BankID för alla på nätet?

Vad tror ni om Calle Schulmans idé om att införa BankID för alla som kommenterar på nätet?
Jag tror folk först skulle protestera – svenskar är generellt inte så bra på att hantera förändringar –  men vad tusan, man vänjer sig vid allt.. 🙂
Förhoppningsvis skulle klagomålen tystna i takt med att det nya systemet implementeras, men enkelt – det tror jag inte det skulle vara…

Vad tror ni?
Är detta framtiden ?

137 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  OT – tips!! Anna Book verkar ha inaktiverat sin instagram

  Svara

   Ja det har varit så ett tag nu 😊

   Svara

   OT – Någon som hörde NRJ morgonshow där de pratade om Isabella? Jag spelade in det för att det var så hysteriskt kul. De läste upp och ”diskuterade” hennes ”kris”, där hon inte längre har en råd med en egen och privat kock.

   Svara

    när var det?

    Svara

     Halv 9-tiden ungefär 🙂

     Svara

    Även Rix Moronzoo pratade om Isabella imorse.

    Svara

     Vad sa de där? Var det ungefär samma?

     Svara

  Alla kommentarer skulle minska drastiskt, och många protester till en början. Men svenskar är anpassningsbara 😊
  För några år sedan kunde man smsa anonymt, och det kan man inte längre.

  Svara

   Kan man inte smsa med kontantkort?

   Svara

    Jo såklart, men då syns numret, och då kan man vara anonym om man har ett oregistrerat kontantkort.
    Men numret syns, för kunde man dölja numret och vara helt anonym.

    Svara

     *Förr

     Svara

     Var på förslag nu att man inte ska kunna ha oregistrerade kontantkort pga att de mest används till brottslighet nu. I och för sig leder det väl till att någon form av målvakt skrivs på kontantkortet.. ot. Sorry

     Svara

      Jag är 30 har alltid kört på oreggat kontantkort då jag brukar köpa min mobil sen blir det bara 150kr/månad för fria samtal, sms, surf etc. Aldrig en enda telefonförsäljare som har ringt mig 😃 rekommenderas, fyller på i bankappen en gång/månad. Och aldrig nån random som kan hitta ens nr på nätet

      Svara

       Kan du ge tips på vilket kontantkort? Är det fri surf? Jag behöver få ner mina kostnader. Har inget vanligt internet. Sitter med ett gammalt abonumang som kostar mig över 700:-/månaden då har jag 50gb surf. Min telefon är betald sedan länge.

       Kan inte längre teckna nytt abonumang för att jag har hamnat hos kronofogden pga vissa saker.

       Svara

        Kolla Telenor Kontant Fri 300

        Svara

         Tack!

         Svara

          Comviq såklart, kolla deras olika prisplaner vilket som passar dity bäst

          Svara

      Det används också av folk som är kort tid i Sverige men så länge att de behöver ett svenskt telefonnummer (gästarbetande EU-medborgare, utbytesstudenter etc). Problemet här blir ju för tex utländska studenter som inte får något svenskt personnummer med tanke på att jag antar att alternativet är att registrera sig med personnummer eftersom vi svenskar är 10-12 siffror i alla system.

      Svara

       Utländska studenter får ett personnummer. Ofta känns det igen genom att de fyra sista siffrorna börjar på T i stället för en siffra. Även gästarbetare osv får ett tillfälligt personnummer just eftersom man inte kan göra någonting i Sverige utan ett personnummer. Förutsatt att de söker om ett via skatteverket.

       Svara

        Eh, Nej https://www.skatteverket.se/privat/skatter/internationellt/bosattutomlands/samordningsnummer.4.53a97fe91163dfce2da80001279.html

        Det ges med 60 i, och ges tex inte till EU-medborgare som inte ska arbeta här eller studenter som inte arbetar och är här mindre än 1 år. Har varit i samtal med en utbytesstudent som just hade problemet att hans uppehållstillstånd var på 11 månader istället för 12 månader.

        Svara

         Jo. Utbytesstudenter får ett ”personnummer”, även de som är här en termin. De studenter jag är i kontakt med har T i sina fyra sista och många av dem är inte här ett år.

         Svara

          (Däremot brukar de ha kontantkort men mest för att slippa binda ett abonnemang för ett par månader.)

          Svara

          Vad jag vet så används T av vissa universitet i deras interna system för studentindentifikaton på inlämningsuppgifter, tentor etc.

