Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt. 🙂

597 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bebis och hund.
  Vi har en papillonhane på tre år som varit som vårt allt under år av barnlöshet. Nu, för fem månader sen, fick vi äntligen bli föräldrar till en liten flicka. Naturligt så har vi int lika mycket tid för hunden (hej dåligt samvete!). Hunden slickar på allt och alla jämt. Så funkar inte att låta honom vara nära bebisen. Jättejobbigt att inte kunna ha bebis obehindrat på golvet. Sen skäller han jätteofta och gällt, så bebisen vaknar. Inget vi gör verkar hjälpa. Han har även börjat morra ibland mot min man och lyder mycket sämre. Borde man kastrera? Fundera på att omplacera? Försöka stå ut och hoppas på bättre tider? Är ju ändå vår andra ”bebis”.

  Svara

   Varför ska du kartera eller omplacera bebisen? Tkr du överdriver!

   Svara

    Jag är ingen direkt hundmänniska (bränn mig på bål, jag vet var ni tänker om sådana här inne) men blir alltid så fundersam kring hundmänniskors känslor när jag läser sånt här. Först säger ni att era hundar är ”ert allt” att ni ”älskar dem över allt annat” och att de är ”som era barn” sov. Men sen är det ju uppenbarligen totala överdrifter, hur många omplacerar självvalt sina barn? Typ inga?

    Finns det folk som har både barn och hund och kan säga att de älskar båda lika mycket, helt ärligt? Inte hade vetat vem ni skulle välja om det brann? Skulle bli lika traumatiserade vid en eventuell bortgång?

    Jag tänker att folk har svårt att gå in riktigt lika totalt i kärleken för ett djur när man vet att djuret kommer dö före en själv? Alltså att man undermedvetet kanske ändå vill skydda sig själv lite?

    Svara

     Men alltså det handlar ju om att hunden blir fäst vid en, precis som ett barn. Det sista man vill göra är att lämna bort någon som man älskar och är så tillgiven en. Eller är du tuff som är så anti hundar men ändå ska svara på en hundfråga?

     Svara

      Jag tror du missade min poäng lite, jag tycker inte alls det är något konstigt med att inte vilja lämna bort en hund? Jag undrar bara lite över formuleringar om att hundar är ens allt eller som ens barn och om folk verkligen menar det, för det går sen ändå inte ihop med hur de beter sig.

      Ogillar absolut inte hundar, lite rädd för dem bara och ovan.

      Svara

     Kanske kommer detta barn bete sig jobbigt mot småsyskon, väcka det eller slicka på det. Omplacera eller kastrera?

     Svara

      Det är en hund! Hunden glömmer bort en andra dagen det har omplacerats och jag lovar, den kommer inte knacka på dörren 15 år senare med tårar i ögonen och fråga ”mamma, hur kunde du?”

      Svara

       LÖGN, LÖGN, LÖGN.

       Svara

    🤣🤣🤣

    Svara

     🤣🤣🤣 till Han ni alltså

     Svara

   Tycker faktiskt att ni är skyldiga att ta hjälp och göra ert yttersta för att få det att funka. Det är en familjemedlem ni valt att ta till er. Sök råd av proffs! Veterinär? Hundpsykolog? Någon väldigt kunnig i er närhet? Kanske kastrera kan vara en bra idé, kanske behöver hunden stimuleras mer om han får mindre tid/motion, kanske något annat. Jag hoppas verkligen att det löser sig för er!!! Håller mina tummar.

   Svara

   Varför kan inte hunden slicka på bebisen? Hundars munnar är väl renare än människors?
   Angående ljud kan barn lära sig sova i oljud.
   Hoppas verkligen ni hittar en lösning, så sorgligt när djur lämnas bort…

   Svara

    Tycker också att de skulle vara fruktansvärt att behöva lämna bort hunden. Ett litet slick vore ju inte så farligt, men hunden slutar inte slicka, så känns inte okej mot bebis. Sen kan barn sova i ljud, men starka gälla ljud som kommer snabbt kan ingen sova igenom. Detta dygn har hunden väckt bebis fyra gånger ur djup sömn. Jättetungt.

    Svara

     Bebisen. Inte bebis. Bestämd form.

     Svara

      TACK! Förstår inte varför folk så ofta använder bebis när det tydligt ska vara bebisen.

      Svara

       Inte jag heller!!! Blir GALEN på detta!!!!!

       Svara

       För att man använder bebis istället för ett namn. Borde skrivas med stor bokstav. Vi kallade båda våra barn för Bebis fram tills dess att vi hade kommit på vad de skulle heta, vilket tog 1-2 månader. Och så låter det så sött också 😍

       Svara

        Det låter inte sött, det låter korkat. Ska man använda det om allt? Hund slickar på bebis och stör henne när hon ligger i soffa. Då brukar kille ge hunden leksak och ta promenad på väg utanför hus.

        Svara

         😂😂😂😂😂

         Svara

         DU tycker inte att det låter sött. Då låter du bli att säga så. Andra tycker det. De säger så. Ok?

         Svara

        Låter INTE sött. Låter som att man inte riktigt fattar hur det heter.

        Svara

        100 % ogulligt att skriva/säga så

        Svara

         100% gulligt! 😍

         Svara

       För att man använder bebis istället för ett namn. Borde skrivas med stor bokstav. Vi kallade båda våra barn för Bebis fram tills dess att vi hade kommit på vad de skulle heta, vilket tog 1-2 månader. Och så låter det så sött också 😍

       Svara

    Hundars munnar är inte renare än människors! Bebisen kan bli sjuk.
    https://brookfallsveterinary.com/dogs-licking-babies-is-it-really-safe/

    Svara

     Helst vill man väl inte att människor slickar på ens bebis heller?

     Svara

      Man vill inte att människor skäller högt och gällt och väcker ens bebis heller, men nu var det en hund som var problemet.

      Svara

     Jo det tror jag, alltid hört. Människor har jättemycket baciller i munnen. Och skrev så för antar att de pussar sitt barn.

     Svara

    Nej 20.14 det är inte alltid sorgligt när hundar lämnas bort.
    Det är så du som människa tänker.
    Jag skulle aldrig vilja att min hund slickade på mig hela tiden, än mindre på min bebis.
    Allt äckligt dom kanske äter ute och dom slickar sig själva rena.
    Och naturligt vaknar de flesta barn och vuxna av ett gällt skall.
    Oljud är en sak, ett snabbt hårt skall något annat.
    Att hitta ett nytt bra hem till hunden är inte fel alls

    Svara

   Försök stå ut och ge hunden uppmärksamhet. Är ju en stor förändring i flocken för vovven. Och vet att det kan krocka och vara jobbigt med bebis, men de är bebisar så liten tid! Om ett halvår kan er lilla tulta omkring! Och om två år kan de vara absolut bästa vänner.❤️

   Ang kastrera så jag är för det.

   Svara

   Fundera över om han får tillräckligt med stimulans. Papillon är duktiga med nosen, ge honom toarullar och äggkartonger med godis att pilla med. Alt köp någon annan aktiveringsleksak.

   Kemkastrera kan ni göra som sekundärt alternativ. Det är inte permanent.

   Och andas, ta det lugnt. Det är mycket nytt nu med bebis, men försök att tackla katastroftankarna.

   Kram

   Svara

   Så ni funderar på att omplacera hunden som ni hade innan ni skaffade barn för att ni väljer att inte låta hunden längre ingå i familjeflocken. Inte slicka på barnet eller inte skälla så den vaknar 😂 barnet kommer få en mycket jobbig uppväxt med er som föräldrar.

   Svara

    Håller med! Mina pälsbarn är minst lika viktiga som de tvåbenta. Sorgligt när djur ska betala priset för att deras ägare väljer att ändra livet.

    Svara

     Pälsbarn…… 😳

     Svara

      😂

      Svara

      Ahahahah snälla rara

      Svara

      Fur babies 😍

      Svara

     Ni har ett ansvar till er hund, nu måste anstränga er att få det att fungera. Så trött på alla som ”omplacerar” (=kastar ut) sina husdjur så fort de skaffar en unge. Om ni inte är beredda att ta ert ansvar då skulle ni aldrig skaffat hund. Fruktansvärt själviskt beteende. Det är allmänt känt att hundar reagerar när det tillkommer en ny familjemedlem. Skaffa en lekhage till ingen om ni vill ha den på golvet. Och hunden slickar säger du – herregud, vilka hundar slickar inte?!?! Den vill ha uppmärksamhet som den brukade gå innan ni skaffade unge. Det är inte hunden som har ändrar beteende, det är ni, och den stackaren vet inte varför. Skärp er, ta ert ansvar.

     Svara

     ”Minst lika viktiga” omg

     Svara

      Kul för barnen och växa upp med vetskapen att föräldrarna likställde dem med hundar. Jag är uppväxt med hundar och hade en så nära relation med en hund, tänkte jag, tills mamma omplacerade henne mot mina protester. Jag var så ledsen och hjärtekrossad och saknade henne men min hund gick vidare som om jag aldrig hade existerat. Hon älskade sin nya matte på exakt samma sätt, i princip dagen efter och de var vänner i 15 år. Hundar tyr sig till personen den är beroende av helt enkelt, den har inga känslor.

      Svara

       Klart den har känslor, det måste väl till och med du förstå?

       Svara

        En hund har inga mänskliga känslor.

        Svara

         Hur vet du det? Hur mäter man och kategoriserar känslor?

         Svara

     Pälsbarn, så obehagligt 😖
     Det är inte ett barn. Det är ett djur.
     Du kan älska den hur mycket som helst men det är skillnad. Det blir aldrig ett barn.

     Svara

    Vad är detta för urbota svammel? Jag hade lämnat bort hunden utan att blinka. Är iofs ingen hundmänniska har aldrig haft och kommer aldrig skaffa.

    Fattar ert problem, det är väldigt jobbigt om ens bebis blir väckt och detta ganska ofta.

    Svara

     Hopps folk som dig inte har djur.

     Svara

      Älskar djur och skulle gärna ha ett par katter, i ett annat liv då vi bor på landet och inte reser bort så mkt. Vad jag menade är hur jag själv hade tänkt när mitt barn var väldigt liten. Hade gått över lik (ej bokstavligt) för att hålla henne trygg och ev få liite mera sömn. Eftersom jag inte har hund och inte har så mkt till övers för hundar, kan jag ej sätta mig in i frågan känslomässigt. Tycker mest att slickande hundar är lite äckligt, tanken på en hund som slickar min bebis i ansiktet efter ätit bajs på morgonpromenaden får mig att må illa. Ni behöver inte gå i taket, jag överdriver förstås.

      Svara

      Jag hoppas att alla som har djur behandlar dem som djur för deras eget bästa. Hundar är inga bebisar och ska inte behandlas som sådana.

      Svara

    Verkligen! Alltså ”funderar på att omplacera” för hunden skäller ibland och försökt slicka på bebisen? Och det här är definitionen av varit ”ert allt”? Vilket skitsnack. Det handlar om att ni inte pallar/har tid för ni har en bebis, så sluta komma med fåniga ursäkter som att han morrat ibland. Vad tror du en hund är, en robot som aldrig blir sur? Blir inte du otrevlig eller skriker till ibland? Människor alltså, förlåt men kräks på dig.

    Svara

    Verkligen! Alltså ”funderar på att omplacera” för hunden skäller ibland och försökt slicka på bebisen? Och det här är definitionen av varit ”ert allt”? Vilket skitsnack. Det handlar om att ni inte pallar/har tid för ni har en bebis, så sluta komma med fåniga ursäkter som att han morrat ibland. Vad tror du en hund är, en robot som aldrig blir sur? Blir inte du otrevlig eller skriker till ibland? Usch på er.

    Svara

   Har ni övervägt att lämna bort barnet? Hon verkar vara ett mycket krävande tillskott som ni inte räknat med när ni skaffade.

   Svara

    Dagens bästa kommentar!

    Svara

    Men snälla nån. Självklart försöker man i första hand fixa en lösning där man kan behålla hunden, men om det tillslut inte fungerar så kanske man får omplacera hunden. En människa går självklart före ett djur även om jag tror att denna situation går att lösa genom att dressera hunden, ge den lite extra kärlek. Hunden kanske känner sig lite nedprioriterad just nu?

    Så: extra kärlek till hunden, låt dem vänja sig vid varandra långsamt. Att inte skälla borde ni redan ha lärt hunden, men det är dags för att öva ordentligt nu. Tillåt absolut inte att hunden morrar, eller är vaktig runt barnet. Kanske gå en kurs med hunden? Fungerar absolut inget efter några ärliga försök så får ni kanske omplacera hunden.

    Svara

     Man omplacerar väl en hund för att den är ett problem i så fall och inte för att den slickar och skäller vilket är i princip just det hundar gör.

     Svara

      Som att lämna bort ett barn pga att det skriker och skiter

      Svara

    Dagens sämsta kommentar.☝️ Hundar å människor går inte att jämföra. Djur är djur och ska inte behandlas som människor.

    Men se hunden som ett storesyskon till barnet. Som ibland slåss och ibland väcker sin lillasyster. Det går över. Bebin växer och alla vänjer sig. 😊

    Svara

     Håller med – man kan inte jämföra människor och djur – djur är värda så mycket mer!

     Svara

      Haha ok. Ja många hade nog valt att rädda sin hund snarare än sitt barn om båda typ höll på att drunkna. Störda människor som tycker djur är värda mer

      Svara

       Som sen äter kött 💁🏼‍♀️

       Svara

   Kastrera absolut! Det är bra för de flesta husdjur, blir lugnare och gladare. Men omplacera? Låt det ta lite tid! Försök planera bättre, när du tar hand om bebisen kanske din partner kan leka/träna/gosa/promenera med hunden?
   Har en vän vars katt blev ganska deppig när de fick en bebis men efter ett par månader blev det mycket bättre och nu nästan ett år senare är katten som vanligt igen.

   Svara

    Vissa hundar får stora personlighetsförändringar och kraftigt försämrad päls av kastrering. Det är absolut inte bara positivt.

    Svara

   Gud… prata inte hund här. Då vill folk kastrera din bebis alt ta henne ifrån dig.

   Svara

    Jag hatar verkligen par som köper hund och är sedan skaffar de barn och oj vad jobbigt allt blev plötsligt och så ska hunden omplaceras. Bara kolla på blocket vad mycket hundar som ska omplaceras pg av ””allergi””.

    Svara

     Håller med helt. Riktiga rövhål, de tycker det är så himla gulligt med hund men tänker inte 8-9 år framåt och fattar inte vilket ansvar det är. Allt handlar om att de ska ha det kul och gulligt för stunden. Hade folk fattat att hundar lever rätt länge så hade nog inte ens 10% av de som har hund skaffat hund. Sen förstår jag inte folk som kan lämna bort en hund de haft i flera år, nä, det går bara inte.

     Svara

   Hunden skällde väl till oväntat innan med då trodde du den skulle sluta med det för att ni fick barn.. papillon är ju dessutom en ganska skälig ras med gällt skall så detta kan ju inte kommit som en överraskning.
   Skaffa en lekhage till barnet där inte hunden kommer åt henne och kompostgaller till hunden så den kan avgränsas ibland. Det finns enbart lösningar på dessa ”problem” men antar att du endast ser hunden som negativ i denna bebisbubbla

   Svara

   Ja tycker du ska kastrera hunden. Och om det inte blir bättre sedan kanske göra en omplacering. Lycka till.

