Brotten – en åkpåse och en träningsresa!

Är ändå inte detta den finaste varianten av resursanvändande, så säg?
Ida Varg svarar lite småisarkastihgt på en kommentar som undrar hon försöker ta död på sin son eftersom hon knölat ner honom i en åkpåse.
Sarkasmen verkar helt ha swooshat skribenten förbi, en skribent som är så till den milda grad upprörd över Idas svar att hen kastar sig på telefonen för att anmäla Ida till soc.

Nu tror jag ju inte att vederbörande gjort en anmälan till soc, med tanke på att hen hävdar att ärendet redan fått en handläggare – en process som normalt sätt tar mer än några minuter.
Av de kommentarer som skrivits av soc-handläggare så blir det extra tydligt att det inte går till så här, och att det verkar vara skribenten själv som borde anmälas.
Stackars skribenten – det kan inte vara lätt att leva i en värld där ironi och sarkasm används lika frekvent som toalettpapper av oss människor när man inte förstår någonting av det.

Jag undrar på riktigt vad det är för fel på folk som gör soc-anmälningar bara för att jävlas?
Familjen Rosas (Hugo och Paula) ska även de fått en ny anmälan mot sig, och varför då undrar du säkert?
Jo, för att Paula åkte iväg på en träningsresa och lämnade barnen hemma med sin pappa. SHAME ON YOU, BAD MOTHER!!!!!
Barnen är alltså hemma med Hugo – sin pappa – men det var tydligen så till den milda grad upprörande att det anmäldes.
För vad anmäldes egentligen? Att Paula reste iväg en vecka eller att Hugo hade ensamt ansvar för banen där hemma?
Jag har svårt att bestämma mig för vilket av dessa två alternativ som är det mest idiotiska?

Barnen var hemma med sin pappa – inte med en hungrig Hannibal Lecter.
HÄR kan du läsa fler av de  meddelandena som Paula fått som DMs från ett troll av sällan skådat slag.
Av detta meddelande så verkar det vara Paulas träningsresa som ligger till grund för all det här resurs-slöseriet.

Ja, vad säger man?
Än är inte den sista idioten född?
Man nästan skäms ju som människa av att tillhöra samma grupp som den här dåren.
Så här skriver Paula i sin blogg och jag kan inte annat än hålla med:

Kan vi inte komma överens om att INTE slösa på socialens tid? Dom gör ett fantastiskt arbete och bör få fokusera på verkliga, svåra situationer. Antar att vi inom kort kommer att behöva ta upp dialogen igen, och även slösa vår tid på att få detta ur världen. //Paula Rosas

122 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ännu ett inlägg som gör mig ännu mer tacksam för att jag endast delar mina instagraminlägg till ca 50 st. Måste vara himla tröttsamt. Suck

  Svara

  Nog för att alla redan vet att världen är full av galningar men det här gör mig så jävla matt.
  Är de här ”kritikerna” seriösa i sin kritik eller kör de bara på för att de kan?

  Svara

   Ganska uppenbart att personen inte är seriös och bara tycker det är roligt att folk engagerar sig och skriver upprörda svar

   Svara

  Blir det inte väldigt varmt för bebisen där inne i barnvagnen med den där grejen neddragen helt? Alltså under sådana varma dagar vi haft nu? Jag kan verkligen ingenting om varken bebisar eller barnvagnar och undrar verkligen.

  Svara

   Håller man sig i skuggan är det nog lugnt. Vet inte hur varmt Stockholm haft? Och det är väl en sommaråkpåse. Dvs typ som en filt.

   Svara

   Joo det borde bli väldigt varmt.. En body + tunn filt räcker under sommardagar 🙂
   /norrbottning

   Svara

    Håller med, tog bort åkpåsen redan på våren. Barn säger inte alltid till att dom är varma. Dom kan bli sega och trötta i stället för gnälliga.

    Svara

     Japp och det finns även teorier om att överhettning kan leda till psd. Hellre för kallt än för varmt när det gäller bebisar! Det märks om de fryser. På Nya Zeeland (om jag inte missminner mig) avråder man från att använda fleece på barn. Pga det blir för varmt.

     Svara

    Det vet även en skarabörgare 😀

    Svara

   Jo. Det där utförandet en varm sommardag skapar en sorts bastu i vagnen. Dock svårt att på bilden se hur varmt eller kallt det är.

   De flesta barn är dock alltid för varmt klädda/påpälsade.

   Svara

   Jag är hyfsat säker på att Ida har koll på läget. Så jävla tröttsamt med alla dessa uppmaningar och pekpinnar.

