Calle och Sandhra pratar engelska med barnen

Alltså, wow!
Med dagens teknik så kommer många barn prata engelska redan innan de börjar skolan!
Förstår ni hur jäkla grymt det är?
Man kan morra över mycket med Youtube mm men det här! Wow!

Gå in och kika på den här videon med Tom-Allan – han är SÅ duktig!
En sak man inte kan säga ”det var bättre förr” om.

Tack för tips!

113 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Youtube har varit och är fantastiskt för vår blivande 6-åring, hon pratar redan flytande engelska.

  Svara

   Knappast mycket att skryta om att ungarna hänget där 24/7

   Svara

    Vem sa att barnet var där 24/7? Barn är bra på att lära sig. De är inte som vi vuxna när det kommer till att snappa upp.

    Svara

     För det första så skryter jag inte och för det andra så sitter hon inte uppkopplad hela tiden, barn har en fantastisk inlärningsförmåga.

     Svara

    Mönstret fortsätter. Någon skriver en normal första kommentar och direkt är någon där och hugger med ett otrevligt svar. Jag tycker jag ser det under inlägg efter inlägg, sjukt drygt.

    Svara

     Och dryga kommentaren har i skrivande stund 5x så många likes som den normala.

     Svara

   Jag kommer aldrig, aldrig, aldrig förstå hur man kan låta ett sånt pass ungt barn hänga så mycket på youtube.

   Svara

    1) Hur mycket är så mycket? Vet du hue mycket Ps barn hänger på youtube? Ser inte att hon skrivit det.
    2) har du egna barn?
    – Om JA: ok, kul för dig. Bestäm själv hur mycket du vill att de ska kolla på yourtube.
    – Om NEJ: Ok.
    – Om JA eller NEJ: Finns ingen anledning att lägga sig i Ps bedömning av hur mycket tid som är rimligt för hens barn att kolla på youtube (som vi fortfarande inte vet hur mycket det är)
    3) Definiera att ”hänga på youtube”? Menar du att låta en sexåring oövervakar sitta och surfa på youtube? Vart skrev P att hen låter sina barn kolla på youtube oövervakat? Eller menar du att det är helt orimligt för föräldrar att välja ut visst material, som visas under en viss (icke här förtäljd) tid? Är det orimligt att en sexåring kollar på utbildningskanaler i syfte att lära sig språk också? På vilket sätt är det sämre än att lära sig det i skolan?

    Tråkigt, anonym, att du känner en vilja av att döma någon så fort utan att ha all information framför dig. Jag skulle aldrig, aldrig, aldrig vilja se vilken selektion av material du väljer att framföra när du ska utbilda unga (egna barn eller ej). Låt mig, helt okvalificerat och enkom obstinat, gissa på att det främst är dina egna åsikter och fakta du har baserat på detta.

    Snälla låt andra människor göra som de anser bäst för sina barn. Det är inte jättesvårt.

    Svara

   ”vår blivande 6-åring, hon pratar redan flytande engelska.”

   Flytande som i grammatiskt korrekt och med ett stort ordförråd?

   Svara

    Men alltså på riktigt? Sluta överanalysera hennes kommentar. Hon säger bara att hennes unge är flytande på engelska, måste du vara så jobbig och ifrågasätta det? Varför måste du veta om ungens grammatik är korrekt? Du vet ändå inte vem det är 😑😑😑 (Svar till anonym 18:51)

    Svara

     Inget överanalyserande utan en uppriktigt fråga. Om nån sägs prata flytande engelska betyder det b.la att personen i fråga pratar grammatiskt korrekt och med ett stort ordförråd. Simple as that.

     Svara

      Knappast en uppriktig fråga. Mer en vilja att sätta dit henne.

      Svara

       Precis MandelBecca… sånt är bara otrevligt.

