Att pausa eller inte pausa – det är frågan, vad är svaret?

Sen har jag gått igenom alla negativa kommentarer & uträkningar om pauser osv osv… orkar inte ens läsa allt om jag ska vara ärlig. Förstår inte hur man orkar & har TID för att räkna ut & förklara sig. Jag skrev bara från mitt liv & mitt jobb att jag är väldigt dålig på att ta pauser & jobbar gärna på. Sen om du eller någon annan gör som jag eller tar fem pauser på en dag rör inte mig ryggen, ingen som är bättre eller sämre för det, kanske jag som är sämst i den här frågan. Ni fattar, barn svälter i Afrika & många av er sitter & gaggar om det här, det är ju verkligen en liten sak att diskutera om. //Nellie Berntsson

Nu tror ju faktiskt jag att det är okunskap och tanklöshet som fick Nellie att uttrycka sig på ett sätt som läsarna – med ”vanliga” jobb – gick igång på, för så farligt var det inte.
Detta är vad hon skrev.

Det är lite så i ett stall att allt går på rullande band och man är inne i ett flow. På ett kontor kan jag tänka mig man tar en paus, går på toaletten tex & avsätter en lunch. Har sina små pauser när man vill. Jag borde bli bättre på att få in dom pauserna för jag jobbar lätt på från kl 08-16 i ett högt tempo. Nog därför man är helt slut på kvällarna, just för tempot & inte egentligen för antal hästar man rider. //Nellies ursprungliga och ack så upprörande kommentar

Och hon skriver faktiskt också att ”hon kan tänka sig att man tar en paus och har små pauser när man vill” – inte ATT man har.
Men ett jäkla liv blev det i kommentarsfältet.
Folk är arga, upprörda och vissa har till och med gått så långt att de gjort en hypotetisk uträkning för hur Nellies dag borde se ut.
DET är underhållande om något!

Håller ni med kommentarerna?
Ser Nellie ner på oss ”vanlisar” med ”vanliga arbeten” eller grundar det sig i en oförståelse för exempelvis kontorsarbeten eller jobb inom vården då hon aldrig haft något av dem?
Men ja…”barnen i Afrika”? Omoget OCH onödigt!

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fanns det ngt öppet spår igår?

  Svara

   Scrolla????

   Svara

    Jag vet hur man skrollar…. hittar inte

    Svara

     För att svara på ett mindre ohövligt sätt. Ja, det var öppet spår igår.

     Svara

      Tack för svar!❤️

      Svara

     Jag hittar inte heller det öppna spåret. Jag scrollar och kommer till inläggen tidigare idag och igår utan att hitta.

     Svara

  Detta lättkränkta samhälle. Precis som du skriver så skriver hon ju ”kan tänka sig”. Förstår inte hur folk som kommenterat får det till att hon ser ner på dem?

  Svara

   Eller hur. Och hon ger ju kontor som exempel… För min del har det varit stor skillnad mellan rena kontorsjobb (har själv jobbat som grafiker, kommunikatör, administratör o liknande i flera år) och mer praktiska jobb (stall, butik, städ, vården, mark & anläggning, fritidsledare… har själv jobbat med ett par utav dessa exempel).

   På kontor är det definitivt lättare att lägga in pauser och du kan ta dig toalettpauser osv. I allmänhet, utifrån mina egna erfarenheter, därmed inte sagt att alla har det så. Men i bloggerskans försvar. På praktiska jobb flyter det bara på, från en uppgift till en annan, finns alltid att göra (så man kan t o m glömma bort toalettbesök!) – och du får heller inte mental ”skrivkramp” eller sådär att du inte får ett skit gjort för att din hjärna säger stopp, pausa! Praktiska jobb kan du ju när hjärnan är fullproppad ändå oftast fortsätta jobba med kroppen.

   Fattat ni vad jag menar? Tror inte alls hon menade nåt illa eller att vara nedlåtande.