   Svara

    Ja det har ju ingen annan än den i hennes kommentarsfält skrivit nåt om.

    Svara

    Fast just det här argumentet köper jag verkligen inte. Nej alla föräldrar har inte koll på vad som är bäst för sina barn. Med den logiken borde inga barn dö/bli misshandlade/sexuellt utnyttjade etc etc. Blunda inte och tro att alla föräldrar vet bäst. Finns så sjukt många idioter där ute som kör utan barnbilstol, struntar i solskydd, cykelhjälm osv.

    Svara

     Nähä. Okej. Och jag är av uppfattningen av att Ida i det här läget har koll på vad som är bäst för hennes son. Vad diskuterar vi ens? Det handlar om en tunn åkpåse. Elvis tar knappast skada av att ligga i en åkpåse.

     Svara

      Åkpåsen är dessutom öppen

      Svara

     Ha barn i åkpåse – misshandel och sexuellt utnyttjande. Känns inte som att det var riktigt den typen av problematik personen syftade på när hen sa att Ida har koll på läget…

     Svara

     that escalated quickly..

     Svara

    Nja, om alla föräldrar var medvetna om hur varmt det kan bli i en barnvagn så skulle inga bebisar drabbas av värmeslag. Ja, mammamaffian är tröttsam i fråga om mycket och det finns vettiga sätt att uttrycka sig på men ibland är det faktiskt helt okej att påpeka saker för föräldrar (dock inte hota med soc). Man vet inte allt bara för att man fött barn och vissa saker ska man inte lära sig den hårda vägen. Jag tror att de som t ex lät bli att sätta på det där skyddet på studsmattor och vars barn sen skadade sig, idag önskar att någon påpekat för dem att skyddet ska vara på.
    Superbra om man berättar för föräldrar att det är jättedåligt med barnvagn där luften står still, precis som man talar om för folk att inte lämna hunden i bilen i soligt väder. Man ska lägga sig i. Det kan i vissa fall rädda liv.

    Svara

     Att köpa studsmattor till sina barn är vansinne till att börja med. Inom idrottssammanhang krävs det extra försäkringar för att man ska få hoppa och då övervakas man dessutom av utbildade tränare. Men föräldrar låter sina barn göra volter, ofta oövervakade, i trädgården. Så sjukt oansvarigt. Och de där skydden hjälper föga om olyckan är framme.

     Svara

      Förhoppningsvis hoppar inga spädbarn som har svårt att förmedla sig när de/om de känner smärta.

      Att ens ha barn är livsfarligt. De är ena jäklar på att skada sig på allt när de väl börjar röra på sig. Men det var kanske inte riktigt det ämnet handlade om 😅

      Svara

     Håller med! Men jag menar, Ida ser ut som att hon håller på att svettas ihjäl – shorts och löst inne. Så ligger Elvis där i en jäkla påse, spelar väl ingen roll om den är tunn eller öppen?? Skulle du vilja ligga i en filt ute i solen? Nej! Då vill inte din bebis det heller.

     Svara

   Det blir varmt med åkpåsen ja. Men inte av att suffletten på vagnen är neddragen. Åkpåsen borde hon ha eliminerat för flera månader sen.

   Svara

    Vet du vilken sorts åkpåse det är?
    Finns faktiskt väldigt tunna ”sommaråkpåsar” och hur kan man utifrån en bild på en vagn med suffletten neddragen se om åkpåsen är stängd, varm etc.
    alltså man blir bara frustrerad över människor som antar saker…..

    Svara

    ”Borde”? Enligt vem? Dig? Forskning? Jag fattar inte vad grejen är med att läxa upp kvinnor som gör sitt bästa för sitt barn. Låt henne vara.

    Svara

    Jo. Det blir som en bastu när du fäller ned och det är varmt ute. I alla fall med min buggaboo. Vet inte om det är ngt annat som gäller annan vagn. Min dotter blir helt svettig om ryggen.

    Svara

    Att ha suffletten nedfälld sådär gör det jättejättevarmt under. Testa med en termometer själv. Är rätt intressant att se.

    Svara

     När suffleten på vår vagn är nerfälld så långt är den öppen på baksidan, då blir det ju luft genom vagnen när man går.

     Svara

      Nej. Den där suffletten har inte den funktionen och den är inte avlyft från sittdelen.

      Svara

   Ja inte ser det bra ut. Måste bli jättehet så varmt som det är i stockholm nu. Jag får lite panik av att se det.

