Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt. 🙂

703 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Är det någon här som har provat CBD-olja? För vad? Fungerar det? Hur mycket doserar ni och vart köper ni?

  Svara

   Ja! Jag tar det mot ångest, oro, sömnproblem. Var trött och hade huvudvärk de första 3 veckorna men sedan gick det över och min sambo var den första som sa ”du verkar mycket lugnare nu” och han var grymt skeptisk från början. Jag köper 2% från Scania Hemp. Tar typ 10 droppar varje morgon och kväll. Håller kvar oljan under tungan i någon minut innan jag sväljer med vatten. Känner mig lugnare, stabilare, sover bättre. Ingen mirakelkur kanske men effekt märker jag absolut.

   Svara

    Placebo.

    Svara

     Du får tro vad du vill. 🙂

     Svara

     Ja, plantor kan inte göra ett skit. Weed är också placebo. Helt omöjligt att substanser kan påverka en 🤯😨😨😨

     Svara

    Tack för svar! Den enda oljan jag hittar där är kroppsolja? Är det sådan du tar fast i munnen? Där heter den också hampaolja, är det samma sak?

    Svara

     Ja de måste skriva att den är till för att göra tvål pga läkemedelsverket. 😉 Man ska börja med en droppe per dag sedan får man långsamt öka.

     Svara

    Jag köper 5% cbd-olja men bor ej i Sverige. Använder det mot min mensvärk, hjälper bättre än Ipren och alvedon tillsammans 🙂

    Svara

   Nej men vänner. Hört att det dämpar ångest och tar bort smärta. Tror det är bra ..
   mamma dog i cancer när vi bodde i Colorado och hon somnade in hög som ett hus men utan smärtor. Min pappa fick morfin när han dog och mådde mkt dåligt. Så japp gillar!

   Svara

    Kram. ❤️

    Svara

    Fast cbd blir man inte hög av. THC däremot, men det finns inte i den industriodlade hampan som är laglig att köpa i Sverige 🧐

    Svara

   Jag tar det och sover bättre har mindre ångestattacker och har mindre ont i kroppen. Känns fantastiskt!
   Ibland känner jag mig som en dämpad version av mig själv men det är sällan.

   Svara

    hur får du tag på oljan? Vill gärna prova men vågar inte riskera åka fast i någon tull om man beställer från utomlands..

    Svara

     Jag fick testa av en vän. Finns massa sidor på nätet som säljer.

     Svara

     Hon köpte på nån sida i Sverige!

     Svara

  Någon här som drabbats av virus på balansnerven? Min mamma insjuknade i torsdags och mår fortfarande riktigt dåligt. Hur lång tid tog det för er att bli någorlunda fungerande? Kunna gå själv och hålla ögonen öppna osv.

  Svara

   Hej, min bror drabbades av det, han fick dubbelseende och blev jätteskakig på handen när han försökte greppa saker (likt parkinson) tog ca 4-5 månader innan han blev någorlunda fungerande igen 💕

   Svara

   Min man drabbades av det för ett par år sedan.. Blev en ganska lång sjukhusvistelse och därefter en lång tid för att återhämta sig. Man får börja smått och ta lite i taget. Första målet var att lyckas sätta sig upp i sängen utan att bli yr och kräkas. Sen kunna stå upp, ta några steg osv. Han var väldigt trött långt efteråt men han var väldigt noga med att följa den ”träning ” som läkaren sagt att skulle göra, även om den kunde upplevas som obehaglig.

   Visste inte ens vad virus på balansnerven var innan min man insjuknade men det var en riktigt obehaglig upplevelse!

   Hoppas din mamma kryar på sig snabbt ❤❤

   Svara

   Jag har blivit drabbad, va sängliggandes helt i en månad men tog nästan ett helt år innan jag blev bra.
   Fruktansvärt va det; hade en 3 månaders baby och en 2åring och hade precis flyttat i ett nytt hus. Min svärmor flyttade in och tog hand om mig och barnen; hon kom upp med barnen till sovrummet när dom skulle vila för jag saknade dem så jäkla mkt under dagarna. Min syster tog ledigt från jobbet och reste 40mil till mig för att hjälpa till att packa upp flyttlådor, skruva ihop möbler och köpa husgeråd. Värsta tiden i mitt liv…

   Svara

    Vart var din partner?

    Svara

     Varför har du allt som oftast så förargliga frågor?

     Svara

     Han var väl tvungen att jobba för att kunna betala räkningarna så dom inte hamna på gatan? Jag vet, förfärligt.

     Svara

     Min man hade fått nytt jobb, vi hann bo i vårt nya hus i vår nya stad i 2 dagar. Han kunde inte stanna hemma med oss så länge. Så vi löste det genom att min svärmor flyttade in.
     På kvällarna renoverade han vårt hus, köpte möbler och packade upp flyttlådor tillsammans med min syster.

     Svara

   Låter som min mamma. Hon har MS

   Svara

   Jag hade virus på balansnerven för några år sedan. En läskig upplevelse! Allt snurrade och jag hade svårt att gå och kräktes en hel del. Blev sängliggande i två veckor, men sen var jag uppe på benen igen. Jätteviktigt att göra övningar regelbundet och ofta. Förstod från läkaren att det blir en skada på balansnerven och övningarna syftar till att kalibrera om båda nerverna så att den friska balansnerven lär sig att täcka upp för den försvagade. Hjärnan är fantastisk!

   Svara

  Alltså Bella… Sheila lägger ut en oretuscherad bild på henne och Bella på instagram. Bella lägger upp samma bild fast ordentligt filtrad/retuscherad (dvs mycket slätare hy) på sin story och sen även på bloggen. Som bildtext har till den bilden på bloggen har hon ”Jag har inte med mig make up denna helg. Behöver få återhämta både huden, fötterna och själen. Samt få tid för reflektion.”

  Det är ju skrattretande…

  Svara

   Ok

   Svara

   Vad förväntar du dig av Ljugengrip?

   Svara

    Undrar alltid varför hon kallas Ljugengrip och inte Lögngrip…

    Svara

     Det är för att Ljugengrip låter fiiiiinare än Lögngrip.

     Svara

      Tycker vi ska adla till det lite till och stava det ”Liugengrip”.

      Svara

       Ljiugengriihp

       Svara

        Ha, ha!

        Svara

   Är ju samma som typ alla andra på sociala medier. Spela roll.

   Svara

    Visst att man retuscherar men att skriva ”jag har inte med mig smink på denna resa” intill en retuscherad bild är ändå steget längre.

    Svara

   Hon har nog stora kloplex över sin dåliga hy, kan inte vara lätt att hitta en rik man när man ser ut som skit irl…!

   Svara

    Uppfriskande kommentar!

    Svara

    Men vad fan. Tänk dig för vad du skriver. Är ju folk här inne som har acne, det gör inte att de ser ut som skit.

    Svara

     jo

     Svara

   Så stor skillnad var det ju inte!!

   Svara

   Vad heter sheila på insta?

   Svara

  När anser ni att det är bra ålder för barn och vilken ålder skulle ni inte välja att skaffa barn i?

  Förstår att ekonomi, stabilt förhållande är krav men om man ser bort om det.

  Svara

   29-35 känns som en rimlig ålder för mig. Min mamma fick mig när hon var 40, tror jag vill vara något yngre än så.

   Svara

    Din partner, är ålder samma där?
    Varför isåfall? 😊

    Svara

     Min partner är ett år äldre än mig, så vi kommer i princip vara i samma ålder. 🙂 Vi skulle nog ha ekonomin så fort vi båda är färdigutbildade men jag känner att jag vill ”leva livet” ett tag först. Kunna sätta mig i första rummet, så att säga.

     Svara

   37 eller 38

   Svara

    Varför vänta så länge? Riskerna att antingen få svårt att öht skaffa barn och att det blir downs eller liknande har ju ökat redan då?
    Ärligt nyfiken, jobbat i Vasastan och med fascination sett alla femtioåringar lämna på förskolan..

    Svara

     Man kanske vill leva lite innan man skaffar barn. Hellre en äldre förälder som är stabil och trygg än en ung som inte festat klart. Även om riskerna går upp med åldern så är de för den enskilda individen fortfarande små.

     Svara

     Och?!

     Svara

     Låter som det är hemskt med ett barn som har DS? Annorlunda liv, ja. Men det behöver inte innebära att det blir sämre

     Svara

      Joo mycket svårare

      Svara

       Beror ju helt på. Svårare – ja kanske. Mindre värt – nej. Har jobbat med otroligt många som har DS, både i mot- och medgångar och med olika grader av diagnosen. Fantastiska människor som blir utdömda pga sin diagnos. Ja, man får kämpa mer, men har dom den diagnosen ger dom minst lika mycket tillbaka.

       Svara

        Absolut, vill verkligen inte på något sätt få antyda att ds är mindre värt eller liknande.

        Svara

         Förstår dig med!

         Svara

     Ja jag tror att det skulle vara tungt att hämta och lämna på dagis när man är 50+, tycker att omkring 30 är lagom, men så har jag ju inte något att jämföra med! Det vi har konstaterat är att man inte hinner/orkar med sladdisar när man fått sina barn vid 30 och 32 respektive 32 och 34. Men vi hade kanske tänkt samma sak om vi hade varit yngre när vi blev föräldrar.

     Svara

      Jag håller med, jag och min man har precis fyllt 50 och har tre barnbarn (ett fjärde på väg). Fick vår äldste son när vi var 21, sen de andra i tät följd. Vårt första barnbarn kom när vi var 46 år, hyfsat unga farföräldrar…hade dock aldrig orkat ha dem på heltid;). Nu är vi inte direkt jättegamla o gör allt de där vi kanske missade innan barnen kom, eller när de var små. Bättre ekonomi, kan resa, köpa det vi vill ha/behöver, samtidigt som vi orkar hjälpa våra barn, med både barnvakt och annat:).

      Svara

    Jösse ska vi vara närmare pensionen innan vi får barn, men iof så finns det ju inga penar kvar till det, kör bara, önskar all lycka till.

    Svara

   Under 30 är mitt mål.

   Svara

   Jag var 27 när jag fick mitt första barn och 30 när jag fick mitt andra. Det kändes helt perfekt. Jag var mogen på ett helt annat sätt jämfört med när jag var ca 23-24 men jag hade fortfarande energi som en ungdom. Nu har jag ju inget annat att jämföra med så klart.

   Svara

    Nästan samma här! 27 med första och 29 med andra. Det känns skönt att tänka att jag fortfarande kommer vara relativt ung och pigg när barnen blir mer självständiga (förhoppningsvis). Annars kanske jag får lust att försöka mig på en sladdis… 😁

    Svara

   35-37 känns nog lagom. Jag är 32 idag. Vet att vissa tycker det är ”gammalt” men min mamma var 36 när hon fick mig och jag var aldrig lidit av det. Vill gärna leva fritt i några år till, njuta av att kunna göra vad vi vill när vi vill, typ gå på restaurang och resa m.m. Jag och min sambo är rätt bekväma så vi har bara tänkt oss ett barn ändå. Min sambo är 3 år äldre.

   Svara

    Men småbarnsåren går rätt fort, jag fick barnen mellan 29 och 31, de är idag 3 och 4 och tiden som par börjar sakta komma tillbaka. De är mer självgående och barnvakt är mycket enklare nu när de är äldre.

    Svara

   Mellan 23 och 35. Sen ökar riskerna för mycket, tycker jag. Nu har jag dock barn, fick första vid 20 och även om allt gått bra, gift med pappan och inte ångrar mig på något sätt, så är det nog lite för ungt. Sen vet jag inte hur jag skulle orka med småbarn efter 35 😂

   Svara

    fick också första med 20 och håller med dig. Då tyckte jag inte det var så konstigt, men nu i efterhand tycker jag att jag nog var för ung

    Svara

   Finns det någon bra ålder för det? Att få barn är en smäll på käften för många personlighetstyper oavsett ålder. 😁

   Svara

   Var 23 och 25 År när mina första killar föddes och jag har känt mig som en fantastisk mamna åt dem. Vi har en fin relation och de är nu vuxna killar och hade en härlig barndom enligt de själva Varit mer närvarade och lekfull med den än de barn jag fick som 39-35- åring. Hoppas fler skaffar barn tidigt om man har möjlighet!!

   Svara

    30-35 åring ska det såklart vara.

    Svara

   Jag fick barn först som 20 åring, och nu andra barnet när jag är 26 år. En helt annan grej att få barn när man är vuxen ”på riktigt” och när man får barn när man precis klivit ur tonåren. Märker tydligt att andra gången var jag redo, och förstå gången var jag flera år från att vara redo för ett barn

   Svara

   Grundskolan som jag gick i låg precis mellan ett sk. rikemansområde med fina villor osv. och ett lägenhetshusområde med medelinkomsttjänare så det var väldigt blandat i klasserna. Jag märkte att vi som bodde i det ”mindre fina” området hade föräldrar som fött oss i mellan 20-30-årsåldern och att de som hade rika föräldrar ofta var födda när föräldrarna var i 40-årsåldern. Kan väl handla om att de satsat på karriär osv. men det var inte en enda av dem som hade downs eller liknande och det var verkligen många vars föräldrar var 40 när de föddes. Känns som oron för det där är lite för stor…

   Svara

    Oj hej empiriska analysen. Kallas anekdotisk bevisföring. De hade nog råd med kub/nipp och kan väl ha gjort abort?

    Svara

     Ville mest bara ge exempel på att jag känner många som var födda när deras föräldrar var runt 40 och ge ett samband. För att så himla många här verkar oroa sig för att föda barn efter 30. Känns det surt att vissa har mer pengar än du eller varför den attityden?

     Svara

     Råd? Det är gratis i de flesta landsting och erbjuds gravida över en viss ålder, i andra kostar det en mindre summa, ca 300 kr. Gör det inte till en klassfråga.

     Svara

      1500 för KUB & 5000 för NIPT.. så nej, kanske inte en struntsumma för alla?

      Svara

       För många är det en struntsumma.

       Svara

       Är 5000 inte en struntsumma i sammanhanget kanske man inte borde skaffa barn alls!!!

       Svara

       Jag gjorde kub med båda barnen. Jag var 26 och 28 år, kostade som ett vanligt läkarbesök.

       Svara

        Nej, jag väntar mitt första barn och gjorde båda testerna, trots att jag inte är över 30 och är inte alls i ”riskzonen.”
        Jag tycker ju att man ska se till att ha råd att göra sånt om man nu ska ha barn, men det är ju jag. Men fortfarande många som inte har råd, som inte tycker det är en struntsumma.

        Svara

     Kan också bero på skolform. Många med DS går särskola, nu vet jag ju inte var den var belägen i nämnda område. I alla fall tycker jag inte att man ska vara rädd för DS och de flesta som föds med syndromet har yngre mammor eftersom fler unga får barn (var i alla fall så förut, nu föds väl ingen med DS mer).

     Svara

      J vad svamlar du om?
      Du verkar inte ha en aning om någonting.

      Svara

     När min mamma föddes var min mormor 40 år och det gick jättebra. Struntprat att man inte kan skaffa barn när man är äldre, enda sorgen är såklart att jag aldrig fick möjligheten träffa henne innan hon dog. Föddes året innan hon gick bort 💔

     Så det är väl de enda man får ha i åtanke, man kanske inte upplever att ha barnbarn osv

     Svara

      Det ÄR på riktigt svårare att bli gravid i den åldern.
      Bara för att din mormor lyckades bli gravid betyder det inte att all 40 åringar lyckas.
      Du får nog läsa på lite vad som händer i kroppen när man blir lite äldre, speciellt då med kvinnan som vill bli gravid.

