Elena Belle vill beställa en dotter från en surrogat

 


Med tanke på hur mycket Elena Belle/Natacha Peyre hatade sin kropp under graviditeten, och så tidigt som i vecka 13,  så är jag inte direkt förvånad att hon inte vill bära ett barn till och riskera sin kropps utseende.
Till skillnad från Sverige så tillåter USA att man använder sig av en surrogat så det är inga konstigheter där.

Svaret man ofta får när man frågar folk om vilket kön den kommande bebis har är följande:

Tjej eller kille spelar ingen roll, så länge bebisen är frisk.

En frisk verkar inte vara tillräckligt för Elena och hennes man, utan de vill även gå in och styra på detaljnivå och välja ut ett flick-embryo som sedan ska insemineras i surrogaten.
Medan det för ofrivilligt barnlösa människor skulle vara en dröm som gått i uppfyllelse att få en bebis – oavsett kön – så jag kan förstå att det är rätt provocerande att läsa det här.

Ofrivilligt barnlösa människor drömmer om ett barn att älska.
Elena Belle däremot, drömmer om ett barn med särskilda specifikationer att visa upp på Instagram. .

 

343 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fast ärligt talat, vet du verkligen exakt vad elena Belle vill?

  Svara

   Det är väl inte så svårt att lista ut vad hon vill? Det står ju klart och tydligt i Elenas instagraminlägg. Hon vill använda surrogatmamma. Och hon vill själv välja vilket kön hennes barn ska få.

   Själv blir jag inte det minsta provocerad av möjligheten till könselektion. Tycker det är mer upprörande att det finns så många olämpliga föräldrar som utsätter sina barn för övergrepp, våld, kränkningar och en mardrömslik uppväxtmiljö. Att välja kön på ett efterlängtat barn är ingenting folk behöver uppröras över.

   Svara

    Hur tror du det funkar i kulturer där pojkar är värda dubbelt så mycket?

    Svara

     Det förekommer oftast i fattigare delar av världen i länder där flickor också diskrimineras, utsätts för våld och övergrepp och gifts bort i alldeles för tidig ålder. Som jag redan nämnde i kommentaren som du besvarade.

     Svara

    Du tycker inte att det är övergrepp på kvinnan i fråga om används som surrogat??!

    Svara

     Nej inte automatiskt. Men det är såklart en extremt komplex fråga. Men man kan inte med automatik saga att ALLA surrogat blir utnyttjade.

     Svara

      Och hur ställer du dig då till prostitution? För att det finns en lycklig hora bör det alltså vara helt okej?

      Svara

       Förstår inte din fråga eller sambandet med diskussionen?

       Svara

        Nej men då behöver du läsa på och inte ovetandes ifrågasätta debatten och på så vis bidra till normaliseringen surrogatmödraskap. Liknelsen med prostitution är tydlig – du köper en kvinnas kropp och fråntar den därmed alla former av intellekt och mervärde. Du ser den som en bakugn (eller ett sexredskap), ett verktyg för att få din önskan (sexuella lust) igenom. Bara för att det finns ett fåtal (och då menar jag ett ytterst fåtal för var i världen har du någonsin sett exempel på en ekonomiskt trygg person som ändå väljer att prostituera sig eller bli surrogatmamma?) som kan tänka sig att sälja sin kropp (till surrogat eller prostitution) så ska vi se mellan fingrarna när att merparten av kvinnorna som gör det faktiskt utnyttjas av antingen direkta eller indirekta faktorer? Direkta så som i fallen med Indien/Georgien osv och USA av indirekta faktorer så som ekonomiska behov. Blir mörkrädd av det blinda resonemang många för här med argument som ”alla får göra som de vill” – när i princip alla surrogatmödrar världen över pressas till det av yttre faktorer.

        Svara

         Du måste särskilja kommersiellt och altruistiskt surrogatskap. Det FINNS faktiskt kvinnor som vill hjälpa till att bära ett barn när du själv inte kan och som gör det utan ersättning. Jag har blivit avrådd från framtida graviditeter pga sjukdom men jag har inte mindre än två nära vänner som kan tänka sig att ställa upp som surrogater, utan att få betalt. Så det är skillnad på de olika surrogatskapen.

         Svara

          Nu tror jag inte det är någon av Elenas vänner som kommer ställa upp.

          Svara

           Nån av Hollywoodfruarna kanske? 🙃

           Det tror inte jag heller men Anonym ovan får det att låta som att ALL typ av surrogatmödraskap är att likställas med prostitution och så är det inte. Det FINNS godhjärtade människor som vill hjälpa ett par som är ofrivilligt barnlösa https://www.youtube.com/watch?v=KkgDY3IDIXU

           Det är snarare så att hade altruistiskt surrogatmödraskap varit lagligt i Sverige så hade inte människor behövt söka sig utomlands och därmed behöva anlita en person som har det dåligt ställt ekonomiskt.

           Inte heller nåt fel med att vara surrogat mot betalning om man nu känner för det. Självklart ska man skydda utsatta kvinnor och surrogat är inte okomplicerat men såna här grova generaliseringar är lite löjliga.

          Bara för att du har två vänner som kan tänka sig detta så kan vi inte göra detta till norm. Dina vänner är undantag, de kan inte få gå före kvinnors rätt till sina kroppar.

          Vidare fråga – om någon av dina vänner, som ställer upp altruistiskt, drabbas av förlossningsskador – tex sprucken ändtarm och lider av detta resten av livet – hur hanterar ni det?

          Svara

           Förmodligen på samma sätt som man hanterar det om man föder sitt eget barn? Din fråga är svår att förstå. På vilket sätt skulle en sprucken ändtarm hanteras annorlunda?

           Hur kompenserar ni hennes problem med att läcka avföring resten av livet?

         Ja det finns (mest) hemska exempel men rent teoretiskt: varför skulle det vara fruktansvärt att vara surrogat mot betalning. Man kan ju tex se på kroppsarbetare som sliter ut sina kroppar innan de är 50-60 år. Det är helt accepterat. Men att vara surrogat i 9 månader är helt fruktansvärt.
         Personligen hade jag gärna varit surrogat gratis till tex min systers barn om det behövts. Men nu får vi ju inte det i Sverige, tyvärr. Men jag kan också tänka att det finns många som velat vara det om man fick lite betalt. Runt en årslön är rimligt 400-500 tusen.

         Svara

          Ser inte heller nåt omoraliskt med surrogat så länge alla är informerade om riskerna i förväg och ersättningen motsvarar ett par årslöner för individen.

          Svara

          Hade det varit lagligt i Sverige hade jag gärna ställt upp som surrogat. Jag har egna barn och att vara gravid är det bästa jag vet. Skulle mer än gärna hjälpa par, och att få betalt för det ser jag bara som ett plus. Jag hoppas de tillåter surrogat i Sverige, då slipper man söka sig utomlands.

          Svara

    Jag syftade på sista meningen i första hand

    Svara

   Ja precis. Att vilja ha en till flicka är inte automatiskt detsamma som att vilja ha ”ett barn med särskilda specifikationer att visa upp på Instagram”. Elakt att dra den parallellen utan att veta!

   Svara

    Ska man dra det rent krasst så har hon väl redan det?

    Svara

     Var säger hon att hon vill ha en flicka just för att visa upp på instagram?

     Svara

      Nej alltså om det är så som Cam vill mena att det är

      Svara

      Hon har väl inte sagt det men hon gör det? Ungen hade väl ett eget konto som embryo

      Svara

       Det finns många ”vanlisföräldrar” som skapar konto till sina ofödda och nyfödda barn. Jag tycker att det är magstarkt att därifrån dra slutsatsen att barnet bara är till för att visas upp på instagram.

       Svara

   Vi kan väl utgå från att Elena vill ha ett friskt barn även om hon önskar ett visst kön…

   Svara

    She doesn’tlook after it anyways its the 2 nanny’s job.

    Svara

   Shes a bimbo that acts like she evenlooks after her own child with her 2 nanny’s following her around everywhere all she cares about is her plastic body and her fake boobs shes a negative representative of women and her poodaughter is going to think she needs to tons of surgery for people to like her and for her to be liked. The husband only brags about what he canafford the big cars and all material items that seems to be their biggest contribution to society … what about donating to organizations children anfamilies in need test and of bragging about your big house ur wifes plastic body and the ring hadthat to bbiggest . I swear sheonly wants him for yjr money he makes … andonlywants a girl cuz she wants to parade her around. Biggest phony.

   Svara

  Saknar ord. Det är så sjukt.

  Svara

   Fast så konstigt är det inte egentligen. När man gör provrör ser man på screeningtest som görs på embryot för att kolla så att det är ett friskt embryo, vilket kön det är.
   I Sverige med men här säger de inget, eller kollar inte efter om inte särskilda skäl finns.
   Så könet ser de ändå i labbet och då kan föräldrarna få frågan vad de föredrar.

   Svara

    Nja, kontrollerar de verkligen att det är ett friskt embryo? Jag har hört att detta inte är tillåtet i Sverige men jag kan ha fel.

    Svara

     Det är tillåtet, men väldigt restriktivt. Det heter PGD

     Svara

      Det är däremot inte tillåtet att betala för PGD i Sverige. Eller såhär: Det är nog inte förbjudet i lagens mening. Men det finns bara två sjukhus som kan göra detta i hela Sverige och de tar inte emot par med egenfinansiering. Dit kommer man enbart via remiss och låååånga väntetider.

      Svara

     Tror de gör det om det finns risk för vissa ärftliga sjukdomar? Och kön om sjukdom kopplas till ett visst kön

     Svara

      Du behöver inte tro längre. Anonym 11:34 har redan svarat att det är tillåtet och att det heter PGD.

      Svara

       Vem är du? Hens manager?

       Svara

        Jag är bara någon som är trött på folk som ska ”tro” precis hela tiden. Även om folk innan är säkra på sin sak.

        Svara

         Hela tråden är väl om att tro hit eller dit. Bara Elena vet 😉

         Svara

          Nu är jag väldigt skeptisk till att det bara är Elena som vet hur de svenska rutinerna kring PGD går till.

          Svara

           Syftade på att hela den här tråden är full med kommentarer där folk tror det ena eller andra

           Skillnaden då är att alla bara tror. Ingen innan har kommit fram och sagt ”jag vet, det är såhär det ligger till”

  Varför är det farligt för henne att föda ett barn, är det inte lika farligt för den kvinna som ska föda deras barn?

  Svara

   Mycket vanligt bland Hollywood-kändisar 🤔

   Svara

   Hon fick antagligen komplikationer? Kanske inte berättar allt.

   Svara

    Nästan alla gravida för komplikationer. Bäckensmärta, ryggvärk, graviditetsdiabetes, kraftigt illamående osv. Det enda som är riskfyllt för Elena Belle är att hon är rädd för att riskera sin karriär som är beroende av hennes yttre. Det är bara pengar som styr, och jag tycker inte det är okej att hyra in sig i en människas livmoder. Människokroppen är en handelsvara 2019, och _det_ är helt sjukt. Det är inte rika människor med hög social status som är surrogatmödrar.

    Svara

     Vilket är helt sjukt när hon ändå aldrig tjänat mer än handväskor och andra märkesgrejer på sitt utseende. Pengar hon fått som faktisk inkomst på div ”modelluppdrag” är marginella.

     Svara

      Hon har fått en rik karl. Som hon måste behålla.

      Svara

       Det stämmer men kommentaren innan nämnde ”karriär” vilket jag tolkade yrkesmässigt – inte äktenskapskarriär

       Svara

   Vafan skriver du?

   Svara

   Nån stans tror jag hon berättade om sina komplikationer. All kan inte föda ett till barn då kroppen gått sönder. Kan hända alla kvinnor oavsett om de är fotomodeller, fika, fattiga osv. Allt behöver inte synas på utsidan.

   Svara

   Hon kan få bristningar och bli tjock….gud förbjude. Hur skulle det se ut på Insta?

   Svara

  ”Riskfyllt”, kanske inte var så smart att göra en tummy tuck. Jag är verkligen nyfiken på vad som är så riskfyllt för henne men anser att det är ok att låta en annan kvinna genomgå det för hennes skull.