   Svara

   Jo det gör det. Barnläkare har många gånger varnat för att täcka över vagnen med filtar och att packa in barnen i varma kläder. En bebis blir väldigt snabbt overopphettad så personen har en viss poäng, men man kan ju informera om det på ett vettigt sätt och tex länka till artikel om varför det inte är bra för barnet att göra som Ida gör.

   Svara

   Jo det blir alldeles för varmt, man ska utgå från sig själv när det kommer till bebisen, går man i shorts o linne o inte fryser nej då fryser nog inte bebisen heller av att bara ha en liten armlös body på sig i vagnen. Utan varken filt eller åkpåse.

   Svara

   Svar ja. Tokvarmt

   Svara

  ”småisarkastihgt”? Haha!

  Svara

   Jag tror Cam hade lite småibråtthom.

   Svara

  Men det här är ju ett uppenbart troll? Varför ens ägna det uppmärksamhet? Det är ju precis det som hen är ute efter.

  Svara

  Så många sjuka människor det finns!
  Tycker nästan synd om alla influensers!
  Kvinnan (antar att det är en kvinna) som (påstår) att hon har anmält Ida till Soc är ju en riktigt sjuk människa som inte har något annat för sig tyvärr och lever sitt liv genom olika influensers. Så himla himla tragiskt!

  Svara

   Men hen fick gästa bloggbevakning, kanske det som var målet 🤔.

   Svara

   Behöver inte vara en riktigt sjuk kvinna. Tycker det verkar vara ett troll som tycker det är roligt att folk blir upprörda och svarar hen. Speciellt när man går in på personens instagram och ser vad personens enda bild föreställer 😝

   Svara

    Och jag tror inte personen anmält Ida till
    Soc på riktigt. Och så som vi beter oss nu är exakt den reaktion personen vill åt 😝

    Svara

   Det är ju ett eget val att visa upp sitt liv på nätet för att få betalt för det.

   Svara

  Fast det var ju ganska konstigt svarat av Ida, och det ser väl varmt ut för den lilla med filt och allt men men det vet vi inte, får hoppas att Ida förstår att barn inte ska bli för varma, det ser lite märkligt ut faktiskt.

  Ja att det finns dårar på nätet och sociala medier det märker vi inte minst härinne, här håller många till, de hänger här. Och på instagram hänger de och sprider skit och beter sig, skrämmande.

  Svara

   Ida märker väl om hennes som blir för varm? Sen behöver det inte betyda att det är 30 grader ute för att man går i sommarkläder. Här är det typ 16-17 och jag har shorts 😝

   Svara

    Son*

    Svara

    Fast nu är det faktiskt så att barn får värmeslag i vagnar pga. för varmt och instängd vagn med filtar mm. Så nej, tro inte att alla föräldrar har koll.
    Vi får in så många fall på akuten varje år, tyvärr.

    Svara

     Det blir ju både varmt och instängt.

     Svara

   Det är ju en sak att snällt påpeka att ”det där ser lite varmt ut för lillen, men det har du säkert koll på”. Hon kanske hade dragit ner för att skydda barnet från solen och det syns väl inte hur varmt påbyltad han är heller? Förstår i sak omtanken för det händer ju att föräldrar inte har koll MEN i detta fall var kommentaren inte skriven ur ett omtänksamt perspektiv. Om man följer en influencer så får man väl en känsla för om de har koll på läget eller ej, så att fälla utlåtandet baserat på en bild känns omotiverat.

   Svara

   Hur vet ni ens om barnet ligger i vagnen?! Hur vet du vilken sorts åkpåse det är? Är den stängd? Är den öppen?
   Alltså allvarligt!
   Lite källkritik vore bra!
   Nästa gång du kanske råkar halvblunda på en bild och ser ut som ett fullo och någon lägger ut den, då är det väl ok att tro att du är en alkis på riktigt?
   En bild säger ingenting, det är en tolkningsfråga på vad du ser (vill se) vilket innebär att man ska vara försiktigt med sina antaganden.

   Svara

  Det verkar vara ett troll som provocerar och vill att folk ska svara och uppmärksamma hen.

  Svara

  Och folk hakar upp sig på bidragsfusk? Detta är fan tio gånger värre! att ockupera soc med massa skitsaker när dom istället hade kunnat lägga tiden på att rädda barn som ÄR utsatta. Det är våra skattepengar som går till dessa idioter 😡

  Svara

   Vad tror du pengarna i bidragsfusk kommer från?

   Svara

    Vad var det för onödig kommentar? Du försökte vara rolig?

    Svara

     Verkligen inte. Läste du vad hen skrev?

