Trenden att äta moderkaka verkar definitivt inte vara förbi…

 

Ett av samtalen var med TV4, på tisdag ska jag nämligen vara med i Efter Fem och prata om min moderkaka! Ni minns väl att jag berättade att jag åt min moderkaka? Det tyckte TV4 var spännande så nu ska jag dit och berätta om min upplevelse. //Michaela Forni

När jag hörde talas om nyförlösta mammor som åt sin moderkaka för första gången så vände det sig lite i min mage.
Jag fick upp bilden av en hel moderkaka som stektes på i en stekpanna med lite salt, peppar och kanske en kvist timjan men det är alltså inte så det går till. I alla fall inte enligt de influencers som gått ut med sitt inmundigande av livets träd i alla fall.

Yoga Girl var den första jag hörde talas om som torkade och åt sin moderkaka i form av fyllda kapslar, och även Elena Belle planerade att äta sin, något som hon berättade om i tidningen Mama.
Tyvärr blev det inte så då moderkakan var infekterad, men det var i alla fall planen.

Sist ut är Michaela Forni som kapslade in och åt sin moderkaka i 6 veckor för att förhindra ”baby blues”.
Så här sa hon i en intervju i tidningen Mama:

Jag är en extremt högkänslig person och var rädd för att åka på en rejäl depression efter förlossningen, men det slapp jag som tur var! Om det var moderkakans förtjänst eller inte har jag ingen aning om dock.

När jag letade runt på nätet efter information om hur de flesta som äter sin moderkaka gör så hittade jag den här informationen:

Ett vanligt sätt att äta moderkaka är att ånga den enligt kinesisk tradition.
Lägg moderkakan på ett galler i en kastrull med kokande vatten och låt den ångas.
Moderkakan är ”klar” när den dragit ihop sig och krympt tillräckligt.
Skiva den sedan i tunna skivor och låt den torka i ugnen i cirka åtta timmar.
Sedan kan man antingen mala ner skivorna och placera dem i små kapslar eller mixa ner bitarna i exempelvis en smoothie.
Källa: Babyhjälp

Men alltså, på riktigt?
En moderkaks-smoothie?

Har någon av ER ätit moderkaka?
Berätta gärna i så fall…

191 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fy, får starka kanabalism-vibbar

  Svara

   Genuin fråga- får du samma vibbar av folk som äter sina naglar?

   Svara

    Vem äter sina naglar? 🤢

    Svara

     🙋‍♀️
     Ganska vanligt fenomen tydligen.

     Svara

      Skulle bli på riktigt orolig om någon gjorde en hel måltid baserat på sina egna naglar.

      Svara

       Är nog rätt få kalorier, vet vi om det är gluten/laktosfritt?

       Svara

        Det beror nog på hur noga man är med handhygien tänker jag. Kan ju göra mystiska grytan av det.

        Svara

       Så det vore bättre om man naggade på moderkakan rå istället, såsom med naglar menar du? Det är just tillagningen som är problemet för dig?

       Svara

      Ganska vanligt om man ska lite på folket i öppet spår..

      Svara

       Lita*

       Svara

      Jag gör det, har gjort det i över 40 år, klipper aldrig någonsin mina naglar på fingrarna! Äter även mina snorkråkor och är mycket sällan sjuk vilket säkerligen beror mycket på det. Det som inte dödar det härdar, skulle dock inte vilja äta min moderkaka!!!

      Svara

       Där drar man gränsen!!! 😂

       Svara

     Har du hört talas om nagelbitare?

     Svara

      Jag biter av mina naglar och kastar dom sen. Jag äter dom inte.

      Svara

       Så då kan du bita lite i moderkaka och sedan spotta ut, då är det fräscht? =)

       Svara

     Hehe jag tuggar glatt i mig mina naglar men tycker det är sjukt äckligt när andra tuggar på sina.

     Svara

    Men det är väl ändå skillnad på att äta en blodig kroppsdel och naglars döda celler.

    Svara

     Anonym 19:49, oklart vilken du anser vara bättre/mindre vidrig? För min egen del äter jag hellre inkapslad moderkaka än naglar!!

     Svara

      Båda är vidriga.

      Svara

   Bläääh fy fan vad äckligt😣

   Svara

  OT: CW i Haveristerna! Tankar?

  Svara

   Lyssnar nu!! Sjukt spännande. Men hon framstår som mytoman och vill inte svara på frågor. Duckar mycket som jag skulle vilja veta mer om.

