Ett starkt ställningstagande av Alexandra Nilsson

Planen var alltså att Alexandra skulle ha åkt på en PR-resa till Kina för att marknadsföra landet till sina följare och förhoppningsvis få fler att vilja åka dit. 
Ny plan. Hon ställer in resan i sista sekunden efter att ha fått upp ögonen för hur Kina fängslat upp till en miljon muslimer (till största delen från muslimska minoritetsbefolkningen uigurer) och satt dem i arbetsläger enligt flera människorättsorganisationer. (Källa Expressen.)

Alexandra hade kunnat åkt med på den här sponsrade resan, lyxat sig lite för att sedan spela totalt ovetande och världsfrånvänd om någon undrat, men istället gör hon motsatsen. 
Hennes starka ställningstagande, tillsammans med alla artiklar som skrivits om det här idag gör att jag ser det som högst osannolikt att någon enda av de resterande influenserna undgått den här informationen.
Jag kan givetvis inte säga säkert att alla influensers som åker på den här resan gör det, trots vetskap om det här men visst känns det troligt?

Petra Tungården skriver på sin blogg att hon åker till Kina på söndag, men om det är samma PR-resa som den Alexandra nu hoppat av vet jag inte. Det kan ju vara ett rent sammanträffande, även om jag ställer mig smått skeptisk till det.

Här har influenserna en möjlighet att verkligen influera och använda sina stora plattformar till någonting som är viktigt på riktigt, men jag har en känsla av att en spons-resa till Kina väger tyngre än ett ställningstagande för mänskliga rättigheter på sociala medier, eller vad tror ni?

124 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fint, precis så här önskar jag att fler influencers kunde nyttja sin position som just influencer!

  Svara

   Agree! Så pinsamt för dom giriga flunsor som kommer åka ändå, man vä tar ju faktiskt med spänning på alla hashtags nu 😅

   Svara

   Patetiskt tycker jag? För det första, det finns mängder med studier som visar att olika typer av sanktioner är verkningslösa och snarare har motsatt effekt som påverkan mot en regeringspolicy. För det andra så säger det väl säg själv att en regim inte drabbas av att du skiter i att turista men befolkningen gör det (finns studier på det här med). För det tredje, konsekvensen? Varför är det okej bojkotta Kina men inte Ryssland, USA, Dubai? Patetiskt effektsökeri för hemmapubliken, usch.

   Svara

    Osäker på om.någon som tycker att bojkott av Kina är okej samtidigt inte skulle tycka att det vore bra att bojkotta även Ryssland och Dubai…?

    Och sen kanske inte du har så bra koll på marknadsföring och PR men lägger man som land stora resurser på att normalisera bilden av att turista i ex Kina så är det nog ett rätt hårt bakslag om man istället för uppmärksamhet för allt omoraliskt som sker i landet… det var ju liksom motsatsen till det man ville uppnå….

    Svara

     Men vad är det du vill uppnå? Om det finns studier som visar att du stärker en regim och straffar oskyldiga civila genom olika typer av sanktioner, är det okej så länge du får lite applåder och kan låtsas vara en god människa i sverige? Vad exakt var syftet med din aktion?

     Svara

      Fast att en influencer väljer att inte åka på en PR-resa kan ju knappast klassas som en sanktion?! Lugna ner dig. Dålig PR möjligen men till sanktioner räknas handelsembargo, militära sanktioner, återkallande av ambassadörer eller liknande.

      Svara

       Det är inte kissie jag vänder mig mot utan alla som omedelbart applåderar ett meddelande som går ut på att ”turista inte i det och det landet” & ”umgås inte med lokalbefolkningen” som regimkritisk åtgärd. Kissie måste inte resa till kina men man bör reflektera över vilka effekter dylika åtgärder får och framförallt för vem.

       Svara

     Varför halkade USA bort från din lista? Du vill inte missa julsemestern i Florida? Nej det såklart.

     Svara

     Thailand, Burma … Så man kan inte bojkotta Kina för att det finns problem i andra länder? Herregud vilka korkade människor det finns.