  Svara

   Har hon inte berättat om det tidigare, att dottern vägde 4+ och att det blev akutsnitt då det inte hände så mkt under värkarbetet. Samt att det var lite traumatiskt med hjärtljud som gick ner o massa läkare.. Plus sen op för delade magmuskler (oklart om det var rent medicinskt eller bara estetiskt).
   De diskuterade olika alternativ (utom vaginal förlossning) och ett av dem var surrogat. Välja könet tycker jag är det mest absurda. Välj ett till barn istället.

   Svara

    Det går ju faktiskt att få kejsarsnitt Elena!

    Svara

     Kejsarsnitt är ju inte riskfritt heller – spec inte om vi skall gå på de svenska riktlinjerna inom vården där läkare/barnmorskor blir helt till sig när en vill diskutera det för att det är ”sååå farligt” för både barn och mamma.

     Svara

      Det är väl inte riskfritt för kvinnan som ska föda Elenas dotter heller. Sjukt att kunna köpa en annan människas kropp.

      Svara

     Om hon ska bära barnet blir det snitt sa hon ju i samma veva men hon vill isf göra op för magmusklerna samtidigt när de syr ihop och det verkade inte gå att göra eller nåt sånt. Hon räknar väl med att de ska dela sig igen eftersom hon verkar få barn modell tyngre. Jag har för mig att delade magmuskler kan påverka hälsan väldigt negativt. Dock vet jag inte om det är pga det eller estetik som hon gjorde detta

     Svara

    Om de delade magmusklerna inte går tillbaka, brukar man inte vänta med att operera de tills man vet med säkerhet att man inte ska bli gravid nå mer?
    Har för mig att en bekant gjorde väntade, just för att annars kan en ny graviditet påverka den operationen.

    Svara

     Syr man inte ihop de delade magmusklerna vid ett kejsarsnitt?

     Svara

      Tror inte det. Finns folk som lider av rektusdiastas även efter kejsarsnitt. Googlade och hittade detta ”Rectus abdominis (raka bukmuskeln) läggs tillbaks till sin plats och kan i vissa fall få några ”påminnelsestygn” på några nivåer för att muskelbukarna lättare ska hitta tillbaks till varandra.”

      Men är ingen expert

      Svara

      Flåt hade nog fel där.

      Svara

      nix…. jag fick delade magmuskler efter barn nummer 3. beror ju inte pa sattet man foder pa utan pa sjalva graviditeten. man kan ratta till det genom traning i de flesta fall men annars operation.

      Svara

    Klart de kejsarsnittar. Kliniken får mer pengar för det. I mitt hemland snittas kvinnor mycket oftare än här. Det kostar mer, människor betalar, och läkarna tjänar mer.

    Beskrivningen av hennes förlossning lät som min. Förutom att jag födde vaginalt. Att hon är liten i kroppen säger heller inget om hur hennes bäcken är. Att ett barn väger över 4 kilo är heller ingen komplikation.

    Svara

     Precis, mitt barn vägde 4,5kgoch det var en normal förlossning. Är också liten så köper inte hennes resonemang alls.

     Svara

      Nej kvinnans vikt har nog inte med det att göra däremot längd? Men hon är väl inte kort

      Svara

       Hon är väl typ 150?

       Svara

        Då kan jag förstå problematiken med stort barn

        Svara

         Det beror fortfarande mycket på bäckenstorleken. Är de osäkra brukar man få göra en magnetkameraundersökning där de mäter bäckenet.

         Svara

    Jag fick ptsd och en hel drös komplikationer från min förlossning. Tog ett år av terapi för att våga bli gravid igen. Sjukt att man inte tar tag i sin upplevelse och tvingar någon annan att riskera sitt psyke och kropp istället 🙄

    Svara

     Tvingar?

     Svara

      Ja tvingar. De som är surrogat känner sig tvingade till det pga sin ekonomiska situation. Handlar det om att gr sina barn mat på bordet, utbildning, kanske ha råd till vård för sina barn mm som många av oss här i Sverige ser som en självklarhet så är det klart man känner sig tvingad. De få gånger någon ställer upp som surrogat utan att känna sig tvingad till det pga cash så är det någon närstående, t.ex en syster. Annars är det bara att köpa någons kropp för att man har råd och för att man prioriterat sig själv framför de som har det sämre.

      Svara

       Du verkar ha bra koll. Hur många surrogat känner du? I vilka delar av världen?

       Svara

        Jag behöver inte personligen känna dem för att kunna känna empati eller ta till mig deras berättelse i dokumentärer, intervjuer, forum eller för att kunna läsa statistik.

        Svara

        Öppna valfri tidning eller kolla nyheterna ibland så kan du också lära dig om surrogatskapets baksida.

        Svara

    Hon hade planerat kejsarsnitt väl?

    Svara

  Vad har hänt med ena benet…?

  Svara

   Det är ett surrogatben.

   Svara

    Dagens bästa 😂

    Svara

    Helvete vad jag skrattade åt detta.

    Svara

  Så sjukt själviskt att köpa en annan kvinnas kropp för att få ett barn. Det är ingen rättighet att skaffa barn (och ja, jag vet att ofrivillig barnlöshet är en stor sorg, men det är ändå ingen rättighet).

  Svara

   Jag hade gärna varit surrogatmamma i sverige om jag varit lite yngre.
   Hade bra graviditer och hade kunnat tänka mig bära en annan kvinnas barn.
   Självklart vill jag ha betalt, jag har familj och skulle jag bli sängliggandes eller sjukskriven får jag inkomstbortfall samt att jag skulle kunna tänka mig ersättning så att jag kan ha till att göra livet bättre för oss. Typ kontsntinsats till hus.

   Borde vara upp till mig om man skriver rimligt avtal.

   Svara

    Finns alltid undantag. Men många av dem som använder surrogatmödrar åker till fattiga länder där kvinnor säljer sina kroppar till rikare människor i brist på bättre alternativ.

    Svara

     Ja, eftersom det inte är lagligt i Sverige. Hade det vart lagligt här hade man ju inte behövt åka utomlands. Jag hade också gärna ställt upp som surrogat, mest för pengarna men också för att göra ett barnlöst par lyckligt. Har själv barn och haft fantastiska graviditeter.

     Svara

      Vore kul att se en undersökning om hur många svenska kvinnor som har det bra ekonomiskt som kan tänka sig föda ett okänt barns par. Jag tror inte så många, med tanke på hur graviditet påverkar kropp och psyke. Helt rätt att det inte är lagligt i Sverige.

      Svara

       Pars barn*

       Svara

       Precis. Lär bli kvinnor i utsatthet som blir surrogatmödrar. Hela idén och industrin bör skrotas.

       Svara

        Kan möjligtvis tänka mig att om det finns dokumenterad risk eller svårigheter med conception att en biologisk släkting (över 20/25 år och frisk som burit barn tidigare eller nåt) får ställa upp, gratis. Möjligtvis.

        Svara

        Jag hade personligen ställt upp som surrogat mot bra betalt. Ser inget fel i det alls (jag har hyffsad utbildning och är inte fattig).

        Svara

         Hade inte haft några problem att vara surrogat mot rimlig betalning. Är högavlönad idag. Gillade att vara gravid.

         Svara

       Det förekommer i Sverige också, om än i liten omfattning. Och för att det oftast sker helt i det tysta. Men några få vågar tala högt om det, googla Anna Winger Stugun.

       Svara

      Men du som varit gravid och fött barn, kan du verkligen föreställa dig hur det skulle vara att du ligger där på förlossningen och har kämpat i 8 timmar, och istället för att få bebisen på bröstet när den äntligen är ute så kommer någon och hämtar den och du får aldrig mer se den. Jag hade aldrig klarat av det!

      Svara

       Det är ju inte ens biologiska barn i alla fall…

       Svara

        Det är ju en annan kvinnas ägg, alltså.

        Svara

         Öh, med den inställningen borde ju föräldrar med adopterade barn inte tycka om dem?

         Svara

          Men eller hur. Att känna ett liv i sin kropp är en väldigt känslomässig upplevelse för de flesta. Bandet mellan den gravida modern och barnet bildas redan nu. Det är hennes röst som barnet hör. Det är hennes hjärta som barnet hör. Det är hennes blod som syresätter barnet. Jag skulle aldrig klara av att lämna ifrån mig barnet. Pengar kan inte ta bort den sorg jag skulle känna.

          Svara

          Den stora skillnaden är ju att föräldrar som valt att bli föräldrar (eget eller adoption) just valt det. Väljer man att bli surrogat har man givet en helt annan inställning till en graviditet, det handlar inte om att man vill bli förälder.

          Svara

           Förvisso, men inställning är inte allt. Händer mycket kemiskt (hormonellt) i kroppen som man inte rår på. Kroppen vill skapa band till barnet.

           Absolut. Säger inte att det är nån enkel ekvation. Men vänder mig emot det här automatiska ”surrogat är hemskt under alla former.” Surrogat som omfattas av screening, tycker man bör ha erfarenhet både av graviditet och egna barn samt ha en ekonomisk ställning som gör att man inte blir tvingad för att överleva, tycker jag inte på nåt sätt är fel av ren princip. Sen passar det självklart inte alla. Finns såklart en mängd etiska dilemman runt surrogat men man får nyansera debatten lite.

        Men kroppen fattar inte att det inte är ditt ”biologiska” barn. Kroppen fattar bara att den är gravid. Och även om man intellektuellt är inställd på att lämna ifrån sig barnet är inte ”reptilhjärnan” det. Måste vara skitsvår situation.

        Svara

       I det läget hade jag nog valt KK. Tror inte det är okomplicerat men för rätt summa hade jag nog sett det som ett jobb.

       Svara

      Så du hade sålt din kropp? Tycker du att prostitution också är rätt?

      Svara

       Vem är du att ifrågasätta eller kategorisera en annan persons uppfattning eller val enligt dina egna kriterier? Sköt dig själv. Man kan inte applicera sina egna värderingar på andra.

       Svara

       Jag tycker nog iofs att prostitution om det verkligen är ett individuellt val är helt okej men jag hade inte valt det själv. Problemet uppstår bara om inte kvinnan riktigt kan välja fritt pga annat eller andra förutsättningar. Samma med surrogat generellt men det hade jag kunnat välja för mig själv mot rätt ersättning (helt fritt).

       Svara

       Jag säljer mig varje dag. Är det inte vad förvärvsarbete går ut på? Pengar mot tjänst? Då är det mer våld på en kvinnokropp att sitta i kassan på Ica och lyfta ett ton än att vara gravid 9 månader.

       Svara

      Fast då kan man ju åka till ett grannland och betala en höginkomsttagare? Nej då folk vänder sig till fattiga kvinnor som inte har något val. Sjukt omoraliskt att använda sig av surrogat oavsett anledning. https://www.bioedge.org/mobile/view/disabled-child-abandoned-in-ukraine-casts-light-on-trouble-surrogacy-indust/13185

      Svara

    Svårt att avtala bort de känslor man ev. får när barnet väl är ute och de man utvecklar under graviditeten. Framför allt tror jag inte de flesta surrogatmödrar är välmående medelklasskvinnor som väljer helt fritt utan fattiga kvinnor som kanske måste göra detta ”val” för att tjäna pengar. Oavsett så finns det så många svåra frågeställningar kring surrogatmödraskap att jag inte tycker det är moraliskt försvarbart. Sen tycker jag Elena verkar vara urtypen till person som verkar resonera kring att ”skaffa” barn som att det vore shopping.

    Svara

    Och vad händer om barnet får downs? Eller ett allvarligt hjärtfel. Finns så många exempel där de som ”köper barnet” inte vill ha det då det är fel på det. Surrogatmamman tvingas då ta hand om det eftersom Jon oftast inte har hjärta att låta det adopteras bort.

    Jag är själv ofrivilligt barnlös och kämpar med missfall. Men jagskulle ALDRIG tillverka ett barn på dessa högst onaturliga och omoraliska sätt. Bara för att man kan göra ngt betyder det inte att man ska.

    Om vi aldrig fr några barn så är det så det är. Eller så blir vi jourhem/fosterföräldrar. Det är som någon skrev innan ingen mänsklig rättighet att få barn.