   Svara

    Hon är inte klok. Det kryper i mig hur hon ljuger och slingrar sig. Angående Gardet så menar hon att de nio som hoppat av ljuger om allt. Det är faktiskt äckligt.

    Svara

   Asså det blir bara värre o värre. Vet inte riktigt hur det här ska sluta!

   Svara

    Åh gud 😳 och i vanliga fall vill hon berätta om ”sina” pengar 🤣

    Svara

   DETTA skulle jag vilja ha ett sammanfattande inlägg om! Tänkte lyssna på avsnittet med Cissi Wallin men det är 2 timmar långt? Mitt koncentrationsspann är 5 min max. Mvh slö,intresserad,otacksam bloggläsare som föredrar att Camcam gör allt jobb åt mig.

   Svara

    Oj vad kan man jobba med då?

    Svara

     Influencer som precis alla andra som tillhör generation snöflinga

     Svara

    Detta, kan någon sammanfatta. Inte för att jag inte orkar lyssna, men för att jag inte vill vara deras Patreon.

    Svara

     Det är ett öppet avsnitt. Lyssnar nu. Cissi avslöjas helt och hållet. Försöker manipulera men de ser igenom det direkt.

     Svara

     Avsnittet är gratis,bara att lyssna😊

     Svara

      Cissi svarar inte på något utan slingrar sig genom att uppenbart ljuga.

      Svara

    Hon säger sig inte ha lyssnat på podden men har med sig något elakt random om dem hon ska ha hittat i en ”sluten facebookgrupp”, som hon läser upp när de börjar med att erbjuda henne att säga något till att börja med. Herregud.

    Svara

   Cissi är raljant, arrogant och en hycklare och borde få guldmedalj i härskartekniker. Hon beter sig EXAKT likadant som alla män hon säger sig hata mest av allt. Hon gör bort sig fatalt.

   Svara

    Ja, det är nästan lite jobbigt att lyssna på. Hur kan hon ha noll självinsikt? O varför ljuger hon? Vad fan är det som händer?!

    Svara

     Så har hon hållit på i alla år. Så skönt att även de flesta som började följa henne under Me-too också har insett det nu. Hon hittar på saker för att framställa sig som någon annan, helt enkelt när det gynnar henne.

     Svara

      Det är riktigt sjukt, riktigt obehaglig lyssning. Hon kan inte ta kritik och vänder hela tiden på allt, skriker högt och anklagar männen i podden för att skrika o ba ”nej jag höjer inte rösten”, ljuger rakt upp och ner HELA tiden. Förstod att det skulle bli ett speciellt avsnitt men det är fan över alla förväntningar.

      Svara

       Äntligen har någon granskat Cissis manipulerande och förvanskning av sanningen. Ingen har vågat ens säga ifrån mot henne innan Kajjan gjorde det. Man kan ju redan nu tänka sig vad hon kommer hitta på om de som granskat henne.

       Svara

        Har aldrig följt Cissi, inte ens kollat hennes insta en enda gång. Men har läst kritiken som skrivits det sista. Och just nu sitter jag och lyssnar, det är fruktansvärt obehagligt att höra henne.

        Vanligtvis tycker jag att granskare är obehagliga för att jag tycker synd om den granskade för situationen den utsätts för, och hur nervösa och skamsna dom brukar bli.

        Svara

        Hon anklagar programledaren för mer och mer ju mer ifrågasatt hon blir. Utan något bevis. Först har hon bara läst saker på nätet om honom, det slutar med att hon påstår sig ha sett skärmdumpar på allt möjligt, glömmer vad hon sagt, ja ljuger så uppenbart att jag skäms åt henne.

        Svara

         Hon har planerat det här och utstuderat exakt vart hon vill driva honom. Vilka reaktioner hon ska provocera fram. Hon är faktiskt precis som en narcissist och använder deras tillvägagångssätt för att snurra bort motparten för att hamna i överläge. Erkänner några fel för att sen ljuga om den andra och säga ”du kan inte ta ansvar” ”varför erkänner du inte” osv.

         Fy va äckligt.

         Med en narcisst ska man veta att dom avslöjar sig själva genom att anklaga motparten med saker som egentligen handlar om dom själva.

         Svara

          Ja det är väldigt väldigt väldigt manipulativt beteende.

