Skippa skärmen i sommar?


Ibland känner jag mig riktigt puckad, och just nu är ett av dessa sällsynta(!) tillfällen.
Jag läste överskriften till Paulas inlägg och hann tänka en hel del innan jag kom ner till själva inlägget.

Skippa skärmen?
Varför då? Då blir man ju bländad?
Så himla dumt, varför ska man göra det?

Ja, men nä…det var ju inte alls vad inlägget handlade om, utan om att man ska minska ner på skärmtiden för barn under sommaren.
Så klart!
Det borde jag ju egentligen fattat, men inlägget var ett samarbete med ett sportföretag och på bilden under rubriken har Molly och Leonore på sin hjälmar UTAN SKÄRM!
Snälla, säg att jag inte var helt fel ute ändå!

Helt ärligt så tror jag att det är svårare att minska ner på skärmtiden på sommaren när man är ledig tillsammans. Jag tror det är betydligt enklare när barnen går på förskola eller i skolan och dagen är fylld av schemalagda aktiviteter.
Jag tittar bara på hur barn och ungdomar i min närhet gör på helgerna och hur mycket skärmtid de skulle vilja ha om de fick välja själva. Typ från morgon till kväll, och som vuxen har man kanske saker man behöver göra som barnen inte riktigt kan vara involverade i och då är skärmen en enkel lösning i stället för att göra någonting annat som kanske inte riktigt är lika enkelt. För till och med en treåring kan ju manövrera en iPad utan hjälp nu för tiden, så till och med riktigt små barn kan ”sköta sig själva” ett tag med en skärm.
Eller hur?

Hur tänker ni kring skärmtid på sommaren?
Har ni en plaaaaaaaaaaaaaan, som Sickan skulla ha sagt?

128 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Detta att jag blev lite besviken pga handlade ej om Bella. Nejmensåatt

  Svara

   🤦🏻‍♀️

   Svara

   Håller med! När kooommer nästa Bellainlägg?

   Svara

    Här:
    Bellas stories, bilden ’Sunday in London’ – har hon verkligen lagt upp sina sneakerfötter på stolen mitt emot, på den dyna och filt nästa person ska sitta på? Uäck!

    Svara

     Usch! Men hon skiter i andra som vanligt, bara hon har det bra! 😑

     Svara

   Hear hear!

   Svara

   Stollis?

   Svara

    Ja alla är nu stollis 🙄

    Svara

   Är det bara jag som tycker att Bella har blivit pinsamt tragisk och pinsamt ensam? Hon verkade ha kontroll över sin tillvaro tidigare men är nu fast i denna fälla som hon själv har skapat: att hon måste vara en businesskvinna med ett visst utseende och framgång när det är så tydligt att hon har behövt fejka sitt utseende, har alldeles för många misslyckanden och dåliga företag bakom sig, och kan knappt göra något vardagligt i livet ens utan att faila? Hennes legacy känns mer som ”never was”, inte ens en ”has-been”.

   Svara

    Och jag vill bara förtydliga: jag menar inte att det är fel att fejka ens utseende men det känns som att hon gjorde det av yrkesskäl och nu är hon i en sits där jobbet ger inte så mycket tillbaka ändå.

    Svara

    Nej eller hur hon är ingen, never was och inte ens en has-been… men ändå är hon känd och henne ska det spekuleras om och hatas på hela tiden men nej inte ens en has-been eeh. Asså… men du är säkert mer än henne och mindre tragisk.

    Svara

     Jag har följt hennes blogg ett tag och hela tiden trott att hon skulle bli större. Jag har varit helt övertygad om att hon skulle bli större trots att folk runt mig har tyckt motsatsen och vissa har t.o.m. blivit lite irriterade på mig när jag har sagt att de inte ska räkna bort henne. Men det är första gången jag själv ser hennes karriär som en antiklimax, som en never was (endast en influencer som framöver kommer att konsulta på projektbasis – precis som andra influencers). Jag undrar om andra ser det så också nu med personalflykten från tex Löwengrip Beauty, paniken inför kontorsflytten och senaste blogginlägget där hon själv erkänner att hon behöver sadla om. Du kanske inte vet detta men detta är ju ändå en blogg som bevakar bloggar och där folk diskuterar fenomenet med influenceryrket.

     (Obs: jag är Anonym 11:17. Om vi nu ska prata om att lyckas professionellt så tjänade jag betydligt mer än Bella det senaste året. Jag jobbar inte inom media eller som bloggare/influencer).

