”Byt ut mat mot pulver, som din favoritinfluencer gör!!!”Det finns inte riktigt så mycket att tillägga här – Cissi och GretaNikolina sammanfattar det hela ganska så bra tillsammans med sina följare, men här är mina two cents ändå…

Vill du förstöra din egen kropp med sån här skit – go ahead –  (Jag vet, jag har testat och det är skräp) – men marknadsför det för i helvete inte till dina 200 000 + unga följare som någonting bra!
Det är inte bra!
Det är SKIT!
Det är svält och ett STÖRT beteende att som en ung, smal kvinna med massor av makt över sina följare, använda sin person och den trovärdighet och tillit man byggt upp till att få det att låta som någonting bra att byta ut mat mot pulver! För att tjäna lite pengar?
Nej, nej, nej!!!

SKÄMS!

55 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Egoina har skrivit ett inlägg om kosttillskott, publicerat för ca 1 månad sedan.

  https://egoinas.se/2019/06/28/vilka-kosttillskott-ar-viktigast/

  Produkterna köpta från samma hemsida, protein.se
  Hon köpte bland annat CLA som är till för viktminskning (vad jag vet så är den enbart i syfte för viktminskning, ingen annan egenskap). Hon skrev inget om CLA, men kändes ändå tråkigt att se det på bild..

  Inlägget var inte reklammarkerat, Egoina brukar vara noggrann med sådant, men kanske var reklam ändå?

  Svara

   Hon uppmanade ingen till det eller gjorde något samarbete eller gav ut rabattkoder. Hon bara berättade vad hon köpt och vad hon tar. Lite ansvar får ju människor ta själva när de läser bloggar.

   Svara

  Jag har också gått på deras marknadsföring och köpt måltidsersättning. Enligt recensionerna på deras hemsida smakar alla jättegott och typ alla hyllar produkternas smak. Jag skrev en recension som inte stämde in i hyllningskören för så goda är dom inte, men se den recensionen låg endast kvar ett par timmar. Äckligt beteende och blir skev bild när de tar bort alla dåliga.

  Svara

   Så oseriöst. Helt ot men jag skrev en recension hos body shop och påpekade bara att deras toner innehåller alkohol och därför kan torka ut huden om man redan är torr men då fick jag ett Mail om att min recension inte var godkänd. Det är nästan bara positiva recensioner för övrigt på deras produkter.

   Svara

    Och nu vet vi varför 😂 Gud vad oseriöst, där sjönk Bodyshop som en sten.

    Svara

   Men varför tar man en måltidsersättning full av konstiga ingredienser och sötningsmedel som glukossirap istället för att laga vanlig mat? Om det nu är kalorireducering man är ute efter, går det ju alldeles utmärkt att laga en måltid på 218 kalorier.

   Svara

  Så länge unga flickor får behålla offerrollen utan någon större konkurens så är det värt det. Vad som helst egentligen. Thats the Whey. klaga på det Nu! Eller förstå varför det är skrivet?

  Svara

   🤔

   Svara

   Thats the whey? Proteinpulvret Whey?

   Svara

   Är du full? Helt obegripligt.

   Svara

   Hur kan den här kommentaren ha fått 6 likes? 😅

   Svara

    Samma person som skriver massa kommentarer här. Måste ha vpn och ger själv sina kommentarer många likes. Alla formulerade väldigt speciellt, och med massa olika nicks. Personen svarar på kommentarer på fel ställen, eftersom hon inte kan hålla koll när hon skriver överallt i kommentarerna. Alltid riktigt otäckt elak mot Bella och med kvinnosyn från 1800-talet.

    Svara

     Det ovan är ju hundra procent en man.

     Svara

  Fatta va lite problem man måste ha för att överreagera på måltidsersättning…

  Svara

   Fast va? Är du helt dum i huvudet eller?

   Svara

    Bra argument där, anonym. Förklara gärna för personen ovan vad problemet är, om du tycker att måltidsersättning är förkastligt.

