Det är okej att inte vara okej…

Bildkälla: Instagram.com/mattssonmoa

Nu i veckan när jag egentligen bara velat/behövt ta det lugnt och vara ledsen så har jag tvingat mig ut på saker. Dels för att vi gör om i lägenheten och allt bokstavligen talas är kaaaaos. Vi har gjort oss av med dom flesta möblerna men ändå är det grejer överallt. Så jag har inte velat vara hemma på grund av det, samt att jag inte velat vara ensam för då vet jag att jag bryter ihop (min sambo stannade kvar i Göteborg efter Summerburst förra helgen). Så jag har tackat ja till exakt allting den här veckan, gått på aaaalla events som varit och trängt mig på alla kompishäng. Egentligen har jag inte orkat men jag har känt att jag ännu mindre orkat vara ledsen, så jag har bara försökt att hålla allt inom mig. Vissa dagar funkar den taktiken, andra dagar håller det inte.

På Instagram har det nog sett ut som om jag levt mitt bästa liv. Just för att jag har tackat ja till allt och varit ”överallt”. Men hela veckan har varit så jobbig och jag är väldigt glad att den snart är över. För igår tog jag mitt pick och pack i lägenheten i Stockholm och satte mig på tåget mot Alingsås. //Moa Mattsson

Jag brukar mest följa influencern Moa Mattsson på Instagram, därför har det här inlägget några veckor på nacken men det gör det inte mindre relevant för det.
Jag som mest följer Moa på Instagram har sett hennes och vännernas bilder och tänkt lite i samma banor, att ”oj så kul de verkar ha, och hur oooorkar de hålla igång så här?” Jag känner mig smått utmattad av att bara ha tagit del av alla uppdateringar från helgens Lollapalooza och då älskar jag ändå musik och spelningar. 🙂

Jag tror att många influencers drar sig för att öppna upp och skriva om sådana här saker för de satt en press på sig själva att vara peppande, inspirerande, snygga, glada och med sammanhängande Instagramflöden. Vad de kanske inte förstår är hur inspirerande det är att läsa att allt inte bara är guld och gröna skogar med paljetter i ansiktet och en drink i motljus för dessa tjejer.
Moas inlägg där jag tagit text ifrån här ovan har 21 kommentarer, vilket är mycket mer än hennes vanliga inlägg brukar ha.
För det är okej att inte vara lyckligast i världen bara för att sommaren är här, det är okej att sakna någon så det gör ont, det är okej att ha ångest trots att solen skiner, och det är okej att bara vilja åka hem till mamma och krypa ner under täcket. Det är okej, och därför vill jag dela det här inlägget med er, trots att det inte är dagsfärskt.

Det är okej att inte vara okej.

 

59 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Dessa eeevents.. de kan verkligen dra ner en hel text att nämna

  Svara

   ”aaaalla eeeevents”

   Svara

  Skulle behövas mer sanning och mindre lögner…dessa fantasivärldar som målas upp. Tror ingen mår bra av det, varken de som försöker ljuga sig till att deras liv är goalz, eller de som följer och som känner att deras liv i jämförelse bara är skit.

  Svara

  Att sakta ner, ta en paus. Att bry sig om det som är viktigt, de man tycker om. Sig själv tex. <3

  Svara

  Fear of missing out..?
  Jag gillar faktiskt Moa, men om man tackar ja till saker man egentligen mår dåligt av kanske man har en del att jobba på med sig själv.

  Svara

   Men det var ju inte det som var poängen. Hon mådde dåligt och höll sig därför aktiv hela veckan, och ville därav påpeka att man inte automatiskt mår bra bara för att det utåt ser ut som att man har en rolig vecka där man hittar på massa saker och går på events.

   Svara

  Jag fattar inte, gjorde dom slut? Vad var problemet, att hon saknade sin kille? Please explain, förstod inte alls vad hon mådde dåligt över mer än att det var ”kaos i hemmet”.

  Svara

   Tror hon medvetet valde att inte gå in på varför i minsta detalj. Om det nu hade med killen att göra så tycker jag det var bra av henne att lämna det utanför.

   Svara

   Jag tolkade hennes text som att de gjort slut

   Svara

    Hennes pappa har gått bort.