     ”Och folk hakar upp sig på bidragsfusk?”

     Svara

      Du är ju bara dryg.

      Svara

       Om du tycker det är drygt att tycka det är mer värre eller samma att fuska med bidrag än att anmäla till soc en gång för mycket så är jag ok med att du ser på mig som dryg. Framförallt som att hen inte verkar förstått varifrån bidragspengarna kommer.

       </i<”Det är våra skattepengar som går till dessa idioter 😡”

       Jag tycker inte du är dryg. Jag tycker du är något annat.

       Svara

        PS. Jag är riktigt störd på folk som försöker förminska allvaret med bidragsfusk vilket var precis det 12:41 försökte göra.

        Att du ens protesterar och försöker lägga något fel på mig här säger mer om dig än mig.

        Svara

        Jag var den som skrev första kommentaren som du uppenbart tolkat som att jag inte vet vad pengarna från bidragsfusk kommer ifrån. Vad står det i min kommentar? Det var i ett komperativt syfte som jag använde bidragsfusk och folk som i onödan ringer och anmäler till soc. Exempelvis gick ju du igång på det förstnämnda medan jag gick igång på det sistnämnda och menar att det är värre.

        Bidragsfusk ockuperar inte socialtjänstens resurser som dessa som ringer soc i onödan gör – det är enligt MIN åsikt mycket värre än bidragsfusk. För det är slöseri på resurser och tid som hade kunnat gå till att rädda barn som far illa. Sen om du tycker annat håll god ton gärna och sluta förminska mig.

        Svara

         Jag vill förtydliga: det handlar om liv på socialtjänsten. Deras resurser går åt på sån här skit i onödan när dom istället hade kunnat rädda barn.

         Bidfagsfusk: ingen dör, ingen far illa på samma vis som barn gör när resurser går åt till trolls inringningar.

         Det är förvisso mer samhällsupprörande när folk fuskar med pengar än när troll tar socialtjänstens tid och resurser. Jag anser att det borde vara tvärtom eftersom jag bryr mig mer om människors liv än pengar.

         Svara

          Varför komparera? Fanns inget behov till det. Du kunde sagt allt du ville säga utan att få det att låta som att bidragsfusk inte är något vidare allvarligt.

          Och varför ens ta upp skattepengar isf? Var det pengar eller liv du roade dig för?

          Svara

           PS De som behöver bidrag men inte får det för att andra fuskar, för dem är det också ofta ett liv det gäller.

           …och den hör diskussionen är ett skolexempel på varför folk tycker illa om dig. Du är dryg. Du är en besserwisser. Du älska att gå OT. Du gör dig ofta medvetet dum i diskussioner.

           Vilken löjlig kommentar. Jag kan inte skriva efter dina önskemål, är det svårt att förstå det?

           ☝️Till The real hmm

    Jag har jobbat tre år på soc men slutade. Dom behandlade folk så dåligt så jag orkade inte med det. Jag vill hjälpa inte själpa

    Svara

     Jag har haft med soc att göra sen jag föddes. Fick aldrig hjälp så är i riktigt risigt skick nu.
     Man behöver inte öppna dörren så enkelt är det att komma undan (De ringer aldrig polisen).
     De är barn som har anhöriga som pushar på soc som får hjälp.
     De föräldrar som kan plåga sina barn utan att andra ser bryr sig inte soc om.
     Så skitsamma om resurserna slösas på fjantiga anmälningar, barnen som verkligen behöver hjälpen får inte de endå.

     Svara

      Det är verkligen tråkigt att höra. Jag kan tänka mig att det är lättare för soc att agera när det finns människor runt omkring som kan belysa problemen. Mina kollegor som arbetar med barnutredningar säger att det är lättare att få stöd för barnens sak om fler anmäler. Därmed absolut inte sagt att man ska göra det om det inte finns någon oro.

      Svara

     Alla klarar inte av att jobba med myndighetsutövning och då är det bra att inte fortsätta med det. Blir inte bra vare sig för klienter eller kollegor.

     Svara

  Just det här fenomenet att kritisera andra mammor är nog det vanligaste.
  Tror inte det här behöver vara vare sig en sjuk person eller ett troll…endast någon som kanske inte har så mycket sysselsättning i livet och som har egna riktlinjer vad beträffar föräldraskap.

  I alla mammabloggar möts man av dessa självutnämnda vidriga ofta avundsjuka experter som njuter av att slå ner på ngn annan.

