Nellie Berntsson och hundvalparna

Jag kan inte lova att det kommer komma morgon och kvällsinlägg hela tiden än, men ibland finns det massor att skriva om och samtidigt massor med ork och lust och då kan det hända plötsligt. 🙂

Dessa tre är så bedårande. Ska bli så kul att få se deras personlighet framöver. Så svårt att välja . Men får vänta lite tills man får se vilka individer de är! //Nellie Berntsson

Nellie Berntsson visar upp tre små hundvalpar på sin blogg, valpar som är så pass små att ögonen inte öppnats än vilket oftast sker när de är runt två veckor gamla. (Enligt SKK)
Ni är många som kommenterat detta hos mig, och även att era kommentarer till inlägget inte godkänts av Nellie.

Jag är varken hunduppfödare eller hundvalpsexpert så kanske är det så som en uppfödare skriver i en kommentar – att nya rön menar att neurologisk stimulans är bra redan från och med 7 dagar?
Jag har sökt på just Svenska Kennelklubbens hemsida efter information som kan bringa klarhet i vad som faktiskt är deras rekommendation och det här är vad jag hittat:

Din roll de första veckorna
Summa summarum har valpkullen de första veckorna egentligen bara behov av sin mamma och en dräglig miljö i omgivningen. Den mänskliga flocken, familjen, är inget valparna frågar efter.
Tvärtom ska tiken och valparna få vara i fred, förutom när det gäller de människor tiken känner allra bäst. Bjud inte in vänner och bekanta, och nyfikna valpköpare får definitivt vänta. Att värna om att din tik har lugn och ro är ett ansvar du har som uppfödare.
[…]

Förutom när du städar valplådan och väger valparna, låt bli att lyfta eller bära runt på dem de första veckorna. De ska ligga i valplådan hos sin mamma. Men smeka dem mjukt och försiktigt, det får du göra. Forskarna tror till och med att det kan vara gynn­samt för valparnas utveckling. De första fjorton dagarna är normalt sett en lugn period i valparnas och uppfödarens liv. // SKK

Av det jag kan utröna från det Svenska Kennelklubben skriver så verkar det inte vara den bästa av idéer att bära runt på valparna så som Nellie gör, samtidigt som det står att kontakt i form av mjuka och försiktiga smekningar kan vara gynnsamt för valparnas utveckling. 
Förhoppningsvis lyfte Nellie bara upp valparna helt snabbt för att ta bilder för att sedan lägga tillbaka dem hos tiken igen.

44 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  😏

  Svara

  Hmm. Då vi själva varit och tittat på valpar inför köp har det varit vid 5 veckors ålder. Då har de varit lekfulla och nyfikna på människor, velat klättra upp i famnen osv. Däremot hade min bästa kompis valpar hemma för några år sedan och då var jag och hälsade på då de var riktigt små. Då var det mest att man såg på och iakttog utan att störa, de sov ju mest. Med undantag för när de kravlade in sig i ett hörn och fick panik (hände en del), då fick man plocka upp och trösta dem, flytta dem till ett ”tryggare” ställe igen. Mamman var rastlös och orkade inte hänga med sina valpar jämnt, så även hon behövde lite avlastning. Egentligen är hundar och valpar rätt lätta att läsa av, man märker lätt om de är obekväma i en situation och inte vill att man ska störa. Och så måste man ta hänsyn till mamman också. ibland blir hon överbeskyddande och vill inte man kommer nära, ibland orkar hon inte själv. Däremot tycker jag självklart inte man ska exponera valparna som någon slags attraktion. Gäller även större valpar.

  Svara

  Tja.. ska bebisar exponeras så fort de kommit ut ur mamman så varför inte också exponera två veckor gamla hundar…

  Svara

   Vad har bebisar att göra med hundvalpar?

   Svara

    Hundägare brukar ju tycka att deras hundar är deras barn… pälsbebisar osv..

    Svara

     Ryser

     Svara

     Pälsbebis måste vara ett av de obehagligaste ordet någonsin

     Svara

      Ja.. Jag håller helt med..😬

      Svara

      Nej, ’pälskling’ är värst.

      Svara

       Pissarna som en del kallar katter är inte långt efter.

       Svara

       Næ…miss Fleur er sämst. Stackaren.