          Svara

           Jag är helt mållös efter att ha lyssnat på avsnittet. Om det är någon som är ”obehaglig” som Cissi påstår så är det hon själv. Det är ju nåt som på riktigt är fel där. Visste inte att det var såå allvarligt fel 😳.

    Tycker dock även att den ena mannen är väldigt arrogant och avbryter henne hela tiden. Har hört något tidigare avsnitt också där han är likadan. Kvinnan är saklig och bra.

    Svara

     Cissi ljuger oavbrutet. Hon försöker köra med sitt vanliga snack som funkar på sin svans som köper allt. Sinnessjukt hur nonchalant och otäckt hon beter sig.

     Svara

   Pinsamt och slarvigt av Cissi och för mycket försvar från Henrik. Men helt klart lyssningsvärt. Synd att inte Axel och Myra fick prata mer

   Svara

    De kommer säkert kolla upp allt hon så uppenbart hittade på och ge henne chans att bemöta, och göra ett avsnitt till. Nu hann de ju inte med mycket för att Cissi slingrade sig och ljög tills hon insåg att det inte fungerade, och började då ljuga ihop allvarliga anklagelser mot programledarna, som hon upprepade för att slippa svara.

    Man förstår ju faktiskt att han blir irriterad när hon bara för att slippa svara, ljuger ihop att han ska vara ett stort hot mot kvinnor. Från början visste hon knappt något om vilka de var och hade inte lyssnat på ngt avsnitt. I slutet hade hon plötsligt stenkoll på att båda de manliga programledare var hotfulla mot kvinnor.

    Svara

     Cissi beter sig som; något jag aldrig tidigare hört i intervjusammanhang. Hon använder alla tekniker som hon kör med på sin instagram, men när hon märker att hon inte kan dribbla bort den så boom börjar hon hitta på allt möjligt om programledarna. Precis som hon gjort med alla andra som konfronterat henne eller som skulle kunna avslöja hennes lögner. Kajjan och de åtta andra var barnsjukdomar, mobbare, oprofessionella.

     Har förut frågat mig hur hon kan med att ljuga så mycket om saker som många vet inte är sant. Efter att ha hört detta så verkar hon totalt obrydd över att plötsligt hitta på lögner om ena killen, eller egentligen om båda. Det där är manipulation, narcissism på allvarlig nivå. Jag blir rädd när jag hör henne. Känns som att hon är kapabel till det mesta. Ryser.

     Svara

  ”Högkänslig” – BLA. BLA. BLA.

  Svara

   Varför hitta på låtsasdiagnoser när man bara kan säga att ”jag är känslig i dessa situationer”. Alla högkänsliga är väl ändå individer precis som alla med en riktig diagnos. Torde vara effektivare att bara förklara för sin omgivning hur man fungerar och sätta rimliga gränser? Eller är jag ute och cyklar?

   Svara

    Högkänslighet är ingen diagnos, det är ett personlighetsdrag.

    Svara

     Nej det är inte ett personlighetsdrag. Blyg, återhållsam och introvert är perso lighetsdrag. Hsp används av Mikaela som ett paraplynegrepp som innefattar flera personlighetsdrag. Jag har själv gjort en sensorisk kartläggning via psykiatrin och har låga tröskelvärden och är väldigt känslig för ljud och synintryck.

     Vad Mikaela och många andra pratar om är något diffust som gör de speciella. Det finns ingen vetenskaplig basis för det. Bifogar lite mumbojumbo som hsp brukar kopplas till.
     ”En HSP blir lätt berörd av konst, musik, smaker och dofter och kan uppskatta och njuta mycket av sådant.
     Personer med HSP är ofta samvetsgranna, noggranna och försöker undvika kritik.
     Att arbeta under tidspress eller att prestera när någon tittar kan vara svårt.
     HSP har ofta mycket tankar och känslor och därmed ett rikt inre liv.
     HSP innebär ofta låg självkänsla eftersom känslighet ofta föraktas och kritiseras i vårt samhälle. Om man hela tiden höra att det ”är något fel på en” och att man ”är överkänslig” är det svårt att tillägna sig en god självkänsla.
     Om du ofta som barn fick höra att du var ”överkänslig” i alla möjliga situationer så är du med stor sannolikhet en HSP.”
     Det finns som sagt inga vetenskapliga belägg på påståendena ovan. https://www.angest-stockholm.se/?page_id=6928

