76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra artikel om influencers i SvD Näringsliv idag (rosa papperstidningen):
  ”Miljardindustrin där autencitet och trovärdighet är hårdvaluta”
  Artiklarna om influencers bl a den om Margaux D finns även i nätupplagan av SvD.
  Kräver dock abonnemang 🙁
  https://www.svd.se/om/influencers

  Svara

  Gosh jag börjar mer och mer fatta att ja inte hänger med ,,,

  Svara

  Men gud… ska Amir Akrouti om någon snacka om att man svara tacksam över vad man har och inte tycka synd om sig själv? (Hans händelse på instagram)

  Överdramatiserar varenda händelse i sitt liv och påstår att han ”nästan dog” till allt. Spenderar pengar som om de växte på träd och Har aldrig någonsin hört honom snacka något om välgörenhet eller skänka pengar. Ändå lägger han ut sånt stötande material på instagram om folk som lever i fattigdom, sjuka eller dylikt.

  Gör något åt saken istället, han som har pengar till det än att sprida bilder på instagram???

  Svara

   Ska vara*

   Svara

   Amirs sätt att hantera pengar påminner om när jag som liten fick en hundring av mormor och spenderade upp den på glass och tuggummin

   Svara

   Vem?

   Svara

    Mormor.

    Svara

   För att inte TALA om hans uppenbarligen samarbete med gymklädesföretaget! Tror aldrig han nämnt att det är ett samarbete. Han är så lame men jag kan inte sluta titta..

   Svara

  Tänker att Greta skulle kunna medverka vid FN:S klimatmöte genom skype/facetime el dyl. Ny teknik gör att man inte måste besöka varandra hela tiden irl, man kan lika gärna göra det via en app. Hell, hon skulle tom kunna vara ett medverkande hologram lr vara med i vrglasögon för FN. Så många företag som nu drar ner på flyg/resor och promotar vr, skype osv. Varför gör inte Greta det? Jag vet inte men tänker att då,blir hon ju Ted Talks och det är det väl ingen som vill? Antar jag.

  Svara

   Hon kan tydligen aldrig göra rätt. Tror du inte att hon drar till sig samt klimatfrågan mer uppmärksamhet på det här sättet? #hejagreta

   Svara

   Just det argumentet kan man föra fram när det gäller att sälja in flera saker och det är verkligen bra i teorin, I praktiken verkar det dock fungera sämre.
   -Fråga mig inte varför!

   Svara

   För nu gör hon som hon gör. Hon har inte din fantastiska hjärna.

   Svara

   Hon åker så klimatvänligt som hon kan. Jag är avundsjuk, fatta vad mycket hon får se när hon åker tåg överallt. Och den här grejen, vilken upplevelse. Sånt äventyr.
   Älskar Greta, behöver henne i mitt flöde.
   (Jag VET hur mycket pr hon har bakom sig, muppar brukar vilja påpeka det. Nu slapp ni.)

   Svara

    Du ska bara veta hur mycket pr Greta har bakom sig.

    Svara

    Tja cirkusen är iaf i full gång så inget konstigt med 19:42s kommentar…

    ”Nu har 16-åringen tilltagit ytterligare ett grepp för att nå ut till folk – mer specifikt genom musik.

    Närmare bestämt är det Manchesterbandet The 1975 som Thunberg har samarbetat med. Bandet har länge antytt att deras fjärde skiva är på väg och idag, torsdag, släpptes den första låten. Och den står Thunberg för. ”

    Jag trodde ALDRIG jag skulle säga dessa ord (föraktar karln) men jag håller med om varenda (nästan) ord Bard säger i den här podden.

    Greta gör inget för miljön. Hon skapar kändisar och inte någon miljölösningar.
    Det är allt vilket är lika med inget.

    Lösningar åstadkoms inte under förhållande likt Stureplan med en cocktail i handen utan i hårt arbete och brainstorm under flera dagars samarbete.

    In och lyssna. Han har helt rätt hur lösningen ska gå till också (förutom att han fortfarande tror att planeten håller för 10 miljarder.)

    https://play.acast.com/s/underfemton/86dc5545d21546b694260fb1ea9dfcf0

    Svara

     Skulle aldrig stötta Alexander Bard genom att lyssna på hans podd. Tycker han är fruktansvärt obehaglig och kvinnofientlig.