     Svara

  Min unge använder nog telefonen mer på vardagar efter han kommit hem från dagmamman än på helger. 🤔🙈 På helgerna åker vi på utflykter, ute och cyklar osv. Men på vardagarna blir det lite att när allt ska göras (middag, nattning av minsta osv) blir det lätt att han får den.

  Svara

   Han har ingen iPad, utan får låna våra telefoner. Sen älskar ungen att vara ute, så jag är inte orolig över skärmtiden i sommar. För han kommer ha fullt upp på landet. 🙈

   Svara

   Så är det för oss också. Efter förskola och jobb när alla är trötta och hungriga är det ett bra hjälpmedel. På helgen har man tid och ork på ett annat sätt och skärmtiden minskar.

   Svara

  Skippa ”familjeliv” trådar tack! 🙄

  Svara

   Amen scrolla då!

   Svara

    Eller ännu bättre, säger sin mening och hoppas på förändring! Din kommentar är helt meningslöst! 🙄

    Svara

     Testa vara lite mindre dryg så kanske någon faktiskt lyssnar på dig.

     Svara

      Snark!

      Svara

  Väntar på att frida och trh ska återuppta deras skärmfight här…

  Svara

   Vems skärmfajt?

   Svara

    Det kan du sitta och fundera på en stund.

    Svara

     😂 Det här svaret (12.31) fick mig att frustskratta! Tack!

     Svara

     ”Det kan dig sitta och fundera på en stund” går väl lika bra?

     Svara

      Ja, går ju att begripa det med om man är normalbegåvad så..

      Svara

  Det bestämmer väl föräldrarna, hur mycket skärmtid (om någon) barnen ska ha? Det är också föräldrarnas ansvar att se till att barnen gör något annat än att glo på en skärm.

  Svara

  Paula är ju inte precis känd för sitt språk. Hon kallar en tossed salad för kastad sallad (inte omskakad), drille istället för dille osv. Hon hade inte klarat sig länge på ett vanligt jobb. Förstår inte att Paula och Hugo inte granskas mer med deras smygreklam överallt och nu senast sponsrade presenter till barnen på födelsedagen. Likt vår kära blondinbella.

  Svara

   Omskakad sallad kan det väl knappast heta?

   Svara

    ”Efter att först lagt sig under kniven, blev salladen svårt omskakad. Det blev ingen gräddfil i tillvaron som salladen hoppats på!”

    Svara

   Nog säger man väl ändå att salladen i så fall är slungad? Omskakad sallad?

   Svara

    Håller faktiskt med dig haha. Tänkte för snabbt själv 😂

    Svara

     Det kanske Paula också gjorde? Onödigt att vara så dömande och hävda att hon inte skulle klara sig på ”ett vanligt jobb”.

     Svara

      Hade du läst hennes blogg hade du själv vetat och inte ifrågasatt det 🙂

      Svara

       Vilken tur att Paula, liksom väldigt många andra av oss inte skaffat sig arbete som bärs hennes svagheter utan hennes styrka.

       Trots allt, hon är influenser inte svenskalärare.

       Uppenbarligen duger hennes svenskakunskaper till för att få dig att läsa. Vad säger det om egna preferenser!?

       //Moa

       Svara

        Influensa? Ge dig! Paula är ingen influenser. Hon är inte alls omtyckt men godkänner inga kommentarer om det. Visar att hon är omtyckt fast hon inte är det!

        Svara

         Någon gillar väl henne?

         Vad gör ni annars där?

         //Moa

         Svara

    Det betyder nåt så odramatiskt som att man har blandat om salladen. Oftast är det då en grönsallad (typ sallad, tomat, gurka) med dressing.

    Svara

     Nej det är inte vad jag menar. Tänker snarare på när man lägger alla salladsingredienser i en bägare och skakar om den innan den läggs upp på tallriken.

     Svara

    Slungad betyder ju bara att den är centrifugerad för att vattnet ska bort efter att salladen sköljts – i en salladsslunga.

    På svenska vänder man väl salladen, dvs när man blandar sallad och dressing.

    Svara

     Slungad används även i bemärkelsen att blanda om något med en dressing eller liknande. Smörslungad är t.ex. också ett sådant begrepp. Inte ovanligt med smörslungad potatis eller olika grönsaker exempelvis.

     Svara

       Jag vet vad en salladsslunga är såklart, har en själv. Men att ”slunga” är ju även ett verb och ordet används i matsammanhang bland annat så som jag skrev ovan. Att använda ordet ”vända” funkar givetvis lika bra.

