Greta Thunberg tackar nej till pris samt 500 000 kr

Greta Thunberg offentliggjorde igår att hon tilldelats Nordic Council’s environmental award 2019 och att hon valt att tacka nej till att ta emot det, tillsammans med prispengarna på en halv miljon svenska kronor.
Här följer en del av hennes motivation till att tacka nej till priset:

Jag vill tacka Nordiska rådet för denna utmärkelsen. Det är en enorm ära.
Men klimatrörelsen behöver inte fler priser. Vad vi behöver är att våra politiker och de personer som har makten börjar lyssna på den nuvarande bästa tillgängliga vetenskapen.
De nordiska länderna har ett rykte om sig världen över när det gäller klimat- och miljöfrågor. Det saknas knappast skryt eller behövs fler vackra ord för att beskriva,  men när det gäller våra faktiska utsläpp och vårt ekologiska fotavtryck per capita – om vi inkluderar vår konsumtion, vår import såväl som luftfart och frakt – så är det en helt annan historia.

I Sverige lever vi som om vi hade cirka 4 planeter enligt WWF och Global Footprint Network, och ungefär detsamma gäller för hela Norden. // Greta Thunberg

500 000 kr – ett ganska högt pris att betala för att inte låta smicker och pengar rubba ens principer, men så har heller inte Greta någonsin utgivit sig för att vara någon som gör det hon gör för pengar, kändisskap eller hyllningar.
Hon startade med en person – hon själv – en skylt och ett syfte, och det måste väl  finnas betydligt enklare vägar att ta än så för att åstadkomma ett inkomstbringande kändisskap?
Paradise Hotel och Ung och Bortskämd för att bara nämna två… 😉

263 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Löjligt, hon hade kunnat använda pengarna till miljöfrågan

  Svara

   På vilket sätt menar du då? Att hon Avsäger sig priset visar på ett ståndtagande som inga pengar kan köpa.

   Svara

    Forskning? Organisationer?

    Svara

     Du ser inte det större perspektivet i att avsäga sig? Hennes motivation? Eller att de som delar ut priset kanske gör exakt det du föreslår men de har ändå fått en tankeställare?

     Svara

      Såklart jag gör. Jag anser det dock onödigt att hela tiden göra ett statement.

      Svara

       🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

       Svara

        🤦🏻‍♀️ på dig själv. Det är okej att ha olika åsikter!

        Svara

       det är din högst personliga och trångsynta åsikt

       Svara

        Är väl lika trångsynt att tycka tvärtom eller att inte respektera att man tycker olika 😝

        Svara

         Har aldrig sagt att jag inte respekterar hens åsikt men den är oavsett väldigt trångsynt.

         Svara

          Varför är det trångsynt?

          Svara

           Jag hade tagit emot pengarna och använt dem till min verksamhet och andra miljö ändamål då hade hon sluppit snack om tvivelaktig sponsring när hon åker omkring och kampanjar för miljön, utan kunnat säga var pengarna kommit ifrån.

       Är det inte just det världen saknar tycker du

       Svara

        🤔🤔

        Svara

    Visst och att avsäga sig priset ger betydligt mycket mer effekt, det är bara på att titta på denna diskussionen.

    Greta Thunberg är en verklig feminist i ordets rätta bemärkelse förutom att vara en influencer. Rätt på bah! Hon får idiotisk kritik från en massa håll, men hon sätter ändå uppmärksamheten och agendan helt rätt. Ganska ojämförlig och bra, tycker jag.

    Svara

     Vad för positiva effekter kan du se i den här diskussionen?

     Svara

      Lite tidigt att säga, men att det gav mer uppmärksamhet att avsäga sig priset är att ta emot det är grunden för denna diskussionen.

      Med lite sikt så hoppas jag att den extra uppmärksamhet detta skapar, ger hennes budskap bättre genomslag. Efter den negativa kritiken kommer nog mer av det positiva synas.

      Med ytterligare lite sikt kan det vara intressant att studera alla typer av misstänkliggöranden och nedvärderande kommentarer hon råkar ut för. I en hel del fall många spottloskor som är helt utan grund tycker jag. Vilket på lite sikt kanske kan belysa den misogyna skitkastningen rent allmännt.

      En ung tjej som kommer fram utan att ha något att sälja och inte heller försöker sälja sig själv utan bara presenterar fakta. Förstår inte alls kritiken mot just detta. I mina ögon snarare en förebild. En mycket positiv förebild som också verkar leva som hon lär i högre omfattning än många andra. Detta tror jag nog också kommer att ses bättre tack vare ryggraden att tacka nej till pengarna.

      Shock to the system

      Svara

       Det hade nog låtit lika kritiskt här även om hon mottagit pengarna. Läs kommentarer under inlägget om att hon frontade time Magazine till exempel. Lät likadant då som här. Tror inte att det har med att hon tackade nej till priset att göra.

       Svara

        Tror att du har rätt i en hel del av de saker du tar upp. Greta får skit hur hon än gör och det skapar en svallvåg av pseudodiskussioner runt själva Greta och inte hennes budskap. Detta är ganska illvilligt och direkt nonchalant tycker jag, i varje fall på kort sikt.

        På lite längre sikt gissar jag att det blir svårt i längden för alla som diggar att nedvärdera Greta på en massa sätt och samtidigt skita fullständigt i det hon säger och hela hennes budskap. Horrgubbsjournalistik som säljer in sig självt av gamal vana, om vi nu ska använda den Trumpna språkdräkten.

        Det är enkelt att slå på en liten flicka, jag fattar bara inte grejen. Tycker mer att här har vi personifikationen av GirlPower.

        Svara

      hen skrev aldrig att det var positiva effekter, bara effekter.

      Svara

       Nej det är sant. Där tolkade jag själv.

       Svara

      Önskar hon tagit emot och gett till cancerfonden. Tex paradis h läste jag att en deltagare gjort om sig för en halv miljon. Det har gått för långt.

