Vad tycker ni om människor som är tidsoptimister?

Michaela Forni fick en fråga på sin blogg som jag tror kan vara lite av en vattendelare, och sådana älskar jag ju att ta upp här på bloggen! 😉
Vissa av oss är dem, andra av oss hatar dem – jag pratar naturligtvis om tidsoptimisterna. Människorna som är konstant sena. Till ALLT!
Jag vill gärna vara tidig till saker och ting och gilla således inte när folk är sena eftersom jag då får vänta extra länge, eftersom jag kom tidigt.
Men…
Det finns en sak som jag tycker betydligt sämre om än när människor är sena och det är när JAG är sen.
Jag vet inte varför…
Själv skulle jag inte höja ett ögonbryn om någon kom två, tre, fyra eller fem minuter sent till ett avtalat möte då det är sånt som kan hända den bäste, men är det jag själv som är sen så har jag hunnit skicka flera ursäktande sms där jag berättar att jag tyvärr råkat bli lite sen.
Så andras senhet – inte så farligt.
Min egna senhet – katastrof.

Men jag antar att med ”tidsoptimist” så menar hon de som liksom inte ”blir sena på vägen” utan som redan är sena när de går ut genom dörren? Som inte ens försöker komma i tid?
Jag fattar helt ärligt inte hur sådana människor tänker. En tjej i min klass på gymnasiet kom fem minuter sent till dagens första lektion varje dag!
Alltså VARJE DAG!
Under tre års tid…
Hur lyckas man med det utan att inse att det är dags att göra en mikro-korrigering och ställa klockan fem minuter tidigare?

Om någon här inne är den här typen av tidsoptimist, kan du inte förklara hur du tänker?
Jag lovar att inte döma! 😉

270 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag var kom alltid sent som tonåring. Sen växte jag upp och lärde mig att respektera människor och inte slösa med deras tid.

  Det är en sak att vara några minuter sen, men att ständigt komma försent signalerar att personen faktiskt inte bryr sig tillräckligt.

  Svara

  Är mest fascinerad att hon har så trogna läsare, får frågor om hur de ska lösa kärleksproblem mm. Som en gammal tjejtidning där man skickade in brev och fick hjälp av experter.

  Svara

   Alltså jag har alltid undrat över dom där ”breven”. Ifall de är riktiga insändare eller något som hon bara hittar på för att rama in inläggen på ett snyggt sätt? Går ju inte att veta….

   Svara

    Hehe, du har kanske rätt. Hennes personal skriver kanske dem.

    Svara

     Speciellt när folk väldigt ofta frågar ”åh vart kan man köpa hela den där snygga outfiten du hade i förra veckan” hehe 🙂

     Svara

  Det är nonchalant att komma försent, självklart kan det bli fel någon gång, men när det sätts i system är det bara för mycket. Allt för många ggr kommer en del insläntrande, typ ojdå, inte ens be om ursäkt.

  Svara

   Tidsoptimister är riktiga egoister! Det brukar påverka hela deras liv och relationer, arbeten osv. Sistaminuten människor.

   Svara

   Läkare är experter på detta! Kommer inlommandes, totalt nonchalanta, en halvtimme eller två halvtimme försent sisådär 9 gånger av 10 man träffas… Och inte en tillstymmelse till att vara stressade eller ledsna över att de är liiiite sena!?! Respektlöshet får liksom en helt ny innebörd. . Jag har faktiskt annat att göra än att sitta där och vänta tills de behagar masa sig upp ur skrivbordsstolen!!!

   Svara

  Definitivt tidsoptimist i kombination med att jag hatar att komma försent! *lol* Tror alltid jag ska hinna med mera än vad jag gör, men jag har börjat bli lite mera realistisk de senare åren. Barn hjälper till!

  Svara

  Det här med människor som gör till en vana att komma sent kan få mig att verkligen brinna av. Jag vill till och med sträcka mig så långt som att det är integritetskränkande. Indirekt så säger de med sitt agerande att min tid inte är lika viktig som deras. Självklart kan omständigheter uppstå som gör att en blir sen men då kontaktar en vederbörande.

  Svara

   jag har bara aldrig fattat den grejen, varför slösas din tid om nån annan är sen? jag blir mest glad för lite extra egentid medan jag väbtar eller för nåt annat
   älskar förvr sena människor! tycker generellt att de brukar vara lite mera chill

   Svara

    Ponera att du och jag har avtalat en tid för ett möte. Du blir sen. Jag tvingas att sitta och vänta på dig. Mötet kanske drar ut på tiden till följd av detta. Jag har dessutom andra åtaganden efter vårt möte som blir fördröjda. Tycker du fortfarande att det är schysst mot den andre?

    Svara

    För att min tid är viktig, att du inte tycker det är ju helt irrelevant. Vem är du att bestämma hur andra ska disponera sin tid?

    Svara

    Hur kan man inte förstå att man slösar en annan persons tid? Jag har ju tagit mig i väg i tid och därmed avstått tid hemma/någon annanstans. På så sätt slösas min tid. Om jag får vänta 5-10 min hade jag ju istället kunnat plocka ur diskmaskinen/vattna blommorna/läst ut kapitlet i boken jag håller på med/svarat på 3 jobbmail. Eller vad sjutton annat som helst… Nu får jag ju göra de här sakerna vid ett senare tillfälle istället, alltså har min tid slösats med. En gång är ingen gång, men att värdera andras tid så lågt att man sätter det här i system är riktigt respektlöst.

    Svara

    Bra skrivet tack

    Svara

   Det kan ju helt enkelt vara så att de du brukar få vänta på inte respekterar dig eller egentligen vill träffa dig och därför drar ut på det så mycket som möjligt.

   Svara

  När jag läste på Universitetet och hade grupparbeten så var 2 av oss 4 personer ALLTID sena. Spelade ingen roll när på dagen vi bestämde att ses dem var alltid 15-20 minuter sena (de samåkte inte utan båda var lika dåliga på att komma i tid). Man tycker ju att vuxna människor borde kunna visa mer respekt, jag avskyr att inte vara ute i god tid så jag var alltid på plats minst 15 minuter tidigare än utsatt tid.

  Svara

   Men på universitet gäller ju akademisk kvart? Du var helt enkelt en halvtimme för tidig.

   Svara

    Grupparbeten är mer eget ansvar, det brukar väl inte bara vara anlagd schematid för det? Så skulle inte säga att akademisk kvart gäller när gruppen själv planerar att arbeta.

    Svara

    Haha- Ida är SÅ ägd!! 🙂 🙂

    Svara

  Haha är tidsoptimist av rang men också en vuxen person som respekterar andras tid, har därför löst det genom att vara precis i tid! Om vi har avtalat tid 15.00 är jag där 14.59, dvs. inte tidig men inte heller sen. Siktar alltid på att vara där typ en kvart innan men det är som att det fysiskt inte går, minutrarna innan jag springer hemifrån bara rinner iväg på något magiskt sätt.

  Svara

   Fattar inte heller. Det spelar ingen roll hur tidigt jag ställer klockan. Sista 15 min innan jag ska åka tar ALLTID 20-30 min, men känns som 8. ”Åh vad bra att jag kommer iväg i tid idag” hinner jag tänka innan jag kollar på klockan och ser att jag faktiskt är 10-15 min sen. Från start. Detta gäller oavsett om jag kliver upp 30 min innan jag ska åka eller 3:20 innan.

   Svara

    Dålig ursäkt för att inte orka respektera andras tid bara

    Svara

     Den som inte förstår, förstår inte.

     Svara

      Nej jag förstår inte hur vuxna människor inte kan avgöra hur mycket tid de behöver för att ta sig till en specifik plats. Det är ju inte barn vi pratar om utan de som har x antal års erfarenhet av att leva och ta sig runt. Det är bara slöhet att man inte orkar bry sig nog för att komma i tid.

      Svara

       Fanns en kommentar här en gång som menade på att man kan tro att en del är nybörjare på att leva. Stämmer in här med.

       Svara

       Men oj, lite fördomsfull och bitter här? 🙂 Om du nu är så perfekt, varför yrar du om att alla funkar likadant och klarar just det DU anser att man ska klara?! Det finns garanterat något DU inte klarar av som andra skrattar åt bakom din rygg!! 🙂

       Svara

     Vad elak du är!

     Svara

    Exakt såhär är det för mig med. Jag skäms men det är som att jag har en helt annan uppfattning av tid. Vill verkligen inte slösa någon annans tid och anstränger mig såklart för att inte göra det men jag förstår inte vad som händer!

    Svara

     Varför ställer du inte larmet, då? 3 min borsta tänderna, 15 min äta frukost osv. Och märker man att man är på väg att bli sen hoppar man över något bara. Ta med en banan istället för att koka gröt t ex. Är inte raketforskning.

     Svara

     Är sådär för mig med. Kan vara helt klar för att åka i god tid, ska bara ta ryggsäcken och gå ut genom dörren, blinkar SÅ HAR DET GÅTT EN KVART OCH JAG ÄR SEN!!!

     Det känns verkligen så, MEN jag vet att jag kan när jag skärper mig. Säger alltid till kompisar att ”Jag kommer runt sju.” om vi ska ses hemma hos någon och sedan är jag där 19.02-19.15.

     Har vi bestämt träff på stan kommer jag springandes och är helt genomsvett vid 19.01. Väldigt ful egenskap. en av mina värsta faktiskt.

     Aldrig sen till något arbetsrelaterat, kollektivtrafiktider, läkarbesök eller liknande….

     Svara

      Händer mig med.

      – åh, 40 minuter innan vi ska vara på föris!

      Plockar ihop lite tvätt (typ tre plagg).

      – shit! Vi ska vara på föris om 18 minuter!

      Det är faan som om tiden loopar sig! Ibland känner jag att det är inte möjligt! Min känsla för tid kan ändra sig från dag till dag. Ibland är jag on point. Andra dagar tror jag att det gått 5 min men det har gått 20 min.

      Lyckas ändå vara på plats en minut innan, men det är ett jävla under.

      Svara

      Exakt!!! På pricken! Och jag håller helt med, det är verkligen min värsta egenskap.

