Vad säger Skatteverket om det här?

Skatteverket har gått ut med att de kommer i med hårdhandskarna gällande influencers och att de krävs på beskattning för allt från pressresor till pressbud.
Här har jag ett exempel där jag undrar vad som kommer gälla – hur kommer detta fungera?

Åse Falkman Fredrikson är en influencer på www.56kg.se som gjort samarbeten med både Daniel Wellington och iDeal of Sweden där hon då fått både klockor och telefonskal.
Dessa säljer hon nu på sin Sellpy-sida och jag undrar hur Skatteverket ser på dessa inkomster? Ses de som en del av betalningen och således är influencerns att göra vad hen vill med, eller ska de skatta på dem? Och vad gäller för inkomsten från Sellpy?

Jag tror nog att jag behöver sätta mig ner med någon på Skatteverket för att försöka bena upp hur det här egentligen ska gå till.
För allas vår skull…
Vad tror ni om det? 🙂

Om ni har några undringar – ställ dem här i kommentarsfältet.

 

144 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ja gör gärna det! Det är hög tid att denna branschen granskas ordentligt.

  Svara

   Camilla. Kan du även kolla regler runt swish donationer. Några youtubers pushar extra mycket sina följare att donera. En extra inkomst där följare swishar pengar under live sändningar för att få sitt namn publicerat på kanalen under sändning. Jag undrar om dessa pengar skattas. Och finns de garantier de går till kanalen eller går de rakt ner i egen ficka?
   Isåfall landar de under att jobba olagligt.

   Svara

    Donationer på det sättet är väldigt vanliga på siter som Twitch och de SKA uppges som inkomst och beskattas som det. Sen vet jag inte om de gör det så klart….
    Personligen tycker jag inte det borde beskattas som inkomst eftersom den som donerar inte får en vara eller tjänst i utbyte. Det är inte betalning för något utan just en donation, en gåva.

    Svara

     Jag kollade detta med Skatteverket (pga egen anledning) och man ska betala skatt (som för en inkomst) men inte moms, pga är ju ingen vara som säljs. Men då ska det ju också vara tydligt att det inte är något som ges i utbyte mot donationen, tänker att det blir tveksamt i exemplet här ovan (från Anonym 13:39).

     Svara

    Kanske ska undersök om Monas universum skattar för pengarna hon fick till skadeståndet.

    Svara

     Och catrins offer som fick pengar skänkta härifrån

     Svara

      Är väl inte samma sak. Cam behöll inte pengarna och således är det ingen inkomst. Hon var vara mellanhand och det hade väl varit sjukt om hon skulle straffbeskattas för det eller?

      Svara

       Och influenser har inte bett om alla pressbud så varför ska de straffbeskattas?

       Svara

  Ja detta är ju mycket intressant! Gräv gärna vidare!

  Svara

  Jag kan ju lite förstå att bloggare säljer vidare saker/grejer de fått och inte behöver.
  MEN tycker det rimmar illa när det är ett samarbete bakom och ALLA influencer ’står ju för sina samarbeten och skulle ALDRIG ’tipsa’ om något de inte själva vill ha’
  Tycker det ser väldigt illa ut när kläder och grejer läggs ut för försäljning som de fått gratis.
  Önskar de kunde skänka eller lotta ut grejerna 🤗

  Svara

   Samtidigt så säljer ju folk saker som de skaffat för egna pengar och tyckt om. För att de inte passar/de ändrat stil/har för mycket grejer. Det kanske rimmar illa om en influenser säljer något de fått redan veckan efter men det finns ju en gräns för hur mycket prylar man kan ha.

   Svara

    Men då behöver man inte sälja grejerna. Om man får det gratis kan man väl ge bort det man inte vill ha?

    Svara

     Annica Englund till exempel lägger alltid ut oanvänt smink som hon får, alltså obruten förpackning, samt parfymer och liknande. Där snackar vi – FÅ grejer gratis, få betalt för att visa upp det som om hon använder det, sen sälja det oanvänt! Var är skatten på detta?! Panik på denna bransch alltså.. En annan får skatta för lönen man jobbar ihop och sedan köpa saker själv, så sjukt.

     Svara

      Och glöm då inte att du skattar på det du köper med din redan skattade lön! 🤣 Men för influensers är det SJUKT att de ska skatta på dessa sakerna som är del av deras jobb..

      Svara

      En skönhetstidning skrev att man inte får göra så. Få smink och sedan sälja det vidare. Det handlade om produkter för någon tusenlapp så jag tycker det är sniket.

      Svara

   Engla från Englasshowroom är också en som säljer sina samarbeteskläder prylar på bloggen viq sin loppissida. 🤫🤣🚚

   Svara

    Toftby

    Svara

   Om de skänks bort så måste mottagaren betala skatt… Bättre att sälja skiten, betala skatt för inkomsten, eller skicka tillbaka grejorna ifall man inte vill skatta för dem. 😁

   Svara

   ”Tycker det ser väldigt illa ut när kläder och grejer läggs ut för försäljning som de fått gratis.”

   Varför ser det illa ut? Om jag säljer en grej, vad spelar det för roll hur mycket jag köpt den för, eller om jag fått den? Grejen har ju ändå ett värde och så länge man inte bedriver välgörenhet så är det väl givet att man försöker få pengar för det?

   Svara

  Låter som något du ska göra, ser ju helt sjuka samarbeten och jag tänker att det kan bli en bra ”win-win” för influenser och företag. Att tex. och detta är ett exempel nu Laila Bagge gör ett samarbete med ett låneföretag känns inte helt verklighetsförankrat. Att My Martens, vet inte om hon är influenser och eller inom vad, spottar ur sig samarbeten med allt och alla kan jag ta, för jag tar vare sig henne eller Booken på så fullt alvar. Då någon däremot gör ett BRA samarbete, då nappar jag. Och detta kan bli en bra vägvisare.

