Terrordådet på Nya Zealand livesändes på Facebook

OBS!
Håll god ton när ni diskuterar! 


Sociala medier är fantastiskt på alla sätt och vis…och så har vi det här:
Terrordådet på Nya Zealand där terroristen, en 28-årig australisk man, sköt ihjäl minst 49 personer – ett dåd som gärningsmannen streamade live på Facebook, alltså i realtid som det utspelade sig.
Både Facebook och den Nya Zealändska polisen har twittrat uttalanden om detta, men ändå höjs kritiska röster från de som anser att det agerats på tok för långsamt i det här fallet, Drew Harwell från The Washington Post är en av dem.

I videon – som precis som Drew Harwell skriver – fortfarande finns att se så nämner skytten den svenska Youtubern Felix ”Pewdiepie” Kjellberg.
30 sekunde in i filmen säger mannen, innan han börjar skjuta för att sedan fortsätta in i moskén: ”Remember lads – subscribe to Pewdiepie”. (”Kom ihåg – prenumerera på Pewdiepie”.)
Felix ”Pewdiepie” Kjellberg har själv tagit till Twitter för att uttala sig om händelsen och gör så med orden:

”Har precis nåtts av den förkrossande nyheten från Christchurch i Nya Zeeland. Jag känner mig fullständigt äcklad att mitt namn yttrats av den här personen. Mitt hjärta och mina tankar går ut till offren, familjerna och alla som påverkas av denna tragedi.”

Precis som de fruktansvärda bilderna som spreds i samband med terrordådet på Drottninggatan så kommer inte heller den här videon gå att stoppa från att finnas kvar och spridas på internet.
Vissa menar på att det är bra – då kommer inte dådet glömmas bort och det kommer bli svårare att häva ”fake news” och kallar det för ”censur” om det tas bort medan andra tycker att det är en självklarhet att klippet ska plockas ner på alla sätt som går.
Jag tror att, oavsett hur det här klippet används eller inte används för att påminna om att saker som detta aldrig får hända igen så är det nog en klen tröst för alla de människor som drabbats av denna fruktansvärda händelse idag, och som tvingas leva med vetskapen om att mordet på deras älskade finns till allmän beskådan på nätet för all framtid.

Vad har egentligen sociala media-plattformar för ansvar här?
Åsikterna är delade – vissa anser att de borde ta fullt ansvar medan andra menar att Facebook bara tillgängliggör en tjänst.
Vad tycker ni?

Mina tankar går givetvis till alla som drabbats av detta hemska dåd!
<3

112 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det mest makabra är att skytten hade Ebba skrivet på sitt vapen💔 (ett av offren vid Drottninggatan)
  FRUKTANSVÄRT! Så stört att använda det i ytterligare ett terrordåd!
  Alla mina tankar till Ebbas familj och offrens familjer på Nya Zeeland😢 💔 ❤️

  Svara

   Nej det är inte det mest makabra. 49 människor, muslimer, har mist sina liv här. Ebba-spåret (och Pewdiepie) i den här grejen hade kunnat vänta. Det visar bara hur vita ÄNNU en gång prioriteras i nyheterna

   Svara

    Och ännu mer makabert att dessa människors fruktansvärda död livesändes och att folk sprider filmen och att andra frivilligt tittar i efterhand, som nån jävla underhållning eller gorefest. Det är fan makabert!

    Svara

    Men det är väl klart att det får stor uppmärksamhet i Sverige iaf. Konstigt vore ju annars. Eller tycker du svensk media ska undanhålla den faktan?

    Svara

     Det jag säger är att jag tycker det är extremt problematiskt att fokus ska skifta från offren till två vita föräldrars sorg. Det innebär inte att deras historia inte är sorglig och ska förminskas, men det blir jättefel att Ebba ska hamna på framsidan som en stor story. Är det äckligt att han skrev hennes namn på sitt vapen? Hundra procent! Tycker jag att det är ”det mest makabra” i det här? Nej.

     Svara

      Men det måste du väl förstå att det beror på att hon var svensk? Och dådet skedde på andra sidan jorden. Det sker hemskheter överallt, så för att dra det till sin spets kan vi ju säga att det mest fruktansvärda är att det fått så stort utrymme öht med tanke på vad som händer i andra länder dagligen.

