Att texta eller ringa?

Från Petra Tungårdens blogg.

Efter att ha haft ett jobb där min telefon kunde ringa praktiskt taget under dygnets alla timmar så blev jag typ rädd för dem.
Om jag inte kommit överens om att prata med någon så vill jag inte svara när det ringer, så jag är till 100% en textare.

Jag har en känsla av att de flesta av oss är det, men jag kanske har fel? 
Ringa, texta eller kanske maila?
Vem av dem är du?
Är du kanske det fjärde alternativet, brevskrivare?

178 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Texta!
  Avskyr att prata i telefon, även med vänner och familj.
  Svarar aldrig på okända nummer (fattar dock inte varför någon gör det när Google och nummerappar finns så lättillgängligt)?

  Svara

   Jag avskyr okända nummer och svarar sällan. Men har blivit bättre på det efter att jag bommade ett antal samtal från sonens skolsköterska…

   Svara

   Det ringer så sällan på min mobil så brukar alltid svara för att se vad det gäller. Och skulle det vara något jag inte är intresserad av så säger jag bara det till personen. Orkar inte krångla med massa ”vem ringer”-appar.

   Svara

   Jag jobbar inom vården och ringer ofta upp patienter som jag MÅSTE prata med.
   Det är ett sånt gissel. Folk är rädda för att svara i telefon.
   Man vet ju att de går omkring med telefonen klistrad på handflatan ändå svarar de inte.
   De enda som svarar direkt är folk över 60.
   Vad är ni rädda för?
   Försäljare säger en del. Ok, säg bara: Tack men nej tack! och lägg på. Det är inte svårare än så…

   Svara

    Men om man aldrig har kontakt med vården så är det ett icke-problem.
    Låt folk svara som de vill/inte vill!

    Svara

     Okej, bra ide….ska inte försöka tvinga någon.

     Svara

     Fast tänk om de ringer från sjukhus för att en närstående akut inkommit? Då vill man väl svara eller? Klart man får göra som man vill men kan underlätta ibland att bli nådd…

     Svara

      Det finns tyvärr kriminella ligor som har högteknologiska mobiler! Om man har otur och svarar på ett okänt nummer så kan du/vi få ett helvete och tyvärr är det äldre människor som blir lurade. Svaret är svara INTE på okända nummer.

      Svara

       Va? Det kan inte hända något bara för att man svarar, så länge man inte lämnar ut några koder eller loggar in med bank-ID. Sluta sprid fake news.

       Svara

      Personen ringer ju upp när denne kollat upp nr. Många tycker det är obehagligt när okända nr ringer.

      Svara

       Just samtal från vården kan du varken kolla upp nummer eller ringa upp, står bara privat nummer, och är inte uppringningsbar. Jobbar själv inom vården och det är faktiskt ett problem.. 🙄

       Svara

        Varför är vårdens nummer hemligt? T.o.m tandläkaren har hemligt nummer…

        Svara

         På min avdelning är det bemannat med receptionist 7.30-16 som tar emot alla inkommande samtal och kopplar vidare samtalen till den sjuksköterska som samtalet är till och då kan vi välja om vi har möjlighet att ta samtalet eller om det ej passar just då. Hade anhöriga haft numren till de olika vårdlagen hade det ringt i tid och otid och ringer det måste vi svara för det kan vara något viktigt från andra vårdgivare. Många ringer tex på morgonen mitt under morgonarbetet och medicindelning eller när det är rond. När jag ringer till anhöriga kan jag inte springa och låna receptionistens telefon utan då blir det mitt vårdlags telefon och som sagt är det inte lämpligt att det numret kommer ut.

         Svara

         För att folk är galna och ringer om allt möjligt till personal som då inte kan göra sitt jobb eftersom de måste svara i telefonen när den ringer

         Svara

        Vet inte hur det är i hela Sverige men blir man uppringd av region Östergötland ska det stå ”växelnumret ” så man vet att det är någon därifrån som ringer.. just för att så många inte svarar när det står dolt nummer 🙂

        Svara

      Ja tänk om. Men det kan ju alltid finnas orsaker till varför man inte kan svara?
      Intensiven ringde oss till exempel när en närstående åkte in dit akut, de lämnade dock meddelande och bad oss komma in.

      Svara

       Texta, jag har telefonskräck efter 10 år som säljare – pratar i telefon endast med de allra närmaste, knappt aldrig vänner, känns som alla har mer lr mindre telefonskräck.

       Svara

     Du vet ju inte om det är nån anhörig som hamnat på sjukhus…

     Svara

      Nä det är ju det som är dumt.

      Svara

     Jag svarade inte och det visade sig vara ett dödsbud. Min pappa hade gått bort.

     Svara

      ❤️

      Svara

     Det är ju det som är problemet, att jag inte själv får bestämma hur mina uppgifter ska hanteras. Jag jobbar själv med GDPR och känner till allt det där, och anser att till exempel e-post borde gå att godkänna i ett avtal mellan mig och vårdgivaren.
     Vården skickar ju papperspost som hamnat hos grannen och deras hos mig flera gånger, ingen särskilt effektiv sekretess då, ändå ska e-post behandlas som det värsta hotet mot integriteten.

     Svara

    Tänk vad bra om vården inte ringde från skyddat nummer. Hade ju räckt att numret som visades var receptionsnumret. Så hade man vetat att det var just vården som ringde, inte polisen eller försäkringskassan eller telefonförsäljare.