    Svara

   Du har ju ingen aning om vad som hänt i hennes liv.

   Svara

    Hon mår antagligen dåligt pga sin pappas plötsliga bortgång i höstas, vilket hon skrivit ett flertal gånger om i sin blogg 🙂

    Svara

     ”🙂” passade inte riktigt in där…

     Svara

     Tror också det! Hon har skrivit om det ett flertal gånger sedan i höstas att hon har svårt att vara själv hemma för då tar liksom saknaden över. Han skulle dessutom fyllt år idag så kan tänka mig att dagarna innan och efter känns extra tunga för henne

     Svara

      Ja det är tungt. Nu två år sedan min pappa dog och nu har sorgen klingat ut. Men första året var vidrigt svårt. Men jag tog stöd professionellt. Man klarar inte allt själv. ❤

      Svara

    Nej jag hade ingen aning om att en föräldrar gått bort, följer inte henne utan läste bara inlägget som Cam klippte in.

    Svara

  Kan inte folk bara acceptera att man inte alltid mår bra? Och i stället för att försöka dölja hur man mår på sina bilder, varför kan ingen bara lägga upp en bild rakt från verkligheten nån gång? Det vore så uppfriskande! Liksom rätt in i misären, helt naturligt och strongt. Det är ju inget att skämmas över så jag skulle gladeligen vilja se mer sånt. Just nu är allt verkligen bara stageat..

  Svara

   Ja! Fler gråtbilder uppifrån i motljus

   Svara

    Vad elakt skrivet

    Svara

   Ja lite mer som livet är. Men det är väl svårt om man bygger sin profil på vackra bilder o miljöer, vänner och fester..

   Svara

   Att vara lycklig 24/7 och bara flyta runt i total happiness verkar vara en självklarhet för många av dessa influensers samtidigt som pengarna ska klirra in på kontot medan de visar sina sprättben och nya designväska. Snacka om att leva i den mest fantasifulla världar av alla. Livet går upp och ner och bara för att man blir ledsen en dag har man inte ångest och kan man inte kan köpa största lgh är man inte fattig. Världsperspektivet verkar vara aningens trångt hos dessa kvinns🤭

   Svara

  Fast anledningen till att så många bloggare och influencers mår kass är för att den sortens liv är otryggt, ytligt, nyckfullt och meningslöst. Om man får sponsorkontrakt för att man är smal, snygg, pigg och glad och lever ett liv där det händer en massa, så är det väldigt lätt att psykisk ohälsa blir värre eftersom det inte bara påverkar en själv utan även ens inkomst och levebröd. Byt jobb! Kliv ner ur rampljuset och gör något produktivt! Det är tråkigt att folk inte mår bra, men de måste även ta ansvar för det på riktigt och kolla alternativa möjligheter att tjäna ihop till sitt uppehälle.

  Svara

   Egentligen är influencers bara pretentiösa representanter för gigekonomin.
   Ett slags uppblåsta Foodorabud.

   Svara

   Håller med dig, men problemet med att ”kliva ner” är samma problem som många tex unga kriminella ställs inför.
   Att gå från att bestämma helt över sina egna tider, få betalt i klass med specialistutbildade läkare till att med ett (ofta) rätt kasst CV kanske få jobb i en butik/snabbmatkedja eller annat jobb som inte kräver några supermeriter kan ta väldigt hårt på en och det blir en rejäl omställning av livsstil.

   Sen att det såklart är bättre att tjäna mindre pengar men må bra psykiskt/fysiskt är en annan sak, men det kan vara svårt att ta steget.

   Svara

    Jag håller med, men blir bara lite trött på daltandet och snacket om psykisk ohälsa hos bloggare, när ohälsan skapas av blogglivet och det inte ifrågasätts. Det är såklart svårt sluta upp med att bli så sedd och ha ett räkmacke-liv. Jag önskar att företagen hanterade sina sponsbudgetar mer ansvarsfullt istället för att hälla pengar på ungdomar som inte kan hantera situationen.

    Svara

     På vilket sätt daltas det? Om ohälsan är framkallad av deras jobb eller inte vet inte du.

     Är det skillnad på om en sjuksyster, förskollärare, vd eller influenser lider av psykisk ohälsa?

