Vad jag anser om Gardets uthängning av en 16-åring

Att kräva att människor står till svars för (eller hänga ut om du så vill)  vad de skriver på nätet tycker jag är en självklarhet, men i just det här fallet så är jag inte så säker på att det var rätt väg att gå.
Jag tror Gardet gjorde sig själva en björntjänst med publiceringen och identifierandet av en 16-årig kille på Instagram, och här är varför.

Istället för att handla om vad 16-åringen gjort så hamnar allt fokus på vad Gardet gjort, nämligen hängt ut en minderårig (men dock straffmyndig).
Jag kan tänka mig att det var viktigare för hans föräldrar att i stundens hetta skydda sonen från Gardet och deras följare snarare än att ta sonen i örat, kolla hans ”skickade mail-brevlåda” i Gmail och låta honom stå till svars för sitt trollande.
Hade Gardet inte hängt ut honom, utan bara skickat smset som ni kan se här ovan till pojkens föräldrar, så hade allt (eller i alla fall mer) fokus kunnat hamna på vad 16-åringen gjort istället för vad Gardet gjort.
Alla föräldrar vill väl skydda sina barn, oavsett vad de ställt till med?
Genom uthängningen gick Gardet från offer till förövare och det är knappast till deras fördel.

Detta är min analys av det här specifika fallet.
Vad gäller vuxna människor som skickar hot och hat till Gardet så är kanske inte en uthängning en så dum idé trots allt, men även där riskerar Gardet att fokuset hamnar på dem i egenskap av förövare istället för på näthataren. .
Det är synd, för de artiklar och krönikor som Gardet publicerat på nätet är mycket läsvärda., men tror ni någon kommer läsa dem under rådande omständigheter? Omständigheterna där alla gormar om uthängningar och pekar finger på Gardet och redaktören Cissi Wallin som är den som skrev smset till 16-åringens föräldrar?
Det tror tyvärr inte jag.

Ps. Gardet hänger ut en 16-åring som om han vore vuxen.
Gardet har vid ett flertal poängterat att han minsann är straffmyndig och stor nog att ställas till svar för sitt hatiska mail.  Hur det går ihop med att Cissi Wallin skickade ett sms till 16-åringens föräldrar (då det rör sig om ett barn) i stället för att konfrontera trollet direkt vet jag inte, men jag får inte riktigt ihop det,

Är han vuxen eller inte, Gardet?
Just nu känns situationen en smula ambivalent där den högra handen inte vet vad den vänstra handen gör och det, mina damer, herrar och icke binära, är aldrig bra.

226 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Han är tillräckligt gammal för att fatta, men bor antagligen hemma och föräldrar ansvarar fortfarande för uppfostran. Tycker dom har gjort helt rätt. Kan du skicka hot och hat så ska folk få veta vem du är. Kan du inte stå för det, ge fan i det då. Hade du inte gjort nåt hade det inte funnits något att ”hänga ut”

  Svara

   Tycker faktiskt att både Gardet och andra aktiva som Nina Rung och Marco Vega med flera lyckas förmedla och vända fokus not vad detta verkligen handlar om:
   ”Gruppen är en motreaktion på något som vi vet är dödligt destruktivt.”
   ”Och vi kanske ska minnas att det är roten till problemet vi jobbar mot. Inte symtomet.”

   T.ex.:
   https://www.instagram.com/p/By50Q2uCDje/
   https://www.instagram.com/p/By1-KgeCYDS/

   Om vi alla kunde omprogrammera oss till att alltid reagera först och starkast på förtrycket, misshandeln och trakasserierna i stället för på den förtrycktas, misshandlades och trakasserades _reaktion_ på det den utsätts för skulle vi kunna komma ganska långt.

   Fokus, folk, fokus!

   Svara

    Så trött på att man ska skydda förövare. Det han skrivit är vidrigt och långt över gränsen! Fokuset hamnar så skevt. Folk får väl lära sig att stå för vad de gör 🤷‍♀️

    Svara

     Eller hur, så jävla tragiskt att det som får kritik är hur offren reagerar? Kvinnor har rätt att reagera hur dom känner för för att bearbeta det som vi får utstå dagligen! Och om de är att hänga ut eller kontakta föräldrar eller båda så är det så! Man ska inte skammas för de. Men hur vi kvinnor än gör är vi dömda i förtid! 😩

     Svara

   Skulle skämmas ihjäl om jag hade en unge som kissade i kondomer och skrev och trakasserade kvinnor på det sättet han gjort. Fy fan så vidrigt😠

   Svara

   Tips till dig C, och alla andra normaliserare, relativiserare och fokusförflyttare:
   stories hos @karinkajjan

   Svara

   Det går inte ihop med den seriösa journalistik de påstår sig bedriva att bryta mot pressetiska regler. De har ingen ansvarig utgivare och är därmed juridiskt ansvariga för vad var och en publicerar.

   Cissi blev ännu en gång avslöjad med att ljuga. Hon påstod att hon inte visste pojkens ålder när hon hängde ut honom. De skrev dock tidigare att de då visste om hans ålder.

   De kunde ha maskat hans namn samt kontaktat föräldrar och göra polisanmälan. Inget blir bättre i stort av att namnge en person. Påverka istället politiker att ändra lagar eller påverka polisens arbetssätt.

   Svara

  Snark

  Svara

  Nej det känns inte rätt att hänga ut någon som är så pass ung och särskilt inte om det endast gäller ett mejl? Kan förstå att man efter återkommande hot väljer att publicera men dessförinnan bör man antingen diskutera med ungdomen eller föräldrarna.

  Svara

   Vadå ”endast gäller ett mail”?!
   Det är ETT mail för mycket som inte är ok!

   Svara

    Fortfarande inte tillräckligt för att behöva bli uthängd för det.

    Svara

     Så det är inte tillräckligt att han önskar att dem utsätts för våld, får ett könsorgan i munnen och blir kallade slampor?

     Wow.

     Svara

      Nej, som sagt så anser jag inte det. Vill man verkligen göra skillnad så hade de kunnat höra av sig till killen eller hans föräldrar i första hand. Tror säkert att man får sig en chock när de man skriver till faktiskt reagerar. Upprepas det så är det en annan sak, även om jag personligen inte anser uthängningar vara okej men då är det åtminstone mer berättigat.

      Svara

       ”Uthängd”? Han skrev det. Då får han väl stå för det? Om man inte står för något så är det väl bara att låta bli? Detta är ju allt annat än ett oskyldigt upptåg av ungdomar. Det är sexuella trakasserier.

       Svara

        Ja men det är ett drastiskt steg att ta när det kanske räcker att höra av sig till föräldrarna.

        Svara

         Något man också bör ta i beaktande är vilket bemötande som är mest effektivt. Fick Gardets metod önskad effekt? Det verkar inte så, alltså var det en dålig strategi. Det kan ha varit en rättfärdigad strategi, men eftersom utfallet blev som det blev så var det likväl kanske inte rätt strategi.

         Svara

          Eller så får det nu sakta effekten att vi ALLA kan börja se på och reagera mot trakasserierna och den som trakasserar, och inte mot den utsattas reaktion.

          Vilket annat bemötande menar du skulle vara mer effektivt?

          Verkar inte som om någon hittat den magiska formeln då detta pågår och fortgår år ut och år in.

          Svara

           Påverka politiskt för att förändra polisens arbetssätt. Gör en noggrann seriös granskning och belys fakta.

           Mejlet borde lagts upp maskat. Inget blir bättre av att själv bryta mot regler och lagar.

  Gardet vill visa att de är en seriös nyhetsredaktion, men då måste de ändå hålla sig i närheten av pressetiska regler.

  Att de (enligt dem) inte visste att han bara var 16 tycker jag låter oroande, för om de inte ens visste det – hur kan de vara så väldigt säkra på att de hänger ut rätt person?

  Gardet behövs och de skriver om viktiga saker. Tyvärr är det de skriver överdrivet vinklat och innehåller riktigt tunna analyser. Jag får hela tiden känslan av att det är skrivet i affekt och inte genomgått en bra granskning.

  Men! Alla dessa stolpskott som upprör sig så fruktansvärt över Gardets uthängningen men _aldrig_ brytt sig om att skriva en rad om kvinnoförtryck borde ta mej fan skämmas.

  Svara

   Helt rätt tycker jag. Dessutom kanske detta gör att han får ett bättre liv. Dvs lär sig att ha respekt för kvinnor.

   Svara

    Så ändamålet helgar medlen? Jag kan tycka det också men till vissa begränsningar, t ex att vi lämnar barn utanför.

    Däremot tror jag inte han lär sig något, uthängning är hämnd och/eller en skrämselteknik som fungerar dåligt i pedagogiskt syfte.

    Svara

     Är det något som är säkert så är det att den 16-åriga killen som blir uthängd av en stor grupp vuxna kvinnliga journalister inför bred publik för en typisk tonårskommentar (kom igen people, att skriva ”sug kuk” har aldrig varit ett faktiskt hot om påtvingat oralsex) inte kommer lära sig en läxa och bli bättre. Han kommer må piss, känna sig som ett offer och (rätt troligt) odla ett fortsatt hat mot feminism.

     Svara

  Tycker nog att min sextonåring ska stå för vad hen skriver på nätet.

  Diskussioner om vad som är okej att skriva eller inte har väl de flesta föräldrar haft med barnen sen de började hänga på nätet. Eller? Missade föräldrarna den skyldigheten?

  Om jag missar som förälder så får ju andra ta konsekvenserna. Då är det deras regler som gäller. Tycker de att det är en bra idé att göra så här så får man lov att acceptera.

  Så både pojken och föräldrarna får gilla läget. Om de inte lär sig av det här så är de obildbara och konsekvenserna kan komma att bli betydligt mer allvarliga nästa gång pojken ballar sig bakom skärmen.