       Svara

        Jag vet vad smörslungad potatis är såklart, har lagat det själv. Verbet slunga använt om sallad däremot betyder att få bort vattnet så att salladen inte upplevs blöt och blaskig.

        Svara

      Står det i ett svenskt recept att du ska slunga salladen betyder det att vattnet från sköljningen ska bort, för att dressing etc ska fästa bättre.
      Smörslungad potatis finns, ja. Verb kan ha olika betydelse i olika sammanhang, att fräsa till grannen är inte det samma som om det i receptet står att du ska fräsa löken…

      Svara

       ”Rimma laxen”:
       det var en gång en lax
       som snubbla på en sax
       den sa: jag kommer strax
       men fick dessvärre antrax
       det blev ett antiklimax

       Svara

     Va men om man slungar typ potatis i smör? Smörslungad potatis, den är väl mest stekt och omrörd i smör?

     Svara

      Det är väl sånt fint kockspråk gissar jag. Ungefär som potatismos kontra potatisstomp.

      Svara

       Fast stomp och mos är ju två olika namn på två olika saker…

       Svara

    Jobbigt pinsamt när Olivia själv begår samma fel som hon gnäller på Paula för. 😂

    Svara

   Allt är smygreklam hos dem två men dom kommer så lätt undan för Paula spelar med sina läsare och dom är så dumma.

   Svara

   Vad tossigt!

   Svara

  För oss är det mkt lättare att dra ner på skärmtiden när vi är lediga och hemma. Vardagarna är barnen trötta efter fsk och vi med för den delen och de sitter och varvar ner en liten stund innan maten. På sommaren är det inget jobba som behöver planeras till dagen efter. Vi är iväg mer, lättare att låta barnen vara ute när man tex grillar, fint väder som underlättar att vara ute på ett annat sätt även senare på kvällarna. Dvs finns inte tid över till skärmar på sommaren😊

  Svara

  Jag tänker att en själv hade ingen skärm att titta på när vi var små (ja, tv i så fall). Det blev ju folk av de flesta ändå 🙂

  Svara

   Jag var ett sånt barn som vart helt hooked på Harry Potter (och att läsa generellt), och betedde mig faktiskt lite som kidzen gör nu fast med böcker. Dvs hade alltid en i handen, läste när jag promenerade, stod i kö, etc etc haha.

   Svara

    sådär är jag fortfarande 😂🤓

    Svara

     Händer fortfarande här också ibland när man hittat en riktigt bra bok 🙂
     Min kindle är typ alla tiders bästa pryl för är lättare och smidigare än en bok dessutom!

     Svara

     me too 🙂

     Svara

    Haha! Min syster var precis sådär. När vi var i 9-15 års åldern och vi åt smög hon med sin bok som hon hade gömt under bordet och när vi var ute hade hon gömt den under tröjan. På nätter tände hon ett litet stearinljus bredvid vår koja till säng för att läsa. Mina föräldrar skällde alltid på henne och sa att ”NU lägger du undan den boken!”. Om bara de visste hur världen skulle se ut nästan 25 år senare 🙂

    Svara

     jag smög alltid med böcker och min mamma vägrade ge mig böcker på t.ex. jul för då glömde jag allt annat. Inte bra, enligt mina föräldrar. Nu är jag själv förälder och hade verkligen uppskattat om min unge nån gång öppnade en bok istället för att vilja spela fortnite …

     Jag blev för övrigt bibliotekarie och älskar fortfarande böcker:)

     Svara

     Jag läste med ficklampa under täcket… sedan var man ju något trött dagen efter förstås. Läser på tunnelbanan, fikarasten (om inte kollegan har sin samtidigt) , lunchen….

     Svara

  Tycker det var intressant att läsa Who:s rekommendationer om skärmtid. Att barn under 2 år inte ska ha någon skärmtid alls. Är nog inte många föräldrar som håller det. Inklusive jag själv 🙈 Min dotter är ett och ett halvt och kollar säkert en och en halv timme i veckan iallafall. Är ensamstående så ibland om jag måste göra något, typ städa badrummet så brukar hon få kolla. Tycker att det känns bättre att hon kollar på Ipad istället för mobil. Mobil känns så smått och mer ansträngande för ögonen men kanske inte spelar någon roll 🤔

  Svara

   Nu läste jag inte WHOs rekommendationer men såg tv 4s inslag om det. Där framkom typ ingen bakgrund till rekommendationen, mest verkade det vara för att förhindra barnövervikt typ. Framgår det i själva rapporten att det är skadligt på något vis?
   Min snart tvååring får iaf skärmtid och tv varje dag. Förmodligen är jag lat men han behöver motivation till att sitta still och jag är trött och gravid. Han hade fått typ lika mkt även om jag inte var gravid.