   Svara

  Nellie har ju aldrig varit i arbetslivet på en arbetsplats så inte konstigt att hon inte har ett hum om detta.
  Hon gör ju som hon anser bäst i sitt stall såklart och vill hon en eller två timmas lunch eller tio raster så gör hon ju det såklart och om hon struntar i det så gör hon ju det med.
  Inget synd om henne utan hon väljer ju helt själv om hon vill åka hem 16 utan lunch eller 17 med lunch.
  Nu är de ju dessutom två på 8 hästar så misstänker att det finns gott om tid både för mackor och pusspauser.
  Hade dock inte gjort ont om hon fick en liten inblick i hur vanligt folk har det alternativt gått gymnasiet för att både mogna och utveckla sitt skrivande språk om hon nu tänker ha sina sociala medier inräknade i sin försörjning framöver.

  Svara

   Jobbar på sjukhus och vi fikar minst 2ggr per pass pluss lunch (sen kan man tvingas avbryta fikat en stund för hjälpa en patient mm men fika det är vi också bra på! 😂

   Svara

    Jag jobbar statligt och vi är också jäkligt bra på att fika! 😄 vi har ganska många kollegor som kommer från andra länder och de brukar berätta om hur de blev förvånade över alla fikaraster det var på jobben när de kom till Sverige. ”Ni fikar ju mest när ni är på arbetet! Jobbar ni aldrig i Sverige?”

    Svara

     Inom.vilkrn myndighet? Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket, eller? Bara så vi vet vilka är det som fikar mest. 🤣

     Svara

   Jag jobbar kommunalt och de flesta fikar i tid och otid. Gärna flera gånger om dagen.

   Svara

    Tack anonym, det är min erfarenhet också av kommunens anställda. Beträffande tråden Hur orkar människor jävlas och kommentera! Sverige håller på att gå under av olika orsaker, men instagram och facebook det hinner man alltid med!

    Svara

     Jag jobbade på en privatklinik som tandhygienist och fick ingen fikapaus. 30min lunch var vår enda paus.

     Svara

      Jag jobbar på socialtjänsten, hinner inte heller med några pauser. Beror dock lite på vilken enhet man arbetar på tror jag, handläggare på vuxen, ekonomi och LSS sitter och fikar i timtal varje dag. På barn och unga är vi glada om vi får i oss lunch någon gång under dagen och kan gå på toa når vi behöver. Inte ALLA kommunanställda fikar med andra ord,

      Svara

       Hoppas verkligen du överdriver med ”fikar i timtal varje dag”.

       Svara

      Jobbar statligt. 30 min lunch och 7,5 min fika på förmiddagen och 7,5 min fika på eftermiddagen. 7,5 min. Vilket hån. Struntar i fikat och sitter och ugglar bakom skärmen ist.

      Svara

    Jag har jobbat kommunalt och jädrar vad det fikades. Jag fikade helst inte, vilket min chef tog upp som något negativt på medarbetarsamtalet. Jag höll på att trilla av stolen av förvåning! Nej, nu ljög jag för det var så mycket galenskap på den arbetsplatsen så inget förvånade mig.

    Jaja, åter till ämnet. Vet inte vem den här Nellie är men ser inget problem i vad hon skriver. Hur lättkränkt kan man vara om man uppfattar något negativt i det hon skriver. Dessutom tycker jag att man ska skilja på paus och fika. Även om jag inte brukade fika så kunde jag ta pauser, för att gå på toaletten, hämta kaffe mm och då samtidigt få en liten stund bort från jobbet.

    Svara

  Någon som vet vad som hänt mellan Isabella Jedler och hennes kille?

  Svara

   Men bella sluta spamma du är en microbloggare

   Svara

    liten men naggande god

    Svara

   Visste inte att det hänt något? Tråkigt… De verkade så himla kära och fina ihop.

   Svara

  Om hon i arbetar 08.00-16.00 varje dag och inte tar lunch på grund av tidsbrist är det lätt åtgärdat. Bara att börja en timme tidigare 🙂

  Har aldrig jobbat i ett stall där man har börjat arbetet senare än 07.00. Vanlig tid var 06.00 eller 06.30. 04.00 eller 04.30 om det var tävlingsvecka.

  Om hon är nöjd med att jobba åtta timmar utan paus så är det ju bara att fortsätta som hon gör nu.