      Svara

       Tycker att det är superfascinerande att vi är flera stycken med exakt samma problem/egenskap. Skulle vara intressant att veta vad det beror på, eller vilka andra egenheter som kanske kan hänga ihop med detta.

       Till er som säger att vi ”skyller” på nåt när vi är sena och inte tar ansvar för situationen eller respekterar andra: det handlar inte om det. Däremot så har vi som ”är nybörjare på att leva” också lärt oss att komma runt det. Dvs jag har möten från kl 09 på jobbet, men vill vara där 7:00-7:30. Kommer jag 7:15-7:45 är jag ”sen” för mig själv, men ingen blir på något sätt lidande. Ska jag träffa nån på stan ser jag till att ha massa ärenden på stan innan. Dvs det som händer när jag är sen hemifrån är bara att jag måste skippa något av mina egna ärenden, kompisen märker inte av det.

       Svara

        Ja men då är du ju inte sen till avtalade tider och låter folk vänta på dig så vad är problemet? 🤦‍♂️

        Svara

         Problemet är att tiden ”försvinner”.

         Svara

    Sa du menar om du vet att de tar 15 minuter till tex. jobbet sa kommer du anda forsent. Och istallet for att da inse att de tar INTE 15 minuter till jobbet utan 20 sa valjer du att aka 15 minuter innan du borjar anda? Istallet for att anpassa sig efter tidigare erfarenheter.

    Eller ar de sa att jobbet forflyttar sig lite langre o langre bort fran ditt hem 😀

    Svara

     Nej, det är inte restiden som är problemet. Det är tiden innan man ska lämna hemmet som ”försvinner”. Går inte att förklara eftersom det låter helt ologiskt, det är jag medveten om.

     Svara

    Bellamuppen: Det är helt normalt och vanligt! 🙂 Hoppas du inte tar åt dig om nån blir sur på dig bara. Det visar bara på deras omognad och svårighet att sätta sig in i andras känslor och situation!

    Svara

   Om du nu är så VUXEN, tänk då på att – precis som du inte förmår ,helt enkelt, att vara där en kvart innan- finns det VUXNA som kanske har svårt att greppa detta med tidsuppfattning , som helt enkelt därför inte förmår vara i tid! Har inget att göra med att vara vuxen och mogen eller inte, utan handlar om en oförmåga de ej får för! Alla här dömer andra, DET är omoget om något!!

   Svara

  Jag är en sån som alltid är på plats minst en kvart före utsatt tid. Har vissa i min omgivning som alltid kommer sent. Jag har börjat dra av en kvart på tiden när vi bestämmer att vi ska ses. Vill jag träffa människan 17 så säger jag 16.45. Då brukar de komma runt 17 som jag tänkte mig.

  Svara

   Jag är exakt likadan! Jag undrar hur många minuter som jag totalt spenderat på att vänta innan utsatt tid i mitt liv. Men hellre det än att vara sen. Misstag kan ske, men att konsekvent vara sen ÄR respektlöst.

   Svara

    Jag brukar också tänka på hur mycket tid jag har lagt på att vänta i mina dagar. Men ja, att komma försent utan anledning eller att höra av sig finns inte på kartan. Förstår inte hur folk kan komma försent hela tiden och till allt. Ofint är det!

    Svara

   Samma här! Hellre för tidigt än försent.

   Svara

   Ett annat knep om man gillar lösningar och inte alltid ”måste ha rätt” är att föreslå mötesplatser där det inte spelar så stor roll ifall du får vänta.
   Ses inte på ett kallt torg, utan på ett café där det inte gör så mycket för dig att sitta 30 minuter extra med näsan över en trevlig bok 🙂

   Jag har en kompis som ofta avbokar våra träffar, typ hälften av gångerna (rimliga skäl), och då ser jag alltid till att ha det inräknat. Minskar irritationen 🙂

   Svara

    Grejen är ju att det inte är själva väntandet som är problemet, utan att jag hade kunnat använda den där tiden till något annat. Jag har kanske ställt in något jag inte hade behövt ställa in, eller nu måste komma sent till något annat efteråt. Då hjälper det inte att sitta på ett café istället.

    Svara

     Precis. Jag har annat att göra än att sitta och vänta på någon som inte behagar dyka upp. Men den personen anser att dens tid är viktigare och att jag gott kan lägga min tid på att vänta.

     Svara

   Gör samma och sätter en tidigare tid för personen som alltid är sen. Problemet blir dock att jag är på plats den tiden jag satt för hen. Sååå dumt!

   Svara

  Jag kan bara svara för mig själv till varför jag är sen, jag har dyskalkyli vilket gör att jag har sjukt svårt för klockan och tidsuppfattning. Haha lärde mig klockan rätt så sent i livet och idag som 30 åring har jag svårt att veta ”på känn” hur långtid 5 minuter är tex. Innebär också att jag svårt för siffror bland annat.

  Jag kommer oftast 10 min sent till jobbet (Jobbar flex så spelar egentligen ingen roll, utan det är jag som vill vara där kl 8) Jag går upp lite innan 6 och går på autopilot med mina rutiner som måste göras varje morgon. Skulle kunna gå upp kl 5 och ändå vara 10 min sen.

  Men ja, givetvis så kan jag vara i tid till avtalade möten och är det också oftast. Men det är svårt att planera och räkna ut tiden som behövs innan vilket är väldigt stressande 🙂

  Svara

   Men snälla…

   Svara

    Ja snälla du 🙂

    Svara

     Det verkar finnas diagnoser till allt 🙄

     Svara

      Det är en diagnos som en del människor lever med 😑

      Svara

      Ja skit drygt! Tex depression och ångest är det ens en diagnos. Mest folk som tycker om att gnälla och är lata

      Svara

       Men ”Anonym” , gå och skit ner dig!! JA, depression ÄR en fastställd diagnos, som trots behandling kan få människor att välja att avsluta sina liv! Tycker du att det är lathet att må dåligt och att deprimerade bara gillar att gnälla, då saknar du hjärta i kroppen! Hur kan man uttrycka sig så vidrigt som du gör!??

       Svara

   Jag har också dyskalkyli och extremt dålig tidsuppfattning. Har löst det med att lägga in allt i kalendern på mobilen. Från när jag ska gå upp, köra till jobbet, äta osv. Lägger in påminnelser så jag alltid får notiser i lagom tid innan. Sen ser jag till att alltid vara en kvart tidig. Då blir jag inte lika stressad och har lättare koll. Ska jag göra något typ plugga, städa eller så använder jag timstock. Då tappar jag inte bort tiden lika lätt.

   Svara

    Jag har mobilkalendern också, hade varit mycket mer lost utan den. Bör använda timstock mer men löser dom mest stressande sakerna tex åka till flygplatsen, jobbintervjuer , möten etc genom att vara extremt tidig istället. Sen stressa på plats för att räkna ut digitalklockan och tiden på flygbiljetten haha xD

    Svara

   Jag har också problem med att uppskatta hur lång tid fem minuter är, men jag respekterar andra människors tid och är istället oftast alldeles för tidig. Tycker din ursäkt är riktigt kass faktiskt.

   Svara

    Som sagt, jag är oftast i tid 🙂 Jag är 30 år och man lär sig respekt på vägen i livet, med andra ord jag låter inte personer stå och vänta på mig. MEN det är stressande för mig att få ihop vardagen och räkna ut tiden som krävs innan ett avtalat möte. Det jag skrev är en förklaring till varför jag personligen har svårt med tid.

    Svara

     Man lär sig respekt i lågstadiet, dvs. när man är 7-10 år gammal, men ok…

     Svara

      som 7-10 åring så kunde jag knappt klockan. Men okej…

      Som sagt jag gav en förklaring. Folk i detta kommentarsfält skriker respekt men saknar det själva.

      – Nej jag är inte ALLTID sen
      – För att motverka att jag är sen är jag istället extremt tidig då jag har svårt att räkna ut tiden
      – Jag använder hjälpmedel
      – Jag jobbar flex så mina timmar är endast mina egna, dvs jag är inte vara sen till jobb
      – Mina vänner står inte 15 minuter och väntar på mig varje gång vi ska träffar

      om jag INTE använder timstock, alarm, anteckningar så är jag sen.

      https://www.dyslexi.org/skrivknuten/dyskalkyli

      Svara

       Så himla intressant!! Tack för du delade med dig. Jag är sån som alltid är tidig och har stenkoll på min tid, medan många i min närhet är åt andra hållet. Säger alltid ”jag är där om tio minuter” vilket är stört omöjligt då bara själva bilfärden tar 20 och han fortfarande står i kallingarna. Typ.

       Svara

       Men gud vad otrevliga folk kan vara. Självklart finns det dom som är sena av ren egocentrism, men det finns givetvis andra förklaringar också. Att komma i tid krävs att man klarar av strukturera sin tid och förstå hur lång tid varje moment tar. Kan man se redan hos barn hur olika dessa förmågor är hos olika individer. Varför tror ni att vissa barn måste ha bildschema för varje moment i sin vardag och andra barn i samma ålder glömmer aldrig läxan/gympapåsen eller whatever. Här försöker en människa dela med sig av sina svårigheter och folk kräker ur sig otrevligheter, så ledsamt. Får det bara finnas Stepford wives- människor i Sverige?

       Svara

       Jag har också dyskalkyli och jag känner igen mig SÅ när du beskriver hur du läser om klockslaget. Jag tror ibland att jag är korkad när jag står och läder tiden flera gånger för att ens förstå vad det står.
       Jag jobbar inom LSS och sköter 2 personers ekonomi.
       Jag har kommit på ett eget system för hur jag ska kunna få siffrorna rätt. Och jag kontrollräknar alltid allt flera flera gånger för att få det rätt.
       Skam den som ger sig 🙏🏻

       Svara

        Samma här! Mitt jobb innehåller också mycket siffror och visst är det svårt då den naturliga fallenheten inte finns där, men min hjärna kompenserar genom att memorera talen istället för att räkna ut dom (om det make sense?)
        Sen är det det konstanta dubbelkollandet , och som du säger ha ett eget system som funkar.

