Vill Sandra Beijer dölja att hon har städhjälp?

Igår skrev jag ett inlägg om att Elsa avslöjade att Sandra varit på kärlekshelg i Köpenhamn.
Dock var det inte det största avslöjandet i Elsas inlägg med tanke på att hon i raderat stycket om att Sandra har städhjälp.
Först stod det med för att sedan som genom ett trollslag ha raderats.
Varför?
Är det fel att ha städhjälp?
Jag gillar ju att städa, men skulle gärna ta in någon som är bättre på det än vad jag är, där man kanske inte städar till vardags. Jag är bra på att ”allmänstäda” men inte så bra på att städa på djupet och kan jag betala för den servicen – är det något fel?
Jag kan säkert byta däck på bilen också själv om jag ger mig fan på det, men jag betalar hellre någon annan att göra det – någon som är bättre på det och som kan göra det snabbare.
Samma sak om man ska flytta. Klart man kan packa och framför allt göra flytten själv, men om man hellre vill betala någon annan att göra det, som förmodligen gör det både bättre och säkrare – varför inte?

Så? Är det fel att ha städhjälp?
Varför i så fall?
Jag arbetade med att städa hotellrum under flera år innan jag flyttade till USA – det är som städhjälp, bara att det är inkluderat i priset. Om det är fel med städhjälp så borde det väl vara fel att bo på hotell också eftersom man betalar för att någon ska städa efter en även där.
Vandrarhem borde vara det enda accepterade borta-boendet i så fall!

186 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker städhjälp är super men jämförelsen med städhjälp och bo på hotell?? Att någon ska städa efter en är kanske inte huvudsyftet med att bo på hotell?

  Svara

   Jag kan absolut byta däck själv men hade inte kört en meter!😅

   Svara

   Ja det är lite skevt. Kvinna gör karriär medans en annan kvinna städar hennes dass. Bara dom med mkt pengar som har råd med städhjälp, o som dessutom kan använda sig av RUT. äe, det känns riktigt sunkigt med städhjälp särskilt om man är 1 person i en liten lägenhet.

   Svara

    Säger du samma sak om andra tjänster vi köper in? Vem syr dina kläder? Vem byter däck och olja på din bil? Vem servar din cykel och vem tar hand om dina barn på vardagarna? Vem bakar ditt bröd, kakor etc? Alla saker ovan och femtioelva saker mer är saker som kräver kunskap och utbildning för att göra. Precis som korrekt och väl utförd städning… du kan göra det själv men det finns inget fel i att leja bort det till någon som kan det bättre.

    Svara

     Säger du så om män som gör karriär (och som inte gör det) – någon, oftast en kvinna, inte sällan helt obetald, städar deras dass också…

     Svara

      Finns även män som är städtekniker, som det numera tituleras.

      Svara

      Gissa 2 gånger?

      Svara

     Ja, det finns fler saker som är skevt men nu diskuterar vi städhjälp eller? Fan skevaste av allt e att mörka sin städhjälp o hyckla runt som SB verkar göra. Städa ditt eget smutsiga dass själv säger jag

     Svara

    Säg det till min farmor på 80 år som tar in städhjälp. På sin pytte-pension. Ensam i en lägenhet. Hon hade inte haft råd utan RUT.

    Svara

     Nu snackar vi inte din farmor. Självklart finns det undantag, men majoriteten av de som använder städhjälp är höginkomsttagare.

     Svara

    Och de som faktiskt har ett arbete och försörjer sig på det, ska vi bara ta ifrån dem det menar du? Totalt i Belgien hade 164.264 personer jobb genom ”RUT” och det var 2012. Siffran ligger betydligt högre idag. Istället för ett svart och oförsäkrat jobb får man en skattad lön, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring samt pensionspengar. En av mina vänner i Sverige med flera barn jobbar med städning genom ”Helpling” och hon har aldrig sagt ett enda ont ord om systemet. Gynnar det de redan välbeställda? ja, naturligtvis, men! de hade ju köpt denna tjänsten svart annars så jag tycker att detta är det bättre alternativet.

    Svara

  Byta däck är plättlätt och går på ett kick.

  Svara

   Byta hjul på en bil är dock mycket lättare än att byta däck på hjul 🙂

   Svara

    Hähähä LustigCurre

    Svara

  Mina föräldrar städade under sina första år i Sverige medan de gick på SFI. Det var så vi kunde möblera vår första lägenhet och åka på våra första utlandsresor. I dag är det jag som har städhjälp. Circle of life.

  Svara

   Samma här! Mina föräldrar (främst mamma) städade under min uppväxt för att dryga ut kassan och idag har jag städhjälp. Kan verkligen inte se något fel med det.

   Svara

   Min mamma med! Hon har städat ändå sen kom till Sverige i början på 80-talet. Stolt över sitt hårda arbete har hon varit också. Förstår inte hur andra nedvärderar hennes arbete, som gav möjlighet till självständighet.

   Svara

    De som nedvärderar det är oftast personer med god inkomst och vänsteråsikter som anser att ideologi är viktigare än egen försörjning och självständigt…

    Svara

     Fast va? Snarare högeråsikter.

     Svara

      Knappast va? Har aldrig hört någon som röstar höger klaga på att RUT bara utnyttjas av höginkomsttagare.

      Svara

       Man skiter inte i sitt eget bo.

       Svara

       Jo jag! Jag röstar höger och har gjort det länge men är inte pro RUT eller ROT för den delen. Jag tycker att det antingen borde finnas ett generellt avdrag för tjänster istället för att man subventionerar vissa branscher, eller så får folk som vill ha städhjälp betala det det faktiskt kostar. Det beror definitivt inte på att jag ser ner på folk som städar, jag är väl medveten om att det är ett hårt och viktigt jobb.

       Svara

     Det är väl de som inte vill betala städhjälpen ordentligt utan kräver att skattebetalarna sponsrar som nedvärderar städpersonal? Det skulle aldrig falla mig in att se ner på dem som jobbar med hemstäd, men det är inte ett så samhällsviktigt jobb att det motiverar subventioner. I synnerhet inte när det nyttjas överlägset mest av höginkomsttagare.

     Svara

      Inga skattebetalare sponsrar rutavdraget. Det är köparna av tjänsten som behåller lite mer av sina intjänade pengar.