  Det är faktiskt, i första hand föräldrarnas skyldighet att fostra/lära sina barn.

  //Moa

  Svara

   👏👏👏

   Svara

   Tyvärr har många andra än föräldrarna inflytande på sina barn. Det finns föräldrar som stångar sig blodiga för sina barn men ändå inte når fram eftersom omgivningen är så mycket starkare. Det är farligt att lägga allt ansvar på föräldrarna, som att resten av samhället inte har någon skyldighet i hur det är.

   Svara

    Nu tolkade du mig helt fel.

    Jag säger att när man missar som förälder så får man acceptera att barnet utsätts för andras granskning/regler.

    Har absolut ingenting emot att andra reglerar mina barn om dom inte sköter sig. Kan tom tycka att det är skönt för barnen reagerar oftast mer direkt på det.

    Men på det stora hela är föräldrarna de som har huvudansvaret.

    //Moa

    Svara

   Ska det diskuteras vad som är och inte är ok att skriva på nätet så kan ju Cissi Wallin börja med att diskutera det med Lady Dahmer

   Svara

   I det här fallet var det inte nödvändigt att hänga ut namnet. De kontrollerade inte ens med personen innan uthängningen gjordes. Det kunde alltså ha varit fel person.

   Vad uppnås med namnpubliceringen?

   Svara

  jag försvarar inte pojken, men samtidigt tänker jag att han ”ändå” inte skrev något så hemskt? inget dödshot eller liknande som dom och cissi säkert får från andra. tycker mailet är ganska tamt och uppenbart skrivet av någon ung. dom kunde ha klickat delete liksom… varför lägga all energi på detta?

  och som vanligt skiter cissi och company i allt vad pul och gdpr är. hur kan dom ens bli förvånade att det blir konsekvenser?!

  Svara

   Wow, inte så farligt. Och kvinnor får skylla sig själv om de blir våldtagna?

   Svara

    Märklig jämförelse då det är väldigt stor skillnad på att bli våldtagen och få ett mejl, även om det kan innehålla hat.

    Svara

     Men retoriken med att lägga ansvaret på offret är densamma.

     Svara

     Psykisk misshandel, är det något du känner till? Vet du också om att de som blivit utsatta för bägge nästa alltid säger att den psykiska delen var mycket värre än den fysiska?

     Svara

    men herreguuuuud

    Svara

     Du är verkligen naiv. Läs på om sexuella trakasserier och den s k normaliseringsprocessen. Precis det du skriver, ”det var väl inte så farligt”, lägger grunden till grövre trakasserier och våldtäkt m m i samhället. Usch för sådana som dig!

     Svara

      Till alla fokusförflyttare och normaliserare:

      ”Be the change you want to see in the world.”

      Svara

       Herregud. Tänk efter lite trh.

       Svara

   Det är inte rimligt att icke-män ska deletea sig genom livet för att inte trampa på en kränkt mans känsliga tår. Återigen läggs ansvaret på kvinnor om HUR vi förmedlar kritik mot en förövare. Om vi säger det på ett trevligare sätt så KANSKE vi får gehör. Well, det har inte funkat hittills så jag tycker vi slutar stryka män medhårs för de beter sig svinigt oavsett.

   Svara

    Fast nu gällde det en 16-årig kille och inte en vuxen man.

    Svara

     När får man börja säga till sviniga män/pojkar?
     Och tror du de börjar med svinigheterna när de fyller 18? (Vilka killar kan räknas som ’vuxen man’ vid 18 förresten?)
     Gäller det för andra brott också? Stöld? ”Ja, men han är bara 16, förstår inte det där med ditt och mitt än.”
     Eller är det så att det alltid finns ursäkter för sviniga män?
     ”Han menade det inte.”
     ”Han var full.”
     ”Han är inte sån egentligen.”
     ”Han är ju en jätteschysst kille / duktig författare / respekterad medborgare / engagerad ledare.”

     Svara

      Det underliga är ju att flickor och kvinnor tycks kunna förstå begrepp som ansvar och konsekvens. Inte nog med att vi lär flickor att ta eget ansvar för sina handlingar, vi lär de även att ta ansvar för männens handlingar.

      Svara

       Var exakt lär man unga flickor det? Jag minns själv hur det var helt ok att låta flickorna prata om hur äckliga och motbjudande pojkarna som höll på med datorer och tvspel var och om hur de förtjänade att bli mobbade och utstötta. Nu låtsas flickorna som vuxit upp till arga feminister att det är helt oförtjänt att de här männen har taggarna utåt vad gäller att jobba för mer jämställdhet i IT-branschen.

       Svara

        Ja det är verkligen ett samhällsproblem du beskriver här. Ujuj.

        Svara

       Ett annat exempel är när det anses helt harmlöst när unga flickor har idolporträtt på muskelmän och vältränade manliga modeller uppsatta på väggarna eller dregglar över männen i dressmanreklamerna. Samtidigt ska männen ha full förståelse för att kvinnorna upplever kroppspress av bilder på kvinnliga modeller.

       Svara

        Oj, inte alla hästar hemma?

        Svara

         Blytungt argument, som vanligt från feministerna.

         Svara

          Också sjukt blytungt. Kvinnor med muskelmän på väggarna växer ju såklart upp sen och misshandlar, mördar och våldtar 🤷🏼‍♀️

          Svara

      Klart att man får säga till snoppbärare oavsett deras ålder. Däremot tycker jag att tillsättningen bör anpassas efter ålder, jag bemöter inte en 10 åring på samma sätt som en 16 åring och inte en 22 åring som en 16 åring osv.

      Svara

       Gardet påstår ju att de inte kände till hans ålder när de publicerade hans personuppgifter/mailadress. Hur skulle de kunna ha missat det när de googlade hans namn, åldern visas ju då. Dessutom kontaktar de väl ändå inte en vuxens föräldrar?

       Lögn från Cissi. Igen.

       De har fortfarande ingen ansvarig utgivare och struntar helt i pressetiska regler. Samtidigt säger de sig bedriva seriös granskande journalistik.

       De granskar inget. De skriver nästan endast utifrån deras egna erfarenheter, samt drar alltför stora slutsatser efter deras ofta felaktigt ställda, ( ej öppna samt vinklade frågor), frågor till sina läsare. Det går inte att dra varken statistiskt säkerställda eller så långtgående slutsatser på det smala underlaget.

       Detta gör det omöjligt att ta dem seriöst.

       Svara

        När har de påstått att de gjort statistiska analyser?

        Svara

         De drar väldigt långtgående slutsatser utifrån det oftast närmast obefintliga underlag de har, oftast bara vad de själva tycker o tänker. De kan inte dra de slutsatser de gör och utgå från dessa som att de är fakta. Det gör de hela tiden och det är långtifrån seriös granskande journalistik som de påstår sig bedriva.

         Om de gjorde seriösa granskningar och arbetade journalistiskt skulle de kunna belysa till exempel prioriteringar inom polisen gällande olika sorters brottslighet (likt UG’s reportage om det). Det går inte att bara skriva tyckarinlägg och tro att något förändras. Och det är som sagt inte en blogg de säger sig vara.

         Svara

          Asså. Har läst deras texter. Jag kan inte se att de någonstans hävdar sig utföra evidensbaserad forskning. Bygger vi halmgubbar här?

          Svara

           Ingen har heller påstått det, bara du.

           De säger sig som sagt bedriva seriös granskande journalistik. En väldigt grundläggande princip är att följa pressetiska regler samt de lagar vi har. De har heller ingen ansvarig utgivare.

           De drar slutsatser oftast enbart från sina egna upplevelser, det är som du uppenbarligen inte känner till raka motsatsen till att arbeta journalistiskt. Det är av yttersta vikt att ha fog för allt man påstår och inte dra ogrundade egna slutsatser. Där fallerar Gardet totalt.

     När ska män börja ta ansvar för vad de gör tycker du? Ska vi låta de gå genom livet och bete sig hur de vill och dagen de fyller arton ska vi ge konsekvenser och tro att det då kommer att hjälpa?

     Svara

      Att börja ta ansvar är inte synonymt med att bryta mot alla pressetiska regler och ev även lagar, se Mårten Schultz twitter om detta. Gardet kan bli ansvariga juridiskt om någon följare ger sig på killen.

      Svara

  Han är 16år och inte ett litet barn. För mig är det självklart att han ska hängas ut. Varför fokusera så mkt på honom? Fokusera istället på det han utsätter folk för.

  Svara

   Knappast första mailet likt detta han skickar.

   Svara

   Så tänker jag med. Sätt stopp för eskalerande beteende liksom.

   Det värsta är inte det han skrivit till Gardet. Det värsta riskerar att komma till andra flickor/kvinnor.

   Pojken har gjort fel. Låt honom/föräldrarna ta konsekvenserna av det.

   //Moa

   Svara

    Exakt!!! Varför vänta tills han skickar något riktigt grovt och ”över gränsen” innan man sätter stopp och ger konsekvenser?

    Svara

   Exakt! Om vi alla konsekvent kunde se till att vända fokus mot problemets kärna skulle vi kunna förändra på riktigt. Reaktioner som Cs i inlägget (=den allra vanligaste (icke-)’analysen’) spelar bara systemet som upprätthåller möjligheten att trakassera utan större konsekvenser i händerna.