      Svara

       Du missade poängen helt. Lika problematisk som Aftonbladet där de ständigt kopplar terrodåd eller allmänt mistna liv utomlands tillbaka till Svenskar. ”100 döda i Grekland, Svenska Elin är fast där utan flyg.” sådana absurda artiklar hittar man där som återigen poängterar vad personen ovanför försöker förklara.

       Svara

        Jo, jag förstod det sen efter att hen förklarade. 🙂

        Svara

        Fast det är så media fungerar. ”Hitta den svenska kopplingen” är liksom målet om det går att hitta. Läser du om riksnyheter i din lokaltidning har de försökt hitta den lokala vinkeln. Så, tänk nu på det nästa gång ni läser om ”svensken i dramat” så behöver ni inte bli så upprörda.

        Svara

         ….nej, det är inte så median borde funka. Speciellt inte när man dar vartenda tragedi tillbaka till en långsiktig koppling till Sverige för att vi tydligen inte kan ha någon sympati utan att vara inblandade?

         Ge uppmärksamhet till de som förlorade sitt liv och drabbades av en hemsk tragedi istället för att skriva fåniga artiklar om Anna som stubbat foten i samma land.

         Svara

          Vän av ordning skrev inte att det är så media bör funka, utan att det är så det de facto ser ut. Det är alltid så för att media vill skapa en anknytning till varför det här är extra hemskt för just oss. De gör samma med positiva nyheter också, om låtskrivaren till vinnarlåten i Eurovision är svensk så är det alltid ”en liten seger för Sverige också” även om det inte är så egentligen. Människor funkar så, de engagerar sig mer om de kan relatera, om de känner en koppling eller anknytning och media utnyttjar det. Jag tycker personligen också det är irrelevant i många sammanhang (personligen tycker jag det är fruktansvärt irriterande när folk tex skriver på Facebook att ”de gick förbi platsen där händelsen skedde för ett år sen, tänk om det kunde varit jag?!” eftersom folk ofta vill vända saker till att handla om dem själva på något sätt) så säger inte att det är rätt. Konstaterar bara faktum och att ingen ovan skrivit att det borde vara så.

          Svara

           Exakt det är så det funkar, pga att medieforskningen visar att människor bryr sig mer om nyheter som är ”nära”, inte geografiskt utan i detta fall just kopplingen till attentatet på Drottninggatan och att pewdiepie nämndes. Det är så människor funkar. Det är sådant som får en att stanna upp och kanske läsa och ta till sig nyheten mer ordentligt än om det bara stått att 49 muslimer skjutits ihjäl i terrodåd. Hur många av er känner med och stannar upp och läser nyheterna om alla attentat i Afrikanska länder eller Mellanöstern t.ex?

           Jag var fullt medveten om att hen inte skrev att det borde vara så. Min poäng var att trots att det är en verkligen just nu, borde den inte stanna. Vi måste vara kritiska.

      Ok, då förstår jag hur du menade. 🙂

      Svara

     Ja kanske med tanke på vad de annars mörkar.

     Svara

    Förra veckan mördades 120
    Kristna i Afrika av en muslim.
    Inte ett ljud i media för muslimer kan ju bli kränkta som vanligt!

    Svara

   Svara

  Vidrigt. Men inte oväntat. Efter alla terrordåd var det bara vänta på någon som skulle ”ge tillbaka”.. sjuka människor.

  Svara

   Det är inget nytt med terrorism utförda av vita mot muslimer, svarta osv. Att säga att det bara beror på att dom vill ha hämnd är förminska händelsen och är helt felaktigt.

   Svara

    Låt nu inte detta bli en sån diskussion där det ska spåra och skyllas att den ena minsann är värre än den andra. All terror är fruktansvärd. Oavsett om den utförs av man eller kvinna, vit eller brun.

    Svara

     Nej det var inte det jag var ute efter med min kommentar. Snarare motsatsen… Kommentaren jag svarade på kunde tolkas som att det var islamister som började… Det var det jag ställde mig emot. Inget annat. Klart det är lika hemskt oavsett.

     Svara

     Ja vi är ju alla människor. För mej kan ingen ursäkta sig med sin tro. Världen blir mer brutal. Tänker på nästa generation. Tror tyvärr detta våld kommer öka. Tänker såklart på dom drabbade och anhöriga. ❤

     Svara

    Menar bara att de ökade terorrdåden i europa antagligen fått dessa sjuka människorna att inbilla sig att deras handlingar är mer ”rättfärdigande” pga det som sker i världen.

