Vad har influencers för ansvar?

Det senaste dagarna kom det fram att pengarna från en insamling till en cancersjuk flicka gått till att bland annat betala av föräldrarnas skulder hos Kronofogden.
Nära två miljoner kronor kom in, pengar som skulle gått till flickans alternativa behandling i Mexiko men som spenderats på annats sätt och nu har polisen inlett en förundersökning om misstänkt bedrägeri mot insamlingen.

Insamlingens syfte var enligt tidningen Filters uppgifter att skicka ett cancersjukt barn till kliniken Clínica 0–19 i Monterrey i Mexiko.
Crowdfundingkampanjen tog fart efter att en krönikör på GT/Expressen uppmärksammat den i sina digitala kanaler, och därefter intervjuats i tidningen. Där berättade krönikören att hen tidigare hjälpt till med en liknande insamling för en cancersjuk kvinna, vars behandling i Monterrey »funkat så bra« (kvinnan avled åtta månader senare).
Efter att medier, kändisar och influencers skrivit om kampanjen för det cancersjuka barnet och uppmanat sina följare att skänka pengar så inkom 1,3 miljoner kronor på bara ett dygn. Snart var två miljoner kronor insamlade.

Enligt ett domstolsyttrande från Kronofogden hade barnets pappa då varit restförd hos myndigheten till och från sedan 2005m och har enligt olika medier utretts av både polis och skatteverket.

I sitt yttrande säger sig Kronofogden kunna visa att minst 380 000 kronor av de insamlade pengarna använts av föräldrarna till »privat«- och »lyxkonsumtion« – bland annat »hotellvistelse i Beverly Hills, resor med Uber, exklusiva restaurangbesök och inköp på varuhuset Macy’s i Beverly Hills«. Dessutom har 100 000 kronor gått till ett Swishnummer »kopplat till ett svenskt företag som bedriver bilförsäljning«.

Kronofogden utmätte därpå pappans skuld på 853 488 kronor, vilka togs från de cirka 1,6 miljoner kronor som återstod av de insamlade medlen. Kronofogden polisanmälde dessutom pappan för bedrägeri.

Barnet fick aldrig någon vård i Mexiko då behandlingen på grund av olika omständigheter inte längre var ”ett alternativ”.  , Detta enligt en överklagan från föräldrarna mot Kronofogdens beslut, Istället reste familjen till USA och behandlade barnet där – oklart vad det rör sig om för behandling då barnet enligt föräldrarna fortfarande är svårt sjukt.Till tidningen DN säger pappan också att han ersatt de pengar som Kronofogden utmätt från insamlingen med egna medel och uppmanar dem som donerat pengar ”och känner sig lurade” att höra av sig för att få pengarna tillbaka. Oklart var alla dessa pengar skulle komma ifrån.

I dag är förundersökningen mot pappan nedlagd. Till DN säger åklagare Susanne Öhbom att hon inte ”kan bevisa det uppsåt som krävs”. // Information hämtad från Filters artikel i ämnet

Det var alltså flera stora influencers som uppmanade sina följare att skänka pengar till den här insamlingen, och det är verkligen inte en engångsföreteelse.
Det finns nästan uteslutande alltid en aktiv insamling till den här typen av behandling av barn i Mexiko som influencers och andra kändisar lyfter fram.
Vad har de för ansvar här, när det visat sig vara en bluff och att pengarna gått till Kronofodgen och lyxkonsumtion?
I dokumentären ”Fyra Festivale” avslöjas att många av de marknadsförande influencerna ställdes till svar – i alla fall moraliskt – för att ha promotat bluffen. Detta, trots att det inte kunde ana att det var en bluff när själva marknadsförandet ägde rum.

Ska influencerna och kändisarna ställas till svars för detta, eller ska skulden och skammen läggas i knät hos föräldrarna – som i det här fallet försämrar möjligheterna för andra sjuka barn att få ekonomisk hjälp till liknande behandlingar i framtiden?

123 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fyfan va vidrigt av föräldrarna!! Stackars barn!

  Svara

   Flickan ska vid omhändertagandet av socialen varit rädd för läkare samt tro att personer som skänkt pengar var efter henne. Mamman hade tutat i henne det. Så stört.

   Svara

    Får Gypsy Rose-vibbar.