   Svara

    Samma här, ungen på 1.5 får se på barnsånger på youtube på tvn varenda dag.. svårt att låta bli, han blir ju som ett litet stillasittande ljus när tvn sätts på och man kan lixom ta tag i alla måsten, disken tvätten städning osv..

    Svara

   Är mest för att skärmen (tv, dator, mobil etc) inte ger barnet någon respons typ. Därför ”ska” inte barn sitta framför skärmen. Iaf enligt vår BVC. 🙃

   Tycker det är helt okej att göra nån stund om dagen. Men inte istället för att göra något annat.

   Svara

   WHO’s rekommendation är en jäkla skandal. Det finns INGEN fakta eller vetenskap bakom den rekommendationen, de har bara hittat på detta själva. De erkänner i rapporten att det inte finns något vetenskapligt belägg för denna rekommendation (men hävdar också att eftersom det inte finns vetenskapligt belägg för att skärmar är bra för barn så tycker de att de kan göra rekommendationen ändå).

   Och som någon kommenterade, rekommendationen handlade om att minska barnfetma.

   Alltså, jag vill väl inte att mina barn sitter med iPad hela dagen, men man kan ju inte bara gå och hitta på sånt här som WHO gör. Det gör ju att andra livsviktiga rekommendationer (typ vaccinering osv) också kan börja ses som ”propaganda”.

   Svara

  Minns att min mamma brukar säga att hennes föräldrar tyckte det var katastrofalt att hon läste serietidningar som barn 😉

  Men över till skärmar.
  Tror faktiskt vi lurar oss själva rätt så ordentligt med dom här skärmarna. Både vuxna och barn.
  Skärm borde inte vara något man använder regelbundet (varje dag typ) för något barn upp till typ högstadiet haha. Alltså detta stillasittande är helt absurt.
  Och mobilfritt i skolorna borde vara en självklarhet – klart ungdomarna inte kan koncentrera sig!

  Sedan får man inte glömma att samma regler måste gälla föräldrarna (!!).
  Jobbade på en skola där en lågstadie-elev ville skriva ett brev till sin mamma som i princip gick ut på att ”snälla mamma kan du lägga ifrån dig mobilen och prata med mig istället på kvällen”. Så sorgligt.
  Så skärmfritt hemma för föräldrar skulle jag också säga.

  Svara

   Vad föräldrar gör hemma med skärmtid bryr jag mig inte ett dyft om. Men håller med om skolan, tycker det är sjukt att de får ha mobiler på lektionerna. Tydligen har lärarna inte behörighet att kräva att telefonerna ska lämnas i skåpet under lektionstid? I alla fall i Malmö.

   Svara

    Jo då. Är gymnasielärare i Malmö och bi samlar in alla mobiler i början av varje lektion.

    Svara

     Ok vad bra! Men grundskolan Klagshamn och Lindängen får inte lov att göra det iaf vilket är sjukt. Är det föräldrar som klagar?

     Svara

     Skrev ett arbete i förvaltningsrätt för ett år sedan, och vi ansåg ha lagstöd för att ta telefoner från ungdomar, men fick fel på det…

     Svara

      Oj spännande!
      Vill du förklara mer? Eller länka till ditt arbete ifall det ligger uppe på nätet någonstans? Tycker det låter som spännande läsning och alltid bra att fräscha upp gammla jöken kunskaper :p

      Svara

   Stillasittande och mycket skärmtid är åtminstone inte motsatser i mina barns värld. Smala och vältränade små barn som tar varje chans de får att ut och cykla, hoppa studsmatta, klättra på stora stenen osv. Men när dom väl är inne så väljer dom surfplatta/TV framför att leka med leksaker.
   Så det är snarare barbies, bilar, målarböcker och tågbana som får mindre tid av mina barn, inte den fysiskt aktiva leken.

   Svara

  Skärmtid för barn? Nej. Involvera barnen i dom vuxnas aktiviter istället. Behöver ni städa? Gör det till en lek och få barnen att vilja vara med. Gör saker tillsammans istället för var för sig. Är det sommar, var utomhus. Dom flesta barnen älskar att vara ute oavsett väder.

  Svara

   Känns som det förutsätter man är en lycklig kärnfamilj med villa på landet…

   Svara

    För att städa och vara utomhus tillsammans?