  Svara

  Jag vill också veta vad som gäller. Gräv vidare! 🙂

  Svara

  Fråga gärna om det blir dubbelbeskattning för en influencer som får grejor mot reklam och sedan ”regelbundet” säljer dem på internet. Ska man alltså först skatta för marknadsvärdet som inkomst av arbete och sedan en gång till när man säljer grejorna?
  ”Om du säljer varor regelbundet, ska du redovisa inkomsten i deklarationen oavsett om du har tjänat mycket eller lite pengar. Du redovisar inkomsterna som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet, beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har.”
  https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/inkomster/delningsekonomi/internet/forsaljning.4.7b610ded10741da92fa8000834.html
  För närvarande har jag en känsla av att en influencer som säljer varor på Tradera och Sellpy betraktar försäljningen som en skattefri inkomst och en anledning att samarbeta med företag som betalar endast med varor. Man gör knappast reklam om man ska skatta två gånger.

  Svara

   Är det munckiiin på Instagram du menar? Hon är en som bla gör så.

   Svara

  Fyfan vad jag är trött på Daniel Wellington. Reklamens syfte är ju att göra folk nyfikna, köpsugna men i det här fallet så blir jag inte det minsta sugen. Förutom att influencers tjatat sönder den där klockan så tycker jag att den är trist, finns så mkt finare klockor i ungefär samma prisklass. Med tanke på hur många influencers som tjatar om den så utgår jag också från den säljer dåligt.

  Svara

   +1 på den! Tråkigare klocka är svårt att hitta.

   Svara

   Jag tycker klockan är fin men speciellt exklusiv är den ju inte.

   Svara

   Tror de säljer rätt bra, alla ungdomar som är lättpåverkade köper säkert DW.

   Själv tycker jag att DW gör snygga klockor. Älskar att de är så enkla. Fick min långt innan man började se dem göra reklam hos influencers. Eller ja, jag ser aldrig influencers göra reklam för dem då jag inte följer några influencers, ser bara på den här bloggen att ”alla” gör reklam för DW.

   Svara

    Nästan alla jag följer på insta gör reklam för klockorna. Då följer jag nästan enbart konton om renovering, bakning, trädgårdar och inredning

    Svara

    Fick min innan också. Klarar inte av att använda den längre! Fick den i present av mamma och hon undrar varför jag inte använder den längre.. försökte förklara men hon hängde inte med 😂

    Svara

     Tycker snarare det var taskigt mot din mamma som köpte den som present till dig och du skriver sådär.

     Fick en DW klocka av min pappa i 20-årspresent, jag använder min och jag älskar den. Jag tycker de är jättefina.

     Svara

    Men altså DW är bara skit! Jag köper enbart klockor på tradera detta då damur från typ omega inte brukar kosta mer än 1000kr, då får man en riktig klocka som håller länge om man lämnar in den på regelbunden service. Fattar inte varför folk envisas med att köpa skräp. In på tradera med er tjejer där finns så fantastiskt mycket fint typ denna från Certina: https://www.tradera.com/item/190604/337023089/damur-cerina-ananlogt-ur eller denna från omega: https://www.tradera.com/item/190611/347898662/omega-damur-guld-pa-stal

    Svara

     Haha jag läste ”damur” ungefär som ”lemur” och förstod först efter att jag kollat in länkarna att du menade DAMur 😅

     Svara

     Åh vad spännande! Vad ska man hålla utkik efter? Är det märken endast eller nåt annat, kan inget om klockor men älskar att fynda second hand generellt hehe.

     Svara

      Ja tradera och blocket är beroendeframkallande ☺ nu var inte din fråga ställd till mig och jag kan inte mycket om klockor, men gissar att omega, tissot och certina är märken att hålla utkik efter. Jag har själv varit sugen på en my first från efva attling men har hittat en annan som jag trivs med. Bara jag inte får för mig att börja leta efter en nu igen, traderaberoende som jag är 😝

      Svara

   Ja jag med. Fick en DW klocka av min kille i julklapp. Känslan när jag öppnade paketet och såg den var… åh nej. Inte just en DW?! Inte gick den att byta eller lämna tillbaka då den köptes på Klockmäster som är den skummaste butiken ever. Så ligger nu i sin ask och funderar på att ge bort den till syrran. När jag förklarade för min sambo skrattade han bara och sa att han hade ingen aning och tyckte bara att det var en fin klocka och tar inte illa upp på något sätt. 🙂

   Svara

  Börja med att reda ut vad som skiljer sig för de med AB och de som inte har. Mycket av det som länkats har rört skatteverket privat, dvs inte de som driver sin blogg som företag. Är väl därför de ska punktbevaka microinfluencers antar jag.

  Svara

   Helt rätt tänkt!

   Jag tror att de flesta influensarna har någon form av juridisk person som de fakturerar i. Allt de får och tjänar ska då redovisas där också. Gåvor ska värderas och beskattas.

   Sen kan de ju inte ta saker bolaget fått och sälja det för att sedan stoppa pengarna i egen ficka. Kvitto på försäljning ska in i bokföringen likaså pengarna in på check/post/kassa.

   Privata gåvor ska beskattas enligt gällande regler. Finns inga tveksamheter. Finns att läsa på SKVs hemsida. Då kan man sälja hur som helst utan att beskattas, förutsatt att det inte är ”affärsliknande” förhållanden utan mer hobby/då och då.

   I stora drag…

   //Moa

   Svara

    Du som verkar veta det mesta, har Monas universum skattat för sitt bidrag hon fick som skulle täcka skadeståndet. Som hon tydligen inte har råd att betala själv, trots all shopping.

