Resumé Insikts experiment med mikro-influencers visar på en förödande trend

Som en följ av dokumentären Fyre Festival, där influencers hjälper till att blåsa upp ett enormt luftslott i form av en musikfestival, så har influencers kritiska öga och värderandet av sin trovärdighet ifrågasatts.
Resumé Insikts Yasmine Winberg & Julia Lundin har skrivit en artikel om ett experiment de utfört på 40 mikroinfluencers med en följarskara på mellan 1 000 och 33 000, och som valdes ut genom hashtags som #collaboration och #samarbete samt genom att gå in på profiler som andra influencers följde.

Genom att ta ett gammalt konto med köpta följare, som använts i ett tidigare experiment, och ”branda” om det till konst så försökte de sälja samarbeten till influencers där dealen var att marknadsföra deras konstverk samt uppmana sina följare att följa konstnärens konto.
Eller konstverk förresten. ”Konstverk” är kanske mer rätt, då det var en bild på en kollegas röv med en enda photoshop-effekt på.
Magiskt!
Här under kommer en lista på ”bevis” på denna bluff som enkelt hade kunnat hittas om influencern eller nötverkar gjort en enkel bakgrundskoll:

Så här kunde det se ut när influencerna gjorde reklam för detta magiska ”rövkonstverk”. 

Av 40 tillfrågade influencers så var det bara en(!!!!!) som ställde några som helst motfrågor om samarbetet.
Slutligen är det åtta influencers som publicerar, fyra som de själva kontaktat, fyra som de matchats med genom matchningstjänsten Socialmatch.
18 var intresserade av att publicera, fem av dem har de själva kontaktat medan resterande tretton kom från Socialmatch. Att det inte blev något samarbete här beror på att pengarna var slut.

Kunden bad influencerna uppmana följarna att följa konstnärens konto, men fick endast tio st nya följare, varav fem var de influencers de köpt annonsplats av.

Därför genomförde vi köpen

Syftet med experimentet var att blottlägga de problem som kan uppstå vid köp av influencers när det kommer till förtroende. Hur kritiska är de? Hur går det till när vi, som fejkad person, vill köpa annonsyta? Vem gör bakgrundskoll på annonsören och sker det ens? För att komma så nära sanningen som möjligt var vi tvungna att gå hela vägen från förslag till faktiskt köp. Vi är medvetna om att vissa av dessa influencers är små i bemärkelsen att de har få följare. Men alla vi har kontaktat har på ett tydligt sätt haft ambition för och erfarenhet av kommersiella samarbeten. Dessutom växer trenden med mikroinfluencers stadigt. Vi har också valt att anonymisera dem, då syftet inte är att hänga ut någon utan att istället peka på en trend. Experimentet har för få deltagare i sig för att vara statistiskt säkerställt, men det visar ändå en riktning. // Resumé Insikts Yasmine Winberg & Julia Lundin

Resumé Insikts Yasmine Winberg & Julia Lundin vill inte ”hänga ut” några influencers utan mer peka på en trend. Själv är jag av den åsikten att ”har man gett sig in i leken får man leken tåla”. 
Dessa ”influencers” kränger samarbeten till sina följare som litar på dem, och då ska man också kunna stå till svars för det!
Eller vad tycker ni?

Det här är SÅ pinsamt och skämmer ut hela branschen, en bransch som med näbbar och klor kämpat länge för att bli tagen seriöst.
Skäms!

Annars har jag bara en sak att tillägga och det är att jag hoppas att den ”opixlade” röv-tavlan sätts upp på Resumés redaktion i guldram!
Typ så här!
Annars tar jag den gärna – det skulle passa SÅ bra över sängen tillsammans med den bild på M som redan hänger där.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR!

57 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Folk får börja använda hjärnan lite och inte köpa allt som en skock dönickar 🙄

  Svara

   Som sagt.

   Svara

  Indikerar verkligen att dessa ”influencers” marknadsför precis allting så länge de får klirr i kassan. Dessutom utan samarbetstexten, som marknadsföringslagen kräver.