        Skam den som ger sig som du sa 😀

        Svara

    Blir så trött på all funkfobi. Dyskalkyli är på riktigt och är skitjobbigt. Varför göra sig lustig över det?! Finns bra hjälpmedel som underlättar men det betyder inte att det är lätt. Jag är över 30 och har fortfarande svårt för digitala klockslag och behöver räkna på fingrarna. Sluta få det att låta som någon är respektlös och inte anstränger sig när det är precis tvärt om!

    Svara

     Så alla som ständigt kommer sent har dyskalkyli? Visst..

     Svara

      Nej, det var inte vad personen skrev. Lär dig läsa, eller har du dyslexi???

      Svara

       Ni beter er som att varenda kotte som inte behagar komma i tid har en diagnos som ursäktar det.

       Svara

      Var skrev någon ens det?

      Svara

   Riktigt dålig ursäkt måste jag säga. Om du har problem med tidsuppfattning ser du väl till att övergardera dig ordentligt. DET kan man väl ha lärt sig 370e gången? Ta tid med telefonen hur lång tid det tar att borsta tänderna för att få in det i tidsschemat?

   Jag är väldigt dålig på att uppskatta tid men jag gör vad jag kan för att inte bli sen ändå, just genom att övergardera mig. Det är så otroligt respektlöst mot andra att komma sent och skylla på att man har dålig tidsuppfattning. Gör något åt det då, du är vuxen va?

   Svara

    Ja precis det jag skrivit i övriga kommentarer.

    Som sagt, jag är oftast i tid 🙂 Jag är 30 år och man lär sig respekt på vägen i livet, med andra ord jag låter inte personer stå och vänta på mig. MEN det är stressande för mig att få ihop vardagen och räkna ut tiden som krävs innan ett avtalat möte. Det jag skrev är en förklaring till varför jag personligen har svårt med tid.

    Löser det genom att vara extremt tidig istället. Är förklaringen bättre nu?

    Svara

     All cred till dig Polly för att du orkar svara och fortsätta vara trevlig när dessa personer inte riktigt vill förstå och upplevs onödigt dryga.

     Svara

      Verkligen all cred till dig Polly! Keep on keeping on! 🙂

      Svara

       Tack vad gulliga nu är! 🙂 <3

       Svara

        ni*

        Svara

       Ja! Heja Polly! 💕 Förstår precis vad du menar.

       Svara

    Men snälla människa, hur uttrycker du dig? Alla kan inte bara ”skärpa sig”. Vissa kämpar dagligen med sådant som vi tar förgivet i vardagen. Hoppas verkligen du inte jobbar med människor…

    Svara

     Annie Lööf?

     Svara

   Har också dyskalkyli men använder inte diagnosen som en ursäkt.

   Svara

    Bara för att man har samma diagnos betyder det inte att man har samma svårigheter inom allt som ingående diagnosen. Och vem har sagt att hin använder den som ursäkt? Hon använder den som en förklaring.

    Svara

    Det gör ju inte Polly heller, hon ger en förklaring till varför det för vissa är svårare än för andra.

    Du skulle ju inte säga till en person med dyslexi att skärpa sig när den förklarar varför det tar längre tid att läsa en text.

    Polly förklarar och har dessutom kommit med bra tips till andra för att dyskalkylin inte ska drabba omgivningen. Har du ens läst vad hon skrivit eller vill du bara vara dryg?

    Svara

   Oj. Hur gör du om du ska med ett tåg eller flyg som inte väntar på dig?

   Svara

    Menar du mig?

    Ja jag åker som sagt ett par timmar innan till flygplatsen pga att jag inte kan räkna ut en rimlig cirka tid att lämna hemmet.
    Så för att slippa den ångesten så åker jag tidigt och väntar där hållandes min flygbiljett där tiden är angiven jämför med tavlan där tiden för när gaten stänger står.
    Väl på flygplats så sätter jag timer för klockslaget för när det tex är boarding trots att det står klart och tydligt för andra så har jag svårt att räkna på digitalklocka och vet inte tiden mellan digitalklockan på telefonen och klockslaget på biljetten.

    Typ så 🙂

    Svara

     För mig är analoga klockor ett problem. Men kan inte heller typ ”räkna ut” skillnaden i tid när jag ska jämföra olika tider digitalt. Har ALDRIG slått mig att min tidsoptimism kan ha ett samband med dyskalkylin, men nu känns det ju solklart. Det ingår ju att ha svårighet att uppfatta mängd och antal, så varför skulle inte TID räknas in i det? TACK Polly för att du fick mig att se sambandet!! Tänker att nu vet jag ju hur jag ska handskas med det här!

     Svara

      <3

      Svara

    Jag har genat över spåret en gång, framför tåget, för att hinna. Fick en utskällning av lokföraren. Jag tänkte ”han åker inte om jag är framför”, men det blev ett rejält wake up call för mig, att inse att jag inte mådde bra. Jag spydde stora delar av den tågresan, och numera brukar jag lägga min marginal i själva restiden, så att jag hinner fram även om jag blir några minuter sen, då jag har väldigt svårt för att uppskatta tiden det tar ”att komma iväg”.

    Svara

   Det finns hjälpmedel för personer som har svårt att avgöra tid och behöver förstå tid på annat sätt. Används bland annat i skolans värld, där jag arbetar. Finns därför ingen ”ursäkt” att vara sen. Är det ett problem för dig eller andra i din omgivning att du har dyskalkyli och blir sen, använd hjälpmedel.

   Svara

    Var skriver jag att det är en ursäkt?
    Läs mina tidigare svar innan du läxar upp mig 🙂

    Svara

    Hon använder ju hjälpmedel???

    Svara

    Vilka hjälpmedel?

    Svara

   Herregud i Sverige finns en bokstavskombination för allt.. tur du inte kallade det en diagnos.. jag är ofta sen men skyller inte på något annat än att jag är slarvig. Dock aldrig till jobb.

   Svara

    Sen???

    Svara

    Fy för såna som dig.

    Svara

    Dyskalkyli är på riktigt, skärp dig.

    Svara

   Shit. Har aldrig tänkt på det :O. Fick diagnostiserat dyskalkyli under gymnasietiden. Är kronisk tidsoptimist. Aldrig tänkt att det kan finnas ett samband men efter att ha läst i kommentarerna verkar de ju som det!! Tror vi är något på spåren!!

   Och till alla er små trångsynta svin: dyskalkyli är på riktigt. Annars kan ni lika gärna säga att dyslexi bara är hittepå det också. Dyskalkylin ställer till min vardag SÅ mycket. Kan knappt skilja på höger eller vänster, har oerhört svårt att navigera mig med kartor, har ingen tidsuppfattning, har stor svårighet att läsa analoga klockor, osv.

   Svara

  Jag har jätte dålig tidsuppfattning. Förstod inte hur dålig här än jag flyttade ihop med min man. Jag kan liksom tänka att det gått 5 minuter också har det gått en halvtimme. Eller att det gått en halvtimme och så har det gått 5 minuter. Det går på båda hållen 🤷‍♀️ Min man är extremt noga med att passa tider och är gärna en kvart tidig. Så efter flera år ihop är jag nästan alltid först istället för sist. Lägger in allt jag ska göra i mobilkalendern som påminner mig i tid. Dessutom är jag alltid för tidig så skulle något hända är jag ändå i tid. Avskyr numera folk som är sena!

  Svara

  Respektlöst och dåligt planerat. Inte okey alls att slösa med människor tid! Än värre är det mer folk som kommer försent och inte hör av sig, tack och adjö för min del, krusar ingen

  Svara

   De få gånger jag själv är sen stressar jag och skyndar mig så mycket det går, och det är svårt att få upp mobilen på ett fullsmockat tåg (när man står som packade sillar) , eller då jag kutar för att hinna till buss/tåg! Därför kan det vara svårt att höra av sig! Skulle jag höra av mig blir jag bara ännu senare!! De personer du dissar här gör kanske lika som jag?!

   Svara

  Jag kan verkligen inte med människor som är sena. Har man en tid och passa så är det den som gäller. Blir man försenad ska man höra av sig och alla kan bli försenade men att komma försent bara för att gör mig vansinnig.

  Svara

  Själv är jag en tidspessimist. Tror alltid att jag ska komma för sent och är således ute i lite väl god tid ganska ofta.
  Förstår dock verkligen inte folk som kommer sent till allt, hela tiden. Fattar liksom inte vad de gör som tar sån jäkla tid?!

  Svara

  Ot. Fredrik V är igång igen i en intervju i Aftonbladet. Han stickar nog lite till på sin offerkofta så han kan se sina barn i ögonen.

  Svara

   Extremt pinsamma artiklar av både Aftonbladet och expressen

   Svara

  Värst är det med dem som tycker dom är så charmiga och härliga med sin lilla egenhet att aldrig komma i tid. Nu äntligen kommer lilla tokiga jag försent som vanligt hahaha… Såååå typiskt mig :).

  Svara

   Ja eller hur, så himla ’gulligt’ not! Orkar inte med folk som väljer att se vissa grejer som personlighetsdrag istället för att jobba med det aktivt, av respekt för sina medmänniskor.

   Svara

    Egoister med ”Peter pan-syndrom”

    Svara

   Ja. Har varit tillsammans med en sån. Han var konstant sen (gärna runt en timme utan att höra av sig). Väntade ute i kylan både en och två gånger. När jag tog upp det här med att passa tid svarade han bara ”det är svårt för mig att passa tider, så är det bara, så har det alltid varit.” 🤦🏻‍♀️ Vuxna karl… Tänk om han hade behövt sminka sig och fixa håret som en annan behöver (villhöver iaf), då hade jag suttit här än idag och väntat. Nope! Thank you, next!

   Svara

  Jag är alltid sen. Inga halvtimmar men kanske 10 minuter. Mina vänner vet detta och det sker inte i arbetssammanhang eller andra viktiga ärenden eller om jag ska träffa nån jag inte känner.

  Svara

   Varför anser du inte dina vänners tid är viktig?! Så sjukt egoistisk!

