Varför ha ett dop om man ändå inte vill blanda in hela ”gudsprylen”?

Men jag behöver lite hjälp från er. Jag ska skriva ihop ett körschema och det ska vara ca 30 min totalt med prat, ceremoni, sång, psalmer osv. Jag och Jocke är inte särskilt troende och där av gifte vi oss inte i kyrkan och har inte Lunabelles dop i kyrkan då det inte känns som oss riktigt.
Men där emot skulle vi vilja ha några psalmer eller dikter eller liknande som passar fint till ett dop.
Det ska alltså inte innehålla typ att det är Guds barn eller något sånt utan isåfall hellre ordet ”mirakel”. Förstår ni hur jag menar?
Om ni förstår så får ni gärna tipsa oss om fina psalmer och dikter som skulle passa till Lunabelles dop! 🙂//Jonna Lundell

De är inte troende, gifte sig inte i kyrkan och vill inte att psalmerna ska innehålla någon om Gud eller ”Guds barn” men ska ändå envisas med att döpa sin dotter in i kyrkan?
Jag undrar om Jocke och Jonna har någon aning om vad prästen kommer säga i ditt doptal eller tror de att de kan be hen avstå från hela gudsprylen? För präst ska de ha så det blir ett kristet dop även om det inte äger rum i en kyrka.
Förstår de att deras dotter per automatik blir medlem i Svenska Kyrkan i och med dopet?

Hur vore det med en namngivningsceremoni istället, där de kan styra helt själva istället för att försöka en av svenska kyrkans äldsta traditioner fri från allt som har med gud att göra?
För inte tusan handlar det om att det enda Jocke och Jonna med fast övertygelse tror på ur kristendomen är arvssynden och att de därför vill döpa Luna-Belle i fader, sonen och den helige andens namn?
För det är trots allt vad dopet handlar om och har ingenting med namn att göra överhuvudtaget, men det vette tusan om båda föräldrarna har koll på.

249 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Meh, låt dem göra som de vill. De vill väl ha traditionen.

  Svara

  Fast hon skriver ju att de inte ska ha dopet i kyrkan? 🤔

  Svara

   Camilla kanske menar att det blir kyrkligt/i kyrkans regi även om det inte är i själva byggnaden kyrka. Kyrka betyder ju även samfundet liksom?

   Svara

    Nej, det är inte vad hon menar. Läs vad Camilla skriver en gång till:

    ”De är inte troende, gifte sig inte i kyrkan och vill inte att psalmerna ska innehålla någon om Gud eller ”Guds barn” men ska ändå envisas med att döpa sin dotter in i kyrkan?”

    Svara

     ”In i kyrkan” betyder ju, i det här sammanhanget, inte in i byggnaden som är kyrkan utan just in i kyrkans samfund…

     Svara

     Ja dom skall döpa sin dotter IN I kyrkan. Inte inuti kyrkan. De skall ha en präst som skall döpa dottern = dottern blir medlem i Svenska kyrkan.

     😜

     Svara

     Läste inlägget några minuter efter nio, tror inte det stod så då, utan bara ”i kyrkan”. Var förvisso lite distraherad på gymmet men läste ändå om ett par gånger för att se så att jag inte missuppfattade texten.

     Svara

      haha varför läsa bloggar om man gymmar?

      Svara

       För att jag gillar att ha något att göra när jag vilar mellan seten.

       Svara

      Samma här. Läste även just den meningen flera gånger då det var så tydligt att Jonna skrivit att hon inte skulle döpas -i- kyrkan.

      Svara

  Jag vill gifta mig men absolut inte blanda in något äktenskap med någon.

  Svara

   Att gifta sig är bara ett kontrakt. Äktenskap är tiden ni lever tillsammans.

   Svara

    Swoosh…

    Svara

     Swoosh är ordet! Skrattar!

     Svara

      Anonym 21:08 missförstod nog lustigheten. Det är väl onödigt att göra sig lustig över det.

      Svara

   Vill du (inte) gifta dig med mig? 🌷😍❤

   Svara

    Absolut! Tills nöjen eller någon fager skiljer oss åt. 🥂 💐

    Svara

   ”Blanda inte in mig i vårt äktenskap!”

   Svara

    Fel. Blanda inte in mig i vårt förhållande.

    Svara

   Alla gör så nu för tiden, förlovar sig utan att meningen är att gifta sig, allt för en ring på fingret 😬

   Svara

    Också väldigt konstigt. Urvattnar verkligen begreppet.. Ingen fattade att man skulle gifta sig när man var förlovad. ”Va, ska ni gifta er också?!” Eh duh?

    Svara

     Ja. Fast vad är en förlovning. Inget som registreras, inget man måste göra för att sedan få gifta sig. Låt folk vara kära och ge varandra ringar om de känner för det. Ingen kommer till skada och det kostar inget att ångra sig. Bara ta av ringen och säga att man inte vill vara förlovad längel.

     Svara

  Jo, jag håller med. Riktigt konstigt att inte vilja ha något med ”gud” att göra men ändå vilja genomgå en kristen ceremoni för sitt barn i en kristen byggnad.

  Svara

   Jul o påsk är ju oxå kristna högtider. Känner rätt många som firar dessa utan gud inblandat…

   Svara

    Fast då är de väl inte i kyrkan?

    Svara

     Och det skulle inte familjen Lundell heller vara, såg jag nu när jag gick tillbaka och läste. Ignorera min kommentar.

     Svara

      Nej men de skall ha en präst!!!

      Svara

       Herregud (!) vad jag missar idag. Då får ni o-ignorera min kommentar igen då 😅

       Svara

        oj jag läste ”då får ni onanera min kommentar!” srry!

        Svara

         Whatever floats your boat 😉😂

         Svara

    Undra hur många icke troende som har begravningscermoni (vad det nu kan heta) i kyrkan, med präst och allt.

    Svara

     Som tur är så registreras inte sånt.

     Svara

     inte de som gått ur Svenska Kyrkan iallafall.

     Svara

   De ska ha en präst, inget annat. Är inte märkligt, det är tradition i Sverige att döpas i kyrkan, troende eller inte.

   Svara

    Ja det är vanligt. Men då kanske man får ta det med allt som kommer med, inte försöka förhandla bort prat om gud, i en kristen ceremoni liksom?

    Svara

   De ska inte vara i en kristen byggnad 🙂 läser du vad Jonna skrivit så står det klart och tydligt att se varken gifte sig i kyrkan eller ska ha sin dotters dop i kyrkan.
   Och det är väl hur många som helst i dagens samhälle som inte troende men som ändå väljer att gifta sig tillexempel, för att de tycker att det är en fin traidion 🙂 varför kan inte detsamma få gälla dop?

