Dashas amning ifrågasätts efter en blöt utekväll

Dasha bestämde sig för att – för första gången sedan Atlas föddes – slå klackarna i taket med nyfönat hår och allt i fredags och det verkar har gått minst sagt BLÖTT till.
Första gången sedan hon blev mamma – klart hon ska gå all in! Hennes sambo hade till och med krattat manegen genom att förbeställa in en magnumflaska skumpa till henne och vännerna.
Och en rejäl utgång är det nog ingen som inte unnar henne, eller hur?
Det som hennes läsare däremot reagerar på är att hon kommit hem vid 03 och ammat sin bebis – trots att hon druckit en massa alkohol. Det är inte alkoholen i sig de oroar sig över – att tuttarna skulle ha förvandlats till vinkranar – utan att hon som berusad hanterat sin bebis.
Jag vet inte om Dasha tagit bort detta ur sin text, men jag kan inte hitta var detta står någonstans – varken på bloggen eller på Bloglovin’.

Edit:
Jag hittade, tack vare er!

Jag kom hem strax innan 03, då tog jag en dusch och när jag kröp ner hos mina pojkar så vaknade Atlas och då matade jag honom sen vaknade vi strax efter 08 då fick han tutte igen och då gick han och pappa upp medan jag fick sova några timmar till. //Dasha

Men då verkar hon ju ha krupit ner i sängen och ammat, inte jonglerat omkring med honom uppe, på egen hand?

Det som står nu är att hon ammade honom på morgonen, men det kan ju knappast ha varit den amningen som läsarna är så upprörda över?
Men att ifrågasätta detta – är det ”mom shaming” eller bara lite hälsosamt ifrågasättande?
Var går gränsen mellan ”mammapolis” och ”oroad och undrande bloggläsare”?

162 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det står i inlägget som heter discokvällen

  Svara

   Aha! Då fattar jag!

   Svara

  Äsch..
  Nog kan man dricka några enheter utan att för den sakens skull tappa det totalt.
  Dessutom fanns ju pappan i närheten. Ingen ko på isen enligt mig

  Svara

   Samsover hon med barn och pappa? Hon skrev att hon kröp ner hos sina pojkar. Man ska inte samsova alkoholpåverkad. Det är bara hälsosamt att ifrågasätta det. Alkohol och rökning ökar risken för barnet.

   Svara

    Ökar risken för vadå?

    Svara

     SIDS

     Svara

      Det gör det även att inte amma och att barnet sover i eget rum. Ska vi hänga ut de mammorna också?

      Svara

    Alkohol och rökning ökar verkligen risken för barnet. Alldeles för ung, jag ser helst stt barnet väntar några år med sånt!

    Svara

    K

    Svara

  OT men hör ändå till…
  Många av Margaux fans på hennes sida verkar tro att uppståndelsen gällande att hon kör femminuters-metoden därhemma hade att göra med att sonen somnar själv, och inte gråtvideon som vi andra såg… Maragaux har ju kört stenhårt med det här ”momshaming, stackars mig” och ja blir så förbannad, hur man förminskar en sådan viktig diskussion till detta.
  Att hon inte inser att det finns en stor risk med fans som tar efter och kör skrikmetoder när det ABSOLUT inte är lämpligt, som på spädisar mm eller vem vet.. Tänk efter!!

  Sen har hon även svarat folk som hänvisat till forskning, om hur barns hjärnor påverkas vid skrikmetoder, att; ”nu är det mom-shaming du håller på med”. Plus att hon och andra dessutom kör argumentet ”så gjorde mina föräldrar och jag blev inte skadad av det”. Ja så säger barn som blivit agade också..
  Fy på henne alltså, tappat all respekt.

  Svara

   Sen vill jag bara tillägga att jag inte heller fattar hur man instinktivt inte känner att man vill trösta..
   Har en dotter i samma ålder, och nej jag rusar inte in vid mista pip, men att STÄNGA dörren och sen ligga och lyssna på hur hon gråter i mörkret (?) i flera minuter… Hur kan något annat, dvs ligga i sängen och chilla under tiden som hon gjorde, kännas viktigare än att bara gå och trösta sitt barn? Min dotter gnäller ibland men dörren är alltid öppen och hon ser mig/hör oss i familjen om jag inte är där direkt då.

   Dessutom, ungen somnar kl 18 har hon skrivit och sover i 14 (!) timmar. Dvs massor av egentid ändå…

   Svara

   Fast fan du verkar inte kollat på videon själv och hörde vad hon berätta? Har du läst hennes inlägg? Sett de andra videorna hon lagt ut? Näää förmodligen inte för du är säkert en av de mammor som kommenterar allt om exakt alla och tror du själv är felfri 🙂

   Svara

    Nä det tror jag inte, men nu pratar vi endast om en sak och det är den sk skrikmetoden. Ja, jag såg hennes video, hur hennes barn sa ”vänta!” och ”naj naj!” innan hon gick och stängde dörren som sen följdes av gråt.

    Att hon sen lägger upp ”svar på tal-videos” säger egentligen inget… Hon påstår vidare efteråt att det är ca en procent av nattningarna som är på detta vis, samtidigt som hon säger i FÖRSTA videon att hon brukar ställa klockan på fem minuter. Sen när blev brukar en procent? Hur ska hon ha det?

    Svara

     Nej tack och vänta 🙁 🙁 jag gråter nästan av att se det

     Svara

     Jag överdriver inte när jag på allvar säger att jag mår dåligt fortfarande av att ha sett den videon och hört den pojkens desperation i rösten när han tar till alla ord han lärt sig för att få hjälp. På riktigt kan jag höra honom inom mig och jag får ont i magen.