   Svara

    Jag tycker hon och mannen ska kastrera sig så de inte får fler barn som ska skyddas från hundskall och hundpussar.

    Svara

     Amen!

     Svara

     Förstår att du skämtar och jag tycker de ska kämpa för hunden. Men tänk på att hon skrev att de var ofrivilligt barnlösa och fått hjälp, känns lite hårt att nämna kastrering. Hon söker ju ändå råd här och behöver inte sänkas så.

     Svara

      Alltså vissa förlorar allt vett i skallen när de blir mammor.

      Svara

       Vissa förlorar allt vett i skallen när de kommentarer på internet.

       Svara

        Ganska många hundägare som har förlorat allt vett.

        Svara

   Omplacera!! Barnet går alltid först!!

   Svara

    Visst omplacera, men skaffa sedan fan inget djur igen någonsin era nötter!! Men när barnet blir tre fyra så ska det fan igen skaffas katt och annat för baaaarnens skull. Jag hatar föräldrar.

    Svara

     Älskar människor som tänker så 👆

     Svara

    Kanske kämpa och försöka lite mer innan de gör nåt så drastiskt? Om de känner för hunden som hon faktiskt beskrev.

    ”!!!!!!!”

    Svara

    Skaffa inte djur är ju annars ett väldigt hett tips! Inte barn heller för den delen.

    Svara

   För oss blev bättre när vår dotter blev så pass gammal att hon tog sig runt själv på golvet. Lät hunden slicka och mysa med henne, vår hund njöt av att ha dotters små händer mysande i pälsen, fortsatte med promenader och att leka med hunden, dottern kiknade av skratt varje gång hunden busade. Så försök stå ut och sen inkludera dem i lek och mys tillsammans. Vår hund var gammal så efter ett tag märkte vi att hon blev mer och mer nervös, dvs skällde och vandrade runt. Vi fick ta bort henne i våras, dock pga ålder och att hennes kropp var slut och gjorde ont. Men värt att nämna ang omplacering, vår tik var omplacerad hos oss, började som hundvakt men när vi skulle lämna tillbaka henne vägrade hon, rymde och hade sig så vi fick henne(kom från ett bra hem) så ibland tror jag visst att omplacering kan vara bra, våran hund valde det ju mer eller mindre själv.

   Svara

   Jag tycker det låter konstigt att hinden varit ert allt och nu helt plötsligt har tid för den, låt den vara med bara. Inkludera den i barnet annars är ni ju jätteorättvisa, den var ert allt och nu är den inte längre prioriterad för att ni skaffade en ny familjemedlem. Jag hade skämts på riktigt om jag vore du/er.

   Svara

    +1

    Svara

   Kolla om det inte finns någon i er närhet som kan tänka sig och ta över den? Lyssna inte på folk här som kritiserar er… känn efter själv hur pass mycket detta påverkar er och barnet.. Talar av erfarenhet då min sambo har en hund. Jag har aldrig haft problem med hunden tills det att jag blev gravid och äcklades av allt som har med hunden och göra. Klarade knappt av och se han och det var inte schysst mot hunden heller. Min sambo var dock helt oförstående då han haft hunden i 11 år och att göra sig av med honom fanns inte…
   Det har tärt otroligt mycket på vårt förhållande. Främst under grav och första månaderna med bebis då hunden är stor och klumpig och jag kände att han tog plats och inte vågade ha bebis på golvet precis som du…
   allting var en pina. Än idag önskar jag vi kunde ge bort hunden för att jag inte är en hundmänniska. Äcklas av djur och smuts. men vi har en snart 1 årig som älskar vovven mer än allt och hunden älskar honom minst lika mycket tillbaka.. så om ni älskar hunden såsom min sambo ge det tid och om ni inte orkar lägga ner tid och bara
   Tycker allt är pina så omplacera fort som tusan hade jag gjort om hunden var min 🙂 och nej, låt ABSOLUT inte hunden slicka barnet. Det är dock ert fel om hunden gör det. Hunden här hemma slickar som reaktion men säger man till slutar han. Vet inte hur gammal barnet är men man lämnar inte ett spädbarn lutan uppsikt det är ganska lätt och hålla hunden från och slicka bebis då? Sitt i vägen? Markera? 😅😅

   Svara

    Herregud människa… Du valde att leva med en människa som hade hund. Förstår att det blev slitningar i relationen, skulle bli samma för mig om min partner började bete sig som dig. Du överreagerar och verkade bli lite manisk när barnet kom. Tycker du borde jobba med dina egna känslor och nojor istället för att hata på hunden.

    Svara

    Alltså du äcklar mig på riktigt med din kommentar. Du gör barn med en snubbe som haft en hund i 11 år och vill ha bort hunden. Bra att du inte fick som du ville, så mkt makt har du över mannen i alla fall.. pfft. Lovar att din bebis är ännu äckligare.

    Svara

     Och vill inte ha ”makt” över min man heller. Sjuk grej och ens ta upp.

     Svara

      Verkar som det.

      Svara

    Förlåt men hela din kommentar om hunden… alltså du verkar ha nått höjd av anti-sympatisk människa. Varför blir man ens tillsammans med mån om man äcklas så mycket av hunden? Städa istället, för det är inte normalt att det är smutsigt bara för man har hund.

    Svara

     Höjden *

     Svara

     För att jag inte hade några problem med hunden alls tills jag blev gravid som jag skriver, ni måste lära er leva med att alla människor har drag ni ogillar det gör de inte hemska så lägg ner 🤣
     Jo. Jag städar. Dammsuger dammar av o moppar varje dag för all päls han tappt och jag klarar inte av päls och lukter speciellt under graviditeten.
     Jag kännerig inte hemsk, jag har ställt upp för hunden trots att jag helst vill att han ger bort den för det är ändå en levande varelse som ska tas hand osv men hade jag fått välja hade han inte fått bo kvar. Det är ohygieniskt och min man tar itne hand om den som han borde 🙂
     Vill nog vilken människa som h

     Svara

    Hahahah asså, jag tar inte åt mig. Jag blev gravid och fick känslor för hunden som vissa får åt sina partners. Man kan inte rå för att man äcklas av vissa lukter och saker när man är gravid 😂 och ja, jah valde att leva – det var inget problem TILLS jag blev gravid skriver jag också! Och jo det blir äckligt om hundens ägare inte tar hand om hunden och du ovilligt tvingas göra det samtidigt som du kräks i 9 mån. 😅

    Svara

     Men om han inte kan ta hand om sin hund kanske ha inte kommer ta hand om sitt barn? Så varför stanna och ändå klaga?

     Svara

     Men du säger ju att du känner så efteråt också, när graviditeten var slut.

     Svara

   Aktivera hunden mer med tex sök efter godis. Promenera den ordentligt, ta bebisen i vagnen och vovve bredvid. Säg åt hunden när den börjar skicka, förslagsvis peta till den lätt i sidan och säg ”nej”. Den kommer lära sig. Grattis till barnet!

   Svara

   Man kan inte bara omplacera sin hund när den inte längre passar in i ens nya liv. Visst, allergier osv men just i ditt fall känns det mer som det dummaste man kan göra- lämna bort den. Allt är nytt för hunden också, låter som att den är stressad över den nya situationen.

   Svara

    Fast jo, det är ju precis det man kan🤷‍♂️

    Svara

   Ni har ett ansvar till er hund, nu måste anstränga er att få det att fungera. Så trött på alla som ”omplacerar” (=kastar ut) sina husdjur så fort de skaffar en unge. Om ni inte är beredda att ta ert ansvar då skulle ni aldrig skaffat hund. Fruktansvärt själviskt beteende. Det är allmänt känt att hundar reagerar när det tillkommer en ny familjemedlem. Skaffa en lekhage till ingen om ni vill ha den på golvet. Och hunden slickar säger du – herregud, vilka hundar slickar inte?!?! Den vill ha uppmärksamhet som den brukade gå innan ni skaffade unge. Det är inte hunden som har ändrar beteende, det är ni, och den stackaren vet inte varför. Skärp er, ta ert ansvar.

   Svara

   Sent svar, men vi har två barn. Hunden är 6 år, äldsta barnet 4 år och yngsta nu 7 månader. Vi valde att omplacera vår hund (till svärföräldrarna) då han blev stressad runt barn. Han mår sååååå mycket bättre nu och är hos oss lite då och då. Han spenderade först hela 2018 hos dem och nu när sommaren kom och svärmor gick i pension tog de över han på heltid.

   Vi tänkte helt enkelt på hundens bästa – bo hos någon som gått i pension och har all tid i världen, behöver inte vara själv (han skäller som en tok då) eller bo hos oss där jag kommer börja jobba i höst och maken sen i vinter = hunddagis, samt alltid vara osäker. Då blev valet enkelt.

   Svara

  Först och sjuk

  Svara

   Krya!

   Svara

   Och inte ens först!

   Svara

  Wiwiwiiwiwiiiii bara några få dagar tills jag åker till min distansis igen. Längtar ihjäl mig 😍😍😍😍

  Det var bara det.

  Svara

   låter härligt!

   Svara

  Ni som köpt graviditetstest någon gång, hur har personen i kassan vart tycker ni? Upplever alltid en dömande blick från personen i kassan.

  Svara

   Aldrig känt mig dömd. Varken när jag köpt g-test, dagen efter piller eller kondomer/glid etc.

   Svara

   Är du 13 år?

   Svara

    Nej, 25. En gång sa tjejen i kassan till och med lycka till 😂
    Var väl 21 eller 22 första gången jag köpte ett test.

    Svara

     Aldrig hänt. Vadå lycka till? Konstigt sagt. Personen i kassan vet ju inte om du önskade att du var gravid eller hade panik av tanken att du kanske var det.

     Svara

      Well.. Nu passar ju orden ’lycka till’ i det här fallet, oavsett vad köparen befarar eller hoppas på.

      Svara

       Elena är typexempel på någon som väljer att tolka någon till det värsta 🙂

       Svara

   Varför skulle någon titta på något sätt på någon alls för att den köper gravtest?? Antar att du är ung och att det är därför du tänker så.

   Svara

   Näää de ser mer dömande ut när man köper fryspizza, chips och 4 donuts hehe. 🙂

   Svara

    Hahahahha kan hålla med! #jobbatikassa #sorrynotsorry

    Svara

   Har aldrig köpt just det men tänker ändå aldrig alls på vad personen i kassan tycker, om de ens tycker nåt alls. Har förstått att de som jobbar i kassan knappt reagerar på vad folk köper 🙂

   Svara

   Är 18 och ser dessutom yngre ut än jag är men har aldrig blivit dömd för att jag köpt gravtest (är hypokondriker så tror jag är gravid konstant fast jag tar p-piller). Dock har jag alltid gjort det på apotek då det känns mer bekvämt.

   Svara

   Köp på apoteket och tänk på allt otroligt mycket mer utlämnande och intressant som folk shoppar där! Antabus och psykofarmaka och lusmedel och en massa grejer jag inte ens kan fantisera ihop.

   Annars har de sjukt snabb leverans på Billiga testeter (diskret förpackat). Och på Apotea och sånt kan man ju också ofta få hemkörning samma dag beroende på var man bor.

   Men för att svara på din fråga, när jag köpts gravidietstester har kassörskan verkat helt obrydd 🙂

   Svara

   Köpte ett när jag var 17 och var livrädd för att jag skulle få blickar, men nä ingen såg dömande ut eller kollade direkt på mig. Rädslan var definitivt överdriven

   Svara

   Så kul att höra att ni alla upplever helt tvärtom! De flesta i min umgängeskrets tycker nämligen samma sak, att dom kan se dömande ut.

   Inget fel med att se dömande ut, gör säkert de själv ibland när jag står i kassan på mitt jobb.

   Svara

    Va fan ska de döma? Att folk skaffar barn? Knappast. Ni har hjärnspöken.

    Svara

     De kanske de borde? Med tanke på klimatet och så? 😄😉

     Svara

      22.43 Somna om

      Svara

   Jag har köpt Treo, kondomer och dagen efter piller i samma runda.

   Kan jag kan du.

   Svara

   Omg- beställ från Apotea om det är så jobbigt!

   Svara

    Nej gud, tänk om brevbäraren ser ett apoteapaket och tänker att det är ett gravtest i kartongen 🙄

    Svara

   Var aningens nojig i höstas och köpte typ fem stycken på olika apotek och på ena apoteket var hon som jobbade väldigt pedagogisk. Och på ett annat apotek var hon kanske lite dömande men inte så farligt ändå. Då var det värre sist jag köpte kondomer och mannen i kassan tittade på mig, sen på kondomerna och sen på mig igen med höjda ögonbryn. Vet verkligen inte vad han ville ha sagt med det, kanske ”ska du verkligen ha den sorten?” Eller ”du? Ligga? HAHA” 🤔

   Svara

  Vad händer ikväll?

  Svara

   Kollar just nu på en video om tarotkort på Youtube medan min sambo duschar. Sedan tänkte vi se på The Hummingbird Project, tror jag den hette… Själv? 🙂

   Svara

    Spelar ett mobilspel och håller just nu på att vänta på att få ner vingar så att man kan komma vidare. Borde tvätta håret men känner mig lat så spar det till i morgon istället. 🙂 Hoppas ni får en mysig kväll!

    Svara

   Försöker smälta att brorsan vill bli god man för farsan. Men det kommer inte att hända.

   Svara

  Har Peg Parnevik gjord fillers i läpparna? Ser en stor skillnad på hennes bilder sen en tid tillbaka.

  Svara

   Skulle inte förvåna mig ett dugg. Tycker för övrigt hennes bilder på insta är så sjukt ”posiga” För en tjej som förespråkar att man ska visa upp sina skavanker m.m. gör hon inte mkt av detta själv.

   Svara

   Svara

   Absolut, överläppen har det karakteristiska fyllda utseendet, säger jag efter en snabbtitt på hennes insta

   Svara

   Jag känner bara ”vem bryr sig”. Förlåt för dryg kommentar men känner så..

   Svara

  Nybliven sambo sedan 3 veckor i en av Sveriges större städer. Fick nyss besked av denna sambo att han kommer att spendera hela sin semester hos sin mamma och strunta i planerna vi hade gjort upp tillsammans, och skyller på att detta är mitt fel då jag ställer krav.
  Har ingen möjlighet till annat boende. Hjälp mig, vad gör jag? Sitter bara och gråter.

  Svara

   Vad exakt är det som har hänt? Vilka krav tycker denna du har ställt? Och varför prat om annat boende? Ska ni separera?

   Svara

    Krav i den mån att jag vill att han viker och lägger undan sina kläder, är delaktig i planering av handling och matlagning, kanske skulle kunna starta en tvätt någon gång. Vi pratar vardagssysslor.
    Jag vet ingenting just nu. Mer än att han vägrar komma hem för att jag är tjatig som ber om hjälp med detta.

    Svara

     Ni har bott ihop i 3 veckor? Du ställer inga orimliga krav, men samtidigt får du chilla lite. Du är inte hans mamma. Det tar ett tag innan man kommer in i en vardag som funkar för båda. Hur många maskiner tvätt kan ni ha hunnit köra liksom.
     Att tjata redan efter 3 veckor hade fått mig att bli irriterad också faktiskt.