   Svara

    Men då får man väl fan ta prat om gud som kommer med på köpet? Haha.

    Svara

     Nej? Det behövs faktiskt inte. Är många präster som struntar i det om du ber dem och lägger upp det efter ens egna önskemål.

     Svara

      Nej. Då bryter prästen mot sina vigningslöften. Ett dop följer en särskild ordning och den måste prästen alltså följa. Gör den inte det så kan den bli av med sin vigningstjänst. Tro mig, präster gör inte som de (vi) vill i denna frågan. Har du stött på någon präst som gör det så anmäl den till domkapitlet i så fall.

      Svara

       Varför skulle jag anmäla någon som ställt upp för mig? 🤔

       Svara

        Här på Bloggbevakning anmäler vi allt och alla. Har du inte märkt det?

        Svara

         😂

         Svara

          Tack. Äntligen lyckades min vanligtvis torra humor nå fram.

          Svara

        För att om prästen har gjort något som innebär att den inte följt ordningen så kan det vara så att ditt dop, eller ännu värre, en vigsel inte är giltig. I de mest extrema fallen så har folk inte varit juridiskt gifta för att prästen har ”gjort som den vill”. Lite jobbigt, inte bara för prästen.

        Svara

         😂

         Svara

         Men är du dum eller? Äktenskapet är ett juridiskt och socialt kontrakt, inte ett kristet påfund. Det är inte vad prästen eventuellt säger/inte säger som gör det giltigt.

         Jag vet inte hur sjuka människors ”gud” förhåller sig till barn som inte är ”korrekt döpta” dock, där kan det mycket väl vara så att barnet inte är accepterat in i församlingen. Men barn till människor som tror att ”villkorslös kärlek” är beroende av vilka ritualer föräldrar bestämmer sig för att genomföra- har större problem än så. Det uppenbara, samt alla de svårigheter som kommer med att växa upp med förebilder som svär sig till en separatistisk ideologi – utan några krav på bevis öht.

         Svara

          När man ingår äktenskap i ett samfund så utövar prästen ett myndighetsuppdrag. Prästen i detta fallet har fått sin vigselrätt utfärdad av Kammarkollegiet, och måste därför följa samfundets ordning för vigsel för att vigseln ska vara juridisk giltig.
          (Varför fortsätter du att argumentera om sånt du inte känner till?)

          Svara

           Äktenskapet är ett socialt och juridiskt kontrakt.
           Snälla, vet du verkligen inte det här?

           Pröva att gå till valfritt samfund och be dem viga dig enligt hokus pokusets alla regler och se om ditt ”äktenskap” är juridiskt riktigt. I Sverige räcker det inte med att bli vigd av en vigselförrättare, varken borgerligt eller religiöst.

           Formulera dig bättre så jag förstår vad du menar först. ”I Sverige räcker det inte med att bli vigd av en vigselförrättare” – ?

           Lite som att vilja ingå äktenskap men ”kan vi välja bort det där med att ansöka om hindersprövning.. Det känns inte riktigt som oss.. sen är vi inte så mycket för att skriva på papper heller så det väljer vi bort.. vittnen känns också så ute, det vill vi inte ha..”

           Jag skulle anmäla dirrr om jag visste att en präst agerat fel. I mitt ursprungsland så gifter man sig först borgerligt och sedan i kyrkan. Båda ceremonierna sker oftast samma dag. Här i Sverige utför prästen båda vigslarna. Kan en präst från Svenska kyrkan välja att endast utföra den borgerliga delen? Agera så som en vigselförrättare från kommunen?

           Att använda en präst för ett dop så som Lundells tänkt sig låter förkastligt. Varför inte bara använda sig av en namngivningsceremoni med en officiant från kommunen närvarande… / Katoliken

           Men på riktigt. Tror ni att det räcker med att en präst säger några ord på ”rätt” sätt och vips har ni ett giltigt äktenskap. Det krävs lite mer.

           Y: vigselrätten är knuten till prästens egen prästvigning, och till samfundets ordning, så nej en präst får inte förrätta en borgerlig vigsel.
           G: du är fortfarande obegriplig. En vigsel är giltig om du har en vigselförrättare med giltig vigselrätt som följer ordningen som denna vigselrätt är utfärdad för, samt ett brudpar som har en giltig hindersprövning och svarar ja på frågan om de vill gifta sig.

      Som sagt, inte ok nej. De kan väva in mycket personligt, har varit med om det på begravningar mest, svenska kyrkans präster är rätt tillmötesgående.. Men ta bort helt, nej.
      Sen kan man ju undra varför man ens skulle be om det? Om man inte är troende, inte vill ha med prat om gud, varför inte göra det helt fritt från religionen istället? Känns lite respektlöst och meningslöst? Skulle man göra samma i en moské eller synagoga? (Förutsatt att man inte har koppling till de religionerna heller, kanske finns folk där som beter sig likadant, vad vet jag).
      Obs är ej troende själv.

      Svara

    Fast nu går jag efter det som står i camcams text och hon har visst missat att skriva att det inte ska vara i kyrkan utan skrev att det ska det,

    Svara

     Vet inte om det är redigerat men det står inte så nu, utan Camilla har skrivit ett stycke om att döpas in i den svenska kyrkan, nämner inget om den fysiska platsen. 🙂

     Svara

   Läs Jonnas text, hon skriver att dopet EJ sker i kyrkan

   Svara

    Men det spelar ju ingen roll, ett dop med en präst är fortfarande ett dop.

    Svara

  En del väljer ju att låta barn döpas så att dom inte ska behöva döpa sig som tonåringar i fall dom vill konfirmera sig.

  Svara

   Sämsta anledningen jag hört att döpa ett barn… Jag är varken döpt eller konfirmerad. Jag var så satans (hehe) glad att jag inte var döpt när jag var tonåring för jag ville inte ens gå in i kyrkan på skolavslutningarna. Yes, helt av egen vilja redan från klass 4 utan påverkan av andra.

   Skulle aldrig döpa mina barn ”OM dom vill konfirmera sig sedan”. Jag hoppas att mina barn INTE konfirmerar sig faktiskt, men det är inget vi pratar om. Dom får göra som dom vill såklart! Men konfirmerar man sig så ska det inte vara för gåvorna – det som dom flesta faktiskt gör det för. Jag kommer inte ge dyra gåvor OM något av mina barn konfirmerar sig.

   Svara

  På tal om kyrkor så gjorde Alex Schulman bort sig rejält igår:

  https://samnytt.se/wp-content/uploads/2019/04/Schulman.jpg

  Svara

   Kan inte öppna länken??