   Svara

    Herregud. 10 minuter är ingenting om man inte ska träffas för att göra något som börjar en viss tid. Det är inte på liv och död. Framförallt så har de inte en pinne i röven som du.

    Svara

     Du verkar ju vara trevlig så de väntar säkert. Eller inte.

     Svara

     Nej jag hade aldrig vela vara vän med ett ego som du!

     Svara

     De där tio minuterna blir ju ren dötid för dem som de kunde gjort något annat med. Om tio minuter inte är någonting för dig så kan ju du börja komma tio minuter tidigt istället och vänta på dina vänner. Då slipper de vänta som kanske har en annan syn på tid och tidsuppfattning än vad du har.

     Svara

   En ful ovana man kan vänja sig av med om man vill.

   Svara

    Jobbar på det 🙂 som sagt är aldrig sen till jobb eller andra möten men såklart kan jag skärpa mig i privatlivet.

    Svara

   Tio minuter tycker jag är helt okej, jag och mina vänner vet att vi ger varandra cirkatider
   Är alltså annan anonym

   Svara

    Är ju skillnad tycker jag om man inte säger exakta tider eller om alla i gänget trillar in senare än sagt. Oftast är det ju en eller två som inte bryr sig om att komma i tid.

    Svara

    Exakt, inget att bli såhär kränkt och upprörd över som alla i detta kommentarsfält 🙂

    Svara

     Du har i och för sig ingen aning om hur mycket det suckas bakom din rygg. Jag har definitivt varit med om att alla suckar och ironiserar över någon i gänget som är helt hopplös med tider. Inte så trevligt beteende direkt men sådant här kan verkligen reta gallfeber på folk när det händer gång på gång, just eftersom det känns så respektlöst.

     Svara

   Att du kan komma i tid ”när det är viktigt” men skiter i det när det gäller dina vänner känns verkligen helt skevt från min synvinkel. Blir tokig på mina vänner som kommer sent, några umgås jag med mycket mer sällan nu för tiden för att det tar så mycket energi att ALLTID behöva vänta, oavsett vad det gäller.

   Svara

   Sa de du sager ar att de beror pa vem du traffar om du ar i tid eller inte. Vanner = inte i tid. Jobb/nya manniskor = i tid.

   Svara

  Jag är en sån som har svårt att passa tider, kommer antingen för sent eller (orimligt) tidigt!
  För min del kommer det sig av vana, att de flesta jag umgås med inte tar så noga på tid och att det ofta är liksom ganska löst ”kom över i eftermiddag”. Finns liksom ingen som springer på möten hit och dit!

  Dessutom har jag varit student väldigt länge och då vänjer man sig liksom vid att inte ha så mycket tider att passa om dagarna! (3 föreläsningar i veckan som dessutom är frivilliga).
  Så när jag väl ska passa en tid, eller har ett extrajobb, då är jag supernervös för att komma för sent, glömma bort, eller typ blanda ihop veckodagarna!
  Vilket resulterar i att jag har 10 larm på mobilen och alltid åker dit jag ska med typ en timmes mariginal haha. Jag litar helt enkelt inte på mig själv.

  Svara

  Jag har varit en extrem tidsoptimist i mitt liv men gjort en helomvändning till att bli tidspessimist, är alltid först på plats istället för två timmar sen (ja det var så illa när det var som värst)
  Insåg hur respektlöst det var och att det ger ett så slarvigt och virrigt intryck som är svårt att ”tvätta” bort

  Svara

   Vore kul att veta hur du gick tillväga för att ändra vanan!

   Svara

  Jag är alltid i tid, oavsett om jag går upp 15 min innan bussen går eller 1,5h. Och eftersom jag är som jag är, dvs lite utav en översittare ibland, har jag svårt att fatta hur folk inte kan va i tid.

  Svara

  Kommer nästan alltid i tid och är som du. Gör mig inget om en person är ett par minuter sen men blir så stressad om jag själv skulle vara det.

  Den tjejen i gymnasiet kanske pendlade långt ifrån och antingen kunde komma med bussen eller whatever så att hon kom 5 minuter sent men kunde sova 30 minuter längre? Bara en tanke haha

  Svara

   Jag hade det ungefär så, antingen sen tio minuter till en lektion i veckan under första året (de andra lektionerna började senare), eller gå upp två timmar tidigare och promenera två km i mörket och vara nästan två timmar tidig. Bodde på landsbygden. Oftast så var jag i tid, men då och då så kom jag senare till den lektionen.

   Svara

    Det kan jag iofs tycka är helt ok anledning att komma sent.
    Vi hade några såna i min gymnasieklass, bodde på ställen där bussarna inte gick hur ofta som helst. Antingen fick de gå upp och komma till skolan 2 timmar innan den ens öppnat eller komma 5-10 min sent till lektionen. Helt ok i mitt tycke

    Svara

  Jag är alltid i tid, min bästa vän är alltid 20-40 minuter sen, även om vi ska träffas hos henne. Seriöst enda gången hon har varit i tid under de fem åren jag har känt henne var till hennes egna bröllop tidigare i år. Jag vet inte riktigt varför hon alltid är sen, men jag tror att hon är en väldig tidsoptimist. Brukade bli irriterad på folk som var sena, men nu ser jag det som lite ofrivillig egentid istället och det är så mycket skönare än att stressa och vara irriterad över andra.

  Svara

   Hörd en kvinna i ADHD podden som faktiskt lyckades komma försent även till sitt bröllop 😉

   Svara

  Jag har alltid varit en sån som kommit i tid, ofta före utsatt tid och ogillat de som alltid är sena. Men det värsta är att sista året har jag blivit tvärt om! Jag är alltid sen till jobbet, får sån ångest men hur tidigt jag än går upp så blir jag sen. Är dock inte sen till typ vänner eller läkarbesök, utan just bara jobbet. Usch måste skärpa mig.

  Svara

  Det värsta är ju att resa med någon som inte är kapabel att vara i tid. En sån där som vill att man åker hemifrån fem minuter innan gaten stänger på arlanda.

  Svara

   hahahah. Verkligen! ! !

   Svara

   Magsårsframkallande! Den värsta tidsoptimist jag känner lyckades missa sitt flyg trots att hen satt vi gaten när boarding skedde. Jag kan inte för mitt liv förstå hur det ens går till men tydligen är det möjligt.

   Svara

  Många av er här inne skulle definitivt inte stå ut med att bo i sydamerika ser jag 😂

  Svara

   Eller så anpassar man sig. På samma sätt som sydamerikaner klarar av att anpassa sig när de kommer hit.

   Svara

    Exakt!

    Svara

   Haha eller hur! Minns några brassar jag lärde känna utomlands som sa att de brukade komma typ en timme efter utsatt tid. Är väl ändå lite mer förståeligt pga att trafiken i vissa städer är galen, går ju inte att jämföra med Sthlm.
   När jag var ute och reste i Centralamerika var det standard att bussen avgick typ 45 min efter utsatt tid. Minns också när bussen haft lunchpaus och chauffören meddelade att det ENDAST var 30 min paus och det var supernoga. En timme senare släntrade chauffören tillbaka som ingenting..

   Svara

  Jag är alltid i tid om inget händer på vägen, jag stör mig inte så mycket på ifall någon är sen om jag har tid på mig men blir överdrivet irriterad på om någons annans slöhet får mig att stressa upp. I mitt yrke är jag beroende av att kunder kommer i tid, 5 min kan få hela mitt dagsschema ur balans och de flesta förstår det, men ändå har man fått avvisa någon som ser storögd på mig med blossande kinder och säger att de var ju nästan i tid!

  Svara

  Den bästa läraren jag hade i gymnasiet låste dörren till klassrummet på slaget när lektionen skulle starta. Den som inte passerat in genom dörren då fick stå utanför och vänta till nästa lektion, samt få en anmärkning för frånvaro. Att knacka på hjälpte inte. Då lärde sig alla väldigt snabbt att tid tillsammans med andra är viktigt. Om man bara är själv och missar något man tänkt göra, då drabbar det ingen annan.

  I dag blir jag redigt förbannad om någon annan slösar bort min tid i onödan, framför allt om det sker fler än en gång. Har inget som helst tålamod med det. Skänker hellre bort pengar än tid.

  Synd att agan av elever, eller varför inte såsiga kollegor på jobbet, avskaffats. Jag skulle antagligen bli en väääääldigt sträng lärare …

  Svara

   Varför är det synd? Att slå sina medmänniskor, barn som vuxna är ju helt vridet. Fattar inte ens att folk var så slöa i huvudet och gjorde/tillät det, än mindre vill ha det tillbaka.

   Svara

    Swosh!

    Svara

  Är det bara jag som tänker att alla rekorderliga människor som kommenterar här att de minsann alltid kommer en kvart före utsatt tid också är personer som tycker att de är så himla duktiga som går upp jättetidigt på morgnarna?

  Svara

   Nix Inte jag i alla fall. Har ett jobb med fri arbetstid och stör ihjäl mig på folk som tävlar i att vara tidigast. Som att man är en bättre människa för att man är där i ottan. Har kollegor som jobbar 12-22, de får lika mycket gjort som någon annan.

   Svara

   Tänker dessutom att det är ganska lätt att lösa? Har man en vän eller liknande som alltid är sen så är det väl bara att dyka upp ungefär lika försenad?
   Antingen så dyker man upp samtidigt, eller så får den andra personen känna på ombytta roller? Vad är problemet?
   Jag tror att många har ett ENORMT behov av att uppfostra alla i sin omgivning, lite lutheranskt sådär…

   Svara

    Eller så kan vännen som är för sen föreslå en senare tid. Löst!

    Svara

    Men va? Jag har en vänner som kan dyka upp allt från 20 till 60 min sena, det blir helt omöjligt att köra samma på alla. Det är därför man bestämmer en tid så att alla kan anpassa sig. Sen bryr jag mig inte vidare om en vän är försenad, jag tänker alltid att tider man bestämmer med vänner är ungefärliga men kommer trots det alltid prick i tid. Ja är rätt så bra på att roa mig själv.