      Svara

       Greta hade nog fått kritik alldeles oavsett vad hon gjort. Den maximala mängden kritik låg nog i att vägra ta emot pengarna, för varför skulle hon låta sig prisas när hon inte uppnått målet hon strävar för? Och hur skulle pengarna hjälpa henne att nå målet, det är inte först och främst pengar som saknas. Här lyckas hon fästa uppmärksamheten på det.

       Valet är helt Gretas eget och det skulle vara en cancer om hon var tvungen att gå efter vad andra anser vara det rätta för allt och alla. Då har man ju tagit i från Greta hennes egna möjlighet till fritt val.

       (och jag skriver som en kratta och sitter och skäms efteråt, inte bara rodnar) (hoppas rättstavningsprogram tar bort det värsta)

       Svara

   Nej det här ger ju mycket mer uppmärksamhet till miljöfrågan än vad pengar skulle kunna köpa. Bra Greta!

   Svara

    Uppmärksamhet kanske. Men en halv miljon hade kunnat göras skillnad.

    Svara

     Men dom väl antagligen skänka pengarna till välgörenhet utgår jag ifrån. Och då miljörelaterat. Något annat vore ju supermärkligt!

     Svara

   Spel

   Svara

  Greta 💚

  Har det för övrigt diskuterats att Amir lät Kissie flyttstäda efter honom med motiveringen att hennes ex inte hade städat när han flyttade in?

  Svara

   Med all rätt, så hade jag också gjort 🙂

   Svara

    Varför hade du inte begärt att personen som bodde där före dig skulle städa? Varför tycker du att Kissie ska göra det?

    Svara

    Får man hyra någons lägenhet städar man efter sig oavsett

    Svara

    Man behöver inte sjunka lika lågt som henens ex gjorde. Har man hyrt en lägenhet så länge och bott där så städar man efter sig.

    Svara

   Har det blivit en grej av det? Kissie bloggar om det?

   Svara

    Ingen aning, jag läste om det på en annan skvallerblogg

    Svara

    Nej det har det inte. Verkar vara en grej för alla utom personen som faktiskt drabbas. (Kissie.)

    Svara

    Nej men en annan skvallerblogg tog upp det och då blev det en grej av det

    Svara

  Säkert hennes Pr Team som ligger bakom beslutet

  Svara

   Ja? Varför skulle det inte vara det?

   Svara

    Då är det inte Greta själv som gjorde det utan vuxna i hennes närhet

    Svara

     Självklart tas många av besluten av vuxna i hennes närhet, självklart är hon ett ansikte utåt som har gjort att detta fått mer uppmärksamhet, än om det var Bosse som strejkade från jobbet på korvkiosken för miljön. Tjejen är bara 16 år, och oavsett PR-team eller inte, så är det hon gör fantastiskt! Jag förstår inte varför fokus alltid ska flyttas från frågan till ”AMEN HON HAR FAKTISKT ETT PR-TEAM BAKOM SIG DET ÄR INTE ENS HON SOM GÖR ALLT SJÄLV!” Kan man inte bara tycka att det är helt jävla underbart att miljöfrågan helt plötsligt får en så stor plats i alla medier – en plats den borde fått för länge sedan?

     Svara

      Då är det dumt att säga att det är Greta när det inte ens är hon som tar besluten.

      Svara

       Att hon har ett pr-team är inte detsamma som att hon inte fattar egna beslut.

       Svara

        Men pr-teamet låter inte henne härja fritt heller, du kontrollerar och godkänner allt.

        Svara

         de*

         Svara

         Varför skulle de göra det? Du förväxlar pr-teams roll med styrelse.

         Svara

     Så jäkla bra att hon har ett pr team bakom sig. Hade varit katsstrof om inga vuxna ställde upp bakom en tjej som får så många människor, inklusive presidenten i usa, emot sig.
     Heja Greta, heja alla som hjälper henne och heja alla där ute som accepterar och respekterar hennes arbete, oavsett om de själva är intresserade eller inte.

     Svara

     berätta vem som är så känd som inte har ett PR team bakom sig, hur tror du det skulle fungera? Fan ni är så jäkla trångsynta och patetiska när ni kommer slängandes med ”hennes pr team buääääääh”. Det är pinsamt.

     Svara

      PR- teamet fanns där redan innan hon satte sig med skylten. Du är pinsam.

      Svara

       Har du något bevis för det?

       Svara

       Bevisa det gärna isåfall! För du vet uppenbarligen inte vad du pratar om.

       Svara

     Då verkar hon ha smarta vuxna runt om sig. Vuxna som hade kunnat råda henne annat för att sen dela på pengarna.

     Svara

   Ja, hur skulle en 16-åring kunna ta beslut själv? Otänkbart!

   Svara

    Hon tog ju beslutet att börja strejka så…

    Svara

     Nej det gjorde hon inte.

     Svara

      Så det var en vuxen som tog även det beslutet åt henne? sjukt när man tänker på det, hon är ingenting mer än en pr-docka då.

      Svara

       Jag har en vän som jobbar med miljöforskning (hållbara transporter mer specifikt) på ett av Sveriges största universitet. Han fick något tag innan Gretas första strejk ett mail från Gretas ”team” med lite information kring den kommande strejken och vad de tänkte att den skulle leda till, där han även blev tillfrågad om han ville vara en del av teamet och bidra med sin kunskap samtidigt som hans forskning kunde marknadsföras utåt.

       Svara

        Vad tyckte han om förslaget?

        Svara

         Vet inte mer än att han tackade nej. Vi diskuterade det inte så mycket djupare än att han berättade om det när vi var ett stort gäng på middag en gång och Greta kom på tal.

         Svara

        Detta är ju väldigt intressant. Ger ett annat ljus åt hela strejk grejen om det är sant.

        Svara

        Alltid ”jag har en vän”. Mycket stark bevisning!

        Svara

     Hon strejkar ju inte ens; hon har beviljad ledighet på fredagar och till på köpet tillgång till specialpedagogik på grund av hennes diagnoser.