   Svara

   Gjorde bort sig? Hahah. Det här är en del av hans humor. Han vet att det är bedrövligt och att många sörjer detta överallt och då blir det liksom en grej att göra det motsatta. Men alla som kännr honom vet att han är oerhört känslosam och självklart tycker att det är sorgligt att katedralen brunnit.
   Vad man sedan anser om den sortens humor är en helt annan sak. Jag skulle inte skriva så till en sådan bild men jag förstår tanken med den.

   Svara

  Haha, kom att tänka på den här sketchen med Felix Herngren. 😀

  Svara

  Människor som inte vill ha dop eller ha med kyrkan att göra brukar väll antingen skippa hela biten eller hålla namngivelse, vilket är typ samma sak men utan kyrkan. 😊

  Svara

   Exakt så! Herr och fru Lundell känns bara extremt okunniga och larviga när de håller på så här 🤦

   Svara

  Står ju att de inte ska döpa henne i kyrkan. Kan de inte bara få göra på sitt sätt? Är detta vad de vill så låt dem. Varför blanda in vad DU tycker. Det är inte ditt barns dop. Du behöver liksom inte ifrågasätta deras dotters dop. Så onödigt 🙂 Du har ofta en poäng när du skriver om dem, men här var du bara gnällig. Finns verkligen ingen anledning för dig att tycka till om detta. De gör på sitt sätt.

  Svara

   Men den här bloggen och vi som läser lägger väl oss i grejer vi inte har att göra med hela tiden (och det är helt ok alltså). Annars kan vi ju lika gärna skita i den helt haha. Finns ändå en poäng i att ifrågasätta det här med att vilja ha en kristen tradition/ceremoni men undvika gudsprat? Ganska vanligt att brudpar försöker få bort sånt samt psalmer när de väljer ett kyrkligt bröllop. Folk vill ha kakan och äta den (eller ha kakan och peta ur russinen som de inte vill äta) 😉

   Svara

    Jo fast kritiken var ju bara märklig när hon inte ens verkat läsa texten. Hon ifrågasätter varför de ska vara i kyrkan när texten hon citerar klart och tydligt säger att de inte ska vara den. Och jag har inget emot denna bloggen 🙂 men just detta inlägget kändes bara onödigt och gnälligt. Man behöver inte ifrågasätta hur någon annan väljer att göra med sitt barns dop. Speciellt inte när man inte ens brytt sig om att läsa vad det faktiskt står.Det står jag fast vid.

    Svara

     Genom att de väljer att låta barnet döpas av en präst så döps barnet in i svenska kyrkan. Oavsett om dopet äger rum utanför kyrkan. Så tolkade jag Camillas text.

     Svara

      Exakt! Var det så otydligt verkligen? Även om du inte döps I kyrkan så döps du IN I kyrkan.

      Svara

       Är väl en fördel om barnet vill konfirmeras osv? Är ju bara att gå ur sen. Är faktiskt tacksam att jag döptes som bebis, hade aldrig ställt mig som tonåring i den där lilla poolen och blivit döpt. Usch. Hade vänner som gjorde det, skämskudde. 🙈🙊

       Svara

        Pool?

        Svara

         Dopgrav kanske? Finns i tex Pingstkyrkor och andra frikyrkor.

         Svara

        Du måste verkligen ha konfirmerat dig av rätt anledning? Låt mig gissa. Presenterna? 😉

        Svara

         Nä, vännerna och lägret. 🙂

         Svara

          Vännerna, lägret och presenterna var rätt anledningar för mig, de ENDA anledningarna.
          Speciellt eftersom jag var 14 år. Om kyrkan slutade haffa bebisar och tonåringar och istället väntat tills folk når vuxen ålder; hade de fått folk som gjorde detta av ”rätt” anledningar.

          Men kyrkan skulle inte göra så, de vet att de till stor del överlevt pga tidig indoktrinering. Hade människor fått vänta hade det sett sämre ut 😂

          Svara

           Där har du fel. Det finns massa ungdomar som konfirmerar sig pga kristen tro.

           Ok. Kolla statistiken. Hursomhelst var poängen att det finns ett klart syfte med att inte låta folk vänta tills de är gamla nog att tänka kritiskt.

         Jag är föresten fortfarande med i Svenska kyrkan. Hade ändå inte ställt mig i den där poolen.

         Svara

          Så inte frikyrka? Vill fortfarande veta hur detta gick till 😄 Antog att man döptes vid dopfunten som bebisar när det gäller svenska kyrkan.

          Svara

           Mina vänner som döptes så gjorde det i pingst. Jag valde att konfirmera mig i missionskyrkan.

           Jag konfirmerade mig i Svenska kyrkan. På vårt läger fick de som inte redan var döpta en dop ceremoni vid och i havet.

         Du är en jävla råtta, så elak många ggr

         Svara

          Lite svårt att se vem det är till i en lång tråd, men jag gissar att du menar Bloggerskan. När hon ser det imorgon, tar hon bort kommentaren och troligen sätter ditt IP-nr i moderering. Kör du med VPN är det inget problem.

          Svara

          Om du är följare (riddare) till Jockiboi och Jonna: Hahaha, där fick ni igen lite av den skit som ni själva spridit mot andra i många år. Svinhugg går alltid igen, ALLTID.

          Svara

       Svenska kyrkan och dess medlemmar skall vara glada att folk döper sina barn (även om jag tycker att det är fel att ta såna beslut åt barn. Skulle aldrig låta någon ”tvätta” bort mitt barns ”arvssynd” och därmed ”välkomna” hen in i en skara människor som tänker så) , för utan dessa barn och de vuxna som stannar kvar i kyrkan pga bekvämlighet; hade kyrkan inte setts i statistiken. (Förr var det tvång och hot om helvetet som höll kyrkan levande. Plundringar stöld och mord lade grunden. Nu är det dumma, lata bekväma människor. Utan dem hade ni inte setts på kartan.

       Med det sagt tycker jag att det är fasligt dumt att som icke-troende blanda in en präst här. Och kontraproduktivt för samhällsutvecklingen, de flesta människor idag är för pålästa och fria för att tro på sagor.

       Svara

        Tror att du har missuppfattat detta med dopets innebörd. Arvssynden var det länge sen man trodde på! Det är INGET som förkunnas i kyrkorna idag, inte heller i dipsammanhang. Om jag inte vore så trött skulle jag skriva mer om det, men det är inte jättesvårt att själv hitta info om detta om du är intresserad.

        Svara

         Du menar att man inte tror på arvssynd inom kristendomen?
         😂😂😂😂

         Antar att du är en av de 95% av alla kristna som aldrig läst Bibeln, men ”tror på” den ändå och tycker den är vacker? Läs den istället för att argumentera med mig 🙂

         Svara

          Du kan vara lugn, jag har läst den. Högt varje söndag jag tjänstgör i gudstjänster och på grundspråket under utbildningen till präst 😊 Vi förkunnar inte arvssynden i kyrkan. I alla fall inte på det sättet tex Augustinus menade, vilket är det sättet de flesta tänker när man hör begreppet. Sedan finns en teologisk diskussion om man ska prata om ansvar till kommande generationer som en nytolkning av arvssyndsläran, ”arvsansvar”, som tex Anna-Karin Hammar har skrivit en del om.

