Annica Englund utsatt för kanadensisk bedragare

I fredags när han hade åkt så fick jag ett samtal som gjorde mig ganska rädd. Det var en polis vid namn David Miller som ringde och sa att jag hade brutit mot en del regler här i Kanada. Det första jag tänkte på var att jag kanske hade råkat köra för fort och att någon kamera fångat mig, men det kändes lite konstigt för jag har varit ganska noga med hastigheten här eftersom jag vet att det finns kameror lite överallt.

Sedan började han ifrågasätta mitt Social Security Number (SSN). Jag fattade ingenting, skulle jag ha något sådant? Jag blev helt ställd och han pratade så fort så jag hängde liksom inte med. Han bad mig bekräfta min adress så jag sa den… utan att tänka för jag blev ju så rädd. Han frågade vad jag gjorde i Kanada och vart jag bodde medan jag var här. Jag berättade min adress och då frågade han “vem bor du med”. Då kände jag att det var lite konstigt och frågade tillbaka “vad exakt är det detta gäller? Vad har jag gjort för fel?”.

Han sa samma sak igen att jag brutit mot regler och eftersom jag inte hade ett SSN men han såg att jag hade ett så hade jag tydligen förfalskat det också. Jag blev så stressad och sedan sa han att jag behöver komma in på förhör. Kommer jag inte dit så kommer dom till mig och vägrar jag så kommer jag hamna i rätten. //Annica Englund

Så här i efterhand förstår man ju att mannen som ringde Annica var en bedragare, men i stundens hetta, i ett annat land, på ett språk som inte är ens modersmål så är det ju inte självklart att man fattar det på en gång. 
Att någon i telefon påstår att man ”brutit mot en del regler här i Kanada” borde kanske skicka en signal om att allt inte står rätt till, men samtidigt så kan man känna sig ganska rättslös i ett land man bor i med visum, ett visum som kan dras in och procedurer man inte känner till alls.

Det här är tydligen ett ganska vanligt sätt att begå bedrägeri i Kanada, i alla fall enligt Annicas sambo och hon ska vara tacksam över att hon började ana ugglor i mossen innan hon givit mannen i luren informationen han efterfrågade.
Kort kan spärras och man kan få ut nya, men det är sådant merjobb att behöva beställa nya kort, och är det kortet från Sverige så är det lite extra krångligt och tar lång tid.

Jag undrar om mannen som ringde Annica hade gjort en bakgrundskoll på henne och tagit reda på att hon var ny i landet? Och att hennes sambo skulle vara borta just när han ringde?
Lite läskigt, men förhoppningsvis hör Annica varken aldrig av honom eller någon av hans gelikar igen.

Kanske borde hon öva in en liten kombo där hemma?
Att samtidigt som hon knockar inkräktaren med en gammal hockeyklubba så biter hunden Stitch hen i hälsenan.
En attack på två fronter liksom…

102 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Låt alla okända samtal gå till telefonsvararen, där försvinner 80 procent av allt skräp. Om det verkar skumt, så kollar man upp numret och personen som ringde.

  Min brorsa har efter att ha gått på flera säljsamtal ställt in sin telefon att bara de som finns i hans adressbok kommer fram. Nu noll problem. Kräver förstås att alla på hans jobb är medvetna om det, om de skulle behöva höra av sig utanför ordinarie arbetstid.

  Svara

   Jaa, jag svarar inte om jag inte har numret sparat. Vill de något pratar de in ett meddelande.

   Svara

    Genuin fråga, tänker ni likadant om ni är i en period när ni söker jobb eller bostad eller liknande där nummer man inte har inlagda kan ringa? Är ju långt ifrån alla som talar in på telefonsvararen även om det är viktigt.

    Svara

     Klart man svarar även på okända samtal om man väntar på ett specifikt samtal.

     Svara

      Fast det där behöver inte betyda att man väntar något specifikt.

      Svara

       Jag är alltid medveten om när jag söker jobb eller bostad.

       Svara

        Vore väldigt illa om man inte visste det…”ahaaa jag söker ny bostad?!?!?”