  Svara

  Kan inte tyda på hur röven ser ut? Vad är upp och ner? Ser mer ut som en kvinna med bh på sig som räcker upp armarna
  http://Www.caloveline.com

  Svara

   Du har ju bilden längre ner i inlägget?!

   Svara

  Jag är microinfluencer, synd att dom inte frågade mig! Jag hade tackat nej! 😅

  Svara

  20 000 följare är ingen stor influencer dock. Kan tänka mig att om du inte har jobb men ett lite större konto eller vill bli influencers och ha samarbeten så är det lättare att tacka ja till vad som helst för att få in lite extra. Jag hade tackat ja, gott med en 1000 extra man inte räknat med.

  Intresserad av vilka större konton de kontaktade.

  Svara

   Det står ju tydligt att det är mikroinfluencers dom har vänt sig till. Varför skulle de då ha kontaktat större konton?

   Svara

    De med 50000 får väl räknas som större?

    Svara

     Ja alltså det är ju inte jag som bestämt begreppen men i artikeln står det ju ”Mikro- och nanoinfluencers, som har mellan 1 000 – 50 000 följare”. Även om 50k är mycket så skulle jag nog inte se de som större.

     Svara

     Står att de kontaktade personer med upp till 33 000 följare

     Svara

      Inte i artikeln.

      Svara

  Har aldrig sett denna bransch som seriös. Man ska aldrig lita på reklam, den är endast till för att alla inblandade parter ska tjäna pengar.

  Svara

   Säg någon bransch som inte har syfte att tjäna pengar…

   Svara

    ikke privat vård

    Svara

     Tss..

     Svara

      Berätta mer?

      Svara

     Vi debiterar internt och tjänar således pengar som alla andra företag. Känns som att vi bara flyttar runt massa låtsaspengar mellan avdelningarna dock 😂

     Svara

    Det är klart att ett mål är att tjäna pengar men frågan är hur man gör det och vad man sen gör med vinsten.

    Svara

  Tycker på ett sätt att det är bra att personerna inte namnges, nu blir debatten mer generell än en uthängning av personerna. Tror detta är ett större problem än de åtta som tog sig an samarbetet och jag tror det är bra att visa på att även dessa mikroinfluencers är lika lätta att köpa som de stora namnen. Bra granskning av Resumé.

  Svara

  Carolinejansson85 Gör allt för lite klirr i kassan. 👈

  Svara

   Men sluta du är en patetisk människa som gör reklam för dig själv såhär😂 så genomskinligt. Det är ingen som skulle skvallra om dig för det är ingen som bryr sig om ditt lilla konto

   Svara

    Varför så dryg?

    Svara

     Varför så uppmärksamhetssjuk? Livet handlar inte om att få fler följare. Du kommer inte må bättre ändå tro mig, detta sökande på bekräftelse stör mig

     Svara

      Nu var jag en annan anonym som ifrågasatte varför du är så dryg, alltså inte jag som skrev om instakontot. Men du kan gärna svara på frågan ändå om du vill. Gissar att du bara har en dålig dag. Eller mår du bättre av att kalla folk patetiska och att ingen bryr sig om dom?

      Svara

      Fast jen bara för du tror någon så är det inte automatiskt sanning. Så slutar vara dryg och otrevlig när du inte ens vet 😊

      Svara

       Något *

       Svara

  Har sagt det förut och säger det igen; influencing är över. De har försökt legitimera sig själva ett bra tag nu men det faller ständigt platt. Hur mycket business lyckas gemene influencer verkligen generera? Jag vet verkligen ingen som känner att de vill ha något som en influencer gjort reklam för?!?
  Snarare tvärtom

  Svara

   Tror det beror på lite vilken influencer dock, det finns EN svensk youtuber som skulle kunna sälja på mig i princip vad som helst 😂 medans det finns flera jag följer ”bara för att” och där skulle jag som du säger snarare INTE vilja köpa något för att dom gör reklam för det

   Svara

    Ok så du menar att du är såpass hjärntvättad att du skulle köpa VADSOMHELST om denna personen på yt gjorde reklam för det? Wow, jag beklagar verkligen. Vet knappt vad jag ska säga, antar att det är det som är problemet i världen.

