Den där när man inte vill, men måste reklam-markera

På den första bilden så frågar Molly Rustas om följarna kan gissa vad hon gjort.
Svaret på det måste väl ändå vara att hon gjort sitt absolut bästa med att gömma sina reklammarkeringar så mycket som det bar går utan att till 100% bryta mot marknadsföringslagen.

Det finns SÅ mycket plats att skriva att storyn är i samarbete med Royal Design och Rum21 och ändå envisas hon med att skriva det på den enda plats där det skyms av hennes namn.

”Jag kommer absolut att följa marknadsföringslagen, men givetvis inte mer än ABSOLUT nödvändigt!!” 

Sen kommer vi till Rebecca Stella och hennes bröllopsresa som verkar vara en härligt sponsrad tillställning borta på Maldiverna.
I slutet av sina inlägg har hon smugit in ett |ad för att signalera att det rör sig om ett samarbete, vilket på intet vis är i enlighet med svensk lagstiftning, men här blir det lite klurig.
På Instagram måste man nämligen följa lagstiftningen i det land som reklamen riktar sig mot, och i det här fallet känns det mer rimligt att den riktar sig mot USA, snarare än Sverige, och i USA skulle detta kunna vara tillräckligt.
Publicerar Rebecca å andra sidan samarbeten som har med hennes jobb som programledare för Paradise Hotel så är det den svenska lagstiftningens krav som gäller, då programmet är svenskt, och på svenska.

Men om vi kör laget runt – skulle ni missat att det rörde sig om samarbeten i både Molly och Rebeccas fall eller har ni utvecklat örnögon, efter att ha hängt här inne så pass mycket, att ni såg det på en gång?

Tack för tips!

58 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Skriv om att cissi wallin hotar med rättsliga åtgärder mot vardagsrasismen och eventuellt andra för att de anklagar henne för att ha slarvat bort Gardets pengar. Verkar handla om 70 eller 300 tusen som kommit på villovägar.

  Svara

   Bästa är att tiga ihjäl CW-soppan. Så boring att almanackan går baklänges.

   Svara

    Tycker hon är det enda underhållande som händer i sociala medier just nu. Människan tror hon är Jeanne d’Arc medan hon i själva verket är Marie-Antoinette.

    Svara

     Varför moddas kommentarer om CW?! Svara gärna. Det händer ALDRIG om Bella.

     Svara

      Men för fuck jävla sake, REKLAMEN FÖR NÄTCASINON!!! Vem granskar den???? Så jäääääävla skenheligt att uppmana dina läsare att anmäla ”smygreklam” när vi läsare blir bombarderade av spelreklam. SKÄMMES!

      Svara

       Ja det är fan pinsamt att cam ens vågar ta i frågan om hur andra väljer at framställa reklam när hennes egen blogg sponsras av människors spelberoende. snacka om att hissen inte går hela vägen upp

       Svara

    Tiga ihjäl någon med mycket makt som beter sig illa och ljuger? Eh, näe låter som en galen taktik.

    Lyssna på senaste avsnittet i ”Fråga vad du vill” i P3 med Cissi Wallin. Herregud, hur många gånger ljuger hon där? 100?