       Svara

      Flytande på en 6årings nivå kanske? Då behöver inte ordförrådet cara gigantiskt eller grammatiken hundra procent fri från fel. Det har inte en sexåring på sitt modersmål än heller. Men kan nog ändå räknas som flytande i språket, i alla fall i mina ögon…

      Svara

      Till anonym, inte ens barn som pratar ”flytande” svenska i femårsåldern pratar ju med korrekt grammatik så Vafan slappna av

      Svara

   Flytande engelska? Barnet kan diskutera om vädret, berätta sagor på engelska, skriver rätt, kan använda active-passive etc. Wow i så fall! Annars….jahaa ’flytande engelska’ 😉

   Svara

  Säga vad man vill om Schulmans men det här var ett riktigt bra initiativ. Och killen är ju grym, hör ni den brittiska accenten? 😉
  Född -84 önskar jag ofta att vi hade börjat läsa engelska tidigare när jag gick i skolan, och att det hade varit mer fokus på att prata. Grammatik är viktigt, men om en inte kan prata spelar det ingen roll hur duktig man än är.

  Svara

   Nej det gör jag inte, däremot Swenglish, som det oftast blir när någon som inte har engelska som modersmål pratar engelska.

   Svara

    Haha men chilla lite Sofia. Tror personen skrev det där med glimten i ögat 😂 det är ett litet barn vi talar om liksom.

    Svara

    Varför skulle lite svensk brytning vara nåt att skämmas för?! Fattar aldrig det där. Varför ska vi sträva efter att vara så osvenska och låta så osvenska som möjligt… lite svenglish har aldrig dödat nån.

    Brukar på skoj uttrycka mig medvetet fel med engelska bekanta t.ex. säga att jag är ”almost floating in English” och från kontexten fattar de till och med det. 😎

    Svara

     Nej är typ bara svenskar själva som är besatta kring det där. Så fort man pratar med någon med engelska som modersmål är de så himla peppiga o bara ”du är grym, och de flesta svenskar är otroligt bra på engelska. helt klart flytande”. Ändå håller vi på och är elaka och nedlåtande mot varandra för att det hörs att engelskan inte är vårt modersmål. Bortom töntigt skulle jag säga. Hoppas ni inte håller på och gnäller på folk från andra länder som lärt sig svenska på den nivån som de flesta svenskar kan engelska. Jisses!

     Svara

  Men så duktig han är redan😍😍

  Svara

  Åh är tillsammans med en amerikan och kan ibland längta till att ha en unge bara så jag kan få höra hen prata engelska när den är mini. Fy vad gulligt det är!

  Svara

   Åh, avis. Min amerikan åkte hem så måste hitta en ny. Jävlar i min lilla låda vad amerikansk accent är het, allra helst den från L.A😍🤤

   Svara

  Nu använder vi inte YT, men jag är inte svensk, min man är och vi har som ”avtalat” att jag ska prata mitt modersmål med våra barn och han svenska, barnen får ju svenska i förskolan också.
  Jag vet inte om det beror på att man är tvåspråkig från början (jag kom till Sverige som 1-åring och har svenska + mitt modersmål sen start), men jag har urlätt för språk. Åker vi utomlands till länder där jag inte kan språket brukar jag läsa på lite två veckor innan sen kan jag göra mig förstådd någorlunda, min man däremot är helt off. Tror att introduktion av språk i tidig ålder gör susen.
  (Och förhoppningsvis lär sig min man något litet av mitt modersmål – trots div tidigare kurser – av/via bebisbabblet/språkutvecklingen!)

  Svara

   Tror du det har med saken att göra?🤔😮 För jag är helsvensk men har också väldigt lätt för språk.:)

   Svara

    Är det inte så att ju fler språk man kan desto lättare har man att lära sig ett nytt?

    Svara

    Nej, det behöver inte vara det , jag är ingen expert på inom det området. Jag bemästrar dock 10 språk utan några större svårigheter, jag har utgått ifrån att min 2-3 språkliga bas (från barnsben) utgjort grunden till detta.

