Vad ska alla mamma-influencers göra när den nya lagen kommer?

När barnkonventionen nästa år blir svensk lag ökar barnens skydd, något som på sikt kan leda till nya lagar som påverkar vad föräldrarna får lägga ut på internet.
Plusset är att vi vanlisar slipper se tusen bilder på våra vänner och bekantas barn på Facebook, ni vet den mängd som det bara är en förälder eller möjligtvis en mor eller farförälder som uppskattar.
Jag säger inte att jag är den minsta bättre, jag väljer istället att ösa ut bilder på mina djur för alla att ta del av, men så konceptet är identifierat för alla.
Det kan alltså bli lite trist för föräldrar om det lagstadgas emot publiceringen av barn på sociala medier – husdjur är inte inkluderade så mina uppdateringar kommer med andra ord fortsätta komma.

Trist, absolut men de som kommer drabbas absolut hårdast måste väl ändå vara gruppen ”mamma-bloggare”?
Det finns säkert en och annan pappa-bloggare som kommer drabbas – Hugo Rosas exempelvis – men generellt är föräldrar-bloggarna i mångt och mycket just mammor.
Har ska det gå för dem när de tas ifrån hela sin försörjning? Många av influencer-mammorna bygger ju majoriteten av sina samarbeten på sina barn och/eller sitt föräldraskap.
Ta några av de största influencerna i Sverige och försök se deras uppdateringar utan barn. Jag vet inte om detaljerade beskrivningar av barnen ingår i den nya barnkonventionen eller om det bara gäller bilder, men oavsett så går en stor del av deras innehåll förlorat.

Margaux Dietz utan Arnold
Dasha utan Atlas
Isabella Löwengrip utan Sally och Gillis (om än utan ansikten)
Hugo och Paula utan Molly och Leonore
Engla utan sina tre barn?
Kenza och Nikola
Alla andra influencers med barn

Vad tycker ni om den här nya lagstiftningen som kan komma att implementeras? 
Bra eller dåligt? Borde man få använda sina barn som man vill så länge de inte är myndiga?

222 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bra. Jag har tre barn och hållit dom borta från sociala medier.

  Svara

   🥇

   Svara

   Varför tycker du om restriktionerna? Du behöver ju uppenbarligen inte lagen själv.

   Svara

    Tycker synd om barn som blir uthängda. Magdalena Graaf la upp bild på sina rätt stora barn i b*öja. Trettonbarnsmamman la ut bild på sin son i sjukhussäng och skrev öppet att han låg inne pga smärta i p*ngen. Jag menar, integritet någon?

    Svara

     Om barnen vill synas på sociala medier sedan lagen är införd, då innebär det ett lagbrott. Sedan är det väl riktigt många barn som lägger ut sig själva där, vem är då ansvarig för integriteten? Hur är det t ex med Gretas integritet – ska hon tvingas från rampljuset för att hennes integritet ska skyddas?

     Svara

     Varför kan du inte skriva ut blöja och pungen? Det ser ju helt befängt ut med dessa jävla stjärnor i vanliga ord som vissa använder här. Är ni koko?

     Svara

      Det är väl för att dem tror att just de orden blir att man hamnar i modd? Misstänker jag.

      Svara

       Eller för att ts uppenbart tror att blöja och smärta i pung är nåt skamligt.

       Svara

        🤦🏼‍♀️

        Svara

         Hej
         Jag vill en fråga er och jag koppas att ni kan hjälpa mig
         Min ex hon har en pojkvän han visa min son 4 år gammal på hans Facebook
         Jag vill inte jag blir arg för de
         Och jag har delat vårdnad med min ex
         Vad tänker ni ska jag ringa familjerätten?

         Svara

          Prata med ditt ex och be hennes nya att inte lägga upp bilder. Av respekt. De borde personen förstå.

          Svara

       de inte dem

       Svara

      Mitt svar hamnade i modd pga orden, så skrev igen och markerade med asterix. Tycker absolut INTE att det är skamligt. Snälla nån. Haha.

      Svara

     Säger igen att värst är fayme Elmen som lagt ut bilder på sina barn nakna, där deras kön syns, där de går på toaletten, när de har utbrott och ofta när de är upprörda, alltså jag har tittat på hennes stories med total fasa och en klump i magen. Ännu värre är det att hon öppet visar vart hon bor, vart barnen går på förskola och när de är hemma/inte hemma. De finns onda människor där ute man lägger inte ut videos på nakna barn samt adress för hela världen att se… finns ju psychos där ute 😰😰😱😱😱

     Svara

      Jag har tänkt några gr på att dottern inte har blöja och man ser rumpan. Men aldrig har jag sett deras kön och jag har följt henne länge. Och jag trodde hennes barn inte ens gick i förskolan fram till inte så längesen för hon nämner det sällan och ännu mindre tar hon bilder eller så vid förskolan sluta ljug 😂

      Sen är det bara googla ett namn för och hitta en address så vi är alla i riskzonen

      Svara

       Okej då har du missat de stories när hon lägger upp milas kön på stories många gånger dessutom.
       Jag ljuger inte.
       Hon har lagt upp när hennes son Leo får något utbrott och moltas skriker på honom.
       Hon har lagt upp när barnen sitter på toa, hon har lagt ut att hon tycker de är jobbiga och hemska osv osv, hon har lagt ut bilder när hon ammar mila naken, återigen det finns psychos där ute, ej smart när hon samtidigt visat var hon bor och att de ofta lämnar ytterdörren öppen osv osv.
       Aldrig varit med om någon som exponerar sina barn så fruktansvärt mycket.

       Nu handlar det om att hon bor i villa och har lagt ut så extremt mycket om sina barn att det kan trigga eller locka till sig galningar då de får reda på hennes rutiner.
       Det är skillnad om man bor i lägenhet.
       Sluta ifrågasätt fakta och saker som verkligen lagts upp bara för du är ett fan av hennes försök till feministiska inlägg. Att bli överviktig och hata män är inte allas version av feminism och hur barnen läggs ut på sociala medier har absolut inget med det att göra så försök rara du att de skillnad på de två.