  Och gå på toaletten borde hon lätt hinna med, bara att sätta sig i en box och kissa innan man tar ut hästen på ridbanan – tar max 20 sekunder.

  Svara

   😂 vissa har högre krav än så på sina toabesök 😁

   Svara

    Hästtjejer (och förmodligen hästkillar också) har minst en gång i livet dragit ner byxorna och pissat i en box. Man gör så bara 😊

    Svara

     Har ridit ”hela mitt liv” och har aldrig kissat i en box

     Svara

      Nä, men bakom ett antal stall och på ett gäng dynghögar 😂

      Svara

      Har heller aldrig gjort det, skulle kännas konstigt att kissa ner hästens hem liksom. Jag vill ju att de ska ha det bra i boxen, inte behöva känna kisslukt och undra vad det är för rovdjur som varit därinne.

      Svara

       Eh?

       Svara

       Du får väl kissa innan du mockar

       Svara

     Vad äckligt att kissa i hästens box. Nej det skulle jag aldrig göra som respekt för hästen. Dö jag jobbade i stall bar vi 2 st på 35 st hästar. Jag jobbade hela dagen, gick upp kl 6 åt frukost, lunch kl 13 och då skulle man skynda på, inte prata med någon vid bordet eller äta långsamt för då fick den till sägelse att skynda på, bara äta ut och jobba till kl 22. Kvällsmat, sen sov man. 1 ledig dag. Så för mig låter Nellies jobb väldigt lätt.
     Jag har haft 4 häst jobb, på ridskolot och hos dressyr ryttare vi har alltid gått på toaletten.

     Svara

      Fast hur gör man annars om det inte finns toalett i stallet?

      Står i ett stall nu där det inte finns toalett och där det ofta rör sig människor utanför (= sätta sig ute och dra ner byxorna inför alla är inte ett alternativ).

      Jag kissar i boxen och mockar ut det.

      Svara

   Ueew.

   Svara

  Folk är inte kloka och dålig på att läsa! Jisses.

  Svara

  Who dat?

  Svara

  ?

  Svara

  OMFG äntligen ngn som säger ngt! Trodde jag hade fantiserat ihop detta? Vrf har d inte kommit ut tidigare? Såg hnm tidigare i veckan, festa o skit mitt på dan.

  Svara

  Hur vet du det? Finns informationen att läsa någonstans?! Så jäkla nyfiken!

  Svara

  Så ni vet, om ni inte har raster och pauser är det olagligt. Se mer i arbetstidslagen, ex:

  15 §
  Med raster förstås sådana avbrott i den dagliga arbetstiden under vilka arbetstagarna inte är skyldiga att stanna kvar på arbetsstället.

  Arbetsgivaren ska på förhand ange rasternas längd och förläggning så noga som omständigheterna medger.

  Rasterna ska förläggas så, att arbetstagarna inte utför arbete mer än fem timmar i följd. Rasternas antal, längd och förläggning ska vara tillfredsställande med hänsyn till arbetsförhållandena.

  16 §
  Raster får bytas ut mot måltidsuppehåll vid arbetsplatsen, om det är nödvändigt med hänsyn till arbetsförhållandena eller med hänsyn till sjukdomsfall eller annan händelse som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren. Sådana måltidsuppehåll räknas in i arbetstiden.

  17 §
  Arbetsgivaren ska ordna arbetet så att arbetstagarna kan ta de pauser som behövs utöver rasterna.

  Om arbetsförhållandena kräver det, får i stället särskilda arbetspauser läggas ut. Arbetsgivaren ska i så fall på förhand ange arbetspausernas längd och förläggning så noga som omständigheterna medger.

  Pauser räknas in i arbetstiden.

  Svara

   Rätt så. Bra att du publicerade detta.

   Svara

  På mitt jobb har vi måltidsuppehåll, dvs ingen paus eller paus på ca 20 min på ett pass mellan 9-10h. Så det skiljer sig verkligen från jobb till jobb ju.

  Svara

   Men då har ni antagligen inget tidsavdrag för lunch heller?

   Svara

  Som hos My igår med sonens två eller tre veckors ledighet och skolplikt.