    Svara

     ”Jag bemästrar dock 10 språk utan några större svårigheter.”

     Yeah, right. Dream on.

     Svara

      Nä, har inget behov att drömma på. Din bitterhet däremot, har du jobbat lite med den? Puss!

      Svara

       Ingen bitterhet i det att man inte tror på allt BS folk skriver här.

       Svara

      Haha eller hur 😂 folk i detta kommentarsfält är för roliga. ”10 språk” alltså cringe 🙈🙈

      Svara

       Vad betyder ”cringe ”? Jag googlade och hittade denna betydelsen ”The CRINGLE is when the man finishes his load on a womans chin ear to ear much like the beard of Chris Cringle (Santa) it is a seasonal finishing move.”
       Vilket fick mig att skratta av överraskning. Nu ser jag att jag stavat med ett extra L. Så jag har inte ens googlat på rätt ord. 😁

       Svara

        Typ pinsamt. Så pinsamt eller dumt eller verkligjetsfrånvänt att man riktigt vrider sig av skammen…

        …men det är cringe att säga cringe nuförtiden, har ungdomarna på jobbet informerat mig om. 😉 Ocoolt.

        Svara

         Tack , Marie ! ❤

         Svara

       Vaddå då? Jag snackar sex språk inklusive svenskan och jag hade inga med mig från barnsben… Inte på modersmålsnivå men ändå så att jag räknar mig som hyfsat flytande eller möjligen strax under den nivån. Finns andra som verkligen har superlätt för språk.

       Skadar det någon att vi antar att personen ovan talar sanning? Om inte hen behärskar tio språk IRL så finns ju faktiskt andra SOM gör det.

       Svara

    Vissa människor har jättelätt för att lära sig nya språk och andra inte, men om man har med sig fler språk från början är det med största sannolikhet lättare att lära sig fler under sin livstid. Man kan dra paralleller, se likheter och skillnader i grammatik, uttal och stavning på andra sätt om man har fler språk i bagaget. Min mosters man var amerikan och jobbade som diplomat, och han behövde plugga en herrans massa för att lära sig språk inför sina långa uppdrag då han var utstationerad. Han hade otroligt svårt för språk trots att han kämpade väldigt hårt, och vi pratade särskilt om det sist vi träffades (innan han gick bort i cancer) då jag precis börjat plugga Mandarin på gymnasiet och vi såg sådana skillnader i våra inlärningssätt. Han hade så otroligt svårt för att få in språken medan jag hade oförskämt lätt för mig. (Sen kan det bero på inlärningssätt och vilket slags språk också. Min franska blev det aldrig något vettigt av, men det kan ju också bero på att min lärare inte kunde konsten att hålla ordning på en lektion och därmed aldrig lyckades lära ut någonting)

    Tycker det är så coolt att få växa upp med flera språk. Min halvbror har en mamma från ett annat land och även fast han vägrar prata hennes språk (oklar på varför, men har ingen kontakt med den sidan av släkten längre) så kommer han ju alltid ha en förståelse för språket som säkert kommer hjälpa honom massor i livet.

    Svara

   Jag har läst Svenska som andra språk , en kurs på universitet där lär man sig just att barn som talar två språk hemma har mycket lättare för att lära sig språk än de barn som bara talar ett språk hemma, även att två språki talande barn blir intelligentare än om de bara talat ett språk.

   Svara

    Men det förutsätter att de har någon hemma som kan språket de ska lära ut. Inte turistengelska 😂

    Svara

     Har du vaknat på fel sida idag Sofia? Satan vad negativ.

     Svara

      Realistisk snarare. Vi svenskar är så himla bra på att peppa folk fast de faktiskt inte är särskilt bra.

      Svara

       Håller med.