      Svara

       Om man tycker att skatt är stöld, kanske 🙂 Annars är det ganska givet att avdrag gör hål i de offentliga finanserna på exakt samma sätt som bidrag gör.

       Svara

    Vi som är kritiska är inte kritiska till personen som utför arbetet, utan till att det bekostas med skattemedel. Det är liksom ingen offentlig verksamhet utan en högst privat angelägenhet skulle jag säga. Ha hur mycket städhjälp ni vill men jag vill inte bekosta det så länge jag inte har full tillgång till era hem!

    Svara

     Du bekostar ingenting. RUT bekostas inte med skattemedel utan med köparnas egna pengar. Hur kan det vara så förbannat jävla svårt att fatta?
     RUT kostar dig ingenting. Det kostar mig lite mindre,
     Att folk är så jävla korkade att den här skillnaden inte går in säger allt om vänsterns intellektuella nivå. Eller är den ideologiska foliehatten så trång att den hindrar blodflödet till hjärnan?

     Svara

      Eller hur. NOLL PROCENT av dina skattepengar ”Vän av ordning” går till mitt RUT-avdrag. Det är min lön och mina skattepengar.

      Svara

       Bortsett från att ”dina skattepengar” inte blir några skattepengar med RUT, du drar ju av dem i deklarationen. Men istället för att köpa svart städhjälp med skattade (förhoppningsvis) pengar så betalar du vit städhjälp med oskattade pengar, som städfirman och städerskan sen skattar på.

       Svara

        Ja? Och så är cirkeln sluten.

        Orka vara emot ett bra koncept och böla om att ”det är orättvist”.

        Svara

         Jag tycker det är bra och anser att det är ekonomiskt för samhället, så vi är på samma sida. Men det är en skillnad på att använda sina skattade pengar och sina oskattade pengar. Huruvida det är rättvist beror på hur man ser det, jag har också full förståelse för att det kan upplevas orättvist för dem som inte har råd med RUT-tjänster.

         Svara

      Du får behålla pengar som annars skulle gått till vårt gemensamma, alltså får mina skattemedel bekosta det som annars du också skulle vara med och finansierara. Bidrag avdrag är i slutändan samma sak.

      Svara

       Det är ju inget argument.
       Hela min lön kunde ”annars” gått till det gemensamma. Men nu gör den inte det utan vi har gemensamt kommit överens om att jag får behålla lite mer av den om jag köper vissa tjänster. Bara att vackert tugga i sig.
       Att vänstern lögnaktigt försöker få det till att det är bidrag gör det inte sant.

       Svara

        Det är inte bara att vackert tugga i sig, man arbetar för att ändra på sånt man tycker är fel. Och avdrag (bidrag) för städhjälp anser jag är fel. Liksom gränser? Är det rimligt att jag ska få göra avdrag för en pizza i veckan för att pizzabagaren får ett arbetstillfälle? Tycker för övrigt att vi ska fokusera på Beijer och #städgate

        Svara

         Förstår dig. Själv arbetar jag för att få mindre invandring. Vi har alla våra hjärtefrågor. Men du uppnår ingenting genom att ljuga och kalla avdrag för bidrag.

         Svara

      Förutom att DU inte betalar den skatt du borde.

      Svara

     ”mina skattepengar”? Tror ni att skatten man betalar hamnar på ett konto som man kan disponera för senare bruk? Skatt funkar inte så.

     Svara

      tycker den som blandar ihop avdrag med bidrag ska hålla en jävligt låg profil i att förklara hur skatter funkar.

      Svara

       Jag tycker att anonyma personer som har mer svordomar än argument inte förtjänar ett bemötande, och ändå gjorde jag ett undantag. 🙂

       Svara

        Tack för att du bekräftar att du inte har några sakargument.

        Svara

         Ett sakargument står här ovan, i övrigt så finns det flera andra i kommentarsfältet som förklarar på ett bra sätt så jag ser ingen anledning att upprepa vad andra redan skrivit. 🙂

         Svara

          Det enda sakargumentet är att avdrag inte är samma sak som bidrag. Avdrag betyder att arbetaren får behålla lite mer av sina egna intjänade pengar. Varsågod.

          Svara

           Bidrag till fattiga, avdrag till rika.

           Rika i vänsterns förvridna världsbild är i dag alla som förvärvsarbetar. Ni är löjliga.

           Alla har inte möjlighet att använda RUT eftersom du måste ha betalat in tillräckligt med skatt, så för de som har för låga inkomster är RUT inte aktuellt.

       Avdrag = Mer pengar till dig, mindre till statskassan?

       Svara

        Ja.

        Svara

    Den som städar Beijers hem kanske är stolt men får läsa om att det är Sandra själv som ”städar mycket”. Rätt nedvärderande i mina ögon…

    Svara

    Obs tror ingen här nedvärderar yrket

    Svara

  När jag var ensamstående med min tvååring i en trea på 68kvm och en lön på typ 24000 så valde jag ändå att prioritera städhjälp varannan fredag. Sååå värt det! När vi kom hem på fredag eftermiddag efter jobb och förskola kunde vi bara hitta på mysiga saker hela helgen och behövde knappt lägga en minut på att städa. Dessutom var det en fantastisk person som ofta gjorde saker som inte alls ingick.. En gång hade hon städat hela kylen, en gång gjort så fint bland dotterns Dockkläder och en gång stod där fina blommor.

  Svara

   Åh ❤️

   Svara

   Underbart att få en sådan pärla till hjälp!
   Skrev i en annan kommentar igår om hur vår städhjälp alltid hjälpte mig klä barnen på morgnarna för att hon tyckte det var mysigt, och det var till så stor hjälp för mig i det hysteriska morgonkaoset. Barnen var som små änglar med henne, aldrig någon som lade sig ner och gallskrek över galonisarna då 😀 Barnen pratar än idag om hur mycket de tycker om henne.