     Svara

      Men människan har väl existerat innan? Han VET väl att man bör flytta sina grejer från golvet, köpa saker när de tar slut, kolla i kylskåpet etc? Det är inte hjärnkirurgi direkt. Att bara börja skuta i allt ansvar helt plötsligt och förlita sig på att någon annan gör det är inte vuxet beteende

      Svara

       Du har inte bott själv på länge eller? Som singel bryr jag mig inte om ifall det hänger kläder någonstans, tvättar gör jag 1-2 gånger i månaden och OCH om jag inte handlat i tid.
       Herregud, vad är ni för människor egentligen.

       Svara

        Men det vet förmodligen en partner om även om man inte är sambos eller hur?

        Svara

         Nej? Är ju först när man flyttar ihop på riktigt som man märker alla de där sidorna. Innan man är sambos är det lätt att anstränga sig de dagar som behövs och låta det vara andra dagar.

         Svara

          Håller inte med om det. Man kan ju ganska snabbt se på någons hem hur de prioriterar sysslor som man själv prioriterar.

          Svara

        Vuxna människor som kan ha en strukturerad och planerad vardag?

        Dessutom brukar ju det tidiga samboskapet vara en så kallad smekmånad, där man är extra noga och lyhörd för sin partner och hens behov, samtidigt som man lever på glädjen över att få vara nära sina älskade dygnet runt.

        Svara

       Haha min make kan fortfarande efter 6 år glömma att säga till om något tagit slut, hans grejer kan ligga på golvet osv. Dock skiter jag fullständigt i det, har han glömt säga att något är slut så får han gå och köpa det. 😂

       Svara

     Han låter som en mansbebis

     Svara

      Nej det gör han inte alls det. Han låter som en person som varit singel bara. 3 veckor liksom. Man har ju knappt hunnit vänja sig vid varandra. Låt killen anpassa sig och komma in i sambo livet innan man dömer ut honom.

      Svara

       Konstigt att kvinnor klarar av att anpassa sig…

       Svara

        Kvinnor som flyttar ihop och vill leka mamma pappa barn, slappna av lite och dra ur pinnen ur röven

        Svara

       Nja, singel var han nog inte..

       Svara

        Men han lär ju ha bott själv/varit singel innan de blev tillsammans.

        Svara

       Att en vuxen man behöver tid på sig för att anpassa sig till att utföra vardagssysslor låter ju helt fucked up? Är män så dåliga att det är den nivån ni ser på dem?

       Svara

        Fast man behöver väl inte vara en mansbebis bara för att man har andra rutiner och vanor? Nu bor själv själv men när jag var sambo så uppstod det ofta konflikter om hur vi tyckte att man skulle göra det ena och det andra. Nu gör jag som jag vill. Orkar inte alltid vila tvätt, bädda sängen eller handla mat. Överlever ändå. Finns viktigare saker i livet att hänga upp sig på

        Svara

     Jag vet helt ärligt inte om det går att omvända en mansbebis… 🙁

     Svara

     Han vägrar vara en rimlig vuxen alltså?

     Svara

     Visste du inte om det här innan ni blev sambos? Jag menar, även om man inte varit sambos så brukar man väl ha spenderat några dagar i varandras lägenheter. Blev han magiskt en mansbebis när du flyttade in på riktigt?

     Svara

     Vem gjorde dessa sysslor hemma hos honom innan ni flyttade ihop?

     Svara

      Han antagligen? Men i en takt som var okej för han?

      Svara

      Svarar båda nu. Han bodde själv och skötte detta utmärkt då. På slutet innan vi fick denna lägenheten bodde han hos mig och det var inga problem då heller, vi hade en bra fördelning. Nu låter det istället: nej jag orkar inte fixa det, du får fixa, du får ringa gällande det osv.

      Svara

       Fel nummer ett. Du säger att du vill ha hjälp. En enorm tankevurpa. Han hjälper inte DIG ni gör gemensamma jobb tillsammans. Lika delar på ansvaret.

       (Om något hjälper ni varandra.)

       Stå på dig! 💚

       Svara

        Så jäkla bra svar!

        TS: Du önskar delat ansvar över vardagliga sysslor vilket du också ska förvänta dig att ni ska ha 👍🏻 Hans reaktion är orimlig och barnslig.

        Svara

      Hans mamma kanske.

      Svara

     Hjälp!! Hur gammal är han?!

     Svara

   Du vet nog vad du bör göra. Även om det gör ont. Kärlek till dig!

   Svara

    <3

    Svara

   Är ni unga? Sluta gråt och börja prata med honom istället. Säker på att han inte bara sa så för att han var sur? Vad har du ställt för krav?

   Svara

    Vi är båda 25 år gamla. Första samboskapet för båda.
    Jag vet inte. Men han har stuckit så jag utgår från att han menar det som sägs.

    Svara

     Lämna honom.. Inte bra start

     Svara

   Jag förstår inte tror jag. Men varför annat boende? Ni är ju sambos och då är det väll hans boende lika mycket som det är ditt boende. Han får väll bo hos sin mamma då så bor du i er lägenhet. Kanske jag som missförstår men jag förstår inte det problemet. Sedan är det här med att bo hos sin mamma en annan femma.

   Svara

    Såg din kommentar ovan. Jag tror att ni behöver diskutera detta..

    Svara

     Tack <3

     Svara

   Du får väl bo kvar så länge du behöver pga tak över huvet, men börja leta nytt nu, där eller där du flyttade ifrån. Du gör givetvis slut och försöker ha en rolig sommar ändå med saker du tycker om. Du har tyvärr hottat en manbebis (verkligen, hallå ”åker hem till mamma”??) och behöver göra detta misstag till ett kort ett.

   Svara

    Tack <3

    Svara

   Män som flyr till sina mammor vid första hindret tycker jag generellt sett kvinnor bör se upp lite med. Hoppas jag har fel här och att ni kan hitta en bra kommunikation.

   Svara

   Ge honom någon dag och lugna ner sig. Sedan ringer du honom och stämmer en träff och snackar ut. Det är ju helt rimligt att ni diskuterar vilken nivå på städ m.m ni vill ha i hemmet och vem som gör vad. Dock så tycker jag varningsklockorna ringer när en person inte naturligt tar tag i saker som att köpa mat, städa, tvätta samt att du uttrycker det som att du vill ha hjälp med dessa sysslor. Ni är väl båda lika ansvariga för ert hem och ert hushåll? Sedan så kan det vara så att du behöver släppa lite, OM du vet med dig att du gärna vill ha saker på ditt sätt. Han behöver göra på sitt sätt, kan vara därför han upplever dig som tjatig?

   Svara

    Svarade delvis på detta ovanför. Men han bodde hos mig en period tidigare. Då var det självklart att om jag lagade mat så tog han disken. Om jag startade en tvätt kunde han hjälpa till att vika den, kom han hem före mig dammsög han. Utan att jag bad om det. Detta boendet skaffade vi då vi ville bo på mer lika villkor, han kände sig som en inneboende his mig. Och det är väl där misstaget ligger.

    Svara

     Okej! Då förstår jag att beteendet kommer oväntat. Kanske är nåt annat som ligger bakom?

     Svara

   Om man redan efter 3 veckor börjar tjata så är man nog inte tillräckligt kär. Det är min åsikt. Sedan hur han reagerar på det är ju barnsligt.

   Svara

   Kände ni ens varandra innan ni flyttade ihop?!

   Svara

   Låter som härskartekniken Martyrmetoden… https://youtu.be/pRlkXuci4VE

   Om du vill fortsätta leva med ”den människan” och känna att du har hedern i behåll så får du se till att han inte vinner på det.

   Jag blir förbannad å dina vägnar och skulle, om jag var stark nog, säga ”ja gör det och ha det så roligt” sen skulle jag göra något hejdundrande roligt under min ledighet.

   Barnsligt och idiotiskt är orden som bäst beskriver vad jag tycker om hans sätt att hantera dina sk ”krav”… Nä, du är värd bättre. Du är värd en man som kan kommunicera på ett vuxet sätt!

   Lycka till, och ta liiite av semestern till att fundera över om det är såhär du vill leva resten av ditt liv ❤❤❤

   All värme och kärlek till dig!!! Du vet själv viljen potential er relation har. Om du kommer fram till att du vill ha något annat… jag lovar… det finns måååånga fina män därute!!!

   Länk till klipp om denna härskarteknik: https://youtu.be/pRlkXuci4VE

   Svara

   Låt hemmet förfalla tills han fattar. Nä, det var ett misslyckat skämt. Försök att prata med varandra, men på en neutral plats, inte hemma. Fungerar det inte får ni gå vidare åt var sitt håll.

   Svara

   Han är en idiot. Och omogen dessutom. Alltså bara skita i alla ens gemensamma planer för man måste plocka upp efter sig. Och så sticker han till morsan(som antagligen plockar upp efter honom). Usch vilken dum jävel.

   Svara

  Tips på bra & spännande ljudböcker att lyssna på? Gärna deckare!

  Svara

   Carin Gerhardsens böcker, första heter Pepparkakshuset. Alla böckerna är SÅ bra!!

   Svara

    Tack för tips! 😀

    Svara

   Lars Keplers böcker om Jona Linna och Jo Nesbøs om Harry Hole👍😊

   Svara

    Håller med! Och Kristina Olsson

    Svara

    Haha, jag var tvungen att tänka till om jag hade skrivit den här kommentaren. Jag älskar Kepler och Nesbø!

    Svara

   Dockleken.

   Svara

   Kastanjemannen

   Svara

   Tack för alla tips! 😊 har börjat på pepparkakshuset och har redan lyssnat i 2 timmar, helt fast!

   Svara

  Har börjat se Gösta. Är bara på andra avsnittet men verkar vara en mysig serie. Lite frustrerad redan över hans snällhet bara 😄 gillar ni den?

  Svara

   Haha älskar den!! Du kommer snart bli ännu mer frustrerad😂

   Svara

    Haha okej 😬😬

    Svara

   Älskar Moodyssons filmer men såg första avsnittet av Gösta och var inte så imponerad… gillade inte karaktärerna och den kändes lite krystad imo

   Svara

  Hoppas sommaren är över snart. Familj och vänner reser och njuter och jag har inte umgåtts med någon sen midsommar. Ah förutom kollegorna då. Skulle så himla gärna träffa någon fin kille meeen neee

  Svara

   Nej de fina killarna är borta🤔🙁

   Svara

  Är de här orginal eller covers? Googla inte!
  1. I will always love you – Whitney Houston
  2. Girls just want to have fun – Cyndi Lauper
  3. It’s my life – No doubt
  4. Single ladies – Beyoncé
  5. Ring of fire – Johnny Cash
  6. If i were a boy – Beyoncé
  7. Power of love – Céline Dion
  8. Mickey – Carola Häggkvist

  Svara

   Nej på 1,2,3 och 8. De andra har jag ingen aning om.

   Svara

    Haha och med nej menar jag att de är covers😂😂

    Svara

     7 är också cover. Originalet är från -84, med Jennifer Rush och hon gör den bäst.

     Svara

   1. Dolly parton skrev den och har en egen version men vet inte om hon skrev den till WH eller om det är en cover.

   Svara

    Dolly Parton spelade in låten till sig självpå tidigt 70-tal och Whitney spelade in den för filmen Body Guard nästan 20 år senare så det är en cover 🙂 Det är en av världens mest framgångsrika countrylåtar och en av Dollys största hits.

    Svara

     Säg det till kvinnan på musikquizet som jag försökte övertyga. Hon trodde stenhårt på Whitney Houston. ”Vad var det jag sa”-blicken vid rättningen var inte nådig.

     Svara

   Kan vi prata om att folk använder ”I will always love you” som en kärlekslåt. Den handlar om att göra slut, SLUTA SPELA DEN PÅ ERA BRÖLLOP!!!

   Svara

    Jag har varit på ett bröllop där brudparet dansade första dansen till ”It must have been love” med Roxette.

    Svara

     Spelade inte Alex S och Katrin Z ”i still haven’t found what i’m looking for” på sitt bröllop? Det höll ju förvisso inte länge så de hade ju rätt.

     Svara

    Haha va??? Har folk den på bröllop?? 😬😬😬😬😂

    Svara

  Om man det senaste halvåret har börjat få blåmärken av minsta lilla grej som händer (och inte varit så känslig tidigare!), är det något man bör kolla upp? Eller oroar jag mig bara i onödan? 😅

  Svara

   Kan vara värt att kolla, om inte annat än för säkerhetsskull.

   Svara

   Alltid bra att kolla upp saker som man är fundersam över.

   Svara

   Jag tycker du ska ringa din vårdcentral och fråga just det – om det är något som bör kollas upp eller om du kan vara lugn 🙂

   Svara

   Kolla upp!

   Svara

  Dejt med en kvinna med Asperger ikväll.

  Svara

   Lycka till. Jag gav upp kvinna med asperger, men det var kul så länge det varade 😃

   Svara

   ok

   Svara

   Hoppas ni får en härlig kväll 😊

   Svara

  Pls help. Sjukskriven pga utmattning, jobbar 25% sen kort tid tillbaka. Mååår så mkt sämre. Chefen förstår inte. Vad göra?? Ska till läkare för samtal snart. Är det ”normalt” med fysiska besvär som ont o kramp i benen vid utmattning? Mår piss rakt igenom.

  Svara

   Byta jobb om chefen inte förstår. Du ska även prata med försäkringskassan och din läkare. Jag är fortfarande sjukskriven för utmattningssyndrom, snart 2 år. Försäkringskassan kommer hjälpa mig när det är dags att komma igång igen med jobb.

   Svara

    Vad för hjälp kan FK bistå med när man vill hitta nytt jobb? Vill byta jobb men e helt slut för att orka söka.

    Svara

     Här där jag bor har de samarbete med flera arbetsgivare som tar in på 25%, deltid eller heltid till en början.
     Jag har fått jättemycket hjälp av försäkringskassan under hela sjukskrivningen. De ligger på läkarna inne på psykiatrin, har en kontaktperson de kan ringa om jag hamnar i långa väntetidrr osv.

     Svara

      Oj wow låter fantastiskt ju!!! Ska kontakta min handläggare o fråga om dom kan bistå med liknande.

      Svara

     FK kan inte hjälpa till att fixa bytt jobb. Däremot kan du prata med din handläggare på FK och din läkare om den dåliga situationen på jobbet med din oförstående chef. Då kan läkare och FK tillsammans initiera ett möte tillsammans med dig och din arbetsgivare för att göra upp en ordentlig rehabpan så att du får dom bästa förutsättningarna att komma tillbaka efter din sjukdom. Lycka till!

     Svara

   Äter du multivitaminer? Annars mitt tips för att få i dig kalium osv. Man bränner massa när man mår skit och kan behöva hjälpa kroppen med tillskott för att få i sig tillräckligt.

   Svara

    Jag her slutat med tillskott pga olika skäl. Kanske kan äta mat mm som innehåller mkt kalium…

    Svara

     Gör det! Banan är bra och hjälper vid krampkänningar osv.

     Svara

      Tack för tips!!!

      Svara

       Det är magnesium som hjälper bäst vid kramp, min erfarenhet iaf. Kroppen tar upp mycket mindre vid stress också.
       Men tycker det är smart av dig att skita i kosttillskott. Be läkare annars ta blodprov för att utesluta brist på något samt kanske kolla sköldkörteln.
       Och för att svara på din fråga, ja det är helt normalt att ha ont i kroppen under utmattning.
       Det kommer bli bättre för dig!

