Ett nytt ord för mig – samvetsrätt

Jag har hela tiden varit inställd på att rösta på KD i EU-valet men när allt rabalder kring herr Adaktusson satte igång drog jag öronen åt mig. Alltså, jag fattar att EN persons beteende inte ska vara avgörande för ens politiska val och även om jag hade svårt att smälta hans 22 röstningar mot abort, så fick jag däremot total härdsmälta när jag även insåg att han röstat för samvetsrätt: det vill säga; en gynekolog/barnmorska ska ha rätt att säga nej till att utföra en abort. Här kanske folk kan tycka att det inte spelar så stor roll, det finns ju många andra, men se på Italien t ex; de har samvetsrätt och 70% av deras gynekologer/barnmorskor vägrar abort, vilket leder till oerhörda konsekvenser för de kvinnor som väljer en illegal utövare.

Först tänkte jag att, okej, jag behöver ju inte rösta på just precis Adaktusson, det finns ju andra. Samtidigt var jag jefligt irriterad på att Ebba Busch Thor inte plockade bort honom ur partiet ögonaböj. Men, jag var helt på det klara med att KD skulle få min totala röst.

Tills jag läste på lite och såg att även Ebba är för samvetsrätt.

Hur man blev av med en väljare på 0,2 sekunder. //Monas Universum

Jag har känt till konceptet ”samvetsrätt” – det är väl vad den där ihärdiga barnmorskan Ellinor Grimmark härjat om, inte sant – inte inte ordet i sig.
Mona fick en intressant fråga i ämnet som hon svarar på i det här inlägget – för var går i så fall gränsen för Samvetsrätt?
Vad mer ska man kunna neka människor under förevändningen att man hävdar sin ”samvetsrätt”?
Socker? Fett? Kött? Alkohol?
Katrin Zytomierska hade nog kunnat gå riktigt bananas på sockrande människor under sin värsta LCHF-period, tror ni inte?

 

288 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Undra hur höga studieskulder en måste ha för att Adaktusson ska vara den som får en att inte vilja rösta KD…

  Svara

   Jag har jäkligt höga studieskulder men Adauktsson fick mig att inse att jag behövde rösta på ett parti långt från kd. Har tidigare röstat borgerligt i exakt alla val, men nu tänkte jag en extra gång och gjorde inte det. Det berodde inte enbart på honom, men han bidrog stort. Även om just han inte hade suttit denna gång.

   jag undvek också att rösta på mp eftersom Alice BK framstår som helt inkompetent. Trevlig och social, men vansinnigt pladdrig och okunnig. Har lyssnat på föreläsningar av henne innan hon gick in i politiken och hob gjorde samna intryck då

   Svara

   Jag är högskoleutbildad men kände samma sak. KD var ett alternativ som föll bort pga honom.
   Jag vet inte varför jag ”brinner” så för abortfrågan men tror det handlar om hur fel det känns att gamla gubbar ska bestämma över kvinnokroppar. Och all denna dubbelmoral som finns runt sex och graviditet. Om män tog sitt ansvar skulle inte ens så många aborter göras tror jag!

   Svara

    Spännande att tänka KD om man tycker dubbelmoral är jobbigt…

    Svara

     Saknar logik ang när är det ok att ta ett liv
     Sista havandeskapsveckan eller första året därefter?

     Svara

  En enskild individ måste kunna lita på att allmännyttan (polis, skola, vård osv osv) gör det som majoriteten i landet anser är det rätta.
  Anser 99% av landets innevånare att rätten till vård skall underbyggas av fantasier och sagor, ja, då är det inte mer än rätt att vi t ex slopar vaccin samt rätten till abort.
  MEN NU ÄR DET INTE SÅ.

  Det är en liten högljudd klick som härjar och får stöd från andra länder med mer bakåtsträvande styren.
  VI VILL INTE HA DET SÅ I SVERIGE
  Så D Så

  Svara

   Nä riktigt så funkar det inte. Vi har lagar och regler att förhålla oss till. När vården nu kan rädda ett spädbarn i vecka 22 så måste rätten till abort i samma vecka ifrågasättas. Ingen barnmorska eller läkare ska behöva kväva ett levande barn som ”aborteras” men kommer ut levande.

   Svara

    Som svensk abortlagstiftning är formulerad får inte ett livsdugligt (dvs som skulle kunna överleva utanför livmodern) foster/barn inte aborteras. Inga tidpunkter står utskrivna i lagen, skulle det gå att rädda barnen tidigare skulle den övre bortgränsen sänkas (den där man behöver tillstånd från SMER). Men sannolikheten för att man ska kunna rädda foster som föds inom tiden vi har för fri abort (18 veckor) är väldigt liten då fostrets lungor är LÅNGT ifrån mogna.

    Svara

     Vår svenska abortlagstiftning är från 70-talet. Av just den anledningen behöver den utredas och ses över. DÅ kunde inte foster överleva så tidigt. Idag kan de det.

     Svara

      För att foster är mer utvecklade nu än för 30 år sedan? Tjena. Om tio år ganska ungarna har skäggväxt och bolån när de föds också?

      Svara

       *kanske inte ganska. Blev för snabb pga irritation.

       Svara

       Eh eller för att man gjort medicinska framsteg sedan dess kanske?

       Svara

        Tror du missförstår Linnéa. Kanske med vilje. Enligt lag får foster som är livsdugliga på egen hand utanför livmodern inte aborteras. Når det gäller sena aborter så pratar vi om enstaka fall varje år, där fostret/barnet är så missbildat att det aldrig skulle överleva, oavsett vilka medicinska behandlingar man sätter in. Det handlar alltså om att avsluta en graviditet som aldrig kommer sluta med ett livsdugligt barn ändå. Anledningen till att det görs är att det för de allra flesta är helt olidligt och fruktansvärt att fortsätta bära på ett barn som man vet kommer dö.

        Svara

         Googla på artificiell livmoder för just för foster med underutvecklade lungor. Vi är väldigt snart där att även mycket små foster kan tas omhand utanför moderns kropp.

         Svara

          Det är fortfarande inte på egen hand

          Svara

           Ok. Så då är alla förtidigt födda barn som behöver kuvös inte heller bedömda som livsdugliga på ”egen hand”?

       Åh 🤦🏼 Kunskapen och VÅRDmöjligheterna är mer utvecklade förstår du väl.

       Svara

       Eh, nej, men sjukvården har utvecklats.

       Svara

        Men läste ni ens om hur abortlagstiftningen är formulerad?

        Svara

         Besvarar här uttalandet om att ”oh vad ni är korkade som tror foster är mer utvecklade nu än förr”. Tog ingen ställning i abortfrågan.

         Svara

       Men lol på er alla – utvecklingar inom vården spelar ju ingen roll för bedömningen om fostret är livsdugligt PÅ EGEN HAND.

       Svara

      Du vet väl att RUL är v18? Det är alltså då man kollar efter abnormaliser som trisomy 13. Man aborterar alltså inte livsdugliga foster.

      Majoriteten av Sveriges aborter sker innan v9. Att sänka gränsen gör ingen skillnad förutom att det skadar fler.

      Antar att det blir ni som tar hand om de barnen?

      Svara

      Eller så ser tittar man på statistik och konstaterar att antalet aborter efter v 18 är väldigt få och med det kan man även konstatera att diskussion kring abort inte har något annat syfte än att inskränka på kvinnans rätt till sin kropp framför ett outvecklat embryos rätt till ett potentiellt liv. Tycker man däremot att det outvecklade embryot har större rättigheter än kvinnan som bär det så får det stå för en själv men att komma och vifta med argument om sjukvårdens möjlighet att rädda prematurer, det är bara fjantigt. Säg som det är istället, du är emot abort punkt slut och stå för det!

      Svara

       Ja och folk borde läsa på om vilka sena aborter Socialstyrelsen ger tillåtelse till. Det handlar alltså inte om att man glömde kondom och inte har pallat boka tid för abort förrän i vecka 20. Det handlar om att det ska finnas ”synnerliga skäl” till aborten vilket ofta innebär grava missbildningar på fostret, mammans hälsa och i vissa fall även svåra sociala förhållanden.

       Svara

        Tack för nyansering! Precis så. 👌

        Svara

       Håller med dig, men vill bara påpeka att ett embryo är det bara till v. 10, därefter ett foster, efter 22 hela veckor ett barn.

       Svara

     Nej det överlever inte länge utan hjälp.. barnmorskan måste fortfarande sätta igång en förlösning, ta ut det levande lilla barnet och låta det självdö på en brits, sen slängs det i soporna. Det är ju väldigt humant… Detta gäller dom senare veckorna när abort fortfarande är helt lagligt och ok.

     Svara

      Slängs i soporna 🤦‍♀️

      Svara

       Ja? Inte begravs det iallafall, kanske slängs i komposten? Avfall blir det iallafall.

       Svara

        Det begravs självklart. Skärp dig! /barnmorskan

        Svara

         Varför begravs ett foster som aborteras?! Herregud ni barnmördare är ju inte kloka. Varför begrava något som ni hävdar inte ens är en människa?

         Svara

          Hej👋🏻
          Jag gjorde tex en abort i v 15 pga en grav missbildning ganska nyligen. Den begravdes och det kändes ju bra för mig och säkert för typ 99,9 % av alla aborter efter v. 12 som faktiskt är önskade graviditeter. Jag tackar för att Sverige inte är som du och dina gelikar vill ha det och att vara tvungen att gå vidare med en dödsdömd grav. Är nu gravid i v. 15 igen, friskt vad det verkar.

          Svara

          Därför att alla aborter inte är på grund av oönskade graviditeter. Det kan vara så att graviditeten i allra högsta grad är önskad men att graviditeten avbryts och fostret aborteras av medicinska skäl.

          Svara

          Jag begravde min katt när den dog, det är inte bara människor en kan begrava. Funkar även på embryon, foster och djur!

          Svara

         Det är inte sant….fostret bränns upp med allt annat biologiskt avfall.

         Svara

         Skärp dig själv! Barn som aborteras så sent av särskilda skäl begravs om familjen vill det. Resten blir avfall.

         Svara

          Vi begraver prick alla efter v 12. Om familjen inte har önskemål kremeras fostret och askan begravs omärkt.

          Svara

    Sprid inte osanningar. Fostren som aborteras kvävs inte av vårdpersonalen. Typisk retorik från abortmotståndare!

    Svara

     Jo de kvävs eftersom deras lungor inte är färdigutvecklade och barnmorskorna inte får ge dem den vård de behöver för att överleva. Min mamma är barnmorska så jag vet mycket väl.

     Svara

      När ska folk lära sig att det är helt, totalt, fullkomligt, IRRELEVANT för en diskussion mellan anyonyma bloggläsare att en själv eller ens mamma/pappa/sambo/barn jobbar med x eller lider av y.

      ”Min mamma är faktiskt retorikexpert så ni kan sluta tjafsa nu för ni har alla fel”.

      Svara

      Sluta bara!

      Din mamma är barnmorska. Det spiller inte över på dig. Ger dig ingen kunskap eller utbildning vi andra inte har i ämnet.

      För att anklaga någon för att kväva någon krävs en aktiv handling. Ingen vårdpersonal är skyldig till om ett foster dör för det föds utan förutsättningar för att leva.

      Att framkalla en abort är ingen aktiv mordhandling i Sverige. Lagen tillåter det och allt sker enligt den.

      Det finns ingen anledning att se över abortlagen i Sverige. Däremot finns det all anledning att se över våra moraliska och etiska riktlinjer för hur för tidigt födda barn vi ska rädda.