    Svara

    Ja de klart jag är dum i huvudet! Jag har ju en annan åsikt än dig och du sitter anonymt bakom en skärm.
    Hej jag är trebarnsmamma, just nu mammaledig med trean. Jag gillar att spela sällskapsspel, läsa och är uppenbarligen dum i huvudet.

    Svara

   Din analysförmåga var inte på topp ser jag. Det är inte ett litet problem att kvinnoidealet svälter, förstör och uppmuntrar till skönhetsoperationer. Det är inte ett litet problem att unga kvinnor i åldrarna 12-19 är som mest lättpåverkade och därför är den främsta målgruppen för dessa samarbeten. Det är inte ett litet problem att unga kvinnor vars konsekvenstänk, kritisk analys eller hjärna har växt färdigt ännu tar influencers betalda samarbeten som tips, rekommendationer och som att en vän ger ett råd.
   Dessa kvinnor påverkas och skjutsas rakt in i ohälsosamma tankegångar, ätstörningar, självhat, fettfobi och kroppshat de dras med hela livet sedan.

   Det är inte ett litet problem. Det är ett jävligt STORT problem.

   Fan steppa upp din omvärldsanalys och börja tänka kritiskt. Stanna inte vid ”haha någon överreagerar på måltidsersättning”.

   Svara

    Tack!! Exakt så!

    Svara

    Fast min åsikt att influencers faktiskt inte behöver ta ansvar för att omvärlden blir triggade av allt nuförtiden.
    Unga tjejer är lättpåverkade, ja! Men det ansvaret ska ligga låååångt innan en tjej med 200 tusen följare skriver ett inlägg om måltidsersättning, det är väl ändå ett ansvar som skall läggas på föräldrarna?
    Jag tror på fullt allvar att det är jävligt skadligt att vi är så ängsliga att vi istället för att lära våra unga källkritik och sunt förnuft försöker linda in omvärlden i sockervadd. Och vad leder det till? Jo, der leder till vuxna som inte förstår hur den vuxna verkligheten fungerar, en verklighet där inte alla håller med en och tycker att just du är så fantastiskt unik och bra.
    Ta bara det här kommentarsfältet som exempel, det är bara en åsikt som är acceptabel att uttrycka utan att någon kallar en dum i huvudet. Tycker man inte lika som dig är man automatiskt pucko och har ingen som helst omvärldsanalys, för det är bara din analys och åsikt som är rätt, eller hur?
    Så, snälla, berätta för mig hur jag inte tänker kritiskt!

    Svara

     Självklart måste de ta ansvar när deras yrke är att påverka (hence; influence-r) deras målgrupp till att köpa olika saker. Samhället formar dig och skapar hela din beteendeprocess i princip. Du är en del av samhället och samhället är en del av dig. Det finns inget en mamma och en pappa kan göra när förebilderna på internet tipsar om sak efter sak. Tyck vad du vill men det undermedvetna registrerar mååååååångt mycket mer än ditt medvetande.

     Om ditt resonemang om att lära ungdomarna källkritik skulle hålla så skulle det vara lösningen. Men titta på feminister som å ena sidan har all kunskap i världen om patriarkala strukturer men ändå inte kan värja sig då deras undermedvetna ändå normaliserar ex hårborttagning och smink.

     Det undermedvetna formar oss mer än det medvetna.

     Jag har inte kallat dig för pucko så sluta lipa. Jag kritiserar din omvärldsanalys då den stannar på en allt för låg nivå när vi behöver analysera ur ett makroperspektiv och granska strukturerna som formar samhällsmedborgarna.