       Svara

        Tack för svar! Tagit en del blodprov, ingen brist. Hoppas d blir bättre 😊😊❤️❤️

        Svara

        Tack för svar! Tagit en del blodprov, ingen brist. Utmattningen som tar ut sinn rätt… Hoppas d blir bättre 😊😊❤️❤️

        Svara

    🤦🏼🤦🏼🤦🏼

    Svara

     Ursäkta?

     Svara

     Vad menar du med den emojin?

     Svara

   Vad du än gör: säg inte upp dig iaf! Mkt knepigt söka nytt jobb i din situation. Dessutom svårt komma in i ngt nytt, nya rutiner mm. Ta det lugnt och avvakta samtal med berörda parter. Det är inte ovanligt det svajar när man börjar jobba igen.

   Svara

    Tack Bea! Japp, fått höra av flera att jag inte ska säga upp mig. Bara sååå less på min arbetsgivare…

    Svara

  Sitter här och är orolig, väntar på operation av en cysta som ville bo i mig, önskar jag kunde vräkt den med omedelbar verkan 😏

  Svara

   <3

   Svara

    ❤️❤️❤️

    Svara

   ❤️❤️❤️

   Svara

   Lycka till! Tror inte du behöver oroa dig så mycket! Kram

   Svara

  Åker till Stockholm med en 2 och 3 åring . Ska besöka Junibacken. Vet in mycket om Stockholm. Tips på lekparkerbad eller annat att göra med barn.

  Svara

   Färjan från Slussen till Djurgården är en höjdare för barn! Sedan finns det en hel del där, kanske Skansen som komplement? Och så spårvagnen in till stan (försök kliva på en hållplats tidigare än den vid Skansen, det kan vara ståplats annars …).

   Svara

    Tack, Låter roligt.

    Svara

   Var på naturhistoriska med min 2,5 åring. Superskoj att titta på djuren. Annars finns bra lekparker nästan överallt. Googla parklek (de är lekplatser med café, ibland djur) och området du bor i 😎

   Svara

    Tack

    Svara

   Södermalm har två underbara parker, Ivan los park på Mariaberget och Bryggartäppan vid Gotlandsgatan. Vid Högalidsgatan finns en park med plaskdamm. Är det fint väder kan ni alltid bada i tanto. I stan rekommenderar jag Vasaparken samt Humlegården.

   Svara

    Tack

    Svara

  Jag och min pojkvän firar två år i helgen och jag undrar om ni har några bra tips på presenter, eller helt enkelt bara vad ni gav varandra?
  Min pojkvän är också bortrest i några dagar (vilket jag bara tycker är skönt för får vara ensam då haha, så no hard feelings där) så han ska få presenten på söndag. Inget stort, tänker en påse natursnacks (hans favorit) och något litet till, max 300 spänn. Skulle helst laga fin middag tills när han kommer hem söndag kväll men problemet är att jag kommer hem ca 30 min före honom efter heldag på jobbet så den idén går bort 😔 Han gav mig lindtchoklad (min favorit), ett fint brev och en elefantöra med kruka (vilket jag är obeskrivligt överlycklig över för han har inte visat ngt intresse alls över min nyfunna kärlek för plantor men ändå mindes han vilken jag ville ha 🥰) som han la fram innan han åkte så att jag hittade när jag kom hem från jobbet idag så det är typ det jag ska matcha! 😊

  Svara

   De bästa presenterna är ju precis det du nämner kring ditt eget växtintresse. Så försök tänka ut vad han är intresserad av eller något han nämnt 🙂 annars tycker jag favoritgodis, kanske ett foto på er två och något ”intresse”.

   Svara

   Kanske en fotobok med foton på er under dessa två år? Kanske inte hinner framkalla men säg att presenten är på g?

   Svara

   Finns de någon tidning han gillar att läsa?

   Svara

   Nu är det litet kort om tid, men det finns fantastiska växter på Tradera. Leta där efter en helt vanlig vardagspresent! Högtider finns det nog av.

   Svara

  Har i mina senaste två förhållanden haft problem med att jag hittat fel/problem hos mina pojkvänner som jag sedan inte kan släppa. Retar upp mig över de saker jag ”noterar” och gör dem (för mig själv) till en så onödigt stor grej. Känner mig inte direkt ödmjuk som person när jag är såhär, men jag kan verkligen inte komma ifrån det. Min nuvarande pojkvän har jag bara träffat i några månader och jag har känslor för honom, men trots det detta har jag problem med att det dyker upp saker jag stör mig på. Nån som känner igen sig?

  Svara

   Om det inte är ”stora” saker det är du stör dig på kan du kanske nämna det för honom 🙂

   Svara

   Ingen är perfekt så det är bara att släppa om det är småsaker

   Svara

   Kanske någon typ av försvarsmekanism mot att någon ska komma dig för nära. Typ att du hittar något att haka upp dig på för att en ursäkt att göra slut? Undermedvetet alltså?

   Svara

   Läs boken ”Hemligheten” av Egil Linge. Han tar upp just det som exempel, vad det beror på och hur du kommer över det.

   Svara

   Det kan vara saker som du medvetet förminskar också och som är saker som egentligen bekräftar vissa varningstecken och att personen inte är så galen i dig som du vill för att du ska vara lugn? Om det är saker som inte är varningstecken och inte har med andra kvinnor/lögner/svek och det värsta att göra utan typ handlar om att han brukar lämna toasitsen uppe är det en annan grej.. tror du vet bäst, men magkänslan ljuger inte så försök förstå själv vad det är du stör dig på och var ärlig med varför.

   Svara

  Pappa fyller 60 år i november och vi vill ge honom en resa. Vart ska vi åka? Jag och mamma har svårt att bestämma oss. Flyget får ta max 4 timmar (mamma är sjuk) och vill åka till ett varmt land med mycket kultur och inte typiskt turistigt.

  Har ni tips på bra länder/städer?

  Tack på förhand! Ha en fin kväll 😊💃

  Svara

   Rent spontant tänker jag Lissabon. 🙂

   Svara

    Lissabon är en väldigt trevlig stad! Utmaningen ligger i att det är världens enda stad som enbart har uppförsbackar.

    Annars är Madeira en klassiker! Mycket varierad ö.

    Svara

     Det måste väl finnas nedförsbackar också?

     Svara

      Nix, inte i Lissabon …

      Svara

    Tack! Ska kolla upp det 🙂

    Svara

   Krakow

   Svara

   Kroatien! Jättefint och lika dyrt och förstört av turister som typ Grekland och Spanien.

   Svara

    Håller med 🙂

    Svara

    Någon stad i Kroatien du kan rekommendera? Tack, ska kolla runt lite om Kroatien 🙂

    Svara

     Tyckte både om norra Kroatien (Pula) och runtomkring Makarska. 🙂 Har ni extra pengar att spendera så är ön Hvar fullkomligt magisk!

     Svara

    Vad menar du LaLa ?
    Bästa semestern.

    Svara

     Oj då smög sig in ett litet fel, menade givetvis ”INTE lika dyrt..”

     Svara

    Lika dyrt och förstört…? Varför skulle man då välja det?

    Svara

     Oj då smög sig in ett litet fel, menade givetvis ”INTE lika dyrt..”

     Svara

   Barcelona. Men undrar också var det inte är mycket turister. Kan bli lite svårt att hitta.

   Svara

    Tack!! Vi har dock redan varit där. Nej jag håller med haha, tänkte inte på att skriva att vi såklart kan åka till en turistort och bo där men vi vill liksom inte fastna bland turisterna.

    Svara

   Har ni tänkt åka i november? Om så är det inte så många ställen fyra timmar bort som är varma. Om ni tänkt åka på sommaren och vill ha kultur och värme tycker jag att ni ska satsa på Gdansk och/eller Sopot i Polen.

   Svara

    Vi kan tänka oss i oktober också, det ska iallafall vara den säsongen!

    Nej, det är ju det som gör det knepigt. Mamma kan verkligen inte sitta i ett flygplan mer än 4 timmar, eventuellt max 5. Vi har pratat om Italien. Men hur varmt är det där under den årstiden?

    Svara

     Det beror sig på var i Italien. 🙂 Men det är ju väldigt behaglig temperatur den tiden på året, om än inte sola och bada-värme. Vill även slå ett slag för franska rivieran ”off season”, om man t.ex. bor i Nice kan man göra utflykter till närliggande byar både i bergen och längst kusten (går ständigt bussar och tåg) om man är intresserad av kultur, samtidigt som Nice har mycket att erbjuda i sig själv. Inte alls så många turister under hösten men så vackert.

     Svara

     Firade nyår i Rom ett år, var som svensk vår.. ca. 14-16 grader.

     Svara

      När jag firade nyår i Rom det var det +4 och konstant duggregn. Kan meddela att italienska hus inte har den bästa isoleringen heller!

      Svara

    Kom precis hem från Gdansk och sopot. En helt underbar resa med det bästa ur två världar. Mycket fint att titta på, enormt bra utbud av restauranger, sopot med sin underbara sandstrand. Kommer definitivt åka tillbaka dit!

    Svara

   Slovenien! 🙂 om ni åker på sommaren.
   Om ni åker i november är det nog svårt att hitta någon inom 4 h som är varmt men Muskat i Oman har intressant historia och mycket bevarat. Bra temperatur den tiden på året. Inte jätte turistigt men finns då klart turister. God mat och trevligt folk 🙂

   Svara

   Mitt tips är Belgrad! Sjukt mycket bra restauranger längs med floden och man kan göra en dagsutflykt till t.ex. Novi Sad som är en mindre, gammal stad.

   Svara

   Tyrolen!!

   Svara

    Nu väckte du en längtan i mig. Mmm.

    Svara

   istanbul!

   Svara

  På söndag firar vi vår första bröllopsdag! ❤️

  Svara

   Grattis till bröllopsdagen. ❤

   Svara

  I dag var jag och min sambo på familjerådgivning.
  Det var första gången.
  Terapeuten var en man och jag berättade om vad jag anser att vi har problem med.
  Mannen tycker att jag fokuserat på allt negativt min sambo gör.
  Jag tog upp hans drickande och aggressiva humör tex.
  Jag känner mest att det vore slöseri med tid om jag skulle berätta hans fina sidor..
  Ska man inte fokusera på problemen liksom?
  Det är ju därför vi är där.

  Jag kände mig mest dum som satt där och grät och ville hitta lösningar.

  När 1,5 timme var slut fick jag en stark känsla av att han tyckte att det räckte så och sa att vi inte behövde träffade mer (om inte vi ville?)

  Är jag löjlig och hemsk som tänker att det vore lättare om terapeuten vore kvinna?

  Har ni något erfarenhet av parterapi??

  Svara

   Det handlar väl inte om att det måste vara en kvinna. Det måste vara en mer opartisk och professionell person. Jag är inte psykolog, men det låter rätt oproffsigt att ge utlåtandet att du fokuserar på allt det negativa första mötet. Ger inte precis lusten att dela med sig av mer när man får en sådan kommentar. Min erfarenhet som beteendevetare och HR konsult är att öronen ska vara större än munnen, man ska akta sig från uttalanden förrän man fått en rejäl bild av situationen, INTE första sittningen..

   Kram

   Svara

   Har ingen erfarenhet av det men alla behandlare passar inte alla. Prova att träffa en annan? Sedan kanske det inte är en parterapeut ni behöver om din man är aggressiv och har problem med alkohol? Snarare han som behöver behandla sina egens problem då. Men vad vet jag…Önskat dig lycka till och hoppas det blir bättre ❤️

   Svara

   Det låter inte kul, hemskt ledsen. Om en av parterna är psykiskt och eller fysiskt aggressiv rekommenderas aldrig gemensam rådgivning bara så att du vet! Gå själv i stället. Jag gick en gång, med min ex-sambo i ett tidigare förhållande. Terapeuten frågade efter om vi hade barn, nej. ”Då tycker jag att ni ska göra slut”, sa han efter att ha lyssnat klart, helt sakligt. Och så blev det. Tur för mig!

   Svara

   Tror iofs det är viktigt att även prata om vad man gillar med varandra!! Så att det inte bara blir negativt, för då är det nog bara risk att det eskalerar från båda håll….

   Svara

   Vi var på vårt första besök för en vecka sedan! Vi har gått igenom ett stort trauma i vår relation & behövde hjälp utifrån. Hon var en kvinna & helg fantastisk, såg oss båda & bekräftade oss, fick min sambo att gråta & hittade hans Akilles häl direkt, uppmuntrade honom att gå i samtal själv med.

   Nästa samtal ska vi bli mer konkreta om hur vi går vidare tror jag! Ser fram emot det.

   Ni kanske ska testa att byta terapeut? Den ni träffade kanske inte var er perfekta match?

   Lycka till 🙂

   Svara

  Hur hade ni reagerat om det kom fram att er man gått till prostituerade innan ni träffades?

  Svara

   Jag hade blivit äcklad över hans kvinnosyn och gett honom en rejäl pungspark!

   Svara

   Säger absolut inte att detta är rätt men jag hade inte kunnat se på personen på samma sätt igen (och därmed haft svårt att fortsätta att leva med mannen). Jag är långt ifrån perfekt själv och kan förlika mig med mycket, men just det säger någonting om en person för mig på så många plan.

   Svara

   Vet inte faktiskt. Bryr mig inte så mycket egentligen om det var innan man blev tillsammans, men skulle fundera på om han kommer fortsätta med det och det tror jag skulle förstöra mer än att han gjort det.

   Svara

   Hade inte kunnat se på honom likadant längre. Att ha en så äcklig syn på människor/kvinnor att man ser dem som till salu, nej då känns det som om han bär på fler osympatiska perspektiv. :/

   Svara

   Beror nog ganska mycket på. Min förra sambo (då 41) berättade att han köpt sex utomlands en gång när han var 21. Vi pratade om det och han sa att han aldrig skulle kunna göra det igen och att han var ung och dum då. Jag hade uppriktigt ingenting emot det trots att jag inte alls stödjer sexhandel.

   Skulle han däremot berättat att han köpte sex flertalet gånger eller att han gjort det nyligt så skulle jag ha svårare att acceptera det. Mest för att det då säger mer om hur han är som person idag.

   Glöm inte att 1 av 10 svenska män erkänner att de någon gång köpt sex. Menar inte att det rättfärdigar utan bara hur extremt många vi har runt omkring oss som (erkänt att de) har köpt sex.

   Svara

   Jag hade blivit chockad. Och både ledsen och arg.

   Svara

   Jag hade dumpat fanskapet. En våldtäktsman förtjänar ingen flickvän eller kärlek. Fyfan. En man som hatar kvinnor såpass att han tycker att deras sexualitet är till salu är inte pojkvänsmaterial. Det finns man som inte behandlar kvinnor på det sättet, dumpa och leta vidare!

   Svara

    Yes 👏🏻

    Svara

   Jag hade reagerat med att försöka vara riktigt aktiv vid sexlekarna, så att karlen inte skulle komma på tanken att längta efter prostituerade igen. En prostituerad kan nog vara fruktansvärt kunnig i hur man tillfredställer en man på bästa sätt. Svårt att konkurrera med om man inte anstränger sig maximalt själv.

   Svara

    Lägg av

    Svara

     Bestämmer du det?