      Svara

     Enligt statistik/studier skaffar folk barn senare i livet om de bor i områden med högre inkomst och själva har hög inkomst. Några år sedan var tex snittet för första barnet i Danderyd 37 år för kvinnor (jag är lite för trött för att länka).

     Svara

    P

    Svara

   Tycker det är så olika beroende på vilket sammanhang man lever i. Jag bor i Stockholm, har lång utbildning och det har alla mina kompisar också. 30-35 känns lagom. Hade jag bott kvar i den småstad jag kommer ifrån och börjat jobba direkt efter gymnasiet vilket av många av mina vänner som stannade kvar gjorde, hade det nog varit lagom mellan 25-30 snarare. Är 33 nu, och tycker egentligen att typ 31 hade varit perfekt för mig, men träffade min man först vid 30 så det var lite för tidigt för oss, då. Nu har vi försökt i åtta månader, fingers crossed att det går vägen snart.

   Svara

   personligen var jag inte redo för barn förens efter 30. Känner mig så otroligt mycket mer trygg i mig själv nu (är i mitten av 30-årsåldern) än i 20-årsåldern. Har nyligen fått barn och det enda negativa är väl att tiden för att skaffa fler barn blir betydligt kortare än om jag fått första barnet för 10 år sedan.

   Svara

   Hur var det för er som har unga föräldrar? Var de mer som kompisar och mer förstående för hur det är att vara ung idag?

   Svara

    Jag har unga föräldrar men har faktiskt inte sett dem som kompisar utan föräldrar med tydliga gränser. Jag tror att de släppte lite på det när de yngsta barnen föddes och upplever nästan att de har mer en kompisrelation än vi äldre har. Kanske har de lärt sig efterhand och kom ihåg hur det är att ha tonåringar när nummer tre och fyra växte upp 😊

    Svara

    Min mamma var mer som en kompis och förstående. Pappa har alltid varit väldigt strikt, och är det med mina yngre syskon också. Tror det handlar mer om hur de själva växte upp? Lite kulturskillnad också för min del, mamma är svensk och pappa är inte det, kanske skiljer lite i hur det är.

    Svara

   Jag var 24 och 26 när mina föddes. Känns som en bra ålder. Jag var nästan klar med min utbildning när första föddes, hade hunnit resa och festa klart. Hade även en fast tjänst som jag var studieledig ifrån som gjorde att jag hade bra sgi trots att jag pluggade. När andra kom hade jag pluggat klart och precis fått en fast tjänst inom mitt nya yrke och hunnit jobba ca 1 år. Vi hade även hunnit flytta till hus. Livet var väl kanske ännu mer ordnat när tvåan kom men ångrar absolut inte att vi skaffade första innan flytt och examen.

   Svara

   Alla är olika. Fick barn när jag var 21, var redo och det gick hur bra som helst (20 år senare). Har vänner som inte varit redo då, senare eller aldrig.

   Svara

   Är 26 och gravid med första barnet nu. Det känns som en bra ålder för mig! Har länge tänkt att jag vill ha barn före jag är 30. (Vet inte varför just 30 är som en ”gräns” för mig, det har bara blivit så 😅)
   Varit tillsammans med pappan i snart 6 år, är färdig med utbildningar och har ett tryggt jobb så det känns som rätt tid.

   Svara

    Jag ville också ha barn innan 30 ☺️ Trodde jag skulle vara 25 men fick först vid 27. Sedan andra vid 28 så blev till och med tvåbarnsmamma innan 30, det var ju målet fast ännu bättre 👌

    Svara

   Spelar i princip ingen roll(inom rimliga gränser då), anser jag. En förstagångsförälder är alltid en förstagångsförälder.

   Men det klart, man kan ju bena upp det och se till olika aspekter och därmed börja snacka en specifik ålder som är mer lämpad. Mognad, trygghet i sig själv.. m.m. Sådant som hjälper en i sitt föräldraskap.

   Däremot finns det ABSOLUT ingenting som säger att tex. en 35åring skulle fixa det bättre/lättare än en 25åring. 35åringen har ju aldrig föräldrar innan heller och är definitivt inte mer erfaren.

   Svara

   21

   Svara

   Fick mitt första barn när jag var 21 och mitt sista barn när jag var 44 år. Ska jag vara ärlig var jag nog en piggare men ”fattigare” mamma vid 21 än jag var som som en 44-årig mamma.

   Svara

   17-23 är väl den ultimata åldern rent fysiskt.

   Svara

   27 hade jag första, 30 andra och tredje var jag 36. Helt klart bäst innan 30….

   Svara

    Jag är 27 och tror aldrig jag kommer vilja ha barn. Känns hela tiden som jag bara ser allt jobb och slit överväger fördelarna med barn. Könns som en stor sorg för jag vill se glädje med barn övervinner slitet men upplever det svårt

    Svara

     Fråga några föräldrar om det är värt det att få barn så får du höra. I stort sett alla tycker att det är värt arbetet man lägger ner och att de aldrig hade velat vara utan sina barn. Det är både roligt, givande och utvecklande att vara förälder!

     Svara

      Tror inte att det här är helt sant också, det finns många som ångrar att dom blev föräldrar och känner sig väldigt pressade och fast.
      Men man kanske håller dom känslorna väldigt nedtryckta pga att det är enklast så? För att palla?

      Svara

       I jämförelse med hur många som inte ångrar sig är de försvinnande få. Sedan är frågan hur man definierar vilka som ångrar sig. Ska man känna så konstant från dag 1 till myndighetsdagen eller ”räcker” det om man känner så ibland? För känna så ibland kan nog många göra, men jag tvivlar på att det är särskilt många som inte känt någon glädje av sina barn under hela deras uppväxt.

       Svara

      I anonyma undersökningar svarar fler än man kanske skulle kunna tro att de ångrar att de skaffade barn. Men det är extremt tabu att prata om.

      (Obs, att ångra att man skaffar barn är inte samma som att inte älska de barn man har.)

      Svara

   Fick mitt första barn vid 43. Och enda. Är 50+ idag. Tycker att rätt tid bestäms av såväl biologi som att vara två lämpade föräldrar – oavsett kön.

   Svara

   25-30år, tycker jag.

   Svara

  Vad fasen gör man när man MÅSTE tentaplugga men motivationen tryter och hjärnan hellre hänger här, på sociala medier eller spelar dumma mobilspel? Hur får man motivation?

  Svara

   Ha lite delmål att göra innan du får smygkolla igen på telefonen. Läsa tex sidorna .. eller skriva klart minst punkt …
   Tänk att det är en lördag (EN lördag för du ska fixa din utbildning) och du kommer ångra dig att du inte klarade tentan pga sociala medier.

   Svara

    Sätt telefonen på flygplansläge och lägg ut den i ett annat rum.

    Svara

   Jag körde igång ”study with me” klipp på Youtube haha. Lite olika längd på klippen men hittade en som funkade för mig som höll på i 2 timmar och med en kvarts paus mitt i. Märkte inte av att tiden gick och fick jättemycket gjort!

   Svara

   Kortsiktigt kanske du kan testa att stänga av mobilen och plugga i en miljö med få distraktioner. På längre sikt skulle du kunna ha en slags målbild för vad du vill att studierna ska leda till. De sista åren på min utbildning började jag läsa många branschtidningar, gå på lunchseminarier, gratiskonferenser mm inom området jag studerade till. Det gav mig väldigt mycket mer motivation till att plugga på i de tråkigare kurserna också för jag kunde se vad mina kunskaper skulle kunna leda till för roliga arbetsuppgifter i framtiden.

   Svara

    Så bra tips med hur man faktiskt kan konkretisera de där långsiktiga målen, tack <3

    Svara

   Hörrni, tack så mycket för era konkreta tips! <3 Var beredd på "skärp dig bara och gör det", tänkte att det kanske också skulle motivera men era svar är så mycket bättre. Ni är bäst!

   Svara

   När du har pluggat klart en stund och är redo för en liten paus kan du 1) ta fram äggklockan från köket, och 2) titta litet snabbt på nätet om en metod som kallas för Pomodoro. Har hjälpt mig mycket.

   Svara

    Fungerar jättebra för mig också!

    Svara

    Gillar också den!

    Svara

    Jag kör också med Pomodoro, har en app på mobilen (Focus keeper). Det som är bra med appen är att man kan själv ställa in hur långa pass man kör och hur långa pauser (jag brukar köra 25 min följt av fem minuters paus. De längre pauserna brukar jag ha på 10 minuter då jag lätt tappar rytmen i pluggandet om pauserna är längre än så).

    Svara

   Tipsar också om pomodoro! När du sen tar din paus gör du något du blir glad av, då kommer hjärnans belöningssystem att koppla ihop pluggandet med belöningen. Efter några gånger kommer pluggandet kännas lättare eftersom det leder till glädje i slutändan.
   Både jag och min ena son har adhd med riktigt stora koncentrationssvårigheter och fick det här tipset av hans psykolog. Det går faktiskt jättebra för oss båda två! Hans resurs kör med det i skolan också, där har det blivit väldigt tydligt hur bra metoden fungerar.
   Lycka till 😊

   Svara

    Jag brukade använda Pomodoro-metoden för att komma igång, men sen struntade jag i att ta paus efter 25 minuter och körde bara på . Sen såg jag den här videon med Mattias Ribbing. https://www.youtube.com/watch?v=vNVhRG5w_a8
    Och det gör faktiskt stor skillnad att verkligen bryta för paus efter 25 minuter. Även om man är mitt i nånting ska man inte ”göra klart”.

    Svara

   När jag skrev hemtentor brukade vi ha sju dagar på oss. Då brukade jag boka iväg mig från den 4:e dagen tex. Då har jag ju vara 4 dagar istället för 7. Då blir pressen högre = måste jobba hårt för att bli klar på typ halva tiden. Funkar för mig och hade alltid mer fritid i slutet av tentatiden än många andra i klassen 😬 Men ibland går det bara inte och då föreslår jag att bryta upp allt i skitsmå uppgifter och sen göra en, sen kanske kolla lite lur, sen göra en uppgift till etc. Lycka till 🙂

   Svara

  Tips på hur man småpratar och lär känna någon som man aldrig träffat tidigare, typ en kollega eller på nån fest?
  Samt tips på vad man kan säga efter man skakat hand, förutom trevligt?

  Svara

   Vad är det DU upplever svårt i situationen? Känns som problemet ligger där snarare än vad du säger.

   Svara

   Går du ofta hit?
   Nej men prata om livet i allmänt

   Svara

    Vad pratar folk om när man pratar om livet i allmänhet utan att bli för privat? Här är en till som är svinkass på att småprata..

    Svara

     Man bara får folk att prata om sig själva. Alla älskar att prata om sig själva. Och man ställer bara öppna frågor, hur, varför, osv. Ingenting som kan besvaras med ja eller nej.

     Svara

      Ja det är jättebra, för mig har det dock blivit svårt att dra gränsen för hur ingående frågor man kan ställa. Jag jobbar med myndighetsutövning och är van att ställa frågor som är ganska privata och närgångna och även om jag inte SÅ närgången har jag lagt märke till att jag snabbt och effektivt får andra att berätta om sig själva tills de börjar skruva på sig. Det är förstås en sak att komma till mig och berätta om sitt hjälpbehov (även om det också kan ta emot) och en helt annan sak att småprata i hallen eller vid fotbollsplanen 🤭

      Svara

     Skulle nog säga att allmänt handlar om att prata om klassiska saker i början ”hur går det på jobbet” – ”aha, lät jätteintressant. Är det några specifika arbetsuppgifter du har? ”Hur trivs du på din arbetsplats?.

     Det är en bra början för att se om det finns en bra kemi mellan er.

     Svara

   Om det är på en fest så kan man fråga hur personen känner värden för festen, om de kommer från stan, vad hen jobbar med, en komplimang funkar ju alltid (en väl avvägd sådan typ ”snygga skor” och inte ”snygg röv” HAHAHA) okej ska sluta skratta åt mitt eget skämt.
   Är det jobbrelaterat så kan man fråga vad hen jobbar med just nu, hur hen upplever/tycker om något specifikt om arbetsplatsen eller kanske vad hen jobbade med tidigare.

   Svara

   – något som är aktuellt som ”alla” hört talas om men inte politiskt känsligt.
   – Vädret
   – t.ex förra sommaren var kogsbränderna på allas läppar
   – trafiken på vägen till eventet ni båda är (”galet med det där tunnelbanefelet, alla verkar vara försenade”)
   – det man dricker/äter, ”hinner vi ta en kaffe innan mötet” ”så goda snittar men jag kan inte komma på vad det är för krydda i röran”
   – om du redan vet något om personen, ställ frågor om det, om det är en hobby, en ny bebis, nytt jobb osv

   Jag är inget fan av småprat men dessa icebreakers brukar funka, om den andra personen är på prathumör så drivs det på av sig självt sen.

   Svara

   Nu kan man ju fråga om semester/sommarplaner också.

   Svara

   Om det är på en fest, kanske ”Vem känner du här? Aha, vad kul! Blabla har jag känt sedan blabla. Hur träffades ni?” så dyker ett nytt samtalsämne upp. De kanske träffades på en semester i Italien, vips så kan ni prata om Italien, resor, osv. Om det är en kollega så kanske ”Hur länge har du jobbat här?”, ”Har du jobbat någonstans innan?”, ”Var gick du din utbildning?” så kan du fylla i med egna erfarenheter.

   Jag går väldigt sällan ut och socialiserar så förlåt om det var tråkiga exempel 😛

   Svara

   Jag brukade ha otroligt svårt för småprat innan (och har fortfarande det ibland) men jag brukade observera andra, härmade dem, och lärde mig på det sättet. Jag har svårt att släppa in folk, så jag brukar försöka pusha mig själv att öppna upp mig och dela med mig av det jag tänker på där och då. Ibland kan jag själv tycka att det jag säger är för mycket och för privat, men tror inte att det är det för andra, och det brukar hjälpa att break the ice. Fråga personen du pratat med mycket frågor. T ex om du pratar med en arbetskamrat så kan du från hur de kom in på det här yrket, vad de gillar mest med det, ställa följdfrågor baserat på det de svarar etc. Lycka till 🙂

   Svara

   Jag brukar helt krasst fråga ”men vem är du då?” efter presentationen. Rätt ovanligt och rättframt kanske men funkar oftast. Och då har personen ett val vilken del av livet hen vill berätta om.

   Svara

  Val imorgon 🙂 Rösta!

  Svara

   En självklarhet!

   Svara

   Men känn ingen skam om ni struntar i att rösta för att ni inte är nog insatta i politik! 🙂 Det är ansvarsfullt att inte dränka ut andras röster om du känner att andra har mer koll.

   Lycka till! 😁

   Svara

    Nja, du kan fortfarande rösta blankt eller? Att rösta är viktigt för att behålla vår rätt att rösta.

    Svara

     Jag vet inte vad som är bäst, jag har hört både argument för och emot.

