Jag får spunk av glas med gravyr

Jag vill be om ursäkt på förhand om jag sårar någon eller kliver någon på tårna med det här inlägget. Sånt här kan vara känsliga grejer…

Men alltså kolla vad Lunabelle fick för paket idag! SÅÅ fin ju!
När man döps så brukar man ju få någon liten ljusgrej i trä men när man har namngivelse så har man ju inte något speciellt ”diplom”, ljus eller så som man kan spara till minne av dagen utöver dom fina presenterna då. Och så har vi ju såklart sparat hennes fina krans!
Så detta var ju lite extra kul att få då där det är ingraverat osv.

Den kommer hon nog att uppskatta när hon blir äldre! //Jonna Lundell

Kanske är det för att jag vuxit upp i glasriket och matas med glas sedan jag var liten men det här är typ den värsta presenten jag skulle kunna få. Jag är ALLERGISK mot alla typer av glasprylar med gravyr – men även målade glas med Disneyfigurer av Lasse Åberg får det att klia under fotsulorna. De flesta av mina kompisar fick minst en uppsättning Lasse Åberg-glas när vi tog studenten, men jag hade på förhand meddelat mitt hat mot dem så jag slapp undan med blotta förskräckelsen.
Däremot fick jag en sked när jag döptes – jag har använt den 0 gånger. Den ligger i samma låda som den kom i och är med största sannolikhet någonstans i min klädkammare. SÅ värt liksom….

Förlåt Jonna, men risken att Lunabelle kommer hata den där ljusstaken skulle jag tro är ganska stor. Den kommer på sin höjd stå längst in i något skåp i köket eller vitrinskåpet, enbart för att det är lite jobbigt att slänga sådana personliga gåvor, även om man inte vill ha dem.
Och det – mina damer, herrar och ickebinära – är hur hoarding startar! 😉

Vad säger ni om det här?
Är detta något som borde upp på vår lista, eller är ni fänz av den här typen av presenter? Hur många av er har glas med personlig gravyr som ni använder och/eller har framme?

258 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Håller med fullständigt. Fruktansvärt fult!

  Svara

  Skeden kan man göra om till ring! Googla 👍🏻 Supersnyggt!

  Svara

   Hur menar du? Jag har googlat men hittar inget. Min dopsked ligger bara kvar i sitt fodral, som de flesta andras.

   Svara

    Prova googla skedring eller ring av silversked och välj bilder. Jag fick upp flera bilder då 😊

    Svara

    Även halsband 😊

    Svara

  Håller helt med dig! Med tillägg för fotoramar i silver från guldfynd som ges i doppresent.
  MEN jag tycker ända att ovanstående ljusstake var rätt fin 😊

  Svara

   Ser ut som om nån har dött, tycker jag. Obehaglig – i tillägg till anskrämligt ful då.

   Svara

   Min båda barn fick precis en sån ram i doppresent 😆 En har jag skänkt iväg och en ligger nog i förrådet. Sorry, not sorry 🙈

   Svara

  Ska man pilla bort klisterlappen/svenska flaggan 😂 ? eller var det WT?

  Svara

   Haha, den diskussionen igen! Är det nåt typ av samlarobjekt så adderar den där klisterlapparna tydligen till värdet. Ska man ”bara” använda glaset själv så borde man väl ta bort den precis som du tar bort etiketter under skor eller på andra grejer. För övrigt är när man ser att prislapparna under skosulorna sitter kvar bland det fulaste jag vet.

   Svara

    Aldrig ta bort etiketterna!!

    Svara

     Jo! Herregud.

     Svara

      Är det handblåst konstglas från glasbruk ska man aldrig ta bort etiketten, sänker värdet direkt. Men är det glas från typ Iittala eller Ikea ska man ta bort för de glasen har ändå noll värde.

      Svara

  Känner likadant, fy…. och inte kan man slänga dem heller!

  Svara

  O varför gravera in ”till minne av dopdagen” när de inte ens var ett dop 🙈

  Svara

   🙄👌

   Svara

   😂😂

   Svara

   Är det inte en sån där duva som brukar finnas i (förlåt mig) dödsannonser?

   Svara

    Det är en duva som symboliserar den heliga Anden i kristen tradition, en tydlig kristen symbol. Väldigt märkligt att någon som inte döper sitt barn ändå vill använda kristna symboler.

    Svara

     Ja lite som de som inte är troende men ska gifta sig i kyrkan.

     Svara

      Finns ju många som inte är kristna som väljer att döpa sina barn i kyrkan. Men väljer man namngivningsceremoni utanför kyrkan och ändå väljer symboler som hör till kyrkan, då är det konstigt tycker jag.

      Svara

       Det håller jag med om. Men jag tycker också att det är konstigt när man inte är det minsta religiös öht men väljer att döpa sitt barn och gifta sig i kyrkan. När man inte tror på ett enda ord som sägs där en annan dag så skulle i alla fall jag känna mig som en hycklare. Men ja, självklart gör alla som de själva vill och jag skulle aldrig döda stämningen inför eller på ett kyrkligt bröllop genom att säga detta. Lite hyfs besitter jag ändå.

       Svara

        Som kristen bryr åtminstone jag mig väldigt lite om huruvida folk bör vara kristna för att vara med på traditioner i kyrkan. Är eventuellt lite mer skeptisk till de som väljer att låta sina barn döpas utan att tro på något. Men i slutändan tycker jag att man ska låta det vara upp till varje person. Dock blir det såklart ännu märkligare att kalla nånting till minne av dopdagen när det var en namngivningsceremoni?

        Svara

         Som kristen tycker jag att alla är välkomna att tro. Men om man inte tror och inte vill tro så förstår jag inte varför man gifter sig. Och än mindre om man döper sig. Att döpa sitt barn däremot ser jag inget fel i.

         Svara

          Vad är fel med att gifta sig som icke kristen?

          Svara

          Varför man gifter sig som icke kristen? Ja troligtvis av samma anledning som muslimer, hinduer, buddister och agnostiker: för att man vill bli man och hustru, av romantiska skäl, av juridiska skäl eller för presenterna?! 😊

          Svara

        Men dom gör ju inte det av religiösa skäl utan pga tradition o kultur. Likadant med julafton osv.

        Svara

         Nja, inte riktigt jämförbart. Vore jämförbart om vi under jul firade en religiös jul och inte en kommersiell. Har du hört vad prästen säger under en vigsel? Och vad brudparet svarar på det? Om det är att jämföra med att äta köttbullar och se Kalle Anka vet jag inte.

         Svara

          Att fira jul går väl djupare i tiden än Kalle Anka, speciellt för oss nordbor är det både kultur och tradition och folk gifte sig även på hednatiden så visst går det kultur och tradition i det.

          Svara

           Viger vi oss i kyrkan så är det en religiös rit (rätt ord?) där brudparet svarar på det prästen säger, tradition eller inte. Att fira jul idag är ingen religiös rit så länge man själv inte väljer det. Oavsett vad den grundar sig i.

           Att hävda att man gifter sig i kyrkan av tradition är lite tanklöst tycker jag då det faktiskt är en religiös handling. Speciellt märkligt blir det när paret all annan tid tycker att religion är löjligt och att Bibeln är en sagobok. Jämför det med att samma par skulle gå på julottan, läsa julevangeliet etc på julafton så förstår du nog min poäng.

         Min jul som kristen ser nog väldigt annorlunda ut än en just komersiell”kalle anka jul”.