     Svara

      Jag vet ju att en del tycker sånt är larvigt och mängder av momshaming, men ja då får det väl vara så. Man har rätt att tycka och känna precis vad man vill av det som influncerna visar upp.
      Att det läggs ut som något roligt, att sonen gråter som ett content till en video, ja det känner jag ännu mer saker inför som jag inte ens behöver nämna..

      Svara

       Fast BVC, böcker om barn, tidningar om barn, barnläkare tar avstånd från metoden… När ska man momshamea om inte då? Hon e en influensöööör. Sluta se henne som guds gåva till trötta päron tänker jag..

       Svara

      Håller med, kan inte heller släppa den videon, får ont i magen av att tänka på den 🙁

      Svara

       Här kommer lite ”dad-shaming”, kommentar jag läste på FL. Ibland är det bara av godo när utomstående vågar lägga sig i.

       ”Han satt på en bänk med mobilen och i vagnen bredvid skrek hans lilla bebis så hysteriskt att hon knappt fick luft för att hon var så ledsen och hade varit ett bra tag. Han TITTADE inte ens på henne. Jag gick fram och gav honom en redig jävla utskällning att han ska FAN INTE behandla sitt barn så för jag kommer ringa polisen. Han snäste något om att han ”visst kan sköta sitt barn” ”uppenbarligen INTE sa jag. För hade du brytt dig hade du inte ignorerar henne när hon är så jävla ledsen. Och om inte DU lyfter upp och tröstar henne NU så gör jag det” jag var så jävla förbannad. Fy fan vilket vid-igt sjukt beteende. Kan säga att han lyfte upp henne sen men det var inte med någon vidare känsla. Men han gjorde det. Den jävla idioten”.

       Svara

        Eloge till dig som skällde ut idioten till pappa

        Svara

        Jag läste också den tråden och fick så ont i magen. Hoppas det barnet slipper spendera en minut mer än nödvändigt med sin pappa

        Svara

       Min sons pappa och hans vän försökte ”mom shamea” mig som hönsmamma för att jag inte låter min son vara ledsen. Jag tycker att det handlar om sunt förnuft och empati att man tröstar när någon är ledsen. Jag får ont i magen av den videon.

       Svara

        Ja det går ju åt båda hållen, verkar många glömma bort. Olika åsikter men där man måste komma ihåg att man inte kan skämma bort bebisar/barn med tröst

        Svara

         Jag har inte skämt bort Honom. Jag har gett honom trygghet. Och det har funkar för honom. Han är trygg,självsäker social och framåt samtidigt som han vet att jag alltid finns där för honom 😊

         Svara

         Det finns inget som heter skämma bort bebisar! Vad fan?!

         Svara

          Nä det stod ju precis det

          Svara

     Ja jag håller helt med!
     Efter videon ville jag inte se henne mer på instagram. Man går inte bort från sitt gråtande barn och sätter i earplugs?!?
     Att som du skrev BRUKAR sätta klockan på fem minuter, så det här pågår varje kväll?
     Vår son nattas i sitt rum men kommer sen själv över på natten eller morgonen. Men jag skulle aldrig, aldrig stänga hans dörr och låta honom ropa efter mig och gå och ignorera honom. Barn har massa olika faser och olika behov av närhet, sömnen är viktig för alla men den ändras med åldern med!

     Svara

      Samma här, avföljde på Youtube, Insta och blogg. Slutade lyssna på podden också, ville inte höra henne försvara något sånt. En sån metod ska INTE normaliseras.

      Svara

     Men kh, är inte hennes unge typ 3-4 mån?
     Väldigt bra vokabulär isof för den åldern om den kan uttrycka dessa ord med dess innebörd redan… rimligt

     Svara

   Finns den att se någonstans?

   Svara

   Samma här! Lyssna på hennes och Daniels podd från förra veckan när dom var helt från vettet. Jag slutade följa dom båda direkt. Helt sanslöst var det!

   Önskade att Cam hade tagit upp det här men det har inte prioriterats tråkigt nog.

   Svara

    Va sa de för nåt?

    Svara

     Lyssna ca 10-15 min in i podden. Blir bara irriterad av att återberätta. Ingen bra idé när jag ska sova 😉 natti!

     Svara

   Tror på riktigt att en förälder som klarar av att köra 5-minutersmetoden på sitt barn inte är helt okej i huvudet.

   Svara

  Mest trött på att 9 av 10 bilder hon lägger upp är när hon ammar. Typ vi fattar. Jag tycker att amning är jättenaturligt, men i Dashas fall får jag känslan av att hon lägger upp dom här bilderna i hopp om att det ska provocera någon och att det ska ge henne uppmärksamhet tex här på bloggbevakning

  Svara

   Fast det speglar säkert bara verkligheten, minns det som att jag ammade 90% av tiden de första månaderna…

   Svara

  Kan vi prata om att petris går barbent

  Svara

   Och står på tå för att benen ska se längre och slankare ut.

   Svara

   Och står på tå för att benen ska se längre och slankare ut.

   Tå-le brett-tå-le brett, mycket att tänka på när man ska vara med på bild!

   Svara

    ler hon? :O

    Svara

   Sjukt osmickrande och alldeles för kort klänning också, hon lär ha visat hela härligheten varje gång hon rörde på sig eller satt ner. Hur lång är hon egentligen? Linn H är väl 176 och jag hade för mig att de var typ lika långa, men Petra ser ju ut som rena Amazon kvinnan bredvid henne?