     Svara

       Alltså att personer har olika tröskelvärden för intryck är känt samt att man reagerar olika starkt på intrycken man tar in. Men det som skrivs ovan ”En HSP blir lätt berörd av konst, musik, smaker och dofter och kan uppskatta och njuta mycket av sådant” för att ta ett exempel är ju dorekt missvisande. Personer som är känsliga för smakintryck undviker ofta smakrik mat för det ger obehag. Jag vänder mig alltså mot hur hsp används av personer för att göra sig speciella och förmer. Att vara känslig för intryck är väldigt psykiskt påfrestande och något som psykiatrin mäter. Det är inget som gör dig mer intresserad av konst och ger dig ett rikare inre liv.

       Svara

      Har ett syskonbarn som har fått diagnos hsp nu. Det har varit supertydligt sen hon var nyfödd att i princip allt har stört henne: kläderna på kroppen, värme, kyla, sjukdomar blir värre, brist på sömn blir värre osv osv. Och nya miljöer, höga ljud, nya människor. Det är inte helt enkelt. Men sen är hon otroligt intelligent och är jättekreativ. Häftig liten unge.

      Svara

       Oj låter som min dotter! Ska kanske de om man kan hjälpa henne på nåt sätt. Trodde hon var typiskt barn bara, som gör mig lite gråhårig 🙈😁

       Svara

       Det är INTE en diagnos!!

       Svara

       Har också ett barn som är HSP. Har inte någon NPF-diagnos men är HSP ut i fingerspetsarna, som tydligen är väldigt känsliga för sömmarna längst ut på all sorters vantar som existerar 👌🏻

       Svara

   Anonym 18:07
   Du är rutten, ”bla bla”
   Kräks på såna som dig.

   Svara

    Kränkt?

    Svara

  Förlåt men kunde inte inte skratta åt roligt skrivet om ämnet. Men, nej jag har inte ätit mina moderkakor, fött två barn. Ingenting som jag är intresserad av. Enligt mig är den till för bebisen, inte för mig. Men tur att alla får göra som de vill med sin egna kropp.

  Svara

   Fråga en läkare vad hen tycker om det.

   Svara

    Har ingen åsikt i frågan /mvh läkare

    Svara

  Jag åt aldrig min MEN känner att så länge man äter kött i vanliga fall så är det väl inte mycket konstigare än allt annat man stoppar i sig? Lever är ju inte helt fräscht heller tex.

  Svara

   Att äta saker från sin EGEN kropp är väl ändå lite skillnad?

   Svara

    Fast varför då egentligen? Frigående och svenskt. Det är väl bra 🤷‍♀️

    Svara

     Det är väl äckligare att äta nåt som INTE kommer från en själv!

     Svara

      Jag äter hellre min egna moderkaka än någon annans

      Svara

     Det är väl mer äckligt att äta något som kommer från någon annan. Äcklas inte av mig själv.

     Svara

      Jag tolkade det som att ursprungliga anonym tyckte tvärtom men jag vet inte.

      Svara

     Även närproducerad!

     Svara

      Får man kalla det ekologiskt också?

      Svara

       Beror på, hur ser din föda ut? Mycket tillsatser och sånt så är ditt kött inte ekologiskt 😉

       Svara

        Jahapp då är det kört för mig iallafall. Jaja jag är fortfarande frigående och närproducerad.

        Svara

  🤢🤮😷

  Svara

  Sånna här inlägg borde ha en stor varningstext 😅 #äckelmagad

  Svara

   Åt middag (tomatsoppa) när jag läste inlägget… 🙂

   Svara

  Jag är gravid och kommer inte äta min, vill helst inte ens se den efter förlossningen. Tanken gör mig verkligen äcklad.

  Svara

   Alltså hoppas att du ändrar dig- jag kände som du innan men efter var det bara så oerhört mäktigt som manifestation av att jag/ min kropp bar fram detta liv. (Och den ser ascoooool ut men noll sugen på att äta fen)

   Svara

    Får se hur det känns när det är dags, blir lätt äcklad av blod och dyl men man kanske är härdad efter en förlossning…

    Svara

     Moderkakan är inte speciellt blodig.

     Svara

    Håller med – det var så coolt att se den efter förlossningen, livets träd!!

    Svara

   Tips: se den INTE.

   Svara

  Frågan är; åt vi moderkakan på stenåldern?

  Svara

   Spelar det någon roll?