         Läs i bibeln om äktenskapet. Där står att det är mellan man och kvinna. Där står att man inte bör skilja sig, och om man skiljer sig ska man inte ta sig en ny man/hustru. Om man inte tror på det och har visioner av att försöka följa det så anser jag det onödigt och lite hånfullt att ändå vigas av en präst i en kyrka.
         Vill man som icke-troende ha en kärleksfest så varsågod. Vill man ha samma efternamn och de ekonomiska sakerna (som arv) ihop så kan man ju gifta sig borgerligt.

         Svara

          Vänta nu. Om min man lämnar mig för en annan kvinna. Får jag då inte ”ta mig en ny man”?
          Betyder det att jag aldrig mer får glädjen att uppleva/ge kärlek från en man?
          Jag förstår inte riktigt.

          Svara

           Man kanske är mer kräsen med vad man väljer för man att gifta sig med om man själv är av den kristna tron. Man kanske både dubbel- och trippelkollar så att mannen är av samma tanke när det kommer till äktenskap.
           Väljer man att gifta sig med en man som tänker likadant kring äktenskap, så bör han inte lämna dig för en annan kvinna, tänker jag.
           På samma sätt som du då inte hade lämnat honom för en annan man.

           Till Grodan under:

           Tycker ingen bor lamna sin man/fru for nagon annan hur mycket man an dubbel/trippelkollar. Sen sa kan jag lova dig att aven dom som har ”ratt” varderingar till akenskap kastar sina varderingar at helvete nar de helt plostligt borjar intressera sig for andra.

          I den bästa av världar skulle det kunna vara som du säger. Jag har en kristen kompis som kände mannen hon gifte sig med väldigt väl. De delade samma tro, värderingar och var nära vänner i 6 år innan de skred till altaret (med exakt samma syn på äktenskapet)
          Det höll inte ändå. Han fick känslor för en annan kvinna i församlingen. Inget kunde stoppa honom, inte ens hans löften och tidigare värderingar.
          Nu tycker församlingen att hon skall vara själv. Det hade varit annat om han blivit änka. Då hade ett nytt äktenskap tillåtits.
          I mina öron är detta sjukt.
          Hon gav 110% och behandlas nu som en smutsig syndare pga äktenskapsbrott, då hon själv inte gjort annat än att kämpa. Det är 2019 och inte 1820. Jag blir ledsen. På riktigt.

          Jag hade själv vänner i samma klass under hela min barndom som bara fick leka med andra kristna och det var otänkbart för deras föräldrar att de fick välja en partner som inte var med i samma kyrka osv.
          Ska det verkligen vara såhär?
          Jag lever själv med en fd kristen man som berättat hemska saker som inte direkt bevittnar om allas lika värde i den församling han var med i.
          De sätter barnen i kristet dagis, kristen skola, umgås bara med andra kristna. Snacka om att hjärntvätta och ”trampa upp en stig för barnen”. De vet ju inget annat och vill ju göra föräldrarna stolta och glada.
          Jag tror att den som söker ~ hen finner. Tillåts man vara öppensinnad och nyfiken själv utan att någon redan vid 2 års åker börjar predika om rätt och fel, synden osv, så hittar man den väg man vill gå.
          För mig är alla människor lika mycket värda! Jag umgås med kristna, muslimer, buddister, ateister, homosexullla, heterosexulla, svenskar, nysvenskar osv. Jag älskar dem alla lika mycket, trots att vi inte delar tro och politisk synsätt.
          Det är så befriande att vara nyfiken och icke dömande.
          Önskar bara att kristna inte var så trångsynta. Eller så är det jag som träffat på de som är så bara .

          Svara

   Ja alltså jag får spunk på mänskor som använder kristna viktiga riter och kristna symboler och ord, men ändå har namngivelse? Förstår verkligen inte. Tycker det är respektlöst mot alla troende som finns i världen vars dop verkligen är viktiga.

   Svara

    Gunnel.
    Om någon väljer att använda musik eller text från bamse, Spiderman eller kristendomen är rätt irrelevant.
    Saga som saga.
    Skillnaden är att bamse och Spiderman inte stått bakom så många massmord eller annat härjande som religioner har gjort och gör.

    Svara

     Skarp analys

     Svara

     Det är väl ändå männen som står bakom allt våld, krig och elände. Garanterat att det hade hänt även utan religion.

     Svara

    Jag talar såklart inte för alla kristna men som kristen känner jag att om någon vill vara med på olika kristna saker, även riter, är de välkomna. Det är inte upp till mig avgöra om någon är kristen eller inte, det är mellan den personen och gud.

    Svara

    Jag känner nog mest att kristendomen inte har ensamrätt på duvan som symbol… 🕊

    Svara

     ”Doves, usually white in color, are used in many settings as symbols of love, peace or as messengers. Doves appear in the symbolism of Judaism, Christianity, Islam and Paganism, and of both military and pacifist groups.

     In ancient Mesopotamia, doves were prominent animal symbols of Inanna-Ishtar, the goddess of love, sexuality, and war. Doves are shown on cultic objects associated with Inanna as early as the beginning of the third millennium BC. Lead dove figurines were discovered in the temple of Ishtar at Aššur, dating to the thirteenth century BC, and a painted fresco from Mari, Syria shows a giant dove emerging from a palm tree in the temple of Ishtar, indicating that the goddess herself was sometimes believed to take the form of a dove. In the Epic of Gilgamesh, Utnapishtim releases a dove and a raven to find land; the dove merely circles and returns. Only then does Utnapishtim send forth the raven, which does not return, and Utnapishtim concludes the raven has found land.

     In the ancient Levant, doves were used as symbols for the Canaanite mother goddess Asherah. The ancient Greek word for ”dove” was peristerá, which may be derived from the Semitic phrase peraḥ Ištar, meaning ”bird of Ishtar”. In classical antiquity, doves were sacred to the Greek goddess Aphrodite, who absorbed this association with doves from Inanna-Ishtar. Aphrodite frequently appears with doves in ancient Greek pottery. The temple of Aphrodite Pandemos on the southwest slope of the Athenian Acropolis was decorated with relief sculptures of doves with knotted fillets in their beaks and votive offerings of small, white, marble doves were discovered in the temple of Aphrodite at Daphni. During Aphrodite’s main festival, the Aphrodisia, her altars would be purified with the blood of a sacrificed dove. Aphrodite’s associations with doves influenced the Roman goddesses Venus and Fortuna, causing them to become associated with doves as well.

     In the Japanese mythology, doves is Hachiman’s familiar spirit. Hachiman is the syncretic divinity of archery and war incorporating elements from both Shinto and Buddhism….”

     Och så vidare.😊

     Svara

      Okej. Vi andra kan också googla

      Svara

       Och så vidare.

       Svara

  Jag har sett brudpar som tycker att det är en fin present till gästerna att ge ett champangeglas med brudparets namn och bröllopsdatum ingraverat. HUR kan man tro att det skulle uppskattas?!

  Svara

   😬

   Svara

   Får man bara två glas då eller är det en större uppsättning av fulglas man har oturen att få? Låter som en helvetisk gåva hursomhelst, tillräckligt skäl för att inte gifta sig.
   Jag förvånas också över att folk fortfarande tar emot gåvor når de gifter sig eller döper barn, känns omodernt och det är väl trevligare att kanske hänvisa gästerna till att skänka en summa till vald välgörenhet?

   Svara

    Jag kanske missuppfattat, men jag förstod det som att brudparet ger bort glasen till gästerna? 🙈

    Svara

    Nej alltså det är brudparet som ger till gästerna. Varje gäst får ett glas var med brudparets namn och datum som ”ett minne från deras bröllop”. Så man står där med ett eller max två glas med någon annans namn och datum på.

