Norge inför nya regler för reklam på sociala medier

Jag har länge saknat en hårdare lagstiftning gällande viss reklam på sociala medier – och då framför allt reklam för skönhetsingrepp osv.
Genom ett hål i lagstiftningen har influencers kunnat göra reklam för exempelvis injektioner av botox, medan som reklam för själva läkemedlet är förbjudet.
Ett smidigt sätt att kringgå lagen.

Nu sätter våra grannar i Norge ner foten och presenterar en ny vägledning för reklam av skönhetsprodukter och behandlingar på sociala medier.
Det blir bland annat förbjudet med före och efterbilder i reklam för skönhetsingrepp och influencers med minderåriga följare får inte göra reklam för varken fillers eller bantningsprodukter – vilket jag tycker är skitbra!

OCH! Om jag (och Google translate) förstår det hela rätt så blir det förbjudet med erbjudanden – alltså rabattkoder.
Om jag missförstått ”inneholde tilbud om forbrukslån” så får ni gärna hojta till, men det var den översättning jag fick fram.
Och om det stämmer så är det helt fantastiskt! Jag har länge varit extremt kritisk mot just rabattkoder och andra erbjudanden gällande detta då en rabattkod aldrig ska vara det som fäller avgörandet kring huruvida man genomgår en skönhetsoperation eller inte.

Här är en guide till Norges nya vägledning:

Tusen tack för tipset, Kristin!

73 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Att Google translate behövs för att översätta från norska…

  Svara

   Många fler borde ta hjälp. Otroligt mycket dålig översättning mellan de två språken. Man tror man kan…

   Svara

    Ja! Språkene er mer ulike enn man tror, og det er lett å misforstå. Et eksempel er da en nordmann svarte ”Jeg har dessverre ikke anledning til å komme” til en middagsinvitasjon. Spontant kan det høres ut som en uhøflig avvisning, men det betyr altså at ”Jag har tyvärr ingen möjlighet att komma”.

    Svara

    Fast här ger ju Google delvis fel översättning – tilbud betyder erbjudande, men forbrukslån betyder konsumentlån, alltså högräntelån för konsumtion. Det är alltså inte erbjudanden/rabatter generellt som är olovligt, utan erbjudanden om lån i samband med reklam.

    Svara

     👆 Helt rett! I reklame for skjønnhetsprodukter og behandlinger kan man ikke tilby lån for å finansiere behandlingen/produktene.

     Svara

   Ja? Det är två olika språk och det skiljer inland ganska mycket mellan betydelser av ord.

   Svara

    *ibland

    Svara

    Precis. Min favorit är ”rolig” som på norska betyder ”lugn”. Det måste man ju veta för att kunna översätta annars blir det lite fel

    Svara

     Min favorit är rar, på svenska söt på norska konstig/annorlunda!

     Svara

      Snål.
      På svenska girig, på norska konstig.

      Svara

       Snål kan faktisk bety både girig, söt og konstig på ulike steder i Norge ☺️

       Svara

   Är väl bra kolla om man är osäker? Alla har inte tittat på Skam.

   Svara

    Har aldrig tittat en sekund på skam. Tycker det är tråkigt att oförmågan att förstå våra grannar smyger sig in mer och mer, det är något som annars gör Skandinavien unikt.

    Svara

     Unikt vet jag inte.. Kolla Tjeckien och Slovakien, Polen osv. Och de flesta balkan lander, Makedonien och Serbien osv. De kan prata med varandra utan problem.

     Svara

     Måste vara regeringens fel.

     Svara

     ”Gör Skandinavien unikt”? Kliv ur bubblan tack… Hela Nordamerika kan prata med varandra, större delen av Sydamerika också, för att inte nämna att stora delar av Mellanöstern har arabiska som gemensamt språk. Sen har vi de flesta länder på Balkan som kan förstå varandra och så naturligtvis Tyskland, Schweiz och Österrike…. men visst, Skandinavien är unikt…

     Svara

    Jag lärde mig iofs bara ”fuckboy” när jag tittade på Skam.

    Svara

     Allt en behöver kunna!

     Svara

   Ja vissa ord på norska är ibland helt obegripliga och då är Google translate jättebra 🙂 även om mycket är likt/samma som svenskan så är ju inte alla ord det.

   Svara

    och bättre ta det säkra före det osäkra.

    Svara

  Om jag fattar rätt betyder
  ”inneholde tilbud om forbrukslån”
  ”innehålla erbjudande om konsumtionslån”

  Svara

   Rätt. Det handlar om lån.

   Svara

    Ja, lån utan säkerhet dvs blancolån till skillnad från bostadslån.