          Svara

         Det står ju i din egen länk att det gäller folk som är här mindre än ett år..?

         Svara

     Det kostar pengar, men det går att vara helt anonym.

     Svara

  Förstår inte hur denna man å ena sidan kan vara så här klok, och å andra sidan vräka ur sig otrevligheter till höger och vänster? Men nej, bankID är ingen dum idé.

  Svara

   BankID för att använda internet är en extremt korkad idé…

   Svara

    För att kommentera, inte för att använda internet

    Svara

     Otroligt dumt ändå. Förstår att det är för att förhindra näthat till en större grad MEN att kunna vara anonym är viktigt. Det är en del av yttrandefriheten faktiskt. Man ska kunna vara så anonym det bara går. (Trots att man egentligen aldrig är det då allt lagras på the darknet men där har den vanliga svensken i alla fall problem med att komma in dvs).

     Svara

      Fast du har ju fortfarande yttrandefrihet? Du kan ju fortfarande skriva vad du vill, det är ju inte censur vi pratar om. Det enda är att du måste stå för att du tycker det och jag tror det är där skon klämmer.

      Svara

       Privatpersoner riskerar fortfarande att bli uthängda i svenska tidningar.

       Folk känner ju redan att de måste lägga band på sig trots att de kommenterar anonymt.

       Svara

       Mnja….det handlar om att undvika åsiktsregistrering. Du ska kunna skriva anonyma politiska åsikter på nätet utan att det registreras på dig. Åsiktsregistrering är i allra högsta grad olagligt i Sverige.

       Svara

      Ett stort tack till dig för att du använder ordet emot istället för ”mot” 👍🏻👍🏻👍🏻

      Svara

      Eh EMOT!:
      håller till viss del med dig men i detta fall handlar det om de kommentarer som är mindre trevliga och då tycker jag att det är rätt. För har man inget trevligt att säga behöver man inte säga något alls.

      Svara

       Fast du førstår væl att det också i så fall också berør kommenterar som inte ær ”elaka” (och då vem som ska definera det).

       Svara

      Haha va? Inget som skrivs på internet sparas på darknet. Det är inte alls svårt att komma in på darknet heller för den vanliga svensken..

      Svara

       Kommertaren är till EH EMOT

       Svara

    Håller med. Låter inte som en god idé. Anonymitet kan vara viktigt vid flera tillfällen

    Svara

     Varför? Det är det ju inte i riktiga livet.

     Svara

      Det är svårt i ”det riktiga livet” att samla ihop data om allt du sagt/tyckt i alla möjliga frågor i alla sammanhang under hela ditt vuxna liv. Söker du jobb så bildar sig arbetsgivaren en uppfattning om dig baserat på ett möte, sannolikt en googling samt vad referenser säger om dig. Vid googlingen får arbetsgivaren inte fram varenda kommentar du har skrivit nånsin på nätet, i alla möjliga frågor. Vilket väl för de flesta känns ganska skönt? Det är ju rätt irrelevant vad du tycker om gröna soffor som inredningsdetalj, vad din syn på barnuppfostran är (om du inte jobbar med barn förstås), vad du tycker om Isabella Löwengrips göranden, och annat löst tyckande. Även om man inte gör något kontroversiellt eller hatiskt så skulle jag tycka att det vore obehagligt att ”någon” kan samla så mycket information om en och utnyttja det på diverse sätt. Vi pratar om åsiktsbubblor på Facebook, algoritmer som styr vad vi ser på Instagram etc. Vi behöver inte fler företag/organisationer som utnyttjar personlig information om oss på nätet.

      Svara

      Hur kan man säga att det som sker på nätet idag inte är det riktiga livet?? Det är ju inte direkt ett dataspel? Det är ju där vi möts som människor, disskuterar, funderar, delar information, ser nyheter. Internet är absolut det riktiga livet, speciellt för många som är ensamma utanför skärmen.

      Svara

      Fast i verkliga livet så vet inte min chef ifall jag klagar på jobbet när jag är på en privat fest. Ytliga bekanta har inte koll på min åsikt om att de har kvar lappar på iittalaglasen, eller ens min åsikt om iittalaglas som jag kan häva ur mig i forum utan dem och min syssling jag träffar 2 ggr/årbehöver inte veta att jag tycker dennes partner är pinsamt skrytig och uppblåst.

      De vet inte det här eftersom det inte är direkt spårbar information. Men allt på nätet är spårbart.