     Svara

      Greta gick ut nian med bra betyg i våras och är alltså inte skolpliktig längre. Läs på lite om Fridays for Future i stället för att sprida gårdagens nyheter.

      Svara

       Fine, hon HADE beviljad ledighet och uppgjort schema medan hon påstod att hon strejkade. Varför hetsar hon barn och ungdomar till att försumma sin skolgång när hon själv inte gjorde det?

       Svara

     Nja. Det var inte hennes idé från början, men hon var den enda som hoppade på det. Pratade en gång med personen som kom på idén, innan det ens hade nått Greta. Hen menade att klimatfrågan kräver något drastiskt, helst från ungdomar, någon form av revolution eller protestvåg. Hen försökte nå folk med denna idén, på olika sätt. Ett halvår senare började Greta strejka.

     Svara

   Det är ren spekulation. Hon har säkert fattat beslutet efter att nogrannt hämtat in tänkbara aspekter på detta från sympatisörer i sin omgivning, varför skulle hon inte göra det?

   Svara

   Vilket bs av dig Camilla! Började ensam med en skylt! Eller hur. Greta har haft ett team från dag 1. Tror du en tjej från orten hade fått en sån här genomslagskraft! Greta är fantastiskt men ensam är hon inte. Vi ska dö om 8år för det säger Greta och skolbarn hakar på. Det finns klimat experter som hävdar att vi inte har någon klimatkris.

   Svara

    Hela den här kommentaren är bs

    Svara

    Vi har hittat strutsen.

    Svara

    Tönt.

    Svara

  Isåfall kunde hon skänkt pengarna🤷🏼‍♀️

  Svara

  Min 12-åring tycker att Greta säger mycket vettigt och många kloka saker men upplever henne som att det är det enda hon gör, pratar. När hon skrider till handling så strejkar hon, varför inte lägga tiden på att plocka skräp frågas det här hemma.

  Svara

   Precis, det Finns många miljöproblem som hamnat i skymundan för detta eviga klimatpredikande.

   Svara

   Men herregud, det är väl viktigare att hon skapar politiskt engagemang i miljöfrågan än att hon går runt och plockar skräp hemma i Sverige? På vilket sätt skulle det gynna miljörörelsen globalt? Dessutom gör ju Greta mycket för miljön i sitt privatliv också – hon är vegan, flyger inte och har sagt att hon inte shoppar nya prylar i onödan.

   Svara

    Hon skapar inte politiskt engagemang i miljöfrågan. Hon predikar för ett samhälle i djup misär utan utveckling där ingen vill leva.

    Svara

     Nej det håller jag inte med om.

     Svara

     Hon predikar inte alls. Hom säger är folk att lyssna på vad forskarna säger om klimatet. Om du ens läst hennes inlägg här ovan hade du sett att hon återigen upprepar det.

     Svara

   Var och en kan hjälpa till med det den kan. Om Greta påverkar politiker kan vi andra göra det vi kan. Inklusive plocka skräp ♥️

   Svara

    Påverkar hon verkligen politiker eller är det bara tomt snack från dessa politiker?

    Obs, inte kritik mot Greta utan kritik mot politiker som lovar guld och gröna skogar.

    Svara

     Tror nog att hon påverkar, så länge de mediala strålkastarna lyser på Greta så kommer makthavarna att vara försiktiga. Om det sedan är på långsikt, återstår att se. Oavsett vilket så är Greta en stor inspiration för många människor vilket är jätteviktigt. Till skillnad mot somliga negativa plattnackar som huserar härinne.

     Svara

   Vad gör din 12åring då? 🙂

   Svara

    MINA förskolebarn går runt med påsar och plockar upp skräp och pantburkar för att de vet att skräp ej hör hemma på marken. Vad är din poäng?

    Greta behöver sluta jiddra och börja trolla. Hon behöver sätta sig i skolbänken, bli politiker, och bli en stor maktfaktor, istället för att nöja sig med predikan på sociala medier och på möten.

    Svara

     Och framför allt borde alla skolungdomar som ”strejkar för klimatet” prioritera sin utbildning så att de på riktigt kan förändra samhället i framtiden. I mitt barns skola är strejk för klimatet en ursäkt för att hänga på stan en fredag och springa på gallerior.

     Svara

      Men verkligen. Sluta ha influencers som idoler. Att utbilda sig själv på sin fritid eller i skolbänken är viktigare. Kunskap är makt.

      Svara

      Det är det jag sagt hela tiden, att de borde utbilda sig – få maktpositioner för att sedan kunna göra en ändring. Att strejka leder ingen vart då kommer andra som är utbildade med andra intressen att ta maktpositionerna och ingenting kommer att ändras!

      Svara

      Precis det som Jordan Peterson sagt i alla år. Man kan inte åstadkomma något förrän man har sin skit i ordning.

      Svara

       Och han är en så himla bra förebild?

       Svara

        Definitivt!

        Svara

        På vilket sätt skulle han inte vara en bra förebild?

        Svara

        Nu sa väl inte anonym att han var en bra förebild utan bara vad han har sagt under lång tid.

        Svara

     Har du missat att Greta redan ÄR en stor maktfaktor?!?

     Svara

      Hon har ingen riktig makt, hon är enbart en nickedocka för tillfället.

      Svara

       Jodå. Hon har makt.

       Svara

        Hur?

        Svara

         Enkelt. Hon når ut till massvis med människor, hon får tonvis med uppmärksamhet och ses som en förebild för otroligt många människor. Jag förstår inte hur ni kan tro att man som politiker faktiskt har så stor makt? Litar ni så blint på det politiska systemet?

         Svara

          Mer än på henne. Ser henne inte som någon med makt heller.

          Svara

     Jösses. Greta är 16 år. Hon är redan en maktfaktor. Om några år kommer hon kunna välja och vraka bland prestigejobb inom EU och FN om hon vill gå in i politiken. Sverige är liksom redan för litet för henne. Och även om hon har ett pr-team bakom sig så levererar hon som ett proffs. Pluss att hon är trovärdig. Det räcker för mig.