      Det är ingen hemlighet att väldigt för tidigt födda barn ofta får livslånga fysiska, psykiska och neurologiska problem.

      Ska verkligen alla missfall räddas? Finns det inte oftast en naturlig förklaring till många av dem?

      Hur mycket får det kosta i en tid där redan sjuka människor får vänta i månader på att få vård för livshotande sjukdomar?

      Nej, jag har inget emot att för tidigt födda får vård. Människor som inte kan bära sina graviditeter får hjälp osv, osv. Vi har bara inte ekonomisk möjlighet att driva allt.

      Låt bara abortlagen vara. Allt för många kvinnor har skadats/dött innan den!

      //Moa

      Svara

       På ALLT du skrev 👏👏👏👏

       Svara

       Moa❤️

       Svara

       Så nu ska människor med psykisk sjukdom mördad också för att de kostar samhället för mycket? Fräscht, moraliskt och typiskt abortförespråkare.

       Svara

        @Ni är en skam

        Skäms på dig!

        Ingen har nämnt något om att människor med psykisk skörhet inte få finnas!

        Alla får finnas, har samma värde och rättigheter. Alla!

        Lägg inte dina sunkiga feltolkningar i mitt knä!

        Finner knappt ord för vad jag anser om människor av din sort!

        Försvinn ur min åsyn bara!

        //Moa

        Svara

        LOL! Vart kom det där ifrån? Se över din argumentationsteknik innan du ger dig in i debatten.

        Svara

       This!!

       Svara

    Nu har vi fri abort till v 18 och inte 22. Därefter får en ansöka om tillstånd. Har du koll på vilka som söker tillstånd, vilka anledningarna är? Det handlar nästan uteslutande om foster med svåra skador som inte kommer att överleva oavsett.

    Svara

     Jag tycker också att det är lite skrämmande att dessa fåtal sena aborter får dominera abortdebatten. 2018 utfördes 84% av aborterna före vecka 9 enligt socialstyrelsen.

     Svara

      Samtidigt är det abortförespråkare som
      använder våldtäkt som yttersta argument 🙄

      Svara

    En abort som sker i vecka 22 sker inte för skojs skull, utan av medicinska orsaker.
    Ingen väntar med flit så länge innan en abort görs. Det är inte något man går igenom lätt och enkelt, utan risk för komplikationer. Man gör det bara om det verkligen behövs, och de fostren skulle ändå inte ha överlevt.

    Svara

     Men vi som är för abort använder ju abort som preventivmedel och gör helst fem om året…

     Svara

   Det är inte bakåtsträvande att kämpa för ofödda barns rättigheter. Snarare ni som är bakåtsträvande som inte ens vill att det ska utredas och forskas på ämnet abort. Det är ett etiskt dilemma att vården idag kan rädda barn i magen i vecka 21! Det är ett etiskt dilemma att allt fler väljer att avortera bort ”fel kön” dvs flickor. Det är ett etiskt dilemma att bebisar som aborteras fortfarande andas när de kommer ut, och barnmorskan tvingas lägga barnet i en hink eller diskho för att självdö.

   Svara

    Exakt ALLT det du just skrev är propaganda från anti-abortrörelsen och saknar bevis.

    Svara

     Eh va vad är det som saknar bevis? Att man kan rädda barn i vecka 21?

     Svara

      Jag tänker inte gå i debatt idag med någon från anti-abortrörelsen. Det är meningslöst eftersom som du inte kan ändra min åsikt och jag kan inte ändra din. Jag vill bara att andra som läser här ska ta allt som kommer från er med en gigantisk nypa salt och inte lita på något ni säger utan söka egen information från pålitliga, vetenskapliga källor.

      Tack för mig.

      Svara

       Anonym 06.39 – håller med dig var riktigt nära att låta mig provoceras. Läs på och fundera på vad den verkliga frågan är och varför nu?

       Svara

      Det är mig veterligen tyvärr endast ett fåtal barn man lyckas rädda i vecka 21, och då bortåt 21+5. ”Kan rädda” är väl därför lite av en överdrift, de första lyckas vården inte rädda. Till föräldrarnas förtvivlan, förstås. Dessutom, iom att svensk abortlag bara tillåter icke livsdugliga foster att aborteras finns det ingen krock i detta.

      Svara

     Men är ni alla så korkade? Hur tror du man aborterar ett barn i vecka 18? Genom att köra upp ett föremål i mamman o trasa sönder fostret o sedan skrapa ut det som i vecka 9? Nej… Man sätter igång förlossningen och sedan låter barnen självdö. Ni är skrämmande som tror det är nån antiabort myt. Det är vad det är.

     Svara

      Sen vill jag tillägga att jag inte är varken för eller emot abort, Jag är inte insatt i den frågan, men inte så oinsatt att jag inte ens vet hur en abort går till, som dom flesta av er inte verkar veta. Känns som ni på båda kanterna är ganska radikala, Antingen ska kvinnan få bestämma över sitt egna barn o abortera hen hur och när hon vill, eller så ska aborter vara olagligt oavsett anledning. Själv befinner jag mig i en gråzon.. Där jag förvisso tycker att aborter ska vara lagligt. Men att abortera ett friskt barn i vecka 18 är faktiskt inte humant, och argument som ” men dom flesta som gör sena aborter gör det av speciella skäl” är helt irrelevant för mig, för oavsett om få aborter sker så sent utan särskilda skäl så sker dom endå helt lagligt utan ifrågasättning fram till vecka 18. Å andra sidan tycker en del av mig oönskade barn inte ska behöva sättas till världen med tvång.. Ja det är en svår fråga o jag vet inte ens själv vad jag tycker.. Är som sagt inte jätteinsatt.

      Svara

       Nyanserat o klokt inlägg!

       Svara

      Och? Ser inga problem med det. Men det kanske du inte heller gör.

      Ett ofött barns rättigheter går inte före en kvinnas rättigheter. Så enkelt är det.

      Svara

    Det är farligt att sprida osanningar!

    Svara

    Nej, tillbaka till skolbänken med dig. Källhänvisning tack, särskilt på sista stycket om hur barnmorskor tvingas lägga barnet i en hink för att självdö. Vilket sjukhus i Sverige använder dessa metoder?

    Det vi däremot vet med fakta är att antalet aborter inte minskar bara för att man minskar rättigheterna till lagliga aborter. Istället leder det till fler olagliga alternativ med stor risk för kvinnans liv.

    Svara

    Men jag undrar en sak då.

    Om vetenskapen kommer så långt att vi kan rädda alla foster, och kanske till och med befrukta och ”föda” barn helt och hållet utanför en naturlig livmoder, menar ni att alla aborter ska förbjudas då?

    Det känns som abortmotståndarna ”kidnappar” vetenskapen lite.

    Svara

     Ja det är en rimlig utveckling.

     Svara

     Klart som fan abortmotståndare kidnappar vetenskap eller också andra argument, vad som helst, bara dem kan få igenom att kvinnor alltid ska föda barn oavsett vad kvinnor vill eller hur graviditet uppstått. Det viktigaste är ju vad DEM vill, de är såna egoister så man blir helt matt. Jag önskar att varje nitisk abortmotståndare också är beredda på att ta hand om alla oönskade barn, det är ju så viktigt för dem så måste dem ju också rimligen vilja ställa upp på det. Vad gäller detta med vården i dag kanske ”kan rädda alla foster” så är det fortfarande helt ointressant för den kvinna som genomgår abort vill ju inte ha barnet?! Eller vem menar dem ska ta hand om alla dessa räddade foster? Blir så fruktansvärt trött på alla dessa muppar som till varje pris ska försöka sätta sig över andra kvinnor, varför bryr de sig aldrig lika mycket om de män som också är med och skapar barn?? Samma jävla tugg år efter år från idioterna. Håll käft och försök lär er att ni inte bestämmer över andra människor.

     Svara

      Jag blir så trött på att man inte kan förstå att en abort inte är ett preventivmedel som ska brukas i tid och otid. Som om abort skulle vara en obetydlig upplevelse som inte sätter sina spår. Det kan göra jävligt ont att leva med vetskapen om att man har gjort en abort oavsett omständigheter. Det är alldeles för enkelt att göra idag med följden att många kvinnor ångrar sitt beslut och lever med stor sorg. Trasiga själar som ingen plockar upp och plåstrar om. En abort kan ge skador för livet både fysiskt och psykiskt. Vilket man sällan pratar om. Att värna om kvinnor innebär inte att uppmuntra till ett sexliv som leder till konsekvenser som skadar kropp och själ. Aborter ökar likt olika cancersorter som sprids via sex. Sånt jkla hyckleri att inte tala om den verkliga sanningen. Att lära unga kvinnor att ligga runt hur som helst utan ansvar och konsekvensanalys är sinnessjukt och skadar många fler. Givetvis ska det finnas möjlighet att göra abort men det ska självklart inte vara så enkelt och ansvarslöst. Att New York har lagstiftat om att abort kan genomföras ända fram till förlossningsvärkarna om kvinnan drabbas av panik och inte vill ha sitt barn talas det inte så mycket om. Skandal och rena kvinnoförräderiet att förenkla debatten på det sätt som görs!

      Svara

       Vad menar du med ”ingen plockar upp och plåstrar om”? Man erbjuds terapi i samband med abort i Sverige.

       Svara

        Det är långt ifrån alla som erbjuds stöd. En abort anses inte i de flesta fall ( finns givetvis undantag) vara ett trauma som behöver bearbetas utan en önskad behandling som är över när aborten är genomförd. Många är väldigt likgiltiga inför detta 7nim sjukvården. Vardag och inga konstigheter.

        Svara

        Alla blir inte alls erbjudna terapi i samband med en abort.

        Svara

       En graviditet och förlossning kan också ge men både fysiskt och psykiskt för livet, kan jag ju påpeka då.

       Svara

        Man plockas inte alltid upp kan jag meddela och plåstras om. Jag gjorde en abort för 10 år sedan som min mamma av olika andledningar tvingade mig till. Jag fick absolut noll stöd av vården . Jag gjorde denna abort i Stockholm på SÖS och än idag undviker jag det sjukhuset om jag kan få vård någon annanstans . Personalen var nonchalant noll stötande och jag har aldrig fått stöd igenom detta. Jag sörjer forfarande idag det som hände och det har satt spår och gör ont . Så bara för att vi bor i Sverige så funkar inte vården .

        Svara

         Du är långt ifrån ensam. Tusentals kvinnor kan vittna om likvärdiga erfarenheter. Det behöver talas mer om. För kvinnorna och respekt för deras upplevelser.

         Svara

         Så sorgligt att du inte fått/sökt hjälp på tio år.

         Försök via KRY att få samtalsstöd/remiss.

         //Moa

         Svara

          Jag har först på senare år förstått vart smärtan kom ifrån. I början var jag likgiltig ledsen och trött. Nu har jag inga problem med smärtan längre , men jag kan inte komma över det hela och jag blir fortfarande ledsen ibland. Men det är inget jag behöver ta med kry jag hade behövt ha någon som lyssnade och förstod då ( dels min mammas tvång men också att det var naturligt att vara ledsen ) men idag tänker jag på det då och då och det blev jobbigare när jag fick ett uteblivet missfall förra sommaren och det behandlades ungefär på samma sätt som aborten . Men vården fanns inte till för 10 år sedan och stöttade och det är sorligt.

