Vem bär ansvaret att marknadsföringslagen följs i RSS feeds?

Det kom ett mail…

Hej Camilla!
Jag har en fundering angående reklammarkering på bloggar. Jag läser bloggar via Feedly, en RSS läsare, vilket inte läser in annonser och liknande från bloggar. Nu får tiden brukar annonssamarbeten (i alla fall på Elle) få en egen liten banner ovanför inläggen som är sponsrade men detta läses ju inte in i Feedly (och troligen inte i ex Bloglovin och liknande). Så hur fungerar lagstiftningen där? Är det bloggarens ansvar att se till att sådan markering även syns i själva inlägget? För det kan väl inte vara läsarens ansvar att syna inlägget, även om det inte läses direkt på bloggen?
Bifogar bilder, från Elsa Billgrens blogg, för att visa hur jag menar.
Fortsatt trevlig kväll!
Vänliga hälsningar, NN
Ja, vems är egentligen ansvarets? 
Jag skulle säga att bloggaren i det här fallet har lite ansvar, medan utvecklarna på dessa RSS feed-appar som visar inlägg utan korrekt reklammarkering har ett desto större.
Och läsarna kan inte heller klandras här, man kan väl knappast förvänta sig att de först ska läsa bloggen i appen och SEN gå in på bloggen vi en webbläsare för att dubbelkolla att det inte förekom någon reklam i inlägget som fallit bort.
Är detta återigen en demonstration på att branschen expanderar så pass fort att ingen hänger med, och att riktlinjer – som hur reklammarkeringar i ska visas i apparna exempelvis – inte är framtagna än.
Har människorna bakom apparna ens noterat att det finns ett problem här?
Det tvivlar jag på…
Det här är en så pass klurig fråga att jag inte vågar mig på ens en gissning, utan jag har bollat frågan vidare till min kontaktperson på Konsumentverket. Förhoppningsvis känner de till problematiken att sponsrade inlägg framstår som ett brott mot marknadsföringslagen i deras app.

Jag hoppas på att få svar från henne under dagen men om ni kan läsa den här texten så har jag inte fått tag i henne än.
Kika in om ett par timmar igen om du är nyfiken.

På återseende!

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Reklam reklam hit… Jag vet inte hur du som driver denna blogg men hur kan du tro att läsare vill läsa om samma saker om och om igen.

  Svara

   Jag tycker att inlägg om smygreklam och omärkta samarbeten är de absolut tråkigaste inläggen här. Jag hoppar över att läsa inläggen och går direkt till kommentarerna då😊 obs att jag inte klagar, jag väljer ju själv vilka inlägg jag vill lägga tid på att läsa.

   Vore intressant med någon omröstning som visar vilka inlägg vi gillar mest. Alltså inte vilka vi gillar att läsa om utan exempelvis ”händer på instagram”, omärkt reklam, djupare dykningar, vem bar den bäst osv..

   Svara

    Jag är här för skvaller, men jag glömmer hela tiden av att denna skvallerblogg inte vet vad skvaller är.

    Svara

     Fast detta är ingen renodlad skvallerblogg, så kanske därför du inte hittar den typen av skvaller du är ute efter. 😝

     Svara

      Fast det ÄR ju en skvallerblogg. Både inlägg och kommentarer är ofta mer skvaller.

      Svara

       Inläggen brukar väl inte vara rent skvaller, hon postar ju saker som influencers lagt upp själva p

       Svara

        Hon lägger till och drar ifrån ibland också, vinklar, vrider och lägger till egna värderingar, tankar och spekulationer. Anonyma mail och kommentarer görs det inlägg om ibland också, så jo en del skvaller och spekulationer förekommer även i inläggen.

        Svara

         Ja men det är ingen renodlad skvallerblogg och därav kan du inte förvänta dig mer skvaller. 😝

         Svara

     Kolla titeln på inlägget innan du läser det och håll dig till ämnet. Kan det vara ett bra tips?

     Svara

    Jag tycker att inläggen är tråkiga men än tråkigare är det att se influencersjävlar bara horaut sina ljugande stämmer unisont – Allt för pengarna – och samtidigt sänka hela branchen.

    man kan inte kräva att allt som är nyttigt smakar gott liksom

    Svara

   För att vi vill det! Influencer-reklam har blivit en miljonindustri som knappt granskas, men som genomsyrar allt vårt liv på nätet. En stor del av vår underhållning och diskussion sker på bloggar, och det är svårt att hålla ordning på vad som är reklam och vad som är faktiskt innehåll. Också att bloggare lägger upp sitt osponsrade innehåll för att göra plats 7 bjuda in till spons är ett intressant fenomen.