    Svara

    Det är i och för sig två olika fall. Pappan som hade skulder är ett fall. Flickan vars mamma hade tutat i henne att de som samlat in pengar ville henne illa är ett annat fall. Där var pappan oskyldig men mamman anmäld för att ha förskingrat av insamlade medel som skulle gått till behandling i Mexico för flickan. Framgår inte så tydligt i artikeln i Filter att det är två olika fall.

    Svara

     Sjukt att det är två fall samtidigt.

     Svara

      Var och en måste lära sig att tänka själv.

      Svara

     Jag undrade just! Det ena lät som F*lipp*-fallet där mamman nu fråntagits vårdnaden om båda barnen, det andra känner jag inte till. Så himla tragiskt.

     Det är också äckligt vilka människor det finns som verkligen njuter av detta, som hen som står bakom en kritisk grupp på fb och som man märker verkligen gottar sig åt att det går åt h-e.

     Sedan undrar man ju, varför skänker folk utan att reflektera över etiken? som förälder skulle jag göra allt för att rädda mitt barn, men som utomstående måste man väl kunna se att ingen hittills blivit botad? Skänk till forskning istället! DÄR gör ni skillnad. Det gäller även matbutiker, artister osv. Jag tycker att även de har ett stort ansvar att inte sprida vidare.

     Svara

   Influencers är i regel lättlurade och okritiska, eftersom de flesta saknar utbildning har de inte fått lära sig om källkritik eller hur man snabbt gör research innan man fattar ett beslut. Sunt förnuft verkar också vara en bristvara. Deras följare är lika naiva och köper allt idolerna säljer, oavsett om det är dw klockor, mobilskal eller insamlingar. Men ni ska inte vara rädda att detta bedrägeriet kommer göra så andra sjuka barn inte får hjälp, kliniken i Mexico är nämligen också ett bedrägeri. Inga barn har blivit botade där, behandlingen är en stor bluff! De som varit där har alla dött inom den tid svenska onkologer har uppskattat att de har kvar. Ingen har blitt frisk. Om behandlingen hade fungerat skulle det varit en världssensation och den skulle ha erbjudits på svenska sjukhus. Helt gratis. Men tyvärr är det bara tomma löften från fruktansvärt cyniska sk läkare som bara är ute efter pengar. De utnyttjar desperata människor som så gärna vill tro att det finns en räddning för deras barn. Den sjukas familj och en hög välmenande men naiva människor har stoppat miljoner rakt i fickorna på bedragare som lurat dem att tro att de kan hjälpa terminala cancerpatienter. Det är vi många som har påtalat i olika forum och det är även väldigt enkelt att googla fram den informationen. Så varför fortsätter folk att gå på det?

   Svara

    Usch vad hemsk världen är men bra sagt 💔❤️

    Svara

  Skulden och skammen för bedrägeriet är föräldrarnas. Skulden och skammen för att inte ha kontrollerat innan de delade är influencernas, men också alla andra som delade. Känns som ett rätt bra awakening för de som brukar dela sånt här. Det går aldrig att veta vart pengarna tar vägen. Skatteverket hade lika gärna kunnat utmäta pengarna direkt, nästa gång gör de förhoppningsvis det.

  Svara

   Hur hade man kunnat kontrollera detta? Hur skulle man kunna veta i förväg att föräldrarna skulle ta detta beslut?

   Svara

    Man hade tex kunnat höra hos kronofogden om den som står på telefonnumret (dvs den vars konto pengarna trillar in på) har något öppet ärende hos dem. Om ja, så kan man med stor säkerhet dra slutsatsen att insamlade medel i första hand kommer gå till kronofogden. Vidare kan man ta kontakt med den som håller i insamlingen och fråga hur de kommer hantera pengarna, be om uppföljning, kvitton, journalutdrag etc. En del är bra lurendrejare, men de flesta är inte det och kommer avslöjas rätt fort. Men i slutändan bör man fundera på risken med insamling som går till en privatperson. Den har ingen redovisningsskyldighet och pengarna kan gå till vad som helst. Det är bättre att gå via en organisation som kontrollerar och har 90-konto. Men det finns ju ingen sån organisation som organiserar sånt här, och då kan man ju fundera på varför. Missing people kom ju rätt fort igång för att organisera saknade människor som eftersöks online, och de kollar med polisen så att allt står rätt till innan de går ut med en efterlysning. Varför har ingen sådan organisation uppstått för att organisera insamling till cancersjuka barn? Min gissning är för att pengarna, även om de går till avsedd mottagare, går till ett lurendrejeri oavsett. Det finns ingen magisk klinik i Mexiko….