   Svara

  Jag börjar med att säga att det jag skriver nu är MINA åsikter så ingen behöver hoppa på mig här ! Jag kan tycka att feminismen idag har blivit vi mot dom. Det hatas män osv osv. Visst män kan vara sviniga och vissa kanske bör skjutas både en och två gånger . Men varför ska det vara vi mot dom? Varför inte jobba på ett samhälle där alla oavsett form kön sexuelläggning får ha åsikter och tankar. Sen ska man ju aldrig hota eller hata öppet. Men är det inte LD som hatar män öppet ? Är det inte CW som kallar sig själv Lisbet salander ? Hatade inte hon män ? Jag försöker uppfostra mina 4 ( snart 5 ) barn till starka individer oavsett kön och skulle jag få veta att nån av mina barn gjorde såna här saker på nätet hade jag velat veta det för att kunna prata om det hemma och förklara konsekvenser , men jag hade inte velat att hen blev uthängd oavsett ålder ( om man är under 18 ) Jag tycker ofta CW gör saker för att få uppmärksamhet utan att tänka och väldigt ofta säger hon emot sig själv och det börjar bli tröttsamt 😔

  Svara

   Det är din ’analys’ som är tröttsam, och din fokusförskjutning på manshatet:
   https://pbs.twimg.com/media/CRNqPhPUkAATPpb.jpg

   Enkelt förklarat – fokusera på problemet, inte de som reagerar på det!

   Svara

    Har ni några djupare argument än tjäcka slagord och memes som producerats av twitterfeminister?

    Svara

     Något många medlemmar av Cissis svans har gemensamt är att de inte kan argumentera för sina åsikter. Det blir så tydligt när de konstant upprepar uttryck från Cissis instagram som Cissi använt i manipulerande syfte. Hade de tillämpat kritiskt tänkande och källkritik hade de inte bara upprepat Cissis ord likt ett mantra som svar på allt, oavsett relevans.

     Svara

   Klart man inte vill bli uthängd, förmodligen lika lite som kvinnor vill få skit skickat till sig!

   Svara

   Är också förälder till både ock. Har ingen egentlig strategi som förälder annat än att få trygga, stolta vettiga vuxna av dem oavsett kön.

   Självklart vill jag inte att mina barn hängs ut på SM, men orsakar de andra människor skada får de acceptera ” svaret”. Det är för oss som föräldrar viktigt att barnen förstår vikten av skyldigheter/rättigheter både mot samhället och enskilda individer.

   Är det här vettiga föräldrar så har de, den hårda vägen lärt sig något. Är de ovettiga så får sonen fortsatt lära sig själv. Då kan konsekvenserna bli hur stora som helst.

   Sen undrar jag? Vilka förutom de som känner familjen bryr sig om vem de är? De kan gott skämmas lite i bekantskapskretsen. 😊

   Snart finns det något annat att uppröras över på SM. Det går fort över!

   //Moa

   Svara

    Pressetiska regler ska alla journalister följa. Men inte Gardet? De kan nu hållas juridiskt ansvariga om ngn läsare bestämmer sig för att gå längre i hatet mot killen.

    Vad är syftet med att hänga ut ett barn? Vad blir bättre av det. Gardet skriver att de ska följa pressetiska regler, och bara namnge om det är viktigt att allmänheten får reda på namnet. Det är det ju inte i det här fallet.

    De säger sig inte ha känt till hans ålder före publicering. Hur genomtänkt är publiceringen då? De har ingen aning om vem de hänger ut och om det är han som skrivit mejlet eftersom de säger att de publicerade innan de ringde hans föräldrar.

    Svara

   Svara

    Jag tror att jag också ska ta och börja med den här typen av argumentation.

    ”Det är så för att jag säger att det är så, argumentation slut.”

    Svara

     Allt du skriver är ju däremot intellektuellt briljant! Grattis!

     Svara

   Lisbeth Salander hatar inte män, hon hatar män som hatar kvinnor. Stor skillnad.

   Svara

   Feminism handlar ju exakt om det – att alla ska ha lika rättigheter……

   Svara

  Jag håller med dig Camilla om allt du skrivit här. Tror också fokus hamnar helt fel. Sen måste vi på nåt sätt få till ett vettigare klimat på nätet, men tror detta var fel väg. Cissi W känns otroligt spontan och känslostyrd vilket inte är en fördel för en journalist (eller vad hon nu är).

  Svara

   Fokus hamnar fel om VI fokuserar fel. Fokusera rätt i stället – på förövaren, ALLTID!

   Svara

  Självklart ska han hängas ut, 16år vad skriver han om 2 år, om han får hållas utan att någon agerar

  Svara

  Så det är inte tillräckligt att han önskar att dem utsätts för våld, får ett könsorgan i munnen och blir kallade slampor?

  Wow.

  Svara

   Han kan ju ha halkat på knapparna, alternativt autokorrekt?
   Egentligen menade han säkert:
   ”Vadfan är det för fel på vårt fucking ruttna jävla samhälle. Ni är en bra grupp, ni använder era erfarenheter och kunskap.
   Jag hoppas vi kan mötas öga mot öga så att jag får tacka er och skaka er hand. Så kul!”

   Svara

    😂😂😂👏👏

    Svara

  Bra bevakning. Ser gärna mer av detta. Jag tycker att en person som titulerar sig journalist borde ha vetat bättre.

  Svara

  Det är ju toppen! Hade gärna fått ett sms om det gällde min son om han hade skickat skit. Då har man misslyckats och har chansen att sätta sig ner och diskutera (mera) vi alla måste ta ett ansvar när det kommer till framtidens män!

  Svara

  När jag var 16 år hade jag flyttat hemifrån, tog hand om mina studier och ett helt hushåll. Jag tror han klarar av att ta konsekvenserna av sitt beteende. Varför ska vi alltid ta hänsyn till och skydda förövare? Lär folk attcwtå för vad de gör och att man får ta konsekvenserna av sitt beteende. Och det här med att ”hänga ut” han skrev mailet och får väl stå för det. Inte svårt han så något i ett konfidentiellt sammanhang 🤷‍♀️

  Svara

  Fel. Han har gjort fel, och de gör fel. Skillnaden är att han är 16 år och de är vuxna bildade människor. Han kan väl förhoppningsvis lära sig med åldern.

  Svara

   Han är 16. Det var dags att han fick sin läxa nu. Sedan är det för sent.

   Svara

    Han borde förmodligen ha fått lära sig sin läxa redan innan. Vi kan inte ursäkta och skoja bort pojkars beteende (”kärlek börjar med bråk”, ”det är pojkars sätt att visa att han gillar er!”, ”strunta i vad de säger så tröttnar de och slutar”….) och tro att de magiskt ska lära sig rätt och fel när de fyller 18.

    Svara

     Precis!

     Svara

    Klart han ska ha en läxa. I form av att hand föräldrar kapar av internet, ger honom utegångsförbud, tar ifrån honom moppen osv. Inte bli uthängd inför hela svenska folket. Jag gjorde också mycket skit som ung och dum och de vanliga straffen räcker gott och väl. Risken är annars att man dömer ut dem totalt och förstör dem mer snarare.
    Tillrättavisa och ge kärlek, kärlek, kärlek. Inget gott kommer ur fingerpekande och hat.

    Svara

     ”tar ifrån honom moppen” läste jag som ’städmopp’ och tänkte att han kanske inte blir jätteledsen av det…

     Svara

    Det handlar väl om att lära de som gör så om rätt och fel och ge dem goda värderingar, inte att skrämma till tystnad.

    Svara

    Problemet är bara att hjärnan inte är färdigutvecklad förrän vid 25 års ålder. Funktioner som konsekvenstänk och förmågan till överblick utvecklas sent i livet. Därför kan man inte döma tonåringars agerande på samma vis som vuxnas.

    Svara

     Då kanske inte män, förlåt småpojkar, ha tillgång till internet innan de är 25 och fått ordning på konsekvenstänket?

     Svara

      Ja det är rimligare än att hänga ut barn vars hjärnor inte är fullt utvecklade.

      Svara

       Ok, testa att framföra åsikten ”män under 25 bör inte ha tillgång till internet” och se om du får en rimlig reaktion på det.
       Och vilken 16-åring vet INTE att våldäktshot inte är ok?

       Svara

        Såklart är det inte ett rimligt förslag liksom det inte är en rimlig reaktion på ett barns beteende. Ser för övrigt inte att något våldtäktshot framförs från 16åringen.

        Svara

      Ifall du vill kan jag gräva fram en hel del riktigt riktigt grova saker Lady Dahmer har skrivit, och det långt efter att hon hade fyllt 25. Varför hugger feminister aldrig på det?

      Svara

       Vadå ’aldrig’? Hon har väl varit utsatt för diverse drev?
       Men jag undrar, vem har hon hotat att våldta och döda?

       Svara

        Från feminister? Aldrig, hon har haft en konflikt med Cissi Wallin, det är allt.

        Svara

         AnnanAnonym

         LD har varit föremål för en hel del drev efter kritik från bl.a. feminister jo. Ibland har kritiken varit berättigad, men dreven har varit oproportionerliga. Fråga LD om hon tror att ett drev är en bra metod att använda på barn i uppfostrande syfte. Jag är 100% säker på att hon kommer säga nej.

         Svara

          Du har 100% rätt!

          Svara

   Tycker det här tänket är skrämmande. Dels att ”han är bara 16” (HUR kan vi som samhälle inte lägga in allt krut när någon uppvisar sådant vidrigt kvinnohat?! Så jävla normaliserat att hata kvinnor) och dels att LIKSTÄLLA att berätta om att bli utsatt för hat som att hata?!

   Som någon annan kommentar om att ”det var väl inte så farligt, inte ens något dödshot”. Fattar ni hur sjukt det är?????

   Svara

    Ingen säger att det han skrivit inte är så farligt. Tänk två tankar i huvudet samtidigt. Detta bryter helt mot pressetiska regler. De har publicerat namn utan att ens kontakta killen eller föräldrarna först. Det är inte något sätt en seriös journalist arbetar på.