   Svara

    Man behöver ju dock inte ha två inlägg på raken om reklam.

    Svara

     Fast jag kan tycka att om Camilla vill använda sin plattform till att ta upp och belysa detta problem (som ändå omsätter ofantliga pengar på marknaden) så låt henne. Det ändå ett brott som dessa sk influencers begår i sitt yrke. Ett yrke som de dessutom vill bli tagna på allvar för.

     Det influencers gör när det struntar i att markera reklam är så kontraproduktivt och förstör dessutom för deras mer seriösa kollegor (som tyvärr i sammanhanget är väldigt få).

     Camillas djupdykning i ämnet har faktiskt gett resultat. Men det ör lång väg kvar att gå. Tyvärr.

     Fortsätt skriva om detta, Camilla! Det är viktigt!

     Svara

      Belys gärna var i min kommentar jag sa att inlägget inte är viktigt eller behövligt 🙂

      Svara

       Är det du // Moa?

       Svara

       Min kommentar i helhet var inte specifikt riktat som ett svar till endast dig. Ber om ursäkt om du uppfattade det som ett påhopp mot just dig.

       Svara

    Du kan räkna med att allt innehåll hos de större influencerna är reklam och betalt av någon. Så är problemet löst.

    Svara

    Jag håller med. Tycker att influencer marketing inte granskas över huvud taget. Om någon, även om det så bara är en skvallerblogg, lyfter detta kanske det kan sprida sig till mer lämpliga plattformar, t.ex. branschtidningar. Fattar att alla inte är intresserade, det är ju lite torrt, men jag tycker ändå att det är bra att det tas upp med jämna mellanrum.

    Svara

   Fast det här är ju en blogg om bloggare och sociala medier. Dit räknas väl att även ta upp ”tråkiga” inlägg om reklam.
   Det klagas ju så mycket om att diverse influenser inte reklammarkerar ordentligt som de ska. Då är det väl bra om Camilla tar upp det?

   Svara

   Jag är trött på att läsa OT kommentarer som bara gnäller och ger fan i det faktiska ämnet.

   Svara

  Första frågan är med vilken rätt som feedvisaren återger content. Finns det en sådan rättighet att återge content med ett uppenbart editerat innehåll? (oavsett om delar är avskalade per automatik)

  Svara

   Detta är ju något som kommer regleras mer när det nya eu-direktivet träder i kraft. Tycker det är bra. Antagligen kommer det komma riktlinjer vartefter.

   Svara

  Det där kan portalen lätt åtgärda i temat. De har bara inte brytt sig om att koda in det även i rss-feeden.

  Svara

   Min cyniska sida säger att detta är begärt med flit av influencerna.

   Svara

  För det första:
  Reklaminlägg är som utfyllnad. De är tråkiga och vi har härjat.

  För det andra:
  Ingen orkar bry sig längre! Vi tar för givet att varenda ord och mening som en influencers yttrar är reklam. Vi är inte lika lättlurade längre.

  För det tredje:
  Det finns så mycket annat kul som läsare efterfrågar så jag förstår inte varför vi står och stampar ang reklam dag in och dag ut. Vi är inge internetpoliser och ingen gör något åt det ändå….

  Svara

   Din punkt 2: ”Vi” är den grupp av läsare som lärt sig att kritiskt granska och ifrågasätta influencers. Det har inte den stora massan, särskilt inte yngre läsare. ”Vi” är betydligt färre än ”dem” och så länge det är på det viset ska såna här saker upp på bordet. Dag in och dag ut om så krävs, tills det sker en förändring i branschen och även influencers börjar ta sina jobb på allvar, för det här smygandet och döljandet måste få ett slut.

   Svara

  Ska vi ha en omröstning?

  Lika denna kommentar för MINDRE/INGA reklamrelaterade inlägg.

  Svara

  Ska vi ha en omröstning?

  Lika denna kommentar för FLER/LIKA MÅNGA reklamrelaterade inlägg.