     Svara

      Instämmer till fullo om din syn på honom. Men ibland behöver man ta ett steg bak och distansera sig från all övrig skit han sagt och lyssna med neurala öron på vad han säger här.

      Även den mest avskyvärda människa kan lära en något och vara något viktigt på spåren.

      Svara

      Skillnaden mellan dig och Bard är att han klarar av att samtala med meningsmotståndare. Sett debatten med Kasselstrand?
      Stort av de båda…mer än man kan säga om er som inte vågar ta debatten. Varför är han kvinnofientlig?

      Svara

       ”Klarar av att samtala med meningsmotståndare”…. really? Har du sett när han ska debattera med Schyman? Han står och skriker hysteriskt som en femåring

       Svara

     Samtidigt som vi vetenskapsmän utvecklar teorier och metoder för att bekämpa klimatförändringarna så måste någon också bilda opinion och belysa problemet. Jag kan forska om ekologi dagarna i ända (och det gör jag gärna) men inget kommer av det om ingen tillämpar min forskning politiskt, och det blir ännu mindre av det om jag slutar få forskningspengar för att ingen bryr sig om klimatet. Brukar ignorera dig men nu får du för fan skärpa dig. Sluta uttala dig om saker du inte vet ett skit om!

     Och det tar ett decennium bara att bli färdig PhD, så du kan ju ta dina ”flera dagar” och stoppa upp någonstans.

     Svara

      Får ändå hålla med dig här. Tack.

      Svara

      Ärlig fråga: Greta skapar opinion ja, eftersom hon får uppmärksamhet. Men vad ändrar hon rent konkret? I människors vardag?

      Svara

       Mycket skulle jag säga. Många som tänker mer på miljö idag, på vad de konsumerar, tänker till när de handlar mat.

       Svara

        Hur blir den ekvationen mycket?

        Svara

      Ylva: Fint att be någon stoppa upp något innan du förstått vad som avsågs och vad som jämfördes. Tex en eftermiddag…

      Och din master impar inte på mig. Den kan du åstadkomma utan logiskt tänkande.

      God lycka med att hålla bättre ton samt utveckla din argumentationsteknik. Tänker att det är där du först borde lägga din bildning innan du forsätter med resten.

      PS Nej en doktorstitel tar dig inte ett decennium och gör den det har du allvarliga problem. (För annars får du räkna alla dina år av skolgång och då blir det betydligt fler än 10).

      Tack för drygt svar!

      Svara

       Jag försöker inte imponera med min master, jag försöker förklara från vilket perspektiv jag uttalar mig (alltså som vetenskapsman). Att doktorera tar 4-5 år, men för att doktorera måste du redan ha 4-5 år av universitetsstudier. 8-10 års universitetsstudier tror jag bestämt är ett decennium? Men har ingen överdrivet stark bakgrund i matte så jag kan ju ha fel. Du räknar ju kanske med imaginära tal, och det går ju helt över huvudet på mig i så fall.

       Och det är inget fel på min argumentationsteknik, du är bara sur för att du förlorar 😄

       Svara

        Jasså!
        Hur har jag förlorar? För att du argumenterar ang irrelevanta element som du tagit från luften. Ja då är det klart att du vann. Ingen annan pratade om det du säger. 😉

        Tänk nu efter. Vi tar Sverige. För att börja gymnasiet måste du först gå 9 år i grundskolan. Sedan går du i gymnasiet. Oftast 3 år. Den måste då också ha avklarat för att få börja på UNI eller högskola. Dessa utbildningar kan väldigt olika tid innan du får ut en examen. Allt från 3 till 10 är. Det finns ingen gräns.
        Så utgår vi från din tes att viss utbildning måste avklaras innan du börjar doktorerar så får du inte utelämna något steg. De sista åren på UNI ju inte räckt.

        Vidare så behöver du faktiskt inte ha en enda högskolepoängs för att FÅ EN ANSTÄLLNING dvs ett jobb, som doktorand. Det är faktiskt inte alltid ett krav.