    Svara

     Hahahhahhahaha😂😂😂😂😬😬😬😬

     Svara

     Borde stå på inbjudan att man har möjlighet att välja bort krafs likt detta när man osar. Lite som skincity gör med alla gratisprover och dockor och skit när man beställer en kräm.

     Svara

     Men går du på många bröllop får du en ordentlig samling glas med diverse namn och datum på

     Svara

      Sa nar du sjalv gifter dig ger du bor alla dessa glas fran tidigare brollop till dina gaster, skitbra atervinning!

      Svara

    Många gillar att köpa presenter till små barn, finns så mycket gulligt att köpa. När jag sa att vårt barn önskar sig (eller ja, hans föräldrar då han är för liten att fatta vad en present ens är) donationer till välgörenhet fick han ändå presenter.

    Svara

    Omodernt med gåvor??

    Svara

     Eller hur?
     Larvig och trist tanke. Skänka kan man göra ändå.

     Svara

     Ja, eftersom konsumtion är omodernt (förstör vår planet). Dessutom är det jäkligt dumt att ge bort gåvor man inte vet kommer uppskattas. Inte alla vågar fråga om kvitto. I de fallen kanske gåvan slängs (mottagaren vill kanske inte sälja av rädsla för att den som gett gåvan tar illa vid sig). Kan man inte bara sluta ge gåvor som man inte vet att folk kommer gilla? Så kanske våra barnbarn får leva på en planet som inte är totalt förstörd, där de inte behöver lida och svälta på grund av matbrist.

     Svara

      Eller så frågar man brudparet/dopföräldrarna vad de vill ha/behöver. Alternativ ger barnet en peng för sparande inför framtiden.

      Svara

       Jo gjorde det en gång inför ett dop. ”Kul att du frågade, vi har gjort en önskelista till den lille.”

       Allt var svindyrt och märkesprylar. Det billigaste jag hittade var ett pussel för 550 kronor. Wtf????

       Svara

        Man kan välja bort såna dop.

        Svara

        Oj!! Finns det sådana dopföräldrar….. Hur gjorde du?

        Svara

      Ja och sen kan jag inte låta bli att se namngivning/babyshower/1-årskalas som sätt att tigga till sig massa grejer till sitt barn. Glöm då inte att alla ”ska” ge en present vid födelsen med. 🙄 Visst att babyshower oftast anordnas av någon annan men ändå. Vi skippade alla tillställningar och sa till närmsta att vi absolut inte ville ha en babyshower. Sen hade vi dock inte räknat med att man skulle få så mkt vid födelsen…. skäms över att ta emot presenter när vi har råd att handla allt själva.

      Svara

       Och därefter dop/namngivningsceremoni. Sen börjar det om med nästa unge bland kompisarna.

       Svara

       Tycker också att det känns lite jobbigt om släkt och vänner känner att de måste köpa en present till mitt barn. Vi fick gåvor när gan föddes och vill inte det ska kännas som att vi har dop vara för att få presenter. Det är dock svårt att undanbe sig gåvor då jag vet att vissa kommer ge ändå och då kanske andra känner sig snåla.

       Svara

       Jag har aldrig känt att jag ”måste” köpa något vid födslar. De är bara de allra närmaste som fått typ ett klädesplagg eller en mössa eller dylikt. Inget som ruinerat mig och med tanke på storleken på plaggen behöver inte föräldrarna våndas länge om de inte gillar det 😊.
       Ingen i min krets har haft babyshower. Och många har varken haft dop eller namngivningscemini.
       Så det är klart, kanske därför jag ej ser eller sett problem med presenter 😊.

       Svara

        Nej för mej är det bara kul att ge. Herregud folk handlar julklappar i massor varje år. Såklart jag ger present vid dop eller bröllop. Döps gör man ju bara en gång i livet.

        Svara

         Men om man har 10 kusiner som man står väldigt nära som ska ha present varje åt. Plus 6 kusinbarn som man också står nära. Två bröder som ska ha present. En mamma som absolut vill ha present och en sambo. Det är näst intill födelsedagar och dop hela tiden. Blir fan ruinerad. Några fyller nästan samtidigt. Sen ska de ha julklappar också. Har själv inga barn så ”får inget tillbaka” om man ska vara sån.

         Svara

          Håller med! Min bror har tre barn och det är födelsedagar och jul och till den ena är jag gudmor och förvänts köpa present på dopdagen också. Själv har jag inga barn och till jul får jag på min höjd en almanacka med foton på barnen.

          Svara

          Då får man dra ner på presenterna! Ge billigare eller inget alls. Alla vet ju också medvetna om att ni är många i familjen och vuxna brukar ju inte ha krav att få saker. Ge till barn upp till en viss ålder? Eller de man firar jul med osv?
          Ni har ingen diskussion om det i familjen hur ni ska göra när ni är så många och kommer bli ännu fler?

          Svara

         Haha jisses.. Nej man behöver inte ge presenter varje jul. Vår släkt och vänner får inte ge något till mig eller våra barn. De får det de behöver av oss. Mer behöver de inte. I så fall en slant att spara för framtiden. Samma gäller på födelsedagar och barnkalas. Våra barn har lärt sig att uppskatta upplevelser och gemenskap framför massa prylar som bara fyller upp rummen och inte används. Att det ska ges presenter hela tiden är omodernt. Vissa kan inte släppa tanken på presenter, det vet jag. Men för många andra finns det viktigare saker. Prylar stressar mig.

         Svara

          Låter hårt att era anhöriga inte får ge presenter. Men de kanske har samma värderingar? Jag ger absolut inget överflöd men tycker det är jättekul att hitta den perfekta saken till mina kära. Och det betyder inte att vi inte delar upplevelser och gemenskap eller att saker/presenter är det centrala i vår relation.

          Svara

           Förra julen testade vi att ha regeln max 1 present från varje person till varje barn (vuxna inga presenter) och varje present skulle vara second hand. Funkade toppen och vi kommer göra samma nästa jul.

       Jag tyckte det var så himla mysigt att ha en välkomstfest och samla alla våra vänner och se hur många människor det finns runt vår dotter! Plus att det alltid är roligt att få bjuda på mat och snacka 🙂

       Tycker det är så skumt att det finns massa människor som på riktigt går runt och tänker att man skulle göra det för att få presenter, typ som ett litet lågstadiebarn? Alltså det måste ju vara sjukt mycket mer värt att spara pengarna för mat och fika samt jobba ett par extrapass istället för att slösa tid på fest och planering, så kan man köpa prylar till sig själv för pengarna man sparar istället. Inte som att man får diamantörhängen heller? Kanske dyrare present på dop men på vår välkomstfest gav de flesta typ en body eller en pekbok. Skulle sagt åt dem att de max fick ta en tårtbit och en halv portion mat så jag skulle gå plus iaf.

       (Håller dock med om att det är överdrivet många olika tillfällen för att ge presenter i samband med att man får barn, ett borde räcka)

       Svara

        Ja du är en av de normala här, men vanliga i verkliga världen.

        Svara

         Ja är många som kommenterar här ovanligt bitska eller?

         Svara

   Lätt egocentriskt, ja. Dessa minnesglas är det meningslösaste som finns, då har man ett eller två glas som aldrig räcker till i något vettigt sammanhang. Folk som har två minnesglas till minne av sitt bröllop, vad gör de med dem? Skålar varje bröllopsdag? Förhöjer ingraverade namn och datum upplevelsen?