    Svara

     Ringer polisen ofta och söker dig?

     Svara

     När polisen vill få tag på dig så ska du ju inte undvika dem 😂

     Svara

     Fast söker Försäkringskassan eller polisen mig så vill jag gärna se vad de vill mig och svarar.🙄

     Svara

     Fick en rätt tydlig bild av hur du är som person

     Svara

     Många avdelningar ringer inte från skyddat.

     Svara

     Kanske en dum fråga men kan man ikke i Sverige ladde ner en app som viser vem som ringer?

     Svara

      Möjligen för Android, inte för iPhone.

      Svara

    Haha precis min tanke… Förstår inte heller vad man är rädd för. Ringer det typ säljare säger jag bara ”nej tack, ring aldrig mer mig” och lägger på. Hade blivit så orolig om jag missat samtal från vården eller polisen .

    Svara

     Funkar inte, då ringer de tillbaka en vecka senare. Hur många gånger man än säger, skriker, vrålar eller muttrar samma sak.

     My Safety, ta er i rööööfen.

     Svara

      För mig funkar mobil-block jättebra

      Svara

      Svara, är det en försäljare så lägg på och blocka numret de ringer ifrån. Är det hemligt nr, ja då får man väl bara leva med det men hittills har jag aldrig haft några sådana som ringer hemligt.

      Svara

      Det är väl bara att blockera det aktuella numret på telefonen?

      Svara

     Finns något som heter telefon fobi..? Så det är anledningen att jag inte vill svara om jag ej vet vem de är iaf. Är de från vården o dem söker mig om jag ej svarar, så skickar de väl brev med infon hoppas jag. Eller på 1177 där jag kan logga in när jag själv önskar. Dödsbud mm ja visst kan de ske, men då antar jag de ringer massor med gånger om jag inte svarar en gång. Svarar bara när familjen eller närmaste vänner ringer. 😉

     Svara

      Dödsbud ska väl för 17 inte ges via telefon!! När min pappa gått bort gjorde polisen allt för att få tag i mig personligen, jag var inte hemma så de sökte med ljus och lykta efter mig och lyckades lokalisera mig i en annan stad. De var väldigt fina och hjälpsamma! Menar ni att ni fått veta om anhörigas bortgång via telefonsamtal?!

      Svara

    Men kan inte ni i vården prata in ett meddelande på telefonsvararen?

    Svara

     Vad ska vi säga då? Vi får inte ge ut våra direktnummer (då hade det ringt 24/7) och vi måste även hålla sekretessen i det fall en obehörig skulle höra meddelandet. De gånger jag lämnat meddelande har det inte blivit så mycket bättre än ”Hej jag ringer från önh-mottagningen och behöver tala med dig. Jag provar ringa igen imorgon samma tid. Om det ej passar vänligen ring vår reception på nummer blabla och boka en telefontid med mig.”. Många blir nog lite stressade av ett sådant meddelande.

     Svara

      Perfekt meddelande ju! Jag försöker svara, men ofta missar man. Då är det rätt frustrerande stt ha ett missat samtal utan nummer. Har nån sagt sådär vet jag vad det gäller och att jag ska hålla koll på telefonen trots att jag jobbar.

      Svara

      Tycker att ett sådant meddelande hade varit toppen ärligt talat.

      Svara

       Håller med toppen meddelande.

       Svara

      Så värdelöst att vården inte får mejla. Det borde gå att skriva på ett avtal om att man vill få e-post från vårdgivaren. Jag har ett jobb där jag inte kan ha mobilen på och svara, finns inget så ångestframkallande som att se missade samtal från vården (dolt nummer) och sedan ringer de inte tillbaka förrän nästa dag och man får gå och oroa sig över provsvar etc.
      Inför vårdmejl! 1177.se kan inte ersätta e-post.

      Svara

       Fast det handlar ju inte om att DU ska godkänna mailandet. Det handlar om att DE har ett ansvar för att hantera personuppgifter och känsliga uppgifter enligt GDPR/sekretessregler och de kan inte upprätthålla det åtagandet om de mailar. Du kan aldrig bestämma hur ett företag eller myndighet ska hantera sin data. (Förutom att du så klart har rättigheter att ta del av hur de hanterar din data och vilka uppgifter de sparat osv)

       Svara

        Det är ju det som är problemet, att jag inte själv får bestämma hur mina uppgifter ska hanteras. Jag jobbar själv med GDPR och känner till allt det där, och anser att till exempel e-post borde gå att godkänna i ett avtal mellan mig och vårdgivaren.
        Vården skickar ju papperspost som hamnat hos grannen och deras hos mig flera gånger, ingen särskilt effektiv sekretess då, ändå ska e-post behandlas som det värsta hotet mot integriteten.

        Svara

     Visst kan vi det : ”hej, jag ringer från akutmottagningen. Din <> har kommit in medvetslös i kritiskt tillstånd och vi behöver några livsviktiga uppgifter snarast. Ring gärna tillbaka när det passar sig på vårt nummer till akuten som 37535272357 personer försöker ringa på samtidigt”.

     Svara

      Och vilka ”livsviktiga” uppgifter skulle det vara? Typ blodgrupp? Har inte en aning, vet inte ens min egen blodgrupp.

      Svara

      Vad skulle det vara för livsviktig information som man måste få av anhöriga innan man kan börja behandla en patient? Svar: ingen
      Folk kommer in medvetslösa med ambulans och det går att behandla dem också trots att vi saknar alla uppgifter och inte ens vet vad de heter.