    Svara

     Enklare vara utomhus om man har en tomt vara på. Men visst, dra runt på stadens gator är ju rätt kul också.

     Svara

      Eh jag bor mitt i centrala Stockholm och det finns både lekparker och parker. Du kanske bor i något betonggetto i Krakow?

      Svara

      Dito Bryssel. Max 5min att gå till närmsta lekpark där man kan sparka boll och annat.

      Svara

    Eller hur! De flesta verkar vara olyckliga föräldrar som ångrar att de skaffade barn med en asshole till partner.

    Svara

     haha jag bor i lägenhet, i på ”inte det bästa området”. Man kan väl vara utomhus för det? Dessutom är jag ensamstående, min son får inte ha någon skrämtid för det, jag älskar att umgås med honom, det är full fart och han är sjukt rolig. Plus att det är mitt jobb som förälder att alltid få honom att känna sig sedd, road och glad. inga konstgheter. Det är inte förskolans jobb att roa barn.

     Svara

   Kära nån, antingen har du inga barn eller ett litet barn som just nu har en sån period där det vill hjälpa till. Tror att dessa perioder är korta och få och alla som låtsas nåt annat borde kolla upp nettotiden för padda respektive „hjälp i hushållet“. Vilket vanligtvis är jobbigare än att göra det själv by the way.

   Svara

    Vi alla har olika uppfostran,normer och prioriteringar och alla barn är olika med olika behov. Jag älskar att vara mamma.
    Våra egna föräldrar fixade hushålls arbeten och och alla måsten utan att vi barn satte och glodde på någon skärm. Varför har vi mer behov av ”egentid” än förr?

    Svara

  Beror väl lite på vad barnet gör framför skärmen. Personligen så sätter jag gärna barnet framför skärmen men med då något spel för just barn (typ pussel eller memory eller något sånt) men färgglada men meningslösa Youtube videos går gärna bort.

  Svara

  Såå viktigt att strunta i skärmar. Triumfar ut de flesta intressen och drivkrafter för alla åldrar.

  Vi tar till det för vår skull, typ när den ena föräldern vill sova och den andra träna på morgonen.

  Svara

  WHO har för första gången lämnat riktlinjer när de gäller skärmtid för barn upp till 5 år. Under 2 år är det nada som gäller, alltså ingen skärmtid alls. Gäller alla typer av skärmar!
  Sedan är det max 60 min om dagen.
  Sen när de gäller äldre barn tycker jag personligen inte dom ska ha mer än 2 timmar per dag upp till tonåren. Alltså max 2 timmar av all typ av skärm.

  Svara

   Varför ska skärmtiden vara noll innan de fyller 2 år? Klarar tyvärr inte av att läsa längre texter, så skulle bli glad om någon skulle vilja sammanfatta.

   Svara

    För att barn under två år inte har något som helst utbyte av en skärm.
    Intrycken blir snabba och påfrestande för deras hjärnor och påverkar synen negativt.

    Finns ingen som helst anledning att låta så små barn titta på en skärm.

    Svara

     Skulle säga att anledningen är att jag behöver så dricka mitt kaffe i 5 min utan att den jäkeln drar ut i tvättstugan/försöker slå rekord i nån slags klättring/annat olämpligt som inte är stillsamt. Eller att jag behöver hämta kläder åt honom utan att jag måste bära på en 12 kilos klump. Har man tur sitter han still i 2 min och tittar.

     DÄRFÖR behöver JAG att han har skärmtid.

     Men jag var självklart världens bästa förälder innan jag fick barn och då skulle han inte se på tv alls innan han typ flyttade hemifrån. Och inget socker åt han heller innan han fyllde 40 år. Och det gick att resonera med honom från dag 1 i livet. 😂😂😂

     Aja, livet hände sen! 🤦‍♀️ 🤷‍♀️😁

     Svara

    Det finns forskare som hävdar att språkutvecklingen och den socio-emotionella utvecklingen hämmas, att hjärnan påverkas och att barnen kan utveckla funktionsstörningar och hyperaktivitet.

    Svara

   Blir svårt att som förälder hävda att barnet inte får titta i någon typ av skärm mer än 1-2 timmar per dag om man själv gör det. Då gäller det att föräldrarna inte sitter i skärmar själv.

   Hur många timmar sitter en vuxen och tittar i någon skärm per dag (bortsett från ev jobbdator)?

   Svara

    Ja men inte har väl heller någon förälder mer behov än 1-2 timmar per dag eller ens tiden för den delen.

    Sen kan ju alltid föräldrarna använda sina skärmar efter att barnen somnat.