  Svara

  Men vänta nu, jag såg en massa kommentarer om Jedler och hennes kille, var tog de vägen??

  Svara

   Fattar inte heller…

   Svara

   Bara inte Camcam påstår att det är för ’skvallrigt’, Jedler säger ju till och med själv att det är ett ’breakup’ och pratar om hur skönt det är att inte vara beroende av någon annan.

   Svara

   Ja, dom bara försvann… Kan tänka mig att det blev för skvallrigt när det talades om vad hennes ex blivit dömd för. Men hon berättar själv i hennes stories att det är ett breakup och att hon är ”fri” typ.

   Någon som vet mer?

   Svara

   Det var förmodligen för att personen som skrev första inlägger påstod att någon hade begått brott som hen inte dömts för etc.

   Svara

    Är så sjukligt nyfiken just nu. De skulle ju gifta sig och var askära???

    Svara

     Eller hur. Det antyds väl litegrann att han inte var en särskilt bra person? Och något om hans svensexa? Och tidigare beteende….

     Svara

  Blev riktigt glad över att se Isabella Jedlers instastories. Good for her asså! 🙂

  Svara

   Vem är denna isabella som ingen någonsin pratat om förut?

   Svara

    Jag skrev både förnamn och efternamn så du kan ju bemöda dig med en googling för att få en uppfattning om vem hon är. Eftersom du är så nyfiken.

    Svara

     Jag vet att du var ironisk men dumma kommentarer får dumma svar 😉

     Svara

     Var väl mer andra halvan av min mening som var poängen.

     Svara

   Är orimligt nyfiken på att veta vad som hände!! Dom skulle ju gifta sig om typ 1 månad?

   Svara

  Alltså har jobbat i stall och det är så lätt att man bara möljer på timme efter timme, kunde lätt jobba från 07-19 och bara slängt i min en macka. Så förståe henne helt

  Svara

  Har ett vanligt kontorsjobb. Tar självklart pauser när jag själv vill det till toalettbesök, kaffe eller annat. Behöver jag lämna kontoret en stund för att handla något ellet gå till tandläkaren så gör jag även det när jag själv anser att det passar in i min dag… Men tänker samtidigt att det väl är fritt fram att planera sin tid i stallet som mam själv vill också? Utöver att det finns vissa hålltider som är fasta såklart då vi har med levande djur att göra här – detsamma gäller oss på kontor. Ibland har man fasta möten eller deadlines då får man planera kring det också såklart. Heltids-göra som heltids-göra tänker jag. Sen är det ju mer fysiskt krävande att jobba i stall än att sitta på kontor.

  Svara

   Vettefan alltså. Aldrig haft så ont i kroppen som på kontor haha farligt när man är van att röra på sig i vardagen och sen blir stilla

   Svara

   Jag tror inte det är många som jobbar på kontor som faktiskt jobbar 8 h varje dag.. Tror de flesta tar många pauser på betald arbetstid, surfar, ringer privata samtal mm.
   Själv är jag knegare med stämpelklocka, så blir inte mycket pauser där inte

   Svara

    Allt det du nämnde att kontorsjobbare gör kan man göra med stämpelklocka också?

    Mvh också en knegare

    Svara

    På min arbetsplats stämplar alla med kontorsjobb…

    Svara

     Trodde det var så på de flesta arbetsplatser?
     Jobbar också på kontor och vi stämplar in, sen ut för lunch, in igen och ut i slutet av dagen.
     Slö surfar gör man när man sitter i telefonkö 😂

     Svara

    Klart man kan men vi får till exempel inte ha våra mobiler på oss nere i arbetslokalen har inga datorer osv. Så när vi jobbar så jobbar vi och när det är rast så är det rast. Tror inte riktigt att det fungerar likadant på kontor

    Svara

  Det är väl det sammantagna som gör att läsarna reagerar som de gör också. Hon brukar skriva som att hon är viktigast och har så fullt upp och nedsättande ton som att andra inte har det. När hon i själva verket bara har 8 hästar på två pers, 4 hästar var. Det är vad andra hinner med efter jobb osv, så det låter konstigt att hon inte äter på de där timmarna. Kanske är ett stall som är opraktiskt och tar långtid att göra iordning eller så är de som jobbar inte så snabba kanske.
  Någon som vet vad Olav tävlat?