       Svara

     Ja precis.
     Det gälde alltså när barnet hade förälder som hade språket som modersmål. Eller två föräldrar ( ex rysk mamma , finsk far) som hade annat modersmål än landet de bor i, då lär sig barnet tre språk från tidig ålder

     Svara

     Att gnälla över att någon pratar fel sorts engelska är lite högfärdigt. Vad är bäst? En unge som pratar rinkebysvenska eller ingen svenska alls?

     Det finns en del riktigt fula dialekter och det är inte lätt att få jobb om man pratar sociolekt.

     Själv fick jag inte prata norska när jag var liten för att ”dialekten var ful” enligt min far (vikværsk). Jag har lärt mig hyfsat bra som vuxen, men språket är en underlig blandning av barnspråk och ålderdomlig dialekt. Folk brukar bli rätt konfunderade när de lyssnat på min ett tag. Blir jag nervös och/eller stressad kommer svenskan fram. När jag sökte jobb i Norge som vuxen, erbjöd vissa arbetsgivare lägre lön än vad man sagt från början när man fick höra min svenska brytning. Jag hade nog föredragit att ha en bonnig dialekt istället för brytning.

     Svara

    Nej nej nej!
    Arbetar i skolan och vi ser att tvåspråkiga har svårare i skolan.

    Isf i åldern 6-9 år. De är liksom halva där och halva där.

    Det är också så att lm inte föräldrarna talar modersmålet med barnet utan det nya språket ger det barnet ett dåligt språk.

    Svara

  Och så vet ungen knappt hur man pratar svenska när den blir vuxen. Någonstans får man börja fundera på var gränsen ska dras.
  Är själv orolig för hur mina barns språkutveckling kommer se ut, om det nu går hela vägen dit med killen jag träffar skulle de behöva lära sig engelska, urdu och svenska för att kunna kommunicera med hela släkten. Svenskan skulle nog tyvärr av vissa anledningar hamna mest på efterkälken.

  Svara

   Tror nog han kommer kunna prata svenska också 😂 han pratar ju redan bra svenska. Och de pratar ju som sagt bara engelska 1/4 av tiden. Alla jag känner som är tvåspråkiga och som mestadels pratat annat språk än svenska hemma pratar jättebra svenska 😊 barn kan hantera två språk.

   Svara

   Det behöver du inte oroa dig för alls. Barn är fantastiska när det kommer till språk. Pratar kilen engelska, farmor urdu och du svenska kommen barnet lära sig alla tre och kunna hålla reda på vem som pratar vad. Kanske en dålig jämföring här men kolla tex på barnen Parnevik. Bara för att de pratat svenska hemma hela livet trots att de bor i USA har det ju inte gjort så de inte kan prata engelska i vardagen utan båda språken har naturligt följt med.

   Svara

    Men gud hur dåligt stavade jag inte där haha! Skyller på laggig mobil som verkar avsky det här kommentarsfältet. Det hänger sig ofta när jag tex raderer en bokstav och så får jag vänta några sekunder innan jag kan fortsätta skriva igen.

    Svara

   Jodå, klart barnet kommer kunna prata svenska, kommer väl gå i skola? 🤪 Oavsett så är det bara positivt att kunna prata mer än ett språk. Den dagen jag får barn ska jag uppmuntra mina barn till att prata engelska, min pojkvän är grym på engelska. Jag är lite sämre för jag blir tveksam på uttal osv 😅

   Svara

    Jag är tvåspråkig. Väldigt skönt att ha med sog spanskan hemifrån när man börjar skolan! Blev Mycket lättare med engelskan

    Svara

    Språkforskare råder att man inte pratar ett språk med barnen om det inte är ens moders/fadersmål. Barnen kommer att lära sig fel uttal och grammatik.

    Svara

     Till skillnad från mig då, som fick lära mig engelska från ettan av en helt vanlig lågstadielärare. *sarkasm*

     Svara

     Äsch 😊 man ska inte leva efter vad varenda forskare säger.