    Svara

  ”Fyra festivale”😂

  Svara

   🤦🏼🤦🏼🤦🏼

   Svara

   Fyre festival annars

   Svara

    Haha förlåt!! Trodde det var du Anonym 18:09 som stavat fel 😄 ber om ursäkt att jag försökte rätta dig ❤️

    Svara

  Jag tycker det ligger på föräldrarna, de som promotat insamlingen var lika aningslösa som de som skänkte pengar.

  Så fruktansvärt vidriga människor, de förtjänar inte att ha barn.

  Svara

   Socialen håller med. Barnen är omhändertagna.

   Svara

    Tror detta är ett annat fall. För är det inte den insamlingen för F där de blev omhändertagna? Och då fick ju barnen flytta till sina pappor, här pratas det ju om att pappan var inblandad.

    Svara

     Jaha! Är det två aktuella fall med lika sjuka människor?

     Svara

      nej det är det fallet du tänker på. och papporna är inte inblandade.. utan mamman och F.

      Svara

       Kan nån länka???

       Svara

    Båda har ansvar. Bloggare ska ta reda på all allt är ok när man sen uppmanar läsare att hjälpa.

    Svara

  Nej det är inte influencernas ansvar.

  Svara

   Jag tycker absolut att influencers har ett ansvar. Jag har ett stort antal följare på instagram och har fått DM ett par gånger om att jag borde dela och sprida liknande insamlingar. Dock gör jag oftast inte det om jag inte är väl insatt i fallen och jag kan garantera att pengarna följarna skänker hamnar rätt och allt känns legitimt och riktigt.

   Svara

    Ja det är ju tur man tycker olika😊

    Svara

    Så rätt inställning! Promota inget du inte känner till, och med pengar som går rakt ner i en privatpersons ficka (även om de säger att de sen ska gå vidare) så vet man inte vart de går. Inte värt det!

    Svara

   Men klart det är.

   Svara

   Det moraliska ansvaret kan man väl inte bara avskriva sig bara för att man kallar sig influensers? Tycker att det understryker deras många gånger totala frånvaro från verkligheten och styrker mig i tron att allt handlar om pengar och likes. Är det barn med så skulle man kunna tro att man ägnade lite tid till att först ta reda på fakta eftersom det i slutändan är barnen som lider mest av dessa insamlingar.

   Svara

   Såklart de har ansvar, precis sim vilket annat företag som helst.

   Svara

  Helt och hållet föräldrarnas fel.

  Svara

  Kan du kanske svara på detta själv Camilla? Du har ju om jag minns rätt haft några liknande insamlingar och uppmuntrat på din blogg att folk ger pengar till olika syften. Själv så tycker jag att det tyder på extremt låg moral att bete sig som föräldrarna i beskrivningen.

  Svara

   Hon fick ju kritik och svarade då. Pengarna gick till annat än vad insamlingen var till.

   Svara

  Alla har ett EGET ansvar naturligtvis! Även influenser kan bli lurade!

  Svara

  Summan av kardemumman:
  Skänk inte massvis med pengar till privatpersoner, även om de har en hjärtskärande snyfthistoria.
  Dels vet du inte vad pengarna går till.
  Det skapas dessutom en viss orättvisa där man förser en person med massor av medel att ”göra en behandling” som alla andra cancersjuka barn eller deras föräldrar, inte har möjlighet att göra.
  Låt vården i Sverige, som på många sätt är top notch när det gäller sådana här viktiga saker, ta hand om de sjuka. Uppmuntra inte några främlingar i deras jakt på hopp som inte ens har några vetenskapliga underlag ocj som bara kommer skapa besvikelse.

  Svara

  Lyssna aldrig på en influensers råd, känns väl det enda raka efter detta. Vad det än gäller.