     Svara

  Bättre sent än aldrig kan man ju tycka. Situationen med hur kinesiska myndigheter behandlar minoriteter i landet är ju välkänd sedan ca 40 år tillbaka…. Dessutom, Kissies numera nedlagda lösögonfransföretag sålde ju produkter från just Kina så det här är verkligen ett nypåkommet engagemang för henne. Jag har lite svårt för människor som går hela sina vuxna liv med huvudet i sanden och inte bryr sig om att ta reda på hur världen utanför kvarteret ser ut.

  Svara

   Hon hade ju kunnat skita i det överhuvudtaget – nu tar hon sitt ansvar och sätter ner foten.
   Hade det varit bättre om hon hade fortsatt haft huvudet i sanden menar du? Och inte fått ändra på sig?
   Hur kan man störa sig på att folk utvecklas till det bättre och lär sig nya saker?

   Svara

    Klart det är bra hon ändrar sig nu. Men jag tycker hon varit ovanligt naiv (och girig) tidigare. Och precis som vanligt med Kissie är hon duktig på att glömma all skit hon tidigare gjort. Hon väljer att inte åka till Kina nu men åkte gladeligen till Dubai tidigare i år, hon kunde ju ha nämnt alla tidigare bjudresor hon gjort till diverse tveksamma länder.

    Svara

     Asså ingen föds ju in i världen med alla kunskaper, man hittar dom på vägen. Bra att man kan lära sig fast man är äldre.

     Svara

   ”Hela sitt vuxna liv” är ju än så länge inte direkt länge när det gäller Alexandra. Man kan ju också välja att se det som att det är bättre att folk ens kommer till insikt än att begära att alla ska ha det från dag ett de kliver in i vuxenlivet. Att ha förståelse för omvärlden, verklighetsförankring och insikt i vad som pågår är väl någonstans en pågående process genom hela livet och är det inte då bättre att applådera när den kommer snarare än att vara negativ gentemot att den inte kom tidigare?

   Det finns garanterat saker du inte har insikt och kunskap i idag men som du kommer ha om ett år och då är det trots allt bättre sent än aldrig. Jag lovar att inte sura på dig då för att du inte hade den insikten tidigare 😘

   Svara

    Sista stycket, så viktigt! Vi är Alla ignoranta om saker i världen som sker varje dag, men genom att prata om och ta ställning för saker allt eftersom vi lär oss och får nya insikter så kan vi få en bättre gemenskap. Att spotta på folk som har öppnat sina ögon och hittat ett engagemang de inte visste om tidiagre før mycket mer skada än nytta, och med den attityden kan ingen växa upp nån gång föe att vi en gang varit ignoranta.

    Anonym 0601, vad menar du är rätt alder att veta allt om alla konflikter och orättvisor som sker i världen? Tror många av oss har missat den,

    Svara

     Tja, Greta var 15 när hon började engagera sig så någon gång under tonåren kan man väl tycka är en bra tumregel. Kissie och andra influensers som tjänar pengar på att höra reklam för diverse länder, produkter etc ställer jag högre krav på. Minimum när du åker på betald PR-resa till valfritt land är att man kollar upp läget i landet och undersöker om det är ett land man känner är ok att stödja.

     Ni glömmer, praktiskt nog, att det inte handlar om vanlig turism från Kissies sida, utan något hon får betalt för. Jag gör informerade val som konsument varje dag och jag ställer verkligen samma krav på influensers som får betalt för att göra reklam.

     Svara

    👏👏👏👏, så bra kommentar!

    Svara

   Amen på den. Jag har frågat henne tidigare via bloggen om många av hennes tveksamma resor men då har hon pratat bort frågan. Men kanske vuxet resonerat nu och inte bara girig…

   Svara

  Tycker det är lite hyckleri när man fördömer Kina men inte har några problem med att åka till Dubai och Thailand, länder som också pissar på mänskliga rättigheter. Dessutom rår Kinas kulturella och naturliga skatter inte för nuvarande regim, det är fortfarande värt ett besök.

  Svara

   Äsch influensers är inte så smarta . Bara yta inget innehåll!

   Svara

    Tror nog detta gäller fler än bara influencers.

    Svara

   Finns fler länder att lägga till på den listan, men folk eller dessa influensers åker ändå. Men Kina kanske inte är lika omtalat som andra länder 🤔 Sista meningen är mest en gissning.