    Svara

     Har en vän som av olika medicinska anledningar skaffar barn via surrogat i detta nu. Otroligt glad för hennes skull och det barnet kommer att få världens finaste och mest ansvarsfulla föräldrar. Man kan tycka som du men alla gör inte det.

     Svara

      Fast det handlar ju om kvinnan vars kropp de har utnyttjat. Det handlar inte om föräldrarna och hur ”bra” de är.

      Svara

       Poängen är att jag inte ser det som att de ”utnyttjat” surrogaten alls. Det hela har skett i USA med bra villkor och ersättning samt frivilliga parter.

       Svara

        Hade det varit frivilligt hade inte ersättning behövts.

        Svara

         Hur tänker du nu? Går du frivilligt till jobbet om morgnarna?

         Svara

          Hur tänker Du nu? Att sälja sin kropp ska vara ett ok arbete och inkomstkälla? Du tänker likadant med prostitution? (Och tror att det finns folk som gör det frivilligt?)

          Svara

           Ja absolut. Självklart ska surrogaten ha bra med ersättning för tjänsten hon utför i nio månader och mer därtill. Det är väl alldeles uppenbart. Din liknelse med prostitution får stå för dig.

          Inte om jag inte hade fått betalt. Jag hade mycket hellre suttit hemma och ätit chips.

          Svara

      När man är känslomässigt engagerad i en persons liv är det svårt att ta ett steg tillbaka och fundera på hur man tänkt i motsvarande situation utan att känna de inblandade. Din vän kommer säkert att bli en fantastisk förälder. Men att vara en bra förälder eller människa gör inte att man MÅSTE få ett barn. Livet är orättvist. Var får din vän rätten att köpa och utnyttja en fattig kvinnas kropp?

      Svara

  Gjorde inte Chrissy Teigan något liknande? Alltså att de gjorde IVF (?) och då passade de liksom på att välja en flicka för hon ville lite hellre ha det. Kanske mindre kontroversiellt dock med tanke på att de inte använde surrogatmamma…

  Jag tycker det upprörande här är surrogatmödraskapet, inte att de väljer kön. Finns ju många u-länder där man aborterar eller till och med dödar nyfödda flickor, så detta är väl det mest humana sättet att välja kön på. Men surrogatmödraskap vill jag jämställa med prostitution. Man får en stor summa pengar för att utsätta sin kropp (och sitt psyke) för stora risker. För att rika människor inte vill få en ”ful kropp” eller inte har tid att vara gravida. Människohandel deluxe…

  Svara

   Däremot kanske man inte ska spekulera i eventuella risker en graviditet medför för just Elena Belle? Det kan ju vara så att hon har stora ärr/skador på livmodern eller något annat och faktiskt har blivit avrådd från läkare att bära fler barn. Det är lätt att tänka att det handlar om en platt mage som inte får bli förstörd, men vi VET ju inte.

   Svara

    Om det vore något sådant så skulle hon skriva ut det. Snyfthistorier lockar likes.

    Svara

    Och det gör det rätt för henne att använda sig av en surrogat? Vakna. Ditt resonemang är så sjukt och motbjudande.

    Svara

     Öh nej? Skrev du till rätt person nu? Just den kommentaren rörde enbart att det inte är helt rimligt att spekulera i eventuella hälsoproblem Elena Belle har, jag skrev ingenstans att det gör surrogatmödraskap till en bra lösning? Läs ordentligt innan du kommenterar! Jag har skrivit minst 5 kommentarer där jag ställer mig totalt EMOT surrogatmödraskap.

     Svara

    Ja två buk operationer kan ju inte vara bra inför en till graviditet?

    Svara

   Det finns ju lite fler aspekter i det hela än att man är rik och inte har tid att vara gravid eller rädd för att få en mammakropp.

   Svara

    Ja, jag vet att det finns altruistiska surrogatmödraskap som inte handlar om pengar, men då hamnar vi i princip i samma diskussion som om den lyckliga h*ran – om det finns några superlyckliga prostituerade betyder det att prostitution är helt ok och ska vara fritt fram överallt? Hade varit intressant att veta hur många surrogatmödraskap statistisk sett är altruistiska i länder där det är vanligt såsom USA och Indien. Jag har en känsla av att de flesta inte är det, men erkänner att det är min eget subjektiva gissning…

    Svara

   Håller verkligen med om att det är utnyttjande av kvinnors kroppar. Fattiga kvinnors kroppar. För jo det är det som det handlar om till största del. Tycker det är hemskt att det normaliseras.

   Svara

    Nja, det är inte hela sanningen. Surrogatmödrar förekommer även i Australien, Storbritannien, Nederländerna och Belgien. Många gånger är det reglerat så att de får vård och inkomstbortfall betalt, men inga summor i ersättning (just för att man inte ska drivas till det av ekonomiska skäl).

    Det är inte alls bara den där fattiga kvinnan i en lerhydda i Indien som tvingas mellan detta och att sälja sina organ för att överleva. Håller däremot med om att den kommersiella handeln med kvinnor i fattigare länder är djupt problematisk.

    Svara

     Nja,, det stämmer inte. Läs Kajsa Ekis Ekman för relevanta fakta.

     Svara

      Hon är en hysterisk och omdebatterad vänsterpolitisk skribent. Ofta kritiserad, till och med av feminister och transpersoner. Så nej. Det är ingenting jag förknippar med ”relevant fakta”

      Svara

       Ooooh, så nyskapande och tidsenligt att kalla en engagerad och kunskapsrik kvinna för ”hysterisk”!

       Och spännande att du tydligen bara tar in ”fakta” från människor som då varken är omdebatterade eller kritiserade av någon – och absolut inte ”hysteriska”! – för man kan ju inte både sitta på kunskap och fakta OCH vara kritiserad.

       Svara

        Okej, jag ångrar ordvalet hysterisk. Det var onödigt. Men i övrigt håller jag fast vid att hon inte är någon jag förknippar med relevant fakta.

        Svara

         Varför?

         Svara

          Kan inte svara för Madelon men upplever henne som extremt ensidig/vinklad.

          Svara

       Absolut, hon har en ideologi, precis som alla andra. Men fakta kring surrogat har hon rätt i. Du kan också höra doku i P1, surrog i tbilisi. Eller kolla forskning i usa och de barn som är surrogatbarn som lider av rotlösheten.
       (Transpersoner har inget med frågan att göra)

       Svara

        Tycker surrogat borde organiseras/legaliseras i Sverige så att det kan regleras med bra villkor. Tycka vad man vill, det är ingen stor skillnad mellan IVF, sperma och äggdonation (eller ens adoption). Tillåter man allt detta mot betalning bör man tillåta surrogat också- ser ingen skillnad. Har man problem med det etiskt kan man låta bli men har man inte det är det ju bara att köra.

        Svara

     I USA är det ju dock handel med kroppar i princip. Visst, kvinnorna ”väljer själva” men de kan trissa upp priset om de ser ut på ett visst sätt, kan uppvisa en viss hälsostatus, har viss utbildningsnivå m.m. Där betalar du för en ”top notch livmoder” på ett annat sätt än i Australien/Europa. Detsamma gäller handeln med ägg. Många betalar sin universitetsutbildning genom att sälja sina ägg. Beroende på vem du är kan du få typ 100 000 kr (svenska kr, ej dollar), medan i Sverige får du typ 12 000 kr för att donera ägg som knappt täcker inkomstbortfall för att du måste besöka kliniken X gånger m.m. Det skiljer en del åt, än så länge, mellan länderna. Men kan tänka mig vi går mot mer människohandel såsom i USA och i u-länder, då de rika gärna betalar för exakt det de vill ha…

     Svara

      Japp, kan bekräfta det… Flera av mina kvinnliga studenter här (jag har en postdoc tjänst i USA) har vid något tillfälle donerat ägg för att bekosta studier. Några har till och med gjort det flera gånger. Eftersom de är studenter vid ett prestigefyllt universitet kan de ta rätt rejält betalt för sina ägg.

      Svara

       Om jag donerade ägg, skulle jag alltid känna en oro för hur mina barn har det.

       Svara

        ”Dina barn”? Snälla, donera aldrig ägg med den inställningen. Du donerar ägg, inte ett barn. Ett barn är mycket mer än bara ägg och spermier och skapas ju av mamman i livmodern. Föräldrar som får barn genom äggdonation måste också bli godkända av psykolog.

        Svara

        Om jag donerade ägg skulle jag aldrig känna någon oro för ”mina” barn eftersom de inte skulle vara mina. Men om jag bar ett barn med ursprung från en annan kvinnas ägg hade jag och min kropp tolkat det barnet som mitt. Tycker att folk lägger för mycket fokus på dna. Jag anser att det är bandet mellan modern och barnet i magen som är det intressanta i denna fråga.

        Svara

       Tycker detta är så intressant. Jag vet själv inte om jag hade velat donera ägg. Å ena sidan hade jag gärna gjort det för att göra ett annat par lyckliga, men biologisk är ju barnet 50% mitt DNA vilket skulle kännas konstigt att veta att det gick runt barn därute som kanske var lik mig.
       Men samtidigt är jag tacksam att män donerar sperma, då ett par nära vänner kommer behöva det.
       Hade ni kunnat donera ägg?

       Svara

        Ja, hade lätt donerat ägg. Får tyvärr inte pga sjukdomshistorik 🙁

        Svara

        Nej jag hade inte kunnat det, håller helt med dig.

        Svara

     Det här är inte sant! Läs på innan du sprider lögner!

     Svara

   Tror inte de kommer åka till Baltikum eller Indien. Utan göra det i USA där de får betydligt bättre betalt. Men sen kan man ju ändå ifrågasätta det förstås

   Svara

  Dock känns det ju lite som något man måste säga att man vill ha en tjej eller kille precis lika mycket. Tror nog att många föräldrar hoppas lite extra på det ena könet.

  Svara

   Nja har man haft svårigheter att bli gravid kunde man inte bry sig mindre om könet. Tror inte att de flesta hoppas på ett visst kön, men vissa gör det. Känns väldigt förelegat dock, idag måste inte pojkar och flickor vara på ett visst sätt och tråkigt för barnet som förväntas leva upp till den könsstereotyp som föräldrarna önskar.

   Svara

    Kan du föreställa dig elena som mamma till en hyper stökig liten kille? Det är ju knappt att hon kan ta hand om sin lilla perfekta prinsessa. Självklart är det stora individuella olikheter och det finns väldigt lugna pojkar och väldigt svåra flickor, men alla som har olika kön kan intyga att det är en skillnad och det finns vissa könsbundna egenskaper. Vi är olika, jämställdhet betyder inte att vi ska vara som män. Det går inte att ta bort barnets biologiska egenskaper pga din politiska ideologi. Däremot tycker jag det är fel att rika ska få shoppa barn, oavsett om det är genom surrogat eller ivf. Om man inte kan bli gravid eller bära ett barn själv så finns det orsaker till det, naturen anser inte att dessa personer är lämpliga avelsdjur. När vi sätter oss över naturen och tvingar fram avkommor med dessa gener ändå innebär det att vi fortsätter ta fram fler människor och fler generationer med samma fel och gör dem värre. Tex hormonella problem, för smalt bäcken, ärftliga sjukdomar. Det är så avel fungerar, människor är inte annorlunda än andra djur när det gäller detta. Vet att det är väldigt upprörande för vissa, och jag förstår att det är jättejobbigt att vara ofrivilligt barnlös. Jag är själv barnlös pga sjukdom så jag vet exakt hur det är.
    Men ni måste ju ändå kunna se förbi era egna behov och längtan efter ett biologiskt barn och ta till er att det är ett väldigt komplext ämne med stora etiska och medicinska frågetecken. Jag har valt att inte skaffa biologiska barn pga det. Jag är inte bra avelsmaterial, jag vill inte att mitt barn ska riskera att behöva lida på samma sätt som jag gör.
    Det är flera experter inom ivf som nu varnar för de långsiktiga följderna av ivf, att vi ännu inte har en susning om hur stora problem vi kan ha skapat pga att ivf barnen är relativt unga. Att välja kön är bara en liten del av ett väldig stort och svårt problem.