   Svara

   Wow, vilken pärla till städhjälp 💗

   Svara

   Jag som jobbat med städ har jobbat med kvinnor som varit ledsna för de inte kunnat vara med sina barn. Tidiga morgnar, långa resvägar och så klart obetalt eftersom det är resa till jobbet gör inte att städerskorna får mer tid, eller pengar, till sina barn

   Svara

  Hon vill inte att det ska stå för att det pajar hennes image. Min största invändning mot städhjälp är att det används skattepengar till ett bidrag till de som har pengar. Skulle hellre lägga de pengarna på tex hemtjänst eller att fler som vill kan bo på äldreboende. Om nu städning i hemmet ska existera som jobb tycker jag de hemmen ska vara inredda som offentliga institutioner och att de som städar ska få en kontrollerad arbetsmiljö, min mamma har städat stor del av sitt liv och det är ett tungt och slitigt jobb. Tycker också det är ett problem att barn som växer upp med städhjälp får en konstig syn på städning (nej inte alla rika barn osv). Kan rekommendera Fanny ambjörnssons bok om städning, den handlar inte bara om städhjälp men är superintressant om vårt förhållande till städning överlag.

  Svara

   Det är inte bidrag. Det är ett avdrag. Det betyder att lite mer av de pengar som jag jobbat ihop stannar hos mig.

   Svara

    Äsch, bidrag heter avdrag när det är för den övre samhällsklassen. Huruvida pengarna betalas ut eller dras av är rätt irrelevant, eftersom det i slutändan ändå innebär att staten betalar pengar för det.

    Svara

     Nej, det är inte bidrag eftersom jag själv jobbat ihop de pengarna. Bidrag är pengar utan motprestation.
     Och det är knappast förbehållet de övre samhällsklasserna utan för alla som arbetar.
     Förstår att detta kan vara provocerande för en del, men det blir varken bidrag eller en överklassgrej av det för det.

     Svara

      Förlåt men att bidrag skulle vara pengar utan motprestation är årets lögn.

      Svara

       Jag förlåter dig. Det gör fortfarande inte skatteavdrag till bidrag.

       Svara

        Nej men de fyller samma funktion. Förstår att detta är ett känsligt ämne för dig, men så är det.

        Svara

         För mig är det inte ett dugg känsligt. Det är vänstern som får bidragstourettes så fort de ser arbetare behålla lite mer av sin lön.

         Svara

          Hahahaha! Förlåt igen men nu visade du ditt sanna jag va?

          Svara

          Och jag har inte sagt att det är samma sak, utan att det fyller samma funktion. Lite som att antingen swisha för en middag eller bjuda igen. Olika saker med samma funktion.

          Svara

          Men tex bostadsbidrag ges till den med låg inkomst och ränteavdrag till den med pengar nog att köpa en bostad. Båda pengarna kommer från samma kassa men har två olika namn beroende på mottagare.

          Svara

           De kommer inte från samma kassa. Ränteavdrag kommer från arbetaren själv, det är lite mer av hans/hennes egna pengar som får stanna i fickan. Det blir en mindre inkomst för staten, inte en utgift. Samma med rutavdraget.

           Ja? Pengar som egentligen skulle ha gått till sjukvård, skola mm. En med låg inkomst som betalar skatt utan avdrag men får bostadsbidrag är ändå samma sak. Det är bara att pengarna tog en omväg.

           Jo det kommer från samma kassa nämligen k assakon.

           Mer skattepengar kommer ju in till stadskassan av ett nytt arbetstillfälle snarare än försvinner. Så snarare att det finns mer pengar till sjukvård, skola, genuspoliser osv

          Eller så är det du som ser rött 👺👹👺👹👺👹👺👹👺👹👺

          Svara

      Jag får studiebidrag som student. För att få fullt sådant behöver jag skrapa ihop minst 45 hp/år, hur är det utan motprestation?

      Däremot så stödjer jag rut för städning då det minskat svartarbetet inom städbranschen något enormt.

      Svara

      Den ort i Sverige som tar emot medt bidrag från staten är Danderyd, en av de rikaste kommunerna. Där går rut och rot på högvarv

      Svara

       Ordet du söker är avdrag.

       Svara

        Samma sak, de är pengar som kunde gott till mer behövande än rika som inte ids städa sin egen skit. Sorry!

        Svara

         Det är verkligen sant det som Orwell konstaterade om vänstern redan på 30-talet: ”you don’t like the poor, you just hate the rich”.
         Fast den svenska vänsterns hat har nu börjat omfatta alla som förvärvsarbetar och tjänar egna pengar. Lite underhållande faktiskt. Fortsätt hata du så fortsätter jag jobba och tjäna pengar samt göra så jag behåller så mycket jag kan av det.

         Svara

          Ja, du har ju uppenbarligen tid över att lägga på Bloggbevakning, så så hårt arbetande tror jag inte att du är. Bara överlägsen och dryg

          Svara

           Alla arbetar inte kontorstid 🙂 men förstår att det övergår ditt förstånd.

          Nu ska du inte missbruka ordet hat bara för att dina argument tog slut.

          Svara

           Anonym 10:17

           Aj då, nu slank det ut igen, din överlägsenhet 😂

         Men hur svårt kan det vara att förstå, ROT och RUT innebär MER pengar till stadskasskassan inte MINDRE. Dessa avdrag uppkom pga stora fusk inom bygg och städ-branchen med svartarbete.
         Detta innebär mindre fusk, bättre arbetsvillkor för dom som utför jobben och förmodligen ännu fler arbetstillfällen. Förklara gärna vad som är dåligt med detta?

         Svara

        Afdrag, please…. 🧐

        Svara

    Kan kanske tycka att de pengarna som ges tillbaka i form av bidrag/avdrag när det gäller städning i eget hem kanske skulle göra betydligt större nytta i den gemensamma kassan. Om ditt barn blir allvarligt sjuk är det tryggt att veta att det finns pengar till sjukvården och blir din mamma gammal och måste tas hand om så kan det vara mycket värt att veta att hon får den hjälp som hon behöver. Var och en får således göra vad de vill med pengarna men att ta reda på sin egen skit borde väl de flesta friska uppåtgående människor klara av med lite planering?

    Svara

     Då blir det som förr mer svartjobb och därmed 0 till statskassan!

     Svara

      Då får man väl sätta dit fuskarna och inte som nu gynna dem med skattemedel!!!

      Svara

     Hade det inte funnits tur hade jag och de flesta som jag känner aldrig skaffat vit städhjälp. Det hade vi inte haft råd med.

     Svara

      Rut, inte tur såklart 🙂

      Svara

      Annat man inte har råd med köper man helt enkelt inte.