  Svara

  I varenda inlägg om den där insamlingen har folk kommit med kritik och sagt till folk att inte donera. Och på riktigt, sluta donera pengar till skojare. Ett barn som är dödssjuk kommer inte bli bra med hjälp av pengar hur desperata föräldrarna än är. Pengar kan inte bota dödliga sjukdomar. Och det där i Mexico är bs. Inte läst om någon det har gått bra för. Finns säkert något fall, men hey, ibland (sällan) blir saker bara bättre utan att någon vet varför. Kolla heja Agnes bara.
  Jag donerar gärna, men till saker där man vet var pengarna går.

  Svara

   Som läkaren Terry Dubrow sa dont go Tijuana Mexico for sugery!

   Svara

   Visst är det så. Cancervården i sverige ligger i framkant, när man får vård. Det som är negativt i sverige är de köer som finns. Om en person är så sjuk att man bedömer att vården ska vara palliativ så kan jag förstå att man letar halmstrån. Det man då hittar är ofta skojare.

   Svara

  Klart att bloggare har ett ansvar för sina handlingar, som alla andra i samhället. Men. Jag tror att rätt många bloggare satt längst bak i klassrummet, och läsarna hyfsat ofta ser allt som skrivs som en saliggörande förkunnelse. Litet otur när man tänker.

  Svara

  Noterar att HOFP gjorde som förutspått dvs straffade läsarna för att hon gjort fel. Inget inlägg idag. Gissar att nästa inlägg kommer att handla om att hon inte menade något illa, att hon känner att alla tolkar allt fel varför hon behövde ta en bloggpaus. Kommer inte ett sånt här inlägg har hon läst här och kommer låtsas som ingenting.

  Svara

   Det är inte alltid hon skriver varje dag. Sluta dra överdrivna slutsatser, även om hon skulle ha fullt upp med att rensa bloggen så STRAFFAR hon inte läsarna. Och din slutsats angående vad hon kommer skriva, snacka om att du manipulerar dig till att få ”rätt” oavsett vad hon gör. Herre gud 🙄

   Svara

  Önskar folk kunde sluta ge pengar till det där, bedrägeri eller ej. Den där kliniken borde stängas ner. Så många desperata föräldrar som svinnas på sina sista slantar för att klinikägarna ska sko sig. Extremt oetiskt. Det finns en anledning till att det offentliga i Sverige inte bekostar den vården = den fungerar inte. Finns det en vetenskapligt belagd effektiv metod utomlands men inte i Sverige står staten för kalaset.

  Svara

  Jag tycker detta understryker vikten av att skänka pengar till seriösa organisationer med 90-konto. Dessa organisationer kontrolleras och det som skänks följs upp så att de går till rätt ändamål.

  Svara

   Ja eller så tänker man ett varv till och inser att vi betalar redan ca 32% i skatt varje månad vilket går till bla utsatta människor både i Sverige och utomlands. Lägg sen till att precis ALLT du köper, mat, tjänster, bensin, kläder betalar du dessutom 25% moms på (skatt) så lan du räkna ut hur mycket du bidrar med till samhället varje månad.

   Svara

    Ja eller så kan man trots den vetskapen ändå välja att skänka pengar till kontrollerade välgörande ändamål. Att inte skänka är i sig inte ett mått på att man inte vet att man betalar skatt.

    Svara

     Ett ”inte” för många där haha.

     Svara

     Men vad är anledningen till att skänka pengar när jag redan levererar in så mycket pengar i form av skatt precis varje månad? För att inte tala om arbetsgivaravgiften på 31% företaget jag är anställd på betalar in varje månad för mig som anställd, vilket också är skatt.
     Man kan fortsätta hur länge som helst men vi ser nog olika på saken skulle jag tro.☺️

     Svara

      ingen tvingar dig

      Svara

    Om det ändå vore så väl. 32 % ? Många av oss betalar snarare 50 % i skatt. Man behöver inte ha en särskilt hög inkomst för att bli skinnad. Det är få månader jag får behålla mer än hälften av vad jag tjänat. Förutom inkomstskatten tas ju även skatt av arbetsgivaren för att man arbetar, så man kan definitivt säga att de flesta av oss betalar mer än vad som är rimligt.

    Svara

     Nej men snälla det där är ju inte sant. Har man en månadslön på över 200 000 betalar man 20% extra skatt på resterande summa. Det är inte analogt med att betala 50% i skatt på den totala inkomsten.

     Svara

      400000 per år ska det ju vara. Faktum kvarstår. Ingen betalar 50% skatt.