    Svara

     ”Naturen vill…”
     Är det så du tänker även i andra situationer? Du anti-vacc förstår jag. Inte någon som tycker att man bör söka vård om man blir sjuk väl? Survival of the fittest.
     Men bara när du känner för det, eller hur?

     Svara

      Du vet att vaccin är något naturligt? Du sprutar inte in medicin direkt, utan du utsätts för en mildare version av sjukdomen, blir sjuk och därmed bygger immunförsvar som skyddar dig mot den allvarliga versionen.
      Tycker det är ganska naturligt med vaccin, eller anser du att tillagad mat är desamma? Onaturligt?
      Att tända en eld och koka din mat över, att skapa eld är ju något människan lärt sig. Och matlagning gör ju inga andra djur, så därför är det onaturligt?
      Nä, jag håller helt med kommentaren. Är trött på människors som drivs av känslor snarare än logik.

      Svara

     Fy fan vad arg jag blir av din kommentar. Applicerar du det resonemanget på övriga livet också? Man ska inte ta livsuppehållande medicin för det är naturens sätt att ta död på individer.
     Det finns så jäkla mycket fördomar och okunskap inom barnlöshet, så tråkigt att se att någon som titulerar sig själv som barnlös att spä på detta.

     Svara

     Nyfiken, är du religiös? Vilken trosinriktning? Det var mycket naturrätt i din text.

     Sen undrar jag, vilka är dessa flera IVF experter och vilka långsiktiga följder med IVF varnar man för?

     Svara

      Just den biten har jag också läst faktiskt men minns inte var

      Svara

    Kenza hade förhoppningar om vilken ögonfärg hennes bebis skulle få, samt att hon skulle rädda Aleks före barnet om det började brinna i lägenheten och hon har genomgått IVF. Man kan inte säga att alla ofrivilligt barnlösa resonerar på samma sätt.

    Svara

   Alla jag känner hoppas på ett visst kön. Inget konstigt. Det är inget problem så länge man inte vill slänga bort sitt barn för det blev ”fel” kön…

   Svara

    Och sen när det blir ”fel” kön är man 100% lycklig iaf och hur det blev känns 100% rätt

    Svara

    Verkligen. Jag hoppades av hela mitt hjärta att mitt barn skulle vara av ett visst kön, och blev besviken på ultraljudet när jag fick reda på att barnet var utav det andra könet. Förlikade mig med det och typ en timme efter ultraljudet var jag gladast i världen över vad jag väntade.
    Har sen barnet kom till världen inte tänkt en sekund på att jag önskar att hen var av ett annat kön såklart. Är bara överlycklig över att ha ett så gudomligt fint och friskt barn.
    Tror inte det är konstigt att önska ett visst kön.

    Svara

     Samma här! Och nu med tvåan hade jag ändrat mig och ville ha samma kön som första (för hen är bäst!) , och det blir det! Jippi!

     Svara

    Bara för att dina bekanta hoppas på ett visst kön betyder det inte att de flesta gör det.

    Svara

     Nej, och det sa jag ju inte heller? Bara påpekade hur det ser ut i min umgändeskrets då någon skrev att det nog är ovanligt att önska sig ett visst kön.

     Svara

    Alla våra nära vänner och familjemedlemmar har alla sagt att de verkligen inte hoppas på ett speciellt kön (de flesta har inte ens vetat kön innan födseln). Det är ju väldigt olika hur den önskan uppfattas.
    Jag tycker dock att det är fel att välja. Är
    Övertygad om att bebisen blir den som det är tänkt att den ska bli, inräknat kön, hårfärg etc, och att det inte är något man ska mixtra med☺️

    Svara

     Jag är med dig! Skulle aldrig våga välja kön. Rubba någon slags ordning.

     Svara

      Eller hur. Har sett en del dokumentärer samt även läst om sjukdomar och komplikationer som riskerar att uppstå när man väljer sådana attribut. Sjukt att det är lagligt 😅 Det är fler barn än vad man tror som föds med div problem som utstått för att föräldrarna skräddarsydde sitt barn.

      Svara

   Tror också att man ofta önskar något lite mer än det andra, men att man blir glad oavsett sen ändå eftersom man ändå vill ha barn och så.

   Jag har inga barn men har alltid sagt att om jag vill ha barn en dag så skulle jag allra helst vilja ha en pojke. Men förhoppningsvis hade jag blivit glad om det var en tjej också.

   Svara

  Hon har varit tydlig med att det är för utsendets skull de väljer surrogat. Hon hatade sin kropp under/efter graviditeten och ville verkligen inte väga så mycket igen.
  Hon har aldrig påstått att det är farligt vad jag kan minnas men hon har varit tydlig med att det varit mentalt påfrestande.

  Ni måste förstå att hon har växt upp pch fått bekräftat gång på gång hur snygg och sexig hon är. Ingen har stimulerat hennes intellekt så hon naturligtvis sitt värde i hur snygg och smal hon är.
  Hon vet också att det var kroppen som attraherade Michael, inte hjärnan så hon måste göra allt för att inte tappa det helt.
  Det är synd om henne. Tänk att hon inte vill känna sitt eget barn växa inuti sin kropp för att hon är rädd om sin vikt. Det är stört och riktigt sorgligt.

  Med detta sagt: stay in school, kids.

  Svara

   Många hon, ursäkta!

   Svara

   Anonym 09,13

   Precis, tror också det handlar om hennes självbild och självkänsla.
   Jag förstår inte hur det kan vara lagligt med surrogat, speciellt om kvinnan är frisk. Att på det kunna mixtra o välja attribut så som kön, ögonfärg etc är ju bara sjukt. Hur kan man som mamma inte vilja bära sitt barn?
   Vi kämpar med att bli gravida och sedan behålla bebisen (tyvärr inte lyckats ännu) , men vi skulle aldrig vilja att en annan kvinna ska bära vår bebis.
   Självklart förstår jag att alla tänker olika kring det, men är som sagt omöjligt för mig att förstå hela det konceptet.

   Svara

  Men vilken konstig ton du har i inlägget, sista stycket var väl himla onödigt?

  Ställa barnlösa och henne mot varandra så där – förstår inte vitsen. Jag tror säkert att Elena också i grund och botten bara vill ha ett friskt barn, visst att hon verkar lite uppe i det blå ibland men hon är ju en väldigt snäll och omtänksam tjej också.

  Svara

   Verkligen omtänksamt att köpa en annan kvinna för att ha som surrogat…

   Svara

   Håller med! Jag tycker sista stycket var riktigt vidrigt skriver.

   Svara

    It’s all about the money. 😉

    Svara

  Varför skulle detta vara provocerande läsning för en ofrivilligt barnlös? Man blir knappast missunnsam per automatik. Frågan ligger väl snarare på en ideologisk/etiskt plan?

  Svara

  Ur led är tiden

  Svara

  Jag ryser över formuleringen att kön kvittar ”så länge barnet är friskt”. Det är klart att ingen önskar sitt barn sjukdomar eller handikapp, men det låter så illa. Barn ska alltid vara välkomna. Det räcker att säga ”kön spelar ingen roll”.

  Svara

   Precis. J*vla käftsmäll till oss som inte fick föda ett frisk barn. Är de mindre värda då?

   Svara

    Lägg av. Snacka om att missförstå med flit.

    Svara

     Läs igen och tänk. ”Så länge” är inte samma sak som ”och”. Alla önskar sig ett välmående barn. Såklart. Men ”så länge” betyder något annat, det är allt.

     Svara

    Nej. Verkligen inte.
    Jag betalade 7500 kr vid varje graviditet för att göra NIPT.
    Ville kolla och skulle det ändå vara ngt ”fel”, hade jag/vi såklart älskat barnet ändå.
    Men det är inget fel att önska att ens barn skall födas frisk. Jag önskar att alla barn fick födas friska och i bästa form.

    Svara

     det var väl lite klantigt eller hårt formulerat då. Menade egentligen att jag höll med Johnni om att det låter konstigt att fokusera på ”friskt” när det är viktigare med att barnet får kärlek. My bad.
     Klart alla önskar ett friskt barn även om inte alla får det. Om det nu är en tuff start vid födseln, funktionsnedsättning eller något som kommer/upptäcks senare. Kanske borde formulera om ”så länge det är friskt” till ”så länge det får kärlek och omsorg”…

     Svara

      En funktionsnedsättning är ingen sjukdom.
      Och nog fan önskar vi väl att alla barn fick vara friska, funktionsnedsatta eller ej?

      Svara

       Det är ingen som sagt något annat.

       Svara

    Om du hade fått välja hade du väl ändå valt att ditt barn skulle komma till världen friskt?

    Svara

    Det handlar ju inte om dig eller ditt barn, och vem sa att sjuka barn är mindre värda? Hur läser du in det?

    Svara

    Men snälla!! Bara för att man får ett sjukt barn betyder det inte att man kommer älskar barnet. Men SÅKLART om man får välja så önskar man ju ett barn som är friskt.. herregud. PK

    Svara

     *att man Inte kommer älska.

     Svara

   Fast jag önskar helt ärligt ingenting hellre än att mitt kommande barn är friskt.
   Jag vill ha en frisk, levande bebis som jag får ha hos mig tills jag dör av ålderdom – så som det ska vara.
   Det finns ingenting värre än barn som föds sjuka och där föräldrarna tills slut får begrava sitt barn – det är fel, det är inte så det ska gå till.

   Vi var med om två sena missfall förra året och jag kan ärligt säga att min största önskan är just ett friskt barn nu när det är två veckor kvar till BF.

   Svara

    M:

    Hoppas att allt kommer gå bra och att er bebis är friskare än en frisk vind ❤️

    Svara

   Är väl ganska så självklart att man önskar att ens barn föds in i den här världen frisk? Förstår inte hur det kan tolkas fel, man önskar ju självklart de bästa möjliga förutsättningarna för sitt barn.

   Svara

   Hade bara vart relevant att förtydliga om Elena hade skrivit att hon hellre får en sjuk flicka än en frisk pojke.

   Svara

  Förstår inte varför så många är emot altruistiskt surrogatmödraskap. Varför skulle de kvinnorna inte få bestämma över sina kroppar?

  Svara

   Det är skillnad på altruistiskt surrogatmödraskap som att t.ex. hjälpa en vän eller släkting, tycker jag. Men att köpa en annan kvinnas kropp som för att få barn kan likställas med prostitution.

   Svara

    Då är ju frågan genast om det är något fel med prostitution om den är frivillig.

    Svara

     Det är fel av den som väljer att använda någon annans kropp för pengar, även om det är frivilligt från den som äger kroppen.

     Svara

      Kroppsarbete förekommer i hantverkarbranschen (faktum är att väldigt få arbetsgivare efterfrågar enbart en hjärna). Är det fel att anlita en snickare när man har tummen mitt i handen själv?

      Svara

       Another kind of stupid.

       Svara

       Jämför du amning med att visa könsorganet offentligt också eller?

       Prostitution ÄR kontroversiellt i princip för alla. Hade du tyckt det var lika odramatiskt om din partner var snickare som prostituerad? Troligtvis inte, eller? Sex har en ´särskild laddning för de flesta människor, det kommer man inte ifrån.

       Vi lever i ett samhälle där kvinnor gång på gång är offer för mäns våld och libido, i mycket större omfattning än tvärtom. Att legalisera prostitution kan ses som att staten säger ”Jadå, kvinnor är hål för männens könsorgan” (jag vet att även homosexuella sexköp förekommer, men tittar man på länder där prostitution är lagligt så hittar man mest bordeller där kvinnor säljer sex till män, t.ex. i Nederländerna m.fl.).

       Svara

        Amning och blottning är helt olika saker. Amning sker när en kvinna matar sitt barn och blottning är ett uttryck för sexuell frustration. Därmed inte sagt att det enbart är ”fula gubbar” som blottar sig.