          Svara

           Vilket ”grundspråk”? Som präst borde du veta att Bibeln är en samling texter av mestadels okänt ursprung som har samlats ihop under nästan 1000 år. Sen har det dragits ifrån å lagts till, för att passa diverse tyranniska ledares agendor. Evangelierna skrevs inte förrän över 100 år efter Jesus påstås ha levt.

           Är du präst borde du veta detta, du borde VERKLIGEN veta att hela tramset är byggt på idén om arvssynd, och nej det är ingen ”metafor”. Din gud dödade enligt din bok hundratals spädbarn pga deras anfäder synder tex.

           Vilket språk har du läst den på? Har du läst Sinai Bibeln och jämfört Med King James? Om ja, vad har du att säga om det?

           Please… 😂

           Katolska kyrkan dömer inte längre spädbarn som gått bort innan de döpts till helvete, limbo, skärseld.
           Inte i regel iaf, vissa inriktningar har höjt åldern till hela 8 år.

           Men det är ungefär så mycket som ändrats . Frågan om arvssynd har INTE ändrats. Hur mycket apoligetics än försöker förklara bort det

           Grundspråken är hebreiska och grekiska. Vissa delar av det som kalla den hebreiska bibeln (GT om man så vill) har möjligen andra tidigare versioner på tidigare semitiska språk. Men de texter man utgår ifrån idag och använder i översättningar är de som återfinns i Biblia Hebreica Stuttgartensia (BHS). Evangelierna och epistlarna är skrivna på grekiska. De tidigaste texterna där är från ca 45 e Kr.
           Vet inte riktigt vad du menar med ”Sinai bibeln”… men ja, jag har jämfört olika bibelöversättningar, främst på hebreiska, engelska och svenska. Intressant!
           Tror inte att jag behöver bevisa mer för dig eftersom du känns som ett troll, så jag slutar nog vår ”diskussion” här, för vi kommer nog inte så mycket längre känner jag.

           Du vet inte vad jag menar med sinai-bibeln?

           Case closed. 😂

           (Nej, de tidiga texterna är inte främst skrivna på grekiska och hebreiska.)

           Ok om du vet det, vilka språk är de skrivna på då? Är främst intresserad av nya testamentet.

           Klart att du inte kommer längre i en diskussion du inleder med att ljuga.

           Vad hände med arvsynd? Du slutade helt plötsligt prata om det ämnet.

           Finns inga dummare människor än religiösa som skall försvara sin religion och tror att de kan basera sina argument på samma sak som de baserar sin tro: ingenting och en övertro på att alla andra är lika okunniga som dem.

     Tolkade inte kyrkan som byggnaden utan tron/religionen i den här texten. Förstår inte riktigt varför vi/C inte ska lägga oss i detta men andra saker är ok? Det är ju lite av en nutidsgrej också i en större kontext än bara J och J. Folk vill ändra på en massa saker så det passa preeeecis dem.

     Svara

  En del präster har inga problem att skippa allt med gud. När vi begravde morfar pratade prästen om händelser i världen som inträffade under hans liv (Morfar älskade historia), pratade om hans favorit låtar och filmer, intressen och om familjen. De spelade bara låtar som vi valt, inga psalmer.

  Svara

   Präster pratar alltid om dey som hände i personens liv i det som kallas griftetal. Är du helt säker på att inga psalmer förekom?

   Svara

    Varför använder folk ens präster om de inte vill ha med kyrkan att göra? Tycker det är så konstigt.

    Svara

     Min mormor var troende, morfar ville ha samma präst som hon hade. Det var hans önskan.

     Svara

     I begravningssammanhang handlar det om att följa den avlidnes önskan. Är den medlem i kyrkan så har man en kyrklig begravning för den personen (om den inte har uttryckt annat såklart). Så där handlar det faktiskt inte om vad de anhöriga vill.

     Svara

    100% säker.

    Svara

  Min lillasyster döptes hemma i huset, de kan ju göra något sådant om de inte vill in i kyrkan? 🤔

  Svara

   Det står i texten att de inte ska vara i kyrkan. Förstår att du kanske inte läst allt. Men supermärkligt av Camcam att lägga in bild på texten Jonna skrivit och där under ifrågasätta varför de envisas med att döpa sin dotter i kyrkan när texten hon citerar säger klart och tydligt att de INTE ska döpa henne där 😂

   Svara

    Sak samma typ då de ju ska ha en präst. Prästens och ceremonins innebörd förändras inte för att den är utanför EB viss byggnad.

    Svara

    Fast dopet är en kristen akt. VAR man är inte det viktiga. Så det Camcam skriver är verkligen vettigt.
    Det är otroligt märkligt det Jonna skriver.

    CITAT:
    Dop är den övergångsrit genom vilken någon upptas i den kristna kyrkans gemenskap.
    Dopet är i flera kyrkosamfund ett sakrament, och nödvändigt för att en person skall kunna upptas i kristenheten. Många samfund menar att med dopet blir människan född på nytt i Jesu namn, medan andra ser dopet som en synlig bekräftelse på en persons val att vara kristen, efter en pånyttfödelse.

    Svara

     👏🏻👏🏻👏🏻

     Svara

    Läs Cams text igen, snälla 🙏 Hon skriver ”in i kyrkan”, inte i kyrkan… Viss skillnad på det.

    Svara

     Väljer alltför oftast läsa det som står i originaltexten, det som kommer sen är Camillas förvrängda trams kryddat med hennes s k ”humor ” som är så krystat och haltande

     Svara

   De ska inte vara i kyrkan skriver Jonna. Var, när och hur får de väl bestämma själva

   Svara

  Det är faktiskt en smula märkligt att låta en präst inviga barnet i församlingen samtidigt som man inte vill känna vid sagde prästs gud. Varför inte bara köra på en borgerlig namngivningsceremoni? Fråga EBT om hon är på vetja!

  Svara

   Nej, gör inte det. Kändes så otroligt oseriöst att de partiledaren stå och skaka rumpa på massa insta storys. Usch, människor som ska styra vårt land..

   Svara

    Ja, fyfan för att dansa. Usch! Så oseriöst att vara människa och inte maskin.

    Svara

     Nej. Hon får gärna dansa. Men personen som styr vårt land ska inte twerka tillsammans med influencers som lägger ut allt. Det är fruktansvärt oseriöst.

