När slutar man räkna veckor?

Nu är våran lilla tjej 32 veckor alltså 7 månader och 17 dagar när jag skriver detta. Jag kan seriöst inte förstå hur snabbt tiden går och det känns som att det var igår hon kom ut ur mig. //Danijela Pavlica

Att räkna bebismatte är olik alla annan matte jag någonsin stött på men måste ändå vara ärlig när jag säger att jag, under hela mitt liv, försökt undvika matte på alla sätt som bara går.
När jag såg Dani skriva att hennes dotter nu är 32 veckor gammal så började jag fundera över hur länge man räknar på det här viset, och varför…
I veckor?
Sen insåg jag att jag gjorde exakt samma sak, fast med vår hundvalp. Jag beskrev hennes ålder i veckor fram till att jag tappade räkningen och istället gick över till månader.
I morgon fyller hon hela ett år och jag antar att det då är slut med att räkna månader?

Hur går bebisräknandet till? 
Visst säger man 18 månader snarare än 1,5 år och 24 månader istället för 2 år?
Hur länge gör man det?

Jag funderar på att helt skippa år och bara räkna månader från och med nu. 
Just nu är jag 467 månader gammal, och som ett fint vin så åldras jag med värdighet. 😉

132 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bebis: veckor fram till 2 månader sen månader fram till 1.5 år. Då är hen 1.5, sen snart 2, sen drygt 2.
  Sen får man syskon och då har man inte en jävla aning längre.

  Svara

   Vad har dina syskon med ditt barn att göra?

   Svara

    😂

    Svara

     19 månader sen slutade iallafall jag

     Svara

    man kan inte hålla koll på allt här i världen

    Svara

    Hahhaha

    Svara

    Du ser! Ingen jävla aning har jag längre.

    Svara

   Jag sa veckor fram till att hon var runt 12-13 veckor, gick sen över till månader, hon är nu drygt 6 månader.

   Svara

   Så sant 😂😂 unge nummer två hade vi ingen koll på veckorna alls, men han är 9 månader nu iaf 😅 så mycket vet jag 😂🤷‍♀️

   Svara

   Precis. Stenkoll på första, veckor, dagar, timmar. Nu tredje barnet svarar jag datumet hon föddes om nån frågar hur gammal hon är.

   Svara

    Haha jag också. Eller snarare ”början på juni”.

    Svara

  Ingen. Bryr. Sig.

  Svara

   Jag bryr mig!

   Svara

   Om. Dig. 😉

   Svara

   Exakt. ”Lille Helmer är 14 månader”. Håll käften. Han är ett år.

   Svara

    Precis! Jag hatar folk som pratar månader om sina barn. Han är 20 månader! Nej , han är snart två år. Eller lite mer än 1,5 år.

    Svara

  Hatar folk som säger månader istället för år. Tycker att man borde säga år och månader efter att ungen har fyllt ett. Orkar liksom inte räkna bär en säger att deras unge är 16 månader (Nej, det är inte så jobbig räkning men lider man av sömnbrist för att ungen inte sover och kosten inte är så jätte bra pga stress så fungerar inte hjärnan som den bör göra).

  Svara

  Skulle väl säga som Malin här ovanför, förutom att man mig veterligen säger i månader fram tills bebisens andra födelsedag. Från och med då säger man ”2 år”, ”2 år och 2 månader” osv.

  Svara

   men ingen kan väl tycka att det är lättare att höra att en unge är 22 eller 23 månader istället för snart två år?

   Känns som att säga att det är 20 dl mjölk i mjölkpaketet.

   Svara

    Vilket stort mjölkpaket!

    Svara

     Ganska standard där jag handlar, men jovars. Allt är ju relativt

     Svara

      Mer spännande än att räkna veckor. Var handlar ni?

      Svara

       Coop, det ligger ca 10 000 m från mitt hem, men bor i skogen så det är ändå närmast.