    Svara

     Jag har ingen koll på privatpersoners ekonomi. Är dessutom helt ointresserad av det. Inte offentliga personers ekonomi heller, när jag tänker efter. Det berör ju inte mig och vet inte så många andra som jag ska diskutera det med heller. 😴

     Självklart vet jag hur jag tar reda på uppgifter som kanske andra finner intressanta men, nej! Helt enkelt inte min grej. Vet inte vad jag ska göra med uppgiften liksom.

     Var och en får stå för egen skam och genans. Vill inte simma runt i den dyngan.

     Ja, jag vet mycket. Mest värdelöst vetande faktiskt! 😘 😊

     //Moa

     Svara

   Precis – företag eller hobbyverksamhet? Vad jag vet kan de t.ex. gå väldigt hårt åt personer som får socialbidrag och tjänar extra pengar via internet. Där tvivlar jag på att regeln gäller eftersom man inte har någon vanlig inkomst.

   Svara

    Ja, fast själva grejen med bidrag är ju att man inte är kapabel att fixa ett jobb och tjänar en då pengar via nätet så skulle man ju kunna lägga den tiden på något som är på vägen att bli självförsörjande.

    Dessutom kollar de ju ens kontoutdrag varje månad så går ju inte att tjäna pengar i eget namn ändå. Jag fick 100kr mindre denna månad för att min bästis lånade ut en hundring, hade behövt skriva ”lånkontrakt” och swischat tillbaka pengarna direkt för att inte få mindre i bidrag.

    Men jag tog faktiskt upp detta med min socialsekreterare då jag har fått erbjudande om att skriva en provkrönika som vid fortsättning skulle innebära en liten, liten ersättning. Iom att jag haft bidrag i två år (jag arbetstränar och har en bra långsiktig plan till målet som är att plugga behandlingspedagog så lever inte bara slött på er 🙃). Och det var okej, iom att målet är att bli självförsörjande, de drar då av det på bidraget. Likaså on jag pausar bidrag för att ev. Lyckas få sommarjobb. Då får jag behålla 25% av lönen (låter lite men det blir ju 25% + nuvarande bidrag så blir ju ändå mer än jag har och arbetslivserfarenhet vilket är en morot)

    Aja, vet inte om det här va relevant men jag har lärt mig mycket om hur bra hjälp socialen är för en och inte bara betalar ut bidrag. Jag trodde jag stod helt ensam när jag först sökte mig dit 2017.

    Svara

     Glömde det viktigaste, jag har varit öppen med min blogg/insta till soc då jag förstått att de ibland kan tycka en driver på professionell väg.

     Skulle det komma upp i deklaration att jag fått massa gratisgrejor som ju på sitt sätt är lön för tjänst, skulle det kunna tolkas som bidragsfusk samt att jag blev återbetalningsskyldig för det jag tagit emot. Antar att det också är en stor gråzon för socialtjänsten och försäkringskassan med microinfluencer?

     Svara

   Jag tror att det finns ett stort mörkertal hur influencers väljer att ta emot produkter. Min känsla är att produkter tas emot även då influencern har ett AB men väljer att ta emot dem som privatperson. Därav förtydligar SKV vilka regler som gäller för privatpersoner.

   Svara

  Gräva vidare. Det är en viktig fråga ur ett samhällsperspektiv. När influencers inte betalar skatt på de gåvor de får och dessutom säljer vidare utan att skatta för vinsten uppstår en grå ekonomi. 60% av statens skatt kommer från skatt på arbete, 30% från konsumtion. Värdet av de varor och tjänster, tror jag, som ”skänks bort” till influencers är rätt högt.

  Svara

  Även gabjoss säljer flitigt saker hon fått i olika köp och säljgrupper här i Umeå på facebook. Typ ideal of sweden bland annat

  Svara

  Är lite nyfiken på vad de menar med ”Du behöver dock inte betala skatt för enklare reklamprodukter som företaget även delar ut till allmänheten”. Hur bedömer man det när det gäller t.ex produkter på events och liknande. Tycker absolut att influencers ska sköta sin skatt men tycker samtidigt det blir lite knöligt när det gäller mindre pressutskick eller goodiebags, att man på ett event bjuder på saker är ju inget nytt. Hur ska man avgöra om man är där som en del av ett event eller som en influencer som jobbar, om du förstår? Reglerna borde ju också rimligtvis gälla alla människor vilket gör det hela himla rörigt.

  För att förtydliga: låt säga att jag är en influencer. Jag tackar ja till ett nätverksevent på mitt universitet. Det finns sponsorer till eventet som delar ut gratisgrejer. Blir det inte en gråzon som man kan leka relativt fritt med även omvänt? Du är inbjuden specifikt för att du är influencer men hävdar att du bara är där som vem som helst. Och borde inte också vem som helst skatta för gratisprylarna?

  Sjukt rörig kommentar men min poäng är väl att det inte är helt tydligt vad dem menar med sina svar på skatteverket och att det inte finns tillräckligt tydliga gränsdragningar. Jag vet inte ens hur jag ska uttrycka det jag tänker så bye 🤷‍♀️

  Svara

   Med ”Enklare reklamprodukter” menar de generellt gåvor av lågt värde, t.ex ett paraply , keps eller nyckelring med en logga på, eller annat ”krimskrams”… det är också medvetet från skatteverkets sida att inte dra en tydlig gräns. Många av skatteflyktsreglerna är luddiga, vilket hjälper skatteverket men de har kritiserats för att vara rättsosäkra. Skv vill hålla dörrar öppna och kunna behandla fall till fall i många fall. Snart kommer det en ogenomtänkt ny rapporteringsskyldighet för rådgivare vilket kommer spä på förvirring ännu mer, har dock ej med goodiebags att göra… 🙂

   Svara

    Visst är det så. Jag är dock lite nyfiken på hur saker och ting kommer att fungera i praktiken och hur man i en värld där tjänster, pengar (och till stor del marknadsföring) börjar hitta nya flöden och former. Känns som om skatteverket inte riktigt hunnit med och nu blir det lite skattande och granskande hejvilt 🙂 men ja, jag är inte så insatt i ämnet så det kanske bara är jag som är efter egentligen haha

    Svara

   Värdet på gåvan avgör!