     Svara

      Jag har till att börja med inte sagt att just du kallat mig saker men om du tittar på vilket kommentarsfält som helst så är det alltid en jäkligt trist ton, det var mer det jag ville få fram med den lilla passagen. Sen kan jag väl tycka att du kanske inte får fram den trevligaste tonen i din inlägg heller. Du har ganska tydligt lagt upp ditt inlägg med inställningen att jag antagligen är mycket korkad som håller en ”låg nivå när vi behöver analysera ur ett makroperspektiv”. Hur kan du utläsa om jag gör ”omvärldsanalyser” och har ”makroperspektiv” genom ett litet kommentarsfält på en skvallerblogg det förstår jag bara inte. Men nog om det.
      Jag anser att influencers är en produkt, precis som mjölk är en produkt. Och vi skickar inte arga mail till Arla när våra mjölkallergiska barn halsat en enliters tetra mellanmjölk och kräver att dom faktiskt tar sitt ansvar för barn med mjölkallergi. På damma sätt ser det i mina ögon konstigt ut att vi blir superarga på att influencers, vars jobb är att sälja, faktiskt gör just det. Dom lever ju på samarbeten, det är det vi ”köper” genom att följa dom.
      Det jag vill få fram är att vi inte kan lägga ansvaret på enstaka influencers att dom ska lära våra unga vad som är rätt och fel, dom lever på att göra samarbeten och sälja, exponering kan man inte betala hyran med. Passar inte utbudet hos en influencer så är det vi som kunder som får söka oss vidare, och där anser jag att föräldrar (och till viss del samhället) är dom som isf får steppa in och hjälpa unga att göra just det.
      Det är mycket väl så att du har rätt i den här frågan, men hur ska vi ens kunna komma fram till det om vi inte kan diskutera och framföra olika synsätt. Min orginalkommentar va en liten mening om hur uppblåst jag anser allt blir, thats it, känner att jag bevisat den teorin rätt saftigt.

      Svara

     På föräldrarna? Tror du föräldrarna har makt över vad deras 16-åriga döttrar följer för influencers eller överhuvudtaget kan påverka det? Naturligtvis måste influensers inte ta ansvar för någonting men om de inte gör det är de rent omdömeslösa.

     Svara

      Ja det tror jag faktiskt, eller om inte annat så tycker jag nog vi har det ansvaret. Precis som det ansvar vi som föräldrar har att se till att våra barn inte begår kriminella handlingar. Det handlar främst om värderingar och kritiskt tänkande. Vi ska lära våra barn vara funktionella vuxna i ett samhälle där reklam för måltidsersättning är en i mängden av sinnesjuk reklam som man bara bombarderas av.

      Svara

       Ok. Jag är 100% säker på att du inte har någon aning om hur du ska omsätta det där flosklet i praktiken med dina tre egna barn. Men lycka till.

       Svara

  Problemet är inte bara hur kvinnonormen ser ut, enskilt lågbegåvade individer med stor följarskara är ju inte toppen.
  Så länge puckade personer som verkligen inte fattar vad som är problematiskt ges utrymme kommer det fortsätta.

  Svara

   Tror inte de är lågbegåvande, en del bryr sig bara inte. Människor är egoistiska och tänker bara på sin egen vinning.

   Svara

   Så länge vi idoliserar utseende, yta och image så kommer detta att fortgå. Om vi istället lade vikt på fina personliga egenskaper, djup och engagemang så skulle samhället se annorlunda ut.

   Svara

  Jag köpte deras måltidsersättning när jag hade magkatarr och bara kunde få i mig flytande föda. Gör smoothie på dom, med pulver, kokosmjölk, banan och hallon. Funkade okej för magen och min man älskar att ta en smoothie till frukost. Vi har dock inte gått ner någonting och om man enbart kör pulver och vätska är dom ganska äckliga.

  Att påverka människor att köpa och konsumera är ju influencers jobb. Det hörs ju till och med i namnet? Jag kan tycka att följarna har ett ansvar också. Och följarna föräldrar, om de är väldigt unga. Influencers är reklampelare, företag. De kan faktiskt inte ta ansvar för allt.

  Svara

   Klart de kan ta ansvar för vad de väljer att göra reklam för.