       Ska börja sluta använda mig av lämpliga enheter o se hur uppskattad jag blir.
       Ska ta med mig 23 månaders barnet och köpa 15 dl mjölk i affären som ligger 10 000 m hemifrån

       Svara

        Hahahaha underbart

        Svara

        Haha fyfan va bra. Detta var humor i renaste form

        Svara

        Hahahahahaha så jävla kul. Så passivt aggressivt

        Svara

        Min unge är halv-5 år. Hur funkar det?

        Svara

      Aldrig sett större än 1,5 liter😲 skiljer det sig från olika mejerier och således delar av landet?

      Svara

       15 dl är ju 1, 5 l. Man kan säga 1500 ml om man vill.

       Svara

        Va? Jag syftade på att hen brukar köpa 2-litersförpackningar.

        Svara

         Förr fanns 2 liter 😀 minns att vi alltid hade det hemma. BARA.

         Svara

       Jaja, kan hända att jag menade 15 dl då. Efter lite googling så kan jag dock berätta att det finns 2 liters mjölkpaket och japp det skiljer en del mellan olika mejerier 🙂

       Svara

       Jag köper mjölk på dunk, de är 2 liter 😊

       Svara

        Jag köper vin på dunk. 3000 ml. Tror jag.

        Svara

         Jag med! #economista🍷

         Svara

          Jag mäter alkohol i enheter, blir mest krångligt då känner jag! Dricker just nu en enhet vin i form av G&T. Senare ska jag få i mig tre enheter öl i vinform.

          Svara

       Vi köper 2liters, Skånemejerier har (Åsens). Finns i typ alla mataffärer i Skåne.

       Svara

        Bästa!

        Svara

  Veckor säger man ca första två månaderna (vid 4 veckor säger man dock 1 månad, 6 veckor 1,5 månad och 8 veckor 2 månader)
  Därefter pratar man i månader fram till det att ungen är 1 år
  Sedan säger man åldern i år och månader = exempelvis 1 år och 3 månader istället för 15 månader.

  Där har ni facit. Tack för mig.

  Svara

   Tillägg, efter två år så säger man inga månader alls.

   Då säger man på sin höjd ”Hon fyllde 2 i Januari” eller ”Hon fyller 3 i september”

   Svara

   Vid ett år och tre månader går man över från tidigare ett år och säger mellan ett och ett och ett halvt. Osv osv till två år, då är det hel och halvår som gäller.

   Svara

    Jag är 9323 dagar gammal.

    Svara

  Vadå, nu blir jag kränkt. Jag är 1400 veckor.

  Svara

  Jag är inte en traditionell mamma tydligen .. jag sa upp till 10 veckor den gick jag över till månader .. typ 3,5 månad. Alla gör som man vill men orka veckor 😂

  Svara

   Att säga veckor i graviditet gjorde jag enbart för att barnmorskorna pratade om veckor. Jag visste att jag var i vecka 32 men vem vet hur många månader 32 veckor är?

   Svara

    Oj, såg att 1. Mitt svar hamnade helt fel och 2. Fattade just att bebisen hon pratade om föddes för 32 veckor sen. Glöm allt jag sa. Jag måste uppenbarligen äta lunch

    Svara

     Tror du behöver mer än lunch…

     Svara

  Jag levde i en bubbla o hade inte koll på veckorna eller hur gammal min bebis var, hon var ca 7 månader när någon fråga hur gammal hon var och jag svara : jag vet inte, ehm hon är född ** ** så räknade jag ut hur gammal hon var o svarade sen. Personen som fråga gav mig ett chockat skratt som svar o trodde jag var knäpp. Men jag hade ju inte tänkt på hur exakt många veckor hon var på ett tag bara.