      Svara

    Ja, hur ska det fungera i praktiken hade han tänkt sig 😂 Bank ID är ett svenskt påfund, Internet är ingen svensk bubbla.

    Svara

     Varje land kan styra sin trafik. Se bara på länder som censurerar sidor. Personligen tycker jag inte att staten ska lägga sig i vad vi gör på privat. Jag skulle sluta kommentera helt om Bank-ID införs.

     Svara

   Så kan man tycka, och det är ju rätt på sätt och vis att man ska kunna stå för det man skriver. Å andra sidan kan vem som helst ta fram information om vad du tycker i precis varenda fråga (som du har haft en åsikt om på nätet). Och du måste stå för saker som du skrev för 10 år sen. Tänk när en potentiell arbetsgivare rycker fram nåt lösryckt som du skrev som 18-åring i nåt obskyrt sammanhang? Så det beror nog på hur man ser på internet ur demokrati-synpunkt. Sen bör man hitta ett sätt att stävja hatiska kommentarer, men det bör man enligt mig göra på ett annat sätt.

   Svara

    Men jag tror inte det är så det skulle fungera, att alla ser vem det är som kommenterar och där med kan söka upp specifika personers kommentarer på nätet. Det är endast till för den som driver sidan man kommenterar på, som en säkerhet. Du skulle nog fortfarande kunna stå anonym men den som äger sidan kan lätt spåra dig om du ”näthatar”.

    Svara

     Jag är inte särskilt konspiratoriskt lagd, men företag handlar ju redan nu med persondata så bara för att man kan ha ett alias så att inte varenda en kan googla vad man skrivit, betyder ju inte det att företagen/organisationerna/hackers inte kommer att utnyttja informationen så som de finner lämpligt/lönsamt. När man möjliggör åsiktsregistrering på ett sånt sätt så tycker jag att det är vettigt att ifrågasätta det om man vill undvika ett storebrorssamhälle och är det ett sånt samhälle man vill ha så har ju Kina kommit långt på den fronten.

     Svara

      Vill tipsa om ett program om 5G som finns på SVT-play. Sök på Vetenskapens Värld. Personligen vill inte jag ha allt uppkopplat och sammankopplat.

      Svara

       Håller med! Såg programmet och blev helt avskräckt!

       Svara

     Nej den som äger sidan kan inte ”lätt spåra dig”. Det är en myt som verkar svår att ta död på. Camilla har exempelvis ingen aning om vem jag är när jag sitter uppkopplad på ett allmänt nätverk på en högskola med tusentals andra användare uppkopplade på samma nätverk.

     Svara

      Med bank-id givetvis.

      Svara

   Nettan: Den här idéen med bank-id för att kommentera är inte hans idé från början…

   Svara

    Anonym 09:38: det vet jag men reagerade på att han skrev någonting som jag tycker är klokt.

    Svara

    Sant, jag hade samma idé!

    Svara

   Det är inte första gången jag hör detta förslag, men visst är det en bra idé. Ärligt talat tror jag att det är enda sättet att komma till bukt med problemet.

   Svara

  Värdelös idé, precis som therealjohannes skriver.
  Och att vi skulle protestera… svenskar är i princip det absolut sämsta folket någonsin på att ta initiativ och demonstrera.

  Inb4: MEN GRETA DÅ?!
  Ja Greta är helt klart en frisk vind i ett annars handfallet samhälle där vi accepterar vad vi än blir matade med…

  Svara

   …och Shulman skulle va den första att bli av med sitt bank-Id, eller?
   Vad säger du Calle, DIN JÄVLA H0RUNGE, på riktigt 😉.
   För att använda DITT eget uttrycksätt. Men skön kille e han.

   Svara

    *uttryckssätt

    Svara

    Nej han är ingen skön kille. Har aldrig varit och kommer aldrig bli.

    Svara

   Tycker det är så himla konstigt det här med ”svenskar” och ”Sverige”, vi i Sverige är si och så. Men för fan GÖR något då. Alla svenskar klagar på svenskar, har aldrig träffat på en befolkning som ogillar sig själv så mycket som ni. Men det är kanske också svenskt att hata svenskar? Skev kultur detta.
   Mvh en icke-svensk och tacka gudarna för det i guess.

   Svara

    Kan va svårt att tyda ett matriarkat. Om man inte har sin rötter här uppe på toppen.

    Vad gör du här förresten??? Detta svarta hål nära Nordpolen 😘

    Svara

  I grund och botten är det en demokratifråga.