   Svara

   Ja framförallt Turkiet. Har aldrig förstått folk som åker till det skitlandet. Alla inkomster från turismen går oavkortat till militären som förtrycker, fängslar och mördar kurder, assyrier, kristna osv. Men svensken generellt skiter fullständigt i att regimer som Dubai, Thailand o Turkiet gör så – så länge vi får vårt sol o badande 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

   Svara

    100 % sant. Ingen moral alls…

    Svara

    Håller helt med. Skulle aldrig vilja semestra i något av dessa resmål. Fattar inte att så många svenskar åker till Turkiet och verka tycka att det är ett helt reko land? Det är samma svenskar som är så måna om att vara pk i andra sammanhang. Kanske går upp ett ljus för en och annan nu under konflikten med Syrien.

    Svara

    Jag tycker vi addar USA till listan av skitländer så länge de har en orange galen clown till president.

    Svara

     President Trump är ju bevisligen den fredligaste av amerikanska presidenter i modern tid.

     Men visst, ORANGE MAN BAD oavsett vad är väl det ställningstagande som gäller för dig och dina gelikar.

     Svara

   Tänkte precis samma, Dubai som ses som ett lyxresemål skryter folk med att åka till medan det fördöms gällande mänskliga rättigheter. Så visst är det fint att agera men då kan en ju läsa på kring andra resemål också. Tror ni hon tackat nej till en sponsrad Dubairesa just nu på samma sätt?

   Svara

    Vad får man ens ut av en resa till Dubai?

    Frågan är ärligt ställd.

    Svara

    Nope

    Svara

   Ja, tycker såna här aktioner är så cringe och pinsamma. Om man inte tänkt vara konsekvent (& då minskar ju resmålen radikalt) tycker jag det är så ohyggligt löjligt helt plötsligt göra en billig poäng av att man inte åker till Kina. Barnsligt och löjligt skulle jag säga.

   Svara

   Verkligen. Ska man straffa den kinesiska hotell eller restaurangarbetaren för att man inte gillar hens regering? Ren idioti. Kontraproduktiv idioti.

   Svara

  nu, som alltid, kommer alla kommentarer som tycker att ”varför gör hon så nu, och inte tidigare” eller ”varför bara detta landet och inte alla länder” VARFÖÖÖÖR gör hon inte ALLT nu när hon gör lite???

  Är det rimligt?
  Eller är det helt enkelt så att hennes gärning är bra nog i sig?

  Svara

   Det här är bra nog! En person kan inte göra allt men kan göra något. Förhoppningsvis starten på något gott.

   Svara

   Som att man inte får ändra sig. Är samma på mitt jobb, när någon känd slashas börjar lära sig nya saker himlar alla med ögonen medan jag försöker peppa och säga asbra. Målet är ju ändå att de ska jobba på, och målet är väl att influencers ska fundera över sin impact utifrån andra perspektiv än bara pengar. Så bra gjort Kissie! Fortsätt ifrågasätt och ta egna beslut.

   Svara

  Men suck! Spons och intäkter väger alltid tyngre än allt annat . Se bara allt skräp de marknadsför!

  Svara

   Fast det gjorde det ju uppenbarligen inte denna gång? Är galsey halvfullt eller halvtomt?

   Svara

    Glaaaaset*

    Svara

    Och förra veckan sålde hon MyFlawless skräp från Kina… Ursäkta mig om jag inte helt och hållet tror på hennes omvändning…

    Svara

   AN gjorde ett ställningstagande i en viktig fråga som ligger så långt bort från den ytlighet som jag tror många förknippar influencers med.
   Vad spelar det då för roll att hon inte gjorde det igår eller för 10 år sedan? Hon markerar här och nu att det som händer i Kina inte är ok och hon tänker inte hänga på. Det är hennes handling här och nu som får genomslag.
   Kudos till Alexandra!
   Hoppas hon inspirerar sina kollegor att göra det samma.

   Svara

    Hjälp. Det hoppas jag verkligen att hon inte gör. Ni som på riktigt är intresserade av sånt här, läs på lite om effekterna av den här typen av aktioner som påtryckningsmedel mot regimer. Effekten är precis tvärtom.