          Svara

         Jag har fått ett stort trauma efter min första förlossning. Har bland annat en ptsd diagnos. Fick inget stöd efter förlossningen alls och när jag senare sökte hjälp via mvc blev jag nekad hjälp med att det var normalt, det var långa köer och andra som behövde hjälpen mer än jag. Efter många om och men där jag kämpade mig blodig fick jag träffa en fantastiskt duktig psykolog. Men det tog 1,5 år innan jag fick en diagnos. Tänker att all kvinnovård är eftersatt. Behövs snarare mer resurser till all kvinnohälsa oavsett om man gör abort, föder barn eller har andra problem.

         Svara

          💕 också helt galet. Jag upplevde min första förlossning som väldigt skrämmande samt att jag under förlossningen var övertygad om att jag skulle dö och den dödsångesten fick min man att börja gråta ( han gråter aldrig ) jag trodde aldrig att jag skulle få träffa min dotter, idag är hon 5 år. Så ja tyvärr nonchaleras mycket kvinnovård . Jag är glad att du till slut kom till en psykolog men att behöva kämpa för att få vård är vannsingt det är mer vården som ska plocka upp oss som har gått igenom traumatiska händelser inte vi som ska orka jaga dom.

          Svara

        Det är jag fullt medveten om och har fått erfara både en svår graviditet och abort.

        Svara

        Är fullt medveten om det då jag har erfarenhet av både en svår graviditet och smärtsam abort.

        Svara

       Obs! Aborter ökar inte i Sverige, varit ungefär samma tal sedan 80-talet(förutom tonårsaborter som minskar). 84% av alla aborter görs innan vecka 9 och 57% innan vecka 7. 370 aborter 2018 var efter vecka 18. Hälften av dem berodde på att fostret var för sjukt för att överleva. Att den siffran ökat något beror på att det finns större möjligheter att se missbildningar än för trettio år sedan.
       Dina svepande meningar om kvinnors sorg och trasiga själar? Jag sätter emot sekel av döda kvinnor som använt strumpstickor, dekokter etc.
       Och cancer som sprids via sex? Använd kondom.
       Bara tanken att andra, samhälle, män, andra kvinnor, ska lägga sig i andras kroppar är medeltida. Och, om du är kvinna: läs på i historien om den kamp vi kvinnor fått föra. Är du ung, fråga mormor/farmor hur de hade det. Vi fick fri abort 1975.

       Svara

       1. ”Abort brukas som preventivmedel.” Statistik på det, tack.
       2. ”Många kvinnor ångrar sitt beslut.” Statistik på det också, tack.
       3. ”Att värna om kvinnor innebär inte att uppmuntra till ett sexliv som leder till konsekvenser som skadar kropp och själ.” För det är kvinnans sexliv som är problemet med aborter? Hur skulle det funka tror du om männen slutade ligga runt? Undrar också om du med den meningen vill antyda att ett aktivt sexliv är fysiskt och psykiskt skadligt för människor? Eller kanske bara för kvinnor? För män måste ju få utlopp för sin libido. Annars blir de fysiskt och psykiskt sjuka, eller hur? [/ironi]
       4. ”Aborter ökar likt olika cancersorter som sprids via sex.” Statistik på detta, tack.
       5. ”Att lära unga kvinnor att ligga runt hur som helst utan ansvar och konsekvensanalys är sinnessjukt och skadar många fler.” Se punkt 3 för min åsikt om din åsikt visavi mäns och kvinnors sexliv.
       6. ”Att New York har lagstiftat om att abort kan genomföras ända fram till förlossningsvärkarna…” Ja, för svensk lagstiftning måste givetvis skärpas som ett resultat av vad en amerikansk delstat valt att skriva in i sin lagtext. Hör du inte själv hur absurt det låter?

       Svara

        Tesla, om du önskar statistik så går det säkert att finna en alldeles tillförlitlig sådan som talar för mina påståenden. De är liksom inga rymdtroll vi pratar om. Om du hade arbetat på en ungdomsmottagning och hört resonemanget kring aborter och hur vanligt förekommande det är likaså synen på sex hade din skeptism försvunnit omgående. Vilka tror du gör flest abort ? Våldtagna kvinnor , medelålders kvinnor, kvinnor som bär på sjukdomar och missbildade foster ? Valet av ordet preventivmedel går att diskutera men hade man inte sett abort som ett alternativ hade man nog varit ännu mer noga med att förebygga graviditeter. Vad är problemet med att vilja förebygga istället för att erbjuda abort hur som helst?? Att både slippa genomgå abort graviditet och få ett oönskat barn är väl såå mycket bättre än att behöva genomgå en abort som kan vara smärtsam på olika sätt. Debatten är inte nyanserad. Vill vi kvinnors bästa eller bara ge dem kortsiktiga nödutgångar.

        Svara

         Det är grymt stor skillnad på att förebygga (det görs förslagsvis genom obligatorisk och bra sexualundervisning i skolorna och tillgång till preventivmedel, mycket effektivt) att behovet av en abort uppstår och den retorik du för just nu, R. Att sänka gränsen för abort eller inskränka vad som är skäl nog för en abort leder aldrig, aldrig, aldrig till minskade aborttal. Det enda som händer är att antalet osäkra (livshotande) aborter ökar. Kvinnor har gjort abort i alla tider och det kommer inte att förändras. Fråga dig själv vad som är bäst; en abort som sker på sjukhus, under trygga och vetenskapligt baserade former med utbildad personal eller en abort som sker hemma på någons köksbord/i en gränd/hemma i badkaret med icke-sterila medel och sköts av i frågan outbildade personer. Vilket av alternativen tror du har störst sannorlikhet att leda till de psykiska och framförallt fysiska skador du pratar om efter abort?

         Svara

          Alltid lika intressant att se hur man blir tagen för en abortmotståndare för att man problematiserar abort och belyser andra perspektiv. Att förebygga borde vara det självklara fokuset då det innebär 100% mindre skada för kvinnor.

          Svara

         R – det är du som lägger fram påståendet så underbygg det gärna. Att googla runt på sådant som stödjer sin egna tes kallas filterbubbla och är inte alltid fakta.

         Svara

         Hur vill du förebygga? Genom att inte ”lära unga kvinnor att ligga runt hur som helst utan ansvar och konsekvensanalys”?

         Det är fantastiskt att abort finns så att vi kan ligga precis så mycket som vi vill utan att ha moderskapet hängandes över våra huvuden. Precis som män gjort i alla århundraden.

         Vill du så gärna förebygga oönskade graviditeter så får du jättegärna ta fram ett preventivmedel som ger 100 procent skydd. Men det låter inte som att det är det du vill. Det låter som att du vill lära tjejer att inte ha sex. Dvs kontrollera kvinnor.

         Svara

          Man kan ju alltid börja med att berätta sanningen och inte försköna. Skulle ju helst av allt vilja utrota kvinnan men det har du redan förstått…dumheter! Är det ngn som värna om kvinnors kropp så är det väl den som vill förebygga all form av lidande. Hur många aborter tror du genomförs pga en kille/ man som inte vill ha barn ? Abort- Kvinnans rättighet och vilja- långt ifrån alltid.

          Svara

           Fast du vill värna om kvinnor genom att lära oss att inte ligga runt. För då kan det bli barn.

           Det finns preventivmedel. Och det finns abort. Så jag tror vi klarar oss 👍

           Hur många kvinnor har inte fött barn/stannat i dåliga relationer ( för barnens skull), gift sig pga graviditet?

           Alldeles för många har varit där, är där, på väg dit. Kvinnor i hela världen, tro mig!

           Min mamma gifte sig pga av graviditet, hennes mamma adopterade bort sitt barn, ung, rädd och så ensam.

           Kommer jag från en släkt med ” lössläppta” kvinnor… Hoppas jag verkligen! 😘

           Nej, normal familj och min uppfattning är att de flesta som börjar rota i sin mamma/mormors generationer kommer hitta en hel del ”oäktingar”. Så mycket lidande.

           Dit ska vi inte tillbaka!

           Att det liggs när hormonerna ” dansar samba i kroppen” är inget nytt, inget fel och bara härligt. Skammens tid är förbi! 💃🏼

           Ingen skam för sexande, ingen skam för aborter eller unga, ensamma graviditeter!

           När kvinnorna själva får välja! ❤️

           //Moa

           Vad är det för ”sanning” du menar att man inte berättar?

         Kastrera alla män så behöver vi inte oroa oss för att bli gravida, eller våldtagna 👍🏻

         Svara

       Vakna till nu!

       Nu tar vi hand om oönskade graviditeter och samtalsstöd finns. Du är felinformerad! Hur ställer du dig till dessa, för dig nya uppgifter?

       Ja, det finns de som utnyttjar möjligheten till abort. De är väldigt få och utgör ingen samhällsfara, så vad har du och jag med det att göra?

       Din sten måste ligga djupt ner i marken. Det vet väl varenda människa att du tex inte är skyddad av Gardasil om du tidigare haft könssjukdom.

       Jag har svårt att förstå att du som själv är kvinna är så livrädd för sex och verkar tro att det är roten till allt ont. Trams!

       Härligt med sex ju! Härligt att mina barn, oavsett kön kan bejaka sin sexualitet, likaså säga nej till den osv, osv.

       Eller på något sätt… Verkar du överdrivet intresserad av sex, men bara andra kvinnor sex? Märkligt… Hur berörs du av den egentligen?

       //Moa

       Svara

        Jag vaknade till den dag jag själv genomgick en abort med allt vad det innebar och insåg vilken jävla lögn det är. Vi kvinnor är inga robotar utan biologiska emotionella varelser där ett liv betyder något. Jag är inte på något sätt emot abort men jag ogillar att man förenklar upplevelsen av den. Frågan ska behandlas och lagstiftas med stor försiktighet.

        Svara

         Men visste du inte det innan aborten? Märkligt!?!

         Du förstår att din beskrivning visar på en väldigt omogen/okunnig kvinna?

         Hur kan man inte fundera på hur man kommer må innan/efter/långt efter?

         Även de som inte känner någonting alls efter har funderat innan.

         Så det ligger nog mest hos dig själv, inte allmängiltigt.

         //Moa

         Svara

          Vill man läsa in och missförstå saker så gör man. Kan du endast föreställa dig ett scenario dvs att jag inte förstod vad jag gav in på. Du har ju överhuvudtaget inte någon aning om situationen men man brukar kunna tänka och utgå från flera perspektiv och omständigheter. Omogen och okunnig är ju din tolkning av mina meningar och visar nog mer på din bristande förmåga än min. Jag visste vad jag gjorde praktiskt och
          medicinskt men som med alla andra situationer man ej upplevt tidigare visste jag inte hur jag skulle hantera eller må efteråt. Det var ett svårt beslut och jag förstod givetvis att det skulle påverka mig men inte hur mycket eller på vilket sätt. Upplevde det som mycket mer primitivt och ”fysiskt” än vad jag trodde. Av andra berättelser och pga det nonchalanta synsättet vad gäller abort trodde jag nog att det skulle vara enklare att hantera efteråt. Samtal med terapuet ,som jag själv tog kontakt med, berättade att hon mött många kvinnor som gjort abort och mådde dåligt av det på olika sätt.

          Svara

           Oj då! Öm tå?

           Känner inte alls igen nonchalans i diskussioner om aborter bland kvinnor jag prata med. Snarare tvärt om.

           Olika erfarenheter, helt enkelt?