  Svara

   Jag firade min hunds 3årsdag i somras, för en månad sen kom jag på att han va 4 år. Tur att det inte va ett barn, då hade nog någon ringt soc😝😂

   Svara

    ❤️

    Svara

    Snacka om att göra en pudel 😂

    Svara

    Förra året trodde jag att jag fyllde 37 i flera veckor. Tydligen fyllde jag 36 år. Hade kanske varit bättre att ta det i månader istället. Vem vet? 🤷‍♀️

    Svara

  Första barnet: 16 månader och tre dagar.
  Andra barnet: ehh, typ 18 månader.
  Tredje barnet: vänta nu, hen är född i juni (tror jag) och då blir hen alltså ( och här börjar man räkna på fingrarna).

  Svara

   Sjukast av allt är väl att andra barnet är äldre än första 🙂

   Svara

    Sjukt att du inte förstår vad som menades.

    Svara

     Du vet nog jag att jag förstår vad som menades 🙂 såg fortfarande roligt ut.

     Svara

      Jag ser inte det roliga i det eftersom alla fattar vad som menas 🙂

      Svara

       Okej, då har vi olika humor 🙂

       Svara

        🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

        Svara

  Har bara hundvalp och ingen människovalp, men han slutade vara x antal veckor efter 12-veckorsvaccinet. Nu är han 3,5 månad.
  Att säga 32 veckor är väl bra tramsigt, vet inte ens hur många månader det är.

  Svara

  Bra fråga är nog olika? Är 2 barns mamma och nät båda passerade 1mån räknade iaf jag i månader tills de blev 1 år gamla. Tycker de låter skumt o säga mitt barn är …. veckor gammalt nä

  Svara

  Jag sa månader fram tills mitt barn var 12 månader. Veckor, kanske sluta vid 2 månader.
  Skrattar inombords varje gång någon säger ”mitt barn är 20 månader och tre dagar”..

  MEN det värsta är de som VARJE månad lägger upp bilder med texten ”idag är gosnosen 13/14/15/16/17 månader”.. WE DON’T CARE!!!!!!!!!!

  Svara

  Eller så är du ungefär 1 198 368 000‬ sekunder gammal….Oj, svindlande siffror 🙂

  Svara

  Min son är 4 mån. Säger det. Skulle aldrig orka hålla på med veckor.

  Svara

  Bäbisar räknas som kattor, det är sen gammalt. Ett kattår motsvarar tre bäbisar upphöjt till 2 delat med antal månader fast minus antal mjölktänder. När alla mjölktänder är tappade går man över till hundår.

  Svara

   Du glömde ta hänsyn till pi

   Svara

  Jag brukar uttrycka mig i potenser och storleksordningar.

  Svara

   Klart du gör. 😘

   Svara

  Jag sa veckor fram tills min dotter var 7 veckor. Sedan 2 månader, 2,5 månad, 3 månader osv. Vem fan orkar räkna veckor?! Herregud.

  Svara

  Fånigaste nånsin. Efter det att kalla ungen för obestämt ’bebis’ (”Bebis ska födas snart”).

  Svara

   Det heter ju för fasen spädbarn!

   Svara

    Kalla det vad du vill, men talar man om en specifik varelse ska det vara i bestämd form!

    Svara

     För annars blir det ett trauma senare i livet

     Svara

      Ja vem vet 🤷‍♀️

      Svara

    Som spädgrisar. Dom är godast!

    Svara

   Och just det ”Vi är gravida”. 🙄

   Svara

   Ja!! Whyyyy?!

   Svara

  jag löste problemet genom att skippa barn in alles.

  Svara

   Karin ät smart. Gör som Karin!

   Svara

   Samma 👊✌️

   Svara

   Inser också att mitt barnlösa liv är så mycket enklare. De är ju helt oräkneliga.

   Svara

    Du är inte barnlös som inte saknar barn, för du har inget barn tappat eller förlorat. Du är barnfri! ❤️

    Svara

   Sant, vet att det är tabu att tycka såhär, men när jag insåg vilket jobb det var att hålla koll på antal veckor började jag ångra att jag skaffade barn 🙁

   Svara

    Styrkekram ❤️

    Svara

  Rotavaccin tar man vid 12 veckor så så långt räknar man väl veckor. Jag började tappa räkningen däromkring och gick därför över till månad. Undrar grav var det tvärtom. Jag hade noll koll vilken månad jag var i.