     Men min poäng är att man inte ska rösta på ett parti om man inte är övertygad, känner sig oinformerad eller inte litar på sitt omdöme. 🙂

     Svara

      Då är det väl din skyldighet och förbannade plikt att sätta dig in i valet. Titta på debatter, gör valkompasser osv. Värna vår demokrati och var inte lat!

      Svara

      Demokrati innebär väl att vi också har rätt att rösta på det vi tycker är minst ont eller bara följa vår magkänsla eller ligga kvar på sofflocket, även om jag personligen tycker att det är det sämsta alternativet.

      Svara

    Eller läs på

    Svara

     Det krävs mer än att bara läsa på ca 2 veckor innan valet. Man måste ha hängt med i politiken för att se vilka politiker som håller det de lovar och varför de inte gör det.

     Så för någon som tillexempel är totalt ointresserad är det inte så enkelt.

     Svara

      lägg den tid som behövs då.

      Svara

       Alla har inte den tiden eller viljan. Eller kanske ens intelligensen för att förstå.

       Jag är ganska insatt och tycker politik är väldigt intressant. Men man ska inte skämmas för att man inte gör det. För de som inte vill/kan kommer inte lägga ner massa tid på att följa allt oavsett vad andra tycker, utan de kommer typ göra valkompassen, läsa lite om vad partierna säger att de står för och sen rösta för att de känner sig tvungna. Stanna hellre hemma då, eller rösta blank om ni tror det är bra (som sagt vet jag inte vad som är bäst)

       Svara

        Jag tycker inte att man ska uppmana ”mindre pålästa” att stanna hemma eller rösta blankt. Du talar som att det finns en objektiv sanning när det gäller politik, som bara den pålästa har kännedom om. Så fungerar inte demokrati. I vår demokrati har även lågbegåvade och opålästa rätt att göra sin röst hörd. Det är viktigt 👍

        Svara

         Väl talat!

         Svara

        Vi tar alltså så mycket för givet nuförtiden att vi inte ens går och röstar?! Demokratin är inte ristat i sten utan är något vi varje dag måste kämpa för! Det är i dagarna 100 år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt och det är i ett historiskt perspektiv en mycket kort tid. Ska den kamp som fördes för att detta skulle bli verklighet kastas åt sidan för att man blivit så blasé att man inte orkar gå och rösta?! Det är vår medborgerliga plikt att läsa på och gå och rösta!! I synnerhet nu med alla odemokratiska vindar som blåser!!

        Svara

    Tycker nästan att det är ens ansvar att i alla fall ha ett hum om vad partierna står för – vare sig man är intresserad eller inte. Rösträtten är inget man ska ta för givet.

    Svara

  Hejja Finland imorgon blir de kanske guld ! 🏅

  Svara

  Om man ska på charterresa med barn, hur länge innan planet går behöver man vara på flygplatsen?

  Mvh har ej rest på 10 år och är nervös hehe

  Svara

   Vi åker så vi är där när incheckningen öppnar dvs vanligtvis 2 timmar innan avgång.

   Svara

   Två timmar innan avgång. Alltid!

   Svara

   2.5 med barn, ibland öppnar incheckning tidigare, då hinner ni kolla tax free innan utan att stressa och ni hinner gå på toa innan det är dags för boarding för alla ska på toa då.

   Mitt bästa tips, se till att barnen har något att roa sig med under flygningen.

   Svara

  Hej, fina ni. Jag ville fråga om det finns någon annan här som också känner sig heeelt ”behind” om ni jämför er med gamla klasskompisar från gymnasiet och så? Ursäkta det engelska uttrycket men vet inte hur jag ska beskriva det på svenska. Jag är 27 år och fortfarande inte klar med min universitetsutbildning (det tog några år av depression där emellan för mig). Jag brukar sitta och smygsnoka på gamla grundskole- och gymnasieklasskompisars Instagram och såg häromdagen att mitt ex och nuvarande tjej ska gifta sig (de började dejta typ en månad efter vårt förhållande tog slut när vi var runt 19, 20). En annan lika gammal är framgångsrik jurist, de flesta har köpt sina lägenheter istället för hyr, någon har till och med barn på gång… Ja, ni förstår. Jag är genuint glad för deras skull men det jag undrar är hur vanligt det är att vara i min sits? Berätta om era situationer i min ålder <3

  PS. Jag skrev detta i förra "Öppet spår" också för typ 20 minuter sedan utan att tänka mig för och inse att det kom nytt vid 20:00 idag, sorry.

  Svara

   Hade 1a handskontrakt på en stor tvåa, katter och heltidsjobb på lager när jag var 27. Hade varit på resande fot i 6år.
   Alla är olika, sociala medier är inte verkligheten så bry dig inte om vad folk lägger upp.

   Svara

    Tänkte inte alls på det där med resandet! Min vän (också 27) har nu besökt mer än 30 länder i olika världsdelar och har rest runt sedan gymnasiet. Det tycker jag också räknas som framgång. Hon har sett så mycket mer än jag. Tack för ditt svar 🙂

    Svara

   Det finns inga regler när man måste ha gjort det ena eller andra. 🙂 Försök att utgå från dig själv. Vad vill du? Kör på. Folk hetsar mig (och partnern) att skaffa hus och barn, då vi är 32 och ”alla andra” har gjort det nu i umgängeskretsen, men jag bara viftar bort det. Det viktigaste är vi två trivs med vårt val att inte ha barn och att bo i hyresrätt, inte vad de andra anser.
   Har en nära vän som var ganska pushig med att vi borde ha barn snart, ”annars blir de kanske efterblivna” m.m. På en fest bröt hon ihop totalt framför mig och sa att hon mådde såå dåligt över sina två barn som aldrig sover, att hon aldrig mer umgås med maken, att de har möss i huset m.m. men nyktert försökte hon ju skönmåla allt… Så tro inte alla andra har det himmelskt hemma, det ser bara ut så online. 😉

   Svara

    ”Annars kanske de blir efterblivna”, hahah, herregud… Snygg kommentar 😀 Tycker du och partnern ska ta det skitlugnt. 32 är ju ingenting 🙂

    Svara

     Men eller hur!! Vem säger sådant? När hon väntade sitt första frågade jag allmänt hur de bestämt sig för att göra det just nu. Då var också svaret ”Vi har ju köpt hus nu och snart ökar risken för handikappade barn.”. Hon verkar mycket rädd för funktionshinder…

     Svara

      Jag tror själv aldrig jag vill ha barn men kan tänka mig att sådana kommentarer kan såra ordentligt ändå; ni kanske har försökt jättelänge utan att ha berättat. Knasiga människor du har i din närhet 🙂 (Inget illa menat)

      Svara

    Man får komma ihåg att många ”råd” folk ger, är utifrån dem själva. Det finns de som vill sälja på en råd för då normaliserar de sina han val i livet, andra kan nästan bara se ur sitt egna perspektiv och ger genuina råd men dessvärre ur deras egna världsbild.

    Det är viktigt att se att vi alla lever olika, går igenom faserna på olika stadier i livet och att de som följer flocken alltid är de som lever i osynliga fängelser.

    Svara

   Jag tror att det är jättevanligt, jag brukar ha flera dippar då jag känner att alla har kommit någonstans i livet förutom jag. Sen så tänker jag på att varenda en är ängslig och att nästan alla känner så om sin omgivning men om olika grejer. Vissa är avundsjuka på att andra har hunnit resa, vissa för att de har pluggat, och vissa för att andra har barn. Njut bara av livet istället 🙂

   Svara

   Hade en vän som åkte dit på fusk på högskoleprovet nu. Så allt är inte alltid som det verkar.

   Svara

    Bra. Blir fler och fler som åker dit.

    Svara

   Själv brukar jag kolla upp om någon blivit dömd för något, inkluderar även läkare. Kör hårt med ditt snokande 😉 .

   Vi har alla olika förutsättningar och livssituationer, jag tror det är mer vanligt än vad du verkar tro att alla inte har allt i livet utstakat, vissa vill inte heller vara en del av det s.k ”vanliga livet” med jobb som livet och släpandes på ett barn den lilla tid som blir över (inget illa om barn men jag undrar verkligen hur folk orkar med jobb, barn, man, sociala aktiviteter, köra ungar på träning, gympa, dans, vara klassföräldrar och etc?).

   Du är fortfarande ung och hinner säkert med ovanstående stress om du vill:)

   Svara

    Hahah, ja i framtidssnokandet får det bli både Instagram och Lexbase då! Tror dock inte många har speciellt mycket i brottsregistret. Vi har varit ganska vanilla, lugna och tradiga allihopa 🙂

    Svara

   Jag är 30. Har precis blivit av med jobbet, min man pluggar och vi bor i en pytteliten tvåa. Någon kanske tycker att vi är ”efter”, andra kanske tycker att vi är ”före”. Vi trivs båda med livet vi lever, så resten är ju skit samma.

   Svara

   Fyller 27 i sommar och situationen är som följande:
   Flyttar hem till mina föräldrar nästa vecka pga att jag inte tog tillräckligt med poäng för att behålla studentlägenheten (och typ… känner att jag inte behöver en hel lägenhet själv?)
   Pluggar naturvetenskapligt basår på komvux – alltså gymnasiets kurser 😉
   Har ett extrajobb på lager som jag tycker är riktigt bra, men bara varit där några månader.
   På ”plus sidan” så har jag en lång och fin kärleksrelation och har för första gången lyckats spara ihop pengar med appen dreams 🙂
   Jag har försökt typ alla vägar i livet med ”vad man ska göra” men nog insett nu att… det blir nog att koka ihop något helt eget.
   *massor med resor i bagaget också

   Svara

    En fin kärleksrelation hade jag tagit över precis allt det andra som nämnts <3 Jätteglad för din skull. Jag läste också upp betygen på Komvux då jag hoppade av gymnasiet. Tyckte om lärarna där så mycket mer också! Hoppas din Komvux-upplevelse är lika bra som min 🙂

    Svara

     Ja framförallt så gillar jag att komvux är så fritt, man tar en kurs i taget, och det handlar endast om att klara prov/moment och inte att ”vara inställsam” som jag upplevde gymnasiet.
     Har hoppat av gymnasiet (bästa beslutet någonsin) och läst ikapp till studenten vid 22 typ. Nu vill jag byta från samhällsvetenskap till naturvetenskap/teknik som är ett HELT nytt område för mig men med många möjligheter 🙂
     Så detta är min komvux runda två dessutom hehe

     Svara

      Måste tillägga också att ingen av mima jämnåriga vänner har ”blivit vuxna” med allt vad det innebär. Nästan alla ströjobbar och flyttar runt 🙂
      Rätt skönt, undrar hur det kommer kännas om alla typ börjar skaffa familj helt plötsligt

      Svara

   När jag var 27 bodde jag i andra hand i ett litet hemskt uthyrningsrum, jag var i en relation där vi bråkade hela tiden, fick en dipp i mitt mående (har tidigare haft depression). Hade visserligen ett jobb men knappt några vänner och vågade inte göra de saker jag egentligen hade velat. Det kändes inte så kul att jämföra sig med bekanta och gamla klasskompisar som köpt lägenhet, gift sig, fixat drömjobbet och verkade allmänt lyckliga. Det tog mig ett tag att inse men det ger ingenting att jämföra sig med andra. Alla har olika livshistorier. Allting är inte heller som det verkar och livet går upp och ner. Dina livserfarenheter är inte mindre värda än någon annans bara för att du inte kommit ”lika långt” i livet ännu. Sen kan det ju vara bra att fundera på om det de andra personerna har är något du verkligen vill ha just ju eller om det bara är något du tror förväntas av dig.

   Svara

   Kan känna mig efter när det kommer till relation. Nästan alla mina vänner har sambos och har börjat skaffa hus (som jag tycker är supervuxet)
   Jag är 26 och har aldrig haft en relation, skulle jag träffa någon imorgon tar det ändå ett bra tag innan jag ens vill flytta ihop.
   Jag är dock den enda i mitt kompisgäng med en examen! dom andra pluggar eller försöker fortfarande lista ut vad dom ska plugga.

   Svara

    Åh. Samma här -ish. Är några år äldre (strax över 30) och har haft relationer men inte kommit till sambostadiet. Känner mig jättelångt efter många vänner och tänker ibland ”tänk om jag inte träffat någon och därmed inom typ tio år kommer behöva fira jul helt själv då alla syskon har familjer på eget håll?”. Vet inte varför ”ensam på julafton” är en skräck/djupt rotad känsla men det är det.

    Däremot har jag en bra universitetsexamen, en bra karriär, ett väldigt välbetalt jobb, bostadsrätt, bil, landställe, etc. Det ser fint ut på pappret/insta så att säga. Jag har fått höra att folk tydligen avundas mig (att jag är fri, karriärskvinna, reser mkt, köper fina saker, etc.).

    I själva verket avundas jag dem i deras trygga relationer.

    Svara

   När jag var i 20-årsåldern hade jag ett riktigt meltdown, jag mådde piss och det tog mig flera år att komma tillbaka till att börja plugga igen. Att träffa en kille var inte att tänka på, jag hade aldrig orkat släppa någon in på livet på det sättet. Några år senare, runt 25, när mina kompisar började ta examen, flytta ihop med sina killar, köpa dyra möbler och åka på lyxiga semestrar bodde jag fortfarande i min lilla etta och var singel. Ganska länge tyckte jag att det var jobbigt och lite pinsamt. Men jag kämpade på, tog min examen så småningom och det har ordnat sig för mig, det tog bara några år längre. Nu är jag snart 40 och har jobb och familj men kommer aldrig glömma hur det var att känna som att jag stod stilla medan alla andras liv bara fortsatte, och hur misslyckad jag kände mig. Det har givit mig en livserfarenhet som jag tror att många som inte har upplevt hur det är att må riktigt dåligt saknar och som man också har stor nytta av. Försök tänka på att du jobbar utifrån dina förutsättningar, och de ser helt annorlunda ut än många andras, och du kommer att kunna komma dit du vill även om du tar en omväg.

   Svara

   Jag hade ett år kvar på min magisterutbildning när jag var 27, tyckte inte alls att jag gammal för det. Njöt av att vara student och att jag på många sätt kunde ta dagen som den kommer och saknade inte att ha en fast anställning med heltidsjobb. Hade också varit deprimerad. Hade gamla klasskamrater och vänner som började få barn och fick komplex för det. Men det var helt rätt för mig och nu kan jag tänka, när jag får nya yngre kollegor, att de har så väldigt många år till pensionen när de har blivit examinerade innan/omkring 25. Var ung och känn lugnet. Du hinner handskas med ”vardagen” också!

   Svara

    Men de får också en bättre pension. Man måste tänka lite långsiktigt också. De behöver inte spara lika mkt privat till pensionen som du måste.

    Svara

   Jag är också 27 år. Har en ettåring hemma och är gift. Det låter nog som om jag hunnit en bit på vägen, men faktum är att jag har ingen vidare ”karriär”. Fast anställning ja, men inte mer än så. Vårt bröllop var en enkel ceremoni i samband med barnets dop.

   Men tes är att vissa saker verkar som ”mer” än vad det kanske egentligen är. Juristen kanske är singel? Personerna som ska gifta sig kanske inte har någon vidare karriär/utbildning? Och några som ska få barn kanske inte ens är ett par nästa år? Alla gör vi saker i olika takt, men framförallt ordning. Något som är roligt dock är att det kan vända fort! Helt plötsligt kan man träffa någon, få barn och gifta sig inom ett år 🙂

   Svara

  Vilken är er bästa dagcreme med spf? Jag blir tokig snart. Använder exuciance men hatar att den smular sig.

