det är vanligt att på pappret vilja ha en mindre vinst för att undvika högre skatter. Man kan bland annat använda sig av bokslutsdispositioner t.ex. genom att överavskriva tillgångar eller lägga till reserveringar för kommande behov. Använder man sig av bokslutsdispositioner går skatterna jämt ut i slutändan eftersom man ”skjuter upp” skatten till framtiden. Eller så kan det helt enkelt vara så att hon har kostnader som hör till företaget men som hon inte bokfört som företagskostnader ännu. I och med att det går via en revisor sysslar hon knappast med något olagligt.

  Svara

   Ja, eller så kvittar man mot förluster något annat år.

   Finns många sätt! 🥴

   //Moa

   Svara

    Du kan inte kvitta en vinst mot en framtida förlust. Däremot kan du rulla fram skattemässiga underskott (under vissa förutsättningar) mot framtida vinster.

    Svara

   Bokslutsdispositioner finns bara i bokslutet, det finns inga kvitton på det. Det är något den som gör bokslutet ansvarar för.

   Mona skulle lämna in kvitton. Lite olika saker.

   Det är förstås olagligt att fejka kvitton/kostnader. Dock, det enda som egentligen händer är att bolaget upptaxeras. Om det inte är av grövre art då kan man bli fäld för bokföringsbrott m näringsförbud som en del av straffet.

   Revisorn har inget personligt ansvar för bolagets räkenskaper. Det revisorn gör om hen misstänker något fuffens är att lämna en ” oren revisionsberättelse”, inget mer med det.

   De enda som har ansvar för bolaget är styrelsen. De är personligt ansvariga och kan bli personligt betalnongsansvariga i småbolag både för skatter och leverantörsskulder vid oangelägenheter i bolaget.

   //Moa

   Svara

  Säkert inget konstigt. Man vill ha så lite vinst för att slippa skatten. Man skjuter upp en del av vinsten i max 5 år. Sen har hon kanske utlägg hon vill ha med. Hon jobbar väl hemma ,så hon får ta ut hyra av bolaget t ex.

  Svara

  Hur kan denna tant tjäna nå pengar på sin blogg, vem läser?!

  Svara

   Andra ”tanter” kanske?

   Svara

   Tänkte samma sak.. …:)

   Svara

  Helt ot men desperat!

  Min insta är hackad. Någon har bytt namn, profilbild och gör inlägg med bilder från min snap och messanger.

  Vad gör jag? Just nu bara gråter och skakar……..

  Svara

   Byt lösenord om du kan

   Svara

   Oh fyyy hur fan kommer de åt instagram konton? Så läskigt! Är de någon som vet? Ska man byta losenord då och då eller vad gör man för att undvika detta.

   Hoppas du får tillbaka ditt konto!!

   Svara

   Hmm.. polisanmäl. Vill du att någon ska hjälpa dig ”ta tillbaka” kontot kanske du ska göra en tråd på flashback om du har ett konto där. Många duktiga it nissar hänger där.

   Svara

   Hände mig med, stäng/logga ut Insta på alla dina apparater du kan ha nyttjat det på och byt lösen.

   Svara

   Du behöver byta lösen, men inte bara på Insta utan även på konton som kan vara kopplade till Insta. Min Facebook blev hackad två olika gånger efter att någon lyckats komma in på min mail. Tillgång till mailen krävdes för att tjuven skulle kunna skapa nytt lösenord på Facebook (”Har du glömt ditt lösenord?”) och var lättaste vägen in. Skaffa tvåstegsinlogg på mailen och logga ut dig från alla konton för att säkra dem.

   Svara

    + Välj tvåfaktorsautentisering på Instagram så du måste ha tillgång till sms via mobilen för att logga in på ny enhet

    Svara

    Hackern har redan bytt lösen på alla mina olika sociala medier och mail.

    Jag kommer ej in på något!!!!