   Svara

   Fick av svärmor, står längst bak i vitrinskåpet. 🤦🏻‍♀️😂

   Svara

   vi fick träslevar med brudparets namn och bröllopsdatum inristat! perfekta för att laga mat med men en ganska underlig gåva till gästerna…

   Svara

  Krafs med ”studenten” på är väl ändå bara kul på just studentdagen. Jag gjorde mig av med exakt allt typ månaden efter studenten, skylt, mössa, nallar, rubbet. Hade gjort mig av även med de där fula ljuslyktorna med ”studenten” på. Över jag grejer som är märkta med ett visst tillfälle är jag allergisk mot. 50årsdagen eller liknande.

  Svara

   Förlåt, kanske var glas. Fula var de oavsett.

   Svara

   Ja och vafan ska man med alla gosedjur till??Sånt slöseri!! Vilken 18-19 åring uppskattar gosedjur mer än precis vid utspringet 🙄

   Svara

    Jag älskar gosedjur. Vill någon bli av med sina skicka till mej.

    Svara

     Bara nyfiken, men hur gammal är du?

     Svara

    Jag bad om att slippa gosedjur om halsen men gärna blommor. Till andra som tagit studenten har jag gett typ diskborste, flugsmälla, en påse hårsnoddar och sånt som är lite ironiskt kul att få men användbart och praktiskt efteråt.

    Svara

     Vi har inte gosedjurstraditionen i Finland men däremot studentrosor. Och jag tycker det är så onödigt! Hade ca 80 gäster på mitt studentkaffe plus vissa som inte kunde komma men ändå skickade en ros. Och alla vissnar bort efter ett tag. Tänk då att en ros kostar kanske 7€ styck och jag fick kanske 100 rosor. 700€! Hade mycket hellre tagit pengarna…

     Förutom alls rosor fick jag himla mycket porslin: muminmuggar (förstås, det är ändå Finland) Iittalas Taika-muggar, Arabiamuggar och en hel del Marimekkoporslin: tallrikar, skålar osv. Marimekkoporslinet använder jag flitigt men alla kaffekoppar… Jag dricker inte ens kaffe 😂

     Svara

      Tog studenten i Sverige på 90-talet. Inga nallar då, mest blommor i band att hänga runt halsen.

      Svara

      Haha, läste student-trosor och tänkte fasen vad märkligt, men ändå lite kul! Trosor har man ju ändå använding av menar jag 🙂

      Svara

    Jag ”regiftade” mina till mina kompisar som tog studenten ett PR efter mig.

    Svara

    Jag återanvände de gosedjur jag fick kring halsen när mina kompisar sprang ut veckan efter #pankstudent

    Svara

   Hur kan man göra sig av med sin studentmössa?

   Svara

    Min är slängd sedan många år, har inte saknat den en sekund. Det är bara en studentmössa och inte någon direkt bedrift att ta studenten.

    Svara

     Det beror var man pluggar efter man gått ut gymnasiet. Jag har använt min många gånger även efter studietiden, eftersom jag bor i Uppsala och rör mig i akademiska kretsar.

     Svara

      Men en studentmössa? Jag har pluggat efter studenten vid universitetet men aldrig behövt den 😂 En studentmössa fyller väl inte någon funktion mer än att man, likt de allra flesta, gick klart gymnasiet.

      Nej min for till återvinningen. Har dock en vän som fortfarande har sin kvar, på ett hyllplan i tv-rummet. Förstår inte varför.

      Svara

       Det kanske är hens största merit i livet som då också är värd att stoltsera med på hyllan.

       Svara

       Såklart man har mössan kvar. Där i står ju skrivet hälsningar från fina kompisar.

       Svara

       Gjorde mig av med min och fick köpa en ny i Uppsala pga representation (kår och nation). Hade jag nog gjort ändå pga att min var broderad och nedspilld 😅

       Hur som helst, de flesta behöver den nog aldrig på universitetet men om du är aktiv inom nation och kår kan du absolut komma att behöva en flera gånger.

       Svara

        Men varför använder man en mössa som representerar gymnasietiden på universitet? Man måste väl ha gått gymnasiet för att komma in på högskolan? Det är ju ingen bedrift liksom, förstår inte riktigt upplägget. Antar att det är någon gammal tradition men är lite nyfiken på innebörden.

        Svara

         Det är sedan gammalt. Du har ”rätt” att bära studentmössan efter att gått ut gymnasiet, det är inget som ”representerar” gymnasiet.

         Förr så hade alla som studerade vid universitet studentmössan på sig (ursprungligen enbart Lund/Uppsala). Lund hade även en vintermodell som användes höst-vår.

         Eftersom främst Uppsala och Lund är traditionsbundet så används studentmössan mer regelbundet.

         Svara

        På universitet jag läste på hade man speciella mössor om man var aktiv i kår, etc (minns inte vad de kallades, röda med en toffs där man satte pluppar beroende på vad man läste). Ingen hade någonsin mössan från studenten.

        Svara

    Jag gav bort min till en väns syster som tyckte det var för dyrt att köpa en mössa till studenten. Klok tjej tyckte jag och gav gladeligen bort min (ja, jag hade snålversionen utan namn och klass på mössan). Hon blev glad och jag blev glad. Hur ofta efter studenten har din mössa gjort så många glada på en och samma gång?

    Svara

     ’Snålversion’?
     Original, utan krafs och skit på.
     Ca alla i min familj har haft samma mössa.

     Svara

      Haha ja men jag fick höra att jag var snål av klasskompisarna som la hutlösa summor på mössor, graverade glas och pennor och mjukisbyxor och tamefan allt. Snål eller smart? Beror på hur man ser på det.

      Svara

    Kastade den typ tre år efter. Vad ska man ha den till? Sjukt onödigt egentligen.
    Alla stundenter som strejkar för klimatet kan ju sluta överkonsumera.;)

    Svara

     Va? Ska de behöva göra MER än att följa Greta på Instagram menar du??

     Svara

     Jag använder min studentmössa varje år på första maj. Bor i Finland dock, det kanske är vanligare här.

     Svara

      Tänkte säga samma sak, mössan används varje år 🙂

      Svara

   Jag förstår verkligen inte hur man kan slänga studentmössan. För mig representerar den ett kärt minne. Likaså gäller gosedjuren som jag då fick av min familj! Men ja, alla tänker väl annorlunda.

   Svara

    Tar du ofta fram den och tittar på den och minns din student? Jag tror att man minns studenten precis lika väl utan mössan kvar. Sen har ju en del lättare att knyta än till saker emotionellt än vad andra har. Då jag själv aldrig skulle spara något av enbart emotionella skäl har jag svårt att förstå mig på det (precis sålt min pappas vigselring och köpte mig en snygg ring jag ville ha och använder i stället). Men så länge alla är nöjda och glada så behöver jag inte förstå😊

    Svara

     Är inte grejen med studenten att man INTE ska minnas den?! Annars hade man väl en skittråkig studentkväll??

     Svara

      Beror väl på vad man tycker är roligt? Jag minns min student och hade väldigt roligt på den. Men jag gissar att du är en sån som inte tycker att man kan ha kul om man inte är klapp kanonfull med minnesluckor dagen efter, eller!?

      Svara

   Så om jag till och med sparat ”student 2013”-trosorna som jag fick FEELING och köpte för att grabbarna som sålde studentmössor spelade Nause och var gulliga… Då kan jag börja räkna mig som horder?

   Svara

  Alltså såååå spot on!!! Är också från ”glasriket” och tror det kan ha med min avsky för glas att göra… Fick en stor jäkla napp i glas när jag döptes som jag haft framme noll gånger. För övrigt tycker jag Carolina Gynnings målade vinglas också kan läggas till listan… Horribelt.