    Svara

   Oj råkade trycka på skicka innan jag skrivit klart. Tycker det är bra av Daniel att prata om stressens inverkan då han har många unga följare.

   Svara

  Såg att fru Reinhold säljer t-shirts till sina unga följare med namnet ”familjen Reinhold” tryckt på bröstet. Tröjorna är i barnstorlek och kostar 229kr. Tycker kanske inte att man skall tjäna pengar på minderåriga följare men det kanske är samma affärsidé som Dollystyle?

  Svara

  Är det någon mer som reagerat på hur mkt filler peg Parnevik sprutat in? Känns på något vis lite sorgligt att t.om hon ramlat dit..

  Svara

   Så där ser jag naturligt ut. 😂

   Svara

    Jaha? Men Peg har ju inte sett ut så innan.

    Svara

   Googlade nu.. oj. Blev liksom lite besviken äv3n om jag inser att jag inte har någon rätt att bli det.

   Svara

   Men jeeeeez, nog för att jag älskar stora läppar men hur kan man ens få in sådär mycket? Hon hade ju bara två streck från början?

   Svara

  Du har en trettonbsrnsmamma som har en dotter med anorexia och själv gör reklam för bantningspiller, en annan för ngt navelstrngstest eller vad det var för 10 000 kr – oturligt fick hon fler barn men gjorde hon testet. Verkar inte så. Det finns så många exempel på feltramp.

  Svara

  OT eller inte? ÖPPET SPÅR, ÖPPET SPÅR? Vad händer? Det är ju onsdag.

  Svara

  Någon här inne som vet vilken del av löken man ska sätta/lägga på huvudet för att slippa tårar när man hackar lök? Sökt desperat internetoch ni här inne verkar ha stenkoll på det mesta? Tack på förhand🥰

  Svara

   Skölj löken i kallt vatten bara 😄

   Svara

   Du är lurad.

   Svara

    Nej inte alls. Tvärtom. Har precis hackat en massa utan en enda tår. Staplade några lökar på huvudet. På höjden dessutom.
    Därefter utförde jag en vacker lökritual och prisade lökarna.

    Svara

   Det spelar ingen roll, det viktiga är att du filmar proceduren och lägger ut på youtube!
   Lägg in länken här sen. 😉

   Svara

  Game of Thrones har säsongsstart ikväll, svt2, kl 22:15. Det står att den är från 2017. Säsong 7.

  Fråga: Ligger vi så långt efter i utsändningen ELLER är det repris, trots att de skriver säsongsstart?

  Svara

   Jag gillar denna serie. Kan någon förklara varför jag är en sådan ”idiot”?

   Svara

   svt har säsongstart på säsong 7, bara 1 månad kvar till sista säsongen som är säsong 8 som i sverige bara går på hbo nodic och cmore i sverige

   Svara

    Dessa kostar väl extra att kunna titta på, eller?

    Svara

   Repris det har redan sänds en omgång

   Svara

  Jaha, där blev det modd.

  Svara

  Bara jag som gillade tavlan? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Svara

  Bara en tidsfråga innan detta låtsasyrke är dött

  Svara

  Inte förvånad. Så oseriös bransch.

  Svara

  Jack & Jonk 😂😂😂
  På camcams bild längst ner

  Svara

  Jag har sällan problem med reklam som tex konst, inredning, hudvård, mm. Ogillar dock spelreklam, alkohol, och liknande reklam.
  Sedan är jag ju inte heller en sådan som måste köpa en sak bara för att en c-kändis med blogg/instagram har den saken?

  Svara

  Är det bara jag som är nyfiken på vilka dessa åtta influencers är?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.