    Ett ex:
    -Hur mycket donationer via patreon har ni fått in, vad ska de gå till? Kommer ni redovisa detta och i så fall när?
    C: Absolut, eeeh, vi har fått in, nu måste jag tänka, jag tror vi har fått, vi ha ju Patreon och det är ju inte jättmånga användare där, vi har liksom valt att inte promota det ihjäl oss för att …vi har velat, ja så att säga, vänta, innan vi köttar ut det stort, asså jag har inte de siffrorna i huvudet, men vi har väl fått in 70 000 kanske, så det är inga..
    -Är det någon anledning till att du väntat med att redovisa detta eller?
    C: Nä alltså alla ideella föreningar, det är inte så vanligt att man går ut med öhhh..liksom sitt kontoutdrag och berättar i detalj att den här tusenlappen åkte vi tåg för, för att föreläsa där, eller den, utan vi har ju stadgar vi följer.
    -Om det är många som frågar efter det är det något ni kan tänka er att göra då?
    C: Ja alltså vi har inget att dölja, Gardet jobbar ju mestadels ideellt, vi kostar ju bara att ha en site, varje månad betalar vi några tusenlappar i månaden till de som sköter siten, webbyrån o sen är det ju omkostnader som alla andra.
    -En lyssnare har donerat pengar men sen blivit blockad av dig när hen ställt frågor om vad pengarna gått till.
    C: Det låter ju väldigt konstigt, vi brukar svara på frågor. Sen där brukar jag säga om folk som blir blockade, det är ju ingen som blir blockad som förstår varför man blir blockad, alla som blockas antingen av mig privat eller på Gardet är ju alltid väldigt upprörda så här (hispig röst) jag blir blockad! Men min devis och Gardets devis är ju att vi blockar ju bara människor som är otrevliga, insinuerar saker hela tiden som inte stämmer, har en väldigt tråkig ton, går till personangrepp. Så har man en genuin fråga är man jättevälkommen att höra av sig.
    -Är det många ni blockar?
    C: Väldigt få.
    -Cissi jag tänkte på de 99 000 följare du sa att du hade förut på instagram, vilka det är. Hur trogna är dom, är det nåt som du har koll på?
    C: Alla 99 900, är det dem du menar? Ett excel-ark har jag. Nej men jag skulle säga att jag har väldigt smarta följare. Nä men såhär, personer som tänker själva. Min farhåga när man kommer upp i ett visst följarantal är att det blir sekteristiskt, att vad man än säger så skickar de 43 olika blom-emojis, du vet så här. Aha läste du vad jag skrev eller är du bara ett fan som skriver kärlek vad jag än säger. Eeeeh, så att det är många som är, jag skulle vilja säga, väldigt självgående.
    -Det är ju inte mkt diskussion i trådarna om det var det du tänkte på?
    C: Alltså jag är så här, jag är inte en diskussionsplattform. Jag är inte SR eller public service så när människor kommer in och aldrig ger sig, man känner lite vad folk har för intention. Är det så att de vill fråga något eller vill de trycka dit så här (galen röst) nu ska jag hitta nåt du skrev för 80 år sen som gick emot det du sa för 30 år sen, de blockar jag.
    -Men 99 000 följare, är du mkt inne och modererar då på instagram, svårt att ha kontroll annars?
    C: Man kan ställa in olika inställningar, att bara de som följer en kan kommentera. Och det städade bort väldigt mkt skit, det städade bort slaggprodukterna så.

    Lögn: Cissi påstod sig ha slarvat bort 70 000kr donerat från Patreon, innan Kajjan av en slump fick tag i lösenordet till Cissis konto och hittade dem där. Cissi hade slarvat bort 70 000kr till sitt eget patreonkonto, hur nu det går till.. Inte särskilt seriöst sätt att hantera donationer på.

    Lögn: Cissi blockar alla som inte håller med samt alla som tycker annorlunda eller ställer helt vanliga frågor utan att vara otrevliga. Jag blev till exempel, hör och häpna, blockad efter att ha gillat en kommentar som ställde en kritisk fråga utan att vara otrevlig. (Hade inte gillat eller kommenterat något före det). Cissi raderar och blockar definitivt INTE ”väldigt sällan”.

    Väldigt fult att hävda att Gardet inte direkt uppmanat folk att skänka dem pengar när det står uppmaningar om det på deras hemsida och instagram som fast text, och även upprepat i inlägg. De säljer dessutom muggar, t-shirtar och tygväskor med texten ”Jag står här” som ska gå till Cissis skadestånd och till Gardet.

    Lögn: Cissi beskriver sina följare som raka motsatsen till vad de är. Alltså vet hon själv exakt hur landet ligger.

    Har ännu bara orkat lyssna på en tredjedel av programmet. Använd gärna min text ovan till ett inlägg om detta Camilla!
    Det finns betydligt fler lögner bla om vad Cissi kallar granskande journalistik…

    Svara

  Spelar ingen roll, jag har helt tappat förtroendet för alla bloggare som ”inspererar” till konsumtion.

  Svara

   Men så jag skriver. Inspirerar ska det ju vara. Jag gör tio armhävningar som straff.

   Svara

    Jag joinar dej med 10 burpies för alla framtida misstag

    Svara

     Gör 10 till. Burpees heter det.

     Svara

      Burpies är en gulligare stavning 😁

      Svara

       Börpis

       Svara

  Jag tycker bara att det är så tröttsamt att de inte ens kan märka reklam ordentligt, vilket är typ den enda ”regel” deras jobb har. Känner bara att de hade varit bra värdelösa på att sköta ett vanligt svennejobb.

  Svara

   Inte för att jag funderat över detta många sömnlösa nätter, men ändå.

   Svara

    Du har rätt att lida av insomnia över detta. Dessa människor syns och hörs trots iq-gurka. Oroar mig för framtida generation när inte ens influencers som haft samma jobb i 10+ år kan reklammärka korrekt.