      Svara

       Och då får städaren gå arbetslös istället…

       Svara

        Så om jag inte har råd med en pizza ska jag få göra avdrag så att pizzabagaren har jobb?

        Svara

   Bidrag till de som har pengar? Ett avdrag som gör att många ens har råd med hjälpen snarare!

   Jag skulle absolut inte ha råd att lägga det dubbla på att få hjälp med städet men det är det bästa beslut jag tagit så jag har valt att skära ner på annat för att kunna ha kvar tjänsten.

   Svara

   Jag tycker fokus blir fel, varför ska det handla om de som har städhjälp och inte dem som jobbar med att städa som får fler uppdrag om staten tillåter avdrag för dem som anlitar dem? Att se städhjälp som en överklassgrej är också skev. Min mormor har städhjälp men inte för att hon är ”överklass” utan för att det är svårt att dammsuga med en rullator.

   Svara

   Oj vilken skev syn du har av vad RUT gör för många människor. Först och främst gör RUT att städhjälp inte är en överklassfråga utan något för medelklassen. För det andra så har det hjälpt till att höra svarta jobb till vita, vilket är en vinst för de som har de allra sämst eftersom det faktiskt innebär trygghet och en fot in i samhället. Men visst, du kan ju se det som du gör och inte för hur det faktiskt fungerar.

   Svara

   Jag har 4 barn och är personlig assistent och har städhjälp för att få ihop vardagen. Hade inte haft råd med städ utan Rut-avdrag som är av mina HÅRT intjänade pengar. Lägg ner snacket om att det är för rika, för det är det inte. Det är jobbskapande och avdraget möjliggör för även lågavlönade att få hjälp med markservicen.

   Svara

    Du måste ha betalat in en viss summa skatt för att få nyttja RUT, därför blir det bara de som haft tillräckligt hög årsinkomst som kan använda det. Jag skulle inte få använda RUT pga att jag haft för låga inkomster i år. Så alla lågavlönade har inte den möjligheten.

    Svara

     Nej, du tänker på rot.

     Svara

      Enligt skatteverket måste du ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna använda rot- och rutavdraget. Det står på deras hemsida.

      Svara

   RUT och ROT har bidragit till att svartjobb minskat avsevärt, det är vinst både för stat och enskild! Har nyttjat båda avdragen trots att jag inte är speciellt rik eller överklass:-/

   Svara

  Vi har städning varannan vecka, det är toppen. Skäms noll.

  Svara

  Tycker snarare man kan jämföra städhjälp med att åka till en verkstad för att byta däck (heller inte svårt att göra själv), eller gå ut på restaurang (en lyx man unnar sig själv om man har råd). Ni som är emot privat städhjälp och nedvärderar dem genom att kalla det för pigarbete och liknande borde skämmas. Det är ett jobb som alla andra, och det är fan så mycket härligare att städa hemma hos mig, vara själv 5 timmar, lyssna på musik, ta något att dricka under tiden – än att jobba typ med att vara slamsugare.

  Svara

   Disclaimer: menar ej att hacka ner på yrket slamsugare. Ni gör ett viktigt jobb. Keep up the good work!

   Svara

    Så otroligt fånigt av sandra att inte stå för att ha städhjälp. Som att hon är rädd för att ännu en gång framstå som den rikemansunge hon är (och som det inte är fel att vara!) för att det förstör hennes image som indiebrud. Förstår inte alls.

    Förstår heller inte de som går i taket över städning. Som jag skrev ovan var det så mina föräldrar drygade ut inkomsten på helgerna när jag var barn och vi knappt hade pengar. Med de pengarna kunde vi leva snäppet bättre. Idag har jag själv städhjälp varannan vecka pga hatar att städa och var ngt jag och sambon ofta bråkade om. Dessutom jobbar vi båda en del. Nu plockar vi undan och håller rent men ngn som är duktig sköter det andra. Bästa vi gjort!p

    Svara

     Ehh vet inte varför denna kommentar hamnade här också.

     Svara

  Vi har städhjälp som kommer en gång i veckan. Det bästa beslut vi tagit!

  Svara

  Städhjälp är väl nice om man vågar, skulle själv aldrig våga släppa in en främling i mitt hem och sedan gå därifrån. Typ en mardröm i min värld, folk är så snokiga av sig 😂 plus att jag vet att jag är renligare än 99% av all städpersonal så lika bra att göra de själv. De bränner massa kalorier också, tips till alla inför sommaren 😂 städa mera och kom u-form haha

  Svara

   Du bränner mer kalorier om du anlitar städhjälp och går på gymmet den stunden i stället. Om det nu är kalorierna du vill bli av med..

   Svara

    Som jag skrev så städar jag själv för att jag inte vill att någon främmande människa ska vara i mitt hem, det är tidskrävande men man kan iaf trösta sig att man får träning samtidigt det var poängen. Inte att jag städade istället för att träna 😂😂

    Svara

     Och vad nöjd man känner sig sen när man städat i sitt eget hem! 😃

     Svara

  Jag känner mig kluven. Inte hade folk städhjälp när jag växte upp. Nu har var och varannan, oavsett livssituation, känns det som. Samtidigt; jag jobbade själv i hemtjänsten förr och gjorde allt möjligt. Skulle inte ha några problem att städa hos folk.

  Att skatteavdrag görs tycker jag inte heller är ett stort problem, jag betalar gärna skatt om det underlättar för familjer att klara av vardagen. Då känns det betydligt värre att mina pengar ska gå till att gynna personer som Emma Carlsson Löfdahl som utnyttjar systemet till max… Så mestadels är jag positiv. Fånigt som tusan av Sandra Beijer dock, man får väl stå för sina val. Har extremt svårt för henne och vad som känns som en låtsasvärld.

  Svara

   Jo, men det pratades inte högt om det pga de flesta städjobben var svartarbete.

   Svara

    Det beror nog på var man växte upp. För min del var det landsbygden i Värmland. Vågar nog påstå att folk faktiskt inte hade städhjälp här då, varken svart eller vitt. Istället var det mammorna som städade. Men nu har det förändrats och även här har folk börjat ta hjälp.

    Svara

  Vad ska man med städhjälp till när man inte har barn? Går ju lätt som en plätt att städa. När barnen kommer får man dock städa 3 timmar per dag utan att det blir städat. De som har kliniskt rent plus en del småbarn, de kan inte låta barnen leka och de kan knappast ha tid för barnen!