    Svara

     Dela gärna med dig av din kunskap. Nu tror jag i och för sig inte att ANs ställningstagande får någon dom helst konsekvens för Kina. Men kanske att det öppnar upp ögonen för andra att söka just kunskap om andra länder och andra samhällsstrukturer.

     Svara

      Nej, hon som individ har såklart ingen betydelse, det är det här aningslösa ”vilken fin handling” jag vänder mig mot. Det finns ganska mycket forskning på området iom att det finns ganska många exempel, typ googla på sanktioner och mänskliga rättigheter eller/och turistnäring . Ett ganska aktuellt exempel har varit ryssland och putin men det finns många fler.

      Svara

       Tack för svar. Jag har absolut ingen kunskap om vilka sanktioner som funkar och inte funkar. Min reflektion handlar om insikt som leder till att människor vill skaffa sig mer kunskap om de faktiska förhållanden och ta reda på vilka åtgärder som kan leda till positiva förändringar.
       Jag tycker fortfarande AN gjorde en bra sak eftersom hon markerade att det inte kändes rätt för henne att åka.

       Svara

        Jag förstår vad du vill säga och att AN som individ inte vill åka till Kina kan man inte säga mycket om, det är såklart helt upp till henne. Däremot bör man vara medveten om effekterna av sanktioner och isolering för regimer, mänskliga rättigheter och lokalbefolkning generellt.

        Svara

         Jag håller helt med dig vad gäller vikten av väl genomtänkta sanktioner med en grundlig riskbedömning!

         Svara

       Med vad är din och forskningen du talar om definition av sanktioner. Det är ju ett ganska vitt begrepp där tex en stats sanktioner mot en annan stats skiljer sig från en enskild individs ställningstagande. Olika sanktioner har olika effekter.

       Svara

     Länka till vettiga studier istället för att säga samma sak om och om igen, helt utan att påvisa fakta. Oavsett vad en studie visar så vill jag inte stötta regimer som inte står för grundläggande mänskliga rättigheter, antar att Alexandra kom fram till samma slutsats.

     Svara

  Grymt bra ställningdtagande!

  All credd till Kissie!

  Svara

  Min arbetagivare har fabrik i Kina och har därför flera nära kollegor från Kina samt jag själv reser dit ganska frekvent pga av arbetet. Kina är ett fruktansvärt land att leva i.
  De styrde fram till något år sedan antalet barn per familj. De har ett poängsystem som styrs av videokameror, du får alltid inte leva fritt utan är ständigt bevakad. Poängsystemet avgör erbjuden vård, omsorg och skolor tex.

  Återigen kommer vi nog få se x antal influencers visa att allt (läs dem) går att köpas för pengar. Tragiskt att de totalt tappat sig själva längs vägen.

  Svara

  Verkligen fantastiskt av henne! Sätter lite press på influencrtkollegorna också 😉

  Svara

  Tycker hon är en av de få som verkligen utvecklats och visar att hon villl lära nytt/om

  Svara

  Men så får man ju faktiskt ta med i tanken att alla kanske inte är emot detta. Alla måste inte stå för samma sak eller vara emot samma eller tycka lika. 100% av världen tycker inte att Kina gör fel och det är faktiskt ok det med. Att tycka så. Precis som att alla inte är emot djurförsök.

  En tanke bara.

  Svara

   Nej det är inte ok om man tycker att oskyldiga människor ska fängslas av en regim.

   Svara

    Okej. Så du tycker uppriktigt att man inte borde resa till USA, Ryssland, Kina, Turkiet, Thailand, Burma, Dubai, alla gulfländer, hela nordafrika, Israel, större delen av centralafrika osv osv osv. Inser ni inte hur dumt det här är? Framförallt, vad är det ni tycker blir bättre av att inte interreagera med lokalbefolkningen?

    Svara

     Ursäkta men USA är inte en regim. Man får tycka vad man vill om den nuvarande regeringen och presidenten men de valdes i ett demokratiskt val…

     Svara

      Var problemet att du inte vill resa till länder som inte har demokratiska val eller var det mänskliga rättigheter du kampanjade för?