       Svara

        Exakt så! Spot on

        Svara

        Hon pratade om integritet för ett tag sedan jag skrattade rakt ut!!! Ska hon prata om integritet??? Alla vet allt om hennes barn

        Svara

        hahaha okej… då har jag väl missat det helt enkelt? 😂 jag har uppriktigt sagt aldrig sett hennes barn kön. Jag har dock sett hennes dotters rumpa x antal gr oxh själv reagerat på det (som jag skriver i kommentaren) hennes mellersta son har jag sett 1,2 bilder på och han gillar ju inte och vara med vilket hon själv sagt är anledning till att han inte syns lika mycket…

        Det är inte fakta. Hon är inte jättekänd och inte heller är instagram stories allmän kännedom så lugna ner dig. 😅
        Jag är varken uttalad feminist eller tjock. Inte heller är det ämnen som jag är särskilt intresserad Av. Jag är dessutom en vuxen kvinna och mamma som varken idoliserar eller hatar på ngn jag inte känner över internet.
        Och mina åsikter om att lägga ut bilder på barn har inte jag sagt ngt om så jag vet inte hur du drar den slutsatsen men ok

        Svara

      Meeeh! Sluta hata på Fayme, hon verkar vara en YPPERLIG mamma som verkligen har tänkt till gällande sitt föräldraskap! 💜

      Svara

       Hoppas sitta inlägg är ironi.

       Svara

       Hoppas detta inlägg är ironi.

       Svara

        Absolut inte! Brukar försöka vara lite roligare samt tydligare när jag är ironisk.

        Svara

      Hon la ut en hemnet annons på huset bredvid hennes, därav annonserade hon ut extra mycket vart hon bor.
      Jag tycker bara man ska inte lägga ut bilderna på barn på nätet om de inte är fullt påklädda och på bra humör,
      man ska undvika bilder och videos som man får galningar att veta vart barnen är och när,
      och man ska lägga upp saker som man vet att barnen inte kommer skämmas över om 20 år..

      Svara

    Förstår du verkligen inte det?

    Svara

     Jag har svårt att tycka att utökade förbud är något man kan tycka om.

     Svara

    Ok så eftersom jag själv inte mördar behöver vi ingen lag som gör det straffbart att mörda? Vilken fantastisk logik.

    Svara

     Det är inte vad det handlar om. Mord och annat våld är redan förbjudet.

     Svara

   Jag har två barn och inte hållit dem borta från sociala medier.
   Idag är de tonåringar och får godkänna vad jag lägger upp och de är jätteglada över de bilder jag lagt upp under deras uppväxt. De går ofta in och ”hämtar” bilder på mitt konto.

   Men jag anser att det är stor skillnad på mitt lilla anonyma konto, med låst profil, som följs av släkt och vänner och kända influencers som tjänar pengar på att publicera sina barn. T ex Margaux med Arnold eller Ida Warg med Elvis. Mina barn hade absolut inte velat vara offentliga på det sättet och Margaux och Idas söner har inte åldern inne att påverka den enorma exploateringen.

   Svara

    Mina barn kommer också kunna plocka fram bilder på sig själva, från en hårddisk.

    Svara

     Det kan väl alla? Det här handlade ju om bilder på sociala medier.

     Svara

      Ja, men det jag tror att anonym 18:11 menade är att man inte behöver lägga upp sina barn på sociala medier för att de ska kunna gå in och hämta bilder när de blir äldre.

      Svara

       Ts menade inte att man behöver det heller.

       Svara

   Jättebra. Fattar inte att en del blandar blogg och barn. Tycker det är barnarbete. Och barnen kan inte säga hur dom vill ha det. Det är inte respektfullt mot sina barn.

   Svara

   https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12488842
   sharenting trenden
   Vi har redan en växande ohälsa långt ner i åldrarna.
   Och tänk att vissa föräldrar väljer starta upp instagramkonton för sitt nyfödda barn, här har de gått totalt för långt. Vem gör sånt???
   Förstår inte denna hysteriska exponering……

   Svara

   Hejsan. Jag blev jätteglad och lycklig att barnkonventionen blir lag. Då vill jag bo kvar i Sverige. Min bild tillsammans med barnen utsattes för hackning och det blev en mardröm. Aldrig mer vill jag bild på mina barn ska visas upp så länge det finns livsfarliga aggressiva gärningsman och fåtal kvinnor som kan utsatta familjer för trakasserier. Ungdomar tycker om Internet. Det är bra att man finns brevid sin tonåring eller sina barn när dem spelar på spel så ingen chat utsätter dem

   Svara

   Hej
   Jag vill en fråga er och jag koppas att ni kan hjälpa mig
   Min ex hon har en pojkvän han visa min son 4 år gammal på hans Facebook
   Jag vill inte jag blir arg för de
   Och jag har delat vårdnad med min ex
   Vad tänker ni ska jag ringa familjerätten?

   Svara

  Alltså onödigt men att du nämner Isabella som aldrig visar bilder på sina barns ansikten, men såklart nämner du inte din kelgris Kenza som bombarderat med bilder på sin unges ansikte.

  Svara

   Tänkte precis kommentera det!

   Svara

    Verkligen, har nästan inte sett en enda influencer lägga upp så mycket bilder på sina barn som kenza. Trodde hon skulle typ lägga upp max en bild så jag är förvånad. Men pengar…..

    Svara

     Ja hon är ju liksom en av de första influensorna man tänker på när man talar om småbarn?

     Svara

      Ja men även den som påstått sig vara den mest privata. Hon jag sagt att hon inte vill att man ska känna igen ungen. Skämtar hon? Skulle känt igen den ungen bland 20 andra så mycket som hon lagt upp och då följer jag varken hennes blogg eller ig utan har sett bilder här.

      Svara

       Har sagt*

       Svara

       Men eller hur… Pengar är allt för henne. Vem vet, Kenza befinner sig nog i en bubbla nu och har inget konsekvenstänk men hon vaknar kanske upp snart och blir mer restriktiv med vad hon lägger ut.

       Svara

       Fast här kan du väl inte ha sett ansiktet på Kenzas barn? Här brukar alltid barnens ansikte censureras.