  Svara

   Haha så sant. Man plockar undan och städar lite hela tiden men med barn blir det ändå aldrig städat 😂

   Svara

   Jag undrar hur de som har barn tycker det är värt med städhjälp. Jag dammsuger och torkar golvet (framförallt i köket då) varje dag samt torkar av i badrummet. Ändå är det aldrig helt rent hos oss. Hade det städats en gång i veckan eller varannan hade här varit kaos. Känns ovärt att ha städhjälp när barnen stökar ner på någon timme igen. Eller är det bara jag som tänker så?

   Svara

    Vi har städhjälp varannan vecka och har barn. Städar ingenting emellan själva. Det blir inte smutsigt. Vet inte vad du har för grisiga barn men våra barn går inte in med ytterskor eller grisar ner i köket när de gör mellis eller frukost. Städaren städar under förutsättning att det är undanplockat, så plocket håller vi naturligtvis efter dagligen.

    Svara

     Kan de göra mellis själv så är de ju knappast småbarn.

     Svara

    Vi har en 3-åring. Vi varken dammsuger eller torkar av golven mellan städtillfällena (varannan vecka). Jag kan sopa upp smulorna i köket, är det riktigt regnigt väder kanske jag dammsuger hallen en gång mellan, för att få bort lite grus, men det är sällan. Vi torkar av handfatet 2 ggr/vecka. Plocka undan gör ni varje kväll om vi orkar. Grejen med att ha städhjälp är ju att det blir så otroligt rent att det INTE samlas dammtussar efter en vecka, så som det blir när vi städar själva. För oss är hela poängen med städhjälp att slippa dammsuga, torka golv, byta sängkläder osv. Men jag har å andra sidan aldrig någonsin ens tänkt tanken att det skulle behöva dammsugas och torkas golv varje dag.

    Svara

     Verkligen, städerskan gör rent på ett sätt som jag helt enkelt inte kan. Handtagen på våra köksluckor var äckligt småklibbiga trots åtskilliga timmars gnuggande och alla möjliga medel. Sedan vi skaffade städhjälp är det som att de bytts ut, de är skinande och klibbfria.
     Samma med trasmattorna i köket, jag var redo att kasta dem och nu är de sprakande rena, begriper inte hur hon gör men det är guld att ha en skicklig HANTVERKARE som gör ett kanonjobb. Och håller verkligen med om att det inte blir lika smutsigt mellan tillfällena. När jag städade blev det dammigt och smutsigt efter tre dagar. Hennes städning håller nära nog två veckor.

     Svara

      Tricket med köksluckor är att inte låta dom bli klibbiga utan man torkar av dom när man ser att det finns nåt att torka bort. Om en städerska kan torka dom rena, så kan du göra det också. Trasmattor tvättas, det behöver man göra med alla mattor regelbundet. Eller slänger du också dina kläder istället för att tvätta dom? Små trasmattor av bomull kan slängas i tvättmaskinen hemma, stora mattor tar man till kemtvätten.
      Städning kan vara tråkigt och tidskrävande, men kom igen, det är inte rymdvetenskap direkt. Pallar du inte dammsuga ordentligt bakom soffan och ovanpå golvlistorna så fine, men kom inte och säg att du inte vet hur man gör.
      Det blir lite löjligt när till och med städning anses vara så avancerat att man måste vara en utbildad städtekniker för att kunna göra rent ett vanligt hem.

      Svara

       Hon har aldrig tvättat våra mattor.
       Jag skiter i vad du tycker är löjligt, att du inte kan föreställa dig att andra tycker, tänker och lever annorlunda än du får stå för dig.

       Svara

        Så hon har alltså dammsugit era mattor.
        Jag är pro städhjälp. Jag tycker att folk borde kunna få köpa vilken service dom vill, om det så är städning eller vikning av tvätt eller någon som byter ens glödlampor. Men dom personerna blir inte automatiskt högutbildade specialister för det.

        Svara

         Ingen har påstått att de är högutbildade. Specialister är de.

         Svara

          Okej. Ett annat tips angående trasmattor är att vända dom upp och ner, så kan man söla ner den andra sidan också innan man tvättar mattan om man inte vill tvätta dom så ofta.
          Nu har du fått lite gratistips hur man städar hemma. Kan komma till användning om du inte kan betala för en ”specialist” nån gång.

          Svara

           Du behöver en kram. *kram*

           Du behöver bota din moderna hjälplöshet.
           Det är inte rimligt att fundera på att slänga sina mattor istället för att göra dom rena. Du kanske även funderade på att riva ut ditt kök och köpa ett nytt när luckorna blev smutsiga. Men sen kom en ängel i form av en städerska a.k.a. städtekniker, tog sin magiska trasa och torkade dina köksluckor och därmed sparade dig några hundratusen.
           Lord have mercy och God bless the städtekniker.

           Bitch what? Jag tillverkar mina egna trasmattor, vad jag väljer att göra av dem efter en timme eller tio år ska du ta och skita i, sen dina vanföreställningar angående utrivna kök är helt irrelevanta. Tips, kommentera inte på fyllan.

         Haha, Henrietta. Vill att du ska veta att jag uppskattar dina inlägg så himla mycket. Du är vass som en rakkniv – och alltid lika rolig!

         Men jag vill också tillägga att jag träffat förvånansvärt många som faktiskt saknar grundläggande kunskaper inom städning. Som inte verkar fatta att det går att googla eller leta sig fram till fiffiga lösningar (obs! Menar inte personen du har ordväxling med här, utan i allmänhet). Det händer ofta att folk frågar oss hur våra diskhoar kan se så sprillans nya ut hela tiden (deras har blivit missfärgade med tiden), hur våra kranarna kan vara så glansiga eller hur våra sneakers kan hålla sig så vita osv.

         Jag drar fram olika medel, microfiberdukar m.m. och visar och de hade ingen aaaaniiiing.
         Det är så man häpnar själv ibland.

         Svara

          Haha, ja alltså, man undrar ju vad folk använder Google till om inte för att lösa problem man stöter på i vardagen. Ghettobruden (ja, jag läser det hon skriver med en bred ghettoslang samtidigt som hon pointar med fingret och gungar överdrivet med huvudet) här uppe kan tydligen väva sina egna trasmattor men inte rengöra dom, med en dammsugare. O well, är man en specialist så är man.