  Gillar tex inte Katrin Z nämnvärt men anser hon är en helt ok mamma.
  Allt skit hon har fått öst över sig genom åren angående hennes barn är helt bisarrt.
  Hon har också blivit anmäld ett antal tillfällen.

  Svara

   En pappa här med småttingar. Som nybliven förälder har man inte koll. Man köper hem prylar som man tror är bäst att använda, och kör på dessa, då hamnar man lätt i en situation där man knatar ut mitt i sommaren med en åkpåse trots att detta såklart blir för varmt. Det är bra att folk informerar om detta, blir man kränkt av ett sådant tips så har man problem. Själv knatat runt med för varma prylar, skickat med fel saker till förskola etc och fått tillrättavisning, eller utbildning som jag tolkar det som.

   Håller dock såklart med om att man inte ska gnälla på precis allting.

   Idas svar på kommentaren är sanslös. Hon står själv i svala shorts och barnet är nedbäddad i en åkpåse med suflett neddragen, spelar ingen roll om den är öppen, blir galet varmt. Hon kunde ju bara tackat för tipset istället för att svara sådär. Ser riktigt illa ut. Lyft ur det barnet och ryggen kommer vara genomsvettig. Som det ser ut så är det ingen koll på hur ansiktet heller, varför så långt neddragen suflett? Det skriker rookie-förälder om denna bild.

   Nu överdriver jag möjligtvis men detta har jag tänkt på när det vankas sova:

   Från 1177:
   ”Barnet ska vara lagom varm, inte för varm. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om barnet blir för varm. Anpassa barnets klädsel efter omgivningens temperatur.”

   Fridens!

   Svara

  Är själv gravid och får ungefär 200 ”goda råd” per vecka. Oftast nickar man ju och ser glad ut, men låter det mesta passera. Känns ibland som att alla dessa ”välmenande” råd bara handlar om att visa att man själv kan och vet så himla mycket, snarare än omtanken. Jag är ju inte offentligt, men jag tänker ofta vilket skit det många gånger måste vara att vara offentlig mamma.

  Svara

  Jag tycker inte heller att det är något att ringa soc för. De borde fokusera på de barn som verkligen far illa.
  Angående åkpåsen och suffletten så blir det galet varmt. Minns när äldsta barnet var bebis. Jag ville testa hur varmt det var i vagnen och la dit en termometer, klädde på barnet kläder och gick ut. Trots att det var 20 minusgrader ute så hade jag tjugo grader i åkpåsen. Så att det blir varmt för lilla Elvis
  därunder är solklart.

  Svara

  Flera influencer som råkat ut för detta, vette fan vad det beror på?

  Svara

  Åkpåsen är ju öppen så det ser ju ok ut enligt mig. Sen att jag nog hade haft suffletten lite mer uppfälld är ju en annan sak, men min ”bebis” är varm av sig vilket inte alla bebisar är.

  Svara

  Förstår inte varför hon ens bemödade sig med att svara på den kommentaren? Shake it off, girl!
  Människor är som de är, man får tyvärr räkna med idioter och deras kommentarer om man fläker ut sitt liv på nätet.

  Svara

  Tycker ändå det är kul med alla som säger att jante och momshaming är så typiskt svenskt.. Har ni sett kommmentarerna till Kenza t.ex? De med utländskt påbrå och kommentarerna på engelska är helt klart värst. Närgångna frågor om vikt, om att bebisen fått ”fel” namn, att hon skadar bebis med att äta mcdonalds mm.

  Tycker snarare att vi svenskar verkar mer försiktiga med kritik överlag

  Svara

   Ja, verkligen. Läst på en del amerikanska kändisars insta. De som kommenterar där är av en annan kaliber.

   Svara

    Håller med!
    Följer en amerikansk realityserie som heter 90 Days to wed. Följer många av deltagarna på Instagram och blir ibland helt chockad över hur vissa (amerikanska/folk från övriga länder) uttrycker sig elakt samt kommer med pekpinnar mot deltagarna. För någon dag sedan var det en tjej som la upp en bild på sig själv i underkläder för att visa sitt träningsresultat, det började ramla in kommentarer om att det var synd om hennes man och som har henne som fru eller mamma. Samt att hon inte respekterade sin man.

    Svara

   Ja, på yogagirls insta är det de internationella tyckarna som hår bananas.

   Svara

   Men ja! Tänker alltid på detta på fort folk gnäller om att det är ”så typiskt svenskt” att kritisera och jante hit och dit bla bla bla. De som säger sånt kan verkligen inte läsa internationella kommentarsfält… folk från andra länder kan definitivt också slänga ur sig helt sjuka kommentarer, svenskar är varken bättre eller sämre än nån annan

   Svara

   Alltså jag är varken mamma eller skulle någonsin ge råd om barn eller råd i övrigt men Kenza är bara så mallig. Allt är så jobbigt hela tiden o blablabla. Så trött på henne.