    Svara

  Samirs story där han lackar över att blivit anmäld (för olovlig reklam), eller inte över att ha blivit anmäld, utan över VEM som anmält. Känner bara ?????????? Spelar det verkligen roll vem som anmält, om det han gjort är olagligt? Logiskt, not so much.

  Svara

   Såg det med! Och han började med att säga något i stil med ”jag skiter i att jag blir anmäld, jag hoppas att jag åker dit för det” men det kom liksom ingen förklaring till varför han hoppades det…bara en enda lång rant.

   Svara

  Säg den som.inte fifflat med små företag

  Svara

   Det är vi många som inte gör. Jag bara surar lite ibland över att mer än hälften av allt jag tjänar går till andra.

   Svara

    Den dag du eller en närstående behöver (hoppas inte, men OM) hjälp från samhället som egentligen kostar 100 000-tals kronor kanske det känns okej…

    Svara

   Inte helt ovanligt nej!

   Min erfarenhet är ändå att de ” biter sig i röven” förr eller senare.

   Tex: Eftersom man inte behöver så mycket lön om man drar sv allt från drivmedel till middagar utan att skatta för det så blir inkomsten så dålig att de inte kan ta lån och inte får annat än ” fattigpension”. Tycker inte synd om dem, learning by doing, men det är svårt att förändra när man behöver lån/går i pension.

   //Moa

   Svara

   I know I do… eller ja fiffla och fiffla men ett och annat tveksamt avdrag har en väl gjort. Men i år kommer jag generera massor i momspengar till staten så varsågod staten :'(

   Svara

   Men det är inget fiffel som Mona gör, det är helt i sin ordning och det har ju revisorn koll på.

   Svara

    Sluta tjata om att revisorn har koll!

    Tror du revisorn går igenom kvitto för kvitto vid revision?

    Det gör de inte, det är inte heller deras jobb.

    Stöter de på något så lämnar de oren revisionsberättelse. Sen skickar de in allt till Bolagsverket som inte heller gör något.

    Skatteverket kontrollerar att moms/arbetsgivaravgift/bolagsskatt stämmer m uppgivna intäkter/utgifter/inköp/försäljning löner mm men skatterevisioner är hyfsat ovanliga.

    De enda som har ansvar i bolag är styrelsen. Revisorn/bokföringsbyrån har inget ansvar alls.

    Så Mona som sitter i styrelsen har det fulla ansvaret.

    //Moa

    Svara

  Många här är ute och cyklar. Du måste lämna in kostnader och intäkter per rätt period och får varken redovisa för högt eller för lågt resultat. Du ska visa ett korrekt resultat. Sedan kan man hörs olika dispositioner för att rulla på skatten beroende på ditt och ditt bolags behov.

  Svara

   Sanning med modifikation.

   //Moa

   Svara

    Nej det är det verkligen inte.

    Svara

     Hmm… Du vet att man kan redovisa kostnader/intäkter för ganska lång tid innan bolaget bildas?

     Dvs du kan inte redovisa i ”rätt period”. Men visst, redovisas ska det!

     Rätt period kan se olika ut beroende om du redovisar enligt kontantmetoden eller faktureringsmetoden.

     Vad menar du med ” för högt resultat”? Du ska redovisa det resultatet du har. ” För lågt resultat”? För lågt för vad?

     För lågt resultat leder ju till, i förlängningen att du blir likvidationsmässig. Det har ju med att aktiekapitalet är, till hälften är förbrukat. Det är ju inte förbjudet eller olagligt men, så klart olyckligt för ägarna.

     Så nej, några måsten finns inte gällande hur mycket/lite man ska sälja.

     Förr stod det i aktiebolagslagen att AB skulle drivas i vinstsyfte. Så är det inte längre iom att ideella AB:n nu mer är tillåtna för insynens skull.

     //Moa

     Svara

   Fast du kan ju köpa in mer väsentliga saker i företaget innan årets slut om du märker att vibsten skenar – tex. Är nog många som gör!