        Svara

     Ja, jag svarar om jag väntar samtal. Väntar jag på samtal från typ läkare osv som ringer från dolt svarar jag. Men är inte i de situationerna så ofta 🙂

     Svara

      Att inte svara på okända nummer är ju en sak, då kan man alltid kolla upp numret och bestämma om man ska ringa tillbaka. Eller om samma nummer ringer igen osv. Är mer nyfiken på det där när nummer som inte finns i adressboken inte kommer fram. Ser man ändå att de försökt nå en på något vis? Då är det en rätt bra inställning ändå kan jag tycka.

      Svara

       Om samma nummer ringer igen och igen så blir jag misstänksam. Jag har en röstbrevlåda där jag uttryckligen ber om att bli kontaktad på sms om det är viktigt. Svarar ALDRIG på nummer som jag inte har i min telefonbok.

       Svara

       Och har man inställning att ingen kommer fram utan att nå en så vill jag ändå minnas att det syns hos mottagaren.

       Svara

     Då kan jag tänka mig att svara, om det är under en begränsad tid.

     Samtidigt är det så många som är så mesiga att de inte klarar av att säga de tre magiska orden: ”Inte intresserad. Adjö”. Finns ingen anledning att bli omkullpratad av en telefonförsäljare, ever.

     Svara

      Eller mitt enklaste: bara lägga på. Sparar tid och energi för alla inblandade, och gissningsvis tar de bort mig ur sitt register.

      Svara

       Denna funkar bäst, har varit telefonförsäljare och vissa chefer låter oss bara ta 3:e nej:et.
       Värsta jobbet jag hafft

       Svara

     Intressant du skrev det. Jag brukade inte svara på okända nummer men i augusti gjorde jag det. Var då polisen som ringde och ville meddela att en olämplig film delats där jag är med. Tack vare jag svarade och och gick vidare sitter han häktad nu och inväntar sin dom.

     Svara

      Polisen hade försökt få tag på dig på annat sätt om du inte svarat just då.

      Svara

   Hur funkar en sån inställning? Går övriga direkt till röstbrevlåda eller kopplas de alls inte fram? Vore skönt, men ibland ringer ju någon som behöver få tag på en som man inte har inlagd.

   Svara

   Jag förstår absolut varför man gör såhär men jag undrar hur ni som gör det resonerar kring om polis eller sjukhus behöver nå er pga akutfall? Jag svarar på allt utom utländska nummer då jag flera gånger har fått samtal från just sjukhus om sjuka familjemedlemmar. :/

   Svara

    Då kan den som ringer prata in något på telefonsvararen, eller SMS:a.

    Svara

     Sjukhus lämnar inte röstmeddelanden, det klassas som sekretess.

     Svara

      Gör dom visst! Har flera gånger vart me om att dom lämnar meddelande men självfallet säger dom ju inte vad och vem de gäller, man får helt enkelt ringa upp på numret dom lämnar!

      Svara

       Fast de får inte lämna röstmed om man inte har en personlig presentatör.

       Svara

        Hur personlig måste den vara? Alltså räcker det att jag säger ”hallå kan inte svara lämna meddelande” eller måste jag uppge namn? Annars är det väl inte någon poäng med att den är personlig om de ändå inte vet att det är min. Dum fråga kanske…

        Svara

         Här skickar sjukhus samt tandläkare sms. Typ ”Jag har försökt få kontakt med dig. Mvh namn och nummer”.

         Svara

         Vi har som krav att personen ska säga sitt namn

         Svara

     Pff polisen ska smsa dig, så viktig……

     Svara

      Polisen smsar. Jag svarar aldrig på dolt och de ggr det varit polisen så får jag sms där det står avsändare ”polis sms” och ett meddelande om att de sökt en

      Svara

       Vi svarade visst samtidigt!

       Svara

        Haha såg det!

        Svara

       Jag blev uppringd av polis för att de ville ha förhör med mig som vittne. Svarade inte då de ringde mig och hade då ett röstmeddelande från honom att jag skulle ringa upp honom och kort att det gällde förför kring vad jag hade sett. Om han gjorde rätt eller fel enligt deras policy vet jag inte.