  Svara

   Alltså så konstigt med en glasprydnad i form av en napp?! Ett konstföremål i glas i form av typ ett djur eller en ängel eller nåt sånt kan man förstå att en del människor gillar och har framme men en jäkla napp, vad är man för typ av person om man gillar det 😂

   Svara

    Vill man ändå inte välja sina prydnader själv?

    Svara

  Jag vägrar spara saker jag inte vill ha bara för att någon gett det till mig vid ett speciellt tillfälle. Jag äger sakerna, de äger inte mig.

  Svara

   Bra där!
   Gillar att ha saker som fyller en funktion. Ska de vara funktionslösa, typ pryttel, så ska de ha starkt affektionsvärde.

   Svara

  Heter barnet Lunabelle Lundell? Var det meningen att förnamn och efternamn skulle rimma i så fall?

  Svara

   Där kan man snacka om något hon ev kommer hata i framtiden

   Svara

    Vad taskig du är!

    Svara

   Dessutom uttalat på östgötska! Lunnabell Lunndell-döh!

   Svara

  Hållet med! Riktigt tacky! 🙈

  Svara

  Är det en handukshängare som håller fast gardinen? har inte sett det förr.

  Svara

   Haha, väldigt likt i alla fall.

   Svara

  Men det var ju en jättefin ljusstake, det blir ju lite mer speciellt med en ingravering också, personligt. Det mesta annat i deras hem är väl sponsrat.

  Svara

  Att få en silversked när man döps verkar vara en gammal tradition. Silver skulle skydda barnet och så fanns det ett visst värde i själva skeden också som säkert kunde vara till nytra i fattiga tider i barnets liv. Camcam, tycker du ska packa upp skeden och börja använda den istället för att ha den i en låda!

  Svara

   Hon kan mata THK med silversked 😂

   Svara

   Jag och mina syskon fick varsin silversked och varsin äggkopp (också den i silver) med monogram i dopgåva. För mig betyder dessa saker jättemycket och jag kommer att behålla dem hela livet. Däremot skulle jag under inga omständigheter låta några glas i stil med Åberg eller Gynning komma innanför min dörr.

   Svara

   Jag var lättskrämd som barn, så jag använde mina silverskedar hela tiden! De låg i ett kors under kudden så trollen inte skulle ta mig.

   Svara

    Bra där! Fick ett dussin, men tänkte inte på att lägga i kors. Så gick det som det gick.

    Svara

     😱blev du tagen av trollen?

     Svara

   Ja, silver skyddar mot onda varelser i gammal folktro. Därav silverkulor mot varulvar.

   Svara

  Jag tycker den var fin. Romantisk och ett minne.

  Svara

   Men barnet har ju inte döpts???

   Svara

    Ett minne av något som inte har hänt är ändå ett minne…

    Svara

  Team Camilla på detta!

  Svara

   Måste man vara ett team nu också? 😉

   Svara

  Bittra Camilla i farten igen.
  Men snart kommer hon bli bittrare dom som vet
  Dom vet

  Svara

   Dom? Dem heter det!

   Svara

    Nej!! De om rätt ska vara rätt!

    Svara

     Fölåt!!! Skäms… 🥴

     Svara

    Till och med du har fel! Bättre att skriva dom än dem där det definitivt inte ska vara.

    Svara

    Nja, i detta fall hade det varit de, inte dem.

    Svara

   Nä det var mymlan som skrev det.

   Svara

    K-M?

    Svara

  Min uppfattning är att alla typer av presenter till barn under 2 år mest är till för att imponera på barnets föräldrar. Så verkar det iaf ligga till i min svärfamilj. ”Så här mycket har vi råd att lägga” typ…lite sorgligt men kanske fler som känner igen sig?

  Svara

   Ahh du är en sån som snackar skit om svärfamiljen….. fint.

   Svara

    Nja så farligt tyckte jag inte jag uttryckte mig men du har så rätt, man ska vara snäll mot sin familj o glad att man har en. Talade mest om fenomenet att imponera med presenter.

    Svara

   Ja.

   Svara

   Jag känner igen mig. Så är det med min svärfamilj också. De köpte leksaker och skänkte pengar så jag skämdes. Jag sa ifrån till slut. Tror också de köpte saker för att kompensera för tiden de ej spenderade med barnbarnen. Sedan har mina svärföräldrar bara söner och jag har döttrar… Svärmor blev helt galen där ett tag.

   Svara

   Men vissa älskar ju att ge presenter och ser det inte som ett sätt att imponera utan ett sätt att visa kärlek.

   Svara

    Inte alla 20.07, inte alla jag lovar.

    Svara

   Håller med! Sonen fick en elbil av några från sambons släkt när han fyllde 1 år. Hade kanske varit en kul present om han fyllde 3. Nu når han inte ner till pedalerna och hade han gjort det hade han ändå inte fattat vad han skulle göra. Den går att styra med dosa men ungen har noll intresse. Så den står i hans rum och bara tar plats, cuz’ it’s gigantisk..

   Alla tyckte att det var en såååå rolig present och jag ba: 😐 Den här ungen tycker att tvättrådslapparna på gosedjuren är livets roligaste grej.

   Svara

    Lägg ut den på Blocket och sälj den!

    Svara

    Men snälla. Så tråkig och otacksam du speglas, tror inte precis dom gav den av ovilja. Det är inte alla som har en familj, vidga vyerna lite är mitt tips.

    Svara

     Till fröken A då alltså.

     Svara

    Du låter otacksam och bortskämd. Till barn är det ok att köpa för framtiden. Jag blir rörd när mina barns familj på båda sidor vill köpa fina gåvor till dem som visar att de vill deras framtid väl. Ingen är lovad något. Ingen är skyldig att ge dig något . Ally givet till dig är en ynnest.

    Svara

    Jag är på din sida här… Min syrras hem svämmar över av prylar som hennes barn aldrig använder, dyra prylar de fått från våra föräldrar och syskon för att de tyckte det var en fin present. Vi har bett att inte få massa saker om vi inte sagt att det behövts eftersom vi bor väldigt trångt… Vi brukar säga att vi hellre gör något roligt tillsammans, mer upplevelser liksom. Det har funkat jättebra och barnen har fått jätteroliga minnen! I maj bjöd mormor på en heldag på Astrid Lindgrens dag som födelsedagspresent och mitt barn pratar fortfarande om hur kul det var 🙂

    Svara

    Hade du sagt det innan då? Att ni bara ville ha tvättrådslappar i present till honom? Har man inte barn själv t.ex. kan det ju vara svårt att veta. Tror de flesta ger presenter för att vara snälla och försöker inte ställa till det för varken dig eller ditt barn.

    Svara

  Jag får spunk på folk som pissar på oss kristna genom att kalla namngivelse för dop! Och dopbeviset för ”diplom”…?! Och som säger att man får ”nån ljusgrej i trä”… NEEEEJJJ! Man får ett dopljus, med kristusmonogramet på, som en påminnelse om Jesus som sa om sig själv ”Jag är världens ljus, den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus”. Och kyrkan är snäll nog att skicka med en enkel ljusstake som passar det ljusets mått. Ljusstaken är inte grejen!

  Helt sick att liksom lyckas vanhelga typ alla dopets traditioner i en och samma tacky graverad ljusstake i kristall…

  /präst med pågående grav pmds

  Svara

   Är rätt naturligt att gemene man kör lite ”cherry picking” med kristendomen. Finns ju mycket fint att ta del av, och kan verkligen inte tro att kristna lusläser och följer allt i Bibeln. Den är rätt creepy bitvis.
   Så varför så sur för att det finns bra saker med din saga som fler vill ta del av?