           //Moa

         ”Vi kvinnor”… Du kan inte tala för allas upplevelse, lika lite som jag kan det. Ja, det är fruktansvärt dåligt att vården missar att följa upp med bra stöd för de som känner att de behöver det. För min del kände jag inte att jag behövde något terapisamtal när jag erbjöds det. Fokus bör då ligga på att styra upp stödet i samband med aborter, inte att skambelägga personer som genomgår dem och försöka försvåra tillgången till dessa (vilket är det du gör). Stödet efter en abort med en trådgalge är säkerligen ännu sämre.

         Svara

         Det är fortfarande din och bara din sanning.
         Jag vaknade till en dag flera år efter min abort och insåg att min skam och dåliga samvete till 100% berodde på att det förväntades vara ett svårt och komplicerat beslut med emotionella följder.
         Det var det inte. Den aborten var 100% rätt och riktig.

         Svara

          Ja och du har rätt till din upplevelse precis som jag hat rätt till min. Jag har på intet sätt sagt att jag vill skuldbelägga kvinnor och det gör jag inte heller. Däremot vill jag nyansera debatten och visa på andra perspektiv. Av alla inlägg och kommentarer här är det inte många procent som tar upp det. Varför slå upp redan öppna dörrar. Kvinnor har rätt till abort och ska ha rätt till abort men man bör alltid ifrågasätta och förbättra.

          Svara

       ”Att värna om kvinnor innebär inte att uppmuntra till ett sexliv som leder till konsekvenser som skadar kropp och själ.”

       Wow. Bara… wow. Tänker du dig att män ska få samma icke-uppmuntran då eller är der bara kvinnor som inte äger sin kropp och sexualitet?

       Svara

        100% av alla oönskade graviditeter är orsakade av män.
        Att spara en liten sats till barnalstrande bruk och sedan obligatorisk sterilisering för männen är en lika logisk (mer logisk) lösning om man har 0-vision för aborter.

        Svara

        Nu berör jag kvinnor och abort. Att du automatiskt gör en koppling till att jag skulle tänka annorlunda om män visar på din fördomsfullhet och ett vanligt förekommande argument som inte är särskilt genomtänkt utan mer som en motattack i brist på eget tänkande. Men svar på din fråga , män har utan undantag alltid lika stort ansvar som kvinnor vad gäller sexuellt umgänge. Att vara begränsad och att ta ansvar är två skilda saker.

        Svara

         Du pratade om kvinnors sexualitet!

         Så visst är du medveten om vad du skriver och vad du ville förmedla!

         //Moa

         Svara

          Jag är absolut medveten om vad jag vill förmedla och det är att det debatten är komplex och att det finns många perspektiv och omständigheter att ta hänsyn till. Abort är inte en kvinnlig orgasm utan en rättighet som ska utövas vid rätt tillfälle på kvinnans villkor. Man bör prata om allt som rör kvinnan och inte försköna , måla upp en massa föreställningar eller spy ut sig en massa floskler och propaganda som inte gynnar kvinnor på sikt. Män och kvinnor har lika stort ansvar. Och abort ska absolut vara tillåtet. Mer förståelse och mindre förakt mot alla kvinnors upplevelser.

          Svara

         Men det är ju just det – män kommer aldrig in i bilden när ni ska tala om ”kvinnor och abort”. Män står för halva situationen så hur ska du begränsa deras rätt till sin kropp, deras sexualitet? Vad är deras ansvar? Hur ska de bestraffas? Vilka är deras skyldigheter? Innan och efter att det oönskade barnet kommer till världen?
         Hur kvinnan bestraffas vet vi – hon måste bära ett oönskat barn i 9 månader, gå igenom en förlossning och ta hand om ett barn hon inte vill ha.

         Och hur ska samhället ta hand om det oönskade barnet? Ska kvinnan ersättas för inkomstbortfall? Får barnet gratis förskola? Står samhället för de extra utgifter barnet kommer kosta kvinnan?

         Ni vill kontrollera kvinnor. Det är det enda ni vill.

         Svara

          Kan gärna diskutera män. Män har lika stort ansvar som kvinnan vid sexuellt umgänge. Men hur många kvinnor tror du inte gör abort pga att mannen vill det och ser det som ett ypperligt sätt att slippa ta ansvar. Hur mår kvinnan då? Abort – kvinnans rättighet och vilja- inte alltid. Det bästa för kvinnan är att man satsar förebyggande så att hon ej behöver gå igenom en oönskad graviditet och inte heller en abort.

          Svara

         hahahahaha, konstigt då att ni abortmotståndar-fanatiker ALDRIG nämner männens del. Ni fördömer ALDRIG mäns del i det hela. Ni bara babblar om att kvinnor är lösaktiga, använder abort som preventivmedel ( ni fattar inte ens att preventivmedel är något som ska HINDRA graviditet, vid abort är ju graviditeten ett faktum?? ) och sedan svamlar ni vidare om Gud, godhet och allas lika värde blablalba. Ja, alla är lika värda. Utom kvinnan som det berör. Hon har tydligen inget att säga till om. Fyfan för er.

         Svara

          Så lätt man kan missförstå om man vill. Män och kvinnor har lika stort ansvar. För att minska lidandet för kvinnor bör man arbeta för att förebygga aborter. Abort ska självklart vara tillåtet.

          Svara

           Jaså du säger det? Varför diskuteras då aldrig män i frågan om aborter, dvs icke önskvärda graviditeter? Av snacket att döma så låter det som om kvinnor helt på eget bevåg lyckas bli oönskat gravida och ska därmed skammas och kontrolleras. Hur menar du att abort ska förebyggas? För även med preventivmedel så kan graviditet uppstå. Då återstår bara avhållsamhet, alltså inte vaginalt sex som enda metoden. Det är det som du förespråkar helt enkelt? Visst, så länge du anser att karlarna ska hålla i sin byxsnok också så.

           Igen, MÄN är ju den stora gemensamma nämnaren vid samtliga oönskade graviditeter.

           Borde vara lika självklart att se på lösningar där det är männen som får ta konsekvenserna för detta om man nu verkligen på riktigt tycker att inga aborter ska genomföras, på bekostnad av nulevande människors rättigheter och autonomi.

           Jaha, jaså nej? Inte det?
           Då är det ju egentligen bara kontrollerandet och skammandet av kvinnor som är ert verkliga mål.

       Ingen ser abort som ett preventivmedel. Ett preventivmedel förhindrar graviditeter, en abort genomförs när personen redan ÄR gravid.

       För övrigt är det en förbannat uppförstorad lögn från antiabortorganisationer att folk ser det som ett enkelt ”preventivmedel” .

       Svara

        Lika uppförstorad lögn som att abort under alla omständigheter är den enda rätta utvägen och bara av godo.

        Svara

         Det är varken sanning eller lögn, utan upp till varje berörd kvinna att bestämma. Bestäm du över din kropp så ska jag ta ansvar för vad som är rätt för mig!

         Svara

         Så det är bättre att det föds en massa oönskade barn?

         Svara

         Men vem uttrycker sig om abort som du påstår?

         Svara upp för din åsikt istället för att bevisa att du är en idiot gång efter annan!

         //Moa

         Svara

       Hade du genomgått en abort hade du varit medveten om exakt hur fel du har.

       Svara

       Men snälla rara lilla idiot; ingen har påstått att man inte skulle kunna få problem fysiskt/psykiskt efter abort. Men tror du svaret på det är att alltid genomgå graviditeten? Föda barnet? Flytta till Alabama, verkar som du skulle stormtrivas där. Du kan ju alltid stå och skrika fanatiskt utanför abortmottagningar.

       Svara

        Har inget gemensamt med de abortmotståndare du nämner men utifrån din retorik om att kalla andra för idioter skulle du passa alldeles utmärkt med ett sådant plakat i handen. Öva på att tänka flera tankar samtidigt. Man kan vara FÖR abort och samtidigt ifrågasätta och se ur flera perspektiv. Kvinnoförakt är det enda jag ser här i det här kommentarsfältet. Förakt mot kvinnor som tänker annorlunda och ren idioti när man inte vill förbättra kvinnohälsovården genom att nyansera debatten kring abort och tänka utifrån alla kvinnors perspektiv och situationer, omständigheter osv.

        Svara

         Det är inte jag av oss två som sitter och slänger sig med uttryck som ”Sånt jkla hyckleri att inte tala om den verkliga sanningen. Att lära unga kvinnor att ligga runt hur som helst utan ansvar och konsekvensanalys är sinnessjukt och skadar många fler.” eller att aborter ökar mer än cancer och annan totalt bullshit.

         Svara

          Nu skrev jag ju inte att abort ökar mer än cancer. Inser för varje kommentar jag får att det är totalt meningslöst att diskutera med någon som vare sig läser rätt, tar sig tid eller har förmågan att förstå mina ord och dess mening. Läs om och läs rätt och försök åtminstone förstå..även om det för dig är svårt. Tack o hej!

          Svara

           Jag har läst precis varenda grej du skrivit, allt är motsägelsefullt, dubbelmoral, en massa hitte-på skit och skammande. Din mening om att ” lära unga kvinnor att ligga runt” säger precis ALLTING om vilken typ av person du är. Så fruktansvärt obehaglig.

       Jag har gjort två aborter helt utan men. Var inte värre än att få mens om jag ska vara ärlig. För övrigt är det inte bara kvinnan som ligger, det är en man inblandad också sen går det inte att jämföra svensk lagstiftning med amerikansk då dom följer sin konstitution på ett sätt som saknar motstycke i Sverige.

       Svara

        Ja, precis som tusentals andra kvinnor har du genomgått abort utan men men lika många har men efter sin abort. Vad är problemet med att jag tar upp dessa kvinnor ? Hur kan man bli upprörd över det och se det som ett hot ? Är det bara vissa kvinnor vi ska värna om ? De som reagerar och tänker som en själv ?

        Svara

         Är det att vissa får komplikationer ett argument MOT abort så har ju sjukvården i stort ett problem.
         Känner fler som fått komplikationer av antibiotika än av abort, ska vi sluta med det då?
         Andra behandlingar, knäoperationer har ganska hög andel som inte blir bra – vi bara slutar operera då?

         Svara

         Frågar igen: Vem eller vilka diskuterar hur man mår efter en abort?

         De som nämner sin egna abort är väldigt tydliga med att det är egen upplevelse. Inte hur andra ska uppfatta det.

         Alla upplevelser är väl individuella och kan, per automatik inte vara fel. Inte din heller!

         //Mos

         Svara

       Oj, var ska jag börja.. För det första, vem anser att abort är ett preventivmedel? Vore väldigt intressant att se någon form av källhänvisning där kring hur många som gör abort istället för att använda preventivmedel. För det andra, det är ju fint att du bryr dig så mycket om kvinnor som har gjort abort och deras psykiska hälsa efter ingreppet, men det vore väldigt intressant att se källa på påståendet om psykisk och fysisk ohälsa efter abort. En abort, särskilt en tidig abort under kontrollerade former, är INTE riskabelt för kvinnors fysiska hälsa. För det tredje, att vara gravid är i sig att utsätta sig för risker, särskilt med tanke på hur mödravården ser ut i stora delar av världen. Sedan är det så att oavsett om abort är lagligt eller inte så väljer miljontals kvinnor världen över att avbryta graviditeter (enligt WHO, som i alla fall jag litar på), och frekvensen påverkas inte i någon större utsträckning av om det är lagligt eller inte. Konsekvenser blir att många dör eller får leva med skador efter misslyckade aborter. Att helt bortse från hur verkligheten ser ut och bara utgå från sina egna principer och sin egen moraluppfattning är förstås en hållning man kan ha. Men det är i mina ögon fruktansvärt cyniskt och allt annat än pro-life, eftersom man inte alls bryr sig om kvinnors hälsa och liv.