  Svara

   Men om man inte tar rotavaccinet då?

   Svara

  Men Dani, varför gör hon som hon gör med läpparna på VARENDA bild? Hon putar med läpparna hela tiden. Ser så himla löjligt ut? Hon är en av dom influencers jag tycker är vackrast, men hon ser så löjlig ut på alla bilder där hon försöker se ut som en anka. Kan inte hitta en enda bild där hon inte putar..

  Svara

  Tänker att det kan vara intressant att veta om en ettåring är 12-17 mån, 1,5 år eller nästan 2 eftersom de hinner lära sig så mycket nytt under ett år. En 12 mån kanske inte ens kan gå medan en 23 mån springer, pratar och äter själv med sked. Men tycker också det är fjantigt med veckor, slutade med det efter 8 veckor tror jag.

  Svara

   Hur svårt är det att istället säga att hen fyllde nyss 1 år, eller fyller snart 2, tex…

   Svara

   Ja, men det är lättare för folk att hajja om man då säger att barnet fyllde ett i september eller liknande. Säger någon 17 månader till mig så säger det mig betydligt mindre än om någon säger lite mer än 1,5 år.

   Svara

    Snart 1,5 år blev det visst. Så lite sa 17 månader mig

    Svara

  Fram till typ 18 månader tycker jag månader kan funka, sen är de ”snart 2”, ”3 och ett halvt” osv.

  Svara

  OT – men har ni sett beefen mellan Alex Schulman och Alexander Pärleros på pärleros Instagram? Jäkligt intressant (och läskig) diskussion om näthat, där människor som är emot näthat svarar med ännu värre näthat då de anser att de står på de ”godas” sida 🙃

  Svara

   Läste det nu… Alltså blir helt matt. Jag kan förstå om man blir ledsen av att bli kallad trög. Absolut. Men kan även tycka att Schulmans kontring i det hela är klok.

   Tycker i allmänhet att Pärleros och Ida Warg bemöter saker på ett negativt sätt, där de själva ofta bidrar till nätstormar och näthat på sättet de tar upp saker på…. Sen har ju även de kallat Schulman för diverse saker i sin podd som tillexempel ful (inte för att det rättfärdigar Schulmans beteende). Ledsamt att se hur följare kastar sig in i det.

   Svara

   Pärleros säger sig bli mobbad i poddavsnittet och hashtaggar #nejtillnäthat, men tillåter samtidigt en massa elaka kommentarer om Schulman under inlägget, kommentarer i mycket snarlik stil med de han själv ”blev utsatt för”. Antar att #nejtillnäthat bara gäller ifall det drabbar en själv då med andra ord…?

   Svara

   När ska folk fatta att det inte går att hitta någon mer småaktig och avundsjuk person än Schulman? Det spelar ingen roll hur framgångsrik han själv blir eller mycket pengar han tjänar, hur många gånger han kan flytta till större östermalmsvåningar och hur exklusiva semesterresor han kan skryta med. Inom honom kokar det konstant av bitterhet.

   Det är bara att lyssna på podden och höra hur han hela tiden hackar på Sigge, hånar honom och försöker trycka ner honom. För att han är så avundsjuk och bitter på Sigges liv med Fredrik i USA.

   Lite underhållande ändå att han anser Pärlan vara trög när han gör sina intervjuer eftersom Schulman själv inte heller framstår som särskilt kvick och snabbtänkt i några sammanhang. Han hummar och mumlar och stakar sig oavbrutet. Så man kan lugnt säga att han kastar glas i stenhus…

   Svara

    Om du tycker att han är missunsam och nedtryckande mot Sigge har du nog missförstått.