      Svara

     Det är inte det som står. Det står att man tycker att det är ok. Det är inte samma sak som att man aldrig kan resa dit i olika syften.

     Svara

     För det är så många som interagerar med lokalbefolkningen på sina resor till Dubai, Thailand osv. Nej, det räknas inte att ge sin tvätt till städerskan på hotellet.

     Svara

    Det är okey att tycka vad man vill. Faktiskt. Alla är inte häri världen för att vara hjältar eller PK.

    Svara

   oj. de va hårt sagt. men iofs, tycker personligen också att djurförsök är värre. men oavsett så är inget av de som sker okej

   Svara

   Tänk att det var _precis_ så där nazisterna resonerade vid Nürnbergrättegångarna, men då slog man fast att det finns vissa rättigheter som alla människor har och som alltid är fel att kränka oavsett statens egna värderibgar och lagstiftning. Det här går alltså över statens suveränitet. Så nej, det är faktiskt inte ok att anse att Kina har rätt.

   Svara

    Det sa jag inte, utan menar att det är ok att inte ”bry sig” hurvida Kina gör rätt eller fel.

    Svara

     Jo, det sa du.

     ”100% av världen tycker inte att Kina gör fel och det är faktiskt ok det med. Att tycka så.”

     Svara

   Vi som bor i Sverige lever i en demokrati där åsiktsfrihet är grundlagsskyddad. Vi har rätten att tycka vad vi vill. Däremot kan vi inte göra vad vi vill.
   Den lyxen har tyvärr inte många i resten av världen där åsiktsfriheten är begränsad och där man även försöker styra medborgarnas beteenden med hjälp av sociala medier.
   Alla har rätt till sin åsikt men man får lov att vara beredd på att den kan ifrågasättas av andra.

   Svara

   OK? Eller så kanske ett av ställningstagandena är moraliskt och etiskt mer försvarbart än det andra? Sen tycker jag det är rätt märklig jämförelse att jämföra regimer som förtrycker oliktänkande (vad är uppsidan här?) med djurförsök (som jag personligen inte kan motivera av några moraliska skäl) som ändå kan argumenteras ha vissa positiva effekter för mänskligheten.

   Svara

    Gillar din fråga om uppsidan. Vad är samhällsnyttan i en diktatur?

    Svara

     Kan vara en garant för stabilitet både inrikes, regionalt och globalt. Inbördeskrig eller internationell konflikt är oftast värre.

     Svara

      Den tesen förutsätter att det är en altruistisk envåldshärskare vid makten.
      Tyvärr har alla egenintressen även i en demokrati.
      Rent makroekonomiskts skapar ofta enpartistater instabilitet och det används även som ett sätt att manipulera världsekonomin.
      Förutom religion är ekonomi en av de främsta orsakerna till krig.

      Svara

       Nej. Den tesen funkar även med en egoistisk despot tyvärr.

       Svara

        Jag förstår hur du menar. Det finns länder som har en så djupt rotad historia av kontroll och förtryck där systemet är det enda folket känner till och förändring i systemet skapar oro och otrygghet. Hur konstigt det än kan låta.
        Frågan är hur mycket bättre skulle de kunna få med andra förutsättningar?

        Svara

  Intressant ställningstagande. Undrar vad hon menar med om de andra klarar att dra sig ur för det är tätt in på. Pr resa är väl betald av andra och man kan väl alltid bli sjuk…

  Svara

  Don’t let people use your past to invalidate your current mindset.
  Growth. A concept. Embrace it.

  Svara

  Även övriga människor som inte är influencers kan göra sin del, sluta köpa produkter som tillverkas i Kina.

  Svara

   Men…det skulle ju innebära en marginell försämring av den egna livsstandarden.
   Det är det inte värt.
   Det räcker med att moralisera lite slentrianmässigt på Facebook.
   Mmmm, se så god jag är!

   Svara

   Om alla slutade köpa produkter tillverkade i kina så förstör man livet för väldigt många

   Svara

  Eftersom jag aktivt valt att inte åka till Dubai, Thailand, Turkiet, Iran, Saudiarabien, Brasilien, Burma och liknande länder tänker jag personligen lugnt åka till Kina i vinter, och fortsätta överväga en flytt dit, trots att jag är medveten om detta. Och nää, jag får inte särskilt dåligt samvete över detta. Det betyder inte att jag anser att den kinesiska regeringen gör rätt.