    Svara

   Stämmer inte alls på mig, är nattuggla men jag respekterar andras människors tid och förväntar mig samma respekt tillbaka.

   Svara

   haha dom kanske känner sig som bättre människor om dom på en blogg får säga hur dåliga alla andra är

   Svara

   Jag är morgonpigg vilket inte alltid är positivt. Vaknar alltid senast 06.00 OAVSETT när jag lägger mej. Önskar jag någon gång kunde få sovmorgon. Och jag är alltid i tid, nästan maniskt, men har blivit bättre på att vara lite mer relaxad .

   Svara

  Att komma en kvart för tidigt ser jag som ett lika stort misslyckande som att komma en kvart för sent.

  Svara

   Varför det? Skönt att kunna andras lite själv innan möte eller vad man nu ska göra 😁

   Svara

  Vi har en gemensam vän som alltid ALLTID är sen, inte 10 minuter som jag tycker är helt ok utan vi snackar en-två timmar. Utan att be om ursäkt. Blir ju så att man aldrig vill ses till slut, det är så fruktansvärt respektlöst.

  Svara

  Jag blir provocerad av alla som tror att man respektlös bara för att man är sen, vissa har svårt med tidsuppfattning och kämpar med detta dagligen. Är så ledsen på detta ego-samhälle. Tänk på att det finns personer med funktionsnedsättningar som inte syns!! Snarare respektlöst att tro att alla har samma förutsättningar som en själv… usch

  Svara

   Folk är inte synska, det är ditt ansvar om du har ett handikapp att berätta det och även om man har ett handikapp är det ingen ursäkt att inte anstränga sig att komma i tid! Hela jorden snurrar inte runt dig och ditt handikapp! Usch.

   Svara

    Oj vad arg du blev…🤭 säger väl en del om dig.

    Visst kan man informera om det/den MEN frågan är om man vill och vågar det i ett samhälle med

    Hursomhelst, jag tycket inte att man generellt ska utgå från att folk är respektlösa! Tråkig inställning.

    Och nej, världen må inte kretsa kring en enskild persons funktionsnedsättning men vi som inte har någon sådan har väl ändå förmåga att tänka steget längre innan vi dömer, eller?

    Hoppas du finner lite medmänsklighet en dag!

    Svara

    Kan bara hålla med. Om man har ett handikapp som inte syns och som påverkar andra, så får man öppna munnen och låta prat komma ut. Alternativet är att stanna hemma, eller skaffa sig en assistent.

    Svara

     Nja när en läsare gjorde det här så fick hen NOLL förståelse…så frågan är om det hjälper.

     Svara

      Men om man INTE gör det, så hjälper det garanterat inte. Suck.

      Svara

    Exakt. Jag kan ju inte gå runt och anta att alla som är sena har ett handikapp??

    Svara

     Nä, nu ger jag upp! Vissa vill inte (alternativt inte har kapacitet att) förstå. Jag blir isf inte sur om någon är lite sen. Jag överlever, detta trots att jag oftast är i tid själv. Det gör ni med! God kväll

     Svara

      Du kanske inte blir sur om andra är sena, men andra blir garanterat sura om du ständigt är sen.

      Svara

  Jag förstår inte hur det kan vara så extremt viktigt med tider för i princip alla som skrivit här. Är man hembjuden på middag/födelsedag/liknande, i jobbet eller vid resor så håller jag med men i övriga fall tycker jag att det är bäst för alla om man är mer chill med tider. Jag blir inte arg om någon annan kommer lite senare och mina vänner blir det inte om det skulle vara jag (inom rimliga gränser såklart). Tycker det allra bästa är att ha ca-tider. Får man vänta lite på någon så är det väl inte hela världen. Då tycker jag det är värre att både jag själv och andra ska behöva stressa på sin fritid.

  Svara

   Är du lika chill med att låna ut pengar till folk, som inte orkar betala tillbaka? Om du är det, kan du swisha mig ett par tusen? Du får tillbaka dem, litet senare någon gång. Typ. Det är väl inte hela världen om du får vänta litet extra länge på att få tillbaka dem, eller hur?

   Svara

    Haha jag skulle inte bry mig om det handlar om mindre summor, man bjuder och får igen. Handlar det om ett par tusen så förväntar jag mig självklart att personen har speciella anledningar till att inte kunna betala tillbaka direkt, annars hade väl inte personen lånat så mycket av mig från första början.

    Svara

    Hahha vad har det med saken att göra? Vilket är sambandet? 😂😂

    Svara

     Var den liknelsen för avancerad för dig?

     Svara

      Så arg. Stackars dig

      Svara

       Ok..? vad mer specifikt i meningen ”var den liknelsen för avancerad för dig?” fick dig att tänka att jag är just arg?

       Just arg är det sista jag känner mig idag.

       Svara

    Skrev ett svar men det kom inte fram så provar igen. Är det småsummor så spelar det inte så stor roll. Handlar det om mer pengar så förväntar jag mig en speciell anledning att inte kunna betala tillbaka fort. Handlar det om ett par tusen så finns det antagligen en sådan anledning.

    Svara

     Om samma kompis lånar småsummor varje gång ni ses utan att betala tillbaka då?

     Svara

     Och om det ständigt är en och samma person som ”lånar” en 20-lapp här och där, men som aldrig betalar tillbaka? Hur länge är det OK?

     Svara

      Har aldrig hänt mig. Tänker att ”normala vänner” inte gör så. Är i och för sig väldigt petig med vilka jag släpper in som vänner och umgås med.

      Svara

      Nu fastnade svaret igen..tänker att ”normala vänner” inte gör så. Man får känna efter vad det är för personer man släpper in i sitt liv när man lär känna dem helt enkelt. Jag blir inte vän med någon som skulle bete sig så.

      Svara

       Du förstår inte alls liknelsen mellan att ständigt ”sno” en småsumma av vänner och ständigt ”sno” tid från dem?

       Svara

        Men så länge båda parter har samma uppfattning av tiden så blir det ju med ditt tänk som om man ger och tar av pengarna, vilket blir som att bjuda och bli bjuden. Ser inget fel i det nej. Precis som att man ställer upp och tar emot hjälp. Av min egen erfarenhet blir det lätt destruktivt att börja se sin tid i pengar. Kvantitet i tid är såklart viktigt men det är även kvaliteten. Många, inklusive mig själv, har jobb som stressar och då vill man verkligen undvika stress när man är ledig.

        Svara

        Mina svar hamnar i modd hela tiden. Så länge båda/alla parter har samma inställning till tid så blir det ju i så fall som att man ger och tar av pengarna, bjuda och bli bjuden och det tycker jag är helt ok. Min egen erfarenhet är att det blir väldigt destruktivt och att se sin tid i pengar. Kvantitet i tid är såklart viktigt men det är också kvaliteten. Många, inklusive mig själv, har jobb som stressar en, och då är stress något man vill undvika på fritiden. Men ja, såklart, det hade varit jobbigt att om det bara var åt ett håll. Jag skulle haft svårt att regelbundet umgås med folk som blir sura över tider. Man är olika helt enkelt. Är nog lite ”tidsstresskadad” av min uppväxt också med två föräldrar som alltid skulle stressa som fan för att vara på plats evigheter i förväg till saker och ting och där det blev bråk om sekunder.

        Svara

      Provar en tredje gång, annars får det vara. Har inga vänner som skulle göra så. Skulle inte vilja ha det heller. Har ”sociala krav” på vilka jag umgås med.

      Svara

       Sluta ducka för frågan. OM du hade vänner som satt i system att ständigt låna en 20-lapp av dig då och då utan att betala tillbaka, skulle det vara OK med dig?

       Svara

  Missförstå mig rätt nu, men jag tycker att något av det osexigaste som finns är när exempelvis en dejt kommer i EXTREMT före utsatt tid. Det är en hårfin gräns. Sen ska ju personen självklart inte vara försenad och jag är inte heller en tidsoptimist som inte kan komma i tid. Jag kommer alltid i tid.

  Svara

   Snacka om att leta fel där det inte finns.😂 Vad rör det dug om en dejt kommer en kvart innan? 😄

   Svara

    Nej men man vill ju att personen ska ha ett eget liv och inte och inte massa dödtid!?

    Svara

     Haha oj vad hemskt med en person som har 15 minuter dötid?? 😂

     Svara

   Men om du kommer på utsatt tid till dejten, så förstår jag inte hur du kan drabbas av att han eller hon kommer innan dig?

   Svara

    Haha alltså snälla hur mycket humor saknar ni här inne egentligen!?

    Svara

     Folk har för fan en hel rishög i röven här 😂
     Hugger som pirayor på allt och alla.

     Svara

      Hur hugger Anonym här ovanför? Tycker hen verkar fråga väldigt sansat

      Svara

       Oj vad kränkt

       Svara

  Testa försöka passa en tid och ha med två barn (i mitt fall bebis och tvååring) det GÅR helt enkelt inte att planera. Det spelar ingen roll om man så börjar 5 timmar innan man ska åka, det är alltid nån som bajsar eller kräks eller av annan anledning behöver byta kläder eller hjälp med nåt annat tidskrävande. Och helt plötsligt är man sen ändå.

  Har löst det genom att helt enkelt inte göra saker som kräver att man kommer en speciell tid.

  Svara

   Haha känner igen det. Har två barn, och en morgon var vi för första gången ute i god tid! Woho tänkte jag tills 6 åringen var tvungen att bajsa och vips så var vi som vanligt 10 minuter sena. Varför ens försöka🙃

   Svara

    Ja men typ så 🤦‍♀️

    Svara

   Jag har testat att komma i tid med två barn massor av gånger och det går faktiskt riktigt bra i 9 fall av 10.

   Svara

    Inte med mina barn, speciellt inte lilla som pga tänder (hoppas jag) just nu bajsar ca 40 gånger i timmen. Gärna när man redan packat in allt och alla i bilen.

    Svara

     Ja tyvärr kan man inte styra över deras bajs, det hade annars varit väldigt smidigt. Mina barn bajsar nog inte lika ofta eller lika olägligt som dina. För mig är det deras aversion mot ytterkläder som är problemet, men jag vet ju att det tar en halvtimme att få på overallen så jag brukar kunna komma i tid. Har också en bebis och en tvååring.