     Svara

      Vilken himla tur att hon inte gjorde det då 🙂

      Svara

   Men de kanske vill att hon ska vara döpt och sedan kunna göra ett val i framtiden ifall hon vill vara meflem i svenska kyrkan 🙂 . Underlättar ju om hon vill konfirmera sig osv i framtiden. Så ser inga konstigheter. Men sen såklart vill man kanske utforma själva ceremonin så att man som föräldrar känner sig bekväm med den. Är de själva inte speciellt troende så är det väl helt okej att utesluta vissa saker.

   Svara

    Men det är ju det som inte är ok? Hålla på och tramsa, alla ska anpassa sig efter precis vad man själv tycker och känner! Vilja ändra på traditioner man inte ens är en del av i vanliga fall? Inser att jag låter som minst 80 nu men seriöst vad är det med vissa människor? (Avser inte dig som kommenterade utan de som beter sig så).

    Svara

    ”Bekväm med”. Det är en religion, ett samfund, take it or leave it. Gillar inte begreppet snowflake i vanliga fall men just nu känns det passande.. 😄
    /Ateist

    Svara

  *”i Faderns och Sonens och den helige Andes namn.” Rätt ska vara rätt.

  Svara

   Eller hemlige Anders namn kanske prästen kan säga om man nu tycker det känns fel med det religiösa?
   (Ja jag är trött, förlåt.)

   Svara

    Gaaahhhh 😂😂😂
    Mvh Lika trött tydligen 💤

    Svara

   *Andens namn, ska det vara

   Svara

   Heliga🦆

   Svara

    Skulle vara en emoji på en anka där oxå 🦆🦆🦆🦆

    Svara

     Som visst syntes plötsligt…

     Svara

    😄👏🏻
    Quack!

    Svara

     Jag går o lägger mig nu..

     🦆

     Svara

  Vet inte varför det irriterar mig så mycket men namngivningsceremonier är det TÖNTIGASTE JAG VET!!!!

  Dopet handlar inte om namnet. Det handlar bara om att du blir medlem i kyrkan. Så att ha en ceremoni om namnet är inte synonymt.

  Att ha en namngivningsceremoni är bara en ursäkt för att få presenter till sitt barn 🤷🏽‍♀️

  Svara

   Nja, eller ha som en välkomstfest för en ny familjemedlem? Ett dop samlar ju ändå de närmaste och man vill kanske ersätta just den delen. 🤷🏻‍♀️

   Svara

    En välkomstfest hade varit en rimlig sekulär motsvarighet till dopet (där barnet välkomnas in i församlingen). En namngivningsfest tycker jag är asmärkligt, bjuder man in släkt och vänner för att bevittna ifyllandes av en blankett till Skatteverket då eller?

    Svara

   Ja namngivningscermonier, babyshowers och möhippor är tveklöst det töntigaste jag vet.

   Svara

    Jag skriver under på namngivningsceremoni och babyshower, men inte möhippa. Där får man ju inte presenter. Eller är det bara mitt kompisgäng som fixar lite roliga aktiviteter, lagar mat och sen går ut på fest? Är det kutym att ge presenter egentligen?

    Svara

     Tror inte att det är själva presentgivandet som skaver hos mig utan jippot i sig. Mardrömshippan är ju att springa runt lite småfull på stan iklädd en tylllkjol, krona och ett sånt där band som det står ”bride to be” på och göra en massa löjliga saker som att dela ut kramar, följt av ett entourage av tjejkompisar som är likvärdigt fulla och spelar musik från en bärbar högtalare. Hade kanske avlidit själsligen.

     Svara

      Oj, jag har varit på min beskärda del av möhippor och INGEN har gått till som du beskriver. Har upplevt Segway polo, höghöjdsbana, spa, mysiga middagar och härliga utekvällar men fantastiska tjejgäng. Möhippor är det bästa som finns❤️

      Svara

      Amen!!

      Förstår inte varför möhippor alltid ska bli till jippon?? Varför inte bara köra på en trevlig middag och ev. utgång om den blivande bruden tycker om sådant? Hade mina vänner försökt få mig att störa främlingar på stan och klä ut mig hade de inte varit välkomna till bröllopet längre…

      Svara

   Att en namngivningscermoni eller välkomstfest inte motsvarar ett dop är väl själva poängen när man väljer bort dopet? Du borde väl snarare störa dig på folk som döper in sina barn i svenska kyrkan men inte vill ha med Gud att göra alls (som Jocke och Jonna då).

   Att ha kalas för att få presenter tror jag de flesta slutar med i tonåren faktiskt, väldigt ambitiöst att ordna med en fest och massa mat och grejer för att få betalt med diverse halsband med månadsstenar från guldfynd och mitt första år-böcker. Tror snarare man vill fira att man fått ett barn ihop med folk man tycker om och samtidigt passa på att bjuda släkt och vänner på en trevlig tillställning.

   (Men OM man faktiskt är ute efter presenterna skulle jag nog rekommendera dop ändå, verka råvara kutym att köpa dyrare grejer då)

   Svara

   Man blir väl automatiskt medlem i Svenska kyrkan när man födds? (Eller någon gång där omkring) inte för att man döps?

   Svara

    Nej, inte nu längre. Det var så fram till år 2000.

    Svara

   Tillägg: töntigaste tillställningen måste ju ändå vara en babyshower som man ordnar åt sig själv.

   Svara

    Haha gud, va? Gör folk det? *Varför är jag förvånad?*

    Svara

     Jojo det gör folk, senast i raden var Kenza.

     Svara

    Jag har en vän som är ett enormt control freak som inför sin möhippa delade upp uppdrag till sina vänner, typ ”Du får styra upp om de andra kommer med för vilda förslag på aktiviteter”, ”Du får sköta maten” o.s.v… Så tröttsamt.

    Svara

   Haha håller med! Tänker på det där avsnittet i Sex and the City när Carrie blir så trött på att konstant behöva köpa presenter till vänner som gifter sig, har baby shower, har dop, barnkalas etc etc…

   Svara

  Så många butthurt kristna här. 😂

  Svara

   Sverige är väl fortfarande ett kristet land, även om vi inte är särskilt religiösa?

   Svara

    nej, sverige har ingen statsreligion. stat och kyrka är separerade sedan år 2000.

    Svara

    och hur tänker du att man är kristen utan att vara religiös?

    Svara

     Vi kan ta det en annan gång mera seriöst. Ikväll har jag bara larvat runt i detta kommentarsfält.

     Eftersom du skrev i en annan kommentar, att du var av judisk börd kan jag vara seriös om detta: Det har levt judar i Sverige många hundra år och de har aldrig stört eller gjort något väsen av sig. Varit flitiga, arbetsamma och hjälpt till att bygga upp landet.
     En reflektion bara, för att vi pratar om olika religioner.