    Svara

     Knappast. Det finns där om man läser mellan raderna.

     Svara

  Slutar Aldrig!!!!

  Svara

  Har två barn, 5 och 10 år. Förstod mig aldrig på bebismatten, utgick alltid från månader, höftade lite allteftersom 🙂

  Svara

  OT- skrattade GOTT åt att Blondinbella skriver ”special entrance – time for event” när hon blir insläppt genom Åhléns citys sunkiga personalingång och därefter ledd ner i källaren 😂 Alla som jobbat på huset vet att det inte är den lyxigaste platsen på planeten direkt…

  Svara

   Vad töntig hon är. Bellis har uppenbarligen inte lärt sig något om hur hennes dåliga image påverkar henne.

   Svara

  Första månaden är veckor, sedan månader( månad+veckor), för att efter 11 månader bli , år ( år + månader). Jag har aldrig räknat i veckor, mer än första veckorna.

  Svara

  Veckor fram till 1 månad, månader fram till 1 år. Sen hel o halv år fram till döden.

  Borde vara självklart för alla men TYDLIGEN INTE…………🤓

  Svara

   Fram till döden? Vuxna människor nämner väl inte sin ålder i halvår??

   Svara

    jo? Jag är 62 halvår nu.

    Svara

  OT
  Någon som har Expressen premium?
  Låst artikel om Bella och Erik S nya projekt ihop!
  Visste väl att hennes krokodiltårar hade ett syfte. Cleanwash innan nya projektet ska starta!
  Suck alltså! Bella är verkligen en beräknande b…h! ☹️

  Svara

   Äsch det är bara Hand in Hand, stog i den fria texten tidigare men är nu borttaget (för att öka spänningen). Förmodligen gammal skåpmat.

   Svara

   Är en ganska lång artikel som mest konstaterar fakta om deras respektive affärsliv (han gör miljardaffärer och hon har det tufft etc). Det nya jag kunde se var att Marisol bekräftar hennes engagemang för Hand in Hand (vart nu de pengarna kommer från 🤷‍♀️):

   ”Under Kenya-resan förekom Erik Selin flitigt på Isabella Löwengrips blogg.
   Hand in Hands givare har möjlighet att på plats studera verksamheten och även titta på ”sitt” projekt. Hur det var med Isabella Löwengrips och Eriks Selins resa är oklart. Men de två lade ner stort engagemang under dygnen i Kenya.

   ”Stötta ett tvåårigt byprojekt i Kenya”

   – Det stämmer att hon blivit introducerad till Hand in hand och deras viktiga arbete av Erik Selin. De båda besökte Nairobi i september för att lära sig mer om deras verksamhet på plats. Isabella kommer genom sin stiftelse att stötta ett 2-årigt byprojekt i Kenya, säger Marisol Was, kommunikationsansvarig hos Löwengrip Invest.
   Erik Selin har sedan tidigare ett annat Hand i hand-projekt i landet. Det här blir Löwengrips egna inom ramen Hand i hand-verksamheten.”

   Svara

   Vill se! Vad står det? 🙂

   Svara

   Det var verkligen nästan bara old news. Inget intressant.

   Svara

  Månader räknar man under året. Sen när barnet fyllt 1 år så är den ju ett år. Allt annat kan man skippa.

  Svara

  Sa månader typ i ett halvår. Sen bara ”hon föddes i april” eller ”hon blir 1 i april” hatade med folk som sa månader hela tiden

  Svara

  Jag hatar när folk säger barnens ålder i månader. Det är ok när de är under 6 månad sedan är det bara störigt. Sedan säger man ett halvår gammal, snart ett år gammal, 1 år gammal, 1.5 år gammal, eller 1 år och 9 månader gammal osv. Vem fan säger att ”mitt barn är 19 månader gammal”? Då ska man börja räkna för att förstå åldern. Vem bryr sig ens om månader? Räcker det inte med att säga snart 2 år eller drygt ett och ett halvt osv?

