Det där med att ”skriva” musik

Annica Englund släppte i dagarna ”sin” nya låt – ”You got me sayin'” som hon menar att hon och Will Philips skrivit.
Problemet är att hennes låt inte är något annat än en remix på sin höjd av en redan insjungen slinga.
Hon har på sin höjd gjort en remix eller ett arrangemang.
Hon har med största sannolikhet inte brutit mot upphovsrättslagstiftningen då det finns royaltyfree musik, fritt för alla som önskar att använda, men att då kalla sig låtskrivare? Nix.
I stora drag fungerar musikalisk upphovsrätt så här. Du kan skydda text och musik men du kan inte skydda en ackordföljd exempelvis.
I vissa fall kan en slinga bli skyddad, men bara om den är så pass ovanlig att den utgör en lättidentifierad del av låten – exemplevis basgången till ”Ice Ice Baby” (eller originalet ”Under Pressure” – tack)
Den är skyddad men vanlig bakgrundsmusik är det inte. Inom popmusik är det vanligt att använda samma 4 ackord – lyssna på den här samlingen av dem och ponera om någon skulle komma och påstå att de har rättigheterna till dem. 😉

Så en låt består av text och musik, och i den här fallet har Annica inte skrivit något av det så på sin höjd har hon arrangerat eller remixat en redan existerande topline (sång).
Hon kan även säga att hon producerat låten, men låtskrivare – det är hon inte.

Ta Levels av Avicii som ett exempel. Den innehåller en sampling av ”Something’s Got a Hold on Me” med Etta James, skriven av Leroy Kirkland, Pearl Woods och James.
Den låten är inte fri att använda utan där krävdes det tillstånd från låtskrivare och/eller förlag.
I Sverige får du göra, spela in och ge ut en cover på en redan utgiven låt utan söka tillstånd, men inga rättigheter tillfaller dig.
Gör du däremot en remix, bearbetning eller översättning så behöver du få tillstånd från rättighetshavarna och DE avgör om du ska få stå med på låten och ifall du ska få en liten del av kakan, några få procent eller så, men det är ingenting du kan räkna med.

Hur kan jag vara så säker på min sak?
Jag jobbade med musikalisk upphovsrätt i drygt sex år innan jag satsade heltid på bloggen.

Här hittar du en annan låt som även den använt samma topline.
Det är alltså inte brott mot upphovsrättslagen om slingan är royalty free, men att använda den gör dig inte till låtskrivare.

 

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Varför slutade du jobba med musikalisk upphovsrätt? Fick du sparken?

  Svara

   🙄

   Svara

   Skärp dig omedelbart med din elakhet.Nu.

   Svara

    Vad var elakt? Kanske en genuin undran, en fråga. Är du känslig för elakheter så kanske du direkt ska lämna denna blogg, du kanske är ny här. Om du tyckte det där var elakt… kanske det stämde då så att du därför såg det som elakt.

    Svara

     Det första du frågade var om hon blev sparkad. Det finns flera anledningar till att man väljer att avsluta ett arbete. Det stod dessutom i inlägget varför hon slutade. Varför anta så snabbt om sparken? Drygt

     Svara

   Anledningen står ju i samma mening enfaldiga människa.

   Svara

   Nä, jag sa upp mig för att satsa på bloggen och blev erbjuden en konsulttjänst istället som jag också tackade nej till.
   Surt va? 😉

   Svara

    Oj det är modigt och våghalsigt att säga upp sig för att istället blogga om bloggar. Du brann mer för bloggare än för musiken? Har läst och hört att du satt och bloggade på arbetstid och därför fick sluta men det kanske inte stämmer då, kanske bara är ett rykte 😉

    Svara

     Att du gör ditt bästa för att prata illa om någon som går igenom en tung period säger mycket om dig. Rekommenderar att du försöker finna positiva saker att göra en lördagskväll istället för att sprida elaka rykten.

     Svara

     Jag tvivlar på att jag blivit erbjuden en ny tjänst om jag bloggat på arbetstid, tror du inte?