     Svara

    Du är fan dum i huvudet. Ska hon förnedra sig själv för att tillfredsställa ett drägg? Du är bara en stackars människa.

    Svara

     Hon ska så klart även njuta själv (av hans organ). Bara han inte har gubbk*k.

     Svara

      Fattar inte du att man som kvinna inte ska behöva kämpa ihjäl sig för att ens man inte ska längta efter prostituerade? Vad för vidriga män har du ens varit med som längtar efter prostituerade? Du fattar väl att normala friska män inte köper kvinnor och att normala människor inte behöver kämpa för att deras män inte ska längta efter köpta våldtäkter. Du är fan dum i huvet, jag säger det igen, och SNÄLLA ta åt dig! Hopps du inte har barn!

      Svara

       Jo, jag har trollungar.
       Vem är dumast i huvudet? Den som hittar på ett scenario eller den som går på nämnda scenario?

       Svara

    Så jag ska ändra mig om min man går till prostituerade?

    Är det inte bättre att han ändrar sina värdegrunder och syn på kvinnor och kvinnors sexualitet?

    Sex är väl något man gör tillsammans för att man vill och känner lust.

    //Moa

    Svara

   Då hade jag sagt; ”att innan vi träffades, så jobbade jag som eskort. Ett par gånger i veckan.”

   Svara

    Ha, ha! Bästa svaret.

    Svara

   Han har betalat för att våldta någon annan. Rätt otrevligt.

   Svara

    Har man gubbk*k, måste man kanske betala för att få sex.

    Svara

    Betala för att våldta? Sexköp är en ömsesidig uppgörelse om det inte är en slav som gör något mot sin vilja. Det är ju även lagligt i många länder i Europa och är i lagens mening inte heller en våldtäkt att köpa sex. Tror att du behöver läsa på lita innan du slänger dig med orden.

    Svara

   Hade gjort slut 110%. Det där säger alldeles för mycket om en människa och känns bara så äckligt. Har alltid haft en bild av att det är väldigt stackars människor som håller på med sånt, tycker en man ska få sitt GRATIS av någon som VILL ha det med honom, inte att han ska betala för övergrepp. Nä, vidrigt.

   Svara

   Hade vi inte haft barn så hade jag lämnat honom. Vidrigt. Äckligare finns inte.

   Svara

  Snälla hjälp mig. Jag håller på att förstöra mitt förhållande med min sambo. Innan honom var jag tillsammans med min första pojkvän från 19-25. Det var både psykisk och fysik misshandel. Det psykiska värre än det fysiska. Han planterade så sjukt destruktiva tankar i mig och jag hade ett krig i mitt eget huvud varje dag. Han var även otrogen under hela vårt förhållande. Jag blev riktigt självdestruktiv och utvecklade ätstörningar osv osv. Har fortfarande inte byggt upp min självkänsla helt efter det trots att det gått tre år sedan jag gjorde slut. Han gjorde allt ni kan tänka er mot mig. Det var det sjukast jag varit med om och jag fattar fortfarande intr vad som hände. Kan inte sätta ord på det och ingen annan kan någonsin förstå. Detta har gjort att jag är misstänksam mot min nuvarande kille hela tiden och misstänkliggör honom. Han förtjänar inte det. Anklagar honom för otrohet, att han spanar på tjejer osv. Jag vet att man får titta på andra men hur slutar jag bry mig om det? Jag får panik av tanken att han blir attraherad av någon annan. Nu menar inte jag att han går runt och glor men i mina tankar gör han det och är typ mentalt otrogen. Jag förknippar det med mitt ex otrohet och får sån sjuk ångest. Min nuvarande gör alltså inget fel utan detta är bara mina hjärnspöken. Jag ska gå i kbt men undrar om även ni har några tips och råd?

  Svara

   Kan du prata med din nuvarande om varför du känner som du gör? Måste vara väldigt jobbigt för er båda ❤️

   Svara

    Jo vi har en öppen dialog om detta och vi båda jobbar för att jag ska komma över detta. Det har blivit mycket bättre men behöver gå till någon professionell för att det sista ska försvinna. Han är väldigt förstående pch snäll.

    Svara

     Vad bra! Jag tror och hoppas att du kommer lyckas och må bättre snart!

     Svara

     Jag tror att du framförallt måste ge dig själv tid att bearbeta ditt tidigare förhållande och inte vara så hård mot dig själv för att du oroar dig. Om du dessutom kommer att börja i terapi så vet ju din sambo att du tar det på allvar o och verkligen vill komma över det så om du fortsätter att vara öppen med honom går det nog vägen.

     Svara

      Tack detta ska jag ta med mig❤️

      Svara

   Är i samma situation som du. Min kille sedan ett år tillbaka är fantastisk på alla sätt, men exet har förstört min tillit totalt. Att gå i kbt har hjälpt mig, lyssnar även på mindfulness appen som du kan prova. Har nyligen även börjat på antidepressiva igen som jag gjorde som ung. Kommunikation mellan dig och nya killen är också viktig, men för mig har försöken att bygga upp min självkänsla varit en kamp i ett år nu. Det tar tid, vissa dagar är värre än andra. Men det blir bättre sakta men säkert ❤️ Ingen kille kommer kunna rädda dig, enbart dig själv och ”jobbet” du lägger ner. Lycka till 😊

   Svara

    Tack för tips, ska ladda ner den appen! Skönt att det hjälpt med kbt❤️Tror också jag behöver bygga upp självkänslan.

    Svara

   Har tyvärr inget bra svar där då jag kämpar med exakt samma grejer. Hade lika gärna kunnat vara jag som skrev det där. Går i terapi och sakta men säkert blir det bättre men är en ständig inre kamp. Försöker tänka att detta är mitt problem och inte min sambos men funkar inte alla gånger såklart. Men så att du vet så är du inte ensam och försök att inte vara så hård mot dig själv, det är skittufft- tuffare än någon kan ana om dom själva inte varit med om liknande. Glöm inte att vara snäll mot dig själv och förlåt dig själv för misstagen på vägen. Önskar dig verkligen ALL lycka till💕

   Svara

    Tack för dina ord! Stämmer så bra. Och lycka till till dig också❤️

    Svara

   Du ”straffar” honom redan för något han (förmodligen) inte gör. Så då kan han ju lika gärna … göra det!
   Det är det argumentet mot svartsjuka som hjälpte mig!
   Samt så jag alltid reagerat om en pojkvän var mycket svartsjuk. Det i sig drev mig från honom och mot andra.

   Svara

    Jag vet men jag försöker mitt absolut bästa att detta inte ska gå ut över honom fö precis som du skriver förstår jag att jag driver honom bort från mig isåfall. Men vissa dagar är tuffa.

    Svara

   Jag har varit igenom precis samma. Tog slut med mitt sjuka ex för 10 år sen. Därefter tog det mig 5-6 år innan jag slutade lägga min egen skit/hjärnspöken/destruktiva tanker över på min kille (numera man). Jag kan bara ge dig två råd.
   1: Dina känslor äger du. Ingen annan. Att bli en tyrann pga egen osäkerhet suger rejält och är så utmatande. Om du inte kan lite på din kille kan det vara läge att vara själv och jobba med dig och bara dig. För att bli hel igen måste du förstå att ditt värde ligger i dig och ingen egentligen kan ha makten att förstöra dig om du inte tillåter det.
   2: ge det tid. Du kommer bli bättra om du vill men det är djupa sår som måste helas. Två steg fram och ett tillbaka. Våga lita på en person igen men var också medveten om att du kan bli såret. Så är livet. Och blir du det då är han helt enkelt inte värd din tid och kärlek.

   Jag hoppas de ord hjälper dig på väg

   Svara

    Tack de råden hjälpte verkligen mycket❤️

    Svara

  Kära Örebroare! Om man tänker åka till er vackra stad på semester med två barn (5 & 7 år) i fyra dagar, vad ska man göra då? Vi känner till lost city och Wadköping. Vad kan man göra mer?

  Svara

   Stora Holmen är mysigt.
   Stadsparken.
   Gustavsviks bad.

   Svara

    Tack!

    Svara

   Gustavsvik! (Finns äventyrsbads och utebad med Massa roligt)
   Regnar det så kan ni dra till JUMP och hoppa runt! Finns även Lek och BUS land.
   Stadsparken(del av Wadköping) är fint för lek och picknick.
   Har ni bil så finns det badställen kring hjälmaren.

   Svara

    Tack!

    Svara

   Jag älskar Marieberg, varit dit sååå många gånger sen jag var väldigt ung, alltid älskat det 😍 Nu vet jag dock inte, var många år sen jag var dit faktiskt.

   Svara

    Haha jag HATADE Mariebergs när jag var liten. Det var det värsta som fanns. Det enda roliga på hela dagen var den ständiga tävlingen med mina kusiner (som alltid åkte med oss) om vem som kunde lyckas hoppa i fontänen som fanns på den tiden. Ingen lyckades dock under alla år (till våra föräldrars lycka).

    Svara

    Bara nyfiken på ditt ordval ”varit dit” istället för ”varit där” , är det dalmål eller vilken dialekt pratar du??!

    Svara

     Inte dalmål, tror jag iaf

     Svara

    Tack!

    Svara

   Köpa godis ute vid Marieberg, tror ev det heter ”Godisbutiken”..
   Lustiga landet (Vintrosa)
   Hallagårdens djurpark (Vintrosa)
   Megafun
   Strike (bowling, har barnanpassat med ställning så de får iväg klotet)

   Svara

    Tack!

    Svara

   Häng lite på stan och kolla in alla konstiga konstverk på OpenArt (googla för mer info), gratis och riktigt underhållande för stora och små. Kolla in vårt vackra slott, inte så mycket att se invändigt men de brukar ha bra barnaktiviteter. Ät gott på någon av alla bra uteserveringar kring Stortorget, rekommenderar Sorella, Frattelli eller Mojo. Ha det så trevligt!

   Svara

    Tack!

    Svara

   Tack för alla svar! Er kan man lita på!

   Svara

   Yoump!

   Svara

   Jag såg vad du gjorde där … Ha, ha!

   Svara

  Okej, efter en oerhört tuff vår och start på sommaren har jag äntligen semester!

  Nu vill jag resa iväg på egen hand för att ta hand om mig själv. Vad är era bästa tips på ensamsemester? Gärna till ställen där man kan GÖRA något och inte bara ligga på stranden, det är jag för rastlös för 😁
  Sverige, norden, Europa, världen. Vart som!

  Svara

   Irland

   Svara

    Ja Irland, eller Skottland/England. Det är små länder som du kan resa runt i med tåg om du känner för det. Eller hyra en bil?

    Svara

     Och jättelätt att resa själv. Så trevligt och välkomnande folk!

     Svara

   Tågluffa? Det skulle jag göra om jag inte blivit så bekväm av mig …

   Svara

   Hade ingen att resa med så åkte själv till Berlin för några år sedan. Tycker storstäder funkar fint att resa till själv, finns så mycket att göra! Kändes lite ensamt på kvällarna bara men skulle lätt göra det igen.

   I Sverige kanske Kungsleden skulle vara en kul grej..?

   Träningsresa till något varmt ställe? Finns ju även profilresor, dvs inriktade mot ex. paddel eller annan sport om du håller på med något sådant? Det verkar kul tycker jag!

   Svara

   London! Så mycket att göra/se, och hur lätt som helst att ta sig överallt. Varit där fyra gånger, trevliga och hjälpsamma människor. Finns massor att se, rekommenderar nationalmuseet i London, National gallery om du gillar konst. Finns mycket gratisgrejer, och bor du dessutom på hostel så lär du hitta massa skönt folk att hänga med!

   Svara

  Hej.
  Jag väntar mitt första barn. Det är tidigt än dock..
  trots det funderar jag på hur jag kommer att bli som mamma?
  Min egen mamma har varit en dålig mamma i perioder under min barndom. Hon drack/dricker tex mycket.
  Borde jag gå i någon slags terapi innan barnet kommer för att reda ut min barndom och kanske slippa vara orolig för att göra samma misstag som min mamma gjort?

  Svara

   Hej
   Min mamma hade en otroligt tuff barndom, med flsterhemsplaceringar fram och tillbaka, en mamma som drog, en alkoholiserad far osv. I fattiga, smutsiga arbertarkvarter i Köpenhamn på 1950-talet.
   Detta gjorde henne till en mycket lyhörd och mjuk mamma, som aldrig drack alkohol, alltid såg våra behov först och verkligen kämpade hårt för att vi skulle få den trygga och idylliska barndom hon själv aldrig hade.

   Om du känner att terapi skulle hjälpa dig är det en bra idé, men personligen tror jag inte att mN behöver älta massa gammalt för sakens skull, för att komma fram till att man inte vill vara en otrygg förälder som dricker.

   Svara

   Kanske kan vara bra att prata med någon kring vad du är orolig för mer specifikt och kunna prata om vilka strategier du kan använda dig av i de situationerna. Fråga på MVC! Sen tror jag att det faktum att du reflekterar över vad som var bra och dåligt i din barndom och att du vill göra allt för att inte göra som din mor är ett ett tecken på att du kommer bli en bra förälder! Och grattis! ❤️

   Svara

   Läste en föräldraskapsbok (lyhört föräldraskap) här om dagen och där stod det att det är en väldigt vanlig oro, men att man egentligen inte behöver vara så rädd för det för att vi har förmåga att frångå vår egen uppväxt om vi vill det. Eller något sånt, hittar inte avsnittet nu men det är en trevlig bok som jag kan rekommendera.

   Men å andra sidan tycker jag det låter vettigt att gå i terapi ändå om du haft en jobbig uppväxt? Du kan kanske fråga på MVC om din oro, de skickar ju ibland remiss till en psykolog.

   OK vet inte hur innehållsrikt det här svaret blev men lycka till! 😊

   Svara

   Jag har tänkt lite i samma banor. Ska få barn i december och har börjat fundera väldigt mycket på min egen uppväxt. Har haft världens bästa föräldrar, men jag var ett väldigt ängsligt och oroligt barn… Hade ganska mycket ”stora”, allvarliga funderingar och jag kan minnas hur jag kunde få dödsångest av helt orimliga anledningar redan som liten. Detta kanske bara tillhört min personlighet, men givetvis börjar man fundera på om det också är något i uppfostran som påverkat… Det jag vet är att jag fick aldrig riktigt lära mig att stå upp för mig själv eller ställa krav på andra vilket varit väldigt tufft för mig när jag blev äldre. Jag har tyvärr prioriterat mig själv sist och aldrig vågat ställa krav på andra. Än idag (är 29 år) tar det emot att göra saker för min skull och ställa krav på andra, t.om på min sambo som jag ändå lever med. Det vore faktiskt rätt intressant att gå i terapi för att prata om just barndomen och hur det speglat en..

   Svara

   Jag tycker att jag har nytta av min pappas värdelösa föräldraskap nu när jag har egna barn. Jag vet hur jag INTE vill vara som förälder. Likadant upplever jag att min svärmor gör, hennes mamma var ett arsle och hon är precis tvärtemot vad hennes mamma var.

   Svara

  Efterlyser en blogg.
  En ung mamma med 3 barn tror jag och hade en son som dog. Massa bråk med sjukhus och myndigheter. Någon som vet vem jag menar?