        Sex har en särskild laddning därför att det handlar om det fysiska uttrycket för kärlek mellan människor. Detta har traditionellt inneburit fortplantning och det är klart att det är laddat, eftersom den genetiska driften är inblandad. Nej, vi har inte blivit Nya Människor sedan p-pillret uppfanns. 1960-talets sexuella revolution har inte lyckats ändra på människans biologi. Sexarbete är kontroversiellt därför att vänsterfeminister bestämt sig för att kollektivt känna sig kränkta, inte för att det är kontroversiellt i sig. Man har sedan – genom att spela på den kristna kulturens ängslighet kring sex – blandat ihop sexarbete och privat sexuellt umgänge (kärlek). Sexarbete och kärlek är inte på något vis samma saker.

        Länder där sexarbete är legalt, är det sämre länder än Sverige? Är dessa länder mindre upplysta och kloka än vi vikingar i norr? Är det vänsterfeministiska motståndet till sexarbete i själva verket en nationell stolthetsfråga – nationalism genom feminism?

        Svara

         De som är för legaliserad prostitution brukar hävda att de prostituerade kvinnorna får det bättre då, men detta stämmer inte enligt studier man gjort i Tyskland t.ex. Ett 70-tal mord av prostituerade har skett av sexköpare de senaste 20 åren, i Sverige är den siffran ofantligt mycket lägre. Man har även sett att hälsoproblem i samband med ”arbetet” är mycket vanliga (könssjukdomar). Det finns ingenting positivt som kommit ur en legalisering av bordeller.

         Länder med legaliserad sexhandel behöver inte nödvändigtvis vara sämre generellt, men just gällande hur väl man tar hand om sin kvinnliga befolkning så ja, där anser jag att de sviker kvinnorna, särskilt de allra mest svaga och utsatta (missbrukare, socioekonomiskt utsatta, m.m.) Det finns ingenting positivt att säga om lagliga bordeller förutom det tröttsamma ”man måste få bestämma över sin egen kropp”. Jaha, men då borde jag väl få sälja min njure för 600 000 kr? En bit av levern för 300 000 kr?

         Svara

          70 mord på 20 år i ett land med drygt 80 miljoner. Är du säker på att dessa sexarbetare mördades pga att de var sexarbetare?

          Den svenska sexköpslagen är nästan 20 år gammal och bara några sexarbetare har mördats i Sverige under tiden den existerat. Hade sexköpslagen skyddat dessa mordoffer från att bli sådana hade Sverige inte haft ett enda mord på en sexarbetare under hela sexköpslagens existens. Då det skett mord är sexköpslagen att betrakta som ett misslyckande. Men ska man laga omelett så måste man knäcka några ägg, eller hur kamrat?

          Vi är våra kroppar (märk väl: vi *har* inte kroppar – vi är dem). Vi ska därför ha full rätt att göra vad vi vill med dessa. Om det innefattar att ha sex med någon mot pengar är det något som ska få ske. Att göra sexköp olagligt med hänsyn till omtänksamhet om kvinnan är att infantilisera kvinnan och göra henne till statens egendom. Vad jag förstår så är ägande av människor förkastligt, men just förkastliga saker brukar inte stoppa socialister.

          Svara

         En blottare ger alltså uttryck för en sexuell frustration enligt dig? Du påstår att det är den bakomliggande psykologiska orsaken till att någon blottar sig? Är du på riktigt?

         Ditt vidare resonemang i texten gällande prostitution och feminism visar även det på bristande kunskaper och ett allmänt tyckande. Fakta är roliga saker. Testa att samla in fakta som kan styrka din åsikt. Trycker du sedan på det och hänvisar till faktan har du större chans att lyckas vinna över någon annan till din sida i en diskussion.

         Nej jag kommer inte presentera fakta och argument vare sig det gäller blottare eller prostitution. Ja det kan upplevas att jag är lat och bara glider in för att ge en gliring. Se det mer som ett tips, underbyggd argumentation fungerar bra mycket bättre än ett allmänt tyckande.

         Svara

     Om man ser till majoriteten av kvinnor som prostituerar sig, vilken ekonomisk och social bakgrund de har, så kan man fråga sig hur ofta prostitution faktiskt är frivillig. Hur många kvinnor tror du drömmer om att föda okända människors barn eller sälja sin kropp? Och hur många gör det i brist på bättre alternativ?

     Svara

      Så länge ingen håller en pistol mot tinningen på dessa kvinnor finns inget tvång närvarande. Säljare och köpare möts under frivilliga premisser när priset accepteras av båda. Att ”socioekonomiska faktorer” som att man växt upp i en miljonprogramsförort utan fritidsgård innebär tvång att individen ska prostituera sig är bara en vänstervriden fantasi.

      Att ligga för pengar är ju ett bra sätt att ta sig ur fattigdom. Man kanske inte blir stormrik, men man får en grundplåt som man sedan kan använda till annat, om man är sparsam.

      Svara

       Well, jag håller inte med dig och tycker att du har en skev människosyn.

       Svara

        Du föredrar härskarteknik istället för att bemöta mig rättvist.

        När du inte fått höra vad den andra sidan har att säga och istället fått höra att deras syn är fel pga strukturella faktorer (rasism, sexism, hat), då är det svårt att finna argument. Så du klämmer till med en härskarteknik (”håller inte med dig” – för att?) och angriper mig personligen (”skev människosyn”).

        Det är i grunden stalinistiskt. Man tystar snarare än diskuterar. Man påstår att det är något fel på den som inte håller med och gör det tydligt för åhörarna så att dessa leds att tro att den andras åsikter är komna ur mentala åkommor snarare än genomtänkta resonemang. Konformism och åsiktslikriktning är kravet, annars ska man sättas i omskolningsläger.

        Du kanske har lärt dig detta i skolan, eller läst för många tweets och Facebook-texter från någon prominent hatpredikant (”feminist”), men du har i detta inte tagit till dig hur man diskuterar. Det är tragiskt. Men det är inte ditt fel.

        Tänk en extra gång – är det fel att själv få välja mellan att avstå eller delta?

        Svara

         Jag väljer att inte argumentera med dig eftersom jag ser att vi är extremt lång ifrån varandra åsiktsmässigt och det kommer inte leda någonstans. Står dock fast vid att du har en skev människosyn. Man får välja sina strider helt enkelt 🙂

         Svara

          ”Jag tänker inte diskutera med dig för jag har inga argument som är logiska”

          Svara

         Det är varken härskarteknik eller något som är särskilt personligt angripande. Att inte hålla med någon är ett ganska neutralt påstående, personen håller helt enkelt inte med dig, varken mer eller mindre. Det påståendet i sig säger inte mer än att ni tänker olika i ämnet. Att personen tycker att du har en skev människosyn är säkert inte särskilt trevligt att höra, och det kan väl tolkas som någon sorts personligt angrepp, but honestly? Då har man en väldigt låg tröskel. Man ska väl kunna tycka att oliktänkande kan ha – enligt en själv – ”skeva” människosyner utan att nödvändigtvis attackera deras person? Det är väl inte ett lika med tecken mellan dem? Inte trevligt att höra, men det är dennes uppfattning. ”Lilla du, vilken skev människosyn du har, du måste vara ganska outbildad” = härskarteknik och personligt angrepp, men det var långt ifrån det personen sa, eller hur?

         För övrigt tycker jag att du har ett intressant, om än aningen kontroversiellt, perspektiv.

         Svara

       Det finns aktiva val och passiva val här i världen. Att jag som ”vanlig svensk tjej” skulle göra ett aktivt val att idag sälja sex för 1000 kr/30 minuter för att kunna köpa Bianca Ingrossos nya klädkollektion, ja det är en sak. Jag behöver inte på något sätt göra det. Men jag väljer det för jag tycker pengar är gött.
       Men en fattig tjej utan grunskoleutbildning i Moldavien som får välja mellan att hennes barn inte får mat i magen idag heller/inte kan betala sin hyra och riskerar vräkning, som då ”väljer” att ge ett BJ för en liten summa hon kan köpa bröd för – där har du ett passivt val. Hon har inget annat val hon kan göra, men visst, ingen håller en pistol mot tinningen… Om du tror att det kommer ta henne ur fattigdomen är du dock otroligt naiv. Kommer aldrig hända. Hon är kvar i grav fattigdom men utsatt för både fysiska och psykiska riskfaktorer.

       Svara

        Men om man förbjuder henne från att prostituera sig eller försvårar hela processen så har hon inga pengar till bröd åt sitt barn.
        Jag ser absolut problemet med prostitution men många gånger så är alternativet värre.

        Svara

         Där har ju vi i Sverige är bra lag som INTE straffar de prostituerade, utan de som köper tjänsterna. Och också ett bra system där man aldrig behöver sälja sex för att få mat till sitt barn, utan kan få bidrag via socialen. Kan tänka mig det ser annorlunda ut i Moldavien givetvis… Men där är det ju en hel samhällssyn som måste förändras. Om hela samhället signalerar att sexköp aldrig är okej och det är både omoraliskt och olagligt så skapas ett bättre samhällsklimat för kvinnor. Jämför med aga i Sverige. Det förbjöds och långsamt började ”alla” tycka att ja, aga är hemskt och aldrig okej. I många länder anses aga vara en helt naturlig fel av barnens uppfostran, men med en lag kom man i Sverige åt hela folkets attityd. Detta önskar jag sker med prostitution också! Att hela samhället säger nej, kvinnokroppar är inte till salu! De är inte hål där män får tillfredsställa sin lustar. Så tänker jag iaf, och jag hoppas fler länder tar efter.

         Svara

       Du har helt missat det där med samtycke va? Tror du att våldtäkter sker bara under pistolhot?

       När jag horade så var varje möte en våldtäkt. Jag fick pengar ja. Jag hade heller ingen pistol mot mitt huvud. Ville jag ha sex med all de männen? Nej. Hade aldrig gjort det om jag inte varit fast i droger. Självklart visste de det för om jag hade velat ha sex med dem så hade de inte behövt betala, alltså fanns inget samtycke till sex, alltså var varje gång en våldtäkt och satte också spår som våldtäkter gör.

       Jag blir ledsen över att folk inte ser hur verkligheten ser ut. Att de inte ser hur en hora kan bli våldtagen. Jag är iaf glad att jag har varit drogfri nu i åtta år, har ett jobb, en bostad och kan numera möta min blick i spegeln.

       Svara

        Så glad för att livet vänt till det bättre för dig. <3 Ingen ska behöva "arbeta" med att bli våldtagen, INGEN.

        Svara

     Frivillig prostitution är inte fel? Om du frivilligt vill prostituera dig, vad ska jag tycka om det?

     Svara

   Det är just det att kvinnan får svårt att bestämma över sin egen kropp.

   Vänsterpartiet skriver så här:
   ”De slutsatser som dragits från länder som tillåtit altruistiskt surrogatmödraskap visar att det är i princip omöjligt att kunna garantera frivilligheten i graviditeten, och att det ovillkorligen leder till kommersiell handel. Konsekvensen är att kvinnors grundläggande rättigheter blir något som kan avtalas bort.”

   FI tycker jag också har formulerat det bra:

   ”Det är omöjligt att kontrollera huruvida pengar eller andra gåvor förekommit eller om andra typer av påtrycknings- eller maktmedel har använts. Detta gäller även – och kanske i synnerhet – när det handlar om närstående vänner eller familjemedlemmar.”

   ”Surrogatmödraskap uttrycker en av de äldsta patriarkala tankefigurerna i världen, att en kvinna förväntas ”ställa upp” och att kvinnokroppen är ett redskap tillgängligt för andra.

   Att vara gravid och att genomgå en förlossning är något av det mest riskfyllda en fertil kvinna kan utsätta sig för. För att nämna några av riskerna utöver dödsfall kan kvinnan drabbas av exempelvis avföringsinkontinens, depression, havandeskapsförgiftning eller giftstruma. Effekterna av en graviditet, både fysiska och psykiska, är omöjliga att sia om på förhand.”

   Jag har valt dessa partier i denna frågadå jag tycker att de faktiskt sätter kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp främst.

   Svara

    Precis!!! Skulle aldrig rösta på de partierna men i den frågan har de faktiskt rätt. Dessutom skulle legalisering av altruistiskt surrogatmödraskap normalisera hela grejen, och då blir steget inte långt för folk att tänka att köpa en livmoder av en fattig kvinna i Baltikum är ok.