    Winwin för både föräldrar och barn att skippa skärmen då man umgås tillsammans.

    Svara

     Jag sa inte att föräldrar har det behovet. Men jag undrar uppriktigt hur mycket tid en vuxen lägger på skärmar. Svårt att begränsa skärmar för barn om man själv är fast vid sin skärm.

     Svara

  Hej, hur går det med Foki? Ni var väl vänner?
  Såg att du varit på hennes babyshower, och för någon dag sedan la du upp ett gammalt inlägg där hon mått väldigt dåligt. Är allt bra nu?

  /carro

  Svara

  Men vem i helvete låter sina barn under fem år sitta med en skärm mer än 60 min OM DAGEN???

  Svara

   majoriteten

   Svara

   Jag

   Svara

   Vad arg du framstår. Men för att svara på din fråga, väldigt många tror jag.

   Svara

   Vår femåring satt fyra timmar sammanlagt i lördags.

   Vaknade 07, tittade på film ca en timme medan vi drog oss.
   Sedan åt vi frukost, klädde på oss, fick besök och hon lekte med en kompis 2,5 timmar. Ca en timme av dem spelade de spel tillsammans på ipaden.
   Lunch, sedan var vi ute och cyklade och spelade fotboll.
   Hem, jag lagade middag osv och hon tittade ca en timme på ipaden. Lekte sedan med sin bror och byggde lego.
   På kvällen hade vi barnvakt och då spelade hon ca en timme. Sedan kvällsmys och bokläsning.

   Man hinner rätt mycket på en dag…

   Svara

   Jag som trött och höggravid med hypermesis för att ens överleva dagen. Jag ligger på soffan och kräks, hon varvar mellan tv och sitt lekrum. Hon får enormt mycket skärmtid mellan att jag hämtar på föris 11:40 och min man kommer hem 16:15. Sedan blir det inte mer men det är ju långt över 60 min i vilket fall.

   Svara

   Jag! Hade inte klarat av att vara en så bra förälder som jag är om han inte gjorde det. Är också en sån hemskt som låter mitt barn kolla på telefonen när vi äter ute eller åker spårvagn eller träffar folk. Det syns inte på honom att han har en funktionsnedsättning som gör att sociala situationer är tokkrävande för honom och att han behöver få fokusera på en skärm då och då. Är så fruktansvärt tacksam över att han har tillgång till tex youtube, är övertygad om att han inte skulle utvecklats som han har gjort utan det, han lär sig sociala relationer i lugn och ro utan att misslyckas, det är så bra att det finns! Och ja, vi kör alla andra kommunikations hjälpmedel som finns och är väldigt engagerade, det ena utesluter inte det andra nämligen.

   Svara

  Men varför tar du inte opp att all detta samarbete är ju egentligen smygreklam. För på Mollys födelsedag så viste dom oss alla presenter men skrev inte att det var ett samarbete. Så less på all smygreklam. Allt är sponsrad.
  Man börjar tro att barnen också är sponsrad.

  Svara

   De kanske är smygreklam för nån privat förskola…

   Svara

  En sådan sak som är väldigt lätt att döma andra föräldrar kring, särskilt de utan barn är extra bra föräldrar. 😉
  Vissa barn vaknar t ex väldigt tidigt, vi hade flera år där det av och till var uppvak runt 04.30. Finns inte så mycket att göra då utan att väcka resten av huset än att sätta på en film i soffan så den vuxne åtminstone kan få vila lite till. Om det är ”att vara lat”, så visst.
  Nu när barnen är äldre märker vi att rör mycket skärm gör dem passiva och besatta och då minskar/tar vi bort plattorna ett tag. Men att ha strikta regler när situationer kan ändras (sjukdom t ex) är inte vår grej. Ungarna får slappa en stund med något program en stund precis som vi vuxna gör men inte dagarna i ända.

  Svara

  off topic: blondinbellas årsredovisning för invest har kommit ut nu. Hon har ökad omsättning med ca 450.000 kr mot 2017. Alltså ingen stor ökning. Resultatet är dock mycket sämre än 2017. Årets resultat är 1.090.000 kr. 2017 var resultatet 4.100.000 kr. Alltså har hon minskat sitt resultat med 3 miljoner. 2017 uppgav hon att hon hade 3 anställda och förra året 7 anställda. Antagligen är det den ökade personalkostnaden som dragit ner resultatet. De anställda verkar dock ha bra löner då personalkostnad per person är 413.000 kr.

  En fundering kring detta… varför behöver blondinbella 7 anställda när de flesta andra inom samma yrke verkar klara sig med 1 assistent?