   Svara

    Det skulle vara intressant om någon kunde länka till studier om att det fortfarande är så att många tar influencers reklam som råd de tar fasta på, likt en väns råd/rekommendation.

    När bloggar var ett nytt fenomen tror jag att många lurades. Nu känns det som att alla, särskilt unga personer, är väldigt medvetna om att influencers till stor del lever på reklam.

    Finns det studier på detta och att det framförallt är unga tjejer som ”går på” reklamen? Eller är det antaganden?

    Svara

     Folk är ju olika. De flesta påverkas säkert inte, men räcker ju att det är några få stycken som påverkas så är det illa enligt mig. Därför tycker jag det finns gränser på vad man bör göra reklam om.

     Svara

     Företagen följer med all säkerhet ”konverteringsgraden” vid samarbeten med infuencers. Om ingen skulle ”gå på” reklamen skulle inte heller företagen betala för samarbeten. Uppenbarligen är det lukrativt för båda parter.

     Svara

      Tycker också det skulle vara intressant om det funnits studier som visat på fakta angående detta. Om det fortfarande är så.

      Självklart finns det personer som klickar på reklam/handlar med koder osv. Nu var inte frågan vem som köper, utan vem som tror att influencers skriver om produkter för att de genuint gillar produkterna och tar det som råd från en vän och därmed påverkas mer av tex bantningsreklam.

      Frågan är om det finns studier som visar att det är främst kvinnor, och då unga kvinnor som Frida ovan skriver, som tror så/fortfarande tror så.

      Svara

       Det finns många studier enklast är att googla. En bok som fortfarande används som kurs-/ referenslitteratur både inom företagsekonomin/marknadsföring och på psykologen vid SU är ”Influence, The Psychology of Persuation” av Robert B Cialdini. Den beskriver väldigt väl de sex mekanismer som används för att påverka och varför de är så effektiva. Mycket intressant läsning.

       Svara

       Jag är utbildad Beteendevetare med expertis på området. Inget jag uppger inledningsvis i några diskussioner. Jag ”tror” ingenting i det här fallet. Kan återkomma med studier när tillfälle ges (m.a.o inte just nu pga asvarmt, lördag och stor flytt imorgon). Ser att någon redan har hänvisat till Diva. Det är en bra portal om någon är nyfiken på att söka själv. Sociological Abstracts eller Google ”Scholar” samlar också många artiklar på ämnet. Ha en trevlig lördagskväll ☀️

       Svara

        DIG skulle man ju vilja se ett gästinlägg från på den här bloggen!

        Svara

      Ja, företagen följer nog effekten av sina egna samarbeten. Det har alltid varit naturligt att åtminstone försöka mäta effekten av den reklam man gör. Inte så lätt alla gånger om företag använder flera media samtidigt under en kampanj. Vilken reklam var det som gav vilken effekt? Var det utomhusreklamen, sociala medier eller kanske tv-reklamen?
      Hur får man reda på konverteringsgraden för en enskild influencer?
      Det är inga officiella siffror och i så fall får man lita på vad influencern själv säger eller vad den byrå man använder uppger att en viss influencer brukar ha för resultat.
      I slutänden verkar det bli som när Bella säger att ingen influencer i Sverige har så bra ”långsiktig konvertering” som hon. Jaha. Och hur vet man det?

      Svara

       Säger Bella det verkligen, har jag ej sett? Men så har det kanske varit tidigare. Sånt kan man veta genom att företagen kan se hur mycket försäljning och exponering ett samarbete och reklaminlägg har gett.

       Svara

     Jag undrar också vad det egentligen ger för företagen. Känns som en modefluga nu, ”alla” ska annonsera hos influencers även de som inte har produkter som passar för den sortens marknadsföring. Samtidigt som läsarna blir mer och mer irriterade på alla reklam och genomskådar marknadsföringen direkt.