  Svara

   Varför skulle man vilja bo i ett sånt land?

   Svara

    För att min man har blivit erbjuden ett jobb där som ger en löneökning på 20k (SEK) efter skatt, hög levnadsstandard till lågt pris, slipper svensk höst och vinter, ett nytt äventyr att prova på, bland annat 🙂 så skönt att kunna välja sitt boende, och inte anpassa sig efter de svenska priserna i en stad där öst möter väst. Största anledningarna att vilja flytta är pengarna och att det är 20 grader varmt i december.

    Svara

    Mitt svar hat fastnat i modd 🙄

    Svara

    Kina är ett fantastiskt land. Det betyder inte att allt den kinesiska regeringen gör är rätt. Ungefär som i exakt alla andra länder.

    Svara

     Så alla länder är ungefär jämbördiga vad gäller göra rätt/fel? Om du är kvinna skulle du gärna bo och leva under de villkor som kvinnor gör i Saudiarabien? Folkmord är ungefär lika rätt/fel som att höja eller sänka a-kassan?

     Svara

      Självklart finns det en del länder som är värre än andra t.ex. Nordkorea, Saudi, osv. Men sen finns det en väldigt massa ”mittemellanländer” som fortfarande har problem med mänskliga rättigheter, jämställdhet, barns rättigheter osv, men ändå är fantastiska länder att besöka på grund av t.ex. kultur och natur. Frågan är väl var man personligen drar gränsen för vilka länder som är okej att besöka och inte, för en person kanske USA är ett stort nej medan för någon annan är kanske Saudi värt ett besök bara för att få uppleva hur det dagliga livet ser ut där. Båda är okej i mitt perspektiv och det betyder INTE att man stödjer regimen. Dock tycker jag det är ett bra ställningstagande av Alexandra i och med att hon har en stor plattform.

      Svara

      Förstår inte din fråga. Du undrar om folkmord går att jämställa med akassa? Poängen är att du som svensk inte går att lasta om för att försäkringskassan inte betalar ut akassa. Om jag slutar turista i sverige åstadkommer jag ingen förändring i rutinerna hos försäkringskassan. Däremot gör jag livet surt för nån oskyldig småföretagare.

      Svara

  Svara

   Dårarna i det här kommentarsfältet: ”Jaha, nämen dåså! Nu har dom faaanimig satt sin sista potatis!”.

   Dårhus.

   Svara

  Viktigt ställningstagande, man får ta lite ansvar och göra det man kan.

  Förstår för övrigt inte hur så många influencers kan med att åka till Dubai (Kenza, Alexandra Bring med flera) eller ens marknadsföra Dubai som många av dom faktiskt gör via ”visit Dubai”

  De borde öppna sina ögon och se den här dokumentären https://www.svtplay.se/video/21173827/flykten-fran-dubai

  Att inte ens emirens egna dotter får köra bil eller ens sitta i framsätet säger en del om hur de behandlar folket/kvinnor. De tar även deras pass.

  Samt att även emirens FRU prinsessan Haya flytt med deras två barn och fruktar för sitt liv
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0ng8aA/dubai-miljardaren-stammer-prinsessan-haya

  Nä men fortsätt sponsra och marknadsför Dubai influencers, bra idé

  Svara

  Att landet helt saknar lagar för djurplågeri och fiskar ut världens hav borde ju också avskräcka influensor från att hissa landet i sina kanaler. Du kan hälla kokande vatten på en liten hund i bur och banka sönder deras tassar med en träpåk och sen lägga ut klippen på instagram – det är helt ok enligt Kina. Landet borde få sjunka i havet.

  Svara

  Vilken dubbelmoral. Blir inte ens seriöst när det kommer till henne. Hon bojkottar Kina men har inga problem med att åka till andra vidriga diktaturer som Dubai, tvärtom.

  Svara

  Vart reser ni alla godhetsknarkare själva på semester?