  Svara

   Sheer fluid? Du tar för mycket om den smular sig. Ska vara ett tunt lager.

   Svara

    Multi Protective daycreme.

    Svara

   K-Ceutic från Dermaceutic är underbar! Ibland är den dock i det fetaste laget för min blandhy, då brukar jag köra med Solar defense booster från Dermalogica ovanpå min vanliga dagkräm (går även att blanda ut med din dagkräm eller att använda enbart skyddet från Dermalogica som en dagkräm)

   Svara

   Jag använder Erborian CC CREAM CLAIR med SPF 25. Jag har fräknar och vill ha ngt med SPF som skyddar hyn men något som inte täcker för mycket och den är väldigt lagom. En klar favorit. Finns på Sephora i Sverige.

   Svara

   Jävla skitblogg…skrev ett svar men det hamnade i spamfiltret… Tipsade om Erborian CC cream med SPF 25.

   Svara

   Neostrata Sheer physical protection spf 50

   Svara

   Gillade inte heller exuviance dagkräm. Kör på paulas choice calm mineral moisturizer, är känslig i hyn och lite yttorr så den passar mig bra. Men finns även för normal till fet hy. Fast jag kompletterar ändå alltid med annan spf om jag ska bada eller sola.

   Svara

    Hej K❣️

    Svara

   Klairs cream, väldigt skön och ger fukt och ”gwang” ☺️👍

   Svara

   Köpte La Roche Posay idag och den verkar skön. Spf 15.

   Svara

    Hur många av er är med i Badrumsskåpet på Fb? 😂

    Svara

    Har du mycket pigment? Spf 15 är ju ingenting

    Svara

   Själv har jag precis börjat använda ”Clarins UV Plus Day Screen High Spf 50” (ovanpå min vanliga dagcreme ”Sensai Emulsion”).
   Det är en tunn och lätt spf som varken känns eller syns. Be att få en klick att testa nästa gång du är på Kicks eller likn.

   Svara

    Om man ska använda spf är detta det bästa. En dagkräm sedan en dedikerad solkskydd ovanpå. Annars betalar du för en dyr kräm som blir kraftigt utspädd med spf samt de gifter sig inte så bra heller.

    Mao, två lager funkar bäst. 👍

    Svara

     PS Använd inte spf på vinter framförallt inte om ni här mörkare hudpigmentering för att undvika d-vitaminbrist och gå inte på bluffen att nu behöver skydda hyn mot skärmar. 🤓

     Svara

      Suck. Dumt tips. Använder man produkter med syra är spf ett måste.

      Svara

       Suck själv. Om du fördrar att använda syra och då få d-vitaminbrist mao hellre snygg än pigg pga du kommer bli vintertrött samt övriga bristsjukdomar du kan råka ut för iom det.

       Men men, än är inte den siste ____ född än….

       Svara

        Tur att du är här ikväll och kan mästra runt i ämnen du uppenbarligen inte har koll på.

        Vi lägger till hudterapeut på ditt internet-cv.

        Svara

         Nej jag är inte en hudterapeut. De är ju dessutom dem som säljer på dig allskönt onödigt kladd. 😊

         Svara

          Swooosh

          Svara

           Swoosh right back at ya. 😉

           Sista ordet?

          Ju?

          Svara

        För det är bara ansiktet som tar upo d vitamin eller? 🤦🏼 Pucko!

        Svara

         Du brukar alltså gå naken på vintern menar du? Eller är du WT och har inte vantar. 😂

         Svara

          Även OM vi går nakna på vintern så får vi inte nog D-vitamin. Gör dig inte dummare än vad du är.

          Svara

          Du tar ju inte upp d vitamin på vintern hur som helst.

          Svara

          Jepp, hen är WT. 🤣😂

          Svara

      Självklart använder jag spf på vintern!

      Svara

       Ok. Antar att du jobbar eller vistas ute flera timmar om dagen isf. Eller är du albino?

       Annars har bara en säljare lyckats lura på dig något du inte behöver och vad värre är förmodligen är skadligt för dig.

       Svara

        Fun fact. Googla på hur spf tas upp i blodet och var i kroppen det lagras, mest troligt permanent, och hur man inte vet ifall det är skadligt för dig eller inte än.

        Men, risken för hudcancer anses än vara större än andra risker så vid kraftigt solsken rekommenderas fortfarande spf ändå.

        Själv tänker jag att i övriga fall är det bättre att låta bli. Och för någon med mörk hy är det direkte en dålig idé ifall man lever i norden under vintern.

        Svara

         Varför är du så himla dryg och besserwissrig i dina kommentarer?
         Fyn fact på dig själv, jag är väldigt väldigt blek, har haft hudcancer och arbetar på förskola, dvs är utomhus många timmar. Keps, hatt och skugga är givetvis jättebra, men strålningen fördubblas när det är snö. Dessutom kallt om öronen att ha hatt på vintern.

         Svara

          Men då är det du som var dryg. Du skrev en kort kommentar att det var sjävklart. That’s all.

          Jag skrev ju dessutom tydligt att det framförallt gäller dem med mörk hy.

          Och du är ett stort undantag från de flesta, så att du använder spf som något självklart är det inte för majoriteten sv alla andra.

          Och som du såg så var jag medveten om när det är undantag. Men de flesta lever inte som du gör och har varken din hy eller tidigare sjukdom.

          Glad, på riktigt, att du verkar ha blivit frisk från din cancer och hoppas att den inte återvänder.

          Hoppas även att du lyckas bli av med din chip on the shoulder.

          Svara

           Åh Herregud….

           Du har på allvar problem. Garanterar att du har autism så som du kör fast i det du tror är det rätta.

           hånade du just dom med autsim 🤮

           ”Men då är det du som var dryg. Du skrev en kort kommentar att det var sjävklart.”
           Bara en narcissist eller person med autism tycker att anonym var dryg. Det finns inget drygt i det hen skrev, bara så att du vet.

           Jo de va drygt svar till henne för hon skrev inte ingen ska ha spf. Hen skrev ett sjukt onödigt svar tillbak som inte tillförde något annat i frågan än att mopps sig mot TrH.

          Hahaha. Vad är oddsen för att en ljushyad, utomhusarbete förskolepedagog som haft cancer svarar i den här tråden. Du bredde inte på lite väl mycket där va?

          Svara

           Inte mer orimligt än alla experter med forskatutbildning så fort de blir ifrågasatta.

           Varken hudcancer, ljus hy eller förskolepersonal är ovanligt i Sverige.

           23,29

           Den flög högt över ditt huve va? För just så e det. Lätt att påstå vad som när man e anonym på nätet.🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

        Man ÄR inte albino, man har albinism.

        Svara

        Men vilken otrevlig ton du har när du svarar. Det går att informera utan att låta så bitsk faktiskt..

        Svara

         Jag var inte otrevlig. Tonen som du föreställer dig är något du själv hittade på.

         Jag skrev rakt utan krusseduller. Det är allt.

         Men tycker kanske ”suck” dumt tips”, var en trevlig ton som förtjänade bättre svar?

         Och nej, jag tänker inte utgå från att en anonym är en annan från den andre. Skaffa ert nick om du vill bli bemött på det sätter just du förtjänar i den tråden du hänger i just nu.

         Tack och hej!

         Svara

          Samtidigt skryter du om hur du kan skilja oss anonyma från varandra. Allt som kommer från dig är bullshit och besserwisseri.

          Varsågod att ta ett unikt namn själv om du inte vill bli bemött utifrån min kommentar.

          Svara

           Det har jag aldrig gjort. Det är något som du hittat på. För det var inte precis så jag sade eller hur och inte heller det det gällde. 😉

           Tramsig är du dessutom om du inte tycker mitt namn är tillräckligt för att särskilja mig från övriga bland kommentarerna. Det hade tex räckt att du kallade dig för E för att jag ska veta skillnad på dig och en H etc.

           Annat är det med hundratals anonyma och det hoppas jag för ditt eget intellekt skull att du också fattar.

           Mitt intellekt är det inget fel på. Jag klarar av att urskilja de olika anonyma som diskuterar i en tråd👍

           Resten av din kommentar visar bara att poängen flög högt över dig.

           #sistaordet som inte blir det sista ordet med tanke på hur mycket du tjatar och skriver kommentar efter kommentar.

           Men är såååååå trött på ditt spam med sistaordet.
           Skaffa en ny hobby.

           Pucko!

           Skriv med ditt alias, Trh.

           Bästa Anonym 00:58 gå och lägg dig, pucko.

      Tar alltid D-vitamin i form av kosttilskott på vintern. Solen ligger för lågt för att man ska få tillräckligt med D-vitamin då i alla fall.

      Svara

       Sant. Men det blir än värre med spf.

       Svara

        Nej, det blir det inte. Hela din kropp tar upp d vitamin, inte bara ansiktet. Räcker att vara utan spf på kroppen.

        Svara

         Och du är ofta utan kläder på vintern eller?

         Svara

          I Sverige bör vi äta tillskott av D-vitamin under vintermånaderna. Tumregel: ät D-vitamin så länge jackan är på.

          Svara

          Du behöver inte d vitamin från solen på vintern. Du tar upp det på sommaren och äter kosttillskott på vintern om du av någon märklig anledning har brist. Ansiktet har jag spf året runt, skandinavisk ljus hy. No way att jag tänker få onödiga rynkor, cancer och pigmentfläckar i onödan.

          Svara

           Du gör som sagt som du vill.

           Själv tänker jag inte ta upp spf i blodet i onödan när vi inte vet riskerna med det.

           Och risken för att utveckla hudcancer på vintern är minimal för de allra flesta hur de lever sina liv idag.

           Läs på om rekommendationerna för mörkhyade som lever i noden också.

           Var visst en öm, tå för vissa det här. Gör det ont att ni känner er lurade till något som ni inte behövt?

           Ha en bra natt!

           Haha den enda som har öm tå i detta ämne är du trh. Släpp det. Låt folk smörja in sig i motorolja om de vill. Du måste inte ha rätt om allting alltid. Du är helt otrolig….

           Trh i ett nötskal: https://xkcd.com/386/

           Citat från trh

           ”Du gör som sagt som du vill.”

           @Anonym / 23:46

           #pucko

           10 myter och sanningar om solskydd – experten reder ut:

           Myt 1: Solskydd ska användas året om som skydd mot både sol och datorskärmar

           – Nej, det skulle jag inte säga. Under året varierar UV-strålningen väldigt mycket och från september-oktober och till och med mars har vi i Sverige huvudsakligen låg UV-strålning, då anses vi inte behöva solskydd. Men sedan finns det vissa omständigheter som kräver skydd, till exempel om du åker skidor på hög höjd och i soligt väder och – så klart – under vintersemestern i solen, säger Maria Matsson på Aco. .

           – Datorskärmar ger inte ifrån sig någon UV-strålning, men om du sitter och jobbar nära ett fönster där solen skiner igenom eller kör mycket bil är det, under sommartid, bra att regelbundet använda en produkt som också skyddar mot UVA-strålning, då denna går genom fönsterglas, bilrutor, och så vidare. UVA-strålningen påverkar i huvudsak hudens åldrande, men precis som UVB-strålning är UVA-strålning skadligt i stora doser.

  Värdesätter ni snällhet?

  Mår ni dåligt av motsatsen?

  Svara

   Vad är det för konstig fråga? Du vet ju redan svaret.

   Svara

    ??

    Svara

     ”Gillar ni när någon är snäll? Mår ni dåligt när någon är elak?”

     Svara

    En kvart tog det.

    Svara

    Stick ut och spring eller något så du får ur dig din stress, du som behöver kommentera andras frågor på ett negativt sätt. Schas!

    Svara

     Men snälla, var ju en konstig fråga? Gillar du snällhet?

     Svara

      Håhåjaja Kan tala om att det finns människor som inte står ut med snällhet. De orkar helt enkelt inte med sådant. Det blir för mjäkigt. Allt hört från en människa som talade om det många gånger. Hen var en elak, manupelerande dramaqueen som skapade konflikter och gärna utsatte andra för obehag och visste precis hur man gjorde. Krävde ärlighet av andra och ljög värre än en häst travar. Skyddade sig själv i alla lägen. Ständigt beräknande hur hen skulle lägga upp saker och ting och talade gärna om det,högt och tydligt. För alla som inte ville höra sket människan i. Dominant,högröstad och djävulskt duktig på att prata. Snackade bort alla, spelade ingen roll vem det var. Hen var i sitt esse när det var bråk och intriger och konflikter.

      Nå jag fördrar folk med vett i huvudet och intrigidtet och intelligens. Humor skadar inte. Jag byter bort snäll mot godhjärtad, älskvärd. Någon som kan sätta gränser.

      Svara

       Jag håller med dig, Kyss Karlsson!

       Svara

   Jag älskar elaka personer.😈

   Svara

   Jag värdesätter snälla människor enormt mycket och tycker att det är den finaste egenskapen man kan ha. Elaka människor påverkar mig enormt mycket och det kan räcka med att någon ser sur ut eller är kort i tonen för att göra mig ledsen.

   Svara

    Jag är exakt likadan!

    Svara

    Gud jag är likadan.. kan förstöra min dag/kväll om någon är otrevlig mot mig

    Svara

     Samma här!

     Svara

   Jag gillar snällhet men tycker det är en överskattad egenskap. ALLA behöver faktiskt inte vara snälla. Vi kräver ju inte att ALLA ska vara intelligenta tex. Om någon är elak mot mig så brukar jag inte ta åt mig heller. Problemet ligger hos den och inte mig antar jag, ifall den personen måste vara elak.

   Svara

  Bästa städtipsen?

  Svara

   Hemfrid!

   Svara

    Hemmaman!

    Svara

   Gör det till en vana i vardagen, musik,podd, film på i bakgrunden och bara do it, använd dig av dofter du gillar. Eller tänker du mer tips och trix?

   Svara

    Jag menar både och eller vad som helst, tack.

    Jag älskar att städa, men att se på städprogram alternativt få tips här gör mig ännu mer motiverad att göra fint.

    Svara

     Organisera och Håll efter, alla saker har egen plats, lämna inte efter sig, är nått smutsigt – i tvättkorgen/diskmaskin. Nått sönder, fixa eller släng. Något som inte fyller funktion längre, (saker,kläder, kärl) donera eller sälj.

     Använd bra arbetsredskap, som du gillar, allt från trasor, moppar, moppskaft. Medel du gillar och tycker funkar för ändamålet.

     Oh jag älskar städvideor själv ❤ nått speciellt nu vill ha tips om?

     Svara

      Ja, gärna: hur organiserar du upp saker i lådor? Hur sorterar du upp saker?

      Svara

   Riktigt bra trasor.

   Svara

   ”Never put anything down – always put it back in its place” sa en vän till mig när jag frågade om städtips för några år sedan. Har du ätit, t. ex. så ska tallriken tillbaka in i skåpet (vilket innebär att du diskar den och resten av det du använt under middagen), att du lägger tröjan i antingen tvättkorgen eller tillbaka i garderoben igen (inte på sängen eller ”the chair”). Detta löser problemet med att det ligger grejer överallt. Sen dammsuga och damma och sånt där får man ju göra regelbundet ändå men det blir inte lika mycket på en gång 🙂

   Svara

   Brukar kolla på decluttering eller städvideos på YouTube för att motivera mig själv att städa, haha.