   Svara

    så sjukt onödig kommentar

    Svara

     Verkligen. Anonym heter troligen Leif

     Svara

    Hon har skrivit att hon är 1.77 men det är inte ovanligt att långa kvinnor drar av några cm (och korta plussar på) för att passa in i normen. Män ljuger också om sin längd. Man får ta längduppgifter med en stor nypa salt. Hon ser ut att vara över 1.80. Inget fel med att vara lång och ståtlig. 😊

    Svara

     Hade gärna bytt med henne.

     Svara

    Vad sägs om att låta andra människor ha exakt vilket/vilka klädesplagg de vill utan att berätta din åsikt? 🙂 Låt andra människor klä sig i vad de känner sig bekväma i. Enkelt.

    Svara

   Är det hon till höger på bilden?
   Men vad har hon på sig??

   Svara

    Kläder

    Svara

    Något hon vill ha på kroppen.

    Dvs kläder.

    Vad trodde du det var?

    Svara

     Jag vet inte Nora, det var därför jag frågade.

     Svara

   Kan vi prata om att hon inte kan le naturligt längre? Hon är så himla vacker men har cementerat sitt ansikte så man inte kan se om hon försöker gråta, le, eller om det svider någonstans.
   Varför gör hon så mot sig själv? Är hon så rädd för rynkor att hon förstör sin skönhet?

   Tur hon får göra som hon vill.

   Svara

  På det fotot undrar jag mest över Petra Tungården på tå i (mitt tycke)alldeles för kort klänning.Nja ibland hade det nog blivit bättre med en combohulahulakjol.

  Svara

   /väska

   Svara

   Kissat på sig och tagit av tightsen?

   Svara

  Det är inte några få månader en ammar utan många gånger mer än ett år. Och amma kan du göra trots pruttfull och typ medvetslös så länge du inte själv hanterar bebisen. Mjölken är det fasiken inget fel på.

  Svara

  https://dashas.se/discokvallen/

  Här står det att hon ammade 03 på natten precis när hon kom hem. Hennes barn vill inte dricka pumpad mjölk ur flaska så enda sättet att ge mat är amning. Skulle personligen inte vågat lämna barnet en hel kväll om jag inte visste att den kunde få mat på annat sätt (tex ersättning eller pumpat från flaska) men men… Hon är väl mindre hönsig än mig.

  Svara

   Åh, så du är en mamma som är liiiite, liiiiiiite bättre? Känns det sjöööönt?

   Svara

    Känns väldigt skönt att vet att jag aldrig kommer lämna mitt barn utan tillgång till mat, ja.

    Svara

    Vilken sjö? Hur ska vi veta hur den känns?

    Svara

   Det står också att hon var 10 minuter hemifrån om han skulle behöva ammas….

   Svara

   Barnet hade inte valt att svälta om det var så hungrigt.

   Svara

    Joho! Du vet Margauxs barn har psykiska skador för resten av livet efter att inte ha sett henne på 5 minuter och de flesta barn avlider om de ej ammas inom 5 minuter från att de börjat skrika efter mat. Detta är fakta. Enligt familjeliv.

    Svara

    Har du barn själv som du ammat? Då kanske du vet att ett (endast ammande) 4 månaders barn som vaknar skrikande i natten för att amma blir jäääääääävligt ledsen om den inte får det. Den skrikfesten med det stresspåslaget av stresshormonet kortisol kan ge permanenta skador i hjärnan, och det önskar jag verkligen inget barn. Inte heller Dashas fina unge.

    Svara

     Snälla rara människa. Har du hört talas om att bebisar på tex 70 talet skulle ammas/äta var 4-e timme.
     Och då menar jag var 4-e timme.
     Alla dessa barn borde idag då enligt dig ha permanenta hjärnskador?

     Svara

      Snälla rara, sluta med din vidriga härskarteknik.
      Och nej, ett samband mellan två företeelser innebär inte att ”alla” som utsätts för något får ett visst resultat. Precis som att inte alla rökare får lungcancer. Det innebär dock inte att sambandet inte existerar. För ja, det finns ett samband mellan hjärnskador och att utsättas för höga stressnivåer under en känslig period. Googla.

      Svara

   Hej Sara, det är precis på detta sätt jämställdheten tar tid: kvinnor som inte släpper in män i matchen. Pappan var där. De är två föräldrar.

   Svara

    Fast pappan kan ju inte mata bebisen om den inte tar flaska. Jag förstår att man inte vill lämna sitt barn om det inte finns något självklart alternativ för att ge det mat.

    Svara

    Håller helt med om att pappor ska släppas fram mer i föräldrarollen! Jag och min man har delat lika på föräldraledigheten t.ex. så att han får vara ”proffset” lika mycket som jag (alltså den som vet vad som gäller just nu med mat, leksaker, rutiner m.m.).
    Jag var själv ute och festade en gång när mitt barn var 4 månader. Han var med sin pappa (och hade blivit nattad av och sovit bara med sin pappa flera gånger innan) så jag var precis 0 orolig.
    Meeeeeen vårt barn drack ur flaska lika väl som han ammade, och jag kröp verkligen inte ner bredvid honom i sängen när jag kom hem efter att ha druckit en hel kväll. Min kommentar handlade INTE om att pappor är sämre på något sätt att ta hand om barn, FÖRUTOM vad gäller matning i de fall barnet endast ammar och inte KAN äta på något annat sätt.
    Sorry om jag var otydlig, kanske borde proklamerat min passion för jämställdhet innan jag kommenterade.

    Svara

  Mammapoliser finns det nå värre?! Glad jag inte har några barn!