      Svara

       Svar: FEL

       Jag jobbar inte inom vården, men jag tänker att det kanske är en fråga om donation som kanske kräver snabba beslut. Finns säker en hel del andra anledningar

       Svara

        Nej och jag jobbar i vården och jag VET att jag har rätt – man kan alltid börja behandla en patient oavsett om man har information eller ej. Det är ju därför man gör undersökningar, för att kartlägga patientens hälsotillstånd och börja behandla.
        Dessutom har släktingar sällan tillräckligt bra koll på patientens hälsotillstånd såsom diagnoser eller aktuella läkemedel gör att vara en särskilt användbar källa för information. ”Ja jag tror att pappa äter någon medicin för hjärtat” eller ”Ja han låg inne gör några år sen, det var något med njurarna” hjälper inte direkt oss i vården.

        Svara

         Att avstå från att behandla är ett beslut som man vill gärna ha anhöriga med på.
         Information om händelsen som orsakat akutbesöket.
         Om det finns hjälp hemma i fall patienten ska hem och behöver det.
         Anamnestiska uppgifter om patienten själv inte kan uppge.

         Svara

        Donation är väl inte en snabb fråga. Det kommer väl bara på fråga om man dör under respiratorvård och då stänger det väl knappast av respiratorn innan de fått tag på anhöriga ändå?!

        Svara

         Som sagt, jag gissade bara. Men okej, i ditt exempel måste ändå anhöriga kontaktas. Kanske inte är brådis i det fallet heller.

         Svara

        Det är därför vi har ett donationsregister.

        Svara

      Är de så så hoppas jag dem ringer fler ggr än bara en som oftast försäljare gör….

      Svara

  Beror på situation, ibland är det skönare att ringa.

  Men det störigaste är att ”sms-personer” tror att de är så unika som hatar att ringa.

  Svara

   Haha va? Tror de flesta av oss vet att det är ganska vanligt att man föredrar att skriva före ringa.

   Svara

   Sandra Beijer…

   Svara

   Håller med!
   Sms är som upplagt för missförstånd plus att det är trist att smsa.
   Ring eller så hörs man inte alls är mitt motto 🤗

   Svara

  Över lag föredrar jag text då jag inte alltid är pratsugen, men jag kan ändå dra till med riktiga maratonsamtal med vännerna i telefon men då är de ofta lite mer planerade.

  Svara

  Föredrar att smsa såvida det inte är något invecklat, då är det lättare att ta per telefon. Hatar när folk ringer oannonserat.

  Svara

   Väldigt bra med sms! Det är väl förfärligt med alla som sitter och lägger ut sitt liv till allmän beskådan i t ex tunnelbanan, ryys! Ska man ringa någon för att diskutera livets allvarligheter, kan man göra det hemifrån.

   Svara

    Oh, älskar det! Lyssnar alltid på pod/musik/ljudbok när jag åker tunnelbana eller buss, men hör jag någon högljutt orera om sitt liv stänger jag genast av det för att kunna tjuvlyssna! Kan bli oerhört frustrerad om det är något spännande och jag måste gå av, så jag liksom missar upplösningen.

    Svara

    Nej! Tycker det är spännande! 😄 Live dokusåpa.

    Svara

   Hatar också när folk ringer oannonserat om helt oviktiga saker. Alltid när jag är mitt i matlagningen eller mitt i att handla eller något annat som jag vill göra klart i lugn och ro. Så otroligt störande. Och ganska ofta blir folk lite typ ”negativt överraskade” när jag säger att det inte passar att prata nu.

   Svara

  Textare!! Kan bli orimligt provocerad av folk som ska ringa om saker, helt när det passar dem men utan en tanke på när det passar mig.

  Värsta: Meddelande ”Ring upp mig”.
  Ska börja ringa folk och när de svarar säga ”texta mig”.

  Svara

   Fast skriver inte ”ring upp mig” just för att de behöver prata men inte vill störa, utan låta dig avgöra när du har tid? 🤔

   Svara

    Skriver inte folk* menade jag såklart 😅

    Svara

     Jo absolut! Men tänker att man lika väl kan bemöda sig att ta sitt ärende eller vad det rör sig om, i samma sms då 🙂

     Svara

      Man är ju olika. En del tycker ju det är mycket lättare att förklara saker muntligt medans andra föredrar att ta det via text.

      Svara

      Skriv isf ”kan du ringa mig när du har tid det gäller xxx”

      Svara

       Finns säkert folk som skriver så 😝

       Svara

      Eller hur! Hur svårt kan det vara att skriva ”kan du ringa mig, jag behöver fråga lite om xxxx”!
      Istället bara: ring mig!!
      Det gör mig vansinnig att inte förstå om det är brådskande, jag måste ringa då fort jag blir klar på jobbet, eller om vi kan höras i helgen….

      Svara

   Det kan ju bero på att man vill ha ett svar. Inte att man VILL störa. Det är ju det som är så fiffigt att man kan se vem som ringer och fatta beslutet då om man ska svara eller inte. Men att idiotförklara nån för att dom ringer…!? Jag har själv haft ett jobb där jag inte har möjlighet att sitta med min privata telefon, varken prata eller sms:a. Då är det större chans att få ett svar på det man vill om man ringer tex i bilen till jobbet.

   Tråkigt men denna utveckling faktiskt. Vi behöver interagera med riktiga människor för vårat välmående.