  Intressant är också att Bella startade ytterligare bolag förra året ”blonde Capital” som har för avsikt att äga aktier i andras bolag. Jag trodde att det var det hennes investmentbolag höll på med… men jag kan ju ha fattat fel.

  Svara

   Ännu mer intressant är det att hon roat sig i London med att äta massor av Tiramisu på en italienare.

   Svara

    Men är det så kul och intressant verkligen? På riktigt!? Det kan väl inte ha undgått dig eller någon att de flesta säger en italienare om en italiensk restaurang, har du verkligen inte hört eller sett det!? Så skriver och säger typ alla. ”Vi åt på italienaren runt hörnet” typ. Då vet du det nu iaf 😉

    Svara

   Om kostanden per anställd och år är 413 000 kr borde det innebära att snittlönen brutto per anställd är ca 23 500 per månad (arbetsgivaravgiften är 31,42%) om jag fattat det hela rätt. Medellönen i Sverige är 33 700, medianlönen är 30 000. För en 20-åring utan så mycket erfarenhet är det ju en rätt bra lön men inte för någon med mer avancerade arbetsuppgifter och ansvar samt erfarenhet på arbetsmarknaden. Nu vet vi inte om alla dessa personer jobbar heltid och jag har inte någon närmare koll på vad de jobbar med heller men det är säkert nån annan hår som har

   Svara

    Vart kommer siffran 33 700 som medellön från? Här (https://buffert.se/loner-i-sverige/) står det att medellönen i Sverige är 290,000 om året, 339,000 i Stockholm. Det ger en medellön på 24,166 i Sverige och 28,300 i Stockholm. Om medellönen är 28,300 tycker jag inte 23,500 för ett första jobb för en i yngre 20-års åldern är så lågt.

    Svara

    Jag är nu 30, har 2,5 år på högskola och färdigutbildad om ett halvår. Går in på jobb i sommar med 20800 i lön 🙄 Sjuksköterskor kan numera gå in på 25000 här.
    Min man som är sjukt bra betald inom industrin ligger precis snäppet över 31000.
    När man räknar medellöner osv så får man tänka på att miljonärerna är medräknade också och att medianen troligen ligger hos de som jobbat i 20+ år.
    33000 är inte en vanlig ”arbetarlön”.

    Svara

   Lönen är väl snittlön för alla anställda. Räkna då in att det ör från Invest-bolaget som Bella plockar ut huvudparten av sin lön. Mao drar hon upp den där siffran ganska rejält.

   För ingen tror väl att de anställda har ungefär liknande lön som Bella själv plockar ut? 😂

   Svara

    Precis, jag har AB och tar ut en fast lön varje månad som anställd (jag är den enda anställda). Sedan kan ju ägaren ta utdelning också såklart, men man vill ju inte ta för låg lön då SGI osv baseras på den. Ju högre lön jag ger mig själv ju högre skatt och arbetsgivaravgifter får jag betala för mig själv. Det är dyrt att ha personal!
    Frågan är om IL tar ut en månadslön från bolaget eller bara lever på utdelningen.

    Svara

   Det är alltså årsredovisningen för det brutna räkenskapsåret 2017/2018.
   Den har funnits tillgänglig sedan februari.
   Årsredovisningarna är tyvärr inaktuella när de väl blir tillgängliga 7-8 månader efter bokslutsdatum.
   Räkenskapsåret 2018/2019 kommer att bli bättre vad gäller omsättning. Det kan vi utgå ifrån eftersom affärerna verkar ha gått och fortfarande går bra i Bellas eget bolag. Resultatet kommer dock knappast att ha hållit jämna steg med omsättningsökningen.
   Vi får anta att Bella kommer att avslöja omsättningen i alla fall även innan bokslutet blir tillgängligt i början av 2020. Resultatet kommer att påverkas av att man haft fler anställda och gjort många resor osv.

   Svara

   bella skrev väl dock för nån vecka sen att hon DUBBLAT omsättningen i löwengrip invest från året tidigare? eller har jag drömt det?! nu kommer det ju fram att det bara är, som du säger, 450.000 kr mer.

   eller hon kanske menade att hon har dubblat från 2018-2019? och inte 2017-2018?

   Svara

    ”Gällande Löwengrip Invest så kikade vi lite på siffrorna och förra året omsatte vi 7,5 miljoner och nu stänger vi troligtvis nästa bokslut (sista juni) på 18 miljoner istället. Det är en jäkla kraftansträngning.”
    https://www.isabellalowengrip.se/2019/04/09/stolt-over-var-resa/

    Svara

    Hon har ju ökat reklamen rejält men hennes kostnader verkar ju ha ökat i samma takt så vi får helt enkelt vänta och se.