    Svara

     Förlåt om jag misstolkade!

     Svara

     Fast högerextrema terrorister har varit ett större hot (om man ser till faktiska offer, dåd etc i Euorpa) än islamistiska terrorister under lång tid. Skulle säga att de är precis lika farliga och att de tjänar på att den andra finns, eftersom de kan använda det som ett argument och förklaring till sina egna handlingar och ideologier. Individerna på båda sidor är egentligen mycket lika varandra.

     Svara

      Exakt!!!

      Svara

      Öh vad har du fått det ifrån!
      Kristna är den mest förfölja gruppen i världen!
      Enligt Säpo är det inte högerextrema som är problemet, det har det inte varit på 20 år utan det är vänsterextremer och islamister.

      Läs på!

      Svara

    Fast det var väl ingen som förminskade det.. det är väl klart dessa vita terrorister drivits på av de senaste årens terrordåd. De är lika sjuka, och det handlar inte om hämnd utan att de anser sig ha rätten på grund av hur utsatta vi i västvärlden blivit på senare år och de använder det för att ge grönt ljus åt sina egna dåd.

    Svara

     alltså jag svarade på anonym2 och inget annat…

     Svara

     Fast de självklart inte har rätten till det utan är vidriga.

     Svara

     Du menar att det blir en ond spiral? På ena sidan kanske människor som drivs på av att se sina hem, familjer och städer trasas sönder av västländska vapen, interventioner och planterade diktatorer. På andra sidan vita terrorister som motreagerar på detta?

     Svara

      Ja, alltså fanatiker rättfärdigar sina störda handlingar på sätt vi inte förstår var de än kommer ifrån. Terrorister rättfärdigar genom usas terror, stöld, uttalanden, religion, motsatta sidan rättfärdigar sitt pga de terrordåd som skett på senaste åren och sporras av det. Det blir bara en ond spiral. Jag menade aldrig att någon började eller uttalade mig om VEM som började, utan att en reaktion alltid möts av en motreaktion, förr eller senare. Även detta kommer att mötas av en motreaktion, direkt eller indirekt.

      Svara

     Vi västerlänningar är långt ifrån utsatta, väldigt skrattretande och ignorant att påstå detta.
     Känner du till alla terrordåd som sker i Mellanöstern varje månad och all jävla krig som västvärlden finansierar därborta?
     Utsatt my asssssss…..

     Svara

      Dom har ju inte en tradition av demokrati och politik på seriös nivå! Man tar till våld ist och det är en av anledningar i dessa länder att det är omöjligt att ena folket🤷‍♀️ Störst och värst vapen vinner och nästan ingen drar sig för att döda för sin sak.
      Traditioner som måste brytas.

      Svara

       Det var den mest historielösa och ignoranta kommentaren jag läst på ett bra tag.

       Svara

      Sara, det kommer, det kommer. Vi lever i ett dåligt skämt till land.

      Svara

      Känner du till all slavhandel i Mellanöstern och brist på demokrati och mänskliga rättigheter där? Känner du till hur mycket skit saudi bidrarmed me alla sina pengar?
      Känner du till att kristna inte får begravas i saudi Arabien pga av religionen?

      Läs på!

      Svara

   Sjuka män(niskor) finns av alla nationaliteter men jag kan hålla med om att terrorism länge setts som något som ickevita sysslar med och det har bara varit en tidsfråga innan vita fanatiker tar på sig uppgiften att ”kriga” tillbaka på samma terroringivande sätt.

   Svara

    Fast vita högerextremister har ju gjort den här typen av dåd i decennier. Mot invandrare, homosexuella, kvinnor etc.

    Svara

     Exakt! Svarta gör inte så.

     Svara

      Vadå svarta gör inte så? Alla människor oavsett färg har gjort sig skyldiga till vidrigheter. Fokus bör inte ligga på färg eller religion utan på dåden.

      Svara

      va? Afrikanska kontinenten är rätt kraftigt drabbat av terrorism, svarta afrikaner som dödar andra svarta afrikaner https://www.un.org/africarenewal/topic/terrorism

      Svara

     Öh va?!