     Svara

     Jag kan bara referera till min dotter och vänner i unga tonåren.
     Dom går definitivt på det mesta youtubers och influensers säger. Och då är dom för övrigt smarta och medvetna om mycket i världen.
     Men nog är den och den produkten BÄST för det sa hen!, och jag är så töntig som säger något annat.

     Svara

   Det är ju som att säga att mataffärer ska sälja mat, inte hålla koll på om det är bra varor eller att datummärkningen stämmer, för kunderna har ett eget ansvar.
   Gör man reklam och får betalt för det har man givetvis ett ansvar för vad man försöker sälja. Alla har ett ansvar.

   Svara

  Jag köper från Protein.se och tycker att de smakar bra. Bättre än andra alternativ. Min största anledning till att jag köper är för att jag är riktigt jävla urusel att äta när jag jobbar. Då är det bra att jag får i mig något mer än bara kaffe och vatten. Jordgubb är min favorit! Jag känner faktiskt en mättnadskänsla av dessa.

  Förstår dock kritiken då försäljningen riktas mot de som vill gå ned i vikt, och unga kvinnor som litar på det som skrivs av en influenser.

  Svara

   +1. Har oerhört svårt att äta på morgonen och ibland har jag inte någon matlust. Håller dock inte med om att jordgubben är god, den är riktigt vidrig. Mintchokladen där emot… 🤤

   Men tycker det är riktigt fel att göra reklam på det här sättet. Usch vad illa det kan gå!

   Svara

  Minns att jag brukade äta någon form av måltidsersättningsdryck när jag var typ… 13, 14? Helt påverkad av TV-reklamen (början på 2000-t). Trodde nämligen att jag skulle få en sån där perfekt, platt ”TV-mage”. Dum var jag nog inte iq-mässigt, men lat och lättlurad. Människan är sig lik om det så är tidningsannonser, TV eller instagram (tiderna förändras). En ”perfekt” kropp kommer inte utan hårt jobb, ätstörningar eller plastikoperationer. Väldigt få människor råkar passa in i det snäva idealet som för tillfället råkar råda. (Tänk i efterkrigstider när det såldes viktuppgångspiller i tidningsannonser).

  Det är skönt att bli äldre på många plan, det är synd att det slösades mycket tid på att söka fel på sig själv

  Svara

  Ja det är deppigt att sånt här sker- men influencers är ju vandrande reklampelare och om ens levebröd ställs mot ens moral så vinner nog pengarna tyvärr. Krasst är det så och även om följarna är unga så förstår jag inte vad lösningen skulle vara. Förbjuda alla att göra reklam eller? Ska allt komma med en varningstext nu för tiden? Lite eget ansvar får man också utkräva av läsaren..

  Svara

   Såklart får de ju göra som de vill. Men gör man tveksamma samarbeten får man räkna med kritik 🙂 hade ingen kritiserat sånt här tror jag fler hade gjort denna typen av reklam.

   Svara

  Jag känner inte till just den här influencern men kan någon förklara för mig varför så många barn och unga ungdomar följer den här typen av influensers? Tänker även på hon Margaux som verkar ha många barn som följare? Vad i deras liv är intressant för barn? Deras liv verkar rätt långt från vanliga svenssonbarnliv och vad jag tänker att barn är intresserade av? Är det bara tidens anda eller?

  Svara

  Det verkar inte finnas några gränser för vad influencers väljer att göra reklam för. Tycker instagramposterna sammanfattar det bra.

  Svara

   Nej så länge det finns pengar i det så..

   Svara

  Varför har du inte publicerat originalinlägget? Jag har svårt att bedöma vad det handlar om genom ett inlägg om en repost av ett inlägg som tolkar ett annat.

  Svara

   Det fanns inte kvar på Story tyvärr när jag gick in på hennes blogg.

   Svara

  Men ni dom äter det för att de e bättre än tuggat. Gör en vanlig smoothie. Behövs inte massa annat kladd.

  Svara

  Allt för pengar!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.