  Eller kan det vara så att ni inte har råd att resa till Kina, Thailand, Dubai.. och sen låtsas som att det är ett ställningstagande när ni inte åker dit?…

  Svara

   Ta dina ad hominem-argument och cykla till gekås merej…

   Svara

    Gekås??? Är du galen??! Konsumtion är inte bra! Och cykla?? Nej tack, jag går dit jag ska. Miljövänligast så.

    Svara

   Jag har ett rätt stort ställe i skärgården. Åker dit på semester och helger. Kostade garanterat mer än vad såna som du någonsin kan lägga på semestrar i u-länder under en livstid så sitt du där i kina och njut av tillvaron. Glöm inte att kisa ordentligt så du missar all misär bara.

   Svara

    Såna som jag? Jag har aldrig varit i något av de länder jag gav som exempel. Men det är för att jag inte har råd, och det är jag ärlig med. Skulle gärna ta två veckor solsemester i Thailand men tyvärr..

    Svara

   Jag försöker undvika land som Turkiet, Dubai (tackade nyligen nej till en bjudresa), Kina och jag reser till länder som är demokratier inte bara ”på pappret”. Men självklart finns det saker i de länder jag åker till som jag inte sympatiserar med heller, men det är i alla fall inte total katastrof.

   I år har jag varit i Monaco och Spanien. På vintern brukar jag åka till Karibien.

   Svara

   Fan vad tragiskt om du tror folk inte reser till Turkiet el Thailand pga ej råd. Jag är inte PK, däremot har jag sett hur de behandlar människor med deras systematiska rasistiska politik. Dessutom är både Thailand och Turkiet väldigt väldigt billiga resmål så snarare folk som INTE har råd som åker dit. Typ såna som du. Själv har jag varit på Bali, Sydafrika, Botswana, Georgien, Beirut, Kurdistan, Nepal (för ett projekt endast som student så ej riktigt nöje)….

   Svara

   Italien. Har inte varit någon annanstans. Skulle aldrig sätta min fot i dessa djurplågeriländer.

   Svara

   Min teori är att det är tvärtom. De som är upplysta är de som har huvud nog och skaffar sig en högre utbildning som i sin tur ger försörjning med en hög inkomst och därmed frihet att resa mer och längre om man så vill. Friheten och inkomsten till trots är de nog inte i de upplystas främsta intresse att resa till exempelvis Thailand eller Dubai. Det är nog andra målgrupper som reser dit. Småbarnsfamiljer från småstäder till Thailand t ex och de som lockas av extravagans och guld som glimmar reser till Dubai. Det är givetvis bara fördomar och spekulationer. Precis som inlägget om att ”godhetsknakare” inte har råd.

   Svara

   Eller så kanske vi inte gör det, finns ju demokratiska länder där solen skiner eller som har storstäder att turista i. Eller så kanske man håller sig i hemlandet, eller i grannländerna.

   Svara

   Herregud det är väl ändå skillnad på att semestra i ett land och att få betalt för att aktivt marknadsföra landet

   Svara

    Herregud har du läst kommentarerna här inne än?

    Svara

   Reser till Japan.

   Svara

   Reser inte på semester. Pengar finns, men inte behovet.

   Svara

   Jag är flygrädd, så åker till Tyskland eller Danmark. Drömmen är japan. Men tror ändå inte jag hade rest så mycket, reste mycket som liten och nu vill jag bara chilla när jag är ledig, inte packa, inte hinna med tåg/flyg, bara chilla.

   Svara

   old news

   Svara

  Har hon även missat de stora demonstrationerna mot regeringen som har hållit på i veckor gällande tekniken bakom ansiktsigenkänning och allt vad det innebär?

  Svara

   Jag det övervakningssamhälle som Kina håller på att bygga upp med hjälp av IoT och statligt kontrollerade sociala medier är obehagligt. Påminner om 1984 (boken alltså som även finns som film). Lägg till finansiering av vägar i Afrika som när länderna inte kan betala i hårdvaluta tvingas de till andra eftergifter.

   Svara

  Kan folk sluta benämna Dubai som ett land.
  Dubai är en stad i förenade Arabemiraten. Att skriva saker som ”Jag skippar länder som dubai” är lika dumt som att benämna Halmstad, Paris, New York , Flen osv som land.