     Svara

      En bra tumregel är att vara ännu mer källkritisk när det kommer till vad de med makt säger… rent generellt alltså.

      Svara

       Kan inte du berätta vad jag skulle finna om jag var mer källkritisk?

       Svara

        Rent generellt sa jag. Att någon har makt och är trovärdig betyder inte att man inte bör vara källkritisk. Det är min enda poäng.

        Svara

    Allt hon känner att hon har makt att själv göra och ja, det innebär att hon även plockar skräp.

    Svara

     Vilket förmodligen kommer att rädda planeten. Eller inte..!

     Svara

   Du borde förklara för din 12-åring att det Greta sätter ljuset på är att politikerna, de som haft bokstavligen årtionden på sig, ännu inte lyssnar på forskningen och gör det den samlade forskningsvärlden säger krävs för att nå utsläppsmålen. Det hon gör är mycket större än att hon själv plockar skräp i Sverige. Hon uppmärksammar klimatfrågan så att många miljoner fler blir medvetna om problemet (och kanske börjar plocka skräp i sin hemstad). Framförallt så har hon fått nästan en hel generation att börja ställa krav på politikerna. Jag bara hoppas att det kommer att göra skillnad.

   Svara

   Men det är ju det Greta gör. Pratar och ber oss andra att ta reda på information själva.
   Vad är problemet med det??

   Svara

   Anonym 12:13 – du kan svara din 12-åring att miljö ö och klimat delvis är olika saker och att Greta framför allt är inriktad på klimatfrågan. Du kan också säga att även om ”allt” Greta gör är att prata, så har hon på bara ett år åstadkommit en världsopinion utan tidigare motsvarighet. Politikerna lyssnar på henne. De behöver dock också agera, vilket de inte gör i tillräcklig omfattning.

   Svara

    Utan action ingen förändring.

    Svara

    Under tiden kan alla som klagar sluta flyga.

    Svara

   Greta engagerar sig inte i miljön, utan i klimatet. Något som ändå inte går att påverka.

   Svara

    Klimatet går väl visst att påverka! Hur tror du vi har kommit dit vi är idag? Enkel googling på ”anthropocene” ger dig alla svar du behöver.

    Svara

  Vem betalar för hennes resor, hotell och uppehälle?

  Svara

   Bra fråga

   Svara

   Troligtvis en blandning av hennes föräldrar och privata donationer (som donerar utan att kräva uppmärksamhet).

   Svara

   Soros

   Svara

  Klart det kostar i klimatavtryck att leva i Sverige som är ett kallt land och där det inte går att producera tillräckligt med mat för att mätta 10 miljoner människor. Var vill Greta börja? Ska vi sluta transportera livsmedel? Ska vi sluta försörja sjukhus och skolor med elektricitet? Ska vi sluta med snöröjning i vinter? Det är den övergripande infrastrukturen som håller landet flytande som genererar det största klimatavtrycket och om vi vill fortsätta vara minst 10 miljoner invånare i Sverige med den här levnadsstandarden så är det det som krävs. Annars får Greta börja specificera hur många som ska bo i Sverige (och vilka ska ta vägen vart) och hur standarden ska sänkas. Privatpersonernas livsstil är en piss i missisippi i jämförelse. Så jävla less på henne och hennes människofientliga sekt.

  Svara

   Jo men du? Kanske är det precis detta med ”vår levnadsstandard” som är problemet? Vi BEHÖVER inte leva på det sätter vi gör idag för att leva bra! Vi har blivit så jävla pinsamt bortskämda att vi inte ens förstår hur bra vi har det. Personligen är jag så otroligt trött på människosläktets egoism så för min del gör det inget ifall planeten startar om. Utan oss.

   Svara

    Vem hindrar dig från att bosätta dig i ett torp i skogen utan modern standard?

    Svara

  Hon kunde bygga brunnar till fattiga byar, planterat regnskog eller annat bra för miljön, nu visar hon bara att hon inte förstår vilken möjlighet detta var.

  Svara

   Eller så förstår inte du vad hennes statement visar.

   Svara

    Ibland måste man väl göra en större sak för det greater good även om det går emot ens värderingar/principer?

    Svara

    Det visar ingenting. Och det uppnår ingenting.
    Möjligtvis några hejarop från soyboys och hennes följare som inte förmår att läsa forskningsrapporter själva utan grundar sin kunskap på Netflixdokumentärer.

    Svara

     Du har en otrevlig nedsättande ton.

     Svara

      Blev du kränkt?

      Svara

       Buhu

       Svara

       Nej, jag är inte pojke och dricker inte sojamjölk. Jag bara konstaterade att du har en otrevlig ton. Jag vet faktiskt inte vad du tror att du bidrar med?

       Svara

        En nyanserad och rationell bild av den pågående klimatmasspsykosen.
        Vad bidrar du själv med? (Förutom tragisk ad hominem argumentation)

        Svara

         hallå du lilla kilmatförnekande incel. vad bidrar du själv med förutom att vara skön Hanif Bali-wannabe? Kan du inte krypa tillbaka till Twitter, 4chan och Flashback där dina kumpaner hänger. PS rösta gärna inte i nästa val, din åsikt behövs inte.

         PUSS!

         Svara

         Kallar du din argumentation för nyanserad och rationell så borde du nog sätta dig i skolbänken några år till

         Svara

          Ytterligare en kränktis?? 🤣

          Svara

           Kränktis 😄 så gulligt

    Eller kan man göra två saker samtidigt.

    Svara

   Eller så kunde Nordiska Rådet ha gett pengarna till en organisation som utför sådant arbete. Det är väl ändå hos dem ansvaret borde ligga?

   Svara

   Brunnar och skog på mark som någon äger i suveräna länder? För det första är det inte bara att åka in till främmande land och börja gräva hur som helst. För det andra finns det redan ungdomar som gör det. Volontärresor kallas det. Är ju jättebra på mikronivå men vi behöver eldsjälar på både micro och makro. Sen kanske Greta inte är så bra på att bygga brunnar, men är jäkligt bra att engagera och hålla tal. Hon är precis där hon ska vara.

