Forni fortsätter fula sig kring försäkringsreklam

Igår la Michaela Forni upp ett inlägg som är solklar reklam för alla som någonsin läst ett reklaminlägg på en blogg – dock lyser reklammarkeringen med sin frånvaro. 
Klickar man på länken i hennes inlägg så kommer man mycket riktigt till detta ”matnyttiga” inlägg där Michaela öppet skriver att samarbetet med Moderna Försäkringar är hennes allra första ”Gravid-samarbete”.
Så alla eventuella frågetecken uträtade.

Visst, det här inlägget kanske inte står specificerat i ett avtal mellan Forni och Moderna Försäkringar, men jag ska förklara varför detta givetvis ändå är solklar smygreklam.
Forni har ett löpande samarbete med MF för sin bebis och kan givetvis inte skriva om ett annat försäkringsbolag så länge hennes sponsförsäkring gäller. Därför är detta varken ett tips eller rekommendation eftersom hon är bunden av ett avtal och således inte kan marknadsföra en annan gravidförsäkring, även om hon skulle vilja.
Därför är detta reklam/ambassadörskap och ska markeras som sådant.


KLICKA HÄR!

Tack för tips!

Edit – återigen har det kommit upp en reklammarkering i efterhand, men funkar inte riktigt så. 🙂

45 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Varför kommer företagen undan med detta? Borde gälla båda parter att det ska markeras!

  Svara

   I Fornis fall är det faktiskt så att det är Moderna försäkringar som gör reklam och svarar för reklamens innehåll.
   Influencern har samma ansvar som en tryckt tidning som distribuerar en betald annons för en annonsör.Tidningen svarar för att annonsen märks ut som annons och att innehållet stämmer med tidningens regler och värdegrund. I övrigt är det annonsören som svarar för att budskapet är vederhäftigt och inte i strid mot Marknadsföringslagen.
   Influencers verkar inte medvetna om att det är deras uppdragsgivare som ska godkänna den reklam som läggs upp på influencerns sociala medier. Man får intrycket att uppdragsgivarna helt släpper detta till den contentbyrå eller det bloggnätverk som de har gjort upp avtalet med.
   KO vill dessutom få prövat (i fallet Alexandra/Kissie/Tourn) om influencerns nätverk också har ett ansvar för reklamens utformning.

   Svara

  Fornis inlägg kompletterades under söndagen med uppgiften om Samarbete sedan vi börjat skriva om smygreklamen här på Bloggbevakning (under inlägget ”Har Talangjuryn manus med förbestämda reaktioner på de tävlande?”).
  Verkar som det börjar bli vanligt att influencers ”glömmer” att reklammarkera inlägg och först när det påpekas kastar dit en uppgift om samarbete, spons eller reklam.
  Svårt att veta om de medvetet chansar eller om det faktiskt är så att någon annan än influencern själv lägger upp reklamen och kanske inte är helt uppdaterad på vad Marknadsföringslagen säger.

  Svara

   Fast lite ansvar får man ju ta och uppdatera sig kring de regler som gäller inom ens bransch. Tror du kockar kan säga ”oj jag har ju inte så bra koll på livsmedelslagen”? Eller lastbilschaufförer som inte känner till kör och vilotid?
   Vill man att ens yrke ska tas på allvar så ser man också till att sköta det enligt de regler som finns.

   Svara

    Undrar om det behövs en legitimation för influencers?
    Av Konsumentverket legitimerad influencer…
    Kommer nog inte att bli så många som uppfyller kraven.

    Svara

     Så länge det inte får ekonomiska konsekvenser för vare sig företag eller influencer kommer inget att ändras heller

     Svara

  Äh hon behöver dra in lite extrapengar eftersom NK lunchen ställdes in! Inte lätt i dessa tider….

  Svara

  Har du skrivit nåt om Mogis stadiga nergång i följare på Instagram? Nere på 32 000 nu från 44 000 som mest. Dags för ett nytt inköp av följare kanske? 😬

  Svara

   Mogi verkar ha nästan slutat att instagramma och skriva på bloggen. Men, bor man igen (!) som nästan 30-åring, med sin fästman hos mamma, i flickrummet, då kanske inte finns så mycket att blogga om.
   Sedan är hon rätt så otrevlig på bloggen om någon ifrågasätter något. Hennes lista på kaffeställen i Paris kunde vem som helst ha googlat, och fått precis samma resultat.
   Hon säger att hon jobbar som konsult i hotellbranschen, det är en gåta för mig. Hon har ingen utbildning i det! Den verksamhet har heller inte synts på hennes firmas inkomster. Märklig hon är.

   Svara

    Men varför bor hon hemma??

    Svara

     =ingen inkomst.

     Svara

    Så sjukt irriterande att ”lämna ett svar” plopppar fram så fort man skrolla ner bland kommentarerna, ta bort!!!!

    Svara

     Du råkar trycka på svara knappen, scrolla bredvid

     Svara

      Nej, det här har börjat hända nyligen, verkar vara en bugg

      Svara

      Nej det händer mig också. Började typ i helgen, sjukt störigt.

      Svara

     Det här har börjat hända mig konstant helt plötsligt. Har ”svara” knappen bytt plats eller är layouten annorlunda på något sätt? Gör mig galen 😭

     Svara

     Händer mig med, typ sedan i helgen. Skrollar nu lååångt till vänster.