     Svara

      Men det som anonym 17.06 skrev är ju ett faktum och inget man ska bara vifta bort för att ”man ska inte leva efter vad varenda forskare säger”.

      Svara

   Meh….tror du alla barn som är uppvuxna tvåspråkiga talar dålig svenska per automatik? Jag är tvåspråkig från födseln och jag kan garantera att jag talar båda mina hemspråk, svenska och engelska, flytande.

   Svara

    Samma här, dock polska och svenska. Jag pratar ”värre” skånska än vilken inbiten skåning som helst, polska flytande möjligen med en liten ”touch” av germansk klang.

    Svara

     Samma här! Min mamma kommer från Polen och jag fick båda språken från start. Pratar väldigt grov stockholmska, flytande polska och engelska med amerikansk accent.
     Har ALDRIG haft några som helst problem och ser flerspråkighet som någonting väldigt positivt.

     Svara

   Det behöver du inte oroa dig för! Barn är fantastiskt duktiga på att ta till sig och lära sig flera olika språk och det är en myt att flera språk skulle hämma deras språkliga utveckling, det är snarare tvärtom (jag läste mycket forskning/litteratur om detta under min förskollärarutbildning). Om barnen dessutom går i svensk skola så tvivlar jag på att de kommer att ha en knackig svenska. Själv är jag uppvuxen med fyra olika språk och för mig har det bara varit positivt, särskilt nu i vuxen ålder.

   Svara

   Arbetar med barn och ser ingen försenad språkutveckling hos två- eller trespråkiga barn.
   Känner bland annat en treåring som pratar ett språk med mamma, svenska med pappa och ett annat språk när både mamma och pappa är närvarande. Perfekt på alla tre språk.

   Svara

  den när en fyraåring är bättre än bella 🙂

  Svara

   Det går verkligen inte att ha ett enda inlägg utan att hon ska nämnas.

   Svara

   Suck på ”rebeckas” ständiga hån av Bella, hur besatt kan en människa bli. Jag tänkte att åh ett inlägg där CC inte skriver negativt och hånfullt om Calle.. men det fanns tydligen ett syfte, en baktanke. Så duktig Tom Allan, så go unge!

   Svara

   Finns många 4-åringar som är bättre än dig. Förmodligen på flera plan.

   Svara

    Bättre än du 🐴

    Svara

  Inget direkt ovanligt eller speciellt för familjen Schulman. Vi har sedan dottern var liten haft English tuesdays då vi bara pratat engelska.
  Men klart det blir speciellt när en kändis gör det.
  Btw. Kul att ungen är bättre än Bella på engelska 😂

  Svara

   Hoppas någon kan ge dig en kram. Du behöver nog en. S Å bitter.

   Svara

    Du skrev nästan ordagrant vad jag tänkte skriva.😂

    Svara

    Tänk vad olika man läser ett inlägg. Jag läste:
    – det är vanligt förekommande fenomen
    – men såklart uppmärksammas det mer när en känd gör det.

    Du läste nog mer:
    – hen försöker vara bättre än jag är, så nu är jag kränkt

    Svara

     Personen avslutar med att ge sig på Bellas engelska. Är väl ganska bittert eller?

     Svara

      Menar du att Pärlan skulle vara ’bitter’ för att Bella pratar dålig engelska? Kränkt också eller?

      Svara

       Sekundärkränkt Bella pratar dålig engelska, No neels needed

       Svara

       Kommentaren blir bitter. Vad har Bellas engelska med något annat att göra i kommentaren?

       Svara

    Vart i hela friden var jag bitter?

    Svara

   Ingen påstod att det är speciellt för att en kändis gör det eller att Calle Schulman är den enda som talar engelska med sina barn.

   Svara

  Nu är det dags för giraffen April! 😉

  Svara

   Som är en youtuber? Har instagram?