       Svara

       Ursäkta men man måste vara två för att ”ligga” runt. Man blir sällan gravid utan spermier. Kanske behöver männen bära en del ansvar i detta också. Inte bara kvinnor som är utan ”konsekvenstänk.” Fy vilken märklig människosyn!

       Svara

      Läste så sent som igår att Alabama och Georgia, som har de mest restriktiva abortlagarna i USA, också är de stater med ”highest infant mortality rates”. Inte sällan hänger det ihop med begränsad möjlighet till vård för kvinnor. Så det här med att abortmotståndarna säger sig värna allt liv är inget annat än f-t hyckleri. Man förhindrar inte aborter genom att införa förbud. Man förhindrar bara lagliga aborter och sätter istället kvinnornas liv på spel.

      https://www.nbcnews.com/health/womens-health/states-pushing-abortion-bans-have-higher-infant-mortality-rates-n1008481

      Svara

    Maj, det är extrem bakåtsträvande att tycka att kvinnan inte har rätt till sin egna kropp!

    Svara

    De flesta sena aborter utförs för att fostren har svåra skador och inte kommer att leva länge efter födseln. Vad är det för mening med att tvinga en kvinna att fullfölja en graviditet och föda för att det ska dö sen? Sena aborter är tragiska men medicinska begrundade. Det är inte kvinnor som ”hoppsan glömde fixa abort tidigare”.

    Svara

    Jag hade nog accepterat abortmotståndare om dom var lite mer moderna och jämlika i sin analys. Nu är det bara konservativt svammel. Kom med något nytt förslag på hur man ska få ner antalet oönskade graviditeter och inte dom vanliga mossiga som kokar ner till att inskränka på aborträtten och kvinnors rätt till sina kroppar.

    Jag har ett förslag; vad sägs om att alla könsmogna individer får åka till farbror doktor och skörda lite känd eller och sedan genomgå en sterilisering. När man sen vill skaffa barn får man glatt knalla iväg till farbror doktor och göra lite IVF. Ting, tjang, tjoff inga oönskade graviditeter och med största sannolikhet inga aborterade foster.

    Svara

     *skörda lite könsceller

     Svara

     Eller så räcker det med att alla män tvingas göra vasektomi. Den är ju reversibel när de väl vill ha barn.

     Svara

      Så de ska inte ha rätt till sin egen kropp?

      Svara

       Får de väl? När det är dags skjuta skarpt syr man ihop maskineriet igen? Typ som kvinnor som tar it spiral

       Svara

        Obs! Är inte helt säker på att jag minns rätt, men är det inte 50/50 att man kan göra om en vasektomi och mannen ”fungerar” igen? Jag bryr mig inte nämnvärt om männen egentligen, blir mörkrädd över vissas 1800-tals åsikter här inne, men ville bara tillägga det 🙈

        Sen, den dagen en abortmotståndare blir våldtagen och gravid… Kommer den vilja behålla barnet då? Vi kan dra det ännu längre, det är en incest-våldtäkt. Abort eller inte? Låt oss kvinnor vara 😠😠

        Svara

         Frys in sperma från alla män och sterilisera sen. Den dagen mannen och kvinnan gemensamt vill ha barn så får de inseminera hans sparade spermier. Så slipper kvinnnor oroa sig för att bli oönskade gravida om de inte får genomgå abort.

         Nej just det… det vore ett övergrepp på _männens_ fria rätt till deras kropp..

         (Tim Murphy är en aktiv abortmotståndare som uppmanade sin älskarinna till abort när hon blev gravid. Så mycket var det fostrets liv värt..)

         Svara

       100% av alla oönskade graviditeter är orsakade av män.
       Att spara en liten sats till barnalstrande bruk och sedan obligatorisk sterilisering för männen är en lika logisk (mer logisk) lösning om man har 0-vision för aborter.

       Svara

        Fel. De är orsakade av att män och kvinnor knullar utan skydd. Stay in school.

        Svara

         Även med skydd. Eller vilket skydd menar du är 100% säkert?

         Svara

         Nej, det är inte fel. I 100% av fallen är en man involverad.
         PS blev gravid med skydd – ”det säger alla” var vårdens bemötande.

         Svara

         Enbart kvinnor som knullar utan skydd ger inga oönskade graviditeter, nej.
         Det är MÄN som orsakar ALLA oönskade graviditeter!

         Svara

      Nej det är inte jämlikt. Ska det vara någon så ska det vara alla.

      Svara

     Att ifrågasätta abort och att vara abortmotståndare skall inte förväxlas eller buntas ihop. När den medicinska utvecklingen går framåt och man kan rädda barn allt tidigare bör man se över tidigare lagar och synsätt. Att INTE göra det är gammelmodigt och trångsynt och inget intelligenta sofistikerade mskor pysslar med.

     Svara

      Ditt sätt att argumentera för din sak tyder inte på att du skulle vara särskilt intelligent och/eller sofistikerad.

      Svara

       Vad nu detta hade med mig att göra ? Jag påstår inte att det är jag som ska pyssla med dessa frågor och lagstiftningar. Men om man inte kan skilja på sak och person som du uppenbarligen inte kan och måste gå till någon form av härskarteknik/ personangrepp ja då behöver ju inte jag förklara vem som är mer sofistikerad än den andra. ( Eftersom du nu kände dig kränkt och fick ett behov av att hävda dig i förhållande till mig och dessutom läste inte saker i inlägget som inte fanns där så är det du som bär dumstruten här…om du skulle missförstå igen )

       Svara

      R du vart gammalmodig och trångsynt i exakt samma stund som du yttrade ”Att värna om kvinnor innebär inte att uppmuntra till ett sexliv som leder till konsekvenser som skadar kropp och själ. Aborter ökar likt olika cancersorter som sprids via sex. Sånt jkla hyckleri att inte tala om den verkliga sanningen. Att lära unga kvinnor att ligga runt hur som helst utan ansvar och konsekvensanalys är sinnessjukt och skadar många fler”

      Svara

    @Maj

    Exakt vad ska man forska på, som inte redan är gjord?

    Det finns ingen anledning att forska och rota i fungerande lagar.

    Vart finner du stöd för att flickfoster, i högre utsträckning aborteras i Sverige? Blandar du inte friskt info om konsekvenserna med enbarnspolitiken i Kina som startade på 70-talet?

    Är aborterade foster som andas ett stort problem verkligen? Svårt att tro annat än att du fabulerar med tanke på tillgänglig abortstatistik.

    Hur tycker du aborterade foster ska hanteras?

    För mig är det självklart att de hanteras som annat avfall från människor. De slängs och bränns.

    //Moa

    Svara

     Ovanför hade en ”barnmorska skrivit att fostren självklart begravs. Hur ska ni ha det egentligen?

     Så om någon forskat på något redan så ska man inte forska mer? Då kommer vi ju aldrig framåt. Ska vi ge upp helt?

     Svara

   Med fantasier och sagor menar jag såklart allt som rättfärdigas och underbyggs med det klassiska ”in the name of Gooood”.
   Jag är såklart för forskning samt demokratiska beslut.

   Svara

    Helt rätt! Vi kan inte låta viktiga beslut i samhället grundas på moralen i en sagobok eller godtycklig tolkning av denna sagobok.

    Svara

     Varför ska inte viktiga beslut grundas på moral? Ska de grundas på vetenskap? Eller på abortförespråkares känslor?

     Svara

      Läs resten av meningen, så ser du att det står att viktiga beslut inte ska grundas på moralen i en sagobok. Inte att moral inte har med saken att göra alls.

      Svara

       Men om nu moralen i sagoboken är vettig så finns det ju ingen anledning att förkasta den bara för att den råkar finnas i en sagobok. Många sagoböcker behandlar moraliska dilemman.

       Svara

        Då tycker jag vi hellre ska basera våra lagar på en annan sagobok:
        ”Man skal ikke plage andre,
        man skal være grei og snill,
        og for øvrig kan man gjøre
        hva man vil.”

        Svara

      Vems moral?

      //Moa

      Svara

      Moa helt enig vems moral?
      R den skrift du syftar på har inte uppdaterats det senaste årtusendet.

      Svara

       Nu syftar jag inte på en enskild skrift. Åter igen så antas det en massa.

       Svara

   helt ärligt, vi behöver inte mer människor på planeten, låt dom som vill göra abort göra de. hur ska svårt ska de vara att sluta lägga sig i vad andra människor gör med sina egna kroppar.

   Svara

    Då tycker du att en förälder har rätt att mörda sitt spädbarn också? Eller var tycker du gränsen ska gå? Vid dagisålder? Tonåren? Innan man är myndig?

    Svara

     Snygg halmgubbe.

     ”Sina egna kroppar”, skrev hon klart och tydligt.

     Svara

     🤦‍♀️

     Svara

     Hahahahaha herregud. Tillbaka till skolbänken med dig 😂

     Svara

     Ja alltså hade samhället haft den moralen att det var okej att döda icke-myndiga barn exempelvis så ja. Det är ju liksom att vissa samhällen etiskt och moraliskt kan försvara dödsstraff och andra inte. Allt handlar om vilka normer som finns i samhället.

     Svara

      Moralen i samhället är inte skriven i sten. Allt kan ändras. Därför det är viktigt att tänka längre än näsan räcker.

      Svara

       Javisst så är det, min moraliska kompass säger mig däremot att det är värre att ta livet av vuxna individer som är någons vän, son, dotter, partner, kollega, osv osv än att abortera icke fullt utvecklade embryon som faktiskt inte har åstadkommit något alls.

       Svara

        Vilket vi indirekt kan göra då vi kan neka att donera blod och organ även om mitt organ skulle vara det enda som kan rädda min döende syster/pappa/granne/whatever. Och trots att det råder blodbrist och sjukhusen skriker efter blod så kan jag vägra att ge av mitt fullt friska och dugliga blod. Den fulla rätten till vår kropp har vi, att vi kan neka en annan vuxen människa livet.

        Svara

         Ja så kan man absolut resonera, vad gäller blod- och organdonation så har samhället kommit överens om att individen har rätt att bestämma i just donationsfrågan, konsekvenserna av det är enligt mig inte att man indirekt har ihjäl personen i behov av en donation utan denne dör pga medicinska skäl som sjukvården inte kan bota, precis som många andra sjukdomar som är svåra att behandla.

         Svara

     Och var tycker du att gränsen ska gå för hur mycket av sin kropp en kvinna äger? Är det så att jag blir statens ägodel sekunden jag är gravid? Då slutar jag fatta egna beslut? Är det moraliskt riktigt?

     Hör ni själva hur antifem ni är? Hur bakåtsträvande?

     Svara

  KD var/är heller inte för samkönade äktenskap. Begriper inte vad det bakåtsträvande partiet gör i en regering 2019. Men visst; de är Kristdemokrater så…Och återigen tycker jag att jag får rätt i att religion bara ställer till med skit.

  Svara

   Källa på det?

   Svara

    Källa på att religion bara ställer till med skit: världen

    Svara

    Det stod under ”vad partiet vill ” angående samkönade äktenskap i Eu-valet

    Svara

   Kristdemokraterna förespråkar en civilrättslig registrering som är lika för hetero- och homosexuella par. Därmed skiljer man på den rättsliga ordning som staten ska reglera och kyrkornas ceremoni. Förslaget har sin grund i förhållandet att kyrka och stat numera är åtskilda och innebär att myndighetsutövningen i detta sammanhang förbehålls staten. Rent praktiskt innebär det att alla par som vill gifta sig går till en myndighet, exempelvis skattemyndigheten, och registrerar det juridiska förbundet. Därefter inramar varje par giftermålet på det sätt som de själva önskar.