     Svara

  Sorry men Forni är nog den mest ointressanta av alla Influencers.
  Vore kul med ännu bredare bevakning, inte bara top 10influencers typ.

  Svara

   Tycker det här inlägget från Elin Molimenti (styleelin, Annicas ex frisör) är superbra! Väldigt oväntat att komma från en så tillsynes ”ytlig” influencer. Hon skriver om hur hon såg en video med Bianca där hon köper en väska och säger att det är meningen med livet och blev helt matt. Att hon tröttnat på den ytliga influencervärlden där allt handlar om skryt och dyra väskor, något hon inser att hon själv varit delaktig till. Superinlägg!!!!

   https://styleelin.com/2019/02/26/ljuvlig-morgon-den-enorma-hetsen-huset/

   Svara

    Ska Elin säga det? Ytligare och mer statussökande person får man ju leta efter!

    Svara

   Hon är väl definitivt inte top tio influencers?

   Svara

    Nä men hon har ju varit en stor bloggare sen bloggarnas begynnelse, det är ju typ bara det som gör henne aktuell, hon är liksom självklar, trots att hon är enastående ointressant. Fattar inte vilka som fortf läser henne????

    Svara

     Förvånansvärt många. Men det var ju inte det som var problemet som togs upp, man efterfrågade en bredare bevakning och inte bara top tio, hon är inte top 10.

     Svara

      Fast hon är väl en av dom influensers som har något att komma med. Hon jobbar heltid som frisör, driver bloggen och har även breddat sig inom livsstil. Säga vad man vill om hennes tidigare hets på bloggen så tycker jag hon är fullt intressant.

      Svara

       Frisör? Va

       Svara

   Håller med om Forni, hon är så ointressant, att hon kan leva på bloggen (och ha några anställda verkar det som) är ett mysterium.

   MEN, detta inlägg tycker jag är bra av Camcam, att hon belyser sånt trams. Eller trams och trams,…. det är ju rent utav olagligt?

   Svara

    Utav? Är det du, Anna?

    Svara

     Eller Mogi?

     Svara

  Eloge till dig Camilla att du orkar påpeka gång efter annan på dessa fel som ju sker hela tiden av influencers. Fattar inte att de inte lär sig, det gör ju de flesta vanlisar som fått ett misstag man gjort på arbetsplatsen påpekat för sig en gång.

  Svara

  När ska dessa levande reklampelare, förstå att de på sociala medier inte är något annat är reklampelare. Hur jäkla svårt kan det vara för dem att märka ut reklam på ett korrekt sätt.
  Tror de att vi är dumma i huvudet? Om de tror det, är de dumma i huvudet.

  Svara

  Hoppas Skatteverket läser din blogg det borde underlätta deras arbete.

  Svara

  Förr i tiden behövdes inga försäkringar när folk skulle ha barn. Smart av försäkringsbolagen att tvinga på föräldrarna ännu en dyr försäkring.

  Svara

   Vadå tvinga? Är väl fullständigt frivilligt att teckna gravidförsäkring? Jag fick ut 4600 kr när jag drabbades av havandeskapsförgiftning. Och när vi tecknade barnförsäkringen (och den BÖR man ju ha) drogs kostnaden för graviditetsförsäkringen av. Så blev ju gratis i efterhand…

   Svara

   Jag är så tacksam för att min mamma tecknade en försäkring på mig. Har två kroniska sjukdomar som jag har fått och får ersättning för. Har hjälpt mig väldigt mycket!

   Svara

    Ja, barnförsäkring ska man se till att skaffa så fort som möjligt.

    Svara

   De flesta gravidförsäkringar är gratis. Sen kan du teckna ett tillägg mot en engångssumma typ runt 1500 kr.

   Jag gjorde akut snitt och blev kvar på sjukhuset i sex dagar. Från min gravidförsäkring fick vi sedan ut pengar pgr av omständigheterna.

   Känns inte riktigt som om du vet vad du snackar om.

   Svara

  kan nån snälla förklara varför alla som inte markerar inte gör de? är de pinsamt med spons eller vad är grejen? jag själv skiter i om är reklam eller inte, varför markerar dom inte när dom vet vad som kan hända? fattar inte. menar inget illa!! undrar bara verkligen varför de inte markeras?

  Svara

  Klickade precis in på Fornis blogg där majoriteten av inläggen står för samarbeten? Känns ju verkligen genuint.

  Svara

  Trovärdigheten sjunker ju något enormt när de smyger med samarbeten. Vad vinner de på det?? Pratar alltså om fler än Forni nu.

  Svara

  Fornis uthängning av Dana i senaste avsnittet 🙁 hon säger att man ska vara medsyster, gör tvärtom. Blev så ledsen. Är inte dana men hade jag varit hon hade det inte varit kul

  Svara

   Vem är Dana?

   Svara

  Håller med!! Sjukt osympatisk människa.

  Svara

   Det är exakt så jag känner, tidigare läst hennes blogg slaviskt men slutat för att hon inte känns genuin.

   Svara

  Är det bara jag som reagerar på att hon gör ett samarbete kring gravid-försäkring? Borde man inte vilja ha marknadens bästa och mest omfattande då till sitt barn? Att det vore viktigare än att få betalt?

  Svara

  Forni skriver även långt om moderna försäkringar på instagram utan att reklammärka..

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.