   Svara

   Att bli provocerad av det låter mer som det är du som har problem. Antingen har man telefonen på ljudlös och märker inte ens att det ringer, eller så skiter man bara i att svara. Men att lägga energi på att bli provocerad….?

   Svara

    Ja det var just därför jag skrev orimligt provocerad 🙂 mvh /alltid telefonen på ljud- och vibrationslöst.

    Svara

   Du verkar ju ha något slags attityd problem. Att skriva ring upp mig är av välvilja och snällhet att personen behöver prata med dig om något som inte de inte kan smsa om och föreslår att du väljer tid när de passar dig. Geezzz typiskt nittiotalister som tror att allt kretsar runt dem

   Svara

    Chilla! Jag skrev orimligt provocerad för att jag vet om min egen orimlighet. Är aldrig otrevlig eller skäller ut folk som skriver ring mig. Fullt medveten om att alla inte fungerar som mig.

    Svara

  Textare, fullkomligt hatar att ringa och gör det bara när det är ett absolut måste.

  Svara

  Prata, textar bara det jag måste.

  Svara

  Avskyr att prata i telefon. Gör det rätt mycket på jobbet, så när jag kommer hem vill jag slippa det. Min mamma gillar att prata i telefon, och vi bor rätt långt ifrån varandra så med henne pratar jag i telefon flera ggr/vecka. Men annars föredrar jag sms alla gånger. Prata kan jag göra när jag träffar folk, men däremellan räcker det med SMS-kontakt. Minns hur jag som tonåring pratade med kompisar i timmar. Nu är de flesta av mina samtal över på en minut.

  Svara

  Om jag behöver ringa till myndigheter, tandläkare, Telia m.m så skriver jag lite stödrepliker innan haha. Kan heller inte sitta still så går runt som en yr höna på 25 kvm.

  Brevskrivning älskar jag. Synd att sysslan är utrotningshotad.

  Svara

   Håller med. Har två personer jag skriver med. Vi har inte varandra på Fb eller någon annanstans. Så vi skriver av oss och väntar till nästa brev kommer. Skulle det vara akut ringer vi.

   Svara

    Det låter underbart! Jag hoppas att jag finner en sådan person.

    Jag har precis fått kontakt med en gammal brevvän jag hade för ca 20 år sedan, vi får se hur länge skrivandet håller i sig.

    Svara

     hej violet
     jag blir gärna din brevvän men genom mail. mina reumatiska fingrar gillar inte att hålla i en penna
     camilla har min mail. skulle vara jätteroligt

     Svara

      Åh håller med Pia, jag ska kontakta Camilla! Hör av mig 😊

      Svara

  Gillar inte när folk ringer om saker som funkar lika bra som sms. Typ ”ska vi ses nästa fredag?” eller ”kan vi ta det 15 istället för 14?”

  Gillar inte heller när folk textar om saker som man behöver prata om och som kräver en riktig dialog.

  Föredrar också att ringa alla gamlingar i släkten, istället för att texta. Särskilt de som bor ensamma. För att jag vet hur mycket mer det betyder för dem och det är så mysigt att lyssna på deras småprat. Brukar passa på när jag ändå är ute med hunden så att man hinner få en rejäl pratstund.

  Svara

   Jag kan bli så förbannad när vissa av mina kompisar ofta ringer 10-15min innan vi ska träffas. ”Jaha, hur går det?”, kan de lättsamt fråga. Ja, vad tror du, måste gå till bussen om 2-3min, ska ta på mig skor, jacka, halsduk osv. och du ringer mitt i allt. Vi ska ju ses snart?!

   Svara

    Men säg till dem ifall du inte gillar det?

    Svara

     Tror du inte att jag inte har försökt… Det går inte riktigt in.

     Svara

   Men gulleplutten! Hoppas att mina barnbarn blir lika omtänksamma när jag är grå och ensam.

   Svara

    Jag är inte barnbarn längre, det tåget är tyvärr taget ur trafik 😁
    Gamlingarna i min släkt består av min förälder, min mans föräldrar och mostrar och fastrar osv.

    Så man är ju näst på tur i köordningen och det är väl det som gör att man fattar att hur viktigt det är!

    Svara

  Det beror helt på vad det gäller. Vill jag prata en längre stund ringer jag. Ska det bara vara ett snabbt meddelande skickar jag iväg ett sms.

  Svara

  HATAR prata i telefon. Alltid mess !!

  Svara

  Samma här! texta! svarar typ inte om någon ringer som inte sagt att dom ska ringa.
  Så skönt att få en heads up 🙂 Tror också att det handlar om att jag jobbat med ett jobb där telefonen ringer hela tiden..

  Svara

  Hade också ett jobb där telefonen ringde hela tiden, man visste sällan vem som ringde, och en del kunde vara riktigt arga. Utvecklade också en fobi för telefoner då. Men nu har jag bytt jobb, blir aldrig uppringd av någon jag inte vet vem det är och har börjat uppskatta att snabbt stämma av saker, eller få svar på frågor direkt och slippa behöva formulera mig i text. Nu är det värsta jag vet istället veckolånga mail konversationer med enstaka meningar i varje som man istället kunnat klara av på 3 min i telefon.

  Svara

  Skriva för det mesta. Ibland är jag rädd att inte få fram det jag ska via tele med till exempel myndigheter. Synd de inte har kik;) Min man pratar jag dock helst med, haha.

  Svara

   Men man brukar väl kunna skriva in sitt ärende till myndigheter?