   Svara

    Ja men sedan när blev det olagligt? Tex det du inte säljer = varulager om det är direkta varor, annars belastas ju RR med kostnader på saker som du faktiskt har köpt in. Hoppas du inte är ekonom eller uttalar dig kring sådant här bland folk.

    Svara

    Och nej…. tror inte många springer o tokhandlar i december för att sänka vinsten. En sådan sak minskar även utdelningsbart utrymme.

    Svara

     Skulle säga att det inte är så
     ovanligt att småföretagare har köpfest när bokslutet närmar sig.

     Skulle säga att det är mer vanligt än aktieutdelning i mindre AB:n. Många som mer vill ha koll på ekonomin och tycker att man typ kan handla för det man har på banken innan bokslut.

     Aktieutdelning i all ära men glöm inte att det t ex inte är pensionsgrundande.

     Som rådgivare påtalar jag vad lagen säger och att min erfarenhet är att ta ut en rimlig lön och betala skatt för pengarna brukar vara det bästa i långa loppet. Men visst, vissa är totalt besatta av att inte betala skatt.

     //Moa

     Svara

  Jag har eget AB och har såklart ett speciellt företagskort kopplat till mitt bankkonto. Skulle aldrig köpa något till företaget på mitt privata kort. Ser det inte väldigt misstänksamt ut om man lämnar in kvitton från höger och vänster med olika kort som debiterats och står i andra namn?

  Svara

   Det är inte jätteovanligt att både ägare och andra gör utlägg för företaget. Tex mär man är på tjänsteresa, inköp av material osv.

   Både anställda och företag har egna konton för det i bokföringen, så nej, varken fel eller olagligt.

   //Moa

   Svara

   Nää utlägg!

   Svara

   Ja kanske om du lämnar in med olika kort som står i andra namn men det kanske inte M gjort, å andra sidan är det möjligt kanske att andra i familjen handlar in till företaget med sina kort så det kan ju säkert hända också. Går du genom en revisor så går det nog rätt till och blir rätt gjort.

   Svara

    Eller så kanske hon har gjort det? Vad vet vi?

    Mona och Jimmy är inte direkt lända för sin ärlighet.

    Uppenbart vet du inte vad revisorns roll är. Hen får ju inte göra bokslut öht. De gör revisionen, inget annat!

    Så förmodligen är det inte ens revisorn hon lämnat kvitton hos utan hos redovisningskonsulten.

    Men tro på vad du vill!

    //Moa

    Svara

  Tror bolaget i dert här fallet är Vid din sida (Tunnelbane Nettans hjälporganisation för hemlösa pensionärer) där hon är involverad, det är mer logiskt än att det skulle vara hennes egna företag.

  Svara

   Varför är det mera logiskt?

   Sitter Mona i den styrelsen? 🥴

   //Moa

   Svara

    Ja, om jag inte missuppfattade det helt sa ar hon en del av det bolaget och har rollen som pressansvarig eller nagot liknande. Sa darfor tycker jag att det kanndes mer logiskt att det var just den an hennes egna bolag. Men det ar bara en spekulation.

    Svara

     Okej, då förstår jag! 👍🏼

     //Moa

     Svara

  Oj oj Moa… Men Mona gör ju inte fel då skulle hon ju inte blogga om det eller gå till revisor, det är ju helt rätt det hon gör. Vad vet du Moa om hon inte vill betala skatter eller skulder, det vill hon säkert och gör säkert. Bara för att ett bolag undviker vinstskatt så betyder ju inte det att de inte betalar skatt eller vill gå med vinst. Hon redovisade utgifter antar jag och går genom revisor så det blir rätt.

  Du bevisar en rutten inställning Moa.