   Svara

    Camilla har skrivit supermycket om April på sin Instagram så tror vi är ett gäng här som blivit lite engagerade tack vare Camilla! ☺️ Därför är det även sociala medier-relaterat 😉

    Svara

  Jag och min storebror såg på engelska barnprogram på TV när vi va små så vi pratade och förstod engelska långt innan vi började skolan. Mamma brukar berätta hur förvånad hon blev när brorsan som 4-åring satt och skrattade åt vad han såg på TV så hon frågade honom om han förstår vad dom säger och han börjar översätta för henne. Det här va cartoon network och början på 90-talet. Vi lärde oss också finska på samma sätt (är från från Finland och är finlandssvensk). Jag tror det är bra att introducera flera språk till små barn, dom är som svampar och suger åt sig allt 🙂

  Svara

  Fast nej. Har du inte engelska som modersmål ska du inte prata engelska med dina barn. Har haft flera barn på förskolan där jag jobbar med svensk pappa och thailändsk mamma som bara pratar ”engelska” med sina barn, problemet är ju bara att engelska inte är deras modersmål så det blir inte rätt. Det blir nån slags svengelska och thai-engelska. Prata alltid ditt modersmål med dina barn. Bor ni i ett land där ditt modersmål inte talas så lär de sig det ändå.

  Sen är ju youtube en jättebra lärare, min 6-åring är också grym på engelska tack vare det, men att som Shandhrah och Calle prata engelska med barnen är ju bara onödigt.

  Svara

   +1!!!!

   Svara

   Exakt vad jag tänkte skriva. Neeej till att prata engelska med ungarna om det inte är nåt man kan till 100% Visst är vi svenskar bra på engelska men nä, inte nog bra.
   Kolla tex Peter Siepens insta, han pratar engelska med barnen men är sjukt dålig på engelska. Det kommer bara att förstöra för ungarna när de ska lära sig rätt i skolan

   Svara

   Tack precis så! Sen så är det väl ingen panik med engelskan? Svenska barn lär sig ju engelska snabbt ändå av bara farten, i och med youtube osv och eftersom de redan i tidig ålder börjar introducera engelskan i skolan.

   Svara

   Absolut är det att föredra att i vardagen prata med någon som har språket som modersmål. Samtidigt så får ju barnen massor av träning och blir mer säkra i att prata, få flyt och våga prata med riktiga engelskspråkiga personer när tillfälle ges. Tyvärr finns det ju många som knappt vågar prata något annat än sitt modersmål. Dessutom hålls förhoppningsvis intresset mer vid liv. Så kag tycker nog att man ska våga prata ett främmande språk med sitt barn, så länge man iallafall är hyfsat duktig.

   Grejen med språk är ju att det är just exponeringen som är avgörande för hur bra man lär sig. Har så svårt att förstå att ”alla” svenska barn blir så flytande på engelska med hjälp av youtube, hur många timmar per dag kan det handla om? Att jämföra med att leva, konversera, läsa i alla möjliga miljöer på ett språk, som ju är det naturliga. På ytan kan man säkert vara jätteduktig, men att fullt behärska ett språk tar tid. Youtube kan vara ett bra komplement, men när personer som ej har ett språk som bedömer små barns språk som ”flytande” undrar jag alltid hur de tänkt, alternativt hur mycket av dagen som spenderas framför youtube egentligen!?

   Svara

   Ja precis!! Tala inte ett språk med dina barn som du inte bemästrar själv till 100%. De kommer lära sig av Youtube, filmer och i skolan, man behöver inte prata engelska hemma.

   Jag bor i Frankrike men talar svenska med min dotter, jag hoppas att hon åtminstone kommer att kunna så pass mycket att hon kan kommunicera/göra sig förstådd med min familj och släkt i Sverige. Hon kommer att ha franska som första språk och det är jag ok med.