     Svara

     Svar till dig rebecka hamnade i modd. Tidstämplat 23:00. Titta senare eller imorgon.
     Glömde att ord som j*dar och j*disk börd är ord som automatiskt hamnar i moderering.

     Svara

     facepalm på dig

     Svara

      Du svarade väl rebecka? Vad är det som är ( på svenska) suck och signalerar således hopplöshet = facepalm med rebeckas fråga?

      Svara

   Nja så behöver det inte va. Jag har svarat på kommentarer och är inte troende alla. Därför väljer jag också att hålla mina ”riter” utanför religionen istället för att gå in och försöka ändra på dem för att passa mig…

   Svara

    ”Därför väljer jag också att hålla mina ”riter” utanför religionen istället för att gå in och försöka ändra på dem för att passa mig…”

    Ja, för religion har ju aldrig försökt ändra på någon/något för att passa den. Hela vår lagbok är i princip baserad på ”kristna värderingar”. Därför var det lagligt att v**dta sin hustru långt in på andra halvan av förra seklet. Därför tog det så lång tid för att realisera samkönade äktenskap. 😂😂😂

    Svara

     Jamen, Sverige är väl ett kristet land? Fast vi numera inte är särskilt religiösa.

     Svara

      Nej, Sverige har ingen statsreligion

      Svara

       Nu nä, men tidigare då? Innan stat och kyrka skildes åt.

       Svara

     Tror vi pratar om lite olika saker. Jag är som sagt ateist och menar inte att försvara religionen. Tycker dock att man får ta den eller lämna den så att säga ( nu snackar jag inte lagar och sjuka värderingar utan just prat om gud i en kyrklig ceremoni). Tycker det är lite absurt.

     Svara

      Jag tycker att det är absurt att visa ”respekt” för en vanföreställning, speciellt med tanke på att människor med denna vanföreställning alltid har begärt att samhället och människorna i det skall anpassa sig efter deras fantasier. Det är vad jag menar.

      Svara

   Tycker det handlar mer om att visa respekt och förstå att man inte alltid kan få som man vill. Plus att vara lite intelligent.. En religiös ceremoni utan religiösa inslag.. Why??

   Svara

    Vill plugga på universitet men tänker inte gå på föreläsningar eller göra tentor, ”känns inte som jag”.
    Eller läsa till läkare men vill gärna att de tonar ner det där med människokroppen, inte riktig min grej.

    Svara

     Vill bli läkare men är dålig på kemi, matte och biologi… Så jag vill skippa det.

     Svara

     Lite som att vilja bli barnmorska men vägra assistera aborter

     Svara

     👏🏻👏🏻👏🏻

     Svara

   Va? Oj vad olika man kan uppfatta. Jag tycker inte alls det finns kristna som tar illa upp här. Det enda som påpekas är väl det konstiga i att vilja döpa in i kyrkan, men inte ha något prat om gud?

   Svara

   Eller så är man bara trött på att folk ska hitta på evenemang för att roffa åt sig mer presenter och pengar….?

   Svara

  Fast dop idag är väl mer som en social tillställning/mingelfest. Med chans på massa presenter så man slipper köpa själv. I detta fall hoppas de väl på en hel del spons och samarbeten som extra krydda 😁✌️

  Svara

   Då kan man ha en namngivningscermoni ist.

   Svara

   Det kanske det är för vissa, men av de jag känner som döpt sina barn har det varit pga kristen tro.

   Svara

  Ok för att få bort alla missuppfattningar som redan verkar förekomma här: väljer man att döpa sitt barn (eller att döpas själv som vuxen) i Svenska kyrkan så blir den som döps för det första medlem i Svenska kyrkan. Sedan följer dopet en given ordning som finns att hitta i Handbok för Svenska kyrkan (finns att läsa på SvK hemsida för den intresserade). I den ordningen finns ganska många olika alternativ på böner m.m. men ordningen följs, det går i te att ta bort något. Sedan går det att lägga till sånger och dikter tex. Minst två psalmer ur den svenska psalmboken ska också ingå. Ett dop kan ske i kyrka eller på annan plats. Prästen ska också hålla ett för situationen anpassat doptal. Dey går inte att ”ta bort” Gud, det går inte att ändra i gudstjänstens ordning (lägga till moment är ok, efter samtal med präst), och det går inte att byta ut palmerna mot andra sånger. Dopet är ett sakrament i Svenska kyrkan och en förutsättning för konfirmation. Jag Ian garantera att den präst som gör ”som den vill” eller inte följer minst det jag skrivit här knappast existerar utan att bli anmäld till domkapitlet, eller då har ni varit på ett dop/namngivning i ett annat sammanhang (de missförstånden förekommer). En präst i SvK får inte heller utforma andra typer av liknande cermonier själv, typ namngivningsceremoni, eller ens delta i dem. Hoppas Jocke och Jonna hittar ett sammanhang som känns rätt för dem, för de verkar inte riktigt ha koll på detta med dop, än i alla fall.

  Svara

   Tack och bra svar. Själv orkade jag inte utbilda folk om detta. De kan väl googla, tänkte jag.

   // Kantor/kyrkomusiker

   Svara

    😊 (Så många autokorrekt här, inte första gången psalmer blir palmer tex 😄)

    Svara

     Spelar ingen roll för mig. Jag läser översiktligt och förstår jag inte innehållet, DÅ läser jag en gång till och ser stavfel m.m. Alltså, så upptäckte jag inte det du själv rättade, utan förstod innehållet ändå.

     // Samma musiker

     Svara

      Men vad sjunger du i det lågmälda partiet i Otto Olssons Advent då? Där uppmanas någon väl att komma med just Palmer! (Jag brukar tänka att det känns sjukt opraktiskt!)

      Svara

     Hehe, ett tecken på det sekulerade Sverige måntro? 😆🌴

     Svara

   (Såg en liten sak som kan missförstås här. En präst får såklart delta som gäst i namngivningsceremonier. Däremot inte medverka aktivt eller leda en. Var ”tvungen” att korrigera detta 😊 ni anar inte hur många missförstånd som finns kring detta yrke..!)

   Svara

   Skönt med en vettig kommentar här inne i alla fall.

   Svara

   Blev nyfiken, vad menas med att inte få delta i namnsgivningsceremoni? Får en präst vara närvarande som gäst, t.ex. som kompis eller syskon till föräldrar som valt att ordna en sådan ceremoni, men bara inte ”hålla i” den själv?

   Svara

    Ah ojdå, du hade visst redan svarat på det själv haha. Never mind 🙂

    Svara

   De är inte för inte……
   Lägst förtroende i sociala medier redovisades….
   Dumheter…..