  Svara

  Jag har faktiskt frågat Egoina om detta en gång då jag läser via Bloglovin och inte såg reklammarkeringen då. Vad jag fattade så fick hennes portal veta detta och sedan syntes det reklammarkeringar igen. Många bloggar har läsare via just Bloglovin och eftersom att de själva tidigare tipsat om att man ska läsa genom den appen så antar jag att de borde skriva i text också och inte bara i grafiken.

  Men det är samma problem på andra bloggar, t ex underbaraclaras blogg, men jag har inte tagit mig tid att kontakta henne än.

  Svara

  Jag har råkat få ett litet klistermärke från en frukt att fastna på telefonen precis på den platsen där många reklammarkerar. Nu undrar jag vilket ansvar annonsören har?

  Ibland läser ja också utan glasögon och ser ingenting. Men det gör mej mest besviken, inte så arg.

  Svara

  Jag vill läsa mer om Gabjoss och skilsmässan. För exakt en månad sedan var de i Göteborg och köpte pioner till trädgården och planerade inför framtiden i huset tillsammans. En månad senare säljer de huset, säljer bilen, hyr ny lägenhet, ska skiljas trots småbarn och tatuera över sina tatueringar. Wtf.

  Svara

   Och jag vill läsa om Bella! Vad händer egentligen? Engelska bloggen, flytten till USA, barnen, dejten, livet… allt känns så oklart och hemligt.

   Svara

    Inlägg om Bella är såå ointressanta tycker jag. Hon är lika intressant som en grå vägg. Men det har jag förstått att jag är ensam om att tycka här inne 😁

    Svara

    Jaaaaa!

    Svara

    Gabjoss skilsmässa kan man ju inte skriva om förrän när/om hon själv går ut med mer information.

    Svara

     Hon går ju ut med information hela tiden. Om att de säljer bilen idag, om nya lägenheten, att mäklaren kommer idag.

     Det ÄR anmärkningsvärt att sälja ett nybyggt ”drömhus” så fort. Och bilen är bara några månader. Och för två månader sedan ville de försöka få ett tredje barn. Tycker det är intressant att något hänt som omkullstörtat alla deras gemensamma framtidsplaner på så kort tid.

     Svara

      vet inte ens vem det är men vilka pinsamma människor som fläkar ut sina privatliv så.. usch.

      Svara

   Men gabjoss har ju valt att inte kommentera skilsmässan mer så det finns ingenting att skriva om. Eller menar du att Camilla ska sitta och leta upp alla lyckliga/bra inlägg hon skrivit om deras förhållande och ifrågasätta skilsmässan? 😳😳

   Svara

    Hon kan skriva om gabjoss skilsmässa så som hon hade skrivit om den om den varit Bellas. Göra en höna av en pyttefjäder går ju bra annars.

    Svara

     Nej det kan man inte.

     Svara

      Varför inte? Går ju när det handlar om andra..?

      Svara

       Ge ett exempel när hon spekulerat i andras skilsmässa och byggt ett helt inlägg utan att ta med skärmdumpar/citat från personens sociala medier/blogg. Att du tror att det skulle vara annorlunda är bara en spekulation.

       Svara

        Är det en spekulation så passar det bra in här..😉

        Jag sa inte att hon skrivit om andras skilsmässa så, jag sa hur hon hade skrivit inlägget om det varit Bella som postade samma saker som gabjoss efter skilsmässan. Förstår du ändå inte vad jag menar så rekommenderar jag att du läser lite i Bellas kategori här på bloggen. So fun!

        Svara

         Du vet inte hur hon hade skrivit isåfall 😄😄😄

         Svara

          Med tanke på hur hon skrivit om Bella innan så kan jag se framför mig hur det hade skrivits om ifall hon betedde sig som gabjoss nu. Att det är skillnad på folk och folk här är sedan gammalt.

          Svara

           Och du fortsätter gissa 😄 Alla människor gör skillnad på folk och folk.

           Camcam har aldrig påstått att hon inte får ha egna åsikter eller behöver tycka om alla lika mycket 🙂 om du söker en PK-blogg har du hamnat fel.

           Jag söker inte en pk-blogg. Jag är fullt medveten om hur man slutar läsa en blogg man inte längre gillar, oroa dig inte. Värst vad du tog åt dig av att jag ”spekulerade” i hur ett inlägg om Bella varit.

           Ber om ursäkt om du tog det hårt och backar ut ur den här icke-diskussionen nu. Är nog bäst så för ditt blodtryck verkar det som. Ge Camilla en kram från mig.