    Svara

   Det är korrekt.

   Svara

   ☝🏻 exakt

   Svara

  Bra av Norge! 🇧🇻

  Svara

  en liten rolig tanke slog mig. bella photoshoppar ju ofta sina bilder på sig själv innan hon lägger ut, men kolla denna hon lagt ut där lovisa syns https://cached-images.btdmtech.se/tsbassetsprod/s6r/028/2019/07/7654e33b-5af7-4ed1-aff8-825dca7aba6a.jpg

  känns lite taskigt tycker jag? hade inte bella haft lovisa hade nog bella haft det där trötta utseendet. ser nästan ut som att det är från henne som hon typ suger ut sin livsenergi xD

  Svara

   Också tänkt på det! Bella har inga problem att visa upp främmande vuxna/barn i bild (bakgrunden) heller.

   Svara

   Är inget fel på hur Lovisa ser ut.

   Svara

    nej absolut inte! menar bara att hon ser liiiite trött ut i den vinkeln/ljuset men ändå lägger bella ut bilden. min poäng är att bella hade aldrig lagt ut en sån bild på sig själv!

    Svara

     Det var ingen smickrande bild direkt, håller med. Tror knappast BB hade lagt ut en sådan på sig själv.

     Svara

     För att hon inte skrattar just där?

     Svara

      vad har skratt med saken att göra? hon har en skugga under sitt öga som ser ut som en djup påse men ändå lägger bella ut bilden. vad är svårt att förstå?!

      Svara

       Men hon ser väl ut så? Vem fan granskar andra människor på samma sätt som man granskar sig själv. Var inget fel på den bilden alls.

       Svara

        Håller med! Det är sådana kommentarer som gör att folk inte vågar lägga ut bilder på sig själva om de inte anses perfekta. Shame!

        Svara

         Ellerhur. Jag ser också lite ”trött” utan smink och finns inget värre än när någon påpekar ”vad trött och blek du ser ut”. Fast man inte ens känner sig det minsta trött.

         Svara

          Jaaa, verkligen!

          Svara

   Alltså rebecka ditt Bella-tjat varje dag och din fixering och hur du kollar upp bilder, stalkar.. en obehaglig stalker. Förlåt men det verkar inte helt friskt. Sen så NEJ Bella brukar inte photoshoppa sina vanliga bilder innan hon lägger upp och vad f-n menar du? … Är det något fel på Lovisa? Nej inget fel på Lovisas utseende. Alltså skäms på dig otäcka mobbare och lämna internet!

   Svara

    Vore intressant att veta ifall denna kommentar har ip adress i Frankrike 😁

    Svara

     hahah jaaa!

     Svara

      Jag är till skillnad från den ovan anti-Bella men dina kommentarer är bara obehagliga Rebecka

      Svara

     Det har den inte, Sverige.

     Svara

      Hur vet Du det

      Svara

       Haha hur jag vet? Oh my goood. För att jag skrev den och vet var jag befinner mig och det är bara att se på ip-numret. Nu kan ju hon vara lömsk och skriva till er här att ja detta ip-nr finns i Frankrike för att hon vill göra narr av Bella och fjanta sig men nej så är det ej. Jag finns i Sverige och det vet jag för att jag vet var jag är alltså. Ni är för roliga.

       Svara

    tror du behöver läsa en gång till xD
    och vi ALLA vet att bella (eller teamet snarare) photoshoppar bort bellas acneärr på bilder osv. försök inte ens.

    Svara

     Nej då rebecka lilla, du som synar bilder noga borde väl se att bilder på bloggen inte är photoshoppade och att man ser porer, ärr och finnar ibland på bilder. Försök inte, det där vet du. Men det finns smink också, hört talas om smink som täcker så att ärr inte syns, och det finns ljussättning som gör att hy ser bättre ut på vissa bilder och sämre på andra. Men absolut har de självklart redigerat el haft finfilter på vissa bilder genom åren, som alla. Men rebecka faktum kvartstår – din fixering är inte normal. Varför detta behov av att göra narr av Bella, hitta fel och smutskasta? Vill inte Lovisa vara med på bild så tar väl Bella bort.

     Svara

      Tänk om Rebecka är två meter lång och nästan två meter bred om axlarna… 😁👋

      Svara

       Jag skulle tro att hen är ganska lång ja. Konstigt att inte rebecka blir blockad för tycker hon skriver ganska mycket elakheter ofta.

       Svara

        🚀🤔

        Svara

      Blondislovern – snälla, styckindela om man ska palla ta sig igenom ditt ordbaj*eri!
      Du lyckades ju med en kommentar här i förgående kommentarsfält. Vi tror på dig, heeeja!!!