   //Moa

   Svara

    Men vad är det värdet?

    Svara

     Inköpsvärdet på produkten

     Svara

  Slutat följa alla som har ”swipe up” varenda jäkla dag.

  Svara

   SPYR PA ’SWIPE-UP’!!! 🙂 så cringe! #blessed har blivit ersatt av swipe-up

   Svara

  Du kanske kan konsulta åt Skatteverket? Eller det gör du reda…

  För övrigt tycker jag det är tramsigt att jaga unga företagsamma, ofta kvinnor?. Storföretagen har en armé, ekonomi avd, av anställda som hittar olika vägar att gömma pengar från staten.

  Men visst en ung kvinna med sellpykonto ska brinna på bål.

  Svara

   Brinna på bål? Det är väl ingen som påstått utan frågeställningen i det här inlägget är snarare hur Skatteverket ska implementera sitt nya fokus på branschen. Om de ens vet själva hur det här ska gå till. Så du kan lugnt ställa ner brandsläckaren igen. 😊

   Svara

    Visst är det så! Kul med återkoppling från dig. Jag känner mig hedrad, (på riktigt).

    Men Skatteverkets resurser kanske kan ska gå till att jag stora fiskar.

    Svara

     Influencerbranschen är ju stor.
     Och många bäckar små…

     Svara

      …och om en liten bäver bygger en bäverdamm så blir det plötsligt ett helt träsk ovanför! 🙂

      Svara

       11:22 åh du fick mej att skratta. Vad kul skrivet.

       Svara

     Du missar poängen. Råkar veta att några av de större bloggarna är pinpointade i detta. Det som kommer fram där kommer sedan att gälla för hela branschen.

     Innan 2019 läggs till handlingarna kommer vi att se åtminstone ett par tre konkurser hos de större samt att alla dessa flickor/damer kommer att förstå att de inte kan skita i att deklarera sina gåvor.

     Många små fiskar som fångas kan lika gärna vara en stor. Skattemyndigheten går på precis exakt alla. MEN i det här fallet med bloggar: Desto större blogg och desto fler anmälningar och tips som kommer in så ökar sannolikheten för granskning. Det gäller även bakåt i tiden. Det hjälper alltså inte att man som bloggare nu helt plötsligt börjar markera samarbeten med t.ex. resebolag, hotell, parfymer, ögonfransar, botox etc. Man måste skatta för det också och det kan rivas upp retroaktivt.

     Svara

    Ja, ingen missunnar nog någon att tjäna pengar om det går schysst till. Att inte vara öppen och redovisa sina inkomster, inkl gåvor etc, är att undanhålla skatt som vi andra betalar.

    Svara

   Meh, när är det dags att hålla den unga driftiga vuxna kvinnan ansvarig för sina handlingar då? När hon är 30? 40?
   Och om hon nu är så driftig så vore det väl inte särskilt svårt att gå en kurs med något nyföretagarcentrum eller liknande och faktiskt bli en förebild på riktigt och inte bara på ytan?

   Och hur blir det med de driftiga personer som trängs ut för att de försöker göra rätt för sig från start?

   Svartjobb är svartjobb oavsett om det är en 45årig man som jobbar svart som snickare eller en 20årig tjej som ”får” en massa saker.

   Svara

   Absolut ska man hjälpa unga driftiga kvinnor men det kan väl ändå inte vara meningen att de ska behöva bli kriminella för det? Storföretagen betalar skatt och har inte en armé att undvika skatt. Företag som gör det har dåligt rykte. Ett bra exempel är läkemedelsföretaget Pfizer som försökte göra ett fientligt övertagande av Astra Zeneca för att slippa betala skatt från vinster i Europa. Svenska regeringen var inblandad för att avstyra.

   Svara

    Nu är ju inte det sant som du skriver. I svensk och internationell affärspress skrivs det en hel del om hur stora techföretag undviker skatt. Något en liten bloggare inte kan.

    Fang någon? Eller penningtvätt.

    https://www.businessinsider.com/the-eu-wants-to-raise-taxes-for-giant-tech-companies-in-europe-2018-3?r=US&IR=T&IR=T

    Svara

     Du har helt rätt och det finns många skandaler tyvärr. Men många företag sköter sig också bra har fokus på frågan via sitt CSR arbete. De företag som inte sköter sig får dåligt rykte. En liten bloggare kan definitivt undvika skatt vilket de gör i olika stor omfattning. Med många skattefuskande bloggare uppstår en grå ekonomi. Det är det verkliga problemet.

     Svara

   Och folk med låga inkomster ska inte behöva betala skatt, ge er på höginkomsttagarna bara, eller? Unga, driftiga kvinnor klarar säkert av att lära sig både marknadsförings- och skatteregler. Problemet just nu är ju att det är en ny bransch där reglerna inte har varit tillräckligt tydliga, och konsekvenserna av att inte följa dem har varit obefintliga. Precis som utpräglade ”manliga” branscher med mycket fusk, t ex byggbranschen, har specialgranskats så är det rimligt att även influencers granskas. För att skattesystemet ska ha någon legitimitet är det ju viktigt att så många som möjligt gör rätt för sig, stor som liten.

   Svara

   Skärp dig!

   Ingen bryr sig om en bloggande får lite gåvor hit och dit.

   Men vill man bli tagen på allvar så betalar man sin del av alla gemensamma kostnader vi har i samhället.

   Man är att räkna som vuxen, ålder, karriär och privatliv antyder det. Då tar man hela ansvaret med skyldigheter och rättigheter.

   Vem vill en vara helt beroende av mutor och gåvor?