   Svara

  Exakt vad jag tänkte skriva. Neeej till att prata engelska med ungarna om det inte är nåt man kan till 100% Visst är vi svenskar bra på engelska men nä, inte nog bra.
  Kolla tex Peter Siepens insta, han pratar engelska med barnen men är sjukt dålig på engelska. Det kommer bara att förstöra för ungarna när de ska lära sig rätt i skolan

  Svara

  Det är vetenskaplig bevisat att flerspråkighet ökar antalet synapskontakter i hjärnan så det finns en viss chans att du blir smartare, såvida du inte super sönder dem igen i tonåren förstås…….

  Svara

  Jag vet inte om det är så fantastiskt. Svenskar kan ju ofta tillräckligt bra engelska, men många är rätt undermåliga på sitt eget modersmål.

  Svara

   Alltså det där med att svenskar kan så bra engelska.. Nej bara nej.

   Svara

    Kan du inte läsa? Tillräckligt bra engelska står det. Och ja, svenskar kan tillräckligt bra engelska. De allra flesta klarar av att ta sig fram utmärkt med hjälp av engelska.

    Svara

    Fast vi är ändå helt okej. Jag bor i USA och även fast jag bott här i snart 10år blir folk fortfarande förvånade över att jag kan prata så bra engelska. Även när jag precis kommit hit. Min kille brukar skämta om att jag kan bättre engelska än de som bor här. En behöver ju inte ta det här så gravallvarligt, en svensk gör sig ju ändå förstådd på engelska och det är inte dåligt.
    Jag kunde tex väldigt lite tyska men när jag talade med tyska turister eller besökte tyskland blev de allra flesta ändå imponerade av att jag försökte trots språkhindret. Att kunna prata ett annat språk vare sig det är perfekt eller ej är fortfarande imponerande!

    Svara

    Jo, skandinaver är duktiga på engelska.

    Svara

    Beror väl lite på vart i världen vi befinner oss? Jag har bott i Italien och Spanien och där är vi klart överlägsna gemene man.

    Har för övrigt en ingift släkting som kommer från Karibien och hon talar en härlig kreolsk ö-engelska som man blir sååå frestad att härma 😀

    Svara

    Jo vi är faktiskt bra på Engelska. I andra länder, tex Frankrike har de inte engelska på schemat. Deras filmer är dubbade till Franska.
    Så vi är bra på Engelska överlag. Mycket bättre än en random fransman eller italienare

    Svara

     Det är klart att de har engelska på schemat i Frankrike. Var har du fått det ifrån? Däremot så är den väldigt undermålig, min sambo (jag bor i Frankrike sen 15 år tillbaka) berättade t.ex att hans engelskalärare uttalade th som z, som är så vanligt här t.ex så blev ”the thing is” ”Ze zing is” och det hjälper ju ingen. De har som du sa även dubbade filmer och TV, men det börjar försvinna nu då man nu kan välja vad man vill ha, antingen orginalversion eller dubbat.

     Svara

   Ja det beror ju på vad man ska göra, svenskar kan väl som regel ta sig fram i de flesta situationer på engelska, läsa olika texter osv. Men att t.ex. sitta i en grupp på en restaurang, diskutera alla möjliga olika ämnen i grupp, uppfatta stämningar, delta och verkligen kunna uttrycka sig så att det känns som att det är en själv är ju däremot svårare. Språket är ju en så stor del av den man är, det målande, att hitta rätt ord för att beskriva så att det inte blir på ”so fun” nivån för att beskriva allt som är trevligt.
   Eller att hålla en presentation på engelska i jobbsammanhang, det klarar nog de flesta svenskar, men att svara på frågor, förhandla och liknande och fortfarande ge ett professionellt intryck, det är där det blir svårt.

   Svara

    Nej håller inte med dig. Lyssna av och hänga med har iallafall inte jag några problem med. Om man inte gör det så är man väldigt basic.

    Svara

  Mitt barn kan tre språk. Slut-skrytat.
  Barn är som svampar och snappar upp allt och lär sig i rekordfart!! Fantastiskt!!!