       Svara

      Ja polisen sms:ar faktiskt ibland. Det står inget nummer utan bara ”PolisSms” som avsändare.

      Svara

       Jag har fått sms från vanliga nummer också (asså från polisen) men min kille är föredetta kriminell och ibland svår att få tag i då han byter nummer ofta pga gamla läskiga människor.

       Svara

      Också fått sms att de sökt mig.

      Svara

       Jag har fått sms från polisens jobbnr och samtal. För att jag berättade för dem att jag inte svarar på dolt. När jag amnälde mitt ex för misshandel, när han häktades och sedan släpptes ur häktet. Plus så smsade den polisen och frågade ifall exet försökt kontakta mig på något vis efter några veckor.

       Svara

   Jag svarar inte på något nummer. 🙊 Kollar på telefonen, låter det ringa klart och om personen ringer igen eller skickar sms svarar jag.

   Svara

    Ni som inte svarar på icke inlagda nummer är i mina mardrömmar 😅 Ni kan iallafall hålla koll på om sådant ni beställer kommer med hemleverans, är riktigt surt när vi ringer och lämnar meddelande men ingen hör av sig tillbaka 🤡

    Svara

     Jag svarar inte på inlagda nummer heller. Jag svarar aldrig.

     Svara

      Är du Tyler Durden?

      Svara

   Hur ställer man in det? Jag vill också ha så svarar inte på okända nummer eller andra konstiga ändå men de är irriterande att de ens kan ringa andra.

   Svara

   Herregud! Hur klarade sig människorna förr innan nummerpresentatören? Man fick ju svara på alla samtal helt ovetandes om vem det var som ringde!

   Svara

  Ja det är inte lätt om man inte vet. Dessa samtal utgör en stor del av all telefontrafik i Amerika. Får säkert 3-4 varje dag. Man svarar helt enkelt inte på en viss typ av nummer. Alternativt har man en operatör som varnar för spam. En del av den Nordamerikanska vardagen.

  Svara

   Jag bor i USA och det är välkänt om dessa spamsamtal. De flesta jag känner har appar som (oftast) kan spåra om det är spam. Men det är inte lätt att veta som nyinflyttad. Jag blev också skiträdd i början när jag fick röstmeddelanden där någon sa att jag är skyldig massa pengar, det finns en ”warrant for my arrest”, etc etc.

   Svara

    Ja, exakt. Polisen kommer att hämta dig bla bla. Bor också i USA sedan 12 år, man har försökt få teleoperatörer att rensa upp på linjer och nätverk, men det ökar bara. Man förutspår att de flesta samtal i framtiden kommer vara spam.

    Svara

     Usch det är redan sjukt många. Jag fick ett till precis efter att jag skrev min kommentar. Ska nog investera i RoboCaller för det ska tydligen hjälpa lite. Nu har jag policyn att jag inte svarar på okända nummer alls om de inte kommer från min area code.

     Svara

    Har du flyttat från Nyköping?

    Svara

     Var det där menat till mig? Har aldrig bott i Nyköping. Kommer från Stockholm!

     Svara

   Har det blivit bättre med den senaste systemuppdateringen av iPhone? Har för mig att det finns några utmärka funktioner just för USA-marknaden för att bekämpa bland annat robo calls.

   Svara

  Roligt att någon poängterade att hon gjort en screenshot på en iPhone när hon är ambassadör för samsung.

  Svara

   Ha, ha!

   Svara

   Oh no… ambassadör dessutom? Fy vad pinsamt.

   Svara

   Hoppas Samsung ser detta och då avslutar hennes ambassadörsskap. Det är Iphone som gäller för våra influäncer.

   Svara

    vad får DU av att samsung avsäger det med henne? kan du sitta och gotta dig att hon får mindre cash? säger med om dig själv som glädjs åt andras fails. inget annat än tragiskt.

    Svara

     Kanske bara att det ska gå rätt till? Ambassadör för Samsung innebär att hon gör reklam för något som hon inte står bakom. Eftersom hennes JOBB är att göra reklam kan jag tycka det är rätt allvarligt.