     Svara

  Fast melodin i Ice Ice Baby är ju samplad från Under Pressure med Queen & David Bowie…

  Svara

   Tänkte just på det, blir alltid lite ledsen när folk i första hand gör kopplingen till ”Ice Ice Baby” och inte Queen 😭

   Svara

   PRECIS! Och han åkte dit för det också.

   Svara

  Men shit! Både sången och själva musiken är ju superlika!! Pinsamt.

  Svara

  Annica är en fantastisk musikbegåvning, hon har en musikalisk särbegåvning av sällan skådat slag. Hon har i hela sitt liv sysslat mycket med musik, hon har levt för musik. Hon har jobbat stenhårt med dessa låtar, om man jobbar lika hårt som Annica så kan man bli stor och få spela på stora festivaler. Hard work pays off. Oj så hårt hon jobbat, otaliga nätter har hon jobbat med dessa låtar, hon har lagt så mycket tid så hon har knappt hunnit träna och göra hauls. Att hon lärt känna personer inom branschen och har många IG-följare har inget med saken att göra nej nej det är bullshit, det handlar om begåvning och HÅRT jobb.

  Svara

   Ironi är verkligen underbart…

   Svara

   Jaha, det låter initierat att du inte ens kan räkna de ”otaliga nätterna” som hon arbetat hårt med hjärta & smärta att hon inte hunnit med stjärta.

   Svara

    Dom var bra KSMB.

    Svara

     Haha undra hur många födda efter 1980 som vet vilka KSMB var/är 🤔
     /född 93

     Svara

      En slemmig torsk i en brödrost!

      Svara

   Ha ha 👍🏼😂

   Svara

   Hahahahah. Annica lärde sig producera på 2 veckor från att tidigare hållt på med ”skönhet”. Musik mina vänner är ingenting man en vacker dag vaknar upp och bara gör. Det är konst vilket bara få människor har.

   Hon skriver inte, hon producerar inte. Hon är en produkt som frontar någon skitmusik för hon har lite följare, man behöver inte vara stjärnforskare för det. Och att hon spelar på festivaler har bara med kontakter och göra.

   Svara

    Word! Exakt min tanke … den där ”Samin” på Sweagents som hon råkade träffa en utekväll … han har nog ett stort finger med i spelet. Såg en möjlighet att testa en influencer … som dessutom lockar folk för att hon är snygg och kan vicka på höfterna lite. Det är så skrattretande! 😀

    Svara

  Tror du missade att nämna att man inte kan kalla sig låtskrivare.

  Svara

  Kan du skriva om att Kenza lagt ner podden?

  Svara

   Jag kan göra det åt CamCam. Kenza har lagt ner sin podd. Så. Klart.

   Svara

   varför? alla vet ju redan det 😛

   Svara

    Vad är grejen med att hoppa på alla som kommer med tips till inlägg helt plötsligt? 90% av inläggen på bloggen är tips från mail och kommentarer. Fan skärp er.

    Svara

     Förstår inte heller?

     Svara

   Ja det skulle jag gärna läsa någon sammanfattning om det finns, hade de så dåligt ned lyssnare? Kan man se statistik någonstans? Någon skrev att de sagt i podden att de var osams dessutom?
   Och att Kenza nu plåtats för mama.

   Och hoppas på inlägg om Rebeccas bröllop.

   Svara

   Det vet väl alla redan, vad ska man skriva om det? Podden nedlagd,,,,

   Svara

    Kenza ville antagligen bara podda medan hon var gravid och när barnet är ute har hon inte tid eller intresse. Ganska uppenbart att hon bestämmer då podden mystiskt läggs ned så fort HON fött sitt barn, medan Dani födde en månad efter de börjat och snällt fick fortsätta ta sig till poddstudion i flera månader efter att hon var nyförlöst, med en liten bebis i famnen… Allt för att Kenza skulle få sitta och babbla om sin egen graviditet.