  Man måste få uttrycka sig anonymt på nätet. Annars skulle många inte våga framföra relevanta åsikter.

  Tyvärr blir ju då kontentan av det att det också skrivs mycket skit också när människor kan gömma sig bakom en skärm.

  Svara

   Fast måste man det? Innan internet så fanns ju inte det behovet. Så varför måste man få vara anonym på nätet?
   Och man kanske inte måste få vara det överallt? Tex har ju många tidningar gått över till att du måste verifiera dig på nätet. Och med tanke på att mobbing som sker vis instagram, tiktok, snapchat etc så kanske det inte är ett måste att få skapa anonyma konton att vara elak på?
   Samma med bloggar. Varför måste man få vara anonym? När näthat båttvätt blivit ett stort fenomen så kan jag tycka att det är bättre att man inte får vara anonym. Man kan ju fortfarande skriva precis vad man vill och det är yttrandefrihet, det enda är att man måste stå för det..

   Svara

    Tänk dig alla forum som finns för att hjälpa människor. Barn och kvinnor som inte skulle ha möjlighet att be om hjälp anonymt på ett enkelt sätt som det är idag. Anonymitet är bra för att få stöd och en känsla av grupptillhörighet.

    Svara

  Nej det låter som en dålig idé tycker jag.

  Svara

  OT- fnissade när jag såg att IL den 13 oktober skrivit att ”nu börjar krisvecka nummer 3” och att i ett inlägg från 15 oktober skriver hon ”Jag har ställt in mig på sex månader av turbulens. Nu har det gått tre veckor”. Hennes krisvecka nr 3 varade alltså i två hela dagar.
  Att inlägget dessutom har rubriken ”en evighetslång vecka” när hennes veckor verkar vara två dagar långa är… lustigt ?😄

  Svara

   Oj då.. Så tossigt.. fniss 🙄

   Svara

    Sådana här dryga kommentarer tycker jag verkligen inte tillför någonting till det här kommentarsfältet, det blir BARA tråkig stämning.

    Svara

     Och jag tycker inte att kommentarer om Bellas tokiga uppfattning av hur lång en vecka är bidrar med särskilt mycket. Men alla är vi olika.

     Svara

      Men då kan du ju bara scrolla vidare istället för att komma med en dryg kommentar som bara förpestar stämningen.

      Svara

       Och du kan scrolla vidare i stället för att ge en dryg kommentar på en dryg kommentar. Osv osv.

       Svara

        Håller inte med. Exempelvis Aht:s kommentar var inte dryg. Och vi ska inte normalisera otrevliga svar genom att inte reagera på dem.

        Svara

         Ok. Jag tycker ändå att Bellas tidsuppfattning är ”fniss och tihi”. So sue me.

         Men ja, jag ber om ursäkt. Jag glömde att det är ryggdunk och highfives som gäller här när det kommer till Bella. Är vi vänner igen om jag säger att hennes ellos-kollektion inte föll mig i smaken och att hon har ett irriterande skratt?

         Svara

          Fast detta har ingenting med Bella att göra, kommentaren var dryg för att den tryckte till Yaz kommentar och reflektion. Och det är inte okej och bör inte vara okej oavsett hur du väljer att raljera över att någon säger ifrån.

          Svara

           Ja, jag tyckte att det var löjligt att ens reagera över hur lång Bella tycker att senaste veckan har varit. ”Lustigt?” ”Nej verkligen inte!!” hade jag också kunnat svara.

           Nu släpper jag den här icke-diskussionen.

          Skriv ditt fullständiga namn här då och stå för det du säger? Jag är emot Calles förslag men kommentarer som dina får mig att tveka. Är du så otrevlig IRL? Hade du svarat så IRL?

          Svara

  Jomen visst, som i Kina då där alla övervakas varje minut och utvärderas utifrån bland annat beteendet på nätet. Verkar skitbra.
  Schulman borde inte lägga sig i saker som angår vuxna.

  Svara

  För att kunna kommentera/skriva inlägg på många forum måste man först registrera sig som användare. Det är sen uppgifter som inte kreti och pleti kan hitta, tack och lov, men vore kanske en bra ide´ innan man tilåts skriva allt möjligt vidrigt till och om folk. Blir man alltför obehaglig kan man då få sig en tillsägelse och sen ev en kraftigare konsekvens.

  Svara

   Precis, det är bra om den som är ansvarig utgivare på något vis kan identifiera/blocka kommentatorer, men att man kan ha ett alias ”utåt”.