   Svara

    Djur äter upp den för att inte locka till sig rovdjur. Sen kanske det är näring också. I nåt skede har vi säkert ätit den eller iaf grävt ner den en bit bort fort som fan

    Svara

    Möjlig del av en paleokost?

    Svara

   Hade varit intressant att veta.

   Svara

   De flesta däggdjur gör det. Direkt efter den ploppat ur, rå ☺️

   Svara

  Sjukligt beteende. ☹

  Svara

  Jag läste någonstans att trenden kommer från att någon resonerade att om djuren äter den så måste det vara nyttigt. Sedan kom någon djurvetare och sa att djuren enbart äter moderkakan för att dölja sina spårfrån rovdjur, så att ingen ger sig på de försvarslösa ungarna.

  Mm, jag vet, väldigt säkra källor jag refererar till här.

  Svara

   Rävhonor äter upp sina ungars bajs när de städar i lyorna. Väntar på att influencers ska börja med samma sak.

   Svara

    Och koalabjörnen matar sitt barn genom att äta eukalyptus och sedan bajsa ut det i koalaungens mun. (Det är något i eukalyptusen som barnet inte kan bryta ner själv som liten.) Källa: någon naturfilm

    Svara

     Och kaniner äter sitt eget bajs direkt från analöppningen. Deras hälsa hänger på att de får i sig detta.
     Känns som att det är mycket vi inte ska ta efter djuren. 😅

     Svara

      Fast det är kanske bra för hyn. Eller så får man långa ögonfransar… Absolut nåt för dessa influensers att testa och garanterat plats i tvsoffan 🤭

      Svara

      Well vår min utvecklas ju från anus i fosterstadiet så vi är inte långt därifrån ändå 😅

      Svara

    Hahahaha 😂

    Svara

   Bönsyrsor äter upp sin partner under eller efter parning. #trendigtvärre

   Svara

  Okej, man sväljer en sån där moderkakskapsel och det är kanske ett smidigt sätt om man vill få i sig kakan på ett enkelt sätt. Men sen, om man rapar, vad smakar då en moderkaksrap? Det undar jag haha. Skulle fan vara rädd för att rapa och känna eventuell smak!

  Svara

  Var kommer det här ens ifrån!? Är det samma människor som äter allt annat restavfall som kroppen producerar? Snorkråkor, mensblod, avbitna naglar osv. Det klassas som äckligt beteende förfan.

  Svara

   Sväljer sperma och dricker kiss från ens partner… gör jag och många. Men äta moderkaka och det du beskrev. Usch. 😨

   Svara

    Äter hellre moderkaka varje dag i en vecka än dricker min partners kiss iaf. Wtf? Nä, hans sperma kan han också få behålla, sånt har jag slutat slurpa sedan jag växte upp och insåg att jag inte behövde leka pornstar i sängen.

    Svara

     Amen!! 👏

     Svara

    Dricka kiss fy fan. Är du självplågare.

    Svara

    ”Gör jag och många”

    Va

    Svara

     Yepp golden shower är ett stort fenomen 🙊

     Svara

      Golden shower innebär väl att kissa på/bli kissad på, inte att dricka urin?!

      Svara

    Då äter jag hellre moderkakan 😄

    Svara

   1…2…3…🤮🤮🤮

   Svara

  När tjejerna i grannstallet tyckte moderkakan var för äcklig att se på (=städa undan) och lämnade den i boxen. Synden straffade sig snabbt, då gårdens hund givetvis fick tag på den och stolt släpade den runt till alla som kunde tänkas vilja se 😂

  Svara

   Vanligare att de äter upp den så var glad.

   Svara

    Vår hund åt upp bebisens navelatump 🥴

    Svara

  Jag har hört talas om det där fenomenet där gravida kvinnor får konstig kosthållning (hår, is, toapapper, osv). Kanske en urgammal åtgärd från tider då mattillgången var dålig och överlevnad hade prioritet över allt annat. Pica, eller vad det heter.

  Är den här ytterst motbjudande trenden i själva verket ett utslag av det? Tur då att det finns moderkaka så att graviditeten inte behöver upprepas på direkten, så att säga.

  Svara

   Jag har läst att det i de flesta fall handlar om någon brist på någonting. Att äta sin moderkaka är med största sannolikhet ett resultat av människor som ser en händelse och drar egna slutsatser utan någon som helst tanke på att det kan finnas andra anledningar. Samma typ som anti-vaccinare.