  Svara

   Förmodligen inte tillräckligt högt för att få tävla Nellies hästar i 130 utan att va kvalad iaf

   Svara

    Misstänker också det

    Svara

  Väntat heeeela dagen på öppet spår… Inser nu att det är torsdag 😖😅

  Svara

   Bara 8 tim och 45min kvar till nästa!

   Svara

    18 tim. 45 min.*****

    Svara

  Nellie har för vana att uttrycka sig på ett sätt som det blir lätt missförstånd, hennes läsare verkar alltid glömma det och hugger till istället för att läsa om/tänka till och Nellie lor sur att ingen fattar o alla är bara elaka.
  Min erfarenhet av jobb i proffsiga stall är att vissa dagar går det i ett och vips så är det sen kväll utan att man knappt varit på toa och vissa dagar kan man ha långfika i solen halva dan.

  Svara

   Jag tror också att det är där problemet ligger. Hon får den typen av kommentarer pga sättet hon uttrycker sig på. Hon menar kanske inget illa alls men framstår ofta som så jäkla dryg och översittaraktig. Hon skriver på ett sätt som att alla andra i hela världen har det lättare än vad hon har det och som om hon vet och kan allt.

   Svara

    Det är ett omoget sätt för en 18-åring att uttrycka sig på, men man får också ta i beaktning att hon slutade skolan väldigt tidigt och sedan levt i sin egen bubbla där allt bara handlar om henne.

    Svara

     Det blir komiskt när allt kretsar runt henne och det är ju det hela företaget/ influencergrejen handlar om men så när det kommer ifrågasättande. Då ska fokus vara på barna i Afrika. Då kan ju hela bloggen vara, om man nu ska tänka på värre saker hela tiden

     Svara

  Den där uträkningen av tid var ju till o börja med nån som va på Nellies sida som skrev. Som ville påpeka att det inte var orimligt att vara i stallet 8-16 på 4 hästar.

  För övrigt såg jag ingen som var arg av de som kommenterade.

  Dessutom så, visst hon skrev ”man tar pauser när man vill kan jag tänka mig”. Varför skrev hon ens det? Hon tar väl också paus när hon vill? Sen om hon inte vill det är ju en annan femma. Men det är ju precis samma sak på vilken arbetsplats som helst i så fall. De som inte vill ta paus tar ingen paus. Jag antar att hon ändå skrev det där för att påpeka att det hon gjorde var mer krävande än vad det är för vanlisar på kontor.

  Svara

  är ni också sådana att ni väntar på öppet spår? älskar öppet spår.

  Svara

   Det är torsdag idag 😂

   Svara

   Jag har aldrig läst öppet spår.

   Svara

  Men det handlar väl om att hon rätt ofta höjer sig själv till skyarna. Hon sliter minsann med sina hästar från grunden (fast vissa redan hoppat högre klasser och tränare skött utbildningen till viss del osv) medan alla andra som vinner mer än henne minsann är bortskämda brats som styr omkring på hästar som typ kunnat vinna utan ryttare. Innan hon själv fick tag i en fet hästlastbil var det ett väldigt pikande om hur rikemansbarnen rullade in med sina dyra lastbilar. Hon klarar inte av något minsta ifrågasättande alls, det är liksom en genomgående trend att hon är riktigt pissig i tonen på alla kommentarer som hon besvarar som inte stryker henne medhårs. Visst är hon duktig men en helt fantastisk stjärna är hon inte. Hon är en i mängden av alla i yngre ålder som rider 130-140 liksom. Det finns rätt många. En person som alltid själv måste påpeka till som tätt hur ööööödmjuk hon minsann är är liksom sällan det. Sen att hon skriver som en jävla kratta lägger väl kanske till lite surhet hos läsarna när hon ska mala på om hur mkt bättre hon är än alla ”vanlisar”. Är som en nagel i ögat varje gång hon skriver att hon fått creed för någonting igen (CRED!!!). Beter man sig generellt så snörpigt som hon gör kommer läsare ”hugga” på mindre saker.