       Svara

       Hon vad sagt att iom barnet blir äldre kmr hon inte uppdatera med bilder. Jag är en sån som lägger upp bilder varje dag på lin son, dock har jag privat konto med 70 följare alla familj och vänner men när man får barn är det rätt så vanligt och vilja dela det. Man tror alla finner barnet lika fint och roligt som en själv. Give her a break 🙃

       Svara

      What!? Kenza har klarat sig rätt länge och bra utan att publicera bilder på barn? Eller hur tänkte du nu?

      Svara

      Har hon influensa nu också? 😬😬😂

      Nyhetens behag.. ni vet. hon är så klart stolt över sitt barn och vill visa upp för allt och alla.
      Hon skrev ju förut att hon skulle sluta blogga när hon fick barn…..

      Svara

     Hon visade var hon stod när hon la upp sin förlossningsvideo. 0 integritet. Så att hon är ”privat” kan hon lugnt slänga i toalettstolen. Finns inget privat med henne.

     Svara

   hon kanske glömde? 😉

   Svara

    ”glömde”

    Svara

   Och?

   Svara

   Där är faktiskt Isabella en förebild när det kommer till bilder men gäller lagen i text också.

   Vad man skriver och lämnar ut om sina barn kan vara en ännu större kränkning.

   Svara

   Saknar LD, Elaine och CW också bland mammor som visar upp sina barn i vått och torrt, nu har det visserligen minskat hos LD men jag slutade läsa hennes blogg för att det var så mycket fokus på vad hennes barn gjorde och inte gjorde

   Svara

    Elaine visar väl sällan ansikten på sina barn och skriver väl i princip aldrig vad de gör? Något guldkorn då och då eller hennes egen oro kring något. LD skrev väldigt mycket om föräldraskap tidigare, men mest i allmänhet tycker jag. Gällande Cissi är det rätt mycket bilder, men i förhållande till allt annat hon lägger upp är det väl inte mycket?

    Att influensers med barn aldrig skulle lägga upp något om sina barn verkar ju otroligt.

    Svara

   Kenza står ju i inlägget

   Svara

    Jag skrev dit det för att inte exkludera någon… 🙂

    Svara

    Det är tillagt nyligen, Slowpoke.

    Svara

   Egentligen, har Camilla någon skyldighet att vara opartisk?

   Svara

    Nej, tänker samma 🙂 Men folk här verkar tro att det här är en opartisk och opolitiskt bunden blogg och att det är deras mänskliga rättighet att få läsa om just sina åsikter

    Svara

   Isabella skriver om sina barn och det har nog ibland varit minst lika avslöjande som en biild. Hon har även haft samarbeten där barnen ingår, senast en app där man kan räkna.. Alla samarbete inför födelsedagar och jul med leksaker. Sedan var väl även. Sally med på Ralf Lauren jippot.

   Svara

  Sååå JÄVLA BRA! För barnens skull!

  Svara

  Vad står i den kommande lagen? Finns förarbeten till dessa uppe eller kommer de när lagen kommer?

  Svara

   Barnkonventionen ska bli lag, men att det skulle komma att innebära ett förbud mot att publicera bilder på barn på internet är en tidningsanka.

   Svara

    Hoppas det. Jag fotograferar barn och publicerar 1-2 bilder per barn på mitt företagskonto i marknadsföringssyfte. Blir omöjligt att få in nya/fler kunder om man inte får publicera bilder. 🤔

    Svara

     Men snälla, du kan väl bara blurra barnens ansikten?

     Svara

      Hur vet potentiella nya kunder att jag är bra på att fånga barnens uttryck då? 😅

      Svara

      Finns inget som säger att det skulle vara just vid blurrade ansikten som gränsen skulle dras?

      Svara

    Jag tänkte väl det, det här inlägget känns som att det gör något av nått som inte ens kommer att ske.

    Svara

     Inte bara det här inlägget men alla tidningsrubriker om frågan är ju klickbaits, läser man artiklarna står det ju att barnkonventionen ska bli lag, och att en del där skulle kunna tolkas som att man inte skulle få visa barn på internet, om det kommer nya lagar eller rättsfall som tolkar det så. Dvs en väldig massa om. Men sen tolkar folk det som att när den nya lagen kommer blir det förbjudet att visa bilder på barn.

     Svara

   Svara

    Tack snälla!!

    Svara

   Finns ingenting i Barnkonventionen som handlar om sociala medier eller fotografering.

   Svara

  Så jävla bra!! Har två egna & de har ett kort vadera (1dygn gamla) från mig online. Dom är 4 & 6 nu och fortf för unga för egen insta fb etc så varför ska jag posta dom då det inte är deras egna medvetna val?
  Har inte så stort problem med de som manglar bilder på sina barn dock, går alltid att avfölja. Men så har jag gjort iaf. När de är stora nog får de bestämma själva om de vill vara med.

  Svara

  Blir det någon skillnad på stängd jämfört med öppen profil?

  Svara

   Det måste det vara. Alla mobiler är kopplade till molnet i dag så alla bilder hamnar online på någon server. Var ska de gränsen för vad som räknas som online?

   Svara

  Så bra! Stackkars barn som inte förstår att hela doms liv och uppväxten är ute på sociala medier. Nu har Molly börjat skola, tänk på att alla i skolan kan läsa om hennes liv och se bilder på henne i alla vinklar. Det tror jag knappast är roligt för Molly. Och barn förstår inte alls vad sociala medier är så att söga men dom vill vara på bilder är bara bulls**t!!!

  Svara

   Deras liv*

   Svara

    om hon säger ”doms liv”, vilket vissa gör, så är det faktiskt helt ok att skriva det också. De och dem, det är en helt annan femma.

    Svara

     Nej det är inte, det är ju lika grammatiskt fel.

     Svara

     Att säga ”doms” är väl okej om man är fem år. Att som vuxen säga, eller än värre skriva det, är sanslöst obildat.

     Svara

  Skönt ungar är generellt sätt fula, fast det får man ju inte säga.

  Svara

   😂😂😂

   Svara

   De ser ut som en blandning mellan sköldpaddor och små gubbar haha.