    Tacka vettja kometen som kommer skrikande mot Tellus och utplånar oss alla. Den kommer, jag känner det i själen.

    Svara

     Ja nu har jag insomnia pga kometer åtminstone. Tack, det var omtänksamt 🙃

     Svara

  Näh, blir inte förvånad. Allt de gör är ju reklam, bara ett miffo tror annorlunda.

  Svara

   ” Molly Rustas: av, med och för miffon.”

   Svara

    ”Molly Rustas: är och förblir ett miffo.”

    Svara

  Angående Rebecca Stella så reagerade jag på den dåliga markeringen tack vare att jag är inne här ständigt 😅 Rätt illa kan jag tycka att den resan är sponsrad när hela hon ska skryta om lyx och flärd…

  Svara

   Ellerhur! Blev fan förvånad, även om jag inte borde bli det. Dum som man är. Hon är ju den riktiga lyzz drottningen..

   Svara

  Hahaha, kollade Bellas instastory och hon spelar frågesport med sina barn. Hon läser frågan: Vilket djur var Sven i filmen Frost? Gillis och Sally säger att det var renen, men Isabella bah: Är det inte snögubben? Haha, jag vet att Isabella lever i en helt annan dimension än alla andra, men inte visste jag att snögubbar är djur i den dimensionen?

  /Trött och lättroad en fredagskväll

  Svara

   Nu har inte jag koll på Frost, men om hon tror att Sven är snögubben så menar hon ju bara att barnen svarat fel? Renen heter något annat så om de säger Sven är det bättre att säga att ”var inte det snögubben?” än att säga att de har fel

   Svara

    Dom hade inte fel.

    Svara

    Sven är ju renen.

    Svara

    Fast hon läste ju”vilket DJUR var Sven…” och eftersom att snögubbar inte är djur sååå

    Svara

    Fast frågan var ju vilket djur Sven är och om hon då tror att Sven är snögubben så innebär ju det att hon svarar snögubbe på frågan ”vilket djur”.

    Svara

   Bellis har lika dålig kunskap om snögubbar, djur som om Kenya eller om Afrika överhuvudtaget. Det märktes så tydligt i Kenya inläggen. Bara detta med pippiböcker som present till vuxna kenyanska företagskvinnor, hur tänkte den stora svenska företagskvinnan där? Hon måste haft otur i tänket.

   Svara

    Hon tänkte med andra ord inte alls🤣

    Svara

  Jag tror alltid de är köpta och antar alltid att det är reklam eller pressutskick. När jag vill ha något en influensa har, oftast hudvård men ändå, går jag aldrig via deras adlinks. Googlar. Tänker inte alla så egentligen? Att allt de gör är reklam? Även om den är omarkerad.

  Reklam är väl deras ”jobb”? Tycker verkligen inte att det är ett riktigt arbete och vill inte bidra till deras ekonomi på något vis. Har detoxat mitt bloggläsande helt nästan, mitt guilty pleasure är dock den här bloggen. Till och med den har blivit halvtrist sista tiden, det har ingenting med Camillas prestationer att göra, det beror på att de här reklampelarna är påväg att dö ut och de är sjukt… ointressanta. Kloner av varandra. Substanslöst innehåll i samtliga bloggar. Inget känns spännande och Internet har förmodligen gjort mig intrycksskadad för livet. Gillar att läsa om Cissi Wallin-dramat (förlåt) och gillar Twitter pga konstant kaos och stenkastande, heheeee.

  Svara

   Där är du något på spåren. Bloggarna klonar varandra, näringsinnehållet sjunker, minimalt med fibrer. Kanske att toppbloggarna har peakat som fenomen, och mikrobloggarna är för smala för att lyftas upp i ljuset?

   Svara

  Är det implantat rs lagt i käkarna?

  Svara

   Neandertal-käke. Görs i Turkiet. Svajpa upp för ytterligare 20 procents rabatt på ordinarie 50 procents rabatt!

   Svara

    Hon har gjort det i Libanon och jag tror det är implantat, det ser så konstigt och hårt ut.

    Svara

   Nä, fillers!

   Svara

   Ser ju helt galet ut, som om det är en liten körsbärstomat längst in, längst bak på varje sida underkäken?!

   Svara

   Påminner den inte lite om Bethenny Frankels käke (som hon hade i början av Real Housewives)?

   Svara

   Har aldrig sett nått liknande i käkväg

   Svara

  Är det slut med Marcelo o Emilia ?