    Det finns mycket vettigare sätt att göra skillnad i samhället än att hänga ut ett barn. Precis ingenting blir bättre av att vuxna människor bryter mot regler och ev lagar och hänger ut barnet.

    Samma sak gäller att bedriva oseriös ”journalistik” baserad oftast endast på eget tyckande eller på tok för smala underlag. Se drar på allvar slutsatser utifrån ingenting. Inget i samhället blir bättre av det.

    Däremot skulle fakta och gediget journalistiskt arbete av utbildade journalister kunna göra skillnad tillsammans med politiskt engagemang.

    Svara

  Jag är en sån där jobbig och besvärlig vuxen som i perioder kontaktar föräldrar till unga som beter sig mindre bra på nätet(både flickor och pojkar) och jag har alltid fått positiv respons tillbaka från föräldrarna. Har även upplyst ungdomen att jag kommer kontakta förälder och upplysa om beetendet.

  Hade jag istället hängt ut den unge och sedan kontaktat förälder tror jag att reaktionen varit en annan.

  Även min äldsta dotter brukar upplysa föräldrar vad som pågår och påtala när någon kränker andra med nedvärderande tillmälen.

  Skulle något av mina barn göra något liknande på nätet vill jag hellre bli kontaktad för att kunna diskutera hemma i lugn och ro istället för att diskutera samt att kanske samtidigt hantera samtal/mail från upprörda människor från den sida där ungdomen hängts ut.

  Svara

   Så här.

   Har ni inte redan pratat om det? Tydligen hade det isf inte hjälpt. Så vad nu? Är det då inte bättre att få hjälp med att ge ungdomen en ordentlig minnesbeta av andra istället för hysh hysh?

   Svara

    Alldeles för många föräldrar har noll koll på vad deras barn gör på nätet så hos vissa kan det komma som en chock/överraskning över hur deras barn/ungdom uppfört sig, då föräldrarna vet att barnet/ungdomen aldrig skulle uppföra sig elakt i verkligheten.
    Men många glömmer att det är väldigt lätt att skriva en elakhet och att man som förälder även må prata om det, att man måste tänka innan man skriver, även lära sina barn/ungdomar säkerhet på nätet, många är inte så anonyma som dom tror, för vore dom det skulle ju tex inte jag kunna hitta deras föräldrar.

    Svara

  Tar inte föräldrarna sitt föräldraansvar är det väl jätte bra att andra i samhället går in och visar att det finns konsekvenser?

  Svara

   Okända människor vars psykiska status du inte har en aning om ska alltså dreva mot din 16-åring? Du vet inte om de nöjer sig med hat framför datorn eller tar det irl.

   Svara

  Hej, i tidigare inlägg bad du om bevis som gällde dig. Jag skrev ett inlägg med en länk varför tog du bort det? På tal om att uttrycka sig i länken fanns skärmdumpar här i från där du benämnde en person som en *****-madrass. Det är inte heller snällt. Inte för att jag tycker att denna 16-åring gjort rätt. Men jag tycker att du som vuxen inte ska mobba.

  Svara

  Sluta dalta med förövare.
  Jag kan bara hänvisa till kajjans stories. Hon säger det bättre än vad jag kan göra här.

  Svara

  Självklart ska han hängas ut, 16 år vad skriver han om 2 år, om ingen agerar.

  Svara

  Det kanske ger uppmärksamhet.

  Mvh Gerra…

  http://www.gerra.se/

  Svara

  Jag kommer på mig själv med att först hålla med dig men sen inser jag att det är just det här som är problemet. Vårt samhälle skyddar förövare på ett ibland helt orimligt sätt vilket gör att vi fokuserar på hur det måste kännas för förövaren istället för på offret och vad förövaren utsatt offret för.
  Vi har vant oss vid att 50% av befolkningen ska stå ut med att bli kallade riktigt fula saker enbart för att de inte är män men på något sätt ändå i mannens öga kränkt denne. Vi ska ständigt ha med det i beräkningarna att vi måste parera på ett sätt som en man aldrig nånsin behöver.
  Det räcker fan nu.

  Svara

   Exakt!

   Svara

   Och när vi får nog så måste vi fortfarande tänka på HUR vi reagerar så att det inte blir besvärligt eller obekvämt för han som utsatt oss. Vi ska tänka på honom, hans familj, hans karriär när vi konfronterar och berättar om vad HAN har gjort.

   Svara

    Precis.

    Svara

    PRECIS!!! Det här provocerar mig mest av allt.

    Svara

   Precis!
   Alla här som säger att Gardet gjort fel för nu ’hamnar fokus fel’ är ju de som själva fokuserar fel. Fokusera rätt i stället – på förövare!

   Skamma den som utsätter andra och inte den som påtalar trakasserierna. Säg: ’tack för att du berättar så att vi kan jobba tillsammans, och skydda varandra!’

   Svara

    Cissi har vaknat!

    Svara

   Precis så!!!! Håller med en miljard procent

   Svara

  Så det enligt dig inte fel att hänga ut en sextonåring utan felet är att det förtar Gardets budskap?
  Det var din analys av det hela?

  ” Är han vuxen eller inte, Gardet?” undrar du då Cissi först skickat sms till föräldrarna och sen hängt ut 16-åringen. Det ena förtar väl inte det andra i det Gardet gjort? De kontaktade föräldrarna för att killen är minderårig och hängde ut honom för att han ändå är straffmyndig. Om han är vuxen eller inte har väl aldrig varit en fråga att ta ställning till?

  Svara

   Ja men samma om man skickat något till respektive partner. Det är väl det msn gör. Ser till att ställa den till svars för sina närmsta anhöriga, vare sig det är en sambo, gift partner eller förälder? Så vuxen eller inte är inte för mig relevant i frågan om att informera.

   Svara

    Cissi ljuger nu och säger att hon inte visste om hans låga ålder då namnpubliceringen gjordes. De har dock tidigare sagt att de kontaktade föräldrarna före publiceringen av namnet. Cissis lögner tar ju aldrig slut. Litar inte på något som hon säger längre efter många år av ständiga lögner.

    Svara

   Exakt!
   Jättekonstig ’analys’ av C. Som att ’haha, nu kom jag på er!’ angående vuxen eller ej. Ett praktexempel på felfokus där vi ska diskutera om Gardet visste hans ålder, vem som gjorde vad först och på vilket konto, hur det förhåller sig till pressetik och blabla. Ett agerande som gosar med patriarkatet och förtrycket och gör att vi aldrig kommer få förändring, för vi måste hela tiden lägga tid på att fördöma offrens reaktion, ’borde gjort si, inte sagt så’ istället för att FÖRDÖMA F*UCKING FÖRÖVARE!

   Börja där, skapa det fokus du önskar!

   C – det är DU, inlägg som ditt här som skapar situationen där ”Istället för att handla om vad 16-åringen gjort så hamnar allt fokus på vad Gardet gjort”!

   Svara

    Camillas analyser är sällan jättedjupa fast hon ägnar väldigt många ord till att få fram sin mening. Det hade gått att sammanfatta med att hon tycker att det är synd att fokuset skiftar från Gardets budskap då hon står helt bakom dem, den så kallade analysen är lite som att slå in öppna dörrar då det är självklart att fokus skiftar. Hon skriver som om hon kommit på något jätteviktigt och revolutionerande. Hon tar inte upp det problematiska som de fått kritik för kring killens ålder för att det blir kanske för komplicerat för henne.

    Och hennes fråga kring hur Gardet tänkt kring om killen är vuxen eller inte är att skjuta över målet, ungefär som du skriver – ’haha, nu kom jag på er!’ fast det var inget att komma på. Lite ridå på den.

    Svara

    Bästa inlägget på den här bloggen i år. Så otroligt viktigt att vi alla tvingar oss själva att vakna ur gamla mönster och lägger fokus där det skall vara – på förövaren.

    Svara

   Cissi påstår att de inte visste om hans ålder då de publicerade namnet. Hon ljuger.

   Svara

    Cissi Wallin kan tyvärr inte hålla sig till sanningen, lögnerna avslöjas gång på gång.

    Svara

  Känner lite samma kring det här som jag känner med att sviniga män blivit namngivna i tidningar fast dom är ostraffade. Det kanske inte är helt rätt, men känner noll sympati och det är inte nåt jag lägger min energi på. Så trött på att fokuset alltid ska flyttas.

  Svara

   Om du blev uthängd i en tidning för något du ALDRIG gjort tror jag att du skulle vara trygg med svenska lagar rörande uthängningar. Nu är det du som flyttar fokus från juridik till sviniga män

   Svara

    Jag säger att JAG inte lägger någon energi på det, eftersom jag helt enkelt är övertygad om att män som blivit anklagade av en massa olika kvinnor är skyldiga. Tycker absolut lagen ska finnas men jag skiter ärligt talat fullkomligt i ifall några sviniga män blir ”offer” för att den lagen bryts.

    Svara

     Om lagen skulle förändras vilket gardet vill, löper kvinnor hög risk att bli falskt uthängda för allt möjligt. Kvinnor är redan nog utsatta.

     Svara

  Har gått typ en månad sedan Gardet startade och de börjar redan hänga ut människor?… Känns som seriös journalistik!

  Detta handlar INTE om feminism. Att hänga ut människor handlar om pressetiska regler som i sin tur är skapade ifrån juridik. I Sverige har vi lagar som säger att vi inte ska hänga ur folk pga värna om den personliga integriteten och slippa risk för förtal. Om feministiska rörelser vill hänga ut folk – börja engagera dig politiskt, snacka JURIDIK och inte om feminism. Hur jävla svårt ska det vara?!

  Svara

   exakt! man kan ju inte hänga ut folk hur som helst bara för att man själv och några till anser att det är ”rätt” 👏 men det är det som inte fattar av någon anledning.