   Svara

    Nej kristna följer inte allt som står i bibeln, vad nu det hade med detta att göra. Jag fattar det där med cherry picking, men i det här fallet har de ju inte tagit del av nånting alls i det du kallar sagan. Varken graverade ljusstakar eller namngivnigsceremonier nämns där 😀

    Svara

   Är dopljuset av speciellt mått? Alltså är det ett annat ljus än de man köper i affären? Dum fråga kanske, förlåt i så fall..

   Svara

    Det är stöpt av jesulekamen

    Svara

    Det är större än vanliga standardljus, men det går kanske att hitta ljusstakar till det måttet i nån affär om man letar lite =)

    Svara

     Okej, visste inte det😊

     Svara

    Ja det är ett längre och tjockare ljus.

    Svara

   Håller med dig! Dessutom är dopet ett sakrament som egentligen inte har att göra med att man får ett namn, men att man döps in i kristendomen, rensas från synd och blir ett av Guds barn. Därmed blir namnfest som alternativ till dop helt meningslöst och bara en ursäkt att få samma fina presenter som barnet skulle fått vid ett dop, för materiella saker är givetvis det viktigaste i ateistens liv… Samma sak med de som gifter sig i kyrkan men de resterande 364 dagarna i året hånar kristna och kallar dem dumma i huvudet som tror på en ”sagobok”.

   Svara

   Tycker du ska låta bli att få spunk. Det är det inte värt. Det säger mer om den som skrivit inlägget än om något annat.

   Svara

  Jag som brukade blästra glas i mina ungdomsdagar, tycker sånt där är roligt, åtminstone att få fram en ren produkt 🙂 sålt mycket genom mina år – fickpluntor, ölsejdlar, vinglas, ljuslyktor osv. Jag tyckte det var väldigt roligt 🙂

  Svara

   För dig kanske? 🤔

   Svara

    Ja det var hen rätt tydlig med, eller?

    Svara

    Jag skrev ju det – JAG tyckte det var roligt. JAG, JAG, JAG.

    Frågor på det? ^^

    Svara

    Ja å för de som köpte😉

    Svara

     Ja, tur att folk ville köpa ocksp, eller hur? Faktiskt tacksam över det. Vissa uppskattar det faktiskt, andra gör det uppenbarligen inte!

     Svara

  Håller helt med! Fyllde nyss 30, önskade mig då en dag på lousiana av syrrorna med syrrorna. Fick även två kosta boda glasstatyer, ett nagellack och ett läppstift. Tanken var fin – konst.

  Höll på att kvävas. Nu stirrar de på mig i fönstret varje dag. Haha.

  Svara

   Tror andrahandsvärdet på dem är rätt okej! 🤭

   Svara

    Nähä, kostar väl bara typ 300:-?

    Svara

   Åh, jag har en sådan champagneflaska! Men jag kanske är tacky på det viset 😉 (är sarkastisk)

   Svara

   Haha skulle precis skriva att jag hatar glaskonst, graverat glas osv och att jag inte kan förstå vem som köper t ex de hiskeliga sakerna från Kosta Boda i form av nagellack mm.
   Förlåt, men de är så fruktansvärt fula.

   Svara

  Jag fick en silversked och en gaffel med mitt och min pappas namn ingraverat. Jag brukade alltid använda den när jag var ute med scouterna. Jättepraktiskt med märkta grejer iallafall när man har ett ovanligt förnamn. Glömde jag besticken framme på bordet visste alla vem det tillhörde.

  Svara

   Ditt och pappas namn? Varför?

   Svara

    Han fick den när han döptes. Sedan fick jag den när jag döptes. Ett namn för varje barn som haft den. Jag tänkte ge den till första barnbarnet. Lite familjehistoria.

    Svara

  Törs man nämna att det finns ett nytt inlägg på Gripenloov? 😬 😓🙄

  Svara

   Camilla har bett om att sådana här inlägg med hänvisning till andra ställen inte ska skrivas här. Varför kan inte du respektera det? Camilla varför får det stå kvar?

   Svara

  Jag blir lite kränkt 😂 Har i skrivandes stund leverans påväg med graverat ölglas och graverade elektriska salt&peppar kvarn till min pappas 60 års dag. HAHHAHA Kommer det bli ett stelt tack från hans sida och glaset och kvarnen åker längst in i hyllan? 😂

  Vill bara säga att jag själv skulle tycka det var fint med typ graverat vin/champagneglas som man kan använda på typ årsdagar eller speciella tillfällen men i detta kommentarsfält verkar jag vara en unik flinga ^^

  Svara

   Hahahaha fail

   Svara

   Är själv 60, hade inte uppskattat något graverat med mitt namn, hade åkt långt in i skåpet. Nej usch!

   Svara

    Kan lugna er (och mig själv) lite med att han gav graverade champagneglas när min syster gifte sig så det blir förhoppningsvis ingen stor flopp på lördag 😅 Dessutom kan jag inte direkt skicka tillbaka hahahha kunde inte detta inlägg kommit upp i söndags så hade jag kanske tänkt om. Jaja vi får se hur det blir på lördag helt enkelt ^^

    Svara

   Tror att han är i den åldern då han uppskattar den presenten😉

   Svara

  Förresten har jag ett namnat glas också. Som jag använder. Inte graverat men ändå. Vi har en gemensam altan i huset där jag bor och vi brukar sitta där ute med grannarna varma sommarkvällar och då är det bra med något man lätt känner igen.

  (När min bror gifte sig var det namn på alla vinglas istället för en liten namnbricka, så att man lätt hittade sin plats.)

  Svara

   Jag har flera olika sorters glasmarkörer i kökslådan, supersmidigt när man har gäster som ställer ifrån sig sina glas lite här och där. 😀

   Har också köpt ett fyrpack glas från Riedel med olika färg i botten för att jag tröttnade på att alla i familjen tog fram ett nytt glas varenda gång de skulle dricka något. Nu har alla sin individuella färg och vi vet vems glas som är vems!

   Svara

  Det vilar något djupt ointelligent över företeelsen namngivningsceremoni

  Svara

   Varför tycker du det? De flesta ser det nog bara som ett icke-religiöst alternativ till dop och i andra religioner jämförbara ceremonier och ett sätt att välkomna en ny medlem till familjen/släkten/vänkretsen.

   Svara

   Är det wt?

   Svara

   Nej, det fanns innan det kristliga dopet så det är faktiskt ingen ny påhittad företelse om vi ska vara petiga.

   Svara

   Håller med. I samma stil som baby shower!

   Svara

  En sked? Vad ska man med det till haha. Jag har fått en hel uppsättning med silverbestick, låg också i en låda länge för att användas vid ”bra” tillfälle men tänkte om och har dem till vardags istället.

  Svara

   Exakt! Använd det finaste till vardags istället för att det ska samla damm!

   Svara

   Och jag fick finporslin, någon del varje jul och födelsedag. När jag flyttade hemifrån skulle mormor köpa mig en vardagsservice. Är hon galen? 1. Hört talas om compact living? 2. Varje dag är värd att äta middag på ostindia framför netflix.

   Svara

  Ja nog var det en tämligen anskrämlig pjäs, men jag måste ändå fråga: har du någonsin klivit på legoklossar mitt i natten?
  Relevant fråga i sammanhanget ändå 🤭

  Svara

   Det var ju jävligt redan när man själv var barnet som spridit ut bitarna tidigare på kvällen.