       Svara

     Det betyder inte att man behandlar dem på samma sätt.

     Svara

  Var gabjoss på lägenhetsvisning igår? Hon om någon borde väl ha råd att bo kvar i huset?

  Svara

   Hon kanske inte vill bo kvar i huset även om hon har råd..?

   Svara

    Aldrig att hon skulle flytta tillbaka till lgh efter att ha bott i hus.

    Svara

     Hon verkar ha ett stort behov av att flytta hela tiden så hon hade säkert flyttat till lägenhet i några månader och sen byggt nytt.

     Svara

      Tillägg: hon verkar också ha ett stort behov av att skapa klick och Buzz om denna påstådda separation. Tror tyvärr väldigt lite på det, får känslan av att detta är något hon försöker mjölka lite för väl…

      Svara

     Varför inte?

     Svara

   Var har hon sett på lägenhet? Umeå?

   Svara

   Men det är bara klickfiske. Låt henne hålla på hur som helst, utan att vi går på det 🙂

   Svara

    Undrar om besökssiffrorna börjar dala för henne? Kommer hon vara tillbaka här och på andra stora bloggar med intetsägande kommentarer och signaturen ”Gabriella Joss, 21, tvåbarnsmamma och toppbloggare” 😏

    Svara

     Glöm inte gift också!!

     Svara

   Tror verkligen det är denna gabriella som skriver alla kommentarer om sig själv i denna blogg

   Svara

  Är det Nellie som ”har” valpar eller har hon varit hos en uppfödare och hälsat på?

  Svara

   Ägaren av stallet äger tiken och en av Nellies hundar är pappa

   Svara

  Hoppas att valparna bor inomhus och inte i en länga, det ser ut som hon har burit ut dom för en bra bild vilket inte låter så klokt.

  Du kan göra hundar otrygga för resten av livet om det händer något när du är valp, jag har själv en hund som antagligen varit utsatt för något obehagligt under valptiden. Hon är rädd när jag tar fram strykbrädan, tar fram kastruller eller tvättar golv, då springer hon och gömmer sig. Valpar ska ha det lugnt omkring sig när dom är så små.

  Svara

   *den är valp!

   Svara

   Ja det är det konstigaste tycker jag, att valparna är i stallet? Vad gör dom där?

   Svara

    Är ju jättebra att kunna ha dem i stallet tycker jag. 😀
    Tåligare miljö som klarar av allt smuts och stök med valparna. Lättare arbete med renhållning av valplåda. Avskilt och det är lugn miljö. Även bättre möjlighet att hitta en bra hörna för både valpar och tik.
    En bonus är att de introduceras tidigt för lukter och ljud i stallmiljö. Det blir en naturlig del för dem. Är tiken en stallhund som tidigare varit med mycket så kan det vara skönt att enkelt få rasta av sig och samtidigt hälsa på de som är där.
    En bonus för den som sköter valparna också. Personen finns i nära anslutning om det skulle vara något. Annat arbete behöver inte avbrytas för att se efter valparna. Det kan räcka med att kika snabbt och sedan fortsätta med exempelvis stallsysslor.

    Svara

    Är ju jättebra att kunna ha dem i stallet tycker jag. 😀
    Tåligare miljö som klarar av allt smuts och stök med valparna. Lättare arbete med renhållning av valplåda. Avskilt och det är lugn miljö. Även bättre möjlighet att hitta en bra hörna för både valpar och tik.
    En bonus är att de introduceras tidigt för lukter och ljud i stallmiljö. Det blir en naturlig del för dem. Är tiken en stallhund som tidigare varit med mycket så kan det vara skönt att enkelt få rasta av sig och samtidigt hälsa på de som är där.
    En bonus för den som sköter valparna också. Personen finns i nära anslutning om det skulle vara något. Annat arbete behöver inte avbrytas för att se efter valparna. Det kan räcka med att kika snabbt och sedan fortsätta med exempelvis stallsysslor.