        Nej då, vi säger det. Att du inge försökte imponera genom titel. Visst! 😉
        För ord och tankar som är sanna klarar inte av att stå på egna ben utan måste styrkas av personen som säger det, eller hur var det nu. Nä så är det ju inte alls. 😌

        Och jag skulle faktiskt k ditt fall inte erkänna att du är en vetenskapsman”. Varför får du själv fundera på eller fråga en vän.

        I övrigt är du bara tramsig som tror att det går ut på ”att vinna”, vilket redan där diskvalificerat dig från en vinst.

        Lycka till! Du lär behöva det.

        Svara

         De sista åren på UNI hade ju inte ensamt räckt.*

         Och jag skulle faktiskt i ditt fall inte erkänna…*

         mm

         *Går och hämtar glasögonen*. 🙂

         Svara

         För att var behörig till en forskarutbildning krävs examen på avancerad nivå, minst 240 p varav 60 är på avancerad nivå eller att du i Sverige eller utomlands förvärvat dig motsvarande kunskaper (högskoleförordningen kap 7). Du kan inte inneha anställning som doktorand utan att vara antagen till forskarutbildningen. Genomsnittlig tid för doktorerande (netto dvs aktivt tid minus t.ex. föräldrarledighet, sjukskrivning etc) är 4,3 år kvinnor och 4,2 år män. Av antagna doktorander 2005 så hade 23% efter 8 år fortfarande inte avlagt doktorsexamen ( källa Universitetskanslerämbetet).

         På tal om att argumenation etc, ni har båda poänger och att faktiskt kunna lyssna in den andra och ta vidare dennes argument är en konst. Det handlar varken om att ”vinna” eller vara översittare och avsluta med ”lycka till för det kan du behöva”. Inga direkt är en bra grund för diskussion om vi nu ska kommentera varandras sätt att skriva till varandra.

         Svara

          1234: Någon som avslutar sin första kommentar med att man ska stoppa upp något behöver på riktigt ett lycka till och en som tror att man kan prata till andra på det viset och inte få en motreaktion behöver snabbt bli varse om annat. Och jag tar ingen skit.

          Hmmm, är du säker? Absolut så är det den generella regeln, och absolut inom grenar för vetenskap, men jag har ett svagt minne om att någon fått till en tjänst baserar på sitt livsöde. Men mitt minne kan svika mig så möjligt att du har rätt.

          Svara

        Svar i modd

        Svara

      Jag blir så glad! Det behövs så väl att fler av oss som har en lång akademisk utbildning och därmed faktiskt också vet mer deltar i dagens samhällsdebatt. Och när jag hörde vad Alexander Bard sagt var just det du skriver min tanke. Både Greta och ny teknik behövs. Hur kan det vara så svårt att förstå? Pröva att ha två bollar i luften någon gång – det berikar.

      Svara

     Greta är 16 och har åstadkommit mycket mer än Bard kommer göra under hela sitt liv för att inte tala om hur mycket kändare hon är utomlands, i dag är det väl bara svenskar och ryssar som minns hans musik. Så det är väl med honom som med andra Greta-haters, han är avis gubben.

     Svara

      Fast det vet inte du. Jag avskyr också Bard men han åker runt inspirerar elever och doktorander på högskolor och universitet. Kanske väckte hans ord upp en idé till en ny civilingenjör som löser ett stort problem som räddar haven från förorening.

      Avfärda aldrig någons betydelse och möjlighet till att påverka baserat på dina känslor om hen.

      Svara

       Jag har följt diskussionen i tystnad i ett par dagar och tänker att värdet med Greta ligger mycket i att hon är ungdom och engagerar barn och unga. Att det förefaller som världsledare lyssnar på henne är nog en stark motivation för andra att engagera sig. Hon ger unga hopp och en röst.

       Symboler, hur mkt PR-maskineri som än ligger bakom, är viktiga för människan. Vi behöver ngn slags ledargestalt vi kan ställa oss bakom och identifiera oss med.

       Sen får tiden utvisa vad som händer. Blir det ett post-Obama backlash av alltihop, Myanmar eller end of apartheid? Eller ingenting….

       Svara

        Bra inspel. Går i samma tankar. Det är intressant att Greta väcker så starka känslor hos så många. Oavsett vad man tycker om Greta skapar hon uppmärksamhet och förhoppningsvis inikt.