   Skulle ungefär vara det värsta jag kan tänka mig. Jag vill tjäna mina pengar, lägga dom på vad jag vill och känns mig fri och riktigt njuta av det jag kämpat för. Inte vara beroende av andra.

   Och jag tycker det är fullt rimligt att betala skatt!

   //Moa

   Svara

    Exakt! Jag har ”barn” (18) i influenceråldern och flera i hennes ålder hoppar av gymnasiet för att istället satsa på att bli Influencers, ofta genom att lägga ut välllldigt lättklädda (eller oklädda) bilder på sig själva på Instagram och emottaga floder av Girlpwr/kommentarer. Några visar bilder och erbjuder mer ”avancerade” bilder mot betalning. En är dessutom gravid samtidigt.

    Varför plugga, jobba och betala skatt när man kan bli en kändis på sociala media och få en massa gratisgrejer?! Jag misstänker dock att inkomsterna inte är så stora som de hoppats – och att de så småningom inser att berömmelsen snabbt dalar efter en tid då nya mer spännande influencers dyker upp. Det är sorgligt. Några har hoppat av gymnasiet i 3:an, med bara ett par månader kvar till studenten. För att ”skola inte är för dem”.

    Svara

     Men hjälp V! Är det verkligen så. Heeelt galet i så fall. Ingen idé att prata om förebilder här men jag kan ändå inte låta bli att ”hata” lite på de äldre kärringarna som är så fixerade vid sig själva så att dom nästan spricker. Naglar, lösfransar, lösbröst, löshår, botox, lössol, löss…ja herregud! Det ger signaler till unga att dom inte duger som dom är. Jag kan faktiskt bli lite galen på det.

     Svara

     Onej hoppa inte av skolan. Är det någon lycka i att få gratisgrejor. En bloggare skrev i julas att hon fick så många fina gratisgrejor till jul att hon inte ville ha dom. Men då är det väll bara att skicka tillbaka dom eller ge bort dom.

     Svara

    Lite gåvor hit och dit? För vissa bloggare är ju ALLT gåvor. Barnkalas, resor, bröllop. Ser fram emot första begravningen.
    I samarbete med Fonus.

    Svara

     Ha ha…du var en lustig en faktiskt! ”I samarbete med Fonus”

     Svara

     ”I samarbete med Skatteverket.”

     Svara

     Vet ju inte vad du menar med små gåvor. Det du räknat upp är för mig väldigt stora gåvor.

     Jag menade som jag sa, lite! Någon sminkgrej då och då. Någon bok. En biobiljett. Inget större än så. Värde runt 1 000 kr/år.

     Så du missförstod nog vad jag avsåg.

     //Moa

     Svara

   Hade dom skött det lite snyggt och diskret och inte mjölkat allt så hade dom fått fortsatt. Men dom utnyttjade friheten till max. Det får dom sota för nu. Rätt åt dom!

   Svara

  Då får influenser se om sitt hus, och kanske skärpa till sig vid deklaration, göra rätt för sig är ett annat sätt att uttrycka sig på.

  Mvh Gerra…

  http://www.gerra.se/

  Svara

  Jag tänker att det här är ett led i att man ska redogöra för pressbudens och samarbetsprylarnas värde i deklarationen. Kan de få sålt dem på tradera så får de ju ”in pengar” som de sedan kan använda till att betala ev restskatt..? Visst, ser inte så tjusigt ut att sälja dem såhär via tradera eller sellpy, men om de ska börja redogöra och betala för det som de tar emot måste de ju få en sportslig chans att sälja saker de inte sedan använder för att betala skatten sedan.

  Svara

  Kan tänka mig skatteverket menar att man ska betala skatt för mellanskillnaden försäljningsvärde – marknadsvärde när varor man fått som kan betraktas som lön, ersättning för utförd tjänst säljs vidare. Använd sunt förnuft och förklara i deklarationen hur ni tänkt så blir nog alla glada och nöjda ska ni se.

  Svara

   Men om man behåller prylarna, ska man betala skatt på marknadsvärdet då? Alltså mer skatt än om man säljer dem.

   Svara

  Är det inte samma regler som gäller nu som alltid har varit, d.v.s. du har rätt att tjäna upp till ett visst belopp (när jag fortfarande bodde i Sverige innan 2002 så var det ca 15 000kr / år men nu ligger det förstås högre) på din hobby eller verksamhet vid sidan av ditt vanliga arbete och efter det måste du skatta?

  Svara

   Lite konstigt om man har som jobb att visa upp och göra reklam för prylar, och samtidigt säger att ens hobby är att sälja de prylarna på Tradera. Tar man ut dem som lön från sitt företag och säljer dem som privatperson? Snurrigt!

   Svara

   Nope, skatt på första Vinst-kronan…
   Stickar du raggsockor och materialet kostar 100kr paret och du säljer för 200kr paret så ska du betala skatt på dom 100kr du gick i vinst med..

   Svara

    Nej, hobbyverksamhet är väl upp till 19k per är?

    Svara

  Haha. Just Åse lever ju bara på att sälja de prylar som hon får via reklam!

  Annars har hon nästan noll kronor i inkomst. Glitter och glamour är något som hon verkligen försöker framställa.
  Hennes kokböcker har gått direkt till reabordet ”gå direkt utan att passera fängelse”-typ.

  Svara

  Gick in och kollade på hennes Sellpy och HJÄLP vad många mobilskal?! Kan det verkligen löna sig för iDeal of Sweden? Måste kännas riktigt surt att se henne kränga dom nu. Känner även ett visst mått av skadeglädje då jag själv just sålt en massa saker med sellpy och vet hur extreeemt lite pengar säljaren får behålla.

  Svara

   Tycker sellby verkar skit! Dåliga, oengagerade annonser och pytte lite pengar till säljaren

   Svara

    Att använda Sellpy är bekvämt, men ger väldigt, väldigt litet klirr i kassan.