  Svara

  Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag, övriga affärshändelser så snart det kan ske. Det innebär att affärshändelser som inträffat under en kalendermånad ska bokföras senast under den påföljande månaden. Verifikationerna måste hållas ordnade i avvaktan på bokföringen.
  – i annat fall är det bokföringsbrott

  Sk bokslutsdispositioner som avsättningar till periodiseringsfonder ( om man har hög vinst ett år kan man ta undan en del av årets vinst och slippa skatt , ska dock återföras ) behöver man inte några underlag till för att ordna med . Det som Mona helt klart och tydligt försöker göra är att hitta kvitton på inköp som
  A) inte tidigare är redovisade i näringsverksamheten
  B) med stor sannolikhet inte härrör till verksamheten
  för att på så sätt få ner vinsten

  dvs ett helt igenom olagligt förfarande.
  Skulle vara intressant att se vilken revisor / bokföringsbbyrå hon anlitar- borde synas om någon orkar ladda ner årsredovisningen från Bolagsverket

  Svara

   Verkligheten kommer emellan. Skulle vilja säga att de flesta små eller medelstora företag arbetar enligt ”så snart det kan ske”.

   Du har helt rätt, bokslutsdispositioner är ingenting Mona ska verifiera. Som namnet anger är det just i bokslutet de sker. Finns inga andra verifieringar än det bokföringsprogrammet ger.

   Varför skulle det vara intressant att veta vilka som sköter bokföring/revision? De har inget annat ansvar än att de sköter bokföringen/revisionen. Inte ens om de gör ett uppenbart fel så är det deras ansvar. Styrelsen endast är ansvariga för allt.

   Revisorn/bokförarens roll kan ses som rådgivande inte kontrollerande.

   //Moa

   Svara

    Asså Moa jag älskar att du är ute och ger rådgivning men resonerar som att du går i högstadiet.

    Svara

     Vad är det som är så tokigt? Nyfiken på vad du jobbar med, är du egenföretagare? Mvh revisorn som håller med Moa

     Svara

     Hahaha…

     Nu är det ju ingen åsikt. Det är så det fungerar!

     Du får gärna tro att jag är källan till den verkligheten, det bjuder jag dig på. Du blir varse vad lagen säger när du åker dit för bokföringsbrott.

     Det kommer inte hjälpa att du hänvisar till min bokföringsbyrå/min revisor. Du med dina övriga styrelsemedlemmar är ensamma ansvariga.

     Tips ring FAR eller SRF så får du lite att bita i.

     //Moa

     Svara

      till ” revisorn ” och Moa
      OM revisor upptäcker att den löpande bokföringen inte har
      skett i enlighet med BFL och god redovisningssed finns det grund för en sådan misstanke om
      bokföringsbrott som avses i ABL 9 kap 42 §. Revisorn kan då dömas för medhjälp till bokföringsbrott.

      En person på redovisningsbyrå som har kunder som sladdar in med underlag för att fixa till siffrorna kan också dömas till medhjälp till bokföringsbrott. Att det är uppsåtligt begångna brott säger sig självt då de godkänner att verifikat bokförs i fel period. Även annan person som inte sitter i styrelsen KAN bli ansvarig och dömd för bokföringsbrott om den / de personerna är de verkliga ansvariga.
      Att tro att det endast är styrelsen i ett AB som kan bli ansvarig är felaktigt och jag skulle varken vilja ha en sådan revisor eller ett sådant ombud som kom med det beskedet.

      Svara

  Hur som helst, blåser du samhället så blåser du dig själv och de som skriker och klagar brukar ofta vara de som håller hårdast i sin egen plånbok. Fast samvetet kanske känns lättare att sen gå runt som en ängel och ”rädda” hemlösa när det passar?

  Svara

  Folk som smiter från skatt. Lägre stående människor får man leta efter. Förstör för hela samhället.

  Svara

  Men shit, nu har jag inte orkat läsa alla kommentarer, men ni förstår ju ingenting! Mona gör inte massor med vinst, hon låtsas att hon ska ”trolla” bort vinsten så att hon har något att säga när hon visar upp dåliga siffror som är offentliga.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.