   Svara

   Jag brukar alltid börja i ett hörn, få det klart och sedan arbeta mig ut från hörnet. Vet inte varför, men det fungerar bra på mig.

   Svara

   Städ-servetter och att inte städa för ofta är mina bästa städtips 🙂

   Svara

    Vilka städservetter är bäst?

    Svara

     Lidls egna

     Svara

      Tack!

      Svara

    Extremt miljövänliga dock…

    Mitt bästa tips är att ta in städhjälp… De var hos oss i torsdags så nu är lgh helt ren och jag behöver inte lägga ett finger på att städa. Underbart och värt pengarna och jag är väldigt tacksam över att jag har möjligheten att betala någon att göra det.

    Svara

   Städvin och bra musik, sen går det som en dans.

   Svara

    Städvin, love it!!

    Svara

    You are my kind of person!

    Svara

   Tusen tack för alla svar❣️

   Svara

  Hur pigga är ni på helgen/när ni är lediga? Känner ni er liksom pigga och vill hitta på grejer och har energi till det? Känner att jag inte vill planera in för mycket på helgen, max 1-2 grejer och sen måste jag vila upp mig från veckan som varit och veckan som kommer.. brukar liksom ta en dag (dvs lördagen) till att jag börjar känna mig pigg igen och sen har mer än halva helgen gått.. nån som känner igen sig?

  Svara

   Nu är jag iofs introvert, men jag behöver nog iaf större delen av antingen lördag eller söndag åt att bara vila, ta det lugnt, titta på något på Netflix, etc. Hittar gärna på något en av dagarna, men sen måste jag vila innan jobbet kör igång igen på måndag. Mitt allra värsta är nästan att vara igång med nån aktivitet/socialt umgänge direkt från lördagmorgon fram till ganska sent söndagkväll….

   Svara

    Ja jag inser att jag är lite likadan.. är iofs inte helt introvert men förra helgen besökte jag några kompisar och bodde hos dem hela helgen, det var såklart superkul men tog också mycket på energin. Var så trött i början på veckan.

    Svara

   Fredagar brukar jag vilja ha ”fria” på kvällen. Med fria menar jag att jag inte är sugen på att dra på någon fest, gå ut eller gå på något event eller vistas utanför hemmets väggar. Eventuellt styra upp någon middag med vänner på fredagskvällar. Lördagar är min hittepå-dag, då brukar jag vara utvilad och ha energi hela dagen och gör gärna sådant jag inte orkar på fredagar. Söndagar hittar jag gärna också på saker på 🙂

   Svara

   När jag hade mitt förra jobb som jag mådde jättedåligt av blev jag inte pigg på helgen. Spelade ingen roll hur mycket jag sov eller nåt alls, fortfarande inte utvilad när det blev måndag igen.

   Men nu! Min helg är 2.5 dagar lång så jag har min halva fredag att ta igen mig på och sen är det energi lördag och söndag. Så sett leker livet. Och har sällan söndagsångest för jag gillar mitt jobb massor. Men det klart, håller jag igång kan jag absolut bli trött och ta en liten nap.:)

   Svara

   Jag känner mig egentligen aldrig utvilad, men så medicinerar jag för depression också… men mår alltid som bäst om jag inte har någonting alls inplanerat en helg.

   Svara

   Ja, samma här! 1-2 grejer. Inte mer än en sak per dag. Lördag morgon tar jag gärna lugn mysmorgon men problemet är att många affärer bara är öppna lördag så när jag väl är på G vid 14.00 så får jag skynda mig haha.

   Har dock absolut mer energi om jag sovit ordentligt natten innan – alltså gått och lagt mig i vanlig tid och sovit ut. Då har jag mycket mer lust och ork. Så jag får liksom välja om jag ska vara social och pigg på kvällen eller dagen. Det räcker att jag går och lägger mig 01.00 så är jag helt seg nästa dag.

   Svara

  Vad skulle ni ändra på i era liv om det var enkelt fixat?

  Svara

   Att mitt bonusbarns andra förälder mådde bättre och förmådde tillbringa mer tid med barnet och ta bättre hand om det när de väl umgås.

   Svara

   Säga upp mig och starta ett företag inom alternativ andlighet, jobba hemifrån och sköta kurser och sånt via nätet. Skriva en bok som fick publiceras.

   Svara

   Kunna ha förmågan att få till en andra, tredje dejt och gärna ett förhållande med killar. Vetefan vad som är felet, men efter första dissar alla.

   Svara

   Skulle ha barn som var trevliga, en sambo som städade och liiite mer pengar.

   Aaaajuste så skulle jag sluta gnälla också 🙄

   Svara

   Få ett levande barn till, inte bara missfall.

   Svara

   Att få ett levande barn till, inte bara missfall.

   Svara

   Att min kk älskade mig och ville sluta ligga med andra.

   Svara

   Sparat mer pengar så jag kan köpa en lgh

   Svara

   Jag skulle vara frisk och inte ha en tumörsjukdom

   Svara

    Får jag fråga vilken det är? 💚

    Krya på dig i vilket fall!

    Svara

   Bli mer karriärsinriktad. Så att jag skulle kunna få ett ”riktigt” jobb med hög lön.

   Svara

   Jag hade fixat så alla mina skulder var borta…

   Svara

   Att min morbror levde.

   Svara

   Att min pappa levde. Jag orkar inte leva med att han är död. Jag vill inte vara föräldralös vid 22. Jag behöver honom. Mina småsyskon behöver honom. Han var den enda vi hade.

   Svara

    ❤️

    Svara

   Sluta äta socker helt, de får mig att må dåligt. Jag får lågt blodsocker av det, blir arg och irriterad, får abstinens och känner mig deprimerad dagen efter. Sluts snusa.
   Men inget av de är enkelt 🙈

   Svara

   Mitt utseende så jag äntligen kan passa in.

   Svara

    Jag såg ditt svar när jag väl hade skickat mitt eget.

    Oj, känner du så? 💕

    Svara

   Tack alla för fina svar! Ha en fin söndag! 🌷

   Svara

  Glad över att ÖS finns just ikväll, så det känns mindre ensamt. Killen jag skulle träffa för första gången idag ställde in igår (eller han var inte säker på att han kunde komma loss), och min back up-plan med att träffa en av mina bästa kompisar sket sig, mina andra kompisar är bortresta. Usch, känner mig helt värdelös över att sitta här själv i soffan en lördagskväll när jag var så pepp på en kul lördag. Tycker absolut inte synd om mig själv, för det är det inte. Bara så tråkigt.

  Aja, får poppa lite popcorn, plocka ur en kall pepsi max ur kylen och läsa lite om era liv. Då känns det nog lite bättre.
  Hoppas ni andra har en mysig kväll, ser fram emot att läsa vad som skrivs här ikväll ❤️

  Svara

   Tack, E! Ha en fin kväll ändå!

   Svara

    Tack snälla! Du med 🙂

    Svara

     Tack, E!

     Svara

   Vad trist! Men helvete vad gott det är med pepsi max 😍😍😍

   Svara

    Så satans gott. Iskall på burk är det bästa. Cola zero kan slänga sig i väggen 💁🏼‍♀️

    Svara

     Men verkligen!!! Livets dryck

     Svara

   ❤️till dig

   Svara

   NJUT! Lägg dig i soffan under filten och kolla något roligt klipp på Youtube. Sträckkollat roliga klipp från The Late Late Show, bra tips!

   Svara

   Jag har spenderat min lördagkväll med flera avsnitt av How it’s made. Nu vet jag tex hur man gör gitarrer av skateboards, solcellstyrda gatlampor, servostyrningssystem, högtryckstvätt och dockor. Lördagar är överskattade. Inga popcorn har jag heller.

   Svara

   Ville bara säga att för några år sedan ställde killen jag skulle träffa för första gången in, i sista minuten dessutom så jag hann inte/pallade inte hitta på något annat. Jag beklagade mig över hur värdelöst dejting var, och att jag ”aldrig kommer hitta någon seriös”. Bestämde mig för att lägga ner Tinder som jag hade då. Men några dagar senare, strax innan jag tänkte ta bort appen för att det ändå inte hände något vettigt där, skrev en ny kille hej.

   Kort därefter stängde jag faktiskt ner appen för gott – och nu fyra år senare har jag två lördagssällskap; den där ”nya” killen bredvid och en miniknatt som har nattparty i min mage. När man minst anar det…! <3

   Svara

  Kollar just nu på serien om O.J Simpson. Har inte varit så insatt innan då jag inte ens var född när allt hände haha. Men undrar bara vad tror ni? Oskyldig eller skyldig?

  Svara

   Han har i efterhand skämtat om att han var skyldig och det var känt att han misshandlade henne regelbundet. Det känns för mig som att han förmodligen var skyldig. I vilket fall som helst så är han en otroligt märklig, obehaglig människa.

   Svara

    Precis min känsla också!! Tycker det lyser igenom att han är skyldig. Sättet han agerar på i jobbiga situationer men också att han tidigare misshandlat henne osv. Han är så fruktansvärt aggressiv. Finns ju till och med inspelning på när hon ringer till polisen under mordet och säger att det är O.J. Helt sjukt att han inte blev dömd.

    Svara

     Kommer ihåg att han kläckte ur sig något i stil med ”What are all these n*ggers doing here?” när en samling folk stod i närheten av hans hus när han blev upplockad av polisen. Som sagt, väldigt konstig människa :’)

     Svara

   Jag tror han är skyldig, med tanke på vilken historia han hade med Nicole. Känns som ett typiskt exempel där kändisar slipper undan, just för att dom är kända

   Svara

   Han är absolut skyldig. Förstår inte att det finns folk som tror han är oskyldig.

   Svara

  Någon som har tips på något lättsamt och roligt att kolla på på Youtube eller Netflix? Är ensam hemma och väldigt ledsen och behöver muntras upp…

  Svara

   Dope or Nope ( recenserar saker ) , Barry Lewis ( testar olika köksredskap, bakar ) bon apetit ( gör olika maträtter, efterrätter, gör gourme versioner av olika godis/chips)

   Svara

   Eller vloggar av Helen Torsgården

   Svara

   Matkoma på Youtube

   Svara

   Santa Clarita diet, det är komedi fast innehåller en del blod då mamman i familjen blir zombie. Sjukt rolig iallafall.

   Finns två nya stand up, Al pitcher med svenskt tema och Wanda Sykes. De var roliga!

   Svara

   Sex Education på Netflix om du inte har sett serien än! Viktig, rolig och lättsam på samma gång 🙂
   Sedan tycker jag att det är väldigt rogivande att se Konsten att städa, även det på Netflix. Det är något med att se personer rensa och städa, lite hypnotiskt. Finns ju en hel del klipp på YouTube under samma tema.
   Hoppas kvällen blir fin tillslut <3

   Svara

    Åh Sex Education är en sån mysig serie tycker jag. Längtar till säsong 2!

    Svara

   Easy A!

   Svara

    Och Wine Country, kollar på den nu för andra gången 😄

    Svara

   Sandra Lindahl gör mig alltid på bra humör. Helen Torsgårdens vloggar är lite avslappnande och feel good. Matkoma är roliga! Är du hudvårdsintresserad kan jag rekommendera ”Beauty within”, två tjejer som är riktiga fenor på hudvård och har mycket bra tips, och har många intressanta videos.

   Svara

    Alltså Sandra är så jävla rolig!! Älskar hennes videos!

    Svara

     Men jaa 😍 Dialekten, jargongen, den mörka humorn. Missar aldrig en video av henne!

     Svara

      Jaaa!! Min favorit på youtube 😍

      Svara

   Brooklynninenine på Netflix
   Jenna marbles på Youtube

   Svara

   Rilakkuma på Netflix 😃

   Svara

   Serie på Netflix: Dead to me med Christina Appelgate, lättsam, humoristisk och fängslande samtidigt. Korta avsnitt på 29 minuter, 1 säsong.
   Såg klart den en dag förra helgen 😂

   Svara

  Är det bara jag som inte hänger med alls varför camcam skriver mycket om typ Egoina och Monas universum? Vet knappt vilka de är och i följarantal är det mikroinfluencers, var dom stora bloggare förut?

  Svara

   Egoina har varit med från början. Var typ Kenza, Bella, Kissie, Stina-lee och Egoina först.

   Svara

   Mona har en relativt stadig tantbas.

   Svara

  Tagit upp detta i ett tidigare ös, har ett kompisproblem där kompisen är i ett destruktivt förhållande , det tär på hennes och min vänskap och hon tycker att jag är världens sämsta vän som inte vill se henne ”lycklig” , när jag påpekar att han inte är bra för henne.
  Kort story: jag har hjälpt henne flytta från svinet flera ggr, och sedan tar det någon månad och så är hon och bor hos honom igen och så fortsätter det som förrut, han dricker, slår henne, hon ringer mig och jag hämtar henne etc. Hon har även ett annat förhållande som hon haft vid sidan om svinet i 3 år. Men han är inte ”hennes typ” enligt henne. (Jag fattar noll av den situationen)
  Varje gång hon har problem finns jag där, säger jag nått som inte är medhårs så börjar hon strida med mig.
  vad ska jag göra? Kan jag ens göra nått? Ska jag ta avstånd?
  Alla hennes övriga vänner har sagt upp vänskapen pga att orken är slut (detta har pågått i 7 år), och jag är livrädd för vad som kan hända en dag det går för långt.

  Svara

   Ta avstånd. Efter 7 år finns det inget annat att göra. Säg att när hon vill lämna på riktigt så finns du där, men att du inte orkar älta samma problem i flera år.

   Svara

   Du måste sätta ned foten innan du kör slut på dig själv. Tough love! Nästa gång hon ringer dig så säger du att när hon är beredd att lämna honom på riktigt så kommer du att finnas där med allt hon kan tänkas behöva. Pengar, tak över huvudet, mat, allt. Men fram tills dess… no.

   Svara

    Hon skyller alltid på att hon inte har råd att flytta, för hon vill ha en 3a inget mindre, hon vägrar flytta hem till någon av föräldrarna,hon vägrar jobba mer än en vecka i månaden. Hon säger att hon inte vill lämna katten hos honom ( som är honoms) hon vill bo i huset ( han äger även det) för då får hon ha trädgårdslandet , egen gård etc, . hon har alltid bott gratis hos honom. Nu vill hon hyra en bostad 60 km från han och ha den som flykt bostad när han är som värst. Som hon skulle vara nån dag i veckan i.

    Jag är mentalt trött på allt. Och oroar mig varje dag jag inte hör något från henne.

    Svara

     Är du säker på att hennes version av vad som händer i deras förhållande stämmer? Hon kanske överdriver en smula?

     Svara

     Herregud vAd du stått ut med.. absolut inte värt. Du har gjort allt du kan, hade tagit rejält med avstånd.

     Svara

    Håller med Maja, det är det bästa rådet till dig

    Svara

   Har av erfarenhet lärt mig att folk aldrig kommer lyssna förrän de inser att de måste lämna själva (både av att jag själv varit den som inte lyssnat och att ha försökt hjälpa vänner). Man/de måste lära sig the hard way.