    Dessutom, I slutändan är ju det här handel med barn. Vad har de för rättigheter i det här?

    Svara

     Vad är adoption i så fall.

     Svara

      Lika fel? Iaf mycket problematiskt.

      Svara

      Man kan inte jämföra surrogatmödraskap med adoption heller. Vid adoption får kvinnan 1 dygn efter förlossningen för att landa och bestämma sig, vid surrogatmödraskap skriver man bort dessa rättigheter innan kvinnan ens blivit gravid. Alla som tjatar om ”kvinnans rätt att bestämma”, skulle inte det betyda att kvinnan även ska få välja att behålla barnet hon burit som surrogat? Enda sättet jag ser att man kommer runt problematiken kring att kvinnan används som en behållare som inte förväntas skapa någon anknytning till barnet som hon bär på i 9 månader och som hon, enligt svensk lag, blir biologisk mamma till.

      Svara

    Edit till min egen kommentar.

    ”Jag har valt ATT CITERA dessa partier i denna frågadå jag tycker att de faktiskt sätter kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp främst.”

    Svara

     Just kvinnans självbestämmande – utifrån ett invidualistiskt perspektiv – är ju vad dessa två socialistpartier inte respekterar. Att få välja att vara surrogatmoder eller ej är att få välja. Att det är en affärstransaktion där säljare och köpare möts är frivillighet – själva kärnan i marknadsekonomi. Hon kan säga nej och då blir hon inte tvingad att vara surrogatmoder.

     Socialisterna vill förbjuda alltsammans och påstår att både kvinnan och hennes valfrihet skyddas; men den begränsas ju med förbuden!

     Svara

  Kan man verkligen (i Sverige) få välja kön på barnet? Är noll procent insatt men låter helt absurt.

  Svara

   Nej, i Sverige får du inte göra det.

   Svara

    Jag tror att man får göra det om det om det finns sjukdomshistoria i familjen som bara drabbar det ena könet.

    Svara

   I fall där det finns svåra genetiska sjukdomar kopplade till det ena könet görs detta.

   Svara

  Surrogatmödraskap är människohandel! Det är ingen mänsklig rättighet att få bli förälder

  Svara

   Jag skulle definitivt inte säga att det är människohandel i USA. Som surrogatmor i USA omfattas du av progressiv lagstiftning och tillhörande tuff screening (du måste bland annat ha fött minst ett eget barn sedan tidigare samt uppvisa ekonomisk självständighet). Man måste skilja på amerikanskt surrogatmödraskap och t. ex. ukrainskt.

   Svara

    Får amerikanska surrogatmödrar ångra sig och göra abort utan påföljder? Det är mycket som jag tycker är skevt med surrogatmödraskap men huruvida man har rätt att ”säga upp sig” känns som en av de svåraste frågorna att få till.

    Svara

  Det finns ju faktiskt medicinska risker som gör att vissa rekommenderas att inte genomgå ytterligare en graviditet. Det känns lite väl förhastat att helt totalt bortse från den möjligheten, som jag tycker Camilla verkar göra i inlägget.

  Svara

   Självklart jättetråkigt men då kanske man får nöja sig med det barnet man ändå lyckades få och inte överföra risken som en graviditet innebär för alla som genomgår den på en annan kvinna som an dessutom om köpt sig rätten till kvinnans kropp.

   Svara

    Det jag reagerade på var, att utan reservationer, anta att hon inte vill föda barn själv enbart beroende på ytterligare en graviditets eventuella estetiska påverkan på kroppen.

    Jag ville påpeka att det finns vissa medicinska anledningar att som läkare avråda kvinnor från fler graviditeter. Detta på grund av allvarliga risker för kvinnans liv och hälsa. Då menar jag självklart inte risker vid normal graviditet/förlossning.

    Gällande surrogatmödraskap känner jag inte till lagarna, men kan tänka mig en marknad där fattiga kraftigt utnyttjas.

    Svara

   Men då får man väl skita i att bli gravid?! Inte svårare än så.

   Svara

  Vad är så riskfyllt ? Att hon går upp i vikt ? Skönt att det inte är någon risk alls för surrogatmamman då…

  Sjukt vidrig syn på sig själv och omvärlden.

  Svara

   Har hon sagt att det är anledningen eller? Hon kanske hade en jobbig graviditet och förlossning med komplikationer, och läkare kan ju ha avrått henne från att bli gravid igen. Det vet vi ju inte.
   Kim Kardashian avråddes ju från att bära fler barn också, men hon födde ju andra barnet själv i alla fall och sen använde de surrogat till de 2 sista.

   Svara

   Kanske är det riskfyllt och hon har avrådits pga hennes psykiska mående sist, att hon mådde dåligt av att kroppen förändrades. Det kan ju ligga risk för självskadebeteende och risk för det ofödda barnet om hon blir gravid, men inte vill gå upp i vikt. Det kanske är bättre för henne och ett framtida barn, om hon inte bär det själv.

   Svara

    Du tänker inte en sekund på hur ”bra” det är för surrogatmamman? Är hon bara en bakugn som ska lämnas utanför ekvationen? Så sjuk människosyn.

    Svara

    Då får hon väl avstå.

    Svara

     Ja jag säger inte att jag tycker att det är ok. Men det lät ju som att hon på riktigt mådde dåligt psykiskt under första graviditeten, eftersom att hon redan i vecka 13 hade svårt att glädjas pga kroppens förändringar. Klart hon bör kunna skaffa fler barn om hon vill, istäket för surrogat hade ett rimligare alternativ (enligt mig) varit terapi för att kunna bära barnet själv och kunna njuta av det. Men alla tycker vi ju olika.

     Svara

     Vad får hon för pengar då? Om hon avbryter graviditeten för att hon mår för dåligt? Vem täcker potentiellt inkomstbortfall som hon kan ha haft under tiden? Och bestående skador som kan ha uppkommit under den tid hon var gravid?

     Kom ihåg att det är livsfarligt med ett samhälle där man låtet desperata människor avtala bort rätten till sin kropp

     Svara

  Skulle du inte kunna göra ett inlägg om bloggares projekt/företag som har lagts ner? Tex Kissies egna lösögonfransar eller Annica Englunds egna sportkläder? 🙂

  Svara

  Tycker det handlar om två helt olika saker. Att använda surrogat och det här med könsselektion är två helt olika ämnen.
  Att välja kön blir vanligare och vanligare. Jag vet att svenska kvinnor länge åkt till Storbritannien och Belgien för könsbestämd IVF. Redan för över 10 år sedan så det är inget nytt.

  Svara

  Varför har Annica Englund fyra ögonbryn?

  Svara

  Risk och risk, hon är för ytlig för att riskera att paja sin kropp och vill kunna beställa en unge precis som hon vill ha den. Obehagligt.

  Svara

  I den senaste säsongen av svenska hollywoodfruar ser man tydligt hur hennes dotter hellre vill till deras nanny än till sin egen mamma. När dottern blir ledsen och gråter springer hon förbi Elena gång för gång för att komma till nannyn och sträcker ut händerna till henne. Även när Elena håller henne så drar hon sig bort och sträcker sig mot nannyn. Tydligt att det är där hon känner trygghet och det är så otroligt sorgligt.

  Svara

   Så tragiskt att hon inte är dotterns primära anknytningsperson 🙁

   Svara

  Blir det inte samma problem som de har i Indien om man får välja kön på sitt barn?
  Många väljer att göra abort om fostret visar sig vara en flicka, då enligt deras kultur innebär att kvinnans familj behöver stå för alla kostnader inför ett bröllop, därför har de mindre kvinnor i förhållande till andelen män i landet.

  Kommer vi inte se ett liknande problem världen över om människor väljer könet på deras barn?
  Vad är nästa grej? Kanske att man fr skräddarsy sin egen designer bebis och bestämma hår-, hud- och ögonfärg? Blä

  Svara

   På sätt och vis skräddarsys redan bebisar när man som ensamstående använder sig av donator. Då matchas utseende och egenskaper så att det ska bli en lämplig slutprodukt 😁

   Svara

    Inte nödvändigtvis, jag har skaffat barn via donator och bad kliniken välja donator åt mig då det absolut inte spelade någon roll för mig hur han ser ut eller vad han har för egenskaper

    Svara

   Tror du att en stor majoritet av västerlänningar endast vill ha flickbarn?

   Svara

  Hon är så off och korkad.

  Svara

  Fast gör hon inte som Blondinbella: provocera för att få till sig läsare då hennes riktiga liv är för tomt att instagramma/blogga om?

  Svara

   Så kan det vara men hela den normaliserande debatten kring surrogatmödrar är skrämmande..

   Svara

  Blir genuint ledsen när jag läser det här. VART är vi på väg? Hur kan könet på barnet spela någon som helst roll? Surrogat tänker jag inte ens gå in på. Ahhhhhhh fyfan vad sjukt det här är.

  Svara

  I framtiden på sociala medier: ”Detta inlägg är samarbete med Designer Babies. Vilken hårfärg tycker ni vår lilla skatt ska ha? Funderar lite på blond för att matcha mamma, eller ska vi välja något annat? När det kommer till ögonfärg har vi valt smaragdgröna. Tror det hade blivit en fin kombination. Vad hade ni valt? Uppge baby15 för 15 % rabatt på Designer Babies tjänster.

  Svara

  Varför skriver du alltid Natasha Peyre/Elena Belle? Hon heter inte Natasha, hon heter Elena nu.

  Svara

   En form av härskarteknik kanske?

   Svara

   En del som inte är så insatt kanske inte vet vem Elena Belle är.

   Svara

   Fast hon heter väl fortfarande Natacha?

   Svara

   Övergångsfasen när någon byter namn är väldigt lång, långt ifrån alla vet inte att hon heter Elena Belle.
   Typ som att Alexandra Nilsson försöker bli av med smeknamnet Kissie, eller Isabella Löwengrip vill bli av med smeknamnet Blondinbella, det kommer ta helt sjukt lång tid innan allmänheten hakar på det tåget.

   Svara

   Äh, de flesta känner ju henne som Natacha Peyre. Att hon sen ”bytt” till Elena Belle som låter som ett porrskådisnamn beror ju bara på att hon inte vill att folk ska komma ihåg hennes tveksamma bakgrund…

   Svara

   Elena Belle är bara hennes ”artistnamn”.

   Svara

  En kvinna med en mkt skev världsbild.
  Bli inte förvånade om hon snart photoshoppar sin dotter på samma sätt som hon gjorde med sin man. Han kan ju inte heller va vassaste kniven i lådan iom att han tillåter det.
  Vi får väl hoppas för hennes skull att inte surrogatmamman har några band till Uruguay då det verkar vara en öm tå.

  Svara

  Jag har själv väldigt svårt att förstå hur man kan tycka det är ok att köpa tjänsten livmoder i 9 månader.
  Jag har själv längtat så otroligt mycket efter ett syskon till mitt barn och idag vet jag att det aldrig kommer ett syskon så sorgen och smärtan är med mig varje dag.

  Men eftersom jag har fött ett efterlängtat barn kan jag inte i min vildaste fantasi tänka mig att bära ett barn till med vetskapen att jag skulle lämna bort det. Bandet till barnet i magen är så starkt ingen bara av känslomässiga skäl utan även av biologiska. Kroppen har ju ingen aning om något annat än att du ska ta hand om och skydda din bebis efter födseln. Att få barn innebär att ett enormt hål slits upp i hjärtat för att ge utrymme för alla känslor för barnet. Det är både något av det bästa och värsta jag någonsin varit med om. Så tanken på att behöva lämna ifrån sig ett barn är i min värld helt inhumant.

  Svara

   Det är din upplevelse och du har såklart all rätt att känna så. Men det betyder inte att en graviditet känns likadan för alla andra kvinnor.

   Svara

    Det är inte bara hennes upplevelse, det är en generell upplevelse hos mammor pga att det är så de är biologiskt skapta.

    Svara

     Nej. Det är ingen generell upplevelse hos alla kvinnor pga biologi. Eller menar du att jag egentligen är man?