    Svara

    Japp, dom är piss för säljaren. Skulle kunna berätta hur mkt som helst av egen erfarenhet… Några säljare har ju tom gått back! Som köpare är jag ganska nöjd hittills (men har hört flera som inte är). Riktigt billiga priser för mig som köpare, och om nåt har visat sig vara smutsigt eller defekt så har jag fått pengarna tillbaka och behålla varan utan bråk.

    Svara

  Tycker det är bra att du granskar detta. Ser gärna bloggare tjäna pengar men har problem med följande:
  •inte reklammärker
  •onödig konsumtion
  •alla prylar som skickas utan att mottagaren önskar (miljötänk hallå?)
  •otrovärdiga samarbeten, dvs välj samarbeten som rimmar med din person, annars blir du inte trovärdig

  Kan inte komma på ngn annan som har satt lite lupp på detta, så bra att du gräver!

  Btw vad har hänt med Aningslösa Influencers, varit tyst länge från dem, synd!

  Svara

   Ja alltså, kan inte förstå vad företagen tjänar på att först ge ut gratis produkter, som sedan marknadsförs, som sedan säljs vidare av influencern! Då kan de väl i sådant fall låna ut produkten inför ett marknadsföringsinlägg och sedan sälja den vidare till en kund som faktiskt vill ha den. Klassisk reklam med modeller!

   Svara

    Håller helt med! Företagen urholkar sina varors marknadsvärde när de skänker iväg de till mängder med influensers som inte ens vill behålla sakerna som de gör reklam för. Jag bojkottar både DW och iDeal of Sweden eftersom de känns som produkter som inte är är värda att betalas för. Annars tycker jag att både klockorna och mobilskalen är snygga i sig och hade troligen kunnat tänka mig att köpa dem om inte deras varumärke känns som om något som saknar värde eftersom de skänks bort i mängder till både små och stora influensers som sedan inte ens vill använda produkten de gjort reklam för.

    Svara

  Gratis är gott brukar det heta. Men skall det betalas arbetsgivaravgifter och skatt på beloppen är det kanske inte längre lika gott. Det som förvånar mig är att alla dess ”glamourösa” influencers inte tvekar att förstöra sina varumärken för småsummor.

  Svara

  Men alltså, man benar inte upp, man benar ut.
  Man skapar heller inte upp utan man skapar, punkt.

  Är det läsandet av dåligt språk på alla bloggar som påverkar?

  Svara

   Det kan också vara dialektalt hur man säger eller skriver något.
   Men du kanske inte förstår det?

   Svara

   Men alltså, både ”bena upp” och ”bena ut” står med i Svensk ordbok (svenska.se).

   Svara

  Det här är en banner som kom upp på din blogg igår och har absolut ingenting att göra. Med vad jag har sökt på. Det kanske är dags för dig att få koll på vem som gör reklam på din blogg.

  https://minfil.com/tdb592ian0/SVID_20190424_173322_1_mp4

  Svara

   När vi diskuterade skillnad på läkare och doktor under ett inlägg här (jag deltog i diskussionen) så fick jag plötsligt upp reklam för mindoktor här. Har aldrig sökt på vårdappar innan och det var första gången jag såg den reklamen här. Slump, i think not.

   Svara

    Det var ju en diskussion tidigare om skillnaden mellan reklam som kommer upp för att man har sökt på det och reklam som företaget har betalat för att synas på själva hemsidan. Reklam som kommer upp för att man har sökt det har ett litet kryss uppe i hörnet och den här har inte det.

    Svara

     Aha ok. Det visste jag inte😊

     Svara

     Ja, Google Ads sparar cookies med dina sökningar, surf osv. Det är därför som annonserna dyker upp relaterat till användarens aktivitet. Klicka på X uppe i övre högra hörnet så framgår det att annonsen kommer från Google.
     Övriga annonser pushas ut men ska inte vara beroende av någon särskild aktivitet från användarens sida. Men vem vet? Ibland tycker jag att även dessa annonser verkar bero på vad jag gör på nätet. I annat fall är annonserna helt irrelevanta för mig om de gäller t ex casinon eller lådvin.

     Svara

  Enligt skatteregler ska man skatta på allt man behåller (alltså betala momsen). Säljer man sakerna vidare har man behållt dem och ska då redovisa både inkomande och utgående moms. Då blir det ett nollsummespel eftersom man får tillbaka den momsen man betalat.

  Svara

   Eller nu tänkte jag lite fel. De säljer ju inte grejerna till fullpris, så de får bara tillbaka en del moms, men långt ifrån allt.

   Svara

  Tydligen är CC och IL inte så olika trots allt 😉

  ”I Camilla Gervides svenska Wikipediaprofil har det funnits en hel del ogrundade påståenden om hennes karriär. Bland annat ska hon ha arbetat som modell, blivit utsedd till “Outstanding Student of the year” av sin skola i Kalifornien och hon påstås även ha vunnit en stor låtskrivartävling där de största skivbolagen var representerade i juryn. Vidare så har det funnits påståenden om att Camilla som studiomusiker har arbetat åt bland andra David Foster, That 70’s show, American Idol och Celine Dion.

  Den svenska Wikipediasidan är nu borta och ersatts av en engelsk översättning. Påståenden som inte har kunnat vidimerats har raderats och profilsidan är rätt kort. Det är olika administratörer som har ett flertal gånger genomsökt och korrigerat sidan och en av dem skriver så här i loggen:

  Cleared a few lies that Camilla herself must have put in. David foster claims he has no idea who she is. That songwriting contest is also a lie. That is why there are no citation for anything.”