  Svara

   Eller så försöker man inte bry sig om vad andra tycker. Det går! Men det kräver lite av en i början ❤️

   Svara

  OT – okej, off topic, men jag måste bara skriva. Tycker att det är SÅ KUL att Sandra Beijer just gjort ett inlägg där hon tipsar om scarf/snusnäsdukar och det första hon skriver är att kolla second hand. Sedan ett gäng tips på fina scarves. Ingen hermine hold inte. Tror absolut inte att det är en diss mot hermine hold (Sandra är ju för snäll och har integritet!), men kul att Sandra som verkligen använder scarves inte tipsar om HH. (Tycker Sandra är bäst <3)

  Svara

   Såg på bilder från regeringsmiddagen kungafamiljen hade igår/idag att Sofia hade en scarf/scarfette i håret, får paniiiik om det är Herman haha

   Svara

   Nja, får mig att undra om det inte blev något utskick från HH och

   >Jag har haft scarf mer eller mindre dagligen (eller i alla fall minst en gång i veckan) sedan jag var tjugo.

   känns I-did-it-before-it-was-cool.

   Svara

    Linn Olsson fick scarf från HH, hon la upp bild av dem på sin story 🙂

    Svara

  Gud va många ansvariga och härliga mammor de härjar här, ni är verkligen perfekta. Älskar er, sträck på ryggen och klappa er på axeln för ni är SÅ duktiga på att berätta för andra mammor vad dom gör fel med sina barn… vilken himla tur att era barn fick er som mammor . Heja er !!! STRÄCK PÅ ER !!!

  Svara

   Ja fy f*n vad skönt att inte vara en mamma som låter sitt barn skrika och gråta sig till sömns i ensamhet och mörker, det kan jag garantera.

   Svara

   Va? Det är ju typ ingen som nappat på det där med alkohol och amning? De flesta vet nog att alkohol inte går över i bröstmjölken.

   Svara

   Många? För att jag skrev om skrikmetoder så är jag perfekt? Det är det ju endast du som påstår nu.

   Ja, det finns en del som tycker att alla föräldrar ska få göra precis som de vill för det är alltid det bästa! Ändå är det så många som skriver på olika forum (har sett mängder av historier under Öppet spår t.ex.) om hur de blev svikna och illa behandlade som barn, allt kan inte vara momshaming vet du.

   Svara

    Tror du måste nog koppla ner din närvaro på sociala medier. Du ger intryck av att vara orimligt upprörd över hur en helt okänd person väljer att fostra sitt barn.

    Svara

     Fostra är något helt annat än skrikmetoder.

     Härskarteknik av hur mycket jag är på sociala medier? Följer inte Margaux öht, men har rätt att ha åsikter om videos hon lägger upp för oss alla att kolla på.

     Svara

      Härskartekniker och härskartekniker… Fascineras mest över din hårda Ron och hur upprörd över Margauxs barnuppfostran/skrikmetoder/vlogs du verkar. Måste vara enormt energikrävande att bli så arg på en livsstilsinfluenser. Gissar att du skrivit liknande kommentarer hos M som i den är tråden?

      Svara

  Det är helt ofarligt att amma när man druckit och inget som överförs i mjölken, såklart kan man fundera på sitt omdöme men vafan det vet man väl bäst själv. Själv tappar jag det efter två glas rött…

  Svara

   Alkohol går visst över i bröstmjölken. Den får samma alkoholkoncentration som du själv har i blodet. Men koncentrationen är ju oftast inte särskilt hög så mängden alkohol som barnet får i sig är ganska obetydlig /barnmorskan

   Svara

    Feeeeeeeel!

    Svara

     Nej, ’barnmorskan’ har rätt, men jag tror du läser fel?

     Bröstmjölken får samma alkoholhalt som blodet när du dricker, dvs den mäts i promille och även om du då är dyngrak så är alkoholhalten i bröstmjölken jämförbar med den i filmjölk, äpple eller juice. Är du salongs och ammar får barnet i sig en alkoholhalt som motsvarar lättöl utspädd 20 ggr.

     Svara

    Man skulle i princip kunna vara alkoholförgiftad utan att påverka barnet via bröstmjölen, men det är ju snarare ens omdöme och uppmärksamhet det är mer eller mindre fel på när man är berusad.

    Svara

     Jag kan i alla fall säga att mitt omdöme som nybliven mamma med sömnbrist i x antal nätter är tusen gånger sämre än om jag druckit några glas alkohol. Vet ju varken vad man heter eller var man bor knappt.

     Svara

    Skön du är som signar med barnmorskan. Då det finns en hel rad med forskning kring ämnet som visar att det inte alls går över till bröstmjölken och det borde du som barnmorska vara väl medveten om.
    / Barnmorska

    Svara

     Jo, alkohol går över från blodet till bröstmjölken och mjölken får samma alkoholhalt SOM BLODET. Gränsen för grov rattfylla är 1 promille. Att DRICKA något med 1 promille (dvs bröstmjölken hos en person som är ganska så rejält på kanelen) är INGEN FARA. Det är ungefär som att äta filmjölk eller dricka juice, de innehåller också minimala mängder alkohol.

     Så jo, alkohol passerar över till bröstmjölken men nej, det är ingen som helst fara.
     /Naturvetare

     Svara

      Så det enklaste för vanliga människor är kanske att tänka ”det överförs inte”. Som en kompensation för att det länge var big nono att dricka ens ett glas vin då man ammade.

      (Har funnits restauranger som vägrat att servera vin till ammande kvinnor, med motivering att de ammar)

      Svara

    Ja, det blir promille.

    Det var helt en helt vedertagen uppfattning att blodet skulle få samma styrka som alkoholen du drack, folk gastade om att man i princip gav barnet en nappflaska med vin ifall man ammade efter att ha druckit. Folk skulle vara stendöda efter en lättöl ifall blodet fick samma alkoholhalt som det man drack. Alkoholhalten blir som typ fil eller en Sprite när det omvandlas i kroppen.