   Svara

  Jag kan hoppa in! Enkelt att hyra en präst-outfit, eller köpa ett på Butterick’s, och lajva ett dop. Men seriöst: kära nån. Det är så att almanackan stannar.

  Svara

   Haha. Finns Butterick´s fortfarande?

   Svara

    Japp

    Svara

    De sponsade Blondinbellas Halloweenkostym…..

    Svara

     Yes! Där fick vi in henne under detta inlägget också!

     Svara

      Jag är hemskt ledsen att jag triggade igång Bellanötterna med min fråga, 21:44.

      Svara

       Glömde 🙂 🙂 🙂

       Svara

  Låt dem göra som dem vill, vad fan har vi med det att göra, bara tröttsamt alla dessa kommentarer😏

  Svara

   Låt dem göra som de vill! Skriv bara dom om du inte vet skillnaden på de och dem!

   Svara

    Fy på dig att anmärka på de/dem. Det är dålig stil av dig, tycker jag.

    Svara

     mig tycker att det är dålig stil av du att säga så till jag.

     Svara

      🤭🤣

      Svara

      Larva du dig. Det är ett problem när folk här i kommentarsfälten inte vågar skriva, för att de blir påhoppade när de gör fel med stavning, grammatik, meningsuppbyggnad m.m. Förstår man inte sammanhanget trots mindre skrivfel, är man nog lite pantad.

      Svara

    Det ser bättre ut med de eller dem istället för dom, även om det används fel. Dom är accepterat i skrift, men ser bonnigt ut.

    Svara

     Inget ser värre ut än ”dem” när det ska vara ”de”…

     Svara

      Jooo, ”dom” ser jävligt bonnigt ut.

      Svara

       Alltså, ”dom” ser hemskt ut, men vi får nog agree to disagree (eller som autokorrekt vill skriva ”fosfater”) här. Jag tycker ”dem” felanvänt är fulast 😄

       Svara

        Du har ju rätt att det ser hemskt ut, MEN det är vidrigare med detta rättande av hur folk skriver. Flera har tidigare skrivit att rättandet gör att de tvekar att skriva och så ska det inte vara. Därför ville jag trycka till Hedwig lite.

        Svara

         Jag förstår vad du menar så jag föreslår att vi släpper grammatiken fri! Låt folk säga och skriva precis vad man själv vill helt enkelt. Eller varför inte skippa räkneregler också och låt folk tro att 1+1 = 5. Eller varför inte bara avskaffa hela skolsystemet när vi ändå håller på för folk kan ju bli tveksamma och osäkra om någon berättar att 1+1 faktiskt är 2 eller att dem inte är utbytbart med de.

         Svara

          En gång till: Det är ett problem när folk här i kommentarsfälten inte vågar skriva, för att de blir påhoppade när de gör fel med stavning, grammatik, meningsuppbyggnad m.m.
          Min lilla käpphäst.

          Svara

          Drama queen

          Svara

         Jag kommenterar aldrig någonsin när folk skriver fel, men när man vet om det ska vara de/dem är det svårt att inte tycka att det ser dåligt ut.

         Svara

   De är korkade. Kanske nån annan får lite upplysning här så präster slipper bli trakasserade med folks konstiga krav? 😄

   Svara

    För att inte tala om Jockibois o Jonnas följare från mellanstadiet. De kan trakassera folk har vi lärt oss nu. Stackars den präst som inte gör som J & J önskar.

    Svara

  Alla är vi saliga i vår egen tro. Jag kan inte påstå att jag är troende, snarare agnostiker. För mig var det ändå viktigt att döpa vårt barn i svenska kyrkan. Jag tycker i efterhand att det var en mycket vacker och känslosam akt som skänker mig glädje i efterhand. Kalla mig hycklare eller underliggande troende, inte vet jag. Dopet var viktigt iaf.

  *För alla som skriker om gåvor och grejer vill jag tillägga det att vi undanbad oss gåvor till vårt barn. Vi bad istället om bidrag till valfri välgörenhetsfond som låg givaren varmt om hjärtat om det var viktigt att ge något, men att närvaron som var viktigast.

  Svara

   Så länge du inte försökte få dopet att handla om andra saker än gud, skulle jag aldrig kalla dig hycklare 😊

   Svara

    Nej det gjorde vi aldrig. Tack för din kommentar, kul att höra hur någon annan tänker om det! 🙂

    Svara

  Vi ville ha ceremonin i trädgården med Gud och allt. Men det var totalt stopp. I vår församling har vi gudstjänster i kyrkan.

  Svara

  Jag tor att det är så här: De fick inte livesända dopet från kyrkan och därför vill de inte döpa ungen i där. Jämför Jonnas förlossning. De åkte till ett annat sjukhus, för att de inte fick livesända födseln från ”hemmasjukhuset”.

  Svara

  Ett tillfälle att samla alla såklart! 😂

  Svara

  Det måste väl ändå vara helt upp till dom själva att ha, de gillar väl själva traditionen i sej. Farmor o farfar osv vill ju ha bilder o minnen från alltihop…

  Mvh Gerra…

  http://www.gerra.se/

  Svara

  folk har så märkliga saker för sig när det kommer till sånt här. man blandar ihop tradition och religion, tycker det är väldigt märkligt när mina orkristna vänner döper sina barn i kyrkan samt gifter sig i kyrkan ”bara för att”. präster står där och pratar om gud osv och dom själva står och flinar lite obekvämt. det märkligaste jag hört dock är när folk, främst äldre typ 70+, ska prata religion och historia med mig och påstår att alla som föds och bor i sverige automatiskt blir kristna för det är ett ”kristet land”. jag kontrade med att en person är kristen om den tror på kristendomen (no shit eller) och jag blir inte buddhist för att jag flyttar till tibet. är för övrigt judinna men enligt dom var jag verkligen kristen för att jag råkar bo här :s

  Svara

   Men jaa, tack! Folk är så bundna vid att ”det ska vara så”, fast sen ville egentligen inte alls ha det så..
   Har också stött på det där med ”född/bo i Sverige = lika med kristen” fast från yngre personer än så. Jag föddes in i svenska kyrkan som man gjorde då samt döptes, men har gått ur och tror ej. Hur kan jag då vara kristen? 😄

   Svara

   Fast tradition och religion går ju ofta hand i hand. Jag har faktiskt inga större problem med att folk som inte vill kalla sig religiösa vill tex döpa sin barn eller gifta sig i kyrkan. Uppenbarligen betyder platsen eller riten något, för det är sällan helt övertygade ateister gör en sån sak. Det är liksom inte så att man behöver skriva under på varje rad i trosbekännelsen för att få komma in i kyrkan, och jag kan tycka att det ändå är fint att ha så låga trösklar att man välkomnar alla, utan att kräva ett visst mått av tro. Alla har inte heller ord för vad de tror på, och det måste också få vara ok. Man ska inte underskatta betydelsen som traditionen har för folk.