  Att hon drar in barnen i Afrika är ju för övrigt skrattretande. Undrar hur hennes plötsliga ömhet för svältande barn i Sudan går ihop med det eviga gnället om skadade hästar hon kunnat köpa för hundratusentals kronor att tävla med, hur jobbigt det är i kärlekslivet eller hur elaka någon nyligen hyllad stallägare plötligt betett sig. Gnäll gnäll gnäll…

  Svara

   Bra summering!

   Svara

   Har samma uppfattning precis. Alltid är det någon innan som gjort något dåligt också, tidigare ryttare, ägare, tränare, kompis, kille osv, aldrig hon själv. Tänk om någon hade dragit den nu för henne, att hon har dyra hästar, fetlastbil, och bra förutsättningar med tränare osv, hade vart ett jäkla liv. Hela den där EM- historien var ju sjuk också.

   Svara

   Hon skriver så dåligt att jag ofta tvingas läsa samma sak flera gånger för att försöka förstå vad hon menar och får ändå inte alltid ihop det. Stay in school kids.

   Svara

  Jag är genuint imponerad över att folk lyckas skapa sådana stormar i ett vattenglas. Själv tycker jag att det är svårt att få till en virvel i vattnet när jag skall pochera ägg men här lyckas folk skapa hela tsunamis i en liten kopp. Fascinerande.

  Svara

  Jag är kontorsjobbare, har flextid så kan glida in lite när jag vill. Får ha max två timmars lunch men minst en halvtimme. Igår på avdrlningsmötet pratade HR med oss om hur viktigt det är att ta små pauser varje timme. Sedan är det frihet under ansvar såklart, skiten behöver fortfarande bli gjord.

  Så Nellie är inte helt fel ute, hon beskriver arbetssituationen för mig och mina kollegor.

  Svara

   Ja men hon KAN ju också ta pauser. Sen är det nog viktigare med micropauser om man sitter helt still och stirrar på en datorskärm vs arbetar fysiskt med det man tycker är roligt

   Svara

  Jag jobbar på kontor och det stämmer rätt bra det du skriver. Jag har saker som skall göras under en vecka och så länge allt blir gjort så kan jag surfa, fika, gå ut och ha lunch med kompisar (alltså inte de på jobbet), och även gå ut och uträtta kortare ärenden. Men sen vissa dagar kan det vara så fullt upp att man knappt ens hinner gå på toa.

  Svara

   Det där skulle vara svar till Flarn

   Svara

   Inom vilken sektor? Så vi andra vet var vi kan söka oss till. 😉👋

   Svara

   Så har jag haft det hela mitt arbetsliv och skulle inte klara av att vara styrd över hur jag planerar min arbetsdag.

   Just nu är jag konsult så när jag är ute hos kunder får jag anpassa mig mer till hur de gör saker samt tar inga direkta pauser då jag fakturerar (hyfsat dyra)timmar. Vill jag jobba hemma när det passar gör jag det, gärna från sängen. Behöver jag fixa något privat under dagen gör jag det, behöver jag gå tidigare gör jag det. Är jag trött på morgonen kommer jag in senare. Dock så jobbar jag hårt när det krävs men för det behöver inte dagen vara styrd av arbetsgivaren.

   Svara

  Såna här inlägg är så jobbiga att läsa och förstå, tycker jag. Inlägg som börjar med ett utklipp utan något som helst sammanhang och sen ett till utklipp eller ev. någon text som man inte heller fattar något av, och man måste tränga sig igenom väldigt mycket materia innan man fattar vem det ens handlar om. Om du vill basera ett inlägg på utklipp så kan du väl börja med en kort introduktion så man vet vad det är man läser?

  Svara

   Vet inte varför det blev utklipp överallt. Urklipp.

   Svara

  Om hon inte ens kan ta ett toalettbesök är det illa, riktigt illa. Kissa och bajsa gör väl alla under en arbetsdag och speciellt då man dricker vatten efter ett ridpass?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.