    Svara

   Då kan ju folk iaf sluta ljuga om och påstå att hennes anställda får skitlöner, bra. De flesta andra har också flera anställda, Bianca t ex har inte endast sin assistent L utan fler som sköter samarbeten, redigeringar, klippningar, stylist och mua vid olika tillfällen. Margaux har också flera anställda. Sen så är det ju ett investmentbolag som har 7 anställda, och det är ju bra att hon har flera anställda och skapar arbetstillfällen, men personal är ju stora kostnader.

   Svara

    Vad surrar du om? Den siffran är ett snitt. Och med tanke på att Bella tar ut sin lön från Invest (har hon själv skrivit) så är det ju pga det som den siffran är hög.

    Eller var det en för svår ekvation för dig att förstå?

    Svara

  Nu har vi ganska små barn. Men vi har ingen begränsning på skärmar. Eller ja det är bara vår 4-åring som kollar på någon typ av skärm ibland. Men hon reglerar detta utmärkt helt själv. Jag tror det ligger upp till var och en och se om ens barn kan reglera själv. Sitter barnet flera timmar så bör man ju avbryta tänker jag. Vår dotter tycker skärmar är jättekul, 15 minuter typ, sen vill hon leka i riktiga världen istället.

  Svara

   Samma här! Har och 4-åring och en 1-åring och 4-åringen sköter det där själv jättebra. Vissa dagar spelar han supermycket! Men å andra sidan är vi ute i timmar och leker och jobbar i trädgård osv de dagarna också. Allt handlar ju om balans.

   Svara

  Jag tror verkligen att det snarare är föräldrarna som behöver dra ner på skärmtid! Jag känner själv att det är svårt att slita sig och en skön avkoppling när man kommer hem och då kan jag ju inte neka min dotter som också behöver en lugn stund efter en lång skoldag. Dock så handlade detta om sommaren och då tror jag det är naturligt att skärmtiden minskar om man hittar på mkt ihop. När det gäller föräldrars användare av mobil ser jag ofta föräldrar (speciellt pappor) som sitter med mobilen i handen när de är ensamma med sitt/sina barn som försöker få kontakt med sin förälder.

  Svara

  Äh, när barnen är så små att de bara är hemma tillsammans med föräldrarna är det väl inget problem att hålla skärmtiden på en om inte sund så iallafall inte direkt osund nivå. De som ligger risigt till är ju skolbarnen med tio veckors sommarlov.

  Svara

  Alltid lika roligt när barnlösa vet och kan allt om hur man ska göra/inte göra som förälder.

  Sån var jag med innan ” de fyras gäng” trilla in.

  Nu köps det märkeskläder man ”aldrig i livet skulle betala för, om man så var miljonär”, som om det inte fanns varken sans eller balans i familjen. Skärmtiden har ambitioner och mål, om någon utomstående frågar. På riktigt är det ” hejkonbejkon” som något kortväxt i familjen skulle sagt.

  Helt klart var jag ” bästa mamman, Ever” innan jag fick barn. Nu vet jag ingenting förutom att, för dom gör jag allt, att hot och mutor är mina bästa kompisar.

  Jag ser med kärleksfulla ögon på ” hon jag var och hon jag blev”. Även på dom som vet allt men ingen erfarenhet har. Trots allt, de vill bara väl. 😊

  //Moa

  Svara

  Inga konstigheter. Mina barn hade spelplatta men jag tog bort den och nu frågar de inte ens. De är 5 och 4 år gamla och får bara se på tv morgon och ibland kväll. De leker, mycket.

  Svara

  Efter långa dagar med förskola/skola/jobb går TV/surfplatta varm.
  En ledig helg eller ett lov vill inte våra barn ha den knappt alls, då har man ju som förälder tid och ork att hitta på aktiviteter och vara med barnen på ett annat sätt än i vardagspusslet. Det är väl regniga dagar som vi föräldrar gärna degar framför TVn i soffan med barnen i så fall. När de blir äldre tänker jag att de förhoppningsvis gärna spelar spel etc istället.

  Svara

  Jag är bara så JEVLA trött på deras reklam för miljoner prylar så slutat läsa deras bloggar. Ser nu att det är samma ramsa, reklam, reklam, sponsrade grejer till deras bortskämda ungar. Synd att de inte granskas mer.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.