     Kan vi inte istället enas om att inte kasta sten och lägga ytterligare skuld och börda på dem som inte mår bra, oavsett vilket yrke de har.

     Svara

   Om man läser det länkade inlägget bör det väl iofs ligga närmare till hands att anta att hon mår dåligt för att hon förlorat en förälder nyligen än för att hon har fel jobb?

   Svara

   12:49 bra skrivet. Sedan är det ju så mycket yta. Senaste inredningen och Botox och ja dom härmar varandra. Finns däremot en hel del som vågar öppna upp och det vinner dom på. Synd när jag just skrev en annan kommentar och den bara försvinner. Den handlade om sorg.

   Svara

    Hur kommer det sig att bara dina kommentarer tycks försvinna S? (För ja det syns på stilen att det är du)

    Svara

  Hej jag undrar om bloggare får betalt på något sätt varje gång jag går in på deras sida? Hur funkar det ? Läste Anna Brooks blogg där hon hänvisade till att läsa my martens blogg .

  Svara

   Ja! Varje gång en användare går in på en sida så laddas annonser, och för varje gång en annons visas så får någon betalt (företaget bakom bloggen, bloggaren, de som hostar bloggen exempelvis) för annonsören betalar per visning av sin annons. Så, ju fler folk som går in på en blogg och ju fler sidor man laddar, desto mer pengar tjänar den personen som tjänar på annonserna på bloggens sida.

   Svara

    Då ska jag sluta gå in på my martens blogg

    Svara

     Good girl!

     Svara

   Finns lite olika typer av annonser, om någon vill betala för annonser på sidan så betalas oftast en viss summa för varje klick/konvertering.

   Sen finns det adsense-annonser, då placerar google ut annonser beroende på vem det är som besöker sidan, då får ägaren av sidan några ynka ören per annonsvisning.

   Svara

    Vill inte verka TRH här ;P men en CPC/CPO-deal (som alltså betyder att man betalar per klick eller order/konvertering) är ganska ovanligt när det handlar om vanlig display, det används mer när det gäller kontextuell annonsering.

    Svara

     Kan vara så, jobbar en del med annonsering på våra domäner och vi har flera stycken som betalar per klick/konvertering på vanliga display-annonser.

     Är nog olika beroende på bransch och till vilka annonserna riktar sig

     Svara

  Fast vilket ansvar har influencers egentligen? Känns så falskt att ha en period med ångest – samtidigt som man enbart publicerar delar av sitt ”lyckliga liv” på Instagram. Sådär höll ju Therese Lindgren också på när jag följde henne. Som följare fick vi ofta veta en tid EFTER att hon haft en period med ångest. Kampen för psykisk ohälsa handlar ju om att våga berätta när man sitter med ångestklump i halsen?

  Svara

   Precis, blir ju tvärtomeffekt när en bloggare visar upp värsta leendet på bloggen för att sedan efteråt berätta hur svårt allt var då ’men jag dolde det med ett leende’. Ungefär se stark jag var, så jobbigt hade jag det men ändå gjorde jag det och det.

   Svara

   Det gäller väl inte bara influencers? De flesta som mår dåligt försöker väl hålla skenet uppe på jobbet, bland bekanta osv? Varför har influencers annat ansvar än andra att berätta för alla hur man mår?

   Svara

    För att de når tusentals följare som dessutom är barn?

    Svara

     Men måste de därför berätta exakt allting? Får ingenting vara privat då?

     Svara

    Fast de flesta andra på jobbet försöker ju inte influera andra med sin livsstil. Är väl en liten skillnad kan tänka.

    Svara

     Men just ens psykiska mående är ju väldigt privat och kanske inte något man vill gå ut med till allt och alla mitt upp i det. Jag menar bara att influencers är människor och vissa saker är kanske lättare att prata om efteråt. Influencer eller inte.