   Svara

  Åsiktsregistrering, det som är ok idag kan vara brottsligt inom en snar framtid om onda makter tar över. Då kan det räcka att tex ha skrivit ”Jag tycker man ska tänka på miljön och inte flyga så mycket” så kanske man blir straffad om rabiata klimatförnekare tar makten. Eller tvärtom! Om man skriver ”jag älskar att flyga, tänker fortsätta med det” kan man bli straffad om rabiata miljöextremister tar över. Vi vet inte vilka som har makten i framtiden, kommentarer på Internet finns kvar för alltid och kan letas fram av de som vill en illa, även om kommentaren idag anses harmlös. Så detta med bank-id var ett extremt korkat förslag, antingen här han inte tänkt till, eller så vill han provicera- för att få fler kommentarer…..

  Svara

  Det var precis så det började på 30-talet.

  Svara

   Putschen kom 23.

   Svara

  Det som EGENTLIGEN hindrar oss från att införa övervakningssamhället som Schulmannen drömmer om är att det finns en utbredd önskan om att vara just anonyma av och till även om 100-procentig anonymitet inte kan uppnås. Men totalitärt lagda lagstiftare saknar spärrar i dessa avseenden och ser inte förtrycket för den egna känslan av godhet – precis som med alla socialistiska samhällen, alltså.

  Kina ska utgöra ett avskräckande exempel, inte en förebild.

  ”He who sacrifices freedom for security deserves neither.” –Benjamin Franklin

  Svara

  Nej, jag tycker det är en extremt dålig idé.

  Svara

  Det skulle inte funka för oss som bor i utlandet och inte har BankID…

  Svara

   Exakt detta! Alltid samma sak ”vadå har ni inte swish?” nä bara för att Sverige har swish betyder det inte att hela världen omedelbart tar efter. Samma med att legitimera sig med körkort. Jag jobbar inom turism och folk tror på allvar att dom kan flyga till andra sidan planeten på körkort.

   Svara

  Jättebra idé, då skulle snart kommentarerna sluta att hagla och itakt skulle den ena efter den andra influencern förlora intäkter och det skulle bli ett naturligt uppstäd i bloggträsket. Många läsare skulle försvinna när det inte *händer* något, och influencerna med dom. Kan inte folk få skriva och bråka och kasta skit så kommer det inte att vara intressant att följa många influencers. Bloggvevakning hade inte varit så stor om folk hade gillat motsatsen.

  Svara

  Låter bra.

  Svara

  Jag hade nog slutat kommentera isåfall. Inte för att jag inte kan stå för mina kommentarer men hade inte kännts bra att använda sitt BankID överallt hela tiden.

  Svara

  Jaaaaa, kan vi inte börja ha poängföring på oss invånare också. 😍 Som kan ligga till grund till allt i våra liv.

  Svara

  Grundat på vad har du dragit slutsatsen att just svenskar inte är så bra på att hantera förändringar?

  Kan inte se att ens benägenhet till förändring beror på om man är svensk, norsk, spansk, finsk osv.

  Svara

  Hm, åsiktsregistrering känns ju fräscht.

  Svara

  Ja visst skulle näthatet minska. Men vi skulle förlora något i andra änden.

  Svara

  Bloggbevakning skulle gå under utan kommentarer och kommentarerna skulle draaaastiskt minska om bank-ID infördes på det viset. Även om man aldrig skriver något elakt så finns önskan att få vara anonym. Dessutom skulle det ta alldeles för lång tid att hålla på och greja med bankid för varje liten kommentar, ungefär som på de sidor som kräver att man kryssar i ”alla rutor med övergångsställen” eller liknande – där slutar iaf jag kommentera, och det blir ännu mer bökigt om man dessutom måste plocka upp telefonen och öppna en app.

  Svara

   Hahaha ja eller hur, låt den här bloggen gå i bräschen med bankID! Alla som är så himla positiva till idén kan väl förresten redan nu börja ange sitt personnummer som alias? Har man rent mjöl i påsen har man inget att dölja, så kom igen nu!

   Svara

    Om alla andra måste göra det så kommer jag göra det också. Men om inte BankID är vägen att gå så tycker jag hårdare moderering (om man vill bidra till ett bättre klimat, vilket jag inte tror denna blogg vill).

    Svara

  Ja då skulle ingen kommentera någonting alls och bloggar skulle bli ointressanta och gå i graven.