   Svara

    Så homosexuella ska alltså få inrama sitt giftemål i kyrkan?

    Svara

     Det är upp till varje kyrka. Blir nog svårt i moskeer till exempel, men den moske som vill utföra samkönad vigsel får ju göra det. Svenska kyrkan är ju en del av hbtq-rörelsen så där är det nog inga problem. Staten och kyrkan är och ska vara åtskilda.

     Svara

   Håller med, de hör inte hemma i regeringen och har heller inte varit med i en regering sedan 2014!

   Svara

   Håller med, de hör inte hemma i regeringen och har heller inte varit med i en regering sedan 2014!

   Svara

   Kd var också emot att samkönade par skulle få adoptera.

   Svara

    Ja, och Ulf Kristersson skrev brev till givarländerna, runt 2000-2001 för att samkönade par äntligen skulle få rätt att bli prövade för adoption i Sverige.

    Ulf Kristersson var ordförande i Sveriges största Adoptionsförening då. Adoptionscentrum, hela styrelsen gick bananas och skickade ut förfrågan/information till givarländerna ( barnens födelseländer) varpå ett flertalet länder avslutade samarbeten med Sverige eller förbjöd ensamståendeadoptioner. I flertalet länder, var det då förenat med dödsstraff att vara homosexuell!

    Rena rama idiotin. Sen när brukar man skicka runt förfrågan till andra länder när man ska ändra lagen i ett land?

    Hur som, homosexuella vann. Sen dess prövas alla med samma värdegrund inför adoption. ❤️👍🏼

    UK kanske har ändrat sig i frågan, men den hämnd/maktcirkus han ställde till med då glömmer jag aldrig!

    Får rysningar varje gång jag ser honom! 🤢

    Där satt han med sina två barn från annat land. Nöjd och belåten medans jag tröstade gråtande, rädda, utmattade väntande vänner. De fick, de barn de skulle ha, det blir rätt till slut. 💕

    //Moa

    Svara

   KD sitter inte i regeringen.

   Svara

   Läs på, läs rätt. Detta skvaller om KD är absurt och har ingen substans.

   Svara

    Ge källor som motbevisar påståendena då?

    Svara

  Har verkligen svårt att se hur en kan rösta på kd, just iom dessa frågor. Jag har en liten dotter som blev till genom insemination, något som kd inte tycker ska vara tillåtet. Jävla skitparti!!

  Svara

   Så när någon inte delar dina åsikter blir du sur? Moget.

   Svara

    Sur är nog fel ord, snarare frustrerad. En behöver absolut inte dela mina åsikter men inom såhär viktiga frågor blir jag ledsen över att människor är så bakåtsträvande

    Svara

    ….men blöhööö,- för det är ju precis vad saken handlar om- att inte dela åsikter. Nej, varför ska man stödja partier vars åsikter inte passar en? Ge mig ett enda skäl till det. I övrigt så är det otroligt fånigt att år 2019 inte kunna se andra vägar till att bli förälder än vanliga vägen så att säga. Begriper inte alls upprördheten av insemination, vad exakt är det som är så hemskt tro??

    Svara

     Vem är upprörd över insemination?

     Svara

      Det enda som jag vänder mig emot är att staten ska bekosta inseminationer.

      Svara

       Är du emot att staten ska bekosta ivf också? Jag gjorde dock min insemination i Danmark och betalade själv så du behöver inte bekymra dig om just mitt fall iallafall

       Svara

        Ja, varför inte egentligen. Infertilitet är väl ingen sjukdom och barn är ingen mänsklig rättighet så… Antingen släpper man alla spärrar och ger folk allt dom vill ha, som större bröst, barn och plutmunnar, eller så begränsar man sig till att endast behandla sjukdomar och kroppstrauman.
        Dessutom vänder jag mig emot att vissa får hjälp med sin infertilitet och andra verkar inte få det, som dom med downs syndrom t.ex.

        Svara

         Jodå, enligt WHO klassas ofrivillig barnlöshet som en sjukdom och sedan vore det väldigt, nej JÄVLIGT skönt ifall de som bevisligen aldrig varit i träsket med IVF, fertilitetsutredningar mm bara kunde HÅLLA KÄFT. Ni har ingen aning om hur det är eller hur fruktansvärt man mår. Så respektlöst att sitta och snacka om det då. Håll bara tyst och ägna er åt annat som ni har mer förstånd till.

         Svara

          Noup, jag tänker inte hålla käft. När det kommer till samhällsfrågor och gemensamma resurser så har alla rätt att yttra sig. Ingen har pratat om just dig och dina upplevelser. Det är inte ens relevant i diskussionen. Antingen är det en rättighet att få barn och då ska den gälla alla, eller så är det inte det och då får man skaffa dom på egen hand och på egen bekostnad. Det finns massor av sjukdomar och åkommor som inte behandlas och bekostas genom välfärden. Min rosacea t.ex. Och jag anser inte att infertilitet är en sjukdom ens. Annars borde alla män med downs syndrom klassas som sjuka då dom är infertila, och då borde man sannerligen ge dom vård för att kunna bli föräldrar om dom vill ha barn. Jag har en känsla av att varken kvinnor eller män med DS får fertilitetsbehandlingar i Sverige.

          Svara

           Fast nu gällde det främst ditt påstående om att infertilitet inte är en sjukdom, det ÄR det. Du kan såklart fortsätta tro det men fakta talar emot det. Varför du blandar in folk med Downs syndrom har jag ingen aning om, – jag nämnde aldrig något om det? Ofrivillig barnlöshet handlar inte heller om att det alla gånger finns fysiska fel på mannen eller kvinnan, eller bägge två.
           Och varför skulle du inte få hjälp av vården med rosacea ? Jobbar inom vården och aldrig hört patienter med det nekas vård och hjälp.

           Jag får inte den vård som fungerar. Det som funkar för mig är IPL-behandlingar, många och kontinuerlig underhåll förmodligen livet ut. Landstinget bekostar inte detta, utan jag får betala själv.
           Varför jag blandar in DS är att dom inte får fertilitetsvård, vad jag vet. Vården ska vara jämlik ju. Är infertilitet en sjukdom som ska vårdas, så ska den vården då gälla alla. Du kan leva ett bra liv utan barn, precis som jag kan leva ett bra liv med min rosacea. Vi bekostar inte heller tuttar och läppar bara för att folk är missnöjda med sina, för att det inte anses vara ett nödvändigt ingrepp för att någon ska ha ett godtagbart livskvalité.

         Infertilitet är visst en sjukdom.

         Så om staten inte ska bekosta vissa sjukdomar,hur ska det bestämmas och värderas? Det borde ju Innebära att den tex inte ska bekosta rökares vård när de blir sjuka relaterat till rökning?

         Svara

      Kd som inte tycker att det ska vara tillåtet

      Svara

     Insemination är ju motsatsen till abort, dom borde väl jubla över att folk insemineras?!

     Svara

   Precis det här som är problemet i samhällsdebatter i dag. Om någon har en annan åsikt så ljuger den och är en fiende som ska förgöras. Onyanserat ,svagbegåvat o nästintill ondskefullt. Väx upp!

   Svara

    Vet inte riktigt vem du svarar, men du får väl lov att ha vilka åsikter du vill om DIN kropp – dock inte om MIN!
    Det finns ingen ’samhällsdebatt’ att ta om min mänsklighet och mina rättigheter till att bestämma om eget liv och kropp.
    Dina rättigheter får du debattera med dig själv!

    Svara

     Förstår att du är självförsörjande och ej beroende av staten. Men jag som är beroende vill ha ett samhälle som bygger på god moral såsom jämlikhet, solidaritet och empati.

     Svara

    Du pratar om dig själv?!

    Jag har inga problem med att du har en annan åsikt. Jag har problem med att du inte debatterar. Du svarar ju ” god dag yxskaft” och med svepande generaliseringar.

    Om du bara har en åsikt, rent moraliskt, stå för den men hitta inte på massa skit.

    En fråga:

    Jobbar ideellt på skyddat boende ibland. För några veckor sedan kom en ung kvinna, uppenbart gravid påtänd på Heroin in.

    Hon var i 16:onde v. Har injicerat, har hepatit C och är så fruktansvärt nedgången att LVM borde vara aktuellt. Ingenstans att bo, än mindre något jobb och en misshandlande pojkvän. Min sak är inte att döma eller ge råd. Men min bestämda åsikt är att hon bör göra abort. Speciellt som hon redan varit igenom detta två gånger tidigare.

    Hon har fött två barn som båda varit prematura, inlagda för avgiftning i månader. Som nu valsar runt på olika fosterhem.

    Allt är inte så enkelt att aborter är till gagn för en oförsiktig kvinna. Det finns så många orsaker, så mycket sorg och lidande pga aborter som inte blev. Men det glömmer ni abortmotståndare bort.

    Döm ingen, tänk kärlek och försök iaf visa respekt för andra människors öden!

    //Moa

    Svara

     Svara

     Vet inte vem du frågar men jag kan svara . Personligen skulle jag förespråka abort då situationen känns mer eller mindre hopplös . Om det inte finns en god chans att situationen kan vändas dvs tjejen klarar avgiftning och önskar att göra allt för att kunna behålla sitt barn.

     Svara

  Jag fattar inte varför folk alltid ska dra samvetsfrihetsdiskussionen till absurdum. Samvetsfrihet handlar främst om rätten att avstå att ta ett mänskligt liv. D.v.s. något som är relevant vid abort eller dödshjälp. Om man ska införskaffa det eller ej avstår jag ifrån att ta ställning till, jag stör mig mest på att folk verkar dumförklara sig enbart för att verka fyndiga.

  Svara

   Det handlar därmed om att omdefiniera abort som att ”ta ett mänskligt liv”. Den omdefinieringen är själva poängen med diskussionen, och det är verkligen inte trivialt. Vill man inte utföra aborter kan man välja literally vilket jobb som helst utom barnmorska och gynekolog. Den samvetsfriheten har alltid funnits.

   Svara

    Det är ett mänskligt liv, det är väl knappast det som folk diskuterar i själva abortfrågan. Ingen tror väl allvarligt att det inte är ett mänskligt foster eller att det lever?

    Frågan i sig handlar om hur de som är utbildade till att förlösa barn ska kunna slippa abortera foster om de anser detta gå emot deras övertygelser. Samma som att en läkare som är utbildad till att rädda liv ska kunna slippa utför dödshjälp om det skulle bli lagligt.

    Svara

     Om du som barnmorska inte vill medverka vid aborter är det så simpelt som att inte jobba på en klinik där sådana utförs, inte sant? Det finns massor av andra jobb där du kan verka istället och slippa konfronteras med en kvinna som väljer att avsluta en graviditet. Behövs inga samvetsklausuler i världen för det.

     Svara

      Vi kanske ska införa en ny yrkeskategori typ som bödel att de som gärna tar liv kan hoppa in och döda istället för barnmorskan och läkaren. Fler jobb till folket och kanske färre brott då mskor får sin blodtörstan stillad. ( ironi)

      Svara

       Varför säger du att barnmorskor är mördare?

       //Moa

       Svara

        Nu skrev jag inte att barnmorskor är mördare..läs om ,läs rätt och försök förstå ironin.

        Svara

       Whataboutism i sin prydno.