   Svara

    dom*

    Svara

   Om feministiska rörelser vill uppnå vissa mål genom att hänga ut folk skall de givetvis följa pressetiska regler. Men du hävdar att de ska sluta prata om feminism och bara prata om juridiska principer hela dagarna? Otroligt smart metod för en organisation att uppnå sina mål. Lägg ner och fokusera på något helt annat. Hur jävla svårt kan det va?

   Svara

   Håller helt med 10.33.

   Många kan inte tänka två saker samtidigt här. Och frågan är vad som uppnås med uthängningen. Hjälper det många kvinnor? Nej. Gardet sa tidigare att de ej ska namnge om det inte är en nödvändighet att allmänheten får veta namnet.

   Svara

  Att hänga ut personer är aldrig ok. Använd rättsväsendet istället och anmäl honom. Litar man inte på rättsväsendet så lägger man allt fokus på förändringar genom politisk debatt och uppvaktande/demonstrationer etc just mot Rättsväsendet. Jag är kvinna och feminist men inte enligt ”Cissis” tycke. Trist att denna grupp av kvinnor nu fortsätter hänga ut människor, begår förtalsbrott och blockerar/hänger ut alla som inte tycker lika.
  För övrigt är det viktigt att alla läser förundersökningsprotokollet som finns på fb i cissis och Virres fall. Hon ljuger om allt.
  Idag blockerade hon dessutom Anitha .. som verkligen gör grova övertramp dagligen visserligen .. men ”seriös” journalistik företräder dem inte.

  Svara

   Vad tror du skulle hända om de anmälde honom? Förmodligen exakt ingenting.

   Svara

    Nej då får de kämpa för att ändra polisens arbetssätt. Det gör man inte genom att hänga ut ett barn. Utan att ens kontakta barnet eller föräldrarna först. Cissi påstår att hon ej kände till ålder vid publiceringen.

    Svara

     Bra skrivet Feminist!

     Svara

  Exakt! Om vi alla konsekvent kunde se till att vända fokus mot problemets kärna skulle vi kunna förändra på riktigt. Reaktioner som Cs i inlägget (=den allra vanligaste (icke-)’analysen’) spelar bara systemet som upprätthåller möjligheten att trakassera utan större konsekvenser i händerna.

  Svara

   Ett svar som skulle hamnat högre upp.

   Svara

  Helt rätt. Det är dags att sluta dalta med barn.

  Hade jag skrivit sådär på nätet och mina föräldrar fått veta det så hade de spikat upp mig på väggen. Typ. Ni begriper vad jag menar.

  Svara

   Hahaha… Hej Lin…! ❤️💕🤣

   Pok

   //MammaMoa

   Svara

  Det går ju att polisanmäla, kontakta föräldrar OCH publicera mailet och samtidigt maskera avsändaren om man vill belysa kvinnohatet och allt annat skribenterna får skickade till sig. Speciellt när man är osäker på avsändarens ålder. Eller vill följa pressetiska regler.

  Svara

   Jag tror också det är fullt möjligt att INTE skicka hatmail om man vill undvika polisanmälan, föräldrakontakt och/eller uthängning. Speciellt om man är osäker på hur mottagaren kan tänkas reagera. Eller vill följa helt vanliga sociala och juridiska regler.

   Svara

    👏👏👏

    Svara

    ja självfallet har killen gjort fel, det har jag aldrig sagt något annat om. Men att en person gör fel rättfärdigar inte nästa att gör fel osv osv. Lär mina ungar att inte slåss men jag lär dom också att även om någon annan slår dom först, så betyder det inte att dom får slå tillbaka. Gardet hade fått en bra effekt även om dom maskerat avsändaren och följt reglerna samt fått mer förtroende inom journalistik på så sätt enligt mig.

    Svara

     K2

     Mycket bra uttryckt ❤

     Svara

     Mina barn ska definitivt försvara sig, även om det innebär att de behöver slå tillbaka. Man har liksom tappt respekten att slippa bli slagen när man slår.

     Svara

  Håller helt med dig och jag tycker du sammanfattade det väldigt bra!

  Svara

  Även om man tycker det är rätt att hänga ut minderåriga på nätet så slår det ofelbart tillbaka på en själv. Enda rätta här hade varit kontakta föräldrarna och polisanmäla. Sen kan man visa upp vad personen skrivit men med maskerade personuppgifter. Blir personen fälld blir uppgifterna offentliga. Tycker man att en polisanmälan inte leder till något så får man kämpa för hårdare lagar, fler poliser etc. Inte leka rättsväsende och ställa sig över lagen bara för att andra gör det. Michelle Obama hade rätt, ”when they do low, we go high”. Varför sänka sig till deras nivå?

  Svara

  Men det handlar ju inte om att de som kritiserar uthängningar tycker att killen i det här fallet har gjort rätt. Det handlar om att om uthängningar normaliseras hotas rättssäkerheten för oss ALLA, speciellt redan utsatta grupper som kvinnor tex. Det handlar även om att gardet påstår sig jobba under pressetiska regler- vilket de bevisligen inte gör. …Jag undrar även varför man inte hänger ut tex mannen på SVT, som enligt gardet är en man som har ägnat sig åt trakasserier, stalking osv i åratal? (Eftersom de tycker att det är rimligt att hänga ut ett barn för att han ska få ”konsekvenser” alltså, jag är emot uthängningar generellt pga det jag nämnde ovan. Ändå intressant att se hur de resonerar)

  Vill man belysa strukturella problem är det kontraproduktivt att prata om individer, DET är att flytta fokus. Maska namnen och publicera, är man inte ute efter hämd på en enskild utan att belysa problemet; är detta det mest effektiva. Jag har sett hur Cissis följare har agerat mot människor Cissi har hängt ut för inbillade/små oförrätter. Det handlar alltså om vuxna kvinnor som aktivt försöker få tjänstemän -som PÅ RIKTIGT jobbar för barn och kvinnors rätt- sparkade för att de har uttalat sig spydigt om Wallin, eller like’at inlägg som raljerar om Wallin.

  Vågar fan knappt tänka på vad samma människor skulle kunna göra mot en 16-åring och personer i dennes närhet. Cissi och gardet är precis som Lamotte likgiltiga inför eventuella konsekvenser de VET att deras följare är kapabla till att ge den de för tillfället uppviglar mot. Själv hade jag aldrig vågat ta det ansvaret. Men jag antar att gardet precis som Lamotte och tex Ganif Bali friskriver sig från ansvar.

  Svara

   Bra skrivet 11.44. Många här verkar helt sakna ett nyanserat tankesätt. Allt är svart eller vitt och att tänka flera tankar samtidigt helt omöjligt.

   Svara

  Gardet gör anspråk på att vara seriös redaktion, men klarar inte av att hantera kritik av hur de förhåller sig till pressetiska regler. Se exempelvis hur Cissi & Co inte verkar förstå att Jack Werner kritiserar Gardets uthängning just utifrån vad Gardet gör anspråk på att vara. Han kritiserar inte nån enskild individ, utan redaktionen. Gardet bemöter det förhållandevis sakligt, men enskilda inom Gardet: Wallin, Karinkajjan etc vevar friskt i sina privata kanaler. Äpplen och päron, päron och äpplen och snacka om att fokusera och driva fel frågor. Werner är ingen fiende. Kritiken han, och många med honom, gett är helt rimlig. Hur han och hans nedkritiseras bemöts är inte rimligt.

  Svara

   Elsy

   Håller med dig, det Jack får ta nu är helt sjukt. Och allt detta pga att den upprörda svansen inte har den intellektuella kapacitet som krävs för att förstå vad han kritiserar och varför. Jag tror att få människor är så dumma som den här svansen gör sig, de är säkert hyfsat intelligenta vanligtvis. När en mobb per definition är en mobb, träder mekanismer in som förklarar det här agerandet. Att Gardets ”redaktörer” fortsätter piska upp stämningen är skrämmande, eftersom nästa steg här kan innebära reell fara.

   Svara

    Fattar inte att de inte kan tänka steget längre. Skrämmande.

    Svara

   Håller helt med. Reaktionerna mot Werner är under all kritik. Återigen gör CW hans kritik mot redaktionen till en personlig grej dem emellan och drar in rättstvisten med FV i resonemanget. Precis som att dra upp ngt bröllop i kritiken mot Sigge och hans likeande (som var absurd).

   Pratar vi strukturer eller hennes personliga beefar? Det blandas som det passar henne och även om man går med på att det privata är politik blir det så jävla kladdigt. Många mediefeminister är så självupptagna att jag baxnar. Timme ut och timme in sitter de o pratar in i en telefon blandat med selfies. Asså?

   Håller med TRH om att barn gärna får lära sig lite läxor med att använda skam (skam är en bra metod för att få folk att bete sig). Men här var uthängning inte rätta vägen att göra detta. Håller med CamCam.

   Svara

    Alltid hennes personliga beefar.

    Tycker att det är intressant att hon pratar om att Werner minsann inte har skrivit om att hon blev våldtagen, föremål för en polisanmälan etc. Men det faller ju platt eftersom Werner -vad jag vet- inte heller har skrivit ett ord om de otaliga människor Cissi har hängt ut genom åren, uthängningar som eskalerade iom att hennes konto blev stort.

    Han reagerade på att en ”redaktion” som säger vilja bli tagna på allvar och som säger sig förhålla sig till de pressetiska reglerna/svensk lag: hänger ut en 16-åring. För ett mail. Han hade även en analys.

    Vad är det hon inte fattar?

    Svara

     Han har alltså låtit bli att kommentera det hon ägnat sig på sitt personliga konto. Förtydligande

     Svara

      Ja precis. Men på ngt vis är detta relevant enligt CW. Jösses.

      Svara

   Nej det är inte rimligt att likställa gardet med nazister och nazistiskt propaganda.