          Svara

   Nu har vi barn men vi har inte städhjälp för att denna ska plocka undan efter ungarna? Utan för att slippa dammsuga, våttorka golv, städa badrum, bädda rent, torka ur skåp, städa ugnen och sånt som är skönt att ha gjort en gång i veckan men såhåååå trist att göra själv.

   Svara

    Man hinner ju inte både plocka undan och dammsuga. Antingen så plockar jag upp alla grejer eller så dammsuger jag runt grejerna, för hemma hos oss är det bara undanplockat 2-3 minuter per dag.

    Svara

     Du behöver bättre pli på dina barn och/eller dig själv.

     Svara

  Så otroligt fånigt av sandra att inte stå för att ha städhjälp. Som att hon är rädd för att ännu en gång framstå som den rikemansunge hon är (och som det inte är fel att vara!) för att det förstör hennes image som indiebrud. Förstår inte alls.

  Förstår heller inte de som går i taket över städning. Som jag skrev ovan var det så mina föräldrar drygade ut inkomsten på helgerna när jag var barn och vi knappt hade pengar. Med de pengarna kunde vi leva snäppet bättre. Idag har jag själv städhjälp varannan vecka pga hatar att städa och var ngt jag och sambon ofta bråkade om. Dessutom jobbar vi båda en del. Nu plockar vi undan och håller rent men ngn som är duktig sköter det andra. Bästa vi gjort!

  Svara

  En tanke: Hon kanske inte har städhjälp; det var kanske därför som den meningen lyftes bort.

  Svara

  Jag tycker man kan anlita städhjälp för rejäla storstädningar. Att ha veckostäd känns lite tacky, faktiskt.

  Svara

   White trash kanske rentav? Vem lägger till på listan?!

   Svara

    AM: Inte alls – det är bara det att utan rut hade inte många av dem som har städhjälp haft det, inget de är uppvuxna med. Det är en klassfråga. Övre medelklass har alltid haft råd. Själv ser jag hur unga övre medelklass nu städar själva eftersom TID (och ev med barnen) är status. Ha pengar och köra för mycket jobb är inte riktigt snyggt.

    Svara

    😂
    Jag fixar! Var drar vi gränsen? Är städning varannan vecka också wt? Håller tummarna, vill så gärna vara tacky white trash men har inte behov av städning varje vecka.

    Svara

     Samma här 😅 Hoppas verkligen på att kvala in! Har tyvärr inga Iittala-glas så på den punkten får jag inte vara med.

     Svara

   Tacky? Hahaha. Här finns inte behov av annat än veckostädning. Om man bortser från grus i hallen varje dag, men det känns inte rimligt att ta hit en städhjälp för att sopa upp det lilla.

   Känns mer tacky om man skulle ha behov av daglig städhjälp. Hur grisig av sig är man då?

   Svara

  Blir rätt tydlig skillnad på tonen när det gäller Sandras ”mörkande” av sin städhjälp, och Bella som är öppen med den hjälp hon har i sitt hem. Då är det inte lika självklart och snälla toner 🙂

  Med det sagt, givetvis inte något dåligt med städhjälp om man vill ha det. Däremot så skulle jag inte ha det ofta om jag får barn nån gång – mina barn ska lära sig att ta ansvar och hjälpa till och inte tro att en magisk städare kommer och plockar undan efter dem. Så många bortskämda barn nowadays.

  Svara

  Låt oss komma ihåg hur det var innan avdrag för städning fanns. Det var ett svartjobb. Växte upp i ett välbeställt område i norra Stockholms förorter och nästan alla andra hade svart hemhjälp. Det är lite billigare än vad det är med avdrag nu, men den som får stå för risken är städaren. Utan vitt arbete så inga försäkringar om något händer, ingen pension, ingen a-kassa, bidragsfusk (svartjobb är inte inkomst, man räknas som arbetslös) osv. Man kan tycka vad man vill om avdraget, men i verkligheten är det antingen ett avdrag som ger städare möjlighet att få jobba vitt. Det tycker åtminstone jag är värt mer än om några rika personer som jobbar mycket får dra av det på skatten. Och nej, jag har inte städhjälp. Skulle kanske överväga det om jag hade barn, men vet inte om jag är bekväm med en annan ensam i mitt hem…

  Svara

  Jag gillar att städa själv, men köper fönsterputsning 3 ggr per år, efter operation i båda händerna. Riktigt lyxigt och snabbt som tusan går det.

  Svara

  Städar alltid själv och skulle aldrig acceptera att ha någon hemma hos mig som snokar runt och slarvar.

  Svara

  Reagerade mer på städhjälpen en ”hemliga” pojkvännen. Att hon träffar nån vet man ju.
  Har misstänkt att hon har städhjälp, för nån gång när hon hade frågestund frågade någon om just städning och hennes svar var typ ”jag plockar varje dag, men storstädning sker varannan vecka” Alltså inte att hon utförde storstädningen. Så tråkigt att hon ens ska behöva känna att hon måste dölja sånt här pga hur klimatet är/förväntas bli bland kommentarerna.

  Svara

   Haha, jag bara väntar på när storstädning ska ’ske’ hos mig…

   Svara

  Svaret är ju ganska enkelt, bor man på söder och röstar rosarödgrönt är det inte politiskt korrekt att ha städhjälp. Om man trots det har städhjälp är det något man håller tyst om för omgivningen.

  Svara

  Alltså aj, borsta tänderna fem gånger om dagen?? 😳

  Svara

   Ja, det är väl mer OCD än renlighet?

   Svara

   Haha, tänkte också på det! Väldigt dåligt för emaljen och tandköttet! Bättre att tugga tuggummi eller använda lite munskjäl under dagen (alltså utöver de renommerade två gångerna, såklart. Och viktigt att inte glömma tandtråden!)

   Svara

  Hennes läsare har ju varit årtiondets suraste de senaste veckorna och hon är ju väldigt trött på det, så kan förstå att hon inte orkar med ännu fler kommentarer om hur ”fel” hon gör. Jag röstar vänster och lever faktiskt som jag lär, men jag stör mig inte på att Sandra skulle vara någon slags ”hycklare” som röstar V/grönt/Fi men ändå är rik, har städhjälp, reser mycket o.s.v. Det hade ju varit värre om hon röstade höger för att roffa åt sig mer pengar. Nu gör hon ju iaf något för att förändra samhället lite.