    Berörda myndighet fick krypa till korset efter många år och erkände till och med att de överdrivit att det är farligt att amma efter alkohol då de ville avskräcka kvinnor från att handskas med barn när de druckit. Det var Livsmedelsverket har jag för mig som höll på och det var inte deras sak att ljuga för att uppnå ett annat mål.

    Svara

     Jag tror aldrig att man har sagt att blodet och bröstmjölken får samma alkoholhalt som det du dricker. I så fall skulle det ju handla om kanske åtskilliga procent. Det vi talar om är väl promille, vilket är otroligt mycket mindre. 1 promille blir en lättöl utspädd 20 gånger eller nåt sånt har jag för mig. Det barnet får i sig om man ammar är i princip ingenting.

     Svara

     Anonym 22:34: Livsmedelsverket är ideologer, det är rätt hemskt att se deras råd. Rätt mycket svävande gammal forskning re vad barn får äta 0-5 år, man måste amma ( trots omtvistad forskning om det skyddar mot allergi, glutenintolerans, ens innehåller tillräcklig näring etc) aldrig smakportioner innan 6 mån (trots både Finland o Schweiz kör 4 mån och hur kan franska gravida äta opastöriserad ost o vare sig dö eller få sjuka barn?)
     Önskar alla nyblivna mammor en ryggrad, där de följer sina instinkter och skiter i vad alla säger.

     Svara

    Men ärligt, du behöver läsa på. Fullkomligt läskigt att du ger råd till nyblivna mammor när du är så okunnig.

    Svara

  Det är mum shaming rakt av. Det och lite kvinnohat.

  Svara

  Skadades barnet? Om ja – självklart ifrågasättande. Om nej – let it frickin be. Ingen är mer rädd om den ungen än ungens mamma liksom….

  Svara

  Nån som vet varför Alice o biancas podd inte kommit ut i veckan? /mvh sjuk och uttråkad

  Svara

   Bianca skrev att båda har semester och är åter igen nästa vecka.

   Svara

  Om barnet får i sig bröstmjölk med nån promille alkohol, so be it. Ingen skada skedd, som sagt. Och angående Marguax’s nattningsrutin… man ser ju på barnet att det är en trygg o välmående unge i vlogg efter vlogg. Ser inte problemet?!

  Svara

   Man kan inte ”se” allt bara för att hon lägger upp videos, där hon dessutom styr exakt vad som visas.
   Tvivlar inte på att han är älskad men skrik och gråtmetoder är inte sunt på ett så litet barn

   Svara

    Klart man inte får se allt, men jag tror inte det är farligt för ett barn att gråta lite ibland. Jag tror Marguax vet vad som funkar bäst för sitt barn.

    Svara

     Men folk får sluta med det här ”du vet vad som är bäst för ditt barn”…NEJ det vet knappt någon. Speciellt inte med första ungen. Det är
     Inte ok. Det är okey att inte veta men det är inte okey att bli aggressiv över folk som menar väl och oroar sig. Femminutersmetoden är skadlig i vissa och vissa fall inte. Men du kan inte veta nu hur en unge kommer att påverkas. En polare berättade att hen minsann ska använda sig at den metoden. Jag kommer inte finnas där för att bevittna den misshandeln då jag vet att jag kommer flippa ur. Det är empatistört att lämna ett gråtande barn, släcka ljuset, stånga dörren och lämna…att ungen slutar gråta beror på att det har gett upp…det lär sig att ingen kommer för att hjälpa ändå. Tragiskt. Fy fan.

     Svara

      Man gör väl det som man tycker funkar bäst. Som förälder känner man sina barn och om nån tycker den metoden funkar, så bra för dem. Empatistört? Det var en överdrift. Jag har själv två barn o har ej kört med den metoden, men ser inte problemet att andra gör det.

      Svara

       Inte alls överdrivet. Det ÄR empatistört att gå ifrån ett förtvivlat barn. Det är inte ens diskutabelt. Om jag lämnar mitt barn i sängen hela dagen för att JAG anser att det funkar bäst tex…är det bra då tycker du? Nej precis. Så trött på morsor som tror att allt är shaming och hat när folk i själva verket bryr sig om och oroar sig för barnet. Det behövs fan mer civilkurage inför hur folk hanterar sina barn.

       Svara

        Men kom igen. Du drar ju parareller som är helt galna! Hela dagen? Ja, det kan diskuteras. Men några minuter? Inte jämförbart. Tyck att det är empatistört om du vill. Tydligt att du överreagerar och överdramatiserar.

        Svara

         Nej det är enligt dig.
         Jämförelsen är för att du ska fatta att alla inte alls vet eller avgör vad som är bäst.
         Det folk heller inte FATTAR är att om ungen självmant somnar så har det inget behov av förälder där och då. Men en unge som skriker efter hjälp ÄR i behov och för DOM blir det skadligt.

         Svara

     Nej, de allra flesta föräldrar har inte en fil. kand i utvecklingspsykologi, läkareexamen osv så de vet INTE alltid vad som är bäst för sina barn. Jag har 4 barn, jag vet verkligen inte alltid vad som är bäst för dom och jag är ödmjuk nog att erkänna det och lära mig så mycket jag kan.

     Svara

      Exakt så. Fint att folk kan vara medvetna. Jag är rädd varje dag för att eventuellt råka sabba min unge liksom och han får all kärlek i världen och har aldrig behövt somna själv. Jag fattar inte hur folk hellre vill ”stopp mitt barn” än att vilja ha vänliga råd om man gör fel. Och då menar jag inte saker som vilken blöja, vilken mat osv utan faktorer som på riktigt kan ge konsekvenser på psyket som större som tex just 5minutersmetoden.