  Svara

   Haha. Månadsräknandet är faktiskt en smula relevant upp till ca 18 månader. Det har ju med vilken förväntad utvecklingsnivå barnet är på så jag har full förståelse för att man som småbarnsförälder håller ordning på månaderna. Men veckor, nä inte efter de första månaderna.

   Svara

  Yey, nu kan alla mammor berätta för de andra mammorna hur exakt dom gör. Det BÄSTA alla mammor vet!!

  Svara

   …och alla andra kan störa sig på allt, oavsett. Never ending storyyyyyy, lalala lalala….

   Svara

  Störande. Men finns inte värre än ”Vi är gravida”…🤢

  Svara

  Helt meningslöst inlägg 🤦🏻‍♀️

  Svara

  En släkting skriver månads-update på FB om sitt barn. Barnet är 69 månader nu. När slutar man räkna månader?!

  Svara

   Hahaha döör! 😄

   Svara

  Jag tycker det kändes rimligt att använda veckor upp till 12 veckor, efter det bara månader, möjligtvis ex 4,5 månad. Men sa nog mest månad efter 8 veckor.

  Månader kan i vissa fall vara rimligt upp till 20 månader. Jag slutade säga månader efter 18 månader. Det är faktiskt skillnad på om ett barn är 12, 15 eller 18 månader. Och det är seriöst jobbigt att säga 1 år och 3 månader. 😬

  Men sedan borde man ju kunna anpassa termerna man använder efter sällskapet. Jag menar vi lär våra barn ganska tidigt (i skolan) att anpassa sig efter publiken/tillfället meeeen det kanske försvinner med amningshjärnan för vissa. Ganska mycket kan försvinna i den. 😂

  Svara

  Alla ni har fel 😉 så här ska det vara;

  Upp till 8 veckor så pratar man i veckor, sen är det månader fram till 18 månader å efter det så är det år.

  Allt annat är bara försök till att vara unika snöflingor

  Svara

  Jag tycker att det är värre när folk blandar år och månader.
  Mitt barn är 2,5 år. Inte två och ett halvt utan två år och fem månader.
  Han är 2,9 år. Nej nej nej.

  Svara

   What, så kan man ju inte göra. Matematiskt fel. Gör nån ens det?

   Svara

    Ja tyvärr. Har sett det ett flertal gånger den sista tiden.

    Svara

     Men gud..Knäppt.

     Svara

  Ingen bryr sig det minsta om mitt eller ditt barn är ”14 veckor och två dagar”, ”19 månader”, eller ”snart tre år och två månader”. Man kan säga ”bebis” eller ”dagisbarn”, mer än så vill ingen veta. Och ärligt talat så sträcker sig intresset knappt så långt, att du ”har barn” räcker gott för de flesta.

  Svara

  Eller vissa som skriver 1,7 år, eeeee what

  Svara

  Det är väl olika. Jag sa veckor upp till 4 veckor sedan sa jag månader. Minst lika irriterande som när man frågar hur GAMMAL någon är och får alltid svaret till baka ÅRET personen är född. Det var fan inte det jag frågade och jag orkar inte räkna haha =)

  Svara

  Det är svårt att inte tänka på det då BVC räknar på veckor. Hur nära/långt ifrån barnet är en viss månad osv. Jag själv sa alltid 1 månad och balbala veck-a/or. För det var enklast för mig när någon frågade. Annars stirrade folk och skulle räkna i huvudet vad jag menade. Efter ett år säger jag 1 år och blabla månad/er och avrundar till närmsta månad.

  Vet inte om det var enkelt förklarat

  Svara

  From barnet fyllt 1 år, SÅ SÄGER MAN INTE MÅNADER. Skäms, när främst mödrar pratar om sina barn i månader åh nu ör min lilla pris deras 19 månader, käften hon är 1,5 år. Eller fyller två snart. Helvete.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.