     Vilket hittepå du fantiserar om

     Svara

    Har alla redan glömt bort Anders Breivik??

    Svara

    Kan ju vara på grund av hur media kallar de olika dåden. Vilka dåd har de beskrivit som terror och vilka har de beskrivit som någonting annat (vansinnesdåd, masskjutning, etc)?

    Svara

    Det känns som många här har glömt ETA ((Spanien) och IRA (Nordirland) som härjade i Europa 1970 – början på 00-talet

    Svara

   Håller med. Är fan inte förvånad. Det är alltid oskyldiga som ska drabbas, vare sig det är ett terrordåd utfört av muslimer eller icke-muslimer. Det var ändå väntat.

   Svara

  Cam cam du verkar inte fatta varför han livestreamade, skrev ett manifest och hyllade breivik va? För att han ville göra sig ett namn, han vill gå till historien och vinna kändisstatus för sitt dåd och du postar ut hans fulla namn osv redan innan han blivit dömd i rättegång. Alla idioter med samma värderingar jublar och börjar nu knåpa på sina egna manifest. Starkt jobbat! Känns bra eller?
  Kalla honom terroristen, sluta ge honom kändisskap!

  Svara

   Hur anser du att man ska skriva om det då? Eller tycker du inte att man bör skriva om det alls?

   Svara

    Klart man kan skriva om det men ge inte mördaren den uppmärksamheten han vill ha! Håller med Hola Idiota!!

    Svara

   +1000!! Cam cam ta bort namnet i inlägget åtminstone

   Svara

   Experter har bett om att inte sprida detta och vad gör du Camilla? Visa lite respekt. Allt kan inte handla om klick.

   Svara

    Vilka jävla experter?

    Svara

     Experter, haha!

     Svara

  Såg videon. Var så surrealistiskt att det kändes som att se nån som spelat in POV när den spelar CS typ.

  Svara

   Trodde också det var cs först . Sjukt o vidrigt.

   Svara

   Upplevde också att det var som att han trodde att han spelade dataspel, var hemskt att se. Grät speciellt när han sköt ihjäl gamlingarna och när den där kvinnan låg och snyftade ute på gatan.

   Svara

   Varför vill man titta på en sån video? Alltså en uppriktig fråga för jag förstår inte varför man frivilligt vill se andra människor dödas.

   Svara

    Varför vill du gömma dig för verkligheten?

    Svara

     Jag ser det inte som att jag gömmer mig från verkligheten. Jag kan ta in det som hänt ändå. Min kollegas son blev mördad, jag kunde ta in det fruktansvärda som hänt utan att se bilder från obduktionen. På samma sätt kan jag ta in det vidriga i terrordåd utan att se filmer. Låter konstigt för mig att behöva se det för att förstå. Men det kan vara jag som är den konstiga.

     Svara

      Tycker inte jag. Ser heller ingen poäng med att plåga mig med sådana bilder.

      Svara

      Håller med Anonym 18:36 – har jättesvårt att se sånt. Kan ändå ta in det hemska. Kallas empati. Jag skulle drömma mardrömmar i åratal framöver om jag såg filmerna. Fruktansvärt hemskt. Finns så mycket ondska.

      Svara

      Nej du är inte konstig, skulle säga att det är fullständigt normalt. Jag tror inte att man behöver se en sönderskjuten person för att förstå att det är en vidrig syn. Plus att jag tycker att den kanske viktigaste aspekten i det här är att inte ytterligare kränka offren genom att sprida materialet. Det är ju precis vad terroristerna vill och bara det är väl en anledning att inte göra det. Dessutom, vid flera terrordåd har anhöriga gått ut efteråt och bett folk att inte dela bilder/filmer, att man inte kan respektera det utan tycker att det är viktigare att ”se verkligenheten” är helt obegripligt och oförsvarligt.

      Svara

    Jag vet att det är hemskt men blev av någon jävla märklig anledning nyfiken. Känns respektlöst såhär i efterhand mot hans offer dock.

    Svara

     Ja jag kan tänka mig att nyfikenheten kan vara en orsak.

     Svara

      Que??

      Svara

    Kanske av samma anledning som man vill läsa om det. Information.

    Svara

   Har ni tänkt på varför han livesände? Han VILL att filmen ska spridas och tittas på. Han VILL att manifestet ska spridas och läsas. När ni av någon absurd nyfikenhet letar upp filmen/manifestet och tittar/läser så här han fått som han vill.