        Svara

         Fast hon gör inte det enligt mig. Det som sägs i de rapporter (IPPC) som hon hänvisar till är inte ovedersäglig fakta. Det är en summa av en massa antagande som fortfarande med andra modeller kan visa på andra resultat.

         Svara

          Tack för ditt svar. Det som intresserar mig när det kommer till Greta är varför hon väcker så starka känslor hos så många. Har läst inlägg av normalt förnuftiga människor som när det gäller Greta blir kännslostyrda och rationaliserar rena påståenden och tyckande till faktabaserade sanningar. Senast läste jag en lång tråd på linkedin vilket är vad jag refererar till ovan.

          Svara

           Hej hej!

           Jag har svårt att förhålla mig till vad du skriver då jag inte själv läst vads som sagts. Vad jag tror mig se är motsatsen, att det som påstås av Greta har blivit till den absoluta odiskuterbara sanningen och att det är som upprör. Att nyansen och faktagranskning har lagts på hyllan och nu är det mest floskler mm kastas omkring.

           Jag tycker det är sunt med motreaktioner på väckelserörelser och vi får inte glömma att i brist på religiös tro så söker sig människor till nya grupperingar att känna trygghet och gemenskap med samt finna en minut med sin tillvaro.

           Finns mening med sin tillvaro*

           Nu är det här nyheter24 men du kan säkert redan ut vad man själv kanske borde ta fasta på ang detta inlägg. Hur naiv är inte Greta här och hur mycket good will är de inte ute efter genom att synas med henne? De som rent ut kallats för bovar av andra.

           https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/930458-gretas-svar-pa-kritiken-om-segelresan-inga-pengar-inblandade

           Hej har försökt utveckla mina svar men de verkar inte vilja fastna hos BB. Jag tycker det är väldigt tråkigt när vuxna människor ger sig på ett barn. Är det så att Greta blir exploaterad och utnyttjad är det förfärligt. Om det är så att andra grupper sätter ord i Gretas mun är det de som ska exponeras och ifrågasättas. Tycker inte att alla hennes uttalanden och uppmaningar är genomtänkta, ex uppmaningen till strejk 27/9. Med det sagt är det ändå viktigt att komma ihåg att Greta är en motvikt till den lobby som arbetar stenhårt och i det fördolda att skydda de företag som har att förlora på att miljöfrågor hamnar på agendan hos allmänheten.

           Instämmer helt, fast vad som ligger bakom dagens miljölobby och vem är också interesant att granska. Om det är en foliehatt vet jag inte men vissa pekar finger till oljejättarna.

           Jag kollar senare idag om vad du mer sagt. 👍

           Absolut är det lika viktigt att granska miljölobbyn och framförallt nu. Den lobbyn har ett historiskt aningen skamfilat rykte, och de behövs mer än någonsin. Oljeindustrin är alltid intressant att läsa om. Naomi Klein Kanadensisk/Amerikans journalist har skrivit en del. Men det är klokt att ta allt med en nypa salt tills dess att det går att verifiera med en annan oberoende källa.

        Hello!

        Som jag skrev till ”💕” så kanske hon är av värde i det sammanhanget. Hopp etc. Mina tankar om Greta rör mest hennes person och hur hon skrupellöst utnyttjas och vad som kan hända med henne sedan.

        Sedan så som vi sagt tidigare så är ju ungdomen redan aktiv idag och rejält uppskrämd. Och jag är mer orolig över hur väl den är motiverad. Jag skulle istället vilja skydda dagens unga för att bli ännu mer alarmerade.

        En annan oro är att dessa rörelser tas över av tyckande snarare än fakta och att det i sim tur kommer vara sämre för miljön och leda till mer utbredd fattigdom. Ett nytt sätt för de rika att bli rikare på fattigas bekostnad.

        Jag har lite för många olika tankespår som går hand i hand för att det ska vara möjligt att redogöra tydligt för dem här. Hoppas att lite gick fram iaf?