  Svara

  Det hade varit döden för Influensers bloggar och Instagram, och med tanke på att en del av dom hänger ut sina läsare med jämna mellanrum utan anledning ibland, så hade inte jag velat att dom hade haft tillgång till mina uppgifter.
  Email-adress kan jag bjuda på, men inte mer än så!

  Svara

  Självklart ska man få vara anonym. Snart har vi förlorat integriteten i den riktiga världen, och nu även i den virtuella?

  Kan du inte ta kritik och till och med hat så kanske du ska sluta lägga ut offentliga bilder, låtar eller andra verk. Du gör ditt val att publicera detta.

  Svara

  För att kolla på porr på nätet är en bra idé tycker jag. Så slipper minderåriga bli exploaterade för det.

  Svara

   Eh nä. Där finns det ju redan hackare som försöker med utpressning för att läcka till anhöriga/arbetsgivare osv vad för porr folk tittar på. Nu är det bara lösa hot de skrämmer upp en del med för att de ska betala men med bankid skulle de på riktigt ha koll. Jag tror inte på ett övervakningssamhälle.

   Svara

  Tramsfrans är rolig men eftersom ingen kommentera för att det är för krångligt blir det mer en samling krönikor än en blogg vilket är lite tråkigt. Så hade det nog blivit med alla bloggar som inför bankID och många hade inte klarat att fortsatt vara intressanta utan kommentarer så bra som Tamsfrans ändå klarar sig.

  Svara

  Hur tror ni att kommentarsfält skulle se ut? Bara kolla på de där man måste logga in med Facebook för att kommentera. Ta tramsfrans som ett exempel. Hans kommentarsfält dog samma sekund som man var tvungen logga in via Facebook.

  Jag tror att det skulle bli många tomma kommentarsfält. På gott och ont.

  Svara

   Absolut. Jag vill kunna kommentera i fred, utan att folk ska se mitt namn och kunna kolla upp mig osv. De som inte sköter sig bör kunna bli bestraffade om det de gör är olagligt, genom att polisen då får lov att få ut info om dem och på så vis införa följder för vad de gjort.

   Svara

  Jag hade gärna sett BankID som krav för kommentarer. Däremot kanske någon smidigare lösning än att för varje kommentar knappa in sin kod. Skulle bli jobbigt på öppet spår där man vill kommentera många trådar… 😂 ilandsproblem

  Svara

   Det skulle inte alls bli jobbigt på Öppet Spår för de flesta med folkvett hade undvikit av att dela med sig av privata saker då man ändå måste stå för sina åsikter och således kan man lika gärna ventilera de med en vän/familjemedlem/kollega direkt istället – än att de ska hitta det på ÖS. 😉

   Du kan nog föreställa dig mer kallprat och betydligt mindre kommenterar då det intresserar färre.

   Svara

  Komplicerat att införa, inte minst med tanke på GDPR. Dessutom så skulle det i om GDPR gå att komma runt att kommentarerna kortsiktigt sparas för framtida eventuell åtgärd, eftersom regelverket innefattar att du när som helst kan kräva att få dina uppgifter raderade.

  Dock så skulle dina kommentarer inte förfölja dig för all framtid (som någon högre upp hade som motargument), eftersom information som faller inom GDPR måste rensas på regelbunden basis.

  Undantag till ovan finns, men generella kommentarer på nätet inkluderas inte i dessa undantag (taxeringsuppgifter etc.).

  Svara

   Man är bra naiv om man tror allt raderas. Även om det raders så GÅR det att få fram. Precis ALLT.

   Svara

  Intressant frågeställning och man ställer verkligen olika intressen mot varandra, yttrande- och integritetsintressena mot intresset av att inte utsättas för brott (olaga hot, förtal, förolämpning o.s.v.). Man hade ju hoppats på någon form av självsanering i takt med att vi vänjer oss vid den nya teknologin så här ett drygt årtionde in i sociala medier-världen men tyvärr verkar det långt borta. Extra svårt är det när inte ens fullvuxna människor inser att de regler som man (förhoppningsvis) lever efter i sociala sammanhang ”IRL” gör sig precis lika gällande i den digitala.

  Svara

   Hörde en terrorexpert som var av åsikten att vi inte ska sträva mot ett samhälle där ingen KAN begå terrordåd utan mot ett samhälle där ingen VILL göra det.

   Tänker att det kan appliceras även på näthat. Även om det är en ideal bild att ingen ska vilja näthata så är det en bättre strävan än att ingen ska kunna göra det.