  Svara

   😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴😴

   Svara

  Men herregud, Alexandra vill/kan inte åka av nån annan orsak och så använder hon det där som ursäkt för att få cred. Pinsamt transparent.

  Svara

   Nu snodde du min kommentar OCH namn 😉 Exakt min tanke, tror det var en perfekt anledning att slippa åka, hon är ju lite av en banger.

   Svara

   Tack, äntligen. Majoriteten hamnade dessvärre i kiss-fällan.

   Svara

  Bra gjort av henne! Tänk om alla kunde tänka till lite och se längre än näsan räcker när det gäller resor till Thailand också. Att bara åka dit främjar sex- och människohandel. Även om man bara är en vanlig snäll och bra turist…

  Svara

  För att inte tala om hundköttsfestivalen ……. Och, ja, hela tiden den fasansfulla hanteringen och vidriga dödandet av miljontals hundar och katter på de grymmaste vis, för köttets skull.

  Svara

  Mycket intressant och bra att dessa storpolitiska mångelresor lyfts fram! Ser tacksamt fram mot en uppdatering. Kina är ett gigantiskt land med många fantastiska saker och mycket djup skit.. Att bara lyfta fram det fina är verkligen onyanserat och djupt förnekande.

  Svara

  Här ser vi världens största swimingpool, eller rättare sagt någon typ av militär test pool.
  https://www.google.com/maps/dir/40.4463932,90.7691491/40.4227972,90.7888946/@40.4552956,90.7846309,27232m/data=!3m1!1e3!4m2!4m1!3e0 Någon mil lång och ganska bred så man får gissa att det kostade lite… Men Alexandra hade nog inte fått tillträde

  Svara

  Inte för att jag tror Alexandra är sådär jättestor på den kinesiska marknaden så hon förlorar enbart på detta som en engångskostnad, men det är i alla fall trevligt att läsa om någon som inte böjer sig för Kina… Typ som alla andra storföretag gjort. Åk till Hong Kong och stöd människorna där istället vet jag! Det är en häftig stad med ett folk som kämpar hårt för sin frihet.

  Svara

   Är här i Hong Kong just nu. Blir verkligen ledsen när jag ser hur folket här lider. Det är fruktansvärt. De behöver omvärldens hjälp, redan för länge sen.

   Svara

  Alltså VEM vill åka till landet med världens i särklass otrevligaste invånare???

  Svara

  Tycker detta är svinbra.

  Det mest betydelsefulla verkar ni alla missa dock, skillnaden mellan privat konsumtion och betald PR-resa arrangerat av kinesiska staten.

  Denna resa är inte jämförbar med att köpa en vara från Kina eller resa till Thailand, denna resa var att få pengar för att promota ett land på uppdrag av den förtryckande staten. Det är oerhört mycket mer allvarligt än att åka på semester dit. Och de influensers som får betalt av en diktatur för att promota ett land bör verkligen skämmas. Tycker detta var så mäktigt av Kissie pga hon verkligen sätter press på de som åker. Det kommer garanteras inte kännas lika bra för dem och läsarna kommer säkert reagera mer också, än om Kissie inte gjort något. Så bra jobbat!

  Och avskyr ni som alltid säger ”but what about” när någon gör något bra. Om ni är så passionerade av att influensers ska sluta åka till dessa andra ställen eller sluta köpa grejer från Kina, fokusera på det då. Börja opinionsbilda om det om det nu är så viktigt för dig. Du kan börja med att säga ”Bra att du gör detta, nu tycker jag du även ska göra mer, som tex detta” till Kissie.

  Fast det har ni flesta inte lust med, eller hur? Ni vill bara klaga på att andra inte är perfekta för att det på något sätt provocerar er när de försöker göra något litet åtminstone.

  Svara

   Hej Andreas. Hils Kissie.

   Svara

  Det största problemet med kina är deras införande av social credit system bilket är så sjukt att hälften vore nog.

  Svara

  Jag känner typ: Äh vadå, det är lite religiöst folk bara.
  Ett större problem för mig är synen på djur, djurtester osv (JA, det förekommer överallt men nu handlar det om Kina).
  Jag bryr mig självklart om människor ( även sådant därt religiöst folk) men jag bryr mig mer om djur.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.