    Svara

     Exakt! Tog mig igenom halva avsnittet idag, och sen klara jag inte av mer.. Var en jäkla pina kan jag säga. Hon är SÅ jäkla bitter på Dani hela tiden att det är inte klokt. Svarade ingenting på det Dani berätta, och gav inga följdfrågor och bara sa kallt ”mm” som svar till allt, och lät allmänt uttråkad och halv irriterad på allt med Dani. Plus att direkt Dani berätta nåt om Vienna så avbröt kenza henne och skulle promt prata om Niko.. Så jäkla störande! Fattar inte hur man beter sig sådär egocentriskt, jag jag och jag.

     När Dani sa att hon borde haft Vienna med på dethär sista avsnittet också, eftersom kenza hade sin bebis skrikande där hela tiden så halv skrek kenza till svar ”NEEEEJ, då skulle det varit kaos”
     Seriöst? Det var mer kaos att lyssna på hennes bebis språk var och varannan mening till Niko.

     Nej, jag är glad att dom slutar. Hoppas Dani hittar en podd partner som bryr sig om henne och hennes liv genuint! Älskar att lyssna på henne. Är ändå glad att dom gjorde detta för dethär öppna mina ögon totalt om kenza! 🙏🏻

     Svara

   Ja, hon har lagt ned sin mammapodd. Vad finns det att diskutera (som inte redan har tagits upp under flera inlägg)?

   Svara

   Sluta tjata på en blogg som du läser gratis, sluta klaga på denna fantastiska blogg och på bloggdrottningen Camilla, hon är det bästa och största som hänt internet och hennes ord är våran lag – allt hon säger, skriver, tycker, tror och tänker det tror och tycker vi också. Hylla henne istället för att klaga och tjata!
   Skriv ner det själv på en lapp och lägg under kudden så kanske du en dag hittar den där och kan läsa att Kenza lagt ner sin podd.

   Svara

    Hoppas du skämtar.

    Svara

     Personen skämtar såklart, Fast man kan aldrig vara säker nuförtiden.
     Kolla på Linne Claessons Instagram, idel hyllningar och dom har lyft upp henne som någon sorts queen.
     Ser inte en enda kommentar om hennes frekventa lögner, hon kanske bara raderar dom extremt snabbt?

     Svara

      ”Älva, gudinna, skogsrå, brud!”

      Svara

      Vad handlar lögnerna om

      Svara

     Nej inget som helst skämt! Skämtar du eller har du tre ärtor som hjärnceller?

     Svara

    Krenkt 😅

    Svara

    Men sluta med ”vi läser den här bloggen gratis”
    Nej. Gratis hade varit om bloggen hade varit utan annonser och reklam. Den här bloggen är fullproppad med reklam. Det är inte att läsa gratis.

    Svara

   Vad heter din egna fantastiska braiga blogg sa du?

   Svara

  Är jättedålig på bedöma musik så låter bli. Däremot är jag glad över Annicas privatliv, vilket lyft. Som hon hånats av Marcelo kan hon nu visa att vingarna bär, till Canada och kärleken.

  Svara

   Annica var ju inte direkt någon ängel själv. Hon hade kille när hon gick in i huset och blev tillsammans med Marcelo.

   Svara

   Är det ett lyft att bli kär i en rik kille och flytta till honom? För du kan ju omäjligt veta något om hans person utöver just det.

   Svara

    Annica har väl sagt att hennes största mål i livet är att bli en Hollywood-fru, dvs hitta en stenrik snubbe och leva lyxliv.

    Svara

  OT:
  Men är sjukt intresserad över om Melina (Bianca är bridesmaid)
  kommer att le på en enda bild ifrån hennes bröllop som pågår just nu :)) hon ler fasen inte på en enda bild på hela hennes Instagram

  Svara

   modd

   Svara

   Hon kanske inte gillar sitt leende? Visste inte vem denna Melina var tills Michaela dokumenterade hennes bröllop på instagram. Men om du tittar på Michaelas (mjhamilton) instastory hittar du en bild på en leende Melina.