   Svara

    Sköldpaddor är ju jättesöta!

    Svara

     Gubbar också!

     Svara

      Generellt sett, inte sätt.

      Svara

  Tänk på djuren. Hejdå.

  Svara

  Hur blir det för mig som är barn- och familjefotograf och hela marknadsföringen bygger på att jag får publicera bilder?

  Svara

   Blir spännande för dig att se.

   Svara

    Tack för bra svar. 🤩🙏🏻

    Svara

     Men herregud! Jobbar du som fotograf är det väl bara att sätta sig in i nya lagar som rör ditt arbete. Nu kommer det ju inte handla om något totalförbud utan det kommer röra foton i en kränkande kontext samt om barnet säger till föräldern att den inte vill vara med på bild. Förmodligen kommer det inte bli någon skillnad för dig i ditt ”arbete” så länge som du inte tar förnedringsfoton eller vägra plocka ner bilden om någon unge kommer och säger till

     Svara

      Då påverkas väl heller inte influensers som de ovan?

      Svara

   Det är kört.

   Svara

    Om detta stämmer – inga fler bilder någonstans någonsin på barn, då är det inte bara min karriär som är körd! 😁

    Svara

   Skaffa dig en ny karriär 🙂

   Svara

    Så trevlig attityd du har mot små egenföretagare som försöker hanka sig fram i en tuff bransch! 👌🏻

    Svara

     Hahah men Hulda
     Kasta inte bollen i luften om du inte orkar med smashen tillbaka

     Svara

      Är tanken verkligen att alla barnfotografer ska lägga ned sin verksamhet för man får inte visa upp bilder man tagit? Jag tror inte det stämmer. 😅

      Svara

       Okej så vad är din huvudsakliga frågeställning?

       Svara

        Hur det kommer gå. Nu när jag fått alla svar och tänkt till så inser jag att det här inlägget inte stämmer. Tack för hjälpen! 😅👍🏻

        Svara

         Strunta i dessa galningar som kommenterar, de är bara ute efter att jävlas lite.

         Svara

     Barns integritet är viktigare än ditt jobb. Ditt resonemang är skrämmande.

     Svara

      Hur är en vacker bild på en person bland ett fält av blommor integritetskränkande? 🤔

      Svara

       Att visas upp på ett företagskonto utan att man lämnat sitt medgivande kan vara integritetskränkande.

       Svara

       Jag tror att du missat hela poängen här. Det är helt irrelevant hur vackra bilderna är. Poängen är att barn per definition inte kan lämna sitt medgivande. Min spontana tanke är att din bransch ligger risigt till. Men ni kommer antagligen skita i det för det är kooooonst.

       Svara

     Jag var seriös, kan du inte fortsätta med det du gör för att gå med vinst så får du byta bana.

     Svara

      Men det kan inte stämma, inga fler bilder på barn någonstans – i filmer, på barnmat, blöjor, klädreklam, tidningar osv osv? Om det krävs medgivande, vem ska ens kunna ge medgivandet då om det gäller 1-åring om inte målsman fungerar längre?

      Svara

       Ja du inte vet jag, jag bara svarade att du får kolla på en ny karriär om du inte kan leva på ditt nuvarande yrke.

       Svara

       Du kan ju omöjligt vara fotograf om du inte vet vart du ska vända dig med dessa frågor

       Svara

       Men måste det vara bilder på barn i dessa forum? Det tror inte jag.

       Svara

   Du får ta bilder på vuxna som spelar barn och använda som exempelbilder.
   Eller rita av foton och sen skriva dit ”fast på riktigt med riktiga barn alltså” som kommentar. 😁

   Svara

    Tack så får jag göra! 🤩😅👍🏻

    Svara

     Du kan väl lägga upp bilder där barnets ansikte är blurrat. Tycker folk att bilderna du tar verkar fina (ljus/bakgrund/färger/innovativitet mm) så kommer dom kontakta dig och då har du förhoppningsvis någon slags ”portfolio” där du kan visa ditt arbete mer detaljerat. Ansiktsuttryck osv. Lagen kommer ju inte bara gälla dig utan alla barn/familjefotografer. Det finns nog sätt för dig (och alla andra) att kunna visa din talang på sociala medier utan att visa barns ansikten – OM det nu skulle bli förbjudet.

     Svara

   Klart att det är skillnad på bilder tagna av en professionell fotograf som har ett företag, du kommer få fortsätta marknadsföra med dina bilder. Se till att ha tillstånd av den som är på bilden bara pga gdpr.

   Svara

    Varför är det skillnad? Och hur får hon tillstånd?

    Svara

   Ja då får ni väl göra som folk gjorde innan internet fanns. Skylta i fönstret (antar jag att man får? ) och lägga upp andra bilder för att göra reklan

   Svara

  Jag tycker barn har rätt till sin integritet men tycker att ett totalförbud mot att publicera bilder på barn på internet är lite för enkelspårigt (tror knappast det tblri något sådant heller).

  Borde det vara förbjudet med blöjreklamer också då? Att barn är skådespelare i filmer? Tidningsannonser med bebisbilder? Men ska det ändå samtidig vara tillåtet att berätta privata saker om ens barns liv så länge det är i text- eller ljudformat?

  Och vad innebär ”på internet”? Om man har en stängd profil, vad är egentligen skillnaden mot att publicera en bild eller att skicka en bild privat till samma vänkapsskara?

  Själv skickar jag bilder till släkt och vänner på min dotter på messenger, men precis som folk som publicerar på Instagram så gör jag ju det för min egen skull och jag bör fundera på om det inkräktar på hennes integritet i varje enskilt fall. Vilket jag gör, och jag tycker inte det är några problem så länge hon inte är i en utsatt situation (t ex naken eller ledsen).

  Jag tycker helt enkelt att debatten behöver breddas. Föräldrar behöver fundera över ens barns integritet i alla beslut de tar, men jag tycker nog att avvägningen (precis som alla andra beslut man tar om ens barns liv) ska vara upp till varje enskild individ. En del ger glass till tvååringar, en del publicerar bilder på instagram, en del använder barnvakt regelbundet, en del dricker ett par öl på en fest där barnen är med. Jag kommer aldrig hålla med alla men vill inte att allt jag själv skulle undvika ska förbjudas.