  …Men vad märkligt att borsta tänderna så många gånger per dag? Har ibland tänkt på det i Insta stories, att hon ofta lägger upp video på tandborstning på märkliga tider. Det sliter ju på emajl och tandkött att borsta mer än nödvändigt?

  Svara

   Håller helt med! Man nyttjar ju det man kan (rut i detta fall). Att sen rösta mot sina egna ”intressen” visar ju bara att man röstar för andras del och inte för sin egen. Jag är själv egen företagare men röstar inte blått, för finns ingen anledning att jag ska ha det bättre? Så många andra som behöver det bättre. Däremot nyttjar jag de fördelar jag som företagare och höginkomsttagare har i dagsläget.

   Svara

  Städhjälp är ju samma som att hyra in en snickare eller byggjobb, tråkigt att det ska ses ner på att människor faktiskt väljer att städa hemma hos andra och att en då i egentlig mening ser ner på dem som städar och valt ett yrke för livet eller kanske byter karriär.

  Svara

  Vi har städ en gång i veckan. Det gör att jag slipper moppa golven (förutom när något barn däremellan spiller juice), städa toaletten och försöka hålla undan 10-månaders som vill äta på toaborsten eller inspektera toalettringen med munnen eller torka ur micron osv. Dom är HJÄLTAR! Jag är föräldraledig och pluggar samtidigt och försöker på det få in pass som personlig assistent. Jag slappar hellre i soffan med ett barn eller bygger tågbana än att dammtorka alla lampor den lilla, lilla tid jag har över. Städar så det räcker och blir över i övrigt ändå.
  MEN! Folk tror fortfarande att det bara är rika som använder städ och menar att man tar från vården när man får avdrag på den egna skatten och spyr gäääärna galla om det. Jag fattar därför om influencers inte orkar höra mer skit om just det.

  Svara

  Har noll problem med att hon har städhjälp, det var ju inte det som folk störde sig på. Utan att hon inte vågar stå för sina handlingar. Vad hade det ens gjort om hennes läsare fick reda på det? Och kanske mer intressant – vad är det mer som inte skrivs om pga passar inte in i bilden som snäll indiebrud som röstar rött med hjärtat? Eller vad skriver hon som hon egentligen inte står bakom. Alltså, problemet är att man tappar förtroende när folk döljer/ljuger om de minsta saker. Känns som att hon redan var i en förtroendekris efter KRY.

  Svara

   Håller inte med. Tycker folk får dela med sig av prick vad de vill/hur mycket de vill. Ser inte att hon behöver ”stå för sina handlingar” bara för att hon är bloggare.

   Svara

    Visst, en sak att inte berätta det. Men jag tycker det är en annan att försöka dölja något (be Elsa ta bort infon). Men ärligt också lite skumt att svara på frågor om städning men låtsas som att man sköter det själv?

    Svara

  Vadå städhjälp är för rika människor? Vilket jävla skitsnack. Anser inte mig själv vara rik på något sätt, men min städning kostar mig 800 kr i månaden. 800! Är det en summa endast rika människor har? Spara in på en krogrunda så har du också 800 kr över.

  – Bor ensam
  – Jobbar konstiga tider (kan med andra ord inte städa på min fritid som är kväll/natt)
  – Städerska varannan vecka. Diskar, städar, byter sängkläder (HATAR byta sängkläder), bäddar. Tvättar fönster vid förfrågan.

  Kommer aldrig sluta med städhjälp, ser inget som helst fel med det. Städfirman ser till att de jobbar rimliga tider, de får semester (alltid lediga över jul och sommar, det är inte ens jag!), de får OB-tillägg, och de är försäkrade.
  Det är ett jobb. Ett jobb som är enkelt att få om man inte har utbildning ,språkkunskaper, whatever. Är väl jättebra att dessa människor kan tjäna lite pengar så de senare kan utbilda sig eller vad man nu vill göra med pengarna.

  Känner mig trygg med min städerska, det är alltid samma, hon är snabb och effektiv och gör alltid det där lilla extra. Finns inget bättre än att komma hem en fredag och se att lägenheten ser tip-top ut, och jag kan ta helg till 100% utan att behöva tänka på att man måste städa. Hade utan problem betalat dubbla priset om det är vad som hade krävts.
  Är inte rik på något sätt men jag har min lön och lägger knappt några pengar på alkohol och utekvällar, så varför kan jag inte få lägga dom på en städerska då? Prioriteringar, mina vänner.

  Svara

   Exakt så.
   Kunde verkligen inte ha sammanfattat det bättre själv.

   Svara

   Oj det var billigt. Har du två gånger i månaden eller bara en? Hur stor yta?

   Svara

  huruvida städhjälp är rätt eller fel är ju en diskussion – men snackisen här är ju att sandra beijer uppenbarligen vill mörka att hon har en.
  håller verkligen med om kommentar ovan att hon är besatt av av att framstå som *indietjej m fötterna på jorden*, men jag tror nog många av hennes läsare (speciellt de yngre), inte fattar hur jävla SVINRIKA fam beijer är.
  100% överklass. tycker det är så tramsigt att hon försöker framställa sig själv som något annat.
  så spamma henne med kommentarer om varför hon bad elsa ändra inlägget nu istället för att diskutera rätt/fel m städhjälp!!

  Svara

   Hur har de tjänat så mycket pengar? Har de något stort företag som man känner till?

   Svara

    Hennes mamma grundade och äger tv-produktionsbolaget Titan.

    Svara

   Håller med. Det sjuka är att jag inte förstått det förrän senaste året?! Hennes förälder bor vid Karlaplan på Östermalm. Sandra själv har studerat på Berghs, östra real och på Engelbreltsskolan. Alla ligger i Stockholms finaste stadsdelar. Sandra är liksom som vilken överklass-tjej som helst? Har följt henne i typ 10 år, och ingen normal människa har ekonomiskt kapital att resa, shoppa och äta ute så mycket som hon gör. Hon vill få det att låta som om hon ”jobbat” sig dit själv i.o.m böckerna och bloggen. Men pls. ALLT handlar enbart om hennes bakgrund i överklassen. Så skönt att fler och fler börjar se igenom detta!