    Svara

     Hej Nellie 😊

     Svara

      Mjä, inte alls! 😂 Däremot själv uppväxt med djur i stall/ladugårdar och det var på samma vis där. Även uppväxt med jakthundar där valparna fick vara ute från första vecka om allt var komplikationsfritt.
      Utöver det förekom det att valpar rent av fick mobila hem. En vinter så fick en kull växa upp i en pick up och på skoter/skoterkälke. Inte helt optimalt men blev hundar av den kullen också. 🙂

      Svara

  Om jag hade varit uppfödare hade jag haft såå svårt att låta bli att inte gosa med valparna hela tiden. Skulle också antagligen haft svårt att släppa ifrån mig hundarna och tillslut blivit en crazy dog lady. Men kan förstå att de behöver lugn och ro den första tiden innan de blivit större. Det känns som att de blir stressade lätt och det är ju onödigt att utsätta dem för det i onödan bara för att ta bilder.

  Svara

  Grejen här är väl, att små, små valpar som inte ens öppnat ögonen, hanteras av folk utomhus/i stallet. Bor tiken med valparna i stallet?? Eller har man burit ut dem ur huset för allmän beskådan och hantering? Valparna är ju inte Nellies (hon äger hanen, det är en blandraskull) så jag antar att det är stallägarens tik och valpar. Så det är denne man ska ifrågasätta. Verkar olämpligt hur som helst.

  Svara

  Mina hundar har fått några kullar valpar.
  Viktigt att valparna får spendera så mycket tid som möjligt med sin mamma och sina syskon.
  Det påverkar dem hela livet, dvs de blir socialiserade och tryggare ju mer tid som de har tillsammans.

  Hade valparna tills 12 veckan då de även blivit vaccinerade.

  Svara

  Men alltsåååååå valparna kanske är födda i stallet? Det har vuxit upp både hundvalpar och kattungar i stall sedan stall uppfanns och så länge stallet är rent och dragfritt tar de ingen skada av det. Ute i naturen föds vargvalparna i jordhålor, och de verkar ju klara sig fint. Och det här med att man inte ska få gosa med småvalpar? Jag har vuxit upp granne med en kennel och de valparna gosade vi med från att de var några enstaka dagar (då i valplådan, med tikens godkännande) tills sekunden de såldes. Klart man inte ska dra dit hela världen men att inte ens kennelägaren ska få hålla i valparna känns extremt överdrivet.

  Svara

   Nej men nej….

   Svara

   Då gjorde din granne fel, hon såg till ert bästa inte hunden och valparna.

   Svara

   ”Ute i naturen föds vargvalparna i jordhålor, och de verkar ju klara sig fint.”

   Vilda djur och tama sällskapsdjur är två helt olika saker. Hundar är ju så långt borta från vargen att man ska inte jämföra dem på nåt sätt.

   Svara

    vargvalparna är också ensamma i sina jordhålor med mamman. inte med en massa människor som tafsar på dom

    Svara

   Alltså…… Idioti. Din granne gjort helt fel, du gjorde helt fel. Bara förstå det!

   Svara

    Haha nä min granne gjorde inte helt fel. Jag bodde i princip hos dem (jämngammal med hennes barn) och passade alltid hundarna när de var borta. Tikarna kände mig alltså lika väl som de kände nån annan i huset – de stressades alltså inte av min närvaro.

    Men jag kan köpa att folk inte vill ha barn i valplådor, MEN det jag främst reagerade på var att inte ens kennelägaren dvs den som känner tiken utan och innan inte ska få lyfta och pyssla med valparna?

    Och födds man i ett välordnat, isolerat stallet man van vid den bakteriefloran och kommer sådeles inte dö av att vara där. Älghundar/slädhundar/etc föder rätt ofta sina valpar i hundhus – det går hur bra som helst.

    Svara

  Jag blir så arg när jag läser sånthär om hundar. Och att dom inte får röras på 14 dar! Men människobarn då? Där får läkare och all möjlig personal klämma å känna på bebis under de första dygnen. Inte för att de är nån stor grej, men tänk att många av oss människor på många sätt stöder mer djuren och dess rättigheter medan såå många människor far illa!!

  Kor får inte transporteras lång tid innan kalvning. Kvinnor tvingas åka till sjukhus i fullt värkarbete för att de nekats att komma in tidigare. Tänk om vi skulle åka runt med en häst med värkar? Människan förstår sammanhanget, ja, men vi har även en djurisk och kännande sida. Så engagera er istället i MÄNNISKAN.

  Svara

   Läs på om whataboutism.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.