   Svara

   Åh jag fick det när jag var gravid! Åt is som en galning. Kunde sluka en påse ”partyis” om dagen. Det roliga är att min bebis (nu 1,5år) också är tokig i is! Mitt sug höll i sig några månader efter jag fött men idag kan jag inte ens tänka tanken av att bita på is utan att rysa…

   Svara

  Så. Jävla. Äckligt.

  Svara

  Baby Blues kommer väl vanligtvis ca 3 dagar efter en förlossning..? Så verkningslöst att äta sin moderkaka 6 veckor efter?

  Svara

   Jag förstod det som att hon åt den varje dag i 6 veckor efter förlossning🤔 Om hon gjorde kapslar av den så borde det inte vara allt för orimligt att moderkakan räckte så länge va? Har inga barn och har inte en aning om hur stor en moderkaka är😅

   Svara

   Det du beskriver handlar om fakta och logiskt tänkande, vilket inte berör det Forni skriver om på något sätt

   Svara

  🤮🤮🤮

  Svara

  Jag har läst att man ska äta sina snorgubbs för det skulle vara nyttigt med bakterierna som är däri….de vore väl nått å spara på sig å festa till de en ruggi söndagsmorgon 🤢

  Svara

   Jag äter mitt snor!

   Svara

    Varför?

    Svara

     Orkar inte hämta papper?

     Svara

    Jag med, men fan vad äckligt jag tycker det är att andra gör det!

    Svara

  Jag är själv gravid nu och frågade faktiskt ett par barnmorskor på förlossningen i Linköping om detta, båda två hade jobbat i 13 år och ingen av dem hade varit med om att någon tog hand om den för att äta. Däremot hade det hänt en gång att någon tog hem den och planerade ett träd med den 🤔

  Svara

   Enligt gammal svensk tradition gräver man ner placentan vid gårdens vårdträd. Fint kan jag tycka.
   Var för traumatiserade efter första förlossningen för att ta hand om min egen och efter anda hade jag fullt upp att hantera min ptsd efter första. Annars hade jag hellre tagit hem den och grävt ner den än att sjukvården slänger den i soporna. Den har ju ändå hållt mitt barn vid liv i 9 månader.

   Svara

    ❤️

    Svara

  Tycker inte man ska skaffa barn om man tror att man kommer få en rejäl depression.

  Svara

   En av anledningarna till att min man och jag inte har barn. Såg dessutom en dokumentär om förlossningspsykoser där läkarna berättade att om man har en historia av psykisk ohälsa ökar riskerna för allvarlig förlossningspsykos och depression. Låter inte särskilt lockande.

   Svara

    Usch vad tråkigt 🙁 Jag har ångest och är jätterädd att jag ska få förlossningsdepression…

    Svara

     Jag har kommit ur två depressioner i mitt liv och tycker anonymerna ovan har en jäkligt taskig attityd. Så har man haft en historia av det så ska man inte skaffa barn? Tack för den, i egenskap av gravid f.d deppressiv. Ja, risken är större att få problem om man redan har haft det men du får också mer stöd om du berättar det! Det känns sjukt negativt att låta det hindra en från att skaffa barn om man nu vill skaffa barn. Är du rädd så prata med vården om det. Det finns massvis med hjälp att få, allt från KBT till mediciner. Bland det viktigaste jag lärt mig av min psykiska ohälsa är att den inte ska få definiera mig och styra mitt liv, det gör jag själv. Så låt inte rädslan hindra dig 🌼🌼🌼

     Svara

      Så fint skrivet. Har både ångest och depressionsproblematik. Hade två vidriga graviditeter vilket också är en riskfaktor men lyfte det med vården och fick jätte bra stöd. Är oehört vanligt med PPD och tycker det är oehört synd att det stigmatiseras fortfarande. Det höga talet i Sverige kan hänga ihop med den höga användningen av oxytocin. Jag skrev tydligt i journal och förlossningsbrev att jag ej ville ha det men fick det på rutin ändå 🙄

      Svara

       Vad är oxytocin och är det bevisat att man får förlossningsdepression av det?

       Svara

        Nej det är inte säkerställt än. Men det korrelerar med användning av oxytocin. Det är ett syntetiskt hormon som används för att öka värkarnas intensitet och för att uppmuntra livmodern att dra ihop sig efter förlossningen. I Sverige ges det på rutin.