     Svara

      Ja men precis, mycket går ju såklart att planera kring och det mesta lär man sig med tiden. I början var det jättesvårt dock. Fick tid för läkarbesöket på bb (det här när bebisen är typ 5 dagar eller vad det är?) klockan 7 på morgonen och det var kaos. Haha har aldrig varit så stressad i mitt liv, fan taskigt att lägga det så tidigt kan jag tycka. Med en ny liten bebis och en 1,5 åring är det nästan ett mirakel att vi kom iväg överhuvudtaget.

      Svara

  Önskar jag kände lika stark passion för något som du känner för whatever it is du säljer 😂

  Svara

  Jag hade en kompis för flera år sen som alltid kom sent när vi skulle ses. Hon bodde mitt i Göteborgs centrum och vi möttes alltid upp vid Kopparmärra, 400 m från hennes hem. Varenda gång jag stod där och väntade kom ett sms: ”Blir 4-5 min sen.” Bara några minuter men eftersom det hände varje gång blev de där minuterna till slut ett irritationsmoment. Hon hade satt det i system. En gång satt jag på bussen för att möta upp henne då hon smsar och frågar om vi kan ses en timme senare ist. Hon hade glömt av tiden, var bakfull och satt hemma hos en kompis o fikade. Jag svarade ”Nej, vi kan ses nu eller inte alls.”
  Jag tog ett snack med henne om att jag var trött på att alltid vänta, att min tid är lika värdefull som hennes och om hon inte blev bättre på att komma i tid så skulle det komma en dag då jag inte stod där och väntade längre. Hon skärpte sig men vänskapen rann ut i sanden.

  Svara

  Är man hembjuden på middag/födelsedag/liknande, i jobbet eller vid resor så tycker jag att exakta tider är viktiga att hålla men i övriga fall tycker jag att det är bäst för alla om man är mer chill med tider. Jag blir inte arg om någon annan kommer lite senare och mina vänner blir det inte om det skulle vara jag (inom rimliga gränser såklart). Tycker det allra bästa är att ha ca-tider. Får man vänta lite på någon så är det väl inte hela världen. Då tycker jag det är värre att både jag själv och andra ska behöva stressa på sin fritid.

  Svara

   AMEN

   Svara

  Jobbar på förskola och väldigt ofta har vikarier svårt att komma i tid. Brukar på ren jävelskap ringa till administratören när vikarien är i närheten av mig och högt förklara att vikarien inte ska ha betalt från tex 7.30 för hen kom först 7.50. Hehehe

  Svara

   Det är så många vuxna lär sig, först när det gör ont i plånboken.

   Svara

   Är chef över en större verksamhet och det finns tyvärr en tendens för unga, visstidsanställda att ofta vara sena och sedan inte riktigt förstå allvaret i att vara det. De var ”bara 10 minuter sen” eller ”det har bara skett två gånger” , ”jag missade bussen”. Brukar tydligt förklara att ja, saker och ting kan hända även den bäste och man kan bli sen men det innebär max någon gång per år, vi har inte fler på vår arbetsplats, din sena ankomst skapar stress för kollegor samt att komma i tid helt enkelt är en grundläggande skyldighet som arbetstagare. En del fattar och gör aldrig om det, de som fortsätter, ja deras kontrakt förlängs inte och vill de ha mig som referens kommer jag alltid att berätta att de inte kunde sköta tider. Känns så sorgligt att behöva ha denna diskussion med människor i 20-års-åldern och föreslå saker som att ta en tidigare buss eller sätta fler alarm på morgonen. Det borde de ha lärt sig för länge sedan. Det handlar om prioriteringar, är jobbet tillräckligt viktigt för dig så ser du till att sköta det. Sköter du det inte så är det ju tydligt att det inte är så viktigt.

   Svara

    Wow. Du vet att diskriminering utifrån ålder (oavsett om man är ung eller gammal) är förbjudet enligt diskrimineringslagen. Om du är chef hoppas jag att du behandlar dina unga anställda lika bra som de äldre. Håller dock med om att tidsoptimister är jobbiga, men det har knappast med deras ålder att göra.

    Svara

     Men kära nån, hur fick du in diskriminering i det här? Problemet är ju att de inte klarar av att komma i tid trots att det påverkar andra negativt, inte att de råkar ha en viss ålder. Låt vara att många unga har svårt att passa tider, men det är inte för att de är unga som de straffas.

     Svara

     Ta det lugnt! Givetvis agerar jag likadant oavsett hur gammal du är, du övertolkade nog mitt inlägg en aning 🙂 Dock är min erfarenhet att detta med att vara sen ett mkt större problem bland unga än äldre personer. Det är inte bara det att tidsoptimister är jobbiga, att sköta sina arbetstider är en grundläggande och väldigt tydlig skyldighet man har som arbetstagare. Det är också min skyldighet gentemot andra anställda på arbetsplatsen att se till att man kommer i tid då sena ankomster skapar mer jobb och stress hos de som faktiskt kommer i tid. Jag ser det också delvis som mitt jobb och guida unga personer som ibland har sitt första riktiga jobb i hur man agerar på arbetsplatsen och hur det oftast fungerar i arbetslivet. Alla måste få en möjlighet att göra om och göra rätt.

     Svara

      Missa bussen max någon gång per år? Jeez…

      Svara

   Hur menar du med vikarie? för är dem tex inringda samma dag kan det ju vara pga sånt det blir sent.

   Svara

    Vi har en hel del vikarier inbokade för att täcka upp för sjukskrivningar, de är bokade i förväg. De vet sina arbetstider innan jag vet mina.. och kan ändå inte passa tider!!

    Svara

  Varför hamnar alla mina kommentarer i mod, är irriterande! Skriver från annan ip för att se om denna kommer fram.

  Svara

   Hallå?!!

   Svara

  Jag har en kompis (som också är min chef…) som alltid alltid alltid är sen. Har man bestämt kl sju ute på krogen kan hon komma kvart i åtta med plattat hår och nymålade naglar.
  Hur kan man stå och platta håret när någon väntar på en??? Jobbsammanhang sen… orkar inte ens.
  Är förresten typ alltid för tidig själv.

  Svara

   Din tid är uppenbart värd mindre än hennes. Testa att komma sent själv en kväll, en timme eller så. ”Men oj, jag fick intrycket att det inte är så noga med tiden. Hoppsan!” I och för sig svårt om man umgås med sin chef på fritiden. Jag gjorde det misstaget själv för några år sedan. Inge bra.

   Svara

    Eller typ ”glömma” helt och inte dyka upp alls. Då skulle kanske senisarna förstå vad man menar med att de tycker att man är oviktig att komma i tid för.

    Svara

   JIsses, hade en chef/uppdragsgivare som var helt absurt sen också.. var nog någonting som inte stämde hos honom.. vi pratar flera timmar sen.
   Jag såg till att vara MYCKET noggrann med att fakturera exakt från den tid han sagt, även om jag suttit och väntat med en kopp kaffe i hans kök. Win win

   Svara

    Rätt!

    Svara

  Åh så många kvarter jag traskat i väntan på att klockan ska slå mötestid. Jag är nästan alltid tidig. I mitt huvud är jag sen om jag inte kommit tio min före utsatt tid. Jag är så förundrad över hur det går till för alla er som ”alltid” är sena. Känner ni inte det där hugget av stress i magen när ni inser att ni inte kommer att hinna i tid? Eller känns det som om det inte spelar någon roll?
  Men är ni också sena till tåg/flyg/läkare/arbetsintervju också? Det måste ju vara skitjobbigt. Eller finns det sätt att lösa det på så man inte missar flyget? (Och i så fall, skulle inte det även kunna appliceras på möten med kompisar eller jobbet?)

  Svara

   GÅR gör det väl men det är extremt energikrävande att planera allt man ska göra i minsta detalj för att komma på prick utsatt tid. Kan inte tidspessimisterna lära sig att vara lite mer chill? Ta med en bok vetja. Eller kom medvetet 10 min ”för sent”.

   Svara

  Jag hade en väninna som är alltid minst 30 min ( oftast mycket mera ) sen till ALLT. Vänner, jobbmöten you name it. Sjukt irriterande och värst av allt att hon alltid skrattar bort det hela. Så respektlöst av en vuxen människa!

  Svara

  Haha vilket präktigt kommentarsfält!!

  Svara

   Ja. Sjukt präktigt att inte låta folk vänta på en för att man inte pallar planera. Lol på det.

   Svara

   Cooling

   Svara

  Oartigt att vara för sen men även för tidig. Vid kalas och dylikt dyker mina föräldrar alltid upp en kvart innan avsatt tid. Då är man oftast uppe i de sista förberedelserna. Inte alls kul. En annan familjemedlem kan dock dyka upp en timme senare än vad vi bestämt. Därför brukar jag ibland ge personen inbjudningar där det står att hen är välkommen till oss typ kl. 15 (när alla andra som ska komma blivit ombedda att komma kl. 16). Jag själv brukar alltid komma i tid. Hatar folk som är sena. De tar inte hänsyn till att jag slösar bort värdefulla minuter av mitt liv på att vänta. Skitsamma att jag kan läsa en bok, meditera eller fika under tiden; irritationen tar över.

  Svara

   Håller med om störigheten i folk som är för tidiga. Min svärfar kommer alltid 15-50 minuter TIDIGT när vi ska ha tillställningar eller kalas. Då står jag oftast i underkläder och ofixat hår och vispar grädde eller något. Så sjukt stressande och vansinnigt irriterande!

   Svara

    Nej hem till någon kommer man inte för tidigt men har man avtalat en tid på en plats så ser man till att dyka upp på avtalad tid. Vanligt folkvett.