   Svara

  Heja Greta, absolut.
  Känner mig bara orolig hur hon tillslut ska orka .
  Hoppas att det finns ett kärleksfullt team/familj runt henne
  Heja Greta

  Svara

  Hon har aldrig utgett sig för att vara perfekt, så jag förstår inte detta behov av att ständigt lyfta allt hon inte gör? Greta är fantastisk men hon är bara en enda person, hon kan inte göra allt. Du som klagar – vad gör du för miljön? Du vars barn frågar varför hon inte plockar skräp, gå ut & plocka själv då istället för att gnälla på en helt otrolig sextonåring som gjort med för klimatet än väldigt många andra. Blir så trött på mänskligheten ibland🙄

  Svara

   Det är exakt vad min dotter också gör.

   Svara

    Men alla kan ju inte göra precis samma sak, man fokuserar pa olika saker helt enkelt och tur är väl det!
    Istället för att se vad hon inte gör, se det hon gör!! Hon har fatt upp ögonen pa miljoner människor.

    Svara

     Jag vet inte om jag håller med. Skulle vara intressant om dessa miljoner människor som fått upp ögonen har gjort någon förändring alls i deras sätt att leva. Människor är bekväma vanedjur, det krävs en hel del för att vi ska ändra våra vanor. Sen kan vi så klart klappa oss på axeln för att vi följer greta på Instagram och för att vi pratar miljöstrejk vid lunchbordet på jobbet.

     Svara

      Det gör skillnad i Sverige i alla fall. Vi äter bland annat allt mindre kött. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nya-siffror-svenskarnas-kottatande-fortsatter-minska

      Svara

      Tror faktiskt många har förändrat sina vanor de senaste åren, inte bara pga av Greta såklart men jag upplever åtminstone en ökad klimatmedvetenhet i min bekantskapskrets. Jag själv har gjort många små förändringar i mitt privatliv men klimatfrågan måste ju upp på en politisk nivå för att nå stora effekter.

      Svara

   Hon har inte gjort ett skit för klimatet, eller kan du visa hur många lagar som stiftas på hennes inverkan, hur många kinesiska kolkraftverk som stängt?

   Svara

    Hon har lyft en medvetenhet om klimatet som inte fanns innan. Räcker inte det för dig?

    Svara

     Föredrar konkreta åtgärder framför predikande.

     Svara

      Vad är dina konkreta åtgärder då?

      Svara

      Haha säger du som själv sitter framför datorn och kritiserar en 16-åring. Gå ut och plocka skräp istället.

      Svara

       Hon är en makthavare men eftersom att hon är 16 så ska vi inte få kritisera henne?

       Svara

      Det behövs väl både ock! Att sprida medvetenhet och engagemang är ju en början, så att riktig förändring kan ske. Blir trycket på politiker och företag riktigt högt måste de agera till slut.

      Svara

    Är det kravet här i livet? Att tonåringar ska lyckas stänga kolkraftverk?

    För då är det många som misslyckats

    DET G lyckats med är att skapa debatt så att personer som har kapital och handlingskraft kan genomföra handlingarna.

    Svara

    Om du nu vet ett bättre sätt att fa nya lagar stiftade eller för att stänga kinesiska kolverk sa tycker jag verkligen du ska sätta igang. Var och en gör sa gott de kan. Men att sitta framför datorn och klaga pa att det Greta gör inte är rätt, eller att hon inte gör det pa rätt sätt eller att hon fokuserar pa fel saker, det är ju bara rent korkat.

    Svara

    Hon har hållit på i bara lite mer än ett år. Hur snabbt tror du lagar stiftas eller kolverk avvecklas?

    Svara

   Som vanligt fylls kommentarsfältet av en massa bittra människor utan självinsikt som inte gör ett skit själva för klimatet.

   Svara

    Exakt, lättare att sitta på sin röv och klaga och säga ”att hon gör ju inget” när de själva inte kan lyfta blicken och se ett större perspektiv.

    Svara

     Hur vet du vad vi gör?

     Svara

    Vet du? Jag skiter i klimatet och hoppas vi alla dör idag, helst igår.

    Svara

     Ok vila i frid och låt oss andra se ljust på framtiden:)

     Svara

      Vila i frid och dra i våld!

      Svara

     Till anonym 12.34: Gulligt att din självömkan kan gå ut över andra så att du kan känna dig sedd av andra istället för att du ser dig själv och vad du egentligen behöver för att må bra.

     Svara

      Men stäng ner allt och flytta till urskogen så kan du vara hur jävla miljövänlig du vill

      Svara

       Så om man tycker att något är orättvist i samhället så ska man inte arbeta för att förändra det utan då ska man fly? Gäller det andra saker också eller bara miljöfrågor? Låter logiskt…

       Svara

   Vad har hon gjort för klimatet? Har klimatet ändrats sedan hon blev känd?
   Hon har kanske fått en del att bli veganer, vilket påverkar miljön negativt(OBS! miljön, inte klimatet).
   Klimatet går inte att påverka.
   Gå om grundskolan!

   Svara

    Om du på riktigt inte tror att klimatet kan påverkas så är det nog du som bör gå om grundskolan….

    Svara

  Bella har inte uppdaterat bloggen eller Instagram på snart två dygn, är detta enligt excelarket eller har hon fått så stora problem att sociala medier är det sista hon tänker på?

  Svara

   [Borttagen kommentar]

   Svara

    Hoppas du verkligen på det? Sjysst….

    Svara

     Inte så illa med tanke på allt hon gjort och ljugit om. Hon har bäddat sängen – dags att ligga i den också.

     Svara

     Om det är så att hon ägnat sig åt bedrägeri kan man hoppas att rättsväsendet agerar. (Säger inte att hon gjort det men man kan göra den tolkningen utifrån att hon friserat sina siffror = farit med osanning för att få ekonomisk fördel och lura klienter)

     Svara

  Finns någon uppdatering på BB? Är huset såld?