   Svara

    Det är rimligt att likställa de tillvägagångssätt som är identiska.

    Svara

     De är inte identiska.

     Svara

      _De_ tillvägagångssätt som är identiska.

      Svara

       Nej. De är inte identiska.

       Svara

  Gardet blev dessutom påkomna som lögnare iom den pudel de gjorde. I den hävdade de att de inte visste att pojken var minderårig, de glömde i sin iver att de redan publicerat material där det TYDLIGT FRAMGÅR att de visste att han var minderårig.

  Det är visserligen skönt på ett sätt, att de hade kollat upp det såpass. Tänk om någon får för sig att skriva ett sjukt mail med ERA namn i adressen, är ni lika benägna att heja på uthängningar i det fallet? En redaktion utan utgivningsbevis som publicerar sånt här helt utan faktagranskning är farliga. Och jo, jag är benägen att säga att deras AGERANDE är detsamma som Avpixlats agerande i liknande situationer. Att respektive ideologier skiljer sig åt är väl redan självklart, Och jag påstår alltså inte att de inte gör det.)

  Svara

   Skrev en kommentar innan den ovan som fastnade i modd, de hänger ihop. Ville bara säga det om min kommentar verkar oklar.

   Svara

    Det var Cissi som ljög igen. Omöjligt för henne att hålla sig till sanningen. Det otäcka är att hennes svans är väldigt lättmanipulerade och inte har en aning om vad kritiskt tänkande och källkritik innebär.

    Ett tydligt bevis på det synliggjordes otroligt tydligt vid Gardets lansering av de falska inläggen från olika män. Svansen tror blint på allt de skriver.

    Svara

  Hängde de ut han med namn? Eller mejladress?

  Svara

   Inledningsvis med en mailadress som innehöll namn och födelseår. Sedan bekräftade de att det var just den pojken det handlade om.

   Skrämmande hur många föräldrar som sitter och koketterar med hur de minsann inte tvekar på att uppfostra genom att utsätta sina barn för drev som de omöjligt kan förutse konsekvenserna av.

   Svara

  Jag hann inte läsa originalinlägget på Gardet innan Instagram raderade det, så jag vet inte exakt vad det stod. Men min inställning är att vill du inte bli uthängd så skicka inte hatmejl, dickpics osv. Ansvaret ligger alltid hos avsändaren, inte hos mottagaren. Många tycks tro att internet är laglöst land och att det är ok att skriva till kvinnor att de förtjänar att våldtas och mördas osv. Men ett olaga hot är ett olaga hot vare sig det framförs ansikte mot ansikte eller via nätet Och en 16-åring är gammal nog för att förstå vad han skriver. Vore det min unge som betedde sig så skulle jag verkligen vilja veta det. Tycker faktiskt att folk som skickar hat och hot på nätet borde fråntas rätten att ha internet eftersom de uppenbarligen inte kan hantera det.

  Svara

   Men vem ska frånta dem rätten/hänga ut etc? Gemene person eller rättsväsendet?

   Svara

   En annan Lisa

   Självklart skall även ett barn få konsekvenser av ett sånt här agerande, men det skall vara konsekvenser som är rimliga OCH; som förhindrar att beteendet fortsätter. Sådant här har tyvärr motsatt effekt och kan vara potentiellt farligt.

   Du verkar även glömma att gardet påstår sig bedriva seriös journalistik och säger sig förhålla sig till det regelverk som finns. Det är stor skillnad på om jag som privatperson på min IG hänger ut någon som skickar mig ett otrevligt mail, än om DN gör det. Fattar du skillnaden? Den uppenbara skillnaden är just ”regelverk”. Den andra är spridningen.

   Svara

   En annan Lisa

   Ponera att någon vill skada dig. Ett sätt skulle kunna vara att skriva ett sjukt mail till Gardet eller Avpixlat från en mailadress med ditt namn och annan info som skulle peka ut dig som avsändare.

   Ponera att uthängningar skulle normaliseras; tror du att det bara är den ”onda sidan” som skulle drabbas? Knappast va. Marginaliserade och utsatta grupper skulle ryka först, där ingår kvinnor.

   Svara

    Mycket ponering.
    Ponera att vi tog mäns våld mot kvinnor på allvar, från första början. Ponera att övertramp, hot och trakasserier fick konsekvenser.

    Som om inte marginaliserade och utsatta grupper, däribland kvinnor, inte drabbas av dagens tillstånd…

    Svara

     Men du har ju facit i hand här? Det hade lika gärna kunnat vara ’En annan Lisa’ som blev uthängd inför ca 900000 människor pga en fejkad mailadress, eller menar du att detta sköttes på ett sätt där detta inte skulle kunna ske?

     Varför ställer du min kritik av uthängningar emot mäns våld mot kvinnor? Men när vi ändå är inne på det spåret: OM jag var för uthängningar som ett sätt att bekämpa mäns våld mot kvinnor; hade jag hängt ut SVT-mannen framför en 16-åring som skrivit ett vidrigt mail. Han har ju bevisligen en historia av att trakassera, stalka och misshandla kvinnor psykiskt. Något han verkar fortsätta med. Så jag fattar inte riktigt hur de prioriterar när de ”bekämpar”.

     Vad jag skulle vilja är att den här 16-åringen slutar upp med sitt beteende, jag har inte sett några bevis för att ett drev någonsin haft den effekten. Som sagt hade jag som föräldet uppskattat , applåderat och välkomnat att någon gör mig medveten om mitt barns beteende.

     Jag uppskattar även att sånt här uppmärksammas, till skillnad från dig tror jag att det är bättre att fokusera på fenomenet än en enskild individ. Publicera på, visa vad kvinnor får utstå, men maska. Så att inte fokus förflyttas. Vilket det bevisligen har gjort här.

     Svara

     Och jag vet att kvinnors rättsäkerhet är hotad, men jag är smart och påläst nog för att förstå att situationen bara blir sämre om man börjar tumma på rättsäkerheten i sig. Och då är det de svaga grupperna som ryker först. Detta kan du läsa på om, finna gott om material historiskt om du är intresserad.

     Svara

      PONERA att du ville belysa ett problem, att det var ditt syfte. Hade du då valt att göra det på ett sätt som flyttade fokus totalt från problemet, eller hade du, låt säga; publicerat allt hat du fått och skapat en diskussion och en medvetenhet om det faktiska problemet?

      Det var säkert gött för Cissi att få hänga ut pojken, hon har ju bevisat gång på gång att hon 1. Njuter av dreven hon skapar 2. Inte tycker sig ha något ansvar alls för vad drevet väljer att göra när hon har fått igång dem.

      Men känns det som att fokus ligger rätt nu? Inte va. Så om du tycker att det här är helt rätt och en bra metod; hur funkar den för att hjälpa utsatta grupper tycker du? Det är ju enligt dig gardets mission.

      Svara

       Alltså, vi är säkert ganska eniga i mycket men:
       1) diskuterar inte mot härskartekniker à la ”jag är i alla fall smart och påläst nog”
       2) det där ”ponera” / ”ja, men tänk om” har en slags worst case-grej som är ganska osmaklig när kvinnor redan lever i en worst case-situation dagligen. Vi behöver liksom inte fantisera om läskiga människor med onda avsikter – de finns redan mitt ibland oss. Jag tycker det är detta vi ska hantera, inte ett slags derailande hitte-på-hot.
       3) Se hur du sitter och diskuterar Cissis/Gardets beteende, fokus på det – kanske dags att ponera lite om de verkliga förövarna: ponera att den här killen fortsätter sitt beteende eftersom det aldrig får konsekvenser?

       Svara

        1. Det var dumt skrivet av mig. Med ”smart och påläst nog” menar jag inte att jag är något utöver det vanliga, de flesta vuxna människor förstår nog att rättsäkerheten blir sämre -främst för redan utsatta grupper- om man tummar på den.

        2. Det är inget ”worst case-scenario”. Det är uppenbarligen en reell fara med tanke på hanteringen. Eller tycker du att deras pudel tyder på att de kollade upp saken? Det är inte vad de säger iaf.

        3. Jag vill givetvis att den här killen stoppas och att detta beteendet slutar. Lägg fram ett enda bevis för att ett drev skulle vara en lämplig metod för detta ändamål?

        Kontakta föräldrar till en minderårig som beter sig så här: fullt rimligt och generellt det mest produktiva.

        Polisanmäla: Också rimligt. Socialtjänsten blir troligtvis inblandad och finns det inga föräldrar som vill/klarar att hantera detta, är det jättebra.

        Hänga ut en 16-åring (är de säkra på att det verkligen är han förresten? Faktagranskningen verkar inte vara så stabil): helt sinnessjukt och kontraproduktivt. En 16-åring som utsätts för ett drev kommer garanterat agera defensivt. Att han knäcks psykiskt är även det troligt. Inget av dessa alternativ är särskilt gynnsamma för att motverka problemet.

        I värsta fall tar någon av de minst 900000 personer som läst detta lagen i egna händer. Hur vet ni att alla som läst detta är psykiskt stabila? Hur vet ni vad de är kapabla till? Är alla tänkbara konsekvenser acceptabla?

        Svara

        Jag brinner för kvinnors rättigheter och är feminist, jag tror bara inte att gardet och Cissi är någon lösning. Man kan hålla två tankar i huvudet samtidigt. Här diskuteras dessutom gardets agerande, varför skulle jag börja prata om mäns våld just i den här diskussionen? Förutom att jag har gett min syn på att jag tycker att pojkens agerande är förkastligt, sagt att det måste stoppas – och gett min syn på hur man bäst skulle kunna stoppa det? Och att jag sagt att det här problemet ÄR ett problem som måste belysas?