     Svara

      Det är ju dock väldigt normalt att må dåligt, det gör alla ibland. Jag tänker att man skulle våga visa mer av alla sina sidor, även när man är ledsen eller nere. På så sätt skulle sociala medier bli mer äkta och inte lika hetsigt att allt alltid ska vara perfekt. Tyvärr känns det trots allt väldigt långt bort. Nu är allt bara orealistiskt och oäkta.. 🤨

      Svara

       Beror ju dock på vilka man följer. Vill man ha mer äkta så kan man ju välja att följa de som är just mer äkta. Man måste ju inte följa de som bara visar upp yta.

       Svara

      Absolut. Tänker mer på när det efteråt nästan mjölkas hur jobbigt något var..

      Svara

   En del personer hanterar ångest, sorg och andra jobbiga känslor med att fylla livet med aktiviteter och människor. Känner flertalet personer som inte klarar av att vara ensamma när de mår dåligt och som då ständigt har en massa saker inbokade för att slippa tänka på/konfronteras med sina känslor. Det betyder inte att de är falska, det är ett sätt att hantera sin ångest helt enkelt. Inte så effektivt i längden då allting kommer ikapp en förr eller senare. Personligen vill jag mest vara själv om jag mår dåligt men vi är ju som bekant olika.

   Svara

  Vilken fin bild på henne. Det tillhör vår natur att ibland må dåligt. Men om man börjar ge sig på främmande och snälla medmänniskor hoppas den personen har den insikten att söka hjälp alltså detta gäller inte henne. Så inte fler människor blir ledsna och en del tar sådant hårdare änn andra.

  Svara

  Retar du dig på din granne, tänk då på hur han/hon upplever dg. Lika gäller ju då mellan influenser av olika slag.

  Mvh Gerra…

  http://www.gerra.se/

  Svara

  Fullt förståeligt att man inte vill gå ut med sin psykiska ohälsa, dåliga mående eller vad det kan vara, speciellt inte när man är mitt uppe i det. Lättare att berätta efteråt när man är ute på andra sidan. Men det är ju inte det som är problemet egentligen, när influencers visarupp sitt liv så är det ju helt perfekt yta, allt tillrättalagt, allt är SÅ kul, glada människor, vackra foton med filter, noga utvalt. Aldrig sådär lite vardagligt, därför blir det ju nästan bisarrt när någon senare går ut med att den mått jättedåligt.

  Men det är klart att det är n del av jobbet, tror inte en sponsor vill förknippas med någon som har det skitigt hemma eller är deppig, nej glatt ska det vara. Som att blogglivet bara baseras på en person och dennes liv, inte är en personlig dagbok.

  Svara

  Tror lite att ibland är det precis tvärtom.

  Dvs om man drivs av att visa upp en glassig yta av sitt perfekta liv, umgänge, hur kul man har osv är det många gånger precis tvärtom.
  Räcker med att se många influensers blickar av sorg och tomhet för att förstå att det de ger sken av är endast för att samla likes.

  Minns när jag läste Vimmelmammans blogg under lång tid.
  Länge tyckte jag hon levde ty det perfekta livet av en fasad av skönhetsbehandlingar och glans.
  För att i nästa ögonblick släppa bomben om att det där perfekta äktenskapet hade rasat m.m

  Svara

  Kan du inte skriva om att en relativt stor lagt upp bild på Ida Wargs son och påstått att han måste ha en sjukdom så som han ser ut

  Svara

  Någon fler som hellre pratar med sin pappa om mående, känslor osv än mamma? Så har det varit för mig (tänkte när Cam skrev typ kryper ner under täcket och pratar med mamma)
  Tänker att det är vanligare att prata med sin mamma men i mitt fall så är mamma mer ”hård” och pappa den känsliga typen som ger kramar, tröstar, pratar och finns där. Självklart har mamma många fina sidor men jag går inte till henne först.

  Svara

   Pratar inte känslor med någon förälder och har aldrig gjort, men om jag skulle göra det så vore det med pappa. Min mamma förstår sig inte på/bryr sig inte om det där med andras känslor. She’s a beeeaaatch.

   Svara

  Det var sju ord jag verkligen behövde höra just nu. Tack! ❤️

  Svara

  It’s all pointing to my search. Fantastic content, attractive to read and informative one. Dissertations embody your finest academic hour and a transition from a consumer content to a producer of valuable information that others may infer or use. To many, a dissertation is a crevice in the wall to their dream careers. Visit cheap dissertation editor

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.