        Svara

         Aha, ok! Jag har fött barn och kan inte minnas att jag fick ta några tabletter? Hade inte heller något dropp eller så. Födde utan någon smärtlindring. Hur/när får man det på förlossningen? Är nyfiken eftersom jag inte minns att jag fick något.

         Svara

          Injiceras intramuskulärt

          Svara

      Är väl inte taskig attityd att berätta om riskerna?
      Dessutom står det ”en av anledningarna”.

      Svara

       Fast första inlägget var ju raljant och drömmande 🤷‍♀️

       Svara

       Tror att hen menar taskig attityd eftersom att båda kommentarerna var väldigt ”svart-vita” och negativa.

       Svara

        Det var så jag tänkte när jag läste 🙂 svårt att förmedla i text ibland! /den som tyckte det var en taskig attityd

        Svara

      Tack så mycket ❤️ Har länge haft den oron att det är bättre att jag inte skaffar barn pga ångest, men det är verkligen sant att det finns hjälp att få. KBT har hjälpt mig otroligt mycket generellt.

      Svara

      Fast JAG kan inte förstå hur man kan välja att skapa en människa som kommer få uppleva hur det känns att må skit.

      Svara

       Öhm, att må skit är en del av livet?

       Svara

       Håller helt med! Jag skulle aldrig kunna leva med mig själv om mitt barn fick samma ångestproblematik.

       Svara

      Man kan säkerligen bli deprimerad av att avstå att skaffa barn om man har barnlängtan också…

      Svara

     Har historia med ångest och fick barn för snart 6 månader sen! Jag har inte haft någon förlossningsdepression eller psykos! Jag har dock haft lite jobbigt med den stora omställningen att vara förälder. Men alla är olika!

     Svara

      Ökad risk betyder just ökad risk. Inte att det är garanterat.

      Svara

      Vet du, det är det för de flesta ❤️ Fullt normalt och ett steg i att bli förälder. Kämpa på!

      Svara

     Jag har haft olika grad ångest hela mitt liv samt depressioner, blev gravid vid 35 års ålder. Så bra som jag mådde under min graviditet har jag aldig mått! Min ångest är limdrigare i dag och har inte haft en depression sen innan graviditet! Mitt barn är i dag 3,5 år. ❤

     Svara

   Jag har depressionsproblematik. Gick i terapi under graviditeterna och tiden efter förlossning. Just för att risken är högre och jag kände mig orolig. Jag fick ptsd efter första förlossningen (pga en vårdmiss) men i övrigt har det gått utmärkt. Det är vanligt med förlossningsdepression 8-15% drabbas. Bvc är duktiga att fånga upp det i ett tidigt skede och det finns väldigt bra och effektiv hjälp. Väldigt få hamnar i en psykos. Man ska givetvis inte skaffa barn om man inte vill men när ca 1 av 7 drabbas kanske det inte är en anledning att avstå heller? ❤️

   Svara

   Min förlossningsdepression var det bästa som hänt i mitt liv. Jag är en så sjukt grym förälder pga den, ödmjuk för livets förändringar och lyhörd för mina barns känslor. Så tacksam för mina erfarenheter.

   Svara

  Finns alltså folk som tycker detta är normalt..

  OM jag skulle be att få behålla blindtarmen för att göra stuvning, eller smörstekta högra tummetotten jag skar av som ej gick att rädda, eller när jag efter viktminskning behåller huden efter operation och gör härligt goda friterade svålar.

  DÅ hade folk tyckt jag var knepig kan jag lova.

  Svara

   Jag är operationssköterska och kan garantera dig att du skulle mötas av väldigt höjda ögonbryn 😂. Jag skulle säga att det inte går eftersom allt måste till patologen för undersökning. Skulle kunna vara sant gällande blindtarmen iallafall 😊.

   Svara

   Tänk att ha blindtarmen sparad i en glasburk lite sådär fint i bokhyllan🙌🏻

   Svara

    Hade min biologilärare på högstadiet. I en glasburk han visade upp.

    Svara

  Vad hävdar dessa människor att fördelarna är? Det känns liksom mest som kroppens avfall och inget nyttigt?

  Svara

   Mest anekdotisk bevisföring baserat på att det är vad djur gör.

   Svara

  USCH VA ÄCKLIGT!!!