   Svara

    Känner inte Sandra men vill ändå flika in. Tror hon har skrivit att hennes mamma inte alls hade mycket pengar när Sandra växte upp. Utan att mamman blev tät när Sandra redan var vuxen 🙂 Jag har också gått på fina skolor men har inte rika föräldrar.

    Svara

     Sandras mamma har drivit Titan sedan 96 och varit ihop med sin man (som innan Titan bl.a. var VD på ZTV) i typ 25+ år (de blev ihop strax efter Sandras bonussyrra Mira Fröling föddes 1990). Så hon har definitivt haft pengar sedan hon var typ 5 år eller nåt. Oavsett vad är hon ju uppvuxen på Östermalm vilket ger ett visst kapital även om ens föräldrar är medelklass rent ekonomiskt.

     Svara

      Fast att driva ett produktionsbolag eller vara VD är inte samma sak som att vara rik. Pengarna kommer ju (förhoppningsvis) när man säljer bolaget. Vilket Sandras mamma gjorde för bara ett par år sedan.

      Svara

  Shit Sandra Beijer är verkligen sur 🙈 Svar på en inte alls dryg kommentar från imorse ”gå då! du behöver inte vara kvar här hejdå.”

  Svara

   Hon känner väl att hennes fasad rämnar och då får hon panik.

   Svara

   haha! nu krackelerar fasaden! SUR-BEIJER!
   men bloggen e ju ändå skittrist nuförtin så hon kanske själv ska ta och ”gå då” om det inte passar att läsarna kommenterar och ställer frågor 🙂

   Svara

    Jag tror inte hon gillar att bli ifrågasatt. Tror hon stör sig på det något extremt.

    Svara

     Är det någon som gillar att bli ifrågasatt?

     Svara

      Man kan ju växa upp och ge mogna svar åtminstone. Hon blir ju ifrågasatt av just den anledningen.

      Svara

    Håller med! Hon borde pensionera sin tråkiga blogg som hon har tröttnat på, både bloggandet och sina läsare

    Svara

   Jag tycker det var ett skojigt svar från Sandra på en kommentar som påstod att hon har en ’dryg ton’ och ’attityd’ – haregudrun!

   Svara

    Ja det var ju verkligen urkul…

    Svara

    Haha det tyckte jag med var ett bra svar till alla surfittor som är inne och påpekar vad dom tycker hon gör för fel. Starta en egen blogg och sluta läs sandras om ni nu inte uppskattar innehållet.

    Svara

     Tack, AM! <3

     Jag (som skrev kommentaren på S blogg) uppskattar stora delar av innehållet, men inte den dryga tonen som hon ofta ligger till med numera. Antingen ska jag alltså ”dra” från plattformen eller köpa allt med hull och hår? Har som nämnt varit en trogen läsare i 14 års tid och önskade trots allt ett lite mer uttömmande svar på frågan än det där. Har det senaste dygnet blivit kallad fler tillmälen av hennes fanskara än i något annat sammanhang tidigare.

     Svara

      Ja helt orimligt. Visst hennes plattform och hon får bete sig hur hon vill, men känns som hon bara stjälper för sig själv och fler och fler reagerar på den nya otrevliga attityden.

      Svara

  Tycker städhjälp är fantastiskt! Det skapar jobb och avlastar personer som inte kanske har tid att städa. Jag bor själv i en stor trea på över 100 m2, och har inte tid att städa (och ibland inte ork heller efter jobb), och därför har jag städhjälp. Mina föräldrar hade det också när jag var liten. Sen tycker jag att folk som tror att RUT är någon form av bidrag borde sätta sig in i det lite bättre…

  Svara

  Jag anlitade städhjälp för för gången nånsin förra veckan. Det var en grovstädning och gick på 2000 kr efter rut. Har haft en tuff vinter med depression och noll ork. Vissa skulle pigga upp sig med att gå på spa, jag valde städhjälp för att få lyxa till det och prioritera mig själv för en gångs skull.

  Svara

  Vi har städhjälp. Skäms inte ett dugg för det. Sen är det väl iofs inget jag känner att jag har en skyldighet att berätta för andra, men jag skulle heller aldrig försöka mörka det.
  Både jag och min sambo reser mycket i jobbet och är borta lika mycket som vi är hemma, så vi har helt enkelt prioriterat städhjälp för att vi tycker att det är skönt att komma hem till ett nystädat hem när vi varit ute och rest.
  Tidigare upplevde vi att sista dagen hemma oftast bara handlade om praktiska göromål som städ och fix för att ha allting klart tills man kommer hem, för då är man trött och vill inte städa.
  Nu kan vi umgås avslappnat sista dagen hemma, hemmet städas när vi är borta och så kan vi sjunka ner i soffan med ett glas vin och känna lugnet när vi är hemma igen. Så skönt!

  Svara

  En vän till mig, både hon och hennes man satsade på karriären, åkte på kurser, utbildningar, jobbade mycket extra/övertid. Och sedan hade dem barn på det, så för att få vardagen att gå ihop hade dem städhjälp och matkassen, dem skämdes inte alls, det gjorde att all ledig tid kunde läggas på familjen och umgänge.
  Jag skulle älska städhjälp, dock skulle jag inte våga släppa in okända i mitt hus, men när jag flyttat har jag alltid haft flytthjälp, flyttstäd, mm, så otroligt skönt.

  Svara

  Anledningen att hon inte vill att folk ska veta att hon har städhjälp är väl för att hon vill framstå ”perfekt”, det är ju ett stort problem i dagens samhälle, att man ska vara superkvinna, gå upp tidigt, fixa barnen, laga och äta hälsosamt, träna, jobba, städa, tvätta, men samtidigt spendera all sin lediga tid med familjen, mm. Det är en helt omöjlig ekvation utan hjälp.

  Svara

  Jag tror att hon inte vill gå ut med att hon har städhjälp för att slippa påhopp. Och det är klart förståeligt eftersom hennes kommentarsfält är fullt av negativa kommentarer om precis ALLT hon gör, så om hon inte skulle vilja ha kommentarer om detta också (vilket hon ju definitivt skulle få), så är det inte det minsta konstigt…

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.