   Svara

  ”An eye for an eye until the whole world is blind.”
  – Gandhi

  Svara

  alltså jag svarade på anonym2 och inget annat…

  Svara

  Jag förstår personligen inte alls varför folk tycker ha sig rättighet att titta på klipp från när folk dör och blir mördade. Spridningen av dessa klipp fyller ingen funktion alls – förutom att göra några människors tragiska död till ett spektakel. Nej usch, jag förstår verkligen inte människors resonemang ibland.

  Svara

  Tror det är jättesvårt att komma åt så länge livefunktioner finns. Minns bara för ett tag sedan den omtalade videon från mannen i Sala, hans live mellan att han dödade sina söner och sköt sig själv .
  Allt är tragiskt och människan gör allt för att plåga varandra.

  Svara

   Jag tror också det här är svårt att undvika. Vi lever i en värld där varje individ kan välja att livesända vad som helst på gott och ont.

   Svara

  Tack för att du tog bort namnet i inlägget!

  Svara

  Jag har inte sett någon enda en skriva ”praying for new Zeeland” på sociala medier. Hoppas inte att anledningen är den jag befarar. Att den har med religion att göra.

  Svara

   Hyckleri! När dåden sker mot vita skall alla be för Paris, Köpenhamn, Stockholm eller whatever – när dåden sker mot 50+ muslimer är det ingen som ens bryr sig.

   På Flashback läste jag: ”Det var rena rama nöjet att se det här! 😂” / ”Kebabslakt”. Jag är helt mållös. Vrider sig i magen på mig! Min allra bästa vän är muslim och brukar åka till en moské ca varje fredag – jag blir rent ut sagt flyförbannad av att se sånt här. Människor som är muslimer är tydligen inte lika mycket värda som vita! Väldigt kul också att mina muslimska vänner konstant måste försvara sig efter terrordåd utförda av extremister, men att ingen kristen någonsin behöver göra det när högerextrema gör något.

   Nej, usch. Jag får ont i magen av detta. Nu skall jag stänga av telefonen och vila mig med lite Playstation.

   ❤️ Kärlek till alla. Oavsett bakgrund!

   Svara

    Kanske har med vad dom står för att göra. Tycker du ska läsa på innan du uttalar dig.

    Svara

     Frida, hur menar du nu?

     Svara

     Ursäkta? Läsa på? Du kan ju börja med att ”läsa på” vad ordet islam betyder!

     Svara

      😂 lättkränkta idioter…

      Svara

    varför ska kristna försvara sig för högerextrema dåd? Högerextrema tror inte på Jesus. konstig jämförelse.

    Svara

   Håll käften.

   Svara

    Camilla – Blogga den här ”Frida”! Vad är det för tragisk människa? Vad sjukt att ta det så personligen.

    Rekommenderar att du läser på. Kram 😉

    Svara

     1. Är det svenska du försöker använda? ”Blogga den här Frida” 😂 va är ens de för mening?
     2. Att avsluta meningen med ”kram” är bara sååå creepy.
     3. Älskar att du förmodligen går bärsärkagång där hemma nu😘

     Svara

   Klart den har.

   Svara

  Kan någon förklara vad/ varför pewdiepie nämndes? Vet att han är stor på Youtube men vet ingenting annat om honom. Känns så irrelevant för dådet?

  Svara

   Jag TROR det beror på att pewdiepie har länge varit den på youtube med flest prenumeranter. På senaste tiden har ett annat konto kommit ifatt honom och det har därför varit populärt att sprida ”prenumerera till pewdipie” för att han ska fortsätta vara störst på youtube. Antar att terroristjäveln var ett fan och tänkte att hans ”budskap” kommer ses av ännu fler människor om han nämner någon med 80 miljoner följare..

   Svara

   Så här t ex amerikanska nyhets/nöjes-sajten pajiba.com på honom. ”Noted rasist”
   Så oavsett vad PP själv säger så ser omvärlden på honom som det.

   During the shooting, the shooter encouraged viewers to subscribe to YouTube celebrity and noted racist, PewDiePie.