      Svara

      ? Jag har 102 000 i månadslön och får ut ca 56000 varje månad. Ok inte 50% men nog betalar jag runt 45% i skatt iaf.

      Svara

       Är det så hemskt att du ”bara” får ut 56.000 och måste bidra till samhället? /Vänsterpartist

       Svara

       Inte mer än rätt att du betalar mycket med den inkomsten! Osunt att vissa tjänar så mycket.

       Svara

        Men vad är det du skriver? Osunt att tjäna så mycket? Bestämmer vem? Du? Har du någon aning om vad personen har för utbildning? Hur mycket personen slitit för att komma dit hen är idag? Hur missunnsam kan man bli? Du har exakt samma möjlighet som alla andra att utbilda dig och få ett arbete där du tjänar bra!

        Svara

         Jag har utbildat mig och har en magisterexamen. Kommer ändå aldrig få ut 56 000 i månaden. Vidhåller att det är osunt. Finns de som lever på 50 000 mindre i månaden. Att utjämna inkomstgapet är något av det viktigaste.

         Svara

         Vad lärde du dig på den utbildningen? Tydligen ingenting. Utbildning =onödigt hög inkomst 😂 fråga sjuksköterskan, bibliotekarier och lärare om det.

         Svara

       Helt sjukt att du ska straffas för du tjänar så mycket. Klart det är orättvist. Face it vänsterpartister, alla är INTE LIKA. Vissa arbetar som städare, andra toppchefer. Ska dessa straffas för det och tvingas ge mer av sitt? det är väl inget rättvist samhälle? Usch.

       Svara

        Nej de kan gott tjäna lika.

        Svara

        Rimligtvis borde städare tjäna mer för ett jobb som är nödvändigt men få vill utföra. Massor av onödiga skitjobb ger stor lön. Inget rättvist i det. Skatten jämnar ut lite och ger oss ett samhälle som håller ihop.

        Svara

   Skulle aldrig skänka en krona till dessa skojarverksamheter. Vill inte stödja deras miljonlöner och utsvävningar. Har en kompis vars pappa var generaldirektör för en av de största och mest välkända organisationerna. Han lyfte miljonlön och körde Jaguar (!) som tjänstebil.

   Folk är så naiva som betalar in pengar.

   Svara

    Exakt samma åsikt! Min mammas väninna var också nån form av högsta chef inom en av de allra största ”seriösa” organisationerna. Hela familjen levde lyxliv utomlands, mannen behövde inte jobba. Barnen fick betald skolgång på Lundsberg hemma i Sverige och de hade tjänstefolk och chaufför. Detta gav mig insikt i tidig ålder att jag aldrig kommer skänka en krona till välgörenhet.

    Svara

     Exakt så.
     Själv valde jag att bara nämna bilen av respekt för min nära relation till familjen. Men ja, de levde väldigt gott på ”biståndspengar”.

     Svara

    Eh berätta gärna vilken organisation det är. Jag har arbetat hela mitt yrkesverksamma liv inom ideell sektor och det jävla pisslöner jämfört vad man hade fått inom privat sektor. Ja, generaldirektörerna på de absolut största organisationerna tjänar rätt mycket men de lyfter heller ingen pension utan förväntas spara till det själva. Jag är högsta chef på en mellanstor ideell organisation och tjänar 38.000kr/mån. Hade tjänat det dubbla om jag skulle gå över till privat sektor. Man väljer knappast den här branschen pga lönen.

    Svara

     Heja dig! Jag tjänar mer än det dubbla (och betalar mao mer än 32 % i skatt) och just därför tycker jag att det är min förbannade skyldighet att skänka pengar till de seriösa organisationer som jobbar för mina hjärtefrågor. Våra skattepengar kommer tyvärr inte hjälpa forskarna att hitta ett botemedel mot diabetes, till exempel. Så tack till dig och andra vettiga som väljer att jobba inom den ideella sektorn!

     (Det är inte meningen att låta som om jag skryter för det gör jag inte, jag älskar mitt jobb och några smarta val har höjt min lön rejält genom åren och därför tycker jag att jag har ett ansvar).