      Svara

       Oj Gurski nu. Tänk att man är Blondislover och det är dravel och ordbajseri om man försvarar Bella och reagerar på mobbing och detta sjuka leta fel.. men om man hånaar henne och kastar skit så är det inte ordbajseri eller viktigt med styckeindelning.

       Bella-haters håller varandra om ryggen. Helt galet sjukt, tragiskt, vuxna människor.. och så C och CW.

       Svara

       o så fick man inte svara nej hehehe… okej.

       Svara

      Snacka om att kasta sten i glashus? Jag trodde det där med härskarteknik var förlegat numera – du vinner inte diskussionen genom att förminska någon annan. Lilla du.

      /L

      Svara

     Oavsett om de är photoshopade eller ej så är det personer som du som gör att folk redigerar sina bilder

     Svara

   Menar du att du tycker att det är något fel på hennes utseende. När ska folk ja typ du sluta att kommentera andras utseende! Man behöver inte alltid berätta allt man tycker. Hur kändes det i dig när du skrev denna kommentar?

   Svara

    MEN KAN DU LÄSA??? xD

    Svara

     Men det var elakt, Rebecka. Jag hade tagit jäkligt illa upp om någon börjat kommentera mitt utseende pga en bild någon annan lagt upp och undra hur personen kan lägga upp en bild där jag ser trött ut eller har påsar under ögonen. Vad vet du? Hon kanske ser ut så oavsett hur mycket hon sover osv. Ingenting man påpekar. Du kunde fört fram din poäng utan att dissa en annan människas utseende.

     Svara

     Hur gammal är du Rebecca? Undrar eftersom jag alltid ser dig skriva ”xD smileys” och känner ingen över 13 som gör det. Menar inget illa.

     Svara

      Men vad menar du då? Varför är du intresserad av Rebeckas ålder? Får man inte skriva xD smileys om man är över 13, och tydlgien inte blondera sig om man är över 40. Tur det finns folk som har vett upplysa en, som inte menar något illa.

      Svara

       Kanske är man lite mer förstående om Rebecka är 14 än om hon är 40?

       Svara

      Jag är av helt motsatt åsikt vad gäller att utläsa ålder från smileysbrukande. De klassiska xD >xD 😉 ^^ osv tycker jag tyder på att personen hör till min generation (80-90-talister) som växte upp med att skriva på Nokia 3310 utan en massa färdiga fina emojis i regnbågens alla färger och olika former till hands.
      Här får du en oerhört vacker ros;
      @—8—
      (Ja, jag blev helt nostalgisk och glad av att fundera på det här ^^)

      Svara

       Meh, så rättades min ; ) till en emoji per automatik xD

       Svara

   En liten rolig tanke slog mig, rebecka 🐞. Dina kommentarer är ofta av illasinnad karaktär, känns lite taskigt tycker jag?

   Svara

   Men på riktigt? Det är helt vanlig bild på en helt vanlig människa.
   Finns ingenting att reagera på med bilden om det inte är så att man är ute efter att hitta fel på personen som publicerat den.

   Svara

  Amen 🙏
  Hoppas nu Sverige tar efter!

  Svara

  Kenza lägger upp sin förlossningsvideo!

  Svara

   Jahopp

   Svara

  Vad tycker ni om det här?
  https://www.rt.com/news/463850-denmark-social-media-regulation-suicide/

  Såg Fies inlägg när det låg uppe. Mycket obehagligt och hade jätteont i magen efteråt! Samtidigt är det väl svårt att reglera vad folk ska skriva om och inte på sina privata sociala medier? Blir ju som nån slags dubbelbestraffning för den som lägger upp tex ett självmordsbrev. Vet inte hur jag ska förklara men intressant att höra vad ni andra tycker ❤️

  Svara

   Hann ej läsa texten. Vad skrev hon? Var det tydligt ett självmordsmeddelande?

   Svara

    Det stod typ att hon hade blivit våldtagen av något ex, hade blivit allmänt illa behandlad och att hon skulle upp till himlen till sin morfar/farfar😰 jättelångt ”brev” och sjukt obehagligt. Tur att hon överlevde!!

    Svara

  Förbrukslån är lån av pengar i form av kreditkort och sms lån mm. Gäller inte bostadslån😁

  Svara

  Tycker det är töntigt och engagera sig så mycket i influencers reklam markering mm i min värld gör man det endast för att man är avundsjuk.
  Ni som tar er tid för och anmäla etc, varför gör ni det?

  Svara

   Varför tycker du att det är töntigt? Det gäller ju att influences tjänar pengar på att inte följa de lagar som finns

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.