  Däremot tycker jag absolut man kan diskutera om det ska vara förbjudet att dela information eller bilder på ett barn på ett sätt som inkräktar på barnets integritet, och att man då gör en sorts helhetsbedömning. Och också att det borde finnas reglerat att pengar som intjänas genom att visa upp en barn offentligt borde tillkomma barnet, precis som ett barn som är skådespelare i h tjänar pengar.

  Svara

   Word! Bra formulerat.

   Svara

  Tror dock inte att det kommer bli så

  Svara

  Jag tycker att det är bra.
  Varför ska någon annan ha rätten att publicera på någon annan, som dessutom inte kan säga ifrån eller vet vad det är. ”jag är förälder jag gör vad jag vill, det är mitt barn det är upp till mig”. Barnet är även sin egen individ så det borde inte vara upp till någon utom den enstaka individen.

  Svara

   Barn är egna individer och har inte möjlighet att säga ifrån eller greppa situationen. Men de gäller ju massor av beslut som man tar under ett föräldraskap. Föräldrar bestämmer allt möjligt över sina barn: vad de ska äta, var de ska bo, om de ska vaccineras eller inte, vilken skola de ska gå på, om de får göra ingrepp på sin egen kropp eller inte. Det är ofrånkomligt en del av konceptet med föräldraksap (alternativet vore väl att staten fattade fler av dessa beslut, men är det mindre integritetskränkande egentligen?). Alltså alla barn är ju i princip tvångsvårdade, fast av sina föräldrar.

   Svara

  Jättebra, jag hade inte velat vara ett litet barn idag med en mamma som använder sociala medier. Jag var så jävla söt så hade blivit uthäng direkt, bild varenda dag 😎

  Svara

   Skämt å sido, jag kommer aldrig lägga upp bilder på mina barn. En nyfödd bild sen räcker det, typ.

   Svara

  Lite vidare fundering: vem ska se till att ett eventuellt fotoförbud efterlevs, och vad blir konsekvensen? Det låter som en ny cykelhjälmslag. Inte barnkonventionen, utan bildförbud.

  Svara

   Ingen. Däremot kommer massa pretentiösa människor helt godtyckligt tänka och tycka och anmäla och ha sig… it Will be fun.

   Svara

  Är mamma-influencers och deras foton/videos den stora diskussionsfrågan när barnkonventionen blir lag i Sverige? …… Vad är det för fel på världen?

  Svara

  Kenza då? Har nästan lagt ut mer än Bella.

  Svara

   Nästan? 9 av 10 instastories är med hennes son liksom. Måste faktiskt säga att Bella har hållt en förhållandevis låg profil vad gäller sina barns exponering jämfört med Kenza…

   Svara

    Ja, och jag som trodde Kenza var den mest privata av alla bloggare. Inte ens hennes förlossning kunde hon hålla privat. Jag gillar inte Isabella men tycker hon sköter barndelen helt ok jämfört med andra influencers.

    Svara

     Nä, Kenza måste kämpa för att stay relevant. Det märks ju även på ivy revels siffror. Tror egentligen hennes plan var att fasa ut bloggen med tiden och bara hålla igång ivy revel. Hon har dock märkt att det inte går särskilt bra och måste då mjölka det hon kan, men såklart gör hon det med en ”fin” eftertanke = typ tänker på andra i samma situation, folk behöver lära sig och andra floskler som har noll verklighetsförankring men låter bra när man vill rättfärdiga att man tjänar pengar på att fläka ut sitt privatliv.

     Svara

      Exakt så. Och hade ivy revel varit blondinbellas bolag hade tio inlägg kommit upp om hur dåligt det går.

      Svara

       Men eller hur. Isabellas går ju faktiskt med vinst, några miljoner till och med. Visst i procent inte supermkt men kenzas Ivy revel går ju skitdåligt, minus sen start? Visst man kan välja att gå minus för att driva tillväxt blabla, men inte såhär länge, nu är det dags för svarta siffror för Ivy. Vilket inte händer.

       Svara

      Verkar som att den enda influencern som funkar utanför nätet är Bianca. Helt sjukt vilken power tjejen har utanför nätet, har varken sett det hos Kenza eller blondinbella.

      Svara

       Är det på grund av att hon gör TV också kanske?

       Svara

     Håller med dig till fullo! Tyvärr är det ju så att money talks och Kenza tillhörde ju uppenbarligen den kategorin som är beredd att sälja ut sitt privatliv för pengar. Tråkigt men hennes val.

     Svara

      Sorgligt att folk inte kan bli kända för annat än att fläka ut sitt liv. Riktiga kändisar gör allt för att folk inte ska veta något om dem medan dessa influencers gör allt för att så många som möjligt ska veta allt om dem. Inte konstigt att folk aldrig kan se de som ”riktiga” kändisar, eller att de har riktiga jobb. Kenza inkluderat.

      Svara

    Finns det ens en enda bild på Isabellas barns ansikten? Seriöst? Tål inte henne men tycker att hon skött det väl.

    Svara

     Jag är ganska säker på att det inte finns bilder på barnen (som gör att man skulle kunna identifiera dem).

     Det har hänt att man sett barnens profil på Bellas instastory. Jag minns också att Gillis filmades framifrån på Almedalen när han var typ två år.

     Svara

  Ja, det tog flera år för barnkonventionen att bli lag…så det som beskrivs ligger nog enormt långt fram i tiden, det finns inget i just barnkonventionen som säger att föräldrar inte får lägga ut bilder på sina barn!

  Svara

  Så himla glad att jag växte upp tidigt 90-tal! Jag lovar, hade min mamma haft tillgång till Facebook osv. då hade hon delat med sig för hela sin bekantskapskrets när jag haft diarré, magsjuka osv.

  Svara

   Jag är tredje barnet och sladdis, så jag önskar min mamma hade engagerat sig i ta fler bilder på mig – och gärna lagt upp dem på Facebook eller Instagram också. Det hade jag uppskattat mycket.