     Svara

     Ja, det kan jag väl berätta. I det här fallet var det Röda Korset men jag vet också att det förekom många andra förmåner. Och inte bara där utan lite överallt inom biståndsbranschen (och jag tvivlar på att det ändrats). Fick höra och se en del under åren.

     Personligen anser jag inte att det finns något som motiverar miljonbelopp till cheferna. De enda som sköter detta snyggt är väl Läkare utan gränser. Där får alla ytterst mediokra ersättningar just för att volontärandan ska vara drivkraften.

     Svara

      Gissa vad han tjänade som generaldirektör på Säpo eller migrationsverket…

      Svara

       Tror du tänker på Danielsson. Det är helt fel gubbe!

       Svara

    Känner en som har en chefsroll inom en av Sveriges största hjälporganisationer och hon tjänar en vanlig lön. Alltså, hon tjänar drygt 35000 , som föregående person skrev, finns mycket mer pengar att tjäna inom privata sektorn men jag gillar att vissa människor hellre väljer jobb som man vill jobba me än att man jobbar där man tjänar mest

    Svara

     Vilken organisation då?
     Möjligen Läkare utan gränser eftersom nästan alla andra betalar miljonbelopp till sina toppchefer. Ordförande brukar tjäna ungefär som en Riksdagsledamot.

     Men det är klart, jag har inte en susning om vad de lägsta cheferna/arbetsledare har för löner.

     Svara

      ”Tjäna som en riksdagsledamot”? 66 900 i månaden är väl i sammanhanget ingen jättelön.

      Svara

       För mig är det en jättelön trots att jag har 6 år utbildning. Får vara glad för 28000.

       Svara

        Tjänar som du och har fyra års akademisk utbildning. Min syrra som har noll kr i studielån pga enbart gymnasieutb tjänar 33. Så ovärt om man ser det rent ekonomiskt.

        Svara

     Nej Anonym 20:51:Hon kan möjligen vara mellanchef, finns inte en enda sekreterare/chef för någon välfärdsorganisation som tjänar under 800 000:- bara att kolla verksamhetsberättelser

     Svara

    Vidare lägger man miljonbelopp på ”informationsarbete och påverkansarbete”.
    T ex Cancerfonden som lade ca 60 miljoner på detta år 2015 (har tyvärr ingen mer uppdaterad uppgift, men summan lär knappast ha minskat – snarare tvärtom!)

    Galna summor tycker jag. Och väljer därför att aldrig skänka en enda krona.

    Svara

  Pappan låter lite som Catten som lovade dyrt och heligt att betala tillbaka alla sina skulder.

  Svara

   Vart är Catrin Hedlund nu?

   Svara

   Det var också en bedrövlig jämförelse.

   Svara

    Catten betalade aldrig sina skulder och slapp fängelse för att staten är slapp men åker på resor ett par ggr per år.

    Svara

  Minns jag kommenterade detta när fallet var uppe på den här bloggen då när alla uppmanades skänka pengar. Skrev det jag anser om saken att jag ALDRIG skulle skänka oengar till något sånt här! Samma med folk som ”glömt” att teckna förlängd reseförsäkring och sen skriver ihop en snyfthistorier och får 1 milj i swishbidrag från folk som inte fattar bättre. Och folk som inte haft sin katt/hund försäkrad och vill ha insamling för de haft veterinärkostnader på 40 000 kr. Hallå det är exakt såhär försäkringar fungerar!! Samma med den här sjukvården i Mexico, så jävla oseriöst.

  Svara

  ”lyxkonsumtion”
  Så reser de med Uber hahaha!

  Svara

   Vadå?

   Svara

   Lyxen var resor, en massa onödig konsumtion, nöjen och en ny bil.

   Svara

  Om jag har fattat det rätt så är det mamman och hennes nya kille. Och Pappan är inte inblandad. han har sagt nej till att dottern skulle åka till mexico. Men mamman och hennes kille har startat vars en insamling, sedan då blivit anmälda till kronofoden / polisen. Mammans nya kille filmar sedan när soc tar hans barn och lägger upp ”får det verkligen” gå till så här på facebook och får massa sympatier från folk som faktiskt inte vet något.
  Sorlig historia allt detta, och mitt i allt är där ett väldigt sjukt barn

  Svara

   Det gäller olika insamlingar, två olika familjer.

   Svara

   Detta är ett annat fall i Kristianstad, inte det som inlägget syftar på.