   Svara

    Verkligen klokt sagt och en betydligt bättre och mer hållbar väg framåt än att successivt inskränka demokratiska fri- och rättigheter.

    Svara

   Jag ser hellre att man/polisen/rättsväsendet/politiken tar brott som sker på nätet på större allvar (trakasserier, mobbning, hot etc) och att de får större resurser att när misstanke om brott finns få begära ut information om den misstänkte (IP, kontoinformation från det sociala mediet etc). Vilket de kan få idag, men det är en rätt långsam process och vissa sociala medier och operatörer är ju allt annat än samarbetsvilliga.

   Svara

  OT men cissi wallin går nu ut med att det är 2 år sedan hon skrev inlägget om FV. Hon skriver att hon satt på ett café och skakade och grät när hon skrev det. Har hon inte sagt innan att hon skrev det hemma?

  Svara

   Hon har väl ändrat sina versioner ganska många ggr om mycket.

   Svara

   STOPPA PRESSARNA!

   Svara

  Det är en SJUK idé

  Svara

  OT Nu ska Gabjossan tydligen bo kvar i huset, tvära kast hos familjen Joss! Kan tänkta mig att mäklaren blir lagomt glad😄

  Svara

   Vem bryr sig om mäklaren? Seriöst…

   Svara

   Är absolut inte första gången (eller sista) som säljaren (eller köparen) drar sig ur. Det kan en mäklare hantera.

   Svara

   Men va, ska hon? Ska de inte heller skiljas nu kanske? Tvära kast ja, för någon månad sen funderade de på att skaffa ett tredje barn – häromdagen skrev hon att hon inte vill ha fler barn. Hon erkända att hon fått upp ögonen för någon på gymmet dock och hon tycker det är bra att bli barnledig varannan vecka så att hon kan fokusera på sig själv och på jobb, hon vill dubbla sin omsättning nästa år alltså jisses haha. Hon har blivit så driven nu och fast beslutetn att tjäna mycket pengar, visar upp hur hårt hon jobbar jobb jobb skriver hon hehe.. tror alla pengar hon tjänat på sistone stigit lite åt huvudet. Och så visar hon rumpan och visar beröm som hon förmodligen (det mesta) skriver själv som en strategi att verka omtyckt och få många samarbeten – låter ju samma likadant att de ”kommer alltid beundra henne, hon är så genuin, modig, äkta och inspirerade, och väldigt omtyckt” hehe.

   Svara

  JA!

  Svara

  Jag tror att ganska få skulle logga in för att skriva ”♥️♥️, snyggaste gumms 🔥” eller ”haha, håller med” och Instagram tråkigaste ”hahaaa, du @minkompis”

  Svara

  Är det någon annan som sett avsnittet med Bianca Ingrosso i ’Helt sjukt’ på TV4 med Petra Mede som programledare? Jag trodde Bianca var mer eller mindre frisk från sin bulimi men i programmet så går hon ut att hon inte alls är frisk och när det är som värst så spyr hon flera gånger per dag, varje dag. Men hon söker inte hjälp trots att hon varit sjuk i 10 år.. Tycker att det här skickar ut så fruktansvärt dåliga signaler till hennes unga läsare.

  Nu blir det svårt att ta in hennes videos på Youtube där hon sitter och visar upp massa mat hon äter på restauranger och berättar hur sjukt mätt hon är, där det känns som att hon vill visa att hon är frisk och har en sund relation till mat och kan äta allt och lite till. Som när hon lägger upp 20 matbilder på raken på hennes Instagramstory där hon visar mat hon är sugen på, så är det bara massa onyttigheter som man nu vet får henne att spy efteråt. Och att Puma väljer att ha en tjej med bulimi som ansikte utåt för deras varumärke skickar också dåliga signaler till de unga läsarna: ”Det spelar ingen roll att du har en ätstörning och haft det i 10 å, vi vill fronta dig som en hälsosam tjej i våra träningskläder” Vilket får konsumenten att tro att du uppnått din kropp på naturlig väg när du i själva verket kontrollerar din vikt med att spy..

  Antingen så får Bianca ta tag i sin sjukdom på riktigt och skicka ut rätt signaler till sina följare men det går inte att hon ska vara ”Ett ansikte utåt och hjälpa folk med bulimi” när hon själv inte tar tag i sin egna bulimi och tar den professionella hjälp hon behöver.