   Svara

    På vilket sätt då hade det uppskattats?

    Svara

     Undrar jag med..fotoalbum går ju också bra att kolla i …

     Svara

  Jag läste ett blogginlägg en gång där en mamma beskrev att hennes tonårstjej precis fått sin mens och tyckte det var så ”skämmigt” att handla bindor. Hade fan sagt upp kontakten med min mamma om hon gjort så.

  Svara

   På tal om integritet och barn, inte bilder alltså 🙂

   Svara

    En granne till mig berättade det för halva grannskapet ”i förtroende”när hennes tolvåring fick mens. Snacket gick och till slut fick hon höra det från sina egna klasskamrater vilket såklart var jättejobbigt. Kasst föräldraskap, innan internet.

    Svara

     Alltså fyfan!

     Svara

     Vilken idiot till människa. Hur ska man som barn nånsin våga anförtro sig till sin förälder om denne fläker ut något så privat?

     Svara

      De flesta med livmoder får mens. Det borde inte vara vidare privat.

      Svara

  Skönt att slippa se 700 bilder på ungar varje dag.

  Jag är gravid och kommer inte att lägga ut bilder.
  En bekant frågade ”när ska ni gå ut med det offentligt på Facebook och Instagram?” Som att det var en helt normal fråga (och det kanske det är idag?!)
  Öhhhh… aldrig!!!
  Sjukt att man ”måste” det i dagens nätvärld.

  Svara

   Haha ja! Små barn är mest söta i sina släktingars ögon medan de liknar potatisar för resten av oss.

   Svara

   Du måste ingenting, försök att inte vara en självgod tönt istället kanske.

   Svara

    Wow!

    Svara

    Who hurt you?

    Svara

   Va? Vilken sjuk fråga att ställa. Tror nog de flesta normala människor hade blivit lika förvånade som dig över den frågan. Tror och hoppas såna människor är i minoritet.

   Svara

   Japp det som inte finns på Facebook och instagram finns inte på riktigt 🤣 vi har valt att inte lägga upp något på våra barn och det får ingen annan heller göra…vissa accepterade det och vissa blev sura (alltså vuxna människor som inte växt upp med Facebook osv blev sura 🤣 ) jag har inte Facebook eller instagram längre. Tar bilder nästan varje dag på barnen och framkallar och bombar hela lägenheten med bilder 😍 skickar till familj/släkt på posten då och då alltid kul att få något annat än räkningar och faktiskt få fysiska kort!

   Svara

  Haha nu har du lagt till Kenza minsann.

  Svara

   😂😂😂 hon borde stå först på listan. Förresten hej Kenza! Vi vet att du läser här inne.

   Svara

    Någon håller ihärdiga konversationer med sig själv. Det gäller att kunna styrka sitt eget förakt, eller hur? Skaffa dig en trevlig tillvaro så slipper du sitta på nätet och spy ut din skit.

    Svara

  Superbra ju, goda nyheter.

  Läste någon intervju med Lance om hur oroligt psykiskt dåligt han mådde under Lets Dance, att mamma Maggan lurat honom in i det. Läs tvingat.
  Precis så uppfattar jag henne i dagsläget, gränslös och att barnens mående står sekundärt med hon får några fler minuter i rampljuset.
  Usch blev verkligen beklämd av detta, hur totalt överkörd han lät, som att det var normalt…

  Svara

   Alla kändisföräldrars dröm verkar vara att exploatera sina barn och göra dem kända också. Detta gäller alla slags nivåer på kändisskapet.

   Titta bara på Martin Melin, Läckberg, Bingo och Katrin med flera. Bingo jobbar hårt på att försöka hjälpa Nova att bli kändis. Ungarna ska visas upp och förhoppningsvis slussas in i kändisvärlden av bara farten.

   Svara

    Anitha Clemens och Calle schulmans ska stå högt på listan. Förekommer dagligen mkt kränkande bilder och stories. Det blir bra med en mer stringent hållning. Tjäna inte pengar på era barn…

    Svara

   Äh skitsnack! han har en egen Tv -serie, han ska vara artist etc! Han vill bli kändis helt enkel men tror bara han inte var van att jobba hårt!

   Svara

   Alltså ja det är så problematiskt. Även om man frågar barn på 15-16 år om de vill ha sina bilder uppe har de ju inget utvecklat konsekvenstänk, vilket gör att de kan ångra sig senare. Tycker bara folk ska sluta lägga upp bilder på sina barn tills ungarna är 18 och helst äldre och kan bestämma själva. Sen vill jag nästan inte veta hur internet kommer att se ut om 10-20 år.

   Svara

    Hamnade fel

    Svara

    Män har utvecklat konsekvenstänk vid 26 års ålder. Blir länge föräldrar till pojkar behöver vänta på att deras söner kan ta vettiga beslut.

    Svara

  Ni som är för ett totalförbud, bojkottar ni alla filmer med barnskådespelare i också? Vad är egentligen skillnaden? Generellt sätt mer exponerande att vara med i Julkalendern än att ens mamma lägger upp en bild till sina 57 följare.

  Svara

   Det är ju inte i deras privata miljö!

   Svara

    Måste ju inte nödvändigtvis ett foto en mamma publicerar vara heller? Isf borde det snarare vara ett förbud mot att publicera bilder som är integritetskränkande/ privata. Ett förbud mot bilder på barn skulle ju inte vara ju gälla just bilder i hemmiljö utan alla typer av bilder. Skevt. Skulle hellre se att man förbjöd att tjäna pengar på att exponera barn.

    Svara

  Forni och Kenza är ju de som just nu matar ut bebisbilder på löpande band – det är ju klart en vanesak men gud va obekvämt att veta att bilder på ens bebis cirkulerar på internet för så otroligt många människors tillgänglighet

  Svara

   Ja, verkligen, och att de bilderna alltid kommer finnas där. Usch vad obehagligt.

   Svara

  90 % av Bingo & Katrins content kommer ju försvinna då (Y)

  Svara

  Denice Moberg och Alexandra Bring lägger ju också ut hur mycket som helst på sina barn, iaf på instagram!