   Svara

   Efter att mannen (mammans tidigare pojkvän men numera ex) avvikit med sonen i 2 dgr efter övervakat umgänge då sonen redan hade LVU. LVU:et pga att pappan ej kan ta hand om barnet då han saknar egen bostad, arbete och är hotfull och våldsam mot pojken när pojken utåtagerar då han har en ADHD-diagnos. Detta hänger alltså ihop med historian med mamman och senaste insamlingen. Då mannen var/är inneboende hos mamman och hjälpt till (uppger själv att han varit med och startat) insamlingen. Vilken härva. Skönt att alla barnen är omhändertagna nu iaf. Flickorna hos sina fäder och pojken i familjehem.

   Svara

  Vidrigt. Hur går det med Monas Moa förresten? Hur mycket pengar kom det in där? Och hamnade de på rätt ställe?

  Svara

   Jadu. Be om ett nytt möte för att få se det, var beredd på lite hot från Mona och hennes följare bara, de krigade hårt sist för att ingen skulle dyka upp.

   Svara

    Hon har redan hängt ut mig på sin blogg med min instaprofil skärmdumpad. Oklart varför med tanke på att jag hade en bra konversation med henne och köpte en del produkter från hennes ”vänner” Jag har dessutom väldigt många mejl från henne där hon ”pratar ut” om både det ena och andra. Tror att hon fick totalt bryt när den där insamlingen till Vid Din Sida kom upp och hon ville ha gratisbiljetter till något evenemang och så vet hon att jag har så mycket av konversationer sparat.

    Skulle kunna anmäla henne både för förtal och olaga hot.

    Svara

     @Sofie Gör det om du orkar för hon är ju inte frisk som per mail skriver till en annan kvinna att hon tänker spotta henne i ansiktet om dom ses igen.

     Osmaklig människa det där. Jag var på tillfälligt besök i Stockholm och skrev att jag dyker upp på Wilmer till frukosten och blir upplyst om insamlingen till Moa men den kommentaren godkändes aldrig.

     Svara

     Sofie vissa kamper är inte värda din energi tänk på att Camcam pratat med Moa i telefonen så allt måste vara sant? Moa har det säkert bra och den rosa moppen är kvar i Monas garage tills Talibanen ska ta moppekort. Hur löd domen till Moas stalker fick han livstid för allt?

     Svara

  Varför skulle det vara influensernas fel? Vi vet ju att deras jobb är att mjölka pengar ur oss. Jag blir förvånad över att folk påverkas så mycket av influencers (överlag, inte bara i detta fall).

  Sen vad är egentligen skillnaden, att en förälder sätter guldkant på tillvaron av insamlade eller att pengarna går till skumma kliniker i Mexico?

  Svara

   Det är olagligt.

   Svara

  Felet ligger ju självklart hos föräldrarna. Influencers som delat insamlingen har ju varit lika aningslösa som alla andra som ställt upp och skänkt.

  Jag skänker aldrig pengar till sådana här insamlingar då man ju aldrig vet om pengarna går det dit det ska. Nu får man ju se ett fall där pengarna gick till annat. Jag tror tyvärr inte det är första och sista gången heller.

  Svara

  Recktigt rötet som vi säger på slätta 😡

  Svara

  Jag är i modd? På grund av?

  Svara

   Jag blev också satt i modd, kan för allt i världen inte förstå varför.

   Svara

    Jag med…🤔

    Svara

  Finns väl ändå en speciell plats i helvetet för folk som tjänar pengar på sitt döende barn.

  Svara

   Jepp, de blir utsedda till en av 72 oskulder för självmordsbombare från IS.

   Svara

    Nästan så det är synd om självmordsbombarna då.

    Svara

  Så besviken jag blir nu, jag är en av dem som skänkte pengar till denna insamling precis som till kvinnan som faktiskt åkte iväg och blev behandlad men ändå inte klarade sig. Jag litade och litar fullt ut på bloggaren som uppmanade att skänka pengar till flickan, hon är god rätt igenom och ville bara väl.

  Svara

   Ett gott råd; lita inte på att du får sanningen från en som tjänar pengar på att förmedla ett budskap. Ta reda på fakta först det är inte så svårt.