  Svara

  Men alltså nä. Har två barn och efter varje förlossning har jag fått se på moderkakan och aldrig har det fallit mig in i att bli lite småsugen på att äta den. Tacka vet jag choklad, det gör gott för själen. 😏

  Svara

  Jag sålde min kaka till en kille som heter Baba Egbe som jag kom i kontakt med via BB.

  Svara

   enkel fråga – varför? fick du bra betalt? vad skulle han med den till?

   Svara

    Tror att han sysslar med svart magi. Jag behövde pengarna och han gav mig ett sjukt bra erbjudande. Jag är nu stolt delägare i en guldgruva i Uganda.

    Svara

   Stavkastaren?

   Svara

   Haha, va?

   Svara

  Någon som kan rekommendera ett rött vin som gifter sig fint i munnen när jag avnjuter min kaka?

  Svara

   Hälsofördelarna är nog större om du skippar båda. Tror knappast en moderkaka väger upp det negativa med vin 😂

   Svara

    Vinet hade jag garanterat druckit i vilket fall.

    Svara

     Tipsar då om en god nebiolo. Utgår från att den smakar lite som lever men har egentligen ingen aning 😅 Ska du nu dricka vin så välj iaf något riktigt bra 😏

     Svara

    Ett glas vin till måltid är negativt? Kul liv…

    Svara

   A nice bottle of chianti?

   Svara

  Men nej för fan!

  Svara

  Har aldrig kommenterat – men nu blev jag så chockad och faktiskt äcklad så jag ville..

  VA! Hur kan man äta sin egna moderkaka? Fy vad vidrigt! Blir helt chockad att folk inte blir mer äcklade. Det vänder sig i magen på mig. Ursäkta mig men skulle de äta sin mens också? Ser absolut ingen skillnad 🤮

  Svara

  Det var min önskan med båda. Men pga kostnaden och att det kändes tjorvigt att ha en dam på standby typ. Som skulle komma å plocka den å fixa den (kapslar). Så blev de inte av. Men har sett båda och rakkarns vad häftigt. Men skulle inte vilja ta hem den själv och greja de hade inte funnits tid. Många djur äter sin då de är himla nyttigt men många äter ju sina egna kids med. Så vem vet om de är as bra eller inte.

  Svara

   Men djur äter inte moderkakan för den är nyttig! Utan för att utplåna all lukt av blod och kött så inte rovdjur får vittring och kommer och äter upp lilla barnet…

   Svara

    Hört att det ska vara för att djuret ska snabbt återhämta sig med. Kanske bara en myt de då.

    Svara

     Ja, det är bara en myt.

     Svara

  Aldrig i livet.
  Jag bad dock att få se den efter förlossningen, eftersom jag var fascinerad över att kroppen kan bygga ett organ som sen själv vet (oftast) då det gjort sitt och lossnar. Ball grej att ha sett men inget jag tar kort på och klistrar in i sonens minnesalbum eller tar med hem direkt…

  Svara

  När man haft en 48-timmars förlossning var ”äta moderkaka” ungefär det sista jag tänkte på…. Fick däremot godaste måltiden ever, skogsholmslimpa och juice, efter 18 timmar utan mat var det himmelskt !

  Svara

  Mums.. en ny smak på jerky, placenta!

  Svara

  Jag födde mitt yngsta barn 2011 och då hade jag ingen aning om att en del äter sin moderkaka. Skulle aldrig falla mig in, vänder sig i magen faktiskt, Men jag kan tänka mig att det ändå är nyttigt.

  Svara

  Fy inni helvitti så jävla snuskigt!

  Svara

  Om man på riktigt är intresserad av det här – är gravid – hur går man tillväga? Hur preserverar man den? Ber man dem lägga den i en fryspåse liksom? Obs är seriös, endast seriösa svar tillbaka tack.

  Svara

  Varför kollar man ens in här på kvällen? Klöks på riktigt av alla kommentarer. Att äta moderkaka skulle vara i parité med att genomgå en gastroskopi, lika hemska. Varför vill man äta någonting som är slut näringsmässigt? Moderkakan har ju liksom gjort sitt när barnet är ute trodde jag? Men min moderkaka lossnade så det blev urakut snitt. Hade ju varit humor om de på uppvaket frågade om jag ville ha en moderkaks-shot för att piggna till

  Svara

  Allt ska ut i tv och sociala medier till varje pris, inget är överhuvudtaget privat längre

  Svara

  Men BLÄ! Varningstext vore på sin plats😬

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.