        Jag säger bara att de misslyckades kapitalt med att belysa problemet genom att agera så här, är du av en annan åsikt?

        Svara

      Jag ska förtydliga vad jag menade med att många tycks tro att internet är ett laglöst land. Om jag tar hot mot politiker som exempel har jag flera gånger sett folk skriva i grupper på Facebook att Annie Lööf borde våldtas så hon lär sig att veta hut. Hur många av dem tror ni skulle gå in i riksdagen och säga det rakt upp i ansiktet på Annie Lööf? Troligen inte så många eftersom det mig veterligen aldrig hänt och om det händer skulle sannolikt den personen gripas och åtalas. Men på nätet är det tydligen ok, fast svensk lag ska gälla även på internet. Jag tycker därför att det borde satsas mycket mer på att lagföra folk som skriver olaga hot på nätet. Jag vet att det är brist på poliser men det är faktiskt något som civila utredare skulle kunna göra och sedan får åklagare avgöra om det räcker för åtal precis som i ”vanliga” brottsutredningar. Och att ett lämpligt straff för t ex 16-åringar som skickar hatmejl kan vara två års internetavstängning. När det gäller just den publiceringen såg jag alltså inte inlägget innan det försvann, men jag anser att om en t ex en kollega skickar dickpics till mig oombedd så har jag fått bilden och då är den min egendom och då har jag rätt att visa den för hans fru, chefen och kollegor eller lägga ut på nätet. Det är ju liksom inte mitt fel att jag fick den. Cissi Wallin har jag aldrig följt och har ingen jättekoll på, men vad är egentligen Gardet? Var inne där en lång stund och klickade runt men hittade inte uppgift om vem som är ansvarig utgivare. Namngivna redaktörer och skribenter men vem är ansvarig? Googlade och Kajjan Andersson ska tydligen vara ansvarig utgivare men hittade inte uppgifter om det på deras sajt. Hittade heller inget utgivningsbevis hos PRV. Om de vill bli betraktade som en seriös tidskrift borde väl det finnas?

      Svara

       Jag håller med dig i stort, jag ser däremot inte hur ”2 års Internetavstängning” skulle vara praktiskt genomförbart. Även om jag håller med dig i teorin. Jag tänker att det mest konstruktiva borde vara -som du nämner- att lägga mer resurser på att utreda brott på nätet och utmäta straff vi redan har i lagstiftningen.

       Ja, jag håller med dig om att du har rätt att visa dickpics för avsändaren fru, det hade antagligen varit en bra metod för att lära männen ifråga en läxa. Men så gör du ju inte heller anspråk på att bedriva seriös journalistik efter ett tydligt regelverk heller. Du hänger inte ut någon inför 900000 människor vars handlingar du omöjligt kan förutse och jag antar att du -OM du hade visat en bild för någons hustru – hade varit noga med att säkerställa att avsändaren verkligen var hennes man?

       Nej de har inget utgivningsbevis eller ansvarig utgivare. De är en blogg där källorna inte har något källskydd- och där skribenterna rent juridiskt är personligen ansvariga för vad de skriver . Detta innebär också att det är mycket enklare att driva rättsliga processer mot gardet (källor och skribenter) än om de hade haft ett utgivningsbevis.

       Mot bakgrund av detta var det extremt oansvarigt att publicera tex Clara Törnvalls text innan de fått en ansvarig utgivare. Men de gjorde det ändå, för uppmärksamhet och klick (trots att de vid tillfället hävdade att de var dagar ifrån att få det) så de som säger att gardet är feminister kan ju dra nåt gammalt över sig..

       Svara

  Om mitt barn hade skickat något sånt här till en annan människa hade jag verkligen, verkligen uppskattat ett meddelande om detta. Och så hade jag hanterat det. Jag hade definitivt inte velat utsätta hen för ett drev. Dels pga att jag som sagt inte kan förutse konsekvenserna – farliga konsekvenser är fullt rimligt att vara rädd för i såna här fall. Och dels för att jag inte tror att det skulle hjälpa, man blir snarare defensiv i ett sånt läge. Speciellt om man är 16 år. Ärligt talat, ni som tror att det är produktivt att skicka massmail till ett barns nätverk (skola, kompisar, kompisars föräldrar osv) samt till en 16-åring -måste vara rejält tiltade just nu.

  Svara

  Glöm inte när Cissi blev sur på Bianca för att hon inte ville säga att hon var feminist. Då drog hon upp Biancas pappa.

  Svara

   Cissi är totalt gränslös. Glöm inte när hon drog upp AM’s mördade exflickvän i sin kritik av MrCool. Glöm inte när hon försökte få två människor sparkade pga att de kritiserade hennes alster och främst då hennes -milt sagt- haltande feministiska analys. Eller när hon hotade med att få pojkvännen till en av dem som hånat hennes krönikor sparkad från företaget Cissis man ägde. Glöm inte när hon soc-anmälde en vän pga ungefär samma sak

   Det finns så mycket gränslöst här, problemet är att den gränslösheten genomsyrar gardet, som säger sig syssla med seriös journalistik.

   Svara

    Eller när hon hängde ut två av Lady dahmers förra bästisar då ena kvinnan i fråga skojade om Cissi Wallins man (när han hade en t-shirt med texten ”dumpa din kille”). Eller när hon skapade drev mot komikern Sandra Ilar som försvarade sin vän Anton Magnusson. Eller när hon underliggande i kommentarer hävdade att Sanna Lundell blir misshandlad av Mikael Persbrandt osv osv. Listan kan göras lång….

    Svara

     https://mobile.twitter.com/feliciajxn/status/1014159676722876416

     Eller när hon inte så subtilt ville få Felicia Jackson medveten om sin ”plats” och skrev det här gränslösa meddelandet, där hon även ville få det till att Felicia är ”feg” för att hon är professionell på jobbet. Alla är inte försörjda av multimiljonärer, de flesta skulle inte riskera sitt levebröd för att tjafsa med Wallin. Inget av detta fattar hon.

     Eftersom Cissi ofta drar upp att hon vet var folk jobbar, med undertonen att hon kan få dem sparkade: är detta rent ut sagt obehagligt utöver pinsamt.

     Svara

  Jag har en del kritik att framföra när det gäller Paula Dahlbergs text ’Våldtäkt som krigsföring’. Den innehåller retorik som tar oss 15-20 år tillbaka i synen på våldtäkt -och är direkt skadliga för samhället och feminismen. Den innehåller även grova faktafel som får samma konsekvens. Pga att gardets nu har bevisat att de inte förhåller sig till pressetiska regler, skulle jag aldrig framföra den där. Pga att Cissi och co bevisligen använder sina andra plattformar för att dreva mot folk för minsta kritik; vill jag inte framföra den under eget namn på min plattform heller.

  Jag skulle aldrig skicka hot eller hat, men pga att Cissi (och därmed gardet som inte har någon ansvatig utgivare) bevisligen tar all kritik som hat; vill jag inte ta konsekvensen att min arbetsgivare blir uppringd, mina barn kontaktade osv. Inte pga att min kritik är orimlig eller otrevlig. Inte ens pga att någon i min omgivning skulle uppfatta den så heller. Utan pga att de här dreven lever sina egna liv och kan utvecklas till precis vadsomhelst.

  Gardet tystar alltså genom sitt agerande människor, även människor i de egna leden som har relevant och saklig kritik.

  Svara

   Du är rädd för drev pga saklig kritik eftersom våldtäktshotare hängts ut?

   Svara

    Nej jag är rädd för att de pressetiska reglerna följs väldigt godtyckligt, och för att Cissis agerande verkar genomsyra gardet. Cissi har hängt ut människor och dragit igång drev där svansen har kontaktat arbetsgivare, vänner och familj till folk. För vad? För att de like’at en raljant text om henne, eller skrivit en raljant text. Eller kritiserat henne. T.ex

    Svara

     Hotade Jack Werner någon tycker du?

     Case closed.

     Svara

     Vilka är dessa som hängts ut då?

     Svara

      När skickade pojken ett våldtäktshot?

      Det här illustrerar vad jag menar när jag säger att drev är livsfarliga pga att de kan utvecklas till vadsomhelst.

      Du har screenshot överst i detta inlägg, men är inte beredd att läsa igenom inlägget du kommenterar på? Så mycket för den källkritiken.

      Herrejävlar, jag är mållös

      Svara

  Sådant hemskt snack måste stävjas, de gör honom en tjänst, för möjligtvis så kanske han fattar att man inte utrycker sig så.

  Svara

  Jag hade inte skyddat min 16-åring en sekund om han skrivit det mailet. En så gammal ungdom är väl medveten om vad hen gör – så stå ditt kast.

  Svara

   Jag hade inte heller skyddat min son, han hade fått konsekvenser av mig -och av rättsväsendet om rättsväsendet bedömde att han skulle ha det.

   Vad jag INTE hade gjort är att utsätta honom för en mobb på tiotusentals människor, bara det är äckligt. Det är få hyfsat stabila vuxna som går oskadda ur ett drev. Ett drev lever även sitt eget liv och handlar efter några omgångar av viskleken om helt andra saker än det gjorde från början.

   Eftersom många av gardets följare HELT saknar förmåga till källkritik (vilket blev hyfsat bevisat när så många av dem köpte gardets lanseringskampanj rakt av, att Guillou tex stöttade dem) blir det extra farligt.

   Jag känner inte de här människorna, vet inget om deras psykiska mående eller om någon av dem tycker att ett kok stryk är en rimlig konsekvens.

   Ni som koketterar med att ni inte har några problem med att era barn blir utsatta för drev med allt vad det innebär. Och den REELLA fara som följer med detta:

   Er föräldraförmåga är under all kritik.