   Svara

  I första hand föräldrarna! Sen kan man ju tycka att influencers måste kolla upp vad de ber sina följare att skänka pengar till ytterst petnoga.

  Svara

  Varför ligger din blogg på Bloggportalen ?

  Svara

  Camcam.
  Då det just nu tragiskt nog finns två liknande fall så behöver du tillägga att de skiljer sig åt. Kommentarerna visar att folk tror att detta är fallet om F vilket det inte är och papporna i det andra fallet är oskyldiga.

  Svara

  Har väl delats en sådan insamling här också?

  Svara

  Swish är stöld, tro inget annat när det gäller välgörenhet

  Svara

  Är det ”Rädda Fxxxxxa?”

  Svara

   Finns en ny Facebook sida. Rädda fxxxxxxx, bedrägeri och bluff. Hon och syskon ska ha blivit omhändertagna så kan nog stämma att det är ett av fallen

   Svara

  Just därför man aldrig sk skänka nå pengar ur sin egen ficka till någon som tigger online sådär hur hemsk deras story än är. Det finns alltid något som inte är som de angivs i storyn, gott om bedragare. Synd om barnen så klart men näe. Jag gillar inte såna inlägg där man uppmanas att ”skänk hit eller skänk dit pga den här stackars familjen som går igenom något hemskt”.. Ja finns många i världen som går igenom hemska saker men mina pengar ger jag inte av. Hur egoistiskt de än låter. Pga att så många luras. :-/

  Svara

  Insamlingen till Emely Ekstedt som helt blötlagt blev tyst? Nån som vet nåt där? Har förstått att hon är sjuk men vård kräver inte privata donationer i Sverige, och hon lever onekligen gott. Så kan inte se varför just hon behöver andras pengar. Eller Josefin T som samlade in pengar till sitt sjuka barn men spenderade pengarna på en tempursäng och kläder från mini rodini. JT har två trådar på Flashback.
  Gemensamt för båda insamlingarna; båda tjejerna levde/lever gott med en konsumtionsnivå som övergår de flestas. Startades på Facebook och aningslösa människor nappar direkt. Ifrågasätter man så blir man blockad. Sen blev det plötsligt tyst. JT kom det bevis för att hon förskingrade (bland annat) men EE vet jag fortfarande inte. Nån annan som vet?

  Svara

   Plötsligt, inte blötlagt..

   Svara

    k:kolla på mrkoll

    Svara

  Var det inte Julia Mjörnstedt som satte igång båda insamlingar? Grundaren till Ung Cancer?

  Svara

   Jo, eller i alla fall den som det skrevs om i DN. Det mediegranskande programmet Medierna i P1 sökte Julia Mjörnstedt Karlsten för en kommentar idag men hon ville inte vara med…

   Svara

  Så himla vidrigt!
  Men är ändå inte helt chockad
  Hur ska man kunna veta att främmande människor har ett sjukt barn? Tyvärr är det svårt att lita på människor i dagens samhälle…

  Svara

  Det stora bekymret med den här sortens insamlingar är inte de tillfällen då pengarna kommit på avvägar, utan att de går till oseriösa sjukhus. För om det verkligen är effektiv behandling mot cancer är det omoraliskt att inte låta världen ta del av metoderna, och om det inte är effektiv behandling är det omoraliskt att låta desperata människor betala jättesummor för den ändå.

  Svara

  Filters artikel handlar ju inte om den insamling där pengarna gick till Kronofogden. Detta känns lite otydligt i ditt inlägg här ovan. Det handlar alltså om två separata insamlingar där den med Kronofogden var aktuell för ca ett år sedan. Insamlingen Rädda Filippa där det istället köptes bl.a. en bil är fortfarande högst aktuell. Inte som pågående insamling men eftersom det pågår en förundersökning gällande grovt bedrägeri. Att flickan och hennes syster inte ens bor hos mamman längre är också något som är viktigt.

  Men jag förstår hur du tänker med ditt inlägg och jag anser att man som influencer har ett ganska stort ansvar när man sprider saker på sina sociala medier. Många tar deras ord för sanning och bryr sig inte om att själva granska insamlingen utan utgår helt enkelt från att den är legitim eftersom en influencer har ”gjort reklam” för den. Är man en offentlig person som påverkar tusentals av andra människor, ja då har man ett väldigt stort ansvar för vad man väljer att dela också.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.