  Svara

   Precis! Barn är helt otroliga. Min snart 4åring pratar 4 språk….
   Jag kan 3 och försöker lära mig ett fjärde…

   Svara

    Min 18- månaders kan sex språk flytande. På måndag ska hon börja en kvällskurs i kinesiska! Så peppad!!!

    Svara

     Åh, ni har inte kommit igång med kinesiskan ännu.. Oroa dig inte, bättre sent än aldrig❤

     Svara

     Hallå där, det är ju min gamla kommentar sedan förra gången det här diskuterades! Kopierad rakt av. Kom på nåt eget!

     Svara

  Det är förstås inte dåligt att lära sig språk, men jag har ärligt svårt att förstå varför det numer är så sjukt viktigt att så små barn lär sig engelska? Av vilken anledning?

  Svara

   Invandring. Kunna kommunicera med varandra i samhället. De flesta kan mer eller mindre engelska.

   Svara

    Men hur ofta behöver 4-åringar kommunicera med andra än sina föräldrar? Alltså nu pratar vi nödvändigheten i det. Det är ju inte så att mina barn är utan oss föräldrar eller andra ansvariga vuxna som kan föra deras talan. Det finns en hel drös av 4-åringar som inte kan göra sig förstådda på ena sitt modersmål, det brukar inte ställa till problem.

    Svara

  Jag var tvåspråkig ända sedan jag var liten och fram tills vuxen ålder, men språk har en förmåga att mattas av om man inte underhåller det och idag har jag ytterst mediokra kunskaper i det språket.

  Istället lärde jag mig ett annat språk i 20-årsåldern och blev snabbt duktigare på det än det språk jag vuxit upp med!
  Så det är inte alltid kunskaper från barndomen följer med under hela livet.

  Svara

  Jag tänker att man som förälder, med svenska som modersmål och dito både barnets biologiska mamma liksom ens partner har rätt låg självkänsla om man drillar sitt barn att sitta framför youtube och lära sig engelska. Som om barnet är en apa som ska göra konster och som Imra skrev här ovan: varför? För vilket syfte – prata med andra svenska barn när man semestrar i Dubai eller Åre etc etc?. Istället för att, som den som är trygg i sig själv, vet att barnet nog lär sig engelska eller andra konster vad det lider. Ojojoj, de har en del att lära, alla som envisas med att kapitalisera på sina barn på IG.

  Svara

   Är det verkligen ett fenomen då eller bara nåt du hittar på händer?

   Svara

   Varför Åre???

   Svara

  Har en knappt 2,5-åring som räknar och säger färgerna på engelska, samt några små fraser, pga Youtube. Grejtans grejer!

  Svara

  Ibland kan det vara en nackdel att prata ett språk bra men inte förstå kulturen. Det handlar inte bara att förstå orden, ha ett bra vokabulär och kunna grammatiken. Det finns så mycket som inte sägs men som ändå måste förstås.

  Jag gjorde många misstag när jag var i USA för att folk trodde att jag fattade. Det är inte bara språket man måste kunna utan också tänket. Jag har sett samma problem bland invandrare här hemma. Vi hade en kollega som pratade perfekt svenska efter några månader här. Hon blev så småningom en katastrofalt dålig arbetsledare eftersom hon förväntade sig blind lydnad. Hon tog varje fråga som ett ifrågasättande. Hon skapade kaos på jobbet och fick så småningom sparken.

  Att förstå kan handla om så mycket mer än ett perfekt uttal.

  Svara

  Kan han svenska då?

  Svara

  Man bör tala sitt modersmål med sina barn då det är ens känslospråk. Känslor kan inte förmedlas till 100% såvida det inte görs på ens modersmål.
  Samma anledning till att man vid upplevda trauma bör ha terapi/psykologsamtal på sitt modersmål. Vilket språk barnen sedan väljer att svara på är inte så viktigt, det viktiga är att man som förälder talar sitt mådermål med sina barn.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.