  Svara

   Huset är borttaget hos mäklaren? Är det sålt eller var det bara ett spel för gallerierna?

   Svara

    En del väljer att sälja diskret utan att publicera på varken mäklares hemsida eller Hemnet. Kanske de valt att inte hålla det publikt publicerat längre?

    Svara

  Wow! Denna kvinna alltså 👏🏽🙏🏽

  Svara

   Kvinna? Nej, barn.

   Svara

  Vad händer sen när vi tröttnat på Greta och miljön? Jag tänker på den lille pojken som spolades upp på land och fick världen att engagera sig i flykten över medelhavet. Var är det engagemanget nu? Det gör fortfarande människor som flyr över medelhavet. Vad kommer hända med ”miljöengagemanget” om fem år?

  Svara

   Nånting annat kommer vara mer spännande. Typ koloniseringen av Mars. Eller någon pandemi av nåt slag.
   Människan är kortsiktig och kommer förbli så.

   Svara

   En annan del av problemet; när dokumentären En obekväm sanning kom ut engeragde sig folk som tusan. Vad hände sen?

   Svara

    Var det den dokumentären som till och med ledde till ett fredspris?

    Svara

     Ja, och en del i den visade sig inte alls stämma. Vad gör Al Gore nu?

     Svara

      Ingen aning. Men det visar ju på vikten av källkritik om inte annat.

      Svara

      Föreläser. Kom ny dokumentär för nått år sen. Han jobbar hårdare än någonsin. En snabb googling och du hade vetat det.

      Svara

       Jag är en annan anonym men jag misstänker att anonyms fråga om vad Gore gör idag mer syftade på att han är bortglömd bara något år efter att han var sen miljöprofil som var i ropet (och även vann fredspriset för detta). Men jag kan ha missförstått.

       Svara

        Den*

        Svara

    Eller hur.
    Alla som hejar på Greta verkar vara födda igår.
    Klimatförändringarna och forskningen kring dem har varit rätt omfattande sedan åtminstone 80-talet.
    Men det är klart. Det är först när det står något om det på Instagram som det ”mååååste vaaaa på riiiktiigt och vi måste agera nuuuuuu” 🧝‍♀️ 🔫

    Svara

     Och agera = likea Gretas bild och sen fortsätta leva sitt liv precis som vanligt.

     Svara

      Exakt 🤣

      Svara

   Vad händer när Greta tröttnar på miljön, blir vuxen, skaffar ett jobb och en skara ungar? Hysterin kommer dö, tack och lov, och folk hittar någonting annat att vara hysteriska över. Kanske kommer dom stå på barrikaderna vid vindkraftverken när det visar sig att havsörnar krockar med dom och därmed håller på att dö ut helt, eller att elbilsbatterierna läcker ut en massa skit som förgiftar alla paddorna vid vägdiken.

   Svara

    Hysterin kommer inte att dö om/ifall/kanske/eventuellt Greta lägger ner. Klimatet har varit på agendan LÄNGE, i många många år. Typ hela mitt 30 åriga liv har det varit snack om klimatet.

    Svara

    Det här med elfordons-batterier borde det verkligen pratas om. Både hur tillverkningen går till och att det inte finns någonstans att förvara förbrukade batterier. De har dessutom kort livstid, vilket innebär att vi snart har mängder med gamla, förbrukade, läckande batterier ståendes i vår natur!

    Svara

     Mmmm miljövänligt 🙂

     Svara

     Det borde också pratas om var elen batterierna laddas upp med, kommer ifrån och vad den kostar, både i pengar och miljöförstöring.

     Svara

      Och alla förbannade elcyklar. Det är inte folk som tar elcykel i stället för att ta bilen, det är folk som tar elcykeln i stället för att gå eller cykla för egen maskin. Miljövänligt..jojo.

      En större kommun i norra Sverige införde gratis kollektivtrafik på prov en period. När man utvärderade projektet insåg man att de som tagit bussen under provperioden var de som tidigare gick och cyklade. De som tog bil gjorde det fortfarande.

      Svara

       Kollektivtrafiken måste gå när människorna behöver åka, annars hjälper det inte att det är gratis.
       Här går bussarna bara 3-4 gånger/dygn och mer sällan hem.

       Svara

    Ja vad händer om någon tar bort hela universum?
    Jag skulle inte sakna det och ingen annan heller!

    Svara

   Snart kommer klimatförändringarna vara omöjliga att ignorera, eftersom vi kommer tvingas leva mitt i konsekvenserna. Vilket iofs många på planeten redan gör. Greta -och många andra – försöker ju varna oss innan det är för sent.

   Svara

    En medvetenhet som funnits sedan 1970-talet.

    Och innan det är för sent… Är det inte redan det? Hur många är villiga att göra de förändringar som krävs? Hur många politiker är villiga att fatta de besluten som krävs? Vi behöver först avskaffa demokratin, för ett miljöextremt parti kommer inte att bli omvalt, förutsatt att de blir invalda och lyckas med reformer.

    Svara

     Du kommer märka när det är för sent. Det var min poäng.

     Svara

      Jaha? Vad har det med min tes om att det är för sent att göra?

      Svara

    Det är nog redan försent, när ska vi inse det?

    Svara

  Fenomenet Greta har gjort det så frustrerande att studera miljöpolitik. OBS, ingenting emot henne eller det hon gör per se, utan hur massan regarerar och beter sig. Utan kunskap, utan förståelse, utan förmågan att försöka förstå ett komplext problem. Jag orkar inte med samtiden.

  Svara

   Agreed. Och no offense, men du trodde väl inte på riktigt att massan skulle vara bildad på något sätt? De flesta har ingen som helst koll på hur globala växthusgasutsläpp ser ut per sektor och vilka faktorer som påverkar mest PÅ RIKTIGT.
   Nej, folk köper med hull och hår allt som söta Greta och Netflix säger.