   Svara

    Jo, visserligen. Men tänker om det är något speciellt man ska tillägga eller så..eller behöver personlig service:)

    Svara

    Brukar ofta ta längre tid att få hjälp/svar/boka tid om man skriver istället för att ringa tyvärr.

    Svara

  gillar heller inte när nån ringer, bara sms. FÖRUTOM när det är min sambo det gäller, han ringer alltid och det är typ konstigt om han smsar.. och mamma..

  Svara

  Hatar både att SMSa och att ringa, men föredrar faktiskt att man ringer.
  Stå och fiffla med mobilen för att skriva ett meddelande är alltför tidskrävande och irriterar egentligen bara mig!

  Svara

   Håller med, jag hatar att prata i telefon men tycker inte det är kul att smsa i evigheter heller. Det tar sån tid och jag får ont i handen. Svarar inte okända nr, jag googlar och kollar vem det är. Svarar ej dolt nr heller, om jag inte väntar samtal från tex vården. Är det något viktigt räknar jag med att de ringer igen.

   Svara

  Jag är 62 år och har förvärvsarbetat i statlig myndighet de senaste 25 åren. När jag började 1995, hade myndigheten e-post. Numera kan man även skicka sms eller motsvarande via olika kanaler.

  Om jag inte har möjlighet att läsa min e-post under en dag, har jag oftast mellan 50 och 70 mejl som väntar. På den tiden då vi hade fast telefon och postfack, tog jag DEFINITIVT INTE emot så många samtal och meddelanden varje dag. De ”nya” kommunikationsvägarna inbjuder till överanvändande. SMS med meddelanden som ”Jag är hemma om tio minuter.” Telefonsamtal av typen ”Mamma, får jag göra chokladbollar?” eller ”Du, var finns julklappspapperet?” För att inte säga att man förväntas svara i telefonen dygnet runt, oaktat man sover eller sitter på toaletten.

  Jag var in på hemsidan smartasaker.se härom dagen. Där kunde man beställa en mobilförvarare där gästerna kunde lämna sin mobil för att festen/träffen skulle bli mobilfri. Hur stolligt är inte det? Stäng av mobilen, eller åtminstone ljudet, när du umgås med vänner, arbetar eller på annat vis är upptagen. Ärenden är sällan så akuta att de inte kan vänta.

  Svara

   I min värld är det en självklarhet att ljudet är av och mobilen ligger med skärmen nedåt om den överhuvudtaget ska ligga på bordet (i så fall under en vanlig lunch/fika).

   Vid middagsbjudningar/restaurangbesök ska den överhuvudtaget inte vara på bordet. Så gör alla jag umgås med och någon förvaringslåda att lägga den i behövs därför inte.

   Svara

   Småbarnsföräldrar som allvarligt proklamerar ”jag måste ha på mobilen under mötet, skolan kan ringa om något viktigt” mmm okej men varje gång det ringer så är det ungen som frågar om hen får äta popcorn efter skolan eller gå hem med kompisen. Så fruktansvärt irriterande.

   Svara

    Fast där får du faktiskt visa lite förståelse. Det kan hända något och det är bra att ett barn kan nå sin förälder. I 9 fall av 10 är det en struntsak men det är inte hela världen ju.

    Svara

     Oj vad man kan undra hur det gick till innan det fanns mobiltelefoner.

     Svara

      Då ringde barnen på den fasta telefonen till kontoret/avdelningen o så sprang man runt o letade efter föräldern i fråga. Oftast kunde man själv svara: nej, du får inte baka idag också. Ja, du kan ta en macka, men plocka in efter dig den här gången. Har man jobbat länge på kvinnodominerade arbetsplatser har du hört de flesta frågor som barn kan behöva ställa. Och ibland är det definitivt motiverat att de ska kunna få tag på en direkt.

      Svara

  Jag är en IRL’are. Smsa’ar enbart för att stämma träff med mina kompisar så kan vi ta alla diskussioner då. Mycket roligare. Hatar när man råkar få igång en chattkonversation för då känner jag mig så upplåst eftersom folk har en tendens att undra varför man inte svarar efter visst antal minuter.

  Svara

   Fast det är ju en helt annan sak. Nu handlade det ju om man föredrar att ringa eller smsa. Jag tycker också att det är trevligast att träffa mina vänner, familj osv. Men man kan ju vara en smsmänniska oavsett 🙂

   Svara

    Absolut. Men jag skyr båda.

    Svara

     Jo förstår 😝 men ibland har man ju inte tid att träffa varenda person irl som man behöver ringa/skriva till.

     Svara

  Det där är intressant. Jag bor i en stor hyreskåk, och har helt slutat öppna när det ringer på dörren. Det är bara patrask som vill sälja något, ”skriv under vår protestlista”-personer, politiska partier som vandrar runt och försöker värva röster, skumma typer som står och ser ser hotfulla ut, vilsna själar som tror att deras ”kompis” fortfarande bor kvar här, små fula barn som inte ska ha mer halloween-godis och så vidare. Funderar starkt på att ta bort själva grejen man trycker in för att ska plinga, och sätta upp en metallbricka istället. Väntar jag besök så får de ringa när de närmar sig.