   Svara

  Hahhaha har aldrig ens tänkt på detta men håller med! Alltid fått en obehagskänsla av just såna här gravyrglas, nu förstår jag att jag tydligen tycker de är asfula… lol

  Svara

  Vet inte vilket jag tycker är mest WT, graverat glas eller namnet Lunabelle.

  Svara

   Ganska ointressant vad du tycker, föräldrarna är nog nöjda med namnet, och det är väl det som är viktigt.

   Svara

    Kul att du läser kommentarerna ändå, trots ditt ointresse för vad andra tycker 👍🏻

    Svara

    Tack för din ännu mer ointressanta input!

    Svara

  https://royaldesign.se/all-about-you-tumbler-2-pack?gclid=Cj0KCQjwv8nqBRDGARIsAHfR9wAaj6kMOEsrKpaWqJa__2K80nzQxbC-4S0ROkpPuL3QGxth6VYjZGsaAvsjEALw_wcB#/145951
  Tål inte sånt här krafs heller som sålts mycket senaste åren, vem vill servera dryck i något så fult

  Svara

   Det där tror jag är nutidens studenpresenter så som min generation fick åberg-glasen.

   Svara

   Gräsligt fula. Min sambo har två Åberg glas som han fick i studentpresent, de står längst in i ett skåp och får bara komma fram när min bror är här för då har vi gjort en ironisk grej av att vi tar fram de fula ”fina” glasen att dricka ur. De har ju lite putslustiga med knäpp text under varje bild som vi brukar skratta lite åt. Jaja, sambon vill inte slänga fungerande glas men aldrig i livet att jag skulle vilja ha fler

   Svara

  Kan vi bara prata om hur Åsa ingrosso försöker mörka Emilios misshandel på Pernilla på Biancas senaste inlägg ????

  Svara

   Så jäkla löjligt beteende från henne! Sjukt löjligt.

   Svara

   Jag antar att han inte blev dömd för det eftersom att det förnekas av Åsa, men tycker att det är väldigt irriterande att Bianca beter sig som att det inte hänt alls. Hon bör ju veta vad han utsatt dem för. Det är inte något man bara förlåter, som om man sagt något dumt?!

   Svara

    https://mama.nu/mamaliv/stjarnmammor/jag-har-skyddat-honom-i-hela-mitt-liv/

    Efter den här artikeln har jag svårt för att ens se Emilio. Vad fan pågick i hans huvud?

    Svara

     Helt sjukt

     Svara

    Jag fattar inte hur Bianca bara kan släta över vad hennes mamma gått igenom för deras skull. Jag vet att det är hennes pappa, men han känns som en skit som dessutom inte varit delaktig i deras liv.

    Svara

   Vad skrev hon?

   Svara

    Men herregud hon fortsätter i stil med ”Han blev aldrig dömd för misshandel. Fanns det ett hot? JA! (Han hotade henne till livet iprincip) Men varför då kan man undra? Vad hade hänt innan?”

    RÄTTFÄRDIGAR ALLTSÅ HOT FRÅN MAN TILL KVINNA. ??????? VA FALLS

    Från någon överhuvdtaget. Hon behöver vakna.

    Svara

     Eller hur. Smart resonemang, att det är ok att misshandla psykiskt, verbalt och fysiskt om den andre förtjänat det ?!?
     Åsa borde vara tyst istället för att försvara honom. Beter han sig inte så längre/mot henne, bra, var tyst, men förringa inte innebörden i vad han gjort eller inte gjort(som ju inte heller hon kan veta hela sanningen om).

     Svara

   Angående bild och text från Bianca till hennes föräldrar Pernilla o Emilio.
   Bianca, din pappa är din pappa, din mamma är din mamma, du älskar dom båda så klart, men ge f-n i deras äktenskap. Och deras skilsmässa.
   Det är så pinsamt att du pratar om det. Det finns ganska många som var med på den tiden och som vet vad som hände.
   Du var barn då, så du vet inte historien. På riktigt. Du förnedrar din mamma.

   Svara

    Hon förringar misshandeln mot sin egen mamma. Får det att framstå som att hon inte tror Pernilla när hon inte låtsas om misshandeln. Jobbigt att höra henne inte stå upp för sin mamma. Skäms.

    Svara

     Sen att Bianca är kompis med Åsa och låter henne inreda sin lgh samtidigt som Åsa säger, i realtid via IG, att det är en ”HELT” annan sanning än att Emilio misshandlat Pernilla. Ofräscht.

     Svara

     Det där kan vara ren överlevnadsstrategi från hennes sida. En vän till mig totalt förnekade att han hade blivit antastad av en lärare när han var liten, sen bubblade allt det fram när han var 39. Det var först då han kunde mentalt hantera att det faktiskt var så. Kan tänka mig att Bianca inte skulle veta hur hon skulle förhålla sig till sin pappa om hon tog in vad som har hänt mellan hennes föräldrar. Som barn är hon inte redo att förlora den pappa som hon känner att hon behöver. Betyder inte att hon inte kommer att ändra sig i framtiden när hon kanske får egna barn eller så, och då kan ta sig an situationen på annat vis.

     Svara

      Som barn ja. Så tycks Pernilla också varit klok nog att skydda barnen från vad som skett. Nu som vuxen tycker jag att Bianca borde informera sig om vad som hänt och kunna stötta sin mamma, inte ignorera (och tala vidlyftigt om deras förhållande ocg skiljsmässa där Emilio o Pernilla utmålas som lika goda kålsupare) och liera sig med Åsa som indirekt kallar hennes mamma för lögnare.

      Svara

  Jag har ett set med silverskedar som jag fick när jag döptes, med mitt namn ingraverat. Har aldrig använt dom men de står framme på en hylla i alla fall. 😊
  Nu får jag mitt första barn i vinter, så tänkte ta och ge skedarna vidare till honom när han döps och gravera in hans namn under mitt.

  Svara

  Svaret till Institutet för svensk språkvård som skrivit till Astrid Lindgren angående Pippi Långstrumps användning av nyordet spunk:

  Kära Catharina Grünbaum,
  jag minns faktiskt inte hur jag kom att fastna för ”spunk”, jag prövade väl olika ord som veterligen fanns på svenska och tyckte att spunk skulle kunna vara vad som helst – det där k:et i slutet ger en snärt åt ordet tycker jag. Jag har absolut inte tagit det från engelskan, jag visste inte ens att det fanns där, förrän en god vän till mig sa att ”spunk” var ett ord som man inte kunde använda i engelsk översättning, hon påstod att det betydde ungefär sperma. Inte vet jag hur det är med den saken, i varje fall är jag ganska säker på att det står ”spunk” även i den engelska översättningen. Hälsa Dansk Sprognævn så mycket från mig med hjärtlig spunk och tillönskan om vackert väder. En firma i Danmark gör en lakritstablett som de har kallat Spunk. De frågade mig först och jag sa att jag inte har någon laglig möjlighet att hindra dem från att använda ordet. Och då fick jag en hel stor kartong full av Spunk för mina barnbarn att förstöra tänderna på.
  Med vänlig hälsning
  Astrid Lindgren

  Svara

  Ja fy, håller definitivt med dig. Vet intens varför jag känner så starkt negativt mot dem men usch 🙈

  Svara

  Känns som en bra sak att grabba tag när man hör ett konstigt ljud mitt i natten o yrvaket tror att det är en inbrottstjuv i köket. Visar sig dock senare att det är katten som försöker bryta sig in godispåsen.
  Bra att ha när man precis flyttat hemifrån 👍

  Svara

  Camcam, jag gissar att skeden var ifrån Rune Tennesmed?