     Svara

      Det är evolutionärt och biologiskt. Det är anledningen till varför kvinnor skaffar barn. Du kan leka hur dum du vill och medvetet missuppfatta det jag skriver, men det ändrar inte biologin. Kanske inte alla kvinnor, men generellt.

      Svara

    Nja det är snarare så kvinnokroppen (och är psyket inkluderat i kroppen) funkar. Men argumentet att det är din upplevelse kan man så klart dra till med i alla debatter.

    Några i tråden (som redan själv fått barn) verkar ju kunna tänk sig vara surrogat mot en saftig ersättning. Men vem vill göra det med anledning att man vill ge andra människor chansen att bli föräldrar? Det hade varit intressant att höra hur man tänker dig det kommer att bli. När lämnar man ifrån sig bebisen? Direkt efter förlossningen eller några timmar eller dagar efter? Vad händer om bebisen får en förlossningsskada? Vad händer om den födande får en skada? Osv

    Svara

     Det är väl därför man (jag) hade velat ha saftig ersättning, för att kompensera mina egna risker. Det där med att glädja andra människor hade varit en bonus men den största anledningen hade givetvis varit pengarna. Jag förutsätter att man lämnar bort barnet omedelbart, vore konstigt annars. Om bebisen får en förlossningsskada händer väl inget annorlunda mot vad som hänt om en biologisk mamma fött hen? Om jag får en skada så är det en risk jag hade velat se inkluderad i min kompensations för uppdraget. Saftig ersättning för att åta mig jobbet med andra ord.

     Svara

  Har en av varje och de är bägge exakt lika älskade. Sånt trams, som att nåt kön skulle vara bättre..
  Att välja bort en son om det är så hon tänkt, att inte få upptäcka att hon skulle älska honom precis lika mycket.. Det är en förlust för hennes egna utveckling om nåt…

  Svara

   Lätt att säga när man har en av varje.
   Försök förstå att alla inte tänker som du.

   Svara

  Helt ärligt? Hur svårt är det för dig att göra ett snyggt jobb med neutral rapportering? Istället för att ständigt blanda in dina syrliga, sura och pissiga kommentarer. Förstår inte hur du orkar störa dig på vad exakt allt o alla gör. Du slänger det du byggt upp.

  Svara

  Jag tycker att man ska välja adoption om man själv inte kan föda barn. Det finns så många barn som inte har föräldrar och vars högsta dröm är att få egna föräldrar som älskar dem. Tycker det är egoistiskt att utsätta en kvinna som behöver pengar (för det är främst de som blir surrogatföräldrar) för de risker det innebär att vara gravid och föda barn och sedan tvingas lämna bort barnet bara för att man är rik och kan.

  Svara

   Adoption är inte helt etiskt oproblematiskt det heller…
   Jag som jobbar inom socialtjänsten kan vittna om att det finns otroligt många barn här i Sverige i behov av familjehemsplacering. De flesta barnen har biologiska föräldrar med grova missbruksproblem eller blir utsatta för (eller bevittnar) sexuellt eller annat våld i hemmet. Ett tryggt och stabilt familjehem för dessa barn kan vara helt avgörande för om de ska kunna ha någon framtid över huvud taget.

   Svara

  När jag läst inlägget tänker jag på tv serien Handmades tale

  Svara

  Ouch burn! Vilken ton i inlägget.
  Men etiskt tycker jag det är galet att kunna bestämma kön på sitt barn (om det inte krävs pga medicinsk anledning, tex risk för extrema ärftliga sjukdomar) och jag är inte för surrogat. Men i USA kan det mesta köpas för pengar tyvärr. Kim K gjorde ju samma sak pga risken med ytterligare graviditet.

  Svara

  Surrogatmödrarskap är en form av människohandel där kvinnan köps och barnet säljs som en vara. Ingenting är gratis i Amerika och allt och alla kan köpas för pengar. Tragiskt!

  Svara

  Mest upprörande av allt är väl att hon är villig att köpa en annan kvinnas kropp? ”Det är bara en tjänst”, ”vissa mår så bra av att vara gravida”, ”lånar bara hennes livmoder”.
  Hoppas för allt i världen att Elena ångrar sig efter att ha läst på, alternativt ser till att surrogatmamman inte ställer upp som en sista utväg för att komma bort från ett liv i fattigdom.

  Svara

  Ni som är negativt inställda till användandet av surrogatmammor, ser ni likadant på det när det gäller homosexuella män? Där de måste använda en surrogatmamma för att få biologiska barn.
  Är det samma sak (alltså likställt med människohandel och liknande) enligt er? Detta är alltså en genuint ställd fråga.

  Svara

   Ja, jag tycker det är lika omoraliskt. Homo-män kan väl adoptera (även fast det är svårare) som alla andra. Sluta utnyttja kvinnors kroppar!

   Svara

    Svårare?

    Det finns inga givarländer som accepterar homosexualitet. Så nationella adoptioner borde gå enbart till homosexuella par. 🏳️‍🌈

    //Moa

    Svara

   Svar: Ja!
   Barn är ingen rättighet, kvinnokroppar ska inte vara till salu. Punkt slut finito.

   Svara

   Absolut. Det är ingen mänsklig rättighet att till varje pris få ett biologiskt barn. Det får inte ske på bekostnad av andra (i detta fall socialt och ekonomiskt utsatta kvinnor).

   Svara

   Japp.
   Jag har ett manligt homosexuellt par i min närhet som är familjehem till en liten flicka placerad av socialtjänsten. Flickan kommer ifrån riktigt vidriga hemförhållanden och har blivit utsatt för mer än något barn någonsin ska behöva. Hos sin nya familj har hon precis allt ett litet barn kan önska sig (både psykologiskt, socialt och materiellt). Hon är världens gladaste och snällaste lilla tjej nu och utvecklas helt normalt, trots brist på grundläggande förnödenheter under sitt första levnadsår. De älskar henne över allt annat som sitt eget barn.
   Jag tycker att de som inte kan få barn naturligt (på grund av homosexualitet eller andra orsaker) borde överväga att förändra och rädda livet på något av alla de barn som annars skulle få hoppa mellan tillfälliga hem och anstalter hela sin uppväxt, istället för att tvunget ha en genetisk avkomma genom att att köpa någons livmoder i 9 månader och utsätta den för alla risker en graviditet och förlossning innebär.

   Svara

   Självklart! Ingen har rätt att utnyttja en annan människas kropp – oavsett om man är homosexuell eller inte. Barn är ingen rättighet.

   Svara

    Jag blir fan chockerad av alla dessa kommentarer ovan? Wow.

    Svara

     Varför?

     Svara

   Jag hör vad ni säger, och håller med. Men kan ändå också känna att även om barn inte är en rättighet, så blir det ju ändå diskriminerande endast mot homosexuella män om surrogatmödraskap skulle exempelvis förbjudas.
   Eftersom de då blir den enda grupp människor som inte ens kan försöka få biologiska barn. Förstår ni hur jag tänker?

   Svara

    Jaha, och?

    Svara

    Förstår din fråga. Då blir det ju diskrimination vs mänsklig rättighet. Har inte homosexuella rätt att ta till surrogatmödraskap eftersom det inte är moraliskt försvarbart, blir det diskriminerande då? Vilket väger tyngst? Blir som ett hönan och ägget.

    Svara

     Precis så. Tack!
     Tror att man måste inse att allt inte är svart eller vitt här i världen, och som i de flesta etik- och moralfrågor finns det lika många åsikter och svar som det finns tänkande människor. Typ.

     Svara

      Fast det här är svart eller vitt. Att människors (kvinnors!) kroppar utnyttjas för andras tillfredsställelse kan aldrig tillåtas. Kvinnokroppen är inte till salu – oavsett om priset är monetärt eller att någon drar diskrimineringskortet.

      Vidare kan homosexuella män skaffa barn med lämplig kvinna efter överenskommelse. Det är inte olagligt. Om det nu finns så många som frivilligt kan tänka sig att bära någon annans barn (som den här tråden verkar indikera) så borde det ju inte vara några problem alls.

      Svara

    Livet är orättvist? Vissa saker går inte att ändra på. Som någon nämnde ovan så är ett bra alternativ att vara familjehem. Och visst finns väl konstellationer där ett homopar (män) har gått ihop med ett lesbiskt par och på så sätt skapat biologiska barn som har två pappor och två mammor? Förlåt, är inte jätteinsatt men rätt säker på att jag har läst om sådana regnbågsfamiljer

    Svara

    Fast att livet inte är helt rättvist är inte diskriminering. Vare sig mot homosexuella män eller kvinnor som av någon anledning inte kan bli gravida.

    Svara

  Har otroligt svårt att förstå varför man behöver fler barn när man inte är kapabel att ta hand om det man har? Om man behöver anställa någon för att hjälpa en, varför ska man ha fler?

  Och jag anser att det är samma sak med ”vanliga” föräldrar som aldrig skulle orka med sina barn om de inte fick lämna bort dem på förskola 50% av tiden. Då ska man inte skaffa fler.

  Svara

   Fast… ”orka med”, man lämnar väl generellt sina barn på förskola för att kunna gå till jobbet…? Åtminstone mitt jobb skulle inte direkt funka jättebra att ha med barnen till, oavsett vad jag själv ”orkar”. Och om du syftar på att ha barn på förskola när man är hemma med syskon (15 h/vecka i de flesta kommuner) så kan det förstås handla om att man just inte ORKAR tillgodose flera barns väldigt skilda behov 24 h/dygn – under en begränsad period. Man kan ha haft en väldigt påfrestande graviditet och/eller förlossning, ha en bebis som enbart sover i tjugominutersintervaller och vara på gränsen till utmattning, och därför faktiskt inte orka. Men om man nu har det tufft ett tag just när man fått syskon, betyder det verkligen i dina ögon att man inte borde skaffat fler än ett barn?

   (Många har ju dessutom storasyskon på förskola 15 h/vecka eftersom det inte alls behöver vara det bästa för storasyskonet att ifråntas allt umgänge med kompisarna och allt kul som pågår i den pedagogiska verksamheten.)

   Svara

    Nej jag tycker inte att man ska skaffa fler barn än man orkar ta hand om. Är detta verkligen så kontroversiellt?

    Svara

   Förskolan lämnar man ju på för att kunna utföra ett arbete? Nej, jag hade inte klarat av att ha barn om jag inte kunde lämna på förskola, eftersom jag då inte hade kunnat arbeta och få en lön (= betala bostad och mat till mig och barnet). Jag lämnar ju inte på förskolan för att jag inte ”orkar” med mitt barn, eller vad är det du menar?
   Man har ju inget val om man inte har ekonomin att vara hemmafru, vilket många inte har.

   Svara

    Jag menade förstås inte dom som lämnar på förskola av ekonomiska skäl. 🙂

    Men otroligt många föräldrar vill ju inget hellre än att slippa sina barn så mycket det bara går och då tycker jag man kan minska antalet barn man skaffar.

    No shade till hårt arbetande föräldrar! Kängan var mest till medelklass och uppåt, som – oavsett mängd pengar – skulle lämna bort sina barn till någon annan.

    Kolla på rika människor – är de mer med sina barn? Nej de har femtiofem nannys istället.

    Svara

     Nej otroligt många föräldrar vill inte alls lämna bort sitt barn så mycket som möjligt. Otroligt många föräldrar pusslar med tider så barnen ska ha så korta dagar som möjligt, de jobbar deltid, de köper städhjälp, de snålar på föräldradagarna för att kunna ge barnen långa sommarlov. De allra allra flesta föräldrar gör allt de kan för att få vara så mycket som möjligt med sina barn.

     Svara

  Hon är så himla blåst den tjejen.

  Svara

  Visst kommer Therese Lindgren också skaffa barn via surrogat? Hon verkar ha fobi för att bli gravid så då kanske detta är hennes enda utväg?

  Svara

   Man kan ju också *trumvirvel* INTE skaffa barn!!!! 😀

   Svara

   Hon verkar snarare ha fobi mot att åldras.

   Svara

  Bella ska köra ”starta eget-kurser” som en del av hennes foundation. Ingen tokig idé att gå till det som faktiskt ligger nära hennes återkommande narrativ.