  Samma sak med telefonsamtal. Ringer de från hemligt nummer = de får prata in på min telefonsvarare. Nummer jag inte känner igen, OK, då brukar jag svara men med en VÄLDIGT kort ton för att markera att jag är på dåligt humör (jag blir snäll om det är ett seriöst samtal). Är det någon stackars ungdom som lurats på ett telefonförsäljarjobb, då säger jag de tre magiska orden ”Inte. Intresserad. Adjö”, lägger på och blockerar numret.

  Till saken hör förstås att jag har hemligt nummer + att jag tagit bort mina personuppgifter från Hitta.se och Eniro. Ja, en del uppgifter går att snoka fram på andra platser, men då får man anstränga sig litet.

  Brorsan har sjukt svårt att säga nej till telefonsäljare = han har på min uppmaning ställt in sin iPhone så att bara de som finns i hans kontaktlista kommer fram. Alla andra kan ringa tills himlen faller ner; det är inget han märker.

  Svara

   Rolig människa du verkar vara.

   Svara

   Ok Donald Trump, du är så viktig

   Svara

    INGET av det personen skrev har någon koppling till Donald Trump.
    Jag förundras över att folks hämningslösa hat mot DT gör dem så ologiska.
    Allt ont har en koppling till honom. Ni ger honom oförtjänt mycket cred och makt.

    Svara

   Jag fattar inte heller folk som öppnar när okända ringer på dörren?
   Nu bor jag visserligen i en bostadsrätt med portkod som byts då och då, men likt förbannat tar sig folk in och ringer på.
   Varför i hela friden skulle jag öppna för någon okänd främling? Aldrig i livet.

   Svara

    Det behöver man ju inte göra heller, man gör som man vill 🙂 en del har inga problem med sånt.

    Svara

   Förstår dig helt och hållet!

   Svara

   För något år sedan ringde tre små tonårspojkar på vår dörr. Jag öppnade och de var helt förtvivlade. De hade hittat en medvetslös man utanför och visste inte vad de skulle göra, så de gjorde det enda de kunde komma på – leta efter en vuxen. Tyvärr var det ingen annan som öppnade.
   En annan gång plingade en dyblöt man på dörren och undrade förtvivlat hur man stängde av vattnet. Han hade försökt installera en tvättmaskin men det hade gått åt helvete. Han började i panik ringa på grannarnas dörrar, men ingen öppnade. Vi bodde på den tiden på femte våningen och var de första som öppnade dörren. Så ibland kan det vara viktigt att öppna. Dessvärre vet man ju inte på förhand vad som är viktigt och inte 😛

   Svara

    Ser jag att det är en granne öppnar jag givetvis. Annars inte. Tyvärr, oavsett om det är viktigt eller ej. De får ringa 112 i så fall.

    Enligt en god vän till oss som är polis har bostadsrånen ökat. Klockrånen har också ökat kraftigt och vi har en samling exklusiva klockor så det är en av anledningarna till att jag är försiktig med att öppna dörren. Tar inga onödiga risker.

    Svara

    Hade ingen av de tre tonårspojkarna en telefon med vilken de kunde larma 112?
    Mitt hem är min borg och jag skulle aldrig någonsin öppna åt någon som jag inte väntar. Har inga problem med att synligt vara hemma och inte öppna.

    Svara

     Ingen av dem gillade att prata i telefon och det gick inte att smsa 112. 🤷🏻‍♀️

     Svara

      Det handlar väl ändå inte om att GILLA att prata i telefon om man behöver larma 112?

      Skulle mina tonårsgrabbar säga att de struntade i att ringa 112 när det behövs ambulans eller brandkår för att de ”inte gillar att prata i telefon” skulle de få sina fiskar varma. Nej, friterade!

      Svara

       Jag tror att det var ironi 😀

       Svara

        Hahaha, jag är så trög ibland. Trodde det var samma person som skrev om de små tonårspojkarna från början…

        Svara

   För du är säkert så snygg 15:28 😂

   Svara

   Tacka vet jag vår villa i ett gated community (bor inte i Sverige).

   Svara

   Oj vad mycket skummisar du råkat ut för! På tal om dörrknackare, minns en gång på vårt sommarställe för några år sen när jag låg och solade mig och det helt plötsligt dök upp en kille från Jehovas vittnen. Sommarstället ligger på en liten ö där alla känner alla och färjan inte går så ofta direkt. Såg honom sen när han satt vid vattnet och väntade på färjan, haha. Det kallar jag dedication!

   Svara

  Jag har väldigt svårt för att prata i telefon men har tränat ordentligt så nu ringer jag både hit och dit även om det gör mig nervös. Föredrar dock sms.

  Svara

  Jag har telefonskräck efter att ha jobbat i kundsupport och som telefonförsäljare i min ungdom. Jag älskar sms.

  Svara

  Jag messar helst, samtal drar gärna ut på tiden. Men jag har hörlurar med mikrofon så jag har händerna fria och kan göra saker ändå om någon ringer.