    Svara

   Jag känner att om det är föräldrarna som kommer för tidigt så gör det inget 😊

   Svara

  Är alltid tidig. HATAR att komma sent (händer dock extremt sällan) och vart jag än ska ser jag till att ha minst 5 minuter till godo.
  Ska jag åka till en adress jag aldrig varit på tidigare och är minsta osäker på om jag kommer hitta direkt så lägger jag på 10-15 minuter. Detta om jag typ ska åka till en frisör jag aldrig varit hos tidigare eller ska på ett event.

  Var ihop med en man som var sen till allt och fyfan vad jobbigt det var. Fatta att jag som vuxen människa var tvungen att sätta i system att ljuga för honom om vad klockan var, jag sa alltid att klockan var 10-15 minuter senare än vad den var för annars försökte han inte ens skynda sig. Och sen när han väl försökte skynda sig så kunde man stå där 4 minuter innan bussen går och han brister ut ”Ah men jag måste borsta tänderna nu faktiskt”. Där hade ju jag skippat att borsta tänderna för att slippa komma sent, det är väl lite den smällen man får räkna med att ta när man planerar fel?

  Utöver det kom han 15-60 minuter sen till jobbet minst 2 gånger i veckan, men han fick såklart inga konsekvenser för det.. Typiskt.

  Det är respektlöst att låta folk vänta oavsett vem det är som väntar, kompis, mamma eller arbetsgivare. Man måste respektera allas tid. Det är nog ingen som tycker det är kul att stå och vänta.
  Jag har ju liksom skyndat mig, ansträngt mig och planerat extremt bra för att se till att vara där vi skulle träffas på angiven tid, bara för att komma dit och sen stå där själv mitt i stan och vänta på dig? För att du inte kunde anstränga dig för min skull och se till att du är där i tid?

  Förstår egentligen inte hur svårt det kan vara. Om du vet med dig att du är sen ofta för att ”tiden” rinner iväg så är det ditt ansvar att bli bättre på det. Om du vanligtvis vaknar en timme innan du ska åka hem ifrån så bra, då får du börja gå upp två timmar innan du ska åka. Lägg på en halvtimme på allt du planerar så har du gott om marginal.Om du duschar på 10 minuter så lägg på 10 minuter till.

  Jag räknar alltid ut mellan tummen och pekfingret hur tidigt jag behöver gå upp, tror jag att det tar 10 minuter att klä på sig lägger jag automatiskt på 10 minuter till, jag hatar att stressa (och ännu värre-komma sent). Det tar 5 minuter för mig att gå till tunnelbanan men jag räknar alltid med att lämna hemmet 15 minuter innan tuben går, då är det ingen katastrof om man upptäcker att hunden skitit i ens sko eller om man inte hittar jackan.

  Men nu för tiden går allt på automatik, jag gör min morgonrutin på automatik och när jag har gjort allt så tar jag på mig skorna och går, jag håller sällan ens koll på vad klockan är. Det händer ganska ofta att jag tar 1-3 tunnelbanor tidigare än vad jag skulle ha gjort och dyker upp på jobbet tidigt. Gör inte mig någonting, då gör jag nått lite kul med den extra tiden. Köper kaffe eller nått.

  Svara

   Om man är en optimistisk person så kanske man tänker att man hinner fixa nåt innan man går, och vips så är man sen!
   Att göra samma morgonrution på automatik varje dag tycker jag för övrigt låter väldigt trist, oinspirerande och föga utmanande för hjärnan. Men vi är alla olika.

   Svara

    Men hur många gånger krävs det innan man lär sig att man inte hinner göra den där extra grejen? Hur klarar man av att sköta sitt jobb om man är så oförmögen att begripa konceptet ”tid”?

    Svara

    Du behöver inte oroa dig för att det är trist eller oinspirerande, min morgonrutin är något jag inte njuter av utan något jag tar mig igenom för att komma till jobbet, där jag på riktigt får utmana hjärnan och bli inspirerad. Njuter folk verkligen av sina morgonrutiner? Har svårt att se det speciellt om man är tidsoptimist och hela tiden har i bakhuvudet ”jag kommer bli sen” att man njuter av morgonen.

    Vid många tillfällen har jag blivit klar med rutinen lite för tidigt och då sätter jag mig och surfar i lugn och ro, det är morgonlyx! Sen är jag dessutom kvällsmänniska så jag njuter som mest om kvällarna.

    Svara

   Va vi ihop med samma snubbe!? 🤨 Relaterar till tusen.

   Svara

    Gud jag hoppas verkligen inte det, jag vill inte att andra tjejer ska ha blivit utsatta för samma skit!

    Behövde du också gå i terapi efter ditt ex? 😀 😀 😀

    Svara

  Kallat mig själv tidspesdimist får alltid vänta och tror alltid att saker tar längre tid än vad de gör. Har tex bott på samma ställe i 11 år och regelbundet åkt buss men likt förbaskat inte lärt mig hur lång tid innan jag behöver gå dit. Blir många kalla minuter på vintern!

  Svara

   Är också en sån som skickar sms om jag blir minsta lilla sen!

   Svara

  Jag har adhd, fick diagnosen som vuxen och först då förstod jag varför jag alltid var alldeles för tidig (till möten, läkartider, intervjuer, jobb osv) eller alltid för sen (typ allt annat). Som flera skrivit innan handlar det om en svårighet att känna av tiden. 5 min kan kännas som 1 min, eller som 40 min. 40 min kan kännas som 5 min osv. Därför får jag svårt att bedöma om jag inte hela tiden ser en klocka framför mig. Jag har löst det (är sällan sen) genom att lura mig själv på olika vis ex låtsas att jag ska träffa en person 15 min innan avtalad tid, att ha synliga klockor i alla rum, mobilen alltid tillgänglig, ibland sätta larm osv. Men det var först när jag provade medicinering som jag insåg hur mycket kraft och energi det för tog från mig, och stressen jag då kände. För första gången behövde jag inte ha alla mina strategier igång, och 5 min kändes som just 5 min.

  I perioder medicinerar jag inte av olika skäl och då har jag faktiskt blivit snällare mot mig själv och blir inte lika besviken om jag är 10 min sen till en träff med en kompis. Däremot informerar jag mina vänner om det i dessa perioder att nu äter jag inte medicin så antagligen blir jag 10 min sen, det är okej för mig att vänta på dig om du vill komma lite senare, men jag ska göra mitt bästa.

  Anledningen till förseningarna är ofta att jag går upp kanaler precis innan jag ska gå. Typ står i badrummet och borstar tänderna, ser nagelfilen och börjar då fila naglarna, ser att badrumsskåpet är stökigt och börjar då städa det och se där, sminkpenslarna var länge sen jag tvättade osv. Tänk Alfons Åberg ’jag ska bara.

  Svara

   Precis så 🙂

   Går igenom min utredning nu som vuxen för adhd, fick dyskalkyli diagnos som barn. Men eftersom jag var lugn och bra i skolan i övrigt så gjordes ingen annan utredning.

   Men nämn inte ordet sen i det här kommentersfältet du kommer bli kölhalad och kallad respektlös 😂

   Svara

    Nu anstränger du dig hårt för att inte fatta, eller hur?

    Svara

     Det är ju precis vad Polly blivit kallad? Förlöjligad etc

     Svara

  Själv orkar jag inte med folk som kommer gör tidigt å själva tycker att de ”är duktiga på att komma i tid”. Som att jag bara satt å vänta på dem och typ inte har ett eget liv 😉 när någon dyker upp 8min innan ett möte på jobbet, asså wtf!!! (Nej, tycker inte att man ska vara sen till möten, då ska man komma 1-2
  Min innnan) till privata grejer kan man ju komma när man vill (typ) men Inte för tidigt!!!

  Svara

   Har en kompis som jag brukat ta en drink med ca 1-2g/månad, jag säger alltid ”jag slutar jobbet runt 16,30 så kan ses runt 5” VARJE gång får jag ett sms 16.50 som säger ”jag är här nu, väntar utanför”

   1- jag skiter väl i vilken tid du är där, jag har ju sagt att jag kommer runt kl5!

   2-GÅ IN och sätt dig förf*n, stå inte där å vänta!

   Varje gång jag får det smset brukar jag gå in på en affär så att jag ska bli lite sen med flit!!!!

   Har en annan vän som säger att hon ska komma klockan 6, 17,40 ringer det på dörren, hon skrattar bort det å säger att ”hon alltid är lite för tidig” , blir Galen att hon snor min tid, hade saker att Göra och ett liv att leva!

   Svara

  Fullkomligt hatar när människor är rutinmässigt sena.
  Om man är vuxen så vet man ju hur lång tid man brukar borsta tänderna, sminka sig osv.
  Man kan inte skylla på att ”fem minuter för mig känns som 15 och jag har ingen aaaaning”
  Då ställer man klockan en timme tidigare och äter en frukt på bussen.
  Och innan folk börjar skrika här nu så vill jag förtydliga att jag har en helt annan acceptans för enstaka förseelser och människor med funktionsnedsättningar.
  Men knappast flertalet av rutinmässigt sena människor är sena på grund av funktionsnedsättningar utan snarare brist på respekt för andra människors tid

  Svara

   Jag är ofta 1-10 minuter sen. Det är inte av bristande respekt för andra. Och det drabbar ofta inte andra; jag får springa med andan i halsen till exempelvis tåg. Du och många andra kommentatorer verka tro att vi som ofta är lite sena sitter hemma i godan ro och tänker att det är inte så noga. För mig är det tvärtom, jag vill verkligen komma i tid , men jag lyckas inte alltid.
   Här kan du läsa om hur vi optimistiska personer tänker: https://www.elitedaily.com/life/culture/optimistic-people-have-one-thing-common-always-late/1097735

   Svara

    Men om du ofta är sen, är det då alltid någon annans fel? Har du inget eget ansvar? Förstår du inte att du gör andra illa, eller struntar du bara i det? Så många frågor.

    Svara

     Jag säger inte att det är nån annans fel. Läs gärna artikeln som jag länkar till, så kanske du förstår bättre hur optimistiska människor fungerar. Och som jag skrev: det drabbar oftast enbart mig själv när jag är sen, till tåg och annat. Jag är egenföretagare och bestämmer tack och lov mina egna tider och har sällan fysiska möten i jobbet.