  Svara

   Nej. De låtsas bara halvhjärtat att det är det för att Marcelo ska göra reklam för det där live-dejting programmet, och ska framstå som ”singel”. Man ser ju klart och tydligt på hennes insta dagligen att de sover ihop (senast igår såg man marcelos bröst i sängen), promenerar med vovven ihop, taggar varandra i bilder osv. Kul att det hållt så länge ändå, men sjukt att behöva låtsas ha gjort slut.

   Svara

  De behöver inte reklammärka för att man ska fatta att det är reklam. Förekommer ett på ngt sätt identifierbart varumärke är det alltid reklam hon influencers…

  Svara

  Alla som taggar ngt i ett inlägg gör reklam, när det handlar om dessa sk influencers. Uppenbart.

  Svara

  Har RS +man med sig som på resan eller vart är han?

  Svara

   Sin son*
   Vet inte hur jag skriver idag..

   Svara

    Man brukar väl oftast inte ha med sig småbarn på sin smekmånadsresa?

    Troligtvis hos en vän/släkting/barnvakt/farmor/morfar etc. Inte jättesvårt att förstå om man använder logik.

    Svara

  Har RS ens en någorlunda betydande andel amerikanska följare? Annars blir det ju självklart att hon vänder sig till svenska konsumenter.

  Svara

  Komiskt hur Rustas pratat om hur de skulle välja att köpa allt från en butik. Ja tro det ja, hon letade självklart spons👍🏼

  Svara

   Läste ”Rusta” fattade inte. Nu fattar jag

   Svara

  Appropå reklam uppmärkammade Reklamera idag CAIA Cosmetics senaste läppstiftskampanj. Riktigt sunkiga bilder à ”sälj grej med tjej”. Tips.

  Svara

  Rebeccas blev jag mest förvånad över då de visar hur ”fattiga” de egentligen är med sponsrat bröllop och sponsrad bröllopsresa. Såg att folk som kommenterade om att resan skulle vara sponsrad togs bort illa kvickt från hennes instagram.
  Sedan har hon pumpat ut stories från hotellen med tags till hotellen UTAN reklammarkering inte ens ad.
  Rebecca har majoriteten svenska följare dessutom.
  Vet inte vad som är mest sorgligt, att tjejer hon lärt känna ytligt genom instagram som hon knappt känner kom på hennes bröllop eller att hon suttit och skickat ut 100 tals sponsmail till allt ifrån resorts till skincity som annars är sparsmakade med samarbeten…
  Hon är ju värre än mogi 😂😂😂😂

  Svara

   Finns inga pengar där i LA.
   Dom är Svenssons där med lite kända kompisar.

   Svara

  Stellan som inte betalade ett skit av sitt bröllop. Serverade grekiska grillspett till bröllopsmiddag. Amerikanarna hade lackat ur.
  Och kanske glömde bort att det är dumt att fortsätta banta veckorna efter sin sista provning av bröllopsklänningarna????
  Att minska 5-6 cm i midjemått gör att klänningen inte sitter där den ska, åker ner och blir för lång. Så att hon trampar på den.
  Säger själv i podden att hon hade tagit på sig samma skor som vid provningen.
  Hennes liv är ett luftslott snart större än Löwengripskans. Luftslotss-systrar! Haha!

  Svara

  Nu gör hela kändissverige reklam för senaste iphonen med hashtag 3first. De tackar så mycket för den fina gåvan värd 12000-13000 kr. Jag är helt säker på att de kommer se till att de förmånbeskattas.

  Svara

   Hoppas det. 3first är så jävla sjukt, de får gratis mobiler och abonnemang utan att göra ett skit för de, de behöver inte göra reklam för de ens haha! Det var marknadschefen från Lidingö som kom på den skiten, ville ge till sina polare 🙂

   Svara

  Kunde inte bry mig mindre. Scrollar normalt förbi alla inlägg där C går på om hur heeemskt det är att missa att korrekt reklammarkera. Men jag förstår inte hur man ens bryr sig. Influencers=reklam tänker jag.

  Jag hetsar inte upp mig över reklam så länge det inte poppar upp som rutor på sajter jag besöker. Om det är markerat reklam eller ej skiter jag totalt i.

  Svara

  Ingen sk influencer lägger väl upp ett enda inlägg utan att de får betalt.

  Svara

  Men neeej, hade inte märkt det, känner mig blåögd. TRIST att allt känns så falskt!! :/
  Är något äkta med RS nuförtiden? 🙁

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.