   Svara

   Nästa gång han slår henne ringer du polisen. Troligen är din och vännens vänskap över då, åtminstone för tillfället, men så kan det va. Du måste faktiskt ringa polisen, inte minst för ditt eget samvetes skull. Men sen räcker det. Lycka till!

   Svara

   Har varit med om liknande (dock slog han inte henne då, nu vet jag inte). Jag pratade med min kompis, beskrev på ett sakligt sätt det jag såg och att det gjorde mig bekymrad. Slutade med att hon valde honom och vi har ingen kontakt alls idag, ingen i vår genmensamma umgängeskrets heller. Skulle dock göra exakt samma sak igen – det är ens skyldighet att säga ifrån när någon blir illa behandlad. Samt att våga säga NEJ till män med knepigt beteende, oavsett om de brukar fysiskt våld eller inte.

   Svara

  Vilken level på Candy Crush är ni på?

  Har precis börjat spela igen är på level 3732 🙂

  Svara

   Shit!! jag är bara på 658

   Svara

   Haha what?!? 1269 är jag på

   Svara

    2886, men tyckte att banorna var roligare innan!

    Svara

   Wow, jäkligt bra jobbat! Lyssnar du ljudbok samtidigt du spelar? 😉
   Är själv på 1939 på Candy crush soda:)

   Svara

   4055 🙈

   Svara

   4261. Spelar när det är reklam på tv😀

   Svara

   Åh jag har testat candy crush soda men fastnade aldrig för den! Lyssnar på podd och spelar men lyssna på ljudbok medans låter ju genialt. Det ska jag testa 😀

   Håller med om att banorna var roligare förr. Nu blir det ju också ganska ”lätt” att klara en bana med alla boosters man får. Körde precis igenom typ 30 levlar haha. Har också märkt att man inte blir fast på en bana länge, utan att en bana som verkade helt omöjlig huxflux blir lätt och att dom typ hjälper en att komma vidare. Det är väl så man ska fortsätta spela. När jag spela för några år sedan kunde jag vara fast på en bana i veckor!

   Svara

   Lever 3905, har spelat 5,5 år, helt sjukt att det fortfarande är kul. Klart man tröttnat i perioder men ändå! Har aldrig köpt något hjälpmedel 😄

   Svara

    3629!

    Svara

   3439! 🙂

   Svara

   Jag är på level 3151. Häromdan fick jag mail från dom där dom tackade och grattade mig för att jag har spelat Candy i fem år 😀

   Svara

    Det har jag garanterat också gjort (level 3439) men inte tusan har jag fått ngt mejl… 🤷🏻‍♀️😂

    Svara

     Inte jag heller

     Svara

     Jag känner mig så speciell! 😀 Har ni registrerat konto hos dom?

     Svara

      Tillägg: det står så här på mailet, ”du har fått det här meddelandet för att du har anslutit via Facebook eller skapat ett King-konto”.

      Svara

  Behöver hjälp med en pinsam grej. När jag tränar svettas jag och luktar något så FRUKTANSVÄRT illa från underlivet. Träningstajtsen luktar hemskt surt efter träning.
  Ganska säker på att lukten kommer från ljumskarna pga svett visserligen, för det är bara vid träning det händer, jag har inte problem med illaluktande flytningar, kliar inte etc…
  testade deodoc på ljumskarna innan träning något år sedan och då luktade det inte. Vet inte hur bra det är med ljumsk-deo så därför jag inte fortsatt.
  Någon med liknande problem? Tips på lösning förutom deodoc?

  Svara

   Låter som att du kan ha någon slags obalans i pH-värdet. Jag trodde att bakteriell vaginos luktade rutten fisk, då det är vad man har läst på nätet. Luktade också rätt surt en period, inte alls fisk men surt, trodde också det var svett, men jag har aldrig haft speciellt mycket ljumsksvett och då tränar jag rätt mycket, provade då Lactal och lukten försvann efter två dagar. Nu har jag förstått att det är rätt vanligt då jag har spiral, är extra känslig och pH-värdet brukar vara lite rubbat efter mens, men nu vet jag hur jag ska åtgärda det.

   Du kan ju alltid prova Lactal. Är absolut ingen gynekolog eller vårdutbildad, men det känns ju inte som att ljumsksvett borde lukta någonting?
   Får du inte bukt på det får du kanske ringa gyn 🙂

   Svara

    Jag har läst om lactal, men i beskrivningen står det om illaluktande flytningar, och det är inte fallet. Luktar aldrig annars liksom. Men det kan absolut vara värt att testa. Ska nog ringa gyn och rådfråga iaf…

    Svara

   Hahahahhh

   Svara

   Jag har samma problem. Trodde först jag fått problem med urinläckage, men insåg sedan att det var svettningar. Har börjar svettas mer pga biverkning från medicin jag började äta nyligen… har tyvärr inga tips, ville bara säga att du inte är ensam. Hoppas någon annan har tips, tar gärna emot det jag med.

   Svara

    Tack för att du tog dig tid att svara!!! #svettkompisar

    Svara

     Hahhhaahhh

     Svara

   Alltså jag bytte kvalite på trosorna 😬 Typ bomulls är värst, suger åt sig allt (även tröjor, kan inte ha bomull). Jag svettas aldrig annars (jo normalt men inte så det syns/luktar/rinner), men vid träning och bomullstrosor så luktar det mer svett i ljumskarna.

   Jag har även testat med trosskydd för att absorbera typ haha! Tycker det funkat. Och byta kvalle på trosorna till typ microfiber.

   Svara

    Har inga bommulstrosor, har till och med köpt ”träningstrosor”, men hjälper inte 😓

    Svara

     Ah jag va sugen på att testa träningstrosor med. Men inte gjort än. Hmm kanske ska testa deon! Deras tvål doftar sååå gott!

     Svara

      Jag tycker deodoc är superbra mot lukt, men det är dyrt. 200kr för 50ml… och sen vet jag inte hur bra det är egentligen, men vad ska man göra.. Jag har bara testat deras ”original” som inte har så mkt parfym, den fanns inte inne idag så köpte ”Jasmine pear”, ska testa nästa gång jag ska träna. Får köra med det tills jag hittat en bättre lösning..

      Svara

    Du måste ha fått något om bakfoten – det är just trosor i bomull som är mest skonsamt för underlivet. Syntetiska material är inte bra.

    Svara

     Nädå, men alla är vi olika 🙂

     Svara

   Jag är själv för lat för att träna men vet att en kompis brukade ha tampong när hon tränade för att hon trodde det hjälpte? Vet att man inte alls bör ha tampong när man inte har mens så förlåt om jag säger något dumt nu.

   Svara

   Kör på en saltdeo på ljumskarna! Det tar bort lukten men kroppen får ändå ’svettas’ vilket den mår bra av att göra

   Svara

   syntetmaterial kan vara svårt att tvätta rent – lukten sitter i. Ättika ska hjälpa har jag hört…

   Svara

   Jag vet en tjej som har otroliga problem med svettningar, dock är dessa i armhålan, men hon gjorde till slut botox där och svettningarna försvann. Vill inte rekommendera något ingrepp men vet att hon berättar om det för det hjälpte henne. Slappnar av nån muskel eller nerv eller något så svettningarna ska tydligen sluta på stället direkt.

   Svara

  Är det någon här som brukar ha te i termos? Har ni mjölk i eller skippar mjölk/häller på sen? Teet i min termos smakar konstigt även om jag rengör den noga.. Det är så gott med te men det blir liksom inte alls lika gott när det kommer från en termos än en mugg så jag tänker att jag gör något fel?

  Svara

   Hm. Finns det olika inre material i termosar? Kan de påverka smaken? Bara ha varmvatten i termosen, och tepåsen eller lösteet bredvid?

   Svara

    Dricker helst med mjölk men det kan jag definitivt pröva! Annars får jag kanske köpa en ny termos 🙂

    Svara

   Har en klean kantean termosmugg och tycker teet smakar bra i den. Har ingen pip utan bara lock sp dricker direkt ur termosen, inget plast.

   Svara

    Ska kolla upp den, tack!

    Svara

   Tycker också det är svårt med smaken i en termos. Jag dricker bara lösviktste och brukar välja de med mer fruktig smak när det skall stå i termos. Andra ”tyngre” smaker upplever jag att de kan bli lite beska.
   Annars är väl en idé att bara ha varmt vatten och ta med en teboll laddad och redo.

   Svara

    Då ska jag pröva med fruktigt te 🙂

    Svara

   Köp ny termos.
   Ha bara varmt vatten i den nya termosen. Inget annat, då tar den smak av det du har i den. Te påse/ löste bredvid. Gör klart teet i mugg när du ska dricka. Då slipper du konstig smak. Check.

   Svara

   Kan du ta varmt vatten i termosen och sedan ta med dig teet torrt? Eller har jag läst slarvigt, det kanske du redan gör 🤔

   Svara

  Hjälp! Otroligt tveksam om jag ska välja YH-utbildning inom E-commerce eller om jag ska välja någon IT-utbildning. Jag vill gärna ha möjlighet till ett socialt jobb där jag kan ha varierande arbetsuppgifter. Någon av er som jobbar/pluggar inom dessa områden och kan ge tips?

  Svara

   Boka möte med studievägledare på högskolan resp yrkeshögskolan! Googla vad folk som gått utbildningen jobbar med (linkedin är din vän), har de hamnat på jobb du kan tänka dig ex? 🙂

   Svara

   Mitt råd tlll dig, IT!!! De kommer stå på kö att anställa dig och det är oerhört skönt i dagens läge. Dessutom så kan du byta arbetsplats för variation då IT idag finns på så många olika ställen. Lycka till, du har en rolig tid med studier framför dig 🙂

   Svara

  Kan ni berätta era historier om övernaturliga saker du/grannen/moster/lärare varit med om??? Har aldrig upplevt något själv men älskar att höra andras berättelser om kusliga saker som hänt eller om man sett något👻👻

  Svara

   En kompis vaknade en gång när vi var mindre av att en man stod över dubbelsängen som hon och hennes mamma sov i och kollade på hennes mamma. När han märkte att hon vaknat efter någon sekund vände han sig om och försvann in genom en byrå.. hon skrek och väckte sin mamma som bad henne förklara hur han såg ut, mamman tog sedan ut ett kort ur en låda och frågade om det var han och det stämde! Det var tydligen hennes mammas morfar..

   Svara

   Jag har sett mycket, troligen för att vi hängde mycket i miljöer där man ”ser” saker. Övergivna hus och lador, ofta i skogen mitt i natten, skrämde upp varandra…
   Finns ett hus i min barndomsstad som det spökar i. Skedde ett mord där i slutet på 1800 talet. Alla vet om det här spöket och liksom blivit en grej att det finns där. Huset används som lokal. Ungdoms discon osv döps efter spöket.
   Jag höll i danslektioner där när jag var yngre, en kväll när jag skulle låsa så hörde jag steg på övervåningen. Hade redan kollat att ingen var kvar. Blev livrädd, låste och cyklade hem med tårar i ögonen. Funderar fortfarande ibland på vilken stackare jag låste in haha.

   Svara

   min gardin rörde sig jättemycket utan att fönstret var öppet. två veckor efter att pappa dog

   Svara

   Min kompis är med om asäckliga grejer hela tiden. En gång vaknade hon kl 03 på morgonen av att det är någon som skrattar högt och länge, hon trodde först att det var hennes kille i samma säng elller mobilen som
   lät. Det var inget av dem och skrattet fortsatte. En annan gång vaknade hon 05.30 av att dammsugaren satte på sig själv? Och en annan gång när hon gick in i vardagsrummet stod TVn plötsligt på (hon hade inte varit i rummet alls den dagen) och TVn visade hennes bortgångna mormors favorittvprogram 🙂

   Svara

    Sömnparalys.

    Svara

   Min pappa bor i ett hus (från 1800-talet) som tillhörde brandmän som typ fanns till hands när verkstäder i närheten brann. Känslan i källaren är obehaglig. Men när min bror var typ 5 så började han gå i sömnen, tog sig på något sätt nerför trappen på övervåningen och stod framför källartrappen, han skulle absolut ner för han hade en vän som brann inne sa han.

   Svara

   Jobbar på ett äldreboende och en gång för några år sen så var en anhörig på besök och skulle hämta saker i ett källarförråd. Efter en stund kommer hon upp och säger ”Vet ni att ni har en dam nere i källaren?” Vi trodde ju att hon menade att en boende kommit ner där, men hon sa ”Nej, det är någon som inte lever längre” och så beskrev hon en kvinna med gammalmodiga kläder, förkläde och hätta på huvudet 😨 Även haft boende som verkat ha sett typ spöken/andar, men där är det ju svårare att veta om dom bara är ”snurriga” 😱

   Svara

   Usch ja massor!

   Vaknat av att stereon slagit på sig själv mitt i natten x flera under årens lopp.

   Min syrra hade varit i Italien på fotbollscup och kom hem med ett porträtt av Padre Pio. På natten vaknar jag av att en man i munkkläder står bredvid min säng.

   Även vaknat andra gånger och haft olika folk stående vid sängen och titta på mig.

   När min man kraschade med motorcykeln fick jag ångest och asont i magen exakt när det hände (utan att jag visste att det hände) sen när han ringde 10 min senare så förstod jag varför jag hade känt så

   Svara

   Jag har alltid önskat att få uppleva nåt övernaturligt men är visst inte mottaglig.
   Men när min man för ett par PR sen befann sig på utlandsmission (militär), så sa han vid ett samtal att vi kanske inte kommer höras på ett tag då de skulle åka ut på landsbygden.
   Jag vaknar en natt och det känns som om det blåser storm i sovrummet. Går upp och kollar om nåt fönster står öppet men nej. Känner hur mitt hår lyfter sig av vinden och fattar såklart inte vad som händer. Har svårt att sova och ett par dar senare ringer min man och berättar att de suttit fast i en sandstorm på afghanska vischan och inte kommit nånstans…
   Detta är för mig ett tecken på övernaturlighet/telepati!

   Svara

   Ett inramat foto av min farfar for i golvet när familjen var samlad. Det stod lutat mot väggen i en djup hylla och hade stått på samma plats i flera år. Vi gjorde flera puttester efteråt och även om vi med lite kraft knuffade ramen framåt hamnade den ändå alltid på hyllan med god marginal kvar till kanten. Fattar inte hur fotot kunde flyga i golvet. På hans födelsedag också kan tilläggas. T.o.m med min praktiskt lagda och lite skeptiska far har svårt att förklara det.

   Jag är egentligen också hyffsat praktiskt lagd men däremot har jag en väldigt stark/intuitiv magkänsla. Borderline klärvoajansk. Jag känner ibland på mig om jag kommer träffa någon jag känner eller att specifika saker kommer hända. Eller om någon, typ ett ex, går på en buss jag är på reser sig håren på kroppen och jag känner det jättestarkt innan jag ens sett personen, jag bara VET att personen är där. När jag känner på mig saker får jag en jättespecifik känsla i magen, det suger till nästan som när du är nervös. Och när jag känner av en annans närvaro innan jag sett dem är det samma känsla som när du känner av att någon stirrar på dig. Men jag kan inte känna på mig saker om andra eller med någon längre framförhållning, har bara känt på mig saker som hänt samma dag, typ ”om jag går till det lunchstället kommer XX vara där” eller ”idag kommer jag springa på XX och vi kommer spontankäka middag”. Nu var det dock riktigt länge sedan jag kände något så specifikt i förväg.