   Svara

    Det är rätt jobbigt att få sin första bebis. Inga konstigheter.

    Svara

  Va fan är det för fel på folk🤔 läste precis i Aftonbladet om 3 små barn som blivit så fruktansvärt illa behandlade av sina föräldrar 😰 men har nu kommit till en fosterfamilj 😍 hejja soc, det är såna RIKTIGA fall dom ska jobba med! Inte idioter som slösar bort resurser i onödan! Och tror faktiskt att dom som sitter och kritiserar föräldrar på nätet inte har egna barn, bara en jävla massa åsikter 🤬

  Svara

  Helt galet att göra en soc anmälan!! Men ja, man SKA verkligen inte ha sitt barn i en åkpåse på våren / sommaren. Barn kan dö av värmen men även dö i plösligspädbansdöd.

  Svara

  Ingen kritik alls mot varken Ida eller andra föräldrar.

  Men har ni nånsin hört om bebisar som frysit ihjäl i Sverige en sommarmånad?

  Sluta fäll ner sufletterna, det blir hur varmt som helst under. Vänd vagnen och dra den så får bebisen skugga. Eller fäll åtminsone inte ner den SÅ mycket.

  Och alla dom där filtarna ni hänger över sufletten, köp en parasoll och vrid den.

  Bebisar vill oxå ha frisk någorlunda sval luft 😊

  Svara

   Precis, vem vill sova i ett stängt tält i solen? Och man vill ju se sin bebis och lätt kunna känna efter bak i nacken på bebisen om den är varm eller inte.

   Svara

   Ja man måste få kritisera lite utan att folk direkt börjar skrika ”momshaming”. Jag brukar tycka att folk får göra vad de vill med sina barn (så länge de inte far illa såklart) men när jag ser folk med en filt (oftas en fleecefilt dessutom) över suffletten får jag nästan panik. Varför gör folk så??

   Svara

    Håller med! Allt kan inte ses som momshaming, om man misstänker att ett barn far illa måste man få säga till.

    Svara

    Men vad är det som säger att du ”vet bäst” då?

    Svara

    Okunskap. Håller helt med dig, stackars ungar! Alla barnläkare säger att man absolut inte får stänga in bebisen sådär, även på vintern blir det kvavt och dålig luftkvalitet. Att göra så när det är 25-30 grader ute och stekande sol är galet! Barn kan dö av värmeslag! I bästa fall är det bara fruktansvärt obekvämt för dem. Jag tror knappast Ida vill Elvis illa, hon förstår bara inte att hon gör fel. Hoppas hon och alla andra med övertäckta vagnar tänker till och läser på.

    Svara

    Vill man väl och känner att man ”måste kommentera” kan man ju också tänka på hur man gör det? Många bara kastar ur sig pikar och kommentarer som om de känner allas barn bäst. Som att de själva sitter inne på den enfaldiga sanningen om hur alla ska göra med sina barn. Vet man ingenting om en annan människas sätt att uppfostra eller ta hand om sitt barn tycker jag att man ska visa respekt och utgå ifrån att personen gör sitt bästa, INTE utgå ifrån att hen vill ta död på sitt barn genom en åkpåse eller vad det nu än kan vara. Börjar man däremot få aningar om att det står till på annat sätt finns det självklart anledningar att lägga sig i… Men det finns gränser som jag tycker passeras dagligen. Jag ska själv få barn i december och känner redan nu att jag är som en lejonmamma som bara vill skydda mig, min familj och mitt barn från allas uppmaningar och ”regler” för hur JAG ska göra med MITT barn.

    Svara

     Ni mammor är
     För känsliga. Seriöst, jag har inte ens barn men fattar att ungen badar bastu, helt stört. Bättre att lämna den hemma då än åka runt i en bastu på hjul.

     Svara

      Det handlar om att mind your own business och det kan appliceras på mer än bara föräldraskap och andras barn.

      Svara

  Det verkliga brottet måste väl vara att människor inte verkar kunna stava/skriva längre.

  Inte ens människor som jobbar inom socialtjänsten och rimligtvis bör ha en utbildning på åtminstone 3 år på högskolenivå.

  Sätt när det ska vara sett? Ända när det ska vara enda? Inte börja meningar med versal?
  Småisarkastihgt?