      Svara

       Man får väl ha lite känsla för vad man ”skammar”. Femminutersmetoden = alltid dåligt, det är rimligt att kritisera. Burkmat istället för hemlagat för en stressad förstagångsmamma = där behöver ingen några pekpinnar.

       Svara

    Fast så särskilt liten är han ju inte längre. Jag menar inte att det är rimligt att ignorera en ledsen tvååring men det är ju ingen bebis längre

    Svara

     Jo han är precis så liten. Han är dessutom nu medveten om att han blir lämnad och övergiven av mamma. Den person som ska vara tryggast av alla lämnar honom förtvivlad till sig själv. Det är för jävligt rent ut sagt. Han står och gråter desperat ”nej tack mamma”, ”snälla”, ”maaammaaa*snyft*”…och vad gör hon? Lägger sig och filmar, skrattar och tror att hon inte kommer få skit för det av sina tittare? Och bölar om shaming? Damn right you should be shamed. Oempatiskt. Elakt och det enda hon lär sin son är att mamma finns inte här när du behöver henne. Fint.

     Svara

      Ja, nu när du säger det så vet jag inte varför jag skrev det där. Ibland låter det bara som att folk pratar om små bebisar, men han är ganska stor och metoden funkar ju lite annorlunda på en tvååring än på ett spädbarn.

      Men det spelar ju ingen roll, det är en jävla skitmetod oavsett. Ogillar iofs alla ”metoder”.

      Svara

      Det jag menar är väl också att tvååringar inte alltid får som de vill, de är ledsna och skriker varje dag av olika anledningar. Ett spädbarn får ju äta, sova och gosa exakt när det vill och det får ju inte en tvååring. Men förvisso ska de ju alltid tröstas när de är ledsna.

      Svara

   Fan vad smidig det skulle vara om man såg på barnen vad dom blivit utsatta för. Då skulle vi ju kunna fånga upp alla sexuellt utnyttjade barn tex… nej just det det syns ju inte på dom! Dom ser trygga och glada ut som alla andra barn…

   Svara

  Min mamma fick öl på bb när hon fött mig för att mjölken skulle rinna till.
  Jag är född i danmark.

  Svara

   Jaha?

   Svara

    Sorglig du är.

    Svara

   Ha, skitkul ju, danskarna är mer smarta, din mamma fick slappna av=bröstmjölken rinner till pga av det.

   Svara

  Har man valt att skaffa barn så får man väl låta bli att gå ut och dricka medans man ammar iaf? Verkar ju dumt som fan. Samma sak med folk som röker. Vidrigt

  Svara

   Varför?

   Svara

   Alkohol och rökning går ej att jämföra med gänsyn till innehållet i bröstmjölken.

   Svara

    *hänsyn

    Svara

   Hahaha. Samma häller pappan menar du då va?

   Svara

    *gäller

    Svara

    Aa så länge pappan ammar barnet bör han också avstå från supande och utekvällar. Om han inte barnet tar flaska såklart så mamman kan ta över matandet. Eller va vänta.
    Om barnet endast ammar är mamman tvungen att hantera barnet vid varje matning. Därför bör mamman inte vara pruttfull under amningsperioden eftersom hon när som helst kan tvingas hantera barnet. Så länge pappor inte ammar gäller detsamma inte pappan.
    Man bör ej hantera ett barn när man är full. Punkt slut.

    Svara

     Fast stopp nu. Man hanterar barn under en hel barndom och inte under en ammningsperiod hörru du. Och det går alldeles utmärkt att gå ut en kväll ammande mamma ska jag be att få delge dig. Hon var varken ”pruttfull” som du så moget beskriver det eller inkapabel till att hantera sin bebis i en ligga de position i sängen. Hon LIGGAMMADE sitt barn och pappa var ansvarig vilket med all säkerhet innebar att han hade full koll brevid. Men forsätt du att sträva efter att kvinnor ska sitta hemma låsta och avskärmade. Du gör det väldigt bra. Du kanske själv inte har en partner som finns där för dig när du behöver det men det har många av oss andra. För du vet väl om att män kan byta blöjor och så vidare va? Det funkar faktiskt.

     Svara

      Vafan snackar du om? Har du noll läsförståelse? Du läser in helt sjuka antaganden i det jag skrev. Läs om.

      Svara

   Rökte hela graviditeten, 10 cig, gick hur bra som helst. Drack även ett glas vin då och då, kanske ett-2 i månaden efter vecka 24. Och en halv flarra champagne dagen innan jag skulle sättas igång för å få fart på det hela. Funkade däremot inte. Ammade ngn månad, två, sen ersättning.
   Barnet mår prima och är vuxet sedan länge. Ingen allergi eller annat.

   Svara

    Bodde du i husvagn också?

    Svara

     Nej, jag är övre medelklass. 250 kvm villa i finförstad.

     Svara

      Champagne, som sagt, inte ”mousserande”

      Svara

       Förstår att det är provocerande med någon som gör som hon vill, gravid eller inte.

       Svara

        Provocerande? Ja visst är det provocerande när en kvinna inte är villig att ens under sin graviditet se till barnets bästa och släppa rökat och kröket. Djupt tragist. Antyder snarare på alkoholproblem tycker nog de flesta🤔 Hjärtlöst att medveter dricka alkohol med en bebis i magen. Sorgligt. Men om du har problem med drickat så har du men du borde sökt hjälp.

        Svara

         Jag tänker att ditt föräldraskap måste ha satt spår även under uppväxten hos ditt barn. Antagligen så gjorde du som du ville även då vare sig det gynnade ungen eller inte.