        Svara

         Hej TrH
         Jag håller med dig i allt du skriver ovan och du artikulerar väl dina tankar. Det är en komplex fråga och det finns inget rätt eller fel.
         Den utveckling vi ser idag är en stark lobby som påverkar makthavare i en riktning som ofta är gynnsam för en mindre grupp. Med tobaksindustrin i färskt minne visste forskarna redan på 50 talet att det fanns ett samband mellan hälsa och rökning. I år fick vi i Sverige en ny lag som förbjuder rökning på offentlig plats. Förändring tar tid och när det får konsekvenser för många väcker det känslor och motstånd. Greta är på ett sätt en frisk vind i den annars så makttyngda lobby som idag är status quo. Sen är fråga om hon får förbli den idealist och altruist som hon som person verkar vilja vara eller om hon blir utnyttjad och exploaterad.

         Svara

         Finns längre svar i mod. Håller med dig i ditt resonemang.

         Svara

          Tack och har svarat dig ovan. 🌸

          Svara

         Hej igen
         skrev ett längre svar som inte verkar kommit fram så här en omarbetad version.
         Du lyfter en komplex fråga som aldrig en frälsare, (ex Greta) kommer att kunna lösa. Det krävs insatser från ett stort team som garanterat ser olika lösningar beroende på infallsvinkel. Nu pratar jag om både forskare och opinionsbildare, vilket Greta är. Fenomenet Greta är inget annat än en lobbyverksamhet. Det positiva är att traditionellt är lobby förunnat makthavare med tunga kontakter och i det närmaste oändliga resurser. Utmaningen för Greta, i dagsläget hennes föräldrar, är att skydda henne från krafter som vill exploatera henne för sin egen vinning.
         Greta själv, är jag övertygad om, drivs av en inre övertygelse. Det som behövs är fler opinionsbildare som kan påverka politiker till mer hållbara beslut och modet att fatta beslut som på kort sikt kommer att påverka samhällsekonomin.
         Vi behöver opinionsbildare som är intresserade av den forskningen som bedrivs inom miljöområdet som hjälper forskarna att nå ut med sin forskning.
         Greta är en röst, det behövs fler. Att förminska och ogiltigförklara den rösten är en röst till alla dem som förlorar på ökad fokus på miljöfrågor.
         Redan på 1950-talet hade forskare kunnat bevisa ett orsakssamband mellan rökning och hälsa. Resultat som tystades ner av tobaksindustrin. Att jämföra miljöproblematiken med rökningens hälsofara är en grov förenkling. Men det intressanta är vilka starka krafter som lyckades förhala förändring i så många år.

         Svara

          Jag tror också på att Greta själv tror på allt hon gör. Men den den typen av autism så tror jag inte hon kan avgöra vem som utnyttjar henne.

          Hennes föräldrar är för rädda och svaga kanske också övertrötta för att klara jobbet som de borde.

          Vet inte om hennes röst behövs men det blir för långt för mig att utveckla här och nu.

          Tack för bra synpunkter.

          Svara

           Tack för svar. Vill bara förtydliga att när jag menar Gretas röst menar jag inte hennes personliga röst utan den kategori hon faller under nämligen gräsrötter och en oroad medborgare som lyckats med att skapa intresse.

           Jag förstod det men min invändning står kvar.

           Inte att gräsrötter inte ska engagera sig men att de kanske borde låta bli att bli smittade av överdrifter och ickeverifierade sk fakta. Och faran med att springa åt fel håll. Som jag ser det springer vi verkligen inte rakt fram och med öppna ögon utan vi blundar fortfarande för var och vilka problemen verkligen är och ligger.

           Min åsikt om din sista menig ang AB och tyvärr baserar sig mindre på att han inte insett vem som leder utan att du var tyvärr rätt ang faktum att det är så.

           Jag förstår vad du menar med att springa på fel saker och håller med. Finns även anledning till oro när det gäller grupper som utnyttjar andra och situationer för egen vinning. Kommer att tänka på en händelse i en Stockholmsskola som har ett judiskt högstadium som blev nedklottrat med rasistiska budskap. En militant vänsterorganisation var snabba att anordna en manifestation på skolan som inte hade ett dugg med den ursprungliga händelsen att göra.
           Vad gäller att leda med känslor, är det så vi människor är funtade. Vi må ha utvecklat våra logiska delar men de är underordnade hippocampus och amygdala mycket oftare än vad många vill kännas vid. Med bara logos och ingen patos kommer man aldrig att nå fram, i alla fall inte tillräckligt snabbt och med åtgärder som leder till varaktig förändring.
           Tack för en bra och intressant dialog!