   Svara

   Kolla Spöktimmens instagram. Några inlägg ner finns det ett inlägg om vad folk varit med om. Trevlig läsning!

   Svara

  Det finns ingen som söker träningskompis i Helsinborg? Cause I do! 😅

  Svara

   Kolla gruppen Springande tjejer. Eller någon annan facebookgrupp om det är annan typ av träning du gör.

   Svara

  Hej! Jag ska börja gymnasiet i höst och börjar typ känna av en tomhet hur det ska bli efter de 3 åren. Alltså vad gjorde ni efter? Känner ni igen er? Ska man njuta av skolan? Eller typ allmänt vad händer är så sjukt orolig.

  Svara

   Oj, på riktigt, slappna av. Du har 3 år av gymnasiet först. Mycket händer både i ditt liv och med dig själv under de åren så släpp de tankarna helt och koncentrera dig på nutid. Du är bara ett barn, håll fast vid det ett tag till och noja inte över framtiden. Det löser sig sen ändå.
   Jag oroade mig liksom över vilka kläder jag skulle ha på mig första dagen, om det fanns bra parkering för moppen och om jag skulle få över eller underskåp.

   Svara

   Jag tar studenten nu i juni, så kan inte säga vad som händer efter. Men det jag kan säga är att du ska inte fundera redan nu på vad du ska göra efter gymnasiet. Du kommer utvecklas så mycket som person de kommande tre åren, ändra dig trehundra gånger och allt kommer oavsett lösa sig! Njut av gymnasiet. Det går ändå inte att bestämma särskilt mycket förrän sista terminen, och man kan alltid ändra sig! <3

   Svara

   Hej!
   Som trettioåring kan jag intyga att livet bara blir bättre med åldern 🙂
   Det händer väldigt mycket inom dig själv under gymnasietiden, så oroa dig inte. Tre år är ju trots allt en väldigt lång tid. När jag tog studenten hade jag ingen direkt plan, men halkade av en slump in som vikarie på en förskola och trivdes jättebra. Några av mina klasskompisar åkte på resa efter studenten, andra började plugga, några jobbade och två blev föräldrar. Livet blir som det blir och det är ofta onödigt att planera för långt fram. Ha så kul på gymnasiet och njut av tiden där 🙂

   Svara

   Gud, jag var så vilsen i och efter gymnasiet. Hade inte så bra betyg pga snurrig period i livet så kände mig misslyckad och visste inte vad jag skulle ta mig till. Jobbade lite extra, reste runt lite och läste till sist upp mina betyg. Bodde utomlands i fyra år och skaffade mig vänner och erfarenheter för livet. Kom hem till Sverige, började jobba med det jag tyckte var kul och blev kär i världens bästa man. Nu har jag ett drömjobb, fint hus, världens bästa man (fortfarande) och två älskade barn. 11 år efter studenten.

   Man ska inte ta ut ångest och oro i förväg! Ingen har någon aning om var ens liv till sist hamnar så man kan likaväl bara slappna av ovh se vad som händer.

   Svara

   Gör högskoleprovet några gånger. Får du bra resultat behöver du inte stressa upp dig över betyg utan kan söka in på universitetet med resultatet från prover istället (givet att du vill plugga vidare då). Stressa dock inte upp dig kring vad du ska göra med livet redan nu, det är förhoppningsvis långt och bjuder på många oväntade grejer. Få vet redan i din ålder vad de vill göra och vad som passar dem. Var öppen, tro på dig själv även om det känns svårt ibland och våga även om det känns läskigt.

   Svara

   Säger som min mamma alltid sagt till mig: ”måla inte fan på väggen.”

   Ingen idé att stressa upp sig över saker du inte kan påverka 🙂 Gör så gott du kan dom här tre åren, men framför allt; ha roligt! Framtiden löser sig! Och dom första åren efter gymnasiet så händer det rätt mkt. Herregud, mitt liv har gjort en 360 sen jag var 19-20 XD Är 27 nu.

   Svara

   Du kan verkligen chilla lite även om det inte känns så nu. Du har tre år nu, se till att ha kul, lära dig saker (i skolan men också om dig själv och hur ”vuxenlivet” funkar). Sen väntar ju livet! Du kan ta ett sommarjobb nu på gymnasiet tex i en restaurang eller på någon fabrik/kontor beroende på hur det ser ut där du bor. Jobba på sommaren och ha lite kul på somrarna och sen har du kanske ett ställe där du kan jobba efter studenten lite också. Som backup, då behöver du inte oroa dig för det. Sen kan du ju spara lite och kanske dra iväg på en resa/flytta någonstans och jobba etc. Plugga vidare hinner du sen, nu ska du faktiskt ha lite kul först! Kram och ta hand om dig på gymnasiet, håll ihop med polarna och ta det lite lugnt med spriten (önskar jag fått det rådet hehe).

   Svara

  Och! Vad är era ”unpopular opinions”? Och vi får tycka olika.

  1. Jag avskyr glass. Förstår inte hur man kan äta det 😅
  2. Såg (eller ja, strökollade) 3 avsnitt GoT pga en dejt. Men har inte sett fler avsnitt och förstår inte varför det är så bra.
  3. Förstår inte det goda med kaffe?

  Finns fler ofc haha..

  Kom med era!! 😃 ”En annan M” – är du hääär chompis?

  Svara

   Att Brad Pitt ser högst medioker ut.

   Svara

    Ja! Fattar inte hypen kring honom heller 😅

    Svara

     Kolla på ”Fight Club” eller ”Seven” så kanske ni ångrar er 😉 Håller annars med att han i allting annat och sedan dess inte ser något speciellt ut. Inte Johnny Depp heller. Vad jag verkligen inte förstår är dock hypen kring de där bröderna Chris Hemsworth och Liam Hemsworth eller Channing Tatum.

     Svara

      Depp är enbart het i Pirates, haha! Håller med om övriga 😱

      Svara

       Då har du inte sett Chocolate och Blow antar jag? Så oförskämt snygg i de filmerna.

       Svara

        Jo! Men nä tycker inte han ör snygg där 😀

        Svara

      Hur kan någon stå emot Channing Tatum efter Magic Mike? Det är ett mysterium för mig.. 🙃

      Svara

       Det är jättelätt🤷‍♀️

       Svara

    Haha, håller helt med. Leonardo Dicaprio är en annan stjärna vars storhet jag aldrig förstått, varken i skådespel eller utseende.

    Svara

     Jättebebis! Leo alltså.

     Svara

    Brad var ju bara snygg förr, inte nu.

    Svara

     Han är motsvarigheten till mellanmjölk och har alltid varit! Men har förstått att många tycker annorlunda.

     Svara

   Star wars är bara dåliga barnfilmer.
   Beyonce är inte ens särskilt bra.
   Äppelpaj och pepparkaksdeg är äckligt.

   Svara

    Ja, varm frukt och bär i kakform?! Fattar inte grejen med det 😂

    Svara

     ”Inget bär i min dessert!!”

     Svara

     Håller med! Gillar iofs blåbärspaj men all annan varm/mjuk frukt är vidrigt.

     Svara

      Hallon kan vara gott om de är normaltemp. Men varmt? Neeej uhhhh. Och kladdkaka! Hade en kille som ”impade” med sin kladdkaka. Jag tycker hemmagjord kladdkaka är vidrigt 😂

      Svara

       Oj det som är så gott, om den är bra gjord förstås.

       Svara

     Det är smuldegen man vill åt! Jag skulle kunna äta smuldeg och vaniljsås till frukost 🥣 istället för fil och müsli!

     Svara

   håller med om punkt 1 och 2!! 😀

   Jag tycker att det är för sent att göra abort fram till gravidvecka 18… (LET THE HATE BEGIN!!!)

   Svara

    Samma här, tycker också abortgränsen borde sänkas lite. Inte gränsen man kan få ok från socialstyrelsen dock.

    Svara

   Förstår inte varför personer väljer att föda barn de vet om har skador/sjukdomar.

   Svara

    Menar du barnen eller föräldrarna? Kanske borde anta att du menar barnen men har tänkt lite själv på detta då jag själv har bipolär sjukdom och min syster är schizofren och vi har lång historia av schizofreni i familjen. Får mig lite att känna att jag inte vill ”sprida” det vidare längre 🙁

    Svara

     Jag tänker att ni har rätt att finnas och att ni borde få hjälp så att ni kan leva ett bra liv! Med er och ni menar jag alla som har en psykiatrisk diagnos.

     Svara

    För att det är deras barn. Inte så svårt att förstå tycker jag.

    Svara

   Jag litar inte på folk som påstår att de inte gillar godis. Jag är säker på att de ljuger för att framstå som bra människor medan de hetsäter godis i hemlighet. Jag blir orimligt provocerad av sånt folk.

   Svara

    Hahah 😂 Jag gillar inte choklad. Ändå köpte jag idag, men det är ju inte gott 🙊

    Svara

    Haha. Jag gillar inte godis. På riktigt. Finns några få sorter, saltlakrits, ferarribilar och jelly beans som funkar. Men äter det nästan aldrig. Tycker godis är för sött och min mage ballar ur fullständigt varje gång.
    Chips däremot! 😍

    Svara

     Sånt folk som du tål jag inte.

     Däremot hörde jag en nykter alkoholist em gång tala om hur hon blev provocerad av folk som inte gillar alkohol, kan köpa hem vin utan att dricka upp det eller till och med dela på en flaska med fyra vänner. Hon beskrev exakt min provokation kring folk som inte gillar godis så det kanske säger mer om mig och mitt förhållande till godiset.

     Men jag tål tyvärr inte folk som påstår att saker är för söta. Ni ljuger!!! ”För sött” finns inte och det vet ni också om. Ni vill bara vara duktiga inför andra😆

     Svara

      Jo, det finns ”för sött”. Jag får ont i huvudet t.ex av för mycket sötsaker.

      Svara

      Nej, för sött finns absolut. Gissar att man upplever smaker olika? Jag har problem med söta drycker. Saft får inte, blir helt beskt och torr i hela munnen.

      Svara

      Jo det finns för sött. Jag kan förklara min känsla. Jag blir oerhört törstig av sött och jag avskyr att vara törstig och dricker därför mycket gärna varje dag. Gärna surt som citron. Västa sötsaken som jag blir extra törstig av, choklad. Jag gillar inte choklad. 😀

      Att jag sedan inte kan förklara att jag älskar salt och inte blir törstig av det för vi lösa en annan gång. 🤪

      Svara

       Det ni säger, du och två anonyma, spelar ändå ingen roll eftersom jag ju är stensäker på att ni ljuger om det 😁

       Svara

        😂😂😂

        Svara

        Haha, om det för dig att må bättre så. 😘

        Svara

         Nej, jag säger ju att folk som ni gör mig orimligt provocerad ju🙄

         Svara

      Modd 😞

      Svara

       Trist ☹️ (Ang modd)

       Svara

        Ja. Man tappar ju tempot. 🥴

        Svara

     Jag förstår inte vad som är så gott med chips? 😂 Får paaanik när nån sitter o knaprar på chips bredvid. Slickar av fingrarna och fortsätter äta haha uääääh!

     Har insett att jag har nån typ av hygienproblematik åt fel håll. Överrenlig 😂

     Svara

      Saltet och kryddan. Vem över 12år sitter och slickar på fingrarna?

      Svara

       Uh alldeles för många tyvärr 😬

       Svara

    Tycker inte om godis. Lakrits är gott, men inte så mycket mer. Visst kan jag bli sugen ibland men inser alltid när jag köpt en påse lösgodis att det inte var så gott som jag trodde och brukar slänga det som är kvar.

    Svara

     Hahah jag med! Dränker det i diskmedel först så jag inte kan ångra mig heller 😂

     Svara

      Låter ju snarare som du har problem med att inte äta än att du inte vill äta. Jag avstår liksom fast det står en skål på bordet.

      Svara

       Förstår hur du tänker. Nä jag är väl mer så, har jag köpt hem det så kam jag ta om jag blir sugen på att tugga på nåt. Men då kan jag likväl käka en morot haha.. Men tar jag så gillar jag inte det, så bättre att slänga det och inte köpa det igen 😄

       Men jag förstår hur det låter 🙃

       Svara

    Jag gillar inte godis(alltså vanligt plockgodis typ, i alla dess former), men älskar choklad!

    Svara

   1. Gifflar är vidrigt. Kanske för att jag vräkte i mig två påsar på en dag när jag tentapluggade och spydde upp det..
   2. Äcklas av när folk inte använder tandtråd eller sköter sin munhygien.
   3. Talang är ett riktigt tråkigt program.
   4. Cykelbyxor är inne igen. Snyggt? Nej det tycker jag inte. Inte heller alla toppar med massiva puffärmar.

   Haha, vad bittert det här lät 😂

   Svara

    Hahah love it!! Jag klarar inte av röd paprika (pga kräksjukan för två år sen 😅)..

    Buffaloskorna?! Fattar inte varför man vill ha de klossarna på fötterna 😅

    Svara

    Kan det verkligen vara unpopular att inte tycka om cykelbyxor 🤔 jag har sett dem och undrat över vad vi tyckte var så bra med dem på 90-talet och om jag kommer att drabbas av samma psykos igen 🤭

    Svara

   1. Jag gillar inte grädde och får därmed alltid tacka nej till tårta och annat med grädde och jag får alltid många frågor och höjda ögonbryn.
   2. Samma med kaffe, folk kan inte acceptera att en vuxen person inte dricker kaffe.

   Svara

    Exakt! Och alltid kommentaren ”jaha så när ska du bli vuxen då?” – aaaaldrig om det innebär att jag måste dricka kaffe – mvh 30-åringen 😂

    Svara

     Precis haha vi är tydligen inte vuxna än /29 år

     Svara

     Och folks kaffeandedräkt 😐

     Svara

      Isch ja

      Svara

    Jag har en farmor som inte kan acceptera att vuxna människor inte dricker kaffe. Hon har frågat sen jag var typ 13 om jag har börjat dricka kaffe. Jag är nu över trettio och har druckit kaffe sedan jag var 20 och det har jag aldrig talat om för henne. Jag har hellre huvudvärk hela helgen hos henne än att ge henne rätt i det. Jag blir som en obstinat femåring i den här frågan men hon skäms typ inför sina vänner att hennes barnbarn väljer te i stället. Galet!

    Svara

     Haha förstår känslan!! Våga vägra 😂👊🏼

     Svara

   Haha, jag är häääär!! Håller tyvärr inte med om 2 eller 3, två beroenden jag har haha 😅 dock var sista säsongen av GoT värdelös!
   Hm! Unpopular opinions.. får nog hålla med Lin och säga mäh angående Brad Pitt, har aldrig förstått hypen. Tycker ärligt talat han är rätt mäh som skådis också haha.
   En annan unpopular opinion är väl att jag typ inte fattar grejen med godis? Är en konstig person som kanske äter det 1-2 gånger om året, föredrar frysta ärtor och majs 😅 vet att det låter knäppt. Gillar chips dock men är inte så mycket av en ”snacker” ärligt talat.