         Svara

      Nej. Du är snarare ett troll som provocerar😂 Antingen det eller århundradets trashigaste morsa.

      Svara

       Alltså, det extremt konforma tänkandet i detta land är så tröttsamt. Att någon gör som hon vill och struntar i flocken renderar alltså en kommentar om att man är ett ”provocerande troll” åtföljt av den på twitter infamösa gråtskrattemojin. ”Århundradets trashigaste morsa”? Knappast, dina fördomar om människor som bor i husvagn, däremot…..
       Min grundinställning är att tänka själv. Rekommenderas till alla, kvinnor ffa.

       Svara

        Fast du har ju så fel människa.
        Jag älskar folk som är egentänkande. Du är dock en kvinna som har satt ditt egna nöje först. Du drack under din graviditet och rökte. Det kan du försöka försvara bäst du vill. Det tar inte ifrån summan av att du frivilligt utsatte ditt ofödda barn för fara. Alkohol och nikotin går raka vägen till barnet genom navelsträngen vilket kan ha medfört abstinens hos ditt barn uner förlossningen, känns det bra för dig idag? Varför skulle ngn här tro att du valde att vara en god mor när barnet väl var fött? Din moraliska kompass stod ju helt still? Alternativt att du födde barn under den tid där man inte fattade bättre? Ändå borde du idag inse att det du gjorde var fel och riskerade barnets välbefinnande ordentligt. Sitt inte här och försök utse dig till en slags kvinnokämpe som går emot strömmen för det är du inte. Du borde fördöma ditt egna beteende istället för att försöka inspirera andra med alkoholkonsumtion och rökande som om det vore det bästa som finns under en graviditet. Skamligt.

        Svara

         Än mer skrattretande är det att i din första kommentar brukar du dig av en enkelgradig svensk grammatik för att efter min kommentar om trashig morsa börja bruka finsvenska antagligen för att försöka bevisa dig lite finare och bättre. Psykologi at its finest. Någonstans måste det ju ha tagit?

         Svara

         Anonym 10:07: nej, du älskar inte folk som är egentänkande. Du älskar folk som tycker som du med en liten, liten tvist, det får inte gå för långt. Allt jag har sagt är att jag tänker själv. Har inte uppmanat någon till att göra som jag. Men det vore kul om någon mamma kände att man faktiskt inte behöver ha skuldkänslor för allt som gäller barn. Det ordnar sig.

         Svara

    hahaha

    Svara

    Jag snusade under hela min andra graviditet, eftersom jag ammade så fick han ingen abstinens efteråt 👍

    Svara

     Vad vill du ha? En medalj i egoism och dumhet?

     Svara

      Ja tack, det vore trevligt, den skulle hänga fint bredvid mitt årets morsa-diplom.

      Svara

  DASHAS strumpor då heheh

  Svara

  Om en ammande mamma dricker ett till två glas vin eller öl innehåller hennes blod och bröstmjölk några tiondelar promille alkohol. Det är ytterst små mängder. Lika små mängder finns naturligt i fil och juice. Lättöl får innehålla runt 2 procent alkohol, det vill säga 100 gånger så mycket// Marit Olander, amningsexpert

  Svara

  Ingen fara med amningen men skulle själv inte våga samsova med bebis om jag druckit alkohol. Men ungen kanske sov i babynest och dessutom var väl pappan nykter så ingen fara på taket 😊

  Svara

  Gud vad jag avskyr mammamaffian. Sorgliga människor som aldrig åstadkommit något mer än att ploppa ut massa ungar och sedan gorma om hur de minsann gör allt rätt med barnen. De behöver ett jobb, inte mer föräldraledigt, för att faktiskt få något mer vettigt gjort om dagarna än att skriva kommentarer om hur överlägsna de är alla ”hemska mammor” som dricker vin och inte får en stroke varje gång deras barn skriker i mer än 2 sekunder.

  Svara

  Jag kör absolut mom-shaming när man kör skrikmetoder och inte orkar natta sitt barn till förmån för en vlogg.
  Däremot 0% mom-shaming när en mamma lämnar bebisen med sin pappa och unnar sig en utekväll. Eftersom att procenten i bröstmjölken motsvarar promillehalten, om så efter 5 glas vin, så är amning i det läget inget att anmärka på. Däremot högst olämpligt om man är full och har ensamt ansvar för barnet, springer och byter blöja eller dylikt. Men att lägga sig i sängen, langa fram bröstet och amma är ju inte det minsta skadligt för barnet.
  Däremot ska man ju vara medveten om att risken är att man sover djupare när man druckit alkohol och inte lika lätt vaknar. Men pappan var väl nykter och hade det huvudsakliga ansvaret?!?

  Svara

   Det avråds dock från samsovning när man har druckit alkohol även om det finns en annan vuxen som är nykter på plats.

   Svara

  Att ifrågasätta saker som är potentiellt skadliga för barnet är inte mom shaming och att kalla minsta kritik för det förtar problemet med riktig mom shaming. Det är ju dock inte farligt att amma efter att ha druckit alkohol, men det är inte lämpligt att hantera barn om man är berusad.

  Svara

  Tänk att det 2019 fortfarande finns så många åsikter om vad som är rätt eller fel. Olika teorier som tolkas personligt. Så länge som det florerar olika ”fakta” så kommer dessa diskussioner aldrig att ta slut. Själv tror jag med blicken i backspegeln att vi aldrig kommer att få uppleva en tid då alla har samma information, samma tyckande och framförallt samma uppfattningsförmåga.