   Svara

    Oh, ville också säga att Benjamin inte kan sjunga. Tack för mig!

    Svara

     Nej det kan han verkligen inte. Han är duktig på att showa, verkar helt okej på piano men sångröst har han inte. Bianca sjunger tio gånger bättre

     Svara

     Han lässspar när han sjunger och sjunger med bebisröst 😂

     Svara

    Jag såg nu! Tackar för tipset!
    Tyckte hennes leende var jättefint så förstår inte varför hon inte använder det på några av hennes bilder, men men hon kanske har komplex över det helt enkelt!

    Svara

  Vilken märklig OT. Bianca brukar inte heller le särskilt ofta på sina instabilder, det är tydligen trendigt och coolt att vara allvarlig med halvöppen mun nuförtiden. Jag reagerade mer på att tärnorna bar vita klänningar, både på Melinas och Rebecca Stellas bröllop, det är ovanligt. Är det något nytt, en ny trend eller en influencergrej kanske?

  Svara

   Du vet att det är 2019 nu. Saker ändras.

   Svara

    NÄÄÄE??

    Svara

     Jo.

     Svara

    Just nu september 2019 så ändras det som varit regel på bröllop i många år???

    Svara

   Eller för att man helt enkelt kanske inte är bekväm med att le framför kameran?
   Ganska vanligt och inte någon trend.

   Svara

   Jag hade med vita klänningar på brudtänorna när jag gift mig för 5 år sedan. Jag gillade helt enkelt kompositionen av att inte blanda in en massa mer färg. De hade ett lila sidenband i midjan, de va färgen…. Rekommenderas 😉

   Svara

  Konstigaste med Melinas bröllop är väl hur frekvent Pernilla uppdaterar. Hinner hon uppleva allt i realtid? 😂

  Svara

  Inga rena kläder och tvättmedlet är slut.

  Svara

   Ättika

   Svara

  [Borttagen kommentar]

  Svara

  Blir fan besviken på Annica. Tyckte det var kul med en kvinnlig svensk dj men alltså ta en slinga utan copywright och göra en låt som är en uppenbar cover och kalla den sin och sedan hävda (på sin blogg) att det är vanligt i musikbranschen, öh näpp det är det inte. Det enda nya hon tillfört mot Pascal är ju ett annat intro. Plus att hon glömde stickan med musiken på Summerburst i Göteborg, hon är tyvärr oproffsig. Hade en person som inte varit en namn i bloggvärlden eller influencer då betett sig sådär hade musikkarriären varit över.

  Svara

   Du sa det 👏🏻

   Svara

  Jag tycker det är ganska fel att kasta skit på bara Annica när dom faktiskt är två som står för den här låten. Det är Annica och Will Philips om ni har missat det. För övrigt så tycker iaf jag att låten är bra.

  Svara

  Finns ytterligare en låt som jag nog kan skymta i Annicas låt!

  Armin van Buuren ft. Angel Taylor – Make it right

  Snyggt jobbat 😅😅😅

  Svara

  Vafan handlar det här om egentligen? Det är ju som att dra några penseldrag på en redan färdig tavla som någon annan målat och sen kalla den för sin. Riktigt låtskriveri är ett hantverk som utförs bäst på riktiga instrument som man kan hantera.

  Svara

  Det är givetvis 100% omöjligt att gå från ingenting till att släppa sånt hon gör. Hon lägger aldrig upp nånting om hur hon proddar, hon har för helvete inte ens ett par studiomonitorer. Annica är definitionen av fake it til’ you make it. Ett hån med alla som faktiskt kan göra musik och kämpas som DJ’s att hon får spela på Lolla och Summerburst.

  Det hon gör är att hon tankar hem färdiga packs med musik ifrån Splice.com eller liknande, samma sak med topline, sen bygger hon med pussel och kallar sig själv producent och låtskrivare. Har nån sett henne prodda en sångerska, i en cowrite med någon osv osv? Nej.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.