  På tal om annat, det ekar verkligen tyst på Mys blogg idag…😂

  Svara

  Helt klart text!
  Å till dem som envisas med ljud
  Vem talar ens in röstmeddelanden???!
  När dessutom de flesta redan i intron ber alla att INTE tala in utan skicka sms när man inte kan svara?! eftersom röstbrevlåda ändå aldrig lyssnas av förutom om familjemedlemmar ligger på sjukhus typ.. Märkligt och sjukt

  Men värsta sortens kommunikation är med dem som ständigt envisas med att skicka mess fast via ljudfiler😫🤬🤯
  Va fan är frågan med dessa personer?
  För mig är de satans släktingar tillsammans med alla dessa som envisas med röstbrevlådeterror!
  Ni vet sådana
  ”Jag vägrar att duscha efter jobbet personer”
  Som bara ääääälskar att gå omkring hemma, otvättade och skitiga efter en hel dag och dessutom bara måste lägga sig skitiga🤣
  Eftersom de tycker att ”morgon duschen gör dem rena”
  Eee eller? Garanterat inte lägenheten eller sängen iaf, men ok!
  Eller dessa💩
  ”Ligga i soffan!? Det är ju typ helt galet” människorna
  Ni vet, dem som endast sitter upp när de chillar framför tvn och rent allmänt tycker att (Netflix å chill) är pinigt 🙃🥳
  Som på sitt ”max” endast ser soffan som en fiffig Pinterest bild när jag ” inrednings myser”
  Önskar dem alla en enkelbiljett till okänd och onåbar destination
  Morr

  Svara

   Alltså vad är dessa för människor? Lever du i ett parallellt universum?

   Svara

   Jag har precis mött min första ljudfilsmänniska som enbart skickar ljudfiler via sms. Har bestämt mig för att jag gillar det, lite mysig Dale Cooper-känsla över det.

   Svara

    Jag tänker att man kanske använder sig av ljudfiler ifall man inte är bekväm med det skrivna ordet, men heller inte vill vara för påträngande med att ringa?

    Svara

     Haha jag har också en sån vän. Är ändå mysigt när man vaknar på morgonen och har en röstinspelning från när hon gick hem från dejten eller berättar om hur filmen på bio var eller så😊😊

     Svara

      Fasen, blir nästan själv inspirerad till att börja med det! Undrar hur störig person man börjar betraktas som då hehe.

      Svara

   Va?? Vad har felmeddelanden med oduschade släktingar att göra?
   Hur många hoppar kaffe har du druckit?

   Svara

  Text. Alla dagar i veckan. Utan med min bästa manliga vän samt min pappa, då skenar samtalen iväg och kan bli två, tre timmar långa.

  Svara

  Hatar folk! Är för röksignaler 👍

  Svara

  Hatar både att ringa och sms’a. Maila är väl ok även om jag helst slipper det också haha

  Svara

   Älskar att prata i telefon. Börjar ofta texta för att sen iaf ringa upp personen.

   Skriver brev också. Har faktiskt brevänner är så härligt att öppna ett brev.
   Kanske beror på att jag är 55+

   Svara

  Jag blir orimligt irriterad när folk vill småprata på sms. Alltså det konstanta jävla plingandet i mobilen stressar livet ur mig 🤮 då föredrar jag när folk ringer.

  Svara

   Jag också!!!
   Vill man snickesnacka kan man ringa, det går fortare. Annars sitter ju båda där med mobilen i handen och kan inte göra något annat.
   Mess är för korta, koncisa meddelanden.

   Svara

   Jag och mina kompisar har någon slags outtalad regel att vi aldrig småpratar på sms. Sms används för seriösare saker eller sådant som behöver läsas ganska omgående och (oftast) kräver någorlunda snabba svar.

   Vill vi småprata genom meddelanden använder vi oss istället av Instagrams dm-funktion. Mycket smidigare och man kollar/skriver bara när man haft tid och lust att kolla. Sms kan kännas mer påträngande, att man bör svara inom en viss tid för annars kan man upplevas lite oartig.

   Det systemet funkar bra för oss i alla fall.

   Svara

   Det värsta jag vet är när folk skickar typ 10 meddelanden i följd så det plingar och plingar utan stopp, jag får panik och blir så upprörd att jag inte ens orkar öppna dem på flera timmar. Sluta tjata för fasen.

   Svara

    Stäng av era ljud?

    Svara

  Jag känner tvärtom! Efter att ha jobbat som telefonförsäljare blev jag av med min telefonfobi och tyckte plötsligt det var hur lätt som helst att ringa. 😉

  Men jag blir galen på att alla under 35 idag har utvecklat någon slags telefonfobi. Alla har mobilen fastlimmad i handen men ändå svarar ingen i telefon?! Otroligt märkligt. Många har ju telefonen på helt ljudlös. Jag är så rädd det ska ringa från typ sjukhuset eller polisen så svarar jämt. Förutom på utländska nummer.

  För mig är sms eller samtal vilket som. Beror på vad man vill? Bara fråga ”hur är läget?”, då passar sms bättre. Men om man vill be om en tjänst typ ”kan du köpa en påse chips på vägen hit?” Så är det ju bättre att ringa så man inte missar att man fått sms.

  Svara

   LaLa: ja, visst är det märkligt? Ingen svarar men alla har sina mobiler på sig hela tiden. Jag är tyvärr likadan…

   Är helt klart för sms eller meddelande på Messenger framför att ringa.

   Man kan ju undra vad som har hänt efter att vi hade fast telefoni och då svarade när det ringde. Och sen skaffade vi telefonsvarare för att inte missa något samtal. Nu svarar ingen?

   Svara

    Jaa haha otroligt märkligt egentligen? 🙂

    Det enda som stör mig med allt detta är att vissa förväntar sig att man alltid svarar. Min pappa kan typ smsa 3 ggr om jag inte svarar och sen ringer jag tillbaka och ba ”Jag satt på toa…” eller var på gymmet etc… Ibland är man ju upptagen trots att man alltid annars svarar.