  Svara

   Tilda Inlund? Jag kikar in på hennes blogg då och då för att se hur det går. Hon verkar lyckligare nu, och barnen verkar trivas där de bor. Det är skönt att se 😊

   Svara

  Kan vi prata om kombon strumpor och badtofflor… Vad är det som händer?!
  Såg min snygga granne på väg ut ikväll, snygg klänning, sminkad och den där kombon på fötterna.
  Känner mig sjukt gammal haha

  Svara

   Va badtofflor när hon ska ut. Hon hade nog med sig ett par finskor. Jisses.

   Svara

   Det är tydligen inne nu, jobbar på högstadieskola och alla ungarna har det. Såna där Nike-plasttofflor och intersport tubsockar á la 80-tal. Vet inte vad som händer, det är som att min pappas sommaruniform plötsligt blivit högsta mode 😳

   Svara

    ”Vet inte vad som händer”, förlåt men just den kommentaren gjorde mig glad.

    Svara

    Så hade hockeysnubbarna när jag gick gymnasiet för snart 20 år sedan 😁

    Svara

   Haha! SÅ roligt! Stod & väntade för att hämta ut ett paket härom dagen, 3 (!) pers i kön hade exakt denna kombo! Är 27år & höggravid, hamnade i en brutal åldersnoja & kände att här har jag verkligen missat något, modets största ”nono” är plötsligt hippt?

   Svara

  Hjälp, vad ska jag göra med en massa margarin? (Steka i är inte tillräckligt) bakar vanligen alltid med smör eftersom det är godare, med finns det något som passar bra att baka/ laga med margarin.

  Vill inte slänga!

  Svara

   Småkakor blir supergoda med margarin!😋

   Svara

    Fy fan man ska inte baka småkakor på margarin om man inte måste. Det ska ju smaka smör om kakor.

    Svara

     Om man vill att det ska smaka smör så kan man ju äta en smörbit direkt istället.

     Svara

     Nej det går alldeles utmärkt… jag tyckte tvärtom att det luktade riktigt äckligt när jag bakade småkakor med smör i, så de kändes inte alls goda sen…

     Svara

    Va, är det sant? Jag älskar småkakor av hela mitt hjärta men var alltid tänkt att smörbasen är själva grejen. Men jag ska ge det en chans!

    Svara

   Frys in det tills du behöver det

   Svara

    Men jag vet inte när jag ska använda det? Eller iofs, till stekning lär det väl gå åt någon gång! Tack! 🙂

    Svara

   Jag tycker det funkar bra att baka bröd med margarin. Smakskillnaden blir inte så stor om du jämför med sötsaker bakade på margarin.

   Svara

    Det ska jag pröva, tack!

    Svara

   Frys in i mindre bitar 🙂

   Svara

   Pajdeg blir ok med margarin tycker jag.

   Svara

   Oj, läste först att du hade en massa margaritas över …

   Svara

  Hur långt kan man komma med en sl biljett med tex tåg eller tvärbana och vart kan det vara värt att åka? Vill utforska lite i sommar men är så fantasilös så det finns inte. Är intresserad av att vandra runt grönområden och fika, kanske kolla i butiker eller om det finns museer. Ja lite allt möjligt helt enkelt. Inget i innerstaden dock – utan mer utanför tullarna.

  Svara

   Intressant fråga! Jag bor själv i Stockholm är gravt hemmablind. Kan man chatta med någon på sl.se?

   Svara

   Tipsar om Tyresta nationalpark, där kan man promenera runt på olika leder/stråk, titta på lite djur, grilla och fika! Buss från gullmarsplan och byte till annan buss på vägen 🙂

   Svara

    Finns det andra parker som man kan ta sig till med tex spårvagn? Är inte så glad i att åka buss så väljer helst bort det alternativet😅

    Svara

     Om du ska komma bort en bra bit från stan är det oftast buss som gäller. Vårat spårvagnsnät är ju inte så omfattande som du kanske vet. Men visst, du kan ta tvärbanan till Sickla och därifrån ta dig till Tyresta?
     Eller ta Saltsjöbanan till Saltsjöbaden eller Solsidan och upplev lite skärgårdsmiljö. Alt. ta pendeln till Nynäshamn, det är ganska mysigt där och du kan titta på folk och båtar.

     Svara

      En tur till Nynäshamn är ett bra förslag. Finns en del bra krubb i hamnen, plus en del ”sjö- och havs”-inspirerade små bodar. Kolla också upp Nynäshamns Ångbryggeri eller vad det heter. Just det, sök på Nickstabadet som ligger nära ett par stationer innan slutstationen.

      Svara

      Ja en tur till Saltsjöbaden station Saltsjöbaden promenera bland båtarna och gå in på friluftsbadet och bada/ basta och ät en bit mat eller fika

      Svara

   Gustavsberg på Värmdö! 25 min med buss från Slussen och du kan gå i hamnen, fika på cafe, handla i mysiga delin, porslinsmuseeum, ta en drink/lunch på hotellet/bistron etc. Även fint att promenera runt Farstaviken. Skärgården light typ 🙂

   Svara

   Judarskogen i Bromma. Promenera runt där, gå även till Ålstens bad och där kan du promenera längs klipporna (gångväg) mot Alvik. Scarfo är ett jätte gott glasställe. Finns även fik längs med Nockebybanan (första stoppet, kommer inte ihåg vad det heter).
   Om du inte gillar buss så kan du även åka till slutet av Nockebybanan, promenera över bron till Kärsö och traska runt där. Orkar du gå lite till så ligger drottningholmsslott där.

   Finns även vissa båtar du kan åka på SL kortet.

   Annars är tips:
   Lidingö: långängens naturreservat och sen ta banan till gåshaga och båten tillbaka till stan.
   Nackareservatet: väldigt nära från tex kärrtorps tunnelbanestation.
   Saltsjöbanan: mysiga områden, fik, badplatser och tattby naturreservat

   Svara

    Scarfo är en 10-poängare. Kan sitta hemma och längta dit haha!

    Svara

   Skrivit ett svar men fastnat i modd 😅

   Svara

   Hellasgården, i älta. Nyckelviken (om du hoppar av vid Jarlaberg), åk ut mot Värmdö kanske. Har en hund här och utforskat massa områden och älskar det fortfarande (trots långpromenader tyyvyyp varje dag) Är visserligen inte så långt från innerstan men ack så vackert

   Svara

   Saltsjöbaden! Så
   Fint!

   Svara

   Vill slå ett slag för Roslagsbanan! Åk t.ex till ändstationen Österskär så har du både bad, fik, mat, natur och aktiviteter. Eller ta dig mer åt Lindholmen/Vallentuna-hållet så har du mer skog och sjö. Roslagsleden går förbi här.
   Glöm heller inte skärgårdsbåtarna! Varför inte ta en weekend och åka på ”ö-hoppning” med SL-kortet? Ta med dig ett tält så kan du sova i princip var du vill. Ladda ner appen Coastal Past om du är intresserad av historia också 🙂

   Svara

  Random fråga, men något jag har funderat på… Är jag en ”dålig” feminist för att jag uppskattar Alex & Sigge? Jag håller såklart inte med om allt dom säger och gör, men jag lyssnar på deras podd varje vecka. Jag gillar deras snack och jargong. Tycker att dom är riktigt härliga att lyssna på, trots att dom ibland har märkliga åsikter.
  Jag känner mig ju som en stenhård feminist, men det känns som det rimmar illa. Jag vet inte, åsikter tack??

  Svara

   Äh. Inte allt vi gör är feministiskt. Men feminister kan vi väl vara likväl.

   Svara

   Det är ju bra att kunna lyssna/se/läsa även sånt som ner stämmer överens med ens egna åsikter. Det blir lätt att man hamnar i sin egna bubbla där allt man hör är sådant som liksom stryker en medhårs.

   Svara

   Nej såklart inte. Jag gör också det! Bara för att de mest högljudda feministerna på IG öppet hatar dem måste man inte rätta sig efter det. De har hittat på att A&S är kvinnofientliga på något sätt. Skrattar så jag gråter när jag lyssnar på dem ibland och gråter ibland för att något de berättar är så fint. Ja, jag vet att man blir hånad om man tycker så i den här bloggen men skit i det. Du är inte ensam<3

   Svara

   Blanda inte ihop din ideologi med en fånig podd du lyssnar på på fritiden i underhållningssyfte. En dålig feminist är väl en som varken är påläst eller åtminstone försöker leva som hen lär? Så länge du har koll på dina feministiska analyser så kör, alla har väl sina guilty pleassures. Känns rätt ofarligt att lyssna på Alex och Sigge eftersom det mest är trams och de lär knappast kunna påverka hela din politiska uppfattning med sina ångesthistorier och självgodhet?

   Svara

   Tycker faktiskt att Alex och Sigge får oförtjänt mycket skit. Många gånger tycker jag att grejer de säger tas ur kontext när de citeras av andra. När det finns timmar av material där de varit finstämda, feministiska och det är allmänt känt att båda t ex har svårt att identifiera med mansrollen.

   Sen håller jag inte med om allt de säger och tycker att de ibland uttrycker sig plumpt och kanske t om antifeministiskt. Men bara för att de t ex kritiserar några kända feministers tillvägagångssätt? Betyder det per automatik att de ska bojkottas? Betyder det att de inte är feminister?

   Svara

   Uppriktig fråga, på vilket sätt har de visat att de inte är feminister?

   Svara

    Det har de inte. De har bara vågat kritisera Cissi och Elaine några gånger för mycket.

    Svara

     Ja, kanske det är det. Jag tänker oavsett att det måste finnas mer till kritiken när den nu konsekvent lyfts så vidlyftigt? Och med ”mer till” men jag inte nödvändigtvis något som håller för att säga att de inte är feministiska enligt teorins mer klassiska definition – dvs erkännandet av patriarkatet som över kvinnor (liksom icke-binära och på sitt vis männen själva) styrande och att det är ett system som strukturellt underordnar kvinnan både i attityder och värderingar men också i själva samhällsstrukturen – ekonomiskt, politiskt och socialt. På vilket sätt har Alex och/eller Sigge motsagt detta? Vore grymt om någon av deras många kritiker här kunde hjälpa till att få lite reda.

     Svara

  Vad är det snålaste ni vet människor gjort? Jag vet en kompis som brukade riva bort godispåsens överdel så att påsen skulle väga mindre eller la naturgodis i vanlig godispåse.
  Samma person plockade också bort stjälken på paprikan så att den skulle väga mindre.

  Svara

   Hahah det är ju jag 😋. Är generös annars men just dessa grejer. Varför ska jag betala för något som jag inte ska använda?

   Svara

   En kompis som hade ilningar i tänderna och vägrade köpa Sensodyne för att det var för dyrt. Detta var för 15 år sedan.

   Svara

    Undrar vad tandläkarbesöket kostade!

    Svara

   var ansvarig för att handla in all mat till en nära kompis babyshower, vi hade gjort en lista på det som behövdes så mitt jobb var bara att inhandla det utifrån listan och så skulle vi sedan dela på kostnaden. När jag sedan berätta vad priset blev, 85 kr per person så tyckte en av tjejerna att det var alldelles för dyrt så hon betalade inte mig men åt sedan ändå av maten. Hennes resonemang var att priset var orimligt och att jag borde handlat på en billigare affär och att hon behövde pengarna till en middag, att jag skulle på en resa två dagar och kanske också ville ha pengar kvittade

   Svara

    Fyfan 😅 Hade blivit så less

    Svara

    85kr… vilken människa

    Svara

   Älskar inlägget om snålhet på den här bloggen där folk berättade om alla snåla människor de mött. Hittar det inte nu dock men det är rolig läsning!

   Vet en (välbeställd) person som alltid brukade bli bjuden på storslagna hemlagade middagar av sin syster med fläskfilé och grejer när han hälsade på. När hon kom till Stockholm bjöd han ALLTID tillbaka genom att ta med henne till lunchrestaurangen på IKEA och bjuda på köttbullar. Hon kom dessutom från en liten by och var så himla stressad över att det var så mycket folk överallt i stockholm, förstå vilken puls man få får inne på IKEA Kungens kurva….

   Svara

    Haha fy får stresspåslag bara av att tänka på Ikea i kungens kurva. Sämsta Ikea någonsin.

    Svara

     Mitt rekord ligger på under tio minuter. Man går in genom kassorna till lagret, tar det man vill ha (man kollar på nätet exakt vilken lägerplats det är) och går direkt till en scanningskassa. Men inte är det särskilt roligt att spendera mer tid än så där.

     Svara

      lagerplats, inget annat …

      Svara

    Usch, hatar snåla människor

    Svara

   En bekant som inte ville vara med och betala för mat hos henne för hon betalade ju för elen….

   Svara

   Min pappa berättade att dom var bjudna på middag hemma hos en kollega till honom för hundra år sedan. Pappa frågade om dom skulle ta med sig något vilket dom inte skulle. Pappa köpte med sig en fin dyr whiskey iaf som han tänkte att dom kunde ta ett glas till kaffet av.
   Kollegan tackade för flaskan och ställde undan den i ett skåp och sa att den skulle han spara till ett finare tillfälle.
   Kvällen flöt på utan whisky till kaffet och när det var dags att runda av erbjöd sig kollegans fru att ringa en taxi till mina föräldrar.
   När hon lagt på luren tog hon fram penna och papper, räkna ut hur mycket maten, vinet, kaffet och desserten kostade per person och vad samtalet till taxin kostade. Sen sa hon att pappa kunde ge pengarna till kollegan på måndagen.

   Svara

    Då blir det inte många fler besök där.

    Svara

    O herre! Jag hade sagt ’ja men min och frugans del blev precis lika mycket som whiskyn kostade så då är vi even Steven.’

    Svara

     Eller att det var en så dyr whisky så att värdparet blev skyldiga 24 kronor och tio öre, ”Men vi kan runda av till 24 kronor, vi är inte knussliga.” Typ.

     Svara

    Låter EXAKT som något min morbror skulle göra. Let’s put it this way… min mamma bad honom dra åt helvete för sisådär 15 år sedan.

    Hos honom fick man inte använda mer än 2 rutor på toalettpappret när man var på besök….

    Svara

     Wow finns det ens så störda människor

     Svara

    Helt chockad. Vilka människor.

    Svara

    haha

    Svara

   Min morfar har haft exakt samma möbler sen 1960-2019 när han dog. Fine om möblerna var i bra skick och fungerade men nu var inte det fallet 😅 Min mamma var på han hela tiden om att byta iaf säng och soffa, men nä. Han var även snål med allt annat, när mamma bodde hemma bad och böna hon honom att köpa ett toapapper som inte var som sandpapper men nä den var billigare 😂

   Min farmor gav alltid begagnade presenter hemifrån. Nu i vuxen ålder förstår jag dock, hon hade ingen pension att tala om men min bror fick ett cd-ställ som var både dammigt och trasigt och jusste ingen lyssnade på cd-skivor längre. Jag fick när jag fyllde 15 år 2004 tomma kassettband, hade ingen kassettspelare.

   Svara

   Jag känner också Frej!!!

   Svara

   Minns inte var jag läste det, men har aldrig kunnat glömma skildringen av killen som under en hel tågluff bara åt sina tjejkompisars matrester.

   Svara

  Någon som gjort dermapen? Såg ni något resultat? Jag vill främst göra då jag har lite rynkor jag skulle vilja motverka. hur upplevde ni dermapen just mot rynkor ni hade?