   Svara

    👏🏻👏🏻👏🏻

    Svara

    Greta säger inget annat än det forskning redan upprepat under lång tid. Hela hennes poäng är att politikerna ska börja lyssna på den samlade forskningsvärlden och agerar efter deras råd. Om du la en kvart på att läsa på om Fridays for Future så skulle du veta det. Men det är ju så klart lättare att förkasta henne som en ”söt tjej” som bara kollat på Netflix…

    Svara

     Fast vaddå ”lyssna på forskarna”? Alla forskare är inte eniga till att börja med. Och sen, även om alla politiker i världen sätter sig och läser all tillgänglig forskning inom miljöområdet så kommer inte politikerna vara överens om vad de ska göra. De måste fortfarande komma överens. Det klarar ju inte ens politikerna i lilla Sverige av att göra, hur ska de komma överens globalt bara för att de läser forskningsrapporter (som säger olika saker) om miljön?

     Svara

     Den seriösa klimatforskningen ger inga råd eller tips. Den utreder och utvärderar olika sektorer och energikällor och sammanställer det i grafer och text som makthavare sen ska ta ställning till. Forskningen ska alltid vara politiskt obunden (även om den tyvärr inte alltid är det i praktiken).

     Jag betvivlar starkt att Greta) eller Netflixfolket för den delen) någonsin har läst en riktig forskningsrapport och förstått dess innehåll, för då skulle hon inte slösa sin tid på att tågluffa och grina i FN.

     Svara

      Exakt! Det är inte som att alla forskare världen över ens är överens. Vilka forskares råd ska vi lyssna på? Och hur ska politikerna globalt kunna vara överens om hur problemet ska lösas när de inte ens kan vara överens i Sverige? Naivt att tro att all samlad forskning leder till ett par konkreta råd kring hur vi ska lösa klimatkrisen, som om det vore en receptbok där vi bara kan bocka av stegen.

      Svara

       Precis.
       Det enda som forskare egentligen är överens om (sedan så sent som 2017) är att människan med 95-99% säkerhet bidragit till (Obs bidragit till, inte orsakat!) klimatförändringarna. Man är dock inte överens om vilken utsträckning påverkan har skett, eller hur det kommer se ut framöver. Vilket är ganska självklart eftersom vi inte är magiker med spåkulor…
       Och det är ungefär så långt man har kommit.

       Svara

    Söta 😂😂😂

    Svara

     Vilken otroligt patetisk kommentar.

     Svara

    Eller hur! Blir galen på alla som använder en Netflixdokumentär som mått på fakta. Jo visst bra att folk skär ner på köttätandet men att hänvisa till Cowspiracy och liknande som orsak är ju skrattretande. Lärs inte källkritik ut i skolorna längre?

    Svara

  Jättebra att hon har fått upp frågan på bordet, där har hon gjort ett jättebra jobb.

  Jag jobbar själv med utveckling av styrmedel mot energieffektiv industri. Jag vill påstå att de allra flesta är överens om att klimat/miljöfrågor är ett problem vi måste lösa. Precis som Greta säger. Däremot är inte de flesta överens om HUR dessa problem ska lösas. Greta har en ganska naiv tonårings syn på saken (med all rätt, vi kan inte kräva att hon ska ha lösningen). Att hävda att vi måste tänka på miljön före ekonomisk tillväxt tillexempel är en bra tanke men på vilket sätt skulle det fungera i praktiken? Vi behöver infrastruktur som fungerar, vi behöver tillväxt, osv. Det svåra är att kombinera det med miljövänligare lösningar.

  Svara

   Om vi överger neoliberalism, kapitalism och övergår till djup ekologism har vi svaret 🙂 vilket aldrig kommer hända.

   Svara

  Så dumt, varför inte skänka till nått klimatprojekt?!

  Svara

  Förlåt om jag inte förstår det uppenbara men vilka av gretas principer skulle rubbas om hon mottagit priset (och exempelvis själv skänkt pengarna till en organisation hon tycker gör ett viktigt jobb)? Hon hade fortfarande kunnat uppmärksamma det genom en liknande text och även på så vis uppmärksamma organisationen hon tycker förtjänar pengarna mer än henne.

  Svara

   Tack för pengarna men jag tycker ni ska fokusera på annat är inte lika effektfullt.

   Svara

    Nu var det väl inte riktigt så jag menade att hon skulle ta emot pengarna. Hon hade kunnat skriva en kritisk text likt den hon skrev nu, och samtidigt uppmärksamma organisationer som hon tycker gör ett bra jobb (och skänka prispengarna till någon av dessa). På vilket sätt hade det rubbat hennes principer? Det är det jag inte förstår.

    Svara

  Tycker Greta är en fin förebild för unga idag. Och det viktigaste hon kan inte köpas för pengar. Många motståndare hävdar ju att hennes engagemang bottar i att tjäna pengar.
  Apropå pengar- Stordalen köper Ving – förargligt att det inte blev något samarbete för Bella.
  Men vem vet han kanske köper även hennes (nära) konkurs bolag………

  Svara

   Han ville bara drops sen drog han

   Svara

  Greta Thunberg är en förebild genom att inte vara följsam.

  Svara

  Vad är detta med att det enda alla vill göra är att klaga och leta fel hela tiden?

  Svara

   En hobby skulle man nog kunna kalla det 🙂

   Svara

  Jag är faktiskt riktigt orolig för Greta och hennes mående – har ju inget med det att göra men hon verkar inte må bra!
  Den dagen ingen bryr sig så kommer hon krascha – i intervjuer säger hennes mamma att hon började må bättre efter att hon började intressera sig för miljön…

  Sen att det bara är hon – känns lite skevt…jag tror hon haft ett management från början!

  Svara

  Vad hon än gör så hittar folk något att klaga på. Hade hon tagit emot priset/pengarna hade väl det varit fel enligt många också… Jag tycker hon åtminstone pekar på rätt sak, nämligen FRÅGAN i sig, och inte henne som person.