    Svara

  Garanterat sms!! Hatar att prata i telefon 😇

  Svara

  Jag 50/50 person och tycker både prata och messa är trevligt. Beror lite på person och situation. Gillar också facetime!

  Svara

  Hatar att prata i telefon, får grooov ångest speciellt med okända människor. Kan typ bara prata med min man och familj 😂

  Svara

  Blir något fruktansvärt stressad av att prata i telefon så det går nästan inte. Hatar verkligen det.

  Svara

  Alltså vad händer med Isabellas läppar?

  Dom ser typ tredubbelt större ut än vanligt på hennes senaste story

  Grimaserar något fruktansvärt oxå

  Svara

   Tyckte hon såg full ut 😂😂

   Svara

   Hon måste injicerat saker där nyligen, sådär såg hon inte ut på Åhléns här om dan

   Svara

   ”Kyssta” läppar kanske? Mina läppar blir både röda och svullna efter flera timmars intensivt kyssande.

   Svara

    Aa mina läppar brukar också bli tre gånger större efter jag hånglat.

    Svara

    Hon har väl gjort något annat.

    Svara

  Pratar mer än gärna i telefon, ofta och länge, älskar det, textar också men pratar helst 😊

  Svara

  Texta alla gånger men ringa med familj. På jobbet väljer jag att maila om jag inte måste ringa eller om det är så att det ringer någon.

  Svara

  Jag har min telefon på tyst läge hela tiden. Den vibrerar inte. Den låter inte. Den piper inte. Den ringer inte. Osv. Så. Jävla. Skönt. Min, stressnivå över att få ett pling medan jag duschade eller skulle träna och inte kunde se vem det var blev så stor så jag stängde av allt ljud. Jag går ju ändå dit och petar på den ofta så jag missar inget. Väntar jag samtal från vc etc håller jag koll runt den förutbestämda tiden eller mööööjligen sätter igång vibration, men bara då.

  Är det akut så ringer de min sambo. Alla mina släktingar jag umgås med har hans nummer.

  Ringer helst bara farmor 😂 och får ont i magen när ett okänt nummer lämnat ett röstmeddelande haha.

  Svara

   Har faktiskt stängt av min röstbrevlåda så nu kan jag inte få några röstmeddelanden, så otroligt skönt. Främsta orsaken var mina föräldrar som kunde ringa 10x och lämna fem meddelanden av typen VI FÖRSÖKER DESPERAT FÅ TAG PÅ DIG, RING SÅ FORT DU HÖR DETTA!!!!!! 11ett (det gällde alltid något i stil med att de glömt sitt lösenord till Skype), nu går det inte längre 🤷‍♀️😁 har även stängt av alla aviseringar så nu ser jag inte i displayen om någon har mejlat, messat, dm:at eller vad fan som helst förrän jag aktivt öppnar själva appen. Helt underbart, kan gå hela dagar utan att jag kollar om någon sökt mig.

   Svara

   Hahaha..Jag läste …väntar jag samtal från vc…Å jag tänkte…..hens toalett ringer ….wow.
   Å garvade högt i soffan,innan hjärncellen snurra runt

   Svara

    Tillägg…Här säger vi Hc om Vc

    Svara

  Avskyr sms!
  När man ringer får man en känsla av personen och kan läsa av dem bättre och veta vad man ska svara.
  Medans sms och Mail är opersonligt och uppstoppat sätt att kommunicera, det känns fegt och stelt att gömma sig bakom en skärm.
  Killar som gillar att som går fetbort också och tjejkompisar som tycker de är ok att fråga hur någon mår över sms går också bort.
  Bryr man sig om någon så ringer man eller stämmer träff.

  Plus sms är en privat inskränkning då de sparas för alltid och läses av operatörer. Varför vilja dela med sig av sitt liv till andra?

  Svara

   Telefonerna lyssnar på allt du gör, dygnet runt. Du kommer inte undan det i dagens läge om du använder en smartphone

   Svara

    Jag menar att anställda i Sverige hos operatören läser sms. Inte NSA eller dylikt, det vet jag att de sker men det är en annan sak.

    Svara

  Folk som ringer privat och inte lämnar meddelande via telefonsvarare eller sms borde inte få ringa 🙃

  Svara

  Jag älskade att prata i telefon förr, chattade även med vänner hela tiden via webbkamera.
  Men efter jag drabbades av PTSD, svår ångest och depression så känns det som att hela världen bara stannar upp när någon ringer mig, samma sak när någon plingar på dörren… jag blir som helt paralyserad.
  Tack och lov så vet majoriteten i min närhet och vården om detta nu att det är helt lönlöst att ringa på telefonen och komma förbi oanmält.

  Svara

  Ses helst i person haha. Men annars okej med både sms och telefon men det jag inte gillar är när man förväntas svara på sms. När vissa vänner tror att man ska svara på sms inom en viss tid. Är det akut – ring.
  Är det inte akut så förvänta dig att jag svarar på smset under dagen eller morgondagen (om det är långt och jag är upptagen), men inte inom några minuter.

  Svara

  RINGA!!! Få ett ärende avdiskat på två min istället för att smsa fram och tillbaka. Man kan också multitaska när man ringer, tvätta, diska, städa, laga mat. Sms känns bara opersonligt och ineffektivt mvh 38 olästa sms 😬

  Svara

   Håller med! Så effektivt att prata i telefon man får mycket gjort samtidigt 🙂

   Svara

  Hatar både prata och smsa, Messenger ska de vara Hahaha. Smsar folk fortfarande 😂

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.