   Svara

    Han är inte rasist. Tro inte på allt du läser på internet 🤔

    Svara

     Jag har aldrig sett nånting med honom, totalt ointresserad och har ingen. Jag beskrev hur omvärlden ser på honom 💁🏼‍♀️

     Svara

     *har ingen åsikt

     Svara

   Känns som om terroristen vill få muslimer att hämnas Sverige för den slakten han gjorde.

   Svara

  Varenda gång sociala medier används på sådana här sätt tänker jag att lagstiftningen behöver arbeta mer skyndsamt för att hinna ikapp tekniken. Det är inte rimligt att vi ska titta på när vi har ihjäl varandra – som om det vore ett nöje, en medeltida avrättning.
  Usch och fy. Jag blir äcklad av det och saknar ord som är tillräckligt starka för att ta avstånd. Människans smutsigaste tryne visar sig sannerligen. De som har kontroll över tekniken borde ta mycket mer ansvar. Det är en gåta hur detta tillåts fortgå utan att striktare regler införs.

  Och folk som påstår att de tittar på sånt här för att bli informerade? Really?! Att en åklagare i berörda fall gör det. Absolut, helt befogat. Allmänheten? Nej det finns inget värde i det.

  Svara

   Jo visst! Alla som hörde trögröven Löfven vid 13 i eftermiddags förstår ju att det tar tid att tillsätta en kommission och jada jada. Blir banne mig mer arg på detta än Löfvengrips lösögonfransar.

   Svara

   varför ska kristna försvara sig för högerextrema dåd? Högerextrema tror inte på Jesus. konstig jämförelse.

   Svara

    den här kommentaren hamnade fel

    Svara

  Jag har sett filmen . Visst jag tittade bort många gånger,
  Jag blev otroligt berörd, började gråta . Stackars dessa oskyldiga männsikor.
  Vilket monster han är.
  Det blir så verkligt och inget man glömmer.
  Jag är glad att kvaliten på videon inte var så bra.
  Vapenlagar måste bli så mycket hårdare, man ska inte kunna få äga sådana automatvapen.
  Ibland måste folk se hemska saker för att vakna upp , t.ex som med lilla döda pojken vid havet som bl.a Aftonbladet la ut. Hemskt men fick folk att reagera och att agera

  Svara

   Men VARFÖR kollar du på filmen?? På vilket sätt gynnar det dig? Jag var själv en person som brukade googla upp ALLT på Flashback men har insett att det inte hjälper någon, utan jag försöker nu se det ur ett perspektiv av respekt. Om det hade hänt någon i din närhet (salt över axeln) hade du uppskattat att någon kollat på videon när hen dör? Förstår verkligen inte ditt argument om att det krävs en visuell stimulans för att uppfatta saker, det enligt mig ger sken om privilegium och post-koloniala strukturer. Varför måste du se andra människor lida för att du ska förstå att andra lider? Och varför rättfärdigar du dina handlingar med detta argument?

   Svara

  Man framstår som OERHÖRT intelligent och trovärd när man kallar någon för trögröv. Oavsett vem/vad/hur det gäller.

  Svara

   Svar till sia 00:24

   Svara

  Nya Zeeland stavas det. Herregud..

  Svara

   Nope, det gör det inte alls, det stavas New Zealand. Kolla bl.a. deras egna officiella turismsida: https://www.newzealand.com/us/

   Svara

    Ja, på engelska heter det New Zealand och på svenska Nya Zeeland. Så jo Mareena, på svenska (språket Camilla försöker skriva på) stavas det som Linda påstår.
    Ska du rätta något kan du ju iaf se till att du är säker på din sak haha.

    Svara

   Vad spelar det för roll i detta läge allvarligt talat!!!

   Svara

   Sitter ni och diskuterar stavning just nu? Skämmes ta mig fan. Skamligt.

   Svara

    Språkpoliserna tar aldrig ledigt…

    Svara

  Jag fattar inte, varför ”prenumerera på Pewdiepie”?

  Svara

   Jag googlade och förstår nu.

   Svara

  Camilla? ☝️

  Svara

   Oj. Ser att min kommentar kan tolkas som att jag tror att det är Camilla. Var inte meningen. Menar om Camilla tycker den är ok att stå kvar. Jag var otydlig som tusan.

   Svara

  Någon som bara vill skapa debatt?!

  Svara

  Dra åt helvete, ditt vider till människa!!!!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.