   Svara

    Självklart ska det vara ok. Men inte att försöka förhandla bort själva religionsbiten. Då vill man ju egentligen ha något annat?

    Svara

     Absolut!

     Svara

  Känns som när Alex och Anna skulle gifta sig i solsidan. Bröllop i kyrkan men inget snack om gud…

  Svara

   Såå vanligt i verkliga livet också. Om
   man läser typ familjeliv eller bröllopstorget.se. ”Hur kan vi få prästen att skippa snack om gud?” ”Måste man verkligen ha psalmer?” ”Vill ha bröllop i kyrkan men inte präst” mm.

   Svara

  WT

  Svara

   Ja de två är väl definitionen av det om man ska använda det uttrycket.. Sorry not sorry…

   Svara

    Det enda som saknas är några ungar från tidigare förhållanden. Men det kommer väl om 10 år.

    Svara

  Förstår for reals inte människor som envisas med att gifta sig i kyrkan eller döpa sina barn men samtidigt ”vill ta bort allt med Gud och Jesus”.. Är själv inte troende men tycker det känns respektlöst att plocka russinen ut kakan. Bröllop/dop i kyrka = Gud och Jesus, take it eller kör ett annat koncept känner jag.

  Svara

   Respektlöst var ordet!

   Svara

  Håller med, tycker det är märkligt. Tycker även det är märkligt när folk som inte är kristna ska döpas överhuvudtaget, varför? Tradition? Det är en kristen grej och inget man borde göra om man inte är kristen tycker jag 🙂 ingen av mina barn är döpta , skulle kännas så konstigt att göra det och fel mot de som är troende

  Svara

   Eller hur? Skulle inte gå till en moské, hinduistiskt tempel eller annat liksom?

   Svara

    Och jo, jag fattar att det är skillnad iom tradition och så men ändå.

    Svara

  Att döpa sitt barn handlar ju om att barnet ska välsignas i Guds namn, så om man är anti-gud, varför då hålla på döpa sitt barn? Namnge det bara och ha en tårta bredvid, skitkul och de slipper höra ordet ”Gud”.

  Svara

  Än en gång visar de hur dumma, obildade och egoistiska de är. De tror att hela världen ska dansa efter deras pipa. Youtubers kan inte tvinga en präst att hålla ett dop som inte har något med gud att göra, dopet är ett heligt sakrament och det innebär medlemskap i kyrkan man blir döpt in i. Man döper dessutom inte barn för att de ska få ett namn! Syftet med dopet är religiöst. Vilken byggnad dopet hålls i är totalt irrelevant, om det är en präst involverad är det ett kyrkligt och religiöst dop. En präst måste följa direktiven för dop, de får inte hitta på själva och givetvis får de inte eliminera gud från ceremonin. Det är så dumt att jag blir helt matt. Om de små egoisterna inte vill ha något med gud att göra får de göra som alla andra ateister som är emot dop men ändå vill ha fina presenter; anordna en namnfest.

  Svara

   Men precis!

   Svara

   Ja, ja, ja och tack, tack, tack. Mitt i prick: ”Dumma , obildade och egoistiska”. Att inte folk förstår detta. Föräldrar låter sina barn se dessa idioters YouTube-kanaler.

   Svara

   Tror inte de är dumma i huvudet snarare smarta som bygger sitt kändisskap på skapa spektakulära rubriker. Hanna w hade också ett skådespel utåt. De ger tittare. Men förtroende på djupare plan får de sällan. Sociala medier säger att de har lägst förtroende och de kanske är en följd av deras sätt att stå ovetande i mångt och mycket. Skådespel eller dumdristighet? Bara de själva vet.

   Svara

  Äntligen kom det lite fler vettiga inlägg här nere istället för alla ”låt alla göra som de viiiill!” vilket ju inte ens funkar eller är sant (i och med ordningen för dop mm som beskrevs någonstans där uppe av en präst bl.a.).

  Svara

  Bland mina vänner har en klar majoritet varit gifta inom ett år, max ett och ett halvt, efter förlovning (vi gifte oss strax under ett år efter att han friade).

  Men det är ju dyrt att gifta sig om man ska ha ett bröllop med många gäster, och graviditeter, husköp etc kan komma i vägen så fattar om folk inte får till det eller prioriterar det.

  Svara

  VARFÖR SKRIVER DU INGET OM BILDER ALEX SCHULMAN LA UPP PÅ SIN INSTASTORY PÅ NOTRE DAME OCH SKREV ”ÄNTLIGEN”

  NU HAR IDIOTEN STÄNGT SITT INSTAGRAMKONTO

  Svara

  Jag har svårt att se att man som icke troende vill gifta sig i kyrkan. Är man två icke troende föräldrar så har jag också svårt att se varför man vill döpa sitt barn. Jag får liksom inte ihop det.

  Jag vill inte stå inför gud och lova evig trohet och bla bla bla vad det nu kan vara om jag inte är troende. Det betyder ju ingenting om jag inte tror på det. Det känns respektlöst mot de som faktiskt är troende.

  Vi hade kombinerad ”Välkommen till livet”/namnfest och bröllop i vår trädgård i somras. Utan sponsorer, men trevligt ändå. 😁 Och väldigt ”vi”. Avslappnat, personligt och roligt. Hade nog varit svårt att stå för i en kyrka för oss..

  Svara

  Dop borde vara olagligt, man ska inte tvingas in i en religion, det är något man väljer själv när man är myndig.

  Svara

  Har någon nämnt det här med kyrkan i/in/på/under? VAAAR ska de vara och framförallt Var Är Gud???

  Svara

  Prästen döper barnet in i guds gemenskap oavsett om de är i kyrkan eller inte så det kommer de inte ifrån.

  Ibland blir jag förvånad över hur okunniga vuxna kan vara?

  Prästen undrar nog vad tanken är att denne ska komma och ”döpa” om de inte vill vara kyrkliga.

  Namnkalas är vad de borde ha.

  Svara

  Antingen blir det ju ett dop inom Svenska krykan eller inte, oavsett om de är i en kyrka eller ej. Om prästen är där i egenskap av präst som ska utföa ett dop så spelar inte lokalen någon roll. Och själva grejen med dop är väl att prästen pratar om kristendomen och frågar föräldrarna ”vill ni att ert barn ska växa upp med den här tron” eller något liknande. Blir ju mycket märkligt om de ska ducka från det, de ska nog ta ett snack med den där prästen för det verkar väldigt dumt att ha en präst om man inte vill döpa barnet in i den kristna tron.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.