  Svara

   En del har skrivsvårigheter eller inte orkar anstränga sig när man ska skriva något snabbt på sociala medier.

   Svara

   Fast nu är det ju kommentarer det handlar om, inte en C-uppsats. Killgissar här men tror att även vi som har högskoleutbildning inte sitter och skriver kommentarer som vi skriver akademiskt? Orka, helt ärligt.

   Men jag skyller nog inte på människorna för felen du tog upp, enda/ända osv, skyller nog mer på skolorna där. Känns inte svensk skola rätt slö i jämförelse med andra länder? Eller?

   Svara

  Själv tyckte jag det var fullständig normalt med fårskinn och fleecefilt vid 30 graders värme. Herre gud!! Fattar ju vilken nybliven mamma på första utlandsresan m ny baby som helst att det krävdes för världens första/största underverk. Jo, pappan protesterade, men vad vet pappor liksom? 🥴

  Tre ungar senare är det bar blöjbak under lakan i värme, overall vid kyla.

  Allt däremellan tycks funka det med.

  Förstår inte alls hur jag skulle kunna gjort annorlunda och att det skulle påverkat någonting om jag blev anmäld för alla konstigheter jag i min enfald som mamma gjort mot mina barn.

  Med perspektiv så är ju hela föräldraskapet ett gigantiskt experiment. Alla gör ju olika och det verkar funka det med. 😊

  //Moa

  Svara

  Men är det verkligen ett barn i vagnen? Zoomar man in så ser det ju lite konstigt ut. Eller är det bara jag som tvivlar?! 🤪😂

  ”Mamma-tips” är ju det värsta som finns. Alla influencers som försöker döda sina barn med filtar, utan filtar, för mycket välling på natten, för många nappar, för lite blöjbyten osv. 🙄 Dom flesta är ju ändå helt okej föräldrar trots allt….

  Om jag hade kört på åkpåse till mitt barn just nu. Njaaae….men tanke på hennes eget klädval antar jag att det inte är jättekallt. Men det är kanske en tunn åkpåse. Vad vet jag?! Man känner väl ändå sitt barn bäst… 🤷‍♀️🤦‍♀️

  Svara

  Har inte mammamaffian semester och ligger på utebad och vaktar att de egna ungarna inte dränker någon annans i poolen.

  Svara

  Är inte hennes unge alldeles för stor för en ligger i ens? Vi fick byta vid 5 mån!!! Märkligt.

  Svara

   Är en sittdel i bild.

   Svara

   Jaså!!!

   Svara

   Det är ingen liggdel, det är en sittdel som är nedfälld till liggläge.

   Svara

   Ja visst är det märkligt att bebisar är olika… Otroligt märkligt.

   Svara

  #stopyulin

  Svara

   Börja med att stoppa dödandet av djuren i Sverige tycker jag. Varje dag dödas en otrolig massa djur bara för att bli måltider när det absolut inte hade behövt vara så. För att folk ”gillar smaken av kött”. Kvittar vilket sorts djur det är, ingen förtjänar att dödas när det inte behövs.

   Svara

  Måste bara säga att jag anmälde en förälder till soc och fick prata med en handledare på en gång? Förstår inte allt snack om att det skulle ta så lång tid? En handledare tar ju emot samtalet?

  Sen kan jag tycka att det är bättre att anmäla för mycket än för lite. Du kanske bidrar med en liten pusselbit där det finns flera?

  Svara

   En anmälan leder i först hand till en bedömning om utredning ska inledas eller inte. I den första kontakten är det alltså inte en fast handläggare som utses, det blir det först om utredning inleds.

   Svara

    Precis, ts kom förmodligen till någon form av mottagningsenhet där visserligen socialsekreterare handlägger anmälan, men i form av en förhandsbedömning för att utröna om utredning ska inledas eller ej. Om utredning inleds går ärendet vidare till en fast handläggare (också det en socialsekreterare).

    Svara

  Absolut. Men det finns ändå gränser för när det blir sinnessjuk uppläxning och momshaming. Vad är det ens som diskuteras här? En åkpåse? Jag tror knappast att barnet tar skada av att åka i en tunn åkpåse på sommaren. Herregud… 😂

  Svara

   herregud 😂 Jo barnet KAN ta skada av att åka i en åkpåse på sommaren!
   Läs om PSD, att en unge som är för varm är värre än en som är kall.
   Barn har svårt att reglera sin kroppstemperatur själva och kan inte heller säga till på samma sätt som vi vuxna. Dessutom kan det blir riktigt varmt i en vagn med dålig cirkulation plus en åkpåse på det.