  Men kan då inte låta bli att bli genuint nyfiken på följande ”medienyheter” som det skrivits stort om i tidningarna.
  – Snart oktober- hur går det med visumet?
  – Vad händer med agencyn? finns det en hemsida och bolag registrerat?
  – Hur går det med börsnoteringen av Löwengrip invest och de ambitösa 100 miljoners-målet för året?

  Om hon landar allt detta är jag genuint imponerad.

  Svara

  Tips till samtliga: P1 Dokumentär ”Surrogatmamman i Tblisi”, om ett svenskt par som gick via en agentur för att få ett barn. En helt otrolig dokumentär. Satt bara och gapade när jag lyssnade.

  Tvivlar på att det är en glad frivillig och ekonomiskt likställd väninna som skulle bära Elena Belles barn…

  Svara

  Fy fan så äckligt att använda en annan människa som avelskossa.

  Svara

   Det är ju dina egna ord men mer exakt- vad exakt är det du tycker är äckligt?

   Svara

    Exakt det jag skrev?

    Svara

  DÄR kom den! Jag yttrade mig förut att jag tyckte att det var helt otroligt att hon riskerade sitt utseende förra gången. Men det är klart…hon mår säkert fortfarande dåligt för att hon inte nått sin pre-baby-vikt (45 kg sa personen i fråga att det var, eller hur?). Klart hon som har möjlighet ska betala en liten sudd så att någon annan kan bära och föda bebisen! Goals! Gärna en kvinna i ett fattigare land så har hon bidragit till välgörenhet på samma gång 🙂

  (OBS!Läses med en smula ironi)

  Svara

  Det är något som skaver hos i mig när man pratar om att det viktigaste är att barnet är friskt. Att få ett sjukt barn fanns inte i min föreställningsvärld första gången jag var gravid men det var just det jag fick. Ett jättejättesjukt barn som var nära att dö flera gånger första månaderna i livet. I den bästa av världar hade hon såklart inte varit sjuk när hon föddes men hennes liv är lika mycket värt som alla friska barns. Vi visste inte att hon var sjuk, det syntes inte på ultraljud. Tänk så många som blir bortvalda i magen fast de kan leva fullt normala liv men kanske med vissa andra utmaningar än andra. Vem vet vem som kommer bli allvarligt sjuk, bli döv, bli blind, få en allvarlig infektion med följdsjukdomar. Gränserna för vad man kan välja flyttas hela tiden. Att vara sjuk eller ha stora ärr efter omfattande operationer, att ha olika funktionsvariationer, allt är sådant som människor lär sig att leva med och av de jag har träffat är man i första hand tacksam för livet.

  Svara

   Jag har största empati för dig och din erfarenhet men jag tror du försöker leta problem där de inte finns. Jag tror att alla vill ha ett friskt barn om de får välja men det betyder inte att ett sjukt barn blir mindre älskat för det. Det är klart jag skulle älska mitt barn oavsett sjukdomar men det är på inget sätt konstigt att vilja önska att ens barn är friskt! Du måste också respektera att alla inte skulle orka med ett liv med ett barn som är allvarligt, kroniskt sjukt. Det kan tära sönder relationer, göra att man hamnar i en dålig ekonomisk sits, göra att syskonen knappt får ta någon plats alls i familjen och blir bortglömda osv. Jag tillhör den skaran som inte skulle vilja ha det så, om jag hade möjlighet att undvika det. Händer det i senare skede utan förvarning är det en annan sak. Downs är måhända varken dödligt eller allvarligt i samma avseende men jag hade ändå inte velat ha ett barn med Downs heller. Faktiskt inte. Jag jobbade två somrar med ungdomar som hade diverse diagnoser och jag fick se allt föräldrarna uppoffrade och jag visste att jag aldrig skulle vilja hamna i en sådan sits om jag hade möjlighet att påverka det.

   Svara

    Jag förstår hur du menar. Jag tänker faktiskt lika dant men min poäng är att man kan få ett sjukt barn och det tär som fan. I början tom tänkte jag att det skulle vara bättre för henne att dö. Man ser inte på min dotter att hon föddes sjuk så i det vanliga livet får hon samma bemötande som friska barn. När jag pratar med föräldrar till barn med sjuka barn där det syns upplever jag att deras barn inte behandlas på samma vis. Min poäng var egentligen att oavsett om man får en flicka eller pojke, ett sjukt barn eller ett friskt barn, om man visste eller inte, valde eller inte, så förtjänar det födda barnet samma förutsättningar i sitt liv som alla andra i den mån det är möjligt. Är aldrig öppen med detta och har aldrig kommenterat nåt liknande för att jag förstår att man kanske tror att jag vill missförstå själva saken för att ta upp min egen. Det är inte så, men man kan reflektera över att även sjuka barn har föräldrar som är lyckliga över att ha fått just de barnen.

    Svara

  Det enda jag vänder mig emot är Sveriges flathet när det kommer till att hantera par som åker utomlands och köper kvinnokroppar och barn. Hur kan man ena dagen åka ur Sverige utan barn och nästa dag komma tillbaka med ett utan problem? Man får alltså utan repressalier delta i människohandel utomlands utan att bli straffad för det i Sverige sen. Mycket märkligt.

  Svara

   Fast surrogat är inte människorhandel? Rent krasst köper du en tjänst.

   Svara

    Bära barn-tjänst

    Svara

     Ja. Samma som sperma och ägg. Eller IVF. ”Skapa barn” tjänster alltsammans.

     Svara

      Spermadonation och äggdonation är inte inte samma sak som att bära och föda ett barn åt någon annan. Du donerar celler, knappast samma sak som att ge bort en hel människa.
      IVF går väl ut på att föda sin egen unge.
      Jag bryr mig inte nämnvärt att folk använder surrogat, jag bara förstår inte hur Sverige betraktar detta som olagligt men inte straffar sina egna medborgare som gör detta olagliga utomlands. Att man har en liten, fattig preggo-kvinna som man typ äger i 9 månader, sen tar ungen hon föder och flyger ur landet som ingenting. Eller gör som ett par och går till media och gnäller när byråkratin inte riktigt fungerade och dom nu inte kan komma hem som det var tänkt.

      Svara

       Olagligt (inte legaliserat som industri eller sanktionerat av staten) är inte samma sak som att de blivande föräldrarnas agerande skulle vara kriminaliserat. Det finns inget för Sverige att straffa dem för om de nyttjar tjänsten utomlands, deras agerande är inte olagligt. IVF för ensamstående kvinnor eller lesbiska par med donator var ett sånt exempel, tjänsten som sådan var ”olaglig” (icke santionerad) i Sverige men agerandet i sig aldrig förbjudet. Så alla for till Danmark.

       Svara

    Nej adoption är människohandel, surrogasi är mer som prostitution.

    Svara

  Har egentligen inget emot surrogat men varför inte adoptera istället?! Finns många barn som behöver ett kärleksfullt hem och kan man själv inte få barn så tycker jag att det är ett utmärkt alternativ.
  Jag förstår att många vill att barnen ska ha ens gener osv men om man verkligen vill ha ett barn spelar det verkligen sån stor roll.
  Iof tycker jag det gäller alla som vill ha fler barn, adoptera ett till barn istället.

  Svara

   Adoptionsinsutrin är så vidrig, institutionaliserad och laglig trafficking av barn. Att skaffa barn är liksom ingen mänsklig rättighet.

   Svara

    Samma gäller surrogatindustrin också såklart, det är ju laglig prostitution i princip.

    Svara

     Ser inte likheten i princip.

     Svara

    Jag som är adopterad vill jättegärna höra hur du menar?

    Svara

  Hon är helt enkelt för mycket den där människan. Sen tror jag hon tagit bort halva midjan på bilden också.
  Hon vill bara ha nåt att visa upp.
  Det är rent förbannat äckligt.
  Skulle tro USA har en jädrans massa ungar hon skulle kunna adoptera. Hon kunde ta en, två eller flera.
  Hon behöver ju inte sköta dem själv ändå så.
  Ibland kan man undra vad det är för män de lyckas få tag på? Som ger dem vad som helst utan tanke bakom.
  Pengar, bilar barn.
  Njaee, jag tror bestämt att de skulle ta och IQ testa de där snorungarna innan de får skaffa fler barn överhuvudtaget.

  Svara

  Det är så himla sorgligt. Att mäta sitt värde i det egna utseendet så till den grad att man inte ens vill bära sina egna barn. Självkänslan sitter i det tunna skalet, utan det yttre finns ingenting.

  Någonstans har vi kommit till självfixeringens gräns. Har kvinnohatet drivit oss så här långt, att vi inte ens får föda barn i skräck att inte längre vara knullbara?

  Svara

  Men tagga ner nu. Att en kvinna, som är överdrivet utseendefixerad på alla sätt och vis (Hon är ju öppen med allt hon gör) tänker på ett visst sätt gör inte att det är någon norm för kvinnor. Det är liksom inte så att majoriteten av kvinnor inte vill bära sitt eget barn pga kvinnohat. 🤦🏼
  Btw vet du inte varför hon inte kan göra det. Att C skriver ett vinklat inlägg säger liksom ingenting.

  Svara

   Svar till 14.22

   Svara

    Jag pratar inte om majoriteten kvinnor, tack och lov. Men det finns en klick (där NP ingår) som gör det.

    Att det inte skulle handla om något annat än risken att ”förstöra” kroppen kan du glömma.

    Svara

  Detta är så sjukt! Har aldrig förstått skillnaden mellan surrogatmödrar och prostituerade. Man säljer sin kropp? Så sjuk industri. Barn är ingen mänsklig rättighet och det är inte att få ligga heller.

  Svara

   Skulle du kunna tänka dig en spermadonator? äggdonator?

   Svara

  Fräscht med trafficking

  Svara

  Är det ingen mera än jag som reagerar på att hennes midja är lika smal som hennes lilla dotter???

  Svara

  Fast hade jag fått chansen hade jag också valt kön…iaf på mott andra barn, ville gärna ha ett av varje kön- tredje önskade jag en tjej då det enbart skiljer 10mån mellan mina två yngsta och tänkte att de skulle ha mer utbyte av varandra om de hade samma kön (visst, det finns säkerligen massa systrar och bröder som är bästa vänner men så tänkte jag)…sen fick jag exakt så som jag ville men hade jag fått möjlighet att välja hade jag absolut gjort det!

  Svara

  Det är väl klart att man får önska? Det kan väl vi alla göra?

  Svara

  Det är så sjukt att folk i Sverige blir producerade av mitt senaste inlägg där jag frågar om ni tycker att jag borde ha en annan flicka. Detta sa jag för att jag är så förälskad i min lilla Luna och tänk om man kunde ha en till. Sjävklart skulle jag älska ett barn oavsett kön.
  För det första har inte vi planerat någonting alls. Vi vill ha fler barn men i framtiden.
  Våra alternativ är antingen bli gravida och utsätta både mig och bebis för risker som läkarna avråder ( inget med utseende att göra som många påstår). Det är så tröttsamt! Men kan förstå att folk tror det eftersom man framställs på ett viss sett i tv.
  Adoptera vilket jag hade föredragit (har alltid velat adoptera). Eller anställa en surrogate mamma och få biologiska barn vilket min man föredrar.
  Vet att sistnämnda väcker många känslor hos många. Men i USA är ingen tvingad att vara Surrogate det är hårda regler och dom som gör det vill frivilligt jobba med det.
  Det är ingen som är illegal eller något liknande utan människor som ser det som ett jobb och får väldigt väldigt bra betalt och det görs via ett seriöst företag.
  Hur som har vi inga barn på gång på något sett utan vi fokuserar på lilla Luna just nu och inget annat.
  Men det är en intressant debatt det där med surrogat. Det Finns ju massa jobb där man riskerar sin hälsa tex Brandmän och poliser som ständigt jobbar i jobbiga omständigheter dom riskerar nog sin hälsa mer än en surrogat mamma.
  Jag skulle aldrig vilja utnyttja någon som inte vill göra något frivilligt om vi nu skulle bestämma oss för att göra detta.
  Sedan tycker jag självklart synd om folk som blir tvingade till detta i u länder osv men det händer nog sällan i USA och framförallt inte om man går igenom seriösa företag.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.