   Svara

    När man är 16 år vet man att man inte är anonym online. Jag hade gladeligen sett min 16-åriga mansgris ”hängas ut” om han betedde sig så. Stå för det du gör. Detta är en konsekvens idag. Det är inte ens en uthängning imo. Ett mail är skickat och sedan visat as it is 🤷🏼‍♀️ Orden talar för sig själv.

    Svara

     Men om föräldrar blir kontaktade och han lagförs FÅR han ju stå för konsekvenserna. Eller tycker du att det är rimligt att ett samhälle som vårat skall lämna över detta till enskilda individer och låta dem ge pojken de konsekvenser DE tycker är rimliga? Förstår du ens hur farligt det kan bli?

     Ett drev lever även som sagt sitt eget liv, det kan utvecklas till precis vadsomhelst och det finns individer som skulle köpa ca vadsomhelst rakt av utan att kolla upp om det stämmer.

     Ja vad jag tycker om folks föräldraförmåga är förstås ointressant , så fortsätt gärna vädra den syn som gör er totalt olämpliga. Så att sociala myndigheter/andra instanser kan fånga upp er innan det är försent.

     Svara

      Meddela gärna dagen män lagförs för sitt våld mot kvinnor btw 👌🏻

      Svara

      Haha. Sociala hämtar ingen 16-åring för att föräldrarna inte säger ”naaaw stackars dig” när 16-åringen rövhattat sig med vålds- och sexuella hot online.

      Lycka till med din hittepåkamp för de stackars barnen.

      Svara

       Klart att de inte gör, men de ingriper helt klart om/När en förälder är så oansvarig/korkad att hen är beredd att låta totala främlingar dreva mot sitt barn i tiotusental. Du fattar inte att det är sjukt att överlämna ”uppfostran” till folk du inte känner, inte vet psykisk status på- och som lika gärna kan tycka att en lämplig konsekvens är våld?

       Eller som, som vi ser här ovan; sprider att barnet har kommit med våldtäktshot, när det inte stämmer?

       Svara

        Nej de ingriper inte för att en förälder inte anser det vara fel att ett mail/en text en 16-åring skrivit inte ska publiceras i sin helhet. Det finns liksom inget i det att ingripa emot.

        Svara

         *ska publiceras.

         Svara

         Det var ju inte vad jag sa heller. Men de ingriper definitivt när föräldrar är så lågbegåvade och barbariska att de är beredda att låta tiotusentals främlingar ge barnet de konsekvenser DE finner lämpliga, vilket kan vara precis vad som helst.

         Lite biblisk uppfostran, fräscht.

         Svara

          Diskussionen handlar om föräldrar som inte ser problememet med att deras 16-åriga söner som hotar kvinnor online blir ”uthängda”.

          Du skriver att sociala ska ingripa.

          Det argumenteras emot.

          Men du menar såklart inte det du skriver?

          Låter vettigt.

          Svara

          Samhället har förresten alltid inverkan på barns uppfostran.

          Svara

           Jag skriver att ni som är beredda/Tycker det är vettigt att lämna ut era barn till tiotusentals drevande galningar har dåligt omdöme och ännu sämre föräldraförmåga. Jag har gett flera exempel på varför.
           Jag menar precis vad jag skriver, det var du som trodde att jag menade att soc skulle göra ett akut LVU.

           Lämnar detta nu, ni är inte kloka.

     ”Det är inte ens en uthängning imo”

     Eh, va?

     Kan meddela dig om att din åsikt inte överensstämmer med verkligheten. Jösses, dumheten på Cissis minioner är helt otrolig.

     Svara

      Nej det är ingen uthängning. Att publicera ett mail man fått, helt utan omskrivningar, är att publicera ett mail man fått. Vill man inte känna sig bortgjord och dum ska man inte skriva bortgjorda och dumma saker online.

      Och nej – jag är ingen ”minion” som följer Cissi.

      Jösses. Dumheten bland människor generellt är skrämmande.

      Svara

       Men ärligt talat, be en ansvarsfull vuxen förklara för dig vad en uthängning är. Det här ÄR helt klart en uthängning, det är ingen tolkningsfråga.

       Svara

        Nej.

        Svara

         Haha, herrejävlar 😂👌

         Svara

          Det ÄR en solklar uthängning.

          Många här verkar inte veta vad journalistik handlar om och hur den ska bedrivas, och även följa regler och lagar. Det är inte tillåtet att namnge hur som helst. Lika illa att sedan ljuga om att man inte visste om personens ålder trots att man redan gått ut med att man kände till den. Lögnen kommer från Cissi Wallin.

          Svara

    Och din åsikt om folks föräldraförmåga är fullkomligt ointressant…..

    Svara

  Ålder är mest en siffra å tonåringar är snart vuxna. Inga små barn längre.
  Hårdare straff till pojkar i tonåren som håller på såhär. Häng ut med namn o bild oxå tycker jag! Varför inte??
  Så jävla less på att unga män ständigt kommer undan pga titeln BARN. Bullshit. Kan de knulla supa hota hata kan de ta konsekvenser för deras beteende.
  Hade gärna sett fler unga pojkar straffas hårt för hur de tilltalar å behandlar kvinnor. Avklippta snoppar vore på sin plats 😀

  Svara

  Är ni ovanför här seriösa? Tror ni verkligen att vi som hävdar att svenska medborgare inte bör hänga ut personer, samtidigt tycker att 16-åringen som skriver skit gör någonting bra?!? De två sakerna är INTE en motsats till varandra. ”Hade gärna sett fler unga pojkar straffas hårt” skriver en av er. Ja det tycker vi också. Men inte inför allmän publik och Internetdomstolar…

  Svara

   Kruxet är väl att man hellre diskuterar uthängningen än att 16-åriga framtida vuxna män beter sig som svin.

   Svara

    Fast det stämmer inte. Exakt alla i den här tråden som är emot att ”seriösa redaktioner” hänger ut barn: har ju skrivit att barnet borde polisanmälas, att föräldrar bör kontaktas och att innehållet i mailet ska publiceras maskar?

    Svara

     De verkar ha svårt med att tänka. Precis allt är svartvitt och de rapar upp de fraser de lärt sig på Cissis insta oavsett vad de svarar på. Det är att inte tänka själv och därför kan de inte argumentera själva. Det är väl bekvämt kanske? För samhället framåt till det bättre gör det inte att vara en lättmanipulerad pjäs som ger Cissi den uppmärksamhet hon är ute efter.

     Att hennes följare inte känner till begrepp som källkritik, pressetiska regler är bevisat. Det är mer ett grottmänniskoliknande tankesätt som helt saknar nyanser eller ett uns av eftertanke, de visar prov på. Detta kan enligt historien vara farligt tillsammans med uthängningar och drev, samt att kritik och diskussion inte tillåts och snabbt tystas på väldigt manipulerande sätt.

     Svara

      Hoppas personangreppen mot främlingar du inte känner alls fungerar bra för dig i debatter annars. Här verkar ingen nappa?

      Svara

     Fast det stämmer ju inte. De rubriker som görs nu handlar inte om att 16-åriga snart vuxna män hotar kvinnor.

     Svara

  Läste kommentarerna innan jag zoomade in själva inlägget. Trodde att mailet skulle innehålla något värre slags hot än ”hoppas ni slås av lagens långa arm” eller vad det nu stod. ”Sug kuk” läser väl ingen som ett våldtäksthot, det används lustigt nog mer än synonym till ”go to hell”. Ändå pratar folk i tråden om att skydda förövare. Are u fkn kidding?

  En tonåring gör alltså något helknas, typ skriver ett hatmail på nätet (inte fan innehåller det något hot)och istället för att hantera det som en rimlig vuxen, tex. kontakta föräldrar eller killen själv ska det genast drevas lite (otippat med tanke på avsändare). Och det är ju åt helvete korkat, för barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör. Att visa en hatisk tonåring att man tar illa vid sig av det som skrivs är bra men att göra det på ett så kasst sätt är ren idioti. Vad är det för slags vuxenvärld egentligen, ”When they go low – we go lower”?

  Alla ni som tycker att mailet ska polisanmälas, kan ni berätta vilket brott det rör sig? Kan nämligen inte se något brottsligt, bara jävligt olämpligt.

  Svara

  Om min nuvarande 9 åring får för sig att skriva till avpixlat / samnytt eller liknande när hon är 16 år så skulle jag tycka ett det var fruktansvärt om dom hänger ut henne. Kommer aldrig får chansen att fråga Cissi tror jag. Men undrar hur hon skulle ställa sig till att hennes barn blev uthängda om dom skrev till en sida där dom inte håller med om vad skribenterna uttrycker. Nu säger många, att man inte kan jämföra en fin feministiska sida med höger extremism. Det stämmer, men vem bedömer när det är rätt eller fel hat. För det GODA HATET är inte alltid så fint. Men jag kanske har fel. Tycker dock att det är oerhört oetiskt att lämna ut barn. Skriva till föräldrarna. Ja absolut! Hänga ut…

  Svara

  Hade Bloggbevakning inte fokuserat på Gardets reaktion, så hade allt (eller i alla fall mer) fokus kunnat hamna på vad 16-åringen gjort istället för vad Gardet gjort.

  Svara

   fast det handlar ju inte om vad barnet har gjort. Det handlar om det etiska i att hänga ut ett barn. Om dina eventuella barn skrev till en högerextremistisk organisation. Skulle du se att dom blev uthängda då? Nu skrev han till en vänster extrem istället och ja jag hoppas att föräldrarna tar tag i honom gällande det här men uthängning av barn… Är det ett samhälle vi söker?

   Svara

    Micke, du verkar vara en sån där härlig person som gillar att ta dig rätten att definiera för alla andra vad ”det handlar om”. Vore jag sugen på envägskommunikation hade jag gått till kyrkan. Hej på dig

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.