  Svara

   Det hade verkligen varit bättre om hon tog emot pengarna och skänkte dom vidare till något / någon organisation som verkligen är i behov av dom. Då hade det verkligen visat att hon tänker långsiktigt också. Inte bara här & nu 🙂 men hon är ung, kommer säkert fler tillfällen då hon hinner tänka igenom sitt beslut mer noga

   Svara

    Fast nu var det nog inte hon som tog beslutet utan någon ur hennes pr-team. Som borde tänka långsiktigt.

    Svara

     Helt sant

     Svara

   Det är svårt att bli profet i sitt eget land. Jag tror inte att de flesta av oss förstår hur stor Greta är utanför Sverige.

   Svara

    Det visar endast på hur korkad den stora massan är.

    Svara

     Ja då är det nog…

     Svara

  Sorry, men jag tycker det är fruktansvärt att ett barn blivit frontfigur för en global rörelse. Hon kommer sluta som alla kändisbarn i hollywood tror jag. I slutändan kommer allt hennes arbete inte ha hjälp miljön ett dugg, bara ännu en trasig själ på jorden.

  Svara

   alla kändisbarn i hollywood? Många har framgångsrika egna karriärer

   Svara

    Jag menade mer att de oftast hamnar fel, börjar med droger etc för att man förlorar sin ungdom och hamnar i en fantasivärld.

    Svara

    Egna karriärer ja.. men hur mår de?

    Svara

   #inteallakändisbarnihollywood

   Svara

   Fint med alla er som BRYR ER så massa om alla trasiga själar på jorden – tro mig – ni kan göra stor nytta!
   Men då kanske främst på helt andra platser än i ett kommentarsfält om Greta…

   Svara

    Ja precis på samma sätt som de som bryr sig om miljön kan göra mer på andra platser än i kommentarsfält. Kanske gör de också det..?

    Svara

  Hon är en idiot, tyvärr. Och ett politiskt ansikte numera, hon är inget annat än någon som uttnyttjas för sin sak. Hon kunde ta emot pengarna och donerat dom till något miljöändamål så hade det sett mer trovärdigt ut. Men tyvärr så är hon bara ett barn som fått för sig en massa saker och styrs av stora intressen bakom sig.

  Svara

   Du beter dig som en idiot som sitter och slänger skit på en 16-åring på nätet.

   Svara

   Vuxet att kalla en 16åring för en idiot.

   Svara

  Svara

   Inte läsvärt. Skräp.

   Svara

   Dominic Green författaren bakom artikeln har skrivit spaltmeter om Greta och inget är i positiva ordalag. Frågan återstår vilka intressen han representerar?

   Svara

  När jag läser kommentarerna här inne blir jag glad över att det finns ungdomar som Greta. ❤️ Skäms över egoistiska vuxna.

  Svara

  Heja Greta!!!! ❤️❤️❤️

  Svara

  Bra gjort Greta!

  Svara

  Jag bor i USA och alla pratar om Greta här. Verkar som folk gillar henne mer i USA än i Sverige…. mycket konstigt…. varför har svenska vuxna så mycket ont att säga om Greta? En ung tjej som kämpar för allas framtid.. Hur kan man ens ha något ont att säga om det? 🙁

  Svara

   Ja hon har nog bra mycket mer populär utomlands än vad hon är här i Sverige…
   Det har väl att göra med att vi här inte riktigt gillar folk som vågar sticka ut så pass mycket…

   Svara

  Skulle ha tagit pengarna och donerat till teamtrees.org

  Svara

  Det hade varit mer adekvat att kritisera Schymans pengabränning vilket i princip var att allt värde av de uppbrända pengarna fördelades på de andra som hade pengar, dvs högst andel av det hon brände upp gick till de rikaste i samhället. Lika självklart som omärkbart, även om det är en verklig principiell kullerbytta.

  Tycker det är väldigt många fingrar, händer och armar som ska tillrättavisa Greta. Så här ska den lilla flickan göra. Tänk om hon har rätt med lite längre sikt än en handlängd?

  Svara

   Schymans eldande av pengar blev hårt kritiserat. På många olika sätt. Varför det nu är relevant när det kommer till Greta…

   Svara

    Relevant på det enda sättet att en del anser att Greta brände pengarna…

    Svara

     Okej. Långsökt men visst.

     Svara

      Ja Greta får en massa väldigt långsökt kritik, så förklaringarna och jämförelserna tenderar att hamna där också.

      Svara

   Hon har kanske en bra anledning till att tacka nej till priset och pengarna…

   Men vad får hon pengar till att resa runt och dylikt?!

   Svara

  Kan inte låta bli att notera att just den där regnjackan hon valt att ha på sig består till ungefär 99% av olja!

  Svara

  Så jävla trött på den här Greta-sekten.

  Svara

   Visst!
   Jag är glad att Greta framkallar en bild som funnits där hela tiden. Greta framkallar det där lilla fula och mörka negativet som säger sig äga objektivet och rätten att tolka hur skuggan faller.

   Greta-Sekten blir därför det logiska namnet på något som funnits där länge länge. En mer mörk kult av värdenormativa krängare. Som tar sig rätten att överrösta budskap med irrelevanta påståenden, rena övertramp och trumpna plutanden. Bra att någon sätter namn på skiten och hyllar framkallaren av den gamla smutsiga bilden på denna urgamla kulten, vackrare namn än KukLuxLan som datamässigt brödraskap i nätverkskortet.

   Svara

  ”Sig själv”

  Svara

  Jag tänker att ett kritiskt tänkande är en bra sak.

  Svara

  Många unga som hyllar Greta lever själv inte efter hennes devis, dom handlar kläder, mobiler, smink, äter ute och annat onödigt hela tiden men vill låtsas att dom bryr sig.

  Många äldre och medelålders lever mer miljövänligt än dagens unga.

  Svara

  Hon satt där en dag med en skylt? Så löjligt att ens tro på det. Gräv och se själva naiva människor

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.