  Svara

  Tydligen är CC och IL inte så olika trots allt: (får maska något i texten då CC tydligen har lagt texten i mod)

  I C* G* svenska Wikiprofil har det funnits en hel del ogrundade påståenden om hennes karriär. Bland annat ska hon ha arbetat som modell, blivit utsedd till Outstanding Student of the year av sin skola i Kalifornien och hon påstås även ha vunnit en stor låtskrivartävling där de största skivbolagen var representerade i juryn. Vidare så har det funnits påståenden om att Camilla som studiomusiker har arbetat åt bland andra David Foster, That 70’s show, American Idol och C*line Di*n.

  Den svenska Wikipediasidan är nu borta och ersatts av en engelsk översättning. Påståenden som inte har kunnat vidimerats har raderats och profilsidan är rätt kort. Det är olika administratörer som har ett flertal gånger genomsökt och korrigerat sidan och en av dem skriver så här i loggen:

  Cleared a few lies that C****** herself must have put in. David f*ster claims he has no idea who she is. That songwriting contest is also a lie. That is why there are no citation for anything.

  Svara

   Jag är inte helt förvånad över att David Foster inte vet vem jag är. Vi har aldrig träffats. Det brukar gå till så med Studiomusiker. Men det och resten är helt sant. Vill du se mitt pris för ”Outstanding Student of the year”? Det står på mitt kontor. Vad gäller sidan Asterixia så bemöter jag sällan påståenden som kommer från anonyma källor som själv inte vågar stå för sin sk granskning.
   Låtskrivartävlingen heter ”Artist Development” och i juryn satt rep från Columbia(dåvarande) Sony och EMI(dåvarande). Den hölls på Musician’s Institute och jag vann första året jag var med och kom till final även mitt andra år.

   För övrigt är det jag själv som bett om att få Wikipediasidan borttagen. 🤷🏼‍♀️

   Svara

    Du har ju själv skrivit på alchetron.com sidan, infon om dig själv. Det är även bekräftat att dina s.k intervjuer du haft med stora artister är lögner.

    Svara

     Haha….va?

     Svara

    Nyfiken, vad hade du för arbetsuppgifter när du jobbade åt nyhetsmorgon?

    Svara

     Jag pratade om musik. Du kan hitta alla inslagen jag var med i – tre kanske? – där jag pratar musikfans, festivaler med Fredrik Strage och någonting mer..
     På Wikisidan finns det ju till och med länkar för dig att klicka på, latmask. =)

     Svara

      Tack, intressant. Men hmm.. inga länkar till nyhetsmorgon (förutom länken mellan din sida och nyhetsmorgons wikisida) när jag är på din wikisida, bara någon referens till nyheter24, blogawards och Maybelline.. 🤔 nåja, ska googla fram inslagen med dig😊

      Svara

       Längst ner?

       Svara

        Ja jag menade ju att det var under ”referenser” jag kollade men att där inte fanns några länkar till just din tid på nyhetsmorgon 😊 men skit samma, jag googlade fram lite gamla nyheter från nyhetsmorgon. Var mer bara nyfiken på vad du gjorde där, om du gjorde något mer redaktionellt arbete eller om du var där i sändning som ”expert”.

        Svara

   Skit samma! Camilla är underhållande.

   Svara

  Margaux var ju på ’hemlig resa’ för ett framtida projekt för ett tag sedan.

  Gissar på att hon var i Sydafrika/Kapstaden för att fota en klocka hon tagit fram i samarbete med DW

  Svara

   Men spyyyyr

   Hur kan man IDAG tacka ja till ett samarbete med DW? Man smutsar ju ner sitt egna varumärke?!!

   Svara

  Självklart ska influencers granskas riktigt ordentligt!! Ska andra småföretagare bära hela Sveriges skatteintäkter på sina axlar så ingår väl influencers i samma genre. Som småföretagare i Sverige, har vi en jävla massa och åter massa lagar, krav och förhållningsordrar. Det handlar om att ge mer än att få! Vi kan inte ta emot något eller sälja ens gammal skit utan att det ska momsas och skattas. Så det så!! Var är solidariteten som sossarna håller så högt?

  Svara

   Vi med enskild firma kan inte göra avdrag för friskvård…

   Svara

  Varför ska Skatteverket sila mygg och svälja kameler?
  Att jaga den som fått några mobilskal, gjort reklam för dem och säljer dem på Sellpy ger väl inget jämfört med den som har ett helt hus späckat med sponsrade prylar som förmodligen inte skattats någonstans vare sig av den som betalat dem eller den som tagit emot dem.
  Det industrialiserade och systematiska myglet ska granskas först och inte slippa undan.
  Sopa trappan uppifrån och ned och inte bara längst ned. Drain the swamp!

  Svara

   Det är det dom gör just nu kära Donny. Dom är på alla som ligger på över 50 000 besökare. Blir tufft för många av dessa. I nästa steg kommer de mindre att inse att dom måste ställa sig åt rätt håll i spiltan. Skattemyndigheten trattar alltså uppifrån och ned. Bekymradig inte för myggen. Kamelerna ramlar först för dom är så fulla av **** vilket gör att dom trillar innan myggen ens fått vittring.

   Svara

  Tycker skatteverket ska fokusera 100% på att granska Bella, som ett avskräckande exempel för andra influensers. Hon påstår ju ändå att hon är störst, så då är de väl rimligt att hon granskas först! 🤷🏼‍♀️

  Svara

   Eller så hjälper inte det när de kommer till hur de små influencerna skattar. ”Äsch, det jag får är ju bara en bråkdel av hennes så vad spelar det för roll vad lilla jag gör?”

   Ska man statuera exempel så tror jag att man ska gå på någon av de mindre som får ”småsaker” i mängder. Sen självklart kolla Bella också.

   Svara

    Fast kolla Bella hårdast ändå! 😉
    Vore skönt att se hennes höga fall när hennes hybris får sig en knuff

    Svara

  Hon skattar på värdet av klockan. Värdet får uppskattas utefter hur den säljs i affären.