  Svara

   Jag gör det och får jättefint resultat på både rynkor och ojämn färg i huden!

   Svara

  Om ni går hemåt ensamma på kvällen när det är mörkt ute. Brukar ni ta den lite större vägen där det kan vara större risk att stöta på någon som vill en illa men samtidigt att det finns bättre chans att påkalla hjälp då det kan dyka upp flera människor där? Eller väljer ni den mindre ödsligare vägen där det är mindre risk att stöta på någon men samtidigt så är du antagligen hjälplös att få hjälp om något skulle hända.

  Hur resonerar ni?

  Svara

   Jag tänker aldrig att något ska hända. Jag går den enklaste vägen som jag alltid går. Men självklart så skulle det väl vara bättre med en större väg med mer människor än inte.

   Svara

   Jag går den vägen jag alltid går haha. Nej men den ”större” vägen. Tar aldrig skogsvägen/stigar av den enkla anledningen att jag har typ fobi för smådjur, kryp etc :’D

   Svara

   Helt klart vägar där det finns chans att andra kan se/höra en.

   Svara

    Jag med! Går aldrig genom parker eller tunnlar ensam på kvällen, natten eller tidig morgon.

    Svara

   Tar den stora vägen och har med mej ett larm. Det väljer jag.

   Svara

   Har tänkt på detta väldigt många gånger, då jag alltid går hem från krogen ensam (tar ca 20 minuter) och det finns två vägar att välja på, en med lite mindre bilar och folk och en där alla taxibilar, bussar osv åker. Jag brukar välja den större vägen, just pga chansen att ”påkalla” någon och att det är lite mer rörelse. Blir dock alltid rädd så fort jag möter någon/har någon bakom ryggen på mig oavsett.

   Svara

   Går den vägen med mest folk/trafik och pratar alltid med någon i telefonen.

   Svara

   Det där beror nog lite på var jag personligen bor 😊 Där jag är född och växt upp så är jag trygg, där skulle jag kunna gena genom en skog utan att känna otrygghet. Där jag bor nu skulle jag också kunna göra det. 😊 Men kanske bara är jag som person, vet inte.

   Svara

   Jag är ofta ute och springer på nätterna och resonerar som så att det är jag som är den folk är rädda för att träffa på. Jag är ju ärligt talat den konstiga jäveln, även fast jag är ofarlig för alla utom mig själv. Förstår dock att det är ganska annorlunda om man är tjej…

   En relaterad fråga är hur jag ska bete mig när jag är ute och joggar för att inte skrämma människor om jag dyker upp bakom någon stackars tjej som går ensam?

   Svara

    Byt sida av vägen om du kan eller sakta ner så att avståndet mellan er ökar.. det är de tips jag kommer på på rak arm

    Svara

     Sakta ner känns ju ganska kontraproduktivt när man är ute och springer… Men byta sida av vägen brukar jag oftast göra.

     Svara

      Sorry, läste för fort och tänkte att du var ute och gick.

      Svara

      Den är bra Viktor! Bara fortsätt som du gör.

      Svara

    Jag uppskattar när någon jag möter på kvällen säger ’hej’, eller om du kommer bakifrån ’ursäkta/tack’ eller nåt annat trevligt.

    Svara

    Hosta litet så att du hörs, byt sida. Ja, det är trist att det är så.

    Svara

   Tar den stora vägen så att man har större chans att bli sedd/hörd om det skulle behövas. Har också alltid någon på telefon medan jag går hem om det är sent.

   Svara

  Jag hatar mig själv. Alltså allt med mig. Att jag är dålig på att ta initiativ, att jag är reserverad, att jag är tankspridd, att jag är omotiverad, att jag bestämmer mig för hur jag är och inte kan ändra på min egen syn på mig själv. Jag ångrar så oerhört mycket i mitt liv, som jag gjort och inte gjort, pga hur jag är och inte är som person. Jag är verkligen så oerhört less på att känna såhär, att ständigt tänka på vad jag gör som är fel och hur jag är fel och att jag aldrig kommer vara som andra förväntar sig att jag ska vara.

  Det känns bara som att jag aldrig kommer få ett jobb, efter att jag tar examen nästa år, för att det är så mycket fel på mig och jag är så dålig på cirka allt i jämförelse med alla andra i min klass. Att det inte är så konstigt att jag inte har några vänner eller aldrig haft en riktig pojkvän (förutom en som psykiskt misshandlade mig och bidrog till självhatet) för att jag är så off as a person. Osvosvosv.

  Vet inte riktigt vart jag vill komma med det här, kände bara ett starkt behov att skriva av mig. Och kommentarer som ”Ta av dig offerkoftan och ta tag i ditt liv” osv som man ibland får här undanbedes tacksamt. Jag tar tag i mitt liv, ofta, men ibland crashar man och det har jag gjort nu.

  Svara

   Ååh kram till dig <3 jag brukar försöka tänka att det är en dålig period, inte ett dåligt liv. Det har funnits bra stunder vilket betyder att det kommer komma fler. Allt är tillfälligt så även detta.

   Svara

    Mitt liv är ganska dåligt tho, och jag har knappt haft några bra stunder/perioder. Kanske enskilda dagar, men har nog bara haft en bra period i hela mitt liv och det var precis när jag träffat Killen och jag var skitkär och han inte hade börjat kalla mig för värdelös liten fitthora för att jag inte svarade på sms inom 15 minuter.

    Jag förstår vad du menar, dock. Och du har såklart rätt. Det är bara så svårt när man är i det här mindsetet som jag är i just nu. Tack för din kommentar i alla fall <3

    Svara

     Åh, sök hjälp, så ska du inte behöva må. Börja med hälsocentralen och berätta allt du har skrivit här. Din kille (om ni ännu är tillsammans) har varken rätt eller anledning att kalla dig det du skriver. Jag tror att han projicerar sin ohälsa på dig. Det är psykisk misshandel och det finns även hjälp att få där. Socialtjänsten har ofta personer som arbetar med kvinnofrid. Hoppas att du hittar styrkan att söka hjälp. Du är bra precis som du är och du är värd att må bra och har rätt att göra det, precis som alla andra. Ditt mål ska vara att må bra och att älska dig själv! Det går, jag tror på dig!

     Svara

   Känner igen mig i självhatet. Gick runt och tänkte liknande negativa tankar om mig själv i flera år. Jag var ful och fel och värdelös. Ungefär så kände jag. Visade sig att jag hade en depression. Givetvis hjälpte det inte att bara behandla min depression utan har långsamt jobbat fram ett bättre sätt att se på mig själv. Det har tagit tid men det går! Tror knappast att det är något större fel på din personlighet än det är på andras (vi har alla våra mindre bra sidor) eller att du är sämre än dina kurskamrater. Det sitter i ditt huvud. Vet att jag själv blev arg när någon sa så till mig, försökte typ övertyga personen om hur kass jag var! Även om både du och jag har sämre sidor så tjänar vi inget på att fokusera för mycket på dem. Om jag var du skulle jag undersöka om jag hade en depression och i så fall få hjälp för den först. Tro mig, det går att sluta hata sig själv och må bättre ❤️

   Svara

   Gud vad jag känner igen mig. Tänker alltid att normala, positiva saker som att ha en karriär eller gifta sig aldrig kommer hända mig också för att jag inte är en sån som kan det. Har inga svar men du är inte ensam om att känna så.

   Svara

    Du kan också, jag lovar 👍 små steg i taget och hips vips är du där. Då glömmer man bort hur lång vägen dit kändes.

    Svara

   Vill krama dig så hårt.

   Svara

   Jag är typ alla de där sakerna och jag tycker att jag är rätt bra. Helt okej i alla fall. Och jag lever ett jättefint liv med partner, jobb och vänner även om jag aldrig trodde det skulle bli så när jag var yngre.

   Svara

   First of all, jag känner med dig och känner igen mig i en del känslor du har. För några år sen var jag otroligt hård och elak mot mig själv. Jag såg inte särskilt mycket som ens var bra med mig och ställde på det också orimliga krav på mig själv vilket gjorde att jag gick in i väggen tillslut. Jag började i KBT och det födde väldigt mycket bra tankar hos mig, både tankar kring mig själv och även tankar gällande andra. Det har hjälpt mig väldigt mycket, dels med tankar/beteende, men också utvecklande på så sätt att jag t.ex avslutat relationer som inte varit bra för mig. Du måste inte älska allt med dig själv och det är HELT okej att vara dålig på saker. Sådant du anser dig vara dålig på är inte nödvändigtvis *dåligt* och det är absolut inte något som gör dig till en hemsk människa. Jag är fortfarande inte helt ångestfri (vem är det egentligen?) och har fortfarande höga krav på mig själv, men mitt liv har blivit lättare att leva efter KBT. Kanske vore det något att prova för dig?

   Svara

   Handfasta råd: Tacksamhetsdagbok (cheezy men funkar!), fokusera på sånt du tycker om, sök dig mot människor som redan gör det du vill göra i framtiden. Ge dig själv tillåtelse att vila och ’bara vara’. Gillar du att pyssla, teckna, baka, musik, skönhetsvård, filmer, läsa böcker? Ge dig själv tillåtelse att greja med något sånt varje dag. Skala bort sånt som inte får dig att må bra i största möjliga mån så får du mer energi till alla måsten. Kram gumman!

   Svara

   Känner igen mig otroligt mycket, förutom att livet har fungerat ganska bra ändå utom i mitt huvud. Har tyvärr inget bra svar på vad man kan göra för det undrar jag också. Jag har jättebra vänner och har ett jobb, men jag vet i fan hur det har gått till? Varför tycker folk om mig? Till och med folk som jag knappt pratade med i gymnasiet har i efterhand sagt att de såg upp till mig. Varför det?! Jag har inte gjort något särskilt över huvud taget. Jag vet inte vad mina vänner får ut av att vara med mig heller, utöver att jag ibland kan köra dem eftersom jag inte dricker alkohol men det borde ju knappast räcka som vänskap. Dessutom har de varit mina vänner sedan innan jag hade körkort… Allt är bara helt ologiskt. Känns som att folk en dag borde inse att de ser någonting i mig som inte finns där?

   Svara

    Har typ samma känslor, fast mot jobb. Förstår inte varför de anställer mig och blir typ imponerad över mig själv när jag får ett jobb för att jag uppenbarligen ljuger helt utmärkt. Finns inte en chans att jag är den personen som jag målar upp en bild av, men ändå får jag jobb och har aldrig fått sparken eller haft några svårigheter med utförande eller kollegor. Det värsta jag vet är när en chef säger ”har du några minuter” eller ”kan vi prata sen”, får sjuk ångest och ont i magen eftersom jag ”vet” att jag kommer få sparken eftersom jag är så kass på allt som har med jobbet att göra. Går egentligen bara runt och väntar på att de ska upptäcka hur värdelös jag är, ibland har jag sökt mig till andra jobb för att jag tänker att de är nära att ”komma på mig”. Helt sjukt egentligen.

    Svara

  Recept på en riktigt god currysås? Gärna så man kan äta till pastasallad.

  Svara

   Ta sås, varm eller kall, häll i currykrydda. Blanda och servera. Familjen kommer älska det och ge komplimanger om vilken fantastisk underbar människa du är!

   Såsrecept från Anna Books kommande kokbook!

   Svara

   Lite lättmajonäs och lite oatly ifraiche, salt, peppar och gul curry en tesked åt gången. Smaka av och justera efter smak 🙂

   Svara

   Creme fraiche, curry och finhackade Granny Smithäpplen, eller andra syrliga äpplen, salt och vitpeppar.

   Gott! 😊

   //Moa

   Svara

    Klassiker. 😊👍

    Svara

  Snälla, hjälp mig med pojknamn. Vilka tre ord skulle ni koppla till varje namn, typ snäll, busig, bagare, författare, kaxig, snobb osv.
  Lukas
  Axel
  Hugo
  Elias
  Oscar
  Adrian
  Alvin
  Arvid

  Svara

   Lukas – vanlig, hund, lockigt hår
   Axel – rejäl, stickad tröja, blå ögon
   Hugo – tänkare, brunt år, snäll
   Elias – kristen, Mellanöstern, snygg
   Oscar – medelmåtta, trevlig, vanlig
   Adrian – lockigt hår, mysig, segling
   Alvin – mjukisbyxor, foppatofflor, flintastek
   Arvid – jordbruk, gummistövlar, tystlåten

   Svara

   Elias – speciell, knepig, utåtagerande
   Oscar – snäll, intelligent och varm (min man heter det 😛 )
   Hugo – busfrö, charmig, energisk
   Axel – lugn, trygg, charmig

   Svara

   Lukas – Hästkille som tycker att han är så snygg
   Axel – Matematiker, även busig
   Hugo – Lite ensam av sig, men väldigt snäll
   Elias – Omtänksam och vänlig
   Oscar – Snobb
   Adrian – Elak
   Alvin – Busig och äventyrlig
   Arvid – Lillgammal

   Svara

   Lukas: en hund

   Axel: failad stavning av Alexander (Alex) = lite dum men ändå självgod.

   Hugo: Snäll, blyg, smart = ingenjör?

   Elias: Troende, snygg = präst/imam/rabbi?

   Oskar: tråkig trots ”hårt” namn. Körlärare typ.

   Adrian: Snygg, dum, lite elak = becknar

   Alvin: Tas inte på allvar, lillgammal, lite udda men smart och blyg = lärare inom NO

   Arvid: Storbyggd, lättirriterad, semirasist men ambitiös och framgångsrik.

   Svara

   Lukas – sportig, populär kille
   Axel – heter typ varenda unge just nu
   Hugo – heter typ varenda unge just nu
   Elias – blyg och lite tillbakadragen, akademiker
   Oscar – sportig och/eller akademiker inom mer hårda ämnen (nationalekonomi etc)
   Alvin – WT

   Svara

   Lukas – (inspo från här ovan men, ja ett djur) häst hund
   Axel – bonnig (men på ett bra sätt) fötter på jorden och snäll.
   Hugo – speedad, intensiv jobbig (kan de va hugo rosas man tänker på…)
   Elias – adhd och snäll
   Oscar – blond hockeykille
   Adrian – typ pluggar statsvetenskap och har lockigt hår, snygg och vet om det.
   Alvin – animerad alt wt
   Arvid – lite frikyrklig kanske

   Svara

   Elias – snygg, sveper luggen från ansiktet hela tiden, populär bland tjejerna men han själv är mer intresserad av ”polarna” och typ skateboard.

   Hugo – ensam, snällast av alla, tycker om djur.

   Adrian – Dryg, mobbar Hugo men kommer undan med det, sängvätare.

   Svara

   Lukas – glimten i ögat, snäll, gosig
   Axel – manlig, trygg, vänlig
   Hugo – busig, osocial, tuff
   Elias – ömtålig, smart, säker
   Oscar – förebild, rolig, trygg
   Adrian – busig, speciell, klok
   Arvid – eftertänksam, lugn, tystlåten
   Alvin – lung, tråkig, snäll

   Svara

   Lukas: sportkille, främst fotboll eller hockey, utseendefixerad, lite player

   Axel: nörd, rödhårig, klär sig i omatchande kläder

   Hugo: brunhårig, sexig/snygg, fotbollskille

   Elias: se Hugo

   Oscar: ordentlig, smart, typ medlem i mensa, trogen i relationer

   Adrian: 00-talist, bråkig, kampsportare

   Alvin: Alvin och gänget är det enda jag kan tänka på

   Arvid: bonde, allmänbildad, blond

   Svara

   Lukas – Snäll, blyg, glad
   Axel – Mobbare, busig, naturmänniska
   Hugo – lekfull,
   Elias – Långhårig estetare, poet
   Oscar – Tystlåten, brevbärare, snäll,
   Adrian – Busig, ska alltid synas
   Alvin – sjungande hamster
   Arvid – Boskapsuppfödare, lugn, jordnära

   Svara

   Tusen tack för allas input. Ni är bäst.