     Svara

      Hon kanske gillar samsung, men Iphone mer? Hon kanske ändå tycker att Samsung är bra, men inte passar just hennes ändamål?

      Just det här med att sitta och ”hoppas” att det ska gå ”dåligt” för någon annan tycker man är aningen patetiskt. Liksom; fokusera på att bygga upp din egen lycka istället och inse att ens liv blir varken bättre eller sämre av att en annan har det bra/mindre bra.

      Sidotillägg är att vi inte ens vet om hur länge Annicas ambassadörskap sträcker sig(?) (Eller det kanske vi gör).

      Svara

   Tänk vad folk har lätt att döma innan de vet orsaken.

   Svara

   Hon har endast ”använt” Samsung i de betalda inläggen, alla andra gånger jag sett henne med en mobil har det varit en iphone. Riktigt bra ambassadör! 👏🏻

   Svara

  Vad har hänt mellan Julia och Niclas?? Fattar ingenting

  Svara

  Skulle lätt gå på samma sak om jag var i ett nytt land, är så sjukt lättlurad ibland. Är dock helt tvärtom här i Sverige. Fick ett samtal där ”hej jag heter x och ringer från polisen, vi skulle behöva…” och jag klickade. Tittade ut genom fönstret en stund senare och då var det mycket riktigt polisen som ville in i porten. Visade sig sedan att de ringt på porttelefonen men jag hade inte det numret inlagt. Blev sjukt nojig efteråt och väntade typ mig att nån skulle komma hit och kolla om jag odlade nåt 🙃

  Svara

   Gör du det då? Har du en värmelampa i garderoben? 😀

   Svara

    Självklart är det inte i garderoben, det är ju wt. Vi kör växthus på balkongen.

    Svara

     Ha, ha! Snyggt svarat!

     Svara

  Varit med om att en ”polis” ringde till mig här i Sverige, skumt samtal, en släkting som faktiskt är polis satt som tur var bredvid. Han sa att jag skulle be att få motringa, så bad om telefonnummer, namn och station. Då blev jag klickad.

  Svara

   Det gjorde jag också när min bank ringde om mystisk aktivitet på mitt konto. Bad om namn och nummer för att kunna ringa tillbaka men fick ett klick. Bra tips om man är osäker på om man blir lurad.

   Svara

   Såna var rutinerna på mitt jobb där vi ibland fick samtal från polisen. Alltid be om namn/anknytning, lägga på och sen ringa till centralväxeln och be att bli kopplad. Kör samma rutin privat när jag får samtal som känns tveksamma, smart grej som alla borde känna till egentligen.

   Svara

  Truecaller, bästa appen om man vill undvika spamsamtal.

  Svara

   Hatar den appen. Jag levde under hot, gav därför inte ut mitt nr till någon i princip, hade oreggat kontantkort osv. Så kom den mupp appen och kopierade folks kontaktlistor så mitt nummer fanns under mitt namn. 👌🏻 Piss app.

   Svara

    Men fy 😞

    Svara

    😱 bra att du säger det så att man vet om man tänkte använda sig av den

    Svara

     Vet inte hur den funkar idag, men då kunde du inte styra det själv utan räckte att din kompis skaffade appen och hade ditt nummer inlagt så blev det sökbart.

     Svara

      Dock sökbart under det namn som kompisen lagt in. Så har man tur är man reggad som BFF. Jag är reggad som Svensson trots att det inte är mitt namn, av någon anledning – klagar inte.

      Svara

  får telefonsamtal från ”Microsoft” typ en gång i månaden av nån indier som bryter på engelska, säger att jag har virus på min dator… Någon mer?

  Svara

   Inte så ofta, hänt nån gång bara. De satt ute i farsta förut nära telias förra huvudkontor. Gissningsvis kommer även många samtal från callcenters i Indien.

   Svara

   Haha, standardsamtal skulle jag säga. De ringer även mig ibland och lägger på när jag glatt meddelar att jag minsann inte har någon PC, utan Mac.

   Svara

    Finns en del roliga videos på YouTube med personer som lurar bort blufföretagets tid, och i ett fall raderar deras IT-system.