  Svara

   Tänkte också på just Alexandra Bring. Hon lägger ju upp så sinnessjukt mycket bilder och info om sin dotter, men inget på sin sambo eftersom han inte vill exponeras offentligt på det viset. Borde inte sambons syn på exponeringen ha gett henne en tankeställare? Typ fått henne att åtminstone reflektera över att det kanske är en beslut varje människa borde få fatta själv? Ett beslut ett litet barn inte har kognitiva förmågor att fatta än och därför borde skonas från tills hen är gammal nog.

   Svara

   Precis! Borde han inte vilja håll L borta från Alexandras medier också då?

   Svara

    Lägger ingen ”skuld” på honom, så ta det inte så. Menar mest att eftersom han aldrig vill synas, så undrar jag bara om hur han ser på att Alexandra nästan aldrig visar något annat än L nu för tiden. Om han verkligen är okej med det..

    Svara

  Jättebra för barnen när deras föräldrar inte har vett nog att själva förstå bättre.

  Svara

  Ta Ilmrud t ex där nästan alla bilder är på barnen (där alla barnen kommer rusande när pappa slutat arbeta för att berätta om sin dag, varje dag!)

  Svara

  Bästa på länge!

  Svara

  Hur resonerar ni mammor kring era bilder med tanke på vilka vidriga pedofiler det finns ute på internet? Jag tänker att det är svårt att undvika, man kan ju inte anpassa sitt bildflöde med det i bakhuvudet eller kan man? Hur fan skyddar man sig från äckliga kräk?Instakonton med massa barnbilder ur olika vinklar och miljöer är ju paradiset för pedofiler.

  Svara

   De flesta lägger väl ingenting bilder på barn i situationer som hetsar pedofiler?
   Om min unge (jag lägger iofs inte ut bilder på mina barn) sitter fullt påklädd och petar i korvstroganoff – gissningsvis bryr sig inte en pedofil om den bilden? Eller gör dom det?

   Svara

    Jo, tyvärr.

    Svara

     Om man nu pedofil går igång på att se en unge sitta och käka korvstroganoff kan pedofilen bara trava iväg till IKEA och hänga i matsalen och sitta och kika på alla skrikande ungar. Vad ska vi göra, låsa in barnen så inte någon sitter och fantiserar om dem?

     Jag skulle ALDRIG anpassa mitt liv efter pedofilerna på det sättet. De kan tänka vad de vill i sina huvuden och jag tycker verkligen det är en skitdålig idé att lägga tankekraft på att försöka anpassa oss efter det. Det kommer aldrig att gå att skydda sig ifrån, det enda som händer är att man mår dåligt själv.

     Svara

   Det är lätt, låt bli att lägga ut bilder på dina barn helt enkelt.

   Svara

  Lägger ytterst sällan upp bilder på barnen, och verkligen inte med typ en text som lyder ”mina allt, största kärleken i livet, jag visste inte vad kärlek var innan du var här” osv, som många av mina vänner gör, och det är mest pga att jag har ofrivilligt barnlösa i min närhet o vill lixom inte smeta in det i deras ansikten.

  Svara

  Herregud hur kan du missa Yoga Girl i listan. Hon är ju gränslös och visar ALLT! Har alltid undear hur det kommer påverka hennes relation till sitt barn? Hur mycket hon använder sitt barn till att marknadsföra sig själv och sitt varumärke, ex boken med henne och dottern. Uppenbart i syfte att sälja sin bok.

  Svara

   Hon är nog fan värst. 85% av hennes flöde är Luna och resten är något annat (och då inte bara yoga). Och hon har ju minst 20 bilder/filmer i hennes händelser varje dag som handlar om ungen. Inte mig emot egentligen då Luna är dösöt, men någon yoga är det då rakt inte längre.

   Svara

   Äsch vilken bitter och inskränkt kommentar. ”Gränslös”? Knappast. Hon är ärlig. ”Gränslös” är något helt annat. Hon är en hårt arbetande mamma med kärlek till sitt barn.

   Svara

  Calle Schulman och Anitha Clemence!

  Svara

   Ja, Calle S förtjänar en egen kategori i att exponera sina barn på smaklöst sätt. Tycker att Anitha har bättrat sig något, men deras interna tävling om vem som är lyckligast drabbar ju bara deras ungar. Håll lite privat, får ont i magen när jag ser hur de offentligt fläker ut ungarna.

   Svara

  Det var banne mig på tiden

  Svara

  Varför ett helt inlägg med spekulationer om vad som ev kan hända utan att ens hänvisa till en källa?

  Svara

   För att alla känner till barnkonventionen?

   Svara

    Läs barnkonventionen art. 16

    Svara

     Barn har rätt till ett privatliv.
     Menar ni att man inte har ett privatliv alls om man lägger upp foto på nätet? Jag använder Instagram som vilken Svensson som helst och det är befängt att anse att jag inte har något privatliv! Som många andra skrivit så handlar det om att inte kabla ut exakt allt vad barnen gjort och sagt och inte heller lägga ut hundratalet bilder per dag. Men ett privatliv kan absolut ett barn ha trots att oskyldiga bilder på tex Instagram läggs upp.

     Svara

  Jag tycker det är bra , att använda sina barn som reklampelare för att tjäna pengar är smaklöst. Men också en tanke för framtiden som våran generation har sluppit , hur känns det att hela ens barndom finns tillgänglig för hela världen att se , och kanske till och med (tyvärr) kan användas som mobbning i skolan när bilderna alltid finns kvar online och finns en sökning bort. Våran barndom finns i ett fotoalbum hemma hos föräldrarna att kolla på, känns rätt skönt.

  Svara

  Den gränslösaste och vidrigaste vad gäller överexponering av barn på sociala medier ändå är Dasha. Hands down. Är typ ärrad av hur hon uttalade sig efter hon fått kritik över att ha lagt upp en bildserie på sonens nakna rumpa/pung insmorda i extremt mycket bajs i olika vinklar.
  När folk påpekade att det där kanske är en bild man inte gärna hittar av sig själv på internet och frågade henne om hon skulle vilja se en bild på sitt egna nakna underliv när hon bajsat ned sig uppe på nätet (för tiotusentals följare…) svarade hon bara ”jag är hans förmyndare så jag bestämmer detta tills han blir 18”.
  WTF.
  Där kan vi verkligen prata om någon som ser sitt barn som en accessoar, eller som ett side kick till sitt egna liv. Total avsaknad av respekt för att det är en annan människa med rättigheter och integritet som man satt till världen.
  .