   Svara

  Hur accepterar man att man åldras? Är snart 30 och tycker det är superjobbigt att utseendet förändras. Låter väldigt ytligt men så är ju världen ytlig också och jag påverkas.

  Svara

   Jag är 29 och tycker jag ser ut som 19 😂 Jag är tvärtom, jag undrar när jag ska börja åldras.

   Svara

    Jättehjälpsam kommentarer!

    Svara

    Haha underbart ändå😬

    Svara

   Oj vad tråkigt att höra 🙁
   Jag fyller 31 i år och har aldrig varit så nöjd med mig själv som jag är nu (både utseendemässigt och kompetens osv.) Tror inte det beror på att jag ser bra ut, utifrån normer, utan för att jag blivit mer självsäker och accepterar mig själv för den jag är.

   Du duger som du är! Orka bry sig i andra. Du har troligen en fungerande kropp och ser ut som alla andra 🙂 För fan lev livet, vi lever bara en gång (vad jag vet) 😉

   Svara

   Jag blir bara snyggare med åren! Är 30 (och ett halvt, som barnen säger) och är fan snyggare än någonsin! Försök föra ett vettigt samtal med någon som är 19 och uppskatta sedan all din erfarenhet, dina upplevelser och din mognad. Vi är som bra vin, baby!

   PS. Taylor Swift, Rihanna och Beyonce är över 30 och blir bara vackrare, tryggare och glammigare.

   Svara

    Taylor Swift är 29.

    Svara

     Född 1989, blir alltså 30 i år

     Svara

   När de tankarna kommer upp i mitt huvud så tänker jag att alla åldras, det är ofrånkomligt. Kan ibland se nån snygg 20-åring och önska att jag såg ut så. Sen kommer jag på att jag är 35, har fött barn och att nästan alla (förutom de få med extremt fördelaktiga gener, de som gör mkt operationer eller tränar extremt mycket) också kommer åldras ungefär som jag och att jag vinner absolut ingenting att gå upp i tankar på att jag har rynkor runt ögonen, att min mage aldrig kommer bli platt osv. Visst, skulle också kunna göra operationer och injektioner och träna hårt varje dag men jag har andra prioriteringar. Det är helt enkelt, delvis i alla fall, mitt val att se ut som jag gör.

   Svara

   Jag är 32 och människor omkring mig misstar mig för en 20-åring. Jag ser väldigt ung ut och är väldigt lik mig från gymnasiet. Enda skillnaden är att jag fick min mens när jag var 19 år så på gymnasiet var jag rak som en spira men nu är jag rundare med tjusiga celluliter här och var och en uppblåst mage. Men det är ju en bagatell!

   Svara

   Man skaffar äldre väninnor … med livsvisdom, livsglädje och tips om alla bra krämer! Solskydd är ett absolut måste, du kommer aldrig mer att vara så rynkfri som du är nu. Glöm inte halsen och urringningen!

   Svara

   Detta låter nog rätt flummigt men jag brukar tänka på typ Meryl Streep och Maggie Smith (och ibland kolla på intervjuer med dem på Youtube för en extra boost hehe), två av de coolaste kvinnorna i världen och inse att det där med ålder inte är så jävla viktigt ändå. De utstrålar sådan självsäkerhet och skönhet (och inte i den ytliga bemärkelsen) vilket gör att jag blir mer motiverad att jobba på mitt inre för att kunna bära mig själv sådär genom livet.

   Svara

   Hörde/läste för några år sedan nått i stil med ”att åldras/bli äldre är inte så farligt om man tänker på alternativet”. Det har hjälpt mig så mycket med min åldersnoja. Själv närmar jag mig 40 och jag känner bara sån tacksamhet att jag är frisk. För nånstans finns det någon som är 38 och lever med vetskapen att hen inte kommer uppleva sin 40-årsdag. Och nånstans finns någon som inte kommer bli 30 år. Min moster blev 43, en klasskompis blev 14. Alla år vi får leva och åldras är en gåva, att kroppen förändras hör till och det är lika för alla. Att inte åldras är ju liksom inte ett alternativ.

   Svara

    💜

    Svara

  Har en son med shunt och har innan jag födde honom aldrig hört talas om det, hittar inte så mycket på internet heller.
  Skulle bara vilja se om det finns fler som har någon i sin omgivning med shunt och hur det går. Min son går ännu inte i skola, men är så rädd att han ska bli mobbad eller liknande.
  Undrar även om personer med shunt får det svårare med inlärning eller liknande. Hur är det hos era familjemedlemmar/bekanta?
  Förstår att det kan vara väldigt olika men vill ändå fråga.

  Svara

   Kan du berätta vad shunt är för nånting?

   Svara

    En slags ventil för att reglera flödet av vattnet i huvudet, då man fått ett stopp där det vanligtvis går igenom.
    Skallen växer utan denna ventil.

    Svara

   Form av kateter?

   Svara

   Min brorsa hade det som barn. Ena örat stod ut en aning, men det opererades in när shunten gjort sitt. Inga som helst problem vare sig då eller senare.

   Svara

   Min 11-åriga lillebror har en kompis med shunt. Inget dom sätter värde på i dem åldern 😊 Även fast han också har epilepsi, skelar å inte är fysiskt smidig så är det inga problem, han är en i gänget…

   Svara

   Hej! Väldigt sent svar men får hoppas du läser här idag. Min dotter har en shunt. Hon har haft den sedan hon var 3 månader och det är inget som varken syns eller påverkat henne särskilt mycket mer än att hon har huvudvärk lite nu och då. Den krånglade desto mer när hon var liten och hon fick en infektion runt slangen (inte i) vilket gjorde att den byttes ut och efter det är det som sagt bra. Hon är 12 år idag och jag glömmer helt ärligt bort den där shunten dagligen, blir påmind när hon har huvudvärk och jag är lite mer uppmärksam/nojig när hon är sjuk. Hon kommer ha den hela livet. Just ja, brukar ge en broschyr om shunt till nya klassföreståndare om nåt skulle hända. De blir alltid lika förvånade just för att hon är och ser ut som alla andra 🙂

   Svara

  Jag såg min första avlidna människa idag på jobbet. Ingen jag lärt känna dock, men blev ledsen ändå. Det var så himla fint.

  Svara

   Åh, alltid så svårt när man upplever det första gången. Det är så hemskt men samtidigt fridfullt? Svårt att beskriva för någon som inte vet. Jag grät iofs första gången för det var någon jag på nåt sätt kommit väldigt nära.

   Svara

  Hmm… sett från en 40-årings perspektiv så är du fortfarande jävligt ung och i dina bästa år. Om skönhet är viktigt för dig, tänk då att utstrålning betyder mer än ålder. Man kan vara ung och trist och gammal och skitsnygg. Själv har jag en mamma på 75 där karlarna fortfarande vänder huvudet efter HENNE när vi går tillsammans.

  Svara

  Jag funderar på gelenaglar som jag aldrig har använt förut på grund av att jag har en väldigt känslig hy. Men jag läste att man ska vara i så lite vatten som möjligt. Innebär det då att jag inte får duscha? Ni som har använt det hur funkar det?

  Svara

   Låter konstigt om du inte ska kunna få duscha som en normal människa.

   Svara

   Jag har haft gelenaglar i flera år och du kan göra allt med dem. Gele är ett ganska följsamt material också vilket gjort att jag knappt haft en bruten nagel på typ 10 år.

   Svara

    Åh det låter ju fantastiskt! Tusen tack Maja ❤

    Svara

   Vatten är inget som påverkar.

   Svara

  Någon som beställt Chimi eyewear med secret sample?
  Fick ni ett par solglasögon till och var de såna ni kunde tänka er använda isf?

  Svara

  Jag har ett problem (om än litet) med mina naglar. Jag tvättar händerna efter alla toalettbesök, när jag varit utanför hemmet (tex i affären) och när jag gjort något som gör händerna smutsiga (städat, diskat osv). Jag har alltså en god handhygien. Ändå så har jag i princip alltid sorgkanter (smuts under naglarna). Kan ha tvättat händerna noga, inget smuts under naglarna. Fem minuter senare är det smuts där igen! Ser inte fint ut och ser ut som jag är dålig på att tvätta händerna. Är det någon annan som har liknade problem? Någon som vet vad det beror på och har någon lösning?

  Svara

   Fick också sorgkanter hela tiden förut, men nu är det sällan jag behöver peta. Vet inte varför det ändrades, känns som att jag tvättar händerna oftare nu i och för sig så det kanske beror på det. Din handhygien verkar ju inte vara föremål för några klagomål heller. Prova ha lite kortare naglar, alternativt dölja kanterna med nagellack?

   Svara

    Nagellack funkar tyvärr inte, har ett jobb där jag inte kan ha nagellack. Hmm, kanske borde testa att ha superkorta naglar ett tag

    Svara

   Korta naglar är sååå fräscht.

   Svara

    Ja! Det är en charm med det faktiskt. Man måste inte ha ”klor” 🙂

    Svara

   Kan fet hy bidra, alltså att man pillerburkar ansiktet utan att tänka på det?

   Svara

    ”pillar i” och ingenting annat. Tack, autokorrelation som det blev nu.

    Svara

   Har du funderat på hur du tvättar händerna? Jag fick sorgekanter förut och då tvättade jag slarvigare. Nu tvättar jag mer ordentligt, t.ex. sköljer händerna, tar tvål, stänger av kranen, tvålar in händerna överallt, sen sköljer jag händerna. Så lägger extra tid på in-tvålningen. Svårt att beskriva kanske hur jag gör 😅 men ser många som slarvar och bara tar handflatorna med tvål och gör det för snabbt.

   Svara

   Använd nagelbordte, klipp naglarna. Det kan även vara att du befinner dig i smutsiga utrymmen, det blir lättare smuts under naglarna då.

   Svara

  När sa ni orden jag älskar dig till era partners? Svara inte ”När jag kände det”, menar mer hur lång tid det gick. Jag känner det (gått 9 månader) men vågar ej säga det först… han ger mig komplimanger och säger att han tycker om mig så tvekar inte på oss men varför säger han inte orden?

  Svara

   För att han kanske inte gör det? Alla älskar inte (som vid ordets verkliga innebörd och inte bara för att man tror att man gör det eller ”ska” göra det) och det behöver faktiskt inte vara något konstigt. Man kan känna oerhört starkt för någon ändå. Eller så gör han det men tycker inte att det är av vikt att slänga ut det, åter igen bara för att man ”ska”. Eller… så älskar han dig men vågar inte eller vill att du ska säga det först. 🙂

   Svara

   Ni kanske pratar olika kärleksspråk. Läs lite om de fem språken, kanske visar han sin kärlek på något annat sätt än med ord.

   https://svenska.yle.fi/artikel/2015/11/30/upptack-karlekens-olika-sprak

   Svara

   6 mnd, han sa efter 9 mnd… Jobbiga 3 månader 🙁

   Svara

  Hur står folk ut med personer som filmar konstant för stories på insta? ”Heeej hej” så ska folk som sitter och pratar bara vinka o se glada ut helt plötsligt!? Hade tyckt det var sjukt störigt. Som en tjej nyligen, filmade ett födelsedagspar och de hade ngn ”frågesport” och så sitter tjejen och filmar och skrattar.. känns så jävla Löjligt. Kan inte folk få roa sig ifred utan att riskera att hela jordens befolkning ska få se!?

  Svara

   eller hur!! är så glad att jag hade mina unga fylle-år innan insta-stories? sjukt att ALLT ska filmas nu för tiden.

   Svara

    Ja fyfan! Vilka socmöten det skulle blivit. En kollegas unge blev filmad på snapchat när
    Hon köpte vodka i skolan….

    Svara

     Men just det kanske var bra så föräldrarna och skolan fick reda på det??

     Svara

      Ja men jag menar att ALLT ska filmas. Ibland kan det såklart vara bra och detta tog som exempel att de inte ens reagerar på att allt ska filmas och läggas upp hela tiden 🙂

      Svara

  Hur gör ni på dejter med vem som ska betala? Turas ni om eller förväntar ni er att killen ska betala?

  Svara

   Jag dejtar bara killar som tycker det är självklart att de ska bjuda på notan 😉

   Svara

    Tar du reda på det innan du går på dejten?

    Svara

    Då hoppas jag att du tar städningen och disken sen 🙂

    Svara

   Menar du när man börjar dejta? Jag skulle nog helst betala för mig själv då.

   Svara

   Förväntar aldrig utan brukar erbjuda att betala eller dela – men tycker de flesta killar insisterar på att betala på första dejten. Då brukar jag kontra med att jag betalar nästa gång (om man nu känner för det).

   Svara

   Den som bjuder ut betalar, så tycker jag egentligen. Men tycker samtidigt det är väldigt jobbigt att inte betala så jag brukar erbjuda mig att betala oavsett. Och ibland betalar jag för båda trots att han bjöd ut. Då kan jag iaf gå därifrån sen och veta att jag inte har varit girig eller så.
   Att dela notan gör jag sällan på en dejt, det känns konstigt av någon anledning, vet inte varför. Men det händer i enstaka fall.

   Svara

  Min bästa killkompis har fått känslor för mig, han hintar tydligt på flera sätt och beskriver bland annat hur kär han är. Men nämner inte direkt vem det handlar om, dock är det tydligt att det är mig han snackar om. Känslorna är obesvarade, men vad gör man? Självklart låtsas jag som att jag inte fattar att det är mig han egentligen pratar om. Vill vara hans vän för vi klickar så bra men känner ingen attraktion…känns som han snart kommer säga det rakt ut och förstöra vår vänskap…

  Svara

  Sitter här och längtar förgäves efter gamla glassen Igloo 😍😋

  Svara

   Själv sitter jag och längtar tillbaka till hela jäkla 90-talet.

   Svara

   Kan vi inte ha en liten undersökning: Vilken glass saknar du mest? Alltid trevligt med en nostalgitripp.
   Jag vill ha Solero tillbaka!

   Svara

    Småstrutarna från glassbilen. Älskade päronsmak ☆

    Svara

    Smack från glassbilen.

    Svara

    Daffy!!!😍😍

    Svara

    Ååh Solero exotic! Och tuttifrutti från glassbilen, de där gulröda (eller rödgula) isglassarna!

    Svara

    Vad som helst med samlarbilder.

    Svara

    Magnum Ego som ingen verkar komma ihåg 🙁

    Svara

    Magnumstruten, 88an Black. Även Nogger Black, men smakar inte den samma som Lakritspuck förutom den hårda grejen inuti? Det är den hårda grejen som gör hela glassen dock. Magnum Caramel också.

    I övrigt saknar jag de gamla glasspriserna. Minns när en Daimstrut kostade 15. Mer värt än dagens ca 30. Och har inte glassarna blivit mindre? Det känns så iaf. Mindre men dyrare🤔