     Svara

  Fullkomligt hatar människor som hatar andra människor som inte är som de själva. Människor som i alla situationer utgår från sig själva och blir förbannade när de möter oliksinnade.

  Svara

   Nu läste du nog inte riktigt vad jag skrev. Jag skrev ”jag hatar NÄR människor” , jag skrev inte att jag ”hatar människor”

   STOR skillnad. Du däremot verkar bära på många starka och negativa känslor.

   ”Styrkekram

   Svara

    ”Puss puss” på dig också.. snark

    Svara

   Är det att vara oliksinnad när man struntar att passa tider så att andra blir lidande? Jisses.

   Svara

  Åh vad trevligt! En hel radda med folk som är helt utan ovanor! Ingen som tuggar med öppen mun, luktar svett/tobak/vitlök, glömmer att använda blinkers, är neggiga i samtal, glömmer att ringa morsan på födelsedagen!

  Alla som har ovanor har förmodligen vett nog att sopa rent framför egen dörr innan de rasar över tidsoptimister. 🤗

  Svara

   Antar att du omfamnar andras tillkortakommanden med öppna armar, då ingen är felfri inklusive dig själv.
   Stort av dig!
   Man ska se sig själv i spegeln innan man bla bla osv

   Svara

    Oj, kände du dig så träffad! 😊

    Svara

   En länk, handplockad just för dig:

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

   Svara

    Ja, det kan vara svårt när någon belyser ens brister och hyckleri. Men då kan man ju alltid länka till what aboutism! Så behändigt! 😊

    Svara

  Har en bekant som alltid är för tidig och förväntar sig att alla andra också ska vara det, otroligt störande. Jag upplever att hennes pessimism drabbar andra områden i hennes liv också. Hon antar ofta att saker ska gå åt helvete, har svårt att leva i nuet och är allmänt stressad/ spänd. Att hon värderar min tid spelar ingen roll för när vi väl träffas är hon så pass onice.

  Svara

  Haha så många kränkta här inne nu. Viftar med diagnoser till höger och vänster när någon påpekar det ofina i att låta folk vänta på en😂

  Svara

   De är sköra snöflingor. Så synd.

   Svara

   Tycker det är snarare den andra parten som är kränkta 🤔

   Svara

  Alla kommenatorer här som inte vill slösa bort er tid på att vänta, det första ni ska göra är väl i så fall att sluta komma en kvart för tidigt. Då sparar ni garanterat in en kvarts väntetid!

  Svara

   Men den kvarten hör inte till den onödiga väntan. Den har jag ju valt själv. Det är när andra väljer att jag ska vänta som det blir onödig väntan. Kommer de en kvart för sent har jag väntat i trettio minuter varav en kvart var i onödan, jag hade kunnat komma en kvart senare om jag vetat att hen inte skulle komma i tid.

   Svara

  Förtränger varje dag hur lång tid det faktiskt tar att åka till jobbet 😛 Eller hur lång tid det tar att fixa i ordning sig innan man ska iväg på/till någon.

  Svara

  Jag köper inte detta bullshit om att femton minuter känns som fem och att ni har annan uppfattning om tid. Det är en ovana ni har lagt till er med och ovanor kan man bli av med om man är villig att anstränga sig lite. Konstigt att ni lyckas sköta era jobb om ni inte ens klarar av att passa en tid. Hur gör ni på jobbet? Applicera de teknikerna på andra situationer. Done!

  Svara

  Tycker som några andra att det är störande när folk är tidiga, hänger på låset och sedan vill blir betraktade som ”duktiga” för det🙄 Så ofta som man blir stressad för att det står någon och väntar på en trots att det är en stund kvar till utsatt tid, speciellt personer som sedan har mage att gnälla över att de fått vänta. Även om man ska ses någonstans, då är det såklart okej att vara tidigt bara man inte gnäller om att man väntat.

  Jag är tidsoptimist men är alltid i tid om det involverar andra människor. Då är jag på plats där jag förväntas vara och redo när klockan är prick. Varken sen eller tidig.

  Bara för att man är tidsoptimist så är man ju inte en respektlös person. Om andra inte får vänta så berör det ju ingen att jag fick snabba på stegen påvägen dit för att jag gick hemifrån utan att låsa eller inte tog höjd för i mina beräkningar att jag skulle spilla ut mjölken (har väl kanske adhd också om man ska vara petig).

  Svara

   Oj, oj, stackars dig.

   Svara

    Hepp, aja sry om jag uttryckte mig illa, var ganska trött. Tycker mer synd on dig som är vaken vid halv 3

    Enligt det där här kommentarsfältet verkar ingen komma i tid, folk är antingen maniskt tidiga eller kämpar för att inte bli försenade. Jag skulle önska lite ödmjukhet mellan grupperna

    Svara

  Jag är helt tvärtom.. Är så rädd att komma sent så oftast är jag en halvtimme före på plats. Men då hinner man ta en cigg och läsa den här bloggen 👍

  Svara

  Jag är tidsoptimist o jag brukar inte komma försent trots att jag är ute i sista sekund i allt jag gör. Däremot kan det vara jobbigt att hänga med tidspessimister som ska tvinga ut en till tågstationen 20 min innan tåget ska åka tex.

  Svara

  Avskyr verkligen folk som är tidiga. Det är det värsta, blir så extremt stressad av att folk kan komma 15 min tidigt till uttalad tid, och alltid ska skicka nåt sms i stil ”Är här nu, blev visst lite tidig hehe 🙂 väntar på dig” ???????? OKEJ? Jag kommer prick i tid eller 5-10 min sent. Lever kvar med akademisk kvart sen studietiden haha. Tycker INTE ALLS det är något fel i att en ”prick tid” är lite flexig. Brukar alltid säga ”vi ses runt 15”, ex, och inte prick 15. Dvs, allt mellan 14.50-15.10 bör vara rimligt.
  När det gäller middagar osv ser jag hellre allt folk droppar in några minuter sent än för tidigt, så att man inte står där och dukar eller något o behöver kallprata… Det är minst lika illa att vara kroniskt tidig som att va kroniskt sen. Ni är inte bättre för att ni är tidiga, bara präktiga och jobbiga. Det bästa är människor som är lite chill och flexiga, man kommer ”runt” den tiden, 10 min inom utsagd tid. Helt lugnt!

  Svara

  Jag kan aldrig komma i tid och är således alltid MINST 10 minuter tidig oavsett situation. Så pass att folk skämtar om mig på jobbet. Att jag sen får vänta på andra och att det stör mig är…en smått irriterande för egen del.

  Folk som ALLTID är sena till ett möte anser jag vara arroganta/själviska. Varför är deras tid viktigare än min? Hur är det möjligt att INTE komma i tid? Ha marginaler.
  Min syster är sk tidsoptimist så till henne säger jag att tiden är en timme innan utsatt tid. Då brukar hon endast vara 10 min sen.

  Svara

  Tycker att det är intressant att se hur många människor som faktiskt lägger moraliska aspekter i förmåga till tidshållning. Ser ni inte själva hur överdrivna ni är? Om ni bara relaxade lite och tänkte ”ok, min kompis är fem minuter sedan, vad skönt, då får jag en liten paus att dagdrömma på” skulle ni få ett mycket skönare liv.

  Jag är själv nästan alltid i tid, men det stör mig inte om andra är sena 5-15 minuter. Jag njuter av mitt eget sällskap istället under tiden. Ni vet, i många länder i världen är man inte tidsfascister som vi är här i Sverige. Det är fysiskt möjligt att slappna av även för oss i Sverige. Ge dig själv och dina vänner en brejk och inse att livet inte behöver vara så maxat att en fem minuters försening ger en blodtrycksfall. Välj att ta det lugnt, det går åt betydligt mer energi att reta sig på andra än att bara acceptera. Jag lärde mig detta i Ryssland. Där går många omkring med en bok istället och när man väntar på andra så slappnar man av och läser eller tittar på utsikten istället för att stirra på klockan. Att komma en timme efter avtalad tid är inget superkonstigt där. Det blir vad man gör det till.

  Svara

  Hjälp vad mycket irritation som kommer upp kring detta. Har inget problem med att komma i tid men har heller inga problem med att vänta på andra, upp till 15 min tycker jag är ok. Det värsta som kan hända är att mötet blir något kortare för att man har något annat efteråt. Är iof inte heller en person som har ett behov av att maxa varenda minut av tillvaron. Gillar att ta det lugnt och ser alltid till att skapa luckor mellan olika saker eftersom att oförutsägbara situationer Alltid kan hända (förseningar i kollektivtrafik etc). Har en kompis som ofta ställer in sista minuten eller kan bli väldigt sen till när vi ska ses, då ser jag till att bara träffa hen på stan eller andra ställen där jag själv har något att göra om hen blir sen eller inte kommer, alltså jag ser till att ha en plan B. Tycker att hens anledning till beteendet är ok, vi är olika och skulle aldrig göra slut på vår vänskap pga det. Tycker att det låter så jobbigt att gå runt med den irritation som det ges utryck för här, om det tär för mkt och man känner dig respektlöst behandlad: gör slut! Relationer ska väl i det stora hela upplevas som berikande (så klart inte alltid) snarare än dränerande. Befria er från irritation! Annan grej när det gäller t.ex jobbmöten då är det oacceptabelt.

  Mvh
  Ta det lugnt <3

  Svara

  Det heter ju tidsoptimist av en anledning, att man är optimistiskt om tiden.
  Jag har så svårt för tidspoliser som tycker att jorden går under om man är några minuter sen, finna det inte större bekymmer att bry sig om? Tycker det blir något tvångsmässigt med att vara PRICK i tid, måste man fara prick när det skulle sluta? Nä folk far gärna lite tidigare alltid om det är möte eller arbetsdag eller vad som helst. Men i tid det ska man minsan vara.
  Jag tror faktiskt det är vi tidsoptimister som har förstått hela grejen, att tid bara är ett förhållsningsätt inte ek regel. Förut när det inte fanns klockor kunde inte folk komma prick samtidigt.
  Ni som hatar på tidsoptimister vill bara ha något att klaga på. Trist.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.