  Säljer hon med vinst på exempelvis Tradera, det vill säga för mer pengar än det uppskattade värdet, då skattar hon på mellanskillnaden.

  Exempel: klockan säljs för 3000kr i affären. Hon får den i utbyte mot att skriva på sin sida. Då anger hon 3000kr som inkomst och skattar 30% på 3000kr dvs 1000kr.

  Sen säljer hon klockan på Tradera för 3600kr. Då ska hon skatta 30% på vinsten som näringsverksamhet eller hobbyverksamhet beroende på omfattning dvs 200kr. Detta eftersom det sker en regelbunden försäljning.

  Svara

   Och om man inte deklarerat inkomsten på 3000 kr?
   Då ska man väl skatta för hela försäljningsbeloppet 3600 kr dvs 30% = 1080 kr.
   Så egentligen spelar det ingen roll om man hoppar över inkomstbeskattningen och skattar för hela försäljningsbeloppet. Det blir samma skatt ändå nämligen 1080 kr 🙂
   Men jag har en känsla av att många hoppar över bägge leden…

   Svara

    Skillnaden är väl att man får sälja tillgångar för personligt bruk upp till 50 000 kr utan att betala skatt? man behöver alltså inte betala skatt för det man säljer på Tradera om det totala beloppet av försäljningarna inte överstiger 50 000 kr.

    Svara

  Skit samma! Camilla är underhållande.

  Svara

  Nån mer än jag som tycker att hennes bloggnamn, 56Kilo känns väldigt konstigt och ofräscht? Jag vet ju bakgrunden till namnet – nåt om att hennes ”idealvikt” när hon viktminskade var 56 kilo, men det har gått många år och hon verkar inte ens försöka fasa ut det (tänker som t ex Alexandra försökt sudda ut ”Kissie” mer och mer, Isabella skippade ”Blondinbella”).

  Svara

   Varför är du sur över det? 56 kilo är väl en normalvikt för en normallång person? Hon ser ju inte benig ut, äter god mat. Många andra tantbloggare super ju jättemycket men det verkar hon inte göra. Tycker att hon verkar sund.

   Svara

    Jag struntar i om hon väger 50 eller 80 kilo. Det jag menar var att det kändes mossigt att fokusera så mycket på en exakt vikt och enligt mig skickar det lite konstiga signaler. Hade jag varit Åse hade jag nog försökt fasa in min riktiga namn mer istället och gå bort från namnet 56Kilo.

    Svara

  Kolla gärna upp det här med pressresor lite mer noggrant. Tex den som Paula är på nu på Island. Ska hon skatta för den eller hur funkar det?

  Svara

   Pressresor borde inte förekomma för influencers.
   På vad sätt är dessa influencers press? Inte många influencers som har presskort utfärdat av Journalistförbundet.
   Skickar man en influencer någonstans blir det skattepliktig förmån om syftet är att resan ska resultera i reklam i influencerns sociala medier. Hoppas Skatteverket sätter stopp för dessa sk pressresor som skickat folk ända till Hawaii för att sniffa på en deodorant för underlivet 🙁
   Pressresor är för journalister som har tillstånd att åka från sin chef på redaktionen.

   Svara

  Från skatteverkets hemsida.
  Jag har fått produkter. Måste jag betala skatt?
  Svar:
  Ja. Grundregeln är att du ska betala skatt om du behåller en produkt oavsett om du gör reklam för den eller inte. Det du behöver betala skatt för är marknadsvärdet, dvs. priset som du själv hade fått betala om du köpt produkten – det kan vara alltifrån produkter för små summor till märkesjeans och mobiltelefoner.

  Du behöver också betala skatt för produkter som du har fått men som du ger bort, säljer, sparar eller lottar ut till dina följare, värdet spelar ingen roll.

  Du behöver inte skatta för en produkt som du returnerar eller inte ens hämtar ut. Detta bör även gälla om en vara du fått uppenbart saknat värde för dig både privat och i verksamheten och inte heller använts för något ändamål. Du bör då ange när du lämnar din deklaration vilka varor du fått men som du inte redovisat som inkomst.

  Svara

   Va? Ska man skatta om man ger bort/lottar ut prylarna? Borde väl då rimligtvis vara de som tar emot gåvan som skattar på den? Vad är logiken där? Säljer förstår jag då man gör en ekonomisk vinst på det..

   Svara

    Aaah vänta, de menar så klart att jag ska skatta på den när jag TAR EMOT den (även om den ges bort), inte att man ska skatta igen när man ger bort den. Silly me.. 🤦‍♀️🤦‍♀️

    Svara

  Skatteverket. borde verkligen kolla in U. Forsberg.

  Hon annonserar både på Blocket och facebookgruppen ”köp/sälj i jämtland”.
  Allt från barnleksaker till möbler som kommit i spons säljs bort så fort samarbetet är slut.

  Svara

   Tack! Jag har anmält mig!=)

   Svara

  Det här kan bli dyrt för Jennys matblogg, prinsessan av flygtimmar (bara Bella är värre).
  Såg att hon snart ska iväg på en ”jobbresa” igen, denna gång till Mauritius.
  Nå, smakar det så kostar det, det gäller ju alla oss andra 😉

  Svara

  Så de ska först skatta när det får hem produkten och sen skatta igen om de väljer att sälja den? Låter ju helt efterblivet. Då ska ju ALLA (inte bara influenser utan även vi vanlisar) skatta på ALLT vi säljer vidare på blocket osv.

  Svara

  Skatteverkets personal utbildning och sunt förnuft kan man ifrågasätta. Har fått ett skattetillägg på en pickup i en av motiveringarna skriver man…. enbart används till transport mellan bostad och ett lager 800m från bostad…, trots påtalande att det inte är så, så skriver Förvaltningsrättens tjänstemän exakt lika. Hur kan man tro att man köper en bil för 450.000:- för att enbart köra 800m ett antal ggr/dag

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.