    Svara

     Finns också ett kul klipp där någon blir uppringd av en telefonförsäljare. Lyckas lirka ut namnet på den som säljer, letar upp info om honom medan de pratar och sen när han ska köpa och binda avtal uppger han försäljarens uppgifter. Kanske är riggat, jag vet inte. Men minns att det var roligt.

     Svara

      Inte kul, obehagligt.

      Svara

       Kul, inte obehagligt.

       Svara

        Väldigt obehagligt. Haft kunder som gjort samma sak när jag jobbat i support. Jag gav dem inte gratis saker, de kontrade med min adress. Schysst liksom.

        Svara

         Ja, allt är ju väldigt lätt att leta reda på. Men också väldigt lätt att dölja sina uppgifter om man vill göra det lite svårare för de som vill snoka.

         Svara

         Skillnad på support och att scamma folk

         Svara

          Ja verkligen!! De letar upp och stör mig. Det gör inte en support, dit ringer jag själv när jag har tid.

          Svara

     Dom är geni! Här är en tex:
     https://youtu.be/5lkmL_zZlO0

     Svara

   Haha jag har jobbat på Microsoft och vi själva fick samtal av indier (alltså riktiga samtal som jag faktiskt skulle få) men första gångerna trodde jag att de va spam. Men indier ringer inte svenska kunder så de är absolut spam!

   Svara

   Hi I’m calling from Microsoft we see to have problem with your windows computer.

   Me. Strange? I’ve only have Mac.
   Klick

   Svara

  Typiskt patriarkatet, de övergeneraliserar alltid och ligger bakom de flesta elavbrott och telefonbedrägerier. Alltid är det kvinnor som drabbas. Ibland även flickor.

  Svara

   Ja, visst är det så. Och nedmonteringen av välfärden, att pizzerian på hörnet bara är så där samt att det regnar.

   Svara

   Snark.

   Svara

  Ot
  Bella fyller år och har blivit ”stort” firad av exakt 1 vän (Sheila) och resterande av de anställda som fortfarande jobbar kvar.
  Såååå många människor man sett med Bella på senaste tiden som lyser med sin frånvaro.
  På riktigt sorgligt tycker jag och det oavsett om man gillar Bella eller ej.

  Svara

   Beror väl på hur man vill bli firad?

   Jag fyllde trettio i år. Har inte alls ont om vänner men valde att fira genom att laga middag med två vänner och ingenting mer. Var det synd om mig?

   Svara

    Nej inte alls!
    Men för Bellas del så hade ju hon tänkt sig ett jättekalas med massa inbjudna osv. nu bidde knappt en tumme kvar…

    Svara

     Tro inte att allt hon säger är sant. Hon kan mycket väl påstå att hon vill ha stort firande trots att hon planerat ett mindre och tadaaa – sympatier. Allt enligt plan.

     Svara

      Ja, att man inte kan lita på Bella är tyvärr sedan gammalt! 😏

      Svara

   Men sluta nu. Mycket kan man gå på henne om men känns lite under bältet att gå på ”hur sorgligt hennes privata liv är”. Tycker det är mobbigt. Man ska vara glad att man har några vänner och hon verkar glad och tacksam över de hon har.

   Svara

   Håller med. Typ tusen minuspoäng på henne, men visst är det sorgligt. Dessvärre blir det värre.

   Svara

  Jag måste ibland svara på okända nr för jag har flera barn. Skolan ringer alltid hemligt… & även viss VC osv. Så jag har inget val. Men är det på kvällen svarar jag inte.

  Svara

  Har lärt mig att snabbt höra vad det är för nån och sen avsluta snabbt. Oftast säger jag bara ”Nej tack” och lägger på samtidigt som jag hör hur dom fortsätter prata. Rätt tillfredsställande ändå, haha.

  Svara

  Hände mig flera gånger när jag bodde i Kanada. Supervanligt. De är ganska proffsiga också och låter verkligen som att de ringer från någon myndighet. Jag förstod dock ganska snabbt att det var scam när de påstod att jag hade kört för fort eller vad det var. Jag åkte bara buss och körde aldrig en bil i Kanada…

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.