  Svara

  Usch vad sorgligt att se PT, hon brukade vara ruskigt söt och nu ser hon mer ut som Meg Ryan – in the late years.
  Ansiktet är ju helt stelt. Varför gör dessa unga tjejer så här med sina ansikten? blir de helt fartblinda?

  Svara

  Fatta vilket jäkla ramaskri det skulle bli om skrikmetoder användes för gamla och dementa på boenden när de ska somna! Tänk en liten tant som ligger och gråter och vill ha sällskap en stund pga ångest och så släcker personalen ner rummet becksvart och går och stänger dörren. Medan tanten med gråten i halsen vädjar att dom ska bli kvar en liten stund. Och de bara ignorerar henne, ställer timern på 5 minuter och fnissiga sätter sig i en soffa och väntar medan man hör den lilla tanten ropa förtvivlat och gråta ut sin ångest. Var femte minut går de sen och gläntar på dörren och förklarar för tanten att hon ska somna nu, sen stänger de igen och går. Och allt detta inträffar inte pga att personalen MÅSTE för att de är underbemannade eller ngt utan det är ett system dom har för att lära de gamla att somna snabbt och tyst för det är bekvämt för personalen som kan chilla lite under sista timmarna av arbetspasset istället för att trösta, inge trygghet för någon som är rädd osv. Hade det kallats ”shaming” eller hade stället med personal släpats och bespottats i media och anmälts för vanvård? Vad är det då för skillnad mellan små barn som ska forma sitt jag under sina tre första år och gamla människor som ibland kan ha ångest inför natten? Det är skillnad om man tex har tvillingar och man av självklara logistiska skäl har svårt att skynda till den ena för att trösta när man står mitt i ett blöjbyte med den andra men att medvetet, när man har all tid i världen, glatt ignorera en liten människa som ropar på en gråtandes är vidrigt beteende. Hon blev ju bevisligen inte ”ok funtad” av att utsättas för detta själv. Det är ju som vuxen sånt visar sig. Tanten dör inte av att gråta sig till sömns en kvart eller en timme, så då är det väl ok eller?

  Svara

   BÄSTA förklaringen!!!
   Tack tack tack!
   Atbetar inom demens sedan 12 år tillbaka och kan lova dig att det hade blivit skriverier.

   Svara

    Det har jag också. Älskade det jobbet! Hade vi använt femminutersmetoden på någon av de ”jobbiga” (förstå mig rätt) boende som behövde extra stöd av oss på kvällarna hade deras anhöriga, med all rätt, bränt oss levande. Hade jag gnällt om att det är mobbning och shaming hade folk sett mig som en psykopat. Men det är ju inte längre en skyddad verkstad så som föräldraskap är. Jag kände ”mina” gamlingar väldigt bra efter många år där men jag tvivlar på att någon hade accepterat förklaringen att ”jag vet vad som är bäst för dom och vad dom kan fara illa av”. Jag hade fått sparken på dagen och prickats för yrkesmässig oskicklighet som allra minst. Men små barn, dom kan man minsann ”lära” att sluta gråta pga att ignorera dom. Sjysst värre. Och som jag skrev innan så syns ju inte spåren förrän dessa barn blir äldre. Deras sätt att skapa vuxna relationer och sen klara av att avsluta dom med den psykiska hälsan i behåll formas när de är väldigt små. Så nej, Kalle som blivit skriktränad kommer kanske inte vara den mest lyhörda och tröstande partnern sen. Och Lisa som fått samma behandling kommer misshandla sina barn på samma sätt om hon inte kommit till insikt. Precis som barn som blivit agade ofta tycker att det är en bra grej när de själv fått barn som trotsar. Kanske inte i Sverige men i USA är det synsättet väldigt vanligt. ”Det gjorde mig en bra människa!” samtiaigt som dom klappar till sin treåring över skinkorna.. ok liksom. I en instruktionsbok om femminutersmetoden skriver grundaren om hur man, om barnet kräkts av sitt skrikande, bara ska bädda rent och sen ignorera igen till barnet har fattat poängen. Borde inte det säga en hel del om mentaliteten hos den som kläckte denna fantastiska uppfostransidé?

    Svara

     Precis. Och alla de som påstår att ”så gjorde mina föräldrar och jag tog ingen skada” är utsäkta mig oftast de som faktiskt uppfattas lite tokigt av andra. De är bara inte medvetna om det.

     Svara

  Och som tillägg: om det nu är 1% av nattningarna som var jobbiga för Margaux, alltså EN av HUNDRA…tre nattningar per år i princip! Hur lat och kass är man inte som förälder om man inte kan sätta sitt behov av egentid åt sidan och trösta barnet TRE KVÄLLAR per år?? Då förtjänar man skampålen..

  Svara

  Alltså?! Blir så uppriktigt trött av att läsa kommentarerna om Marguax. Med tanke på vad ni tycker om hennes nattningsrutin (finns det nåt mer i hennes föräldraskap ni är emot också), så förväntar jag mig att ni är sådan som rusar fram till vilt främmande föräldrar o läxar upp dem när de inte är 100 procentigt konsekventa, korrekta o pålästa föräldrar. Alternativt jobbar Ni ideellt för organisationer som hjälper utsatta barn. Finns så mkt skit i dagens samhälle, så att hoppa på någon för att forskningsrapporten som NI läst inte rimmar med er ideologi om hur barnuppfostran skall ske, blir patetiskt. Finns barn i Sverige som inte får äta sig mätta, som blir mobbade, som får ta hand om sin psykiskt sjuka förälder, aldrig får en julklapp, blir sexuellt utnyttjade etc.
  Fattar inte vad det ger er att gå så hårt på någon som använder en, i ert tycke, fel metod. Det finns problem om ni vill ha det…ut i samhället o kämpa för dem istället!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.