       Svara

     En barnmorska är inte specifikt utbildad för att förlösa barn? De utbildar sig inom sexuell och reproduktiv hälsa. Finns många aspekter med yrket förutom förlossningar.

     Svara

   Då kanske man ska söka sig till ett yrke där det inte är en av arbetsuppgifterna. Det är ingen mänsklig rättighet att arbeta i vården.

   Svara

    Ja för det kryllar ju av kompetent personal i vården idag.

    Svara

  Det är ju det här som är problemet med samvetsfrihet. Vad gör vi när akutpersonalen vägrar ge blodtransfusioner eftersom den är jehovas vittne? Vad gör vi när lärare vägrar ge sexualundervisning eller vägrar lära ut evolutionsteorin? Vad gör vi när skolsköterskan vägrar dela ut kondomer eller berättar för unga tjejer att deras mensvärk är ett straff för dina synder och att det bara är att bita ihop? är ju knappast så att varje arbetsplats har resurser att anställa en till av varje bara för att backa upp de dagar då de med ”samvete” tycker att arbetsuppgifterna inte passar.

  Svara

   Det är bara att kolla upp hur det funkar i tex Norge, där har man samvetsfrihet. Om man på riktigt är intresserad dvs.

   Svara

    Kolla även upp hur många i Norge som åker till Sverige för abort.

    Svara

     Lena, hur många norskor åker till Sverige för att utföra abort? Jag har testat att söka, men finner inget som skulle visa att de gör det.

     Svara

      ”I løpet av en femårs periode fra 2008 til 2012 har 67 norske kvinner reist til Sverige og England for å ta abort”

      ”Trolig er det flere norske kvinner som reiser utenlands for abort. NRK har hentet inn tall fra det britiske helsedepartementet, men det svenske helsedepartementet sitter ikke med slike tall.”

      Svara

       Hm. Jag har gjort abort både i Sverige och Norge, år 2016 och 2017 (graviditeterna hände trots kondom). Var hur enkelt som helst i norge, gick enklare, fortare och bättre uppföljning.

       Svara

        Norge har en tidigare gräns efter vilken en abortnämnd ska ge tillåtelse för abort (vecka 18 i Sverige, 12 i Norge). De flesta som reser utomlands är de som fått avslag av denna nämnd, där den norska nämnden också ofta dömer ’hårdare’ än den svenska – många fosterskador som där inte räknas som skäl för abort i Norge får aborteras i Sverige. Flera av dessa upptäcks ju sällan så tidigt som före 12 veckor, dvs en catch 22 för många.

        Svara

  Fy fan att SD och KD ens har lyckats göra abortfrågan till en ”fråga” år 2019! 🤮

  I min värld är det för oss i Sverige en icke-fråga som vi passerat och kommit förbi. Otroligt obehagligt att det inte är så och stt det verkligen på riktigt finns människor som är ”abortmotståndare”. Trodde liksom det mest existerade i amerikanska högern 😢…

  Svara

   Den amerikanska högern, den extremt vokala och välfinansierade högern, lägger mycket pengar på att driva abortfrågan i andra länder. Det var bland annat så barnmorskan Ellinor Grimmark fick pengar till att driva processen i Sverige. De betalade hennes rättegångskostnader bland annat. Intressant reportage om det från Sveriges Radio. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6614458

   Det kan vara värt att minnas när man möts av anti-abortrörelsen på nätet. De jobbar lite grann på samma sätt som ryska troll, en lobbyorganisation helt enkelt.

   Svara

    Jo jag hörde det programmet på Sveriges radio och blev mörkrädd och fick nästan infarkt ! 😩

    Svara

  Om en barnmorska ska få samvetsfrihet angående abort borde en sjuksköterska som är Jehovas vittne få vägra att ge en blodtransfusion oavsett hur akut det är.

  Svara

   Jehovas vittnen får utföra blodtransfusion. Men de får inte själva ta emot blod.

   Svara

    Jo, det förstår jag att man får. Men jag menar om personen som är Jehovas vittne känner att det går emot ens egen övertygelse borde den få slippa om man ska ha samma samvetsfrihet som barnmorskan.

    Svara

  Samvetsfrihet/samvetsrätt är inget annat än vårdvägran. Ge fan i att arbeta inom vården om du inte vill utföra alla uppgifter som ingår.

  Svara

   Håller helt med. Finns gott om andra specialiseringar än barnmorska man kan välja som sjuksköterska, till exempel.

   Svara

  Det heter samvetsfrihet, inte samvetsrätt

  Svara

  Att du använder ett helt inlägg, inlägget innan det här, för att hänvisa till dokumentet på flashback är bara s i n n e s s j u k t. Och sen låtsas ha någon slags hög moral. Hur många fler tror du att du spridit det till nu?

  Svara

   Det är riktigt illa faktiskt. Hon hade kunnat skriva ”dokumentet” bara och inte var man hittar det, de som sprider det vet ju redan var det finns att läsa..

   Svara

    Jag hade inte hört talas om det dokumentet innan jag läste inlägget, det är enbart tack vare bloggbevakning jag vet att det finns. Undrar hur många andra som nu vet det bara tack vare bloggbevakning.

    Svara

     Visst är det illa!

     //Moa

     Svara

   Tänkte också på det, men tror inte att Camillas avsikt var att sprida det ännu mer. Hon var nog bara lite tanklös.

   Råder dig också att radera inlägget, Camilla. Alternativt ta bort var man hittar dokumentet och vem det gäller. Det står så många detaljer där som vi inte har med att göra.

   Svara

   Camcam har säker själv ”nöjesläst” dokumentet.

   Svara

  Tycker att utvecklingen kring abortmotstånd i västvärlden är riktigt obehaglig. Så bakåtsträvande och uppenbart kvinnofientligt. Jag har aldrig varit en särskilt politiskt aktiv person men kvinnors rätt till sina egna kroppar är nog en sådan rätt jag skulle kunna gå väldigt långt för att försvara. Känner inget annat än förakt för abortmotståndare.

  Svara

   Samma här. Såg på nyheterna igår och ville kräkas över abortmotståndarna som stod utanför en klinik i Alabama och skrek att de dödade sina barn och en kvinna sade: ”har du ingen som kan ta hand om barnet så kan jag göra det men döda det inte!”

   Svara

    Jag började faktiskt gråta lite. Både för att den unga volontären som hjälpte kvinnorna att komma in osedda i kliniken var så modig (är inte ovanligt att de får motta dödshot) och för att det var så ohyggligt sorgligt att de som protesterade utanför helt ärligt tycker att det är det viktigaste de kan göra som kristna. De vet ju inte ett skit om kvinnornas liv, de kanske lever i fattigdom, redan har fem barn, har blivit våldtagna, lever i ett destruktivt förhållande, har psykiska eller fysiska anledningar till att de inte kan bära och föda ett barn. Att stå och skrika ”Döda inte ditt barn!” till dessa kvinnor, vidrigt är det!

    Svara

     Vore intressant att se hur dessa abortmotståndare skulle bemötas om de inte baserade sina argument på kristna värderingar utan på islamska. Skulle folk först då inse att det bara handlar om att förtrycka kvinnor?

     Svara

     Jag som kristen tycker det viktigaste är att vi inte ska döma någon. Många andra kristna glömmer tydligen ganska ofta det.

     Svara

  Framtiden får utvisa om samvetsfrihet ska gälla i Sverige eller inte. Om Europadomstolen tar upp Grimmarks fall kan detta leda till ett prejudikat om att förbud mot samvetsfrihet vid aborter är ett brott av staten mot EKMR art 9 (religionsfrihet). Då blir Sverige tvungna att införa samvetsfrihet vare sig de nationella partierna är för det eller ej – annars bryter de mot den internationella folkrätten.

  Beror helt på vad domstolen beslutar och om de väljer att ta upp målet!

  https://www.expressen.se/gt/abortvagrande-barnmorska-stammer-nu-svenska-staten-/

  Svara

   Ut ur EU nu…

   Svara

    EU/EU-domstolen och Europadomstolen är olika saker.

    Europadomstolen är en prejudicerande domstol som tar upp fall som rör Europeiska Konventionen om Mänskliga Rättigheter som väldigt många Europeiska stater (inkl Sverige) har skrivit på. EKMR har grundlagsstatus i Sverige och det är även ett brott mot internationell folkrätt att bryta mot konventionen.

    Svara

   Europadomstolen har inte laga kraft i Sverige. Vi bestämmer själva. Läs Europakonventionen artikel 9

   Svara

    Står inskrivet i en av våra grundlagar att vi ska följa EKMR. Så om de dömer för samvetsfrihet så kommer vi visst behöva följa den rättelsen. Sverige är sist i Norden med samvetsfrihet då. Samvetsfrihet gäller endast abort och militär dock (iaf än så länge). Men tänker att om en sköterska får vägra abort för att det är i hens ögon att döda ett barn, varför skulle inte tex sköterskor som tror att vaccin dödar/ger autism få börja hävda samvetsfrihet för att slippa utföra vaccinationer på barn? Svårt ämne, men tror att det lätt blir så att fler och fler kommer vilja hävda samvetsfrihet, även om de i domstol ej har rätt (utanför abort/militär), och att den tillslut kommer innefatta fler och fler områden. Bättre att konsekvent säga nej till all slags samvetsfrihet. Byt yrke.

    Svara

     Rätten till läkemedel och vård går före samvetsfrihet. Det kommer inte införas i Sverige.

     Svara

     Och kan en vårdpersonal då neka en kvinna som kommer in för ett sent missfall vård. Kvinnan kan ha genomfört en abort på eget bevåg hemma, något som vårdpersonalen inte vill vara delaktig i. Blir oerhört svåra gränsdragningar.

     Min fasta åsikt är att man byter yrke om uppgifterna inte passar. Det är ingen mänsklig rättighet att jobba inom vården. Utför de uppgifter som ingår i yrket eller hitta ett annat jobb. Dårar!

     Svara

     Kan man då hävda sin samvetsfrihet och vägra utföra aborten även om kvinnans liv står på spel om aborten inte utförs?

     Svara

     Sjuksköterskan som vägrar att ge vaccin går emot vad som är evidensbaserat (objektivt) medan sjuksköterskan som inte utför abort gör det av etiska skäl (subjektivt).

     Svara

  Mig!

  Nu har jag inget behov av att läsa om deras livsöden, det går liksom långt utanför både ”bevakning” och skvaller, så jag struntade i att flashbacka men tack ändå för vägledningen, typ.

  Det hade räckt med ”alla kommentarer om Sindy kommer tas bort och ni som fortsätter sätts i modd!”

  Svara

   Gah, svar till Mia strax ovanför.

   Svara

  https://emanuelkarlsten.se/07/fakta-om-abort-alla-borde-veta/

  ”Det spelar ingen roll vad du tycker om abort, vilken sida du står på, men här går professorn och läkaren Agnes Wold igenom ett antal fakta som varje diskussion i ämnet skulle må bra av att veta.”

  Svara

   SÅ bra – jag lärde mig en hel del jag inte kände till om vad lagen verkligen betyder. Spread the word!

   Svara

  Varför får man inte ” söva” ett aborterat foster som lever när det föds?? Borde vara mer humant än att låta det ligga och självdö…..Kan ju ta ganska lång stund, och ingen vet hur mycket det egentligen känner…

  Svara

  En läkare har etiska regler att förhålla sig till förutom den traditionella (2500 år gamla hippokratiska) läkareden, som kan sammanfattas:
  aldrig skada, om möjligt bota, ofta lindra, alltid trösta.

  https://slf.se/rad-och-stod/etik/lakarforbundets-etiska-regler/

  Så nej, en läkare kan inte hävda samvetsrätt, då får man välja ett annat yrke!