   Och nej, det är inte momshaming för att man säger till eller diskuterar ett sätt som kanske inte är 100% det bästa i stockholms 30gradiga värme.

   Svara

    Var du där när bilden togs? Vet du exakt hur många grader det var ute? Du vet ingenting om en enda omständighet kring denna bild eller situation, så lägg ner pekpinnen.

    Svara

    Tagga ner lite!
    Elvis är 1 år, risken för PSD är MYCKET liten nu! Du har ingen aning om vad temperaturen ut var då bilden togs (jag ser iaf ingen termometer i bild). Det är en tunn åkpåse, likställ den med en filt. Du har heller ingen aning om vad Elvis har på sig i åkpåsen (han kanske är naken?!?).

    Så jo, det är momshaming!

    Svara

  Problemet är inte att folk anmäler för mycket. Problemet är att de anmäler skitsaker.

  Vem som helst fattar själva att soc inte ska utreda vilken slags åkpåse någon har eller inte har. Det är så sjukt att ens tro att vårt sociala skyddnät har med det att göra.

  När det gäller barn i fara så ska alla som ens misstänker något anmäla med eller utan bevis.

  Barn i fara är INTE barn med välvilliga korkade föräldrar utan barn som blir misshandlade och vanskötta.

  Att mammor anmäler andra mammor för att jävlas är under all kritik. Låt soc ägna sig och sina knappa resurser till de barn som behöver det.

  //Moa

  Svara

  Det är lite på modet att gapa om socanmälningar gentemot föräldrar (kvinnor) man anser inte gör som man själv tycker. ”Är” roar sig med att skrika soc även i ett kommentarsfält här och det går sannolikt att finna flera såna under trådar där föräldraskap eller barn diskuteras. Det är liksom grejen numera. Så vanligt att det inte ens kan tas på allvar. Förstår precis varför hon svarar som hon gör. Är ju liksom bara korkat alltihopa.

  Svara

  Kan som socialsekreterare säga att vi som tur är inte upplever att det görs en massa okynnesanmälningar, de flesta hör faktiskt av sig med genuin oro. När det är oseriösa anmälningar märks det av ganska väl och då tar vi det inte på så stort allvar. Det tråkiga är såklart att vi oavsett måste kontakta vårdnadshavarna och genomföra förhandsprövningen av anmälan.

  Svara

  Alltså…
  1. Vem vet om Elvis ligger där i vagnen?
  2. Vem vet när bilden är tagen?
  3. Vem vet, Ida kanske håller på att frysa ihjäl i sina shorts? (Men har på sig dem ändå för att visa sina BUS-bruna ben)
  4. Om Elvis ligger där i vagnen, vet vad har på sig? Han kanske är naken och då är det ju perfekt att han har åkpåsen.
  5. Elvis kanske är frusen av sig?
  6. Åkpåsen ser väldigt tunn ut, typ som en filt. Vem skulle börja gasta om Elvis hade en filt på sig?

  Jag skulle kunna fortsätta i evigheter…

  Svara

   En åkpåse ligger barnet i så ryggen blir varm, den fungerar inte som en filt. Den har även massiva kanter trots att den är öppen. Som att ligga i en sarkofag. Kombinerat med en neddragen suflett så blir det tokvarmt.

   Svara

  Alltså jag får lite panik av att se den där bilden, känns som ungen ligger i en bastu. Speciellt när det verkar vara shorts o linne väder. Men man kunde lagt fram det snyggare.
  Min svärmor ska alltid skulle ta på ungarna övermycket med kläder, förra sommaren när det var så otroligt varmt ute då låg min 1 åring o sov i vagnen i tshirt och blöja ute i skuggan, svärmor kom förbi och typ 20 min senare märkte jag att hon hade plockat fram en filt o packat in hela han i den, han var helt galet svettig när jag märkte det. Blev ganska irriterad.

  Svara

   Skulle varit svar till dig!

   Svara

  Håller helt med!
  Åkpåse på sommaren och nedtryckt suflett. Nej nej nej. Har själv gjort bort mig som rookie-förälder och då tackar man för ”utbildningen” man får från folk när det rör sig om risk för värmeslag. Det är lätt hänt att bara knata ut med prylarna man har, åkpåse och hela kittet som nybliven förälder..

  Från 1177:
  ”Barnet ska vara lagom varm, inte för varm. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om barnet blir för varm. Anpassa barnets klädsel efter omgivningens temperatur.”

  Fridens!

  Svara

  Det är ju ganska uppenbart att den som har ”anmält till soc” också skämtar…?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.