   Svara

    OCH! Just det, jag hatar ketchup/senap och alla typer av sylt. Kanske beror på att jag inte är ett jättestort fan av mat som smakar för mycket socker, men har aldrig klarat av något av det 😅

    Svara

    Heeeej 😂
    Nej men what! Sister from anorher… Jag köpte en påse fryst majs o käkade häromdagen 😂😂😂

    Snokade fram slutet (utan att spoila för andra ofc) för jag ville veta 😂

    Svara

     Sjuka människor. Ärtor och majs?? 😆

     Svara

      Du måste smaka 😂 Så gott! Haha

      Svara

       Haha aldrig i livet. Jag är så upprörd att jag kokar här. Ni är dårar! Jag är 100% säker att det där är lögn. 😂

       Svara

        Haha 😂 kan godta att jag är en dåre faktiskt!

        Svara

        Hahah neeeej bli inte upprörd! 😂 Det är så sött ändå – och kallt och hårt haha! Go konsistens liksom 😂

        Svara

      Haha! Förstår att det låter sjukt 😂 men det är sååå gott!

      Svara

     Haha men fryst majs är ju såååå gott!!! Prova ärtor! Har alltid valt det framför godis sen jag var liten 😅 mina föräldrar påminner mig jämt om hur konstig jag är för mina bröder är riktiga godisnarkomaner haha!
     Jaaaa, slutet var så dåligt!! Är inte nöjd :((

     Svara

      Hahaha 😂 Jag har testat ärtor med men skalet va hårt 😂 Kokt majs är pckså konstigt gott. Haha!

      Svara

       Om man väntar en stund så blir ärtorna såå goda! Helst inte direkt från frysen 😅 och ja, kokt majs är SÅ gott! Speciellt med lite smör och salt på, aaaahh

       Svara

        I will try 😏😂

        Svara

   Jag gillar inte ordet hen.

   Svara

    Samma här! Använder ”han/hon” istället.

    Svara

    Tycker det är så smidigt i situationer där det absolut inte spelar roll vilket kön personen har 😀

    Svara

     Ja eller när man talar till/om folk av bägge kön. Att skriva eller säga ”han eller hon” ger inte bra flyt i språket.

     Svara

   Kan inte med s.k.sit coms med svarta skådespelare, de är inte roliga eller intressanta. Skittråkiga.

   Håkan Hellström är tråkig att lyssna på.
   Serien Vänner så jävla tråkig och ointressant.
   Alla dessa doku såpor skittråkigt
   S(o)åpor som ex. Farmen, PH, Robinsson, Bonde söker.. fan så tråkigt.
   Serier ex. Varuhuset,Rederiet, Tre hjärtan o.s.v. i all oändlighet. Tråkigt.
   Romatik i alla former,vilket dravel
   det är. Allt från Jane Austen till En kvinna i rött eller vad i helv det heter.Hjärndödande.
   Rambofilmer enahanda tråkigt.
   Star wars filmerna ..enda roliga är de gamla filmerna med Harrison Ford pga snygg och robotarna som är roliga annars, så tråkiga.

   Svara

    Ja, vänner är skit. Lägger till att Harry Potter är barnsligt svammel också.

    Svara

     Harry Pottan har jag varken läst eller kollat på 😅 Fattar inte hur det lockar ngn att titta på haha

     Svara

     Det handlar ju om död och sorg och vänskap och en släng av folkmord, så barnsligt

     Svara

    Älskar både Håkan Hellström och Vänner. Kollar på Vänner nu, för jag vet inte vilken gång i ordningen. Bästa serien ever.

    Svara

   1. Ketchup är det vidrigaste i livet.
   2. Hundar är äckliga och jobbiga.

   Svara

    Oh på tal om hundar!! Folk som låter sina hundar slicka i deras ansikte 😳 Eller som när jag va hos en kompis, vi stod o lagade mat. Då ger hon sin hund typ kött eller nåt, hunden slickar ju upp det ur hennes hand. SEN FORTSÄTTER HON LAGA VÅR MAT MED HUNDDREGEL PÅ HÄNDERNA.

    Folk som inte tvättar sina händer, uääääk! Alltså Jag tvättar mina händer för mkt. Men jag fixar inte känslan av att vara skitig.

    Eller folk som lägger sig i sängen med vardagskläderna på?! Whaaat why 😐🤯

    Svara

    TACK! Äntligen någon som känner likadant om ketchup som jag. Förstår verkligen inte grejen

    Svara

   Haha kul fråga!

   -Jag tycker inte kaffe är gott, så överskattat
   -Jag gillar inte hundar, tycker de är ofräscha, luktar illa, ouppfostrade och jag vill inte ha de nära mig
   -Jag gillar R Kellys musik så mycket (men nu kanske man inte sätter på den så andra hör)

   Låter som världens sämsta människa nu ser jag 😂 men till mitt försvar blev jag jagad av grannens schäfer hem från skolan ganska ofta som barn 😬

   Svara

    Äsch jag gillar inte heller hundar 😂 Killar som bara ”uh jag har en vaaalp” och tror att jag ska komma springandes – tvärtom. Boy bye 😂

    Djur överhuvudtaget förstår jag inte varför man vill ha 😬 Och då är jag uppväxt med katter plus haft en sjölv i 10 år som va mitt llt. Litar inte på djur haha

    Svara

  Har en ganska unpopular opinion som jag inte yttrat, ens i sällskap med vänner. Jag tycker inte illa om att bli ”catcalled” eller approachad ute. Grundar sig nog i att jag aldrig riktigt var poppis bland killarna på högstadiet (även om man såklart fick lite action). Jag har inte gjort iordning mig för att vara obemärkt, gillar när killar tittar och säger något när jag går förbi eller ett par händer på höfterna ute. I resonlig mån, killar som inte slutar eller kan ta ett nej om jag säger det är ju såklart inte OK. Är jag ensam?

  Obs, kallar mig ändå feminist och om kvinnor i min närhet känner obehag av detta så kommer jag kämpa för att de ska slippa det. Kanske också därför jag ”skäms” över denna åsikt..

  Svara

   Du är inte ensam. Självklart finns det många kvinnor som gillar att få uppmärksamhet.

   Svara

   Haha detta har jag och mina tjejkompisar diskuterat. När vi var yngre blev vi så förbannade under vår sydamerikaresa av all catcalling. Men nu tycker jag det är lite kul också, till en viss gräns. Har bara en försklaring: Vi börjar bli gamla 😉😂

   Svara

  Jag kör bil till jobbet varje dag och en kollega bor rätt nära så hen bjöd in sig själv till att få carpoola. Kostnaderna för mig varje månad är ca 2500kr för bensin + trängselskatt. Hen var med sist jag tankade (för 1100kr 😬😬) men gjorde inte en min av att erbjuda sig att betala.

  Utöver det är hen lite jag vet inte awkward av sig och jag får liksom driva samtalet i bilen. Egentligen vill jag helst bara åka själv och lyssna på typ ljudbok eller musik både dit och hem och känner lite att hen förstört allt… :p

  Jag är less på det, men känner mig elak om jag säger att hen inte får åka med. Är i vanliga fall ganska hård av mig men känner mig här så jäkla taskig om jag säger nej. Men jag stör ihjäl mig på att jag är någon slags gratis-taxi. 😫

  Svara

   Säg ifrån. Säg bara att eftersom vi är två som åker kanske vi kan dela på bensinen?

   Svara

    Märklig människa btw.. Själv erbjuder man bensinpengar så fort någon kör än. De flesta tackar nej, men ändå, man erbjuder ju sig.

    Svara

    Men om hen säger nej så känner jag lite ehh neheeeee. Jag är ganska ny och är mån om att göra ett fantastiskt intryck på övriga kollegor. Så är kluven hur jag ska göra.

    Svara

     Varför skulle personen säga nej så länge hen inte är socialt efterbliven? Aldrig varit med om någon som säger nej.

     Svara

   Gud vad konstigt att den andra personen inte tar för givet att ni delar på bensinkostnaderna! Vad har det annars för syfte att den åker med? Svår situation att lösa dock..

   Svara

    Hen slipper åka buss som tar en timme per håll. Med bil går det betydligt fortare + körs typ hem till dörren.

    Svara

   Hur nära bor kollegan jobbet?

   Svara

    Vi bor lika långt bort från jobbet.

    Svara

   Åh fy fasen! Säg till att antingen delar ni lika på bensin och trängselskatt och bilslitage, eller så vill du åka själv. Eller så säger du bara nää du jag trivs faktiskt bättre att åka själv i bilen, så jag tänker inte skjutsa dig nåt mer.
   Jag hade ALDRIG heller velat vara nån jäkla taxi åt en kollega ens om den betalade bensin. Stå på dig!

   Svara

    Jag tänker lite att om jag ber om pengar så finns det inget som säger att jag faktiskt får pengar.. hen är lite strulig och pratar ofta om dålig ekonomi osv. Är dock bra lön osv så köper det inte riktigt.

    Svara

     Ta samma kostnad som det hade kostat att åka kollektivt.

     Svara

      Fast det känns inte rättvist mot mig. Det hade kostat typ 700kr. Jag vill ha hälften av 2500 dvs 1250. De extra 550 tycker jag är rimligt i och med att hen sparar 1 timme/dag i pendlingstid + blir både upphämtad och avsläppt vid sin bostad = behöver inte lägga tid på att gå nånstans.

      Svara

       Fast använder du endast bilen för att åka fram och tillbaka? Aldrig annars? Till stan, ärenden, till affären osv?
       Det ska ju inte han betala för. Du får räkna på sträckan han åker.

       Svara

        Alltså de 2500 är BARA för jobbpendling + trängselskatt relaterad till jobbet.

        Trängselskatten är 44×20 (5 dagar i veckan 4 veckor varje månad, nån månad är det ju fler dagar) = 880
        Bensinen är 17x1x5x20 = 1700
        Totalt 2580kr

        Då åker vi till jobbet och sen hem. Inget mer.

        Svara

         Säg det till honom.

         Svara

         Hur har du räknat bensinen, 17x1x5x20? 17 kr/dag x 20 dagar i månaden blir ju bara 340 kr eller missuppfattar jag hur du har räknat 🤔 oavsett snålt av din kollega att aldrig erbjuda

         Svara

          Förmodligen drar bilen mer bensin än 1 liter/10 mil.

          Svara

          Bilen drar 1 liter/mil och det är 5 mil per dag 20 dagar i månaden. 1 liter kostar 17 kr nu = 100 liter går åt varje månad, det blir 1700 kr 🙂

          Svara

     Om man carpoolar ska man väl turas om att köra. Kollegen får köra varannan dag och betala bensinen då 😉

     Svara

      Hen har ingen bil så det är omöjligt.

      Svara

   Åker hen annars kollektivt? Väldigt bekvämt att få åka bil med dig då och givetvis ska hen bidra till bensinen om ni samåker varje dag. Okej om hen åker med någon gång då och då eller bara tillfälligt.. men om detta nu är ert arrangemang så får hen bidra!

   Svara

    Ja det var väl tanken men kollektivt är ju ”gratis” pga hen plankar. Ja gud ja det är varje dag. Både dit och hem. Är hen dessutom inte klar när jag är klar för dagen förväntas jag vänta.

    Bilslitage osv bryr jag mig inte om men bensin + trängselskatt tycker jag faktiskt man delar på. Hen har inte ens nämnt/tagit upp det och det stööööör mig. Tycker inte jag skulle behöva göra det, det ska den andra göra.

    Svara

     Äsch säg nej bara. Aldrig i livet att jag suttit och väntat efter jobbet på en sån kollega. Sätt ner foten bara.

     Svara

      Exakt! Säg nej bara! Plätt lätt! Tänk på dig själv nu, bara det att behöva vara irriterade varje dag över att du ska vara nån gratistaxi. Jag är väldigt hård och rak i sånna här fall, det är bara du själv som kan stå upp för dig själv. Gör det direkt nu!

      Svara

       Okej jag ska ta tag i det på måndag. Men ska jag ta betalt i förskott eller efterskott? För de veckor som gått får jag ju strunta i, men typ från 1 juni får jag ta betalt. Är det då bäst att i slutet av juni summera att ”okej nu kostade juni så här mkt så swisha mig xx” (tänker eftersom hen kanske är sjuk ngn dag då ska hen ju inte betala för den dagen tex.

       Svara

        Eller ska jag säga att juni kostar så här mkt swisha mig xx nu? Jag tänker att efterskott kanske är schysstast för då ver hen att på junilönen ska hen betala till mig.

        Svara

         Med tanke på att du skriver att hen är strulig och verkar vara snål så skulle jag begära förskottsbetalning. Är hen sjuk en dag får du väl swisha tillbaka.

         Svara

         Men förstår inte, vill du egentligen helst carpoola för att ta ner kostnaderna eller vill du åka själv? Jag hade liknande problem på gamla jobbet, en gubbe som då och då ville åka med, och vi bodde verkligen 2 min från varandra.. Jag ville vara själv, så började säga att jag skulle hämta på dagis en viss tid, eller behövde jobba över osv, tills han slutade fråga.

         Svara

          Jag vill helst åka själv. Men om hen nu ska åka med så vill jag att hen betalar, jag är ingen gratis-taxi och blir irriterad när jag känner att någon utnyttjar att jag är snäll och trevlig. Nu ville hen att jag även skulle börja messa på morgonen för att väcka hen… sa dock nej till det.

          Svara

           Jag skulle åka själv om jag var du.

           Men herregud!
           Gör dig genast fri från denna parasit!

           De är ju just vad du är – gratis taxi! Har också varit med om liknande 2 gånger i livet med två olika personer som utnyttjade att jag hade bil. Det känns jätte taskigt att säga nått men du borde göra det för din egen skull.

         Du verkar vara en så otroligt gullig människa, hade velat ha dig som kompis! En ängels tålamod också. Säg till din kollega att du ska ha pengar, i förskott. Han verkar ha tagit plankning till en helt ny nivå 😋

         Svara

   Ska hen samåka så ska hen betala. Väldigt enkelt. Verkligen oförskämt av din kollega att inte betala för sig. Räkna ut vad bränslekostnaden blir per månad och antingen får hen betala halva eller så får hen ta sig till jobbet på annat sätt. Eller så kan du ju säga att du kommer att åka med kollektivtrafiken från och med nu pga för dyrt att ta bilen med bränsle-, trängsel-, slitage- och parkeringskostnader. Kanske fattar hen då att det är på sin plats att betala för sig.

   Svara

   Utifrån den här texten så känns det ju bara som att du gör ett problem av något som inte ens verkar vara ett problem (än). Om jag har förstått det rätt så är du irriterad på honom för att du inte har fått några pengar trots att du inte har bett om några pengar? Säg bara som det är så är det löst istället för att grubbla på det? Och vill du inte vänta på honom eller åka tillsammans så säg det bara istället för att irritera dig på honom.

   Svara

    Vem säger att det är en man? Jag stör mig på hens beteende, att bara ta för givet att hen kan åka gratis med mig varje dag PLUS att hen förväntar sig att jag ska vänta på henom när jag är klar tidigare. Häromdagen fick jag vänta i 30 min, skitkul. Åker man med i någon annans bil ska man själv erbjuda sig att betala, det ska inte den som står för bilen behöva göra. Men jag ska ta upp det på måndag och hoppas mest på att hen är för snål så jag kan få åka själv i fortsättningen.

    Svara

     Ahhh sorry, jag som läste fel 🙁 Inser hur hård jag lät i min text. Det som j