  Hur är det formuleringen lyder nu igen? Ni som vet, vet.

  Svara

   Jag vet! 🙂

   Svara

  Jag läste o en Facebook-tråd att ett par föräldrar köpte en Mumin-mugg till sitt barn och skulle göra tills hen fyllde 20. De tyckte det skulle vara jättefint. Jag fattar ingenting, tänker fortfarande på det typ ett halvår senare 😂 vem tusan vill ha tjugo Mumin-muggar?! Nääär ska man använda så många muggar i ett vanligt hem?

  Svara

   Det kan ju bero på att muminmuggarna (vissa) bara ges ut i ett visst antal och får ett visst ekonomiskt samlarvärde.

   Men förstår inte heller grejen.

   Svara

    Haha, jag har över 30 stycken, och har köpt säkert hälften av dem själv. Tycker de är fina, plus att det är kul att samla på något. Sen kommer det varje sommar och vinter muggar som bara säljs i ett visst antal, och de ökar mycket i värde efter ett tag. Har samlat sen 2007 och har sett många av de jag har på Tradera med bud upp till många tusenlappar.

    Svara

   Det har jag fått, bästa presenten ju, jag har tjänat ca 25 000 hittills på mina muminmugg ar.

   Svara

   Mina svärföräldrar samlar på Muminmuggar och har ALLA. Alltså typ… 50 st? Har ej koll på hur många som getts ut. Herre.

   Svara

    99st finns utgivna

    Svara

  Förlåt men spunk? Det betyder nåt heeeelt annat där jag kommer ifrån…

  Svara

  Åberg är ju sjukt fräcka!

  Svara

   Hej Lasse!

   Svara

    HAHAHAHA

    Svara

  Nej, går fett bort hos mig med.

  Och så står det dopdagen på fast ungen inte ens är döpt. På namngivningsdsgen vire ju det rätta.
  Gör om gör rätt.

  Svara

  Äntligen ett inlägg jag till fullo kan förstå och hålla med om. Inga konstigt obskyra b-kändisar med 11 miljoner följare från helvetets förorter i hotahejti. Tack för det.

  Svara

  Gravyr går bort i min värld.
  Mina föräldrar köpte en svindyr ljusstake till vår son i doppresent för snart 30 år sedan med namn/datumgravyr -tack och lov- i botten. Naturligtvis felstavat namn… 😉
  Idag är ljusstaken värd massor.
  I ograverat skick! 😀 😀

  Svara

  Åbergglas tycker jag faktiskt om men vi använder dem till vardags. Dock avskyr jag glas med namngravyr, usch.

  Vi köpte mitt föräldrahem i höstas och där ingick det ett enormt vitrinskåp fyllt till bredden med snordyra kristallglas, funderar på att sälja på blocket. Ser inte mig själv sippa sherry i ett liiiiiiitet litet slipat kristallglas inom nån snar framtid…

  Svara

  Men sked?
  Är det den med födelsevikt osv på? För de är ju fina.. Har framme min och min sambos.

  Svara

   Annars om det är en udda sked.. Det är ju bara taskigt 🤣

   Svara

   Hur har man en sked framme? Framme bland alla andra skedar? Eller i ett kitschigt prydnadsföremålsskåp? Stående eller liggande? Jag har så svårt att föreställa mig.

   Svara

    Haha ja, jag förstår att det låter hemskt det gäller att inte ha så mycket plotter runt men båda i en djupare ram 😊

    Svara

  Vilket taskigt inlägg – både mot givaren och mottagaren av gåvan!

  Svara

   Jag håller med, givaren har ändå ansträngt sig för att ge en personlig gåva och föräldrarna blir glada. När barnet blir vuxen och kanske får egna barn och barnbarn tror jag att hon kommer tycka det är kul att ha ett personligt minne och visa dem, även om ljusstaken mest står inne i ett skåp. Inte classy att håna andras gåvor på en blogg.

   Svara

  Tycker faktiskt att Lasse Åbergs glas är fina. Ingenting jag någonsin skulle vilja själv dock, det är inte riktigt min stil. Men jag gillar Lasse Åberg så det är väl mycket därför.

  Annars gillar jag inte glas med något på. T.ex Carolina Gynnings glas, nej nej.
  Och så säger jag emot mig själv när jag har vardagsglas från Boda Nova med tryck i olika färger, men de gillar jag och gör ett färgglatt intryck i vardagen. Vinglas eller så med mönster på kommer däremot aldrig få komma in i mitt hem.

  Svara

  Kommer ihåg när jag och mina vänner snackade om hur vi absolut inte ville ha Carolina Gynning glasen i studentpresent varpå jag sa det till hela min släkt, hon gjorde inte det och fick såklart dem! Precis som alla andra tjejer som tagit studenten senaste fem åren. Usch vad fula de är! Har svårt för typ alla typiska högtidspresenter nu när jag tänker efter. Silvergrejerna till dop från guldfynd, kosta Boda glasstatuerna, Lasse Åberg glasen och alla ingraverade champagneglas som alla skulle ha på studenten. Däremot skulle jag inte ha något emot att ha en samling muminmuggar, snor den idén till framtida barn.

  Svara

  Ok om det priser man vinner som 1:a i olika cuper ( hockey, fotboll ect ) men jag avskyr allt som har med det du visar upp, får spunk på sådant! Allt hamnar i en låda i ett garage!

  Svara

  Jag tycker det är roligt att hon fick en dop present utan att vara döpt, haha, dock var det ju först planerat att Lunabelle skulle döpas och sedan ändrades det ju till namncermoni, så kan ju vara att någon gäst han beställa dop presenten och sen när dem ändrade till namncermoni hade dem redan fått hem presenten, går ju inte att lämna tillbaka såna presenter.
  Jag älskar minnes saker, har ett litet vitrinskåp där jag förvarar prydnader som betyder mycket för mig, tex minnen efter släktingar som gått bort, där finns även dop presenter, konfirmand presenter och student presenter.
  När jag var ung fick man dock bara ett par presenter med namn på, idag verkar man få massor och då förstår jag att det är svårt att behålla alla.

  Svara

  Avskydde Åbergglasen förr, typisk studentpresent. Numera köper jag såna på Tradera….

  Svara

  Jag har ett helt skåp med ”skit” från barndomen som jag inte har hjärta att kasta, men ändå aldrig haft särskild glädje/nytta av.
  Tex alla ringar och halsband man som barn inte fick bära pga att man kunde tappa bort det. En fyrklöver, hästsko, turpeng osv som man är inte direkt passar på ens 18-årsdag (då jag fick tillgång) 😂
  Jag är ägare till 18 silverskedar med gravyr i tantig modell (aldrig använda, då de rymmer en fjärdedels tugga och blir skållheta i kaffet)
  Ankor med halsduk som var dåtidens sparbössor. Kristallfigurer som gömts, då de annars kunde tappas bort. Ett dussin fotoalbum i silver med nallar som ram (alla dopgäster köpte tydligen samma present)
  En ask med texten ”My first tooth” (thanks lord att det inte ligger en gulnad mjölktand där)
  Dopram och speldosa i silver där ramen inte passade för något foto eller så var jag inte tillräckligt fotogenique.
  Värst av allt en flaggstång i trä med mitt namn och dopdatum 🙈 Känns narcissistiskt att någonsin ställa fram den vid högtider.

  Detta är skrivit med en stor dos ironi.
  Självklart är jag en tacksam människa, men jag bad ju inte ens att bli döpt 😂
  Hade jag kunnat tala vid 6 månader, hade jag nog bara tyckt att det var trevligt att alla slevade tårta och var glada.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.