  Svara

   Hade hon gjort så när barnkonventionen var lag så hade hon förhoppningsvi blivit dömd.

   ”Artikel 16: Rätt till privat- och familjeliv

   1. Inget barn får utsättas för godtyckliga eller olagliga ingripanden i sitt privat- och familjeliv, sitt hem eller sin korrespondens och inte heller för olagliga angrepp på sin heder och sitt anseende.

   2. Barnet har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp.”

   Svara

   Dasha kämpar med näbbar och klor för att lyckas i mammablogg-världen. Antar att hon trodde att A skulle vara hennes ticket to success, och att hon skulle lyckas göra en ”Margaux”, men sanningen är den att hon fortfarande är så tråkig att klockorna stannar och att hennes YT-videor är otroligt kassa.
   Som den senaste, sjunga snuskiga visor…? Come on…

   Svara

   Eller hur! Reagerade också när hon uttalade sig så.

   Svara

  Hur kan alla missa Gabriella joss? Hennes blogg slog väl till och med igenom när hon blev gravid?

  Svara

   Tycker dock Joss gör det på ett snyggare sätt än många andra. Hennes inlägg handlar mer om kärleken till barnen, än att lägga fokus på vad barnet gjort eller sagt. Tycker inte det känns utelämnande på samma sätt, och i jämförelse med t.ex. Margaux (som filmar när sonen gråter sig själv till sömns och såna saker) är det milsvida skillnad.

   Det handlar mycket om HUR man gör det, inte bara att det finns bilder/filmer.
   Vissa lever på att barnet ska vara en slags cirkusapa för följare, medan andra faktiskt mer vill belysa själva föräldraskapets ups and downs och sina egna känslor.

   Svara

  Tycker vissa här är lite väl hårda mot Kenza.. Ungen är helt nykläckt och hon är lycklig och stolt över kampen dit.
  Kan tänka mig att hon kommer minska på bilder när barnet blir äldre, så gör många (även icke-kändisar idag) – när barnet blir mer en egen person.

  Svara

   Det är väl så hon har sagt att hon ska göra tror jag, vilket är bra. Men det går ju fortfarande inte att argumentera emot att hon lägger upp väldigt mycket bilder på N.

   Svara

  Hur kommer det gå för Claudia Concha som exploaterar sina stackars döttrar hela tiden?

  Svara

  Hanna Graaf får nog lägga ner bloggen, hon har bara tjejerna i varenda inlägg. Hon kan lägga ut på dansaren hon nuppat med då hänger vi kvar.😂

  Svara

  Precis! Borde han inte vilja håll L borta från Alexandras medier också då?

  Svara

  Kenza ”jag bryr mig så mycket om min och min familjs integritet” Zouiten. Lägger ut EN bild på sin mamma, pappa, flertal kompisar och aldrig mer. Också Kenza: lägger ut 3000 bilder på sin son. Pengarna är väl viktiga nu när Ivyrevel går dåligt.

  Svara

   Precis! Hon exploaterar sin som till max och kommer göra det länge då hon är ambassadör för babyshop.. wtf liksom..

   Svara

  Vårt rättsväsende har knappt tid för våldtäkter och mord så att detta kommer att implementeras på riktigt är jag enormt tveksam till.

  Om människor slutar ge dessa mammor som säljer sina barn för cash uppmärksamheten försvinner fenomenet helt. Vad privatpersoner lägger ut på sin låsta sociala medie kommer aldrig engagera någon på högre instans.

  Svara

  Systrarna Lagergren kommer få det knepigt

  Svara

  ”Använda sina barn hur man vill” – de använder väl inte sin barn. Deras värld kretsar runt de så då är det väl naturligt och inkludera dem i allt ink deras jobb

  Svara

  Äntligen….inte en minut för sent…lider ofta med de barn och unga som blir exploaterade pga sina bekräftelsehungrande föräldrar.

  Svara

  Tror knappast att Blondinbella kommer att drabbas av detta. Hon kan ju inte räknas som en mammabloggare.

  Svara

  och för att inte tala om Helen Torsgården

  Svara

  Det är så bra. Jag är själv mamma till två barn och bloggar, fast fokuserar med på livsstil än mamma bloggandet. Det är inte så ofta jag publicerar bilder på barnen och känner att det absolut inte gör nått om jag aldrig skulle få göra det i framtiden.

  Att sätta upp en lag som faktiskt på riktigt skyddar våra barn, så deras bilder inte hamnar i helt fel händer ÄR INTE FEL!
  Tummen upp..

  Och alla dessa mamma-bloggare får väl helt enkelt börja bjuda mer på sig själva än att använda barnen som inkomstkälla.

  Svara

  Jag tycker lagen är FANTASTISK! Äntligen så får spädbarn och barn i olika åldrar lite integritet. Allt kan sparas i all oändlighet. Vi som är vuxna idag behöver inte tänka på detta men jag tror inte Nikola, Kenzas son kommer tycka det är så kul att om bara 7-10år kunna ha klasskompisar som på riktigt kan SR när hand morsa födde honom och precis allt som hände den första tiden i hand liv.

  Svara

  Bingo och Katrin? Bingo är helt extrem.
  Calle Schulman någon? 😂

  Svara

  Hade ju varit bra om du förklarat vad just den punkten står i barnkonvationen. Det är många punkter och inte lätt förstått. Så vad står det exakt att man inte får ta bilder på sina barn?

  Svara

  Bra det kommer en lag. Tycker synd om dessa barn vars hela liv är offentligt. Pengar är tydligen viktigare för dessa mammor än barnens integritet vare sig det är i ord eller bild.

  Svara

  Det är viktigt att förstå att era barn har mänskliga rättigheter och föräldrar äger inte dem som sin egendom. Ha lite mer respekt för era barn tack!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.