           Verkar vara du som blir provocerad av att man inte tar dina gissningar som sanning 😃😃😃

           Klart det är skillnad på folk och folk eftersom folk beter sig på olika sätt.

           Ja, alltså är det sedan gammalt? Det är ju ingen som påstår att du INTE gör skillnad…

       Håller med dig full ut. Men C borde inte göra det med någon.

       Svara

        Hon brukar inte bygga inlägg från tomma intet.

        Svara

         Spelar det någon roll? Hade Bella publicerat samma saker som Gabjoss gör just nu hade varannat inlägg handlat om det.

         Svara

          Det vet du inte 😃😃

          Svara

           Och du vet inte att det INTE hade varit så.

           Nej, jag vet inte 😀😀

          Så länge du bara gissar kommer jag inte ta ditt som en sanning 😄

          Svara

   Har så svårt för gabjoss. Hon känns som en fjortis som först nu tar igen för det hon missade under tonåren när hon var upptagen med giftemål. Nu ska hon fram med rumpbilder ”titta på mig!” samtidigt som hon inte vill att man ska fråga om skilsmässan men varje dag lägger hon upp saker som ”nu ska vi separera”, ”har hittat lägenhet”, ”ska tatuera över min tatuering för F”, ”sälja bilen” osv. Om du nu inte vill att folk ska spekulera så var bara tyst?! Allt för uppmärksamhet

   Svara

  En fråga gällande Elsa och reklam! Hon skriver ofta om sin verksamheten för uthyrning av brudklänningar men hur räknas egentligen det sett ur reklamsynpunkt? Är dessa inlägg något som egentligen ska reklammarkeras då det är ett företag och ett annonssamarbete som hon promotar eller räknas det som något annat?

  Svara

   Fast är inte den verksamheten egentligen en hobby hon har? Den kan ju omöjligt gå med någon större vinst även om hon är poppis.

   Svara

  Ett av de första platserna? Den gamla 1800-talsskåpet?

  Jag är väldigt förvånad över att hon inte kan ordentlig svenska.

  Svara

  OT – här i Frankrike ska man endast ge runt 30 gram proteiner till en 10 månaders bebis. Ser på Dasha’s story att hon gav hela 4 ägg till Atlas igår middag. Vad är rekommendationen i Sverige angående proteiner till bebisar?!

  Svara

   Googla

   Svara

   Ett normalstort ägg innehåller knappt 10 gram protein, räkna på ca 7-8 gram. Han fick alltså i sig runt 30 gram protein den middagen. Vem vet, han kanske åt dåligt den dagen och inte åt så mycket mer protein. Eller så gjorde han det. Jag har en snart treåring som just nu är i en fas där hon bråkar enormt med maten, jag orkar inte bry mig om rekommendationer utan prisar gud de gånger hon stoppar i sig något öht. Atlas överlever nog.

   Men som svar på din fråga. En ettåring bör få i sig ca 1 gram protein per kilo kroppsvikt är vad jag har hört som tumregel.

   Svara

    Tack! Där ser man. Trodde allt var proteiner i ägget 🙂

    Svara

     Enligt Lufesum innehåller ett ägg 1% kolhydrater, 36% protein och 63% fett – 75kcal

     Svara

  Jag tycker det är helt självklart att bloggaren ansvarar för att den informationen kommer med i feeden. Sen kan man som användare inte klaga om man använder en feedläsare som inte visar all info. Dock finns det väl inget i rss-standarden som specificerar just reklammarkeringar.
  I Elsas fall finns ”Annonssamarbete” i feeden som kategori, men infon om Ikea ligger utanför den html som feedläsare presenterar. Den hade kunnat läggas först i inlägget i feeden och då hade det inte varit några problem.
  Här kan man se feed-datan: https://elsa.elle.se/feed/

  Svara

   Precis så. Elsas blogg gör det ju inte direkt lätt för feedläsarna genom att lägga informationen om reklamsamarbetet _utanför_ själva html-tagen i rss-flödet.

   Svara

  Tips! Både Victoria och Alexandra byter ut sina möbler efter kamphunden med jotex🤔

  Svara

   Kampanjen

   Svara

  Läste på Aftonbladet att Marcelo inte ska vara med i dejtingprogrammet längre. ”Kunde inte garantera att han var singel”…………………..🤓🐖

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.