  Svara

  Sena aborter är tragiska. Och vet ni vem det är mest tragiskt för? Jo, kvinnan som genomgår den! En kvinna som är gravid i vecka 20 vill förmodligen ha sitt barn. Tänk att då få veta att fostret har så allvarliga skador att det aldrig kommer överleva utanför livmodern. Eller att hon själv kommer dö om hon går igenom graviditeten, utan att det för den sakens skull garanterar att barnet kommer överleva.
  Sena aborter utförs av en ANLEDNING. Det är ingen som gör en sen abort ”istället för preventivmedel”. Sena aborter är tragiska och sorgliga, men bara för de inblandade. Alla andra kan bara hålla sig utanför.

  Svara

   Det finns inget parti som ifrågasätter en abort av medicinska orsaker, däremot t.ex vid ändrade omständigheter…

   Svara

    Vad menar du med ändrade omständigheter? hur många som är gravida i v.20 tror du helt plötsligt ångrar sitt barn? För övrigt spelar det ingen roll vilken anledning kvinnan har. Fri abort betyder fri abort för alla kvinnor, oavsett anledning.

    Svara

     Och DET är det viktigaste, kärnan! FRI abort!!!

     Inte att det ska finnas olika starka ”skäl” på nån jävla lista som MÄN tagit fram.

     Det är inte ”för lätt” att göra abort, det vet man om man gjort en. Man vet också att en man varit inblandad i att graviditet skett.

     Svara

    Ja förklara gärna vad du menar med ”ändrade omständigheter” som ej är medicinska, och som gör att någon väljer att göra en sen abort?

    Svara

    Ja förklara gärna vilja förändrade omständigheter som ej är medicinska som används och godkänns som argument för sen abort?

    Svara

    De som utnyttjar möjligheten till sen abort (vecka 12-18) är bl a kvinnor i socialt utanförskap. Jag är väldigt glad att dessa t ex missbrukare som av olika anledningar inte gör en tidig abort, kan utföra en sen i Sverige utan att måst få ett godkännande av myndighet. Om vi sänker gränsen riskerar dessa kvinnor att tvingas föda eller utföra illegal abort. Få av dem är nämligen kapabla eller villiga att ansöka om en sen abort genom myndighet. Men det kanske är bättre att det föds oönskade drogberoende prematurbebisar med livslånga handikapp? För DET är moraliskt försvarbart.

    Svara

  Gråter till när jag tänker på en bekant som väntade sitt tredje och vad de förstod, sitt sista mycket efterlängtade barn.

  De var så oroliga över om det skulle gå vägen och de ville till varje pris slippa abortera, men valet berodde på om det skulle födas för att sedan inte finnas så lång tid, eller inte.

  D.v.s endast abortera om det skulle bli ett lidande för barnet som kom ut.

  Nu fick de bra besked och ut kom en frisk flicka som idag är ett antal år gammal.

  Det är tufft för människor att kastas mellan hopp och förtvivlan.

  Svara

   Ibland är det ingen skillnad alls på hur den fysiska och psykiska smärtan är för människor.

   Den oro de kände innan de fick positiva besked, från att det var osäkert läge, var nästan outhärdlig för dem.

   Vi behöver börja känna med människor, inte jobba mot dem. Vi behöver ha största förståelse för dem och bry oss om dem. Så länge mycket fortfarande är alltför kallt inte bara i detta, utan i mycket annat så blir de flesta av oss drabbade av det tuffa klimatet i en eller annan form.

   Och det vill vi inte.

   Svara

  Vore intressant med din reflektion C eftersom du röstade på väl på KD?

  Svara

  Vårdpersonal ska inte kunna åberopa samvetsrätt! Vårdpersonal är till för patienterna och inte tvärtom!
  Vill man inte utföra vissa arbetsmoment som ingår i den tjänsten man har/söker får man helt enkelt söka sig vidare. Det är ingen mänsklig rättighet eller lagstadgad rättighet att få jobba i ett speciellt yrke.

  Svara

  Förresten finns det ingen barnmorska som läser som kan rätta ut frågetecknen kring det praktiska runt aborter?

  Svara

   Jag. Vad vill du veta?

   Svara

    Det är om du orkar förklara processen vid olika aborter och kanske speciellt de sena aborterna eftersom många här i kommentarsfältet bara spekulerar.

    Svara

     Kan berätta hur det går till i det landsting jag jobbar i.
     Del ett är att man tar en tablett som heter Mifigyne. Förenklat kan man säga att den avstannar kroppens produktion av graviditetshormoner. Efter ca två dygn fortsätter man aborten och efter v 12 sker det alltid på sjukhus och blir en sk medicinsk abort. Man får cytotec vaginalt eller oralt vilket framkallar kontraktioner i livmodern och graviditeten stöts ut. I princip inget foster överlever men den där enstaka som gör det lindas in i varma handdukar och hos oss sitter en personal med fostret i famnen tills inga livstecken påvisas. Har jobbat som barnmorska i 10 år och aldrig varit med om levande foster. Alla foster efter grav vecka 12 begravs, ingen slängs som avfall som någon skrev högre upp. Om man vill läsa mer om aborter rekomenderar jag socialstyrelsens rapporter.

     Svara

    Hur går en sen abort till? Jag tänker på det någon skrev ovan, att fostret slängs i en hink, kvävs på en brits osv.. Kan du som bm berätta hur det egentligen går till.

    Svara

     Man får väl en tablett innan som gör att fostret dör i magen?

     Svara

     Väldigt tidiga aborter så får man en tablett som orsakar missfall o sedan blöder man ut fostret, fram till vecka 8. Efter vecka 8 o fram till vecka 12 gör du en skrapning där du skrapar sönder och ut fostret genom slidan. Efter vecka 12 så sätts en förlossning igång och mamman föder ut det levande barnet som sedan får självdö, dom brukar nog oftast vira in barnet i en filt o låta det självdö på närmaste bänk men det kan väl se olika ut antar jag.

     Svara

      Nej på nästan allt du skriver

      Svara

  Måste erkänna att jag blir lite starkstrucked när min kommentar publiceras i inlägg hos både Mona och Camilla. 🥰

  Svara

  Agree! Man har dessutom möjlighet att hålla begravningsceremonier för aborterade foster. Att hävda att de är oönskade, oälskade och läggs att dö i en hink är extremt grovt.
  Abortmotståndare verkar vilja tro att kvinnor är känslolösa barnafödande robotar.

  Svara

  Är det någon som är förvånad att KD är mot abort och samkönade äktenskap? Det är väl verkligen sen gammalt. Eller har folk som röstat på KD och inte känt till detta, blivit så starstrucked av Ebba?!? 🤩😩🤮

  Svara

   Jag trodde de moderniserats.

   Svara

    Tvärtom, de är reaktionära

    Svara

  Samvetsfrihet är ingen etisk eller moralisk rättighet, det är ren och skär vårdvägran.
  Anöedningen till varför vi efter v18 har möjlighet att via ett läkarråds godkännande få göra abort är för att vissa mycket svåra sjukdomar inte kan upptäckas tidigt under graviditeten utan tidigast vid RUL.

  Svara

  Det finns ingen som helst motsättning mellan dagens svenska abortlagstiftning och införande av en möjlighet för anställda barnmorskor att ansöka om en samvetsfridsklausul i sitt anställningsavtal.

  Det ligger på varje sjukhuslednings ansvar tillse det finns kompetent arbetskraft 24/7 på sjukhusen ändå. Dessutom innebär inte en sådan klausul något frikort mot att tvingas utföra abort. BM med samvetsfridsklausul kan alltid bli beordrad utföra abort om så anses nödvändigt pga personalbrist tex. Dessutom får en sådan BM också självklart finna sig i extra betungande arbetsuppgifter en BM har med allt annat som rör kvinnors reproduktiva hälsa. Eftervården vid särskilt svåra förlossningar tex. Allt är inte så jävla svartvitt som den här debatten ständigt urartar i. Och det är en ynkedom att Sverige inte kan tillgodose BM med en sån här klausul när sådan efterfrågas.

  Svara

   Är ju inte som att det kryllar av barnmorskor som står i kö för att få utföra arbetsuppgifter.

   Löjlig diskussion. Gör det ditt jobb kräver att du ska göra eller byt jobb.

   Jag blev erbjuden ett jobb på ett företag med bra villkor och lön. Däremot var en av uppgifterna kopplat till att utveckla och tillverka vissa delar till vapen, stridsvagnar mm. Jag tackade nej till jobbet då det går emot min moral. Jag tar inte jobbet och sen plockar ut de uppgifter jag vill utföra. Det vore ju ren idioti!

   Herregud, det är ingen mänsklig rättighet att vara barnmorska.

   Svara

   Inte så lätt för små kliniker på vischan att fixa personal, ska de dessutom vara samvetsömma så kan vi lika gärna lägga ner mindre sjukhus och centralisera allt till större städer. Abortvården involverar inte bara barnmorskor utan även narkospersonal och operationspersonal ( vid kirurgisk abort). Samvetsfriheten hotar patientsäkerheten.

   Svara

  Denna debatt är egentligen skitrolig och bajsnödig och man undrar lite var toleransen är. VI HAR REDAN SAMVETSFRIHET I SVERIGE! Det står i FNs konvention om mänskliga rättigheter (hör ingen klanka ner på den?) och i Europakonventionen som vi som EU-land måste följa. Sverige gör dock inte det, därför är nu fall om barnmorska och abort uppe i Europadomstolen, och det KAN kosta Sverige dyrt.
  Det är också sinnessjukt dumt och oallmänbildat att jämföra Sverige med Italien. Varför? Jo, Sverige är världens mest sekulariserade land, aborträtten är numera väl vedertaget i svensk KULTUR. Vi HAR aborträtt – PUNKT. Det märks så övertydligt när denna debatt tog fart, som inte ens avgörs i EU och som inte heller KD driver på hemmaplan. Det är en total icke-fråga som fått segla upp som den viktigaste i världen, som inte ens har i valet vi röstade om att göra.
  Italien däremot är katoliker och i deras kultur, vid sidan av religionen är abort FULT och FEL.
  Det SKULLE INTE HÄNDA i Sverige.
  Vi har dock barnmorskebrist i Sverige och har både BB och MVC där man aldrig behöver assistera vid en abort (det är ju läkare som utför den). Om en hitflyttad religiös barnmorska inte känner sig tillfreds med abort, utan vill rädda liv och älskar bebisar får jobba på BB så borde detta vara ett icke-problem, som jag tolkar EBT. Att gorma om att en barnmorska per automatik är olämplig och inkompetent för att denne önskar att arbeta på en avdelning där abort inte utförs och hävda att ABORTRÄTTEN ÄR HOTAD när det i Sverige handlar om en handfull om året som skulle vilja avstå abort är världsfrånvänt, komplett felaktigt och intolerant. Det drabbar ju INGEN. Det BORDE stå klart i och med att 99,8% av alla barnmorskor (med all rätt) försvarar aborträtten med näbbar och klor.
  Jag tror inte ens att SD skulle kunna hota aborträtten i Sverige. Det skulle krävas att NMR får egen majoritet i riksdagen och vill ha fler ariska barn för att vi ska behöva oroa oss.
  Att ens ha med samvetsfrihet som grund för vilket parti man ska rösta på är därför skrattretande och upprörande så till den grad att jag skrivit med många versaler i denna kommentar.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.