          Haha, nu kom mitt svar i modd. 😉🌸

          Svara

         Hör vad du säger o håller med om mkt trh (och syster) sorry att jag kom av mig i debatten.

         Svara

          Ingen fara. 😊

          Svara

     Att lyssna på AB är alltid uppfriskande. Ibland har han rätt, ibland inte. Att våra ingenjörer behöver en bredare vetenskapsfilosofisk ansats i sin forskning än den traditionella naturvetenskapliga ansatsen är inte en dag för tidig och bra att han tagit initiativet att utbilda och informera.
     Bard har ett mycket skarpt intellekt och slutledningsförmåga utöver det vanliga. Det Bard missar är att man leder med känslor inte med logik och bevisade sanningar.

     Svara

      Instämmer och ja tyvärr.

      Svara

       Tyvärr ang din sista menig alltså.

       Svara

   Intressant är också hennes burn rate, både privat och för företagen.

   Svara

   Synd att hon inte lägger mer krut på Löwengrip Beauty, som är navet i allt. Hon verkar inte alla intresserad av det företaget heller, och utan hennes engagemang är frågan om hennes följare kommer fortsätta köpa produkterna.

   Svara

   Gällande Löwengrip Beauty: ”Stora internationella framgångar ligger bakom omsättningslyftet på nästan 80 procent.”

   Hade varit intressant om dessa ”stora internationella framgångar” hade redovisats.

   Svara

    Omsättningen redovisas alltid i årsredovisningen, och den kommer först om ca ett år.

    Svara

   Breakit är kända för att slicka Isabella där bak.

   Svara

  Jättebra av Greta! Tycker det är kul att följa detta.
  En rolig detalj bara, läste någonstans att det kommer bli en kämpig resa med frystorkad mat m.m. Jag har själv seglat över atlanten och såg inte en påse frystorkad mat på hela resan. Det är inte en så stor grej, tar max 2 veckor. Med båten hon reser med går det nog bra mycket snabbare. Färsk mat behöver ej vara en bristvara. Heja! Hoppas hon slipper åksjuka.

  Svara

   Var ju aftonho*an som skrev. Kvällspressen överdriver alltid för att få massa klick på artiklar.

   Svara

    Haha! Jag kallar också blaskan för detta, hela familjen gör!

    Svara

     Ofräscht namn. Trodde folk slutat med det (förutom på fb)

     Svara

   Men är inte Mezina en rätt stippad båt för att vara så lätt som möjligt? Komforten är nog inte den högsta då. Samtidigt undrar jag vad Gretas poäng är. Att visa att det går att ta sig över Atlanten utan att flyga? För dom allra allra flesta är nog inte en supersnabb segelbåt, som endast finns ett exempel av i hela världen, ett rimligt alternativ. Eller kanske är det endast Greta som ska resa till olika kontinenter, och vi alla vanlisar får helt enkelt hålla oss hemma.

   Svara

    Jo så är det ju, beroende på säsong kanske matlagnkng ej är ett alternativ.

    Svara

   Var väl nån som själv åkt med båten som yttrat sig.

   Svara

  Har Angelica blick gjort något med sitt utseende eller är det hennes ögonbryn? Hon är sig inte lik, men kan inte sätta fingret på vad det är

  Svara

  Gretas båt kommer juh byta segel när hon är ombord – inte innan. Mitten på augusti kommer vi garanterat få se en bild på henne (båten) i sin nya skrud).

  Svara

  Jag hatar att alla influencers försöker leka kulturella och classy genom att fota museum osv. Jag har hela mitt liv blivit kind of mobbad pga mitt kulturella intresse och mina museumbesök, men nu börjar folk som inte bryr sig ett skit besöka dessa museum för en instagrambild eller två. Det gör mig så ledsen.

  Svara

   Då vill jag tacka dig som fan. Det ses ner på detta intresse av kultur och det är verkligen svårt att få folk att begripa detta. De som mobbat dig, är inget att bry sig om. För de kan inte ha fattat vilken betydelse kulturen har i allt.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.