  Svara

   Så du menar att Bianca skall ha BankID på sina Youtube filmer?

   Svara

    Ehh nej..vart fick du det ifrån?

    Svara

   Anonym 12:07: förhoppningsvis tittade få av hennes unga följare på det programmet och vet förhoppningsvis därför inte om hennes pågående sjukdom. I övrigt håller jag med dig.

   Svara

   Bianca har ändrat sina versioner gällande ”bulimin” väldigt många ggr, de ändras hit och dit beroende vad som passar in för stunden och agendan verkar det som. En av efterkonstruktionerna är ju att pappan och åza ”kom på henne och upptäckte när hon spydde” men när hon först gick ut och sa att hon hade bulimi så var det ingen i hennes familj/släkt som visste om det, de hade aldrig hört talas om det och blev förvånade. Tror faktiskt inte alls att hon håller på och spyr flera ggr per dag i perioder, även om hon säkert varit väldigt kroppsfixerad och möjligtvis spydd någon gång. Tror det där mest är ett ”pr-påhitt”. Bianca har ju hittat på så mycket, ljuger och överdriver, hon är inte den mest trovädiga.

   Svara

    Njaa, jag tvekar starkt på att man går ut och ljuger om att man lider utav bulimi. Hon berättar ju i hennes podd att hennes ex Philippe hjälpte henne jättemycket med att inte spy efter måltider då han alltid ringde henne och pratade med henne i flera timmar efter en måltid så hon inte skulle hinna spy upp maten hon precis ätit.

    Svara

  BankID för att kunna skapa EN ”anonym” profil för att kommentera med på sajter som vill ha mer personliga och värdefulla kommentarer där folk lägger ned lite tid och själ är nog bra. Detta skulle kunna ge bloggägaren och läsarna en snabb uppfattning om vem personen är och kvaliteten på dennes kommentarer ganska snabbt. Samt också ganska snabbt kunna utesluta diverse troll som då skulle kunna få trolla från sina egna plattformar, vilket kräver eget arbete och inte bara att klanka ned på andras… En bra idé som nog skulle kunna fungera.

  Alternativet är att man måste kommentera från sitt konto på WP, Facebook eller Twitter och ha uppfyllt någon typ av kvalitetsgrad… men där återstår ett visst arbete fortfarande.

  Svara

  Många av de som just är otrevliga, kränker, mobbar, trakasserar bla på internet är ju de vuxna själva. Så att ta bort de under 15 löser nog inga konflikter. Snarare mer mobbning i skolan när de som fyller år sent blir trackade för att de inte får använda sociala medier som sina klasskamrater som fyller år tidigt.
  Kanske är helt på fel spår men jag ser inte hur det skulle vara till något bättre. Kriminalitet brukar uppstå när man blir förbjuden, stölder av mobiler kan öka för att ungar under 15 vill ha en mobil med Instagram. Förstår ni hur jag tänker? Att hindra och sätta stopp är inte alltid den lösningen som fungerar.

  Svara

  Åsiktsregistrering känns lite ofräscht 1930-tal.

  Svara

  Han är dubbelmoralens kung samt gör reklam för online casinon så hans ord betyder inget för mig. Btw Han kan inte ta nått negativt på sitt Instagram då blockar han på en gång .

  För övrigt skulle det bli att nästan ingen orkar kommentera , jobbigt att hålla på att logga in på bank id. Tanken är god men i praktiken skulle det inte fungera.

  Svara

  Ja dubbelmoralens kung som låtsas och gör en massa smygreklam och gliringar, skenhelig, och det finns en drottning också.

  Då skulle kommentarerna minska drastiskt här, besatta gamar, knäppisar, stollisar, dollysar och f.lashbackare skulle försvinna.

  Svara

  Mkt bra idé av Calle. Fast då skulle den här bloggen dö ut, för jag tror inte 90% av alla som skriver här skulle stå för sina kommentarer om de inte fick vara anonyma.

  Svara

  Jag undrar hur det skulle fungera för de som har god man eller förvaltare och inte ens får HA bankID… Jag är en av dom.

  Låter som en dålig idé överhuvudtaget.

  Svara

  Det är strävan från de högsta att ha koll på oss till 100%. Om några år är det säkert tvång av vaccinera sig med saker som nu bevisligen innehåller dna, foster och chip.
  Vakna upp gott folk. Gräv lite 😉

  Svara

  Tycker du överdriver. Skulle vara skönt om folk inte läser in så jäkla mycket i allt som sägs.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.